Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (24/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Τραιανού Χατζηδημητρίου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 (του Βλάση Βλασίδη),


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΛΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ Β.ΜΗΤΡΟΥ

  • [02] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

  • [03] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Χ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

  • [04] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

  • [06] ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ 11 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

  • [07] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ

  • [08] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

  • [09] ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ" ΚΑΙ "ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  • [10] ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [13] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [14] ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Τραιανού Χατζηδημητρίου)

  • [15] ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ", ΤΟ "ΚΕΝΝΕΝΤΥ", Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Η TWA...


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 (του Βλάση Βλασίδη)

  • [16] 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΛΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ Β.ΜΗΤΡΟΥ

    Ελληνικές μάχες σε όλα τα μέτωπα θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, πέμπτη μέρα των 26 Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα.

    Τη δεύτερη νίκη που θα την οδηγήσει στην κατάκτηση μιας από τις δύο προνομιούχες θέσεις του ομίλου της, θα επιδιώξει στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η εθνική ομάδα μπάσκετ εναντίον του Πουέρτο Ρίκο.

    Τη νίκη κυνηγάει στις 10 το βράδυ και η εθνική ομάδα πόλο ύστερα από τον άτυχο χθεσινό αγώνα που είχε με την Ιταλία όπου ]wase με σκορ 10- 8. Με αντίπαλο σήμερα την Ουκρανία θα προσπαθήσει να πλασαριστεί στην τετράδα του ομίλου της και να περάσει στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μετά τα κατορθώματα των Σαμπάνη, Λεωνίδη και Τζελίλη, παίρνει σήμερα σειρά στην άρση βαρών στην κατηγορία των 76 κιλών ο Βίκτωρας Μήτρου, με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Στην ιστιοπλοΐα τον 5ο και 6ο αγώνα τους θα δώσουν σε τέσσερις κατηγορίες οι αθλητές και αθλήτριες μας. Οι Κακλαμανάκης, Σκαρλάτου, Θεοδωράκης, Μυλωνά και Παπαθανασίου συνεχίζουν τις προσπάθειες τους ενώ ξεκινούν τους αγώνες τους στα σκάφη 470 οι Κοσματόπουλος, Τριγκώνης, Καλούδη και Τσούλφα.

    Νέα προσπάθεια σήμερα και των Ελλήνων κολυμβητών για συμμετοχή σε τελικούς. Στα 100 μέτρα πεταλούδα θα πέσει ο Γιώργος Πώποτας και στα 4χ 100 θα συμμετάσχει η μεικτή ομαδική γυναικών που αποτελείται από τις Τόνια Μαχαίρα, Μαρίνα Καρυστινού, Κατερίνα Κλέπτου και την Κατερίνα Σαρακατσάνη.

    Αρχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τους τρεις ποδηλάτες μας Δημήτρη Γεωργαλή, Γιώργο Χειμωνέτο και Λάμπρο Βασιλόπουλο που έχουν σαν στόχο τη συμμετοχή τους στα προημιτελικά του αγωνίσματος.

    [02] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

    Θρήνο και περισυλλογή έχει προκαλέσει στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της Αφρικής η αναπάντεχη απώλεια του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Παρθένιου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω χθες το απόγευμα στην Αμοργό, όπου το πρωί είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

    "Η απώλειά του είναι από τις μεγαλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την Ορθοδοξία", δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αφρικής-Ασίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και προσωπικός φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος, Στέφανος Ταμβάκης. "Η υποστήριξή του προς το ΣΑΕ ήταν αμέριστη (σ.σ.: κατά τις εργασίες του οργανωτικού Συνεδρίου του ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας, η Αυτού Θειότητα Μακαριότητα είχε μάλιστα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου ΣΑΕ, Αντριου Αθενς). Η Ορθοδοξία χάνει έναν πνευματικό ηγέτη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και ο ρόλος του θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος για την επίλυση των προβλημάτων. Είναι μια απώλεια για όλον τον Ελληνισμό της Αφρικής και ιδιαίτερα για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, του οποίου ο Μακαριστός ήταν γέννημα-θρέμμα".

