Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (27/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ:ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΑΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.

  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΙΛΑΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [07] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [08] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

  • [09] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ

  • [10] Ν.ΜΑΡΤΑΚΗΣ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

  • [11] Αναβάλλεται η ένταξη της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) - Νέα λίστα δεσμεύσεων για την Κροατική Κυβέρνηση από το Συμβούλιο Υπουργών του ΣτΕ

  • [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [13] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [14] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ

  • [15] MEΘΟΔΟΙ ΦΑΙΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΙΝΣΤΟΝ

  • [16] Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ''ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ''ΧΟΥΡΙΕΤ'' ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΜΙΑΣ''

  • [17] ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ, ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [19] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [20] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

  • [21] ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΚΑΛΙ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥ

  • [22] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [23] ΕΚΚΛΗΣΗ Ζ. ΖΕΛΕΦ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [24] Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [25] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΗ ΣΥΜΕΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού, συνεργασίας και διαμόρφωσης κοινής πολιτικής των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πωλίν Γκρην. Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εν' όψει της αυριανής επίσκεψης της κ. Γκρην στην Αγκυρα.

    "Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η πιο δυνατή παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη", είπε ο κ. Σημίτης, ο οποίος προέβαλε ως επιτακτική την αναγκη συνεργασίας των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να προσδιοριστούν οι βασικές κατευθύνσεις του και να διαμορφωθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει.

    "Είναι ανάγκη να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε, να έχουμε μια κοινή πολιτικη ώστε να προσδιορίσουμε ποιές θα πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις για το σοσιαλιστικό κόμμα στην Ευρώπη, ποιά πολιτική πρέπει να ακολουθήσει αυτό στην διαμόρφωση της νέας Ευρώπης και πως θα πετύχουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε μια αναπτυξιακή δυναμική, να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια πολιτική άμυνας ώστε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στα ιδεώδη μας και τους στόχους μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ:ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση της εθνικής μας φυσιογνωμίας και η παγίωση ενός σύγχρονου ανεπτυγμένου κράτους.

    Αυτό υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας κατά την εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του και έχει ως θέμα "Εξωτερική πολιτική και ΜΜ.Ε".

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η τηλεόραση πρέπει να κρατήσει τον εθνικό της χαρακτήρα ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα << \mhqypo>> κάνοντας λόγο για άσκηση προσωπικής ευθύνης.

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Ναζίμ Ακίμα ο οποίος επεσήμανε από την πλευρά του ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική πολιτική της.

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής παρατήρησε ότι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης είναι θετικός σε ότι αφορά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αρκεί- όπως είπε- να μην γίνεται εκμετάλλευσή της από τους πολιτικούς.

    Εν τω μεταξύ ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χικμέτ Τσετίν κατηγόρησε τα ελληνικά ΜΜΕ για κινδυνολογία τονίζοντας ότι έχουν μεγαλύτερη ευθύνη στο θέμα της κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο κ. Τσετίν πρόσθεσε ότι η πολιτική και τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει καχυποψία στους δύο λαούς.

    Υποστήριξε ακόμα την πρωτοβουλία Γιλμάζ ενώ πρότεινε ως εναλλακτική λύση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών το διάλογο και την ειρήνη λέγοντας χαρακτηριστικά "Το Αιγαίο ας γίνει μια θάλασσα συνεργασίας και ευημερίας".

    Κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την Ευρωπαΐκή Ενωση ως ένα ραβδί που χτυπά την Τουρκία.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΑΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Πληθώρα δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται για το εσωτερικό κοινό της γειτονικής χώρας" τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις θέσεις που διατυπώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι περί διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου εφ΄όλης της ύλης.

    "Είναι γνωστό ότι στην Τουρκία είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση" είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό το κλίμα δεν ευνοεί την προσέγγιση των δύο χωρών.

    Επανέλαβε ωστόσο ότι πάγια πολιτική της Ελλάδας είναι η βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνει η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του στις 3 Ιουνίου στο Βερολίνο. Αναφερόμενος στο αντικείμενο της συνάντησης είπε ότι το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από όλα όσα θα έχουν προηγηθεί τις μέρες που διανύουμε τώρα.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.

    "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει όλες τις εγγυήσεις για τη διαφάνεια στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού υπογράμμισε ότι "ο νόμος 2328/95 για τη λειτουργία των ΜΜΕ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση" και ότι "έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε τομείς, όπως η ονομαστικοποίηση των μετοχών, οι ραδιοσυχνότητες, to αγγελιόσημο", πρόσθεσε ακόμα ότι: "Σε εξέλιξη βρίσκονται η κατάρτιση των Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, που προβλέπονται για τα θέματα της κρατικής διαφήμισης, της μέτρησης της πραγματικής διαφήμισης, της απασχόλησης των δημοσιογράφων στο δημόσιο τομέα, του ελέγχου των ασυμβιβάστων και της οικονομικής συγκέντρωσης στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ.

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Μιχ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" κατα την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι "οι δύο χώρες ζούν περισσότερο με το παρελθόν και αφήνουν να τους διαφύγει το παρόν και το μέλλον" και πρόσθεσε πώς και οι Ελληνες και οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η προσέγγιση θα είναι επωφελής και για τους δύο.

