Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • [02] Μ. ΕΒΕΡΤ : ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ

  • [03] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [04] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [05] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ. ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ, ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,5 ΔΙΣ.ΔΡΧ.

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ- ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΜΕΛΕΣΚΑΝΟΥ

  • [08] ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ - ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • [09] ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2,4 ΔΙΣ.ΔΡΧ. ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ Η "ALCO".


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [11] ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ

  • [12] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [13] ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [14] ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΡΗ ΚΟΥΡΔΙΣΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΑΝΑΤΙΝΑΧΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 6 ΑΤΟΜΑ

  • [15] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΞΕΚΙΝΑ Ο Χ.ΤΖΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [17] ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΝΟΜΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [18] ΑΥΞΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ AMTIPOKITEUSGS ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τον ενημέρωσε για το θέμα των δικαστικών λειτουργών που θα καταλάβουν τις θέσεις του Προέδρου του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

    Τα θεσμικά κριτήρια που πρέπει να επικρατήσουν κατά την επιλογή των προσώπων αυτών συζήτησαν νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι "ο κ. Εβερτ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κανέναν δικαστικό λειτουργό από αυτούς που έχουν τα τυπικά προσόντα να κριθούν" και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά στα θεσμικά κριτήρια.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι ζητήθηκε από τον κ. Βενιζέλο να τηρηθεί μια σχετική διαδικασία, εκείνη που θα επιλέξει η κυβέρνηση, "ώστε να μην υπάρξει περίπτωση κατά την οποία ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση θα προβεί σε επιλογή προσώπων, ή επιλογή η οποία μπορεί να θίγει το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης".

    [02] Μ. ΕΒΕΡΤ : ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ

    Μπορούν να γίνουν εκλογές ανά πάσα στιγμή μετά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος σήμερα έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα το κομματικό μηχανισμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εκλογικού αγώνα ο κ. Εβερτ παρουσίασε τα τρία επίπεδα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο είναι στην ιδεολογία, το δεύτερο στο πρόγραμμα στο οποίο η ΝΔ πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και το τρίτο στην προσφορά έργου γιατί όπως τόνισε στο οπλοστάσιο της ΝΔ πρέπει να υπάρχει και το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    [03] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Περιοδεία σε Αγκυρα και Αθήνα αρχίζει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Πήτερ Ταρνόφ στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για Αιγαίο και Κυπριακό.

    Ο εκπόσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ χαράκτηρισε ευνοϊκές τις συνθήκες επίσκεψης Ταρνόφ καθώς οπως είπε επικρατεί πολιτική σταθερότητα στην Αθήνα αλλά και την Αγκυρα παρά την άνοδο των Ισλαμιστών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αγκυρα ο κ. Ταρνόφ θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με το νέο πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν.

    Για το σχηματισμό της κυβέρνησης Ερμπακάν ο Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να έχουν αρμονική συνεργασία μαζί της. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν απόκλιση της Τουρκίας από το δυτικό προσανατολισμό της κάτι το οποίο έχει ήδη διαμηνυθεί στη νέα touqjij^ κυβέρνηση

    [04] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Με απόλυτη ικανοποίηση και θερμά λόγια δέχτηκε η Ουάσιγκτον την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Η ικανοποίηση αυτή εκφράστηκε επισήμως χθες από τον εκπρόσωπο τύπου του Στέϊτ Ντιπαρτμεντ ο οποίος υποστήριξε οτι η εκλογή του Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

    Ο Νίκολας Μπερνς εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει ενας στενος συνεταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [05] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ. ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ, ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,5 ΔΙΣ.ΔΡΧ.

    Συμφωνία διμερούς συνεργασίας προωθούν οι οργανισμοί ηλεκτρισμού Ελλάδας και Σκοπίων, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα -και, κυρίως, ταχύτερα- οι τυχόν ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε μία από τις δύο χώρες. Ηδη, έχει ανατεθεί σε εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών η εκπόνηση τεχνικού σχεδίου συνεργασίας.

