Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (03/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 03 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [03] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

  • [04] TO ΓΕΝΙΚΟ NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Καλή βάση συνεννόησης και σύγκλισης με την Τουρκία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης το πόρισμα Γιλμάζ - Παπούλια του 1988.

  • [06] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [08] ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [10] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [11] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΘΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΔΥΣΑΡΕΣΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ

  • [13] EUROPEAN: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡ.ΠΑΠΟΥΤΣΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [14] ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

  • [15] ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [16] ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΣΝΙΑΚΟ, Κ. ΜΠΙΛΝΤ

  • [17] Ο ''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ'' ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  • [18] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [19] Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [20] ΟΠΛΑ ΑΞΙΑΣ 230 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

  • [21] ΣΤΙΣ 9 ΜΑΙΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί στις 9 Μαίου στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 7 έως τις 15 Μαϊου.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει με ειδική πτήση στις 10 το πρωί της Τρίτης 7 Μαΐου από το Ανατολικό Αεροδρόμιο για την Αεροπορική Βόση Andrews, όπου και θα του επιφυλαχθεί θερμή υποδοχή. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθήσει σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας από τον Ελληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

    Το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα επισκεφθεί τον τάφο του Προέδρου Κέννεντυ και των αστροναυτών του Τσάλλεντζερ στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αrlligton.

    Το απόγευμα θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο George Washighton, όπου θα του απονεμηθεί το Προεδρικό Μετάλλιο και θα μιλήσει το βράδυ σε δείπνο με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου ''Conference on the Greek-US Relationship and the Future of South-eastern Europe''.

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί την Ατλάντα, το Σικάγο και την Καλιφόρνια, όπου θα του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου και θα συναντηθεί με στελέχη της Ομογένειας, ενώ θα μιλήσει με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το κυβερνητικό κλιμάκιο των Υπουργών στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συναντήθηκε σήμερα στη Ξάνθη, με φορείς του νομού καθώς και με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

    Αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων του Πρωθυπουργού και των Υπουργών με φορείς της περιοχής ο Κώστας Σημίτης δήλωσε: "Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους φορείς του νομού. Ολα δείχνουν ότι παρόλο που υπάρχουν αρκετά προβλήματα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η Θράκη που είναι ακόμη στο περιθώριο πολύ σύντομα στο θα είναι μια από τις περιοχές οπου θα ξεκινήσει ο ελληνισμός για να δημιουργήσει νέες σχέσεις με όλη την περιοχή γύρω από την Ελλάδα".

    Αναφερόμενος δε σε επαφές που είχε με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Πιστεύω ότι η επαφή με τη μειονότητα ήταν καλή. Ορισμένοι από τη μειονότητα εξέφρασαν απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε. Εμείς υποστηρίξαμε την άποψη μας, δώσαμε την πληροφόρηση αυτή που πρέπει. Η αρχή στην οποία πρέπει να εφαρμόσουμε και εφαρμόζουμε είναι η ισονομία jai η ισοπολιτεία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να φροντίσει για αυτό και οι Ελληνες πολίτες που ανήκουν στην θρησκευτική μειονότητα έχουν και αυτοί κοινωνική υποχρέωση να εργαστούν για ισονομία και ισοπολιτεία".

    Για τα τεκτενόμενα στο ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός επισήμανε: "Τα εσωκομματικά θέματα είναι μια ελκυστική παγίδα γιατί προσφέρουν δημοσιότητα και προβολή. Είναι όμως μια παγίδα γιατί αποστρέφουν το ΠΑΣΟΚ από το να ασχολείται με τα προβλήματα του λαού και του τόπου. Η κυβέρνηση έχει έργο την αντιμέτώπιση αυτών των προβλημάτων, με αυτό το έργο ασχολείται και με αυτό το έργο θα ασχολειθεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του".

    [03] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    "Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν παραχωρεί τίποτα", δήλωσε από την Ξάνθη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς την Αγκυρα υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει ή να διαπραγματευθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από την ιστορική αλήθεια, κατοχυρώθηκαν με το αίμα γενιών Ελλήνων και αναγνωρίστηκαν τελεσίδικα με αναμφισβήτητες διεθνείς συνθήκες.

