Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (10/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα δεν διεκδικεί και δεν παραχωρεί τίποτα"

  • [04] ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΖΗΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [05] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

  • [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [07] ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

  • [08] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [11] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝONΤΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [12] ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ Μ.ΓΚΑΛΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [13] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΕΤΣΜΕΝΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [15] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο ΝΕΤΖΜΕΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [16] "ΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΩΝ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΑΜΠΑΧ"

  • [17] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

  • [18] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ"

  • [19] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ" ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ "ΣΤΡΟΜΝΙΤΣΑ -ΤΑΜΠΑΚ"

  • [20] ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί μετά από επίσκεψη του Προέδρου της χώρας Ρόμαν Χέρτζοκ ο Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Σχηματισμοί αεροσκαφών τύπου Φάντομ συνόδευσαν το αεροσκάφος του κ.Στεφανόπουλου από τη στιγμή που εισήλθε στο γερμανικό εναέριο χώρο ενώ κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Κολωνίας ρίχτηκαν 21 κανονιοβολισμοί.

    Το απόγευμα ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γερμανίας ενώ αύριο το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογο του Κλάους Κίνκελ.

    Οι κ. Πάγκαλος και Κίνκελ θα συζητήσουν για τα ευρωπαϊκά προβλήματα ενόψει της συνόδου κορυφής της Φλωρεντίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται στη συνάντηση του Πάγκαλου με τον Κίνκελ -αν και οι πιθανότητες είναι μικρές- να τεθεί και το θέμα του κατοχικού δανείου.

    Στήριξη στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, παρέχουν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς και ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και αντιπρόεδρος της Μεικτής Γερμανοελληνικής Ομάδας Φριντμπερτ Πφλυγκερ.

    Οι δύο πολιτικοί ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην κατεύθυνση ενός διαλόγου. "Το υφιστάμενο καθεστώς στο Αιγαίο από πλευράς διεθνούς δικαίου, τονίζουν, είναι σαφές και διεθνώς αναγνωρισμένο. Όποιος προβάλλει διεκδικήσεις δεν επιτρέπεται να το πράττει με τη χρήση απειλών ή με τη βία αλλά μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να στηρίζεται σε μας (τη Γερμανία) και τους Ευρωπαίους εταίρους".

    Λάμερς και Πφλύγκερ πιστεύουν ότι οι γερμανοελληνικές σχέσεις "είναι καλύτερες από τη φήμη τους" και θεωρούν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας "κατάλληλη ευκαιρία" για "να εξάρει κανείς τη φιλοευρωπαϊκή στάση της Αθήνας, καθώς και το γεγονός πως η Ελλάδα και η Γερμανία τοποθετούνται σε μεγάλο βαθμό από κοινού αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης..." "Μία αποτελεσματική ΕΕ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας είναι προς το κοινό μας συμφέρον", τονίζουν οι δύο πολιτικοί.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ

    Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί στις τουρκικές προκλήσεις κατέστησε σαφές ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

    Το ΚΥΣΕΑ εξέτασε τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκτίμησε την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί υπό το φώς των pq|svatym τουρκικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, θεωρεί ότι για μια ακόμη φορά η μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος τροφοδοτείται από την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

    "Η Τουρκία" πρόσθεσε ο κ.Σημίτης "υπονομεύει συστηματικά τη σταθερότητα στην περιοχή και παρατήρησε ότι η τακτική της να δημιουργεί κάθε φορά νέο ζήτημα σε βάρος της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού δίνουν νέα προκλητική διάσταση".

    "Η Ελλάδα" υπογράμμισε, "είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί με κάθε μέσο σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας".

    Ήδη έχουν δρομολογηθεί τα αναγκαία διαβήματα προς τους Διεθνείς Οργανισμούς και τους εταίρους μας που πιστεύουν στις αρχές της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα δεν διεκδικεί και δεν παραχωρεί τίποτα"

    "Η Ελλάδα δεν διεκδικεί και δεν παραχωρεί τίποτα" επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Γνωστοποίησε δε ότι εντός των ημερών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλους του αναγκαίους χειρισμούς ώστε να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα το άδικο των τουρκικών θέσεων.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν θα παραστεί στο γεύμα που θα παρατεθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία στις 21-22 Ιουνίου. Ο Υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει και πάλι σύντομα προκειμένου να εξετάσει το θέμα της προμήθειας νέων εξοπλισμών.

