Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ 9,2% ΕΦΘΑΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟ ΧΑΣΚΟΒΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ

  • [04] Η 20η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 22-25 ΜΑΪΟΥ

  • [05] 240 ΔΙΣ ΘΑ KOΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ "ΘΗΣΑΥΡΟΣ" ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

  • [06] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [08] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕΧΜΕΤ ΕΜΙΝ ΑΓΑ

  • [09] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ- Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΠΠΑ ΣΕ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

  • [11] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΖΑΓΚΡΕΜΠ

  • [13] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [14] ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [15] ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

  • [16] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [17] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [18] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [19] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ¨ΤΟΠΕΝΕΡΤΖΙ¨ ΚΑΙ ¨ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ

  • [20] ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

  • [21] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [22] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [23] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ DIEUQUMSGS ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [24] ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ 9,2% ΕΦΘΑΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Στο 9,2% έφτασε στο τέλος Απριλίου ο πληθωρισμός, από 9,1% που ήταν στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιβάρυνση του πληθωρισμού κατά ένα δέκατο οφείλεται στην αύξηση του τιμαρίθμου κατά 1,3% τον φετεινό Απρίλιο, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η άυξηση αυτή έφτασε το 1,2%.

    Ειδικότερα, η Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη διατήρηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στα επίπεδα του Μαρτίου στην τιμή της ντομάτας, που επιβάρυνε τον τιμάριθμο κατά 0,18%.

    Προς την κατεύθυνση της ανόδου του τιμαρίθμου συνέβαλαν και οι τιμές των πορτοκαλιών (0,15%), των μήλων (0,06%), των λαχανικών (0,11%), του αρνιού (0,03%), της βενζίνης (0,06%), του πετρελαίου θέρμανσης (0,06%), καθώς και των νέων τιμών στα ξενοδοχεία (0,19%).

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟ ΧΑΣΚΟΒΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Το νομό Χασκόβου στη Βουλαγαρία θα επισκεφτεί ο Νομάρχης Εβρου, Γεώργιος Ντόλιος, από 9-11 Μαΐου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη, Ανγκελ Ναϊντένοφ, για θέματα διασυνοριακής συνεργασίας.

    Πρόκειται για την δεύτερη κοινή ελληνοβουλγαρική συνάντηση στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας και της σύσφιξης των σχέσεων των δύο περιοχών.

    Η ελληνική πλευρά θα θέσει προς συζήτηση θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, στη διοίκηση, στον πολιτισμό, στα οικονομικά και στην υγεία. Θα προταθεί ακόμη η διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στα σύνορα με θέμα τον νέο ρόλο της περιοχής του Εβρου και του Χασκόβου στη σημερινή πραγματικότητα των Βαλκανίων, των Παρευξείνιων Χωρών, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμη ο Επαρχος Βόρειου Εβρου, Αγγελος Παπαϊωάννου, οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών Διοίκησης, Παύλος Φυλλαρίδης και Κοινωνικού Τομέα, Παναγιώτης Τσέκης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με τους δημάρχους των πόλεων HASKOVO, PAVEL BANJA και KAZANLAK.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψής του στη Μόσχα συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ.Νικολαγιένκο.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε ευρεία επισκόπηση των πολιτικών, οικονομικών, εκκλησιαστικών και άλλων θεμάτων, που αφορούν στις δύο χώρες.

    Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά ζητήματα, ενώ συζητήθηκαν και θέματα ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας.

    [04] Η 20η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 22-25 ΜΑΪΟΥ

    Την 20η Γενική Συνέλευση Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης θα φιλοξενήσει, από τις 22 έως τις 25 Μαϊου, η Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της HELLEXPO-ΔΕΘ.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη διοργάνωση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα παραβρεθούν κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ζαντέρ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και 2.000 τοπικοί και περιφειακοί άρχοντες της Ευρώπης.

    Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και αυτό της ουσιαστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τορίνο της Ιταλίας, προκειμένου οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού "γίγνεσθαι".

    Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης θα αποφασίσουν για την αναγκαιότητα αναγνώρισης του ρόλου και της θέσης των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο και τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωησ να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες.

    Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, σε ειδικές συνεδριάσεις θα αναπτυχθούν τα θέματα: "Πολιτισμός και Τοπικές Αρχές-Περιφερειακές Ααρχές", "Προς μία μεγαλύτερη Ευρώπη βασισμένη στη Δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών", "Προώθηση της Δημοκρατίας της ισότητας", "Συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στον τομέα των μεταφορών", "Συνεργασία με τις Κεντρικές και Ανατολικές Ευρωπαϊκές Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές" κ.α.

    [05] 240 ΔΙΣ ΘΑ KOΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ "ΘΗΣΑΥΡΟΣ" ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Ποσό 240 δισ. θα διατεθεί συνολικά για το Υδροηλεκτρικό έργο στον "Θησαυρό" Δραμας που θα τροφοδοτείται από τον ποταμό Νέστο και θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από εθνικούς πόρους.

    Σε ολοκληρωμένη φάση το μεγαλόπνοο αυτό έργο αναμένεται να αυξησει κατά 1400 γίγαβατ(1.400.000 κιλοβατώρες) την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, αφού θα προστεθεί στο διασυνδεμένο σύστημα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια τα νερά θα διατίθενται για την άρδρευση 800.000 στρεμμάτων στους νομούς Δράμας, Καβαλας, Ξάνθης,Ροδόπης .

    Το έργο περιλαμβανει τρείς υδροηλεκτρικές κατασκευές που θα λειτουργήσουν στις περιοχες " Θησαυρός ", " Πλατανόβρυση " και "Τέμενος". Ανάμεσα στις κατασκευές θα αναγερθεί φράγμα ταμίευσης meqo}, ύψους 172 μέτρων, που θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

    Το φράγμα του "Θησαυρού" άρχισε να κατασκευάζεται ήδη από το 1983. Η τεχνητη λίμνη που δημιουργήθηκε έχει επιφάνεια είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων και όγκο 565 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στην περιοχή θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου από ελληνικό εργατικό δυναμικό και ότι η σχεδίασή του πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Υδροηλεκτρικών εργων της ΔΕΗ . Τα εγκαίνια λειτουργίας του έργου αναμένεται να γινουν την Ανοιξη του προσεχούς χρόνου.

    [06] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αναχώρησε το πρωί για τις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη διάρκειας εννέα ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο και Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.

    Ο κ.Στεφανόπουλος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις ελληνικές απόψεις για τα μείζονα εθνικά θέματα, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογρέσου και θα συζητήσει την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

    Αυριο στις 10.30 το πρωί ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει την πρώτη συνάντηση με εξέχοντα ομογενειακά στελέχη της Administration, στον επίσημο ξενώνα Blair House όπου θα καταλύσει ο Πρόεδρος. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει επίσης ομιλίες σε πανεπιστήμια και συνεστιάσεις, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά αμερικανικά δίκτυα και εφημερίδες και συζητήσεις με τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ελληνικού κράτους στις ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα.

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Για δυσάρεστες εξελίξεις στον κλάδο της ελληνικής γουνοποιϊας, αν δεν υπάρξει η οικονομική στήριξη της πολιτείας πρόκειται να προειδοποιήσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Παναγιώτης Παύλου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς. Τα εγκαίνια θα τελέσει στις 5 μ.μ. ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μανώλης Μπεντενιώτης, και θα παραστεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Σύμφωνα με τον κ.Παύλου, οι δίαυλοι ανάπτυξης της ελληνικής γούνας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, οφείλονται καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία των επιχειρηματιών του κλάδου. Αν δεν υπάρξει, όμως, στήριξη της pokite_ar, με ειδικές ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και με επαναδιαπραγμάτευση του θέματος της αποπληρωμής, από την 1η Ιανουαρίου 1998, των δανείων που έχουν λάβει οι γουνοποιοί από το 1985 κι εξής, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, οδηγώντας τον κλάδο ακόμα και στην καταστροφή.

