Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 20η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

  • [02] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 27 ΕΩΣ 29 ΜΑΪΟΥ Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [03] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ

  • [05] Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ

  • [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου"

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -Γ.ΑΡΑΦΑΤ

  • [09] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ''ΘΡΑΚΗΣ '96''

  • [11] ΕΛΛΗΝΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ 22 ΩΣ 29 ΜΑΪΟΥ

  • [12] OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] "ΚΛΕΙΔΙ" ΘΕΩΡΕΙ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [14] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [15] ΤΟ ΔΗΣΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] Τ.ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ: ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ -Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΜΠΙΛΤ

  • [18] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ

  • [19] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Ζ. ΖΕΛΕΦ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ

  • [20] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] Η ΒΟΣΝΙΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [22] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΑ 10 "SUPER COBRA" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [23] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 20η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

    Άρχισαν να καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες αντιπροσωπείες Ευρωπαίων δημάρχων και εκπροσώπων περιφερειών που θα συμμετάσχουν στην 20η γενική συνέλευση δήμων και περιφερειών της Ευρώπης , την έναρξη των εργασιών της οποίας θα εγκαινιάσει, αύριο στις 6.30 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    Η γενική συνέλευση δήμων και περιφερειών της Ευρώπης κλείνει παραδοσιακά με την υιοθέτηση μιας διακήρυξης η οποία διαβιβάζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και τα μέσα ενημέρωσης. Στη διακήρυξη αυτή παρουσιάζονται οι θέσεις των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών, όσον αφορά στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και των ρόλων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

    Οι δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι από τα βασικά θέματα του συνεδρίου. Επίσης το συμβούλιο θα προωθήσει τις θέσεις του στη διακυβερνητική διάσκεψη καθώς θεωρείται αναγκαίο η μελλοντική συνθήκη να περιλαμβάνει το δικαίωμα των πολιτών για την πρόσβαση τους στην ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι και εκπρόσωποι περιφερειών θα συζητήσουν τις αρχές της επικουρικότητας καθώς και τις βάσεις μιας συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων επιπέδων , όπου οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Ένα τέτοιο βήμα θα έδινε τη δυνατότητα να βελτιωθεί η ποιότητα των αποφάσεων που θα λαμβάνονται στην ΕΕ και να ενισχυθεί η νομιμότητα τους.

    Στο συνέδριο θα παρευρεθούν ο κ Μ. Μπέργκερ, δήμαρχος της Κολωνίας , αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Περιφερειών, ο κ Γιόζεφ Χόφμαν, κυβερνήτης του Μάινς της Γερμανίας και Α΄αντιπρόεδρος του συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, ο κ Πασκουάλ Μαραγκάλ, δήμαρχος Βαρκελώνης και πρόεδρος του συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, η κ Κάθριν Κάουτμαν, δήμαρχος του Στρασβούργου όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη γενική συνέλευση, ο κ Χάιμε Ραβινέτ ντε λα Φουέντε, δήμαρχος του Σαντιάγκο της Χιλής και πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης Δήμων και Περιφερειών, ο κ Τσερνόφ, πρόεδρος του συμβουλίου της Ευρώπης, η κ Μακ Κέννα πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών αρχών της Σκοτίας και πρόεδρος της γυναικείας επιτροπής εκλεγμένων τοπικών και περιφερειακών αρχών του CEMR και άλλοι.

    [02] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 27 ΕΩΣ 29 ΜΑΪΟΥ Η ΕΑΡΙΝΗ SUMODOS ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 27 έως τις 29 Μαϊου η Εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από πρόταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Είναι η δεύτερη φορά τα δέκα τελευταία χρόνια που η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται στη χώρα μας και η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου σύγκλησης της καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ευαισθησία τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος περίπου 300 βουλευτές από τις 39 χώρες μέλη του Οργανισμού και κατά τη διάρκεια της θα συνεδριάσει το Προεδρείο της Συνέλευσης, η Μόνιμη και η Πολιτική Επιτροπή, καθώς και οι Επιτροπές Περιβάλλοντος, Πολιτισμού-Παιδείας, οι οποίες θα εξετάσουν θέματα πολιτικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος καθώς και περιβάλλοντος.

