Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΜΕ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει στους κόλπους του"

  • [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

  • [04] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [05] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ''ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ 1994''

  • [06] ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Ή ΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [07] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [09] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [10] EΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΑΝ ΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

  • [13] ΤΗ ΣΥΛΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο Μ.ΓΚΑΛΙ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

  • [15] ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • [16] "ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [17] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [18] ΚΡΟΑΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • [19] ΜΕ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΙΡΙΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΟΜΟ-ΙΛΙΝΤΕΝ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΜΕ

    Η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το πράξουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε ομιλία του σε Έλληνες ομογενείς στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων του Μονάχου, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, που ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψη του στη Γερμανία, αφού υπογράμμισε ότι στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα ο ενωτικός δεσμός μεταξύ των Ελλήνων είναι απαραίτητος, σημείωσε ότι κανένα από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα δεν οφείλεται σε μας αλλά είναι οι άλλοι, που μας τα δημιουργούν.

    "Που έφταιξε η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας; Πότε η Ελλάδα καταδίωξε Τούρκους ιερείς. Πότε ανασκάψαμε τους τάφους τους; Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη απολαμβάνει πλήρων θρησκευτικών ελευθεριών".

    "Δεν επιθυμούμε την πολεμική σύγκρουση, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχουμε προτείνει τον μοναδικό τρόπο, με τον οποίο επιλύονται οι διαφορές μεταξύ των πολιτισμένων κρατών. Υπάρχουν βέβαια και μη πολιτισμένα κράτη...Τους προτείναμε να πάνε -και μαζί αν θέλουν- να πάμε στη Χάγη και να δικαστούμε, πρόσθεσε ο κ.Στεφανόπουλος. Γιατί είμαστε βέβαιοι για το δίκαιο μας και γι αυτό θα δικαιωθούμε. Και αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι και γι αυτό αρνούνται".

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αξιώνει από τους εταίρους της στην Ε.Ε., χωρίς να παρακαλάει την αλληλεγγύη τους. "Δεν θέλουμε να διαταράξουμε την παλιά φιλία Γερμανίας -Τουρκίας αλλά πέραν των συμφερόντων -οικονομικών και άλλων- υπάρχουν και ορισμένες αρχές που πρέπει να παραμείνουν απρόσβλητες".

    Ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη αλλά όχι με αντάλλαγμα την ελληνική υπόθεση όπως είπε χαρακτηριστικά. "Η χώρα μας πρόσθεσε, δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορά που θα την προσβάλει".

    Επίσης στην ομιλία του προς τους ομογενείς υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας και διαβεβαίωσε ως εκφραστής αυτής της εθνικής ενότητας παρά το γεγονός, όπως διευκρίνισε, δε διαθέτει ως Πρόεδρος καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα, ότι οι Έλληνες βαδίζουν ενωμένοι και δεν έχουν διαφορετικές γνώμες για τα εθνικά θέματα.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει στους κόλπους του"

    "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο για ένα πρόβλημα το opo_o υπάρχει στους κόλπους του" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο θέμα της Γαύδου.

    Ο κ. Ρέππας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ότι το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας θα είναι πιο λαμπερό αν οι δύο χώρες επιλύσουν τις διαφορές τους, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να συνδράμουν τις δυνάμεις αυτές που εργάζονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και να αντισταθούν σε εκείνες που δυναμιτίζουν το κλίμα της σταθερότητας.

    [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

    "Χρειαζόμαστε ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ με αποτελεσματική συλλογική ηγεσία για να μπορέσει να υπάρξει επιτυχής κυβερνητική θητεία και μια επιτυχής εκλογική προοπτική τον Οκτώβριο του 1997", δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο Ακης Τσοχατζόπουλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης , στα οποία καταγράφονται οι προτιμήσεις της κοινής γνώμης γύρω από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Ανεξάρτητα των όποιων προτιμήσεων, απόψεων ή επιλογών εκείνο που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ είναι με ποιόν τρόπο θα διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προυποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε συλλογικά και αποτελεσματικά με νέες πολιτικές και λύσεις στα μεγάλα λαϊκά κόμματα", πρόσθεσε.

    [04] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Τα θέματα της πολυεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Βοσνία βάσει των αποφάσεων της συνθήκης του Ντεϊτον και της προώθησης της διαδικασίας για την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Αμυνας των 15 χωρών μελών της Βορειατλαντικής συμμαχίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης συναντήθηκε το πρωί με τους ομολόγου του της Γερμανίας Βόλκερ Ρύε και της Μεγάλης Βρετανίας Μάικλ Πορτίλο τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις θέσεις της χώρας μας στα εθνικά μας θέματα.

