Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (15/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιώργου Χριστοφορίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ

  • [03] ΦΘΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ

  • [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [05] ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ

  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.ΡΕΠΠΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Γ.ΑΡΣΕΝΗ

  • [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΟΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ

  • [08] ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ.

  • [09] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΑΤΩΝ ΑΠΟΘΕΩΣΑΝ ΤΟΝ GORAN BREGOVIC ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

  • [10] ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

  • [11] Η ΕΤ-3 ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΟΘΟΝΗΣ (16:9) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

  • [13] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

  • [14] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [15] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [16] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [18] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

  • [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιώργου Χριστοφορίδη)

  • [20] ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, "ΟΤΤΟ". ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,6 ΔΙΣ.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η Ελλαδα ήρε το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ενωση, μέσω του προγράμματος MEDA, αφού εξασφαλίστηκε δήλωση του Συμβουλίου Υπουργων που αναγνωρίζει τα ελληνικά δίκαια στο Αιγαίο.

    Στο κείμενο που εγκρίθηκε καλείται η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

    Το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει καμιά χρηματοδότηση προς την Τουρκία, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και η Ιρλανδική προεδρία της Ε.Ε ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά την τουρκική πλευρά.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ

    "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει να λειτουργήσει η Τελωνειακή Σύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορά", δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή το μπλοκάρισμα με ΒΕΤΟ από τη χώρα μας των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος MEDA. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ δήλωσε ότι περιμένει λύση του αδιεξόδου.

    [03] ΦΘΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ

    Φθάνει αύριο στην Αθήνα η προσωπική απεσταλμένη του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράϊτ, η οποία θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα οι αμφισβητήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο καθώς και το κυπριακό πρόβλημα.

    Πάντως τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση είναι επιφυλακτικές ως προς την επίσκεψη αυτή της κ.Ολμπράϊτ και τα αποτελέσματα που θα έχει.

    Να σημειωθεί ότι η Αθήνα είναι πρώτος σταθμός της περιοδείας της Αμερικανίδας αξιωματούχου και αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, καθώς στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στην αποστολή της κ.Ολμπράϊτ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "δεν έχει διαμηνυθεί στην ελληνική κυβέρνηση που έχει κάποιον ειδικότερο σκοπό να εκπληρώσει".

    Έτσι δεν αναμένεται οι επαφές της κ.Ολμπράϊτ να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δεδομένου μάλιστα και της αδιάλλακτης st\sgr της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στο κυπριακό.

    Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσαν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε η Αμερικανίδα αξιωματούχος να κάνει την περιοδεία αυτή, με την προεκλογική περίοδο που διανύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα "στηρίγματα" τα οποία χρειάζεται ο Μπίλ Κλίντον του οποίου η πολιτική κρατάει πάντα ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

    [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό θα συζητήσουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Η κ. Ολμπραιτ που θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού πρόεδρου για το κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι, θα επισκεφθεί επίσης τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

    [05] ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Δ.ΡΕΠΠΑ

    Ειλικρινέστατη χαρακτήρισε την πρόσκληση για διάλογο που απηύθηνε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου προς την Αριστερά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο ώστε να υπάρχει μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, ενώ επισήμανε ότι η κ. Παπανδρέου εξέφρασε μία θέση και όχι απόφαση.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.ΡΕΠΠΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Γ.ΑΡΣΕΝΗ

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στη δήλωση του Γεράσιμου Αρσένη στην εφημερίδα, "ΕΘΝΟΣ" ότι ήταν αποκλεισμός η μη συμμετοχή του στην Πολιτική Γραμματεία, είπε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, λεει τις απόψεις του, αλλά το θέμα της σύνθεσης της Πολιτικής Γραμματείας, αποφασίστηκε σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, με κριτήρια αντικειμενικά και που είχε θέσει εκ των προτέρων ο Πρωθυπουργός, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν συμπεράσματα περί ηθελημένων και μεροληπτικών επιλογών.

    [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΟΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ

    Την αισιοδοξία του ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι θετική, αναφορικά με τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού, εξέφρασε ο Υφυπουργός Γεωργίας Απόστολος Φωτιάδης.

    Νωρίτερα ο κ. Φωτιάδης είχε συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας με τους εμπειρογνώμονες , οι οποίοι το απόγευμα μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούολη και αύριο θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχες.

