Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (19/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 19 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 18 ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

  • [02] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [04] ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΘΕΜΑ " ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

  • [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΦΡΙΚΗΣ - ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΕΣΒΗ

  • [07] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [08] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΚΗΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΟ Κ.ΒΑΛΝΤΧΑΙΜ

  • [09] ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΘΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [11] ΕΛΛΙΠΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

  • [12] "ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΜΕΤΕΔΩΣΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

  • [13] ΛΗΨΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [14] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

  • [15] Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [16] ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ, ΖΗΤΑ Η ΣΟΦΙΑ

  • [17] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

  • [18] Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [19] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [20] ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ "ΕΠΤΑ" ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

  • [21] ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [22] ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 18 ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Αρχισε από το πρωί το θλιβερό έργο της αναγνώρισης των 18 νεκρών του χθεσινού μακελειού από τους συγγενείς τους στο νεκροτομείο Αθηνών.

    Οι σοροί των νεκρών και οι δέκα ελαφρά τραυματίες έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αθήνα με δύο αεροσκάφη C-130.

    Νεκροί είναι είναι: Παρασκευή Αγγέλου ,Βασίλης Βασιλειάδης, Δεσποινα Βεληκούδη, Σταυρούλα Γιακουμέλη, Ολγα Καμενίδου, Γεωργία Καράγιωργα, Γεωργία Κιζλαρίδου ,Λυτρα , Κλεονίκη Ματσινού, Μαρία Πατέλη ,(μοναχή), Νίκος Πατέλης (μοναχός), Νίκος Πετρου , Φανή Πολυκονιάρη, Βασίλης Τζεβελεκίδης, Αντωνία Τζεβελεκίδου, Νικολέτα Τσεκούρα , Μαρία Τακου και Μαρία Φλαμιάτου.

    Οι δέκα τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ερυθρός και Ασκληπιείο της Βούλαςείναι: Εμμανουήλ Δαμασκηνός , Γεσθημανή Μπελόκα, Παρθένα Ηλιοπούλου , Ζαφείρω Ηλιανίδου, Ελένη Καμενίδου,Ελένη Κωστάκη, Αντωνία Λαμπρινουδάκη, Ιωάννης Μανωλακάκης, Ελένη Στάπη, και Ελευθερία Μαργαρίτη.

    Σε κρίσιμη κατάσταση με σφαίρα στο κεφάλι νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καίρου η Φιλομιλα Αποστολάκη ενώ σοβαρά τραυματισμένοι είναιν οι Απόστολος Αραβατζής Στυλιανός Δρακούλης και Κούλα Κερακλείδου.

    Μετά τα μεσάνυχτα αφιχθησαν ατα αεροδρόμια "Μακεδονία" και του Ελληνικού οι πρώτοι Ελληνες που διέμεναν στο ξενοδοχείο "Ευρώπη" και ήταν αυτόπτες μάρτυρες του αιματοκυλίσματος.

    Συλληπητήρια τηλεγραφήματα προς τους Ελληνες ομολόγους τους απέστειλαν ο πρόεδρος και ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου. Την επίθεση καταδίκασε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον .

    Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τόξης Κώστα Γείτονα, κλιμάκιο της Ελληνικής αστυνομίας αναχώρησε για το Καιρο προκειμένου να συμβάλει στις έρευνες εντοπισμού και σύλληψης των δραστών της δολοφονικής επίθεσης.

    [02] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την απαρέγκλιτη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμα.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης "για τη δημοσιονομική εξυγείανση, για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έτσι ώστε να ενδραιωθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής".

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "η πολιτική αυτή θα είναι έργο όλης της κυβέρνησης" και "θα υλοποιηθεί με συντονισμό και συλλογικότητα".

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Εκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο κ. Εβερτ πρότεινε η Ελληνική πρωτοβουλία να συντονιστεί με την αμερικανική πρωτοβουλία για το θέμα αυτό και υπογράμμισε ότι "η τρομοκρατία είναι διεθνές έγκλημα και χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή του".