    "Επ αυτού δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ άλλη γραμμή, άλλη προσέγγιση, άλλη αντίληψη σ αυτή την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο της υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας του τόπου", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Δ΄Σώμα Στρατού, στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποτελεί "υπαρκτή απειλή" και αντί να επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία, κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν αμφισβητεί μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον εναέριο, θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο, αλλά κλιμακώνει και εδαφικές διεκδικήσεις.

    Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση που βρίσκει η χώρα μας, από την Ευρώπη, απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν τρέφει αυταπάτες, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα υιοθετήσουν αυτμάτως τις θέσεις μας, αλλά πρόσθεσε ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας.

    Η πολιτική της Τουρκίας, είπε, δεν δυναμιτίζει μόνο και αφηρημένα το διεθνές δίκαιο, αλλά θέτει σε ανασφαλή τροχιά τον εθαίσθητο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Κινδυνεύει έτσι η Δύση, την ώρα που πάει να κλείσει η πληγή της Βοσνίας, να ζήσει, λόγω των παράλογων επιδιώξεων της Τουρκίας, ένα νέο σενάριο αποσταθεροποίησης, την ώρα που έχουμε πολλές εστίες έντασης, από τον Καύκασο ως την Μέση Ανατολή.

    Απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν αρκεί να θυμίζεις το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και την κοινή λογική και πρόσθεσε:"Οφείλεις να επεξεργάζεσαι ένα σφαιρικό στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα ενεργοποιήσει όλα τα sucjqitij\ στρατηγικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα της χώρας".

    "Οι σημερινές ένοπλές δυνάμεις έχουν τα μέσα τη γνώση και το έμψυχο δυναμικό υλικό, ώστε να αποτελούν εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων μας", είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:"Στην κυβερνητική επιτροπή αποφασίσαμε να εξετάσουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων τους αμέσως επόμενους μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει πάρει εντολή να επεξεργαστεί το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα θέμα που θέλω να κλείσω το δυνατόν ταχύτερο".

    Παράλληλα ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως "για να είναι η Ελλάδα ισχυρή δεν αρκούν μόνο τα όπλα. ΧΡειαζόμαστε ανάπτυξη οικονομική και κοινωνική πρόοδο-και αυτό δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους-είναι υπόθεση του πολίτη. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σκηνικό που υπάρχει, γιατί αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα των καιρών. Ηδη έχουμε καθυστερήσει, έχουμε χάσει σοβαρές ευκαιρίες να παίξουμε σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στα βαλκάνια, ως μοναδική χώρα της Ε.Ε, αλλά και στην περιοχή της Μύσης Ανατολής. Βασικοί στόχοι και επιδιώξεις της νέας δυναμικής εξωτερικής πολιτικής μας, είναι ισχυρή θέση στα Βαλκάνια, δυναμική σχέση συνεργασίας με τους βαλκάνιους γείτονες, ισχυρή ανατρεπτική παρουσία, συντονισμένη, υπεύθυνη άσκηση εξωτερικής πολιτικής και αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και χειρισμός των κρίσεων".

    Πριν από την ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης, ο κ.Σημίτης επισκέφθηκε το Δ΄ Σώμα Στρατού, όπου επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα, καθώς και το υπερσύγχρονο ελικόπτερο "ΑΠΑΤΣΙ" στο Α΄ Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμου Αρσένη δέχτηκε τους επικεφαλείς του Δ' Σώματος, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για την σύντομη επίλυση του νέου μισθολόγιου των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τον Ιούνιο πρόκειται να αποφασιστεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα του στρατού.

    [04] TO ΓΕΝΙΚΟ NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης - 300 κλινών - εγκανίασε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, Αναστάσιου Πεπονή.

    Ο κ. Σημίτης, δεσμεύτηκε να φροντίσει ώστε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου (αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία), ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες θα κινηθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση αξονικού τομογράφου.

