Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 2 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [04] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να λάβει νομοθετικά μέτρα για να διασφαλίσει το έγκυρο των Γενικών Εξετάσεων"

  • [06] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "Καμμιά αλλαγή δεν θα υπάρξει στην αυστηρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης"

  • [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

  • [08] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [09] ΜΑΡΤΕΝΣ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [10] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

  • [13] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Χ.ΤΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [14] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [16] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

  • [17] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Τ0Υ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ

  • [18] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [19] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΜΑΪΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [20] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την προώθηση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης για τη Θράκη βασισμένου σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ώστε να γίνει το ορμητήριο του Ελληνισμού στην περιοχή υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φθάνοντας το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από όπου ξεκινά την τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    ''Ερχομαι σήμερα στη Θράκη για να παρουσιάσω και να pqoyh^sy ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή και την περιφέρεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: Ενα πρότυπο ανάπτυξης που δε βασίζεται στην παραδοσιακή λογική των ευκαιριακών υποσχέσεων και παροχών, οι οποίες δήθεν πρέπει να αναπληρώσουν την εγκατάλειψη της περιοχής.Το πρότυπο ανάπτυξης βασίζεται στην ανάπτυξη των υποδομών , στη δημιουργία συνθηκών ζωής, οι οποίες είναι πολύ καλύτερες, στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, στη σκέψη ότι για την ανάπτυξη χρειάζεται ένας σχεδιασμός. Οχι στα ευκαιριακά μέτρα, ναι σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Με βάση αυτό το σχεδιασμό η Θράκη θα γίνει το ορμητήριο του Ελληνισμού στην περιοχή''.

    Για την τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Τσιόκας, δήλωσε:''Η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και μια βαρύνουσα σημασία''και πρόσθεσε ότι ''υπογραμμίζει το ενδιαφέρον και τη διάθεση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει μια προσπάθεια, ένα τοπικό όραμα και προγραμματισμό, που ξεφεύγει από τη μίζερη καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων και φιλοδοξεί να κινητοποιήσει όλο το δυναμικό σε παρεμβάσεις προοπτικής και διεξόδου''.

    ''Για μας, συνέχισε ο κ.Τσιόκας, η παρουσία του πρωθυπουργού λειτουργεί ως πιλότος για τις μορφές επικοινωνίας της κυβέρνησης με τις περιφερειακές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, και εγκαινιάζει μια νέα πρακτική που θα σηματοδοτεί ολοκληρωμένα, εφικτά, ρεαλιστικά περιφερειακά οράματα που εμπλέκουν και κινητοποιούν όλο το δυναμικό της κάθε περιφέρειας. Μικρά ''οριζόντια'' και ''κάθετα΄οράματα που ως στόχο θα έχουν τη συμβολή στην αναγέννηση της Ελλάδας και του Ελληνισμού'', κατέληξε ο κ.Τσιόκας.

    Ο κ.Σημίτης θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση στο ''Δημοκρίτειο'' Πανεπιστήμιο, στην Κομοτηνή, παρουσία εκπροσώπων των φορέων όλης της Θράκης.

    [02] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θόδωρος Πάγκαλος.

    Στις συνομιλίες που θα έχει στο Υπουργείο Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρόσφατης περιοδείας του Τζόν Κόρνμπλουμ και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση.

    Ο κ.Πάγκαλος αναμένεται επίσης να ενημερώσει την Κυπριακή κυβέρνηση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο με τους αρχηγούς των κομμάτων της Μεγαλονήσου και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Ενόσω υπάρχει τουρκική κατοχή και η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο δεν θα υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θόδωρος Πάγκαλος.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην Κύπρο όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη ο κ.Πάγκαλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογο του Εμρέ Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι δε συζήτησαν το Κυπριακό γιατί η συνάντηση ήταν γνωριμίας και δεν έγιναν διαπραγματεύσεις ή διάλογος και δεν τέθηκαν όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν αν η σχέση των δύο χωρών ήταν φυσιολογική. Η συνάντηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη διεκδίκηση της Τουρκίας των βραχονησίδων Ιμια.

    Ωστόσο ανέφερε στον κ.Γκιονενσάι όταν τέθηκε το θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού ότι "η ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας στα νησιά είναι το αποτέλεσμα της κρίσεως που δημιουργήθηκε το 1974. Επομένως η απομάκρυνση τους σημαίνει πέρα από την επίλυση ή την έναρξη επιλύσεως όλων των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού."

