Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 22 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

  • [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [03] ΙΡΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ" ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

  • [04] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η 20η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ CCRE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-25 ΜΑΪΟΥ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ"

  • [06] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

  • [07] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

  • [08] ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  • [10] Ο "ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ", Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

  • [11] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

  • [12] Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

  • [13] ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [14] ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [15] ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

  • [16] ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ

  • [17] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [18] ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [19] " ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ"

  • [20] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ "ΣΑΜΠΑΧ" ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • [21] ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [22] ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΚΥΡΙΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ...


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχαν το μεσημέρι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη οι οποίοι τον ενημερωσαν για τις θέσεις τους σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

    Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων κατήγγειλαν την προπαγανδιστική εκστρατεία των Σκοπιανών οργανώσεων στο εξωτερικό ενώ κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο ζητούν να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια με όνομα που θα είναι σύνθετο ή θα περιλαμβάνει παράγωγο του όρου "Μακεδονια". Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων θα έχουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και με τους βουλευτές από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης του θέματος της Θράκης στο αμερικανικό κογκρέσο. Τόνισε δε ότι το θέμα δεν αφορά την αμερικανική κυβέρνηση και αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε το θέμα όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ.

    [03] ΙΡΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ" ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

    Τούρκοι δουλέμποροι που επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος αποβίβασαν το πρωί οκτώ ιρανούς λαθρομετανάστες στην περιοχή "Αγιος Στέφανος" του Καστελόριζου. Το τουρκικό πλοίο "Ντεριαν 1" έγινε αντιληπτό από ακταιωρό του ελληνικού λιμενικού που το κάλεσε να υπακούσει στις εντολές για έλεγχο. Εκείνο ωστόσο αρνήθηκε και το πλήρωμα του ελληνικού περιπολικού έριξε στον αέρα προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

    Το τουρκικό σκαφος είχε αποπλεύσει από την πόλη Κας που απέχει ενάμιση μίλι από το Καστελόριζο και μετά την καταδίωξη από το Ελληνικό σκάφος κατάφερε να διαφύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να επιστρέψει στην τουρκική πόλη.

    Οι ιρανοί λαθρομετανάστες, τρεις άνδρες, δύο γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά, κρατούνται στο λιμεναρχείο του Καστελόριζου.

    Το επεισόδιο περιέγραψε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Μπίκας σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. "Τα πραγματικά γεγονότα", είπε, "είναι η αποβίβαση λαθρομεταναστών και η σύλληψή τους". Σε ότι αφορά το σκάφος του λιμενικού, ζήτησε από τον Τούρκο να σταματήσει, δεν το έκανε και τον καταδίωξε.

    Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Αναντολού" μετέδωσε ότι Ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού αλιευτικού τα ξημερώματα ανοικτά των ακτών της πόλης Κας στη motiodutij^ Τουρκία. Κάνει δε λόγο για έναν τραυματία μέλος του πληρώματος του τουρκικού σκάφους.

    Το Τουρκικό πρακτορείο ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισαν να περιπολούν στην περιοχή όπου βρίσκεται ελληνική βραχονησίδα.

    Στο μεταξύ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να επιδώσει διάβημα στην Ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ενώ πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι το επεισόδιο συνέβη μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευφχθεί αν οι ελληνικές αρχές είχαν έλθει σε συννενόηση με τις τουρκικές για να καταδιωχθεί το τουρκικό αλιευτικό.

    [04] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η 20η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ CCRE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-25 ΜΑΪΟΥ

    Με τη συμμετοχή του προέδρου της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και 2000 δημάρχων από όλη την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 ως τις 25 Μαΐου, η 20η γενική συνέλευση του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE). Στη συνέλευση αναμένεται να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καθώς και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χάενς

    Πρόκειται, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της συνέλευσης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την μεγαλύτερη συνάντηση εκλεγμένων αντιπροσώπων των τοπικών περιφερειακών αρχών της Ευρώπης.

    "Το σημαντικό αυτό γεγονός που γίνεται παράλληλα με τη διακυβερνητική διάσκεψη, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας των τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων" τόνισε ο κ Κοσμόπουλος.

    Κύριο πολιτικό θέμα της συνέλευσης θα είναι η διακυβερνητική διάσκεψη και η προετοιμασία για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ ενώ, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, Ελίζαμπεθ Γκατώ, στο τέλος της συνέλευσης θα υιοθετηθεί πολιτικό ψήφισμα που θα εκφράζει την ενωμένη φωνή των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης και θα απευθύνεται σε όλες τις κυβερνήσεις.