    "Η ειρήνη στην περιοχή πρέπει να παγιωθεί" κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΘΕΜΑ " ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ.Σαμαράς δήλωσε σήμερα,ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η κοινή επιτροπή της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, έχει προγραμματίσει ειδική συνεδρίαση,στις 25 Απριλίου, κατα την οποία θα συζητηθεί θέμα "Δυτικής Θράκης". "Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των Αμερικανών σε βάρος μας,τονίζει ο κ.Σαμαράς, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του κ.Σημίτη στις ΗΠΑ,μιλάει από μόνη της."

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης καλεί τον Πρωθυπουργό να αφήσει τους "εσωτερικής κατανάλωσης πανηγυρισμούς του για τα δήθεν επιτεύγματα του ταξειδιού του και να απαιτήσει από τους Αμερικανούς την άμεση ματαίωση αυτής της συζήτησης.".

    [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

    "Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε" δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας το φόρουμ αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών όπου θα συζητηθεί το θέμα της Θράκης. Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει τις θέσεις της και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβληματίζεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ελληνισμός στην Ιμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΦΡΙΚΗΣ - ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Σαμίρ Σεϊφ Ελ Γιαζάλ, είχε σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας, Στέφανος Ταμβάκης. Ο κ.Ταμβάκης εξέφρασε στον Αιγύπτιο Πρέσβη τη συμπαράσταση της ελληνικής ομογένειας στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αιγυπιακές αρχές για την αντιμετώπιση της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης κατά των Ελλήνων τουριστών στο Κάϊρο, καθώς και τα ευχαριστήρια του για την άμεση επέμβαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου για την ανακούφιση των επιζώντων και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ταμβάκης τόνισε ότι οι Ελληνες που διαβιούν στην Αίγυπτο ποτέ δεν έχουν αντιμετώπισει προβλήματα λόγω της καταγωγής τους και εξέφρασε την πίστη ότι επρόκειτο για "τυφλό και επαγγελματικό τρομοκρατικό χτύπημα", που δεν είχε ως στόχο ειδικά Ελληνες τουρίστες. "Υπάρχει απόλυτη προστασία των Ελλήνων από τις αιγυπτιακές αρχές και ουδέποτε έχει υπάρξει πρόβλημα. Ολα βαίνουν ομαλά" σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αφρικής- Ασίας οδηγεί και η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ.Παρθενίου, να μεταβεί αύριο στο Κάϊρο για να προσευχηθεί και να λειτουργήσει για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

    [07] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στην Ελλάδα, όπου θα έχουν επαφές με την πολιτική ηγεσία σχετικά με το Σκοπιανό θέμα, θα βρίσκονται από την Κυριακή οι πρόεδροι και αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης.

    Την απόφαση αυτή πήρε, κατόπιν συνεννόησης με τις άλλες δύο Παμμακεδονικές Ενώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά σε έκτακτη συνεδρίασή του, στην οποία εκφράστηκε η έντονη αντίδραση της Ενωσης για το χειρισμό του Σκοπιανού από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, στις επαφές τους με τους Αμερικανικούς φορείς και ιδιαίτερα με την ομογένεια.

    Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η Παμμακεδονική διαμαρτύρεται προς τον πρωθυπουργό, γιατί, όπως σημειώνει, "στις ομιλίες του προς την οργανωμένη ομογένεια στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Σκοπιανό σαν εθνικό θέμα εξωτερικής πολιτικής. Χειρότερα, δε, στη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Νιου Χέβεν του Κονέκτικατ, αναφέρθηκε στα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χωρίς άλλες εξηγήσεις". Δυσαρέσκεια εφράζει επίσης η Ενωση για το γεγονός ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής και άλλων ομογενειακών φορέων, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψής τους στις ΗΠΑ".

