Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (25/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΙΚΕΣ -ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΠΟΛΟ

  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

  • [03] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

  • [04] ΣΤΟΧΟΣ ΒΟΜΒΙΣΤΩΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [06] ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

  • [07] ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΕ ΥΔΑΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

  • [09] Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [10] Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ:" ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΠΡΙΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "

  • [11] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ- 28 ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ

  • [12] ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

  • [13] ΕΚΚΛΗΣΗ 34 ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

  • [15] ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΞΙ

  • [16] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [17] Ο ΓΚ. ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [18] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΟΥΡΚΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΙΚΕΣ -ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΠΟΛΟ

    Την είσοδο της στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, εξασφάλισε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ εκτός απροόπτου, ύστερα από τη δύσκολη νίκη που πέτυχε επί του Πόρτο Ρίκο με σκορ 80 -69.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει αύριο, την ομάδα μπάσκετ της Κορέας.

    Για 200 γραμμάρια έχασε το χάλκινο μετάλλιο στην jatgcoq_a των 76 κιλών ο πρωταθλητής μας Βίκτωρας Μήτρου, ο οποίος σήκωσε συνολικά 357,5 κιλά. Τα ίδια κιλά σήκωσε και ο Βορειοκορεάτης Γιόν Τσόλ, ο οποίος είχε την ίδια επίδοση με τον Έλληνα αθλητή, αλλά επειδή ήταν ελαφρύτερος κατέκτησε την τρίτη θέση.

    Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής Πάμπλο Λάρα με 367,5 κιλά και το ασημένιο ο Βούλγαρος Γιότο Γιότοφ με 360 κιλά.

    Στους οκτώ προκρίθηκε και η εθνική μας ομάδα πόλο νικώντας την Ουκρανία με σκορ 9-6 και τερμάτισε τέταρτη στον β΄όμιλο. Στους προημιτελικούς η εθνική μας θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη ομάδα της Ουγγαρίας η οποία κατετάγη πρώτη στον όμιλο της.

    Στον πρώτο γύρο των 200 μέτρων σπριντ πίστας των Ολυμπιακών Αγώνων προκρίθηκαν οι πρωταθλητές μας της ποδηλασίας Γιώργος Χειμωνέτος και Λάμπρος Βασιλόπουλος, αφού κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη 24αδα των προκριματικών.

    Ο Γιώργος Χειμωνέτος πήρε την 13η θέση, ενώ ο Λάμπρος Βασιλόπουλος κατετάγη 18ος.

    Άλμα από την 10η στην 6η θέση της γενικής κατάταξης στα Σταρ πραγματοποίησε το ελληνικό σκάφος με κυβερνήτη τον Τάσο Μπουντούρη και πλήρωμα το Δημήτρη Μπούκη.

    Οι Έλληνες ιστιοπλόοι πήραν την 3η θέση στην τέταρτη ιστιοδρομία και έτσι βρίσκονται στην 6η θέση με 17 βαθμούς ποινής όσους έχουν και τα σκάφη της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης της ιστιοπλοϊας βρίσκεται μέχρι στιγμής ο Νίκος Κακλαμανάκης ισοβαθμώντας με τον Νεο Ζηλανδό. Ο Κακλαμανάκης στην τρίτη ιστιοδρομία που πραγματοποιήθηκε χθες κατέλαβε την δεύτερη θέση πίσω από τον πρωταθλητή της Νεας Ζηλανδίας.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Άλλοι δύο Έλληνες αθλητές ξεκινούν σήμερα στις 5 το απόγευμα τις προσπάθειες τους για διάκριση στην 26η Ολυμπιάδα. Οι Καλίν Κρεάνκα και Ντανιέλ Τσιόκα θα συμμετέχουν στα προκριματικά του απλού ανδρών στο πινγκ πονγκ.

    Στην κολύμβηση, οι Έλληνες αθλητές θα καταβάλουν άλλη μία προσπάθεια για συμμετοχή σε κάποιον από τους μικρούς τελικούς των αγωνισμάτων.

    Ο Γιώργος Γκιζιώτης θα κολυμπήσει στα προκριματικά των 50 μέτρων ελεύθερο, ο Δημήτρης Μαγγανάς στα προκριματικά των 1.500 μέτρων ελεύθερο και η Κατερίνα Κλέπτου στα προκριματικά των 200 μέτρων ύπτιο.

