Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 23 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

  • [02] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Υπάρχει θέμα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής που είναι ευθύνη του υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ"

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας εάν η Τουρκία εξακολουθεί να διατυπώνει τις θέσεις της για γκρίζες περιοχές"

  • [04] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [05] ΤΗ ΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

  • [06] ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KAI TH MAΛΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

  • [07] ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΝΔ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

  • [09] Η Γ.Γ.Α.Ε. ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • [10] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ-ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ C.C.R.E., P.MARAGALL

  • [12] ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΛΠΙΖΕΙ Η Γ.Γ ΤΗΣ CEMR

  • [13] ΘΕΣMΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

  • [14] Τ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ

  • [15] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Σ.Δ.


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [16] ΕΝΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΙ ΕΝΝΕΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [17] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ με αντικείμενο ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα το θέμα της ανεργίας.

    Ο κ. Σημίτης σε δηλώσεις του τόνισε ότι "οι θέσεις του κ. Σαντέρ συμπίπτουν σε γενικές γραμμές με τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης". Παρουσίασε δε τις βασικές κατευθύνσεις που διαγράφει η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας την ανάγκη "να δημιουργηθεί μια νέα δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση των καίριων κοινωνικών και εργασιακών προβλημάτων".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε τη "σημασία της συνέχισης και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των διαρθρωτικών πολιτικών και των κοινοτικών πλαισίων στήριξης" ως εργαλείων ανάπτυξης και περιορισμού της ανεργίας.

    Ανακοίνωσε ότι "η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο νόμου για μια πολιτική που θα ενισχύει την απασχόληση σε συνδυασμό με την κατάρτιση" και σημείωσε την ανάγκη αύξησης της κινητικότητας των εργαζομένων μέσω της άρσης των εμποδίων μετακίνησής τους λόγω των διαφορών των ασφαλιστικών συστημάτων.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει μια ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους της κοινότητας ώστε να αποφευχθούν στον Ελληνικό χώρο οι διαρθρωτικές κρίσεις σε τομείς που δεν είναι ακόμη αρκετά τεχνολονικά ανεπτυγμένοι και σημείωσε τη σημασία του καλύτερου συντονισμού των κοινοτικών πολιτικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, όπως είπε, δημουργούν πολλές νέες θέσεις απασχόλησης.

    [02] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Υπάρχει θέμα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής που είναι ευθύνη του υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ"

    "Υπάρχει θέμα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής που είναι ευθύνη του υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ και όχι θέμα συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο κ. Αρσένης ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου ο οποίος είχε επιρρίψει ευθύνες στις ένοπλες δυνάμεις για το ελληνοτουρκικό επεισόδιο στα Ιμια τόνισε ότι το θέμα για εκείνον έχει κλείσει και έχει ήδη τοποθετηθεί επ αυτού. "Το πρόβλημα τίθεται μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Πάγκαλου" συμπλήρωσε και γνωστοποίησε ότι στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με τον πρωθυπουργό δε θα συζητηθούν οι δηλώσεις Πάγκαλου αλλά αποκλειστικά και μόνο το θέμα της συγκρότησης επιστημονικής γραμματείας του ΚΥΣΕΑ.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας εάν η Τουρκία εξακολουθεί να διατυπώνει τις θέσεις της για γκρίζες περιοχές"

    "Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας εάν η Τουρκία εξακολουθεί να διατυπώνει αυτές τις θέσεις της για γκρίζες περιοχές". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος μεταξύ άλλων αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης και την ελληνικότητα του Αιγαίου.

    "Δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε συμπαθές αυτό το πρόσωπο της Τουρκίας" είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει μια ρευστότητα στη γειτονική χώρα καθώς η κυβέρνηση του κ. Γιλμάζ βρίσκεται προ της εξόδου της από την εξουσία. "Στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε μια ισχυρή πλειοψηφία", κατέληξε ο Υπουργός Τύπου.

    [04] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    "Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και πάγιες σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα εμμένει στη προσέγγιση βήμα προς βήμα των δύο χωρών με τον όρο η Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα στα Ιμια".

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος μεταξύ άλλων αμφισβήτησε τη συνθήκη Λωζάνης, μίλησε για γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο του οποίου αμφισβήτησε την ελληνικότητα του, ενώ δε δέχεται την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις περί γκρίζων περιοχών που δήλωσε ο κ.Γιλμάζ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται ότι υπάρχει τέτοιο θέμα παραπέμποντας και στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα.

