Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (19/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 22Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [02] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

  • [04] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

  • [05] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ

  • [06] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

  • [09] ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

  • [10] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 5ο JAZZ ON THE HILL ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ

  • [11] ΗΡΕΜΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΑΣΕ Η Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  • [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΥΠΕΡ ΤΗΣ... ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΤΟ 2004;

  • [14] Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΞΙΩΜΑ

  • [15] Ο ΧΑΝ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [16] ΣΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ)

  • [17] "ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ" ΣΕ 60 ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΦΘΑΣΕ, ΠΕΡΥΣΙ, ΤΑ 734 ΕΚΑΤ.ΔΟΛ.-ΣΥΝΟΛΙΚΑ, 44.336 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 22Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Ο Ελληνισμός σύσσωμος θα εξακολουθήσει να παρέχει την αμέριστη συμπαράστασή του για την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσεως του Κυπριακού προβλήματος", επισήμανε σε δήλωσή του για την 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι είναι πλέον καιρός η Διεθνής Κοινότητα να αφήσει κατά μέρος τα ευχολόγια και τις απλές διακηρύξεις και να προχωρήσει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξεως και της δικαιοσύνης.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Salaq\r, σε δήλωσή του για την 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επισημαίνει πως η επιλεκτική μνήμη των ισχυρών του κόσμου έφθασε στο σημείο να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα ακόμα και τις θρασύτατες δηλώσεις Ντενκτάς για τους αγνοούμενους και να εξομοιώνει ανεπίτρεπτα το νόμιμο κυπριακό στρατό με τον Αττίλα. Κατά συνέπεια χρέος όλων των Ελλήνων είναι να δώσουν μαζί την ανυποχώρητη μάχη για τον τερματισμό του δράματος της Κύπρου.

    Την ανάγκη να ξαναπάρει το Κυπριακό τη θέση του ως πρώτο και κύριο θέμα στην ιεράρχηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του για την 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το κόμμα του Συνασπισμού.

    Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κοσμάς Σφυρίου, προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Σφυρίου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σπύρο Κυπριανού. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Α. Αβραμίδη.

    [02] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    Την πρόσκληση την μετέφερε ο κύπριος Πρέσβης κ.Χρυστοφόρου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε πολύ καλό κλίμα, ενώ συζητήθηκε η επίσκεψη της μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμράϊτ σε Αθήνα και Λευκωσία.

    [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

    Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παραταθεί ή όχι η απαγόρευση εξαγωγών ελληνικού κρέατος και υποπροϊόντων του λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στον Εβρο.

    Σε μισό δισεκατομμύριο ανέρχεται μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος των σφαγέντων εξαιτίας του αφθώδους πυρετού ζώων στην περιοχή της Θράκης

    [04] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Το θέμα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα δια της εφαρμογής του προγράμματος πληροφορικής "Κλεισθένης" θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει το μεσημέρι υπό tgm προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [05] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ

    Αύξηση της τάξης του 3,5 % παρουσιάζει η προσέλευση ατόμων στην Θεσσαλονίκη κατά το έτος 1996, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ παράλληλη είναι η αυξητική τάση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων των τουριστών σε ξενοδοχεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ Βορείου Ελλάδος.

    Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 1996 αυξήθηκε ο αριθμός πτήσεων CHARTERS κατά 1,9 %, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που διακινήθηκαν με τις πτήσεις αυτές κατά 4,15 %, πάντα σε σχέση με το 1995.

    Στον Νομό Θεσσαλονίκης, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρατηρείται μείωση 15,6% σε διανυκτερεύσεις αλλοδαπών.

    Στον Νομό Χαλκιδικής, από το δείγμα του Μαϊου του 1996, προκύπτει μια μείωση των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων σε ποσοστό 12,66 %, όπως επίσης και από το δείγμα του Ιουνίου, κατά τον οποίο η μείωση κινείται στο επίπεδο του 16 %.