    "Καθώς τα δύο συστήματα ηλεκτρισμού είναι διασυνδεδεμένα, μια γενική συμφωνία συνεργασίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία τους", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Ραφαήλ Μαϊόπουλος. "Η ΔΕΗ είχε συνάψει τέτοια συμφωνία με τον οργανισμό ηλεκτρισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, "Γιούγκελ". Σήμερα, που η περιοχή απαρτίζεται από περισσότερα και μικρότερα κράτη, είναι απαραίτητη η υπογραφή ξεχωριστών συμφωνιών με κάθε οργανισμό. Η νέα αυτή συμφωνία θα είναι παρόμοια με την παλιά ελληνο-γιουγκοσλαβική".

    Ηδη, στελέχη του οργανισμού ηλεκτρισμού των Σκοπίων, "EMS", βρέθηκαν στην Αθήνα, όπου είχαν διαπραγματεύσεις με ομολόγους τους στη ΔΕΗ. Πρόσφατα, επίσης, μετέβη στα Σκόπια υψηλού επιπέδου ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχε τόσο ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Αδριανός Παπαθανασίου, όσο και ο κ.Μαϊόπουλος. Αναβάθμιση της διασύνδεσης

    Πέραν του σχεδίου συνεργασίας, η ελληνική πλευρά θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της μιας από τις δύο διασυνδέσεις των δικτύων Ελλάδας-Σκοπίων. Οι Ελληνες εμπειρογνώμονες θα καταλήξουν, αφού τροφοδοτηθούν και με στοιχεία από την "ESM", κατά πόσον είναι οικονομικά συμφέρουσα η αύξηση της δυναμικότητας της διασύνδεσης -η οποία σήμερα είναι 150 KVolt- σε 400 KVolt. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι εφικτή η ανταλλαγή πολύ μεγαλύτερων φορτίων μεταξύ των δύο συστημάτων.

    Η εν λόγω διασύνδεση έχει συνολικό μήκος 50-60 χλμ. (Αμύνταιο- Μοναστήρι). Η ολοκλήρωση της μελέτης τοποθετείται εντός του προσεχούς εξαμήνου, οπότε και θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του έργου. Σε περίπτωση που αυτές ευοδωθούν, το ]qco θα απαιτήσει επένδυση περίπου 1,5 δισ.δρχ.

    Τέλος, οι Σκοπιανοί πρότειναν στη ΔΕΗ να αγοράσει μικρή ποσότητα ηλεκτρικού τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η ελληνική αντιπροσωπεία επιφυλάχθηκε να απαντήσει, όταν λάβει συγκεκριμένη οικονομική προσφορά. "Εφόσον η τιμή είναι συμφέρουσα μπορούμε να αποδεχθούμε την εισαγωγή", εξήγησε ο κ.Μαϊόπουλος.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ- ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας στην πορεία της Βουλγαρίας για ένταξη στις δομές της Ενωμένης Ευρώπης, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Ρωμαίος, στη διάρκεια της σημερινής συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, στη Σόφια.

    Οι δυο άνδρες εξέτασαν και το θέμα της προετοιμασίας της συνάντησης των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών, που πρόκειται να διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Ο κ.Ρωμαίος συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου περί "πομακικης γλώσσας και έθνους", τόνισε ότι "πρόκειται για τη διατύπωση προσωπικών απόψεων, έστω και αν προέρχονται από επίσημα πρόσωπα".

    Τέλος, η προγραμματισμένη για το απόγευμα, συνέντευξη τύπου του κ.Ρωμαίου στη Σόφια, αναβλήθηκε για αύριο το πρωί.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΜΕΛΕΣΚΑΝΟΥ

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεόντορ Μελεσκάνου, στις 8 και 9 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας στην περιοχή καθώς και το θέμα της συμμετοχής της Ρουμανίας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές.

