Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (20/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ 27-29 ΜΑΙΟΥ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [03] ΑΠΟ 7-16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η 61η ΔΕΘ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΙ Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [05] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 20ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Το καθεστώς των βραχονησίδων Ιμια είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο"

  • [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: "Η πίεση των μεγάλων οικονομικών και εθνικών προβλημάτων και η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές"

  • [08] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ"

  • [09] ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Χ.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ

  • [10] ΝΕΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΧΑΪΦΑ ΑΠΟ 30 ΜΑΪΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΟΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [12] ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [13] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

  • [14] ΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [16] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [17] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

  • [18] ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΝΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

  • [19] K.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: "Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ"

  • [20] Συνέντευξη Γιέλτσιν

  • [21] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ, ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΜΕΝΤΟΥΧ ΤΑΤΣΙ

  • [23] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [24] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ CEYQCIAS ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [25] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ 27-29 ΜΑΙΟΥ

    Το θέμα της Κύπρου, η κατάσταση στα βαλκάνια, η συνεργασία στη Μεσόγειο, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 27 μέχρι τις 29 Μαίου, με τη συμμετοχή διακοσίων κοινοβουλευτικών από τα 39 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και το πρωί της Δευτέρας, 28 Μαϊου, θα συνέλθει η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, στην οποία θα πάρει μέρος ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Στέλιος Περράκης και θα συζητηθούν εκτός των άλλων έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο, η εφαρμογή των συμφωνιών του Ντέιτον και η τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτιστικών και Μορφωτικών Θεμάτων, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Daniel Tarschys, και το πρωί της Τρίτης η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Τοπικής Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα μιλήσουν η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ελισάβετ Παπαζώη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλαος Μάργαρης.

    Την Τετάρτη θα συνέλθει η Μόνιμη Επιτροπή, υπό την προεδρία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Leni Fisher. Η Μόνιμη Επιτροπή θα ανταλλάξει απόψεις με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα. Μεταξύ των άλλων θα συζητηθεί το αίτημα του Καναδά για καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ίσως η διαδικασία ένταξης της Κροατίας στο Συμβούλιο.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Στη διαπίστωση ότι προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, στον αμυντικό τομέα, κατέληξαν οι Υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Γεράσιμος Αρσένης και Σαφέζ Ζουλάλι κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

    Πολύ σύντομα μάλιστα -όπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός- θα υπογραφεί πρόσθετο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα εξιδεικεύσει τις υπάρχουσες γενικές συμφωνίες προς την jate}humsg της εκπαίδευσης στελεχών των Αλβανικών ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και τη συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας στην αμυντική βιομηχανία.

    Οι κ. Αρσένης και Ζουλάλι, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ενώ εξέφρασαν και τους φόβους τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα ο Αλβανός Υπουργός Αμυνας ζήτησε- όπως ο ίδιος είπε- την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της Ελλάδας σε έναν διάλογο Πρίστινας- Βελιγραδίου.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και κατά της αλλαγής συνόρων διά της βίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης διαβεβαίωσε τον Αλβανό ομόλογό του για τη συμπαράσταση της χώρας μας στην προσπάθεια της Αλβανίας, να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές αρχές, κάτι για το οποίο ο κ. Ζουλάλι εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

    Οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν από κοινού στις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του συνεταιρισμού " Σύμπραξη για την Ειρήνη".

    Ο κ. Αρσένης θα επισκεφθεί σύντομα την Αλβανία ενώ είναι πιθανόν να παραστεί σε άσκηση που θα γίνει στα μέσα Ιουλίου στην γειτονική χώρα, στην οποία θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή.

    [03] ΑΠΟ 7-16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η 61η ΔΕΘ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Εντυπωσιακή σε αριθμό εκθετών, καθώς και σε ποικιλία και ποιότητα εκθεμάτων αναμένεται να είναι η 61η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από 7 έως 16 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.

    Ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία της και οι αιτήσεις συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθημερινά αυξάνονται, αποδεικνύοντας τη μεγάλη απήχηση που έχει η μεγαλύτερη και γνωστότερη Γενική Διεθνής Έκθεση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται για συμμετοχή στο Ηλεκτρολογικό και Ηλεκτρονικό Σαλόνι, που θα λειτουργήσει και φέτος κατά τη διάρκεια της 61ης ΔΕΘ.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΙ Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Τα Ελληνοτουρκικά, η κατάσταση στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση του διπολισμού, καθώς και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ήταν τα θέματα που ανέπτυξε, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, προς την Ολομέλεια της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, τελευταία ημέρα των εργασιών του διακοινοβουλευτικού αυτού οργάνου του ΝΑΤΟ στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι "η ρευστότητα στα Βαλκάνια και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στη Βοσνία μέχρι τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την κλιμακούμενη απειλή της Τουρκίας στο Αιγαίο, που όχι μόνο παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα αλλά και αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία μιάς χώρας μέλους της Sullaw_ar καθώς και την αξιοπιστία της στη συνείδηση του Ελληνικού λαού".

    Αφού αναφέρθηκε στις τελευταίες πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ, όπως το πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και η IFOR, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, εντοπίζοντας αυτές στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών και στον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προώθηση μιάς Ευρώπης ισοτίμων πολιτών και στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας στη γηραιά ήπειρο "η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εκ του ασφαλούς χωρίς τη νέα δημοκρατική Ρωσία".

    Στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αλλά και τη Πολωνία ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι "και οι δύο χώρες θεωρούν ότι ιστορικά και γεωπολιτικά δικαιούνται μιά θέση στο Ευρωπαϊκό πολιτικό και αμυντικό οικοδόμημα". Αποχώρηση Τούρκων Βουλευτών Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση των Τούρκων βουλευτών κατά την διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, όταν αναφέρθηκε στη "διαιώνιση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και στην κλιμακούμενη απειλή στο Αιγαίο".

    Οι Τούρκοι βουλευτές επέστρεψαν, στην αίθουσα, μετά την ομιλία του κ. Κακλαμάνη, όμως αργότερα μετά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ο βουλευτής Κιαμράν Πινάν, του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας", δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αφενός συμφωνεί με την ομιλία του κ. Σημίτη, αφετέρου δε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει στην άμυνα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

    Εξηγώντας την αποχώρηση των Τούρκων βουλευτών, ο κ. Πινάν δήλωσε ότι απορρίπτει τις απόψεις που εξέθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης μιλώντας για το θέμα της αποχώρησης των Τούρκων βουλευτών δήλωσε ότι "εάν αυτά που άκουσαν τους ενοχλούσαν, ας έκλειναν τα αυτιά τους. Η φιλοξενία είναι άλλη υπόθεση και άλλη υπόθεση η υπεράσπιση των δικαίων μας. Υπάρχει κανείς σήμερα στην Ελλαδα που να αμφισβητεί ότι η χωρα αντιμετωπίζει μια επιθετικότητα στο Αιγαίο".

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας για το ίδιο θέμα τόνισε ότι "αυτό είναι κάτι το οποίο αποκαλύπτει τις διαθέσεις ή τις προθέσεις που έχει η Τουρκική πλευρά και πιστεύουμε ότι επειδή τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους πως ήταν μια άκομψη, για να μείνω σ'αυτόν τον ήπιο χαρακτηρισμό, αντίδραση της τουρκικής αντιπροσωπείας". Δηλώσεις Σολάνα για τα Ελληνοτουρκικά

    Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, μετά την ομιλία του στην Βορειοατλαντική Συνέλευση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν μεταξύ τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, δήλωση που επανέλαβε και στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Σολάνα, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και ο ίδιος προσωπικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση "εάν αυτό ήταν απαραίτητο" αρνούμενος και στις δύο περιπτώσεις να πάρει θέση, όπως του ζητήθηκε, υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τις w~qer του ΝΑΤΟ.

    [05] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 20ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

    Στη Θεσσαλονίκη θα είναι στραμμένη η προσοχή όλης της Ευρώπης από την Τετάρτη 22 Μαΐου καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της 20ης γενική συνέλευση δήμων και περιφερειών της Ευρώπης, στην οποία μετέχουν 2000 δήμαρχοι. Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εσωτερικών δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνάθροιση των εκλεγμένων αντιπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το συμβούλιο δήμων και περιφερειών της Ευρώπης αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα της διεθνούς ένωσης τοπικών αρχών ,που ιδρύθηκε το 1951.Σήμερα αριθμεί πάνω από 100.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές,που αντιστοιχούν σε 38 μεγάλες εθνικές ενώσεις, 25 ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο κ Σαντέρ που θα φτάσει το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στην κατάσταση της Ευρωπαϊκή Ενωσης με ειδική αναφορά στην πρόκληση των καιρών για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Τορίνο. Όπως είναι γνωστό η διακυβερνητική διάσκεψη θα αποφασίσει για τον χαρακτήρα της ΕΕ στο πλαίσιο της αναθεώρησης της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο κ Σαντέρ θα μιλήσει για όλα εκείνα τα θέματα που αφορούν αυτή τη στιγμή το μέλλον της ΕΕ. Κύριος ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης θα είναι ο διεθνής πρόεδρος του συμβουλίου δήμων και περιφερειών της Ευρώπης Πασκουάλ Μαραγκάλ ενώ θα μιλήσουν και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων κκ Κοσμόπουλος και Αβραμόπουλος

    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών θα αποφασίσουν για την αναγκαιότητα αναγνώρισης του ρόλου και της θέσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αρχής της επικουρικότητας και στον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους ώστε η ΕΕ να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες.