    Όπως ανέφερε σχετικά ο διευθυντής του ΕΟΤ Βορείου Ελλάδος, Θωμάς Γκουντάντσης, ελπίζει τους επόμενους μήνες η πτώση να είναι μικρότερη και το έτος 1996 στο τέλος της χρονιάς, να κλείσει με μείωση,που θα εκφράζεται σε μονοψήφιο αριθμό.

    [06] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χθες βράδυ στο μηχανοστάσιο του επιβατικού πλοίου "ΑΝΝΑ V" της εταιρίας Α.Κ. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ που ήταν αγκυροβολημένο στη νότια προβλήτα του λιμανιού της Πάτρας και επρόκειτο να εκτελέσει το βραδινό ταξίδι για Ιταλία.Τη στιγμή της έκρηξης βρίσκονταν στο πλοίο δώδεκα άτομα, μέλη του πληρώματος ασφαλείας, τα οποία διασώθηκαν.

    Η έκρηξη προκάλεσε ρήγμα στα ύφαλα του πλοίου με αποτέλεσμα να παρουσιάσει κλίση 30 μοιρών και να ημιβυθιστεί.Κίνδυνος υπάρχει για πρόκληση ρύπανσης από πετρελαιοειδή που βρίσκονται στις δεξαμενές του ΑΝΝΑ V.Ήδη γύρω από το ημιβυθισμένο πλοίο έχει προκληθεί ρύπανση σε έκταση 300 τ.μ. από σαντινόνερα.

    Για τον λόγο αυτό ειδικά συνεργεία πρόκειται να το ανελκύσουν ενώ με εντολή του Εισαγγελέα κ. Χριστόπουλου θα διενεργηθεί σχετική προανάκριση για την εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

    "Το ταξίδι στη ζωή μας" είναι το θέμα του δεκαημέρου πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το οποίο θα διαρκέσει έως και τις 27 Ιουλίου κσι θα επικεντρωθεί στην επαφή και τη γνωριμία με τις περιηγήσεις και τα ταξίδια, μέσω του έντυπου λόγου.

    "Η Φιλεκπαιδευτική εταιρεία έκανε τα εγκαίνια της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα και θεωρήσαμε σκόπιμο, για να γνωρίσει το κοινό tg Στοά και τις δραστηριότητές της, αλλά και λόγω των καλοκαιρινών μηνών να διοργανώσουμε εκδηλώσεις με θέμα το ταξίδι. Οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνονται στο εξής κάθε χρόνο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με σκοπό να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το ταξίδι και να ενημερωθεί", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ.Δρακοπούλου, υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις.

    Ετσι, στη Στοά προβάλλονται ντοκυμανταίρ με θέμα την τουριστική -και όχι μόνο- Ελλάδα, ενώ σε 12 προθήκες φιλοξενούνται βιβλία νεοελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, απο κλασικούς του είδους, όπως ο Ν.Καζαντζάκης.

    Επίσης, η αίθουσα τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας θα είναι ανοιχτή στο κοινό με δύο εκθέσεις, μία με αφίσες του ΕΟΤ και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και μία με φωτογραφίες του Γ.Δεπόλλα, υπό τον τίτλο "Ταξίδι στο Αιγαίο".

    Μετά την πετυχημένη χθεσινή συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων και την κρητική βραδιά, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 24 και 25 Ιουλίου, με ανάγνωση κυπριακής ποίησης και ποίησης ελλαδιτών για την Κύπρο, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με την ομιλία "Ανάμνηση 1974" του κ.Βοσκαρίδη, υπεύθυνου επικοινωνίας της κυπριακής πρεσβείας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), του ΕΟΤ, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της Στοάς Βιβλίου.

    [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

    Οικογένειες σαρακατσάνων από ολόκληρη τη χώρα θα συναντηθούν αύριο για 16η συνεχή χρονιά στο δάσος Ελατιά στη Δράμα για το πατροπαράδοτο "πανελλαδικό αντάμωμα", που θα σφραγιστεί από τις απαραίτητες παραδοσιακές εκδηλώσεις.