    "Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθοδοξίας, γιατί συνδύαζε τη μεγάλη γνώση των Πατερικών Κειμένων και της παράδοσης, με την πρωτοπόρα συμμετοχή στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων του Ελληνισμού, ιδίως στον χώρο της Αφρικής, όπου ποίμανε", δήλωσε από την πλευρά του στο ΜΠΕ ο μορφωτικός ακόλουθος στην ελληνική Πρεσβεία στο Κάϊρο, Κωστής Μοσκώφ. "Επέδειξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στην προσπάθεια για τη συμμετοχή της Ορθοδοξίας στον αγώνα για την ισότητα του μαύρου πληθυσμού στη Νότια Αφρική. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη όχι l|mo για τον κόσμο της Ορθοδοξίας, αλλά για όλο το χώρο της Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, όπου πρωτοστάτησε και στο διάλογο με το Ισλάμ".

    Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στις 10.30, στο Κάϊρο, όπου βρίσκονται οι Πατριαρχικοί τάφοι. Η σορός του Πατριάρχη μεταφέρθηκε σήμερα με ελικόπτερο στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή και το Σάββατο θα εκτεθεί σε ιερό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη. Στο Κάϊρο θα μεταφερθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δύο ή τρεις ημέρες μετά την ταφή, θα συνεδριάσει η Σύνοδος του Πατριαρχείου για να εκλέξει Τοποτηρητή του Θρόνου, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή του νέου Πατριάρχη.

    Ο Πατριάρχης Παρθένιος γεννήθηκε το 1919 στο Πόρτ-Σάϊντ της Αιγύπτου και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1959 εξελέγη μητροπολίτης Καρθαγένης και το 1977 Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    [03] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Χ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

    Ο θάνατος του Χριστόφορου Μαρίνου ο οποίος βρέθηκε νεκρός χθες με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα στο πλοίο "ΠΗΓΑΣΟΣ" που εκτελούσε το δρομολόγιο Κυκλάδες-Πειραιά οφείλεται, μάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας σε αυτοκτονία.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι ο Μαρίνος επρόκειτο να συλληφθεί κατά την άφιξή του στον Πειραιά γιατί είχε παραβιάσει τον κατ' οίκον περιορισμό.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι μόλις το σκάφος έφθασε στο λιμάνι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη συνέλαβαν αμέσως μια γυναίκα που συνόδευε τον Μαρίνο. Άλλη ομάδα έτρεξε στην καμπίνα του φίλου της ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κλείστηκε μέσα. Κάποια στιγμή ακούστηκε πυροβολισμός και όταν οι αστυνομικοί με τα μέλη του πληρώματος άνοιξαν την πόρτα βρέθηκαν μπροστά στο πτώμα του.

    Ο Μαρίνος ήταν υπόδικος για τη ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας κατά την οποία οι δράστες δολοφόνησαν τον ταμεία Δημήτρη Μαντούβαλο και πήραν 140 εκ δρχ. Είχε συλληφθεί και το 1987 με τον Κλέαρχο Σμηρναίο όπου είχε διαφύγει ο τρίτος της παρέας Μιχάλης Πρέκας ο οποίος καταδιώχθηκε και σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

    Ο Μαρίνος κατηγορήθηκε για υποθέσεις τρομοκρατίας είχε διαφύγει στην Ουγγαρία συνελήφθη και το 1992 αθωώθηκε και πάλι για να συλληφθεί εκ νέου για τη ληστεία στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

    Ιατροδικαστές που έκαναν την νεκροψία και νεκροτομή δεν είναι κατηγορηματικοί ότι ο θάνατος του Μαρίνου οφείλεται σε αυτοκτονία.

    [04] Η ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την εικοστή δεύτερη επέτειο της πτώσης της χούντας και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας τίμησε σήμερα η Βουλή.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι στο διάστημα των 22 αυτών χρόνων έχουν συντελεστεί σοβαρές εξελίξεις stgm κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας. ''Υπάρχουν'', είπε ο κ.Κακλαμάνης σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν κυρίως σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών, το κύρος, το ρόλο και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού κόσμου και εκεί πρέπει να εντοπίσουμε την κυριότερη ευθύνη μας, αλλά και την υποχρέωση μας να εργαστούμε, ώστε να προστατεύσουμε και το περιεχόμενο και το ρόλο της πολιτικής στο πλαίσιο της Δημοκρατίας.