    Εξάλλου ο δήμαρχος Καλαμαριάς και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, επισήμανε ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς θα ενισχυθούν με την ευκαιρία της διοργάνωσης της συνέλευσης.

    Στις συνεδριάσεις, τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης, θα αντιμετωπιστούν σημαντικά θέματα όπως η αειφόρος ανάπτυξη των πόλεων, οι προκλήσεις στην κοινωνία της πληροφόρησης, η συνεργασία μεταξύ τοπικών και περιφερειακών αρχών και η θέση και ο ρόλος των εκλεγμένων εκπροσώπων γυναικών στις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Παράλληλα θα ληφθούν αποφάσεις και θα καθοριστεί το oqcamytij| πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω θεμάτων. Εξάλλου με αφορμή το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη το ΄97 θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί μία ιδιαίτερη συνεδρίαση με θέμα "Πολιτισμός και τοπικές και περιφερειακές αρχές".

    Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", στα περίπτερο 8 και 12 της ΔΕΘ-Helexpo καθώς και στο Παλαί ντε Σπόρ, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιάσει το συμφωνικό έργο του "Ζορμπάς" ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανεβάσει τον "Προμηθέα δεσμώτη".

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Πασχαλίδη περί ενδεχομένου πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί ο πρωθυπουργός στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός" και πρόσθεσε ότι "είναι μέσο για να αποκτήσουν οι χώρες κυβερνήσεις και υπάρχει κυβέρνηση με στέρεη πλειοψηφία".

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να θέσει ο πρωθυπουργός υποψηφιότητα στο συνέδριο του Ιουλίου ο κ. Ρέππας τόνισε: "ο κ. Σημίτης θα ανακοινώσει την απόφασή του όταν κρίνει ο ίδιος ότι έχει έρθει η ώρα. Ο πρωθυπουργός θα κριθεί από τη μάχη που θα δώσει στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Καμμία άλλη μάχη δεν θεωρεί ότι έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [06] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

    Ομαλά εξελίσσεται η υγεία των πέντε Ελλήνων τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Καϊρο οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Καϊρου και αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Αθήνα. Εκτός κινδύνου είναι και ο Στυλιανός Δρακούλης ο οποίος βρισκόταν στη σοβαρότερη κατάσταση.

    Στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός" και Ασκληπιείο Βούλας νοσηλεύονται εκτός κινδύνου άλλοι οκτώ τραυματίες οι οποίες όπως εκτιμούν οι γιατροί θα βγούν από τα νοσοκομεία σε λίγες μέρες.

    Ερευνες διεξάγει η αιγυπτιακή αστυνομία για τον εντοπισμό των τριών ενόπλων που έκλεψαν ένα φορτηγάκι και σκότωσαν τον οδηγο του κοντά στο χωριό Καφαντάχ στη Νότια Αίγυπτο. Σύμφωνα με εφημερίδες του Καϊρου οι τρεις δράστες ευθύνονται και για τη δολοφονία των 18 Ελλήνων τουριστών στο Καϊρο καθώς εντείνονται οι έρευνες για τη σύλληψη των τρομοκρατών της οργάνωσης Τζαμα Αλ Ισλαμίγια που ανέλαβε την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης δηλώνοντας ότι στόχος της ήταν ισραηλινοί τουρίστες και απο λάθους σκοτώθηκαν Ελληνες.

    [07] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

    "Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία το μεγάλο, υπεύθυνο. φιλελεύθερο κόμμα και να διατηρήσει το πολιτικό της εύρος φέρνοντας πίσω στελέχη και οπαδούς που έχουν απομακρυνθεί και όχι αποκλείοντας πρόσωπα και τάσεις".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχετικά με τις οργανωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε το Σάββατο ο Πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποκλεισμούς στελεχών που εκφράζουν διαφορετικές τάσεις και επισήμανε ότι "η συρρίκνωση της Νέας Δημοκρατίας υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να ελέγξουν εκ του αφανούς την πορεία του πολιτικού βίου της χώρας".

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Ρηγίλλης, υπό την προεδρία του κ.Εβερτ και με την συμμετοχή των πέντε κορυφαίων στελεχών που έχουν αναλάβει τομείς ευθύνης προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα. Η πρώτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί. Σημειώνεται ότι ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου εφόσον η ατζέντα περιλαμβάνει μεγάλα εξωτερικά και εσωτερικά θέματα.

    Ο Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και τους Σωτήρη Κούβελα μετά την απομάκρυνση τους από το πολιτικό συμβούλιο δήλωσε ότι "στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν για όλους θέσεις μάχης, γιατί νοιαζόμαστε να προσφέρουμε στο λαό και όχι από ποιά καρέκλα και ποιό πόστο θα δώσουμε αυτή τη μάχη".