    Ο κ. Μελεσκάνου θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και άλλους επισήμους, οι οποίες θα επικεντρωθούν "στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων Ρουμανίας και Ελλάδας".

    [08] ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ - ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί τα νοσοκομεία της χώρας και οι υγειονομικές υπηρεσίες εν όψει του κύμα καύσωνα που προβλέπεται να πλήξει από αύριο ολόκληρη τη χώρα. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

    Την Πέμπτη η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί συνιστούν στα ευπαθή άτομα μέτρα προφύλαξης. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή η heqlojqas_a θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Αύριο η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    [09] ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2,4 ΔΙΣ.ΔΡΧ. ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ Η "ALCO".

    Η προοπτική των μεγάλων έργων στη χώρα μας, αλλά και της ανοικοδόμησης των Βαλκανίων -που σήμερα υστερούν σημαντικά σε υποδομές- και, κατ' επέκτασιν η αναμενόμενη "έκρηξη" στη ζήτηση αλουμινίου, στρέφει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, την "ALCO", σε επένδυση συνολικού 2,4 δισ.δρχ. στη Θράκη.

    Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης -έχει αγορασθεί οικόπεδο δέκα στρεμμάτων από την ΕΤΒΑ- με αντικείμενο την παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του προσεχούς διμήνου.

    Ηδη, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει εγκρίνει την επιχορήγηση της επένδυσης κατά 62,5% (1,5 δισ.δρχ.), στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει κατά 472 εκατ. από ίδια κεφάλαια και κατά 440 εκατ. από τραπεζικό δανεισμό. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας επιχείρησης -με την επωνυμία "Αλουμίνιον Θράκης Α.Ε."- απαρτίζουν η "ALCO HELLAS" (κατά 30%), ο βασικός μέτοχος της "ALCO", Θεόδωρος Τζώρτζης (επίσης 30%) και κατά το υπόλοιπο 40% ο κ.Μιχάλης Σακελλαρόπουλος, που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις αλουμινίου. Η "Αλουμίνιον Θράκης" θα εδρεύει στην Αθήνα, το σύνολο -όμως- της παραγωγικής διαδικασίας θα πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

    Η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας θα ανέλθει σε 2.500 τόνους προφίλ αλουμινίου, ενώ το χυτήριο θα έχει ικανότητα ανακύκλωσης αλουμινίου και παραγωγής 5.000 τόνων σκραπ το χρόνο. Η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας τοποθετείται στα τέλη του 1997. Σύμφωνα δε, με τις εκπονηθείσες τεχνικοοικονομικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, η "Αλουμίνιον Θράκης" αναμένει κύκλο εργασιών 2,7 δισ. το 1998 και, αντίστοιχα, κέρδη 260 εκατ. Το δε 1999 υπολογίζεται ότι ο τζίρος θα ανέλθει σε 3 δισ. και τα κέρδη στα 330 εκατ.

    Στόχος της επιχείρησης -που θα δημιουργήσει 83 νέες θέσεις εργασίας- είναι να απευθυνθεί τόσο στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, όσο και στα Βαλκάνια -κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία-, αλλά και στη Γερμανία, όπου -μάλιστα- σκοπεύει να "ρίξει" ιδιαίτερο βάρος. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι θα είναι έντονα προσανατολισμένη εξαγωγικά, καθώς θα εξάγει ποσοστό 60% της παραγωγής.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Στόχος της συνάντησης των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών στις 6 και 7 Ιουλίου, στη Σόφια, δεν είναι η επίλυση των διμερών προβλημάτων, αλλά η αναζήτηση των κοινών σημείων που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση της κοινής βαλκανικής διαδικασίας.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, μιλώντας στη βουλγαρική΄κρατική τηλεόραση, όπου διευκρίνισε πως "οι βαλκανικές χώρες έχουν δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων, εάν εργαστούν από κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση".

    Ο κ.Πίρινσκι επισήμανε ακόμη ότι οι εργασίες της συνάντησης πρέπει να ολοκληρωθούν με διακήρυξη, η οποία θα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις αρχές καλής γειτονίας.

