Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (31/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 31 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΔΕΛΤΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • [02] ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

  • [04] ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Το Εθνικό Απολυτήριο αποτελεί την εγγύηση των γενικών γνώσεων του μαθητή και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"

  • [06] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η δικαιοσύνη πρέπει να επιτελεί το έργο της με ψυχραιμία και χωρίς να έχει ανάγκη ούτε από προτροπές ούτε από επαίνους"

  • [07] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΕΚΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [09] Η ΕΚΘΕΣΗ ¨ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΓΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ¨ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [11] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • [12] Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [13] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  • [14] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [15] ΑΡΧΙΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

  • [16] ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 465 ΕΚ.ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


  • [Γ] ΔΕΛΤΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

  • [17] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΒΟΔΙΝΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΕ

  • [18] ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕDA

  • [19] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

  • [20] ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 100% ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [21] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Η ΕΕ

  • [22] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [23] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α. ΚΟΚΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [24] ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις 6 και 7 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με φορείς της πόλης και θα κάνει εξαγγελίες για τα θέματα που την απασχολούν.

    Ο κ. Σημίτης θα φτάσει στις 19.15΄ της Πέμπτης 6 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου θα του επιφυλαχθεί επίσημη υποδοχή και στις 20.30΄ θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ.

    Στις 9 το πρωί της επομένης ημέρας ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο, και μια ώρα αργότερα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ (Περίπτερο 8). Στις 12.30΄ ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου θα μιλήσει και θα γίνουν ανακοινώσεις των υπουργών.

    Στις 6 το απόγευμα θα μεταβεί στο κτίριο του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί Δήμο των Δυτικών Συνοικιών, όπου θα συναντηθεί με δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων και στις 9 το βράδυ θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αθήνα.

    [02] ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Γενική αναδιάρθρωση του δημοσίου για την περιστολή των δαπανών, χωρίς επιβολή νέων φόρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλιου με αντικείμενο την περικοπή των δαπανών στο δημόσιο τομέα, το θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις και ζητήματα του Αιγαίου.

    "Θέλουμε την πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να πετύχουμε αυτή την πραγματική σύγκλιση πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα του κρατικού τομέα", είπε ο κ. Σημίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόνο η μείωση του ελλείμματος θα εξασφαλίσει τους πόρους εκείνους για την ανάπτυξη και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στη φορολογία, είπε, όμως, ότι αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ελέγχου των δαπανών. "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για τα υπουργεία. Αλλά δεν υπάρχουν έλεγχοι οι οποίοι να εξασφαλίζουν τη σωστή χρησιμοποίηση των πόρων στον ευρύτερο κρατικό δημόσιο τομέα" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα episjevte_ επίσημα τη Γερμανία από τις 10 μέχρι τις 13 Ιουνίου.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα μεταβεί στη Βόννη, τη Δρέσδη και το Μόναχο.

    [04] ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συστήματος των γενικών εξετάσεων και οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 1999.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται οι βάσεις και η κατοχύρωση βαθμολογίας από προηγούμενα έτη, ενώ θεσπίζεται εθνικό απολυτήριο βάσει του οποίου θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα.

    Επιπλέον θα προσμετράται η βαθμολογία των απολυτηρίων της Β΄ Λυκείου, ενώ λόγο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα έχουν και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που καθιερώνουν συντελεστή βαρύτητας σε βασικά μαθήματα.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Το Εθνικό Απολυτήριο αποτελεί την εγγύηση των γενικών γνώσεων του μαθητή και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"

    "Το Εθνικό Απολυτήριο είναι ο εθνικός τίτλος ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντικαθιστά το σημερινό απολυτήριο Λυκείου σε κάθε χρήση του". Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου το Εθνικό Απολυτήριο "θα αποκτάται με αδιάβλητο τρόπο μέσω αξιόπιστων εξετάσεων που θα διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο". Πρόσθεσε δε ότι θα αποτελεί την "εγγύηση των γενικών γνώσεων που αποκτά ο μαθητής και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη μεταλυκειακή εκπαίδευση αλλά και την αγορά εργασίας στην Ευρώπη".