    [08] ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αναχωρεί το μεσημέρι για το Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σημίτης στις αυριανές συνομιλίες που θα έχει με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τζόν Μέητζορ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του στα εθνικά θέματα και κυρίως στα ελληνοτουρικά.

    Αυριο βράδυ ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Μάικ Χέζελταιν θα παραθέσει στον Ελληνα Πρωθυπουργό δείπνο στο Λανκαστερ Χάουζ. Ο κ.Χέζελταιν είναι ο συντονιστής του έργου της βρετανικής κυβέρνησης, εποπτεύει την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας του στο εξωτερικό και εκτιμάται ότι στις συνομιλίες του με τον κ.Σημίτη θα αναφερθεί στην αναβάθμιση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    Την Τετάρτη το πρωί ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα amawyq^sei για το Δουβλίνο, όπου θα έχει συνομιλίες σε γεύμα εργασίας με τον Ιρλανδό ομόλογο του Τζόν Μπρούτον.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Συνάντηση με τον Σκοπιανό Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον Υπουργό Εργασίας Νάσερ Ζιμπέρι είχε το μεσημέρι ελληνική αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Χρήστο Πρωτόπαππα.

    Ο κ. Πρωτόπαππας σε δηλώσεις του τόνισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εργαζόμενοι των δύο χωρών σαν φορείς παρέμβασης προς τις αντίστοιχες κυβερνήσεις ωστε να επισπευστούν οι διαδικασίες επίλυσης με καλή θέληση, ευθύνη και σεβασμό προς τις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. Πρόσθεσε δε ότι προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε θετική ανταπόκριση από τη σκοπιανή πλευρά.

    [10] Ο "ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ", Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    "Εχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω πως ο πλανήτης απ΄όπου ερχόταν ο μικρός Πρίγκηπας, ήταν ο αστεροειδής Β 612. Αυτό τον αστεροειδή, τον είχε δει μια φορά μονάχα, με το τηλεσκόπιο, ένας Τούρκος αστρονόμος, στα 1909. Είχε κάνει τότε μια μεγάλη ανακοίνωση για την ανακάλυψή του, σ΄ενα Διεθνές Συνέδριο Αστρονομίας. Κανένας όμως δεν τον πίστεψε, εξαιτίας της φορεσιάς του. Ετσι είναι οι μεγάλοι.

    Ευτυχώς για τη φήμη του αστεροειδή Β 612, ένας Τούρκος δικτάτορας ανάγκασε το λαό του, με την ποινή του θανάτου, να ντύνεται ευρωπαΐκά. Ο αστρονόμος ξανάκανε την ανακοίνωσή του στα 1920, φορώντας ένα πολύ κομψό κοστούμι. Κι αυτή τη φορά όλοι συμφώνησαν μαζί του".

    Το μικρό αυτό απόσπασμα απο τον "Μικρό Πρίγκηπα", που πριν 53 χρόνια έγραψε ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί και αποτελεί ένα απο τα ωραιότερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για την παιδική ηλικία, είναι που ενόχλησε τους δικαστές του 4ου Ειρηνοδικείου της Κωνσταντινούπολης, διατάσσοντας την κατάσχεση του βιβλίου, με το αιτιολογικό ότι "περιέχει ύβρεις κατά του Κεμάλ Ατατούρκ".

    Η απόφαση αυτή, όπως έγραψε και η έγκυρη εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", προκάλεσε την οργή του πνευματικού κόσμου στη γειτονική χώρα. Το "Συνδικάτο Τούρκων Συγγραφέων" και ο "Σύλλογος Συγγραφέων ΡΕΝ", τη χαρακτήρισαν ως "προδοσία κατά του πολιτισμού".

    Σύμφωνα με το σκεπτικό του τουρκικού δικαστηρίου, που ερμηνεύει με το δικό του τρόπο το σχετικό απόσπασμα του "Μικρού Πρίγκηπα" που προαναφέραμε, "στο κεφάλαιο του βιβλίου που αναφέρεται στην Τουρκία, ο Ατατούρκ παρουσιάζεται σαν ένας τρομερός ηγέτης που επέβαλε με τη βία στο λαό δυτικού τύπου ενδυμασία"

    Ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 29 Ιουνίου 1900, έμαθε να πιλοτάρει στην Αεροπορία, όπου υπηρέτησε τη θητεία του, άρχισε να κάνει di\voqa επαγγέλματα μετά το στρατιωτικό και στα 1925 άρχισε μα γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στο χώρο της αεροπορίας.