    Ακόμα δήλωσε ότι θα δοθούν 1,3 δισ. δρχ για τον υπόλοιπο εξοπλισμό του νοσοκομείου Ξάνθης, 20 δισ για το Περιφερειακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 400 εκατομμύρια για το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, 70 εκατομμύρια για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και 250-300 εκατομμύρια για άλλα έργα περίθαλψης στη Θράκη.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Καλή βάση συνεννόησης και σύγκλισης με την Τουρκία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης το πόρισμα Cikl\f - Παπούλια του 1988.

    Ως "καλή βάση συνεννόησης και σύγκλισης με την Τουρκία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης", χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου το κοινο πόρισμα Γιλμάζ - Παπούλια που είχε συνταχθεί το 1988 στη Βουλιαγμένη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την ύπαρξη αμερικανικού εγγράφου, τον Μαϊο του 1995, το οποίο αναφέρει σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης και συνεπώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

    [06] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Υπέρ της ελευθερίας του τύπου αλλά σφόδρα αντίθετη στη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών τα οποία μάλιστα αφορούν εθνικά θέματα τάσσεται η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού της εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, σε ότι αφορά ημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται στην άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου για "παράβαση μυστικών πολιτείας, κατασκοπεία και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου".

    Αναφερόμενος στη δημοσίευση εγγράφων που αφορούσαν στο θέμα της Ιμιας αλλά και στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τα Σκόπια, σχετικά με την ονομασία τους, ο κ. Ρέππας τόνισε χαρακτηριστικά: "Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και μάλιστα για ένα έγγραφο που αφορά εθνικό θέμα και έχει χαρακτηριστεί απόρρητο, πάει πάρα πολύ να υπάρχει αυτού του είδους η ευαισθησία η οποία αδικεί την κυβέρνηση αδικεί και την ευαισθησία που επέδειξε σε αυτή την περίπτωση ένα δικαστικό όργανο".

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συζήτησε το θέμα των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου ή του αναπληρωτή προέδρου, που θα εκλεγεί στο συνέδριο του Κινήματος.

    "Στο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ δεν πηγαίνει για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό, έχει πρωθυπουργό. Θέλει να ενισχύσει και να δυναμώσει το κοινωνικό έργο και να συμβάλλει αποφασιστικά στη νικηφόρα στρατηγική που θα οδηγήσει την παράταξη και το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές", επανέλαβε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ακόμη ότι "το συνέδριο πρέπει και θα είναι βαθύτατα πολιτικό" και κατέληξε λέγοντας ότι η επιτυχία του συνεδρίου να απαντήσει σε θέματα πολιτικών προτεραιοτήτων του Κινήματος θα σημάνει και την αντίστοιχη ποιοτική και πολιτική επιτυχία του συνεδρίου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του sum]stgse την άρνηση στο κλίμα πόλωσης και εσωτερικής αντιπαλότητας, από όπου και αν προέρχεται, και υπογράμμισε την ανάγκη να οδηγήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ενδυνάμωση του Κινήματος και στη νέα εκλογική νίκη το 1997.

    Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε αναβάλλεται για μια τουλάχιστον εβδομάδα η προγραμματισμένη για τις 10 και 11 Μαϊου συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    [08] ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    Με συζητήσεις για οργανωτικά θέματα και για τις επικείμενες εκλογές σε χώρες μέλη της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, συνεχίστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η σύνοδος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Κίνησης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Κίνησης, η οποία θα ασχοληθεί με την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Βαλκάνια, και στην οποία θα υπάρχει συμμετοχή και από τουρκικής πλευράς, καθώς το κόμμα του κ.Γιλμάζ είναι μέλος της Επιτροπής.

    Οπως δήλωσε η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, βουλευτής της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου, με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα που θα συμπεριλαμβάνει την κεντρική ιδέα όλων των θεμάτων που συζητούνται και των απόψεων των συμμετεχόντων για την περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης.

    Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, κάποια παρέμβαση σχετικά με την πρόσφατη κρίση που προκάλεσε η Τουρκία στο Αιγαίο, η κ.Γιαννάκου-Κουτσίκου είπε ότι δεν υπάρχει ειδικό θέμα. Πρόσθεσε, όμως, ότι μέσα στο πλαίσιο όλων των συζητήσεων που διεξάγονται διαφαίνεται με ποιόν τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε τέτοιο θέμα, σημειώνοντας ότι πριν δύο μήνες, στο Παρίσι, έγινε ξεκάθαρο ότι η Δημοκρατική Ενωση, βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συμφωνιών και Συνθηκών, και των συνόρων και στην πάση θυσία επιδίωξη ειρηνικής επίλυσης κάθε κρίσης.