    "Και οι δύο, είπε, πιστεύουν ότι υπάρχει απειλή απο την άλλη πλευρά.Εγώ δεν το πιστεύω και τη θέση μου αυτή την έχω εκφράσει επανειλημμένα."

    Αναφερόμενος στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε ότι "συμφωνεί ολόψυχα με την θετική ψήφο της Ελλάδος για την πραγματοποίησή της" διεκρίνισε όμως ότι "δεν αντιλαμβάνεται το ελληνικό βέτο στην οικονομική βοήθεια πρός την Τουρκία,μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος MEDA" και γι΄αυτό αντιτάσσεται στην επιλογή αυτή.

    Για το θέμα των βραχονησίδων ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "είναι ένα απο τα νομικά ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες,που μπορεί να παραπεμφθεί σε διεθνές νομικό όργανο" ενώ χαιρέτισε τη δήλωση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ,την οποία ερμήνευσε "ως αποδοχή του status quo στο Αιγαίο".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε κατα της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ και την κατηγόρησε μεγάλο σφάλμα "όταν πρόφερε το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων απο 6 σε 12 μίλλια.

    "Τέτοιες δηλώσεις,είπε, οδηγού σε κηρύγματα πολέμου.Αντίθετα ο Προεδρος Ντεμιρέλ είχε πεί ότι,όταν υπάρξουν διαφωνίες,θα πρέπει να δοκιμαστούν όλοι οι ειρηνικοί τρόποι και κανείς δεν πρέπει να απειληθεί με πόλεμο."

    Για όσα υποστηρίζει η Τουρκία για τη δήθεν "τουρκική μειονότητα" της Θράκης ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις για διακρίσεις και πιέσεις σε βάρος της μουοσουλμανικής μειονότητας. "Μπορεί στο παρελθόν να συνέβησαν ανεπιθύμητα γεγονότα.Ομως,τώρα, δεν υφίστανται.Εδώ και πολλά χρόνια οι συνθήκες είναι ίδιες με των χριστιανών κατοίκων της Θράκης.Οταν, όμως κάνετε λόγο για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη,θα πρέπει να σας θυμίσω τη μοίρα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, που έχασε τις περιουσίες της,που διώχθηκε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα σας,ενώ η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αυξάνεται και ευημερεί."


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΙΛΑΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    "Ιστορική τομή" για τον αλβανικό λαό χαρακτηρισε ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα το μεγάλο ποσοστό που έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα κατά τις χθεσινές εκλογές και πρόσθεσε ότι αυτό καταδεικνύει τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας του.

    Ο κ. Μπερίσα, στη 2ωρη περίπου συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο, τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας και ιδιαίτερα τις γειτονικές χώρες που βοήθησαν στη μεγάλη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτιμώντας ότι "νίκη αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλη ήττα των αλβανών μαρξιστών", λέγοντας ότι "η ανευ όρων παράδοση του αντιπάλου είναι η μεγαλύτερη δυνατή νίκη"

    Εξηγώντας τα αίτια της νίκης ο κ. Μπερίσα ανέφερε το δημοψήφισμα της 6ης Νοεμβρίου 1994, τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη διεθνή αλληλεγγύη και τη υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων αλλά και την ικανότητα των ίδιων των αλβανών να αξιοποίησουν τις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργεί το πνεύμα ελευθερίας και ελευθερίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία.

    Σχολιάζοντας το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας τόνισε ότι ήταν η πιό πολιτισμένη εκλογική καμπάνια, η πιο ήπια που γνώρισε ποτέ η χώρα και υπογράμμισε το νεαρόν της ηλικίας των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος σε αντίθεση με τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης του "Κόκκινου Μετώπου". Είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπερίσα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντικατέστησε τους διανοουμένους πρώτης κλάσης με πολιτικούς γκάνγκστερς"

    Χαρακτήρισε "μοιραία και την πιο λανθασμένη επιλογή για τους ίδιους" την απόφαση του "Κόκκινου Μετώπου" να αποσυρθεί από τις εκλογές και αναρωτήθηκε γιατί αυτή δεν έγινε μιά μέρα πριν από τις εκλογές,και γιατί οι κύριοι της αντιπολίτευσης δεν περίμεναν να ακούσουν και την άποψη των ξένων παρατηρητών.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριττάν Σέχου, στη παρέμβασή του, είπε ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα και εμπόδια και αφού δεν τα κατάφερε προτίμησε να αποχωρήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, πόσο μπορεί το δημοκρατικό πολιτευμα να λειτουργήσει, σε ενδεχόμενη απουσία της αντιπολίτευσης, ο κ. Μπερίσα με αρκετή δόση αυτοπεποίθησης απάντησε: "Ηταν δικιά τους επιλογή, άρα σωστό και δίκαιο να υποστούν και τις συνέπειες αυτης της επιλογής τους".

    Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, αν το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Μπερίσα απάντησε ότι η Αλβανία υποστηρίζει την εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το πρόβλημα αυτό και πρόσθεσε ότι "ήδη πετύχαμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα και θέλουμε να ελπίζουμε ότι le την βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων θα βρεθεί λύση".

    Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή μετά τις εκλογές ο κ. Μπερίσα απάντησε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιδιώξει την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική πρόοδο των σχεσεων. Πρόσθεσε δε ότι μόλις ολοκληρώσει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαι πεπεισμένος οτι η επίσκεψη αυτή θα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω συμβολή της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων".

    Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να πραγματοποιήσουν αύριο μαζική διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νοθεία στις εκλογές. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ.

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βασίλης Μέλος, σε δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι το κόμμα του "δεν έχει αποσύρει τις υποψηφιότητες βουλευτών. Υπάρχει η εκτίμηση ότι πράγματι υπήρχε κύμα βίας και προσπάθεια νοθείας και κατόπιν τουτου η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να αποσύρει τα μέλη των εκλογικών επιτροπών".

    Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Σοσιαλιστικό δίνουν μεγάλη σημασία στη στάση που θα κρατήσει το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες βράδυ έγιναν προσπάθειες και δόθηκαν υποσχεσεις για βουλευτικές έδρες προκειμένου να μην αποσυρθεί από τις εκλογές.

    Απαντώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Μέλο τόνισε ότι: "κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι πιθανή η συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, ύστερα όμως από τις εξελίξεις αυτές, κατι τέτοιο αποκλείεται.

    Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου και σε ανακοίνωση που εξέδοσε η Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ που παρακολούθησε την διεξαγωγή των εκλογών στην Αλβανία έδινε ουσιαστικά το "πράσινο φως" για την νομιμοποίηση του αποτελέσματος.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Αλβανία μέσα σε λίγα χρόνια σημείωσε σημαντική πρόοδο στον εκδημοκρατισμό της χώρας και οι εκλογές αυτές πρόκειται να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο σ'αυτή την κατεύθυνση.

    Η αντιπροσωπεία επίσης εξέτασε κυρίως θέματα νομικής φύσεως και είχε επαφές με αξιωματούχους για το νόμο "περί γενοκτονίας". Σύμφωνα με το νόμο αυτό συλλαμβάνονται και δικάζονται αξιωματούχοι του κομμουνιστικού καθεστώτος και η αντιπροσωπεία θεωρεί ότι ο νόμος αυτός περιλαμβάνει διαδικασίες που δεν είναι τελείως διαφανείς, και όρους που περιορίζουν την δυνατότητα του εκλογικού σώματος να επιλέγει τους υποψηφίους του.

    Σχετικά με την ενημέρωση των κρατικών ΜΜΕ αποφάνθηκε ότι δεν ήταν εντελώς αμερόληπτα, παράλληλα όμως αναγνωρίζει ότι έκαναν σωστά το καθήκον της ενημερωσης.

    Εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι των εκλογικών τμημάτων εκτέλεσαν το καθήκον τους και απευθύνει έκκληση στις αρχές και στα κόμματα να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε και ο δεύτερος γύρος των εκλογών να πραγματοποιηθεί σε ομαλή και ειρηνική ατμόσφαιρα και οι κάποιες ατέλειες που εμφανίστηκαν στον πρώτο γύρο να μην επαναληφθούν.

    Τέλος σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου αν οι παρατηρητές του OASE εκτιμούν ότι οι εκλογές ήταν καλύτερες, μέτριες ή χειρότερες απάντησαν ότι υπήρξαν και καλύτερες και χειρότερες.

    [07] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Την απαρχή μιας περιόδου πολιτικών αναταραχών στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας σηματοδοτεί ενδεχομένως η αποχώρηση του Σοσιαλιστικου Κόμματος και άλλων επτά κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, λίγο πριν το τέλος τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά τη διεξαγωγή τους και καταγγέλοντας το Δημοκρατικό Κόμμα για νοθεία των εκλογών.

    Χθες το απόγευμα, και ενώ είχε ψηφίσει το 50% του εκλογικου σωματος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις εκλογές καταγγέλοντας την άσκηση πιέσεων στους αντιπροσώπους του κόμματος στα εκλογικά τμήματα από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλα και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας.

    Ακολούθησε η αποχώρηση του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα κατέστησε, με δηλώσεις του, υπεύθυνους για ¨το εκλογικό μαγείρεμα¨, όπως είπε, τις ΗΠΑ αλλα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αργότερα ανακοίνωναν την αποχώρησή τους και τα κεντρώα και αριστερά κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος ανήγγελε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δια της κρατικής τηλεόρασης, τη νίκη του Δημοκρατικου Κομματος, ευχαριστώντας ¨το Θεό και τους ψηφοφόρους¨.

    Ενδεικτικές των παρατυπιών που κατήγγειλε η αλβανική αντιπολιτευση είναι και οι διαπιστώσεις του παρατηρητή, Ζαν Φρανσουα Βαλεν, του γαλλικου Σοσιαλιστικού Κομματος, ενός εκ των 400 διεθνών παρατηρητών που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία. Κατά τον κ.Βαλεν, οι εκλογές στην Αλβανία ¨υπήρξαν άνισες¨ ενώ όπως υποστηριξε από τα δέκα εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκε μόνο στο ένα υπήρχε αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης στην επιτροπή που επέβλεπε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

    Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει το 60-65% των ψήφων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής Τριτάν Σέχου.

