Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (24/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

  • [02] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:"Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα,αν υπάρξει προσφυγή, θα λύσει αυτόματα και το θέμα των 12 μιλίων"

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [04] ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΕΙ ΣΕ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ 13 ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [05] ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [06] Κ.ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ:"ΑΝ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΪ"

  • [07] Ο ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥ

  • [08] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙ ΛΕΪΚ

  • [10] Τ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: Η ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

  • [11] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [12] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΚΕΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ "ΒΟΥΛΗΣ" ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ

  • [14] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [15] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

  • [16] OI ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [18] ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [19] ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [20] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ Η ΝΕΑ ΔΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [21] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΟΞΥΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ξεπερασμένη την έννοια του άξονα και δεν προγραμματίζει τέτοιου είδους συμφωνίες, τόνισε ο Θόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμίρ Μούσα, σχολιάζοντας την πρόσφατη τουρκο- ισραηλινή συμφωνία και διευκρίνησε ότι η Ελλάδα προωθεί συλλογικά συστήματα στενής συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς με τις γύρω χώρες της περιοχής.

    Οι δύο Υπουργοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την ουσία της συμφωνίας και συμπλήρωσαν ότι είναι υπό εξέταση και τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογή περισσοτέρων και έγκυρων πληροφοριών.

    Μεταξύ των δύο Υπουργών συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου- Ελλάδας καθώς και οι σχέσεις των κρατών μελών στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ενωσης, με την Αίγυπτο, η κατάσταση στα Βαλκάνια καθώς και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

    Σχετικά με την πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, επέκρινε την αδράνεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να πάρουν άμεση θέση.

    Από την πλευρά του, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι προχθές στην Ευρωπαική Ενωση υιοθετήθηκε απόφαση για την υποστήριξη της γαλλικής και της αμερικανικής πρότασης για παύση του πυρός.

    Ο κ.Πάγκαλος χαρακτήρισε ρεαλιστικότερη τη γαλλική προσέγγιση η οποία δείχνει -όπως είπε- μεγαλύτερη ευθυδικία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια του Καίρου διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με παλιές και δοκιμασμένες φιλικές σχέσεις και συνεχάρη την άμεση ενεργοποίηση των αιγυπτιακών αρχών για την ανεύρεση των δραστών και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τα θύματα της επίθεσης.

    Νωρίτερα ο κ.Μούσα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη, με τον οποίο έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σχετικά με το αμυντικό σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας το οποίο υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών πρίν ένα χρόνο, οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα αρχίσει να υλοποιείται με την επικείμενη επίσκεψη, στο άμεσο μέλλον, του Αιγύπτιου Υπουργού Εθνικής Αμυνας.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [02] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:"Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα,αν υπάρξει προσφυγή, θα λύσει αυτόματα και το h]la των 12 μιλίων"

    Την εκτίμη ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αν η Τουρκία δεχθεί την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας, θα επιλύσει αυτόματα και το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από 6 στα 12 μίλια, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Ρωμαίος,σε συνάντευξη που έδωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

    Ο κ.Ρωμαίος που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη στην επίσκεψή του σε Λονδίνο και Δουβλίνο,συμμετείχε στις συζητήσεις που έγιναν χθές με τον βρετανό Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ και τον υπουργό Εξωτερικών Μ.Ρίφκιντ.

    "Αν συμφωνήσει η Τουρκία να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα, τότε η απόφαση που θα εκδοθεί θα λύσει και το πρόβλημα των 12 μιλίων" είπε ο υπουργός.

    "Αυτό που επιδιώκεται από πλευράς Τουρκίας,είναι η μή εφαρμογή του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια,ακριβώς γιατί διεκδικεί υφαλοκρηπίδα περισσότερη από αυτή που δικαιούται.Αν υπάρξει επομένως τέτοια ρύθμιση,κατα κάποιο τρόπο λύνεται και ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί το δικαίωμα αυτό."

    Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να μην είναι θετική για την Ελλάδα ο υπουργός απάντησε πώς "σε ένα Δικαστήριο δεν περιμένεις να κερδίσεις τα πάντα".

    "Εμείς περιμένουμε ,όμως και γι΄αυτό επιμένουμε, επιδή θεωρούμε ότι στη βάση των διεθνών κανόνων και του Δικαίου της Θόλασσας θα κατοχυρωθούν αυτά τα οποία μας ανήκουν.Αυτή η εκκρεμμότητα πρέπει να λήξει.Και ο μόνος τρόπος για να λυθεί είναι να επιληφθεί του θέματος ένα Διεθνές Δικαστήριο."

    Σε άλλη ερώτηση για το κατα πόσον εξασθενεί η θέση της κυβέρνησης,απο τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της αλλά και στο ΠΑΣΟΚ,για την εξωτερική πολιτική που ασκείται,ενώ στο εξωτερικό δημιουργείται η εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πραγματικά και ρεαλιστικά την επίλυση των εθνικών θεμάτων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι "εμπόδιο οι αντίθετες θέσεις και απόψεις δεν είναι".

    "Σίγουρα,όμως,εξασθενούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.Πιστεύουμε όμως ότι αυτές οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις θα τελειώσουν γρήγορα" υπογράμμισε ο υπουργός.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη είχε το πρωί ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα. Οι κ. Αρσένης και Μούσα συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ενώ ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι επίκειται η επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του στην Ελλάδα με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε πέρσι στην Αύγυπτο κατά την τότε επίσκεψη του κ. Αρσένη στο Καϊρο.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωσή του από τον Γεράσιμο Αρσένη.

    [04] ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΕΙ ΣΕ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ 13 ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Τούρκος κυβερνήτης ταχύπλοου σκάφους συνελήφθη από το πλήρωμα περιπολικού του λιμενικού σώματος, ενώ προσπαθούσε να αποβιβάσει δεκατρείς λαθρομετανάστες σε ακτή της Σάμου δύο μόλις 24ωρα από το περιστατικό του Καστελόριζου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα μεσάνυχτα σκάφος του λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία εντόπισε λίγο εξω από το λιμάνι της Σάμου αγνωστο ταχύπλοο το οποίο εκινείτο προς την ακτή με μειωμένη ταχύτητα και με τα φώτα ναυσιπλοίας σβηστά.

    Ο Τούρκος μόλις αντιλήφθηκε το ελληνικό σκάφος ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να ξεφύγει με επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη και μετά από μισή ώρα το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν ο κυβερνήτης και οι δεκατρείς Ιρακινοί λαθρομετανάστες.

    Οπως δήλωσαν οι Ιρακινοί στο λιμεναρχείο Σάμου όπου κρατούνται, ο Τούρκος πήρε από τον καθένα για να τους μεταφέρει από τα τουρκικά παράλια στη Σάμο 1500 δολάρια.

    [05] ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα γίνουν ομαλά με τον ισχύοντα νόμο, διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα το υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να προβεί σε διευκρινίσεις για το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων, καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετική απόφαση.

    Εξάλλου σύσκεψη των πρυτάνεων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι πρυτάνεις ζητούν να αλλάξει συνολικά στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων καθώς, όπως σημειώνουν, το ισχύον σύστημα είναι και άνισο και άδικο.

    Στο μεταξύ οι καθηγητές και οι δάσκαλοι της χώρας εξήγγειλαν το μεσημέρι απεργιακές κινητοποιήσεις από τος 8 Μαϊου και άσκησαν κριτική κατά του Υπουργείου Παιδείας για ελλειπή προετοιμασία αλλαγών στα Λύκεια και το εξεταστικό σύστημα.

    [06] Κ.ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ:"ΑΝ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΪ"

    "Το ποσοστό του 27% είναι πολύ μεγάλο όταν μιλάμε για πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος. Και εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε στα δέκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ (26η Απριλίου 1986) μέχρι σήμερα, και δεδομένης της ανάλογης τεχνολογίας των δύο πυρηνικών εργοστασίων, έπρεπε ήδη να έχει συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, τουλάχιστον τετάρτου βαθμού, και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί".

    Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Aqistoteke_ou Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τα στοιχεία της χθεσινής ανακοίνωσης της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, σύμφωνα με τα οποία η πιθανότητα πυρηνικού δυστυχήματος στο Κοζλοντούι, της γειτονικής Βουλγαρίας, στα επόμενα πέντε χρόνια ανέρχεται στο 27%, με προβλεπόμενα θύματα από καρκίνο 132.000 Ελληνες πολίτες. Εφόσον, βέβαια, τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι "ιδιαίτερα εντυπωσιακά". Ο ίδιος, όμως, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η πιθανότητα ατυχήματος είναι πολύ μικρότερη.

    Σε ό,τι αφορά στα 15 περιστατικά που έχουν σημειωθεί στο Κοζλοντούι στα δέκα αυτά χρόνια, και τα οποία πεικαλείται η οικολογική οργάνωση, σύμφωνα με τον κ.Παπαστεφάνου "δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως "ατυχήματα", όπως αναφέρει η Greenpeace, αλλά ως "επεισόδια", καθώς δεν ξεπέρασαν τον τρίτο βαθμό στην επταβάθμια κλίμακα", ενώ το ατύχημα του Τσερνόμπιλ ήταν εβδόμου βαθμού. Πυρηνικό "ατύχημα", διευκρίνισε ο καθηγητής, χαρακτηρίζεται ένα περιστατικό, όταν η έντασή του ξεπερνά τον τρίτο βαθμό της επταβάθμιας κλίμακας, ενώ τα περιστατικά των τριών πρώτων βαθμών χαρακτηρίζονται ως "επεισόδια".

    [07] Ο ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥ

    Ο θρακικός ελληνισμός είναι αποφασιμένος να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και με κάθε τίμημα ώστε να μην επιτρέψει άλλη συρρίκνωση του εθνικού χώρου υπογραμίζουν σε ψήφισμα τους οι 70 πολιτιστικοί σύλλογοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. "Οσοι τολμούν και σχεδιάζουν "σενάρια" για την ελληνική Θράκη θα πρέπει να λαβουν υπόψη τους σοβαρά ότι ολόκληρος ο θρακικός ελληνισμός , όπου γης, έχει το δικό του όραμα ζωής για το κομμάτι αυτό της θρακικής γης που απέμεινε στον ελλαδικό χώρο. Γι αυτό το όραμα είναι διατεθειμένος ο θρακικός ελληνισμός και όλοι οι Ελληνες να αγωνιστούν και να το πραγματώσουν με κάθε θυσία αχρηστεύοντας κάθε βέβηλο ξένο σενάριο" επισημαίνεται στο ψήφισμα.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων καλεί την κυβένρηση: να θέσει τις βάσεις και τους μηχανισμούς για τη διατύπωση και άσκηση μακροχρόνιας πολιτικής στα εθνικά θέματα, να ασκήσει το συντομώτερο δυνατό το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, να επενδύσει στην οργάνωση αποτελεσματικών μηχανισμών προβολής των δικαίων μας στο εξωτερικό, να κλείσει το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Θράκης και να διεκδικήσει την εφαρμογή από την Τουρκία της συνθήκης της Λοζάνης αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα.

    [08] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

    Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό προξενείο διοργάνωσε σήμερα η Αρμενική Νεολαία της Θεσσαλονίκης τιμώντας τα θύματα της Cemojtom_ar του 1915 που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 αθώων Αρμενίων, ερημώνοντας τη Δυτική Αρμενία και καταστρέφοντας πλήθος Αρμενικών μνημείων.

    Η αστυνομία δεν επέτρεψε όμως την προσέγγιση στο χώρο μπροστά από το Τουρκικό Προξενείο με αποτέλεσμα να μην επιδοθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρόξενο.

    Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας οι Αρμένιοι ζητούν από την Τουρκία να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξε σε βάρος τους, να επιστρέψει στο νόμιμο δικαιούχο του τα αρμενικά πατρογονικά εδάφη, να σταματήσει τη συστηματική καταστροφή των μνημείων του αρμενικού πολιτισμού στην Τουρκοκρατούμενη Αρμενία, να σταματήσει τον αποκλεισμό της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και τον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν και να σταματήσει τις συνεχείς προκλήσεις κατά της Ελλάδος στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    Νωρίτερα είχε τελεστεί στον Ιερό Αρμενικό Ναό "Παναγία" επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Μαρτύρων του 1915 στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Χορέν Δογραματζιάν.

    Τέλος ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Τουρκικό καθεστώς καθιερώνεται η 24η Απριλίου με πρόταση νόμου που κατετέθηκε στη Βουλή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙ ΛΕΪΚ

    Την απογοήτευση και τη δυσφορία του για την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να συζητήσει το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δ.Θράκη εκφράζει με επιστολή πρός τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον,Αντονι Λύικ, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος.

    Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ,μεταξύ άλλων, ότι "το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών δε θα έπρεπε να υποκύπτει σε πιέσεις "φίλων" οι οποίοι προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στην αμερικανική πολιτική καλής γειτονίας και ειρήνης,που πρέπει να αποτελεί πάγια επιδίωξη."

    Ο κ.Ιάκωβος κάνει λόγο για δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιας μειονότητας,που χαίρει όλων των προνομίων και των δικαιωμάτων που έχουν οι Ελληνες πολίτες.

    [10] Τ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: Η ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Ο Αμερικανός βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ δήλωσε ότι "η ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οιμέν.

    Μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ο κ.Κόρνμπλουμ χαρακτήρισε "θετικές" τις επαφές του στην Αγκυρα και en]vqase την "αισιοδοξία" του για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Υπογράμμισε επίσης "το σημαντικό ρόλο" της Τουρίας και των ΗΠΑ στην περιοχή.

    Ο κ.Γκιονενσαί δήλωσε ότι επανέλαβε στον Αμερικανό Υφυπουργό την έκκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου.

    Ο κ.Κόρνμπλουμ ο οποίος συναντήθηκε χθές με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και την Αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ, θα φθάσει στην Αθήνα το απόγευμα όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    [11] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Διαφορές απόψεων διαπιστώθηκαν μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής κυβέρνησης,ώς πρός τον τρόπο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων,κατα την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι στην Βόννη.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ δήλωσε πώς η χώρα του επιθυμεί την άμεση παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του τόνισε πώς η χώρα του επιθυμεί "διάλογο άνευ όρων" με την Ελλάδα και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ,τότε προσφυγή "σε τρίτο μέρος".

    Αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν,σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΒΒC, ότι "υπάρχει διαφορετική προσέγγιση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Η Γερμανία πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη για ένα σύνολο θεμάτων,με πρώτο εκείνο των βραχονησίδων και να ακολουθήσουν όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες,όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

    Ομως η Τουρκία δείχνει πλέον καθαρά ότι δεν θέλει να "πάει" στη Χάγη,αφού και οι διακεκριμένοι νομικοί άλλων χωρών, τους οποίους συμβουλεύθηκε η τουρκική κυβέρνηση έχουν αποφανθεί ότι η νομική θέση των ισχυρισμών της είναι αδύναμη.

    Παράλληλα, οι ίδιοι Γερμανοί διπλωμάτες τόνιζαν ότι ο Κίνκελ ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του "περισσότερη ευελιξία στο θέμα της Κύπρου ,αλλά και πίεση εκ μέρους της Αγκυρας πρός τον Ραούφ Ντενκτάς,να αποδεχθεί τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [12] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΚΕΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την επίλυση του Κουρδικού με πολιτικές και όχι με στρατιωτικές μεθόδους πρότεινε στην Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ "32η ημέρα", που μεταδίδεται σε ιδιωτικό τουρκικό κανάλι. "Είναι λάθος να προσπαθείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα μόνο με στρατιωτικά μέτρα. Μέχρι τώρα τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν. Στο τέλος θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση. Σαν μια φιλική χώρα σας προτείνουμε να το λύσετε με διαφορετικές μεθόδους" τόνισε.