    Με αρκετές ελπίδες για μια καλή θέση στον τελικό συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες τους και οι ιστιοπλόοι μας. Στην κατηγορία των σκαφών Σταρ οι Τάσος Μπουντούρης και Αριστείδης Μπούκης, στα Σόλινγκ οι Σταύρος και Παναγιώτης Αλευράς και ο Στέφανος Χάνδακας δίνουν τον 5ο και 6ο αγώνα τους, ενώ στα σκάφη Φίν ο Αιμίλιος Παπαθανασίου θα κάνει τον 7ο και 8ο αγώνα του.

    Η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Βάσω Τσαβαρίδου θα αγωνιστεί σήμερα στις 11:15 το βράδυ στο σύνθετο ατομικό γυναικών και θα βρεθεί ανάμεσα στα lecah^qia του αθλήματος.

    Δύο ακόμη αθλήτριες μας οι Χριστίνα Παπαδάκη και Χριστίνα Ζαχαριάδου θα λάβουν μέρος στις 5 το απόγευμα σε αγώνες τένις.

    Αύριο ξεκινούν τις προσπάθειες τους οι αθλητές και αθλήτριες στίβου. Η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Κόφφα, τρέχουν στα προκριματικά των 100 μέτρων, ενώ ο Λάμπρος Παπακώστας θα λάβει μέρος στον προκριματικό του ύψους.

    [03] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Το πιο "λαμπρό αστέρι", η Αλίκη της Ελλάδας, κηδεύτηκε σήμερα κοντά στους "εργάτες" της Τέχνης.Το τελευταίο δυνατό χειροκρότημα για την μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, ακούστηκε σήμερα στο Α ' Νεκροταφείο Αθηνών. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλλη στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη και ένα κοριτσάκι που συμμετείχε στην τελευταία παράσταση της μεγάλης ηθοποιού "Μελωδία της Ευτυχίας".

    "Υπήρξες μέρος του πολιτισμού. Και έτσι θα υπάρχεις για πάντα και για μια ημέρα παραπάνω. Για να έρχονται οι καινούριοι και να σε αγαπήσουν". Αυτό υπογράμμισε συγκινημένος, ο Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, εκφωνώντας τον επικήδειο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και πρόσθεσε "Αλίκη είσαι εδώ. Δεν έφυγες. Απλώς φυγαδεύτηκες προς τη διαρκή νεότητα από το πλήθος των ανθρώπων που σε αγάπησαν".

    Την αγάπη φίλων αλλά και όλου του καλλιτεχνικού κόσμου στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, εξέφρασε η Κάτια Δανδουλάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά "Η Αλίκη υπάρχει βαθιά μέσα μας για πάντα πια".

    Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας διαβάστηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, στο οποίο εκφράζει τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο πένθος της οικογένειας Βουγιουκλάκη.

    Στην κηδεία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ενώ στεφάνι έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    [04] ΣΤΟΧΟΣ ΒΟΜΒΙΣΤΩΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, που τοποθέτησαν τα ξημερώματα, βόμβα στο αυτοκίνητο του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τακατζόγλου.

    Είναι η δεύτερη φορά, σε διάστημα 9 μηνών, που το ίδιο αυτοκίνητο γίνεται στόχος βομβιστών, αφού το Νοέμβριο του 1995, άγνωστοι το περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και του έβαλαν φωτιά.

    ''Δε μπορώ να εξηγήσω τις ενέργειες αυτές. Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι κάποιοι έχουν μαζί μου προσωπικές ή άλλες διαφορές'', είπε ο κ.Τακατζόγλου, ο οποίος ήταν και υποψήφιος νομάρχης Πέλλας στις τελευταίες εκλογές.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό από μπαρούτι, φροντίζοντας παράλληλα να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές.

    Και στις δύο περιπτώσεις δεν έγιναν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ούτε δέχθηκε ο κ.Τακατζόγλου οποιασδήποτε μορφής απειλή.

    [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    "Η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει ως όργανο στρατηγικού και πολιτικού σχεδιασμού" τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Υπογράμμισε την ανάγκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποκτήσει οργανωμένη παρουσία στην όλη οργάνωση και λειτουργία του κόμματος και επανέλαβε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο μαζί με τον Πρόεδρο πρέπει να σχεδιάζει τις πολιτικές παρεμβάσεις του κόμματος υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική και τις οργανωτικές αλλαγές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αναπτύσσει πολιτικές πρωτοβουλίες και να συμμετέχει ουσιαστικά στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος. "Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ανάγκη να μετατραπούν σε οργανώσεις πολιτών που θα είναι συνδεδεμένες με την κοινωνία σε οργανώσεις σκεπτόμενων ενεργών και χειραφετημένων πολιτών" δήλωσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προώθηση της κοινωνικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

    Τους στόχους της κυβέρνησης σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά προσδιόρισε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Σημίτης ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά "στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο να αποτρέψει κάθε σκέψη και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσο και να διασφαλίσει συμπεριφορές που θα οδηγούν στην εξουδετέρωση των απειλών και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή". Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στους τρόπους επίτευξης των παραπάνω στόχων ορίζοντάς τους ως "ένα ισχυρό σύνολο έντονης και αποφασιστικής διπλωματικής δράσης και πίεσης, εξυγίανσης και ενδυνάμωσης της οικονομίας και ενίσχυσης του έμψυχου και υλικού δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων".

