Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (04/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

  • [03] Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΥΔΟ, ΔΗΛΩΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

  • [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΒΑΝΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών"

  • [06] ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

  • [07] 400 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ EURORARTENARIAT ΄97 ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • [08] ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • [09] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Ι.ΤΟΣΕΦΣΚΙ:ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [11] Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΦΡΟΥΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΦΕΥΣΕΛ

  • [12] ΕΠΤΑ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΑ ΔΕΚΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

  • [13] Ν.ΧΑΝΕΪ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ Ρ.ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [15] ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤZΕΒΙΤ

  • [16] ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

  • [17] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • [18] ΙΕΡΕΑΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [20] ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Διήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Ιουνίου.

    Ο κ.Σημίτης θα φτάσει στις 7:15 το απόγευμα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και μια ώρα αργότερα θα μιλήσει στις παραγωγικές τάξεις και στις αρχές της πόλης στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ. Την Παρασκευή θα επισκεφτεί το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97" και θα ανακοινώσει έργα που θα συμβάλλουν στην ευπρόσωπη παρουσία της Θεσσαλονίκης στον Ευρωπαικό θεσμό.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Υγείας και Πρόνοιας Αναστάσιος Πεπονής, Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, Μεταφορών Χάρης Καστανίδης.

    Επίσης θα μετέχουν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Υγείας Φραγκλίνος Παπαδέλης και Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης.

    [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

    Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η ελληνική κυβέρνηση μετά την αμφισβήτηση από Τούρκο αξιωματούχο της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης. Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στο στρατηγείο της Νάπολη.

    Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εγγράφως να μην συμπεριληφθεί η νήσος στην περιοχή που θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση ισχυριζόμενος ότι το νησί αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή και κάνοντας λόγο για γκρίζα περιοχή.

    Εντονα αντέδρασε ο Ελληνας εκπρόσωπος που συμμετείχε στη σύσκεψη και αντέκρουσε τα επιχειρήματα του Τούρκου συναδέλφου του υπογραμμίζοντας ότι η Γαύδος δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα αλλά κατοικείται από Ελληνες. Την ίδια άποψη υποστήριξαν και εκπρόσωποι άλλων χωρών με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί τελικά το νησί στην στρατιωτική άσκηση.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης επικοινώνησε με τον Ελληνα πρέσβη στο ΝΑΤΟ κ. Ζαφειρόπουλο που βρισκόταν στο Beqok_mo για τη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Ο κ. Ζαφειρόπουλος προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα.

    "Για πρώτη φορά η Τουρκία αμφισβητεί μια κατοικημένη περιοχή του Αιγαίου σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις της που αφορούσαν βραχονησίδες ακατοίκητες ή το θέμα της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου". Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων έξω από το Κέντρο Τύπου στο Βερολίνο όπου συμμετέχει στις εργασίες της σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

    Ο κ. Πάγκαλος μοίρασε στους δημοσιογράφους φάκελο που περιέχει μια χειρόγραφη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού στρατού Χουσεϊν Τσιφτσί στο επιτελείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη στην οποία αναφέρεται ότι η άσκηση δε θα πρέπει να επεκταθεί στην περιοχή του Γαύδου και στις νησίδες που βρίσκονται νότια της Κρήτης επειδή είναι αμφισβητούμενου καθεστώτος. Στο φάκελο περιέχεται και έγγραφο απάντηση του Ελληνα εκπροσώπου Αντώνιου Χατζηδάκη ο οποίος αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σαν αναληθείς και απαράδεκτους.

    Ο κ. Πάγκαλος κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να συναινέσει στο θέμα της απελευθέρωσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στην Τουρκία μετά το γεγονός αυτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    "Εμφανίζεται πλέον ως διεθνής ταραξίας η Τουρκία και το πρόβλημά της δεν είναι με την Ελλάδα. Το πρόβλημά της είναι με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στην νέα τουρκική πρόκληση.

    Υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό πρέπει η διεθνής κοινωνία να το αντιληφθεί και να λάβει τα μέτρα της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η νέα πρόκληση δείχνει ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας έχει όρια που δεν εξαντλούνται. "Κάθε φορά η Τουρκία υπερβαίνει τον εαυτό της" είπε ο Υπουργός Τύπου προσθέτοντας ότι υπάρχει αστάθεια και ρευστότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά η Ελλάδα κρατά σταθερή στάση απέναντι στην Τουρκία.

    "Το ΝΑΤΟ φαίνεται αδύναμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΥΔΟ, ΔΗΛΩΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

    "Η Κρήτη είναι έτοιμη να δώσει τη δική της μοναδική απάντηση σε κάθε μορφής πρόκληση και ψεύδος", δήλωσε η Νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη, στην "απίστευτη έκφραση της τουρκικής πολιτικής επεκτατισμού" με την αμφισβήτηση της νήσου Γαύδου από τους "Τούρκους ιμπεριαλιστές" κατά τη διάρκεια σχεδιασμού άσκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

    Σε σχετική ανακοίνωση της η κ.Μαρκογιαννάκη καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινή γνώμη να απαιτήσουν από την Τουρκία ma τερματίσει την πολιτική αυτή, που "επί αιώνες ταλαιπώρησε τους γείτονες λαούς και εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή".

    Η Νομάρχης Χανίων σημείωσε ότι η Γαύδος ή Ωγυγία στους μυθικούς χρόνους, είναι το νοτιότατο κατοικημένο άκρο της Ευρώπης. Θύμισε επίσης ότι ήταν το νησί της Καλυψούς, όπου έζησε ο Οδυσσέας για επτά χρόνια και ότι έχει πλούσια μινωική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή ιστορία.

    Τέλος, η κ.Μαρκογιαννάκη τονίζει ότι η νέα τουρκική πρόκληση προστίθεται στην οδύνη Ελλάδας και κατεχόμενης Κύπρου για την "άνανδρη και εν ψυχρώ δολοφονία" του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή Καλλή.

    [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΒΑΝΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Αναβάλλεται για το τέλος της παρούσας εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης η προγραμματισμένη για σήμερα επανάληψη της συνάντησης του Διεθνή μεσολαβητή Σαϊρους Βανς με τους πρεσβευτές στα Ηνωμένα Εθνη της Ελλάδας και των Σκοπίων Χρήστο Ζαχαράκη και Ιβαν Τόσεφσκι.

    Η συνάντηση αυτή θα έχει αντικείμενο το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους ενώ αιτία της αναβολής είναι η συμμετοχή του κ. Τόσεφσκι στις εργασίες υποεπιτροπής του Οργανισμού για τους αγνοούμενους.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών"

    "Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος υπογράμμισε ότι "το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα κορυφαίο γεγονός αλλά δεν ορίζει δύο εποχές".

    Ο κ. Ρέππας ερωτηθείς εάν πρόκειται να παραιτηθεί ο κ. Σημίτης αν δεν εκλεγεί αντιπρόεδρος, απάντησε ότι "αν έχει κάτι να πει ο πρωθυπουργός που να τον αφορά θα το πει ο ίδιος".

    [06] ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

    Ο κ. Κόκκαλης σε δηλώσεις του είπε ότι έδωσε εξηγήσεις στον κ. Εισαγγελέα για την ανακοίνωση της Ιντρακόμ στις 15 Μαϊου σχετικά με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    "Θεωρώ απαράδεκτο αυτή τη στιγμή να συνεχίζεται μία επίθεση κατά της μεγαλύτερης βιομηχανίας στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας" είπε ο κ. Κόκκαλης αποδίδοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα στην "πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΤΕ του νέου μεγάλου πενταετούς επενδυτικού προγράμματος" που, όπως ειπε, "έχει βεβαίως προκαλέσει και το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων ανταγωνιστών μας pou προσπαθούν κατ' αυτόν τον τρόπο να μειώσουν την Ιντρακόμ και να της δημιουργήσουν εμπόδια στο έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια".