    Το 1926 προσλήφθηκε ως πιλότος στην αεροπορική εταιρία "Λατεκέρ" που μετέφερε το ταχυδρομείο απο την Τουλούζ στο Ντακάρ και το 1929 γράφει τον ¨"Ταχυδρόμο του Νότου", για να ακολουθήσουν τα έργα του "Νυχτερινή πτήση"(1931), "Γη των ανθρώπων"(1938), "Πολεμικός πιλότος"(1942),"Γράμμα σ΄έναν όμηρο"(1943), "Ο Μικρός Πρίγκηπας"(1943), "Κάστρο", "Τετράδια (1936-1944), "Μια αίσθηση ζωής".

    Στη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου, αν και έχει ξεπεράσει το όριο ηλικίας, επιμένει να αναλαμβάνει διάφορες αεροπορικές αποστολές, αγνοώντας τις υποδείξεις του αμερικανού διοικητή του. Στις 31 Ιουλίου 1944, απογειώνεται για την Κορσική. Δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ..

    [11] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Με μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του ενόψη των εκλογών της 26ης Μαίου.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σερβέτ Πελλούμπι,που υποσχέθηκε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, αλλά μια προοδευτική συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις.Ο Πελλούμπι εμφανίστηκε σίγουρος για την τελική επικράτηση του κόμματός του έναντι του Δημοκρατικού κόμματος του Σαλί Μπερίσα.

    Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος συγκαταλέγεται μεταξύ των 35 πολιτικών της Αλβανίας,στους οποίους απαγορεύθηκε από την εφορευτική επιτροπή,που συνέστησε ο Μπερίσα, να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές,με το αιτιολογικό ότι στο παρελθόν υπηρέτησαν σε κρατικές θέσεις,κατα τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος.Ο Πελλούμπι ,που αντικαθιστά τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο ,που κρατείται στις φυλακές, αρνήθηκε να εφεσιβάλλει την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής και να παρουσιαστεί στο δικαστήριο,λέγοντας ότι " δεν έχει εμπιστοσύνη στο δικαστήριο".

    Οι σοσιαλιστές πάντως τονίζουν πρός κάθε κατεύθυνση ότι αυτοί θα είναι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.Παράλληλα, αμφισβητούν ευθέως τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, και δίνουν το προβάδισμα στο δημοκρατικό κόμμα,ακόμη και με είκοσι ποσοστιαίες μονάδες.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Κόχα Γιόν" δημοσιεύει συνέντευξη του αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Πασκάλ Μίλου στην οποία επισημαίνει ότι το κόμμα του συνειδητά επέλεξε τη συνεργασία με τους σοσιαλιστές και τονίζει ότι, "αν συνεργαζόταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπαιρναν στις εκλογές πάνω από 70% των ψήφων". Ακόμη, η "Ζύρι ι πόπουλιτ" δημοσιεύει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών,που σχολιάζουν την πρωτοβουλία του Σαλί Μπερίσα να δημιουργήσει με άλλα μικρά κόμματα και οργανώσεις τη λεγόμενη "Ενωση για Δημοκρατία".

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βασίλης Μέλος δήλωσε ότι "για το κόμμα του η "Ενωση" δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφερον".Ο πρόεδρος της οργάνωσης των πρώην πολιτικών κρατουμένων Αλβανίας θεωρεί την "ενωση" ως "εφεύρεση αποτυχημένων πολιτικών όπως ο Μπερίσα" ,ενώ για τον προεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ζεφ Μπουσάτι "η Ενωση είναι ένα προπαγανδιστικό σύνθημα".

    [12] Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του "Ελαιόδενδρου" είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ιταλία.Αν και μέχρι το πρωί δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, τα μερικά αποτελέσματα έδειχναν ότι η κεντροαριστερά μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

    Με βάση το εκλογικό σύστημα τα τρία τέταρτα των εδρών της Βουλής κατανέμονται με το πλειοψηφικό σύστημα ,ενώ το υπόλοιπο ένα τέταρτο με την απλή αναλογική. Σύμφωνα με τα πρωινά αποτελέσματα η κεντροαριστερά παίρνει το 45,3% των ψήφων και 234 έδρες,η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι και της εθνικής Συμμαχίας του Φίνι το 41,1% των ψήφων και 192 έδρες, η Λέγκα του Βορρά το 9,6% και 25 έδρες και διάφοροι ανεξάρτητοι το 4% και 24 έδρες.Αδιάθετες παρέμεναν οι 155 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Οπως μετέδωσε το πρωί το BBC είναι η πρώτη φορά στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Ιταλίας,που η κεντροαριστερά έρχεται πρώτη σε μια εκλογική αναμέτρηση.Οσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης,στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το "Ελαιόδενδρο" θα προσπαθήσει να πετύχει μια προγραμματική σύγκληση με τους "νεοκομμουνιστές" με τους οποίους συνεργάστηκε εκλογικά,αλλά δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία.Ο ηγέτης του "ελαιόδενδρου" Κόρλο Πρόντι δήλωσε πάντως ότι "δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία".