    Στη συνάντηση της Σόφιας θα λάβουν μέρος επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσί, και ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Καρλ Μπίλντ, ενώ τη Ρωσία, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανάσιεφσκι, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Επιπλέον, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε δυο στάδια. Με τους υπουργούς Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών και με τις χώρες που προεδρεύουν στην Οικονομική Παρευξείνιο Συνεργασία, την Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία κλπ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στις 6 Ιουλίου, οι μετέχοντες στη συνάντηση της Σόφιας, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ.

    [11] ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΙΧΑΗΛ

    Στις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων με την πολιτική εξουσία αλλά και με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ κ. Μιχαήλ στο περιοδικό του Βελιγραδίου "Ιντερβιου".

    "Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία των Σκοπίων έχει σχέσεις με την εξουσία αλλά εμείς απαντήσαμε πολλές φορές ότι δεν ανήκουμε ούτε στην συμπολίτευση ούτε στην αντιπολίτευση. Με την πολιτική ηγεσία της χώρας είχαμε τρεις συναντήσεις, συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον Στόγιαν Αντοφ όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Στέβο Τσερβένκοφσκι, στις οποίες μας ελέχθη ότι τα αιτήματά μας θα επιλυθούν θετικά" τονίζει στην συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος.

    "Μετά την ανάρρωση από την δολοφονική απόπειρα, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο κ. Γκλιγκόρωφ ο οποίος μας είπε ότι ίσως καθιερωθεί μάθημα θρησκευτικών ενώ για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, απάντησε ότι επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει αυτό το θέμα θα βρεθεί μια λύση με την εξασφάλιση πηγών εσόδων για την χρηματοδότησή της".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας των Σκοπίων με την Σερβική Εκκλησία ο κ. Μιχαήλ τονίζει ότι: "Εμείς ακούσαμε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι το ζήτημα σχετικά με την αναγνώρισή μας δεν είναι δική τους αρμοδιότητα αλλά με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί η επόμενη Οικουμενική Σύνοδος. Ο λαός μας ποτέ δεν θα δεχθεί να γίνει ποίμνιο της σερβικής, της βουλγαρικής ή της ekkgmij^r εκκλησίας. Εμείς επιθυμούμε ισότιμο καθεστώς με τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες".

    Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρει ότι επιθυμεί να θέσει υπό την δικαιοδοσία του όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς στο κόσμο και πρόσθεσε: "Αυτό δεν το αποδέχεται ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος, ούτε η ρωσική εκκλησία, ούτε η σερβική εκκλησία. Σκεφθείτε να είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτος στην τάξη και να τοποθετήσει σ' εμάς, στους Σέρβους ή στους Βούλγαρους, και παντού όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι χριστιανοί, Ελληνες ιερωμένους. Τί θα συμβεί τότε; Οι πιστοί μας θα εγκαταλείψουν τις εκκλησίες".

    Σχετικά με τις πληροφορίες για πρόταση τεσσάρων Ελλήνων αρχιεπισκόπων, να ονομαστεί Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων ή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αχρίδος, ο κ. Μιχαήλ, υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμιά επίσημη πρόταση. "Αν ενημερωθούμε επίσημα τότε θα ασχοληθούμε με το θέμα αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για τη προσέγγιση της Εκκλησίας των Σκοπίων με το Βατικανό ο κ.Μιχαήλ τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού ο σκοπιανός λαός ήταν πιστός επί αιώνες στην ορθοδοξία και δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, ούτε μεταξύ των αρχιερέων, ούτε μεταξύ των ιερέων, ούτε μεταξύ του λαού. Παραδέχεται όμως ότι υπάρχουν ορισμένοι διανοούμενοι που αναφέρουν ότι "ως πότε θα παρακαλούμε τους άλλους να μας αναγνωρίσουν. Ας πάμε στον Πάπα να μας αναγνωρίσει και να λύσουμε τα προβλήματά μας".