    [05] ΤΗ ΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ένταση στο Αιγαίο αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις ενώ ο κ. Σαντέρ ο οποίος είχε δηλώσει ότι πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη των εταίρων για την Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της εγγύησης ότι τα ελληνικά σύνορα αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [06] ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KAI TH MAΛΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

    Την ευνοϊκότερη μεταχείρηση της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της Μάλτας, στο κοινοτικό πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA, επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Συγκεκριμένα, στην απάντηση της Κομισιον αναφέρεται ότι με βάση το σχέδιο του κανονισμού για το MEDA, χρηματοδοτούνται οι τρίτες μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Μάλτα και η Τουρκία. Ωστόσο, όπως τονίζει η Κομισιον όσον αφορά στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Κοινότητα, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων από το MEDA, που της αναλογούν.

    Παράλληλα η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Κύπρος και η Μάλτα, λόγω των χρηματοδοτικών προτοκόλλων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν παρά μόνο από το ένα τμήμα του MEDA, που τους αναλογεί.

    Σημειώνεται ότι στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν διευκρινίζεται το ύψος των εν λόγω χρηματοδοτήσεων.

    [07] ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΝΔ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Ορόσημο για τη νίκη της ΝΔ χαρακτήρισε την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος τον Ιούνιο, ο Μιλτιάδης Εβερτ εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

    Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο κ.Εβερτ κάλεσε σε συστράτευση τα στελέχη του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παραμεριστούν οι όποιες παραφωνίες και προειδοποίησε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι ''δε θα ανεχθεί εσωστρέφεια και μεμψιμοιρίες, γιατί τότε θα αναγκαστεί να κάνει πορεία προς το λαό και να πει τα πράγματα με το όνομά τους''.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ''παραλυσία'' και ''ανευθυνότητα'', ενώ υπογράμμισε ότι ''υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ υπουργών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ'', κάνοντας λόγο και για ρεβανσισμό.

    [08] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Το θέμα των πολιτικών συμμαχιών του ΚΚΕ είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συζητούνται στο συνέδριο του κόμματος οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στο Περισσό.

    Πολλοί από τους ομιλητές εκτιμούν ως ορθή την έως t~qa πολιτική του κόμματος αλλά παράλληλα διατυπώνουν προτάσεις για την αποδοτικότερη δράση των κομματικών οργανώσεων αλλά και την ενίσχυση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.

    Πάντως η τάση απόρριψης των πολιτικών συμμαχιών είναι αρκετά ισχυρή. Αντίθετα πολλοί ομιλητές τονίζουν την ανάγκη προσέγγισης του ΚΚΕ με την κοινωνική βάση των αλλων κομμάτων.

    [09] Η Γ.Γ.Α.Ε. ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Τέλος στα γραφειοκρατικά προβλήματα και στη δυσλειτουργία των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, δίνει τροπολογία, που ψηφίστηκε χθές ομόφωνα από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου "Η Ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και η διαπολιτισμική εκπαίδευση".

    Ετσι η Γ.Γ.Α.Ε. θα μπορεί πλέον απρόσκοπτα να καταρτίσει διάφορα προγράμματα που έχουν ως στόχο στην ενίσχυση των δεσμών των αποδήμων με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικά προγράμματα, κυρίως εθνικοτοπικά, σε διάφορα διαμερίσματα της ελληνικής επικράτειας αλλά και προγράμματα επαγγελματικής επανένταξης παλιννοστούντων.

    Σύμφωνα με σχετική διάταξη παρέχεται δυνατότητα διάθεσης των πιστώσεων που εγγράφονται στον ετήσιο προυπολογισμό της Γ.Γ.Α.Ε. σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή σε χορηγούμενα από το κράτος κοινωφελή ιδρύματα που υλοποιούν ή συμμετέχουν στην εκτέλεση προγραμμάτων της Γ.Γ.Α.Ε. καθώς και προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται απόο την Ευρωπαική Ενωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

    [10] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας "Η Ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και η Διαπολιτιστική Εκπαίδευση".

