Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (17/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΝΗΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΧΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

  • [05] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

  • [06] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [07] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΟΧΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

  • [08] ΝΕΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Σ.Ε. ALLE- RETOUR, 2 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΜΕ 23.000 ΔΡΧ.

  • [09] EΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΠΑΘΕ, ΑΧΕΛΩΟΣ- ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΒΟΥΛΦ ΜΑΤΙΕΣ

  • [10] ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1996


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 161 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [12] WALL STREET:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [13] ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [14] THN T.ΤΣΙΛΕΡ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Ν.ΣΠΡΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 15 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

  • [15] Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [17] Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ:ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

  • [18] ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [19] Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Την ελπίδα ότι το κείμενο των 15 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αξιολογηθεί θετικά από την τουρκική πλευρά, εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται θετικό βήμα η απεμπλοκή του προγράμματος MEDA.

    Σε ερώτηση για το αν έγιναν αποδεκτές προτάσεις για την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, ο κ.Πάγκαλος επισήμανε ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνηση, η οποία συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση, δε θα προτείνει ποια θα είναι η λύση στο Κυπριακό, αλλά θα συνεργαστεί για το θέμα αυτό με την Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ.Πάγκαλος είπε ακόμη, ότι πρότεινε στην κ.Ολμπράιτ να ασκήσει την ικανότητά της να κάνει νέες προτάσεις, προς την πλευρά της Αγκυρας, ''διότι από κει περιμένουμε απαντήσεις''. ''Οταν μιλάω για απάντηση'', πρόσθεσε, ''εννοώ να είναι θετική και όχι διπλωματική''.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΝΗΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΧΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Χαμπίμπι Μπέν Ιαχϊα, είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και όπως δήλωσε αμέσως μετά είχε μαζί του μια μακρά συζήτηση για τη Μεσογειακή συνεργασία καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου πρέπει να εδραιωθεί η ειρήνη.

    Ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τον Τυνήσιο Υπουργό Εξωτερικών για τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιαχϊα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της, στην επικύρωση της συμφωνίας-συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τυνησίας, καθώς και για τη διευκόλυνση που της παρείχε στην εφαρμογή του προγράμματος MEDA.

    Μεταξύ των δύο Υπουργών υπεγράφη συμφωνία για θέματα που αφορούν Ελληνες και Τυνήσιους υπηκόους.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

    Οι παλαιοί στενοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα με την Τυνησία, επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με τον Τυνήσιο Υπουργό Εξωτερικών Pen Yahia ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν με ικανοποίηση το πολύ καλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι η μακρά επαφή των δύο λαών, η φιλία και η κοινή μεσογειακή τους ιδιότητα, εγγυώνται την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -ΑΘΕΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Τα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια καθώς και η στήριξη pou δίνει και θα συνεχίσει να δίνει η Ελληνική Βουλή, συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ανδρών ο κ.Αθενς αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση αυτή, τόνισε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού "είναι μεγάλη δύναμη και όλοι θέλουν να δουλέψουν για τον ελληνισμό".

    Ο κ.Κακλαμάνης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Απόδημου Ελληνισμού και για τη σύσταση της μόνιμης επιτροπής της Βουλής που θα ασχοληθεί με τα θέματα της ελληνικής Ομογένειας.

    Σχολιάζοντας δε την απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης ο κ.Κακλαμάνης τη χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό γεγονός.

    "Είναι μια θετική ανταπόκριση -είπε- στο πλαίσιο της Κοινοτικής Αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει και που μέχρι τώρα αποζητούσε η χώρα μας. Να εκφραστεί η κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και πιστεύω ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να δεσμευτεί, ότι θα πάψει να προκαλεί προβλήματα σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας και φυσικά σε βάρος της χώρας μας".