    Ο Υφυπουργός Γεωργίας τόνισε ότι "δεν φοβόμαστε τον έλεγχο γιατί έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και σεβόμαστε τις πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και πρόσθεσε "στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει την Ε.Ε ότι ακολουθούνται pist\ οι οδηγίες της έτσι ώστε η απόφαση να είναι θετική".

    Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων θα υποβληθεί στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ε.Ε, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή, και θα αποφασίσει για παράταση ή μη των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην περιοχή.

    [08] ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ.

    Τη δημιουργία μηχανισμού πιστοποίησης και τυποποίησης της γούνας έχει δρομολογήσει το Κέντρο Ελληνικής Γούνας (Κ.Ε.Γ.). Σκοπός του μηχανισμού αυτού -που θα αποτελέσει τμήμα του Κ.Ε.Γ.- θα είναι ο διεξοδικός ποιοτικός έλεγχος του τελικού προϊόντος και η πιστοποίηση του, με απώτερο στόχο ο καταναλωτής να γνωρίζει με ακρίβεια τί αγοράζει.

    "Θέλουμε να ιδρύσουμε έναν ΕΛ.Ο.Τ. σε θέματα γούνας", εξήγησε στο Μ.Π.Ε. η διευθύνουσα σύμβουλος του Κ.Ε.Γ., Μαρία Καραναστάση. Επισήμανε δε, τη σπουδαιότητα αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζει μια τέτοια προσπάθεια: "Είναι χαρακτηριστικό ότι η γούνα δεν έχει ακόμα μπει -οργανωμένα- σε διαδικασία πιστοποίησης και τυποποίησης, ούτε καν στο εξωτερικό".

    "Πρέπει, λοιπόν, να "κατασκευάσουμε" εμείς τα standards πιστοποίησης και τυποποίησης, εξ αρχής, αφού ελάχιστα υπάρχουν στο διεθνή χώρο. Ακόμη και τα υφιστάμενα, μάλιστα, δε γνωρίζουν ευρεία απήχηση", τόνισε η ίδια. Τα υπό διερεύνησιν standards αφορούν στο πάχος που θα πρέπει να έχουν οι λωρίδες του δέρματος, στις κλωστές, στα κουμπιά, καθώς και στη φόδρα που πρέπει να χρησιμοποιείται, προκειμένου το know-how που ενσωματώνεται στο τελικό προϊόν (γούνα), να αναδεικνύει και την ποιότητα της πρώτης ύλης (δέρματος).

    Σε πρώτο στάδιο, το Κ.Ε.Γ. προχωρεί -εντός των αμέσως προσεχών ημερών- στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης, βάσει της οποίας θα καθορισθούν τα απαιτούμενα standards. Σύμφωνα με τη κ. Καραναστάση, το κόστος της αναμένεται να ανέλθει σε 20 εκατ. δρχ., ενώ η ολοκλήρωσή της τοποθετείται σε περίπου ένα χρόνο. Τη μελέτη, αλλά και την ίδρυση του μηχανισμού τυποποίησης αναμένεται να αναλάβει εξ' ολοκλήρου το υπουργείο Ανάπτυξης. Η χρηματοδότησή της θα προέλθει τόσο από εθνικά, όσο και από κοινοτικά κονδύλια.

    [09] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΑΤΩΝ ΑΠΟΘΕΩΣΑΝ ΤΟΝ GORAN BREGOVIC ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

    Mε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και επευφημίες σφραγίστηκε η συναυλία του σέρβου συνθέτη Goran BREGOVIC που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Ιουλίου, στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

    Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και η τσιγγάνικη μπάντα του ξεσήκωσαν το κοινό με τα σάουντρακς των περίφημων ταινιών του Εμίρ Κουστουρίτσα, "UNDERGROUND" και "Ο καιρός των τσιγγάνων", ενώ ως κορυφαία στιγμή της βραδιάς αναδείχτηκε η εκτέλεση της σύνθεσης Ederlezi από τις εξαιρετικές Βουλγάρες τραγουδίστριες.

    Το αμέσως προηγούμενο βράδυ, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, οι v_koi της μουσικής απόλαυσαν την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, που διηύθυνε ο Αντώνης Βασιλάκης, σε μια δίωρη συναυλία με συνθέσεις των μεγάλων κλασικών, Vivaldi, Bach, Scheider αλλά και του Μάνου Χατζιδάκη.

    [10] ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

    Για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ στην πόλη της Νάουσας, με την συμμετοχή συγκροτημάτων από τις πέντε ηπείρους. Διοργανωτές του, το Διεθνές Συμβούλιο Φολκλορικών Εκδηλώσεων CIOFF και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΥΡΣΟΣ" της Νάουσας.

