Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

  • [02] Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [04] Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

  • [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [06] Η ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [07] ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ. ΤΟ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ", ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ O Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [09] ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ''ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ'' ΓΙΑ ΤΟ 1997 ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [11] ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [12] ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΜΕ ΤΟ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ" ΟΝΟΜΑ

  • [13] ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [14] ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ Φ. ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [16] ΜΕ "ΣΦΑΛΙΑΡΑ" ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑ

  • [17] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [18] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [19] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [20] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [21] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧ ΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΗΤΖΟΡ-ΚΛΗΡΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [23] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

  • [24] ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ACMOOULEMOUS

  • [25] ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ, του συνόλου σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγών κομμάτων και πολλών βουλευτών, συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων.

    Οι "έφηβοι πολιτικοί" συζήτησαν για τα εθνικά θέματα, την πορεία της οικονομίας, την παιδεία, τον πολιτισμό. Εκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους μεγάλους που διαφαιντεύουν τη τύχη των μικρών. Ζήτησαν διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών από το κράτος, απαίτησαν καλύτερη παιδεία και πρότειναν σειρά συγκεκριμένων μέτρων σε όλους τους τομείς.

    " Χανόμαστε όλοι. Οι πολιτικοί είναι χαμένοι σε βαθύ ύπνο. Ανοίξτε την αγκαλιά σας στα σύνορα", ήταν η κραυγή αγωνίας της 17χρονης Κρυστάλλως Αρμενάκη από την εκλογική περιφέρεια Εβρου, ενός ακριτικού νομού που τα προβλήματα είναι μόνο έντονα και το ενδιαφέρον της Πολιτείας τόσα χρόνια μηδαμινό.

    Νωρίτερα οι έξι εισηγητές όλων των Επιτροπών της Βουλής είχαν καταθέσει ολοκληρωμένες εισηγήσεις και προτάσεις των εφήβων βουλευτών. Ο Μάριος Καζάν από την επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, επεσήμανε τον μεγαλύτερο κίνδυνο της Ελλάδας που είναι η Τουρκία, η οποία αποθρασύνεται και απειλεί αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

    Η πρόταση της επιτροπής ήταν "η Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της", να δείξει επιθετική στάση, επιμονή στο βέτο. Να προτείνει σιγά-σιγά τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 μίλια τα οποία δικαιούται. Να δημιουργήσει αναπτυξιακά έργα σε όλα τα ακριτικά νησιά και τις ακριτικές περιοχές.

    Ο Δημήτρης Δημητριάδης, από την εκλογική περιφέρεια Ροδόπης και εισηγητής της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για το ρατσισμό που εντοπίζεται ως ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην ενεργοποίηση των πνευματικών ανθρώπων, στην ευθύνη του σχολείου και της εκκλησίας καθώς και στην πολιτισιτκή ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Ο Γεώργιος Μελισσάρης από την εκλογική περιφέρεια Χανίων και εισηγητής της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σημείωσε το σημαντικό κεφάλαιο της Ελλάδας που έιναι ο τουρισμός και η ναυτιλία της.

    Η Γεωργία Ζαμπούνη από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μίλησε μεταξύ άλλων για προβολή του αιτήματος για μόνιμη διεξαγωγή στη χώρα μας, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και μέτρα ενάντια στη βία στα γήπεδα. " Μην ξεχνάτε το Αιγαίο, κινδυνεύουμε να τουρκέψουμε", είπε κάποια ομιλήτρια από τη Χίο."Μαζί με τις αποσκευές μας, φέραμε την καρδιά και το μυαλό μας.Στη ξενιτιά ονειρευόμασταν την Ελλάδα σαν ένα παράδεισο...συναντήσαμε την κοροϊδία", τόνισε συγκινημένος ένας Ελληνοπόντιος.

    Στη Βουλή μετείχαν 300 παιδιά απόφοιτοι της Β΄ Λυκείου που επιλέχθηκαν από 17.000 παιδιά συμμαθητες τους, από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    [02] Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν το αντικείμενο συζήτησης του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται και επισημάνθηκε ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα ισχυρή, για μια Ελλδα που θα έχει φωνή και κύρος στη διεθνή σκηνή.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία παρά τα έντονα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή και αναπτύσσει μια σταθερή πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. ''Ιδιαίτερα ,πρόσθεσε ο κ.Σημίτης όταν η αστάθεια του πολιτικού συστήματος επιτρέπει την έξαρση της επιθετικότητας των κατεξοχήν επεκτατικών κύκλων εξουσίας της Τουρκίας''.

    Οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στόχος της κυβέρνησης και της εξωτερικής της πολιτικής είναι η ισχυρή Ελλάδα και υπενθύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε ότι ''η εξωτερική μας πολιτική, έκφραση της αταλάντευτης πατριωτικής στάσης του ΠΑΣΟΚ, θα επιδιώξει τη δημιουργική, δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ώστε να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας και να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα θα είναι και θα παραμείνει παράγοντας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας''.

    Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εφαρμογή ενός προγράμματος πολυμερούς διαβαλκανικής συνεργασίας και την προώθηση διαβαλκανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και σημείωσε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχουν τα διευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας που διέρχονται από το χώρο αυτό. ''Στόχος μας, είπε ο κ.Σημίτης, είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη επίκεντρο ανάπτυξης μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής για τα Βαλκάνια.

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ''βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα'' στη Βαλκανική τη συνεργασία Ελλάδος- ΠΓΔΜ, και τόνισε ότι με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας έχει επιτελεστεί ένα θετικό βήμα, ενώ σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση γαι την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης.

    Αναφορικά με την Τουρκία ο κ.Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού. ''Μια τέτοια προοπτική, είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να συνδέεται άμεσα με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αρχές της dglojqat_ar και τις πολιτικές αξίες της Ευρώπης''.

    Κλείνοντας ο κ.Σημίτης έκανε αναφορά στην ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής τους ικανότητας καθώς και την παρουσία και συμμετοχή τους σε σχέδια συνεργασίας μέσα και έξω από το ΝΑΤΟ ή τη ΔΕΕ, ως καθοριστικές πολιτικές στήριξης της εξωτερικής μας πολιτικής.

    [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρεί αύριο το απόγευμα για τη Φλωρεντία, όπου θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία εκ των προτέρων χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη και σημαντική.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει στις 21 και 22 Ιουνίου, αναμένεται ότι οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανταλλάξουν απόψεις εφόλης της ύλης, για την μετ' εμποδίων πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Φυσικά, ανάμεσα στα θέματα πρώτης προτεραιότητας τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι είναι, όπως πάντα άλλωστε στα τελευταία Ευρωπαϊκά Συμβούλια, το πρόβλημα της ανεργίας που καταταλαιπωρεί τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκείνο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και οι πολιτικές (και εθνικές) προτεραιότητες κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και τα μείζονα ζητήματα της ευελιξίας και λειτουργικότητας της Ενωσης, αποτελούν οριακά θέματα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας.

    Πάντως, πρέπει να θεωρείται ως βέβαιο ότι στη Φλωρεντία η "σκιά" της υπόθεσης των "τρελών αγελάδων" της Βρετανίας, θα βρίσκεται μονίμως μέσα στην αίθουσα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, (αναζητείται "επαρκής" συμβιβασμός, για να μειωθεί το σε έξαρση ευρισκόμενο αντικοινοτικό πνεύμα των Βρετανών επισήμων).

    Αυτό αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την Ελληνική διπλωματία, αφού μονίμως ασκούνται πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά για δήθεν αντικοινοτικό πνεύμα με αφορμή τις ολοένα εντεινόμενες τουρκικές διεκδικήσεις.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επιδιώξει, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να διεξαχθεί συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά και θα κάνει λόγο για την αφόρητη τουρκική προκλητικότητα (πρόσφατο δείγμα της η Γαύδος). Ηδη ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή προς την Ιταλική προεδρία για τα θέματα αυτά.

    Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μονίμως απαιτούν από την Ελληνική πλευρά υποχωρήσεις, ασκούν πιέσεις για την άρση του Ελληνικού βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, αλλά αποστρέφουν το πρόσωπο από την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας.

    Βέβαια, η Ιταλική προεδρία λίγο πριν παραδόσει την σκυτάλη στην Ιρλανδία, δηλώνει επίσημα πως η Κοινότητα δεν πρόκειται να αποκλείσει την Τουρκία από τις χρηματοδοτήσεις του Κοινοτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος MEDA.

    Εκτιμάται ότι στόχος της Ιταλίας είναι η Ελληνική άρνηση "να apotek]sei το πρόσχημα για να τεθεί προς συζήτηση ολόκληρο το πλέγμα των τουρκοκοινοτικών σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της Φλωρεντίας, όπου η Ελλάδα λόγω της φύσεως του Συμβουλίου αυτού θα βρεθεί σε δύσκολη θέση".

    Να σημειωθεί ότι πρόσφατα (10 Ιουνίου 1996) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Ρωμαίος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο έθεσε το ζήτημα της Γαύδου και ζήτησε μια στοιχειώδη αλληλεγγύη των εταίρων μας προς την Ελλάδα. Τόνισε πως αυτή η αλληλεγγύη θα μπορούσε να εκφραστεί με μια "κοινή δήλωση" στο πνεύμα του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης και της καλής γειτονίας από την Τουρκία.

    Εως τότε, συμπλήρωσε ο κ. Ρωμαίος είναι αδύνατο να επιτρέψει η Ελλάδα την επιβράβευση της Τουρκικής επιθετικότητας εναντίον μας μέσω μιας κοινοτικής χρηματοδότησης.

    Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Ρωμαίου ότι "κάθε κίνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανοίγματα και στήριξη της Τουρκίας ακολουθείται από αύξηση της Τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας κατά της Ελλάδας.

    Δυστυχώς η Τουρκική προκλητικότητα και οι αχαλίνωτες τάσεις επεκτατισμού ενθαρρύνονται απότη στάση ορισμένων εταίρων αλλά και τη διστακτικότητα ολόκληρης της Ενωσης να την ανακαλέσει στην τάξη".

    Πιθανολογείται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας είναι ενδεχόμενο να προκύψει μια δήλωση του Συμβουλίου με την οποία (περιφραστικά βέβαια) θα στηρίζονται οι Ελληνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο για την άρση των Ελληνικών επιφυλάξεων για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας.

    Φυσικά και στη Φλωρεντία θα παιχθεί από τους υποστηριχτές της πολιτικής της Αγκυρας το χαρτί του κινδύνου από την επικράτηση στην Τουρκία των ισλαμιστών του Ερμπακάν.

    Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, το προσεχές Σάββατο, η Ιταλική προεδρία προσκάλεσε σε δείπνο τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, με συμμετοχή σ'αυτό όσων Ευρωπαίων ηγετών το επιθυμούν (ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ρωτήθηκαν γι' αυτή την πρωτοβουλία της Ιταλικής προεδρίας).

    Είναι σαφές ότι το θέμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ασφάλειας, είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος, για την Ελληνική πλευρά, σ' αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φλωρεντίας.

    Δεν στερούνται, βέβαια γενικοτέρου ενδιαφέροντος θέματα όπως η συζήτηση για την έκθεση της Κομισιόν για την οικονομική και νομισματική ένωση, ούτε η διαφαινόμενη Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Ούτε το "Συμβούλιο εμπιστοσύνης" για την απασχόληση του Προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ ή η υπόθεση της μελλοντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απ' όλα αυτά είναι κατάδηλο ότι η μάχη που καλείται να δώσει η Ελληνική πλευρά σ'αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σημαντική.

    Στη Φλωρεντία δεν θα "παίξουν" μόνο οι Βρετανικές "τρελές αγελάδες".

    [04] Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    Για πολιτική επεκτατισμού έναντι της χώρας μας και πολιτική συρρίκνωσης του Ελληνισμού κατηγόρησε την Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Παντείου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

    Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης των αμυντικών μας δυνατοτήτων και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται μια δυνατή, αποτρεπτική δύναμη και εδώ μπαίνει το θέμα του εκμοντερνισμού των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών τους".

    "Πέρα από την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη που πρέπει να έχουμε, πρέπει να μπορούμε να μεταφέρουμε με αξιοπιστία προς τα έξω ότι αυτή την αποτρεπτική δύναμη εάν χρειαστεί ο ελληνικός λαός έχει την πολιτική βούληση και το θάρρος να την χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε βάρος της εθνικής του ανεξαρτησίας" κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Για "έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση" όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ενιαία εθνική στρατηγική και πρότεινε εκτός από το Συμβούλιο αρχηγών των Προέδρων των κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας να συσταθεί "ένα όργανο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας καθώς και όλα τα κόμματα.

    Ο κ. Αρσένης απάντησε ότι υπάρχει συντονισμός στην κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας που θα παρακολουθεί τα ελληνοτουρκικά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Παντείου.

    [06] Η ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε χθες το απόγευμα, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η προβολή της γνωστής ταινίας του "Channel 4" της Βρετανικής τηλεόρασης, σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα, με συμμετοχή του Ζίλ Ντασέν, του δημοσιογράφου Ουίλιαμ Στιούαρντ, παραγωγού της εκπομπής "Xωρίς Τείχη", της Προέδρου Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτού κυρίας Λουτσιάνα Καστελίνα, τους Ευρωβουλευτές κυρίους Τόμας και Φίσερ και πολλών άλλων ανώτερων υπαλλήλων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου καθώς και Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου.

    Αργότερα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης "Από το Πεντελικό στο Παρθενώνα", η οποία περιλαμβάνει σχέδια του αρχιτέκτονα Μανώλη Κορρέ και καταδεικνύει αναλυτικά, μέσω φωτογραφιών και σχεδίων την τεχνική που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα, προκειμένου να letaveqho}m οι τεράστιοι όγκοι μαρμάρου για να κτιστεί η Ακρόπολη και άλλοι αρχαίοι ναοί.

    Η έκθεση αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις όπως Μπορντό, Αθήνα, Μόναχο, Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Αδαμάντιου Πεπελάση.

