Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/06/96)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΕΛΗΞΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [05] Ν.ΚΟΥΡΗΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ 17.000 ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [06] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [07] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

  • [08] ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [09] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  • [10] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

  • [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ 16.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [12] ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

  • [14] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

  • [15] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [17] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [18] ΤΟΥΡΚΙΚΑ F16 ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ" ΕΠΛΗΞΑΝ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ

  • [19] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [20] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [21] Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [22] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ CEDEFOP, ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [23] ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

  • [25] ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ- ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [26] ΡΩΣΟ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΚΟΝΣΟΡΤΙΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ

  • [27] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΚΑ.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο θα μιλήσει την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος τη Δευτέρα το απόγευμα θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Ρομπέρ Σουμάν.

    [02] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν από την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, κάλεσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο υπονομεύει την πορεία της Ελλάδας αλλά ''μπορεί να υπονομεύσει και την πορεία της ΕΕ''.

    Μιλώντας στην πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φλωρεντίας, ο κ.Σημίτης ζήτησε από τους εταίρους μας να κατανοήσουν, ''σε πόσο δύσκολη θέση μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα λόγω της αδιαφορίας τους και της απροθυμίας τους να δώσουν λύση στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων'' και υπενθύμισε ότι, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, η χώρα μας υποχρεούται να διαθέσει υψηλούς πόρους για την αμυντική της θωράκιση, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αποτροπής''.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την υπόθεση των "τρελών αγελάδων" που έφερε προς συζήτηση στο Συμβούλιο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κ.Μέητζορ, τόνισε ότι ''αν υπάρξει αναφορά ''περί αλληλεγγύης'' προς τη Βρετανία για το θέμα αυτό, η Ελλάδα θα επιδιώξει να ζητήσει από τους εταίρους της να καταγραφεί η αλληλεγγύη αυτή και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων''.

    "Τόσο περισσότερο", είπε ο κ.Σημίτης, "πρέπει να κατανοήσετε εσείς οι εταίροι μας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η epibouk^ των συνόρων της Ελλάδας από τις απειλές και την επεκτατικότητα της Τουρκίας και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας", προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχουν κοινές πολιτικές και να μην μπορεί να απειλείται μια χώρα της Ε.Ε, όπως η Ελλάδα από μια άλλη χώρα, την Τουρκία, που φιλοδοξεί να γίνει ισότιμο μέλος της.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της παρέμβασης του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Τζον Μέητζορ κατέβασε τα ακουστικά του, όπως και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, ενοχλημένος που ο κ.Σημίτης, αξιοποιώντας τη βρετανική επιχειρηματολογία για τις "τρελές αγελάδες", αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά.

    Μιλώντας για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως κριτής και νομιμοποιητής των όποιων αποφάσεων της Διακυβερνητικής είναι οι πολίτες μας και τα κοινοβουλευτικά σώματα που αντιπροσωπεύουν τη θέληση τους.

    Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σημείωσε αναφορικά με την παρουσία του Ευρωκοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη ότι ''ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο Τορίνο είναι καλός, αλλά στην πρακτική του εφαρμογή σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για ικανοποιητικότερες αξιοποιήσεις του πλούτου των σκέψεων και προτάσεων του Κοινοβουλίου".

    Καταλήγοντας ο κ.Σημίτης τόνισε ότι ''Η Ελλάδα έχει στα περισσότερα από τα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση παραπλήσιες σκέψεις με το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τις οποίες και έχει καταθέσει γραπτώς στην ομάδα των εκπροσώπων. Η χώρα μας υποστηρίζει την ενεργότερη διαπλοκή του κοινοβουλίου στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα''.

    Στο χθεσινό του ψήφισμα για τον Κανονισμό του χρηματοδοτικού προγράμματος MEDA το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται σε χώρες της Μεσογείου που απειλούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης και δεν δημιουργούν σχέση καλής γειτονίας. Όπως είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας υπάρχει σαφής αναφορά του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία.

    Σήμερα στη Φλωρεντία ο κ.Ρέππας έκανε αναφορά στη χθεσινοβραδινή σύνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων και στα όσα είπε προς τους άλλους σοσιαλιστές ηγέτες ο κ.Σημίτης για τα ελληνοτουρκικά για να τονίσει πως υπήρξε θετική η αντίδραση των άλλων σοσιαλιστών ηγετών.