    Την σημασία την προώθησης των κυβερνητικών μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας τόνισε, εξάλλου ο πρωθυπουργός. "Θα πρέπει να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση που αποτελεί αφετηρία για κάθε ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της κοινωνίας" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "Η μεγάλη εξάρτηση του δημοσίου και όλης της οικονομίας από τους δανειστές δεν μας αφήνει τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, περιθώρια πρέπει να αποκτήσουμε".

    "Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Αναπτυξιακή, κοινωνική, αμυντική και εξωτερική πολιτική που εξαρτώνται και βυθίζουν τη χώρα στην αδράνεια, είναι αδιέξοδες. Ακυρώνουν το στόχο της ισχυρής Ελλάδας. Τα ελλείμματα, ο pkghyqisl|r, το δημόσιο χρέος τοποθετούν την Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης" επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε ακόμη στην πορεία των μεγάλων έργων σημειώνοντας ότι "αμέσως μετά το καλοκαίρι οι καθυστερήσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν διαφορετικά όλη η κυβέρνηση θα υποστεί την κύρωση της κοινής γνώμης που μας παρακολουθεί και μας αξιολογεί σε κάθε μας βήμα".

    Την επιτακτική ανάγκη των αλλαγών στο δημόσιο τομέα υπογράμμισε ο κ. Σημίτης δηλώνοντας ότι "με μια προβληματική δημόσια διοίκηση, οι πολιτικές παρεμβάσεις μας είναι καταδικασμένες από πλευράς εμβέλειας και αποτελεσματικότητας". Χαρακτήρισε δε ως "ένα από τα κυριότερα εμπόδια της υλοποίησης των πολιτικών της κυβέρνησης" τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

    Ασκησε τέλος κριτική στην τακτική της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "μετά τις ατυχείς προσπάθειές του να εμφανίσει ένα εκσυγχρονιστικό προσωπείο έχει οδηγηθεί σε ένα φτηνό λαϊκισμό".

    [06] ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα εθνικά και τα αμυντικά προβλήματα της χώρας.

    Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε στην Ν.Δ. ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης "έδωσε άλλο ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εκσυγχρονισμό και το νέο ήθος στην πολιτική ζωή" και επισήμανε ότι "ματαίως επιχείρησε να συγκαλύψει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι θα επιχειρήσει πρόωρες εκλογές, όταν του δώσουν το πράσινο φώς τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί". "Η διενέργεια εκλογών, το ταχύτερο δυνατόν, αποτελεί τη λύση ώστε να βγει ο τόπος από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει" κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    [07] ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

    Απο το επόμενο καλοκαίρι θα αρχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα φιλοξενίας ελληνοπαίδων από όλον τον κόσμο που θα συνδυάζει τον αθλητισμό με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και θα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

    "Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, με απόδημους έφηβους από την Αμερική. Στις 16 Ιουλίου, σε μια συνάντηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας, Γ.Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) , Α.Αθενς, αποφασίστηκε να επεκταθεί το πρόγραμμα, ώστε να περιλάβει και ελληνόπαιδες από άλλες χώρες, π.χ. από την Τουρκία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μένουν στη χώρα μας για δύο peq_pou βδομάδες. Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα που πρέπει να υλοποιηθεί, καθότι συνδυάζει τις ευχάριστες για τα παιδιά αθλητικές δραστηριότητες με την εκμάθηση της γλώσσας και την εξοικίωση με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Χαλκιώτης, ειδικός γραμματέας του υπουργείου για θέματα παιδείας ομογενών , διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και αποκέντρωσης.

    Πάντως, το πρόγραμμα βρίσκεται προς το παρόν στη φάση της επεξεργασίας και του σχεδιασμού, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν λεπτομέρειες όπως η ακριβής ηλικία και ο αριθμός των συμμετεχόντων, το διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα κ.ά

    "Θέλουμε να δώσουμε ερεθίσματα για να αγαπήσουν την πατρίδα των γονιών τους στους έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, που αφομοιώνουν τις συνήθειες της χώρας όπου διαμένουν και ξεχνάνε τις ρίζες τους", κατέληξε ο κ.Χαλκιώτης.