    Κατά τη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε την προβολή της ταινίας σχετικά με τα Ελγίνεια, ο παραγωγός της ταινίας, Βρετανός δημοσιογράφος κ.Στιούαρντ, ο οποίος ήταν παρών, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα που έλαβαν στον τηλεοπτικό σταθμό μετά την προβολή της ταινίας, το 92,5% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ο Ευρωβουλευτής κ.Λομας ο οποίος έχει καταθέσει γραπτή δήλωση σχετικά με το θέμα, συνεχάρη το δημοσιογράφο για την εκπομπή και είπε χαρακτηριστικά ότι όταν στη συνέχεια ξαναείδε τον Παρθενώνα, η επιστροφή των μαρμάρων του φάνηκε κάτι το "λογικό" και "προφανές". Με την απομάκρυνση τους έχει καταστραφεί κάτι που δεν ανήκε αποκλειστικά και μόνο στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    "Τα μάρμαρα δεν μπορούν να ιδωθούν ξεχωριστά, αλλά ως σύνολο", τόνισαν οι κυρίες Κόκκολα και Μούσχουρη. Μέλη της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισαν συγκινητικές και σημαντικές τις ενέργειες των Βρετανών και άλλων για την επιστροφή των μαρμάρων. Τόνισαν πως "μάθαμε την αληθινή ιστορία τους, χάρη στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στο στόχο αυτό. Το έργο της συνεχίζει ο Ζίλ Ντασέν. Η ταινία προσφέρει αδιάσειστα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής και θα πρέπει να προβληθεί σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις χώρες. Η Μελίνα θα ξαναζήσει με την επιστροφή των μαρμάρων".

    Ο Ευρωβουλευτής κ.Κακλαμάνης τόνισε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις τιμούν το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαική Ένωση και καταδεικνύουν ότι ο πλέον συνδετικός ιστός είναι η πολιτιστική κληρονομιά, κομμάτι της οποίας είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Ο Ευρωβουλευτής κ.Θεονάς τόνισε ότι η χθεσινή εκδήλωση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και δηλώνει ότι επιβάλλεται η ιστορική αποκατάσταση του Παρθενώνα, ο οποίος ανήκει σε όλους, η αποκατάσταση της βαρβαρότητας.

    Τέλος ο Ζίλ Ντασέν κλείνοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη και διάβασε αποσπάσματα και δηλώσεις της.

    [07] ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ. ΤΟ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ", ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ O Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Στο τέλος του προσεχούς δεκαημέρου θα γνωρίζουμε τον ανάδοχο του μετρό Θεσσαλονίκης. Ηδη, η προσωρινή ανάδοχος κοινοπραξία "Μακεδονικό Μετρό" -με επικεφαλής τη "Μηχανική"- κατέθεσε πρόταση οριστικής σύμβασης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Την πρόταση θα εξετάσουν επί δεκαήμερο οι υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να αποφανθούν κατά πόσον ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις.

    Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έθεσε σειρά προαπαιτουμένων, τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη μέθοδο χρηματοδότησης του έργου, ορίζοντας ως pqohesl_a ικανοποίησης τους την 5η Ιουνίου. Η "Μακεδονικό Μετρό" ζήτησε και πήρε παράταση έως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία και κατέθεσε τις προτάσεις της.

    Εφόσον οι απαντήσεις της "Μακεδονικό Μετρό" κριθούν ικανοποιητικές, το υπουργείο θα προωθήσει την τελική σύμβαση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.), η οποία και θα τη μελετήσει ως προς τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης. Σε περίπτωση δε, που το υπουργείο αποφανθεί πως δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις, θα απευθυνθεί στην επιλαχούσα κοινοπραξία (της οποίας ηγείται η γαλλική Bouyges), με την οποία και θα ξεκινήσει, εκ νέου, διαπραγματεύσεις. Το Εγνατιόσημο "πείθει" την Ε.Τ.Επ.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση κατέληξε και στο χρηματοδοτικό σχήμα που θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να υλοποιηθούν -τελικά- και τα περίπου 135 χλμ. της Εγνατίας Οδού, τα οποία είναι σήμερα χρηματοδοτικά ακάλυπτα. "Η αύξηση των διοδίων -το γνωστό "Εγνατιόσημο"- και τα κεφάλαια που θα συσσωρευθούν από αυτό, θα αποτελέσουν τη βάση προκειμένου η Ε.Τ.Επ. να εγκρίνει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, για την ολοκλήρωση της Εγνατίας", εξήγησε ο κ.Λαλιώτης. "Επιπλέον δε, από το Εγνατιόσημο θα αποπληρωθούν σταδιακά και τα ίδια τα δάνεια".

    Τις διευκρινίσεις αυτές παρείχε, σήμερα το πρωί, ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστας Λαλιώτης, κατά την παρουσίαση του "Στρατηγικού Σχεδίου-Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας".