    Συγκεκριμένα ο Ιταλός κ.Ντ'Αλέμα τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα φαινόμενα εθνικισμού τα οποία μπορούν να οδηγήσουν και σε αλλαγές συνόρων.

    Το απόγευμα σήμερα στη δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα της ΟΝΕ (οικονομικής και νομισματικής ένωσης), ενώ αναμένεται να συζητηθεί και ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, αύριο, και το βράδυ στο δείπνο θα συζητηθεί το θέμα της MEDA.

    [03] ΕΛΗΞΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Θυροκολλήθηκε σήμερα στη Βουλή το διάταγμα για το τέλος της τρίτης συνόδου της που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Όπως έγινε γνωστό το πρώτο Τμήμα Διακοπών θα συνέλθει στις 9 Ιουλίου, θα ακολουθήσει άλλο ένα τον Αύγουστο και ένα τρίτο τον Σεπτέμβριο. Η επόμενη Σύνοδος της Βουλής θα συνέλθει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

    [04] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Η ανάγκη εφαρμογής ειδικού προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας υπογραμμίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χθες στη Φλωρεντία στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι Ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθεια να διαμορφώσουν τους όρους σύγκλισης με την προοπτική της οικονομικής και νομισματικής ένωσης αντιμετωπίζουν ένα φάσμα υψηλής ανεργίας.

    Δεν είναι δυνατόν από μόνες τους να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά" δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος επιστρέφοντας στην Αθήνα. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική που θα απαντήσει ουσιαστικά σε αυτό το θέμα.

    "Η πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που διαμορφώθηκε ήταν, πέραν των όποιων προγραμμάτων απασχόλησης και ανεργίας υπάρχουν ήδη στην ΕΟΚ, να υπάρξει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού τμήματος χρηματοδότησης που θα προωθήσει μια νέα διαφορετικού χαρακτήρα πολιτική αντιμετώπιση της ανεργίας" σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    [05] Ν.ΚΟΥΡΗΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ 17.000 ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα κατατεθεί το καλοκαίρι στη Βουλή, ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Αμυνας Νίκος Κουρής. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για 17.000 ανυπότακτους ενώ οι ανυπότακτοι ηλικίας από 32 έως 49 χρόνων θα μπορούν να υπηρετούν τμηματικά τη θητεία τους ή να εξαγοράζουν μέρος αυτής. Ο κ. Κουρής σημείωσε ότι οι ανυπότακτοι θα κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με μερικά βασικά κριτήρια, όπως είναι οι σπουδές, η ηλικία, η σωματική ικανότητα η οικογενειακή κατάσταση και άλλα.

    [06] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 25 Ιουνίου συνάντηση των εκπροσώπων της Ελλαδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβαν Τοσεφσκι, στην οποία επρόκειτο να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ.Σαϊρους Βανς για τη διευθέτηση της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, όπως ορίζεται από την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα προσδιοριστεί αμέσως μετά την επιστροφή του κ.Βανς από τη Νότιο Αφρική και την επάνοδο του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλαδος στον ΟΗΕ από την Αθήνα, όπου θα μεταβεί για υπηρεσιακούς λόγους.

    [07] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη βελτίωση και ανάπτυξη των μεταφορών τροφίμων από την Ελλάδα στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) με ομάδες βαγονιών-ψυγείων ρωσικού τύπου, χωρίς μεταφόρτωση, υπέγραψαν ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Ουκρανίας και Γενικός Διευθυντής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, Λ.Λ.Ζελεζνιάκ, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανσιμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Αρίστος Λάζαρης, και ο αρμόδιος για θέματα Εκμετάλλευσης, βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΟΣΕ, Ι.Ρήγας.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Ζελεζνιάκ υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας του για αυτού του είδους τις μεταφορές και δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς τα άλλα ενδιαφερόμενα δίκτυα (Ρωσίας,Μολδαβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας) για τη βελτίωση των συνθηκών πραγματοποίησης των μεταφορών αυτών.

    [08] ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Στην Ξάνθη βρίσκεται βουλγαρική αντιπροσωπεία για την διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με τον ορισμό του σημείου διάνοιξης μιας από τις τρεις νέες συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ιβάν Γκάντσεφ, ο Νομάρχης Φιλιππούπολης Πέτκο Τσάρεφ και ο Δήμαρχος του Σμόλιαν κ.Τσαταλμπάσεφ.