    Η επιλογή του τόπου της συνάντησης έγινε από τους γηραιότερους των σαρακατσάνων, που εξέτρεφαν μεγάλα κοπαδια στην περιοχή, πριν εγκατασταθούν στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Θράκη και άλλες περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας.

    Τους παρεβρισκόμενους σαρακατσάνους θα ψυχαγωγήσουν χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα και λαϊκοί οργανοπαίκτες που θα καταφθάσουν στη Δράμα από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Χρυσούπολη Νέστου κ.τ.λ.

    [09] ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

    Δυο νέα ιστορικά βιβλία που ρίχνουν φως σε άγνωστες σελίδες της ελληνικής ιστορίας κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες στα βιβλιοπωλεία.

    Το πρώτο είναι το βιβλίο της Ειρήνη Λαγάνη, λέκτορα Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης. Το βιβλίο επιγράφεται "Το 'Παιδομάζωμα' και οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις 1949-1953". H μελέτη αυτή ρίχνει φως σε άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της υπόθεσης των παιδιών που απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα την ταραγμένη περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και εγκαταστάθηκαν στη Γιουγκοσλαβία.

    Με βάση τις πηγές και τα ανέκδοτα αρχεία του βρετανικού και του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών η συγγραφέας επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν συνειδητά, η γιουγκοσλαβική πολιτική ηγεσία επιδίωξε να μεταστρέψει τα Ελληνόπουλα (ελληνόφωνα και σλαβόφωνα) που μεταφέρθηκαν στη χώρα αυτή σε επίλεκτα μέλη της σλαβομακεδονικής κοινότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης στο "μακεδονικό ζήτημα" στο μέλλον ή αν τα κίνητρά της ήταν ανθρωπιστικά και μόνο. Επίσης διερευνάται ο ρόλος του ξένου παράγοντα στη διαμόρφωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του επαναπατρισμού των παιδιών αυτών.

    Το δεύτερο βιβλίο επιγράφεται "Οι απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα (1903-1904) 100 έγγραφα από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας" και αποτελεί προιόν έρευνας του Κέντρου Ερευνας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον πρώτο τόμο μιας τριλογίας που θα καλύψει τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα από την εκπνοή του βουλγαρικού κινήματος του 1903 έως το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908.

    Τα 100 έγγραφα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δεν αλλάζουν τη ροή της ιστορίας. Εχουν όμως τη ζωντάνια και την αμεσότητα των πηγών και προσφέρουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να σχηματίσει μόνος του μια εικόνα των πρώτων φάσεων του Μακεδονικού Αγώνα.

    Υπεθυμίζεται ότι το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα είχε εκδόσει το 1993 μια άλλη συλλογή εγγραφών "Τα γεγονότα του 1903 στη Μακεδονία μέσα από την ευρωπαική διπλωματική αλληλογραφία" στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ο τόμος εκείνος είχε περιλάβει 70 έγγραφα από βρετανικές, γαλλικές, αυστροουγγρικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές που έδιναν σαφείς πληροφορίες για το βουλγαρικό κίνημα του Ιλιντεν και για τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στη Μακεδονία.

    [10] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 5ο JAZZ ON THE HILL ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ

    Με αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές ξεκινά σήμερα το τριήμερο διεθνές φεστιβάλ τζαζ, "Jazz on the Hill", που συμπληρώνει φέτος τον πέμπτο χρόνο ζωής του, στο πλαίσιο του SANI FESTIVAL.

    Σήμερα το βράδυ, το "Jazz on the Hill" ανοίγει με μια ελληνική παρουσία. Ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και η Γεωργία Συλλαίου στο τραγούδι θα εμφανιστούν στον λόφο της Σάνης.

    Αύριο, 20 Ιουλίου, η Betty Carter υπόσχεται μια μελωδική βραδιά στους φίλους της τζαζ στην Ελλάδα. Η Betty Carter αναδεικνύεται επί επτά συνεχή χρόνια ως η Νο 1 τραγουδίστρια της τζαζ, σε έρευνα κριτικών και αναγνωστών, που διεξάγει το περιοδικό " Downbeat ".