    Στα χρηματοοικονομικά κίνητρα που ζητούν οι γουνοποιοί της Καστοριάς περιλαμβάνεται η επιδότηση δανεισμού των κεφαλαίων κίνησης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων κατά 45%, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής βιοτεχνικών δανείων στα τρία έτη, η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης κατά 90% επί του κύκλου εργασιών, η κατάργηση του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων και των προσωπικών εταιρειών, η ισχύς των αντικειμενικών κριτηρίων στις επιχειρήσεις γουνοποιϊας σε 50% και η επιδότηση κόστους εργασίας σε ποσοστό 10%.

    Στις εργασίες του 2ου Ελληνορωσικού Συμποσίου Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 10 και 11 Μαϊου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Εμπορίου) Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    [08] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕΧΜΕΤ ΕΜΙΝ ΑΓΑ

    Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής. Ο Μεχμέτ Εμίν Αγά κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης του υποστήριξε ότι το καθήκον του μουφτή του ανατέθηκε από την μειονότητα και ότι ο ίδιος θα λογοδοτήσει μόνο στον Θεό.

    Ο ψευτομουφτής αμέσως μετά την καταδίκη του άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Αγά σε κάθε θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων απευθύνει έγγραφο εορταστικό μήνυμα το οποίο υπογράφει ως μουφτής με αποτέλεσμα να οδηγείται κάθε φορά στο δικαστήριο. Ο ψευτομουφτής έχει ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης και έκκρεμούν πολλές υποθέσεις εις βάρος του.

    Την δίκη του Αγά παρκαολούθησαν 60 περίπου μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης καθώς και ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Κοράϊ Τάργκαϊ.

    [09] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ- Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συναντήθηκε το πρωί στην Αθήνα, ο Γλαύκος Κληρίδης και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για την προοπτική επίλυσης του προβλήματος.

    Ο κ.Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί σύντομα λύση και τόνισε ότι η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ είναι αποφασιστική αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει με ακρίβεια πρόβλεψη, γιατί εκκρεμούν οι Αμερικανικές εκλογές.

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΠΠΑ ΣΕ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

    Εκθεση έργων του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Γιώργου K\ppa διοργανώνουν από 9 Μαϊου μέχρι 9 Ιουνίου η διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97".

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) και στην Αποθήκη 1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: στα έργα "Mappemonde" και "Ποταμοφόδια", που παρουσιάζονται στο Λιμάνι, και στο έργο "Στην περοχή Asnieres"στο Γενί Τζαμί.

    [11] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

    Ελληνοβουλγαρική άσκηση επί χάρτου με την ονομασία "Στρυμώνας ΄96" για την αντιμετώπιση υποτιθέμενων πλημμυρών θα διεξαχθεί από 13-16 Μαίου στην κοιλάδα του Στρυμώνα ποταμού (Ηράκλεια- Κερκίνη- Σαντάνσκι).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ το γενικό σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ενέργειες και διαδικασίες των ελληνικών και βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων της παραμεθόριου περιοχής που επλήγη από πλημμύρα για την από κοινού αντιμετώπιση της συμφοράς και ικανοποίηση των άμεσων αναγκών του πληγέντος πληθυσμού.

    Η άσκηση "Στρυμώνας ΄96" διεξάγεται στα πλαίσια διήμερούς συνεργασίας.


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία μετά από πέντε χρόνια διακοπής εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην πρών Γιουγκοσλαβία ο διεθνής αυτοκινητόδρομος Βελιγραδίου-Ζάγκρεμπ.

    Ο αυτοκινητόδρομος αυτός αποτελεί τμήμα του μεγάλου διεθνούς δικτύου, που ένωνε, σε συνολικό μήκος 1.167 χλμ, τη Σλοβενία με την ΠΓΔΜ και αποτελούσε τον πιό σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και τον πιό σύντομο δρόμο προς την Ευρώπη, για τις χερσαίες μεταφορές όχι μόνο της Γιουγκοσλαβίας, αλλα και της Ελλαδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.