    "Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 24 Ιουλίου.Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις που εκφράζουν το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ.Η διοργάνωση του Φεστιβάλ, δεν χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν υπάρχει καμία απολύτως στήριξη", υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Οικονόμου Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νάουσας.

    Στον κατάλογο των πόλεων περιλαμβάνονται η Βέροια, Έδεσσα, Αριδαία, Κοζάνη και Ιωάννινα. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην πόλη της Βέροιας με την συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων από το Πόρτο-Ρίκο, το Μεξικό, την Πολωνία αλλά και των συγκροτημάτων του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

    [11] Η ΕΤ-3 ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΟΘΟΝΗΣ (16:9) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Το σύστημα ευρείας οθόνης (16:9) εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ΕΤ-3, με την ευκαιρία της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνεργασία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

    Οι μεταδόσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 19 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, ενώ ο συνολικός αριθμός ωρών προγράμματος που η ΕΤ-3 έχει στη διάθεσή της από την Ατλάντα ανέρχεται σε 370.

    Όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤ-3, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, η παραγωγή θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που μέσω του NBC θα μεταδίδεται σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου, ενώ η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο αναβάθμισης του κρατικού καναλιού.

    Το πρόγραμμα των μεταδόσεων ,που θα μετατρέψει για δύο εβδομάδες την ΕΤ-3 σε αθλητικό σταθμό, θα καλύψουν με περιγραφές οι απεσταλμένοι του δικτύου στην Ατλάντα, Κυριάκος Θωμαϊδης, Γιώργος Τραπεζανίδης και Πάρης Καλημερίδης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

    Συνεδριάζει σημερα στις Βρυξέλλες το Συμβουλιο Γενικών Upoh]seym της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου θα συζητηθεί η υιοθέτηση του κανονισμου του κοινοτικου ευρωμεσογειακού προγραμματος MEDA, από το οποίο η Τουρκία περιμένει να εισπράξει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα πέντε επόμενα χρονια.

    Η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διατηρήσει το βέτο στην εφαρμογή του προγραμματος σε ό,τι αφορά στην οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, όσο η Αγκυρα εξακολουθεί να ασκεί την ίδια πολιτική.

    Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος να ζητήσει διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά αλλά και από τους ομολόγους του προκειμένου να προχωρήσει η Ελλαδα στην άρση του βέτο δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την υιοθέτηση του κανονισμού κοινοτικού προγράμματος MEDA για την ευρωπαϊκή μεσογειακή συνεργασία.

    Ο κ.Πάγκαλος θα δεχθεί την έγκριση του προγραμματος MEDA υπό την προϋπόθεση ότι οι υπουργοί Εξωτερικων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβούν σε κοινή δήλωση συμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα υφιστάμενα συνορα των χωρών της περιοχής της, οφείλει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες Ιμια και να μην κάνει χρήση βίας ή να απειλεί με χρήση βίας για εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλαδας.

    Εκτός από αυτό ο κ.Πάγκαλος έχει ζητήσει να κάνει σήμερα και η Κομισιόν μια επίσημη δηλωση ότι δεν πρόκειται να διαθέσει χρήματα από το MEDA όσο αυτή δεν δηλώνει δημόσια ότι αποδέχεται την κοινή δήλωση των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα σχετικά με το Αιγαίο.

    [13] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Με τον τίτλο "Παρέχει η Αθήνα άσυλο στον Κάρατζιτς" η εφημερίδα της Βιέννης "Die Presse" αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκπρόσωποι του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέβαλαν ενστάσεις προς την Ελλάδα και αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η Αθήνα να εγγυηθεί μια ασφαλή διαμονή στους Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

    "Οπως έγινε γνωστό από ελληνικές κυβερνητικές θέσεις, αναφέρει η εφημερίδα, στην Ελλάδα έχουν ήδη καταφύγει μια σειρά από "μικρότερους Σερβοβόσνιους εγκληματίες πολέμου" ενώ για τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς προσφερθηκε από την σερβική ορθόδοξη Μονή του Αγίου Ορους άσυλο υπό μορφή ήπιου "εγκλεισμού σε μονή".

    Στη συνέχεια τονίζει ότι η σερβική ορθόδοξη εκκλησία διέψευσε πολλές φορές ότι προσέφερε άσυλο στο Αγιο Ορος. Η Εισαγγελία του Δικαστηρίου της Χάγης ωστόσο ζητά εγγυήσεις από την Ελλάδα.