    Το συνέδριο των Ευρωπαίων Δημάρχων θα δώσει την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για τις προκλήσεις που τίθενται από μια κοινωνία της πληροφόρησης την οποία καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές. Παράλληλα οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία θα δουν και την πολιτιστική διάσταση του συνεδρίου καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιάσει σε εναρκτήρια συναυλία το συμφωνικό έργο "Ζορμπάς" ενώ κατά την τελετή έναρξης ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα ερμηνεύσουν χορικό από τον "Προμηθέα Δεσμώτη".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 154 συνέδρους, η Γερμανία με 164, η Γαλλία με 82, η Αγγλία με 45, η Ελβετία με 10, η Σουηδία με 27, η Ισπανία με 29, η Ιταλία με 150, η Πορτογαλία με 110, η Νορβηγία με 6 , η Ολλανδία με 10, το Λουξεμβούργο με 32, η Φινλανδία με 23, η Δανία με 10, το Βέλγιο με 26, η Αυστρία με 45 ενώ εκατοντάδες δήμαρχοι και εκπρόσωποι oqcamisl~m τοπικής αυτοδιοίκησης θα συμμετάσχουν στο συνέδριο μέσω του συμβουλίου δήμων και περιφερειών της Ευρώπης. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ακόμη και χώρες εκτός ΕΕ όπως η Κύπρος με 3 δημάρχους, η Τσεχία με 4 , το Ισραήλ με 1, η Σαουδική Αραβία με 2, η Πολωνία με 13 και η ΠΓΔΜ με 1 ενώ έχουν προσκληθεί και δήμαρχοι από αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα δύο επιτροπές θα απασχοληθούν με τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών και τις προκλήσεις μια κοινωνίας της πληροφόρησης, ενώ σε ειδική συνεδρία θα αναπτυχθεί το θέμα "Τοπικές- περιφερειακές αρχές και πολιτισμός" που οργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Πόλεων της ευρύτερης Ευρώπης για τον πολιτισμό. Επίσης ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν προγράμματα για μία ευρύτερη Ευρώπη , βασισμένη στην δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών, για αδελφοποιήσεις πόλεων στην υπηρεσία της Ευρώπης των πολιτών, για τις εκλεγμένες γυναίκες της Ευρώπης, για την προώθηση της δημοκρατίας, της ισότητας και άλλα.

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του συνεδρίου θα εμφανιστούν την Πέμπτη στο χώρο του Κυβερνείου παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων του δήμου Συκεών που θα παρουσιάσουν στοιχεία γνήσιας λαϊκής παράδοσης μέσα από χορούς και τραγούδια από όλες της περιοχές της Ελλάδας. Κατά την τελετή λήξης θα εμφανιστεί στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" το σχήμα σύγχρονου χορού "Εμέλεια" που θα ερμηνεύσει με σύγχρονα εκφραστικά μέσα "Μουσικές του κόσμου" και "Ελληνική λαϊκή μουσική"

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Το καθεστώς των βραχονησίδων Ιμια είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο"

    "Το καθεστώς των βραχονησίδων Ιμια είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο" υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε δε ότι "η κυβέρνηση τιμά τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της και το αξιόμαχό τους στηρίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου ο οποίος απέδωσε ευθύνες στη στρατιωτική ηγεσία για την κρίση στα Ιμια και έκανε λόγο για "γραφειοκράτες στρατηγούς" ο κ. Ρέππας τόνισε ότι τα ιστορικά συμβάντα δικαιολογούν όσα λέει ο κ. Πάγκαλος καθώς όντως έγινε απόβαση σε ένα από τα νησιά.

    [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: "Η πίεση των μεγάλων οικονομικών και εθνικών προβλημάτων και η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές"

    Κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υπουργό Εξωτερικών για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα άσκησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Εβερτ τόνισε ότι η πίεση των μεγάλων οικονομικών και εθνικών προβλημάτων και η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ενώ έκανε λόγο για "θεωρητικό πρωθυπουργό" και "πρακτική ακυβερνησία".

    "Κυβερνά τον τόπο μια σκιώδης κυβέρνηση υπό τον Κώστα Σημίτη g οποία υποδεικνύει ατολμία και υποχωρητικότητα" είπε ο κ. Εβερτ και αναφερόμενος στο θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης για την κρίση στην Ιμια σημείωσε ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών ακόμη διαπιστώνει πλέον τα αδιέξοδα και αναζητεί "ηρωϊκή έξοδο", όπως είπε. Η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε ακόμη το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων καθώς και την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

    [08] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ"

    "Αν υπάρχει θέμα αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού" τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου περί ευθυνών των στρατιωτικών στην κρίση στα Ιμια εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο Υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι "οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να μείνουν έξω από τις πολιτικές διαμάχες" και πρόσθεσε ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται ασφαλης για το ρόλο και την ικανότητα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων".

    [09] ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Χ.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ

    Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κλήθηκε σήμερα ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφορος Τζανακάκης προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

    Αφορμή για την κλήση του κ. Τζανακάκη αποτέλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αθηναϊκή εφημερίδα στην οποία τονίζει ότι "έαν μιλήσει πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους". Την Πέμπτη συνεδριάζει η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών ενώ αναμένεται να παραγγείλει την άσκηση ποινικών διώξεων και να ορίσει ειδικό ανακριτή για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Στις 28 Μαϊου έχει κληθεί να καταθέσει ο Πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης. Στο μεταξύ συνεδριάζει το απόγευμα η Ειδική Πενταμελής Επιτροπή του ΟΤΕ που συστάθηκε την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει την προμήθεια των νέων ψηφιακών παροχών του Οργανισμού.

    [10] ΝΕΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ ΧΑΪΦΑ ΑΠΟ 30 ΜΑΪΟΥ

    Με Κύπρο και Ισραήλ συνδέεται η Βόρεια Ελλάδα από τις 30 Μαΐου χάρη στο άνοιγμα της νέας θαλάσσιας γραμμής από τη Θεσσαλονίκη προς τα λιμάνια της Λεμεσού και της Χάιφα. Η νέα αυτή γραμμή αναμένεται να δώσει μια νέα δυναμική στο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδα, που απορρέει από τη δυνατότητα συνδυασμένων διακοπών σε τουριστικά θέρετρα της Μακεδονίας και κρουαζιέρας στα ιερά νησιά του Αιγαίου και τους Αγιους Τόπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα παρείχε κάτι τέτοιο, για τις αγορές της Τσεχίας της Σερβίας των Σκοπίων της Βουλγαρίας της Ουγγαρίας της Πολωνίας και της Ρωσίας, τουριστικό πακέτο με καταλύματα μόνο στις περιοχές της Νότιας Ελλάδας και της Αττικής.