    "Νομίζω ότι αυτές οι αρχές εκφράζουν και το σύνολο των ελληνικών θέσεων, κατέληξε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι η στάση όλων των ελληνικών κομμάτων είναι σαφής. "Γιαυτό και μιλούμε για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον η τουρκική πλευρά ή οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο έχει κάποιες διαμαρτυρίες ή πιστεύει κάποια διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχει δημιουργήσει το καθεστώς των διεθνών συνθηκών. Και το Δικαστήριο έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι βασίζεται σε αυτές τις αρχές για να βγάλει τις αποφάσεις του".

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί το τελευταίο deja^leqo του Μαίου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Η ακριβής πάντως ημερομηνία επίσκεψης του κ.Αραφάτ δεν έχει γίνει γνωστή, για λόγους ασφαλείας.

    Ο Ηγέτης των Παλαιστινίων αναμένεται να συζητήσει - κατά τις επαφές του στην Αθήνα- για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την αμερικανική πρωτοβουλία για ειρήνευση στη περιοχή.

    Θα έχει συναντήσεις με το Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τον Υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [10] ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ελλαδας με τη Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας του Βισμπαντεν που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Οπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία το 1995 ανήλθαν σε 2,8 δις μάρκα ενώ το 1994 ήταν κατά 430 εκατομμύρια περισσότερες.

    Εξάλλου σύμφωνα με έκθεση του εμπορικου τμήματος της ελληνικής πρεσβείας στη Βοννη, οι ελληνικές εισαγωγές στη μεγαλύτερη αγορά της Δυτικής Ευρώπης, τη Γερμανία σημειωσαν πρώση από 0,54% το 1993 σε ο,45% το 1995. Στην έκθεση εκτιμάται ότι η πρώση αυτή οφείλεται στην οικονομική ύφεση που διέρχεται η Γερμανία.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία , μετά το 1989 τη γερμανική αγορά κατέκλυσαν προΐόντα χωρών της ανατολικής Ευρώπης ενω τη θέση των ελληνικών προΐόντων άρχισαν να αντικαθιστουν μετά το 1992 τα προΐόντα της Ισπανίας, Πορτογαλίας, και της Ιταλίας.

    [11] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΘΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Επίτιμος διδάκτορας της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την Τρίτη στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος.

    Στο πρόσωπο του κ.Κληρίδη ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις του Κυπριακού το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού.

    Από τα πρώτα χρόνια συμμετοχής του στα κοινά με την υπεράσπιση των Κυπριών αγωνιστών στα δικαστήρια και τον αγώνα του για την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε υπερασπιστής των δημοκρατικών ελευθεριών, των ατομικών δικαιωμάτων και των αγώνων του λαού της Μεγαλονήσου για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΔΥΣΑΡΕΣΡΗΜΕΝΟΣ Ο ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ

    Η ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης αναφέρει σε δημοσίευμά της, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου με την οποία αναγνωρίζονται τα θρησκευτικά μυστήρια που τελούνται από Παλαιοημερολογίτες και επιτρέπεται στο εξής η καταχώρησή τους στα ληξιαρχεία και στις κατα τόπους ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές. Η εφημερίδα δημοιεύει και γραπτό κείμενο του Οικουμενικού Πατριάρχη, που απευθύνεται πρός τον Γενικό Προξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ.Στ.Λυκίδη,το οποίο διεβιβάσθη από την προξενική αρχή στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Σύμφωνα με το κείμενο που παρουσιάζει η ομογενειακή εφημερίδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι "κατώδυνος η Μήτηρ Εκκλησία πληροφορείται ώς κεραυνόν εν αιθρία το έγγραφος του υπουργού Εξωτερικών,δια του οποίου πραγματοποιείται λάθρα,όλως αντικανονικώς και εν απολύτω αντιθέσει πρός την υπεύθυνον τοποθέτησιν επι του αυτού θέματος της αμέσως προηγουμένης κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ πλήρης ανατροπή της εκκλησιολογικής και μυστηριακής οντότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας,δια της ληξιαρχήσεως αδιακρίτως των λεγομών "μυστηρίων" των Παλαιοημερολογιτών και Σχισματικών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνεχή διαβήματα και επαφές με τον Γενικό Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη και μέσω αυτού με την ελληνική κυβέρνηση και επιδιώκει την με κάθε τρόπο ανάκληση της απόφασης.Οπως αναφέρει το έγγραφο του Πατριάρχη " ... καλείται πάραυτα η έντιμος κυβέρνησις Σημίτη,όπως ανακαλέσει το έγγραφον του υπουργού Εξωτερικών,άλλως το Οικουμενικόν Πατριαρχείον θα λάβει 'ολα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς προάσπισιν και εν προκειμένω της κανονικής τάξεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας." Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της από το Φανάρι τονίζει ότι ο κ.Βαρθολομαίος είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάκληση της απόφασης και αν χρειαστεί, να φθάσει στο σημείο να "κηρύξει την Εκκλησία εν διωγμώ" με όσες συνέπειες θα υπάρξουν από την πράξη αυτή.

    [13] EUROPEAN: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡ.ΠΑΠΟΥΤΣΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Νίκη του Ελληνα Επιτρόπου στις Βρυξέλλες Χρήστου Παπουτσή χαρακτηρίζει η εφημερίδα EUROPEAN, την έγκριση προγράμματος, ύψους 25 εκατ.ECU, μέχρι το 2000, από την Ευρωπαϊκή Ενωση που προβλέπει την προώθηση του τουρισμού.

    Ο κ.Παπουτσής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κέρδισε εν μέρει τη μάχη, αφού έπεισε τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αναβαθμίσουν τον ευρωπαϊκό τουρισμό, μετά από πολλές καθυστερήσεις, οι οποίες τροφοδότησαν φήμες για εσωτερικές διαφωνίες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συνεχείς αναβολές, τις οποίες προκαλούσαν οιεκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Δανίας, είχαν προκαλέσει την οργή του Ελληνα Επιτρόπου, ο οποίος εξέταζε ακόμη και το emdew|lemo να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    [14] ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

    Είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες με τριμερή προσέγγιση από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαική Ένωση υποστήριξε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με την Αμερικάνική Κυβέρνηση ο Βαν Ντεν Μπρουκ είπε ότι βασίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον για λύση έχει αυξηθεί πολύ.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος είπε ότι δεν αποτελεί ελκυστική κατάσταση για την Τουρκία να διατηρεί 35.000 στρατιώτες στην Κύπρο ενώ επωμίζεται την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων και να βρίσκεται αντιμέτωπη με επίμονα ερωτήματα αναφορικά με τη μη επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε επίσης ότι προσωπική τους αίσθηση είναι πως ένας αριθμός αλλαγών έχει επέλθει το τελευταίο χρόνο στο πρόβλημα της Κύπρου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για λύση.

    Θα ήθελα τόνισε, να μεταφέρω μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι ενώψει της διεύρυνσης και της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί.

    Ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με το σύμβουλο του Προέδρου Μπίλ Κλίντον για θέματα ασφαλείας Αντονι Λέικ και αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Κογρέσου.

    [15] ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Ευπρόσδεκτη είναι η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών βρετανών συντηρητικών ευρωβουλευτών που βρίσκονται στη Μεγαλόννησο στο πλαίσιο ενημερωτικής επίσκεψης.

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι καταλύτης για την επίλυση του κυπριακου ζητήματος και γι' αυτο δεν πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για την ένταξή της Κύπρου", δήλωσε ο Μπράιαν Τσίτσεστερ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία επιμένει να γίνει η ένταξή της στην ΕΕ πριν από εκείνη της Κύπρου, διότι "πιθανόν βλέπει την κατάσταση ως μοχλο πίεσης, για να προωθήσει τις δικές της φιλοδοξίες".

