Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 13 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Νίκου Γιώτη)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Βασιλικής Βεγίρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: H ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ

  • [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκρινε ότι πρέπει να αρχίσει τις συναντήσεις του με στελέχη του Κινήματος από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής"

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ"

  • [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [06] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 73η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

  • [10] ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ- Μ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [12] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • [13] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [14] ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [15] ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Νίκου Γιώτη)

  • [16] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ "ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΛΑΟΣ"


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Βασιλικής Βεγίρη)

  • [17] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ OQLGTGQIO ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: H ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ

    Με δοξολογίες στους Καθεδρικούς ναους της Αναλήψεως του Οκλαντ και της Αγίας Σοφίας του Λος Αντζελες, με συναντήσεις με ομογενείς και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών σωματείων Νοτίου Καλιφορνίας στο Λος Αντζελες αλλά και με τις τοπικές αμερικανικές αρχές, συνέχισε την περιοδεία του στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο ο κ.Στεφανόπουλος.

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στις κατάμεστες ελληνικές εκκλησίες της Καλιφόρνια όπου ο Προέδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Επίσκοπο του Αγίου Φραγκίσκου κ.Αντώνιο και το εκκλησίασμα που παρακολούθησε τις δοξολογίες έψαλαν τον Εθνικό Υμνο. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στις ομιλίες του ο κ.Στεφανόπουλος διεκόπτετο με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

    Στο Λος Αντζελες, μετά τη δοξολογία κατα την ομιλία του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλαδας για να πει τα εξής: ¨Η Ελλαδα περνά δύσκολες περιστάσεις. Στο εσωτερικό της χώρας είναι καλύτερα από άλλοτε. Δεν κάνω διακρίσεις μεταξύ των κομματων. Κανένα κόμμα, καμια παράταξη δεν είναι αποκλειστική της αλήθειας εκφραστής. Συνενοούμεθα στην Ελλαδα καλύτερα. Δεν υπάρχει πια κομματικός φανατισμός στην Ελλαδα. Δεν υπάρχουν κόκκινα, πράσινα και μπλε καφενεία. Καταλάβαμε το λάθος οτι ο εθνικός διχασμός τρωει τις σάρκες του έθνους. Ενωμένοι, πρόσθεσε, αντιμετωπίζουμε πλέον τα εθνικά θέματα¨, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε άλλο σημειο της ομιλίας του, στο ναό της Αγίας Σοφίας του Λος Αντζελες με αφορμή το γεγονός οτι η Εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Σοφία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: ¨Δεν έχουμε πια μεγάλες ιδέες όπως στο παρελθόν αλλα ο δεσμός μας με την Αγία Σοφια είναι ακατάλυτος έστω και αν δεν πρόκειται να την πάρουμε πάλι στα δικά μας χέρια¨.

    Μεταξύ των άλλων, στις ομιλίες του, στον Καθεδρικό ναό της Αναλήψεως στο Οκλαντ και στο ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Αντζελες, τόνισε: ¨Σήμερα είναι εδώ παρούσα η ιδέα της Ελλαδας. Είμαστε περήφανοι για σας γιατί είστε άριστοι Αμερικανοί πολίτες. Αισθήματα αγώνων σας δένουν με την πατρίδα Ελλαδα¨.

    ¨Κρατήστε μέσα στην ψυχή σας την αγάπη για την πατρίδα. Μην τραυματίζετε την κοινή πατρίδα μας. Εκπροσωπείτε κατά τον καλυτερο δυνατό τρόπο εδώ στην Αμερική. Τα πατριωτικά συναισθήματά σας υπερτερούν των αποστάσεων¨, υπογραμμισε.

    ¨Δεν υπήρξε για μένα ωραιότερο θέαμα από τα Ελληνόπουλα που ήρθαν να με χαιρετήσουν¨, τόνισε ο κ.Στεφανόπουλος και πρόσθεσε:

    ¨Εκανα το ταξίδι στην Αμερικη με κύριο σκοπό να συναντηθώ με τον πρόεδρο Κλίντον για μια πολύ υψηλου επιπέδου επίσκεψη. Προ saq\mta ετών είχε έλθει εδω ξανά αρχηγός κράτους ο τέως βασιλιάς Παύλος. Εκτοτε ουδείς ανώτατος άρχων ήρθε στην Αμερική. Είχε προηγηθεί προ της επισκέψεως εμού, ο εκλεκτός πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης¨.

    Για τις συνομιλίες του με τον Κλίντον ο κ.Στεφανόπουλος είπε: ¨Δεν περίμενα να λάβει θέση στα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες μας. Με άκουσε με προσοχή. Δεν υπηρξε αντίλογος και αυτό είναι θετικό στα όσα είπαμε εμείς. Είμαι βέβαιος ότι ο κ.Κλίντον γνωρίζει τα προβλήματα και τα κατανοεί¨.

    Σχετικά με την Ορθοδοξία ο κ.Στεφανόπουλος είπε ότι ¨είναι μεγάλη τιμή για μας που είμαστε ίσως το κέντρο της Ορθοδοξίας¨, τονίζοντας ότι παίζει μεγάλο ρόλο η θρησκεία.

    Για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ είπε ότι ειναι συγκινημένος, και ότι έχει θαυμάσιες εντυπώσεις και ότι η Αμερική είναι μια χωρα η οποία συνδέεται με την Ελλαδα με πολύ στενούς δεσμούς ο κυριότερος των οποίων είναι οι δεσμοί των Ελληνοαμερικανικών με την πατρίδα Ελλαδα.