    Αξιοσημείωτο είναι ότι κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου 179 τροπολογίες για διάφορα θέματα από τις οποίες xgv_stgjam 42. Από αυτές, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι τροπολογίες με τις οποίες δίνονται διάφορα επιδόματα σε κατηγορίες υπαλλήλων όπως η χορήγηση επιδομάτων 25.000 δραχμών το μήνα στους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με τις γενικές εξετασεις και 18.000 δραχμές στους συμβούλους και προέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    Με άλλη τροπολογία που ψηφίστηκε δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητες που προέρχονται από τις σεισμόπληκτες περιοχές Αιγίου, Φωκίδας, Κοζάνης και Γρεβενών, να μετεγγραφούν σε κοντινά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε προς το παρόν δεκτές, παρά τη μάχη που δόθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων τις τροπολογίες που αφορούσαν ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών του εξωτερικού που είναι παιδιά πολυτέκνων οικογενειών ή κάτοικοι σεισμόπληκτων περιοχών.

    Ωστόσο ο κ.Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσει το θεμα με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ-ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ C.C.R.E., P.MARAGALL

    Αισιόδοξος ότι η αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ θα επιφέρει κάποιες βελτιώσεις στην εφαρμογή κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της νομισματικής ένωσης, της άμυνας, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας, αλλά απαισιοδόξος σε ό,τι αφορά στην επέκταση της αρχής της επικουρικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (C.C.R.E.), Πασκάλ Μαραγκάλ. Ο κ. Μαραγκάλ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 20ης Γενικής Συνέλευσης του C.C.R.E.

    "Δεν είμαι αισιόδοξος ότι η αρχή της επικουρικότητας θα επεκταθεί και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Διότι αρκετές χώρες αντιστέκονται σθεναρά στην εφαρμογή της, για την οποία οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν άμεσο ενδιαφέρον, καθώς όλα σχεδόν θα έπρεπε να γίνονται στο δικό τους επίπεδο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκάλ.

    Στο πλαίσιο αυτό, στις προτάσεις που θα υποβάλλει το Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση , σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, "θα αφορούν στην καθιέρωση μιας ουσιαστικής "Ευρώπης των πολιτών" με την Επιτροπή των Περιφερειών σε καίριο ρόλο".

    "Περιμένουμε η Επιτροπή των Περιφερειών να γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Και θα θέλαμε η Κομισιόν να παρουσιάσει το ετήσιο πρόγραμμά της πριν την Επιτροπή των Περιφερειών, ώστε η τελευταία να είναι σε θέση να πει τη γνώμη της για τη δράση της Κομισιόν", επεσήμανε ο κ.Μαραγκάλ.

    [12] ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΕΛΠΙΖΕΙ Η Γ.Γ ΤΗΣ CEMR

    Την ελπίδα ότι θα αναγνωριστούν οι πόλεις και οι περιφέρειες της Ευρώπης σαν πραγματικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γενική γραμματέας της CEMR Elisabeth Gateau με αφορμή την 20η συνέλευση των δήμων και περιφερειών της Ευρώπης που άρχισε χτες στη Θεσσαλονίκη. "Θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή των δήμων και περιφερειών με αυτή των κυβερνήσεων για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ . Θα είναι δύσκολη υπόθεση αλλά έχουμε υπομονή και είμαστε πολλοί. Είμαστε 2000 σύνεδροι εδώ και θα πούμε στην ΕΕ τι θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα" συνέχισε η κ Gateau. Παράλληλα τονίσε ότι στο συνέδριο μετέχουν και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Βαλτικής , η Ρωσία και η Ουκρανία και πολλές από αυτές θέλουν αν προετοιμαστούν για να γίνουν μέλη της ΕΕ

    Η γενική γραμματέας της CEMR υπογράμμισε ακόμη ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες της Ευρώπης περιμένουν πάρα πολλά από την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ γιατί θέλουν να αποτελέσουν τμήμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ καθώς είναι οι κοντινότερες αρχές στους πολίτες "Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των πολιτών, αν θέλουμε οι πολίτες στον δρόμο να καταλάβουν τι είναι Ευρώπη, πρέπει να δεχτούμε ότι οι κυβερνήσεις συντονίζουν τις πόλεις και οι περιφέρειες στην πορεία για το μέλλον της Ευρώπης"