    Ο Μπράιαν Κάσσιντυ από την πλευρα του διευκρίνισε πως "οτιδήποτε διαπραγματευτεί η κυπριακή κυβέρνηση για την ένταξη της Κύπρου θα εφαρμόζεται σε ολοκληρο το νησί" και συνεχάρη τον κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, για την ειλικρινή ενημέρωση που του παρείχε, όσον αφορα στο κυπριακό και τις πιθανές επιπτώσεις από την ένταξη της Κύπρου.

    Ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών, Ρόμπερτ Στέρντι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών ευνοεί την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Ο Αλέκος Μιχαηλίδης τέλος, σημείωσε ότι "η ΕΕ είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος για τις δομές και τις keitouqc_er μιας λύσης που πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο", ενώ επιβεβαίωσε ότι υπαρχει αμερικανική πρωτοβουλία εν εξελίξει.

    [16] ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΣΝΙΑΚΟ, Κ. ΜΠΙΛΝΤ

    Η κατάσταση στη Βοσνία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ, για υπογραφή συμφωνίας αναγνώρισης των συνόρων από τις χώρες της περιοχής, απασχόλησε τον αρχηγό της Ν.Δ. και τον ειδικό διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Βοσνιακό, Καρλ Μπιλντ, κατά τη συνάνηση που είχαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου μετείχαν στις εργασίες της συνόδου της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης (IDU) και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Κίνησης (EDU).

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ.Μπιλντ είπε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πρόταση του κ.Εβερτ για υπογραφή συμφωνίας από τις χώρες της περιοχής, με την οποία θα αναγνωρίζονται τα σύνορα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "ιδιαίτερα καλό".

    Ο ειδικός διαμεσολαβητής της Ε.Ε. για το Βοσνιακό χαρακτήρισε επίσης ως σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή την επίλυση των θεμάτων των διαφόρων μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν πρόκειται να υπάρξουν ιδιαίτερες ελληνικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες από την χώρα μας. "Εχουν γίνει πολλές προτάσεις τους τελευταίους μήνες από διάφορες κυβερνήσεις για την καθιέρωση νέων δικτύων συνεργασίας στην περιοχή και ελπίζω ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την Ελλάδα", είπε.

    [17] Ο ''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ'' ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    Προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα, πως ο ένοπλος αγώνας στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βαλκανική θα συνεχισθεί απηύθηνε η οργάνωση των αλβανόφωνων, ''Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου'', κάνοντας λόγο για ''υποστήριξη που προσφέρει στην επιθετικότητα των Σέρβων και για έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύει στη βούληση του καταπιεσμένου αλβανικού λαού''.

    Η οργάνωση ανέλαβε χθες, με ανακοίνωσή της , συντεταγμένη στην Αλβανική, που εστάλη στα γραφεία του B.B.C, στο Λονδίνο, την ευθύνη για σειρά βομβιστικών ενεργειών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε Σέρβοι και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν.

    Αυτό ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πληροφόρησης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), που αποτελεί και το κυριότερο κόμμα της Αντιπολίτευσης της αλβανόφωνης κοινότητας στη νότια Γιουγκοσλαβική επαρχία.

    Τα κόμματα της αλβανικής κοινότητας διαβεβαιώνουν, yst|so, πως αγνοούν την ύπαρξη της οργάνωσης αυτής.

    Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση τονίζει πως ''ο ένοπλος αγώνας στο Κοσσυφοπέδιο, πόλεμος είναι απελευθερωτικός και δεν έχει ρίζες ούτε στην τρομοκρατία, ούτε και στην αντιπαράθεση μεταξύ δύο εθνικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων''.

    [18] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Προερχόμενος από τη Βουλγαρία, έφθασε σήμερα στο Βουκουρέστι, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε χωρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να ενταχθουν στη Συμμαχία, ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    Κατά την άφιξή του στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο κ.Σολάνα δήλωσε ότι στο ΝΑΤΟ δεν εχει ληφθεί απόφαση για τις χωρες που μπορεί να κληθούν για ένταξη στους κόλπους της Συμμαχία. ¨Τώρα βρισκόμαστε στη φάση των διμερών συζητήσεων και θα δουμε στο τέλος πως θα προχωρήσουμε¨, είπε ο γενικός γραμματέας.