    Την σημερινή επαναλειτουργία του αυτοκινητοδρόμου επέτρεψε η πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και Κροατίας Μάτε Γράνιτς, οι οποίοι στις 11 Μαρτίου υπέγραψαν στο Ζάγκρεμπ τη συμφωνία για την επανασύνδεση του συγκοινωνιακού δικτυου μεταξύ των χωρών τους.

    Στην επίσημη τελετή της επαναλειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου παραβρεθηκαν ο Διοικητης της Ανατολικής Σλαβονίας Ζακ Λάϊν ,ο υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Βοιύγιοβιτς και ο αντιπρόεδρος της Κροατικής κυβέρνησης Ιβιτσα Κόστοβιτς.

    Ταυτόχρονα, σήμερα, λίγο πριν ανοίξει ο αυτοκινητόδρομος επαναλειτούργησε και ο πετρελαιαγωγός μεταξύ Κροατίας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος εξαιτίας του πολεμου βρισκόταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    [13] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το θέμα των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης θα προσπαθήσει να θέσει στο επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Κοινότητας-Τουρκίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -μέσω της Επιτροπής Αναφορών- καθώς και η Κομισιόν.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, και η δικηγόρος, Ελπίδα Φραγκοπούλου, που ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις εδώ και 30 χρόνια.

    Η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλεται σε αναφορά που είχαν καταθέσει ο κ. Αλαβάνος και η κυρία Φραγκοπούλου το 1994 στην αρμόδια Επιτροπή. Στην αναφορά τους παρέθεταν στοιχεία με τα οποία αποδεικνύοταν ουσιαστικά η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων όσον αφορά στις ελληνικές περιουσίες της Πόλης.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την κατάληξη της Αναφοράς εξαιρετικά θετική και προσέθεσε ότι είναι ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την τουρκική να σεβαστεί όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας το 1988. Να αρθούν, δηλαδή, τα διατάγματα που εμπόδιζαν την άσκηση κάθε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων στην Τουρκία που ανήκουν σε πρόσωπα ελληνικής ιθαγένειας.

    Ας σημειωθεί ότι από την Επιτροπή ζητήθηκαν συμπληρωματικές πληροφορίες τις οποίες οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν με την πρόφαση ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε δικαστικές αποφάσεις. Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει η εκπροσώπηση της Επιτροπής ωστόσο, από μη κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

    Η κυρία Φραγκοπούλου θύμισε ότι το 1964 έφυγαν μέσα σε μια νύχτα 8.000 Ελληνες, αφήνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες. Αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση της περιουσίας Τζανέτου, που ανήκει 150 χρόνια σε ελληνική οικογένεια και δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους, καθώς τα τουρκικά δικαστήρια θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν έχουν δικαιώματα κυριότητας.

    [14] ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σε μετοχοποίηση προχωρά το Εμπορικό Κέντρο των Σκοπίων. Το 51% των μετοχών θα διατεθεί κατά τη διάρκεια του Μαϊου μέσω του Χρηματιστηρίου των Σκοπίων.

    Η αξιοποιήσιμη επιφάνεια του Κέντρου ανέρχεται στα 52.286 τ.μ. επί συνολικής εκτάσεως 149.530 τ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο του Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια ή στον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ.

    [15] ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

    Κατηγορία για κατασκοπεία κατά της Βουλγαρίας έχει απευθυνθεί σε βάρος του Τούρκου πολίτη Κιαμουράν Ντόου, ο οποίος κρατείται από τις βουλγαρικές αρχές, γράφει η εφημερίδα “Νοβινάρ” της S|viar.