    Το Ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό στους εκπροσώπους του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι για την υποστήριξη του αιτήματος, σε περιπτώσεις διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, απαιτείται ειδικός νόμος, σχέδιο του οποίου προετοιμάζεται από το Κοινοβούλιο, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

    [14] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Δεν υπάρχει θέμα μετάβασης και παραμονής των Σερβοβόσνιων ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς στη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

    Την είδηση αυτή δημοσίευσε η ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung με την υπογράμμιση ότι μπορεί η παραμονή των δύο σερβοβόσνιων ηγετών,εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλαματα σύλληψης, να θεωρηθεί ότι "είναι ένα είδος ασύλου".

    Μοναχοί της μονής Χιλανδαρίου και ο ηγούμενος Μωυσής απέκλεισαν τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισαν, ότι για οποιονδήποτε που θέλει να επισκεφθεί το Αγιον Ορος χρειάζεται διαμονητήριο,το οποίο εκδίδεται απο την υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    [15] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αναβάλλεται προσωρινά η περιοδεία του αμερικανού μεσολαβητή για το Βοσνιακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε Βελιγράδι, Σαράγεβο και Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με τα Γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Χόλμπρουκ έπρεπε σήμερα να συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ οι λόγοι της αναβολής του ταξιδιού του δεν έχουν μέχρι στιγμής γνωστοποιηθεί από το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

    Ο αμερικανός μεσολαβητής, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, επρόκειτο να μεταφέρει στον κ.Μιλόσεβιτς την τελευταία προεδοποίηση της Ουάσιγκτον για την οριστική απομάκρυνση των κ. Κάρατζις και Μλάντιτς από την πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Βοσνίας.

    Συμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χολμπρουκ θα μεταβεί στο Βελιγράδι στα μέσα της εβδομάδας.

    [16] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενημερώσει ακόμη τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεση τους να επεξεργασθούν και να υποβάλουν προτάσεις για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ κύκλοι του ΟΗΕ εκφράζουν δυσφορία για την παραγνώριση και τον ουσιαστικό παραμερισμό της θέσης για συνολική προσέγγιση του Κυπριακού.

    Τα θέματα αυτά αναμένεται να θέσουν την ερχόμενη Πέμπτη σε αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο ειδικός και αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζιού και Γούσταβ Φεϋσσέλ.

    Επίσης, η νέα θέση του Ραούφ Ντενκτάς προκαλεί "πονοκέφαλο" στην Ουάσιγκτον, με την οποία συνδέει το θέμα των εγγυήσεων με την εσωτερική πτυχή της ασφάλειας. Ο κατοχικός ηγέτης στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που είχε με τους ξένους διπλωμάτες ανέπτυξε τη θέση αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αφορούν μόνο στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων λόγω μιας δήθεν απειλής εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.

    Παράλληλα, ο Ρ.Ντενκτάς κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ψευτοβουλής υπέβαλε πρόταση να αποσυρθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά από τις συνομιλίες για το Κυπριακό αν δεν αναγνωρισθεί η κυριαρχία tym Τουρκοκυπρίων και δεν τερματισθεί η πορεία για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [17] ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αυξημένα μέτρα ασφάλειας έχουν ληφθεί στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού στην Κύπρο τόσο από την Εθνική Φρουρά, όσο και από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

    Οι προκλήσεις των Τούρκων στον Αγιο Κασσιανό είχαν αρχίσει πριν από μια εβδομάδα και εκτός από την ενόχληση, προκάλεσαν και ζημιές με τις πέτρες που έριχναν εναντίον των σπιτιών των Ελληνοκυπρίων. Πάντως το Σαββατοκύριακο, δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο.

    [18] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

    Έντονα ανησυχούν οι κάτοικοι των Σκοπίων εξαιτίας της ταφής πυρηνικών αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.Παρα τα δημοσιεύματα του τύπου ,αλλά και τις διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων η ταφή των ραδιενεργών αποβλήτων φαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά, ενώ η κυβέρνηση τηρεί απόλυτη σιγή.

    Η εφημερίδα "Μακεντόνσκο Σούντσε" σε εκτεταμένο άρθρο της αναφέρεται και πάλι στο μεγάλο πρόβλημα,που εκτός απο οικολογικό εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία των κατοίκων της ΠΓΔΜ.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ραδιενεργός "χωματερή' βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του μαύροβο, όπου υπάρχουν εγκαταλειμένα ορυχεία.Και προσθέτει ,ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα των οργανώσεων αλλά και των βουλευτών,που προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία "για το έγκλημα που συντελείται" και να ενημερώσουν τον πληθυσμό της χώρας.