    Ο υπουργός χαρακτήρισε το στρατηγικό σχέδιο ως "πυξίδα στην πορεία πλεύσης της Θεσσαλονίκης, προς την αναβάθμιση της σε μητροπολιτικό κέντρο εθνικού, βαλκανικού και ευρωπαϊκού επιπέδου. Παρότι, μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί πολλές προσεγγίσεις από μεγάλο αριθμό φορέων", τόνισε, "για πρώτη φορά επιχειρείται η σύνθεση και η ιεράρχηση τους".

    Το σχέδιο απαρτίζεται από πέντε τόμους-θεματικές ενότητες που αφορούν τα μεγάλα έργα υποδομής, το χωροταξικό πολεοδομικό σχεδιασμό, την περιβαλλοντική συνοχή των υποβαθμισμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης, την προστασία των υγροβιοτόπων, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η τελευταία αυτή δέσμη παρεμβάσεων -διευκρίνισε ο κ.Λαλιώτης- έχει μεν ολοκληρωθεί, δεν έχει όμως ακόμη επικυρωθεί.

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Εικόνες, χειρόγραφα και άλλα τεχνουργήματα από την μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά εκτίθενται από χτές στους χώρους του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο. Η έκθεση, που έχει τίτλο "Η μονή της Αγίας Αικατερίνης: Παρόν, παρελθόν και μέλλον" και την οποία έχει οργανώσει το Ιδρυμα Αγίας Αικατερίνης, με σκοπό την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για την κληρονομιά της μονής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, έχει αποσπάσει εκτενή εγκώμια του βρετανικού τύπου αλλά και τα ευμενή σχόλια του κοινού.

    "Η μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι το μοναδικό μοναστήρι που επί αιώνες παραμένει στα χέρια της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιβάλλεται να προστατευθεί, ιδιαίτερα τώρα που το ισλάμ το έχει κατακυριεύσει από παντού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο λόρδος Τζων Tfo}kiour Νόριτζ, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία των μελών της βρετανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, διπλωματικών αρχών, εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και οικονομικών παραγόντων της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Το νεοσυσταθέν Ιδρυμα Αγίας Αικατερίνης αποτελείται από επιτροπή Ευρωπαίων ακαδημαϊκών, μελών της αγγλικανικής εκκλησίας, Ελλήνων της διασποράς, υποστηρίζεται από την οικογένεια του Ελληνα εφοπλιστή Γ. Λάτση, και ενστερνίζεται την έκκληση του πρίγκηπα Καρόλου για τη διάσωση της μοναδικής αυτής θρησκευτικής κοινότητας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου.

    [09] ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ''ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ'' ΓΙΑ ΤΟ 1997 ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Την εκτίμηση ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα βρίσκεται τώρα στην καλύτερη εποχή της εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προετοιμασίας των εκδηλώσεων του 1997 και την ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Προγράμματος, τονίζοντας ότι ''η Θεσσαλονίκη έχει μια και μόνη δυνατότητα: να πετύχει''.

    ''Η Θεσσαλονίκη το 1997, θα είναι η πιο καλή από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης'' δήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, αναφέροντας ότι ενώ ''πριν από λίγους μήνες περνούσε η άποψη ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δε θα πετύχει, τώρα μπορεί να πετύχει''.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος χαρακτήρισε υπέροχο το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα και κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να το αγκαλιάσουν, προσθέτοντας ότι ''το 1997 η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναδείξει την ψυχή της και να φέρει στην επιφάνεια το άρωμά της''.

    Τη βεβαιότητά τους ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997 εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού ,Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Πάνος Θεοδωρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ''η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει το στοίχημα''.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Την άποψη ότι "οι Ελληνοτουρκικές διαφορές και το πρόβλημα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών" εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Λεβόν Τερ- Πετροσιάν, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί από το πρωί ανεπίσημη επίσκεψη.

    Ο κ.Τερ-Πετροσιάν χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ως καμπή για την περαιτέρω σύσφιξη των ήδη αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Επίσης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλήρης, αν δεν την είχε επισκεφθεί.

    [11] ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Απάντηση στις αντιδράσεις της Τουρκίας, για την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Λεβόν Τερ Πετροσιάν, που ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

    ''Το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός'', τόνισε ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Λεβόν Τερ Πετροσιάν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο φιλίας και συνεργασίας όχι μόνο διμερές αλλά και περιφερειακό που θα συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή''.

    ''Συνεπώς'', υπογράμμισε ο κ.Πετροσιάν, ''πρόκειται για μια εποικοδομητική συνεργασία που δε μπορεί παρά να έχει μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα όχι μόνο στην περιοχή αυτή αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο'', ενώ σε ερώτηση γιατί η Αγκυρα έχει εκλάβει την υπογραφή του συμφώνου αυτού ως εχθρική πράξη, παρέπεμψε για απάντηση στην Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, επισκέφθηκε νωρίτερα το μεσημέρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Αρμένικη Εκκλησία, όπου συναντήθηκε με μέλη της Αρμενικής Κοινότητας και δήλωσε ικανοποιημένος από την υποδοχή που του επεφυλάχθη στην Ελλάδα.