    Τα κονδύλια για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος θα διατεθούν από το Υπουργείο Παιδείας, το ΣΑΕ, απο ιδιωτικές πηγές και φυσικά από τον τακτικό προϋπολογισμό.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΕ ΥΔΑΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων νεαρών ερασιτεχνών ψαράδων τους οποίους το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς παραπέμπει σήμερα σε δίκη.

    Η κατηγορία είναι ότι οι δύο νεαροί εισήλθαν δήθεν σε ύδατα που ελέγχονται από τις δυνάμεις κατοχής.

    Συνεχίζοντας την προκλητική στάση οι αρχές του ψευδοκράτους απέρριψαν αίτημα εκπροσώπων της ειρηνευτικής δύναμης να επισκεφτούν χθες τους κρατούμενους.

    [09] Μ. ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγουν ένα "καινούριο εκμεταλλεύσιμο παράθυρο ευκαιρίας" για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε η κ. Μ. Ολμπράιτ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Στην ίδια συνέντευξη η κ. Ολμπράιτ χαρακτήρισε την Τουρκία "πάρα πολύ σημαντική σύμμαχο".

    Η Αμερικανίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη ονόμασε "υπεύθυνο ηγέτη που θα συνεργασθούμε για το καλό των διμερών σχέσεων" τον νέο Πρωθυπουργό της Τουρκίας Τσ. Ερμπακάν. Eίπε επίσης ότι η παρουσία της κ. Τσιλέρ στην αντιπροεδρία και στο Υπουργείο Εξωτερικών "ανακουφίζει πολύ την κυβέρνηση Κλίντον που αυτήν την ώρα δε μπορεί να είναι βέβαιη για τη στάση, την οποία θα κρατήσει ο Ερμπακάν, που άκουσε με μεγάλη προσοχή όσα του είπε, έδειξε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πρέπει να bas_fomtai στην αλληλοκατανόηση, αλλά δε δεσμεύτηκε για το θέμα της συνέχισης της χρησιμοποίησης τουρκικής βάσης από τα αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν αναλάβει την προστασία των Κούρδων του Ιράκ".

    [10] Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ:" ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΠΡΙΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "

    "Δεν υπάρχει ελπίδα ένταξης για τους Ελληνοκύπριους στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτού διευθετηθεί το Κυπριακό", δήλωσε ο Ρ. Ντενκτάς μετά από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της φιλελεύθερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. M. de Vries και τον βοηθό T.T. J. Bertens, που επισκέφθηκαν την κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο κ. De Vries απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, τόνισε πως πρέπει επειγόντως να εξευρεθεί δίκαιη λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που τονίζουν την απόλυτη ανάγκη εξεύρεσης ενός ισοζυγίου ανάμεσα στις κοινότητες με βάση τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

    Σε ερώτηση αν πρέπει να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη ο κ. De Vries μίλησε για παράλληλες κατευθύνσεις, ενώ τόνισε πως δεν είναι απαραίτητο μία από τις δύο να προηγηθεί της άλλης.

    [11] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ- 28 ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ

    Δραματική είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία όπως αποδεικνύεται από τους θανάτους των 5 φυλακισμένων που πέθαναν από απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης αλλά και από την έκθεση του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

    Σύμφωνα με την έκθεση στο δίμηνο αυτό 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους από βασανιστήρια , διαπράχτησαν τρεις ανεξιχνίαστες δολοφονίες, 433 πέθαναν σε συγκρούσεις και 12 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κατά πολιτών . Επίσης δύο άτομα εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια κράτησης, 35 βασανίστηκαν και 2860 τέθηκαν συνολικά υπο κράτηση μεταξύ των οποίων και 48 εργαζόμενοι στον τύπο. Ο αριθμός αυτών που φυλακίστηκαν επειδή εξέφρασαν ελεύθερα την σκέψεις τους έφτασε τους 268. Εξάλλου στο δίμηνο Απριλίου- Μαϊου εκκενώθηκαν 6 χωριά, απολύθηκαν από τις δουλειές τους 1488 εργαζόμενοι, βομβαρδίστηκαν 17 χώροι, έκλεισαν 18 εφημερίδες σύλλογοι και συνδικάτα και κατασχέθηκαν 27 έντυπα.

    [12] ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Ο ένας μετά τον άλλο πεθαίνουν οι απεργοί πείνας στις τουρκικές φυλακές καθώς και έκτος από την Κυριακή (τρίτος σήμερα) εξέπνευσε στις φυλακές του Αϊντιν (Αϊδινίου) όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT.