    Ο κ. Αρσένης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις και δεν θα ανεχτεί την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Έθεσε ιδιαίτερα δε το θέμα της Γαύδου τονίζοντας ότι η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια αμφισβητώντας το νομικό καθεστώς μιας κατοικημένης ελληνικής νήσου.

    Το απόγευμα ο κ. Αρσένης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι και τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Σαρλ Μιγιόν.

    [05] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ''ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ 1994''

    Οδυνηρή αλλά αναγκαία, χαρακτήρισε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε amtipqosype_a Τσέχων Δημοσιογράφων, που τον επισκέφθηκε σήμερα στο Υπουργείο, την απόφαση της Ελλάδας να επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό το 1994 στο κράτος των Σκοπίων.

    Πρόσθεσε δε πως μετά την ενδιάμεση συμφωνία και τις υποχωρήσεις από την πλευρά των Σκοπίων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, παρότι μένει ανοιχτό το πιο σημαντικό θέμα, αυτό της ονομασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα αποδεχόταν το όνομα ''Νέα Μακεδονία'', ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε πως ''σ' όλη την ιστορική διαδρομή, ποτέ η περιοχή των Σκοπίων δεν ονομαζόταν Μακεδονία, αλλά Βαρδάρης. Το 1945, ο Τίτο, θέλοντας να κινεί τα νήματα, κατά τη συγκρότηση της τότε Γιουγκοσλαβίας, έδωσε το όνομα Μακεδονία στην περιοχή και προσπάθησε να συγκροτήσει μια δήθεν εθνική συνείδηση. Το παράδοξο'', υπογράμμισε ο Υπουργός, ''είναι ότι μετά την πτώση του κομμουνισμού, όλα τα τοπωνύμια και τα ονόματα επιστρέφουν στην προτεραία κατάσταση''. Ως παράδειγμα ανέφερε το Λένινγκρατ στη Ρωσία και το Κέμνιτζ στη Γερμανία, παρατηρώντας πως αντίθετα η ονομασία που επιβλήθηκε από τον κομμουνιστή Τίτο παραμένει, κι αυτό η Ελλάδα το θεωρεί αδικαιολόγητο.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν μειονότητες, σλαβική και τουρκική στη Βόρεια Ελλάδα, και για τα δικαιώματα που αυτές απολαμβάνουν, ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι υπάρχει μόνο μία θρησκευτική μειονότητα, αυτή των μουσουλμάνων της Θράκης και η οποία απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι Χριστιανοί Έλληνες πολίτες. Άλλη μειονότητα, είπε, δεν υπάρχει.

    Ο κ. Πετσάλνικος, πρόσθεσε πως και ο ίδιος κατάγεται από περιοχή, όπου μιλούσαν μία διάλεκτο, η οποία περιείχε και σλαβικά ιδιώματα. ''Εκεί όμως δεν έχουμε μειονότητα με την έννοια της εθνικής συνείδησης. Γιαυτό προκαλεί γέλιο σ' εμάς ο ισχυρισμός, κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων για δήθεν μειονότητα στη Μακεδονία'', είπε.

    Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως ''θελουμε και επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες. Δυστυχώς όμως από την Τουρκία ακολουθείται μία έντονα επεκτατική πολιτική. Περιφρονεί τις βασικές αρχές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και επιδιώκει σφόδρα να γίνει μέλος της. Δηλαδή, το σεβασμό των κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία παίζει ρόλο ταραχοποιού στην περιοχή. Η πολιτική της αυτή περιέχει έντονα στοιχεία του δόγματος του Χίτλερ περί ζωτικού χώρου. Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα. Πρέπει να σεβαστεί τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες''.

    [06] ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Ή ΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Την εκτίμηση ότι μόνο το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για την εκλογή η όχι Αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και απέκλεισε κατηγορηματικά να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για τη θέση αυτή.

    ''Δεν έχω τέτοια φιλοδοξία, είπε ο κ.Κακλαμάνης, ούτε πρόκειται να εκδηλώσω τέτοια πρόθεση'', ενώ απαντώντας σε ερώτηση am πρέπει να εξεταστεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τo ενδεχόμενo μιας τρίτης υποψηφιότητας ή η μη εκλογή aντιπροέδρου, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: ''Ολα είναι στην κρίση, τον έλεγχο και τις τελικές αποφάσεις του Συνεδρίου. Κι έτσι νομίζω, ότι πρέπει να γίνεται σε ένα κόμμα που θέλει να λειτουργεί δημοκρατικά''.