    Οι πρώτες αλλαγές αρχίζουν από την Α Λυκείου φέτος τον Σεπτέμβριο με την καθιέρωση τεστ γνώσεων σε πανελλήνιο επίπεδο και σε θέματα που θα δίνει το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα μαθήματα. Οι βαθμοί που θα παίρνουν οι μαθητές της Β και της Γ Λυκείου θα συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό του εθνικού απολυτηρίου. Στην Γ΄Λυκείου οι μαθητές θα δίνουν τεστ γνώσεων και σε τρία μαθήματα επιλογής που χωρίζοντραι σε τρεις ομάδες. Οι πανεπιστημιακές σχολές θα ορίζουν συντελεστή βαρύτητας για ένα από αυτά τα τρία επιλεγόμενα μαθήματα. Η κατοχύρωση της βαθμολογίας καταργείται από το 1999 αλλά δικαίωμα αυτό θα έχουν οι υποψήφιοι που θα δώσουν με το ισχύον σύστημα το 1997 και 1998.

    [06] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η δικαιοσύνη πρέπει να επιτελεί το έργο της με ψυχραιμία και χωρίς να έχει ανάγκη ούτε από προτροπές ούτε από επαίνους"

    Την ανάγκη η δικαιοσύνη να επιτελεί το έργο της με ψυχραιμία και χωρίς να έχει ανάγκη ούτε από προτροπές ούτε από επαίνους υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Τόνισε δε ότι "ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει έναν εκ του συντάγματος βασικό θεσμικό ρόλο. Να λειτουργεί ως εγγυητής της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας της δικαιοσύνης".

    Επιχειρήματα με τα οποία στηρίζει την απόφασή του να σταματήσει την έρευνα που διεξήγαγε για το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ παρουσίασε στον εισαγγελέα πρωτοδικών ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφορος Τζανακάκης όπως αποκαλύπτει σήμερα αθηναϊκή εφημερίδα που δημοσιεύει πληροφορίες από την κατάθεσή του.

    Ο κ. Τζανακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον όσων τον κατηγόρησαν για τις ενέργειές του και κάνει λόγο για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων ορισμένων προσώπων. Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι παρενέβη και ότι είχε λάβει ανεπίτρεπτα γνώση βασικών στοιχείων της υπόθεσης.

    [07] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Μ.ΕΒΕΡΤ

    Πρόωρες εκλογές εντος του Φθινοπώρου προέβλεψε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης εκτίμησε ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Πρότεινε δε από την επόμενη συνεδρίαση να συγκροτήσει η Ν.Δ. επιτροπή προεκλογικού αγώνα.

    Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για τα δημόσια έργα και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής υπό τον πρώην πρωθυπουργό Τζανή Τζανετάκη για να εξεταστεί το θέμα. Για "αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και έλλειψη απορροφητικότητας κονδυλίων" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος.

    [08] ΕΚΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Εκατό ελληνικές γνωστές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά, τα προϊόντα τους στη Γιουγκοσλαβία.

    Η παρουσίαση των προϊόντων, κυρίως ευρείας κατανάλωσης, θα γίνει στις 6 Ιουνίου στο Βελιγραδι στο πλαίσιο της έκθεσης ¨Μultiproduct expo¨.

    Σε συνέντευξη τύπου ο οργανωτής της έκθεσης Ντράγκαν Τζόμπα, εκ των στελεχών της εταιρείας ¨Γκένεξεξ¨του Βελιγραδίου, υπογραμμισε ότι η έκθεση θα συμβάλει στην εδραίωση και ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Ελλαδα.

    [09] Η ΕΚΘΕΣΗ ¨ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΓΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ¨ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    ¨Ο δρόμος απο τους Βαραγγους στους Ελληνες¨, είναι ο τίτλος της έκθεσης που λειτουργεί στη Μονή Novodevichil της Μόσχας, που συνδιοργανώνουν οι ελληνικές πρεσβείες της Ελλαδας στη Ρωσία και τη Σουηδία μαζί με το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, το πανεπιστήμιο Λομονοσοφ και το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού.