    ¨Η Ελλαδα έχει ανάγκη της παρουσίας σας, εχει ανάγκη των πατριωτικών σας αισθημάτων και υπηρεσιών¨, τόνισε ο κ.Στεφανόπουλος κατά τις ομιλίες του στις Εκκλησίες και πρόσθεσε: ¨Η Ελλαδα δεν ήρθε να ζητήσει, να παρακαλέσει όπως πριν από μενα δεν ήρθε να παρακαλέσει ουτε να ζητήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η αξιοπρέπεια και η εθνική υπερηφάνεια δεν το επιτρέπουν. Η δική σας παρουσία εδώ μπορεί να συνισφέρει στα αποτελέσματα. Είστε η πιο οργανωμένη κοινότητα μετά την Εβραϊκή στην Αμερική. Να θυμόσαστε την πατρίδα σας. Επηρεάζετε την ηγεσία της Αμερικής. Αυτή την προεκλογική περίοδο μπορείτε να ζητήσετε με περισσότερη προσοχή, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα¨.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις ομιλίες του προς τους ομογενείς υπογραμμισε ότι ο πιο σταθερός, μεγάλος και ισχυρός δεσμός των ομογενών είναι η γλώσσα και αυτό θα φροντίσει το ελληνικό κρατος και ο αρμόδιος για τον αποδημο Ελληνισμο υπουργός κ.Γιώργος Ρωμαίος, οποίος συνοδεύει τον κ.Στεφανόπουλο στο ταξίδι του και στις επαφές του με τους ομογενείς.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς στο Λος Αντζελες, πριν από λίγες ώρες, μετά τη δοξολογία στην Αγία Σοφία, ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε: ¨Είμαστε το αριστοκρατικότερο γένος. Δυναμώστε τις ρίζες που σας κρατούν όρθιους. Είμαι βέβαιος οτι ο καθένας απο σας έχει τη σκέψη του στην Ελλαδα. Εσείς είσαστε το καλυτερο κομάτι του ελληνισμού και το πιο ευτυχισμένο γιατί ζείτε στην πιο ευτυχισμένη χώρα. Σας χρειαζόμαστε. Σας έχει ανάγκη η πατριδα. Θα την αρνηθείτε; Είμαι βέβαιος πως όχι. Η πατρίδα ζητά να παραμείνετε με ελληνική καρδιά, ελληνική σκέψη, ελληνικά αισθήματα, ελληνική γλώσσα αν και Αμερικανοί πολιτες. Είμαι συγγενής με όλους σας. Εχουμε κοινούς προγόνους. Πρέπει αυτούς τους δεσμούς να τους αποδεικνύουμε καθημερινά. Δεν μπορώ να μιλήσω αγγλικά αλλά και αν μπορούσα δεν θα μίλαγα σήμερα. Η ελληνική γλώσσα ειναι σπουδαία. Μιλιέται χιλιάδες χρονια και από αυτή πήραν τις ρίζες τους όλες οι γλώσσες της Δύσης¨.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε μεταξύ άλλων: ¨Τα Δωδεκάνησα είναι ελληνικά από την πιο μικρή βραχονησίδα μας έως το πιο μεγάλο νησί. Το Αιγαίο έχει 140 κατοικημένα νησιά, χιλιάδες μικρότερα, όλα ekkgmij\. Και έρχονται οι γείτονές μας, μετά το 1923, την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης να υποστηρίξουν ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες που δεν ξέρουν που ανηκουν. Αυτό αποκαλύπτει τη δολιότητα της Τουρκίας. Αλλά θα αγωνιστούμε για την Ελλαδα για να επικρατήσει το δικαιο και να αποκαλυφθεί αυτή η δολιότητα¨.

    ¨Μέσω της δικής σας φωνής¨, υπογραμμισε ο κ.Στεφανόπουλος, ¨μπορούμε να αποδείξουμε το δικαιό μας. Μην κοιμηθεί η πατριωτική σας συνείδηση. Στις δημοκρατίες η κοινή γνώμη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Σας φέρνω την αγάπη της πατρίδας. Και η Ελλαδα σας λατρεύει. Κάθε χάσιμο ενός μετανάστη είναι μια σταγόνα αίματος από την καρδιά της Ελλαδας. Να γυρίζετε τακτικά στην Ελλαδα. Σας ξέρω και σας αγαπώ. Σας καταθέτω την αγάπη ολόκληρου του ελληνικου λαού¨.

    Ο Επίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος ήταν και στις δυο δοξολογίες που έγιναν στις ελληνικές εκκλησίες στο Οκλαντ και στο Λος Αντζελες, τόνισε στις ομιλίες του προς το εκκλησίασμα ότι ¨σήμερα είναι χρονιάρα μέρα¨, όπως είπε για την ημερα της Μητέρας ¨και σήμερα, είπε ο κ.Αντώνιος, είναι μαζί μας η Μητέρα Ελλάδα, ο πολιτισμός της στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας¨.

    Ο κ.Αντώνιος απευθυνόμενος στους ομογενείς υπογραμμισε: ¨Πρέπει να είμαστε υπάκουοι στα προστάγματα της Μητέρας Πατρίδας και παντα έτοιμοι να δώσουμε το παρόν¨.

    ¨Είμαστε παρόντες σ΄αυτό το ακραίο προπύργιο του ελληνισμού, αγωνιζόμαστε να σώσουμε ό,τι μπορούμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες¨, τόνισε ο κ.Αντώνιος ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: ¨Στο πρόσωπό σας καλωσορίζουμε τη Μητέρα Πατρίδα, Ελλαδα. Δεν είναι γεωγραφικός όρος, είναι ιδέα. Ολοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι που μετέχουν των αξιών σήμερα είναι Ελληνες. Σας υποσχόμεθα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και αυτό είναι υπόσχεση όλων των ομογενών¨.

    Κλείνοντας τις ομιλίες του ο Επίσκοπος κ.Αντώνιος ευχήθηκε: ¨Ο Θεός να σκεπάζει όλους, την πατρίδα και να δούμε κάποτε την Κύπρο ελεύθερη, ενιαία και να χαρούμε όλοι¨.

    Σήμερα το πρωί στις 10 π.μ (ώρα Αμερικής) ο πρόεδρος του Δημοτικου Συμβουλίου του Λος Αντζελες, Τζων Φεράρο, θα απονέμει στον κ.Στεφανόπουλο το χρυσό κλειδί της πόλης. Τέσσερις ώρες αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας (εκεί θα του επιφυλαχθεί επίσημη υποδοχή στο Καπιτώλιο και θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Πητ Ουίλσον).