    Στην έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης αποφάσισε επίσης να σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας προς τους κ.κ.Σημίτη και Πάγκαλο, καθώς και ενημερωτικές επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Επίσης, καλεί τις ομογενειακές οργανώσεις, το Εθνικό Συμβούλιο, το ΣΑΕ και όλη την ομογένεια να στείλουν ανάλογες επιστολές, ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο και τις Ομοσπονδίες που το απαρτίζουν θα έρθει σε επαφή με όλους τους βουλευτές της Ελλάδας για να δηλώσουν στον ελληνικό λαό τις θέσεις της για το όνομα των Σκοπίων. Τέλος, η Παμμακεδονική διαχωρίζει τις θέσεις της για τον χειρισμό του Σκοπιανού θέματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ προτίθεται να οργανώσει Παγκόσμια Συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού, αποκλειστικά για το Σκοπιανό.

    Οι επαφές των εκπροσώπων των τριών Παμμακεδονικών Ενώσεων θα αρχίσουν το πρωί της Δευτέρας, στις 10.30, οπότε θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Την Τετάρτη, στις 6.30μ.μ. θα έχουν συνάντηση με τους βουλευτές που κατάγονται από τη Μακεδονία, σε αίθουσα της Βουλής. Η αντιπροσωπεία έχει επίσης ζητήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων. Από τους αρχηγούς κομμάτων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι θετική απάντηση είχε δώσει ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο θα συναντηθούν την Πέμπτη.

    [08] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΚΗΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΟ Κ.ΒΑΛΝΤΧΑΙΜ

    Η υπόθεση των κατηγοριών περί εμπλοκής του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Αυστρίας Κουρτ Βαλτνχάιμ στην εξόντωση των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα στην περίοδο της κατοχής, έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Εντμουντ Κώλυ με τίτλο "Η σιωπηλή κραυγή της μνήμης", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Εξάντας".

    Χωρίς να κατονομάζει τον κ.Βαλντχάιμ αλλά αποκαλώντας τον "W", όπως ήταν γνωστός με το κρυπτογραφικό του όνομα, ο κ.Κήλυ εμμέσως κατηγορεί τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για ανάμειξη στη θηριωδία του Χορτιάτη, όπου στις 2 Σεπτεμβρίου 1943 με αφορμή τη δολοφονία ενός Γερμανού υπαξιωματικού της Βύρμαχτ από ομάδες ανταρτών, τα ναζιστικά στρατεύματα πυρπόλησαν τα σπίτια του χωριού και έκαψαν ζωντανούς τους κατοίκους του.

    Παρουσιάζοντας χθές στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του- ανάμεσα στο κοινό ήταν και κάτοικοι του Χορτιάτη καθώς επίσης και οι ελάχιστοι επιζώντας της θηριωδίας- ο κ.Κήλυ είπε ότι δεν βγαίνει από την ερεύνα που έκανε ο ίδιος κάποιο ιστορικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όμως, όπως είπε, μέσα από την εξέλιξη του μυθιστορήματος "ο ίδιος ο αναγνώστης βγάζει το συμπέρασμα για την ανοχή του "W".

    Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι φανταστικά αλλά ο succqav]ar αναπλάθει "με θαυμαστό τρόπο" μια περίοδο της ταραγμένης εκείνης εποχής αποδίδοντας με ευαισθησία στα πρόσωπα του δράματος, τη συναισθητική φόρτιση και αυθεντικότητα μιας εξομολόγησης που το πέρασμα του χρόνου εγγυάται την ειλικρίνεια και ευθύτητά της.

    Ο ίδιος ο Εντμουντ Κήλυ πραγματοποίησε έρευνα για τη σφαγή στη Θεσσαλονίκη και στο βιβλίο εμφανίζεται ως Αμερικανός δημοσιογράφος Τζάκσον Ριπάλντο ο οποίος πηγαίνει στην Ελλάδα να ερευνήσει την ανάμειξη "σε αυτή τη θηριωδία μιας από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της αυστριακής αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, του "W", που όμως αρνείται επίμονα τις κατηγορίες υπεκφεύγοντας, αλλιώνοντας τα γεγονότα, πλαστογραφώντας την ιστορία του στα χρόνια του πολέμου".