    [04] ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΖΗΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας επανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, μετά από συνεδρίαση στελεχών του κόμματος υπό τον Μιλτιάδη Εβερτ. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ διατυπώθηκε σκληρή κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ιδιαίτερα έγινε λόγος για "αναποφασιστικότητα και υποχωρητικότητα" στις τουρκικές προκλήσεις και υπογραμμίστηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης βήμα προς βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγεί σε αδιέξοδο.

    "Η αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού προϋποθέτει μακρόπνοη και μεθοδικά προετοιμασμένη εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με ουσιαστική ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας" τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    [05] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

    Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Amoingr Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό "Εκόνομιστ". Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για "οικονομικά αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη" οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και σημείωσε ότι "οι γνωστές και κουραστικά επαναλαμβανόμενες εκσυγχρονιστικές προτάσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν ημίμετρα των οποίων η εμβέλεια περιορίζεται στην βελτίωση της διαχείρισης της κρίσης. Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτές αποτελούν σταθερό στοιχείο της εθνικής στρατηγικής της Αγκυρας και εξέφρασε τη θέση ότι είναι ακόμη πιθανόν να υπάρξει θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα τους επόμενες μήνες.

    [06] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αρχίζουν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Σάϊρους Βανς, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

    Ο κ.Βανς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Χρηστο Ζαχαράκη και Ιβαν Τοσεφσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν όλη την ημερα ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν και αύριο εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία.

    Ο διεθνής μεσολαβητής αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσωπους των δυο πλευρών να ζητήσει την αποσαφανιση των θέσεών τους σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Διπλωματικοί κύκλοι του ΟΗΕ, σημείωναν ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από τις συνομιλίες καθώς όπως τόνιζαν, η σκλήρυνση τελευταία της στάσης της πολιτικής σκοπιανής ηγεσίας στο θέμα της ονομασίας αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλαδας και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αισιόδοξες προβλέψεις στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της πρωην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

    [07] ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Ο κανονισμός λειτουργίας της διευθύνουσας επιτροπής του αξονα ΙΧ της "Κρήτης", του κάθετου δηλαδή άξονα της Εγνατίας ο οποίος θα συνδέει την Αλεξανδούπολη με το Ελσίνκι, αναμένεται να συμφωνηθεί κατ΄αρχήν στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη. Η συνάnτηση οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετέχουν εκπρόσωποι των 9 χωρών από τις οποίες διέρχεται ο άξονας Ι.Χ., δηλαδή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Λιθουανίας και της Φινλανδίας καθώς και διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανιsμοί και διεθνή μελετητικά γραφεία.

    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του άξονα ΙΧ είχαν συμφωνηθεί στη Β΄Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Μεταφορών στηn Κρήτη το 1994 και περιλαμβάνει οδικές, σιδηροδρομικές και συνδυασμένες μεταφορές. Η Ekk\da φιλοξενεί την πρώτη συνάντηση της διευθύνουσας επιτροπής του άξονα ΙΧ, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στη πράξη τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στον άξονα αυτό , αφού η ολοκλήρωση του θα τον καταστήσει κύρια σύνδεση Βορρά-Νότου και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών.

    [08] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ''Αύξηση 11,2% σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο στην τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση (20,5%) από πλευράς συναλλάγματος, που δαπάνησαν οι τουρίστες, γεγονός που μας επιτρέπει, να μιλάμε πλέον για ποιοτικό τουρισμό από τη Μεγάλη αυτή χώρα''. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σήμερα, ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα, Αλέξανδρος Χατζής, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο δρομολόγιο της νέας πορθμιακής γραμής που συνδέει πλέον τη Θεσσαλονίκη με το Νοβοροσίσκ.

    Πρόκειται, όχι μόνο, για την πρώτη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον Ευξεινο Πόντο και τη Ρωσία, αλλά ουσιαστικά και για την πρώτη γραμμή θαλάσσιας σύνδεσης της χώρας μας με τη Ρωσία από το 1837.