    [12] ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΜΕ ΤΟ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ" ΟΝΟΜΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε χθές να υποκύψει στην απαίτηση των Σκοπιανών να υπογράψουν,δηλαδή, τη συμφωνία συνεργασίας ώς "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Οι συνομιλίες διεκόπησαν και είναι άγνωστο,αν θα συνεχιστούν.

    Σύμφωνα με τις σκοπιανές εφημερίδες, οι συνομιλίες μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συμφωνία συνεργασίας είχαν ολοκληρωθεί και απέμενε μόνον η υπογραφή του τελικού κειμένου.Ομως, η αντιπροσωπεία της ΠΓΜΔ υπο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάνε Μίλιοφσκι αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία ώς ΠΓΔΜ, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ενωση και όπως αναγνωρίστηκε επίσημα απο τον ΟΗΕ η γειτονική χώρα.Επέμεινε στην υπογραφή με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" επικαλούμενη το "συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της χώρας".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε με τη σειρά της,αυτή την εξέλιξη και αντέτεινε ότι το θέμα της ονομασίας δεν εχει λυθεί οριστικά,αφού συνεχίζονται οι συνομιλίες υπο την διαμεσολάβηση του Σάιρους Βάνς,με την Ελλάδα.Κατόπιν αυτού, οι συνομιλίες διεκόπησαν χθές και διπλωματικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν θα πραγματοποιηθούν και σήμερα, στην περίπτωση που οι Σκοπιανοί επιμείνουν στην απαίτησή τους.

    Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων αφησαν να εννοηθεί, ότι πίσω απο την εξέλιξη αυτή βρίσκεται η Ελλάδα, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [13] ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Ως απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργέιου εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, στη διάρκεια της εβδομαδαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη χτές μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας στην Αθήνα. Ο κ Ακμπέλ δήλωσε ότι οι προσπαθειες της Ελλάδας αποσκοπούν στο να περικυκλώσουν την Τουρκία από στρατιωτική άποψη και ότι έχουν πάρει διαστάσεις απειλής για την ειρήνη και τη σταθερότητα σητν περιοχή.

    "Η Τουρκία αξιολογεί τη στάση της Ελλάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προσπάθειες που έχουν στόχο τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας θα βλάψουν αυτούς που το επιχειρούν. Η συμφωνία αυτή θα ζημιώσει την ισορροπία και τη συνεργασία στην περιοχή του Καυκάσου" υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών.Σε ερώτηση για το αν υπάρχει διαφορά αυτής της συμφωνίας από τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ απάντησε ότι είναι διαφορετική συμφωνία της χώρας του με το Ισραήλ , η οποία, όπως ευποστήριξε, δεν έχει σαν στόχο μία τρίτη πλευρά αλλά αφορά μόνο συνεργασία σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

    [14] ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η συμφωνία αμυντικής sumeqcas_ar που υπεγράφη χθές στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

    Το πρακτορείο "Anadolou" μετέδωσε ότι ο υπουργός Αμυνας Ολτάν Σουγκουρλού και άλλοι βουλευτές,απ΄όλα τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι "εξελίξεις αυτού του είδους δεν απειλούν την Τουρκία γιατί αυτή έχει τη δύναμη να τα φέρει σε πέρας με πολύ μεγαλύτερες χώρες."

    "Ομως, πρόσθεσε, αισθανόμαστε ενόχληση απο σχέσεις αυτού του είδους των γειτόνων μας.Δεν γνωρίζω την αιτία του να έχει η Ελλάδα μια τέτοια επιθυμία στον Καύκασο,όμως θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται καθόλου φιλικά απέναντί μας.Απο την άλλη η Αρμενία είναι μια χώρα που μας έχει ανάγκη.Η διέλευση των αεροσκαφών της χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας.Αν και δεν πιστεύω ότι αυτό το έκαναν εναντίον της Τουρκίας,έχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε αυτή τη συνεργασία."

    Απο την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του DPS Μουμτάζ Σοϊσάλ ήταν πιό επιθετικός: "Η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει όποια συμφωνία θέλει με όποια χώρα θέλει.Οταν θυμώσουμε δεν μπορούν να μας παρεμποδίσουν να δώσουμε την απαιτούμενη απάντηση στην Ελλάδα."

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, βουλευτής Κωνσταντινούπολης του DYP, του κόμματος της Τανσού Τσιλέρ, Σεντάτ Αλόγλου είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν μέσα στην εβδομάδα στην επιτροπή και "θα τεθεί θέμα απάντησης πρός την Ελλάδα με την μορφή διακήρυξης".