    Ο Ντόου κατηγορείται για συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με πολεμικά εργοστάσια και ινστιτούτα, καθώς και με εταιρίες της γειτονικής χώρας που εμπορεύονται όπλα, ενω φέρεται να διατηρούσε επαφές με διπλωμάτες, οι οποιοι,πιθανολογείται, ότι του εξασφάλισαν τα 29 πλαστά διαβατήρια που βρέθηκαν στην κατοχή του και με τα οποία περνούσε από τον μεθοριακό σταθμό "Καπιτάν Αντρέεβο", στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

    Η βουλγαρική εφημερίδα επικαλείται και δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων “Σαμπάχ” και “Τζουμχουριέτ”, σύμφωνα με τα οποια οι άνω των 100 καταθέσεων μαρτύρων δεν αφήνουν περιθωρια για αμφιβολία ότι πρόκειται για κατασκοπεία.

    Η εφημερίδα "Νοβινάρ" της Σόφιας σημειώνει ακόμη πως η περίπτωση του Ντόου, που απειλείται με τουλάχιστον 15χρονη ποινή φυλάκισης, ειναι η πρώτη, εδώ και χρόνια, που φτάνει στα δικαστήρια της Βουλγαρίας.

    [16] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    "H Toυρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος συμμετέχει στη συνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ, που πραγματοποιεί στο Μπέρμιγχαμ.

    Χθες το βραδυ, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου των αντιπροσωπειών που συμμετεχουν, ο κ.Αρσένης έκανε πρόταση να μετεξελιχθεί η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση ως αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενωση.

    Εξηγώντας την πρότασή του ο κ.Αρσένης διευκρίνισε ότι ¨επειδή η ΔΕΕ δεν έχει στρατιωτική δομή θα μπορεί μέσα από σύμφωνα να δανείζεται την υποδομή του ΝΑΤΟ, για καθαρά ευρωπαϊκές υποθέσεις ειρηνευτικών αποστολών, έτσι που ΔΕΕ και ΝΑΤΟ θα μπορούν να μετεξελιχθούν παράλληλα. Θα έχουν δηλαδή διακριτές αλλα όχι χωριστές εξουσίες¨.

    Ο κ.Αρσένης τόνισε ότι η πρότασή του ¨΄εχει γίνει γενικά αποδεκτή¨ ενώ κάποιες διαφοροποιημένες αποψεις που διατυπώθηκαν προέρχονται από ¨τους καθαρά ευρωπαϊστές και ατλαντιστές¨, όπως είπε. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρότασή του ¨καλύπτει όλους τους συμμετέχοντες στη ΔΕΕ¨.

    Kατά τη σημερινή ημέρα των εργασιών της συνόδου οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας κ.κ. Εμρέ Γκινενσάι και Ολτάν Σουνγκουρλού έφεραν στην επικαιρότητα το θέμα της πλήρους ένταξης της χώρας τους, η οποία είναι συνδεδεμένο μέλος, στη ΔΕΕ. Ο κ. Γκιονενσάι δήλωσε ότι η χώρα του συμφωνεί με την ένταξη της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην ΔΕΕ. Σημειώνεται ότι η ένταξη των δύο αυτών χωρών, όχι ως συνδεδεμένων μελών αλλά ως συνδεδεμένων εταίρων, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης.

    Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μόλκολμ Ριφκιντ, κατά τη διάρκεια της πρωινής ομιλίας του, τόνισε ότι η ΔΕΕ εξακολουθεί να αναζητά την ταυτότητα και το ρόλο της και ότι παρά τις εικασίες σε βάρος της συνεχίζει το καθήκον της. Οπως amajo_myse ο κ. Ριφκιντα από τη σημερινή σύνοδο δεν αναμενεται καμία επισημη και σαφής απόφαση αλλά μόνο η έκθεση των θέσεων των μετεχόντων.

    Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τις εργασίες της συνόδου το βασικότερο είναι ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ρόλος της ΔΕΕ και η παράταση μετά τον Δεκέμβριο της "IFOR-2" στη Βοσνία. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που είναι συνδεδεμένο μέλος της ΔΕΕ, πρόκειται να υποβάλει νέα πρόταση εισδοχής της χώρας του στον οργανισμό.