    Το βράδυ της Δευτέρας στο Σακραμέντο, ο ομογενής κ.Ευάγγελος Τσακόπουλος θα δώσει δεξίωση στο σπίτι του προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Eκτός από τον κ.Στεφανόπουλο στη δεξίωση θα παραβρεθούν όλα τα μέλη της ομογενειας και της ακολουθίας του Προέδρου.

    Στη διάρκεια της δεξίωσης, όπου θα παραβρεθούν περισσότερα από 1200 άτομα, ο δήμαρχος του Σακραμέντο κ.Τζοε Σερνα θα προσφέρει στον κ.Στεφανόπουλο το κλειδί της πόλης.

    Το Σάββατο, στον Αγιο Φραγκίσκο, ο δήμαρχος της πολης κ.Μπράουν προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κλειδί της πόλης.

    [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ EUQYPAIJGS ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και κυβερνητικών παραγόντων θα πραγματοποιηθεί από 22-25 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO- ΔΕΘ το συνέδριο της Ευρωπαικής Αυτοδιοίκησης.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών καθώς και των μεγαλύτερων πόλεων. Στις 10.00 το πρωί στις 22 Μαΐου θα συνεδριάσει η επιτροπή πολιτικής του συμβουλίου δήμων και περιφερειών της Ευρώπης υπό την προεδρία του Πασκάλ Μαραγκάλ.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκρινε ότι πρέπει να αρχίσει τις συναντήσεις του με στελέχη του Κινήματος από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής"

    "Ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκρινε ότι πρέπει να αρχίσει τις συναντήσεις του με στελέχη του Κινήματος από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής" δήλωσε ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ στην Εκάλη οι κ.κ. Παπανδρέου και Σκανδαλίδης.

    "Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να σχολιάσει ή να αξιολογήσει γιατί ο κ. Παπανδρέου αρχίζει τις επαφές του από τον κ. Σκανδαλίδη" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ"

    "Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να λάμψει η αλήθεια και θεωρεί αναγκαίο να κάνει η δικαιοσύνη απερίσπαστη το έργο της και να δώσει απαντήσεις για να μην υπάρξει σκιά στο δημόσιο βίο" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της προμήθειας των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τις εταιρείες Ζήμενς και Ιντρακόμ.

    Εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το θέμα και υπογράμμισε ότι σκοπός της είναι να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του ΟΤΕ. Ερωτηθείς αν θα δοθούν στις ίδιες εταιρείες και οι υπόλοιπες 400.000 ψηφιακές παροχές απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

    Εξάλλου τη σύγκληση της ομομέλειας Εφετών Αθηνών ώστε να ανατεθεί η υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ σε εφέτη Ειδικό ανακριτή και να ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου εισηγήθηκε ο Εισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Καράμπελας. Οι κατηγορίες για την υπόθεση είναι δωροληψία, δωροδοκία, εκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος, απιστία σε βάρος του ΟΤΕ και ψευδορκία μάρτυρα.

    Η εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών διαβιβάστηκε από τον προϊστάμενο εισσαγγελίας Εφετών στον Πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου ο οποίος θα αποφανθεί επί του ζητήματος.

    [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Papamtym_ou, με δηλώσεις του από τα Χανιά, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας στην Κρήτη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η αύξηση του τιμαρίθμου είναι συγκυριακό γεγονός, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Ειδικότερα, όσον αφορά στην τιμή των καυσίμων, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με παράλληλη πτώση των τιμών μέχρι το καλοκαίρι.

    Ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα εχει καλύψει, μέχρι το τέλος του 1996, τα 2/3 της απόστασης που την χωρίζουν από την επίτευξη των προϋποθέσεων, που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τόνισε, πάντως, ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθειά

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε, εξάλλου, και στη σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Γραμματέα του Κινήματος, Κώστα Σκανδαλίδη, στην Εκάλη. Ο κ.Παπαντωνίου χαρακτήρισε τη συνάντηση "φυσικό γεγονός", ενώ, μιλώντας για το συνέδριο του Κινήματος, εξέφρασε την ελπίδα "να ξεκαθαρίσει την εικόνα για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.".

    Αναφορικά με τον θεσμό του αντιπροέδρου, ο υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει, μόνον αν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

    [06] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Επείγουσα επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την πλήρη και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης της σχετικής με καταγγελίες χρηματισμού στελεχών του ΟΤΕ απέστειλε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Ο δημόσιος βίος δεν αντέχει σκιές" σημειώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι "το υπουργείο θα αναμένει να διεκπεραιώσει ταχύτατα οποιαδήποτε αιτήματα των Εισαγγελικών ή δικαστικών αρχών για παροχή συνδρομής από ξένες δικαστικές ή άλλες αρχές".

    Εκκληση στην κυβέρνηση να διερευνήσει άμεσα και σε βάθος τις βαρύτατες καταγγελίες περί χρηματισμού στελεχών του ΟΤΕ απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Τάσσεται δε υπέρ της αίτησης δικαστικής συνδρομής για την αποκάλυψη των ονομάτων των τυχόν υπευθύνων.

    "Απαιτείται διευκόλυνση της δικαιοσύνης στην ανεύρεση της αλήθειας και στην τιμωρία όσων ενδεχομένως διέπραξαν αδικήματα σε βάρος της περιουσίας του ΟΤΕ", τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Στο μεταξύ αναμένεται σήμερα η απόφαση του εισαγγελέα Εφετών σχετικά με το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Τα ενδεχόμενα είναι η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, να διαταθεί περαιτέρω έρευνα, να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση να παραπεμφθεί στην ολομέλεια εφετών.

    [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινο απέστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος ζητά να τον πληροφορήσει, εάν στο πλαισιο του ενδεχομένου να καταθέσει η ΝΔ στη βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για το θέμα των ψηφιακών παροχών, δημιουργούνται προσκόμματα στο έργο της δικαιοσύνης.

    Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε σύσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου για τις 22 Ιουνίου ορίστηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη της Ν.Δ. ενώ στις 22 Μαϊου συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 73η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Η 73η επέτειος εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα τιμηθεί μέσα από μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και κατά τη Β΄πανελλήνια συνδιάσκεψη ποντιακής νεολαίας που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η νομαρχία Θεσσαλονίκης , με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, μεταφορών Χάρη Καστανίδη και Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 17 Μαϊου με ομιλίες στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ενώ παράλληλα θα φωταγωγηθεί η πόλη και θα σημαιοστολιστούν τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα. Η Β΄ πανελλήνια διάσκεψη ποντιακής νεολαίας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα στην αίθουσα του σωματείου "Παναγία Σουμελά" με τη συμμετοχή του υπουργού μεταφορών Χάρη Καστανίδη και εισηγήσεις των Ιωάννη Βιόπουλου , προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της συνδιάσκεψης, του καθηγητή και τέως βουλευτή Θεόδωρου Κατσανέβα και του καλλιτέχνη Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρυ Κλιν). Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ελευθερίας στη Ανω Ηλιούπολη θα συμμετάσχει ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 19 Μαϊου , ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με δοξολογία στον ναό της Αγίας Σοφίας ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντίου Παπά και Δασκάλου και θα ολοκληρωθούν με δεξίωση που θα παραθέσει στο Κυβερνείο ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

    Στο ελληνοαμερικανικό λόμπι "χρεώνουν " οι Τούρκοι την αποτυχία τους να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει τα νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα, καθώς και τα επιθετικά ελικόπτερα,τύπου Κόμπρα.

    Η εφημερίδα "Μιλλιέτ"σε πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον ,σημειώνει ότι "κάτω από τις πιέσεις των Ελληνοαμερικανών και ενόψη των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου,ο Προεδρος Κλίντον ανέβαλε την παράδοση στην Τουρκία των σύγχρονων όπλων".

    "Ενώ υποσχέθηκε στον Ντεμιρέλ, τονίζεται στο δημοσίευμα, για την παράδοση τριών φρεγατών τύπου "FFG-7 PERRY" ,τις οποίες η Αγκυρα πλήρωσε με 130 εκατομμύρια δολλάρια ,έδωσε "οδηγία πώλησης" στο Κογκρέσσο,για να μην φθάσουν ποτέ στον προορισμό τους.Οταν το ελληνοαμερικανικό λόμπυ άρχισε εκστρατεία με το επιχείρημα "πώς θα ενισχύσετε τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο,τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα;" τότε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπαναχώρησε." Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" αναφέρεται σε "καλυμμένο εμπάργκο όπλων" και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν παραδίδουν τον "σύγχρονο οπλισμό".Η εφημερίδα προβάλλει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ,που είναι ότι "συνεχίζεται ο έλεγχος για να διαπιστωθεί άν χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα εναντίον των αμάχων κατοίκων της νοτιοανατολικής Τουρκίας" δηλαδή εναντίον των αμάχων Κούρδων.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει και γι΄αυτό θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι ,αλλά και ο υπουργός Αμυνας Ολτάν Σουγκουρλού.Οι δύο υπουργοί θα έχουν επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ και Πύρι,καθώς και με τον Αντονι Λέικ, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου κλίντον,σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν την αμερικανική ηγεσία.

    Σε αποκλειστική του δήλωση πρός την "Τζουμχουριέτ" ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατηγορεί και τις Ηνωμένες πολιτείες αλλά και τις άλλες δυτικές χώρες. "Η συμμαχία με τη Δύση, είπε ο Σουγκουρλού, δεν προσπόρισε οφέλη στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.Ελπίζω, ότι η Δύση δε θα εξαναγκάσει την Τουρκία να αναζητήσει άλλες συμμαχίες για την άμυνά της."

    Στο ίδιο πνεύμα "σκληρής τακτικής" είναι και όσα δήλωσε στην "Μιλλιέτ" ανώτατο στέλεχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ανώτατος αξιωματούχος τόνισε πώς "η Τουρκία έχει ανάγκη από την αγορά 145 συνολικά επιθετικών ελικοπτέρων".

    "Η μή έγκριση από το Κογκρέσσο,υπογράμμισε, της παράδοσης 10 ελικοπτέρων είναι θέμα των Αμερικανών.Σε περίπτωση κατά την οποία δεν παραδώσουν τα ελικόπτερα αυτά,τότε θα προκηρύξουμε διαγωνισμό αγοράς 145 ελικοπτέρων και τότε θα τα πούμε" κατέληξε με έμφαση.

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση και στο θέμα του petqekaiacyco} Μπακού- Τζεϊχάν."Οι Έλληνες , τονίζεται στα δημοσιεύματα, δεν προσπαθούν να ματαιώσουν μόνο την πώληση των οπλικών συστημάτων,αλλά επιχειρούν τώρα να πείσουν την κυβέρνηση Κλίντον να μην υποστηρίξει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϊχάν,αλλά να στρέψει το ενδιαφέρον της στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης."

    Σημειώνουν ,μάλιστα, ότι αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση δεν 'εβλεπε θετικά την κατασκευή του αγωγού αυτού,αλλά η μεσολάβηση του τέως Προέδρου Τζώρτζ Μπούς,φαίνεται να αλλάζει τις ισορροπίες.

    [10] ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ

    "Η εμμονή στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού-Σούπσα δεν έχει κανένα νόημα τη στιγμή που δεν δίνεται εγγύηση για μίνιμουμ ποσότητα πετρελαίου που θα μεταφερθεί", δήλωσε ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας Χουσνού Ντογάν. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό οι προσπάθειες από δω και πέρα θα στραφούν στην κατασκευή αγωγού Μπακού-Τζεϊχάν, λαμβανομένης υπόψη της συμφόρησης διελεύσεων πετρελαιοφόρων από τα στενά του Βοσπόρου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό την πολιτική της ως προς το θέμα του αγωγού Μπακού Τζεϊχάν, λόγω ενδείξεων ότι η διεθνής κοινοπραξία θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό Μπακού-Σούπσα ως εναλλακτική λύση αντί του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν. Για αυτό το λόγο η Αγκυρα απέσυρε την πρόταση της για χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα παρείχε για τον αγωγό Μπακού-Σούπσα και άρχισε τις επαφές για την κατασκευή αγωγού Μπακού-Τζεϊχάν. Παράλληλα έκανε μελέτες για τον άν είναι εφικτό να μεταφερθεί το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας μέσω των παλιών αγωγών φυσικού αερίου, και ζήτησε από τις χώρες αυτές την άδεια να τους χρησιμοποιήσει.

