Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (10/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣ

  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ 1996 ΚΑΙ ΤΟ 1997 ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ MEDA ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [06] ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΧΙΛΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

  • [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ

  • [08] Ο Κ.ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [09] 300 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ. ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 13 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ. ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ -ΑΠΟ ΤΟ 1990- ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ.

  • [10] ΕΝΑ ΔΙΣ. 300 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [11] ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΒΕΓΟΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ "ΑΣΤΕΓΑ"

  • [12] ΚΑΙ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ-ΤΟ Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΗΣ

  • [13] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [15] ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [16] Ο Κ.ΚΙΣΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [17] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [18] ΑΝΗΘΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΕΡΜΠΑΚΑΝ-ΤΣΙΛΛΕΡ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΖΩΗ ΜΟΝΟ 6 ΜΗΝΩΝ

  • [19] ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [20] ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] EXOYN ΨΥΧΡΑΝΘΕΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [22] ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [23] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντέδρασαν έντονα στο αμερικανικό διάβημα, το οποίο αποδοκίμαζε την πτήση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου κατά τη διάρκεια τούρκικων ασκήσεων στα κατεχόμενα το περασμένο μήνα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δήμητρης Ρέππας, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κατανοεί τη δικαιολογητική βάση μιας τέτοιας διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι, τα ελληνικά αεροσκάφη βρέθηκαν στην Κύπρο με άδεια της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης κατηγόρησε την Αγκυρα για καταστρατήγηση της πρόσφατης συμφωνίας περί αποχής από στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο επικαλούμενος τις νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

    Με την έντονη ελληνική αντίδραση πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς απέδωσε το διάβημα στις σοβαρές ανησυχίες των ΗΠΑ όπως είπε για την κατάσταση στην περιοχή και άφησε να εννοηθεί ότι ανάλογες συστάσεις για αποχή από δραστηριότητες που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης έγιναν και προς την Τουρκία.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Στην Πολιτική Γραμματεία θα μετέχουν αυτοδικαίως, σύμφωνα με το καταστατικό που ψηφίστηκε στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος και οι Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, και Βάσω Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πρόκειται για "ένα όργανο το οποίο έχει περισσότερο χαρακτήρα εισηγητικό" καθώς θα εισηγείται στο Εκτελεστικό Γραφείο τον Πολιτικό Σχεδιασμό που εκείνο θα αποφασίζει. "Υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι το όργανο αυτό, όπως διαμορφώθηκε μετά τις αποφάσεις του συνεδρίου, είναι ένα όργανο το οποίο δεν έχει την εμβέλεια ενός Πολιτικού καθοδηγητικού οργάνου του συνόλου του κινήματος" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "ήταν ομόφωνη η άποψη ότι το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του κινήματος είναι το Εκτελεστικό Γραφείο και αυτό θα χαράζει την πολιτική του κόμματος". Διευκρίνισε δε ότι η Πολιτική Γραμματεία θα εισηγείται στο Εκτελεστικό Γραφείο τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και μέσα στα πλαίσια που ορίζει το καταστατικό θα υποβοηθά τον πρωθυπουργό στη δραστηριότητά του.

    Η διευκρίνιση των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες, η εκτέλεση των διατάξεων του καταστατικού σε σχέση με τη συγκρότηση των οργάνων του κινήματος και ένας νέος τρόπος λειτουργίας και αντίληψης μέσα στο κόμμα που βασίζεται στη συλλογικότητα αποτέλεσαν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    "Πρώτο σημείο της δραστηριότητάς μας τους επόμενους μήνες θα πρέπει να είναι η ιδεολογική και πολιτική συζήτηση για να διευκρινίσουμε τις θέσεις του κόμματός μας, να διαμορφώσουμε την πολιτική μας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, να διαγράψουμε τους πολιτικούς μας στόχους ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής, να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με τη δεξιά" είπε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε δε την προσήλωση του κυβερνώντος κόμματος στη δημιουργία οραμάτων και προοπτικών για την ελληνική κοινωνία, την παραγωγή ιδεών και πολιτικής για τη χώρα.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης με άλλα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου θα προετοιμάσουν μία εισήγηση που θα συζητήσει το Εκτελεστικό Γραφείο στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Ιουλίου. Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις, την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

    "Η συζήτηση γύρω από τα οργανωτικά θέματα πρέπει να είναι μια συζήτηση που θα διαπνέεται από μια πολιτική λογική. Ο στόχος δεν είναι να εξετάσουμε εάν οι αρμοδιότητες που υπάρχουν, οι εξουσίες που έχουν κατανεμηθεί είναι αρμοδιότητες και εξουσίες που καλώς έχουν. Θα πρέπει να εξετάσουμε αν, για την πολιτική μας, για το σχεδιασμό μας σε σχέση με τους πολιτικούς μας στόχους, αν, σε sw]sg με την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, το σχήμα αυτό είναι ικανοποιητικό. Και αφού διαπιστώσουμε πού χρειάζεται βελτίωση, τότε θα διαμορφώσουμε και το νέο σχήμα" είπε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε ακόμη την κοινή αντίληψη στο κυβερνόν κόμμα ότι "χρειάζεται μια ανασυγκρότηση", "ένα νέο ξεκίνημα", "μια νέα ώθηση στο κίνημα ώστε αυτό να έλθει σε επαφή με την κοινωνία".

    Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του κινήματος, καθώς και οργανωτικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να προωθηθεί ένας "νέος τρόπος λειτουργίας και αντίληψης μέσα στο κόμμα που να βασίζεται στη συλλογικότητα". "Η συλλογικότητα πρέπει να διακρίνει το κίνημα από την κορυφή μέχρι τη βάση" είπε ο κ. Σημίτης ο οποίος τόνισε ότι σε όλα τα όργανα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια καθώς, όπως είπε, "η συλλογικότητα δεν είναι ένας απλός διάλογος, μια απλή ανταλλαγή απόψεων, είναι και κάτι παραπάνω, είναι ο σεβασμός του άλλου και η αίσθηση όλων ότι έχουν ευθύνη απέναντι στο κίνημα και την κοινωνία".

    Τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη υποδέχτηκε στα γραφεία του Κινήματος ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Εκτελεστικό Γραφείο ως "πολύ γόνιμη".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣ

    Τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας σημειώθηκαν μέχρι και προχθές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι ανάλογες τουρκικές προκλήσεις είχαμε στις 27 Ιουνίου και στις 4 Ιουλίου.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά την πρακτική τους, την οποία χαρακτήρισε οδυνηρή. Με αυτή την πρακτική, είπε ο κ. Ρέππας, δεν μπορεί να υπάρξει η ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη.

    Αναφερόμενος στο διάβημα των ΗΠΑ για τις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ο κ. Ρέππας το χαρακτήρισε ως μια "έκφραση ανησυχίας" και πρόσθεσε ότι ανάλογες κινήσεις έγιναν από τις ΗΠΑ και προς την πλευρά της Τουρκίας και ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ήταν υπερβολικός σε σχέση με το γεγονός.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ 1996 ΚΑΙ ΤΟ 1997 ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    "Η κυβέρνηση θα ασκήσει και το 1996 αλλά και το 1997 με απόλυτη συνέπεια και αυστηρότητα, αντιπληθωριστική πολιτική" δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου και με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου προβλέπεται να πέσει ουσιαστικά". Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα μέσα στο 1996 για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όμως θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές δαπανών το 1997.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι είναι ανεδαφικός ο στόχος για 5% πληθωρισμό εντός του 1996 και επισήμανε ότι η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ευνοεί το οικονομικό κλίμα. Υποστήριξε ότι θα υπάρξει συγκρατημένη μείωση των επιτοκίων και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της συναλλαγματικής πολιτικής δηλαδή η δραχμή δεν πρόκειται να υποτιμηθεί αλλά θα υπάρξει συγκρατημένη διολίσθησή της.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ MEDA ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    H ελληνική στάση για τη Μεσογειακή Συνεργασία (ΜΕDA) θα διαμορφωθεί αφού προηγηθούν επαφές με τον Ντικ Σπρινγκ, Υπουργό Εξωτερικων της Ιρλανδίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο ιρλανδός επίσημος θα έρθει μεθαύριο στην Αθήνα.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη ΜΕDA που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπό το φως των νέων τουρκικών παραβιάσεων.

    [06] ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΧΙΛΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας -Χιλής Θόδωρος Πάγκαλος και Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, υπέγραψαν σήμερα δύο διακρατικές συμφωνίες που αφορούν τη σύσταση μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων και την κατάργηση των θεωρήσεων στα υπηρεσιακά διαβατήρια.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στο να συνεχιστεί ένας πιό σταθερός πολιτικός διάλογος καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

    Ο κ.Πάγκαλος, αφού επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η Χιλή στην προσπάθεια περιφερειακών μορφών ενσωμάτωσης των δυο χωρών της Λατινικής Αμερικής, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη χώρα αυτή.

    Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Χιλή υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαική Ένωση στο συμβούλιο της Φλωρεντίας και ο κ.Ινσούλσα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θερμή υποστήριξη της.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν τις μελλοντικές σχέσεις Λατινικής Αμερικής με Ευρωπαική Ένωση, διμερή θέματα -τα οποία όπως σημείωσαν έχουν εξελιχθεί πολύ καλά τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ.Πάγκαλος ενημέρωσε το Χιλιανό ομόλογο του για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τις θέσεις της, με τις οποίες είπε ο κ.Ινσούλσα η χώρα του συμφωνεί απόλυτα.

    Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής υπέγραψε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, συμφωνία για τη προστασία των επενδύσεων, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία για οικονομικά θέματα καθώς και μία για τα ναυτιλιακά θέματα.

    [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της οικονομίας άσκησε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι "η κυβέρνηση χρειάστηκε πέντε μήνες για να αντιληφθεί ότι η οικονομία δεν πηγαίνει καλά".

    [08] Ο Κ.ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ PASOJ

    O βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης επανεντάχθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη την οποία κοινοποίησε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    [09] 300 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ. ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 13 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ. ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ -ΑΠΟ ΤΟ 1990- ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ.

    Οφειλές, το συνολικό ύψος των οποίων αγγίζει τα 300 εκατ.δρχ., έχουν λαμβάνειν 13 ελληνικές επιχειρήσεις από Αλβανούς εταίρους τους.

    Καθ' όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της γειτονικής χώρας κινούνται σε οριακά επίπεδα, με συνέπεια να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από εισαγωγές ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο, η Αλβανία εξασφάλισε πρόσφατα δάνειο από τραπεζικό όμιλο της Δυτικής Ευρώπης, προκειμένου ακριβώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τρίτες χώρες. Μάλιστα, έχει ήδη εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελβετία και την Αυστρία. Τί ζητούν

    Από το συνολικό ύψος των 300 εκατ. της οφειλής, τα 243 εκατ. αφορούν στο αρχικό χρέος, ενώ το υπόλοιπο -57 εκατ.- σε τόκους που προστέθηκαν κατά το μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα, από τη στιγμή της εξαγωγής.

    Το υψηλότερο ποσόν έχει λαμβάνειν -από την αλβανική "MINERALIMPEKS"- η "Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος", η οποία εξήγαγε στις αρχές του 1991 χαλυβουργικά προϊόντα (λευκοσίδηρο και χαλυβδοταινίες, κατά κύριο λόγο), αξίας 60,5 εκατ.δρχ. Εκτοτε, στην οφειλή αυτή έχουν προστεθεί και τόκοι ύψους 14 εκατ.δρχ. Η δε "ΕΛΣΑ Α.Ε." έχει απαιτήσεις συνολικού ύψους 72 εκατ. -εκ των οποίων τα 14 εκατ. αφορούν τόκους- από την "ALIMPEX", για εξαγωγή δοχείων λευκοσιδήρου στα τέλη Ιουλίου 1991. Η "Ν.Λεβεντέρης" εξήγαγε το 1991 συρματόσχοινα, επίσης στη "MINERALIMPEKS", από την οποία απαιτεί 46,7 εκατ., πλέον τόκων 13,8 εκατ.

    Η βιοτεχνία επεξεργασίας αρωματικών φυτών "Δ.Ζούκας & ΣΙΑ" παρέδωσε το Δεκέμβριο 1991 τυρί φέτα αξίας 40,2 εκατ. στην "AGROEXPORTTIRANE", παραγγελία που δεν έχει μέχρι σήμερα εξοφληθεί. Στο μεταξύ, οι τόκοι ανέρχονται σε 8,7 εκατ. Η δε "Χατζηλουκάς Α.Ε.", έχει λαμβάνειν 30,3 εκατ. για εξαγωγή κολοφωνίου στην "INDUSTRIALIMPEKS", τον Αύγουστο 1990.

    Οι υπόλοιπες οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις ("Ι.Μ.Μαϊλης"- χαλυβδοταινίες συσκευασίας, "Lenco Trading", "Στ.Κολοβός- Δ.Καραπέτσος & ΣΙΑ"-ασφαλτικά, "ΧΑΛΚΟΡ"-ταινίες χαλκού, "FITCO"- ορειχαλκοκόλληση, "CARMYCO"-βερνίκια, "Γενική Εισαγωγική- Εξαγωγική"-μηχανήματα κονσερβοποιίας και "Ελληνική Αλλαντοποιία, ΠΑΡΘΕΝΩΝ"-σαλάμια) προβάλλουν απαιτήσεις ύψους μικρότερου των 10 εκατ.δρχ. εκάστη.

    [10] ΕΝΑ ΔΙΣ. 300 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ TGS ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Ποσό 1 δισ. 300 εκατ.δρχ. θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πραγματοποίηση του προγράμματος εξυγείανσης και αξιοποίησης της λίμνης της Καστοριάς. Ηδη ξεκίνησε η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου, της Περιφερειακής Διοίκησης και της Αναπτυξιακής Καστοριάς με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη της περιοχής.