    Ο κ.Πάγκαλος επισήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση με όρους ισοτιμίας και πλήρους κυριαρχίας είναι καθήκον για όλους τους ανθρώπους ενώ θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος της εξωτερικής πολιτικής που εκφράζει τον ελληνισμό στο σύνολο του.

    Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος καλωσορίζουν κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης του Κυπριακού και συμβουλής στην επίλυση του. Αν ο Πρόεδρος Κλίντον όπως δηλώνει στην επιστολή του σκοπεύει να το πράξει αυτό είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπίσουμε θετικά.

    Αναφορικά με την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαική Ένωση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε΄ότι "η Κύπρος εντασσόμενη αύριο στην ΕΕ θα ήταν πολύ πιο ευρωπαϊκή χώρα από την Ελλάδα γιατί έχει μια ανθούσα οικονομία, και άριστους οικονομικούς δείκτες.

    Προειδοποίησε ωστόσο ότι οποιαδήποτε απόπειρα όπως η σχέση Ευρώπης- Κύπρου να χρησιμοποιηθεί ως εκβιασμός για να υποκύψει η Ελλάδα στις τουρκικές επιθετικές επιδιώξεις και σχέδια "θα κάνει την Ελλάδα να σκληρύνει τη θέση της σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας- Ευρώπης, θέση που αυτή τη στιγμή είναι η μετριοπαθέστερη δυνατή".

    [04] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    "Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βοσνία, τόσο μέσω των διαδικασιών της ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας Ευρώπης), όσο και μέσω της συγκρότησης κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση της περιοχής".

    Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος αμέσως μετά τη συνάντηση- ενημερωτικού χαρακτήρα που είχε με τον Ευρωπαίο μεσολαβητή για το Βοσνιακό Κάρλ Μπίλντ κατά την οποία εξέτασαν την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας του Ντέιτον.

    Ο κ.Ρωμαίος πρόσθεσε ακόμα ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για τη Βοσνία διέρχεται τη δυσκολότερη φάση λό cy των επικείμενων εκλογών στη Γιουγκοσλαβία.

    Από την πλευρά του ο Κάρλ Μπίλντ αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεισφορά της τόνισε ότι τώρα- τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας- αρχίζει η πολιτική φάση της υλοποίησης.

    Τέλος ο μεσολαβητής της Ευρωπαικής Ένωσης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά δύσκολο το πρόβλημα της αποκατάστασης των προσφύγων ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να λάβει νομοθετικά μέτρα για να διασφαλίσει το έγκυρο των Γενικών Εξετάσεων"

    "Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να λάβει νομοθετικά μέτρα για να διασφαλίσει το έγκυρο των Γενικών Εξετάσεων" δήλωσε ο Υπουργος Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τη συζήτηση στις 24 Μαϊου από το Συμβούλιο της Επικρατείας του θέματος που προέκυψε έπειτα από την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικό το δικαίωμα των υποψηφίων να κατοχυρώνουν βαθμολογίες προηγούμενων ετών.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη θέση ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν θα εκδοθεί πριν από τις εξετάσεις και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν ανακοινωθεί νωρίτερα θα λαμβάνει υπόψη της ότι η διαδικασία των εξετάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σχολιάζοντας το θέμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπεισέρχεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθεί απόφαση η οποία να προκαλεί ανασφάλεια στους υποψηφίους των εξετάσεων.

    [06] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "Καμμιά αλλαγή δεν θα υπάρξει στην αυστηρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης"

    "Καμμιά αλλαγή δεν θα υπάρξει στην αυστηρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Οι κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος συζήτησαν την πορεία των προϋπολογισμού ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποκλειστούν παροχές και αυξήσεις μισθών και επιδομάτων που θα προκαλούσαν αύξηση των δαπανών του δημοσίου. Η κυβέρνηση στρέφεται παράλληλα στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Εξάλλου το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η εφορία θα κλείσει 53 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κέντρα διασκέδασης, μπαρ, βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις και ιατρεία.