    Οι Βούλγαροι συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χάρη Τσιόκα και με το Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη στους οποίους παρουσίασαν τρείς εναλλακτικές προτάσεις για το σημείο κατασκευής της νέας συνοριακής διόδου από τις οποίες θα επιλεγεί, η καλύτερη δυνατή και για τις δύο χώρες.

    [09] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Αρχισαν το πρωί στη Σαμοθράκη οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου, ο Δήμος Σαμοθράκης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και η ΤΕΔΚ νομού Εβρου.

    Χαιρετιστήρια μηνύματα στο συνέδριο απηύθυναν ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημητρης Ρέππας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ.Εβερτ, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.α.

    Στο μήνυμά του ο κ.Ρέππας υπογραμμίζει πως "είναι καθήκον όλων μας, κυρίως όμως των λειτουργών της δημοσιογραφίας, να συμβάλλουμε ώστε τα ΜΜΕ που μη έχοντας όρια και σύνορα εκφράζουν έμπρακτα την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας, να keitouqcoum υπέρ των πολιτών, των λαών και των δημοκρατικών θεσμών και όχι υπέρ άσχετων με αυτά επιδιώξεων και συμφερόντων.

    "Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και κρίσιμος ο ρόλος των ΜΜΕ και ό,τι αφορά την προβολή, υπαράσπιση και προώθηση των εθνικών μας δικαίων, που είναι πασίγνωστο ότι βάλλονται και υπονομεύονται έξωθεν.

    "Η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει την καθιέρωση μιας σοβαρής, συνεπους, δημοκρατικής κοινωνικά και εθνικά επωφελούς επικοινωνιακής πολιτικής, χάριν των πολιτών και της χώρας".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ.Μιλτιάδης Εβερτ στο μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Τα ΜΜΕ ασκουν μια αμφίδρομη επιρροή. Κατά πρώτο λόγο ασκουν την επιρροή εκείνη που εμφανίζεται με τη μορφή της προς τα έξω έκφρασης της κοινής γνώμης. Κατά δεύτερο λόγο ασκούν την επιρροή εκείνη που εμφανίζεται με τη μορφή της ενημέρωσης και ως ένα σημείο της διαμόρφωσής της". Και ο κ.Εβερτ καταλήγει στο μήνυμά του: "Μόνο όταν τα ΜΜΕ καταστούν ανεξάρτητα, αυτοδύναμα και ανεπηρέαστα από οποιασδήποτε μορφής συμφέροντα, ξένα προς την αποστολή του Τύπου, θα επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο προρίζεται η λειτουργία τους".

    Το θέμα του Συνεδρίου είναι "ΜΜΕ και Δημοκρατία" και συμμετέχουν περίπου 300 δημοσιογράφοι από την Ελλαδα, από τα ΜΜΕ της ομογένειας όπως και ομάδα δημοσιογράφων από τη Βουλγαρία.

    Στην εναρκτήρια τελετή μίλησαν ο νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιάννης Πετρουδας, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Μαρωνίτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Πέτρος Κουναλάκης.

    [10] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

    Την ιδέα της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρα γη "ένθεν εξεκίνησαν τοπικώς τε και ιδεολογικώς", προτείνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμα που απευθύνει προς την Επισκοπή και την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ και συμπεριλαμβάνεται στο Λεύκωμα-Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την αναβίωση των Αγώνων, που έχει συντάξει ομάδα εργασίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ και το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση στήριξης της Ελληνικής Υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αφού συγχαίρει τους οργανωτές της εκδήλωσης, τους οποίους χαρακτηρίζει "απογόνους των ιδρυτών των αγώνων τούτων και του αθανάτου εκείνου ελληνικού πνεύματος του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού", επισημαίνει τα εξής: "Του αρχαίου εκείνου πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων την επάνοδον και σήμερον επιθυμούντες και ευχόμενοι, φρονούμεν συγχρόνως ότι ωραίον θα ήτο να επέστρεφον οι αγώνες εκείνοι εκεί ένθεν εξεκίνησαν τοπικώς τε και ιδεολογικώς, και αφ' ενός μέν να διεξήγοντο εν τη αρχαία Ολυμπία ή εγγύς αυτής, αφ' ετέρου δε να ενεφορούντο εν παντί υπό της αφιλοκερδούς ευγενούς αμίλλης και της τουλάχιστον κατά την διάρκειαν αυτών καταπαύσεως των πολέμων και των αιματοχυσιών, ως το πάλαι."