    [07] 400 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ EURORARTENARIAT ΄97 ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Με τη συμμετοχή 400 ελληνικών επιχειρήσεων και άλλων 2.500 από την Ευρωπαική Ένωση, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στη χώρα μας ένας από τους κορυφαίους θεσμούς της Ε.Ε. για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Πρόκειται για το EUROPARTENARIAT που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στον Πειραιά, στις 23 και 24 Ιουνίου 1997. Η επιτροπή της Ε.Ε. ανέθεσε για δεύτερη φορά στο ΣΕΒΕ την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης μετά την επιτυχία του πρώτου που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1992.

    Σήμερα αποστέλλονται από τη Γραμματεία του EUROPARTENARIAT 10.000 έντυπα υποψηφιότητας σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, Επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Η προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής λήγει στις 15 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα γίνει, μέχρι τις 10 Αυγούστου, μια πρώτη επιλογή και αξιολόγηση για να ακολουθήσει η τελική επιλογή από την Ευρωπαική Επιτροπή των 400 επιχειρήσεων από την Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στο EUROPARTENARIAT ΄97. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Ως κριτήρια επιλογής θα θεωρηθούν, το κοινό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ της υποψήφιας μικρομεσαίας επιχείρησης, η λειτουργία της πάνω από 3 χρόνια, να είναι οικονομικά υγιής και να απασχολεί από 10- 150 άτομα προσωπικό. Οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν θα διερευνήσουν τις προϋποθέσεις συνεργασίας τους σε τομείς, όπως η ανταλλαγή δικτύων διανομής, δημιουργία κοινοπρακτικών επιχειρήσεων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, χρήση και παροχή δικαιωμάτων, κοινή έρευνα και ανάπτυξη, ανάληψη και ανάθεση υπεργολαβιών, εισαγωγές -εξαγωγές, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, εμπορικές συνεργασίες και κοινές χρηματοδοτήσεις.

    Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα έχουν παγκόσμια προώθηση μέσω των 80.000 καταλόγων της διοργάνωσης και του Δικτύου Εθνικών Συμβούλων, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα διατεθεί ιδιαίτερο περίπτερο για τις συναντήσεις τους.

    Το EUROPARTENARIAT αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ευρωπαικής Ένωσης, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε θέματα διεθνών συνεργασιών. Ξεκίνησε το 1988 ως πρωτοβουλία της Ευρωπαικής Επιτροπής και σήμερα διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο σε μια διαφορετική χώρα μέλος της Ε.Ε. που επιλέγεται κάθε φορά από την Ευρωπαική Επιτροπή.

    [08] ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Ηγετικά στελέχη της ομογένειας έθεσαν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Lp_k Κλίντον σε δίωρη συνάντηση που είχαν μαζί του στην Ουάσιγκτον, τα μείζονα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

    Τα θέματα που έθεσαν στον Αμερικανό Πρόεδρο οι Ελληνοαμερικάνοι είναι: Η πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικά μετά την κρίση στα Ιμια και τη συνεχιζόμενη πολιτική απειλών και προκλήσεων εκ μέρους της Αγκυρας, που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις εκκλήσεις του Μπίλ Κλίντον για αποφυγή τέτοιων ενεργειών.

    Οι ομογενείς του τόνισαν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Ζήτησαν να ασκήσει πίεση στην Αγκυρα έτσι ώστε να δεχτεί η τελευταία να προχωρήσει στο πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Αιγαίο παραπέμποντας το θέμα των Ιμια αλλά και αυτό της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δικαστήριο.

    Το δεύτερο θέμα που έθεσαν στον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν το Κυπριακό από τον οποίο ζήτησαν να στηρίξει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση και στην αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών της χώρας ήταν το τρίτο θέμα που έθεσαν οι ομογενείς στον κ.Κλίντον.

    Επίσης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις τουρκικές αρχές, όπως και στην ανάγκη να στηρίξει η Ουάσιγκτον τη δημιουργία του αγωγού πετρελαίου που θα περνά από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Του επισήμαναν τα σημαντικά οφέλη τα οποία θα αποφέρει το έργο αυτό σε αμερικάνικες εταιρείες, ενώ θα αποφεύγεται η απόλυτη εξάρτηση από την Τουρκία όλης της ροής πετρελαίου από την περιοχή.