    To 5o Jazz on the Hill θα κλείσει με την Abbey Lincoln και τους μουσικούς της, Marc Cary και Michael Bowie. Τόσο η Abbey Lincoln όσο και η Betty Carter έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    [11] ΗΡΕΜΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΑΣΕ Η Α. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ

    Σχετικά ήρεμα κύλησε η νύχτα για την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μετά την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία της τα τελευταία 24ωρα.

    Ο θεράπων γιατρός της δημοφιλούς ηθοποιού Μανόλης Μπαντουβάς με δηλώσεις του τόνισε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί,τα ζωτικά όργανα λειτουργούν και η ασθενής διατηρεί την επαφή με το περιβάλλον.

    Στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκης όλη την νύχτα βρίσκονταν μέλη της οικογενείας της και ο σύντροφός της Κώστας Σπυρόπουλος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Με την τελική συμμετοχή 41 σκακιστών από 7 χώρες ξεκίνησε ο 1ος γύρος του διεθνούς τουρνουά σκάκι της Καστοριάς. Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου δεν επιφύλαξαν καμία έκπληξη αφού όλα τα φαβορί επικράτησαν εύκολα ή δύσκολα.

    Στόχος των αγώνων, που διοργανώνονται από το Δήμο Καστοριάς και τον τοπικό σκακιστικό σύλλογο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, είναι να βοηθηθεί η ανάπτυξη του πνευματικού αυτού αθλήματος στην πόλη της Καστοριάς αλλά και να συμβάλλει στη διεθνή προβολή της αφού το τουρνουά έχει ήδη λάβει αρκετή δημοσιότητα και στο εξωτερικό.

    Το σύστημα των αγώνων είναι το ολυμπιακό ελβετικό 9 γύρων. Οι γύροι ξεκινούν καθημερινά στις 16:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καστοριάς με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΥΠΕΡ ΤΗΣ... ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΤΟ 2004;

    Περίεργη, όσο και "πονηρή" μπορεί να χαρακτηριστεί η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σαμαρράντς, στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, σχετικά με τις υποψήφιες για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004 πόλεις, αφού σ' αυτήν δεν αναφέρει καθόλου την υποψηφιότητα της Αθήνας, που διεκδικεί εδώ και χρόνια τη διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας.

    Στην "παρατήρηση" της εφημερίδας ότι "η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που μένει να διοργανώσει μιαν Ολυμπιάδα, για να συμπληρωθεί το οικουμενικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων", ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι "προς το παρόν έχουμε μία υποψήφια πόλη, την Πόλη του Ακρωτηρίου, με δυνατότητες διοργάνωσης των Αγώνων του 2004". Ενώ στο ερώτημα άν η ΔΟΕ εκτιμά σοβαρά την υποψηφιότητα της Σεβίλλης, καθώς η ανδαλουσιανή πόλη θα είναι μια από τις αντιπάλους της νοτιοαφρικανικής, ο Χ. Α. Σαμαρράντς, μάλλον δεν κρύβει την προτίμησή του: "Εγώ το κάνω γιατί ξέρω καλά την υποψηφιότητα", είπε, για να προσθέσει: "Έχει νόημα και είναι πραγματοποιήσιμη, διότι αξιοποιεί την υποδομή της Διεθνούς Έκθεσης του 1992. Επί πλέον, η Σεβίλλη έχει μια τεράστια ευαισθησία για τον αθλητισμό όπως το έχει επανειλημμένα αποδείξει. Για τη Σεβίλλη θα είναι βασικό να ξεπεράσει τη διαδικασία της προεκλογής τον επόμενο Μάρτη, όταν από τις 11 υποψήφιες πόλεις θα μείνουν τέσσερις - πέντε μόνον. Αν το καταφέρει, θα πρέπει να δουλέψει εντατικά για να γνωρίσουν τα μέλη της ΔΟΕ επί τόπου τις dumat|tgter της πόλης"

    [14] Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΡΑΖΙΤΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΞΙΩΜΑ

    Με την πλήρη αποχώρηση του Ράντοβαν Κάραζιτς από όλες τις δημόσιες θέσεις του, συμπεριλαμβανομένης και της προεδρίας του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μεταπολεμικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Ο Ράντοβαν Κάραζιτς σε ένα ιστορικό έγγραφο που συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ και οι προσωρινοί αντικαταστάτες του, η κ. Μπιλιάνα Πλάφσιτς, στην προεδρία του κράτους και ο κ. Αλέξα Μπούχα στην ηγεσία του κόμματος έκανε γνωστή την πλήρη αποχώρηση του απο κάθε δημόσιο αξίωμα που κατείχε,επιβεβαιώνοντας την προσήλωση του στην συμφωνία του Ντέητον.

    Το πλήρες κείμενο της αποχώρησης Κάραζιτς το οποίο προσυπογράφουν ως μάρτυρες ο πρόεδρος της Σερβίας κ.Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας κ.Μιλαν Μιλουτίνοβιτς έχει ως εξής. ¨Οι παρακάτω υπογραφόμενοι επαναβεβαιώνουν την προσήλωση τους στην πλήρωση του Γενικού Πλαισίου Συμφωνίας για την Ειρήνη και τα παραρτήματα της η διαπραγμάτευση των οποίων έγινε στο Ντέητον και υπεγράφη στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου 1995, και δηλώνουν τα παρακάτω. 1.Απο τις 19 Ιουλίου η Dr Μπιλιάνα Πλάφσιτς έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προσωρινού προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών της 14ης Σεπτεμρβίου 1996, όπως έχουν προγραμματισθεί σύμφωνα με την συμφωνία ειρήνης του Ντέητον, οπότε θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.Ως επακόλουθο, από τις 19 Ιουλίου 1996, ο Dr Ράντοβαν Κάραζιτς έχει εγκαταλείψει τα καθήκοντα του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και όσες εξουσίες συνδεόνται με αυτά. 2.O Dr Ράντοβαν Κάραζιτς δηλώνει ότι θα αποχωρήσει αμέσως και μονίμως από όλες τις πολιτικές δραστηριότητες.Δεν θα εμφανισθεί δημόσια είτε σε ραδιοφωνικό σταθμό, είτε σε τηλεοπτικό, ή σε άλλα μέσα επικοινωνίας και δεν θα συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στις εκλογές. 3.Απο τις 19 Ιουλίου 1996, ο Dr Ράντοβαν Κάραζιτς εγκαταλείπει τα καθήκοντα του προέδρου του SDS και όλες τις λειτουργίες εξουσίες και ευθύνες του προέδρου του SDS θα παγώσουν μέχρι το SDS να εκλέξει νέο πρόεδρο.Αυτές οι εξουσίες και οι ευθύνες θα αναληφθούν απο τον καθηγητή Μπούχα."

    Η συμφωνία του Ντέητον προέβλεπε την υποχρεωτική αποχώρηση απο κάθε δημόσιο αξίωμα στην πολιτική ζωή της Βοσνίας όσων,όπως ο κ.Κάραζιτς κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου αλλά ο πρόεδρος των Σερβοβοσνίων προσπάθησε να βρει συμβιβαστικές λύσεις οι οποίες θα του επέτρεπαν να διατηρήσει την επαφή του με την πολιτική.Στις 19 Μαϊου ανακοίνωσε την εκχώρηση στην κ.Πλάφσιτς της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας ενω στις 30 Ιουνίου αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος SDS ανακοίνωσε την εκχώρηση και των υπολοίπων αρμοδιοτήτων του στην κ. Πλάφσιτς η οποία θα ήταν η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της χώρας.

    Αμέσως μετά στην διεθνή κοινότητα επικράτησε διχογνωμία για to κατα πόσο η ιδιότητα του προέδρου του SDS αποτελεί δημόσιο αξίωμα, διχογνωμία που επελύθη οριστικά με την επικράτηση της άποψης που θεωρεί την προεδρία του κόμματος δημόσιο αξίωμα.