    Οι μελέτες περιλαμβάνουν τη δημιουργία πρότυπου ενυδρείου και ιχθυογεννητικού σταθμού, κέντρου περιβαλλοντολογικής ερευνας και ενημέρωσης, τη διαμόρφωση παραλίμνιας ζώνης κ.ά. Πολλές δε από αυτές έχουν ήδη αποπερατωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.

    "Το έργο έχει μεγάλη σημασία για τον νομό μας, αφού όλες οι παρεμβασεις που περιλαμβάνει αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της ποιότητας των νερών και έχουν τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον", είπε στο ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς, Δημήτριος Παπουλίδης.

    Τον Σεπτέμβριο οι μελέτες θα παραδοθούν στη Μικτή Επιτροπή Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται στην περιοχή, η οποία θα αποφασίσει ποιες από αυτές θα εγκριθούν και αναλόγως θα προχωρήσει στη χρηματοδότησή τους.

    "Το κόστος των μελετών πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό του 1 δισ. 300 εκατ. που μας παραχωρείται από το δεύτερο πακέτο Ντελόρ. Συνεπώς για να καλύψουμε τα υπόλοιπα έξοδα έχουμε αναγκαστικα δύο μόνο επιλογές: ή να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της αύξησης του προϋπολογισμού ή να κάνουμε περικοπές στις μελέτες. Εμείς φυσικά θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε το πρώτο. Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε να αξιοποιηθούν οι λεγόμενες "ουρές" του πρώτου πακέτου Ντελόρ, δηλαδή τυχόν ποσά που έχουν περισσέψει", συμπλήρωσε ο κ.Παπουλίδης.

    [11] ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΒΕΓΟΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ "ΑΣΤΕΓΑ"

    Παλαιοντολογικά ευρήματα εννέα εκατομμυρίων χρόνων στα Βέγορα Φλώρινας δεν έχουν βρει ακόμη τον δικό τους χώρο, για να εκτεθούν και να προστατευθούν από τη φθορά του χρόνου. Τα σπανιότερα και σημαντικότερα είδη δέντρων και ζωικών οργανισμών σε όλη την Ευρώπη δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από την πολιτεία, καθώς δεν έχει δοθεί η ανάλογη προβολή .

    Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Βελιτσέλος, καθηγητής Παλαιοβοτανικής, Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που πρόσφατα επέστρεψε από Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στην Αμερική για το αντικείμενο αυτό, ευρήματα τόσο σπάνια κινδυνεύουν να καταστραφούν από την αδιαφορία των υπευθύνων.

    Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι, λέει ο κ. Βελιτσέλος, είναι με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία. Με αυτό τον τρόπο έχουν δημιουργηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης τέσσερις αίθουσες για τα ευρήματα, καθώς όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, είναι προτιμότερο να εκτεθούν οπουδήποτε, ακόμη και σε ένα ξένο μουσείο, από το να καταστραφούν.

    Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών ο κ Βελιτσέλος θα episjevhe_ στις 15 Ιουλίου με δική του ερευνητική ομάδα την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, τα Βέγορα Φλωρίνης και τέλος την Καστοριά.

    [12] ΚΑΙ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ-ΤΟ Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΗΣ

    Μετά την έκδοση του πομακικού λεξικού το Δ΄Σώμα Στρατου προχώρησε και στην έκδοση της πρώτης γραμματικής της πομακικής γλώσσας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων, και μάλιστα στις 12 Ιουλίου πρόκειται να βραβεύσει στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης τους συντάκτες του.

    Στη σύνταξη της γραμματικής συνεργάστηκαν οι: λοχίας Παναγιώτης Παπαδημητρίου, φιλόλογος-γλωσσολόγος, ο στρατιώτης Αϊντίν Μουμίν , δάσκαλος, και ο δεκανέας Παναγιώτης Δημόπουλος , φιλόλογος, που υπηρετούν στο Δ Σώμα Στρατού, καθώς και ο υπάλληλος της Κτηματικής Τράπεζας στην Ξάνθη, Ριντβάν Καράχοτζα, ο οποίος έχει συντάξει το πομακικό λεξικό.

    "Ξεκινήσαμε από το μηδέν για να κάνουμε αυτή τη γραμματική" λέει ένας από τους συντάκτες της ο Ριντβάν Καράχοτζα μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει: "Θεωρούσα υποχρέωση μου να δουλέψω και για το λεξικό και για μια γραμματική της γλώσσας μου αφού κανείς μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα.Θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε".