    Ο Υπουργός Εργασίας, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης, επέκρινε τη Διεθνή Κοινότητα για τη στάση της απέναντι στην τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, κατά παραβίαση όλων των διεθνών Κανόνων Δικαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''ποιούν την νήσσαν''.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, αφού εξήρε το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προσπάθεια κατοχύρωσης της ελευθερίας, τόνισε ότι απέναντι στις σύγχρονες απειλές που δέχεται η δημοκρατία, το σημαντικότερο είναι η θωράκιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ακώλυτης άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης μίλησε ο Ανδρέας Λεντάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι εταίροι μας κλείνουν τα μάτια στην τραγωδία που υφίσταται ο κουρδικός και ο κυπριακός λαός, αλλά και στην τουρκική επιθετικότητα, που αμφισβητεί τη δική της υπογραφή στις διεθνείς συνθήκες και διεκδικεί ακόμα και κατοικημένα νησιά, όπως η Γαύδος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δημήτρης Κωστόπουλος, υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να θυμόμαστε το έγκλημα της Κύπρου, να θυμόμαστε τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες αγωνιστών που πάλευαν για τη Δημοκρατία και ένα καλύτερο αύριο για το λαό μας.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο για το Εθνικό Απολυτήριο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού έδωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία.

    Ο κ. Παπανδρέου, μετά από αίτημα των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τα κόμματα και τους φορείς της εκπαίδευσης και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

    [06] ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ 11 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

    Οι τρόποι οργάνωσης συνεργασίας και επικοινωνίας των πόλεων του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα διερευνηθούν στη διάρκεια της πρώτης πανελλήνιας συνάντησης που διοργανώνει στη Βέροια το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας ΟΤΑ της πόλης, στις 27 και 28 Ιουλίου με τη συμμετοχή και του Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου. Ο Υπουργός Πολιτισμού θα αποσαφηνήσει τις προθέσεις του υπουργείου για το παρόν και το μέλλον του θεσμού.

    Στη συνάντηση οι δήμαρχοι και καλλιτεχνικοί διευθυντές των έντεκα πόλεων , (Κοζάνης, Σκοπέλου, Βόλου, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Πάτρας, Κομοτηνής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Βέροιας) που έχουν ενταχθεί στο Πολιτιστικό Δίκτυο, θα καταθέσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους κυρίως για λειτουργικά θέματα.

    [07] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ

    Την πολιτική εκμετάλλευση του ετήσιου μνημοσύνου του Σαδίκ Αχμέτ φαίνεται ότι επιδιώκει με την παρουσία Τούρκων βουλευτών εκπροσώπων όλων των κομμάτων, το κόμμα Φιλίας Ισότητας Ειρήνης του οποίου ηγείται η χήρα του εκλιπόντος, Ισίκ.

    Στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Σαδίκ, που άρχισαν σήμερα το πρωί στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής όπου εψάλh επιμνημόσυνη δέηση και τοποθετήθηκε επιτύμβια στήλη στον τάφο του εκλιπόντος, μετείχαν έξι βουλευτές απο την Τουρκία που εκπροσώπησαν την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση καθώς και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας .

    Συγκεκριμένα την τουρκική βουλή εκπροσώπησαν από το ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας οι βουλευτές Ισμαήλ Οζγκιούν και Ερτουγρούλ Γιαλτσίνερ, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό ο Ιρφάν Γκιούρπινάρ, το Ορθού Δρόμου ο Ταγιάρ Αλτίκουλάτς, από το Δημοκρατικό Αριστερό ο Φιράτ Νταγιανικλί και από το κόμμα Μητέρας Πατρίδας ο Τζεμάλ Οζμπιλγκέν . Την μουσουλμανική μειονότητας της Βουλγαρίας εκπροσώπησε ο δήμαρχος Ρουέν Χουσείν Τσιράκ καθώς και οι εκπρόσωποι του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριώνν Σαμπρί Μεμενταλί και Οσμάν Τσαβούς.