    [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Η Τουρκία οφείλει να έχει ενδιαφέρον και παρουσία στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, για τις lousouklamij]r δημοκρατίες της πρώην σοβιετικής ένωσης, για τη Μαύρη Θόλασσα, αλλά είναι, όμως, ιστορικό λάθος της, να προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ Μιλτιάδης Εβερτ μιλώντας απόψε στη σύνοδο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης και της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Κίνησης, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Τουρκία, στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης", τόνισε ο κ. Εβερτ, αλλά διευκρίνισε πως "η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις Ευρωπαικές αντιλήψεις και τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού".

    "Η Ν.Δ, πρόσθεσε, είναι υπέρμαχος της στήριξης του λαικού καθεστώτος και του ευρωπαικού προσανατολισμού της Τουρκίας. Δεν έλειψαν , άλλωστε, από ελληνικής πλευράς συγκεκριμένα βήματα, όπως η συναίνεση, πέρυσι, στην τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε , αλλά η ανταπόκριση, από τουρκικής πλευράς, υπήρξε απογοητευτική . Δεν θα αναφερθώ σε παλαιότερα παραδείγματα. Θα περιοριστώ εδώ στη φάση που ξεκίνησε χωρίς αιτία και υπαιτιότητα, με την αυθαίρετη διεκδίκηση ελληνικής γης, στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα. Αλλά και θα επισημάνω τις τρέχουσες εξελίξεις. Τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Βουκουρέστι, που ανοίγει νέες πληγές, με διαγραφή νέων διεκδικήσεων στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο και με αμφισβήτηση του ακρογωνιαίου λίθου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923".

    [08] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τα εθνικά θέματα και τον καθορισμό της στάσης που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στη βουλή στις 15 Μαϊου για τα εθνικά ζητήματα της χώρας.

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι "η κυβέρνηση διολισθαίνει σε διάλογο με την Τουρκία και επωμίζεται τεράστια ευθύνη".

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν νοείται διάλογος εφόλης της ύλης με την Αγκυρα αν δεν προηγηθούν προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας και των διεθνών συνθηκών από την Τουρκία.

    [09] ΜΑΡΤΕΝΣ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Εντονη κριτική στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για τη στάση της και τις απειλές κατά της Ελλάδας άσκησε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ jat\ τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάρτενς με αντικείμενο την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε εξάλλου ότι η κοινότητα έχει δεσμευτεί για την ένταξη και της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ο κ. Μάρτενς επανέλαβε τη θέση του ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και προέβλεψε ότι στη συμφωνία του Μάαστριχτ θα προβλέπεται για παρέμβαση των ευρωπαίων εταίρων σε περίπτωση απειλής κατά της Ελλάδας και στα πλαίσια της κοινής αμυντικής πολιτικής.

    [10] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη μόρφωση των ελληνόπουλων του εξωτερικού συζητά σήμερα η ολομέλεια της Βουλής.

    Στο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται, η καλλιέργεια και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, η διαμόρφωση της προσωπικότητας των ελληνόπουλων, που θα ενισχύσει την αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση τους, η προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων, η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας του ελληνισμού της διασποράς, η συμβολή στην αμοιβαία κατανόηση, την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία ατόμων και ομάδων διαφορετική προέλευση και πολιτιστική παράδοση, η ενίσχυση προγραμμάτων και μορφών της ελληνικής παιδείας.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), καθώς και την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών για τη φοίτηση και έρευνα της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας καθώς και της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον εξέφρασε και πάλι την πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό μέσα στο 1996.

    Στην επιστολή που συνοδεύει τη διμηνιαία έκθεση του για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι αν οι δύο κοινότητες έχουν την πολιτική βούληση να κάνουν τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που απαιτούνται για μια συμφωνία τότε είναι δυνατόν να βρεθεί δίκαιη και ισορροπημένη λύση.

    Στην επιστολή του ο κ.Κλίντον αναφέρει ότι για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός θα είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι "ορισμένα απρόβλεπτα γεγονότα δυσκόλεψαν την αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει οι pqoetoilas_er".

    Παρόλα τα προβλήματα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζει ότι "μέσα στη χρονιά αυτή θα ξεκινήσει η πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και ότι η συνάντηση του με τον Σουλειμάν Ντεμιρέλ τον περασμένο Μάρτιο ήταν "χρήσιμη" γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης του να βοηθήσει στο να βρεθεί λύση" καταλήγει στην επιστολή του ο κ.Κλίντον.