    [09] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

    Συμπόσιο, με θέμα: "Μειονότητες και διαπολιτιστική εκπαίδευση", διοργανώνει στην Κομοτηνή, το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θράκης, στις 14, 15 και 16 Ιουνίου.

    Θα παρευρεθούν στο συμπόσιο Ελληνες και ξένοι ερευνητές , οι οποίοι θα καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους, γύρω από το σημαντικό αυτό ζήτημα της εκπαίδευσης, αγωγής και παιδείας των μειονοτήτων. Το συμπόσιο χρηματοδοτεί το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ευθύνες στην τουρκική πλευρά για τη δολοφονία του Εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από Τούρκους στρατιώτες σε περιοχή απαγκίστρωσης, αναμένεται ότι θα επιρρίπτονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Νέα Υόρκη στην έκθεση, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα ή αύριο θα επιρρίπτονται επίσης ευθύνες στην τουρκική πλευρά για τα εμπόδια που είχαν παρεμβάλει στην Ειρηνευτική Δύναμη να προσφέρει βοήθεια στον Εθνοφρουρό.

    Επίσης, άλλη μια έκθεση του Μπούτρος Γκάλι, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, θα αναφέρεται στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και στις επαφές που είχε και με τις δύο πλευρές.

    Αναφορά θα γίνεται επίσης και στις εκτιμήσεις του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, καθώς και στο διορισμό του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Χαν Σουγκ Τζιού. Η έκθεση θα κυκλοφορήσει let\ τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Γκάλι στη Γενεύη.

    [11] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝONΤΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν θα πρέπει να αναμένονται στο εγγύς μέλλον ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα το πρωϊ ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης λίγο πριν αναχωρήσει για 15νθήμερη περιοδεία στην Ευρώπη και στην Αμερική.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής θα έχει συνομιλίες ανωτάτου επιπέδου με κορυφαία τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Κλίντον.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από το εθνικό θέμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία ότι είναι δυνατό να προκληθεί εκρηκτική κατάσταση είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο τουλάχιστο για τους επόμενους μήνες.

    [12] ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ Μ.ΓΚΑΛΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί αύριο στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Από την Ελβετία, ο κ.Κληρίδης θα αναχωρήσει αύριο βράδυ για τη Νέα Υόρκη όπου, μεταξύ των επαφών του, θα έχει γεύμα με τους Αντιπροσώπους των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνάντηση με τον Προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι.

    Την Τρίτη 18 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με το Μπίλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική δεδομένης της επικείμενης αμερικάνικης πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

    Νωρίτερα, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής Μπέν Γκίλμαν και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

    Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τζόν Μέιτζορ και το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    Την επόμενη θα βρίσκεται στη Φλωρεντία, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης, μετά από σχετική πρόσκληση της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ.

    [13] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και το διορισμό τεσσάρων νέων υπουργών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ, σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίασή της και με μυστική ψηφοφορία.

    Από τους συνολικά 240 βουλευτές, παρόντες ήταν 125. Υπέρ των προτάσεων Βίντενοφ ψήφισαν 121 και τις καταψήφισαν δυο βουλευτές.

    Στην ψηφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές των κομμάτων της amtipok_teusgr, ενώ οι δυο που καταψήφισαν τις προτάσεις Βίντενοφ, ήταν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Σοσιαλιστκού Κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντρέι Λουκάνοφ και ο Αλ. Μαρίνοφ.

    Οι τέσσερις νέοι υπουργοί είναι: Ο Κρίστιο Τρεντάφιλοφ, που αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας και Βιομηχανίας Τροφίμων, ο Λιουμπομίρ Ντάτσεφ, το υπουργείο Βιομηχανίας, ο Ιβάν Μαράζον, το υπουργείο Πολιτισμού και ο Ρούμεν Οβτσάροφ, το νεοιδρυθέν υπουργείο Ενέργειας και Ενεργειακων Πόρων.

    Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Σβετοσλάβ Σιβάροφ, αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άνευ χαρτοφυλακίου.

    Ως σκοπό των κυβερνητικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός Βίντενοφ προσδιόρισε την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας και υποσχέθηκε ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα φέρει στη Βουλή πλήρες πρόγραμμα για την έναρξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός Ενέργειας, Ρούμεν Οβτσάροφ, δικαιολόγησε την ίδρυση του νέου υπουργείου που ανέλαβε, με τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και δεσμεύτηκε να λύσει λίαν συντόμως το θέμα της εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου στον Εθνικό Οργανισμό Ενέργειας.