    Μεταξύ των ομογενών που μίλησαν με τον Μπίλ Κλίντον ήταν οι Τζόν Κατσιματίδης, Αγγελος Τσακόπουλος, Φίλιπ Κρίστοφερ, Νίκολας Γκεϊτζ Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής ομοσπονδίας, και ο Θόδωρος Σπυρόπουλος Πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου.

    Οι ομογενείς που ήταν παρόντες στη συνάντηση είναι οικονομικοί υποστηριχτές του δημοκρατικού κόμματος και της προεκλογικής εκστρατείας του Μπίλ Κλίντον.

    [09] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του για τη δημιουργία ελληνικού μουσείου και πολιτιστικού κέντρου στη Μελβούρνη επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας, Τζέφ Κένετ.

    Το θέμα αυτό ο κ.Κένετ συζήτησε με τους Προέδρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, Ωκεανίας Ηλία Ράλλη και με το Γιώργο Φλωρεντή εκπρόσωπο του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ρωμαίου.

    Ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας τους υπέδειξε κλασικό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Μελβούρνης, το οποίο οι Έλληνες το βρήκαν εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια στον ένα όροφο θα μπορούσε να στεγαστεί το ελληνικό μουσείο και χώρος εκθέσεως από την Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις από ομογενειακούς φορείς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Ι.ΤΟΣΕΦΣΚΙ:ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Καμιά θετική εξέλιξη από το νέο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν αναμένει η Σκοπιανή πλευρά.

    Ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Εθνη, Ιβάν Τόσεφσκι, σε δηλώσεις του στη σημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου "Ντέβνι Τέλεγραφ" αναφέρει ότι κάθε φορά που συναντάται με τον Ελληνα ομόλογό του Χρήστο Ζαχαράκη ανταλλάσσουν τις ίδιες φράσεις χωρίς να σημειώνεται καμιά πρόοδος για το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο κ. Τόσεφσκι τονίζει ότι ο Ελληνας πρέσβης του επαναλαμβάνει κάθε φορά πως το όνομα "Μακεδονία" δεν τυγχάνει της έγκρισης της Αθήνας, ενώ η Σκοπιανή πλευρά επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει πάνω στο θέμα της αλλαγής του ονόματος.

    [11] Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΦΡΟΥΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΦΕΥΣΕΛ

    Σε αδυναμία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ να φρουρεί όλο το μήκος της ουδέτερης ζώνης, αναφέρθηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φευσέλ.

    Ο κ. Φευσέλ είπε ότι το συμβούλιο ασφαλείας έχει πολλές φορές ζητήσει να είναι άοπλοι οι στρατιωτικοί κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του γενικού διευθυντή του υπουργείου εξωτερικών πρέσβη Αλέκου Σιάμπου, είχε προβεί σε διάβημα προς τον κ. Φευσέλ για την αδυναμία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ να ελέγχει τη νεκρή ζώνη.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε ανάλογο διάβημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Πρέσβη Νίκου Αγαθοκλέους.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε εν ψυχρώ τη δολοφονία και υπέδειξε ότι ο άτυχος Εθνοφρουρός ήταν άοπλος και ότι η ουδέτερη ζώνη είναι στην αρμοδιότητα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ προς την οποία έγιναν έντονα διαβήματα.

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντειβιντ Χάνεϊ δήλωσε κατά την άφιξη του ότι η δολοφονία του εθνοφρουρού τονίζει το εύθραυστο του σημερινού "στάτους κβο".

    Επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην απαγκίστρωση αν και όπως είπε αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επίτευξη προόδου , ώστε να μη χρειάζεται η ένοπλη παρουσία και από τις δύο πλευρές κατά μήκος της πρωτεύουσας.