    Το θέμα των απεργιών πείνας εξετάζεται από τις 2 το μεσημέρι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το οποίο sum]qwetai στην Κωνσταντινούπολη υπο την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν δήλωσε ότι τα γεγονότα στις φυλακές θα συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τονίζοντας παράλληλα ότι ορισμένοι κρατούμενοι είναι οπλισμένοι και ετοιμάζονται να δράσουν κατά των δυνάμεων ασφαλείας. "Την κατάλληλη στιγμή θα πράξουμε αυτό που απαιτείται και θα τους δείξουμε την πυγμή του κράτους" είπε ο κ Καζάν.

    [13] ΕΚΚΛΗΣΗ 34 ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τριάντα τέσσερις βουλευτές από όλα τα κόμματα υπογράφουν έκκληση για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας.

    Στο κείμενο τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι "δύο νεκροί προστίθενται στον κατάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, με την απάνθρωπη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους απεργούς πείνας" και απαιτούν η Διεθνής Κοινότητα να κάνει ότι χρειάζεται για να σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

    Καμία αναφορά στην συνεχιζόμενη για 63η ημέρα σήμερα απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές δεν γίνεται στη σημερινή έκδοση της επισκόπησης του σημερινού τύπου σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική έκδοση "Turkish Daily News", ΄όπως φαίνεται από τα θέματα της επισκόπησης τα οποία ακολουθούν.

    Η επιλογή των θεμάτων της επισκόπησης που μεταδίδεται και ηλεκτρονικά γίνεται με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών.

    Ακολουθούν οι τίτλοι των δυο σημαντικότερων ειδήσεων σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", χωρίς και πάλι καμία αναφορά στην απεργία πείνας. -ΤΟΥΡΚΙΑ-ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ -ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ -ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΤΥΧΗΜΑ -ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΙΧΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

    [15] ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΞΙ

    Μετά από δύο μήνες από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία, η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Μέξι, κατάφερε τελικά να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του αλβανικού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, "το Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα της δημοκρατικής κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης", με 113 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική ψήφο. Ενας βουλευτής, ο μόνος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατέλαβε την έδρα του, απέσχε από την ψηφοφορία και άλλοι 26 δεν ήταν παρόντες.

    Υπενθυμίζεται ότι η αλβανική αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει το δέυτερο γύρο των εκλογών, απευθύνοντας κατηγορίες για ευρείας κλίμακας ατασθαλίες στην εκλογική διαδικασία, ενώ παρατυπίες είχε καταγγείλει και η Διεθνής Κοινότητα.

    Η Κυβέρνηση του Αλεξάντερ Μέξι έχει δεσμευθεί να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις διατηρώντας ένα κοινωνικό πρόσωπο και να συνεχίσει την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    [16] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Όλο το φάσμα των σχέσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά η μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- Βουλγαρίας, στη Σόφια, υπό την προεδρία του ευρωβουλευτή Νίκο Παπακυριαζή και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Νικολάι Κάμοφ.

    Κατά τον κ.Παπακυριαζή, σκοπός της Συνόδου είναι η χάραξη των βασικών κατευθύνσεων και ο συντονισμός συγκεκριμένων μέτρων για επιτάχυνση της πορείας της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Σόφια, ο Ελληνας ευρωβουλευτής τόνισε τη σημασία της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών βαλκανικών χωρών με θέμα την σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.

    Το Συμβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε, σε σημερινή συνεδρίαση του, το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο η Σόφια πρέπει να απαντήσει πριν από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ένωσης.

    Στο μεταξύ, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με σκοπό την από κοινού πραγματοποίηση σχεδίων και έργων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ, θα εξετάσουν το ερχόμενο φθινόπωρο στην Αθήνα αρμόδιοι υπουργοί των δυο χωρών, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εθνικής Οικονομίας, Ηλία Πλασκοβίτη, στην κωμόπολη Παμπόροβο της Βουλγαρίας.

    [17] Ο ΓΚ. ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, θα υποβάλει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα της χώρας, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι δεν είναι Βούλγαρος πολίτης εκ γενετής.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Σόφια ο κ.Πίρινσκι, σε κοινή συνέντευξη τύπου, με τον υποψήφιο για το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιβάν Μαράζοφ, υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση Βίντενοφ, .

    Σύμφωνα με τον κ.Πίρινσκι, με την απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

    Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Ανώτατο Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιβεβαίωσε την πολιτική του υποστήριξη στην υποψηφιότητα Πίρινσκι και κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι με την απόφασή του στοχεύει στον "περιορισμό της ελεύθερης επιλογής του εκλογικού σώματος να υποστηρίξει τον κ.Πίρινσκι, που είναι Βούλγαρος πολίτης εκ γενετής, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα".