    [13] ΘΕΣMΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Δύο προτάσεις, οι οποίες θα αφορούν στη σύσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσης Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικών Αρχών και την χάραξη Κοινής Ευρωπαϊκής Αστικής Πολιτικής πρόκειται να καταθέσει αύριο στην ολομέλεια του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE), που συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Οπως τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος σε συνέντευξη τύπου που paqaw~qgse το πρωί στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του συνεδρίου από την χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των τοπικών αρχών και των δημάρχων στην κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών για διεθνή προγράμματα συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά, δε, ειδικότερα, στην πρότασή του για την χάραξη Κοινής Αστικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σημείωσε ότι το 80% των Ευρωπαίων κατοικούν σε αστικά κέντρα και ότι για το υπόλοιπο 20%, του αγροτικού κατά κύριο λόγο πληθυσμού, έχει ήδη θεσπιστεί Κοινή Αγροτική Πολτική. Η Κοινή αυτή Αστική Πολιτική, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να αφορά σε θέματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής, προστασίας πολιτιστικών χώρων και παραδοσιακών κτιρίων, αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από τον αστικό τρόπο ζωής.

    [14] Τ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ

    Να επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο είναι ο επόμενος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Κλίντον. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να τη δούν ενωμένη και χωρίς ξένους στρατούς.

    Αυτά δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τζώρτζ Στεφανόπουλος σε ομιλία του στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, είπε ότι, για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και για το τι μπορεί να συμβεί μεταξύ Αθήνας -Αγκυρας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    Αναφέρθηκε στην επίσκεψη Κόρνμπλουμ στην περιοχή και είπε ότι σύντομα θα μεταβεί στην περιοχή και ο Ρίτσαρντ Μπίτι.

    "Επιθυμούμε διακαώς", πρόσθεσε, "να δούμε να σημειώνεται πρόοδος στο Κυπριακό και για αυτό συνομιλούμε με όλες τις πλευρές, γιατί 22 χρόνια είναι πολλά για τη διαίρεση της Κύπρου".

    Ο κ.Στεφανόπουλος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να εκλείψει η διαίρεση της νήσου και επιθυμούν να την δούν ενωμένη και χωρίς ξένους στρατούς.

    Το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή κυπριακών οργανώσεων και κοινοβουλευτικών παραγόντων από την Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στόχοι του συνεδρίου, τους οποίους ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, είναι η υιοθέτηση από την αμερικανική Βουλή και Γερουσία ψηφίσματος, που να προβλέπει αποστρατικοποίηση της Κύπρου, καθώς και ψηφίσματος για τους εγκλωβισμένους.

    Θα επιδιωχτεί, επίσης, μείωση της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου να πεισθεί να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό.

    [15] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Σ.Δ.

    Οι Ελληνες του Πόντου, αλλά και οι πολιτικοί πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση,μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου,και μετακινήθηκαν βίαια απο τις τότε σοβιετικές αρχές πρός άλεες περιοχές της ενδοχώρας, αναφέρονται σε ειδική έκδοση,που κυκλοφόρησε στο χώρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,στη Νέα Υόρκη. Στην έκδοση αυτή, που κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων,καταγράφονται τα προβλήματα των προσφύγων, των εκτοπισμένων και των μεταναστών, με αφορμή την περιφερειακή διάσκεψη της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης,που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 30 και στις 31 Μαίου.Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και η Ελλάδα . Οπως τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα "η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης επέφερε τη μεγαλύτερη και πλέον σύνθετη μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.Συνολικά, 9 εκατομμύρια άτομα έχουν αφήσει τα σπίτια τους,για πανομοιότυπους λόγους στην περιοχή.Στις μαζικές εκτοπίσεις απο το 1936 μέχρι το 1952, 3.000.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν απο τα δυτικά σύνορα της χώρας πρός τη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία." Στα στατιστικά στοιχεία ,που αναφέρονται στην έκδοση, τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι περίπου 36.000 Ελληνες μετακινήθηκαν βίαια απο τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας στο Καζακστάν,ενώ οι 5.000 ελληνες,που εκτοπίστηκαν το Νοέμβριο του 1955 απο τη Γεωργία,αναφέρονται σαν η πρώτη "εθνική ομάδα" που μετακινήθηκε "κατ΄εφαρμογή της σοβιετικής πολιτικής των "ειδικών αποίκων". Στο "Χάρτη των Μειονοτήτων" που δημοσιεύεται στην έκδοση και περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι το 1989, μνημονεύονται 99.000 Ελληνες,πρόσφυγες και βίαια εκτοπισθέντες και στη Γεωργία άλλοι 100.000 Ελληνες.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [16] ΕΝΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΙ ΕΝΝΕΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Εννέα πολιτικά κομματα, που καλυπτουν όλες σχεδόν τις πολιτικές τάσεις, κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές στην Κυπρο που θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαίου, διεκδικώντας την ψήφο των 409.000 ψηφοφόρων.