    Στις συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής, μία κλειστή και μια δημόσια, που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τετάρτης 29 Μαϊου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, ενώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Τρίτης 28 Μαϊου, θα μιλήσει η Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Ελισάβετ Παπαζώη.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει και το Προεδρείο της Συνέλευσης, ενώ οι Επιτροπές Πολιτικών Υποθέσεων και Πολιτισμού-Παιδείας θα συνέλθουν κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου, τη Δευτέρα 27 Μαϊου, στις 9:30 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι αντίστοιχα.

    Στο περιθώριο της Συνόδου προγραμματίζονται για τους Ευρωπαίους βουλευτές ο περίπλους του Αγίου Ορους, επισκέψεις στη Βεργίνα και το Δίον καθώς και περιήγηση στη Θεσσαλονίκη με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

    Από ελληνικής πλευράς θα λάβει μέρος στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιπροσωπεία του Κονοβουλίου με επικεφαλής τον Ιωάννη Ποττάκη και αποτελούμενη από τους Παναγή Μπενετάτο, Κωνσταντίνο Βρεττό, Αριστοτέλη Παυλίδη, Βασίλης Μαγγίνας, Κωνσταντίνος Σοφούλης, Ιωάννης Ανθόπουλος, Βασίλης Κοραχάης, Μαρία Μαχαίρα και Στρατής Κόρακας.

    [03] ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην Κέρκυρα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος παρίσταται στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

    Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της "Μάχης της Κρήτης" στο Ηράκλειο παρίσταται ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το ερχόμενο Σάββατο με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία ενώ στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στη μνήμη του ταγματάρχη Τζουλάκη.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου είχε το μεσημέρι στην Εκάλη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον κ. Αραφάτ για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη θέση ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να συνεχιστεί παρά τις προσπάθειες κύκλων για αποσταθεροποίηση.

    Ο κ. Αραφάτ εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους απόλυτα ικανοποιημένος για την κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου και τον προσκάλεσε στη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ. Χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως "παγκόσμιο ηγέτη" και του ευχήθηκε μακροζωία για να ολοκληρώσει την αποστολή του.

    [05] Ο Γ.ΑΡΑΦΑΤ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ

    Ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε τη βοήθεια των Ελλήνων επιχειρηματιών για "να ξαναχτιστούν από την αρχή όσα κατέστρεψε ο κατακτητής".

    Ο κ.Αραφάτ τόνισε πως η χώρα του "χρειάζεται τις ελληνικές εμπειρίες καθώς εκτός των άλλων η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής". "Έλληνες και Παλαιστίνιοι", είπε, "ας αποτελέσουν μαζί το συνδετικό κρίκο των Μεσογειακών χωρών".

    Όπως επισήμανε ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπάρχουν ήδη έτοιμα προγράμματα μαζικής ανέγερσης οικιστικών συγκροτημάτων, νοσοκομείο, σχολείο, αεροδρομίων και λιμανιών όπου η ελληνική συμμετοχή θα ήταν καλοδεχούμενη.

    Η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου απευθύνοντας χαιρετισμό στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών όπου συμμετείχαν και 90 Έλληνες επιχειρηματίες υπογράμμισε πως η υποψηφιότητα ελληνικών επιχειρήσεων για προσφορά αγαθών και υπηρεσιών είναι δεδομένη.

    Όπως τόνισε η Ελλάδα πέρα από την παραδοσιακή φιλία με τον Παλαιστινιακό λαό έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως επιχειρηματικός συνεργάτης της Παλαιστίνης σε σχέση με άλλες χώρες.

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΕΑ Γιάννης Παπαθανασίου επιβεβαίωσε την πρόθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Παλαιστίνης.

    [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ζήτησε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της κυβέρνησης Σημίτη η οποία, όπως είπε, "δημόσια αμφισβητεί την δυνατότητα, τη lawgtij|tgta και την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων".

    Ο κ. Εβερτ χαρακτήρισε επικίνδυνη την παρουσία του κ. Πάγκαλου στο Υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η πρώτη αμφισβήτηση των ενόπλων δυνάμεων έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπυοργό με τις προγραμματικές δηλώσεις και η δεύτερη από τον υπουργό εξωτερικών ο οποίος αμφισβήτησε τις δυνατότητες των Ελλήνων αξιωματικών. Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση του κ. Πάγκαλου "χάσαμε την Ιμια" τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και δήλωσε "εάν η Ιμια έχει χαθεί αυτό δεν οφείλεται σε κανέναν άλλο παρά στην κυβέρνηση Σημίτη".