    Η πομακική γραμματική αναλύει για πρώτη φορά τη δομή της πομακικής γλώσσας ενώ τα επιμέρους κεφάλαια περιγράφουν το φωνολογικό σύστημα, τη μορφολογία των ουσιαστικών και των ρημάτων καθώς και των υπόλοιπων μερών του λόγου με βάση το ιδίωμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της κοινότητας Μύκης.

    [13] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Επεισοδιακή απέβη η χθεσινοβραδυνή πτήση της ελληνικής εθνικής ομάδας μπάσκετ από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, με τελικό προορισμό την Ατλάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας ΔΕΛΤΑ (πτήση 133), λόγω της άρνησης των Ελλήνων αθλητών να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του πληρώματος και να σβήσουν τα τσιγάρα που είχαν αρχίσει να καπνίζουν στη διάρκεια της πτήσης.

    Το επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε όταν μέλη του πληρώματος εντόπισαν επιβάτες να καπνίζουν στον χώρο, όπου κάθονταν τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο πιλότος, ο οποίος ζήτησε τα ονόματα όσων κάπνιζαν για να συλληφθούνν μόλις φτάσουν στη Νέα Υόρκη, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία που απαγγορεύει αυστηρώς το κάπνισμα στις αεροπορικές πτήσεις. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ των Ελλήνων αθλητών, που αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους, και της αεροσυνοδού και ο πιλότος του αεροσκάφους να ειδοποιήσει μέσω του πύργου ελέγχου τις αμερικανικές αρχές, ώστε να συλληφθούν τα μέλη της αποστολής κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Κέννεντι της Νέας Υόρκης.

    Τις διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές ανέλαβε η Ελληνίδα πρόξενος στη Νέα Υόρκη, η οποία έσπευσε στο αεροδρόμιο jai ο πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον, Λουκάς Τσίλας, οι οποίοι κατάφεραν να μην πάρει τελικά το θέμα διαστάσεις.

    Το περιστατικό, πάντως, έχει λάβει μεγάλη έκταση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Νέας Υόρκης, τα οποία παρουσίασαν αρνητική εικόνα για την εθνική μας ομάδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Τον Ελληνα πρέσβη στο Βελιγράδι Παναγιώτη Βλασσόπουλο δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ούρος Κλίκοβατς.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, πράγμα που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

    Παράλληλα εκφράστηκε η πεποίθηση ότι οι τελευταίες αλλαγές της Γιουγκοσλαβικής οικονομικής νομοθεσίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό προσαρμόστηκε στα διεθνή πρότυπα, καθώς και η εναρμόνιση του νομικού συστήματος με της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συμβάλει στην περαιτέρω προαγωγή των συνολικών σχέσεων Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.

    [15] ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αδιάλλακτος όσο ποτέ εμφανίζεται στο Κυπριακό ο Ραούφ Ντενκτάς εκμεταλλευόμενος και τη νέα κυβερνητική κατάσταση στην Τουρκία. Λόγω της στάσης του, οι δύο συναντήσεις του με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Σέρ Ντέηβιντ Χάνεϊ δεν έχουν αποδώσει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ.Ντενκτάς θέτει διάφορους όρους για λύση του Κυπριακού, οι οποίοι θεωρούνται απαράδεκτοι για την ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί στην ουσία οι Τούρκοι αξιώνουν συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

    [16] Ο Κ.ΚΙΣΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης ανακοίνωσε χθες το διορισμό αντιπροσώπου της για το κυπριακό.

    Ο νέος αντιπρόσωπος είναι ο Κέστερ Κίσλι, του οποίου οι ακριβείς αρμοδιότητες θα καθοριστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Το θέμα του διορισμού του θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο νέος διπλωμάτης θα υποβάλλει εκθέσεις στην ιρλανδική προεδρία και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ο κ.Κίσλι έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στη Βόννη και στη Χάγη και ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών στο ιρλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [17] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλήν Ωλμπράιτ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, Κύπρο και Αγκυρα την ερχόμενη βδομάδα και θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο της χώρας της για το κυπριακό Ρίτσαρντ Μπ;Iτι.

    Πρώτος σταθμός της Ωλμπραιτ θα είναι η Αθήνα οπου στις 16 και 17 Ιουλίου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και εκτός του Κυπριακού θα θιγούν επίσης το θέμα της Βοσνίας και άλλα προβλήματα στην περιοχή.

    Στη συνέχεια η αμερικανίδα πρέσβης θα μεταβεί στις 17 Ιουλίου στη Λευκωσία προκειμένου να ελέγξει την "αποτελεσματικότητα της αποστολής του ΟΗΕ" στο νησί και να συζητήσει για τις "δυνητικές ευκαιρίες" για την επίτευξη καθολικής συμφωνίας αναφέρει στο ανακοινωθέν το γραφείο της.