    Ο ηττημένος των εκλογών Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν προέβη σε καμμιά δήλωση και ,όπως λέγεται από το περιβάλλον του, θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα και την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τους νικητές των εκλογών.

    [13] ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αρχίζει σήμερα περιοδεία για το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με πρώτο σταθμό την Αγκυρα, ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ , Τζον Κόρνμπλουμ.

    Στην τουρκική πρωτεύουσα θα συζητήσει για τα θέματα αυτά με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, την αρχηγό του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ και τον υπουργό εξωτερικών, Εμρέ Γκιονένσαι. Θα συναντηθεί επίσης με την ηγεσία του τουρκικού στρατού.

    Μετα την Αγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Πεμπτη θα μεταβεί στη Λευκωσία.

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης είχε δηλώσει χθες ότι η Jupqiaj^ κυβέρνηση ζήτησε όπως ο κ. Κόρνμπλουμ επισκεφθεί την περιοχή πριν από την έναρξη της νέας Αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    [14] ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Επέστρεψαν δυσαρεστημένοι χθές βράδυ στη Λευκωσία από την Κωνσταντινούπολη οι βουλευτές που πήραν μέρος στη σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης λογω του περιεχομένου της έκθεσης της Επιτροπής παρακολούθησης.

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοτικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η έκθεση υιοθετεί πλήρως τις θέσεις των τουρκοκυπρίων και αγνοεί εντελώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ο κ.Αναστασιάδης είπε ότι η έκθεση είναι γεμάτη ανακρίβειες, περιέχει αντιφάσεις και ανερεί προηγούμενη έκθεση η οποία υποβλήθηκε πριν από έξι μήνες. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα ζητηθεί η διάλυση της επιτροπής γιατί δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα σκοπό.

    [15] ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Την Τουρκία θα επισκεφτεί τις προσεχείς ημέρες ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Ehud Barak σύμφωνα με δηλωσεις του πρέσβη του Ισραήλ στην Αγκυρα. Ο Ισραηλινός πρέσβης όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Γιενί Γιουζγίλ" επισκέφτηκε τον Τούρκο υπουργό εσωτερικών Ουλκού Γκιουνέι από τον οποίο ζήτησε τη λήψη μέτρων για την προστασία των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία και των Εβραίων που ζουν σε αυτή

    [16] ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Την παρεμπόδιση της εγκατάστασης μελών του ΡΚΚ στη Ρουμανία ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ από τον ομόλογο του κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

    Οπως δήλωσε ο κ.Ντεμιρέλ, η ρουμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει την εγκατάσταση του ΡΚΚ στη χώρα της αλλά η παρουσία 4.000 Τούρκων επιχειρηματιών στη Ρουμανία και οι πολλές είσοδοι και έξοδοι τους δυσχεραίνουν την αναγνώριση των μελών της κουρδικής οργάνωσης.

    [17] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αλλαγή του στρατηγικού και γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας διαπιστώνουν στρατιωτικοί και πολιτικοί παρατηρητές,μετά την υπογραφή συμφωνίας με το Ισραήλ.Η συμφωνία αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική αλλά και στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι με την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η Τουρκία εμφανίζεται στο χώρο της Μέσης Ανατολής ώς μη αραβική δύναμη ,που εξισορροπεί ,κατα κάποιο τρόπο, την αραβική επιρροή στην περιοχή. Υποστηρίζεται ότι η αλλαγή αυτή της Τουρκίας είναι ένα σαφές μήνυμα πρός τον Ιράν και την Συρία, να πάψουν να βοηθούν τους Κούρδους του ΡΚΚ.

    Τό ρόλο αυτό που αναλαμβάνει τώρα η Τουρκία,επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, τον διεκδικούσε το Ιράν για να αυξήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα,όμως, η Τουρκία ενσωματώνεται περισσότερο στη Μέση Ανατολή και αυξάνει τις τριβές με τον αραβικό κόσμο.Ηδη, ο αραβικός σύνδεσμος εξέφρασε ανησυχία και επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις αραβικές χώρες από τη συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ.Η Αγκυρα από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία περιορίζεται στην ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στις αραβικές χώρες.Διπλωματικές πηγές μάλιστα,του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνάψει ανάλογες συμφωνίες με τις αραβικές χώρες.