    Επιτέθηκε δε κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως αυτές που διαμορφώνονται από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών και γελοιοποιούν και εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό.

    [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου"

    "Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας σημειώνοντας ότι ο κ. Πάγκαλος ασκεί την εξωτερική πολιτική με βάση το πρόγραμμα της κυβέρνησης. "Ο Υπουργός Εξωτερικών ασκεί τα καθήκοντά του αποτελεσματικά, παραμένει υπουργός και έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού" είπε ο κ. Ρέππας ενώ ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αναταραχή στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων καθώς, όπως είπε, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Τζογάνη στον οποίο είπε ότι τιμά και περιβάλλει με εμπιστοσύνη τις ένοπλες δυνάμεις.

    "Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις απόψεις που εκφράζουν κομματικά στελέχη στη διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου" είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε "βεβαίως όταν υπάρχει μια τέτοια κριτική δεν είναι ευχάριστη, ούτε όμως και η διόκγωση κάποιων πραγμάτων είναι τρόπος άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση".

    *Τα όσα δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι ζήτημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός δήλωσε ο Β' Αντιπρόεδρος της βουλής και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Παυσανίας Ζακολίκος.

    "Οι χαρακτηρισμοί για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύουν μια ανευθυνότητα και δημιουργούν έναν πολύ άσχημο ρόλο για την επιστοσύνη της κυβέρνησης απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις" σημείωσε ο κ. Ζακολίκος.

    "Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δημόσια εικόνα και τη σοβαρότητά του. Η διεθνής εικόνα της χώρας όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από το προσωπικό γούστο κανενός". Αυτό τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος έκανε λόγο για αναξιότητα των ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει συνέχεια σε αυτόν τον "ιδιότυπο διάλογο" του κ. Πάγκαλου όπως τον χαρακτήρισε.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ -Γ.ΑΡΑΦΑΤ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Βουλή θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την τεχνολογική υποδομή του νεοσύστατου Παλαιστινιακού Joimobouk_ou, έδωσε στο Γιασέρ Αραφάτ ο Απόστολος Κακλαμάνης στην 15λεπτη συνάντηση που είχαν το πρωί στο γραφείο του.

    Ο κ.Κακλαμάνης πρότεινε στον κ.Αραφάτ να φιλοξενηθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στελέχη της Παλαιστινιακής Βουλής προκειμένου να επιμορφωθούν σε κοινοβουλευτικά θέματα, κάτι που αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τον ελληνικό και παλαιστινιακό λαό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν γρήγορα οι δύσκολες στιγμές της μεταβατικής περιόδου, για τη δημιουργία του νέου παλαιστινιακού κράτους, ώστε το βασανισμένο, όπως είπε, ηρωϊκο αυτό έθνος να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης.

    Από την πλευρά του ο Γιασέρ Αραφάτ αφού ευχαρίστησε για την μόνιμη και συνεχή συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα των Παλαιστινίων, τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαική Ενωση αποτελεί όμως αναπόσπαστο τμήμα της Μέσης Ανατολής και κατέληξε: "Το καθήκον σας είναι μεγάλο και διπλάσιο και οι ευθύνες σας πολλές για την ειρήνη στην περιοχή".

    [09] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Για βεβηλώσεις των πολιτιστικών μνημείων της Κύπρου καταγγέλλει τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει το θέμα της πώλησης της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισας στο κατεχόμενο Τριμίθι.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κρανιδιώτης ζητά από το Συμβούλιο Υπουργών να θέσει το θέμα προς την Τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας από αυτή, να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες δικαίου.

    Στην ίδια ανακοίνωση, η Ομάδα Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνει ότι "ο γνωστός για τις προκλητικές θέσεις του υπέρ του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής, Σερ Ντάτλι Σμιθ, είναι αυτός που ευθύνεται για την κατοχύρωση για πώληση της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισας". Προσθέτει δε ότι για τον Άγγλο συντηρητικό βουλευτή έχει υποβάλει στο παρελθόν ερώτηση στο Συμβούλιο ο Γιάννος Κρανιδιώτης, με αφορμή την πρόθεσή του να πουλήσει κλεμμένη περιουσία στα κατεχόμενα.

    [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ''ΘΡΑΚΗΣ '96''

    Αρχίζει αύριο, η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση, ''Θράκη '96'', που διοργανώνει η HELEXPO - ΔΕΘ στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής και θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 26 Μαΐου.

    Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 7.30 το απόγευμα, από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Χρύσα Μανωλιά, με την παρουσία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χάρη Τσιόκα, του νομάρχη Qod|pgr, Στέργιου Σταυροπουλου, του δημάρχου Κομοτηνής Χρήστου Παπαδριέλη και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων.

    Τη HELEXPO - ΔΕΘ, θα εκπροσωπήσει ο Εντεταλμένος Σύμβουλός της, Νίκος Πινακίδης, ο οποίος θα μιλήσει για τους στόχους και τις προοπτικές της διοργάνωσης.

    Η φετινή έκθεση, αποτελεί μέρος της περιφερειακής πολιτικής του Εθνικού εκθεσιακού μας φορέα, η οποία άρχισε με τη διοργάνωση αυτή και συνέχισε στην Ήπειρο, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλα μεγάλα κέντρα της περιφέρειας.

    Στη ''Θράκη '96'', έχουν προσκληθεί Επιμελητήρια της Βουλγαρίας, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης, που αποτελεί και έναν στόχο των διοργανωτών και των φορέων που τη στηρίζουν.

    [11] ΕΛΛΗΝΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ 22 ΩΣ 29 ΜΑΪΟΥ

    Ελληνοουκρανικό συνέδριο συνδιοργανώνουν από αύριο και μέχρι τις 26 Μαΐου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών της πόλης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ειδικών από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η συμμετοχή του ΑΠΘ γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ιάσων" με τη συμβολή του δήμου Καλαμαριάς που σκοπός του είναι η ίδρυση ή εδραίωση μικρών αυτοδύναμων πυρήνων ελληνικών σπουδών στους κόλπους επιλεγμένων παρευξείνιων πανεπιστημίων.

    Στα δύο περίπου χρόνια προπαρασκευαστικής δράσης του το πρόγραμμα "Ιάσων" σε συνεργασία με το σχολείο νέας ελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ χορήγησε υποτροφίες σε Ουκρανούς φοιτητές, εξόπλισε βιβλιοθήκες της περιοχής από τη Γεωργία και τη Ρωσία ως την Ουκρανία, και έθεσε τα θεμέλια για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου του.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου ομάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών θα εξετάσει μαζί με Ουκρανούς φιλολόγους , γλωσσολόγους, ιστορικού και αρχαιολόγους ειδικές μορφές συνεργασίας στο χώρο των ελληνικών σπουδών. Στη διάρκεια των ειδικών συναντήσεων θα συγκεκριμενοποιηθεί η διεπιστημονική συνεργασία στους χώρους των ανασκαφών στις αρχαίες ελληνικές αποικίες της παρευξείνιας περιοχής , της εκμετάλλευσης των ουκρανικών ιστορικών αρχείων για τη μελέτη της νεοελληνικής διασποράς και της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο κτίριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Μαριούπολη, όπου, χάρη στον ακαταπόνητο πρύτανη του Κώστα Μπαλαμπάνωφ, η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας έχει καθιερωθεί από τετραετίας και συνεχίζεται με δυναμικό τρόπο παρέχοντας πολυδύναμο πτυχίο με κρατική κατοχύρωση. Ο κάτοχος του πτυχίου από αυτό το Ινστιτούτο μπορεί να διδάξει γερμανικά/νεοελληνικά, αγγλικά/νεοελληνικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλης της Ουκρανίας με τους 150.000 ελληνόφωνους κατοίκους.

    [12] OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Στο συμπέρασμα ότι οι τουρκόφωνοι ποιητές της Θράκης έχουν πρότυπά τους διαπρεπείς Ελληνες, που με τον ποιητικό τους λόγο έγιναν γνωστοί σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο κατέληξε μια από τις μοναδικές στο χώρο της Ελληνικής Θράκης, έρευνα για την τουρκόφωνη λογοτεχνία, την οποία διενήργησε η ποιήτρια Τζένη Κατσαρή.

    Από στοιχεία της έρευνας, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση ''μεσογειακής ποίησης'' στην Καβάλα με πρωτοβουλία του συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι των γραμμάτων της τουρκόφωνης πληθυσμιακής ομάδας της Θράκης άρχισαν να ασχολούνται με την καταγραφή του χώρου της λογοτεχνίας τους μετά τη δεκαετία του 1960.