    [12] ΕΠΤΑ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΑ ΔΕΚΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

    Επτά εθνοφρουρούς δολοφόνησαν οι Τούρκοι τα δέκα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τους: Χριστάκη Γεωργίου, από το Πραστειό (21.9.82), Τρύφωνα Τρύφωνος, από τα Λαγουδερά (18.12.83), Χαρίλαο Χαραλάμπους, από την Ξυλοφάγου (28.5.88), Ευαγόρα Ευαγόρου, από το Παλιομέτοχο (31.7.88), Αθανάσιου Κλεοβούλου, από τον Αγιο Αθανάσιο (8.4.93), Μιχάλη Σοφοκλέους, από τα Μαμόνια (9.4.96) και Στέλιο Pamac^ Καλλή, από την Κυθρέα (3.6.96).

    Σημειώνεται ότι κατά μήκος της πράσινης γραμμής υπάρχουν φωτογραφίες όλων των δολοφονηθέντων εθνοφρουρών.

    [13] Ν.ΧΑΝΕΪ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επισήμανε ότι οποιαδήποτε συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, χρειάζεται τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των ενδιαφερομένων πλευρών στο Κυπριακό, καθώς και τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό δεν έχουν καμία σύγκρουση συμφερόντων και ότι ήθελαν να δουν λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο ούτε και απλό.

    Σε ερώτηση τί πιστεύει ότι θα τον κάνει να επιτύχει στην αποστολή του εκεί που πολλοί άλλοι απέτυχαν, ο Βρετανός αξιωματούχος απάντησε "απλώς, πείσμα".

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "πολύ χρήσιμη και εμπιστευτική". Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, ο Βρετανός επίσημος μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Αλέκο Μιχαηλίδη.

    [14] ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ Ρ.ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτηρίζουν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για δήθεν συμφωνία των δύο πλευρών σε βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Οι δηλώσεις, προκάλεσαν έκπληξη και αποδόθηκαν σε επιθυμία να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει κινητικότητα, η οποία μάλιστα αποδίδει.

    Παρόμοιες εκτιμήσεις εξέφρασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το γεγονός επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Υπάρχουν, είπε, οι συμφωνίες κορυφής αλλά έκτοτε δεν υπήρξε άλλη προσέγγιση των δύο πλευρών. Όλοι συμφωνούν, πρόσθεσε, για το θέμα της πολιτικής ισότητας, αλλά η δική μας πλευρά δίδει διαφορετικό ορισμό. Στο εδαφικό, εξάλλου, δεν υπάρχει συμφωνία ούτε και προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας.

    Ο κ.Κασουλίδης προειδοποίησε επίσης για τις αρνητικές επιπτώσεις στην πρωτοβουλία και σε όσους την αναλάβουν, από τυχόν νέα συνάντηση των δύο πλευρών, χωρίς να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

    [15] ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤZΕΒΙΤ

    Πρόταση για να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με το αεροπλάνο που χρησιμοποιεί η αρχηγός του κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλλέρ, κατέθεσε χτες στην τουρκική βουλή ο ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Στο μεταξύ, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ", η αρχιεισαγγελεία εφετών ήδη ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα κατά του κόμματος του Ορθού Δρόμου θεωρώντας ως καταγγελία τους ισχυρισμούς ότι η κ Τσιλλέρ πλήρωσε ποσό 29 δισεκατομμυρίων λιρών, από τα μυστικά κονδύλια, για να νοικιάσει το αεροπλάνο με το οποίο έκανε ιδιωτικές πτήσεις 25 ωρών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η κ Τσιλλέρ νοίκιασε το αεροπλάνο που χρησιμοποιεί σήμερα λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού.

    Οι αρμόδιοι της εταιρείας που νοίκιασε το αεροπλάνο υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν χρήματα και ότι παραχώρησαν δωρεάν το αεροσκάφος. Όμως ο νόμος περί πολιτικών κομμάτων απαγορεύει στα κόμματα να δέχονται εντός ενός έτους δωρεές που να ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια και αυτές πρέπει να παρέχονται έναντι απόδειξης.