    Τις 56 βουλευτικές έδρες διεκδικούν 409 υποψήφιοι και τέσσερις ανεξάρτητοι, αριθμός που θεωρείται πρωτοφανής στα εκλογικά χρονικά της Κυπρου.

    Τα εννέα κόμματα που διεκδικούν τις εκλογές είναι: Sumaspisl|r Δημοκρατικου Συναγερμού (ΔΗΣΥ)-Φιλελεύθερων των οποίων ηγούνται οι Γιαννάκης Μάτσης και Νίκος Ρολάνδης, το ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις με γενικό γραμματέα το Δημήτρη Χριστόφια, το Δημοκρατικό Κόμμα-ΔΗΚΟ του οποιου ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού. Ακομη, το Σοσιαλιστικό Κομμα ΕΔΕΚ με ηγέτη τον πρώην πρόεδρο της βουλής Βάσο Λυσσαρίδη, το ΑΔΗΣΟΚ με τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Μιχάλη Παπαπέτρου, το Κίνημα Ελευθερων Δημοκρατών (ΚΕΔ) με ηγέτη τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, το κομμα Νέοι Ορίζοντες με ηγέτη τον Νίκο Κουτσου και οι Οικολόγοι- Περιβαλλοντιστές.

    Οκτώ από τα κόμματα κατερχονται με πλήρεις συνδυασμούς σε ολοκληρη την Κυπρο ενώ οι Οικολόγοι με 17 υποψηφίους αλλα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

    Στο σύνολό τους, τα πολιτικά κομματα εστιάζουν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες στις εξελίξεις του κυπριακού και τις δυνατότητες διευθέτησής του, υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικων εκλογών της Κυριακής θα είναι καθοριστικό για την πορεία του εθνικου θεματος.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμου, Γιαννάκης Μάτσης, θεωρεί επιβεβλημένο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όχι αμέσως μετά τις εκλογες αλλά στην πορεία προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές, επειδή αυτές θα ειναι, ¨οι κρισιμότερες στην ιστορία της Κυπρου¨.

    Οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κυπρου που αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια της πενταετίας, όπως η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η πορεία τελικής διευθέτησης του κυπριακου προβλήματος, τονίζει ο κ.Μάτσης θα πρέπει να ειναι κοινές αποφάσεις όλων των κομματων και όχι ενός ή δυο. ¨Ειναι αναγκαίο ιστορικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουν το παρόν τους¨, λέει χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικου Κομματος ΕΔΕΚ Βασος Λυσσαρίδης, υπέβαλε μια νέα θεσμική πρόταση, για την απο κοινου προώθηση του εθνικου θέματος. Ο κ.Λυσσαρίδης πρότεινε τη συγκροτηση ενός νέου οργάνου με μοναδικό στόχο τον χειρισμό του εθνικού θέματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβουλιο, και το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις δεσμευτικές. ¨Ετσι το θέμα της ενοτητας που είναι απαραίτητο για θεματα εθνικά μπορεί να επιτευχθεί ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε μετά συμμαχίες και ένα κυβερνητικό προγραμμα¨, τονισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Κατά τον κ.Λυσσαρίδη επειδή κατι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα θα μπορούσε να γίνει με πρωτόκολλο το οποίο θα συνυπέγραφαν ολα τα κόμματα. ¨Βεβαίως δεν μπορει κανείς να υποχρεώσει τον Πρόεδρο να ακολουθήσει δρομο δεσμευτικό εκτός συντάγματος. Αλλά αν γίνει θεσμικό με τη συγκατάθεση όλων των κομμάτων και του Προέδρου θα είναι δεσμευτικό¨, σημείωσε. Διατύπωσε ακόμα την άποψη ότι οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στο εθνικό θεμα υπό την εννοια ότι θα διαμορφώσουν το σκηνικό για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΑΔΗΣΟΚ Μιχάλης Παπαπέτρου αισιοδοξεί ότι με την είσοδο του κόμματος του στη βουλη και στο Ehmij| Συμβουλιο θα δοθεί η δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του εθνικου θεματος

    Σχετικά με τις προοπτικές που διανοίγονται για το Κυπριακό μετά τις εκλογές ο Παπαπέτρου υποστηρίζει ότι μετά την προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να είναι έτοιμοι και ευέλικτοι για να αξιοποιήσουν τις οποιεσδήποτε δυνατότητες υπέρ της Κυπρου που θα απορρέουν απο την διεθνή πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για την επιλυση του κυπριακού. ¨Πιστεύω ότι οταν πέσουν οι τόνοι όλοι θα αντιληφθουμε ότι η διεθνής πρωτοβουλια που έρχεται ειναι μια σημαντική πρωτοβουλία και όλοι θα εργαστούμε για να αποφυγουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν¨.