    Ο συγγραφέας παραθέτει πέντε μαρτυρίες που η κάθε μια από τη δική της σκοπιά αναπλάθουν τα γεγονότα. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι θυμούνται: Ενας Ελληνας αντάρτης, η επίσης Ελληνίδα σύζυγος του και τρείς Αυστριακοί, όλοι τους αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί της Βύρμαχτ. Ακολουθώντας τα μπερδεμένα νήματα της ιστορίας ο Ριπάλντο δεν οδηγείται σε συμπεράσματα που θα μπορούσαν να σταθούν στο δικαστήριο, αλλά οδηγείται στην προσωπική του λύτρωση. "Το συμπέρασμα για την ενοχή του "W" το βγάζει ο ίδιος ο αναγνώστης" τόνισε ο συγγραφέας και κατέληξε υποστηρίζοντας πως "στόχος μου είναι η διατήρηση της μνήμης ενός δραματικού γεγονότος της νεότερης ελληνικής ιστορίας".

    [09] ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΘΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Την έκδοση μίας νέας ιστορίας της ελληνικής γλώσας προετοιμάζει το τμήμα γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη. Η νέα αυτή ιστορία θα αποτελέσει έργο αναφοράς για το ευρύτερο κοινό και βασικό βοήθημα για τον καθηγητή . Προβλέπεται επίσης να κυκλοφορήσει σε συντομευμένη μορφή για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Η συγγραφή των άρθρων της θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 1996 ενώ ήδη έχει τελειώσει ο σχεδιασμός του πρώτου τόμου που θα καλύπτει την ιστορία της ελληνικής γλώσσας από τις αρχές ως την ύστερη αρχαιότητα.

    Στη συγγραφή του συλλογικού έργου θα συνεργαστούν 70 Ελληνες και ξένοι επιστήμονες. Το έργο θα αποτελείται από εννέα μέρη. Το πρώτο μέρος πραγματεύεται θέματα σχετικά με τη φύση της γλώσσας ενώ το δεύτερο εξετάζει την εμφάνιση της γλώσσας και γενικότατα της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής ενότητας. Στα επόμενα δύο τμήματα ταξινομούνται και περιγράφονται οι αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι και εξετάζεται η δομή και η αλλαγή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Το πέμπτο μέρος διερευνά τις επαφές της ελληνικής με άλλες γλώσσες , το έκτο μελετά τις σχέσεις γλώσσας και γραμματείας ενώ το έβδομο εξετάζει την αρχαία γραμματική παράδοση. Αντικείμενο του όγδοου μέρους είναι οι τύχες της αρχαίας ελληνικής στους μέσους και νεότερους χρόνους. Τέλος το ένατο μέρος peqikalb\mei κείμενα που εικονογραφούν το εύρος της ελληνικής για την περίοδο που καλύπτει τι βιβλίο. Επίσης προβλέπονται παραρτήματα, διαγράμματα, χάρτες κλπ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Ο Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Ρωμαίος,που πραγματοποιεί από χθές τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο,συναντήθηκε με τον Προεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και συζήτησε μαζί του όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ρωμαίος ενημέρωσε τον Κύπριο Προεδρο για το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη με τον Αμερικανό Προεδρο Μπιλ Κλίντον ,αλλά τόνισε πώς δεν μετέφερε προσωπικό μήνυμα του πρωθυπουργού στον κ.Κληρίδη,αφού ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Μαίου.

    "Μετέφερα απλώς όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ,αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι,στη Νύα Υόρκη." Ο υπουργός προσθεσε πώς συζητήθηκαν πολλές πτυχές του κυπριακού προβλήματος και αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη,σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα,του νέου υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κόρνμπλουμ,που θα πραγματοποιηθεί το Μόιο.

    'Εχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες ,είπε ο κ.Ρωμαίος, για να συζητήσουμε αυτό το οποίο κυοφορείται ώς νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την οποία μόνο λίγα πράγματα γνωρίζουμε.Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όσα αντιμετωπίσουμε." Στην ερώτηση αν θεωρεί αρνητική εξέλιξη το διορισμό ενός Νοτιοκορεάτη στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό, ο υπουργός απάντησε πως "το πρόσωπο παίζει βέβαια κάποιο ρόλο,αλλά όχι το σημαντικότερο. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι προθέσεις του."