    Το μεσημέρι τελέστηκε θρησκευτική τελετή (μεβλίτ) στο τέμενος Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής με τη συμμετοχή επτά ιεροκηρύκων και ψαλτών που εστάλησαν γι αυτό τον σκοπό από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων του αρμοδίου τουρκικού υπουργείου προεδρίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σαδίκ Αχμέτ , που υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής Ροδόπης, σκοτώθηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο σε τροχαίο.

    [08] ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

    Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του χωριού Νέα Βύσσα του Έβρου που απέχει μερικές μόλις εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού αλλά και σε πόλεις της Ελλάδας, γεγονός το οποίο στερεί την κοινότητα από ανθρώπινο δυναμικό.

    Στο χωριό αυτό κατοικούν περίπου 3.000 άτομα μεγάλης κυρίως ηλικίας, παρά τους 7.000 περίπου εγγεγραμμένους.Το μήνυμα για να σταματήσει η μετανάστευση αλλά και να συσφιγχθούν οι σχέσεις με τον απόδημο ελληνισμό απευθύνει η κοινότητα με την διοργάνωση διημερίδας για τους μετανάστες στις 27 και 28 Ιουλίου.Η διημερίδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Βύσσεια '96" που διοργανώνονται εδώ και δέκα περίπου χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Νέας Βύσσας Απόστολος Καραμπαγλίδης, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης στο χωριό και την μόνιμη αίσθηση έλλειψης ασφάλειας από την διπλανή Τουρκία."Οι λόγοι αυτοί οδηγούν στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση" συμπληρώνει ο κ.Καραμπαγλίδης " και η κοινότητα είναι ανήμπορη να κάνει οτιδήποτε αφού και η υποστήριξη από την πολιτεία είναι μηδαμινή".

    [09] ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ" ΚΑΙ "ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

    Την τραγωδία του Σαίξπηρ "Βασιλιάς Ληρ" θα παρουσιάσει το θέατρο "ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ", το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του φετινού πανηγυρικού 25ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

    Στην παράσταση πρωταγωνιστεί πλειάδα γνωστών ηθοποιών, όπως ο Κώστας Καζάκος, ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Φιλαρέτη Κομνηνού. Η μετάφραση του έργου είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία του Λεωνίδα Τριβιζά, τα σκηνικά του Νίκου Πετρόπυλου, τα κουστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, ενώ διευθυντής της ορχήστρας θα είναι ο Νίλος Τουλάτος.

    Μια μέρα μετά, στις 9.00 το βράδυ, στο μαγευτικό Κάστρο του Πλαταμώνα, το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την τραγωδία του Μπρεχτ, "Μάνα Κουράγιο", του Θεσσαλικού Θεάτρου. Στο ρόλο της πρωταγωνίστριας η ΄Αννα Βαγενά, η οποία μετά το "Γάμο" αναμένεται να δώσει και πάλι τον καλύτερό της εαυτό.

    [10] ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Το βιβλίο "Ελλάδα και Μειονότητες" της Λένας Διβάνη εκδόθηκε πέρισυ από τις εκδόσεις Νεφέλη, αλλά δεν παύει να είναι επίκαιρο και χρήσιμο για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στις μειονότητες που απασχόλησαν την Ελλάδα τον 20ο αι. Στόχος της συγγραφέως ήταν να συγκεντρωθούν σε ένα τόμο και να αναλυθούν όλα τα μειονοτικά προβλήματα της Μεσοπολεμικής Ελλάδας και να αποτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξαν στη εξωτερική πολιτική των βαλκανικών κρατών της εποχής.

    Ετσι τίθενται υπό εξέταση οι Μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης και οι Ελληνες ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης, οι "σερβίζοντες", οι "βουλγαρόφιλοι" Σλαβόφωνοι στην Ελλάδα, οι Ελληνες στη Γιουγκοσλαβία και στη Βουλγαρία, Οι Κουτσόβλαχοι στην Ελλάδα και οι Ελληνες στη Ρουμανία, οι Τσάμηδες στη Θεσπρωτία και οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου.