    Σε σχόλιο της εφημερίδας "Ντούμα" της Σόφιας, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πριν από δυο ημέρες, χαρακτηρίζεται ως "νομική τρομοκρατία και πολική πρόκληση", ενώ ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκ. Παρβάνοφ, σημειώνει πως "κανένας δεν μπορεί να πείσει τον βουλγαρικό λαό ότι π.χ. ο Αχμετ Ντογκάν (ηγέτης του μουσουλμανικού Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) ή ο έκπτωτος βασιλιάς, Συμεών ο Β΄, είναι περισσότερο Βούλγαροι από τον Γκ. Πιρινσκι".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη),

    [18] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το σημερινό τουρκικό κράτος αποτελεί τον διάδοχο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενός πολυεθνικού κράτους που βασιζόταν διοικητικά στο σύστημα των μιλέτ, δηλαδή στο διαχωρισμό των εθνικών κοινοτήτων με βάση τη θρησκεία. Αν και η σημερινή Τουρκία λογίζεται ως εθνικό κράτος, ωστόσο δεν αποτελεί μια ενιαία εθνολογική οντότητα.

    Τα τουρκικά συντάγματα διακηρύσσουν ότι "όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι είναι ίσοι απέναντι των νόμων και απολαμβάνουν της ελευθερίας του λόγου, έκφρασης, Τύπου, μετακίνησης". Παρόλα αυτά όμως η Τουρκία επιδιώκει μέσα από την ιδεολογία του Κεμάλ Ατατούρκ την εθνική αφομοίωση όλων των μη τουρκικών πληθυσμών με όπλα την κοινωνική, γλωσσική και πολιτιστική ομοιογενοποίηση και την καταπίεση όσων αντιδρούν σε αυτήν.

    Στην Τουρκία πάντως σήμερα υπάρχουν αρκετές μειονότητες, τόσο εθνικές (Εβραίοι, Αραβες, Αρμένιοι, Ελληνες, και κυρίως Κούρδοι), όσο και θρησκευτικές (Μαρωνίτες, Χριστιανοί, Αλεβίτες, Σιίτες, Εβραίοι). Οι Εβραίοι που είναι σήμερα εγκατεστημένοι στην Τουρκία είναι απόγονοι των Εβραίων της Ισπανίας που μετά τους διωγμούς του 16ου αι. εγκαταστάθηκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 25.000 άτομα και είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα, την Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Παρά τον περιορισμένο αριθμό τους παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην τουρκική κοινωνία λόγω της οικονομικής τους ισχύος και των διασυνδέσεών τους με τις ΗΠΑ.

    Οι Αραβες είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή της Αλεξανδρέττα που προσαρτήθηκε το 1939 στην Τουρκία. Στην περιοχή αυτή αποτελούν το 40% και πλέον του πληθυσμού. Στην πλειοψηφία τους είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι.

    Οι Αρμένιοι είναι από τους παλιότερους λαούς της Μικράς Ασίας. Εγκατεστημένοι εδώ και 2.500 χρόνια στην περιοχή γύρω από το όρος Αραράτ, μέχρι τις αρχές του 20ου αι. είχαν σημαίνουσα θέση στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Είχαν δικό τους μιλέτ, και δικό τους πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο υφίσταται ακόμη και σήμερα. Ο αριθμός τους μειώθηκε εντυπωσιακά ως αποτέλεσμα αρχικά της πολιτικής του πανισλαμισμού που εφαρμόστηκε στα τέλη του 19ου αι. και αργότερα του αφανισμού των μειονοτήτων που ακολούθησαν οι Νεότουρκοι. Οι πρώτες σφαγές Αρμενίων άρχισαν το 1894. Το 1915 αποτέλεσε έτος-σταθμό στην ιστορία του αρμενικού έθνους, αφού εξαπολύθηκε ένα πραγματικό πογκρόμ εναντίον τους. Τα θύματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ενώ όσοι ξέφυγαν κατευθύνθηκαν προς τη Ρωσία και τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Σήμερα στην Τουρκία κατοικούν περίπου 50.000 άτομα εγκατεστημένα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Αν και η θέση τους προστατεύεται από τη συνθήκη της Λωζάννης ωστόσο υφίστανται κατά καιρούς παρενοχλήσεις και διωγμούς, παρόμοιες με εκείνες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