    Η νέα γραμμή αναμένεται ότι θα διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις και τις εξαγωγές προς τις περιοχές της Κύπρου και της Amatokij^r Μεσογείου αφού το "F/B Θεσσαλονίκη", όπως ονομάζεται το πλοίο που θα αναχωρεί για Λεμεσό και Χάιφα κάθε Πέμπτη, εκτός από ΙΧ και φορτηγά αυτοκίνητα μπορεί να μεταφέρει σε ειδικούς χώρους containers ή φορτία groupage.

    Το "F/B Θεσσαλονίκη" είναι χωρητικότητας 3.700 τόνων, έχει δυνατότητα μεταφοράς 450 επιβατών και διαθέτει γκαράζ για 100 ΙΧ και για 30 φορτηγά TIR . Το πλήρες ψυχαγωγικό πρόγραμμα του πλοίου αλλά και οι προσεγγίσεις του στα γνωστότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Τήνος, η Πάτμος, η Μυτιλήνη και η Κως, με πρόγραμμα ξενάγησης σε αυτά, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στη Λεμεσό αλλά και τους Αγίους Τόπους θα δώσουν στους Βορειοελλαδίτες την ευκαιρία να ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΟΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Εντείνονται οι ετοιμασίες των πολιτικών κομάτων της ΠΓΔΜ ενόψη των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στη χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με την απογευματινή εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", το κυβερνόν κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, στο ετήσιο συνέδριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, θα συζητήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα κύρια θέματα που θα προωθήσει το κόμμα θα είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ανάπτυξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας 70 δημοτικών παραρτημάτων, τα οποία θα εξετάσουν τις ανάγκες του κάθε δήμου ξεχωριστά.

    Το PDP, το μεγαλύτερο αλβανόφωνο κόμμα της ΠΓΔΜ, δεν έχει αρχίσει τις ετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι η στάση που θα τηρήσει το κόμμα θα εξαρτηθεί από τον Νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος είναι προς ψήφιση στη βουλή της χώρας.

    Το δεύτερο σε μέγεθος κόμμα των αλβανών των Σκοπίων, NDP, στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένεται να ενώσει τις δυνάμεις του με το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας των Αλβανών, PDPA. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ένας από τους στόχους των δύο κομμάτων θα είναι η επιδίωξη της νομιμοποίησης του Αλβανικού Πανεπιστημίου.

    Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μεγάλη μάχη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές αναμένεται να δώσει το Φιλελεύθερο Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πρώτες αναγγελίες, οι φιλελεύθεροι θα προτείνουν ξεχωριστά προγράμματα ανάπτυξης για κάθε δήμο της χώρας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην εκλογική αναμέτρηση θα λάβουν μέρος και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, τα οποία απείχαν από τον δεύτερο γύρο των τελευταίων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν στην χώρα στις 16 Οκτωβρίου του 1994.

    Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι θα πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές μόνο αν η κυβέρνηση της χώρας εγγυηθεί ότι οι εκλογές θα είναι δημοκρατικές και δίκαιες. Το VMRO-DPMNΕ μάλιστα ελπίζει ότι η διαδικασία συγκέντρωσης 150.000 υπογραφών για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα φέρει τα επιθυμιτά αποτελέσματα και ότι το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και οι βουλευτικές εκλογές.

    Τέλος, τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές έχει επιβεβαιώσει και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο μαζί με το VMRO-DPMNE ξεκίνησε την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των 150.000 υπογραφών σκοπιανών πολιτών, με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι κυρίως η αύξηση της οικονομικής bo^heiar του κράτους για την ανάπτυξη των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας.

    [12] ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Νέα πρόκληση από το καθεστώς του ψευδοκράτους του Ντεκτάς. Σε πανδοχείο έχει μετατραπεί το Μοναστήρι της παναγίας της Ελεούσας-Σινά στη Καρπασία,σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκoκυπριακής εφημερίδας "Cyprys Today". Η μετατροπή αυτή, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, έγινε για τουριστικούς λόγους και τα έξοδα για τις νέες εγκαταστάσεις άγγιξαν το ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον ψευδοπρωθυπουργό Halkin Atun.

    Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, ανήκει στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα της επαρχίας Αμμοχώστου και έχει ανακηρυχθεί αρχαίο μνημείο. Η εκκλησία στην πρώτη φάση πρέπει να είναι του 14ου ή του 15ου αιώνα, διότι έχει πολλά γοτθικά στοιχεία. Στη δεύτερη φάση έγινε δίκλιτη, προστέθηκε ένα κλίτος στην δεύτερη πλευρά.

    Στην εκκλησία υπάρχουν εικόνες του 15ου και 16ου αιώνα, μια από τις οποίες μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και σώθηκε. Οι άλλες εικόνες που μεταφέρθηκαν στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα κλάπηκαν από τους Τούρκους.

    Το Μοναστήρι ήταν μετόχι του Σινά, στην Αίγυπτο και πουλήθηκε στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα πριν 30 χρόνια περίπου.