    [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ 16.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Η Ελλάδα ενισχύει την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αυστραλία ηθικά και οικονομικά.

    Όπως ανακοινώθηκε η ελληνική κυβέρνηση θα επιδοτήσει φέτος με το ποσόν των 16 χιλιάδων δολαρίων Αυστραλίας την Ομοσπονδία Ελληνικών Φεστιβάλ Αυστραλίας.

    Παράλληλα, η Ελλάδα ενισχύει με χιλιάδες δολάρια τμήματα Νεοελληνικών στα αυστραλιανά πανεπιστήμια αλλά και εθνικοτοπικούς συλλόγους.

    [12] ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Στο θεατρικό δίκτυο της Ευρώπης, εντάχθηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ένα δίκτυο στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτεροι θεατρικοί οργανισμοί της Ευρώπης και προεδρεύει ο διάσημος Τζόρτζιο Στρέλλερ.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, Βασίλη Παπαβασιλείου, "η ένταξη αυτή σημαίνει την συμμετοχή του θεάτρου στο Διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι".


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Αρχισε στις 11 το πρωί στη Φλωρεντία η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα βασικά θέματα που τέθηκαν στις εργασίες της διήμερης συνόδου ήταν η αναθεώρηση του Μάαστριχτ, το πρόβλημα της ανεργίας, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και το θεμα των "τρελών αγελαδων", για το οποίο ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις της Βρετανίας και των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σήμερα εξάλλου, πρώτη ημερα της Συνόδου Κορυφής θα γίνει η τελετή υπογραφής των συμφωνιών Ευρωπαϊκής Ενωσης-Χιλης και Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ουζτμπεκιστάν.

    Η Ιταλική προεδρία δια του υφυπουργού Εξωτερικών κ.Φασίνο δήλωσε ότι το τουρκικό υπόμνημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κοινοτική αλληλεγγύη δεν θα συζητηθεί στις διήμερες εργασίες της συνόδου αλλα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με την τουρκική αντιπροσωπεία το απόγευμα του Σαββάτου. Η ελληνική αντιπροσωπεία γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση αυτή η Αθήνα θα εκπροσωπηθεί απο διπλωματη. Οι εργασίες της Συνόδου

    Καλά άρχισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Φλωρεντία, παρά τους κακούς οιωνούς που υπήρχαν, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν στην περιοχή πλημμύρες, από τις οποίες βρήκαν το θάνατο δέκα άτομα.

    Η Κτηνιατρική Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τη Βρετανία κατ'αρχήν για το θέμα των ''τρελών αγελάδων'' και έτσι πλέον η Acck_a θα συμμετέχει κανονικά στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποσύροντας το βέτο.

    Εκτός από όσα είχαν συμφωνηθεί αποφασίστηκε 106.000 επιπλέον ''τρελές αγελάδες'', οι οποίες βρίσκονται στον κύκλο της αναπαραγωγής να αδρανοποιηθούν.

    Θα βοηθήσει η Επιτροπή τους Αγγλους να εντοπίζουν πρώτα το πρόβλημα, ώστε στο μέλλον το θέμα των ''τρελών αγελάδων'' να μην υπάρχει πλέον.

    Ομως αποφασίστηκε σήμερα το πρωί επίσης, ότι η Αγγλία δεν έχει δικαίωμα να στέλνει κρέας σε τρίτες χώρες, διότι όπως αποκαλύφθηκε είχε στείλει κρέας ''τρελών αγελάδων'' στην Ινδία, η οποία το έστειλε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μη κατονομαζόμενη( η χώρα αυτή είναι η Πορτογαλία).

    Η Αγγλία δεσμεύεται επίσης να συμβάλλει σε μελλοντική απόφαση της ΕΕ για την αποζημίωση Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι έπαθαν ζημιά, λόγω του περιβόητου θέματος των ''τρελών αγελάδων''. Για παράδειγμα, οι Δανοί κτηνοτρόφοι είχαν μείωση 35% των εξαγωγών βοδινού κρέατος προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ζημιές υπέστησαν και οι γεωργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ECU.