    Η απουσία της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων των κομματων της αντιπολίτευσης από τις εφορευτικές επιτροπές, όπως εκτιμουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι δυνατόν να επιτείνει την ένταση στην Αλβανία, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να διαμορφωθεί ¨τεχνηέντως¨ από τους εκπροσώπους του Δημοκρατικου Κόμματος.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, έκανε λόγο για ¨καθολική νίκη¨του Δημοκρατικου Κομματος και ανέφερε ότι σε εθνικό επίπεδο το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 65%. ¨Πρόκειται για την ίδια θεαματική νίκη όπως και στις προηγούμενες εκλογες του 1992¨, σημείωνε ο κρατικός ραδιοσταθμός.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα το Σοσιαλιστικό Κομμα αναμένεται το μεσημερι να ανακοινώσει την περαιτέρω στάση του ενόψει των, δραματικών, όπως χαρακτηρίστηκαν από πολιτικούς αναλυτές, εξελίξεων στις χθεσινές εκλογές.

    Πάντως, ο ηγέτης του Δημοκρατικου Κόμματος, Τριτάν Σέχου δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το νέο αλβανικό κοινοβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα ακόμα και αν η αντιπολίτευση συνεχίσει να απέχει από αυτό.

    Οπως ανακοινώθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικης Επιτροπής, στις εκλογές προσήλθε το 80% των 2,2 εκατομμυρίων του εκλογικου σώματος της Αλβανίας.

    [08] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Να εξετάσει τον τρόπο διεξαγωγής των χθεσινών εκλογών στην Αλβανία, κατά την προσεχή της συνεδρίαση στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 13 Ιουνίου, αποφάσισε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συνεδρίασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου της Συνέλευσης. Παράλληλα, η Ολομέλεια της Πολιτικής Επιτροπής ενέκρινε το αίτημα που υπέβαλλε ο ειδικός εισηγητής της Επιτροπής για την κατάσταση στην Κύπρο, λόρδος Φίσμπεργκ, να μεταβεί εκ νέου στη Μεγαλόνησο, για επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να συντάξει νέα έκθεση για την κατάσταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επίσης, η Ολομέλεια της Επιτροπής ανανέωσε την εντολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούγγρο βουλευτή, Αντράς Μπάρσονι, να συνεχίσει την αποστολή ελέγχου της τήρησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τις παραπάνω αποφάσεις ανακοίνωσε στον Τύπο το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και τακτικό μέλος της Πολιτικής και της Διαρκούς Επιτροπής, βουλευτής της Ν.Δ., Αριστοτέλης Παυλίδης, μετά τη λήξη των εργασιών της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το καταστατικό, κεκλεισμένων των θυρών.

    Το θέμα του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών στην Αλβανία τέθηκε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης από μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας και από τον κ. Παυλίδη. Ο Έλληνας βουλευτής ρώτησε τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, Ντανιέλ Ταρσίς, γιατί το Συμβούλιο, αφού παρακολουθούσε όλες τις διαμαρτυρίες για την προεκλογική εκστρατεία στην Αλβανία, δεν όρισε παρατηρητές, ο κ.Ταρσίς, απάντησε ότι στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου δεν είναι απαραίτητο να ορίζονται παρατηρητές.

    Σε ό,τι αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέϊτον, που απασχόλησαν αντίστοιχα τις δύο υποεπιτροπές της Πολιτικής Επιτροπής, οι οποίες συνεδρίασαν νωρίς το πρωί πριν την Ολομέλεια της Επιτροπής, αποφασίστηκε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου, σχετικά με τη Μέση Ανατολή, στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής στο Ταλίν και να επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία ειδική ομάδα της Πολιτικής Επιτροπής, προκειμένου το Συμβούλιο να σχηματίσει ακριβέστερη άποψη.

    [09] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η νομιμοποίηση tou μονοκομματικού κράτους, που επιδιώκει το καθεστώς Μπερίσα, στην Αλβανία ζητά με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος υπογραμμίζει ότι η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την εκλογική διαδικασία είναι αποτέλεσμα σωρείας αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, της καλλιέργειας κλίματος φοβίας, του αποκλεισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις επιτροπές αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των εκλογών και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Επισημαίνει δε ότι τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν δηλώσεις ξένων παρατηρητών για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

    [10] Ν.ΜΑΡΤΑΚΗΣ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

    Για "βάναυση παραβίαση" των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία" και "οργανωμένο σχέδιο αποκλεισμού της" κάνει λόγο η Πολιτική Ανοιξη σχολιάζοντας το θέμα των χθεσινών εκλογών στη γειτονική χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαρτάκης απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να καταγγείλει το καθεστώς Μπερίσα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης "για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του", όπως σημειώνει, και με σκοπό "να διαφυλάξει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας".