    Μια εντελώς διαφορετική άποψη για το Κυπριακό πρεσβεύει ο πρόεδρος του νεότερου κόμματος που μετέχει στις εκλογές της Κυριακης, οι ¨Νεοι Ορίζοντες¨, Νικος Κουτσος. Υποστηρίζει ότι για τη λύση του κυπριακου ειναι απαραίτητη η επιστροφή στην αρχη του ενιαίου κρατους. Παρά τις δυσκολίες που αναγνωρίζει ότι έχει η προτασή του ο πρόεδρος των ¨Νεων Οριζόντων¨, υποστηρίζει ότι μπορει να γίνει εφικτή αφού 22 χρονια, όπως τονίζει, δεν τελεσφόρησε η προσπαθεια για λύση βασισμένη σε δικοινοτική ζώνη. ¨Αρα η πρόταση μας για επάνοδο στην λογική του ενιαίου κρατους και για βελτίωση του υφισταμένου συντάγματος με την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκου κεκτημένου, πιστεύουμε ότι δίδει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πολλές δικλειδες ασφαλείας τις κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματά της και της επιτρέπει να αναπτυχθεί σε μια ενιαία κοινωνία και όχι υπό τον έλεγχο της Αγκυρας και των εποίκων¨, υπογραμμίζει


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [17] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την Κυριακή 26 Μαίου 1992 διεξάγονται στην Αλβανία γενικές βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες τελειώνει η προεδρία του Σαλί Μπερίσα. Ο Μπερίσα είχε κερδίσει τις εκλογές του 1992 με το εντυπωσιακό ποσοστό 62,1% υποσχόμενος να ολοκληρώσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας και να μετατρέψει την Αλβανία από τη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης σε έναν επίγειο παράδεισο.

    Η περίοδος διακυβέρνησης του Μπερίσα είχε ως αποτέλεσμα την πρόσδεση της Αλβανίας στο άρμα των ΗΠΑ. Ο Σαλί Μπερίσα επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 1992 απέσπασε τη "ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους" στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν συνοδεύθηκε από μεγάλα οικονομικά ωφέλη.

    Η απόφαση των ΗΠΑ να παρέμβουν δυναμικά στη Βοσνία τον περασμένο Αύγουστο αύξησε τη στρατηγική σημασία της Αλβανίας, καθώς υπογράφηκε συμφωνία με την οποία η Αλβανία παρείχε κάθε δυνατή αεροπορική και ναυτική διευκόλυνση στις αμερικανικές δυνάμεις.

    Η Αλβανία επιδιώκει, όπως και άλλα βαλκανικά κράτη την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν δείχνει την ίδια ώρα το ίδιο ενδιαφέρον και για την ένταξή της στους ευρωπαικούς οργανισμούς με εξαίρεση το Συμβούλιο της Ευρώπης στο opo_o μετέχει από τις αρχές του 1995.

    Η πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια σφραγίστηκε από την προσπάθεια του Μπερίσα να επεκτείνει τις εξουσίες του και να περιορίσει τη δραστηριότητα της αντιπολίτευσης. Με πρόσχημα την απονομή δικαιοσύνης για τις αυθαιρεσίες που διαπράχτηκαν την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον πολλών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, οι περισσότεροι των οποίων κλείστηκαν στις φυλακές. Ο σημαντικότερος κρατούμενος είναι ο Φάτος Νάνο, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

    Η αντιδημοκρατικότητα του καθεστώτος Μπερίσα φαίνεται και από τη στάση που κρατά εναντίον των ανεξάρτητων εφημερίδων και δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο η αστυνομία διέκοψε τη διανομή της εφημερίδας Κόχα Γιόνε διότι υπήρξε καταγγελία ότι είχε δεχθεί παράνομη χρηματοδότηση από τους κομμουνιστές της Σερβίας, ενώ ένα μήνα αργότερα απειλήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας 14 εφημερίδων λόγω των εξοντωτικών φόρων που σχεδιάζε να θεσπίσει η κυβέρνηση για τον Τύπο.