    Σε ερώτηση του Μπιράντ αν πολιτική λύση σημαίνει ότι η Ceqlam_a επιθυμεί να επιβάλει μία λύση που αυτή σκέφτεται ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών απάντησε: "Οχι . Εμείς υποστηρίζουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι πρέπει να αμύνεται απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ομως υπάρχουν οι ιστορικές και πολιτιστικές διαστάσεις του θέματος. Γίνεται λόγος για πολιτιστική αυτονομία των Κούρδων με βάση ορισμένες επιθυμίες τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με πολιτικές μεθόδους και όχι με στρατιωτικές. "

    Ο κ Κίνκελ υπογράμμισε ότι περιμένει από τον Μεσούτ Γιλμάζ να κρατήσει τις υποσχέσεις του για την επίλυση του Κουρδικού. "Ο κ Γιλμάζ είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ένα άλλο τρόπο και έκανε λόγο όχι μόνο για στρατιωτική αλλά και για πολιτική λύση. Συμφωνώ με τον κ Γιλμάζ. Διάβασα με προσοχή την ομιλία του. Αν πραγματοποιήσει αυτά που λέει θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες μας. Το μήνυμα μου είναι αυτό: Αρχίστε να εφαρμόζεται αυτά τα λόγια" .

    Συγχρόνως ο κ Κίνκελ πρότεινε στην Τουρκία να παραμερίσει την ευθυξία της και να είναι ανοιχτή προς κάθε κριτική. "Είμαστε δύο φιλικές χώρες. Το να είμαστε φίλοι και σύμμαχοι δεν σημαίνει ότι λέμε τα ίδια πράγματα και στηρίζουμε την ίδια πολιτική σε όλα τα θέματα. Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα. Αυτό πρέπει να το συνηθίσετε και να μη θίγεστε. Για παράδειγμα στο Κυπριακό , το Κουρδικό και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το προσεγγίζουμε διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έληξε η φιλία μας. Πρέπει και εγώ να έχω το δικαίωμα να εκφράζω ανοιχτά τις απόψεις μου για αυτά που βλέπω διαφορετικά ή θεωρώ λανθασμένα" συνέχισε.

    [13] ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ "ΒΟΥΛΗΣ" ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Μ.ΕΤΖΕΒΙΤ

    Οριστικοποιήθηκε η ύπαρξη "δύο χωριστών κρατών" στη Κύπρο δήλωσε ο Πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ και ισχυρίστηκε ότι αυτό το αποδέχονται και οι Ελληνοκύπριοι.

    Ο Ετζεβίτ εξέφρασε τη θέση αυτή μετά από συνάντηση Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας της παράνομης "βουλής" κατεχομένων που επισκέπτεται την Τουρκία για τις εκδηλώσεις της 23ης Απριλίου για εορτή για την εθνική κυριαρχία της χώρας.

    Στη συνάντηση παρίστατο και ο βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Μουμτάζ Σοισάλ, ο οποίος δήλωσε ότι απατούνται όσοι προσδοκούν τη χρεοκοπία του ψευδοκράτους. Ουδέποτε η Τουρκία θα επιτρέψει κάτι τέτοιο τόνισε.

    Σήμερα η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Προέδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, την Αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ και τον Αρχηγό του Ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας Νετσμετίν Ερπακάν.

    [14] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο κ.Λυσσαρίδης συναντήθηκε χθές με τον Πρόεδρο της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής Μπέν Γκίλμαν, με τον epijevak^r της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή Λί Χάμιλτον, με τον Γερουσίαστη Πόλ Σαρμπάνι και με τον βουλευτή Τζόν Πόρτερ.