    [05] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

    Η Ελλάδα δε συζητά την άρση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αν δεν υπάρξει αλλαγή στο σημερινό στάτους στη Μεγαλόνησο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις ανησυχίες που εξέφρασε η κυρία Ολμπράιτ σχετικά με τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή εξαιτίας του δόγματος και υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης σε συνέχεια των δεδομένων που είχαν διαμορφωθεί στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου ο κ.Ρέππας είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει το ζήτημα αυτό, τον τρόπο και το χρόνο ολοκλήρωσης της αποστρατιωτικοποίησης υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση όλων για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και υπογράμμισε ότι τέτοια δέσμευση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

    Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που διατύπωσε η κ.Ολμπράιτ για το ενδεχόμενο έντασης στην Κύπρο, ο κ.Ρέππας σημείωσε ότι οι ανησυχίες αυτές πηγάζουν ακριβώς από το γεγονός ύπαρξης δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο και τόνισε ότι η ένταση ή ένα θερμό επεισόδιο μπορούν να αποφευχθούν με την απομάκρυνση των δυνάμεων κατοχής από το νησί.

    [06] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων, όπως επίσης και η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στη Βαλκανική ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ελευθέριος Βερυβάκης και τα μέλη της Επιτροπής, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αίθουσα Γερουσίας, με 50 τελειόφοιτους από 45 Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, που μετέχουν στο Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών από τις 14 έως τις 28 Ιουλίου.

    Το μετεκπαιδευτικό αυτό Ινστιτούτο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή συνεργασία, με το Fund American Studies και υπό την επιστημονική επίβλεψη του Πανεπιστημίου Georgetown.

    Για την έδρα του Ινστιτούτου έγινε μακρόχρονη συζήτηση με πολλές και σοβαρές υποψηφιότητες από χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τελικά προκρίθηκε η Ελλάδα με την Αθήνα ως "Μητέρα της Δημοκρατίας" και την Αρχαία Ολυμπία ως τον "ιερό χώρο ανακωχής".

    [07] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΟΧΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Την Παρασκευή θα υποβληθεί το πόρισμα των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στη νέα συνεδρίαση της διαρκούς κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί ο νομός Έβρου λόγω του αφθώδους πυρετού.

    Οι κτηνοτρόφοι του Έβρου πάντως απειλούν να μην επιτρέψουν τη θανάτωση των ζώων μετά τη διαφωνία τους με το υπουργείο Γεωργίας ως προς το ύψος και τον τρόπο καταβολής των οικονομικών αποζημιώσεων.

    Χθες υπό το βλέμμα των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν που επισκέφτηκαν τις πληγείσες από τον αφθώδη πυρετό περιοχές του Έβρου, θανατώθηκαν 1.300 αιγοπρόβατα τα οποία προσβλήθηκαν από τη νόσο στη κοινότητα Δορίσκου.

    [08] ΝΕΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Σ.Ε. ALLE- RETOUR, 2 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΜΕ 23.000 ΔΡΧ.

    Ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με Intercity, νοικιασμένο αυτοκίνητο για 3 ημέρες και 2 διανυκτερεύσεις -στην τιμή των 23.000 δρχ.- περιλαμβάνει το νέο τουριστικό πακέτο, "STAY- DRIVE", που προσφέρει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.).

    Η παραλαβή του αυτοκινήτου γίνεται στο ξενοδοχείο, ενώ η τιμή των 23.000 δρχ. κατά άτομο, αφορά διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο. Για μονόκλινο "ανεβαίνει" στις 46.000 δρχ.

    Η προσφορά γίνεται σε συνεργασία με την "Carison Wagonlit Travel", το ξενοδοχείο "Novotel" και τη "Εurocar".

    [09] EΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ - ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΠΑΘΕ, ΑΧΕΛΩΟΣ- ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΒΟΥΛΦ ΜΑΤΙΕΣ

    Σε αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων της εκτροπής του Αχελώου, της κατασκευής της Εγνατίας Οδού και του οδικού άξονα Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης αναμένεται να οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την Επίτροπο κ. Βουλφ Ματίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επανιεράρχηση στη διάθεση κονδυλίων από το Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που αφορά τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων, λόγω στενότητας πόρων και συσσώρευσης υποχρεώσεων.