    Η βρετανική εφημερίδα ¨Guardian¨ υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες χωρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμουν τη σταδιακη ένωση της ΔΕΕ στον ευρωπαϊκό οργανισμό με στόχο την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής άμυνας σημειώνει , ότι η Βρετανία αντιτίθεται σθεναρά στην ανάθεση στρατιωτικής ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποδέχεται ωστόσο ότι η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και κατ' επέκταση η ΕΕ θα παίξει ρόλο στη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης.

    Οι ¨Financial Times¨, σημειώνουν ότι οι βρετανοί υπουργοί δηλώνουν ότι η ΔΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών αποστολών, στις οποίες όμως δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν οι ΗΠΑ.

    [17] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επενδύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων κάνουν Σαουδάραβες επιχειρηματίες στην πόλη Αντάλια (Αττάλεια) της νότιας Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Το τουρκοσαουδικό χόλντινγκ επενδύσεων που έχει αναλάβει την επένδυση άρχισε από τα τέλη του 1995 να κτίζει σε μία έκταση 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η οποία απέχει 25 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Αντάλια, εμπορικό κέντρο με 56 καταστήματα, 4 εστιατόρια και 16 διαμερίσματα στούντιο.

    Ο πρόεδρος του τουρκοσαουδικού χόλντινγκ επενδύσεων Σουχά Τζαϊκιοϊλού σε δηλώσεις του στην "Χουρριέτ επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 1997 στην περιοχή Μπελεκ της Αντάλια θα λειτουργεί ένα τουριστικό εμπορικό κέντρο"

    [18] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντονι Κρέϊκ.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, ο κ.Κρέϊκ συναντήθηκε με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι και με τον υπουργό Άμυνας Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού πολιτεύματος στην ΠΓΔΜ και στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη.

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέθεσε τις γενικές αρχές του προγράμματος για την επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση της χώρας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Κρέϊκ θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ και με τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    [19] ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ¨ΤΟΠΕΝΕΡΤΖΙ¨ ΚΑΙ ¨ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ

    Επενδύσεις ύψους διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων θα πραγματοποιήσουν στη Βουλγαρία κατά τη διετία 1996-97 οι εταιρείες ¨ΤΟΠΕΝΕΡΤΖΙ¨και ¨ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ¨, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ¨ΤΟΠΕΝΕΡΤΖΙ¨, Αντρέι Λουκάνωφ.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα αυξήσει τις ποσότητες διακίνησης φυσικου αερίου η οποία θα ανέλθει στα τέλη του 1997 στα 12 δις κυβικά μέτρα. Αυτη θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων του βουλγαρικού κρατους μέσω των διοδίων για την τράνζιτ μεταφορά διακίνηση του αερίου προς τις γειτονικές χωρες, υπογραμμισε ο κ.Λουκάνωφ.

    [20] ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Ενα δέμα που απευθυνόταν στο Ραούφ Ντενκτάς και τον παρουσιάζει ως Πρόεδρο της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου" κατασχέθη χθές από τις τελωνειακές αρχές του αεροδρομίου Λάρνακας.

    Το δέμα έφθασε αεροπορικώς με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από την Αθήνα, προερχόμενο από την Φιλανδία με ιδιωτικό ταχυδρομείο.

    Οπως διαπιστώθηκε το δέμα περιείχε ένα ευαίσθητο καρδιογραφικό μηχάνημα.

    [21] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Τουρκία έρχεται από τον Καύκασο και τα Βαλκάνια επισημαίνεται στη λευκή βίβλο του τουρκικού υπουργείου άμυνας που κυκλοφόρησε με τίτλο "Η αμυντική πολιτική της Τουρκίας και οι ένοπλες δυνάμεις". Στο βιβλίο υπονοείται ότι θα σημειωθούν σημαντικές αλλάγές στην αντίληψη των ενόπλων δυνάμεων και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Παράλληλα προσάπτονται κατηγορίες στην Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ και την Αρμενία ότι προσφέρουν υποστήριξη στο ΡΚΚ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του βιβλίου το μερίδιο του υπουργείου άμυνας στον προϋπολογισμό δεν έπεσε κάτω από 10% ενώ το 45% του προϋπολογισμού του υπουργείου διατίθεται για τις ένοπλες δυνάμεις ξηράς. Ο στρατός το 1994 πούλησε ακίνητα αξίας 13 δισεκατομμυρίων, καί είχε έσοδα 60 δισ λίρες από εξαγορά θητείας με συνάλλαγμα. Τα περισσότερα έσοδα του προήλθαν από το Ιδρυμα Ενδυνάμωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ανήλθαν στα 380 δισεκατομμύρια.