    Κάνοντας μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο κ.Λυσσαρίδης είπε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να προσπαθήσει η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, να μην πάρει αρνητική κατεύθυνση κάτι το οποίο θα έφερνε όπως επεσήμανε την Κύπρο στη δύσκολη θέση να την απορρίψει. Ετσι θα δινόταν προσχήματα τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στην Αγκυρα να επικαλεστεί ότι το αδιέξοδο δεν οφείλεται στην Τουρκία, αλλά στο θύμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κατεχόμενη Κύπρος.

    Ο κ.Λυσσαρίδης δήλωσε ότι βρήκε "κάποια κατανόηση" στο θέμα αυτό και δεν πρόκειται όπως πιστεύει να εκδηλωθεί πρωτοβουλία αρνητική από αυτή τη πλευρά.

    [15] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση θα ενισχύσει το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργασία με την Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος, χαιρετίζοντας την ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου.

    Ο κ.Στράτος μιλώντας για την ελληνική οικονομία είπε ότι πρωταρχική επιδίωξη σήμερα είναι η σύγκλιση της με τις οικονομίες των άλλων Ευρωπαίων Εταίρων της Ελλάδας. "Για να επιτευχθεί αυτό" τόνισε ο κ.Στράτος "επιβάλλεται να μειωθεί δραστικά και έγκαιρα ο πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος και τα επιτόκια".

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλη επιλογή και πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε απόκλιση από το δρόμο της ονομαστικής και κυρίως της πραγματικής σύγκλισης μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτική για την ελληνική οικονομία και να υπονομεύσει το μέλλον της στην Ευρωπαική Ενωση.

    [16] OI ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τίμοθι Ουίρθ εξέφρασε την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να παραταθεί η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ,που εδρεύει στα Σκόπια.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε χθές με τον Προεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ και τον υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι.Μετά τις συναντήσεις αυτές ο Ουίρθ δήλωσε ότι για το θέμα της παραμονής της δύναμης του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει "μια εξαιρετικά βαρύνουσα άποψη,δια στόματος του υπουργού Αμυνας Ουίλλιαμ Πέρι,που επισκέφθηκε πρόσφατα την FYROM".

    Υπενθύμισε ακόμη,πώς ανάλογη πρόταση έκανε και η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλιν Ολμπράιτ.

    Οι αρχές των Σκοπίων έχουν ζητήσει επίσημα την παράταση της παραμονής της δύναμης, που λήγει στις 31 Μαίου.

    Χθές, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε την περιοχή της Οχρίδας, στα σύνορα με την Αλβανία και είχε συνομιλίες με τον δήμαρχο της πόλης Στρούγκα και τον δήμαρχο της αλβανικής πόλης Πόγραδετς,που βρίσκεται στην αλβανική όχθη της λίμνης

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται τα δημοσιεύματα των εφημερίδων των Σκοπίων για τη ματαίωση της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι.

    Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" που απηχεί, όπως λέγεται τις κυβερνητικές απόψεις, με δημοσίευμά της στην πρώτη σελίδα,υπο τον τίτλο "διπλωματικό σκάνδαλο" κατηγορεί τη Βουλγαρία για την ματαίωση της επίσκεψης και επισημαίνει ότι "αυτή η ενέργεια αποδεικνύει κατα κάποιο τρόπο ότι οι προθέσεις της γειτονικής χώρας δεν είναι αγαθές".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δικαιολογίες που επικαλείται η βουλγαρική κυβέρνηση δεν ευσταθούν και τις θεωρεί "πολύ πρόχειρες για να εξηγήσουν την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης".

    Πάντως και οι τρείς εφημερίδες των Σκοπίων , η"Νόβα Μακεντόνια" , η "Βύτσερ" αλλά και η πρώτη ιδιωτική εφημερίδα "Νεβνικ" τονίζουν ότι η ακύρωση της επίσκεψης σχετίζεται με την φημολογούμενη υποψηφιότητά του κ.Πίρσινσκι για την Προεδρία της Δημοκρατίας της χώρας του.