    Το θέμα έφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ο κ. Παπαγιαννάκης ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς οι αναγκαίες για τη χρηματοδότηση του έργου της εκτροπής του Αχελώου μελέτες περιβαλλοντικής συμβατότητας. ΄Οταν η επίτροπος απάντησε ότι αυτές εκκρεμούν, ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού έθεσε θέμα σκοπιμότητας της εκτέλεσης του έργου, καθώς, όπως τόνισε τα ποσά που απαιτούνται για τον Αχελώο είναι ίσα περίπου με τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση όλων των άλλων έργων.

    Η κ. Ματίες υιοθέτησε εμμέσως την άποψη αυτή και σχολίασε ότι έχει γίνει ήδη έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της αναφορικά με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    "Γνωρίζετε ότι τα μεγάλα έργα, ΠΑΘΕ και Εγνατία, αλλά και ορισμένα άλλα ακόμη, εξακολουθούν να είναι ανοικτά και γι' αυτό νομίζω ότι πράγματι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε βρίσκεται στην κατεύθυνση μιας νέας ιεράρχησης και της διερεύνησης για το ποια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με επιτυχία μέχρι το τέλος της περιόδου του πακέτου και ποια όχι, εξαιτίας των προκαταρκτικών μελετών που απαιτούνται" ανέφερε η κ. Ματίες. "Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία ξεκαθαρίσματος του θέματος με την ελληνική πλευρά" συμπλήρωσε η Επίτροπος.

    [10] ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1996

    Η αναβίωση των ενοποιητικών στοιχείων που διέκριναν τις αρχαίες συμμαχίες μεταξύ πόλεων και η σύσφιξη των δεσμών των απανταχού ελλήνων, αποτελούν τα κίνητρα της πρωτοβουλίας που έλαβε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας(ΚΕΔΚΕ), για τη δημιουργία αμφικτυονιών σύγχρονης μορφής.

    Η Μακεδονική Αμφικτυονία οδεύει ήδη προς την πραγματοποίησή της, καθώς μετά από πρόταση του προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Θεσσαλονίκης, Γ.Χατζησάββα,αποφασίστηκε η ίδρυσή της.

    ΄΄Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποίαν όλοι οι δήμοι συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, γιατί εξυπηρετεί ύψιστους εθνικούς σκοπούς. Το καταστατικό θα λάβει την ολοκληρωμένη του νομική μορφή τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να το υπογράψουν όλοι οι νομοί της Μακεδονίας, δηλαδή συνολικά 13 νομοί΄΄, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χατζησάββας.

    ΄΄Η Μακεδονική αμφικτυονία θα συμβάλλει στη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και θα συνδράμει στην αλληλογνωριμία των μακεδονικών σωματείων και συνομοσπονδιών, με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών των απανταχού Μακεδόνων΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΔΚ.

    Στο πλαίσιο της αμφικτυονίας θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το πρόγραμμα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών ανταλλαγών που αφορά τους νεαρούς απόδημους Μακεδόνες δεύτερης γενιάς.

    Συγκεκριμένα, κατά τις θερινές διακοπές 20 έως 25 έλληνες του εξωτερικού θα έρχονται στην Ελλάδα, για να περάσουν εδώ τις διακοπές τους, συνδυάζοντας ''το τερπνόν μετά του ωφελίμου''. Vusij\, το πρόγραμμα θα ισχύει και αντίστροφα, δίνοντας σε νεαρούς έλληνες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις κοινότητες των αποδήμων στο εξωτερικό.

    ΄΄Σας υπόσχομαι ότι μέσα στο 1996 θα αρχίσουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις που δρομολογεί η Μακεδονική Αμφικτυονία΄΄, κατέληξε ο κ.Χατζησάββας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμφικτυονία θα συντηρείται οικονομικά από τις προσφορές του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, τις εισφορές των μελών της, τις δωρεές και τις επιχορηγήσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 161 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Amnesty International), απηύθυνε έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τον τερματισμό της απεργίας πείνας των 161 πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι απεργούν εδώ και 51 μέρες διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές.

    Στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, που συνεχίζεται σε 16 φυλακές της Τουρκίας και στις συνθήκες κράτησής τους, αναφέρονται με δημοσιεύματά τους οι γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau και Stuttgarter Zeitung.

    Οι ίδιες εφημερίδες αναφέρονται και στην υπόθεση των έξι Κούρδων βουλευτών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια από τουρκικό δικαστήριο σε πολυετή φυλάκιση με τη κατηγορία ότι αγωνίζονταν για την αυτονομία των Κούρδων.

    Η υπόθεση των έξι Κούρδων, όπως τονίζεται στα δημοσιεύματα, θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου παρέπεμψε την προσφυγή των Κούρδων βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Η Επιτροπή, η οποία εξέτασε την υπόθεση πρωτοδίκως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 5 της Διεθνούς Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού οι φυλακισμένοι κούρδοι βουλευτές κρατήθηκαν μετά τη σύλληψή τους 12 και 14 ημέρες στα κρατητήρια της αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει ένταλμα για τη σύλληψή τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε μερικούς μήνες.

    [12] WALL STREET:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Η πρώτη υπό ισλαμική ηγεσία κυβέρνηση, από ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, με Πρωθυπουργό τον Νετζμετίν Ερμπακάν, έχει επιδοθεί σε χορό δαπανών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street. Το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση της τάξεως του 3,6% και επιδεινώθηκε η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαριου. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι από οικονομικούς αναλυτές, ότι ίσως το τουρκικό νόμισμα δεχθεί έντονες πιέσεις λόγω των φόβων για τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. Ο κ. Ερμπακάν προέβλεψε αύξηση του ελλείματος του προϋπολογισμού σε 1.300 τρις k_qer, ενώ ο επίσημος στόχος ήταν 861 τρις λίρες.Το 1995 που άγγιζε το ύψος των 317 τρις.

    Επίσης, αναφέρεται ότι "ο κ. Ερμπακαν σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να ακολουθήσει λαϊκιστική πολιτική αύξησε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50%, υποστηρίζοντας ότι θα χρηματοδοτήσει τη δαπάνη 125 τρις τουρκικών λιρών (1,5 δις δολάρια), που θα προκύψει με την πώληση κρατικών γαιών".

    [13] ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    "Η απελευθέρωση του προγράμματος MEDA, είναι ένα βήμα προς μια θετική κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει και πάλι η οικονομική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχε διακοπεί από το 1981", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ.

    Παράλληλα, τόνισε ότι "οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξετασθούν στο πλαίσιο της αυριανης επίσκεψης της Τανσού Τσιλέρ στην Ιρλανδία. Κατά τις επαφές που θα γίνουν στο Δουβλίνο θα αναφερθούν στην Προεδρία και οι απόψεις και οι αξιολογήσεις μας όσον αφορά τις προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [14] THN T.ΤΣΙΛΕΡ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο Ν.ΣΠΡΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 15 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

    Σήμερα αναμένεται η επίσημη τουρκική θέση σχετικά με τους όρους που έθεσε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να αρχίσει η εκτεταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς την Αγκυρα μέσω του προγράμματος MEDA.

    Ο Ιρλανδός προεδρεύων του συμβουλίου Ντίκ Σπρίνγκ συναντάται εντός της ημέρας στο Δουβλίνο με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, προκειμένου να την ενημερώσει για τις πρόσφατες αποφάσεις των "15".

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Κλάους Χένς, τόνισε ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα MEDA θα φθάσουν στο προορισμό τους μόνο εφόσον οι χώρες αποδεκτες σέβονται το διεθνές δίκαιο.

    Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου υπουργών και την άρση του ελληνικού βέτο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    [15] Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την Τουρκία. Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με κάποια παιχνίδια,αλλά όπως και κατά το παρελθόν αυτά θα ξεπεραστούν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ",μετά από την συνάντηση που είχε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον "πρέσβη" των Τουρκοκυπρίων Ναζίφ Μπόρμαν, με αφορμή τη "γιορτή της ειρήνης και της ελευθερίας της 20ης Ιουλίου"!

    Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η οικονομία της Βόρειας Κύπρου περνά από δύσκολη περίοδο και μπορεί να διορθωθεί l|mo μέσω της οικονομικής ενοποίησης της με την Τουρκία.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα "Σαμπάχ", κάνοντας λόγο για τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα λοιπόν με τη "Σαμπάχ", ο κ. Ντεμιρέλ επισήμανε ότι " η τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανένα και για αυτό το λόγο , οι Τούρκοι που ζουν εκεί είναι απομονωμένοι και βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αυτοί που επιθυμούν περισσότερο την ειρήνη είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ, όμως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται είναι διαφορετικός".

    Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "η ειρήνη που θα έρθει θα πρέπει να εξασφαλίζει οπωσδήποτε την κυριαρχία, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια του λαού που ζεί εκεί" και πρόσθεσε "αυτή είναι η βιώσιμη ειρήνη και εάν δεν συντρέχουν οι όροι αυτοί δεν είναι δυνατόν να είμαστε αντιμέτωποι με κάποια λειτουργική ειρήνη" ενώ κατέληξε "κατά την διάρκεια των 22 ετών που πέρασαν έγιναν διάφορες απόπειρες, αλλά δεν είχαν ως αποτέλεσμα την ειρήνη. Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να παραδεχθεί ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός έχει δίκιο"!

    [16] ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    "Hρθε η ώρα για συμβιβαστική επίλυση του Kυπριακού, στο όνομα των ανθρώπων που ζουν εκεί και για να αποτραπεί ένας ευρύτερος πόλεμος. Θα υπάρξει αληθινή λύση εφόσον τα δύο μέρη αλλά και οι δύο λαοί είναι έτοιμοι", δήλωσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αμέσως μετά την συνάντηση της με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και χαιρέτισε τη στάση της Ελλάδας στο πρόγραμμα MEDA καθώς και την ελληνοτουρκική συμφωνία για τη διακοπή των ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα έχει την αμερικανική κατανόηση στο Θέμα του Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Τουρκίας η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι "κατανοούμε το Αμυντικό Δόγμα και τη σημασία του, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούμε για την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Καταλαβαίνουμε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Κύπρο, ωστόσο όμως η ένταση της στρατιωτικοποίησης δημιουργεί ένα πρόβλημα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή".

    Η απεσταλμένη του Μπίλ Κλίντον, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπίτι και ολοκλήρωσε σήμερα τις διήμερες επαφές της, που είχε με την ελληνική πολιτική ηγεσία και θα συνεχίσει το ταξίδι της στη Λευκωσία.

    Στη συνέχεια η κ. Ολμπραϊτ διέψευσε τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για τις ιδιαίτερες σχέσεις με το τουρκικό λόμπυ, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν ίδρυσα το τουρκικό λόμπυ, αλλά έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με το κυπριακό και οι φίλοι μου Δουκάκης και Σαρμπάνης θα εκπλαγούν αν δούν τα δημοσιεύματα αυτά".

    Επίσης, τόνισε ότι "δουλεύουμε για τη προώθηση του Κυπριακού και οποιαδήποτε συζήτηση των λεπτομερειών είναι πρόωρη. Ειδικά ο κ. Μπίτι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και θα διερευνήσουμε ορισμένες ιδέες όταν θα φθάσουμε στην Κύπρο".

    Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος, αφού ευχαρίστησε tgm Ελλάδα για την υποστήριξη της στο θέμα του Κυπριακού, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της από τις συζητήσεις με την ελληνική ηγεσία, αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την στήριξη της Αθήνας, για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι "είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως Ελλάδα-Τουρκία συμφώνησαν να απέχουν από στρατιωτικές κινήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο". Αναφερόμενη στο Κυπριακό και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς χωρίς αποτέλεσμα, η κ. Ολμπραϊτ υπογράμμισε ότι "οι πρόσφατες συζητήσεις που είχε ο κ. Κλίντον με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, μας έχουν πείσει ότι υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο τον ερχόμενο χρόνο".