    Αύριο , ο κ.Ρωμαίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Αλ.Μιχαηλίδη και στη συνέχεια θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

    [11] ΕΛΛΙΠΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Για χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στα ξενοδοχεία της Αιγύπτου κατηγορούν τις αρχές οι τοπικές εφημερίδες σημειώνοντας ,οτι έτσι γίνονται εύκολος στόχος για τρομοκρατικές ενέργειες σαν τη χθεσινή κατά των Ελλήνων τουριστών στο Κάιρο, και πλήττεται η οικονομία της χώρας.

    Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Al Ahbar",κ. Ντουιντάρ, στο κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας αναφέρει χαρακτηριστικά:"Θα αισθανόμουν καλύτερα αν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι άνδρες της ασφάλειας έρχονταν αντιμέτωποι με τους τρομοκράτες και τους σκότωναν ή τους συνελάμβαναν".

    Στο ίδιο ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Al Ahrar", είχε σκοτωθεί το 1991 από τις αρχές ασφαλείας ο εκπρόσωπος τύπου της "Τζιχάντ" ενώ το 1993 τρομοκράτες είχαν ρίξει βόμβα στην είσοδο του κτιρίου.

    Η "Al Ahrar",που πρόσκειται στο Κόμμα των Vikekeuh]qym της Αντιπολίτευσης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ισχυρίζεται, πως πηγές της ασφάλειας της χώρας θεωρούν πιθανή την εμπλοκή της Μοσάντ στα γεγονότα, με σκοπό να πλήξει την Αίγυπτο λόγω της στάσης της στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις διπλωματών προς το πρακτορείο Ρώητερ, σύμφωνα με τις οποίες η τελευταία επίθεση διαφέρει από αντίστοιχες που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν εξτρεμιστικές ομάδες, ενώ απορίες εκφράζονται και για τον τύπο των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν.

    Την οργάνωση της επίθεσης από ξένη δύναμη δεν αποκλείει και η εφημερίδα "Al Ahram", η οποία επικαλείται μαρτυρίες των Ελλήνων τουριστών στις αρχές ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι Ελληνες ανέφεραν οτι κατά την επίσκεψή τους στο Ισραήλ, πριν την είσοδό τους στην Αίγυπτο, τους ζητήθηκε λεπτομερής περιγραφή των κινήσεών τους, μέχρι και η ακριβής ώρα αναχώρησής τους για την Αλεξάνδρεια, γεγονός που προκάλεσε υποψίες.

    [12] "ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΜΕΤΕΔΩΣΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Ως ψυχρολουσία χαρακτήρισε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1 τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 18 Ελλήνων τουριστών και τον τραυματισμό 17 υπογραμίζοντας ότι ήταν ένα απρόσμενο γεγονός που προκάλεσε σόκ.

    "Ηταν το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας" τόνισε ο ανταποκριτής της TRT-1 στην Αθήνα, επισημαίνοτας πως αυτόπτες μαρτυρες είπαν ότι οι τέσσερεις ένοπλοι, από τους οποίους ο ένας ήταν γυναίκα, πυροβολούσαν ακόμη και τους τραυματίες. Τόνισε ακόμη ότι η ανατριχιαστική αυτή πράξη που βύθισε σε πένθος την Ελλάδα αποτέλεσε πλήγμα για τον τουρισμό της Αιγύπτου.

    [13] ΛΗΨΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Τη λήψη περισσότερων μέτρων κατά της Συρίας σε διεθνές επίπεδο πρόκειται να ζητήσει ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι, την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την τρομοκρατία, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο ως συνέχεια της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σαρμ ελ Σέϊχ της Αιγύπτου, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ".