    Η διαδρομή ¨από τους Βαραγγους στους Ελληνες¨ περιγράφεται για πρώτη φορά στο Χρονικό του Νέστορος 12ος αιώνας. Αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό δρομο που ένωνε τη Σκανδιναβία της εποχής των Βίκινγκς με το Βυζάντιο, στο οποίο οφείλουν οι Ρωσοι τη διαμόρφωση του κράτους τους και τον εκχριστιανισμό τους.

    Μεταξύ των εκθεμάτων συγκαταλέγονται πολλά βυζαντινά νομίσματα, αραβικά κοσμήματα, γερμανικά ξίφη, σκανδιναβικές καρφίτσες, σλαβικά νομίσματα, ελληνικές εικόνες και σταυροί, μοραβικά δαχτυλιδια κ.α., τα οποία βρέθηκαν στην Πετρούπολη, το Νοβγκοραντ, το Σμολενσκ, το Κουρσκ, το Ριζάν το Κίεβο και σε άλλες περιοχες από όπου πέρασαν οι Βάραγγοι.

    Τα εκθέματα αποτελούν απόδειξη, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα, ¨Kommersant Daily¨, των στενών σχέσεων που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους οι βόρειοι, οι νότιοι και οι δυτικοί λαοί κατά τη διάρκεια της πρώϊμης μεσαιωνικής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Το Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, για Πρόεδρο της Βουλής.

    Η απόφαση πάρθηκε χθες το βράδυ σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο συνήλθε για να μελετήσει το θέμα.

    Την υποψηφιότητα του Λυσσαρίδη έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει και το ΑΚΕΛ.

    [11] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων, που συζήτησαν χθές στην Ουάσιγκτον, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, Ουόρεν Κρίστοφερ και Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    Σύμφωνα με Αμερικανό επίσημο, η συζήτηση έγινε με στόχο το συντονισμό των κινήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία συμφωνούν σε γενικές γραμμές πάνω στη μεθόδευση της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, προβληματίζονται έντονα για το χρόνο εκδηλωσής της εξ αιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία.

    [12] Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό εκδήλωσε η Ρωσία. Πρότεινε σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Asvake_ar σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με στόχο την ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό πρίν τη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στις 11 Ιουνίου, στη Γενεύη. Σχετικό μήνυμα έστειλε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τα Υπουργεία Εξωτερικών των άλλων τεσσάρων μόνιμων μελών.

    Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εισηγείται επίσης, όπως η σύσκεψη πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στη Γενεύη και σε αυτή να πάρει μέρος και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Η εισήγηση των Ρώσων κινείται στα ίδια επίπεδα με την πρόταση τους για συντονισμό των προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό. Επιπλέον, ζητούν να γνωρίζουν τις προθέσεις του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού πριν αυτός συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Εκφράζουν δε την επιθυμία στη συνάντηση αυτή να πάρει μέρος και ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Χαν Σουνγκ- Τζιού.

    Στη ρωσική πρόταση δεν έχουν έως τώρα απαντήσει ο ΟΗΕ και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [13] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Η εμπλοκή της Ευρωπαικής Ενωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ήταν στο επίκεντρο των χθεσινών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, στο Παρίσι.

    Ο κ.Μιχαηλίδης συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογο του, Ερβέ ντε Σαρέτ, προς τον οποίο τόνισε την ανάγκη για ενεργό ενδιαφέρον της Ευρωπαικής Ενωσης και της χώρας του ειδικότερα, στις προσπάθειες που καταβάλονται για λύση του Κυπριακού με βάση το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο ντε Σαρέτ υπέδειξε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ταχεία λύση του Κυπριακού και συμφώνησε ότι η Ευρωπαική Ενωση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τονίζοντας την επιθυμία της Γαλλίας να βοηθήσει ενεργά και αποτελεσματικά. Στη συνάντηση παρίστατο και ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ιρλανδό ομόλογο του, Ντίκ Σπρίνγκ, με τον οποίο θα συζητήσει και πάλι το θέμα της εμπλοκής της Ευρωπαικής Ενωσης στο Κυπριακό.