    "Διπλωματικός μας στόχος", συνέχισε η κ. Ολμπραϊτ, "είναι να βοηθήσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία όσο υπάρχει" και πρόσθεσε "αναγνωρίζουμε ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για αυτό η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στη βελτίωση τους".

    Όσον αφορά στην αμφισβήτηση στο Αιγαίο, η κ. Ολμπραϊτ, ανέφερε ότι " η θέση μας στο Αιγαίο είναι να συζητήσουμε την παραπομπή της αμφισβήτησης των Ιμια, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή σε τρίτο μέρος ή άλλο όργανο και ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα" και συμπλήρωσε ότι "ελπίζουμε οι εντάσεις στο Αιγαίο να μειωθούν σε μόνιμη βάση".

    [17] Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ:ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

    "Χρειαζόμαστε μια νέα πορεία ,η οποία θα επανατοποθετήσει το Κυπριακό ως θέμα επιδρομής-κατοχής, και θα αξιοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, τα διεθνή και περιφερειακά βήματα".

    Αυτό υπογράμμισε, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Λεμεσού και πρόσθεσε ότι "στο θέμα της Ευρώπης, πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε συμπόρευση με την Ελλάδα, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις, παρά το ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα αρχίσουν σε έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική, ο κίνδυνος σύνδεσης, ένταξης λύσης είναι υπαρκτός".

    Παράλληλα, επισήμανε ότι "υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος άσκησης πιέσεων προς τη δική μας πλευρά για αποδοχή λύσης, ίσως συμφόρησης με αντάλλαγμα την ένταξη".

    [18] ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    "Απόρρητο" χαρακτήρισε το περιεχόμενο των συνομιλιών του ο αμερικανός μεσολαβητής για το Βοσνιακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Μετά το τελος της τετράωρης συνάντησής τους ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι θα συναντηθεί και πάλι αύριο με τον Σέρβο Πρόεδρο. Πρόσθεσε ότι οι Σερβοβοσνιοι αρνούνται να εφαρμόσουν την ειρηνευτική διαδικασία στο σύνολό της, και την ερχόμενη εβδομάδα, ύστερα από πρόσκληση του κ. Μιλόσεβιτς, θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της Βοσνίας Εγιουπ Γκάνιτς, επικεφαλής oijomolij^r αντιπροσωπείας, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αποκατάτασης των εμπορικών συναλλαγών, μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Επίσης δήλωσε ότι εξετάστηκαν και οι συνθήκες για την επαναλειτουργία της αεροπορικής συγκοινωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Σαράγεβο.

    Στη συνέχεια ο κ. Χόλμπρουκ αναχώρησε για το Ζάγκρεμπ όπου θα συναντηθεί με τον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τουτζμαν.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντικές τις συνομιλίες Χόλμπρουκ-Μιλόσεβτις, τονίζοντας ότι από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί η επιτυχημένη ολοκλήρωση της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον, καθώς ο Σέρβος Πρόεδρος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παραγοντες της συμφωνίας.

    [19] Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος των διαμαρτυριών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πλήθος των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διεξαγωγή των βουλευτικων εκλογών της 26ης Μαίου, ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ανήγγειλε χθες την έναρξη κυκλου συνομιλιών με τους εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο Μπερίσα κάλεσε τα αλβανικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές να παρουσιάσουν μέχρι τις 19 Ιουλίου τους υποψηφίους τους για τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι μια μέρα νωρίτερα, ο Μπερίσα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οποίους και θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα των εκλογών.

    Πάντως μέχρι στιγμής ο Μπερίσα δεν έχει προβεί σε καμια ανακοίνωση ή δήλωση η οποία να υποδηλώνει ότι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα όπως εκείνα των βουλευτικών εκλογών που δημιούργησαν ένταση στην πολιτική ζωή της Αλβανίας και προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 17 July 1996 - 14:39:26