    [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Υπάρχει βούληση στην Αγκυρα για λύση του Κυπριακού αλλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις τουρκικές προτεραιότητες, σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη ο οποίος δήλωσε ότι αυτό αποτελεί διαπίστωση του Υφυπουργού Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ μετά από την πρόσφατη περιοδεία του σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις προοπτικές επιβίωσης της κυβέρνησης συνασπισμού της Τουρκίας και τις δυνατότητες της να προχωρήσει σε τολμηρές αποφάσεις για το Κυπριακό.

    [13] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Χ.ΤΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Την πρώτη περιοδεία του στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Νοτιοκορεάτης Χαν Σουνγκ Τζιού.

    Η απόφαση πάρθηκε σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη του κ.Τζιού με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μάρακ Γκιούλτιγκ.

    Η καθυστέρηση της έναρξης της περιοδείας του νέου ειδικού αντιπροσώπου αποφασίστηκε ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και λόγω της επιθυμίας των Αμερικανών να τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

    Ωστόσο ο κ.Τζιού θα συνεχίσει εντός του μηνός τις ενημερωτικές επαφές του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες.

    [14] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του ο υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Σταυρινάκης, ο οποίος αντικαθιστά τον Αλέκο Ευαγγέλου μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

    Ο διορισμός του υπηρεσιακού Υπουργού αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι απόψεις του κ. Κληρίδη, ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Κυπριακό δεν μπορεί να διευθετηθεί, πριν αλλάξει η pokitij^ της Τουρκίας, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά λανθασμένη ερμηνεία των έγκυρων μηνυμάτων που του δόθησαν για εξαπάτηση του λαού, δήλωσε χθες ο Τούρκος ηγέτης κ. Ντενκτάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ντενκτάς πρόσθεσε ότι το Ελλαδο- Ελληνοκυπριακό μέτωπο πρέπει να αλλάξει τη στάση και την πολιτική του, η οποία ''παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και τους θεσμούς της ευνομίας''.

    [16] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    Εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος του Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται η Τανσού Τσιλλέρ, θα έρθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ζητήσει την ένταξη του κόμματος στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Κίνηση (EDU), σύμφωνα με δήλωση της βουλετού της Νέας Δημοκρατίας κ Μαριέτας Γιαννάκου Κουτσίκου, που μετέχει στην σύνοδο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης (IDU) και της ΕDU που άρχισε σήμερα.

    Σε ερώτηση για το ποια θέση παίρνει η Διεθνής Δημοκρατική Ενωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Τουρκία η κ Κουτσίκου, που είναι και γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα γι αυτό το ζήτημα και συνέχισε λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να κοιτάζει η Τουρκία προς την Ευρώπη. "Δεν είμαστε εμείς αρνητικοί σε αυτό το ζήτημα γιατί βλέποντας και την άνοδο των θρησκευτικών φανατισμών θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για την Ελλάδα που είναι σε ένα κρίσιμο σημείο".

    Οπως επεσήμανε η κ Κουτσίκου στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Κίνησης, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες στο Παρίσι, οι αποφάσεις και το τελικό ψήφισμα στηρίχτηκαν στο ότι η ΕDU υποστηρίζει κατ αρχήν το σεβασμό των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου . "Από κει αρχίζει κάθε άλλη συζήτηση με οποιονδήποτε. Βεβαίως είναι μέλος της ΕDU όπως ξέρετε το κόμμα του κ Γιλμάζ και κάποια στιγμή θα έρθει και επροσωπος του κόμματος της κ Τσιλλέρ γιατί θέλει να ζητήσει την ενταξη και αυτού του κόμματος, και θα έρθει εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό από πλευράς αρχής είναι καλό. Εμείς προσπαθούμε ακόμη και όταν υπάρχουν προβλήματα να δεσμεύουμε και την άλλη πλευρά, όντας μέσα σε οργανώσεις, ώστε να πιέζεται για να σεβαστεί ορισμένα πράγματα"

    [17] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Τ0Υ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ

    "Η Ρουμανία αποτελεί σοβαρή υποψηφιοτητα για να καταστεί μέλος με πλήρη δικαιώματα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επισκεπτεται αύριο το Βουκουρέστι στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    Ο κ.Σολάνα σε συνέντευξή του στο ρουμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ROMPRES, υπογράμμισε ως stoiwe_o ιδιαίτερης σημασίας, το γεγονός οτι η Ρουμανία άνοιξε το δρόμο των εντάξεων στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη κεντρο-ευρωπαϊκή χώρα που εκδήλωσε εμπιστοσύνη στη δυτική αυτή πρωτοβουλία.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε ευχαριστίες για την ενεργό συμβολη, όπως είπε, της Ρουμανίας στη διαδικασία του "Συνεταιρισμου για την Ειρήνη" καθώς και για τη συνεισφορά της στην ειρηνευτική προσπάθεια στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εκτιμώντας ιδιαίτερα το γεγονός των θυσιών που της επέβαλε η τήρηση του εμπαργκο και τις οικονομικές απώλειες που υπέστη.

    [18] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Την απόφαση της χώρας του να γίνει πλήρες μέλος της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, υπογράμμισε ο Αλβανός Πρόεδρος στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ.Σολάνα ο οποίος πραγματοποιεί απο χθες επίσκεψη στα Τίρανα στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πρώην κομμουνιστικές χωρες που επιθυμούν να ενταχθουν στον οργανισμό.

    Ο κ.Μπερίσα επισήμανε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τη στρατηγική σημασία της Αλβανίας στην περιοχή των Βαλκανιων, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτυχει η Αλβανία με άλλες χωρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη".

    Η Αλβανία είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για συμμετοχή στην πρωτοβουλία "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και έχει πραγματοποιήσει σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μ'αυτές.

    Ο κ.Μπερίσα επανέλαβε την προθυμία της χωρας του να διαθέσει αεροπορικές και ναυτικές της βάσεις για διευκόλυνση του ΝΑΤΟ ενώ ζήτησε τη συμμετοχή της Αλβανίας στις ειρηνευτικές δυνάμεις της Βοσνίας. Οπως είναι γνωστό η Αλβανία έχει προσφέρει τη χρήση αεροδρομίων και ναυτικών βασεων στις δυνάμειες του ΝΑΤΟ που επιβλέπουν την ειρήνευση στη Βοσνία.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε απο την πλευρά του οτι η συνεργασία με την Αλβανία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη".

    [19] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΜΑΪΟΥ

    Την ΠΓΔΜ θα επισκεφθούν η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Ανιέλι και ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στις 16 και 17 Μαΐου.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επικαλούμενος πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μακ-Πρες, η επίσκεψη στα Σκοπία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Βαλκανικής περιοδείας στην Κροατία, την Βοσνία, την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, κατά την οποία η κ.Ανιέλι και ο κ.Σαντέρ θα εξηγήσουν τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαΐκή Ένωση στην περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [20] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που επιτεύχθηκε πέρισυ τον Σεπτέμβριο με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας στη Νέα Υόρκη είχε γεμίσει ελπίδες την πολιτική ηγεσία και τον λαό της γειτονικής αυτής χώρας, ότι είχε ανοίξει πλέον ο δρόμος για την ένταξη της χώρας τους στους διεθνείς οργανισμούς και για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τα γειτονικά κράτη.

    Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε εν μέρει, αφού η ΠΓΔΜ έγινε δεκτή στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο πρόγραμμα ¨Συνεργασία για την Ειρήνη" του ΝΑΤΟ καθώς και σε άλλους οργανισμούς, αλλά ο δεύτερος στόχος δείχνει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

    Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκιόργκι Πιρίνσκι στα Σκόπια στις 24 Απριλίου ματαιώθηκε με την αιτιολογία ότι έπρεπε να τύχει καλύτερης προετοιμασίας σε διπλωματικό επίπεδο. Οι λόγοι που ώθησαν τον Πιρίνσκι να αναβάλλει την επίσκεψή του στα Σκόπια είναι η μακροχρόνια διαμάχη των δυο πλευρών σχετικά με την γλώσσα που ομιλούν στα Σκόπια και με την απαγόρευση από τη βουλγαρική αστυνομία του εορτασμού της επετείου του θανάτου του Γιάνε Σαντάνσκι στη Βουλγαρία.