    Την προηγούμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου, ο συντονιστής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βοσνία κ.Ρόμπερτ Φρόουικ έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα για την οριστική απομάκρυνση του κ.Κάραζιτς από όλα τα αξιώματα του.

    Ο Ραντοβαν Κάραζιτς γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο.Σε ηλικία 15 ετών μετακόμισε στο Σεράγεβο όπου και έζησε επί 30 χρόνια. Σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στην ψυχιατρική.

    Ως φοιτητής υπήρξε επικεφαλής πολλών διαδηλώσεων.Παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Λιλιάνα Ζέλεν, η οποία κατάγονταν από εύπορη οικογένεια.Αργότερα εντάχθηκε σε έναν ποιητικό σύλλογο.

    Συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς, η οποία αφορούσε στη χρησιμοποίηση κρατικών υλικών για το χτίσιμο μιας φάρμας εκτροφής κοτόπουλων που έχτιζε στο Πάλε και εξέτισε ποινή εννιάμηνης φυλάκισης.

    Το 1990 έγινε ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στην ηγεσία του οποίου παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου που άρχισε στη Βοσνία τον Απρίλιο του 1992 και μέχρι σήμερα.

    Από το 1992 ήταν πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, κρατικής οντότητας η οποία επικυρώθηκε από την συμφωνία του Ντέητον ως τμήμα της ενιαίας Βοσνίας.

    Κατηγόρηθηκε για εγκλήματα πολέμου και εναντίον του εκκρεμεί δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ονειρο του όπως είχε πει, ήταν μετά τον πόλεμο να ιδρύσει ψυχιατρική κλινική στο Σεράγεβο μαζί με τις κόρες του που επίσης έχουν σπουδάσει ιατρική.

    [15] Ο ΧΑΝ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Επίσκεψη στα Σκοπια θα πραγματοποιησει την επόμενη εβδομάδα ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κοινοτικος επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Η συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης- ΠΓΔΜ, η επίσημη υπογραφή της οποίας θα γίνει, κατά την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, το Σεπτέμβριο, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Βαν Ντεν Μπρουκ με την πολιτική ηγεσία της χωρας.

    Ο Βαν Ντεν Μπρουκ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αλβανία.

    [16] ΣΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στις 27 Οκτωβρίου του 1996, θα διεξαχθούν οι Προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της βουλγαρικής Βουλής.

    Με 118 ψήφους "υπέρ" και 99 "κατά", έγινε αποδεκτή η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Πολιτική Λέσχη "Εκογκλάσνοστ" και Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή Ένωση "Αλ. Σταμπολίισκι") για πραγματοποίηση των εκλογών στην ημερομηνία αυτή.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προτείνει οι εκλογές για tgm ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, να γίνουν στις 9 Νοεμβρίου, προβάλλοντας το επιχείρημα πως πολλοί από τους αγρότες δεν θα ψηφίσουν τον Οκτώβριο, καθώς δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αγροτικές δουλειές.

    Να σημειωθεί ότι οι δυο βασικοί αντίπαλοι είναι ο υποψήφιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Πέταρ Στογιάνοφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι, ως υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ)

    [17] "ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ" ΣΕ 60 ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΦΘΑΣΕ, ΠΕΡΥΣΙ, ΤΑ 734 ΕΚΑΤ.ΔΟΛ.-ΣΥΝΟΛΙΚΑ, 44.336 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

    Εξήντα μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες προς πώλησιν και αναμένουν τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική "φουρνιά" του τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της γειτονικής χώρας. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις επελέγησαν από τον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας, καθώς είναι οι πλέον ελκυστικές και -κατ' επέκτασιν- έτοιμες για άμεση πώληση.