    Ο κ Γκιονενσάι θα ζητήσει να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες και την ίδρυση κέντρου πληροφοριών για την τρομοκρατία ώστε τα μέτρα να μη μείνουν μόνο λόγια. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών μετά το Λουξεμβούργο θα επισκεφτεί τη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Κλάους Κίνκελ για να συζητήσει θέματα που αφορούν τη δράση του ΡΚΚ στη χώρα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    [14] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

    Το θετικό κλιμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλιες και τη συνεχή πρόοδο που σημειώνουν οι σχεσεις των δύο χωρών, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις της Νεας Υόρκης, πρέσβης Ιβαν Τόσεφσκι.

    Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" ο Τόσεφσκι αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών είπε μεταξύ άλλων. "Η σκοπιανή πλευρά εξέθεσε τις θέσεις της, γιατί δηλαδή δεν δέχεται καμια αλλαγή στην ονομασία, ενώ η ελληνική επιχειρηματολογησε γιατί δεν μπορεί να αποδεχθεί να φέρουν τα Σκόπια το όνομα Μακεδονία, τόνισε ο Τόσεφσκι.

    Υπογράμμισε ότι ο μεσολαβητης κ.Βανς δεν έθεσε θέμα σύνθετης ονομασίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιων, ενώ για το ενδεχόμενο κατάθεσης της εντολής του Βανς στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ήταν κατηγορηματικός: "Δεν υπάρχει θέμα κατάθεσης της εντολής εκ μέρους του κ.Βανς".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού αλλα και του ξενου τύπου που φέρουν την ελληνικη πλευρά να αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία για τη FYROM και αν αυτο είναι δυνατό να το δεχθεί η ελληνική κυβερνηση ο εκπρόσωπος των Σκοπίων απάντησε σιβυλλικά: "Πιθανότατα δεν είναι έτοιμη να παραδεχθεί ότι είναι έτοιμη να το αποδεχθεί".

    [15] Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αντιπροσωπείες της ΠΓΔΜ, της Κροατίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της Σλοβενίας, συσκέπτονται στα Σκόπια προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους στο θέμα της κληρονομιάς της πρώην Γιουγκοσλαβίας Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών στη σύσκεψη έγινε λόγος για την προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν οι εκπρόσωποι των παραπάνω κρατών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμα ότι και τα τέσσερα αυτά κράτη έχουν τις ίδιες απόψεις και θέσεις για το μοίρασμα της κοινής περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ότι δηλαδή όλες οι πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες είναι εξίσου κληρονόμοι τα δε αιτήματά τους στηρίζονται στην έκθεση της επιτροπής Μπατεντέρ και στις αρχές του διεθνούε δικαίου.

    Εξάλλου για δεύτερη μέρα στα Σκόπια διεξαγονται συνομιλιες με επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες αφορούν στο τεχνικό μέρος της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και των συγκοινωνιών.

    Επικεφαλής της Ευρωπαϊκης Επιτροπής είναι ο κ. Κρέτσμερ ενώ της Σκοπιανής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννε Μίλιοφσκι.

    [16] ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ, ΖΗΤΑ Η ΣΟΦΙΑ

    Η Σόφια ζήτησε από το Βελιγράδι τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βουλγάρων που ζούν στη Seqb_a., πράγμα που αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Το ζήτημα σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, εγέρθηκε στη σύνοδο της επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που διεξήχθηκε στη Γενεύη. Ο αρχηγός της βουλγαρικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Σωτήρωφ.

    Ο ίδιος κατά την σύνοδο επεσήμανε ότι υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βουλγάρων στην Σερβία, αλλά και ελπίδα ότι η καλή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Σόφιας κα του Βελιγραδίου, θα συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

    [17] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων θα επικοινωνήσει ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, σε μιαν προσπάθεια να καταλήξει στο αν η χώρα του αποδέχεται ή όχι τον διορισμό του νοτιοκορεάτη Χαν Σουνγκ Τζου στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, σε αντικατάσταση του μέχρι τώρα αντιπροσώπου, Τζο Κλαρκ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, Γιαννάκη Κασουλίδη, η τουρκική πλευρά έχει ήδη αποδεχθεί τον διορισμό του νοτιοκορεάτη διπλωμάτη. Σε ότι αφορά στη θέση της ελληνικής πλευράς, ωστόσο, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προτιμούσε τον διορισμό στη θέση αυτή ευρωπαίου διπλωμάτη. Κάτι τέτοιο προσκρούει, όμως, στην τουρκική άρνηση.