    Η Αγγλία έναντι της παραγνώρισης αυτής για να λυθεί το θέμα των ''τρελών αγελάδων'' και τη σφαγή άλλων 106.000 που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής, ζήτησαν από την Ε.Ε να δώσει αμέσως 750.000.000 ECU σε τρία χρόνια.

    Αποφασίστηκε τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει αμέσως 350.000.000 ECU στη Βρετανία.

    Στην πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και το τεράστιο θέμα της απασχόλησης, αφού το θέμα της ανεργίας ταλαιπωρεί όλους τους λαούς των χωρών-μελών της ΕΕ.

    [14] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

    Το βράδυ ξεκινάει η μεγάλη "κόντρα" μεταξύ των εταίρων στη διάρκεια του δείπνου το οποίο παραθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι προς τιμήν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αντικείμενο της "κόντρας" η διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο αποτελεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις και που θα δοθεί αύριο στην δημοσιότητα μετά την λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Επίσης, σήμερα το απόγευμα στη δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν διεξοδικά προβλήματα όπως η απασχόληση, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά κλπ.

    Κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας με τους Ελληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ταλαντεύεται για το αν θα παρευρεθεί αύριο το βράδυ στο κοκτέϊλ, το οποίο οργανώνει η Ιταλική προεδρία μετά την λήξη του Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιλμάζ αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην Φλωρεντία.

    [15] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνομιλήσει με τους Τούρκους στρατιωτικούς για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Ο κ.Κλίντον είχε συνάντηση με παράγοντα της ομογένειας στις ΗΠΑ, στον οποίο είπε ότι το θέμα της ασφάλειας έχει μεγάλη σημασία στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να ενημερώσουν σχετικά και τους Ευρωπαίους συμμάχους να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις.

    Εξάλλου, τη θέση αυτή επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κόρνμπλουμ, σε συνάντηση που είχε με ομογενείς στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ.Κόρνμπλουμ είπε ότι ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι θα αρχίσει την περιοδεία του από την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ και Τούρκους στρατιωτικούς.

    Τον κ.Μπίτι θα συνοδεύουν και εμπειρογνώμονες του αμερικανικού Πενταγώνου σε θέματα ασφαλείας.

    [16] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Ο Γλαύκος Κληρίδης αρχίζει σήμερα στη Φλωρεντία τις επαφές του σε ανώτατο επίπεδο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας για το Κυπριακό, Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο, ο οποίος θα υποβάλει σύντομα την έκθεση του.

    Ο Κύπριος Προεδρος, που έχει προσκληθεί στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ιταλική προεδρία, θα έχει επίσης συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Σε δηλώσεις του από τη Φλωρεντία, είπε ότι αναμένει από τη συνάντηση κορυφής επαναδιακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική και ότι στην επόμενη διεύρυνση η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος.

    [17] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Τη βεβαιότητα ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.Μιλώντας σε δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέπτυξε και ανέλυσε στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενταξιακή πορεία και το Κυπριακό. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εργάζεται εντατικά και μεθοδικά για την πλήρη εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Με την επόμενη διεύρυνση θα γίνουμε μέλος της Ενωσης και θα είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΚΑ F16 ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ" ΕΠΛΗΞΑΝ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ

    Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, έπληξαν με πραγματικά πυρά εικονικούς στόχους σε περιοχή κοντά στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για τρία μαχητικά F16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που λαμβάνουν μέρος στις διεξαγόμενες τουρκικές ασκήσεις "Ταύρος" και "Θαλασσόλυκος".

    Σε δύο περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις ελεύθερες περιοχές, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε τρία τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από την γραμμή αντιπαράταξης. Το ένα κατευθύνθηκε προς τον Πενταδάκτυλο και τα άλλα δύο προς την κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου.

    Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν επανειλημμένα πάνω από την κατεχόμενη Τύμπου και ακολούθως πραγματοποίησαν εικονικές βυθίσεις και έπληξαν στόχους, με πραγματικά πυρά, δεξιά του Πενταδάκτυλου.