    Η συγγραφέας που διδάσκει Ιστορία Ελληνικής και Βαλκανικής Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική του πανεπιστημίου Αθηνών δίνει με ιδιαίτερη σαφήνεια τις συνθήκες της εποχής, την κατάσταση της κάθε μειονότητας και τον τρόπο με τον οποίο επηρέαζε η παρουσία της τις σχέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά της κράτη. Παράλληλα μέσα από τη διερεύνηση των μειονοτικών προβλημάτων η συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια του Μεσοπολέμοπυ ήταν αδύνατη η απεξάρτηση των εθνικών μειονοτήτων από τα συγγενικά τους κράτη και ότι η θέση των μελών της κάθε μειονότητας εξαρτώνταν από τις διμερείς κρατικές σχέσεις.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΗ

    Συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, καθώς εκατοντάδες φίλοι και θαυμαστές της Αλίκης Βουγιουκλάκη σπεύδουν να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη δημοφιλή ηθοποιό.

    Η σορός της θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 11 το πρωί της Πέμπτης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί αύριο στις 3 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό ναό και η ταφή θα γίνει στο Α΄νεκροταφείο.

    Η οικογένεια της Αλίκης Βουγιουκλάκη εκφράζει την επιθυμία αντί στεφανιών να κατατεθούν χρήματα υπέρ του παιδικού χωριού SOS.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Τις αμοιβαίες σχέσεις, την κατάργηση των θεωρήσεων και την υπογραφή συμφωνιών για το άνοιγμα των σιδηροδρομικών και αεροπορικών συγκοινωνιών καθώς και για τις εμπορικές σχέσεις συζήτησαν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο αντιπρόεδρος της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας Εγιουπ Γκάνιτς ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι επικεφαλής βοσνιακής αντιπροσωπείας οικονομολόγων και αρμοδίων υπουργών.

    Ο κ.Γκάνιτς είπε ότι η συνάντησή του με τον κ. Μιλόσεβιτς ήταν ανοικτή και ότι οι δύο χώρες βρίσκονται τώρα πλησιέστερα η μιά στην άλλη, επαναλαμβάνοντας την δήλωση που έκανε πριν την αναχώρησή του από το Σεράγεβο ότι η επίσκεψή του είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση γι' αυτόν προσωπικά αλλά ασφαλώς βήμα για την χώρα του.

    Στο μεταξύ με ανακοίωση του Γραφείου του κ. Μιλόσεβιτς επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές "υπογράμμισαν ότι η καθιέρωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ μεγάλου αριθμού εταιρειών και από τις δύο πλευρές είναι μεγάλης σημασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων και για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή".

    Οι Βόσνιοι και οι Σέρβοι οικονομικοί εκπρόσωποι συμφώνησαν να καθιερωθούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αμέσως μετά την αποκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού σταθμού στο όρος Μάγιεβιτσα. Συμφώνησαν επίσης να μην τεθούν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βοσνίας, Αντε Ντόμαζετ δήλωσε χθες ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητα να επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, να καθιερώσουν κανονική συνοριακή διάβαση και να αποκαταστήσουν την υποδομή των τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτροδοτικών συστημάτων. Συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν σε λεπτομέρειες τις πιθανότητες για συμφωνία για την ασφάλεια των διακρατικών πληρωμών.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη Γκάνιτς στο Βελιγράδι, το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζίντζιτς, πιστεύει ότι η άφιξή του είναι μια πράξη σημαντική για την γενική κατάσταση και την ομαλοποίηση tgr κατάστασης στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Εν τούτοις το Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνει ότι η επιλογή του αντιπροσώπου της Βοσνίας στην διάρκεια αυτής της επίσκεψης δεν ήταν κατάλληλη. Ο κ. Γκάνιτς γεννήθηκε στο Σαντζάκ, έχει Γιουγκοσλαβική υπηκοότητα και το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκει ότι "η επίσημη υποδοχή εκ μέρους του Μιλόσεβιτς Γιουγκοσλάβου πολίτη είναι ανεπίτρεπτη" και τονίζει ότι υπάρχουν διπλά κριτήρια της Γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, ένα για την αντιπροσωπείας της Βοσνίας και άλλο για την αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    "Είναι παράδοξη η στάση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας απέναντι στους εκπροσώπους της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, οι οποίοι συνήθως γίνονται δεκτοί μυστικά και σε ημιιδιωτικό επίπεδο και με την μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [13] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Η κυβέρνηση Τζον Χάουαρντ δεν προτίθεται να πάρει θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χωρίς ωστόσο να αιτιολογεί την απόφαση αυτή.