    Μετά τη Λευκωσία η Ωλμπράιτ θα μεταβεί για το διάστημα 18 και 19 Ιουλίου στην Αγκυρα οπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της νέας τουρκικής κυβέρνησης και θα συζητήσει εκτός από διμερή θέματα το θέμα της Κύπρου και του Ιράκ.

    [18] ΑΝΗΘΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΕΡΜΠΑΚΑΝ-ΤΣΙΛΛΕΡ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΖΩΗ ΜΟΝΟ 6 ΜΗΝΩΝ

    Ανήθικη χαρακτήρισε την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που προχτές εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ και της έδωσε ζωή μόνο 6 μηνών. Ο Γιλμάζ κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλυετικής ομάδας του κόμματος έκανε λόγο για μυστικό πρωτόκολλο μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ερμπακάν για έλλειψη αρχών.

    " Ο αξιότιμος Ερμπακάν μετά την ανάληψη της εξουσίας ξέχασε το "καθεστώς δικαίου" (βάση της πολιτικής των ισλαμιστών). Δεν είναι δυνατή η δημιουργία "καθεστώτος δικαίου" σε μια τέτοια ανήθικη βάση" επισήμανε ο κ Γιλμάζ και παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του Ορθού Δρόμου που καταψήφισαν την κυβέρνηση να προσχωρήσουν στο κόμμα του.

    Στο μεταξύ οι βουλευτές του Ορθού Δρόμου, που δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παραιτήθηκαν αλλά ανέβαλαν και την απόφαση να προσχωρήσουν στο κόμμα Μεγάλης Τουρκία ή να κάνουν ξεχωριστή ομάδα στη Βουλή, προτιμώντας να τηρήσουν στάση αναμονής προς το παρόν. Εξάλλου η ηγεσία του κόμματος Ορθού Δρόμου δεν προχώρησε στη διαγραφή τους αλλά προτίμησε να ακολουθήσει μία ήπια πολιτική μέχρι το μεγάλο συνέδριο του κόμματος.

    [19] ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Η άνοδος των ισλαμιστών του Ερμπακάν στην εξουσία και η ιστορική "συγκατοίκηση" με άλλα κοσμικά πολιτικά κόμματα,φαίνεται ότι άρχισε να στέλνει τα πρώτα μηνύματα και στις αραβικές χώρες.

    Τα ισλαμιστικά κόμματα άρχισαν να ζητούν και στις χώρες τους "μερίδιο απο την εξουσία" και προτείνουν το σχηματισμό κυβερνήσεων, ανάλογων με αυτόν στην Τουρκία. Στην Αίγυπτο, ο Αντέλ Χουσέν, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος, το οποίο πρόσκειται στους "αδελφούς Μοσουλμάνους" , σε άρθρο του στην εφημερίδα του κόμματος "Αλ Σάαμπ" υποστηρίζει πως το τουρκικό Κόμμα της Ευημερίας ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία "μέ ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα, που απορρίπτει τη δυτική καθοδήγηση και τον ισραηλινό επεκτατισμό και εμμένει στην απελευθέρωση της Ieqousak^l".

    Το Ρεφάχ, επισημαίνει ο Αιγύπτιος ισλαμιστής, θεωρεί ότι " οι θρησκευτικοί και ιστορικοί δεσμοί θα οδηγήσουν την Τουρκία πρός την Ανατολή και το Νότο και όχι στη Δύση.

    "Το Ρεφάχ έχει φιλόδοξες προτάσεις που αφορούν την οικονομία μιας ισλαμικής ταυτότητας και ενός κοινού ισλαμικού νομίσματος. Ομως, δεν αναμένουμε απο το Κόμμα Ευημερίας μια δραστική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας.Το τουρκικό πείραμα χρειάζεται σταδιακή πρόοδο" .

    Ο Αιγύπτιος πολιτικός εκφράζει βέβαια, τους φόβους που δημιούργησε στην αραβική πλευρά, η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά πιστεύει, όπως γράφει, ότι η σπουδαιότητα της συμφωνίας αυτής,καθώς και η άμεση εξάρτηση της Τουρκίας απο τις ΗΠΑ θα μειωθούν σταδιακά, καθ΄όσον ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν ανήγγειλε απο τις πρώτες μέρες, ότι προτίθεται να επισκεφθεί τη Συρία,το Ιράν και το Ιράκ.

    "Το Ρεφάχ, καταλήγει ο Αιγύπτιος ισλαμιστής, δεν θα κινηθεί άμεσα,αλλά η επίτευξη του να αναλάβει την εξουσία είναι ένα αποφασιστικό σημείο στην καμπή της τουρκικής ιστορίας."