    [13] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Την έντονη ανησυχία του για τη μεταχείριση των μελών της εληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και για τη δυνατότητα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των προσεχών εκλογών από το κυβερνόν κόμμα του προέδρου Σαλί Μπερίσα εκφράζει σε επιστολές του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ, και τους συναδέλφους του στο Κογκρέσο ο Ομοσπονδιακός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Τομ Λάντος.

    Στην επιστολή του προς τον κ. Κρίστοφερ ο Αμερικανός βουλευτής αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπερίσα ελέγχει τις επιτροπές που επιβλέπουν τις εκλογές και τα ΜΜΕ, ενώ κάνει λόγο για "εμφανή φόβο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους". Σε δεύτερη, δε, επιστολή του προς την ηγεσία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Εκπροσώπων, την οποία κυκλοφόρησε σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου μαζί με την επιστολή του προς τον κ.Κρίστοφερ, ο κ.Λάντος κάνει αναφορά σε κακή μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από την κυβέρνηση Μπερίσα, στους τομείς της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης.

    [14] ΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Το θέμα της αποχώρησης ή όχι του Ράντοβαν Κάρατζιτς ap| την Σερβοβοσνιακή ηγεσία απασχόλησε και σήμέρα τα Γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Η κυβερνητική εφημερίδα "Πολίτικα" παραβλέπει την προχθεσινή ανακοινωση του Κάρατζιτς για την μεταφορά μέρος των αρμοδιοτήτων του στην αντιπρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπλιάνα Πλάβσιτς την οποία χαρακτηρίζει "ως εκτελεστή καθηκόντων του προέδρου" και υποστηρίζει ότι ο Καρατζις αποχώρησε οριστικά από την ηγεσία των Σερβοβοσνίων.

    Η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Βέτσερνι Νόβοστι" σε άρθρο της θέτει το ερώτημα γιατί ο Καρατζις επέλεξε την σκληροπυρηνική Πλαβσιτς και όχι τον μετριοπαθή, επίσης αντιπρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Νίκολα Κόλιεβιτς ο οποίος ήταν και ο εκπρόσωπος των Σερβοβοσνίων στις συνομιλίες του Ντέϊτον.

    Πάντως είναι σαφής η πρόθεση των κυβερνητικών ΜΜΕ της Γιουγκοσλαβίας να αντικαταστήσουν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς πριν την ώρα του, γεγονός που θα σήμαινε και το τέλος των πιέσεων που δέχεται ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την διεθνή κοινότητα σχετικά με την έκδοση των Καρατζις και Μλάντις στο διεθνές δικαστηριο της Χάγης.

    Αντίθετα η ανεξάρτητη εφημερίδα του Βελιγραδίου "Νάσα Μπόρμπα" γράφει ότι ο Κάρατζις συνεχίζει να παραμένει Πρόεδρος των Σερβοβοσνίων.

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Η τουρκική πολιτεία θα δυσκολευτεί να τιμωρήσει τον δράστη της δολοφονικής απόπειρας κατά του προέδρου Ντεμιρέλ καθώς η ίδια του έχει παραχωρήσει πιστοποιητικό ψυχολογικών διαταραχών και σύμφωνα με το άρθρα 46 και 47 του τουρκικού ποινικού κώδικα οι τρελοί δεν τιμωρούνται. Το ερώτημα που αυτή τη στιγμή πλανάται στην Τουρκία είναι πως αυτός ο παρανοϊκός άνθρωπος με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο κατόρθωσε να πάρει άδεια οπλοφορίας και ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν. Υπάρχουν υποψίες ότι ο Ιμπραχήμ Γκιουμρουκτσίογλου είναι όργανο κάποιων και οι έρευνες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 48χρονος δράστης της δολοφονικής απόπειρας που είναι φαρμακοποιός και πατέρας τεσσάρων παιδιών είχε φυλακιστεί για φόνο που διέπραξε πριν από 25 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 1974 όταν δόθηκε χάρη , εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία από τα οποία απομακρύνθηκε γιατί κρίθηκε επικίνδυνος και καταδικάστηκε σε μικρές ποινές για δύο τραυματισμούς με μαχαίρι και για παράνομη οπλοφορία. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι είχε πιστοποιηθεί ότι είναι τρελός το 1993 του δόθηκε άδεια οπλοφορίας για το όπλο με το οποίο επιχείρησε να σκοτώσει τον Ντεμιρέλ.

    [16] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 22 ως 24 Μαϊου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Σερβικής κυβέρνησης Μίρκο Μαριάνοβιτς.

    Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ο Σέρβος pqyhupouqc|r θα παραστεί σε τελετή που θα γίνει στην Κέρκυρα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την αποβίβαση του σερβικού στρατού στο νησί.

    Επίσης, στην Αθήνα ο κ. Μαριάνοβιτς θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [17] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

    Την Ελληνίδα καθηγήτρια των Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπράουνσβικ, Μαργαρίτα Μαθιοπούλου ανακήρυξε μέλος της η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, στο πλαίσιο των φετεινών ευρωπαϊκών εκδηλώσεων "Καρλομάγνου" στο Ααχεν της Γερμανίας.

    Την περγαμηνή επέδωσαν στην κ.Μαθιοπούλου, σε ειδική τελετή στο δημαρχείο του Ααχεν, ο πρόεδρος της Τσεχίας και γνωστός συγγραφέας Βατσλαβ Χάβελ και ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Φραντς Βρανισκι, μέλη και οι ίδιοι της Ακαδημίας Επιστημών.