    "Η απάντησή μας είναι αρνητική", τονίζει ο κ. Μιχαήλ και υπογραμμίζει ότι "εμείς είμαστε ένας λαός ορθόδοξος και θα επιμείνουμε στην προσπάθειά μας για αναγνώριση. Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούμε επίσκεψη στη Ρώμη για να προσκηνήσουμε τον τάφου του Αγίου Κυρίλλου αλλά ποτέ δεν είχαμε εκεί συζητήσεις για την προσέγγιση των δύο εκκλησιών".

    [12] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Συνεχίζεται η αναταραχή που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, μετά τις αντιδράσεις για τη συνεργασία του ισλαμικού κόμματος "Ευημερίας" (Refah) με το κόμμα του "Ορθού Δρόμου" (DΥΡ), της Τανσού Τσιλλέρ.

    Μετά την παραίτηση του βουλευτή Κωνσταντινούπολης, Μενζίρ, παραιτήθηκε από το DYP και ο βουλευτής, Σαφτέρ Γκαϊνταλί και έτσι ο αριθμός εδρών του κόμματος της Τσιλλέρ στη Βουλή, μειώθηκε σε 127.

    Οι εκτιμήσεις του τουρκικού τύπου για το πόσοι από τους 127 που παραμένουν στο DYP θα αρνηθούν σίγουρα την ψήφο εμπιστοσύνης, κυμαίνεται μεταξύ 5 και 14. Η εφημερίδα Yeni Yuzyil, που κάνει λόγο για 14, εκτιμά ότι υπάρχουν δέκα ακόμα αναποφάσιστοι βουλευτές στο κόμμα της Τσιλλέρ.

    Να σημειωθεί ότι η δύναμη του ισλαμικού κόμματος "Ευημερίας" του νέου πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν είναι 158 βουλευτές και ότι για την ψήφο εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 276 βουλευτών.

    Πολλές εφημερίδες κάνουν λόγο για μυστική σύσκεψή που είχε ο πρώην πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ με τους αντιπολιτευόμενους του DYP, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ισμέτ Σεγκίν jai ο βουλευτής, Τσαγλάρ.

    Επισημαίνεται ακόμα ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και η στάση που θα ακολουθήσει το εθνικο-ισλαμιστικό ΒΒΡ, που έχει 7 βουλευτές και αυτή τη στιγμή κατέχει θέση-κλειδί, αφού ο αρχηγός του κόμματος, Γιαζιτζίογλου, δεν ανακοίνωσε ακόμα την απόφασή του. Σε δηλώσεις που έκανε και μεταδόθηκαν και από την τουρκική κρατική τηλεόραση, είπε ότι το κόμμα του θα περιμένει το κυβερνητικό πρόγραμμα και αφού το μελετήσει θα αποφασίσει για το αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο συνασπισμό.

    Ενδεικτικό της ασάφειας που υπάρχει γύρω από τις προοπτικές να πάρει η κυβέρνηση συνασπισμού ψήφο εμπιστοσύνης, είναι και οι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Ερμπακάν με τους Ετζεβίτ και Γιλμάζ, από τους οποίους ζήτησε την άποψή τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς και υποστήριξη στην ψηφοφορία.

    Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν προτείνει τίποτα και δεν κάνει καμία εισήγηση όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση Ερμπακάν - Γιλμάζ, αφού ο τελευταίος τόνισε ότι συζήτησαν επί μακρόν για το θέμα του συνασπισμού, που αντιβαίνει στην πολιτική ηθική, ενώ ο Ν. Ερμπακάν διέψευσε κάτι τέτοιο. Επίσης, ο Μ. Γιλμάζ δήλωσε ότι ο Ερμπακάν του πρότεινε συμμετοχή στο συνασπισμό αργότερα, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να συμβάλλει σε κυβέρνηση που βασίστηκε σε θεμέλια αντίθετα με την πολιτική ηθική.