    `Οπως σημείωσε ο κ.Κασουλίδης, για το άτομο που θα διοριστεί θα πρέπει να υπάρχει κοινή συναίνεση, για να μπορεί να αποδώσει. Πρόσθεσε, όμως, ότι η όποια πρόοδος στο κυπριακό δεν εξαρτάται από το ποιός θα διοριστεί Ειδικός Αντιπρόσωπος, αλλά από τη βούληση των δύο πλευρών.

    `Οσον αφορά στον υποψήφιο νέο αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ.Σουνγκ Τζου διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κατά τα έτη 1993-1994. Είναι απόφοιτος αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών της Καλιφόρνιας.

    Παράλληλα, διατέλεσε συνεργάτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, της Κολούμπια και της Νότιας Κορέας, ενώ είναι και πρόεδρος του Κορεατικού Συνδέσμου Μελετών για τη Νοτιοανατολική Ασία.

    [18] Η ΜΟΣΧΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ο Μπόρις Ζύνκοφ πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και επανέλαβε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε συνέντευξη του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ" ο κ. Ζύνκοφ επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ρωσίας cia το Κυπριακό και υποστήριξε τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που θα εγκαθιδρυθεί από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες. Ανέφερε επίσης ότι η ομοσπονδία αυτή θα έχει μια κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και θα διασφαλίζονται η ανεξαρτησία και εδαφική της ακεραιότητα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πώληση ρωσικού οπλισμού στην εθνική φρουρά απάντησε οτι η χώρα του υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση.

    [19] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Στα Τίρανα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ιταλίας Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο προσκεκλημένος του ομολόγου του Αλβανού Σαλί Μπερίσα.

    Η επίσκεψη του Ιταλού προέδρου, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις ήδη καλές ιταλο-αλβανικές σχέσεις, σημείωνε ο κρατικός ραδιοσταθμός των Τιράνων.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, η Ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκης Ενωσης σκοπεύει να ολοκληρώσει τη συμφωνία συνεργασίας της Αλβανίας με την Ενωση μέσα στον Ιούνιο.

    Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ειναι εντελώς διαφορετική από τις αντίστοιχες που έχει συνάψει η Ενωση με άλλες χωρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η διαφοροποιηση της συμφωνίας έναντι των άλλων έγκειται στο ότι θα εμπεριέχει εκτος της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, και πρόβλεψη συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, σημείωνε ο κρατικος ραδιοσταθμός.

    [20] ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ "ΕΠΤΑ" ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συναντώνται σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν τον περιορισμό και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Είναι έκδηλη η ανησυχία από την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των πυρηνικών όπλων, ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και τη δημιουργία πολλών δημοκρατιών που βρέθηκαν ,ξαφνικά, να έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά οπλικά συστήματα.

    Οι ηγέτες της Δύσης ανησυχούν επίσης,απο την έκταση που έχει πάρει το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών και χημικών στοιχείων,όπως το ουράνιο.Είναι πρόσφατα τα περιστατικά με το λαθρεμπόριο ουρανίου που βρέθηκε και κατασχέθηκε στην Γερμανία και στην Ουγγαρία, καθώς επίσης το περιστατικό που οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος που είχε έδρα τη Νύα Υόρκη. Πολιτικοί παρατηρητές,πάντως, εκτιμούν ότι η απόφαση των 'επτά" να συνεδριάσουν στη Μόσχα ,αποτελεί μια προσπάθεια των ηγετών της Δύσης να βοηθήσουν το Ρώσο ηγέτη Μπόρις Γιέλτσιν, ενόψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

    Στη Μόσχα αναμένεται σήμερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλιντον, ο οποίος θα έχει συναντησεις με τον Μπόρις Γιέλτσιν.