    Η αναβολή της επίσκεψης ωστόσο,έδωσε και πάλι αφορμή να έλθουν και πάλι στην επιφάνεια όλες οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκινούν ,όπως είναι γνωστό από το θέμα της γνώσσας,αφού η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "μακεδονική" και υποστηρίζει ότι είναι γλωσσικό ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας.

    [18] ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, θα συγκροτήσουν η ΠΓΔΜ και η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα του επίσημου καθορισμού της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η απογευματινή εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ".

    Τα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Σερβία, το μήκος των οποίων ανέρχεται στα 231 χιλιόμετρα, αναγνωρίστηκαν επίσημα με την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρησης Σκοπίων-Βελιγραδίου. Παρά την αναγνώρηση, οι Αρχές των δύο χωρών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε πολλά σημεία της συνοριακής γραμμής δεν υπάρχουν οι διαχωριστικές πυραμίδες που να καθορίζουν το όριο μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Γιουγκοσλαβίας.

    Το ζήτημα του επίσημου καθορισμού της συνοριακής γραμμής άρχισε το καλοκαίρι του 1994. Η σκοπιανή κυβέρνηση συγκρότησε κρατική επιτροπή η οποία απηύθυνε νότα προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, ζητώντας την έναρξη διαλόγου για συντoμότερη επίλυση του θέματος.

    Το Βελιγράδι απάντησε με τη συγκρότηση παρόμοιας επιτροπής. Ακολούθησαν δηλώσεις οι οποίες ανέφεραν ότι τα σύνορα πρις τα Σκόπια δεν είναι κρατικά, ενώ δεν έλλειψαν και οι προκλύσεις εκστρεμιστικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θεωρούσαν την ΠΓΔΜ ως νότια Σερβία και επομένως, δεν αναγνώριζαν τα σύνορα μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας.

    [19] ΝΕΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Νέο αμυντικό δόγμα, σκοπός του οποίου θα είναι μιά ευκίνητη και ευέλικτη άμυνα δεδομένου ότι μειώθηκε ο χωρος που πρέπει να καλυφθεί σε σύγκριση με την πρώην Γιουγκοσλαβία, σχεδιάζει το Γιουγκοσλαβικό υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείου στου Γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Σύμφωνα με το εμπιστευτικό δελτίο VIP του Βελιγραδίου, η Γιουγκοσλαβική αεροπορία και οι αντιαεροπορικές δυνάμεις θα είναι η βάση της στρατηγικής δύναμης λόγω του σημαντικά αυξημένου βεληνεκούς των αεροσκαφών και των πυραύλων. Ο προσανατολισμός αυτός καθορίστηκε τον Ιούνιο του 1992 όταν ο Γιουγκοσλαβικός στρατός συζήτησε τις αλλαγές στο στρατηγικό του δόγμα στο νέο βαλκανικό περίγυρο. Ομως το εμπάργκο εμπόδισε τον στρατό να πραγματοποιήσει αυτή την ιδέα.

    Το πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Ρωσίας του περασμένου χρόνου ήταν το πρώτο βήμα στην πραγματοποίηση του σχεδίου της ενίσχυσης της στρατηγικής δυναμικότητας των αεροπορικών και αντιαεροπορικών δυνάμεων.

    Τα πλέον επίλεκτα τμήματα του Γιουγκοσλαβικου στρατού βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση που επιβαρύνεται από τα οικονομικά προβλήματα. Η έκθεση για την αεροπορία του περασμένου χρόνου ανέφερε ως μεγάλο επίτευγμα την "επιβράδυνση της πτώσεως της μαχητικής ικανότητας".

    Οι υπεύθυνοι της αεροπορίας θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο θέμα της μείωσης της μαχητικής ικανότητας χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ έχει ανακοινωθεί αγορά των ρωσικών MIG- 29 καθώς και ελικοπτέρων ΜΙ-24.

    Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές στο Βελιγράδι αισθάνονται ότι η ασφάλεια από αέρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανό κίνδυνο, εάν δημιουργηθούν αεροπορικές βάσεις στο Μπίχατς, το Σαράγεβο, την Τούζλα και το Πέτροβατς κοντά στα Σκόπια.

    Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός κατόρθωσε να εκκενώσει μερικές από τις εγκαταστάσεις του στα αεροδρόμια εκτός Σερβίας και Μαυροβουνίου και ενίσχυσε τις βάσεις του στο Σομπόρ, Ζρένιανιν και Πρίστινα και κατασκεύασε την αεροπορική βάση στο Πονίβκε στο βουνό Ζλάτιμπορ κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία.

    Ακόμα σχεδιάζει να κατασκευάσει παρόμοιες βάσεις κοντά στα αεροδρόμια Νίκσιτς καθώς και στο βουνό Ντουρμίτορ και στο χωριό Νιεγκοβούτσια βορειοδυτικά του Μαυροβουνίου. Για να εξασφαλίσει έλεγχο του εναερίου χώρου πάνω από το Κοσσυφοπέδιο και για να παράσχει δυνατή υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις εκεί, σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο και να κατασκευάσει βάση κοντά στο Μπερανε βορειοδυτικά του Μαυροβουνίου.

    Ενα άλλο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο Γιουγκοσλαβικός στρατός είναι η ασφάλεια του Βελιγραδίου από αέρος δεδομένου ότι ο "Ανατολικός τομέας" (ανατολική Σλαβονία) αναμένεται σύντομα να ενσωματωθεί στην Κροατία. Λόγω της εγγύτητας των συνόρων με την Κροατία, ο Γιουγκοσλαβικός στρατός πιθανότατα θα πρέπει να αναδιατάξει μερικές από τις δυνάμεις του από το αεροδρόμιο και το κέντρο εκπαίδευσης στο Σόμπορ της Βοϊβοντίνας ενώ η διοίκηση και to κέντρο ραντάρ στο βουνό Φρσκα Γκόρα θα είναι θεωρητικά μέσα στο βεληνεκές του Κροατικού πυροβολικού.

    Επίσης ο Γιουγκοσλαβικός στρατός θα απωλέσει τον έλεγχο στο αεροδρόμιο στο Μπέλι Μάναστηρ στον Ανατολικό τομέα και στο ελικοδρόμιο στο Μπόροβο κοντά στο Βούκοβαρ.

    [20] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ Η ΝΕΑ ΔΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Με την κατασκευή της νέας διοδου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στην περιοχή των πόλεων Δράμας και Γκότσε Ντέλσεφ, που πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 1998, συνδέεται η δεύτερη επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπειας με επικεφαλής την περιφεριάρχη Δράμας, Μ.Λιπίδα, στην πολη Γκότσε Ντέλτσεφ της Νότιας Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας " Ντούμα" της Σόφιας με τίτλο "Η νέα δίοδος άνοιξε την όρεξη του υποκόσμου", εγκληματικά στοιχεία της Βουλγαρίας εγκαθίστανται ήδη στην περιοχή και αγοράζουν εκτάσεις στα σημεία απο τα οποία θα διέλθει η νέα οδική αρτηρία.

    Αυτό θα προκαλέσει έξαρση της πορνείας και της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή, όπως ισχυρίζεται ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Γκότσε Ντέλτσεφ, Μ.Ιάνεφ.

    [21] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΟΞΥΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Τον Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι με τη στάση του ενθαρρύνει τις παράνομες ενέργειες και οξύνει το κλίμα κατά την προεκλογική περίοδο.

    Με κοινή δήλωση τους (υπογράφεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, τη Δημοκρατική Συμμαχία και την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων} απευθύνουν έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κρατική τηλεόραση και το υπουργείο Εσωτερικών να σεβαστούν το νόμο και να διασφαλίσουν τίμιες, ελεύθερες και ισότιμες εκλογές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 24 April 1996 - 15:40:35