    Η αρθρογράφος της "Χουρριέτ" Φεραϊ Τίντζ επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί η κατασκευή αγωγού Μπακού-Τζεϊχάν απαιτείται η υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας AIOC Einar Bergh δήλωσε στην "Χουρριέτ" ότι η Τουρκία θα πρέπει πριν προχωρήσει στο θέμα του πετρελαιαγωγού, που θα καταλήγει στο Τζεϊχάν θα πρέπει να περιμένει να ασχοληθεί πρώτα η κοινοπραξία με το θέμα του κεντρικού αγωγού. Αυτό οφείλεται στο ότι οι αποφάσεις για το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν παίρνονται βήμα προς βήμα. Αρχικά πάρθηκαν οι αποφάσεις για τα τμήματα του αγωγού που θα μεταφέρει το πετρέλαιο πρώτης παραγωγής σε Δύση μέσω Ρωσίας και Γεωργίας ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 1997 θα συνεχιστούν οι έρευνες για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί ή όχι η παραγωγή και αργότερα θα αποφασιστεί η πορεία του κεντρικού αγωγού. Ορισμένοι κύκλοι εκτιμούν πως θα είναι σφάλμα της Τουρκίας να αρχίσει να κατασκευάζει αγωγό προς το Τζεϊχάν πριν ληφθεί η οριστική απόφαση γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφέρεται το πετρέλαιο μέσω Ρωσίας και ο τουρκικός αγωγός να μείνει άχρηστος.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ- Μ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Με τον Γ.Γ.του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μετά την Γενεύη ο κ.Κληρίδης θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί στις 18 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

    [12] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Εντονη δυσφορία εξέφρασαν οι Επιτροπές Συγγενών των Αγνοουμένων στην προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι για διάλυση της Διερευνητικής Επιτροπής.

    Οι δύο Επιτροπές επιρρίπτουν ευθύνες στους αρμόδιους για την εξέλιξη αυτή και ζητούν επαναχάραξη κοινής στρατηγικής. Σήμερα θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον οποίο θα συζητήσουν το περιεχόμενο της επιστολής Γκάλι.

    Στην επιστολή επισημαίνεται η μη ύπαρξη προόδου, τίθεται όροι και χρονοδιαγράμματα και επισείεται η απειλή διάλυσης της Επιτροπής, αν δεν ολοκληρώσει το έργο της σε 18 μήνες.

    Στόχος Κυβέρνησης και Επιτροπών θα είναι η χάραξη νέας στρατηγικής, που να αμβλύνει τις εντυπώσεις του Γενικού Γραμματέα, ώστε να συνεχίζει να παρέχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στη Διερευνητική Επιτροπή.

    Στα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης θα στηριχθούν και οι βασικοί άξονες του περιεχομένου της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη προς τον Μπούτρος Γκάλι, η οποία αναμένεται να αποσταλεί σύντομα.

    [13] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η διαβαλκανική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθει στη Σόφια το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως αναφέρει η βουλγαρική εφημερίδα ¨Στάνταρντ¨επικαλούμενη κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Κατά τη συναντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις. Στην πρώτη θα συζητηθούν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα Βαλκάνια, η συμμετοχή των χωρών στα έργα υποδομής, η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα μέτρα κατά της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών.

    Στη δεύτερη συνεδρίαση, οι υπουργοί θα ψηφίσουν τα τελικά κείμενα της συνάντησης. Παράλληλα θα συνυπογράψουν έκκληση που θα απεθύνουν προς το Συμβούλιο που εποπτεύει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον καθώς και έκκληση προς το Συμβουλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση έχει αρνηθεί να συμμετάσχει η Σλοβενία ενώ η Κροατία θα παρίσταται ως παρατηρητής.

    [14] ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιχείρησε ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, Ολτάν Σουνγκουρλού, με συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Ο υπουργός Αμυνας ζητάει σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, την οποία εμφανίζει σαν να έχει αφαιρέσει εδάφη από την Τουρκία.

    "Φαίνεται ότι βρισκόμαστε και λίγο σε αποχαύνωση, λόγω της αίσθησης ότι είμαστε μεγάλο κράτος", υπογραμμίζει ο υπουργός και προσθέτει:" Βλέπω ότι , ενώ στη Τουρκία κανείς δεν τρέφει μίσος και έχθρα κατά της Ελλάδας, αντιθέτως εκεί, αν κάποιος πει <ομαλοποιήσαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία>, κατηγορείται για προδοσία κατά της πατρίδας. Αρα, στην Ελλάδα, μπολιάζεται η νοοτροπία ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι προδοσία προς την πατρίδα. Σ αυτή την περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε εάν δεν εξαλειφθεί αυτή η νοοτροπία. Διότι κι αν ακόμα παραχωρήσουμε όλη την Τουρκία, τότε θα ζητήσουν και την Κεντρική Ασία".

    "Νομίζουμε ότι πράγματι η Ελλάδα κλαίει και κάθε φορά, μετά από έκφραση φόβου, τελικά παίρνει εδάφη από την Τουρκία. Τα εδάφη της Ελλάδας αυξήθηκαν πενταπλάσια εις βάρος της Τουρκίας. Τι είδους φόβος και τι είδους ξυλοφόρτωμε είναι αυτό που καταλήγει στην αφαίρεση εδαφών από την Τουρκία;" αναρωτιέται ο τούρκος υπουργό.