    Όπως ανέφερε η κ.Κατσαρή, οι σύγχρονοι τουρκόφωνοι λογοτέχνες ασχολήθηκαν με τη μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας στην τουρκική γλώσσα και τα έργα αυτά είναι πασίγνωστα στον πνευματικό κόσμο της Τουρκίας αλλά και στη μουσουλμανική μειονότητα της χώρα μας.

    Σήμερα, εξάλλου, υπάρχουν στη Θράκη αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι των γραμμάτων που ασχολούνται συστηματικά με τη λογοτεχνία και την ποίηση και παρουσιάζουν τα έργα τους στην τουρκική γλώσσα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] "ΚΛΕΙΔΙ" ΘΕΩΡΕΙ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο Προεδρος της Ουγγαρίας Αρπαντ Γκοντς θεωρεί "κλειδί" στη περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα,την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, απο 28 έως 29 Μαίου.

    Σε συνάντησή του με Ελληνες δημοσιογραφους ο Ούγγρος Προεδρος,αναφέρθηκε κατ΄αρχήν στους ιστορικούς δεσμούς, επι δύο και πλέον αιώνες, που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο λαών και τόνισε ιδιαίτερα την σημερινή παρουσία των Ελλήνων,που βρίσκονται στην Ουγγαρία,απο το τέλος του εμφυλίου πολέμου.Ειδική αναφορά έκανε στον γλύπτη Μέμο Μακρή και στην ηθοποιό Αθηνά Παπαδημητρίου,η οποία ζεί και εργάζεται στη Βουδαπέστη.

    Εκτιμώντας το σημερινό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, ο κ.Γκόντς είπε πώς είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε την προτίμηση που δείχνουν οι Ούγγροι τουρίστες πρός τη χώρα μας.

    Οσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις,επεσήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση κατα 30% του όγκου των εμπορικών συναλλαγών πέρυσι και φέτος αναμένεται νέα αυξηση κατα 20% περίπου.

    Υπογράμμισε ακόμη ,ότι στόχος της χώρας του είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα πρός αυτή την κατεύθυνση.Διευκρίνισε πάντως,ότι δεν ενδιαφέρει την Ουγγαρία κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης όσο η προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας για την ένταξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ ο κ.Γκόντς αναφέρθηκε στην εγκατάσταση της δύναμης IFOR στην Ουγγαρία και επεσήμανε με έμφαση ότι "το ΝΑΤΟ μπήκε στην Ουγγαρία jai όχι η Ουγγαρία στο ΝΑΤΟ".

    [14] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς αναμένεται αύριο στην Κέρκυρα, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρονων από την απόβαση του σερβικου στρατού στο νησί.

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τύπου της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Ελλαδα, ο κ.Μαριάνοβιτς θα συναντηθεί στην Αθήνα και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [15] ΤΟ ΔΗΣΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προηγείται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στην Κύπρο με ποσοστό 31%.

    Το ΑΚΕΛ έρχεται δεύτερο στις προτιμήσεις με ποσοστό 29%, το ΔΗΚΟ φθάνει το 15,2% και η ΕΔΕΚ στο 7,4%.

    Σε ότι αφορά τα μικρά κόμματα πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει το 3,8%, οι ΝΕ.Ο. το 2,8%, οι Οικολόγοι και το ΑΔΗΣΟΚ φθάνουν το 1,4%.

    Το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και αυτοί που δήλωσαν ότι θα ρίξουν λευκό ανέρχονται στο 8%.

    [16] Τ.ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ: ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ -Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

    Θα παρθούν αποφάσεις σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό πρίν από τη συνάντηση των προέδρων Γλαύκου Κληρίδη - Μπίλ Κλίντον στις 18 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

    Αυτό δήλωσε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζέϊμς Ουϊλλιαμς, ο οποίος επεσήμανε ότι η αναμενόμενη πρωτοβουλία απαιτεί "προσεκτική πρετοιμασία εκ των προτέρων και διπλωματική προσπάθεια".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες "πολύ σημαντικούς" στο να τεθούν οι βάσεις "ώστε μέχρι να έρθει ο κ.Κληρίδης τον Ιούνιο θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ".

    Υπογράμμισε ακόμη ότι έφθασε ο καιρός για λύση στο Κυπριακό και τόνισε ότι η Μεγαλόνησος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και παρά "το γεγονός ότι επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παράλληλα τις υπερβαίνει".