    Οι εξηγήσεις όμως αυτές δεν γίνονται πιστευτές.Αντίθετα, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι την συμφωνία την επέβαλαν οι στρατιωτικοί και ότι αυτή απλώς υπεγράφη κατα την επίσκεψη του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτές δήλωσε ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα δεν βρίσκονται ακόμη στο τουρκικό έδαφος, αλλά τα διεθνή τηλεοπτικά πρακτορεία μετέδωσαν σ΄όλο τον κόσμο εικόνες από την προσγείωση των ισραηλινών αεροσκαφών, σε βάση έξω από την Αγκυρα.

    [18] ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι o Ραούφ Mtemjt\r.Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την περιπέτεια της υγείας του,στο περιοδικό "η Φωνή των Τουρκοκυπρίων" υποστήριξε ότι "αργά ή γρήγορα το κυπριακό θα φθάσει στα πρόθυρα μεγάλης κρίσης". Κατηγόρησε και πάλι την Ελληνική πλευρά ότι "εξοπλίζει συνεχώς την Κύπρο και θα γίνει πιό επιθετική στο Αιγαίο."

    " Οι στρατιωτικές συμφωνίες των Ελληνοκυπρίων με την Ελλάδα,το γεγονός ότι άνοιξαν τη θύρα σε Ρώσσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και οι προσπάθειες για ένταξη στην Ε.Ε. αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσουν το κυπριακό στα πρόθυρα μεγάλης κρίσης." Ο Ντενκτάς βάφτισε και πάλι την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή του 40% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας "ειρηνευτική επιχείρηση" και επεσήμανε ότι "η Κύπρος βρίσκεται σε επικίνδυνα νερά. Από τη στιγμή που δόθηκαν ελπίδες στους Ελληνοκυπρίους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτοί έκλεισαν το δρόμο πρός την εγκαθίδρυση συνεταιρισμού με συνομιλίες.Μοναδικός παράγοντας που εμποδίζει του ελληνοκύρπιους να καταφύγουν στα όπλα είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο."

    Ο Ντενκτάς επιτέθηκε και εναντίον της Ρωσίας, για την υπογραφή συμφωνίας με την Κύπρο και πρόσθεσε πώς "η Ρωσία ακολουθεί πολιτική που δεν αρμόζει στο μέγεθός της και πρόκειται καθαρά περί εχθρότητας πρός την Τουρκία".

    [19] " ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ"

    Σε δυσχερή θέση θα περιέλθει η Τουρκία στο θέμα των βραχονησίδων,στην περίπτωση που προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό επισημαίνει στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" ο πολιτικός σχολιαστής Γιαλτσίν Ντογάν, που επιχειρεί μια ανάλυση των θέσεων Ελλάδος και Τουρκίας στο θέμα των βραχονησίδων, "ζυγίζοντας" τα υπέρ και τα κατά της κάθε χώρας. Ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι "την προηγούμενη εβδομάδα αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέτασαν στο Λονδίνο τα ζητήματα του Αιγαίου μαζί με διακεκριμένουν ξένους νομικούς,εξειδικευμένους σε διεθνή θέματα". "Από νομική άποψη,τονίστηκε στους Τούρκους αξιωματούχους, ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσχερή θέση στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια."

    Η μόνη ελπίδα ,και αυτή αμυδρή, της Τουρκίας είναι να κερδίσει κυρίως τις εντυπώσεις από την "έκκληση Γιλμάζ" αλλά και να πετύχει τη συνολική παραπομπή του θέματος του Αιγαίου στη Χάγη,κάτι που αρνείται και να το συζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η Τουρκία ελπίζει ότι με τη συνολική παραπομπή του θέματος "Αιγαίο" θα μπορέσει να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι "131 νησίδες και βραχονησίδες που υπάρχουν, δεν ανήκουν σε κανένα, άρα αποτελούν ουδέτερη ζώνη".Και επιδίωξή της είναι να συζητηθούν οι περιπτώσεις αυτές μία πρός μία. "Ομως η θέση της τουρκίας στην Ιμια είναι αδύναμη."

    Γι΄αυτό άλλωστε,υπογραμμίζει, ό Ελληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Προεδρο Κλίντον κατα τη συνάντησή τους,ότι το 1977 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε dgk~sei στην ελληνική κυβέρνηση ότι "οι βραχονησίδες Ιμια (καρντάκ όπως τις αποκαλεί) ανήκουν στην Ελλάδα".

    Ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ακόμη,ότι οι επιφανείς νομικοί προειδοποίησαν την Αγκυρα πώς "τα γεγονότα δικαιώνουν την Ελλάδα,που θα εξακολουθήσει να 'στριμώχνει" την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Επιρρίπτει ευθύνες στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ και υπογραμμίζει ότι " η εξωτερική πολιτική που ακουθείται τα τελευταία τρία χρόνια είναι γεμάτη αδιέξοδα.Σαφή δείγματα αποτελούν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση ,αλλά και με τους γείτονες."

    Προσθέτει ακόμη,ότι μετά τις εκτιμήσεις των νομικών η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την προσφυγή στη Χάγη μόνο για τις βραχονησίδες,αλλά επιμένει στην συνολική διαιτησία για το Αιγαίο,τον εναέριο χώρο,το FIR Αθηνών και τα χωρικά ύδατα "σταθμίζοντας αυτά που θα πάρει ενδεχομένως, με αυτά που θα δώσει". Αυτήν την τακτική διετύπωσε άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι,τόσο στη συνέντευξή του στην αθηναίκή εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" όσο και στην "Turkish Daily News", όπου υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πάει στη Χάγη μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Ελλάδα και για όλα τα θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [20] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ "ΣΑΜΠΑΧ" ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

    Και ο γνωστός σχολιαστής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" βάλλει κατα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα του.Αναφέρει ότι σε συζητήσεις που είχε με διπλωμάτες και εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον ,.στο Λονδίνο και στη Βόννη όλοι του τόνισαν ότι "η Τουρκία πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν .στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων τα προβλήματα με την Ελλάδα και το Κυπριακό και στο εσωτερικό το πρόβλημα των Κούρδων.

    "Το σημαντικότερο είναι,σημειώνει ο αρθρογράφος, ότι αν η Τουρκία δεν κινηθεί και δεν προτείνει δημιουργικές φόρμουλες και δεν προχωρήσει πρός την κατεύθυνση ειρήνης στο Αιγαίο και στην Κύπρο, οι άλλοι θα αρχίσουν να μας πιέζουν και να μας επιβάλλουν λύσεις.Στο θέμα αυτό δεν χωρεί αμφιβολία, τα επερχόμενα είναι πλέον ορατά." Και σημειώνει ότι "η Τουρκία δεν επιθυμεί να φθάσει στο σημείο να δώσει για να γλυτώσει,αν όμως επιθυμεί να ανακουφιστεί στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να βρεί κάποια μεθόδευση, η οποία όμως, δεν θα θίγει τα κυριαρχικά της δικαιώματα."

    [21] ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

    Ο απόηχος των τελευταίων αιματηρών γεγονότων στη Μέση Ανατολή μετά την Ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο και την τρομοκρατική επίθεση κατά Ελλήνων τουριστών στο Κάιρο, εξακολουθεί να απασχολεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που εξετάζουν τις επιπτώσεις των γεγονότων αυτών στο μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή καθώς επίσης στις ελπίδες που υπήρχαν για την amab_ysg της τουριστικής κίνησης στην περιοχή που αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομίας των χωρών αυτών.

    Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, η Αίγυπτος και ο Λίβανος βγαίνουν από τους τουριστικούς χάρτες μετά τη σφαγή των Ελλήνων τουριστών, που ήταν και το χειρότερο περιστατικό βίας με στόχο ξένους στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας στην Αίγυπτο.

    Σε ανταπόκριση τους από το Κάιρο, οι TIMES αναφέρουν ότι Ελληνες αξιωματούχοι εξέταζαν δύο αντιφατικές ανακοινώσεις που εστάλησαν χθές από ομάδα μουσουλμάνων φονταμελιστών, την Gamaa al- islamiya, όπου με την πρώτη αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση ενώ με τη δεύτερη την απέρριπτε, καταδικάζοντας παρόμοιες πράξεις βίας. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, η αυθεντικότητα των μηνυμάτων δεν είχε ακόμη εξακριβωθεί.

    Οπως μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων, η Gamaa al- islamiya που ανέλαβε την ευθύνη, ανακοίνωσε ότι είχε ως στόχο Ισραηλίτες εκδρομείς, σε αντίποινα για την Ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο. Η οργάνωση, που δεν απολογείται για το λάθος της, καλεί τους ξένους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Αίγυπτο.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [22] ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΚΥΡΙΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ...