    Το 1995, οι εν λόγω επιχειρήσεις πραγματοποίησαν -αθροιστικά- κύκλο εργασιών 734 εκατ.δολαρίων. Απασχολούν δε, συνολικά, 44.336 εργαζομένους και ανήκουν τους εξής κλάδους: χημικά-πετρελαιοειδή, τουρισμός, τρόφιμα-ποτά-καπνός, κλωστοϋφαντουργία, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, μηχανολογικός εξοπλισμός, κατασκευαστικά υλικά, ένδυμα, ξύλο και χαρτί.

    Αναλυτικά, στον κλάδο των χημικών-πετρελαιοειδών προσφέρονται προς άμεση πώληση 12 βιομηχανίες (Bimas, Pirinplast, Himik, Plastmasovi Izdelia, Assenova Krepost, Kapitan Dyado Nikola, Kauchuk, Verila, Plastchim, Etropal, Pharmacia, Troyapharm). Συνολικά, απασχολούν 10.240 εργαζομένους και, το 1995, πραγματοποίησαν -αθροιστικά- τζίρο 205,8 εκατ.δολ. Η μεγαλύτερη από τις πωλούμενες επιχειρήσεις είναι η Pharmacia που εδρεύει στη Dupnitza και παράγει φαρμακευτικές ουσίες. Απασχολεί 2.496 εργαζομένους, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε πέρυσι σε 47,5 εκατ.δολ. (το 29,4% του οποίου κατευθύνθηκε στο εξωτερικό). Η ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια δισκία και 5.000 τόνους οδοντόπαστας. Η συνολική επιφάνεια της μονάδας ανέρχεται σε 390.000 τ.μ.

    Ιδιωτικοποιούνται, επίσης, 11 τουριστικές επιχειρήσεις (Rodina Hotel, Slavia Hotel, Sheraton Sofia Balkan, Rila-Borovetz, Sankt Peterbourg Park Hotel, Marada Intertour, Slanchev Bryag, Riga Hotels, Park Hotel Moskva, Albena, Zlatni Piasatzi), που απασχολούν 44.336 εργαζομένους και ο περσινός τους τζίρος ανήλθε σε 94,2 εκατ.δολ. Η σπουδαιότερη είναι η Albena που διαχειρίζεται 39 ξενοδοχεία και 5 παραθεριστικά θέρετρα, κατέχοντας μόνη της το 22,6% του τουριστικού προϊόντος της Βουλγαρίας. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει φθάνει τα 1.425.624 τ.μ., ενώ το θέρετρο της στη Μαύρη Θάλασσα -μεταξύ Βάρνας και Ντουμπρόβνικ- είναι παγκοσμίου φήμης. Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 26,6 εκατ.δολ. Απασχολεί 1.699 εργαζομένους.

    Πωλήσεις 98 εκατ.δολ. πραγματοποίησαν πέρυσι οι 10 idiytijopoio}lemer επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων-ποτών-καπνού (Republikakonserv, Iugoplod, Ketchup-Frukt, Bulkons, Kaliakra, Kambana, Tropic-Shoumen, Vinprom Chernomorsko Zlato, Vinprom- Russe, Varnensko Pivo). Στις μονάδες αυτές εργάζονται 3.638 άτομα. Μεγαλύτερη των ιδιωτικοποιούμενων, η Kaliakra, η οποία στη - συνολικής επιφάνειας 145.300 τ.μ.- μονάδα της στο Dobrich, απασχολεί 128 άτομα. Ειδικεύεται στην παραγωγή επιτραπέζιου λαδιού και μαργαρίνης, και κατέχει το 6% της αγοράς. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 20,2 εκατ.δολ., εκ των οποίων το 4,52% από εξαγωγές.

    Πωλούνται έξι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις (Belotex, Lanatex, Ruen Elit, Katex, Arbanasi, Koprina), με 4.102 εργαζομένους και πωλήσεις (1995) 38,3 εκατ.δολ. Σημαντικότερη εξ αυτών, η Katex, που απασχολεί 2.217 εργαζομένους στη μονάδα της στο Kazanlak (191.177 τ.μ.). Ο τζίρος της ανήλθε πέρυσι σε 14,2 εκατ.δολ., το 65,5% των οποίων προήλθε από εξαγωγές.