    Ο κ. Σουνγκουρλού κατηγορεί την Ευρωπαική Ένωση ότι παρέχει υποστήριξη στην Ελλάδα και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:"Η Δύση παρέχει στους Έλληνες αφύσικη υποστήριξη , θεωρώντας ότι αυτοί είναι εγγόνια του δυτικού πολιτισμού και παρά τις αδικίες και τα λάθη που διαπράττουν τους υποστηρίζει. Η Ε.Ε διέπραξε ακόμη ένα λάθος και ενέτξε στους κόλπους της την Ελλάδα, χωρίς να πράξει το ίδιο και για την Τουρκία, και τώρα μετανιώνει χίλιες φορές γι αυτό".

    [15] ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Πολύ σοβαρή εξέλιξη χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση της Κύπρου, τυχόν πώληση εκκλησιών στα κατεχόμενα, ενώ ταυτόχρονα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου από τις 7 Μαίου να προβούν στα απαραίτητα διαβήματα, μετά από αγγελία τουρκοκυπριακής εφημερίδας για πώληση εκκλησιών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, η αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Cyprus Today" δημοσίευσε αγγελία εταιρείας βρετανικής, με την οποία διαφημίζει πώληση της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοτρεμιθιώτισσας στο κατεχόμενο χωριό Τρεμύθι και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερυνείας.

    Από την ημέρα της αγγελίας αυτής, είπε, τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα της Δημοκρατίας κινητοποιήθηκαν και απεστάλησαν στους αρχηγούς των διπλωματατικών αποστολών στο εξωτερικό, κτηματολογικά έγγραφα, βεβαιώσεις λεπτομερειών ιδιοκτησίας και χωρομετρικών σχεδίων, καθώς και περιγραφή της εκκλησίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με εντολή να γίνουν αμέσως διαβήματα σε όλες τις χώρες τις οποίες είμαστε διαπιστευμένοι και taut|wqoma εντολή προς τα γραφεία Τύπου να δώσουν ανάλογη δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των χωρών της διαπίστευσης τους.

    Το θέμα λήψεως οποιονδήποτε νομικών μέτρων σε βάρος της εταιρείας θα εξεταστεί, είπε, όπως και άλλες περιπτώσεις περιουσιών για τις οποίες έγιναν διαφημίσεις στο παρελθόν.

    Ο κ.Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ σοβαρή εξέλιξη εάν το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο και θα τύχει καταγγελίας, αν πραγματοποιηθεί, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Εξέφρασε την άποψη ότι τέτοια ενέργεια θα επισύρει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και θα προκαλέσει αντίδραση, παρόμοια με εκείνη με τα ψηφιδωτά της Καναριάς.

    Eξάλλου ενοχλημένοι εμφανίζονται οι Τουρκοκύπριοι από το γεγονός ότι τα προιόντα της αρχαιοκαπηλείας από τα κατεχόμενα όταν βρεθούν στο εξωτερικό επιστρέφονται στους Ελληνοκύπριους.

    Σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κυπρίς" γράφει οτι πολύ μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων φυγαδεύτηκε από τα κατεχόμενα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα το 1980. Κόποιες αρχαιότητες φυγαδεύτηκαν μέσα σε μπαούλα, άλλες μέσα σε φορτηγά και καποιες άλλες με γιώτ πλουσίων που πήγαν στην περιοχή δήθεν να δούν τουριστικά αξιοθέατα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Νίκου Γιώτη)

    [16] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ "ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΛΑΟΣ"

    ''Η συμφωνία του Ντέιτον εκπλήρωσε το σκοπό της επιβάλλοντας την ειρήνη στην περιοχή, αν και το μεγαλύτερο κόστος το πλήρωσε ο σερβικός λαός. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να δώσουμε όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές μία ευκαιρία στην ειρήνη, να εδραιωθεί στην περιοχή, παρότι μας ανησυχούν οι μιλιταριστικές δηλώσεις ορισμένων ηγετών των Μουσουλμάνων με επικεφαλής τον Ιζετμπέκοβιτς, και η προσπάθεια ορισμένων ισλαμικών χωρών και δυστυχώς των ΗΠΑ, να εξοπλίσουν τους Μουσουλμάνους, που μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ειρήνη''. Αυτό δήλωσε ο αρχηγός των Σερβοβοσνιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Αναφερόμενος στις φήμες ότι καμμία από τις δυνάμεις που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις δεν τηρησαν πιστά το στρατιωτικό μέρος της συμφωνίας, υποστήριξε πως οι Σερβοβόσνιοι το τήρησαν πλήρως, χωρίς μάλιστα καμία δυσκολία. Κι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα του, οι παρατηρητες, η IFOR και οι άλλες δυνάμεις που επιτηρούν την περιοχή. Επισήμανε μάλιστα πως, αν και οι Σερβοι είχαν το πιο πολύπλοκο καθήκον, το εκτέλεσαν αποτελεσματικότερα από τους άλλους προς το συμφέρον της ειρήνης. Οσον αφορά στην εφαρμογή του στρατιωτικού μέρους της συμφωνίας από τις άλλες πλευρές, άφησε να το κρίνουν καλύτερα οι παρατηρητές, και μάλιστα παρέπεμψε όσους αμφιβάλουν για τα λεγόμενά του, στις δηλώσεις του στρατηγού Τζούλουαν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η σερβική πλευρά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, για την εδραίωση της ειρήνης.