    Η διάκριση στην Ελληνίδα επιστημονα έγινε σε αναγνώριση του επιστημονικου της έργου και της προσφοράς της στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Οπως είναι γνωστό η κ.Μαθιοπούλου έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία στα οποία πραγματεύεται θέματα από την πολιτική ζωή της μεταπολεμικής Γερμανίας και των ΗΠΑ ενώ μεγάλος αριθμος άρθρων της για την Ελλαδα έχει δημοσιευτεί σε εγκυρες γερμανικές εφημερίδες και πολιτικά περιοδικά.

    [18] ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΝΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

    Αναπόφευκτη θεωρούν έγκυροι οικονομικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτεύουσα, την υποτίμηση του νομίσματος, μετά τη νέα δυσμενή εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας της Τουρκίας.

    Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, απο τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο πληθωρισμός σημείωσε αλματώδη αύξηση και κυμαίνεται περίπου στο 80% ετησίως,με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται όχι μόνο τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων ,αλλά και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.Παράλληλα, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα "Χουρριέτ" η επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,που έχει εγκατασταθεί στην Αγκυρα και διεξάγει τον τακτικό ετήσιο έλεγχο, δεν ελπίζει σε ανάκαμψη της οικονομίας και γι΄αυτό εμφανίζεται διστακτική να αποδεχθεί το πιεστικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για σύναψη νέου δανείου.

    Την κακή οικονομική κατάσταση επιτείνει το πολιτικό αδιέξοδο που απειλεί την Τουρκία,μετά την ακύρωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής πρός την κυβέρνηση Γιλμάζ,απο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάντως απειλείται και απο τις διαφωνίες που πρέκυψαν ανάμεσα στον ηγέτη του ΑΝΑΡ και Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και στην αρχηγό του DYP Τανσού Τσιλλέρ.

    Χθές, ο Γιλμάζ,όπως γράφουν οι τουρκικές φημερίδες, δήλωσε για πρώτη φορά πώς "αρχίζει να συμμερίζεται τις υποψίες που υπάρχουν, ότι η Τσιλλέρ χρησιμοποίησε τα μυστικά κονδύλια για προσωπικούς της λόγους και τον ώθησε s4aut]r τις σκέψεις η επίμονη άρνησή της να αναφερθεί στο θέμα αυτό".

    Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη,ότι δεν ικανοποιήθηκε απο τη γραπτή δήλωση της κ.Τσιλλέρ και πρόσθεσε πώς "στις δημοκρατικές χώρες δεν υπάρχει μυστικό που να το γνωρίζει ένα μόνο άτομο και αυτό συμβαίνει μόνο στα δικτατορικά καθεστώτα.

    [19] K.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: "Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ"

    Ο Προεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία επιδιώκει την ένταξή της σε νέα ομοσπονδία χωρών με την Ρωσία.

    Τη δήλωση του Σκοπιανού Πορέδρου δημοσιεύει η εφημερίδα "Τρούντ" επικαλούμενη συνέντευξη που έδωσε ο Γκλιγκόροφ στο ισπανικό περιοδικό "Κάμπιο - 16".

    Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι ο Γκλιγκόροφ είπε πώς ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ θα συναντηθεί σύντομα με τον ηγέτη των Ρώσων κομμουνιστών Γ.Ζιουγκάνοφ, σε μια "προσπάθεια ανασύστασης των κομμουνιστικών οργανώσεων στη Βουλγαρία".

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ,πάντα κατα την βουλγαρική εφημερίδα, μίλησε ακόμη και "για προσπάθεια του Κρεμλίνου να προωθήσει ορθόδοξο άξονα, στον οποίο θα περιλαμβάνονται η Σόφια,τα Σκόπια, το Βουκουρέστι,το Βελιγράδι, η Αθήνα και η Λευκωσία" πράγμα του επιβεβαίωσε ,όπως είπε, ο πρόεδρος της νομοθετικής επιτροπής της ρωσικής Δούμα ,κατα την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια.

    [20] Συνέντευξη Γιέλτσιν

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν σε συνέντευξή του στην βουλγαρική εφημερίδα "24 ωρες" αναφεέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσκλησή του σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην Ενωση Ανεξαρτήτων Κρατών, που δημιούργησε η Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Κιργιζία.

    "Δεν πρόκειται ,είπε, να καλέσουμε καμμιά χώρα στην Ενωση,αλλά θα χαρούμε εάν κάποια χώρα επιλέξει να ενταχθεί σ΄αυτήν, αντί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ."

    Ισχυρίστηκε ακόμη,ότι δεν είχε μυστικές συνομιλίες με τη βουλγαρική κυβέρνηση για την ένταξη στην Ενωση, της Βουλγαρίας και διευκρίνισε ότι "επρόκειτο για μια αλληγορική έκφραση ,με την οποία ήθελε απλώς να εξηγήσει ότι η Ενωση Ανεξαρτήτων Κρατών είναι ανα πάσα στιγμή να δεχθεί οποιαδήποτε χώρα".