    Η άρνηση της κοινοπολιτειακής κυβέρνησης να τοποθετηθεί στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εμπεριέχεται σε γραπτή απάντηση του κ. Ντάουνερ προς τον ΄Ελληνα υπαρχηγό του εργατικού Κόμματος Βικτωρίας, κ. Δόλλη.

    "Η κυβέρνηση εμμένει στις πολύχρονες θέσεις της Αυστραλίας στο Κυπριακό και στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των άλλων κέντρων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο θέμα της Κύπρου", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών.

    Η κυβέρνηση Τζον Χάουαρντ δια στόματος του κ. Ντάουνερ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την αποστολή αστυνομικών στη μεγαλόνησο.

    [14] ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ

    Στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα εξασφαλίσει την ομαλή ολοκλήρωση της Παραεγνατίας οδού, "ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας", προχώρησαν η Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου καθορίζεται από τη διακήρυξη, που υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα στη Σόφια οι εκπρόσωποι των τριών χωρών με τον Οργανισμό Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ως αρμοδιότητα για την γενικότερη ανάπτυξη του νοτίου τμήματος των Βαλκανίων.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Τραιανού Χατζηδημητρίου)

    [15] ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ", ΤΟ "ΚΕΝΝΕΝΤΥ", Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Η TWA...

    "Η πόλη από την οποία ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να κατακτήσει την Ασία είναι γνωστή στις μέρες μας σαν εφαλτήριο για τρομοκράτες,από τη Μέση Ανατολή που κατέχονται από αντιδυτικό μένος. Η Αθήνα, πόλη της Ακρόπολης, του Σωκράτη και του Πλάτωνα φιλοξενεί επίσης το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το Διεθνές αυτό αεροδρόμιο έχει τόσο κακές επιδόσεις σε θέματα ασφαλείας που Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέδωσαν δύο φόρες προειδοποίηση καλώντας τους ταξιδιώτες να το αποφεύγουν.".

    Τέτοιου επιπέδου δημοσιογραφικά κείμενα, σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες του εξωτερικού, όπως το παραπάνω στην εφημερίδα "The Boston Herald" στις 22/7/96 που υπογράφει ο προφανώς ανιστόρητος Jules Crittenden, δυστυχώς διαμορφώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τώρα αν η Πέλλα δεν έχει αεροδρόμιο και αν το Ελληνικό έδωσε τις δύσκολες εξετάσεις στους επόπτες ασφαλείας του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών την περασμένη άνοιξη και πέρασε αυτό έχει μικρή σημασία...

    Για να στηρίξουν, πολλές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού-και δυστυχώς όχι μόνο αμερικανικές αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών- την άποψή τους για ευθύνη του αεροδρομίου του Ελληνικού στην πτώση του μοιραίου Μποϊνγκ της TWA, φτάνουν πολύ συχνά σε λογικούς ακροβατισμούς. Για παράδειγμα η New York Post, στις 22 Ιουλίου 1996, σε μεγάλη ανταπόκρισή της από την Αθήνα, γράφει:" Έλληνες αξιωματούχοι, ομολόγησαν στο FBI ότι ο Άραβας τρομοκράτης που επιβιβάστηκε για λίγο στην μοιραία πτήση της TWΑ Αθήνα-Νέα Υόρκη διέθετε χρόνο να τοποθετήσει βόμβα στο αεροσκάφος, όπως έμαθε η New York Post(!!). Οσο και αν τους πειράζει να το ομολογήσουν οι αποδείξεις είναι εμφανείς. Παραδέχονται ότι υπήρξε μια σύντομη στιγμή ευκαιρίας. Στο αεροπλάνο της TWA, επιβιβάστηκε για λίγο την περασμένη εβδομάδα γνωστός Άραβας τρομοκράτης, ο οποίος εκδιώχθηκε, πριν το Μπόινγκ 747 αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη και την τελική πτήση προς την καταστροφή".