    Συγκεκριμένα η Βουλγαρία θεωρεί ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι "δυτικό βουλγαρικό ιδίωμα" ενώ τα Σκόπια τη θεωρούν ως ξεχωριστή σλαβική γλώσσα. Η διαμάχη για τη γλώσσα εμποδίζει τα κράτρη να υπογράψουν μια σειρά από συμφωνίες διμερούς συνεργασίας.

    Το δεύτερο σημείο διαμάχης αφορά την εθνική συνείδηση του οπλαρχηγού Γιάνε Σαντάνσκι, οπλαρχηγού στον Μακεδονικό Αγώνα με πλούσια δράση κατά των ελληνικών σωμάτων, που τα Σκόπια τον θεωρούν ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της "μακεδονικής εθνικής ιδεολογίας", ενώ οι Βούλγαροι τον θεωρούν Βούλγαρο οπλαρχηγό.

    Η ματαίωση της επίσκεψης του Πιρίνσκι δείχνει ότι οι γλωσσικές και ιστορικές διαμάχες είναι πολύ σοβαρές και ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών.

    Αλλά και οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ με τα πρώην γιουγκοσλαβικά κράτη δεν βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο. Στις 9 Απριλίου η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αλλά για να το πετύχουν αυτό, τα Σκόπια αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ουσιαστικά την ΟΔΓ ως συνεχιστή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν έντονα η Κροατία και η Σλοβενία. Οι αντιδράσεις αυτές ώθησαν τον πρόεδρο Γκλιγκόρωφ να προβεί σε αναδίπλωση. Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό "Εκονομίσκα Πολίτικα" του Βελιγραδίου υπεραμύνθηκε του δικαιώματος όλων των γιουγκοσλαβικών κρατών στην κληρονομιά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προκαλώντας τη σερβική δυσαρέσκεια.

    Εναντίον της ΟΔΓ έχουν στραφεί αναφανδόν και τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα οι Αλβανοί boukeut]r της ΠΓΔΜ ανεξάρτητα από τα κόμματα στα οποία ανήκουν καταδίκασαν στις 26 Απριλίου την αμοιβαία αναγνώριση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ΠΓΔΜ-ΟΔΓ, διότι θεωρούν ότι θα έπρεπε η ΟΔΓ να προβεί στις κατάλληλες δεσμεύσεις για την επίλυση του, οξυμένου και πάλι, θέματος του Κοσσυφοπεδίου, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτονόμηση ή την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

    Οι σχέσεις με την Αλβανία παραμένουν σε στάσιμο επίπεδο, καθώς ο Σαλί Μπερίσα θέτει ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του την καλλιέργεια των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανάπτυξη των σχέσεων με την ΠΓΔΜ τοποθετείται στα πλαίσια της γενικότερης συνεργασίας των βαλκανικών κρατών, η οποία όμως δεν δείχνει να προχωρά πέρα από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και σε ουσιώδεις τομείς.

    Αντίθετα με το παρελθόν οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα δείχνουν να βελτιώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίλυση του θέματος της ονομασίας. Τα δυο κράτη προωθούν την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων, η οποία θα επισφραγιστεί με την επίσκεψη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Λιουμπομίρ Φριτσκόφσκι. Σε οικονομικό επίπεδο τους τρεις πρώτους μήνες έχει αυξηθεί η κίνηση των εμπορευμάτων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ κατά 30%, ενώ αυξάνονται καθημερινά και οι κοινοπραξίες Ελλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών. Τέλος καθημερινά αυξάνονται και τα διμερή προγράμματα που υποβάλλονται στην Ευρωπαική Ενωση στα πλαίσια του PHARE.

    Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα αποτελεί το κλειδί για τους ευρωπαικούς προσανατολισμούς της ΠΓΔΜ, αφού είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που τη στηρίζει διπλωματικά και οικονομικά, την ίδια ώρα που συναντά προβλήματα με τους άλλους γείτονές της. Από την άλλη η Ελλάδα δείχνει δικαιωμένη πλέον απέναντι στους μέχρι πρότινος επικριτές της για την πολιτική της στο θέμα των Σκοπίων, διότι έγινε πλέον φανερό ότι το πρόβλημα δεν προερχόταν από την ελληνική πλευρά, αλλά τα Σκόπια έχουν ανοιχτά μέτωπα με όλους τους γείτονές τους τόσο σε θέματα που αφορούν τόσο το παρελθόν, όσο το παρόν και το μέλλον.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 2 May 1996 - 15:09:08