    [11] Αναβάλλεται η ένταξη της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) - Νέα λίστα δεσμεύσεων για την Κροατική Κυβέρνηση από το Συμβούλιο Υπουργών του ΣτΕ

    Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής συζητήθηκε επίσης το θέμα της ένταξης της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με δεδομένη την αναβολή της ένταξης που είχε αποφασίσει το Συμβούλιο υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω των παραβάσεων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Κροάτης Πρόεδρος, Φράνιο Τούτσμαν.

    Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής , Βαν ντερ Λίντεν, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εγκρίθηκε η εισήγησή του, η οποία απαιτεί την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των 21 δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κροατία, ιδιαίτερα των τριών που αφορούν στην ελευθεροτυπία, στη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Δήμο του Ζάγκρεμπ (δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Κροατίας έχει απολύσει το Δημοτικό Συμβούλιο) και στην αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για αποδοχή της ένταξης της Κροατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον κ.Βαν ντερ Λίντεν το θέμα θα συζητηθεί ως κατ'επείγον στη Διαρκή (Μόνιμη) Επιτροπή την Τετάρτη, ενώ η ειδική ομάδα που θα επισκεφθεί τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα υποβάλλει έκθεση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο την επόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου το Συμβούλιο Υπουργών να καταρτίσει νέα λίστα δεσμεύσεων για την Κροατική κυβέρνηση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

    Ο κ.Λίντεν τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής εκλογών στο Ζάγκρεμπ και άρσης όλων των μέτρων που ισχύουν εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρούσματα κατά των εφημερίδων "Novi List" και "Panorama").

    [12] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    "Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Συμφωνία της Νέας Υόρκης ήρε κάποια από τα προβλήματα και το εμπόριο έχει αρχίσει να ανακάμπτει. H Θεσσαλονίκη έχει έναν σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει με το λιμάνι της. Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση όλων των εναπομείναντων προβλημάτων. Αυτά είναι τα προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεταξύ δύο γειτονικών χωρών".

    Τα παραπάνω τόνισε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου, με την οποία άρχισαν το πρωϊ στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Στα προβλήματα αυτά, όπως διευκρίνισε ο κ. Ταρσίς περιλαμβάνεται και το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα " ότι μπορεί να βρεθεί μια λογική λύση".

    Διευκρινίζοντας, δε, τη σημασία του όρου " λογική λύση" για το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού είπε ότι " λογικό κατά βάση σημαίνει ότι κάθε χώρα διαλέγει το όνομά της".

    " Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η φυσιολογική λύση για άλλες χώρες. Αλλά φυσικά αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν συμφωνίας και ελπίζω ότι θα υπάρξουν πολύ σύντομα συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ για οριστική λύση του προβλήματος", κατέληξε ο κ. Ταρσίς.

    [13] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντώνται αύριο στη Γενεύη για την προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και Εμρέ Γκιονενσαϊ στο Βερολίνο.

    Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να έχουν καλές σχέσεις εάν πρώτα δεν επιλυθεί το κυπριακό επεσήμανε χθες ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μιλώντας χθες στο Διεθνές Συνέδριο για την εξωτερική πολιτική που έγινε στην Αθήνα.

    Νωρίτερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι αν υπάρξουν βήματα συνέπειας, ειλικρίνειας και καλής διάθεσης από την Τουρκία για τη δίκαιη επίλυση των προβλημάτων τότε η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεργασθεί.

    [14] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Με συγκίνηση και ενθουσιασμό υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα οι κάτοικοι των περιοχών από όπου περνάνε οι αθλητές που τη μεταφέρουν στην Ατλάντα των ΗΠΑ όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Η αμερικανική εφημερίδα ¨Νιου Γιορκ Τάϊμς¨ αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο περιγραφονται οι εκδηλώσεις του πλήθους που παρακολουθούν τη μεταφορά της.

    ¨Την Ολυμπιακή φλογα που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και διανύει διαδρομή 15 χιλιάδων μιλίων κατά μήκος της Αμερικής μεταφέρουν 10 χιλιάδες λαμπαδηδρόμοι¨, σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι κατά τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας συγκεντρώνονται εκατοντάδες άτομα τα οποία παρακολουθούν τη μεταφορά της μέχρι τον προορισμό της¨.

    [15] MEΘΟΔΟΙ ΦΑΙΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΙΝΣΤΟΝ

    Ο σάλος που πρόσφατα ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το πανεπιστήμιο Πρίνστον της Νέας Υόρκης, ότι χρησιμοποιείται ως "προκάλυμμα της τουρκικής κυβέρνησης", όπως χαρακτηριστικά σημείωναν σε δημοσίευμά τους στις 22 Μαϊου οι "Τάϊμς της Νέας Υόρκης" και οι αποκαλύψεις που προηγήθηκαν απο αμερικανούς διανοούμενους και επίλεκτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, έφεραν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τα μέσα που μεταχειρίζεται ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας, προκειμένου να λησμονηθεί και να θεωρηθεί απο τις επόμενες γενιές ως "ανύπαρκτο γεγονός" η Αρμενική Γενοκτονία. Προσπάθειες paq|loier με αυτές που καταβάλονται- με τη συστηματική διαστροφή της ιστορικής πραγματικότητας, την πρόκληση σύγχισης στην κοινή γνώμη, την αμφισβήτηση ιστορικών στοιχείων αλλα και την αλλοίωση ιστορικών αρχείων- για την αντιμετώπιση απο την Αγκυρα της διεθνούς κατακραυγής για τις φυλακίσεις διανοουμένων και δημοσιογράφων,τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κυπρου, τη γενοκτονία σε βάρος του Κουρδικού λαού κ.α.

    Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα του δημοσιεύματος της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας: "Η προ τριετίας δωρεά 750.000 δολλαρίων στην έδρα "Ατατούρκ" του πανεπιστημιου του Πρίνστον, η εμφάνιση στο προσκήνιο του καθηγητή Heath W.Lowry, το ακαδημαϊκό έργο του οποίου χαρακτηρίσθηκε καυστικά σαν "κακοπροαίρετη υπεκφυγή" και η πρόσληψή του στο Πρίνστον, σαν προσπάθεια μιάς ξένης κυβέρνησης να αγοράσει "αξιοπιστία" για την προπαγάνδα της, αποτέλεσε το ξεκινημα διείσδυσης της τουρκικής κυβέρνησης σε ένα απο τα πλέον γνωστάαμερικανικά πανεπιστήμια".

    Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι ακόμη απο τον περασμένο Φεβρουάριο, εκατό και πλέον γνωστοί αμερικανοί διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αρθουρ Μίλλερ, ο Νόρμαν Μέϊλερ, ο Φρεντ Κάζιν, ο Ουϊλλιαμ Στίρον, ο Ντέϊβιντ Ρίσμαν κ.α. είχαν καταγγείλει με ενυπόγραφη διαμαρτυρία τους την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης, να καλλιεργήσει την άρνηση αποδοχής της Γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και τη διαφθορά των αμερικανικων ακαδημαϊκών κύκλων.

    Πρόκειται για προσπάθειες που απέβλεπαν στο να επιρρεασθούν αμερικανοί πανεπιστημιακοί και διανοουμενοι για την "άλλη πλευρά της ιστορίας", προκειμενου να ασπαστούν την τουρκική άποψη ότι η γενοκτονία των αρμενίων "ουδέποτε συνέβη", ότι "η Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη" ή στην καλύτερη περίπτωση ότι "ο όρος γενοκτονία δεν ισχύει".

    Κύριος μοχλός για την προώθηση της πολιτικής της Αγκυρας στους πανεπιστημιακούς κύκλους των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι είναι το "Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών", το οποίο ιδρύθηκε με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας το 1989. Και όπως διαπιστώθηκε, τον πρώτο κιόλας χρόνο της δημιουργίας του, ξόδευσε 264.593 δολλάρια, απο τα οποία 121.062 δολλάρια ήταν για χρηματοδοτήσεις προώθησης τουρκικών προγραμμάτων, ενώ έλαβε δωρεές 240.000 δολλαρίων, οι περισσότερες των οποίων προέρχονταν απο αμερικανικές εταιρείες πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, όπως η "Τζένεραλ Νταϊνάμικς" και η "Ουέστινχάους". Ο Γενικός Διευθυντής του ινστιτούτου,καθηγητής Heath W. Lowry, έγινε ο πρώτος κάτοχος της έδρας του Προγράμματος Τουρκικών Σπουδών "Ατατουρκ" στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μια έδρα που θεσπίστηκε μετά απο μια πρώτη οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας με 1,5 εκατ. δολλάρια.

    Μια επιστολή του καθηγητή Lowry, που έφερε στη δημοσιότητα στη διάρκεια πρόσφατης διάλεξής του στο "Πρίνστον Κλάμπ" της Νέας Υόρκης ο καθηγητής Peter Balakian,αποδεικνύει ότι αποτελεί τον κύριο σύμβουλο του Τούρκου πρέσβυ στα Ηνωμένα Εθνη, εκφράζει την επιθυμία ελέγχου τόσο των διανοουμένων όσο και της βιβλιογραφίας cia τη γενοκτονία, προσπαθεί να αφαιρέσει την ετικέττα της γενοκτονίας απο την αρμενική τραγωδία, αγνοεί το Ολοκαύτωμα των εβραίων, επειδή περιλαμβάνει τη γερμανική "συγνώμη" και τέλος χρησιμοποιεί ερμηνείες και αποσπασματικά κομμάτια της Ιστορίας για να δείξει ότι "κάτι έγινε" αλλα ποτέ γενοκτονία.

    [16] Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ''ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ''ΧΟΥΡΙΕΤ'' ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΜΙΑΣ''

    Ανεύθυνη χαρακτήρισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τη συμπεριφορά κατά την κρίση της Ιμιας, της εφημερίδας ''Χουριέτ'', στην παρέμβασή του που έκανε στο Συνέδριο με θέμα: ''Εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ''.

    Σημείωσε δε, ότι είναι άλλο πράγμα ένaς δήμαρχος να βάζει τη σημαία στο έδαφός του και άλλο αυτό που έκαναν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, δηλαδή να ασκούν εξωτερική πολιτική.