    [21] ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ JUBEQMGSEYM ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τις μέχρι σήμερα τουρκικές κυβερνήσεις επέκρινε, για την πολιτική που ακολουθούν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην πόλη Μους μετά από τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον κ Ετζεβίτ οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και 18 χρόνια ενώ ο λαός έχει ανάγκη το ενδιαφέρον της πολιτείας, η οποία δεν έχει κάνει τίποτα για τους κατοίκους των χωριών που κάηκαν και εκκενώθηκαν καθώς και για τους μαθητές που στερούνται εκπαίδευσης επειδή έκλεισαν τα σχολεία τους. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος υπογράμμισε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις απέφυγαν να κάνουν επενδύσεις στη περιοχή προφασιζόμενες την τρομοκρατία. Υπονοώντας ότι τα μέλη των ειδικών μονάδων που δρουν στην Νοτιοανατολική Τουρκία ξεφεύγουν από την πειθαρχία πρότεινε να συνδεθούν με τις μονάδες ασφαλείας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [22] ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Πενήντα τρία χρόνια, συμπληρώνονται απο το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν απο τους χιτλερικούς στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τελεί μεθαύριο Κυριακή 21 Απριλίου, στη Συναγωγή Μοναστηριωτών (Συγγρού 35) το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών τους, αλλα και στη μνήμη εκείνων που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σφαγή τους και να συμβάλλουν στη σωτηρία τους.

    Με 19 αποστολές εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, που άρχισαν στις 15 Μαρτίου 1943, κορυφώθηκαν τον Απρίλιο του ιδιου έτους και ολοκληρώθηκαν στις 2 Αυγούστου 1943, μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα του Αουσβιτς, του Μπιρκενάου και του Μπέργκεν-Μπέλσεν, συνολικά 46.061 άτομα, απο τα οποία ελάχιστα επέστρεψαν μετά το τέλος του πολέμου, ενω η συντριπτική πλειοψηφία, θανατώθηκε στους θαλάμους αερίων ή στους φούρνους των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι απο τους 49.000 εβραίους, που σύμφωνα με την απογραφή του 1940 ζούσαν στη Μακεδονική πρωτεύουσα, είχαν απομείνει το 1945 μόνο 1.950, είχαν δηλαδή ποσοστό απωλειών 96,5%, ενω διασώθηκε μόλις το 3,5%.

    Το ίδιο περίπου, συνέβη και με τις εβραΐκές κοινότητες ολοκλήρου της χώρας. Ορισμενες μάλιστα κοινότητες, όπως της Ξάνθης, των Σερρών,της Ορεστιάδας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Δράμας, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Κέρκυρας και των Χανίων, είχαν ποσοστό μείωσης του εβραΐκού τους πληθυσμού πάνω απο 90%. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της εβραΐκής κοινότητας των Σερρών, όπου απο τους 600 εβραίους που ζούσαν εκεί μέχρι το 1943, απέμειναν ζωντανοί μετά το διωγμό μόνο 3 άτομα !!

    Συνολικά απο τους 77.377 ο εβραΐκός πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι το 1940, μειώθηκε σε 10.226 με το τέλος της κατοχής, έχοντας ποσοστό μείωσης 86%.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, με αφορμή το μεθαυριανό μνημόσυνο " οι βάρβαροι δεν έφησαν πίσω τους οτιδήποτε μπορούσε να θυμίσει την άλλοτε σημαντική παρουσία της Εβραΐκής Κοινότητας στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Ισοπέδωσαν το ιστορικό νεκροταφείο, ανατίναξαν τις συναγωγές, έκαψαν τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες. Δεν σεβάστηκαν τους ραββίνους, τους ανάπηρους πολέμου, τους υπερήλικες, τα μικρά παιδιά. Οδήγησαν με τη γνωστή τους μεθοδικότητα τους εβραίους στα κρεματόρια, χρησιμοποιώντας σαν όπλο την τρομοκρατία και την καταπίεση, συνδυασμένα με το δόλο και την απάτη".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 19 April 1996 - 15:27:41