    Απαντώντας στην ερώτηση για την πρσπάθεια που καταβάλλουν παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας ώστε να ζήσουν μαζί οι Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι, είπε πως αυτό δεν είναι εφικτό, όπως απέδειξε η ιστορία του 20 αιώνα. ''Είναι ακατανόητο πως θα μπορούσαμε να ζούμε όλοι μαζί σε μία μικρή χώρα όπως η Βοσνία, δεδομένου ότι οι Κροάτες, οι Μουσουλμάνοι, αλλά και οι Σλοβένοι που αποσχίστηκαν, δεν μπορούσαν να ζήσουν μαζί ούτε στη πρώην Γιουγκοσλαβία'', είπε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά την παραπομπή του από τη Διεθνή Κοινότητα στο Δικαστήριο της Χάγης, με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου, σημείωσε πως το Δικαστήριο της Χάγης, "είναι ένα όργανο μέσω του οποίου επιβάλλονται οι ξένες βλέψεις σ' αυτήν την περιοχή". Εκείνο που γνωρίζουν καλά οι πάντες είναι ότι δε θεωρείται έγκλημα να υπερασπίζεσαι το λαό σου. Αυτός είναι ο ανώτερος σκοπός άλλωστε. ''Γνωρίζετε ότι εμείς δε διεξαγάγαμε κάποιον επεκτατκό πόλεμο, αλλά υπερασπίζαμε τα σπίτια μας. Δεν επιτεθήκαμε στη Χάγη, το Λονδίνο ή το Βερολίνο, αλλά υπερασπίζαμε ότι ήταν δικό μας. Κι αυτό που δεν μπορεσαν να μας πάρουν με τον πόλεμο μας το πήραν με τη Συμφωνία του Ντέιτον'', υπογράμμισε, και τόνισε στο σημείο αυτό πως η παραπομπή του αποτελεί αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης, γιατί ίσως στα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ που βομβάρδιζαν το σερβικό λαό, υπήρχαν και αξιωματικοί από τη Χάγη. ''Το παράδοξο, όμως είναι ότι ζητούν να δικαστώ εγώ που υπερασπιζόμουν το λαό μου από τα αμερικανικά, αγγλικά και γαλλικά αεροπλάνα, καθώς και από τους Μουτζαχεντίν, τους Μουσουλμάνους, του Κροάτες και όποιουσδήποτε άλλους μας επιτίθεντο'', επισήμανε, και πρόσθεσε πως ''αυτοί θα έπρεπε να δικαστούν στη Χάγη με ακροατήριο τους πιλότους που σκόρπισαν το θάνατο πάνω από τις γυναίκες και τα παιδιά μας με τις θανατηφόρες βόμβες, στοχεύοντας ακόμη και τα σερβικά χωριά, τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια. Εγώ θα βρισκόμουν σε δύσκολη θέση αν δικαζόμουν από το λαό μου, γιατί αναγνωρίζω μόνο το δικό μας δικαστήριο. Το δικαστήριο της Χάγης είναι ανύπαρκτο για μένα. Είναι σίγουρο πως έχω δίκιο επειδή υπερασπιζόμουν το λαό μου''.

    Πολύπλοκη και σοβαρή χαρακτήρισε, ο στρατηγός Μλάντιτς, την ερώτησή μας που αφορούσε στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ, ως "Μακεδονία" από το Βελιγράδι. ''Δεν ξέρω αν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Νέας Γιουγκοσλαβίας για το θέμα αυτό'', είπε. "Μπορεί αυτό να ήταν κάποιο ''μαγικό χάπι'' του Ντέιτον. Εκείνο πάντως που γνωρίζω είναι ότι εκείνη η περιοχή ήταν και πρέπει να μείνει ορθόδοξη και τα επίμαχα ζητήματα να επιλύονται μέ τη βοήθεια διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν ο ελληνικός λαός και ο λαός και της ΠΓΔΜ'', είπε (χρησιμοποιώντας το όνομα ΠΓΔΜ και όχι ''Μακεδονία''). Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι οι επιρροές από τρίτους πρέπει να απομακρυνθούν από τα Βαλκάνια και να αφήσουν τους λαούς τους, οι οποίοι στο παρελθόν βρήκαν μία κοινή γλώσσα να συνεργαστούν και να τη βρούν και στο μέλλον.

    Για τα ελληνοτουρκικά, είπε πως γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τη χώρα του. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ανατολική πύλη και η χώρα του στη δυτική. Δεν πρέπει τόσο η Σερβική Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα να πεσουν στην παγίδα και να γίνουν αντίπαλοι του ισλαμισμού είπε. Ciat_ αφού η μοίρα μας έταξε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, πρέπει με τον ισλαμισμό να ζούμε ως καλοί γειτονες με κατανόηση και συνεργασία.

    Μιλώντας για το ρόλο του στρατού σήμερα στη Δημοκρατία της Σερβίας, όπως ονομάζουν τη χώρα τους πλέον οι Σερβοβόσνιοι, καθώς και τις σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία και κυρίως με το Ράντοβαν Κάραζιτς, σημείωσε πως ο Πρόεδρος Κάραζιτς, εκτελεί τα καθήκοντά του και ο ίδιος τα δικά του. ''Αυτό που εκπροσωπώ εγώ είναι ο στρατός ο οποίος ανήκει στο λαό του και δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό όργανο μεμονωμένων ανθρώπων ενός στρατηγού'', παρατήρησε και συνέχισε αφήνοντας ορισμένες αιχμές: ''Εγώ είμαι μέρος αυτού του λαού και μέρος του στρατού που ανήκει σ' αυτόν το λαό. Σε μερικές μικρές χώρες, και πιθανόν και σε μας, υπάρχουν βλέψεις να μετατραπεί ο στρατός σε πολιτικό όργανο. Σε όλον τον κόσμο αλλά και στη Βαλκανική, επικρατεί ένα γενικό κλίμα στο οποίο πολιτικοί ηγέτες θέλουν να τους ... ανήκει ο λαός, ο στρατός, οι ζωές, η οικονομία, και δε θα αποτελέσει για μένα έκπληξη αν στα Βαλκάνια αρχίσουν να ανεγείρονται ''πυραμίδες'', ώστε μεμονωμένα άτομα να βαλσαμοποιηθούν και να μείνουν αιώνιοι σ΄αυτόν και στον άλλον κόσμο. Εγώ έχω άλλη προσέγγιση για τη ζωή και πιστεύω ότι η εξουσια και ο στρατός πρέπει να υπηρετούν το λαό και όχι να γίνουν όργανα για να τον κυβερνούν''.

    Ο στρατηγός Μλάντιτς διαβεβαίωσε πάντως πως όσο φοράει τη στρατιωτική στολή, δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, χωρίς όμως να διευκρινήσει τι θα πράξει μετά την αποστρατεία του.

    Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τόνισε πως είναι καλές και παραδέχτηκε ότι βοήθησε πολύ τους Σέρβους και στην Κράινα και στη Δημοκρατία της Σερβίας. ''Συναντηθήκαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου και γνωρίζω ότι αισθάνεται όπως και εγώ'', είπε. Κατά τις συζητήσεις που είχαμε διαπίστωσα πως ο Μιλόσεβιτς κατέβαλε προσπάθειες να εξασφαλίσει την καλύτερη θέση για το Σερβικό λαό''.

    Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας με τον ηγέτη του Σερβοβοσνιακού στρατού, του ζητησαμε να στείλει ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Κατ' αρχήν ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη μεγάλη βοήθεια που παρείχε προς το σερβικό λαό, ποικιλοτρόπως. Με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφέροντας φροντίδα στους τραυματίες και στοργή στα ορφανά παιδιά του πολέμου που φιλοξένησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης ευχαρίστησε τους Ελληνες που γνώρισε κατά το ίδιο διάστημα, πολλοί από τους οποίους όπως είπε ήταν στο πλευρό του στις πιο δύσκολες στιγμές, δίνοντάς του δύναμη να αντέξει σ' αυτόν ''το δύσκολο δρόμο υπεράσπισης του λαού του''. Υποσχέθηκε πως αν ποτέ χρειαστεί, κάτι που απευχήθηκε, ο σερβικός λαός, να συμπαρασταθεί επίσης στον ελληνικό.

    Ευχήθηκε δε στο εξής να υπάρξει πιο άμεση συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς, σε όλους τους τομείς και κυρίως στον οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και στον αθλητικό. Ειδικά για τον τομέα του αθλητισμού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, γεγονός που όπως είπε χαροποίησε όχι μόνον τον ίδιο αλλά και όλους τους Σερβοβόσνιους.

    Τέλος, ευχηθηκε στην Ελλάδα να έχει μία πετυχημενη τουριστική peq_odo, λέγοντας πως για τους Σέρβους η χώρα μας παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα. Εξέφρασε δε την ελπίδα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να μπορέσει να απολαύσει τις θάλασσες μας.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Βασιλικής Βεγίρη)

    [17] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για σύσφιξη των σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, αλλά και με το σύνολο των χωρών της ευρύτερης Παρευξείνιας και Βαλκανικής ζώνης, με ορμητήριο τη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή το πρόσφατο 2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά.

    "Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενδυναμώσουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τη Ρωσία σε τομείς, όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον, όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία", επεσήμανε κατ'αρχήν ο κ.Πάχτας. Στη βιομηχανία και την ενέργεια, όπως πρόσθεσε, τα πρώτα καίρια βήματα, με τις συμφωνίες για το εργοστάσιο της αλουμίνας και για συνεργασία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με τα ναυπηγεία Νεώριο Σύρου και με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης έχουν ήδη συντελεστεί, ενώ στον τομέα του τουρισμού, και ιδιαίτερα του θρησκευτικού, οι δυνατότητες αξιοποίησης είναι πολύ μεγάλες.

    Ο τομέας στον οποίο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, πρέπει να δοθεί βάρος είναι οι κοινές επιχειρηματικές δράσεις Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών, ενώ η ανάδειξη της Ελλάδας ως συνδετικού κρίκου της Ρωσίας αλλά και ολόκληρου του Ευξείνου Πόντου και των Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή χάρη στην ισχυρότερη οικονομία της είναι ο τρίτος τομέας στον οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθεί η χώρα μας. Η φυτική και ζωϊκή παραγωγή, η αλιεία, η γεωργική έρευνα και οι έγγειες βελτιώσεις είναι τέλος, οι γεωργικοί τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά.

    Το εφαλτήριο για την ευόδωση των σχεδίων αυτών της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Πάχτας, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα. "Πρέπει ολόκληρη η χώρα και η πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία οφείλουμε να κάνουμε στο σύνολό της, από τη Θράκη, δια μέσου της Μακεδονίας και μέχρι την Ηπειρο το ορμητήριο στην περιοχή των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου. Και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα, βάσει ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με συνδυασμένους μεταξύ τους τομείς και επίκεντρο την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες που συνδέουν την περιοχή με τα διευρωπαϊκά δίκτυα".

    Οπως, όμως, πρόσθεσε, η δημιουργία των συνδυασμένων δικτύων μεταφορών και υποδομών από την πολιτεία δεν αποτελεί πανάκεια. "Η ίδια η επιχείρηση πρέπει να συνειδητοποιήσει το ρόλο που έχει και aut^ να επιτελέσει. Και αυτό δεν θα γίνει μόνο με τις επιχορηγήσεις της πολιτείας, αλλά όταν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αξιοποιώντας τα προγράμματα του Β' Πακέτου Ντελόρ και τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν γενικότερα, δημιουργήσουν δίκτυα με τη διακίνηση των προϊόντων τους, μειώσουν το κόστος παραγωγής, γίνουν ανταγωνιστικοί και παράγουν προϊόντα που να εκτοπίζουν από την εγχώρια και διεθνή αγορά τα ομοειδή με τα δικά τους προϊόντα". Σημαντικό ρόλο μπορούν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, να διαδραματίσουν στην ίδια κατεύθυνση και οι Ελληνες του Πόντου, ως γέφυρα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Η εγκατάσταση νέων προξενείων στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, αποτελεί, όπως δήλωσε ο κ. Πάχτας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ένα θέμα που "η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη και να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των επιχειρηματιών". Η εκπλήρωσή του, όπως διευκρίνισε, είναι ένα θέμα που ο ίδιος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει χρονικά με ακρίβεια. "Συναισθανόμαστε, όμως, το αίτημα και θα πρέπει να συνεργαστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών για να επιταχύνουμε", σημείωσε σχετικά.

    "Αλλωστε και η περιοδεία του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, που ξεκίνησε από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία και θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες στην Κεντρική και Δυτρική Μακεδονία έχει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα", τόνισε καταλήγοντας ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. "Να μεταφέρει ένα νέο μήνυμα, ότι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, αλλά η ίδια η Βόρεια Ελλάδα να γίνει η αφετηρία της "εξόρμησης" για την ικανοποίηση των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια τέτοια ευκαιρία. Και δεν πρέπει να τη χάσουμε".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 13 May 1996 - 15:59:37