    Στη συνέχεια ο κ. Χόλμπρουκ, κατέκρινε τον Τύπο των δύο χωρών, ότι δεν διαδραμάτισε θετικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό στο οποίο είχε υποσχεθεί να παρέμβει, είπε πως η περίοδος που διανύουμε, μετά την αποχώρηση Παπανδρέου, την κρίση στην Ιμια και το πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία, διαμορφώνει συνθήκες αποτυχίας σε μία παρέμβαση, που αν γινοταν τώρα θα οδηγούσε σε οπισθοδρόμιση.

    [17] ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ, ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Επικράτησε, παρά τη μικρή μείωση των ποσοστών του, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Κύπρο, διατηρώντας την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν επίσημα, έλαβαν: Το ΔΗΣΥ, το κόμμα του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ποσοστό 34,47% (μείωση 1,34%) και διατήρησε τις 20 έδρες. Το ΑΚΕΛ έλαβε ποσοστό 33% (αύξηση 2,37%) και 19 έδρες, το ΔΗΚΟ, του Σπύρου Κυπριανού 16,43% (μείωση 3,17%) και 10 έδρες, η ΕΔΕΚ, του Βάσσου Λυσσαρίδη 8,13% (μείωση 2,76%) και 5 έδρες, ενώ το ΚΕΔ, του πρώην προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, έλαβε ποσοστό 3,69% και 2 έδρες.

    Τα κόμματα Νέοι Ορίζοντες 1,71%, ΑΔΗΣΟΚ 1,44%, Οικολόγοι 1%, και Ανεξάρτητοι 0,13% δεν έλαβαν ικανό ποσοστό για να αντιπροσωπεύονται στη νέα Βουλή. Η αποχή κυμάνθηκε στο 7,06%, ενώ τα άκυρα και τα λευκά στο 1,48% και 1,54% αντίστοιχα.

    Να σημειωθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο για πρώτη φορά διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Κληρίδη χαρακτήρισε o Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Μεγαλόνησο, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πορεία, για να οδηγήσει την Κύπρο στην Ευρώπη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, θα πρέπει νηφάλια και με σοβαρότητα να συζητηθούν οι πιθανότητες, ωστέ να συσπειρωθούν όλες οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις.

    Το ΔΗΚΟ παραμένει θεματοφύλακας της πολιτικής ομαλότητας και ρυθμιστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σταθερά στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής στη Μεγαλόνησο.

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, είπε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει ουσιαστικότατο ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις, όσον αφορά το εθνικό θέμα, την εναλλακτική πρόταση εξουσίας και άλλα.

    Τα ποσοστά δείχνουν πως το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών καθιερώνεται ως ένα παγκύπριο κίνημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Βασιλείου.

    Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Μιχαηλίδης, είπε ότι οι εκλογές στην Κύπρο διεξήχθησαν με απόλυτη τάξη και ομαλότητα και κατά τρόπο άψογο και αδιάβλητο.

    [19] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπέμπεται, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις προσεχείς ημέρες η Τουρκία, προκειμένου να δικαστεί η υπόθεση δύο Κουδρισών, της Σουκράν Αϊντίν και της Αζιζέ Μεντεσέ.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολιτίκα" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την υπόθεση της Αζιζέ Μεντεσέ και άλλων τριών γυναικών, που στις 25 Ιουνίου 1993 βασανίστηκαν και αναγκάστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους, . Η Σουκράν Αϊντίν βασανίστηκε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωρίο της και βιάστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης της

    [20] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

    O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄ πραγματοποίησε τετραήμερη περιοδεία στην περιοχή της Καππαδοκίας και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χριστιανικές εκκλησίες.

    Ο Παναγιώτατος λειτούργησε στο ναό του Αγίου Βασιλείου στη Σινασσό και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

    Η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" αναφέρεται στην περιοδεία του "πατριάρχη Φαναρίου" και τονίζει ότι "ο Βαρθολομαίος πραγματοποιεί συχνά τέτοιες περιοδείες στη w~qa".

    [21] ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΚΑΛΙ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥ

    Επιβεβαιώνονται και απο τουρκικής πλευράς,οι πληροφορίες ότι στη γενεύη θα πργματοποιηθούν οι χωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι με τον Προεδρο της Κύπρου Γλ.Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συναντήσεις,όπως γράφει η εφημερίδα Μιλλιέτ,σε ανταπόπριση απο την Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου.Πηγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανεφεραν ότι απο τις συναντήσεις αυτές και απο το αποτέλεσμα που θα έχουν ,θα εξαρτηθεί αν υπάρξει απ΄ευθείας συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Ντενκτάς.

    Στην ανταπόκριση της τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται ακόμη,οτι ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέρριψε αίτημα του Ραούφ Ντενκτάς να συνατηθεί μαζί του στην Κωνσταντινούπολη,στη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς οικοστικής διάσκεψης "HABITAT II".

    [22] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εάν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, θα υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό και από το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας να παραιτηθεί έπειτα από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου περί ακυρότητας της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Έχοντας την υποστήριξη του Προέδρου Σουλειμάν Ντεμιρέλ, ο Μεσούτ Γιλμάζ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να διαλύσει την κυβέρνηση με τη διαδικασία της πρότασης μομφής.

    Ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ, σύμμαχος του Πρωθυπουργού δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι πιθανόν να είναι αναγκαία. Δεν είναι όμως σαφές πόσοι από τους βουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους εκλέγονται για πρώτη φορά, είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τόσο σύντομα το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

    Η διαμάχη ανάμεσα στον Μεσούτ Γιλμάζ και την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλλέρ συνεχίστηκε μετά τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού και κορυφώθηκε όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της ανάμειξης της εταίρου του σε οικονομικά σκάνδαλα.

    Η Τανσού Τσιλλέρ, ηγέτης του κόμματος του Ορθού Δρόμου δήλωσε το Σάββατο ότι αποσύρει την υποστήριξη της από την κυβέρνηση, οι Υπουργοί όμως του κόμματος της θα paqale_moum στο κυβερνητικό σχήμα μέχρι την εξεύρεση λύσης στην κυβερνητική κρίση.

    Το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη του εκλογικού σώματος ανέρχεται πλέον στο 30% (από 21% τον περασμένο Δεκέμβριο). Οι Ισλαμιστές έχουν απειλήσει με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ μετά τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών το επόμενο Σαββατοκύριακο, εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν έχει παραιτηθεί μέχρι τότε.

    Η κυβερνητική διαμάχη φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο βουλευτές να αθετήσουν τις μετεκλογικές τους υποσχέσεις και να υποστηρίξουν τους Ισλαμιστές.

    [23] ΕΚΚΛΗΣΗ Ζ. ΖΕΛΕΦ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Εκκληση για αναθεώρηση του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος της Βουλγαρίας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος τόνισε στο κρατικό ραδιόφωνο πως "η Βουλγαρία χρειάζεται μια πιο ισχυρή προεδρευομένη Δημοκρατία σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο".

    Ακόμη, ο κ.Ζέλεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση Βίντενοφ, ότι είναι ανίκανη να οδηγήσει τη χώρα στην οικονομιά της ελεύθερης αγοράς.

    Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Βουλγαρίας, οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι τυπικές και η Βουλή μπορεί να απορρίψει το βέτο του.

    [24] Η ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Το θέμα των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και οι δυνατότητες και τα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, πρόκειται να απασχολήσουν την 18η Σύνοδο της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας- Βουλγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαΐου στη Σόφια.

    Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπειας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μ.Μπεντενιώτης, ενώ συμμετέχουν και οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου, Ν.Ζαχαριάδης και Β.Βλασσόπουλος και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών, Μεταφορών, Γεωργίας και Επικοινωνιών. Επίσης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, των ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής, Αγροτικής, Ιονικής, Τράπεζας Χίου, Μακεδονίας- Θράκης και του Επιμελητηρίου Δράμας.

    [25] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΗ ΣΥΜΕΩΝ

    Η επίσκεψη του έκπτωτου βασιλιά Συμεών το Β΄, στη Βουλγαρία, που άρχισε στις 25 Μαΐου, αποτελεί κεντρικό θέμα στις σημερινές εφημερίδες.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, εκτιμά πως "οι Βούλγαροι πολιτικοί πολύ επιπόλαια upot_lgsam τον πρώην μονάρχη, καθώς δεν αντελήφθησαν πως με την απόλυτη ανικανότητα που έδειξαν τα τελευταία έξι χρόνια, συνέβαλαν στην απροσδόκητη αύξηση των οπαδών της μοναρχίας στη χώρα".

    Η εφημερίδα "Τρουντ" γράφει ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποκάλεσε τον Συμεών τον Β΄ ως "τουρίστα" και ότι εάν ακολουθήσει τη σιδερένια σοσιαλιστική λογική του, θα κηρύξει και ως "μοναρχικούς" τους χιλιάδες πολιτες που συγκεντρώθηκαν στη Σόφια για να τον υποδεχτούν.

    "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θέλει να καταλάβει, πως αυτά τα ανθρώπινα κύματα μαίνονταν στην πραγματικότητα κατά του σκοταδιού, της έλλειψης στο ψωμί και της συρρίκνωσης των καταθέσεων των φτωχών στρωμάτων", γράφει η εφημερίδα.

    Ως ιστορική και άνευ προηγουμένου για τα βαλκανικά δεδομένα, χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και του έκπτωτου μονάρχη, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κομματος, Στέφαν Σάβοφ, τον οποιο επικαλείται η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας.

    Σε συνέντευξή του στην εφημεριδα "Ντεμοκράτσια", που πρόσκειται στην κεντροδεξιά "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", ο Συμεών ο Β΄ καθορίζει ως βασικό σκοπό της επίσκεψής του στη Βουλγαρία τη γνωριμία με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες του, πολιτικούς, οικονομολόγους κ.α.

    Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ από επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και το Βιετνάμ, τόνισε πως δεν ενδιαφέρεται για την επιστροφή του έκπτωτου βασιλιά και δεν προτίθεται να τον συναντήσει, καθως "υπάρχουν πολυ πιο σημαντικά ζητήματα, όπως οι διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 28 May 1996 - 11:30:22