    Οι Ελληνες στην Τουρκία βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλες τις εθνικές μειονότητες. Η θέση της ελληνικής μειονότητας είναι τετοια ώστε οι Τούρκοι να εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η εξαφάνισή της. Οι εκτιμήσεις των ελληνικών κύκλων υπολογίζουν ότι σήμερα οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης είναι λιγότεροι από 2.000 άτομα, ενώ υπάρχουν επίσης μερικές δεκάδες γέροντες στην Ιμβρο και στην Τένεδο. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 6-7 σχολεία με λιγοστούς μαθητές. Στη μέση εκπαίδευση η κατάσταση είναι παρόμοια, ενώ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που παρείχε ανώτατη θεολογική εκπαίδευση και ετοίμαζε τα στελέχη του Πατριαρχείου, έκλεισε το 1974 βάσει νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

    Η κατάσταση για την ελληνική μειονότητα έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά την επικράτηση του Ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας στο δήμο της Κωνσταντινούπολης το 1994. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης προέβη αμέσως σε εμπρηστικές δηλώσεις ότι θα διώξει τους "Ρωμιούς" και το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη, ενώ δυο μήνες αργότερα η αστυνομία εξουδετέρωσε 3 ωρολογιακούς μηχανισμούς τοποθετημένους στο κτίριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου πριν να εκραγούν.

    Κι όμως στις αρχές του 20ου αι. τίποτε δεν προμήνυε τη συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Αν και οι Τούρκοι αποτελούσαν την κυρίαρχη εθνική ομάδα, ωστόσο οι μειονότητες και κυρίως η ελληνική είχαν στα χέρια τους την εμποροβιομηχανική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

    Η έξοδος του ελληνικού στοιχείου άρχισε ουσιαστικά με την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων, όταν οι τουρκικές αρχές πήραν μέτρα εναντίον όλων των χριστιανών της Μικράς Ασίας προκειμένου να αποφύγουν την επέκταση του πολέμου και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου νέα δεινά περίμεναν τους Ελληνες. Οι Τούρκοι βρήκαν ευκαιρία -μεσούντος του πολέμου- να μετατρέψουν την Οθωμανική αυτοκρατορία από πολυεθνικό σε εθνικό κράτος και ως μέσο για την επίτευξη του στόχου επέλεξαν την εξόντωση των μειονοτήτων. Οι διωγμοί εναντίον των Ελλήνων αναγκάζουν πολλούς κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου και των μικρασιατικών παραλίων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους βρίσκοντας καταφύγιο στα ελληνικά νησιά και στον Κάυκασο.

    Η Μικρασιατική Καταστροφή προκαλεί τη μεγάλη έξοδο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης που προέβλεπε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από την ανταλλαγή εξαιρέθηκαν οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης. Η ανταλλαγή των πληθυσμών έγινε με βάση το θρήσκευμα και όχι την εθνική ταυτότητα των ανταλλαγέντων. Συνολικά υπολογίζεται ότι ανταλλάχθηκαν 1.300.000 χριστιανοί με 480.000 μουσουλμάνους.

    Το 1935 σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του τουρκικού κράτους υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη 125.046 Ελληνες ορθόδοξοι και ελληνόφωνοι. Το 1945 ο αριθμός τους μειώθηκε στα 103.839 άτομα λόγω της φορολογίας που τους επιβλήθηκε. Η αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων οδήγησε πολλούς να εκποιήσουν την περιουσία τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα.

    To 1955 τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου, αφού oi Τούρκοι έβαλαν βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και κατηγόρησαν για την βομβιστική απόπειρα τους Ελληνες, ο τουρκικός όχλος ξεχύθηκε στους δρόμους των ελληνικών παροικιών της Κωνσταντινούπολης και κατέστρεψε, έκαψε, λεηλάτησε 2.000 σπίτια, εκκλησίες, σχολεία. Οι καταστροφές ξεπέρασαν σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις τα 300 εκατομμύρια δολλάρια της εποχής εκείνης. Το αποτελέσμα αυτού του κύματος βίας ήταν να εγκαταλείψουν περίπου 18.000 Κωνσταντινουπολίτες τις εστίες τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Το 1964 οι τουρκικές αρχές απέλασαν περίπου 6.000 Ελληνες και δέσμευσαν τις περιουσίες τους επειδή "κρίθηκαν επικίνδυνοι για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας". Στην πραγματικότητα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να κάμψει την αντίσταση της ελληνικής για να πετύχει τη λύση της ομοσπονδίας στην Κύπρο. Φυσικά τους μήνες μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης άρχισε να διακατέχεται από φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον της με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να επιδιώκουν την μετανάστευσή τους στην Ελλάδα. Την ίδια εποχή άρχισε και η έξοδος του ελληνικού στοιχείου της Ιμβρου και της Τενέδου.