    Στη συνέχεια πέταξαν πάνω από την οροσειρά του Πενταδακτύλου προς τον κατεχόμενο Κορμακίτη και Μόρφου και επέστρεψαν από τις ελεύθερες περιοχές, πετώντας πάνω από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας.

    Τα αεροσκάφη εμφανίστηκαν γύρω στις 10.30 το πρωϊ στην περιοχή πάνω από την Τύμπου και ο γύρος τους κράτησε για είκοσι περίπου λεπτά. Τα τουρκικά πολεμικά έφυγαν προς την Τουρκία πάνω από την περιοχή Κορμακίτη.

    [19] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, μετά απο τις σημερινές δύο παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από τουρκικά μαχητικά, έκανε ο Upouqc|r Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος παρακολουθεί απο το πρωϊ μαζί με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς,αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο την κατάσταση και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Ελλάδα.

    Ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι "οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου έγιναν στο πλαίσιο της παράνομης τουκρικής άσκησης "Ταύρος", όπου τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα υπερίπτησαν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και σε ορισμένες περιπτώσεις εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές στη Λευκωσία σε βάθος τριακοσίων μέτρων".

    Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και υπογράμμισε ότι "οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Κύπρου είναι έτοιμες να προβούν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται "καθώς και ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε καταγγελίες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τις προκλήσεις αυτές".

    [20] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αρχίζουν σήμερα διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Σ.Α για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σχέδιο ψηφίσματος που πεεριέχει μόνο τις παραγράφους για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι αναφορές στο Κυπριακό θα προστεθούν μετά την υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματεα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για τις καλές του υπηρεσίες, η οποία αναμένεται να υποβληθεί την Τρίτη.

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν οι χώρες που συμμετέχουν με στρατεύματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ την Τρίτη θα αρχίσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [21] Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Η ΟΥΝΦΙΣΥΠ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σημερινή παράνομη και προκλητική πτήση τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων, πάνω από την ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε ότι δύο τουρκικά μαχητικά πεταξαν πάνω από τη νεκρή ζώνη δύο φορές στο πλαίσιο τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων. Σε έντονα διαβήματα προβαίνει και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [22] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ CEDEFOP, ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τη σαφή υποστήριξή της στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (CEDEFOP), το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές Γιάννο Κρανιδιώτη και Νίκο Παπακυριαζή, οι οποίοι ζητούσαν να πληροφορηθούν για το περιεχόμενο της συνεργασίας της Επιτροπής με το CEDEFOP, για το πόσα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες έχει αναθέσει η Επιτροπή στο Κέντρο κατά τη διάρκεια του 1994 και 1995 και για τον προγραμματισμό της μελλοντικής συνεργασίας τους.

    Οπως σημειώνεται στην απάντηση, " η Επιτροπή ασχολείται όχι μόνο με το στάδιο ανάπτυξης, αλλά και με το στάδιο υλοποίησης των προγραμμάτων του CEDEFOP και συμμετέχει δραστήρια στα μόνιμα δίκτυά του, όπως το δίκτυο τεκμηρίωσης και η επιτροπή σύνταξης της ευρωπαϊκής εφημερίδας επαγγελματικής κατάρτισης".

    Στη συνέχεια αναφέρεται ότι "με βάση σχέδιο που υποβάλλεται από το διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας σε συμφωνία με την Επιτροπή και στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής στο Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζουν και συζητούν τη σημασία των προτεινόμενων προγραμμάτων και μελετών έρευνας. Ξεκινώντας από το 1994, το CEDEFOP έχει κάνει περαιτέρω προόδους όσον αφορά τις κοινωνικές έρευνες και αναλύσεις του ετήσιου προγράμματος εργασίας και προώθησε τη δικτύωση των ιδρυμάτων και οργανώσεων έρευνας στους τομείς της ανάπτυξης των επαγγελματικών προσόντων κι της ορολογίας, όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή και στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci".

    Η Επιτροπή, τονίζεται στην απάντηση, έχει ήδη καθορίσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές δράσης στο τελευταίο σεμινάριο του Διοικητικού Συμβουλίου και αναμένει τη συμβολή του CEDEFOP στην υλοποίηση της κοινοτικής πολιτικής περί επαγγελματικής κατάρτισης. Επιπλέον η Επιτροπή προτίθεται να κοινοποιήσει τις απόψεις της σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προτεραιοτήτων.