    Να σημειωθεί ακόμα, ότι ο Μ. Γιλμάζ χαρακτήρισε "ντροπή" το συνασπισμό, λόγω των κατηγοριών για σκάνδαλα, οι οποίες διατυπώθηκαν κατά της Τ. Τσιλλέρ και που καταβάλλεται προσπάθεια να "κουκουλωθούν". Πρόσθεσε δε ότι περιμένει ομαδική παραίτηση ορισμένων βουλευτών του "Ορθού Δρόμου".

    [13] ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Απελάθηκαν και ήδη βρίσκονται στην Αθήνα οι τρείς Ελληνες που συνελήφθησαν χτες στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις φυλακές Σαγματσιλάρ όπου είχαν συλληφθεί χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την αιτιολογία ότι "έδιναν συνέντευξη χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια". Αμέσως κινητοποιήθηκε το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Συνασπισμός με διάβημα του απαίτησε την επιστροφή τους στην Ελλάδα καταδικάζοντας τη σύλληψη.

    [14] ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΡΗ ΚΟΥΡΔΙΣΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΑΝΑΤΙΝΑΧΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 6 ΑΤΟΜΑ

    "Στέλνω κραυγή αγωνίας σ΄ολον τον κόσμο. Ακούστε. Ανοίχτε τα μάτια σας". Αυτό ήταν το τελευταίο τραγικό μήνυμα της 24χρονης Ζεϊνέπ Κιναλί,που αυτοανατινάχτηκε την Κυριακή στην πόλη Τούντζελι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρασύροντας στο θάνατο 6 Τούρκους stqati~ter. Η Ζεινέπ Κιναλί καλούσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τον αγώνα του κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση προαναγγέλοντας αυτό που σε λίγες ώρες θα έκανε ."Με την πράξη αυτή θα προσπαθήσω να εκφράσω την επιθυμία τoυ λαού μου για ελευθερία και γενική έφοδο κατά του εχθρού" ήταν τα τελευταία της λόγια.Το απεγνωσμένο μήνυμα της νεαρής Κούρδισας, που ήταν οργανωμένη στο ΡΚΚ και δρούσε με το ψευδώνυμο "Ζιλάν", μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM.

    Ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Αγάρ επιβεβαίωσε χτες βράδυ την είδηση λέγοντας ότι το ίδιο μήνυμα βρίσκεται και στα χέρια της τουρκικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ Αγάρ η Κιναλί ήταν πτυχιούχος ψυχολογίας και αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο άντρας της είναι μέλος του ΡΚΚ και βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές Αδάνων.

    [15] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποδέχθηκε τη καταγγελία της κυπριακής κυβέρνησης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας.

    Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή γνωστοποιεί ότι προσφέρεται προς τα δύο μέρη για φιλικό διακανονισμό στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επισημαίνει πως εάν ο διακανονισμός γίνει αποδεκτός θα ετοιμάσει έκθεση που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με παράθεση των γεγονότων και της λύσης που θα επιτευχθεί.

    [16] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΞΕΚΙΝΑ Ο Χ.ΤΖΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξεκινά ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Χαν Σούνγκ Τζιού, με στόχο τον συντονισμό όσων ασχολούνται με τη λύση του Κυπριακού, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο Γούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ διαβεβαίωσε ότι η συνολική προσέγγιση παραμένει η επιλογή του ΟΗΕ, διευκρίνιζοντας ότι αυτό που αναζητείται είναι η αφετηρία για μια συνολική διευθέτηση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να ξεκινήσει η εξέταση των διαφόρων ιδεών, ενώ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν για το συμβιβασμό.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος τόνισε ότι η περιοδεία αυτή θα δώσει την ευκαιρία σε αυτόν και στον κ. Τζιού να εκτιμήσουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για την συνολική διευθέτηση.