    Οι έξι προς πώληση μονάδες παραγωγής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών (Magnitni Glavi, Elprom Naiden Kiron, Energokabel, Elkabel, Eltos, Zita) -που απασχολούν 5.127 εργαζομένους- παρουσίασαν πέρυσι κύκλο εργασιών 93 εκατ.δολ. Ξεχωρίζει η Elkabel, που εδρεύει στο Bourgas (μονάδα 190.292 τ.μ.) και απασχολεί 1.257 άτομα. Ειδικεύεται στην παραγωγή καλωδίων για χρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Οι περσινές της πωλήσεις ανήλθαν σε 49,9 εκατ.δολ., ενώ το 62% των πωλήσεων έγινε στο εξωτερικό.

    Πέντε είναι οι άμεσα ιδιωτικοποιούμενες μονάδες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού (Tespom, Kotloctroene, Vaptzaron, Vipom, PRK), οι οποίες απασχολούν 2.384 εργαζομένους και παρουσίασαν τζίρο 20 εκατ.δολ. Σε εξέχουσα θέση η Vipom, στο Vidin, η οποία παράγει 78.000 αντλίες ετησίως. Οι πωλήσεις της ανήλθαν πέρυσι σε 6,8 εκατ.δολ., το 56,4% των οποίων πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό. Στη 277.500 τ.μ. μονάδα της, εργάζονται 836 άτομα.

    Στον κλάδο παραγωγής κατασκευαστικών υλικών πωλούνται κατά προτεραιότητα 5 επιχειρήσεις (Vulkan, Devnia-Tziment, Zlatna Panega, Beloizvorski Tziment, Granatoid), με 5.127 εργαζομένους και συνολικό τζίρο 93 εκατ.δολ. Η τσιμεντοβιομηχανία Devnia- Tziment ήταν αυτή που πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά το 1995 (42,8 εκατ.δολ., το 44% στο εξωτερικό). Η ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα ανέρχεται σε 1,8 εκατ.τόνους τσιμέντο. Στη 787.995 τ.μ. μονάδα της -στην περιοχή της Βάρνας- απασχολούνται 1.300 εργαζόμενοι.

    "Πωλητήριο" έχει εκδοθεί και για τρεις βιομηχανίες ενδυμάτων (Mizia, Drujba Stil, Orfei), με 4.188 εργαζομένους και τζίρο 25 εκατ.δολ. το 1995. Τα 10,4 εκατ.δολ. έφθασε ο τζίρος της Orfei και μόνο. Η επιχείρηση, που είναι εγκαταστημένη στο Kardiali (μονάδα 58.137 τ.μ.), είναι καθαρά εξαγωγική, καθώς ο περσινός της κύκλος εργασιών πραγματοποιήθηκε κατά 92,5% στο εξωτερικό. Κύριες αγορές της, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Μ.Βρετανία, οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς. Καλύπτει δε, το 1,2% της συνολικής βουλγαρικής παραγωγής ενδυμάτων, παράγοντας -κατά κύριο λόγο- φόρμες, t-shrits, αθλητικά υποδήματα και βερμούδες.

    Ιδιωτικοποιείται, τέλος, μια μονάδα στον κλάδο του ξύλου και μία στον κλάδο του χαρτιού. Η Ludogorie ειδικεύεται στα ξύλινα καθίσματα και τραπέζια. Παράγει 600.000 κομμάτια το χρόνο, πραγματοποιώντας πωλήσεις 2,6 εκατ.δολ. Είναι έντονα εξαγωγική, jah~r το 88% των πωλήσεων της έγινε στο εξωτερικό. Στη 50.245 τ.μ. μονάδα της στο Kubrat, εργάζονται 281 άτομα. Η δε Trakia-Papir παράγει χαρτί, χαρτόνι και χάρτινες συσκευασίες. Εδρεύει σε έκταση 213.388 τ.μ. στο Pazardjik, όπου απασχολεί 847 άτομα. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 21,3 εκατ.δολ., το 5% από εξαγωγές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 19 July 1996 - 13:48:29