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ Φ. ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Συμφωνίες εκπαιδευτικής στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα υπογράψουν οι τουρκικές και κροατικές στρατιωτικές αρχές στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στη Τουρκία ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούτζμαν εκτός από τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας θα υπογραφούν και συμφωνίες που αφορούν τους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της ανώτατης παιδείας .

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ Τούτζμαν θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο Κροάτης πρόεδρος συνοδεύεται από τον βοηθό πρωθυπουργού και υπουργό εξωτερικών Μάτε Γκράνιτς και τον υπουργό άμυνας Γκόικο Σούσακ.

    [16] ΜΕ "ΣΦΑΛΙΑΡΑ" ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑ

    Με "σφαλιάρα" απείλησε τη Συρία, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ναχίτ Μεντεσέ, σε περίπτωση που η γειτονική με την Τουρκία χώρα, η οποία προβαίνει σε συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα, πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κίνηση.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Yeni Gϋnaydin, ο Ν. Μεντεσέ δήλωσε πως οι συσσωρεύσεις στα τουρκικά σύνορα και η σκέψη στρατιωτικής επιχείρησης, θα αποτελούσε μεγάλο λάθος για λογαριασμό της Συρίας. "Αν κάνουν κάτι τέτοιο - είπε - θα δεχτούν σφαλιάρα και θα τελειώσουν τη δουλειά τους σε μια μέρα".

    [17] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και μια κυριαρχία στο νησί και καλεί την κυβέρνηση Κλίντον να δείξει πιο αποφασιστική στάση, ειδικότερα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

    Υστερα από την συνάντηση, που είχαν χθες τα μέλη της Επιτροπής με τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μπεν Γκίλμαν, δήλωσε ότι εκφράστηκε η υποστηριξη του Κογκρέσου στις προσπάθειες σύντομης επίλυσης του Κυπριακού.

    Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επαφές του στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και ευχαρίστησε τα μέλη της για την προώθηση της πρότασης για αποστατικοποίηση και για εφαρμογή του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η πρόταση για αποστρατικοποίηση κυριάρχησε και στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, έχει τεθεί στο περιθώριο, αν και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι Γερουσιαστές Μπάϋντεν και Ολυμπία Σνόου ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και στη Γερουσία.

    Η κ. Σνόου, η οποία οργάνωσε τη συνάντηση, καλωσόρισε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον διαβεβαίωσε ότι στην Επιτροπή θα βρεί φίλους και συμμάχους, που επιθυμούν να τερματισθεί η αδικία σε βάρος της Κύπρου. Ο Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την επίσκεψη του κ. Μπίτι στην περιοχή θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

    Οι συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου με τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν πριν από την αναχώρηση του στο Λονδίνο, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Τζων Μέητζορ. Αύριο το πρωϊ ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στη Φλωρεντία ως προσκεκλημένος της Ιταλικής Προεδρίας.

    [18] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Κυβέρνηση του Καναδά υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λόιντ Αξγουόρθι.

    Ο Καναδός Υπουργός έκανε τη δήλωση μιλώντας στη Βουλή για το ψήφισμα που κατέθεσε η βουλευτής Ελένη Μπακοπάνου.

    Την πρόταση της κ.Μπακοπάνου υποστήριξαν όλα τα πολιτικά κόμματα του Καναδά.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση της η κυρία Μπακοπάνου είπε μεταξύ \kkym και τα εξής σχετικά με την σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. "Η ανησυχία και η αγωνία για την ασφάλεια είναι ουσιώδους σημασίας και για τις δύο πλευρές και οδηγούν στη δημιουργία κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης, πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι καθοριστικής σημασίας για οποιαδήποτε λύση. Εκείνο που η κατάσταση απαιτεί είναι μια λύση που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας".

    Ανάμεσα στους ομιλητές ήσαν και οι βουλευτές Τζόν Ηνγκλις και Τζόν Κανίς, Πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και βουλευτές από τα τρία μεγάλα κόμματα του Καναδά.

    Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Μπακοπάνου ευχαρίστησε τους βουλευτές όλων των κομμάτων που υποστήριξαν την πρόταση και υπογράμμισε "Ας είναι αυτός ο χρόνος, χρόνος της Κύπρου. Ας εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να εξευρεθεί λύση σε αυτή την τραγωδία του 20ου αιώνα".

    Στο τέλος της συζήτησης, έγινε πρόταση για υιοθέτηση της πρότασης από τη Βουλή. Για να υιοθετηθεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βουλής, ως πρόταση που προέρχεται από μέλος του Σώματος, είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, ένας βουλευτής, ο Γκλέν Μακκίνον, ψήφισε εναντίον και έτσι η πρόταση δεν υιοθετήθηκε.