    "Τα μέλη της Επιτροπής στο Διοικητικό Συμβούλιο - καταλήγει η απάντηση - υποστηρίζουν την απόφαση να καθιερωθεί μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να έχει ως κύριο αντικείμενό του τις δραστηριότητες του CEDEFOP και επομένως να συμβάλλει στη διαφάνεια και στην προβολή του, να διευκολύνει τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και τη χρήση των πόρων, και τέλος να επιτρέψει την καθιέρωση εσωτερικών και εξωτερικών διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του CEDEFOP, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία συνεχούς προσαρμογής του στις απαιτήσεις των πελατών".

    [23] ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Την εκπόνηση μιας γνωμοδοτικής πρωτοβουλίας σχετικά με την πολυπολιτισμική εκπαίδευση αποφάσισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Η πολυπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό βήμα της διαδικασίας εκδημοκρατισμού των γειτονικών μας χωρών και έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με την υποστήριξη της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών.

    Η Επιτροπή Περιφερειών , οπως δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής 6, η οποία είναι αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, βαρόνη Φάριγκτον, πρόκειται να διοργανώσει το πρώτο εξάμηνο του 1997 κοινή διάσκεψη με θέμα "Η πολυπολιτισμική εκπάιδευση και η κοινωνική συνοχή". Η διάσκεψη αυτή αποφασίστηκε να οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόταση του δημάρχου της πόλης Κων. Κοσμόπουλου.

    "Η Θεσσαλονίκη φύση και θέση δεσπόζει στην Βαλκανική χερσόνησο και μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι επιβεβλημένο να pa_nei ένα ουσιαστικό ρόλο στην συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες μεταφέροντας τις καλύτερες και πιο δοκιμασμένες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της πολυπολιτισμής εκπαίδευσης" τόνισε ο κΚοσμόπουλος υποδεχόμενος τα μέλη της ομάδας εργασίας της Επιτροπής των Περιφερειών που συνεδρίασε σήμερα.

    Στην τελική γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών, που θα απευθυνθεί στην αρχή του επόμενου έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ οι υπεύθυνοι για το τελικό κείμενο εισηγητές κύριοι Ευσταθιάδης και Εβανς θα τονίσουν την τεράστια σημασία που έχει ο επαναπροσδιορισμός των στόχων ορισμένων κοινοτικών προγραμμάτων που έχουν σχέση με την παιδεία και τη νεότητα ώστε να είναι δυνατό να επιχορηγούνται νέα προγράμματα που θα λαμβάνουν υπόψη τους και την πολυπολιτισμική διάσταση.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

    Τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα επισκεφθεί από 25 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου πολυμελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρόεδρος της ειδικής αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Υπερκαυκασία, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Τρακατέλλης.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους των τριών κρατών, κυρίους Σεβαρτνάτζε, Τερ Πετροσιάν και Αλιέβ, καθώς και με υπουργούς και πολιτικούς των τριών χωρών, με τους οποίους θα συζητήσουν για την αποτελεσματικότερη δυνατή οργάνωση των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. προς τις τρεις αυτές χώρες, για την πρόοδο της δημοκρατίας, για τους πρόσφυγες που προέκυψαν από τις συγκρούσεις στην Αμπχαζία και το Ανω Καραμπάχ και για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. πριν τρεις μήνες υπέγραψε τρεις ξεχωριστές συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με αυτές τις χώρες, ενώ υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. προς τους δοκιμαζόμενους λαούς τους. (55 εκατομμύρια ECU το 1994 και 80 εκατομμύρια ECU για ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων μέσα από το κοινοτικό πρόγραμμα TACIS)

    [25] ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ- ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα του Ορθού Δρόμου ανατρέπουν τις ισορροπίες για σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα Ευημερίας καθώς οι παραιτήσεις βουλευτών ωθούν την Τανσού Τσιλλέρ να εντείνει τις προσπάθειες της για να τις αποτρέψει. Σήμερα παραιτήθηκε από το κόμμα της κ Τσιλλέρ ο βουλευτής Σινασί Αλτίνερ, οποίος, πως ανακοινώθηκε,θα προσχωρήσει το απόγευμα στο κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Αναμένονται όμως εντός της ημέρας οι παραιτήσεις και άλλων τριών βουλευτών καθώς και άλλων δέκα τις προσεχείς ημέρες . Πάντως μέχρι στιγμής ο αριθμός των βουλευτών της κ Τσιλλέρ δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής καθώς στο j|lla της μετά την παραίτηση του Αλτινέρ προσχώρησε ο αναξάρτητος βουλευτής Σαμψούντας Ναφίζ Κούρτ.