    [14] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι κατά πόσο επιθυμούν ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ανέφερε εξάλλου ότι, στη συνάντηση του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, την ερχόμενη Τετάρτη στη Κωνσταντινούπολη, δεν αναμένει ότι θα συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο.

    "Αυτό το θέμα", είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, "το sufgt^sale με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και με άλλους και εκφράσαμε την αντίθεση μας, γιατί, με την εγκατάσταση της δύναμης θα καταργηθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο Κλίντον, τη χαρακτήρισε προεκλογικό πυροτέχνημα του Αμερικανού Προέδρου.

    Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει φακέλους για το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, σε αντιπερισπασμό για τη συνάντηση, έχει διαβιβάσει γραπτώς τις απόψεις του στην αμερικανική πλευρά.

    [15] ΑΡΧΙΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Αρχισε χθές δοκιμαστικά, να ρέει το πετρέλαιο στον αγωγό Κιρκούκ -Γιουμουρταλίκ.Οι τεχνικές εταιρείες θα ελέγξουν ολόκληρο τον αγωγό,για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν διαρροές. Η κανονική λειτουργία του αγωγού έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στο τέλος του Ιουνίου.Η ροή πετρελαίου απο το ιράκ πρός τη Μεσόγειο είναι πλέον εφικτή,έστω και με περιορισμούς,μετά την μερική άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ,που είχαν ληφθεί σε βάρος του ιράκ,μετά τον πόλεμο του κόλπου. Στο μεταξύ στην Τουρκία, επικρατεί ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα των πετρελαιαγωγών,καθώς με την λειτουργία του αγωγού Κιρκούκ - Γιουμουρταλίκ, επαναφέρεται το θέμα της κατασκευής και του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν, που θα μεταφέρει το πετρέλαιο απο το Αζερμπαϊτζάν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο,αποφεύγοντας τα στενά του Βοσπόρου. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, αναμένεται στην Τουρκία επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να εξετάσει τις προϋποθέσεις κατασκευής του αγωγού και να συντάξει μελέτη σκοπιμότητας.

    [16] ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 465 ΕΚ.ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

    Στις αρχές Ιουλίου η Βουλγαρία αναμένεται να λάβει δάνειο ύψους 465 εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενωφ σε ομιλία του στο βουλγαρικο κοινοβουλιο.

    Ο κ.Βίντενωφ υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ήταν επιτυχείς τόνισε ότι αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας απο το διοικητικό συμβουλιο του χρηματοπιστωτικού οργανισμου.

    Τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 140 δις λέβα έως το τέλος του έτους, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από τους επιπλέον φόρους στα εισαγόμενα, την αύξηση της φορολογίας γενικότερα καθώς και τη δραστική μείωση των εξόδων στον κρατικό τομέα.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση των τιμών υγρών καυσίμων, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών jai των συγκοινωνιών προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ. Τόνισε όμως ότι θα ληφθουν μέτρα για την προστασία των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων,

    Υποσχέθηκε απο του βήματος της βουλής την αναζήτηση ευθυνών για τη δραματική μείωση του εθνικου νομίσματος έναντι του δολαρίου, την πτώχευση των Τραπεζών και την κρισιμη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χωρας ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στη διοίκηση της Τράπεζας Βουλγαρίας την επόμενη εβδομάδα.

    Εξάλλου, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς το βουλγαρικό λαόε απο την κρατική βουλγαρική τηλεόραση ο κ.Βίντενωφ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Βουλγαρία δεν έχει πλέον άλλη επιλογή εκτός από το να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του Διεθνους Νομισματικου Ταμείου για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας με το διεθνή οργανισμο διαφορετικά, όπως υπογραμμισε η χώρα οδηγείται σε οικονομική καταστροφή και υπερπληθωρισμό.