    Τον Νοέμβριο του 1995 εκρηκτικός μηχανισμός διέλυσε το σπίτι του αρχισυντάκτη της Κόχα Γιόνε, που είχε δημοσιεύσει άρθρα κατά του Μπερίσα, ενώ τον ίδιο μήνα άλλος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση και συνεχίζει να κρατείται ακόμη κατηγορούμενος για παρότρυνση σε εξέγερση διότι έγραψε ότι απόπειρα δολοφονίας όπως εκείνη του Γκλίγκόρωφ μπορούσε να συμβεί και στην Αλβανία.

    Στον οικονομικό τομέα τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μπερίσα συντελέστηκε η ολοκλήρωση της διάλυσης των οικονομικών και κοινωνικών δομών της χώρας με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της χώρας να μη ξεπερνούν την περίοδο 1993-1995 το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολλαρίων σε ετήσια βάση, να φθάσει η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη (1993 39%), να αναζητήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εργασία στα γειτονικά κράτη, και τέλος το μισό ΑΕΠ να προέρχεται από εμβάσματα μεταναστών κυρίως από την Ελλάδα.

    Τα δυο τελευταία χρόνια η Αλβανία έθεσε ως στόχο την αναδιάρθωση της οικονομίας της με βάση τις συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μακροοικονομική σταθερότητα, ένταξη της χώρας στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα και μετάβαση στην οικονομία της αγοράς.

    Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Το 1995 ο πληθωρισμός κινήθηκε σε μονοψήφια νούμερα και το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4 % με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να ενδιαφερθούν για να επενδύσουν κεφάλαια στην Αλβανία, κυρίως στην εξόρυξη πετρελαίου, την παραγωγή ενέργειας και την κατασκευή οδικών δικτύων. Την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική Αlbpetrol και η αμερικανική US Fountain Oil συμφώνησαν για κοινή εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στο Γκόριστι για τα επόμενα 25 χρόνια. Ακόμη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσης των σημαντικότερων κρατικών επιχειρήσεων που δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέχρι τις αρχές του 1996 δείχνει σημάδια αναθέρμανσης.

    Στον κοινωνικό τομέα η κατάσταση δεν ήταν εξίσου ενθαρρυντική. Η εγκληματικότητα και η διαφθορά αυξήθηκαν υπέρμετρα και άγγιξαν όλα τα στρώματα της αλβανικής κοινωνίας. Επίσης οι βομβιστικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες στα Τίρανα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εμφάνιση του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν μετά το άνοιγμα των φυλακών το 1992 οι περισσότεροι βαρυποινίτες κατέφυγαν στην Ελλάδα και την Ιταλία δημιουργώντας συμμορίες, οι οποίες επιδιώκουν να ελέγξουν τις οικονομικές δραστηριότητες των Αλβανών μεταναστών.

    Οι Αλβανοί προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες με ανάμεικτα συναισθήματα. Η περίοδος διακυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα συνοδεύτηκε από επιτυχίες στο διπλωματικό επίπεδο και βελτίωση των δεικτών της αλβανικής οικονομίας, σημαδεύτηκε όμως από δείγματα αντιδημοκρατισμού, αυθαιρεσίες, διαφθορά, και εγκληματικότητα. Πάνω από όλα όμως ο Μπερίσα δεν κατάφερε να μετατρέψει την Αλβανία στη χώρα της επαγγελίας που είχε υποσχεθεί το 1992.

    Από την άλλη όμως οι Αλβανοί ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί απέναντι και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, διότι δεν ξεχνούν την απομόνωση της χώρας τους από τον υπόλοιπο κόσμο για μισό αιώνα και το καθεστώς τρόμου που είχε επιβληθεί στην Αλβανία το ίδιο διάστημα από τους κομμουνιστές. Η επιφυλακτικότητα αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος περιλαμβάνονται στις εκλογικές λίστες του Σοσιαλιστικού κόμματος.

    Και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο. Μπορεί ο Μπερίσα να μην κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί, αλλά αντιπροσωπεύει το μέλλον της Αλβανίας, σε αντίθεση με τους Σοσλιαστές που έρχονται από το παρελθόν.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 23 May 1996 - 14:36:22