    [21] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ θα συναντηθεί σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς. Κατά την παραμονή του στην Αγκυρα ο κατοχικός ηγέτης θα έχει επαφές με αρμόδιους του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ρ.Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδιώκει συμφωνία αφού πιστεύει ότι δεν την έχει ανάγκη σύμφωνα με την έκφραση tou. Πρόσθεσε επίσης ότι ο μόνος δρόμος για λύση είναι οι συνομιλίες με καλές προθέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα εντάξει στους κόλπους της μια μοιρασμένη Κύπρο και ότι αυτό το μήνυμα φθάνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά. "Απεναντίας" είπε, "στους Ελληνοκύπριους δίνουν ελπίδες και αυτοί γυρίζουν την πλάτη στις συνομιλίες".

    "Αν συνεχίσουν τις απατηλές ελπίδες και όνειρα" δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά "τόσο αυτοί όσο και εμείς θα χάσουμε πολλά ακόμη χρόνια".

    Σε άλλες δηλώσεις του πριν την αναχώρηση του για την Αγκυρα υποστήριξε ότι είναι "ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση πριν από την λύση. Εκτός και εάν εννοούν την ένταξη όχι της Κύπρου αλλά της ελληνοκυπριακής πλευράς" είπε προκλητικά και πρόσθεσε: "αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε θα δούμε και εμείς τι θα κάνουμε. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις".

    [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ, ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΜΕΝΤΟΥΧ ΤΑΤΣΙ

    Προειδοποίηση προς την κυβερνηση των Σκοπίων, ότι "θα προκληθεί έκρηξη σαν και αυτή του Κοσσυφοπεδίου αν δεν εξασφαλιστεί καλύτερη μεταχείρηση της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ", απηύθυνε ο εκ των ηγετών του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας των Αλβανών (PDPA), Μεντουχ Τάτσι.

    Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα, "Βετσιερνι Νοβόστι", ο Μεντουχ Τάτσι, χαρακτήρισε τον αγώνα που διεξάγουν οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο για ανεξαρτητοποίηση, ως "αγώνα όλων των Αλβανών" υπογραμμίζοντας ότι οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ δεν θα μείνουν αδρανείς στην περίπτωση που ξεσπάσει κρίση στην περιοχή αυτή. "Εμείς δεν μπορουμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να ενημερωνόμαστε για τα γεγονότα από τα μέσα ενημερωσης αν συμβεί κάτι", είπε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε ότι στην ΠΓΔΜ "υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται υποχρεωμένοι να αγωνιστούν με τους ομοεθνείς τους στο Κοσσυφοπέδιο", υποστηρίζοντας ότι το κομμα του, που εκφράζει την ακραία πτέρυγα των Αλβανών της χωρας, δεν έχει καμια επαφή με τις ομάδες αυτές. Οπως είπε ο Μεντούχ Τάτσι, "υπάρχουν πολλοί νέοι Αλβανοί που ειναι μέλη τέτοιων ομάδων οι οποίες είναι δυνατόν να αναλάβουν δραση σε περίπτωση που τα Σκοπια και το Βελιγραδι συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα των Αλβανών για μεγαλύτερη αυτονομία και ισότιμο στάτους".

    Τη σκοπιανή κυβέρνηση επέκρινε παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και ο ηγέτης του PDPA, Αρμπεν Τζαφέρι. "Η σκοπιανή κυβέρνηση ειναι αυτή που μας έσπρωξε να είμαστε κρατος εν κράτει", είπε.

    [23] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Τη δημιουργία γιουγκοσλαβο-σκοπιανής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσαν στα Σκοπια, μετά τις συνομιλίες που είχαν, οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών, Lpejiq Ζουτα και Τζόρτζε Σιράντοβιτς.

    Οπως αναφέρει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα", σε ανταποκρισή της απο τα Σκοπια, ο υπουργός Εμπορίου της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η ελεύθερη εμπορική ζωνη θα λειτουργήσει σταδιακά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 1999.

    Ο κ.Σιράντοβιτς από την πλευρά του εκτίμησε ως "ρεαλιστικό να δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών τους ελεύθερη εμπορική ζώνη, καθόσον τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, επιθυμούν, την ένταξή τους στους διεθνείς εμπορικους οργανισμούς"..

    Οι δυο υπουργοί δεν διευκρινισαν πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, στην οποία αναμένεται να παραστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς.

    [24] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗΣ

    Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ελληνική φέτα θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθουν σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

    Στο συμβουλιο θα συζητηθεί η ανακοίνωση που προτίθεται να κάνει η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ελληνική φέτα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι μια ονομασία προϊόντος που θα προστατεύεται στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκης Ενωσης μέχρι η Κομισιόν να υποβαλει ένα νέο κανονισμό για το ζήτημα αυτό.

    Ο κανονονισμός θα επιτρέπει κυρίως στους Δανούς, αλλα και σε όποια αλλη χωρα θέλει, να διαθέτουν στο εμπόριο άσπρο μαλακό τυρί από αγελαδινο γάλα με την ονομασία φέτα, για μια περίοδο πέντε ετών.