    [17] ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΝΟΜΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Να αλλάξουν την ονομασία σε "Δημοκρατία Μακεδονίας" από ΠΓΔΜ με την οποία εντάχθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθούν να πετύχουν τα Σκοπια. Η πρόθεσή τους, βασίζεται, σύμφωνα με την gliep_sglg εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", στην πρόταση που είχε κάνει ο λόρδος Φίνσμπεργκ στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να επανεξεταστεί έξι μήνες μετά από την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ευρωπαϊκό οργανισμό.

    Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λένι Φίσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Νόβα Μακεντόνια" ανέφερε ότι η εισδοχή της χωρας έγινε με την ονομασία ΠΓΔΜ αφού προηγουμενως έγιναν εκτενείς συζητήσεις στο Συμβούλιο για τις διαφορές που υπάρχουν με τις γειτονικές χωρες και εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να ενταχθεί με το όνομα που αναγνωρίστηκαν απο τον ΟΗΕ. "Παρόλα αυτά το Συμβουλιο, είπε η κ.Φίσερ εξέτασε το θέμα να συζητηθεί η πρόταση του λόρδρου Φίνσπεργκ".

    Κατά την άποψη της προέδρου, το θέμα της επανεξέτασης του ονόματος ένταξης θα πρέπει να συζητηθεί στα πλαίσια των ομάδων εργασιας του οργανισμού διότι έτσι, "θα αποφευχθούν ενδεχόμενες πιέσεις που μπορει να υπάρξουν". Η ίδια εξέφρασε την υποστήριξή της να εξεταστεί το θέμα στις αρμόδιες ομάδες εργασίες του Συμβουλίου και όπως είπε, "θα μεσολαβήσει και η ίδια αν χρειαστεί έτσι ώστε να επιτευχθει στο τέλος των συζητήσεων το καλύτερο αποτέλεσμα".

    Καταλήγοντας απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξευρεθεί μια τρίτη λύση αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβουλιο της Ευρώπης. "Ειναι χειρότερο, είπε, γι΄αυτό και υιοθετήσαμε την ονομασία ΠΓΔΜ και είναι καιρός να βρεθεί τελική λύση στο πρόβλημα".

    Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς, σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Α-1" των Σκοπίων, τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης της ονομασίας με την οποία εντάχθηκαν τα Σκοπια στον ευρωπαϊκό οργανισμό. "Εσείς δεν απαιτείτε τίποτε, είναι ένα στοιχειώδες αίτημα", δήλωσε ο Ταρσίς, σύμφωνα με τον "Α-1" των Σκοπίων.

    [18] ΑΥΞΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

    Αυξηση σημείωσαν οι αλβανικές εξαγωγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος όπως προκύπτει από επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατικε".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 1996 ο όγκος των αλβανικών εξαγωγών σημείωσε αύξηση κατά 24 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995.

    Ενδιαφέρον παρουσιαζουν οι εξαγωγές επεξεργασμένων προϊόντων των οποίος ο ογκος αυξήθηκε από 2,65 σε 12,65 εκατομμύρια δολάρια.

    Οσον αφορά τις εισαγωγές παρατηρείται αυξητική πορεία ενώ μείωση εμφανίζει μόνο η εισαγωγή καυσίμων που από 10,84 εκατομμύρια δολάρια μειώθηκε στα 4,5 εκατομμύρια.

    Οι κυριοτεροι οικονομικοί και εμπορικοί εταιροι της Αλβανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, εξακολουθούν να παραμενουν η Ιταλία και η Ελλαδα με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν το 68% των εξαγωγών και το 57% των εισαγωγών. Το 5,2 των εξαγωγών κατευθύνθηκαν στη Γερμανία, το 2,4% στην Τουρκία, το 2,3% στην Αυστρία και το 21,6% σε άλλες χωρες. Από το συνολικό όγκο των εισαγωγών το 4,9% ήταν από τη Γερμανία, το 4,5% από την Τουρκία, το 4,3% από την Ελβετία και το 25% από άλλες χωρες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 2 July 1996 - 15:03:23