    Εχει κάθε λόγο η χώρα μας, να είναι δυσαρεστημένη με αυτή την πρωτοβουλία που πήραν ορισμένοι αμερικανοί γερουσιαστές, να θέσουν προς συζήτηση,στις 25 του μηνός, στην κοινή επιτροπή Βουλής και Γερουσίας των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρώπη, θέμα δήθεν καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης.

    Φυσικά, όπως σαφώς κατέστησε η κυβέρνηση χθες δια του υπουργού των Εξωτερικών κ.Θεόδωρου Παγκαλου, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Ούτε και τίποτα να φοβηθεί γιαυτή τη συζήτηση. Αντίθετα μάλιστα, "ακόμη και όσοι έχουν κακές προθέσεις εναντίον μας, μετά απο αυτή τη διαδικασία θα διαπιστώσουν ότι πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη δεν υφίσταται",όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, πρέπει να αναφέρουμε ότι η κοινή αυτή Επιτροπή Βουλής και Κογκρέσου, έχει κατά καιρούς πάρει θετικές για τη χώρα μας θέσεις, πάνω σε πολλά θέματα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα πολλές φορές την Τουρκία για την καταπίεση των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων.

    Ομως, παρ΄όλα αυτά, είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε ενοχλημένοι και αγανακτισμένοι απο την αμερικανική ενέργεια. Διότι η Τουρκία, όπως κάνει σε κάθε είδους παρόμοιες περιπτώσεις, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί προπαγανδιστικά αυτή τη συνεδρίαση. Επιχειρώντας να προβάλει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της περί δήθεν "καταπίεσης" των μουσουλμάνων της Θράκης. Ενω απο την άλλη, είναι ευνόητη η ελληνική αντίδραση, πολύ περισσότερο που-όπως σωστά επισήμανε και ο υπουργός Αμυνας κ.Γεράσιμος Αρσένης, εκφράζοντας την όχληση και την απαρέσκειά του- η ενέργεια των αμερικανών ceqousiast~m, σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    Με βάση όλα αυτά, είναι λογικό στον καθένα απο εμάς να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Φτάνοντας μέχρι του σημείου να θεωρήσει ότι - όπως παρατήρησε και ο πρόεδρος της "Πολιτικής Ανοιξης" κ. Αντώνης Σαμαράς- η συζήτηση αυτή, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο να κατοχυρωθεί ο ρόλος της Τουρκίας ως προστάτιδας των μουσουλμάνων της Θράκης.

    Θα πρέπει, επιτέλους, όλοι αυτοί που εμφανίζονται οψίμως ανησυχούντες για τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει αλλα και με την πρακτική που ακολουθεί στην περιοχή, εντάσσεται στην κατηγορία των χωρών που έρχονται πρωτοπόροι στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.Και με την ευκαιρία, θέλουμε να προτείνουμε στην Ελληνική Βουλή, να καλέσει τα μέλη αυτής της κοινής αμερικανικής Επιτροπής να επισκεφθούν τη Θράκη, προκειμένου απο πρώτο χέρι να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Στη συνέχεια δε, να μεταβούν και στη γειτονική Τουρκία, ώστε να κάνουν τις αναγκαίες συγκρίσεις.

    Εξήντα και πλέον χρόνια απο τη Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, οι αδελφοί μας μουσουλμάνοι που ζουν στους νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, διαφέροντας απο τους υπόλοιπους συμπολίτες τους μόνο ως προς το θρήσκευμα, βελτιώνουν διαρκως τη θέση τους και μαζί με τους χριστιανούς συμπατριώτες τους, διασφαλίζουν την προοπτική της ομαλής ένταξης στην μεγάλη "ευρωπαϊκή οικογένεια" του 21ου αιώνα.

    Αντίθετα, πέφτει ολοένα και περισσότερο στο κενό η προπαγάνδα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί συστηματικά να αντιστρεψει την αλήθεια και να παραπληροφορήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, χωρίς να δίνει σημασία στην ίδια την πραγματικότητα : Την εντυπωσιακή αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού, την κατοχύρωση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, την προστασία της θρησκευτικής λατρείας, την απόλυτη ελευθεροτυπία και γενικά την εφαρμογή όλων των κύριων αρχών που ισχύουν στις δυτικές Δημοκρατίες. Αρχές που, αντίθετα, παραμένουν ελλειμματικές στο ίδιο το τουρκικό πολίτευμα.

    Ας συζητήσουν λοιπόν οι αμερικανοι γερουσιαστές για τη Θράκη, αλλα στη συνέχεια, ας κοπιάσουν στη χώρα μας, για να δουν απο κοντά πώς ζουν οι Ελληνες μουσουλμάνοι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 22 April 1996 - 14:40:55