    Πάντως σήμερα η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Τουρκία είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι σύμφωνα με ουδέτερες πηγές υπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια άτομα, πράγμα που τους καθιστά τη μεγαλύτερη απειλή για το τουρκικό έθνος και για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Οι Κούρδοι είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες Μουσουλμάνοι και κατοικούν κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης, και Αγκυρας. Επίσης υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη Γερμανία.

    Η τουρκική πολιτική απέναντι στους Κούρδους χαρακτηρίζεται από μια διαδοχή καταστολής-ύφεσης- καταστολής του κουρδικού κινήματος. Ο σημερινός κύκλος βίας έχει τις ρίζες του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, όταν οι στρατιωτικοί καταδίκασαν σε εξοντωτικές ποινές τους κυριότερους αρχηγούς των Κούρδων αφήνοντας ακέφαλες τις κουρδικές οργανώσεις. Τότε εμφανίστηκε στο προσκήνιο το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η ιδεολογία του κόμματος είναι μείγμα ορθόδοξης και ρεφορμιστικής-μαοικής ιδεολογίας. Θεωρεί ότι το Κουρδιστάν είναι μια αποικία διαιρεμένη στα τέσσερα όμορα κράτη (Τουρκία-Ιράν-Ιράκ- Συρία), οι οποίοι εμποδίζουν την εθνική αποκατάσταση των Κούρδων. Η αποτίναξη του ζυγού των "αποικιοκρατών" θα επέλθει με ένοπλο αγώνα και την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου ανεξάρτητου σοσιαλιστικού Κουρδιστάν. Το πρόγραμμα αυτό παραμένει απαράλλακτο ως τις μέρες μας.

    Το τουρκικό κράτος θεωρεί το ΡΚΚ ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνέχισή του με τη σημερινή μορφή και γι΄ αυτό εφάρμοσε τη λύση της στρατιωτικής καταστολής. Οι κουρδικές περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το καθεστώς αυτό δεν έχει αρθεί ακόμη και σήμερα. Αύξησε τις δυνάμεις του στρατού που εδρεύουν στην περιοχή σε 150.000 άτομα και παράλληλα προσπάθησε να αποκόψει το ΡΚΚ από κάθε εξωτερική βοήθεια και συνδρομή. Ομως η στρατιωτική λύση δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα.

    Το 1991 υπήρξε μια ύφεση στην τουρκική καταστολή. Η touqjij^ εθνοσυνέλευση νομιμοποίησε την περιορισμένη χρήση της κουρδικής γλώσσας και κάποιων περιοριστικών διατάξεων που είχαν θεσπιστεί από τους στρατιωτικούς. Στις εκλογές του ίδιου έτους εξελέγησαν 22 Κούρδοι βουλευτές με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ερντάλ Ινονού. Η κυβέρνηση Ντεμιρέλ-Ινονού που σχματίστηκε έκανε αρχικά κάποια ανοίγματα προς τους Κούρδους, αλλά τον επόμενο χρόνο ακολουθήθηκε και πάλι η πολιτική της καταστολής. Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε τον "αντιτρομοκρατικό νόμο", ο οποίος προβλέπει πολύ σκληρές ποινές για την αυτονομιστική και αντεθνική δράση.

    Τους επόμενους μήνες η Αγκυρα ενισχύει τα στρατεύματά της στην περιοχή και εξαπολύει σκληρές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών χωριών, πετυχαίνει τη διακοπή της υποστήριξης που παρείχαν ως τότε η Συρία και το Ιράν και εξοβελίζει οποιαδήποτε οργανωμένη πολιτική έκφραση των Κούρδων από τη δημόσια και την πολιτική ζωή. 6 Κούρδοι βουλευτές καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για εγκλήματα κατά του κράτους. Παρά τις διεθνείς πιέσεις η Τουρκία δεν φαίνεται να αλλάζει την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους.

    Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν σεβάστηκε ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε το δικαίωμα στη διαφορά και ότι δεν έχει σκοπό να το κάνει αυτό και στο μέλλον. Αν και η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαική Ενωση για να δρομολογήσει τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της, οι δυο τελευταίες τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτές. Αντίθετα δείχνουν μια αύξηση της καταπίεσης προς τις μειονότητες, αλλά και προς τις περιθωριακές κοινωνικές ομάδες. Ο θάνατος έξι ατόμων τις τρεις τελευταίες ημέρες που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στις τουρκικές φυλακές δεν προκάλεσε ούτε καν το παραμικρό σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 25 July 1996 - 16:52:12