    [20] ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σε 20,3% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο,όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας. Σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας "ΣΤΑΝΤΑΡΤ" αναφέρεται, επίσης, ότι αναμένονται υψηλότεροι δείκτες για τον Ιούλιο λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα και τα τιμολόγια της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του Φ.Π.Α., οι οποίες, με τη σειρά τους, θα επηρεάσουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 1996 σημειώθηκαν αυξήσεις κατά 44,4% στα τρόφιμα, κατά 77,2% στα ποτά, κατά 41,8% στην ηλεκτρική ενέργεια και κατά 70,5% στη βενζίνη.

    Παράλληλα, χθες η τιμή του δολλαρίου στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος κυμάνθηκε μεταξύ 192 και 197 λέβα, ενώ στις τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ 184 και 185 λέβα. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Βουλγαρίας, αν και διέθεσε στην αγορά περιορισμένη ποσότητα συναλλάγματος, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη διολίσθηση του εθνικού νομίσματος.

    Τέλος, οι ξένες επενδύσεις στους πρώτους έξι μήνες του 1996 ανήλθαν σε 60 εκατομμύρια δολλάρια, ποσό που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ το 1995 οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν τα 105 εκατομμύρια δολλάρια.

    [21] EXOYN ΨΥΧΡΑΝΘΕΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αντιδράσεις προκάλεσε στα Τίρανα η σύσταση που περιελήφθη στην τελική διακήρυξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που συνέρχεται στη Στοκχόλμη, με την οποία ζητείται η επανάληψη των εκλογών στην Αλβανία εντός κατάλληλης και περιορισμένης προθεσμίας, σε καλύτερες συνθήκες και με την παρουσία ξένων παρατηρητών.

    Ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη Sum]keusg, Γκέτσι Πόλο ο οποίος είναι και σύμβουλος του Προέδρου Σαλί Μπερίσα, τονισε ότι "τέτοιες συστάσεις έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Κάθε κόμμα στην Αλβανία έχει εκφράσει τη δική του θέση". Ο κ.Πόλο δήλωσε κατηγορηματικά ότι το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα θα προχωρήσει σε εκλογές το 2000 οπότε και θα ληξει η θητεία της διακυβέρνησής του.

    Την πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε στη διακήρυξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κατέθεσαν οι αντιπροσωπείες της Σουηδίας και των ΗΠΑ, γεγονός που εκλήφθηκε, όπως εκτιμουν πολιτικοι παρατηρητες στα Τίρανα ότι είναι ένδειξη ψύχρανσης των σχέσεων Τιράνων-Ουάσιγκτον.

    Η ψύχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Αλβανίας διαφάνηκε από την επομένη των βουλευτικών εκλογών καθώς η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ήταν η μόνη από τις ξένες διπλωματικές αποστολές που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών της αλβανικής βουλής. Ανάλογη ήταν και η στάση της επίσημης αλβανικής ηγεσίας η οποία απουσίαζε παντελώς από τις εορταστικές εκδηλώσεις στην αμερικανική πρεσβεία για την εθνική εορτή των ΗΠΑ.

    Οι στάσεις αυτές σχολιάζονται πολλαπλώς από τον αλβανικό τύπο ενώ το ότι έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας όταν αποχαιρετώντας τους Αλβανούς κυανόκρανους για τη Βοσνία χαρακτηρισε τη Γερμανία ως το σημαντικότερο φίλο της χωρας, ενώ πριν από λιγο καιρό, όπως σημειωναν οι αλβανικές εφημερίδες, διακήρυττε ότι καλύτερος φίλος της χωρας είναι οι ΗΠΑ.

    [22] ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Εκτιμήσεις αναφορικά με τη σύνθεση της νέας αλβανικής κυβέρνησης κάνει σήμερα ο αλβανικός Τύπος.

    Οι ανεξάρτητες εφημερίδες ''Ντίτα Ινφορμασιον'' και ''Γκαζέτα Σκιπτάρε'', γράφουν ότι ίσως αύριο θα γνωρίζουμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία κατά 80% θα αποτελείται από νέα μέλη.

    Η ''Γκαζέτα Σκιπτάρε'', γράφει ότι θα υπουργοποιηθούν οι κ.κ. Σαφέτ Ζιουλιάλι, Μαξιμ Τσικουλι και Βασίλης Μέλος, ενώ στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν και τέσσερις γυναίκες.

    Σύμφωνα με την ''Ντίτα Ινφορμασιον'', υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σεχου, ενώ τη θέση του υπουργού Εσωτερικών Αγκρον Μουσαράϊ, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα δε δέχεται να παραιτηθεί, θα καταλάβει ο Χαλίλ Σαματα.