    [16] ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Υπερευαίσθητη χαρακτηρίζει την οικονομία της Τουρκίας, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου, σε επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση της Αγκυρας.

    Στην επιστολή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ¨Χουριέτ¨ η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ απευθύνει παράλληλα προειδοποίηση προς την τουρκικη κυβέρνηση ότι ¨ανα πάσα στιγμή η χωρα μπορεί να οδηγηθεί σε οικονομική κρίση¨.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πραγματοποιησε επίσκεψη δυο εβδομάδων στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει την πορεία της οικονομίας της χωρας.

    [17] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία τουρκικές εφημερίδες, η "Μιλλιέτ" και η "Χουρριέτ" αποκαλύπτουν ότι την τελευταία στιγμή απετράπη απόπειρα δολοφονίας του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι.

    Αναφέρουν ότι η απόπειρα δεν εκδηλώθηκε γιατί διαφώνησε την τελευταία στιγμή ένα μέλος της "ομάδας κρούσης". Το άτομο αυτό, που δεν κατονομάζεται απο τις τουρκικές εφημερίδες "κάρφωσε" τους υπόλοιπους στην τουρκική αστυνομία, η οποία ομως δεν κατάφερε να συλλάβει κανέναν. Το μέλος της ομάδας που διαφώνησε υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση DHKP-C, δηλαδή το Επαναστατικό Λαϊκίστικο Μέτωπο Κομμουνιστικού Κόμματος.

    [18] ΙΕΡΕΑΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, φέρεται ότι ετοίμαζε ο πατήρ Γεώργιος, από την πόλη Βράτσα της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας, ο οποιος συνελήφθη από την αστυνομία την 1η Ιουνίου, στη διάρκεια επίσκεψης του κ.Βίντενοφ στην πόλη, γράφει η εφημεριδα "Τρουντ" της Σόφιας.

    Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται πως στην κατοχή του ιερέα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο περίστροφα και μια σημαία με acjukyt| σταυρό, στην οποια υπήρχε επιγραφή "Θάνατος στον Ζαν".

    Η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, γράφει ότι πάνω του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδιο περίστροφο και αεροβόλο όπλο, τα οποία ήταν νόμιμα αγορασμένα. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ο πατήρ Γεώργιος εξήγησε στους αστυνομικούς, ότι προέβη σε αυτή τη "διαρμαρτυρία" κατά των Σοσιαλιστών, διότι είναι εδώ και καιρό άνεργος και απελπισμένος.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου συζητείται το αίτημα των δύο εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE και του Δημοκρατικού Κόμματος, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος με σκοπό την διενέργεια πρόωρων εκλογών, έπειτα από την συγκέντρωση 220.000 υπογραφών.

    Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, στη διάρκεια της μιας ώρας ομιλίας του αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, υποστηρίζοντας ότι από την στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Συνασπισμός "Ενωση για την Μακεδονία" η παραγωγή μειώθηκε κατά 50%, το εξωτερικό χρέος ανήλθε στο 1.700.000.000 δολάρια ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 30% του ενεργού πληθυσμού.

    Ο Πέταρ Γκόσεφ, Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος αφού ανέλυσε τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος επισήμανε ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Οι βουλευτές της συμπολίτευσης στις ομιλίες τους υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει καμιά συνταγματική βάση και ότι τα δύο κόμματα δεν προτείνουν καμιά άλλη λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Πρόσθεσαν δε ότι δεν είναι δυνατόν με την συγκέντρωση 150.000 υπογραφών να γίνεται κάθε φορά δημοψήφισμα για πρόωρες εκλογές, γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο κάθε τρεις μήνες θα έχουμε εκλογές.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [20] ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