    Ο νέος υπουργός Γεωργίας, Κρίστιο Τρεντάφιλοφ, διαβεβαίωσε πως οι ανάγκες της χώρας για σιτηρα έχουν καλυφθεί έως τη νέα συγκομιδή, από την εισαγωγή που έχει γίνει από τη Σερβία, ενώ ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Ιβάν Μαράζοφ σημείωσε πως μια αλλαγή στον τομεα του πολιτισμού δεν είναι προβλέψιμη.

    Τέλος, ο νέος υπουργός Βιομηχανίας, Λιουμπομίρ Ντάτσεφ τόνισε πως δεν υποστηρίζει το σύστημα των κρατικών παραγγελιών για την στήριξη των μη κερδοφόρων επιχειρήσεων, και χαρακτήρισε "πολύπλοκο" το διάλογο με τα συνδικάτα της χώρας, τα οποία κάλεσε να μην προβούν σε απεργίες, αλλα να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας.

    Να σημεωθεί ότι, αύριο, Τρίτη, η κυβέρνηση Βίντενοφ έχει να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσαν στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καλείται να αντιμετωπείσει το ζήτημα της υπόδειξης του κομματικού υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αλλαγές στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

    [14] "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΕΤΣΜΕΝΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας της Τουρκίας,Νετσμεντίν Ερμπακάν,που έχει λάβει απο τον προεδρο Ντεμιρέλ διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποίησε τα υπόλοιπα κόμματα ,αλλά προ παντός τους στρατιωτικούς, πώς "δεν μπορούν να να τον αποκλείσουν απο την κυβέρνηση".

    Ο Ερμπακάν θεωρεί ακόμη, ότι αυτή την περίοδο οι πιθανότητες για να σχηματίσει κυβέρνηση "είναι πολύ ισχυρές" καθώς, οι προσωπικές διαφωνίες των ηγετών των δύο κεντροδεξιών κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου συνέβαλαν στην πτώση της κυβέρνησης Γιλμάζ και παραμένουν εμπόδιο ανυπέρβλητο για τη δημιουργία νέου συνασπισμού.

    Αντίθετα, η Τανσού Τσιλέρ επιμένει στο συνασπισμό των τεσσάρων κοσμικών κομμάτων, που θα σημαίνει ταυτόχρονα αποκλεισμό των ισλαμιστών απο την εξουσία. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν, ότι ο πιθανός αποκλεισμός των ισλαμιστών απο την κυβέρνηση θα τους εξασφαλίσει μια μεγαλύτερη επιτυχία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.Αυτήν την άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και οι στρατιωτικοί, που μέχρι πρίν λίγο καιρό, είχαν αντιταχθεί επίμονα στην οποιαδήποτε συμμετοχή των ισλαμιστών στην διακυβέρνηση της χώρας.Ομως, η εγκατάληψη απο τον Ερμπακάν των ακραίων θέσεων και η υιοθέτηση μετριοπαθέστερων για το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση,φαίνεται να ικανοποιούν τους στρατηγούς. Τώρα πιστεύουν,ότι η συμμετοχή των ισλαμιστών στην κυβέρνηση, θα τους κοστίσει πολιτικά και θα ανακόψει την εκλογική τους δύναμη.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι προειδοποίησε τα πολιτικά κόμματα, ότι η πολιτική αστάθεια "γεννά" μόνο προβλήματα στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας.

    Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Χουρριέτ" υποστήριξε πώς, "χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να λυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [15] ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο ΝΕΤΖΜΕΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Την υποστήριξη του κόμματος Μεγάλης Ενότητας, για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία, εξασφάλισε ο ισλαμιστής ηγέτης του κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι ηγέτες του κόμματος Μεγάλης Ενότητα Μουχσίν Γιαζιτζίογλου και Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν δήλωσαν ότι είναι σε όλους γνωστή η κρίση που διέρχεται η χώρα λόγω του κυβερνητικού κενού.