    Υπουργός Οικονομικών, πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ένας από τους σημερινούς υφυπουργούς, δηλαδή η Αριάνα Νάτι ή ο Ρόμπερτ Τσέκου. Υπουργός Πολιτισμού πιθανόν να γίνει ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Γκαλερί Τέχνης στα Τίρανα, Αλους Σιμα.

    Η εφημερίδα γράφει πως το Υπουργείο Παιδείας θα μοιραστεί σε δύο διευθύνσεις: της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για την πρώτη προορίζεται ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπεσνικ Γκιονγκετσαϊ, ενώ για τη δεύτερη ο Εντμοντ Λούλε. Τέλος ο Ζιουλιάλι παραμένει υπουργός Αμυνας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [23] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.

    Απαισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων στον αυριανό νέο γύρο συνομιλιών, που αρχίζει στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιουμπομίρ Φρτσκόφσκι.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρο Κουζινόπουλο, αν και δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το διάλογο και τις συνομιλίες των δύο πλευρών, εντούτοις, επιμένοντας στη γνωστή αδιαλλαξία που επιδεικνύει η κυβέρνηση των Σκοπίων, σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή του ονόματός της, με τον ισχυρισμό ότι σε μια παρόμοια περίπτωση "κάθε αλλαγή της ονομασίας θα σήμαινε επιστροφή στα παλιά ιστορικά πνεύματα και θα έμπαινε το θέμα από τις γειτονικές της χώρες, τι είδους λαός ζει στην περιοχή αυτή της Μακεδονίας, γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε κατά κάποιο τρόπο τα Βαλκάνια".

    Το μόνο, όπως είπε ο κ.Φρτσκόφσκι, που θα μπορούσε να επιτρέψει η ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, σε έναν συμβιβασμό, "είναι να μας ονομάζει αυτή όπως θέλει, κάτι, όμως, που δεν θα έχει καμία σχέση με τη διεθνή χρήση αυτού του ονόματος". Επίσης, δήλωσε ότι η χρήση του ονόματος αυτού "δεν απειλεί κανέναν, δεν θίγει κανέναν και δεν συνιστά καμία απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας", προσθέτοντας ότι η ΠΓΔΜ θέτει σαν προτεραιότητα τη συνεργασία με την Ελλάδα.

    Για το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την ελληνική πλευρά "όταν αυτή εκτιμήσει ότι η συνάντηση θα μπορεί να αποβεί και ωφέλιμη".

    Αναφορικά με τη μη συμμετοχή των Σκοπίων στη βαλκανική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια, ο κ.Φρτσκόφσκι διατύπωσε την άποψη πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθιέρωσε υποχρεωτικά για τα Σκόπια την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αφορούσε μόνο τη χρησιμοποίησή της στο πλαίσιο του ΟΗΕ. "Εκείνο που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι η επέκταση της χρησιμοποίησης του περιγραφικού αυτού ονόματος έξω από τον Διεθνή Οργανισμό", είπε και άφησε υπονοούμενα ότι το ζήτημα δημιούργησε η διοργανώτρια της συνάντησης χώρα.

    Σε ερώτηση για το εάν η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, θα μπορούσε να επιτρέψει στους Έλληνες επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις στα Σκόπια, ο κ.Φρτσκόφσκι είπε πως στρατηγικό συμφέρον των δύο χωρών είναι η οικονομική διασύνδεσή τους, ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να είναι παρόντες στη "Μακεδονία". "Όχι τόσο διότι η χώρα μου δεν θα μπορούσε δίχως τους Έλληνες επιχειρηματίες, ή ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις της δίχως αυτούς, αλλά διότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες μας αυτή η συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, των τηλεπικοινωνιών, των joim~m επενδύσεων, της βιομηχανίας και του εμπορίου", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Τέλος, σε ερώτηση του ΜΠΕ σχετικά με τους φόβους που εκδήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, για το ενδεχόμενο μιας έκρηξης στο Κόσοβο, ο κ.Φρτσκόφσκι είπε ότι το πρόβλημα του Κοσόβου είναι πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει, ώστε το πρόβλημα αυτό να λυθεί στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. "Το σημαντικό, όμως, είναι οι εντάσεις να ελεγχθούν, με την έναρξη ενός διαλόγου", κατέληξε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, παρατηρώντας ότι ο διάλογος ως γενικό μέσο για τη λύση των προβλημάτων, πρέπει να είναι ανοιχτός και για το θέμα του Κοσόβου, πάντοτε στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 10 July 1996 - 14:44:54