    Με στόχο να "ανοίξει μια πόρτα εκεί όπου υπάρχει ελληνισμός" αλλά και με νέες προοπτικές για το διαμετακομιστικό εμπόριο εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι η πρώτη ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Νοβοροσίσκ. Το δρομολόγιο θα εκτελείται μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο "Sea Serenade" που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη και από το Νοβοροσίσκ κάθε Παρασκευή, ενώ το ταξίδι θα διαρκεί 42 ώρες. Οι προσπάθειες για το άνοιγμα αυτής της γραμμής είχαν ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. "Σήμερα όμως τόσο η ρωσική κυβέρνηση με πρωτοστάτη τον υπουργό συγκοινωνιών κ Τσάχ όσο και ο πρέσβης μας ο κ Ροδουσάκης έδειξαν πολύ μεγάλη επιθυμία και προσπάθεια να ανοίξει αυτή η γραμμή. Διότι σε όλους είναι γνωστό και παραδεκτό ότι εκτός από πολιτικοοικονομικά οφέλη θα ανοίξει τις πόρτες της Μαύρης Θάλασσας cia τη χώρα μας" τόνισε ο πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας κ Ευάγγελος Ποθητός μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η γραμμή αυτή έχει να προσφέρει πολλά στην Eλλάδα καθώς μία χώρα σαν τη Ρωσία, με 160 εκατομμύρια πληθυσμό, ανοίγει τις πόρτες της, ώστε οι καθημερινές μεταφορές να πραγματοποιούνται με πλοίο. "Είναι πολύ σημαντική για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα γιατί παρέχει τη δυνατήτα άμεσης μεταφοράς των φρούτων. Ηδη σήμερα είναι το πρώτο ταξίδι και φεύγουν 10 φορτηγά με φρούτα των 40 τόνων. Αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θα οφεληθεί από την άμεση μεταφορά καθώς τα φρούτα θα μεταφέρονται πολύ γρηγορότερα και δεν θα σαπίζουν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους" συνέχισε ο κ Ποθητός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει πλαισιώσει όλη τη Μαύρη Θάλασσα και μεταφέρει συνεχώς από τη Ρωσία εμπόρους και επιχειρηματίες και μάλιστα έχει δημιουργήσει ειδικές εγκαταστάσεις γι αυτούς που πάνε και έρχονται από τη χώρα αυτή για να ψωνίζουν.

    Όπως εξάλλου τόνισε ο πλοίαρχος του "Sea Serenade" κ.Δημήτρης Φραγκίδης , μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το δρομολόγιο αυτό ανοίγονται απεριόριστοι ορίζοντες όχι μόνο για επιχειρησιακή δράση αλλά και για πολιτιστική. "Στόχος μας είναι να ανοίξει μια πόρτα εκεί που υπάρχει ελληνισμός. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα καθώς υπάρχει και η υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης. Στη πρόθεση της ναυτιλιακής εταιρείας "Ποσειδών", στην οποία ανήκει το πλοίο, είναι να δρομολογήσει και δεύτερο εφόσον όλα πάνε καλά" υπογράμμισε ο κ Φραγκίδης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δρομολόγια για το Νοβοροσίσκ γινόταν μόνο από το λιμάνι της Βάρνας της Βουλγαρίας και από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Η νέα γραμμή Θεσσαλονίκης- Νοβοροσίσκ αναμένεται να δράσει ανταγωνιστικά προς τις γραμμές αυτές καθώς ο πλοίαρχος Φραγκίδης δηλώνει πως είναι σίγουρο ότι το πλοίο του θα είναι 100% γεμάτο με εμπορεύματα.

    Μεταξύ των επιβατών του πλοίου εκτός από τους αυτούς που ταξιδεύουν για τουρισμό βρίσκονται και τουριστικοί πράκτορες που επισκέφτονται το Νοβοροσίσκ για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση και τις πιθανότητες για την διοργάνωση εκδρομών από και προς τη Ρωσία.

    Το πλοίο που είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών έχει χωρητικότητα 1200 επιβατών, μπορεί να μεταφέρει 35 νταλίκες καθώς και ΙΧ επιβατικά, και διαθέτει πολυτελή σαλόνια και αίθουσα χορού με ζωντανή μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρεία δημοσιότητα πήραν τα εγκαίνια της νέας γραμμής στη Μόσχα όπου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή Ρώσων υπουργών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 4 June 1996 - 14:01:39