    Οι Δανοι και η πλειοψηφία των άλλων χωρών επιδιώκουν αυτή η μεταβατική περίοδος να είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [25] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΜΟΡΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Κρίσιμες, θα είναι οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα για όλες τις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες της βαλκανικής, οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι. Καθώς, τα γεγονότα που αναμένεται ότι θα διαδραματισθούν, πρόκειται να καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον τους αλλα και αυτές τις ίδιες τις εξελίξεις στην ευπαθή χερσόνησο του Αίμου. - Στην Αλβανία, οι βουλευτικές εκλογές την προσεχή Κυριακή 26 Μαϊου, θα διεξαχθούν υπο το βάρος καταγγελιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για "εκλογικό πραξικόπημα", προκειμένου να αποτραπούν μια ενδεχόμενη- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η ήττα του κεντροδεξιού "Δημοκρατικού Κόμματος", της προεκλογικής εκστρατείας του οποίου ηγείται ο ίδιος προσωπικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα. Η πολιτική αστάθεια, που pqobk]petai ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 1997, οπότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, πλήττει καίρια την οικονομία της χώρας, ενω η Αλβανία με 600 δολλάρια κατα κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, τοποθετείται αναμεσα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μας και στηρίζει την επιβίωσή της κυρίως στους άδηλους πόρους των λαθρομεταναστών (περίπου ένα δις δολλάρια ετησίως), οι περισσότεροι απο τους οποίους βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος. - Στη Βουλγαρία, η οξύτατη οικονομική και πολιτική κρίση απο την οποία ταλανίζεται εδώ και καιρό ο βόρειος γείτονάς μας, οφείλεται στο συνεχές κατρακύλισμα του εθνικού της νομίσματος, του λέβα, αλλα επίσης έχει αφετηρία και τον άγριο πόλεμο φθοράς που υφίσταται η σημερινή σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζαν Βίντενωφ απο τους υπο τον Λουκάνωφ σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος Ζίβκωφ, καθώς και απο τον φιλότουρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας Ζέλιου Ζέλεφ. Ο οποίος υπολογίζει ότι με την υπονόμευση της παρούσας κυβέρνησης, θα εξασφαλίσει πιό άνετα την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο και στις οποίες θα έχει να αντιμετωπίσει ως αντίπαλό του τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Γκιόργκι Πίρινσκι, ένα νέο σε ηλικία, σε προγράμματα και ιδέες πολιτικό,που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και θεωρείται ότι έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Η αύξηση του εξωτερικού χρέους στα 10,3 δις δολλάρια και του εσωτερικου χρέους στα 3,8 δις δολλάρια, φέρνουν τη Βουλγαρία στα πρόθυρα οικονομικής καταρρευσης και οδηγούν τη Σόφια σε μια πιθανή πώληση τμήματος των κρατικών αποθεμάτων χρυσού, που ανέρχονται σήμερα σε 35 τόνους. - Στα Σκόπια, παρά την φαινομενική ηρεμία που επικρατεί, μετά την αποτυχία της δολοφονικής απόπειρας κατά του προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και την άρση του εμπάργκο απο την Ελλάδα, εντούτοις τα προβλήματα συσσωρεύονται και όλοι φοβούνται μια πιθανή κοινωνική έκρηξη. Οι κοινωνικές ανισότητες, παρά τα δάνεια που αφειδώς χορήγησαν η Διεθνής Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης, όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν, αλλα αυξήθηκαν, όπως επίσης αυξήθηκε και ο αριθμός των ανέργων που βρίσκεται σε ποσοστό-ρεκόρ 25%. Την ίδια στιγμή, αυξάνει με εκπληκτικούς ρυθμούς η εγκληματικότητα ( οι εγκληματικές πράξεις απο 680 που ήταν το 1990, διπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.111), ενω παράλληλα με εκπληκτική ταχύτητα τα Σκόπια έχουν μετατραπεί σε σταυροδρόμι διακίνησης ναρκωτικών . Κοντά δε σε όλα αυτά, βρίσκεται και ο κίνδυνος μιας έκρηξης των αλβανών στο Κόσοβο, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει το αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ. - Tέλος στην Τουρκία, η κυβέρνηση της Αγκυρας υπο τον Μεσούτ Γιλμάζ και πάλι κλυδωνίζεται μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι είναι άκυρη η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία έλαβε τον περασμένο Μάρτιο, αλλα και τον ακήρυκτο πόλεμο που υπάρχει ανάμεσα στον σημερινό πρωθυπουργό και την προκάτοχό του Τανσού Τσιλλέρ, η οποία μετέχει του κυβερνητικού συνασπισμού. Κοντά σε όλα αυτά, οι συνεχιζόμενες καταγγελίες απο το τουρκικό ίδρυμα για ta Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τα συνεχιζόμενα σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές βασανιστήρια,οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών που έχουν σαν αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά της νοτιοανατολικής Τουρκίας να ισοπεδώνονται, η άνοδος του ισλαμισμού αλλα και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, δείχνουν τις συμπληγάδες στις οποίες βρίσκεται ο εξ ανατολών γείτονάς μας και εξηγουν και την προκλητική αδιαλλαξία που επίδεικνύεται έναντι της Ελλάδος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

    Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όμορες χώρες, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει όαση ειρηνης, δημοκρατικής ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Ενω εάν δεν υπήρχαν τα εσωτερικά προβλήματα απο τα οποία σήμερα ταλανίζονται όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ακινητοποιώντας και αποδιοργανώνοντάς τα, σίγουρα θα ήταν καλύτερη η θέση της Ελλάδας στα βαλκάνια και πιο ενεργός ο ρόλος της στην περιοχη, για την αξιοποίηση όλων των εμφανιζόμενων ευκαιριών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 20 May 1996 - 15:47:40