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΜΠΙΛΤ

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνση από την πολιτικη ζωή της Βοσνίας, του ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Για το θέμα αυτό, ο διεθνης μεσολαβητής για το βοσνιακό Καρλ Μπιλτ, συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Μπιλτ δήλωσε ότι με τον κ.Μιλόσεβιτς συζήτησαν για την εφαρμογή του ειρηνευτικου σχεδίου στη Βοσνία και για το θέμα της απομάκρυνσης του Κάρατζιτς. Τονισε οτι ¨η πολιτική τύχη του Κάρατζιτς είναι αβέβαιη¨, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσοτερες διευκρινίσεις για το θέμα.

    Πάντως, όλες οι ενδείξεις μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι η απόφαση του Κάρατζιτς το Σάββατο να παραχωρήσει στην αντιπρόεδρο των σερβοβόσνιων Μπιλιάνα Μπλάντιτς τμήμα των αρμοδιοτήτων του που έχουν σχέση με τις επαφές του με τη διεθνή κοινότητα, είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού όλων των ενδιαφερομενων πλευρών.

    Πρώτα από όλα του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος προχώρησε σε μια εικονική αποχώρηση αφού προηγουμενως εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των Σερβοβόσνιων καθαιρώντας τον πρωθυπουργό Κάσαγκιτς και τοποθετώντας τον Κλισκοβιτς που τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του. Tης διεθνούς κοινότητας η οποία αδυνατεί να προχωρήσει στη συλληψη του Κάρατζιτς φοβούμενη το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας καθώς και του Σερβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς που πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα σταματήσει πλέον να ασκεί πιέσεις και να τον απειλεί για την επαναφορά των κυρώσεων αν δεν μεσολαβήσει για την απομάκρυνση του σερβοβόσνιου ηγέτη που έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

    [18] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ

    "Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν μαζί τα πρώτα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων τους" ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Νίκολας Μπερνς μετά την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Κρίστοφερ-Γκιονενσάι. "Υποστηρίζουμε μία διαδικασία που θα οδηγήσει σε μία λύση που είναι αμοιβαίως ικανοποιητική για την Ελλάδα και στην Τουρκία. Μη ζητάτε από τις ΗΠΑ να επιλέξουν μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Δεν θα το κάνουμε. Το μήνυμα είναι το εξής: Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα. Αλλά οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν μαζί τα πρώτα βήματα. Αυτή παραμένει η θέση μας" δήλωσε ο κ Μπερνς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών οι ΗΠΑ θέλουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία και της Ελλάδα να επιλύσουν τα πολλά προβλήματα που έχουν στο Αιγαίο ότι θα αναμειχθούν στην αναζήτηση επίλυσης τους εφόσον το επιθυμούν και οι δύο χώρες ή θα υποστηρίξουν tgm παραπομπή των προβλημάτων σε διαιτησία ή διεθνή μεσολάβηση αν το θελήσουν. "Αλλά βασικώς αυτή η διαδικασία δεν θα προχωρήσει μέχρις ότου η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν στον μηχανισμό: εάν θα είναι διαιτησία ή μεσολάβηση. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών παρουσίασε αυτή την πρόταση . Προφανώς αυτό που πρέπει αν συμβεί τώρα είναι η ελληνική κυβέρνηση να την εξετάσει. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν οποιονδήποτε μηχανισμό που θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες" πρόσθεσε

    Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε το Κυπριακό ο κ Μπέρνς απάντησε θετικά λέγοντας ότι όλοι θέλουν να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι δήλωσε ότι εξήγησε στον Αμερικανό ομόλογο του τη θέση της Τουρκίας σχετικά με τις διαφορές στο Αιγαίο εκφράζοντας επιθυμία για επίλυση με διαιτησία τρίτης πλευράς όλων των προβλημάτων και όχι με την παραπομπή μόνο ενός.

    [19] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Ζ. ΖΕΛΕΦ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ

    Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα ¨Δυρραχιου-Κωνσταντινούπολης, θα είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, στην περίπτωση που επανακλεγεί, όπως δήλωσε ο ίδιος στην τηλεοπτική πολιτική εκπομπή της βουλγαρικής τηλεόρασης ¨Πανόραμα¨.

    Οι προτεραιότητες, αυτές, οπως είπε, ¨αποσκοπούν στην εκμεταλλευση στο επακρο της στρατηγικής σημασίας γεωγραφικής θέσης της Βουλγαρίας¨.