    Η "ομολογία" κατά την εφημερίδα έγινε στη διάρκεια επιθεώρησης των μέτρων ασφαλείας του Ελληνικού από το FBI. Η λογική τραυματίζεται βάναυσα στο όνομα της σκοπιμότητας. Η καλή εφημερίδα ούτε λίγο , ούτε πολύ μας λέει ότι επιβιβάστηκε "για λίγο", "γνωστός τρομοκράτης", ο οποίος "εκδιώχθηκε"(!!). Αν αυτό απευθύνεται σε εχέφρονες πολίτες, είναι στη κρίση κάθε καλοπροαίρετου αναγνώστη. Η σκοπιμότητα των δημοσιευμάτων αυτής της ποιότητας είναι προφανής.Αν,υπήρξε βόμβα, τότε την τελική ευθύνη σε κάθε περίπτωση όπως λέει η κοινή λογική,έχει ο έλεγχος ασφαλείας του αεροδρομίου Κέννεντυ. Αλλά αυτό, θα αποτελούσε την πρώτη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο που αναχωρούσε από αμερικανικό έδαφος, με αποτέλεσμα να απομυθοποιηθεί η ασφάλεια των αμερικανικών αεροδρομίων όπως ήδη συνέβη στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

    Είναι σαφές ότι για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Ασφάλεια του αεροδρομίου του Ελληνικού βελτιώθηκε σημαντικά. Και οι δύο αμερικανικές εταιρείες που πετούν από την Αθήνα, η TWA και η DELTA AIRLINES, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για τις πτήσεις τους. Οι επιβάτες με εισιτήρια για upeqatkamtij]r πτήσεις από Αθήνα ελέγχονται τώρα σε τρία επίπεδα ασφαλείας. Πρώτο κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων , δεύτερο από την ελληνική αστυνομία και τελικά εφόσον ταξιδεύουν με τις αμερικανικές εταιρείες από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας. Οι χειραποσκευές ελέγχονται δύο φορές: πρώτα στον έλεγχο των διαβατηρίων και πάλι κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Και αυτό είναι το επίπεδο ασφαλείας γενικά των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

    Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για απόρρητες εκθέσεις περί της ασφαλείας των αμερικανικών αεροδρομίων από την υπεύθυνη ασφαλείας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, οι οποίες "θάφτηκαν" για λόγους εθνικού γοήτρου των ΗΠΑ καθώς και η περιπλάνηση στο αεροδρόμιο Κέννεντυ, σε χώρους "απολύτου ασφαλείας", δύο Γάλλων δημοσιογράφων, αποδεικνύουν ότι η περιλάλητη ασφάλεια των αμερικανικών αεροδρομίων είναι ένας ακόμη μύθος.

    Η συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης Νέας Υόρκης -Παρίσι της TWA, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό εξαιρετική φόρτιση στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.Ερχεται να προστεθεί στην τρομοκρατική επίθεση της Οκλαχόμα , του παγκόσμιου εμπορικού κέντρου της Νέας Υόρκης και της Σαουδικής Αραβίας. Από αυτήν την άποψη είναι "κατανοητές", οι προσπάθειες κυρίως των αμερικανικών ΜΜΕ να πείσουν ότι η ευθύνη για το έγκλημα - μένει να αποδειχθεί βεβαίως οτι είναι έγκλημα, αφού οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και η εκδοχή του ατυχήματος δεν έχει ακόμα απορριφθεί- είναι κάπου έξω από την Αμερική. Και η Αθήνα καλείται να πληρώσει το κόστος και την παγκόσμια ρετσινιά. Αξίζει βεβαίως να σημειώσουμε μια καθοριστική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με την προ δεκαετίας σχεδόν "αμερικανική επίθεση" κατά του αεροδρομίου του Ελληνικού. Τότε επικεφαλής της εκστρατείας ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρήγκαν, ενώ τώρα ο Μπίλ Κλίντον λειτούργησε λογικά και σε κάθε περίπτωση ανασχετικά ως προς τις εικασίες σχετικά΄με το αεροδρόμιο Ελληνικού.

    "Δεν υπάρχει αρνητική γνώμη για το Ελληνικό, ώστε να είναι σε κάποιου είδους μαύρη λίστα, αλλά ούτε και υπάρχουν τέτοιες λίστες", διαβεβαίωσε σήμερα το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπεύθυνος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International), διαψεύδοντας τις φήμες για "επικινδυνότητα" και "μειωμένη ασφάλεια" του αεροδρομίου της Αθήνας. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι ο αρμόδιος οργανισμός που κρίνει και καθορίζει τα "στάνταρτς ασφαλείας" είναι η ICAO στο Μόντρεαλ, ενώ ο σεβασμός και η τήρησή τους εναπόκειται στην κυβέρνηση της κάθε χώρας.