    Για το ίδιο θέμα ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ρουμεν Γκετσεφ, δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα ¨Παρι¨ ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ της Βουλγαρίας και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων και 1 δις δολάρια.

    Οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατοτητες της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, υπογραμμισε ο κ.Γκέτσεφ.


    [Γ] ΔΕΛΤΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    [17] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΒΟΔΙΝΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΕ

    Την άποψη ότι έχουν πλεόν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προοπτικές για μερική άρση του εμπάργκο στην εξαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος την επόμενη εβδομάδα εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η άποψη αυτή κυριαρχεί στους κόλπους της Ένωσης παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν στον Επίτροπο της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, κ.Φράντς Φίσλερ, ότι ίσως χρειαστούν έως και 8 χρόνια προκειμένου να διαπιστωθεί αν και με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί η νόσος των "τρελών αγελάδων" στον άνθρωπο.

    [18] ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕDA

    Στις 10 Ιουνίου πρόκεται να συζητηθεί εκ νέου στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί, το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA , το οποίο αφορά στη χρηματοδότηση μεσογειακών χωρών όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Τουρκία. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννος Κρανιδιώτης σε τροπολογία που κατέθεσε ζητά ως προϋπόθεση για την εκταμίευση κονδυλίων από τις ενδιαφερόμενες χώρες το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων κάθε χώρας καθώς και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

    [19] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ PKGQOVOQIJG ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Το δέκατο παγκόσμιο συνέδριο της τεχνολογίας στην πληροφορική,στο οποίο θα συζητηθούν οι νέες μέθοδοι στην τεχνολογία της πληροφορικής, πρόκειται να διεξαχθεί στο Μπιλμπάο της Ισπανίας από 3 έως και 5 Ιουνίου.

    Οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του συνεδρίου πρόκειται να επικεντρωθούν στις προοπτικές και τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και στον αντίκτυπό τους στην κοινωνία της πληροφορίας.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα του βιομηχανικού και του τηλεπικοινωνιακού τομέα, κ.Μάρτιν Μπάνγκεμαν, θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής που ακολουθεί η Ένωση στον τηλεπικοινωνιακό τομέα.

    [20] ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 100% ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Την πολιτική της στις παροχές οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη-μέλη για την έρευνα και την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα επαναπροσδιόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέποντας την παροχή βοήθειας ως και 100%.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη δημοσίευση ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

    [21] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Η ΕΕ

    Προειδοποίηση προς τη Γερμανία λόγω του αυξανόμενου ελλείματος στον προϋπολογισμό της απηύθυνε η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η νομισματική επιτροπή της Ένωσης πρότεινε να συμπεριληφθεί η Γερμανία από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ στον κατάλογο των χωρών που πρέπει εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την οικονομία τους.

    [22] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 17,6 εκατομμυρίων ECU (5,3 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών) προς τον παλαιστινιακό λαό της Υπεριορδανίας και της λωρίδας της Γάζας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υποδομής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στις περιοχές αυτέΣ.

    [23] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α. ΚΟΚΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Την ανάγκη να κατοχυρωθεί θεσμικά η επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, με την ευκαιρία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, μέσα από την αναθεωρημένη Sumh^jg του Μάαστριχτ, επεσήμανε η ευρωβουλευτής Αγγέλα Κοκκόλα, η οποία παρουσίασε σχετική έκθεση στην Επιτροπή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα της γυναίκας.

    Η κ. Κοκκόλα σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ένας απολογισμός σε κάθε Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε, για το αν και πόσα προγράμματα υπάρχουν που αναφέρονται σε γυναίκες και πως θα πρέπει επίσης να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων προγραμμάτων και δράσεων.

    Η κ.Κοκκόλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να προωθηθεί το ζήτημα των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών στο σύνολο των κοινοτικών πολιτικών.

    [24] ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

    Μήνυση κατά της Ιαπωνίας κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της στάσης της Ιαπωνίας όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα στις ηχογραφήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 31 May 1996 - 14:26:29