    [22] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Γραφείο στην Τουρκία αποφάσισαν να ανοίξουν οι "Δημοσιογράφοι wyq_r Σύνορα" προκειμένου να παρακολουθούν από κοντά τις παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου που σημειώνονται στη χώρα. Ο πρόεδρος της οργάνωσης κ Robert Mellar μιλώντας στο ραδιο The Voice of America επισήμανε ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου.

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες φυλακισμένοι συνάδελφοί μας. Αντιμετωπίζουμε τόσες πολλές παραβιάσεις και τόσες πολλές καταγγελίες ώστε το διοικητικό μας συμβούλιο αποφάσισε την μόνιμη λειτουργία γραφείου στην Τουρκία" τόνισε ο κ Mellar κατηγορώντας παράλληλα τα συνδικάτα τύπου και τις ενώσεις συντακτών ότι δεν υποστηρίζουν όσο θα έπρεπε τους δημοσιογράφους.

    [23] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Υπερ της διεύρυνσης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσεται ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας οτι θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, σε αντίθεση με την επιφυλακτική στάση που τηρεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC, υπεραμύνθηκε της επέκτασης της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη διεύρυνσή του θα συμπεριλάβει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

    Οσον αφορά τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Ρωσία ο κ.Γκλιγκόρωφ, τονισε ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν πρόκειται να θίξει τα συμφέροντά της.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ εκτιμά ότι η διεύρυνση της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας θα βοηθήσει στην εξομάλυνση και την αποφυγή της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, για το οποιο δεν απέκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του, διαβλέποντας ότι η αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο θα συμπαρασύρει σε εμπλοκή και άλλες βαλκανικές χωρες.

    Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσοβο, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης η οποία, όπως είπε επιβάλλει το διάλογο και τη λύση του προβληματος. Ο σκοπιανός πρόεδρος εκτιμά ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί μια λύση στην κατεύθυνση της ευρύτερης αυτονομίας στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας.

    Οσον αφορά την Ευρωπαική Ενωση εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση για τη συνδεσή του με τον οργανισμό, η τυχόν οικονομική συνεργασία των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών των βαλκανικών ή ευρύτερα των νοτιοευρωπαϊκών κρατών.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ θα επαναλάβει τις θέσεις του στις συνομιλίες που θα εχει στις 16 και 17 Μαίου, τόσο στην υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Σουζάνα Ανιέλι αλλά και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στα Σκοπια στις 16 και 17 Μαίου.

    [24] ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ολοι οι ομοσπονδιακοί βουλευτές της Αυστραλίας θα ενημερωθούν από μέλη της διοίκησης της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) για τις πτυχές του Κυπριακού και θα τους ζητηθεί να letav]qoum στην κυβέρνηση της χώρας το αίτημα να αναλάβει πιο ενεργό πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης στο Ντενκτάς και στην Αγκυρα -μέσω διεθνών οργανισμών- με στόχο την προώθηση λύσης.

    Αυτή είναι μία από τις αποφάσεις, που πάρθηκαν στην ομογενειακή συγκέντρωση, η οποία έγινε χθές το βράδυ με στόχο να οργανωθούν εκδηλώσεις του ερχόμενου Ιουλίου στη Μελβούρνη με την ευκαιρία της 21ης θλιβερής επετείου του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και κατοχής της νήσου.

    Στις εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν ομιλίες, εκθέσεις μαθητών με θέμα την Κύπρο, διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο της Μελβούρνης, πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και συναυλία του Μάριου Τόκα, αναμένεται να παραστεί και εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 7 May 1996 - 14:10:24