    [19] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε και πάλι εναντίον της αποστρατικοποίησης της Κύπρου και της εγκατάστασης πολυεθνικής δύναμης στο νησί. Ο κ. Ντενκτάς επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συνάντηση των μελών του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Αλέκο Μιχαηλίδη, και χαρακτήρισε τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως "παράνομη, άδικη και αντίθετη στην αρχή των ίσων αποστάσεων". Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό οφείλεται σε τέτοιες καταστάσεις.

    [20] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη χωρίς όρους, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος Ραούφ Ντενκτάς, στη βάση της δέσμης ιδεών, την οποία επανέλαβε ότι αποδέχεται.

    Ο Ντενκτάς εμφανίζεται ένθερμος θιασώτης της διαδικασίας των συνομιλιών σε συνεχείς δηλώσεις του σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ως αδιάλλακτο τον Πρόεδρο Κληρίδη, που επιμένει να προηγηθεί του διαλόγου η εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε την απειλή ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [21] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧ ΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Στρατιωτικές ασκήσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιούν σήμερα οι Τούρκοι.

    Λόγω των ασκήσεων η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση. Χθες στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερήνειας κατέπλευσαν τέσσερα πολεμικά σκάφη.

    Ο τουρκικός στρατός κατοχής έχει τοποθετήσει τριπλοσκοπιές στα παρατηρητήρια της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία, τα οποία ελέγχονται κάθε μισή ώρα.

    Στο μεταξύ η φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού "Ελλη" βρίσκεται από χθες στο λιμάνι της Λεμεσού όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο.

    Χθες ο Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Μπεσίν Τουμπούκ μετά τη συνάντηση του με το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού status quo στο Αιγαίο.

    Ο Τούρκος πολιτικός τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με γκρίζες ζώνες και απέδωσε το ζήτημα της Γαύδου σε γραφειοκρατικό λάθος Τούρκων στρατιωτικών.

    Τις αντιδράσεις και νέες απειλές της Αγκυρας προκάλεσε η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τη χώρα μας για εχθρική συμπεριφορά.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΗΤΖΟΡ-ΚΛΗΡΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τζον Μέητζορ θα έχει το απόγευμα στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης.

    Στη συνάντηση θα παρευρεθούν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Αλέκος Μιχαηλίδης και Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ και οι Υπατοι Αρμοστες της Κύπρου και της Βρετανίας στο Λονδινο και τη Λευκωσία αντίστοιχα, Βάνιας Μαρκίδης και Ντεϊβιντ Μάτεν.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την αξιοποίηση του χρόνου μέχρι την έναρξη των συνομιλιών για ητν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού

    [23] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

    Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Προέδρου Μπίλ Κλίντον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία για το Κυπριακό λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

    Παράλληλα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Χριστόφιας και Βάσος Λυσσαρίδης, κατηγορούν την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έδωσε την ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες να απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι θα περιμένει πρώτα να ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ.Κληρίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ "γιατί αυτό έχει περισσότερη σημασία παρά οι δημόσιες δηλώσεις".

    Την αντίθεση του για τις δηλώσεις Κλίντον εξέφρασε και ο ΓΓ tou ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος όμως επέρριψε ευθύνη και στον Πρόεδρο Κληρίδη για τη στάση αυτή των Αμερικανών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ο οποίος απέδωσε τη δήλωση Κλίντον "στην παθητική στάση με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κατάσταση".

    [24] ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Σε δύο περίπου μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αμερικανικές έρευνες για τους πέντε Αμερικανούς πολίτες που αγνοούνται από την τουρκική εισβολή το 1974. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της επιτροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την διερεύνηση της τύχης των πέντε Αμερικανών αγνοουμένων, Ρόμπερτ Ντίλαν, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Λέανδρο Ζαχαριάδη.

    Ο κ. Ντίλαν εξέφρασε την ικανοποίηση του για το μέχρι τώρα έργο της διερευνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, ενώ όπως δήλωσε οι δικές του έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο περίπου μήνες.

    Ερωτηθείς κατά πόσο οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν καταλήξει σε κάποια αποτελέσματα, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια προκαταρτικά αποτελέσματα αλλά οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις και έγινε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών που διεξάγονται από τις δύο πλευρές.

    [25] ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ένας σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά όταν το περιπολικό στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε επίθεση στο χωριό Σίπολιε, κοντά στην πόλη Κόσοφσκα Μίτροβιτσα του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, επικαλούμενη πληροφορίες του γαλικού πρακτορείου "Franspress", το επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δύο αστυνομικοί.

    Να σημειωθεί ότι η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά που δέχεται η σερβική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου μέσα στο τελευταίο διήμερο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 19 June 1996 - 16:29:16