    Προσφατα,σύμφωνα με την εφημερίδα ο βουλευτής Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή,αλλά δεν πήρε καμμιά απάντηση απο τον αρμόδιο υπουργό.Παρά το γεγονός,καταλήγει η εφημερίδα, ότι πέρασαν 30 μέρες απο την κατάθεση της επερώτησης και ενώ συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες της Βουλής, η επερώτηση Στογιάνοφσκι έμεινε αναπάντητη."

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι οικολογικές οργανώσεις των Σκοπίων , που έχουν αρχίσει αγώνα για να σταματήσει η ταφή των ραδιενεργών αποβλήτων, σκέπτονται να απευθυνθούν στην "Greenpeace" και να καταγγείλλουν διεθνώς την πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

    [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Περσσότερες απο 30 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής κατέληξαν σε συμφωνία, που προβλέπει τον έλεγχο των πωλήσεων στα συμβατικά όπλα.Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει και τον έλεγχο στις τεχνολογίες "διπλής χρήσης" δηλαδή στη χρησιμοποίηση των κομπιούτερς ,που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τελειοποίηση των οπλικών συστημάτων.Η συμφωνία, τονίζεται, ότι αποβλέπει στο να περιορίσει απο ορισμένες χώρες, που χαρακτηρίζονται ότι δρούν αποσταθεροποιητικά, τις δυνατότητες να pqolgheuto}m τα νέα οπλικά συστήματα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιώργου Χριστοφορίδη)

    [20] ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, "ΟΤΤΟ". ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,6 ΔΙΣ.

    Επί διετία αμφιταλαντευόταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πλαστικών κάδων απορριμάτων στον κόσμο, η γερμανική "OTTO", μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, αλλά και της Τουρκίας, προκειμένου να επιλέξει τη χώρα υποδοχής της νέας της μονάδας.

    Τελικώς, η ύψους 1,6 δισ.δρχ. επένδυση θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, όπου έχει ήδη δεσμευθεί οικόπεδο 11 στρεμμάτων, αξίας 13 εκατ. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους ή -το αργότερο- τον Ιανουάριο. Την κατασκευή του κτιρίου έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία "ΜΕΤΕΚΟ" (που εδρεύει στην Κομοτηνή), ενώ τον ηλεκτρολογικό και το μηχανολογικό εξοπλισμό η "ΠΥΡΟΛΙΘΟΣ" (Αλεξανδρούπολη). Ο συνολικός καλυμμένος χώρος θα ανέλθει σε 3.500 τ.μ. Υπολογίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ενάμισι χρόνο και η παραγωγική διαδικασία θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1998.

    Ηδη, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει εγκρίνει την επιχορήγηση του επενδυτικού σχεδίου, κατά 62%, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Επιπλέον 18% του συνολικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό, ενώ το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια των μετόχων. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει κατά 80% η "OTTO HOLDING" -του ομίλου επιχειρήσεων "ΟΤΤΟ", με έδρα την Ολλανδία- και κατά το υπόλοιπο η ελληνική εμπορική εταιρεία "Περιβαλλοντική". Η τελευταία, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά καθ' όλη την τελευταία εξαετία, εισάγοντας κάδους. Σήμερα, αντιπροσωπεύει την "ΟΤΤΟ" στην ελληνική επικράτεια.

    "Σήμερα, σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή -Βαλκάνια, Παρευξείνιες χώρες, Τουρκία, Μέση Ανατολή- δεν υπάρχει ούτε μία μονάδα παραγωγής πλαστικών κάδων απορριμάτων", επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος της "Περιβαλλοντικής", Θανάσης Ανδριανόπουλος. "Το προϊόν παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος μεταφοράς. Συνεπώς, καθίσταται ασύμφορη η πώληση του σε πολύ μακρινές αγορές, καθώς αυξάνει κατακόρυφα το κόστος στον αγοραστή. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή απαιτεί πολύ εξειδικευμένο know-how και, κατ' επέκτασιν, μεγάλο κόστος επένδυσης, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει η δημιουργία μικρών μονάδων. Απαιτείται αγορά τουλάχιστον πενταπλάσια της ελληνικής για να "στηρίξει" μια τέτοια μονάδα. Είναι ενδεικτικό ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα μόλις 20-25 τέτοιες παραγωγικές μονάδες".