    Ο κ.Σολάνα τόνισε οτι το ΝΑΤΟ εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός οτι η Ρουμανία υπήρξε η πρώτη χωρα που συμμετείχε στο πρόγραμμα ¨Συνεταιρισμός για την ειρήνη¨, τη συμβολή της χωρας στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κυρώσεων με τις όποιες οικονομικές της συνέπειες.

    [19] Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τα Σκόπια θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για στρατιωτικά θέματα, Αντονυ Γκρέινγκ, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Σκοπός της επίσκεψης, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση έξι μηνων απο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο πρόγραμμα ¨Συνεταιρισμός για την Ειρήνη¨, γράφει η εφημερίδα ¨Ντνιεβνικ¨των Σκοπίων, η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και η πορεία της συνεργασίας της χωρας με το ΝΑΤΟ.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του, ο κ.Γκρέινγκ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ενώ θα έχει συνομιλίες με τους υπουργους Εξωτερικών και Αμυνας, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι και Μπλαγκογιε Χατζίνσκι.

    Η επίσκεψη του κ.Γρέινγκ στα Σκόπια, δεν υποκαθιστά την επίσκεψη του γενικου γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, σημείωνε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

    [20] ΟΠΛΑ ΑΞΙΑΣ 230 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Το θέμα της αγοράς από τις ΗΠΑ 120 πυραύλων ATACMS και 10 ελικοπτέρων Super Cobra συνολικής αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, jat\ τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Αμερική όπως αποκαλύπτει η φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολιτίκα". Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ Ντεμιρέλ έκανε συμφωνία για την αγορά μιας νέας παρτίδας όπλων που θα χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο κατά ανταρτών.

    Από στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ των εταιρειών όπλων και του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου, που δημοσιεύει η "Οζγκιούρ Πολιτίκα", προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές ζήτησαν βοήθεια για την πώληση όπλων στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    Σύμφωνα με την "Οζγκιούρ Πολτικα " γιγαντιαίες επιχειρήσεις όπλων επικέντρωσαν τις πιέσεις τους στο υπουργείο εξωτερικών για να μην εμποδιστεί η πώληση των ελικοπτέρων AH-1W. Ο πρόεδρος της εταιρείας που παράγει τα ελικόπτερα Super Cobra W. W. Joiner με επιστολή του, της 15ης Νοεμβρίου 1995, προς στον οικονομικό σύμβουλο του υπουργείου εξωτερικών Ioan Sperο ζήτησε τη βοήθεια του για να γίνει η πώληση. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη 10 ελικόπτερα AH-1W και ότι δεν απαιτείται νέο σύστημα ενω παράλληλα υποστηρίζεται ότι η χώρα , που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, είναι ένας σταθερός πελάτης της αμερικανικής οπλοβιομηχανίας. Συγχρόνως υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος να διεισδύσουν στην αγορά Ευρωπαίοι παραγωγοί όπλων.

    [21] ΣΤΙΣ 9 ΜΑΙΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Στις 9 Μαΐου θα εξεταστεί στην τουρκική Βουλή νέα πρόταση για να διενεργηθεί έρευνα εις βάρος της πρώην πρωθυπουργού της Τανσού Τσιλλέρ η οποία κατηγορείται για διαφθορά στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης "Tofas". Και ενώ η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού εξακολουθεί να υφίσταται λόγω των κατηγοριών που συνεχίζουν να εκτοξεύονται κατά της κ.Τσιλλέρ ο αντιπρόεδρος του κόμματος της, Εσατ Κιρατλίογλου, έκανε έκκληση στα στελέχη του συγκυβερνώντος Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας για ειρήνη και συμβιβασμό.

    Παρομοιάζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό με ένα δέντρο που τα φύλλα του άρχισαν να κιτρινίζουν, ο κ. Κιρατλίογλου κάλεσε τα στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος να ενωθούν πριν ξεραθεί το δέντρο και υπερασπίστηκε την κ. Τσιλλέρ στο θέμα "Tofas", λέγοντας ότι η πολιτεία είχε κέρδος 250 εκατομμυρίων δολαρίων από την ιδιωτικοποιήση της επιχείρησης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 3 May 1996 - 15:40:13