    Ο κ.Κακλαμάνης επισήμανε, τέλος, την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου συγκεκριμένων κανόνων λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ''για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, όπως είπε, ποιοι έχουν την ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών, ποιο είναι το δυναμικό τους και πάνω σε ποιες αρχές γίνονται οι δημοσκοπήσεις και να εξασφαλισθεί όποιος εργάζεται υπεύθυνα από κεινον που μπορεί να εξυπηρετεί σκοπιμότητες μέσω των δημοσκοπήσεων''.

    [07] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, για να χαραχθεί μακροπρόθεσμη και σταθερή εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, πρότεινε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Εβερτ έκανε λόγο για αστάθεια της κυβέρνησης στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, συνέστησε, ωστόσο, ψυχραιμία και σταθερότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο και τόνισε ότι ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να υποβληθεί σε θυσίες στις οποίες περιέλαβε την αύξηση της στρατωτικής θητείας και την αύξηση των δαπανών για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

    Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη εκ μέρους της Ουάσιγκτον, τόνισε τέλος ο κ. Εβερτ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δήλωσε ότι το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας θα είναι πιο λαμπερό αν οι δύο χώρες επιλύσουν τις διαφορές τους.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

    Τους κινδύνους που προκαλεί για την ειρήνη στην περιοχή η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας επεσήμανε στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Τζον Μπρούτον στο Δουβλίνο ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    " Τόνισα ιδιαίτερα στον κ. Μπρούτον, δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς, ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι ακολουθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι επικίνδυνη, από την άποψη ότι ενθαρύννουν την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και φυσικά καταρρακώνεται και η ευρωπαϊκή αξιοπιστία".

    " Η συμπεριφορά της Τουρκίας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, εξαφανίζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και φυσικά αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Ο ελληνικός λαός αισθάνεται πικρία για τη στάση ορισμένων χωρών της Ευρώπης σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [09] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.Στην διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής εξετάστηκε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας,που επωφελείται απο την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής,μαζί με την ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η επιτροπή διαπίστωσε πώς για το 1995 οι τρείς χώρες ακολούθησαν πιστά τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων που είχαν καθοριστεί απο το συμβούλιο και κατα συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του χρηματοδοτικού κανονισμού του Ταμείου Συνοχής,που προβλέπουν την αναστολή νέων χρηματοδοτήσεων.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα το έλλειμμα σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι για το 1995 9,2% ,ενώ ο στόχος του εθνικού προγράμματος συνοχής είναι 10,7%.

    [10] EΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Ελληνοβουλγαρική συνάντηση σε επίπεδο δημάρχων, για το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Σουφλίου Π.Χριστοδούλου.

    Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ο περιφερειάρχης του Χάσκοβο Α.Ναντενωβ και ο δήμαρχος του Σβιλεγκραντ Α.Ατανασωβ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην επίσπευση των εργων κατασκευής του αγωγού.

    Η εφημερίδα "Tρουντ" αναφέρει ακόμη ότι ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σόφια Α.Αβντέεβ με δηλώσεις του γνωστοποίησε την πραγματοποίηση νέας τριμερούς συναντησης Βουλγαρίας-Ρωσίας-Ελλαδας το φθινόπωρο, κατά την οποία θα αποφασιστεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Οπως είπε ο Ρώσος πρέσβης, εμπειρογνώμονες ετοιμάζουν νέες μελέτες σχετικά με την αποδοτικότητα του αγωγού. Κατά τον κ.Αβντεεβ το έργο αποδείχθηκε περισσότερο σύνθετο από ότι προεβλέπετο αρχικά με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίησή του.

    Η εθνικη συμμετοχή στον πετρελαιαγωγο, σημειώνει η εφημερίδα, προβλέπεται να είναι σε ποσοστό 50% για τη Ρωσία και από 25% για τη Βουλγαρία και την Ελλαδα.

    [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ θετικά την εισδοχή της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Κουρής ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Νταριός Ροζάτι, που πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ.Ροζάτι εξέφρασε την επιθυμία της Πολωνίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας.

    Οι κ.Κουρής και Ροζάτι συζήτησαν θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη καθώς και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ενώ εξέτασαν και h]lata διμερούς συνεργασίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΑΝ ΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

    Τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού συμβουλίου, Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

    Το μέλλον πρόσθεσε ο κ.Κλίντον θα είναι πολύ καλό εάν τα δύο μέρη λύσουν τα προβλήματα τους. Σε αντίθετη περίπτωση, συμπλήρωσε, το μέλλον θα είναι πολύ κακό και σκοτεινό.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, ως "καθοριστική για τη δημιουργία του μέλλοντος που θέλουμε για την Ευρώπη και ειδικότερα την περιοχή της Μεσογείου". Τόνισε δε ότι για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών "οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει αρκετό χρόνο και αναμένω να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο τους τελευταίους μήνες και -εάν το αποφασίσουν οι λαοί- και τα επόμενα χρόνια".