    Ο κ.Ζέλεφ τόνισε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί ως μεγαλύτερο προσωπικο του επίτευγμα το γεγονός οτι η Βουλγαρία δεν μετετράπηκε σε πεδίο εθνοτικών συγκρούσεων όπως η Βοσνία.

    [20] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την υπόσχεση ότι θα καταβληθουν προσπαθειες προκειμένου να δημιουργηθεί και τέταρτη συνοριακή δίοδος με την Ελλαδα στη μεθοριακή γραμμή Διδυμότειχο - Ιβαήλογκραντ, έδωσε ο πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής Μπλαγκοβεστ Σεντοφ, κατά την επίσκεψή του στην πόλη, σύμφωνα με την εφημερίδα ¨24 Ωρες¨.

    Ο κ.Σέντοφ, σημειώνει η εφημερίδα, τόνισε ότι η επανειλειτουργία της συνοριακής αυτής διάβασης που λειτουργούσε έως το 1944, θα βοηθήσει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχης.

    [21] Η ΒΟΣΝΙΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ της Βοσνίας και της Τουρκίας ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που ειχε στην Αγκυρα, ο βόσνιος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Χασάν Τζενγκιτς.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικου τύπου, ο κ.Τζένγκιτς ζήτησε από τους Τουρκους αρμοδίους την έναρξη ¨μακροπρόθεσμης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα¨. Αποφασίστηκε, όπως σημειώνει ο τουρκικός τύπος, η μετάβαση στη Βοσνία τουρκικής αποστολής για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων τουρκοβοσνιακής συνεργασίας.

    Κατά την παραμονή του στην Τουρκία , υπουργός Αμυνας της Βοσνίας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών Εξαρτημάτων Οπλων ¨Αselsan¨, τη βιομηχανία μηχανημάτων και χημικών ¨MKE¨ και αεροναυπηγηικής βιομηχανίας, ¨TAI¨.

    [22] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΑ 10 "SUPER COBRA" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν θα δοθούν στην Τουρκία επί του παρόντος τα δέκα ελικόπτερα "Super Cobra" που θέλει να αγοράσει σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Νίκολας Μπερνς μετά την συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ με τον Τούρκο ομόλογο του Εμρέ Γκιονενσάι. Σύμφωνα με τον κ Μπέρνς οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της παράδοσης στην Τουρκία τριών φρεγατών και υλικού ανάγκης από το περίσσευμα τους αλλά δεν συμφωνούν για την παράδοση των ελικοπτέρων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία ενώ συγχρόνως έθιξαν και το θέμα της παράτασης της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης. Η αμερικανική πλευρά επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίας της πολυεθνικής δύναμης στην Τουρκία εξέφρασε την άποψη ότι τάσσεται υπέρ της παράτασης της παραμονής της ενώ παράλληλα εκτιμήθηκε ότι οι χώρες που παρέχουν υποστήριξη στο ΡΚΚ, μαζί και η Συρία, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σε αυτό το θέμα.

    [23] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Το πρώτο πανεπιστημιακό εγχειρίδιο αρχαίων ελληνικών, μετά από 25 και πλέον χρονια, εκδόθηκε στη Ρουμανία.

    Το εγχειρίδιο που συνέγραψε η υφηγήτρια δρ.Αna Felicia Stef, απευθυνεται τόσο στους φοιτητές κλασσικών γλωσσών και της Θεολογίας.

    Το σύγγραμα των αρχαίων ελληνικών καλύπτει διαδοχικά σε 60 μαθήματα το φωνητικό, το μορφολογικό και το συντακτικό καθώς και τα χαρακτηριστικά των λογοτεχνικών διαλέκτων: αττικής, ιωνικής, ομηρικής, δωρικής, δωρικής της Σικελίας και της αιολικής της Λέσβου.

    Κάθε μάθημα περιέχει ένα πρωτότυπο ελληνικό κειμενο, το λεξιλόγιο του κειμένου, ερμηνείες του, μια χρήσιμη εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό, ένα ευρύ κεφάλαιο γραμματικής, θέματα και ασκήσεις.

    Τα τελευταία δέκα μαθήματα είναι αφιερωμένα στη μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας με ειδική αναφορά στην γλώσσα της Καινής Διαθήκης και τα ιδιαίτερα προβληματα που παρουσιάζει η ελληνική γλώσσα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 21 May 1996 - 13:56:35