    Ως επίλογο αξίζει να να σημειώσουμε το σχόλιο του Υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη:" Στις συκοφαντίες αντιτάσσουμε τους υψηλούς δείκτες ασφαλείας που έχουν τα αεροδρόμια μας και η Ολυμπιακή" .


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 (του Βλάση Βλασίδη),

    [16] 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

    Συμπληρώνονται σήμερα 73 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης με την οποία έληξε και τυπικά η Μικρασιατική Εκστρατεία και η ακόλουθη Μικρασιατική Καταστροφή. Η συνθήκη αυτή που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 ουσιαστικά αποτέλεσε την ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας, δηλαδή της δημιουργίας της Ελλάδας των Πέντε Θαλασσών και των Δύο Ηπείρων, της οποίας κύριος ejvqast^r ήταν την εποχή εκείνη ο Βενιζέλος.

    Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνθήκη με την οποία ρυθμίζονταν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα σημαντικότερα από τα οποία ήταν το καθεστώς των Στενών, οι διομολογήσεις και η τύχη των πετρελαίων της περιοχής της Μοσούλης. Τα όσα προβλέπει η συνθήκη αυτή ισχύουν ακόμη και σήμερα. Για τα ελληνοτουρκικά προέβλεπε τα εξής:

    α) Η ανατολική Θράκη, τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος και η περιοχή των Στενών αποδόθηκαν στους Τούρκους. Σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ορίστηκε ο ποταμός Εβρος.

    β) Τα Δωδεκάνησα συνέχισαν να παραμένουν υπό ιταλική Κατοχή.

    γ) Τα Στενά αποστρατιωτικοποιήθηκαν και διεθνοποιήθηκαν, αλλά η Τοπυρκία απέκτησε το δικαίωμα να εμποδίζει τη διέλευση των πλοίων και των αεροπλάνων των αντιπάλων της όταν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα δικαιώματα της Τουρκίας επαυξήθηκαν το 1936 με τη Σύμβαση του Μοντρέ, πράγμα που κατέστησε ουσιαστικά την Τουρκία κλειδοκράτορα της θαλάσσιας και εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

    Ομως το σημαντικότερο επακόλουθο της συνθήκης ήταν η συρρίκνωση του Ελληνισμού γεωγραφικά στη μια άκρη του Αιγαίου με το ξερίζωμα των Ελλήνων της Ιωνίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. Συγκεκριμένα με σύμβαση που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Βενιζέλος και Ινονού και συμπεριλήφθηκε στο κείμενο της συνθήκης, τα δυο μέρη αποδέχθηκαν την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Ετσι περίπου 1.320.000 Ελληνες αναγκάστηκαν να μετοικίσουν στην Ελλάδα και 500.000 Τούρκοι από τη Μακεδονία και την Κρήτη μεταφέρθηκαν στη Μικρά Ασία. Από την ανταλλαγή εξαιρέθηκαν τόσο οι Μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης, όσο και οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και των νησιών Ιμβρου και Τενέδου. Το ζήτημα των περιουσιών των ανταλλαχθέντων παρέμενε ανοιχτό και δεν ρυθμίστηκε ποτέ.

    Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν κυρίως στη δυτική Θράκη, τη Μακεδονία και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Με την παρουσία τους συνετέλεσαν στη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα της εγκατάστασης των προσφύγων ήταν η αλλαγή της εθνολογικής σύνθεσης της Μακεδονίας, που εποικίστηκε από Ελληνες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Ενώ το 1913 ο ελληνικός πληθυσμός της Μακεδονίας αντιπροσώπευε το 43% του πληθυσμού, το 1926 οι Ελληνες αποτελούσαν το 88% του πληθυσμού και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον αφανισμό των Εβραίων πλησίασαν το 100%, μεταμορφώνοντας την Ελλάδα στο πλέον ομοιογενές εθνικά κράτος στα Βαλκάνια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 24 July 1996 - 14:58:38