    Ωστόσο η συνάντηση Τσιλλέρ-Ερμπακάν έχει αναβληθεί μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση στο κόμμα του Ορθού Δρόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του κόμματος του Ορθού Δρόμου σε επαφές που είχαν με στελέχη του κόμματος Ευημερίας επέμειναν στο να αναλάβει την πρωθυπουργία για ένα τρίμηνο η Τανσού Τσιλλέρ. Οι βουλευτές του Ορθού Δρόμου Αλιοσμάν Σονμέζ και Γιαλίμ Ερέζ επισκέφτηκαν τον Νετζμετίν Ερμπακάν και του υπέβαλαν την πρόταση για την πρωθυπουργία της Τσιλλέρ, αλλά αυτή δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι επαφές σε αδιέξοδο. Ο κ Ερμπακάν μάλιστα επισήμανε ότι αν επιμείνουν στην πρωθυπουργία της Τσιλλέρ αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση.

    Το κόμμα του Ορθού Δρόμου έχει αποφασίσει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το θέμα της πρωθυπουργίας . Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αγκυρα δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν πλέον να κάνουν μακροπρόθεσμους υπολογισμούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού καθώς οι ισορροπίες ανατρέπονται από στιγμή σε στιγμή.

    [26] ΡΩΣΟ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟ ΚΟΝΣΟΡΤΙΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ

    Τη δημιουργία ρωσο-γιουγκοσλαβικού κονσόρτιουμ για την κατασκευή πετρελαιαγωγού ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, συζητούν Βελιγράδι και Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα "Kommersant Daily".

    Το κόστος της κατασκευής του πετρελαιαγωγού ανέρχεται στο ένα δις δολάρια και θα αυξήσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τη δυνατότητα εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου κατά 15-20 εκατομμύρια τόνους ετησίως ενώ παράλληλα θα μειώσει την εξάρτηση της Μόσχας από τις αποφάσεις της Αγκυρας σχετικά με τον περιορισμό της ναυσιπλοϊας στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλλια.

    Ο πετρελαιαγωγός προβλεπεται να ενώνει το ουγγρικό δίκτυο "Druzhba" με τα διϋλιστήρια της Γιουγκοσλαβίας στο Panchevo και το Νόβι Σαντ και θα κατευθύνεται στο λιμάνι Μπαρ στην Αδριατική.

    Ενδιαφέρον για την υλοποίηση του σχεδίου, σημειώνει η εφημερίδα, επέδειξαν οι ρωσικές εταιρείες "AO Rosprom" και "Metanep Bank" η γιουγκοσλαβική "Yokos" και η κροατική "Ramoil Holding".

    [27] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΚΑ.

    Συνολικά 10,1 εκατ. γερμανικά μάρκα ζητά η Π.Γ.Δ.Μ. προκειμένου να εκχωρήσει σε ιδιώτες ενδιαφερόμενους σημαντικά - πλειοψηφικά, στις περισσότερες περιπτώσεις- "πακέτα" μετοχών, έξι μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων.

    Ο Οργανισμός Ιδιωτικοποίησης Κρατικών Επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας, προέβη ήδη στην πρόσκληση κατάθεσης πλειοδοτικών οικονομικών προσφορών για την εξαγορά των "πακέτων". Κατά μέσο όρο, ιδιωτικοποιείται το 45,4% του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων, ενώ τα 10,1 εκατ. μάρκα έχουν καθορισθεί ως τιμή ejj_mgsgr των οικονομικών προσφορών. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Οι υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις απασχολούν συνολικά 2.196 εργαζομένους. Το 1994, ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε -αθροιστικά- σε 2,21 δισ. γερμανικά μάρκα. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 31,6 εκατ. μάρκων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 21 June 1996 - 13:30:55