    Ο κ Ερμπακάν ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του με τον Μεσούτ Γιλμάζ θα πραγματοποιηθεί αύριο, αντί για την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, γιατί ο κ Γιλμάζ εκείνη την ημέρα θα απουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση Ερμπακάν-Ετζεβίτ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και η συνάντηση με την Τανσού Τσιλλέρ την Παρασκευή. Ο κ Ερμπακάν επισήμανε ότι η συνάντηση με τον κ Γιαζιτζίογλου ήταν θετική και απηύθυνε έκκληση συνεργασίας και στα άλλα κόμματα ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. "Δεν υπάρχει λόγος να μη συνεργαστούν μαζί μας" τόνισε ο ηγέτης του κόμματος Ευημερίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα Μεγάλης Ενότητας διαθέτει μόνο 7 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο και δεν αρκεί η σύμπραξη του για τον σχηματισμό κυβέρνηση συνασπισμού.

    Ο κ Γιαζιτζίογλου επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική χάνοντας έδαφος τόσο στη περιοχή του Καυκάσου όσο και στη Μέση Ανατολή όπου τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας αντικαθιστούν πρωτοβουλίες άλλων χωρών. Συχρόνως η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί και η ανεργία έχει αυξηθεί. "Κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα. Η Τουρκία δεν αντέχει άλλο την ακυβερνσία. Πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση στην κατεύθυνση της λαϊκής βούλησης . Ζήσαμε κρίση γιατί η κυβέρνση δεν εξέφραζε τη λαϊκή βούληση. Γι αυτό εύχομαι να καταλήξουν θετικά οι pqosp\heier του Ερμπακάν και θα βοηθήσουμε να συσταθεί μία ώρα γρηγορότερα η κυβέρνηση" κατέληξε ο κ Γιαζιτσίογλου.

    [16] "ΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΩΝ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΑΜΠΑΧ"

    Το τίμημα της ακυβερνησίας στην Τουρκία μεγαλώνει καθημερινά, ενώ οι εξωτερικές πιέσεις προς αυτήν αυξάνονται, επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, προσθέτοντας ότι: "Τα θέματα που πρέπει να τιθασεύονται, κινούνται στην περιφέρειά της σαν αδέσποτες νάρκες, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα εκραγούν και όσο συνεχίζεται η αοριστία, φαίνεται ότι αυτή η επικίνδυνη πορεία θα προσλάβει μεγαλύτερη έκταση".

    Ο αρθρογράφος "βλέπει" τα νερά του Αιγαίου να "βράζουν" από την εποχή των γεγονότων στα Ίμια, τονίζοντας ότι "δεν καθίσταται δυνατή η υποχρέωση της Αθήνας να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, λόγω της εδώ ακυβερνησίας, ενώ ένα διάστημα οι διαμορφωθείσες συνθήκες ήταν πολύ καλές και η πρώτη συνάντηση Γκιονενσάϋ - Πάγκαλου υπήρξε ελπιδοφόρος".

    Σύμφωνα με την άποψη του Μ. Α. Μπιράντ, εάν άρχιζε μαζί με την Ελλάδα σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Τουρκία θα μπορούσε να ανακουφιστεί, ενώ τώρα, ακριβώς αντίθετα, "άρχισαν να διαφαίνονται νέα σημεία τριβών και κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι κίνδυνοι. Το δε κενό εξουσίας ωθεί τους Έλληνες να τηρούν όλο και περισσότερο αδιάλλακτη στάση".

    Τέλος, με αφορμή το θάνατο του Ελληνοκύπριου στρατιώτη στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, ο αρθρογράφος της "Σαμπάχ" επισημαίνει ότι "αν κι εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι, έχει συζητηθεί κατά κόρον και στην Κύπρο και διεθνώς".

    [17] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

    Τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του Ελληνοκυπριου Εθνοφρουρου που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής στις 3 Ιουνίου στη Λευκωσία, εκφραζει το Φιλελεύθερο Κομμα της Τουρκίας με καταχώρησή του στην τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν".

    Ο πρόεδρος του κόμματος Μπεσιν Τιμπουκ, γραφει η εφημερίδα, δηλωσε ότι το κόμμα του προέβη στην καταχώρηση, επειδή πιστεύει ότι ο τουρκικός λαός λυπηθηκε πολύ για το επεισόδιο. Ακομη, ο Τιμπουκ δήλωσε ότι σε ένδειξη σεβασμού προκειται να καλέσει σύντομα στην Τουρκία τους γονείς του Ελληνοκύπριου εθνοφρουρου.