    Η νέα επιχείρηση -που ονομάζεται "Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συστημάτων Α.Ε." και εδρεύει στην Κομοτηνή- θα είναι, ως εκ τούτου, έντονα προσανατολισμένη εξαγωγικά. Σύμφωνα με τις εκπονηθείσες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, εκτιμάται ότι θα εξάγεται το 75% της παραγωγής. Αμεσοι στόχοι είναι οι αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Oujqam_ar. Καθώς, όμως, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι η μοναδική τέτοιου είδους μονάδα στην ευρύτερη περιοχή και σε συνδυασμό με την έντονη συμμετοχή των μεταφορικών στη διαμόρφωση του τελικού κόστους, προβλέπεται ότι θα επιτύχει πολύ σημαντικά μερίδια σε όλες τις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

    Οι προβλέψεις για έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στηρίζονται και στο εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει η μητρική ΟΤΤΟ, το οποίο και θα εκμεταλλευθεί η νέα μονάδα. Είναι ενδεικτικό ότι η ΟΤΤΟ διαθέτει περί τις 200 θυγατρικές ανά την υφήλιο, ενώ πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 600 δισ.δρχ. Επιπλέον, κατέχει το 70-80% της βουλγαρικής και της σκοπιανής αγοράς, ενώ πραγματοποιεί ήδη πωλήσεις στην Κροατία, τη Σερβία και την Αλβανία. "Με τη λειτουργία της νέας μονάδας θα επιδιώξουμε - βέβαια- και τη διεύρυνση του δικτύου της ΟΤΤΟ στα Βαλκάνια", υπογράμμισε ο κ.Ανδριανόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά πλαστικών κάδων απορριμάτων, η "Περιβαλλοντική" κατέχει ήδη μερίδιο 35-40%, το οποίο εκτιμά ότι θα "εκτιναχθεί" στο 70-80%, με τη λειτουργία της νέας μονάδας. Η αισιοδοξία της στηρίζεται στο γεγονός ότι το σύνολο των κάδων που διατίθενται, μέχρι σήμερα, στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενοι, με συνέπεια η τιμή τους να επιβαρύνεται σοβαρότατα από τα μεταφορικά. Μάλιστα, η τιμή των ελληνικής παραγωγής κάδων αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου 20% χαμηλότερα αυτής που επικρατεί στην αγορά.

    Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 120.000 κάδων -240 και 460 λίτρων- ετησίως. Το επίπεδο αυτό εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 2-2,5 δισ., ανάλογα και με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.

    Η επένδυση θα δημιουργήσει 16 νέες θέσεις εργασίας, οι 13-14 εκ των οποίων θα καλυφθούν από το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. "Μόνο δύο εξειδικευμένα στελέχη θα προέλθουν από την Αθήνα, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και ένας μηχανικός από τα κεντρικά της ΟΤΤΟ στη Γερμανία. Στην πρόσληψη ξένου μηχανικού θα καταφύγουμε, όμως, μόνον ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να καλύψουμε τη θέση με Ελληνα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εργαζόμενοι θα "περάσουν" από ειδικό δίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΤΤΟ", τόνισε ο ίδιος. Αλλα 5 δισ., σε δεύτερη φάση

    Σε δεύτερη φάση, και αφού σταθεροποιηθεί παραγωγικά η μονάδα, η επιχείρηση θα προβεί σε επέκταση της, προκειμένου να παράγει και μεγαλύτερης χωρητικότητας κάδους. Ηδη, στο πενταετές πρόγραμμα είναι εγεγραμμένη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ., η οποία αναμένεται να διαμορφώσει το τζίρο σε επίπεδα των 8-10 δισ., αλλά και να δημιουργήσει περίπου 20-25 νέες θέσεις εργασίας.

    Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη νέα επιχείρηση θα καταλάβει ο κ.Ανδριανόπουλος, ενώ ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα είναι Γερμανοί, στελέχη της ΟΤΤΟ. Η δε πολιτική της επιχείρησης θα χαράσσεται από κοινού, από την ελληνική και τη γερμανική πλευρά.

    Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της "Περιβαλλοντικής" ανήλθε σε 1,5 δισ., αυξημένος κατά 250% έναντι του 1994. Τα δε κέρδη "έκλεισαν" στα 38 εκατ., έναντι 18 εκατ. το 1994.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 15 July 1996 - 13:11:09