    [13] ΤΗ ΣΥΛΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαικής Ένωσης στον πολιτιστικό τομέα, μέσω της μελλοντικής συμμετοχής του νησιού στα προγράμματα της και η σταθερή πορεία εναρμόνισης της με το κοινοτικό κεκτημένο, διαπιστώθηκαν στη διάρκεια υπουργικής συνάντησης που έγινε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου.

    Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε επίσης η δέσμευση των "15" για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Σε παρέμβαση της η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου τόνισε τις προσπάθειες της Κύπρου για τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και κατήγγειλε τη συνεχή καταστροφή και σύληση των θρησκευτικών και αρχαιολογικών μνημείων στα κατεχόμενα.

    [14] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο Μ.ΓΚΑΛΙ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    "Ο Μπούτρος Γκάλι, όπως και άλλοι, θεωρεί ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μόλις έφθασε στη Νέα Υόρκη, από τη Γενεύη χθες το απόγευμα.

    Ο κ.Κληρίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επαφών του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη που περιλαμβάνει γεύμα εργασίας με τα p]mte μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον Ουόρεν Μπίτι, με στελέχη παροικιακών οργανώσεων, καθώς και με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσιγκτον την προσεχή Δευτέρα.

    Ακόμη έκανε λόγο και για τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια στο Λονδίνο με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μέϊτζορ και τον υπουργό εξωτερικών της χώρας. Και στη μετάβαση του στη Φλωρεντία, όπου θα είναι οι αρχηγοί των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης και θα πάρει μέρος την τρίτη μέρα της διάσκεψης, όπου καλούνται όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις ένταξης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση που είχε με τον κ.Γκάλι στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Με τον Γ.Γ. συζητήσαμε κάποια θέματα: Το πρώτο, ήταν το θέμα των αγνοουμένων. Αναφερθήκαμε βεβαίως στο θλιβερό επεισόδιο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Κύπριου Εθνοφρουρού στη νεκρή ζώνη και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί μελλοντικά η κατάσταση, διότι είναι το έβδομο θύμα, το οποίο έχουμε".

    "Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στο Κυπριακό και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να γίνουν κατευθείαν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, διότι στις βασικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος δεν υπάρχει κοινό έδαφος".

    Σε ερώτηση αν περιμένει από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κλίντον κάποια καινούρια πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ο κ.Κληρίδης δήλωσε: "Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι οι ΗΠΑ στο παρόν στάδιο δεν έχουν καταλήξει, δεν έχουν πάρει απόφαση ότι θα υποβάλουν οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχέδιο για λύση".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η πρόσφατη κρίση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επηρεάζει το Κυπριακό, ο κ.Κληρίδης είπε ότι "το επηρεάζει, όπως και οποιαδήποτε ένταση στην Κύπρο επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία".

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για τη λύση του Κυπριακού η Ευρώπη και εξέφρασε την άποψη ότι "η καλύτερη περίπτωση για μας θα είναι μια συντονισμένη ενέργεια Αμερικής και Ευρώπης".

    Σχετικά με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αστάθεια σε ότι αφορά την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο κ.Κληρίδης θύμισε ότι "είναι ένα πρόβλημα που είχαμε πάντοτε. Το Κυπριακό ατύχησε διότι δεν υπήρξε περίπτωση που να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις σε όλα τα κέντρα Ελλάδα, Τουρκία ακόμη και Κύπρο".

    [15] ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Προυπόθεση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, προβλέπει τροπολογία του Ευρωβουλευτή Γιάννου Κρανιδιώτη, που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Επιτροπή αυτή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την τροπολογία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που για πρώτη φορά προβλέπεται στον κανονισμό του κοινοτικού προγράμματος ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA.

    Στην τροπολογία του κ. Κρανιδιώτη αναφέρεται, ακόμη,ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες, για να καταστεί η Μεσόγειος περιοχή πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας και ότι η μεσογειακή πολιτική της Κοινότητας πρέπει να συμβάλει στο γενικό στόχο της ανάπτυξης και σταθεροποίησης της δημοκρατίας και του δικαίου, καθώς και των θεμελιωδών ελευθεριών και της προώθησης καλής γειτονίας.

    [16] "ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

    Επιμένει ο Σαλί Μπερίσα στην άποψή του ότι δεν έγινε νοθεία στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές.

    Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse υποστήριξε ότι "δεν υπήρξε νοθεία στις εκλογές" και αντικρούει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί νοθείας, καθώς και τις αρνητικές αντιδράσεις που υπήρξαν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Δεν παρέλειψε όμως, να καταφερθεί και εναντίον των εκπροσώπων του τύπου,που μετέδωσαν όσα συνέβησαν στη διάρκεια των εκλογών στη χώρα του. "Δεν είναι εύκολο, είπε, για ένα δημοσιογράφο να καταλάβει την Αλβανία.Μερικοί απ΄αυτούς έγραψαν αυτά που είδαν,άλλοι λογόκριναν τα κείμενα.Λυπούμαι πολύ.Δεν σκέπτονται ώς ελεύθεροι άνθρωποι."

    Σχετικά με τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ ο Μπερίσα δήλωσε,πώς οι εκλογές θα επαναληφθούν σε 17 περιφέρειες "εκεί όπου έχουν επισημανθεί παρατυπίες απο την κεντρική εφορευτική επιτροπή".

    Αντέκρουσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περίνοθείας με το επιχείρημα ότι κανείς,ακόμη και οι 400 διεθνείς παρατηρητές και δημοσιογράφοι, δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την αποχή που αποφάσισε η αντιπολίτευση.

    [17] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Τρεις αντιπρόεδροι και 15 υπουργοί απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Ράντοε Κόντιτς.

    Νέος υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο Τόμιτσα Ραϊτσεβιτς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και αρμόδιος για τις υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου.

    Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Βλαντιμίρ Κριβοκάπιτς, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος εγκληματολογικών μελετών της Αστυνομικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Ράντε Φιλίποβιτς.

    Στο νεοσυσταθέν υπουργείο Γεωργίας τοποθετήθηκε ο Τίμοχιρ Βρεμπάλοβ καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Νόβι Σαντ.

    Τέλος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ανέλαβε ο κ. Ράντονια Μίντιτς.

    [18] ΚΡΟΑΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κροατικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η opo_a θα είναι ανεξάρτητη της Σερβικής Εκκλησίας ανέλαβαν πολιτες της Κροατίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατική εφημερίδα "Σλομποντνα Νταλματσια" που αναδημοσιεύει η γιουγκοσλαβική "Ντνεβνι Τελεγκραφ", την επιθυμία για δημιουργία Κροατικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασαν αρκετές χιλιάδες πολιτών οι οποίοι δήλωσαν κατά την τελευταία απογραφή ότι είναι Ορθόδοξοι. Επιθυμούν δε η Εκκλησία να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του λαού και όχι με διάταγμα.

    Ο Μετοντιε Βιλισιτς εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας, δηλωσε στην κροατική εφημερίδα, ότι το αίτημα προϋπήρχε αλλα έγινε επικαιρο μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ότι η ανεξάρτητη Κροατική Εκκλησία θα πρέπει να δημιουργηθεί πρωτίστως για θρησκευτικους λογους και στη συνεχεια για πολιτικους.

    Ο ίδιος, δήλωσε ότι με τη δημιουργία της Κροατικής Εκκλησίας "θα εκλείψει η ταύτιση της ορθοδοξίας με τη Σερβία" ενώ παράλληλα θα συσπειρώσει τους Κροάτες Ορθόδοξους.

    [19] ΜΕ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΙΡΙΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΟΜΟ-ΙΛΙΝΤΕΝ"

    Με ένοπλη εξέγερση στην περιοχή του Πιρίν και επιθέσεις εναντίον υπαλληλων της ανακριτικής υπηρεσίας απειλούν μέλη της παράνομης φιλοσκοπιανής βουλγαρικής οργάνωσης "ΟΜΟ-Ιλιντεν" μετά την απαγόρευση του εισαγγελέα για την πραγματοποίηση του τακτικου συνεδρίου τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντουμα".

    Το συνέδριο της παράνομης οργάνωσης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε αιθουσα του αμερικανικού πανεπιστημιου του Μπλαγκοεβγκραντ που είχαν νοικιάσει μέλη της "ΟΜΟ-Ιλιντεν" όμως μετά από απόφαση του εισαγγελέα και τις ενέργειες της αστυνομίας απετράπη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στις εργασίες του συνεδρίου είχε προσκληθεί και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία κ.Ρ.Λάϊκινς η οποία όμως αφού ενημερώθηκε για τις παράνομες δραστηριότητες της φιλοσκοπιανής οργάνωσης αρνήθηκε την πρόσκληση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 13 June 1996 - 14:05:31