    [18] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ"

    Ο βουλγαρικός Τύπος δίνει μεγάλη έκταση στην προκλητική ενέργεια των σκοπίων,που απειλούν να μην συμμετάσχουν στη διαβαλκανική διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, που θα γίνει στη Σόφια, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

    Η εφημερίδα "Κοντινέντ" αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λ.Φρτσκόφσκι "δε συμφωνεί να καθήσει στο τραπέζι των sumoliki~m, πίσω απο την επιγραφή που θα φέρει το όνομα ΠΓΔΜ και εμμένει στη θέση ,όπως χρησιμοποιηθεί η συνταγματική ονομασία της χώρας του, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα, που σε μια τέτοια περίπτωση δε θα συμμετείχε στη διαβαλκανική".

    Διπλωματικοί κύκλοι στη Βουλγαρία αναφερόμενοι στο νέο εμπόδιο που δημιουργείται αυτή τη φορά απο τα Σκόπια και απειλεί με ματαίωση την διαβαλκανική διάσκεψη, δήλωναν ότι υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί το νέο σκάνδαλο για την ονομασία, εάν κάθε υπουργός συμμετάσχει με το όνομά του και όχι με το όνομα της χώρας του.Κάτι τέτοιο όμως,παρατηρούσαν άλλοι, θα σήμαινε ουσιαστικά την υποβάθμιση της διάσκεψης απο διακρατική σε διάσκεψη "υψηλών προσώπων".

    Η εφημερίδα "Στάνταρντ" αναφέρει ότι ο Φρτσκόφσκι άφησε να εννοηθεί ότι η Βουλγαρία "υποκλίνεται στην Ελλάδα" παρά το γεγονός ότι ηταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα τα Σκόπια με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Η εφημερίδα στο σχόλιό της με τον τίτλο "τα αιτήματα των Σκοπίων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν" αναφέρει ότι ο "υπουργός της γειτονικής χώρας έθεσε "περίεργους" όρους".Και προσθέτει ότι το γειτονικό κράτος έχει αναγνωριστεί διεθνώς απο τον ΟΗΕ ώς ΠΓΔΜ και μ΄αυτό το όνομα αναφέρεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα του διεθνούς οργανισμού.

    "Για το λόγο αυτό και μόνο,καταλήγει η εφημερίδα, το αίτημα των Σκοπίων μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της διεθνούς διπλωματίας."

    [19] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ" ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ "ΣΤΡΟΜΝΙΤΣΑ -ΤΑΜΠΑΚ"

    Ιδιοκτήτης του 17% των μετοχών της "Στρόμνιτσα -Τάμπακ", μίας εκ των καπνοβιομηχανιών της ΠΓΔΜ, είναι από την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική καπνοβιομηχανία "Μιχαηλίδης".

    Όπως γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια", επικαλούμενη πηγές της, η ελληνική καπνοβιομηχανία αναμένεται να διπλασιάσει τις καπνοκαλλιέργειες στην περιοχή της Στρομνίτσας, τις οποίες εκμεταλεύεται η "Στρομνιτσα -Τάμπακ", ενώ θα φροντίσει επίσης για τη βελτίωση της τεχνικής υποδομής των μονάδων επεξεργασίας καπνού της βιομηχανίας.

    [20] ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Θύμα ληστείας έπεσε Ελληνας διπλωματης που υπηρετεί στην πρεσβεία της Ελλαδας στο Βελιγραδι.

    Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή στις 7 Ιουνίου στην περιοχή "Diplomatska Kolonija" Βελιγραδιου. Ο διπλωμάτης Κυριάκος Λουκάκης, Α΄Γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας δέχθηκε επιθεση από δύο νεαρούς την ώρα που ετοιμαζόταν να βγει από το αυτοκίνητό του. Οι νεαροί με την απειλή οπλου τον εβγαλαν απο το αυτοκίνητο και αφού του αφήρεσαν 250 μάρκα και διάφορα έγγραφα στη συνεχεια πήραν το αυτοκίνητό του και εξαφανίστηκαν.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 10 June 1996 - 13:12:05