Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 16 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

  • [02] ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΦΑΛΟΥ ΤΗΣ ΚΩ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [04] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [05] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [06] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

  • [07] ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΠΑΧ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ "ΜΕ ΕΞΥΠΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ"

  • [08] ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ - ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [09] " Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ " ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

  • [10] ΜΕ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

  • [11] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ

  • [12] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [13] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ ΣΤΑ ΈΓΚΥΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ "ΣΤΕΡΝ", "ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ" ΚΑΙ "ΤΑΪΜ"

  • [14] ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ "ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [15] ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ" ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο Ε. ΣΛΗΜΑΝ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ελληνική κοινή γνώμη αναμένει το νέο γύρο συνομιλιών, που αρχίζει αύριο Τετάρτη στη Νέα U|qjg, για το όνομα της ΠΓΔΜ, ανάμεσα στον Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Χρήστο Ζαχαράκι και το σκοπιανό ομόλογό του Βάνια Τόσεφσκι. Και ιδιαίτερα εάν θα.... τσουγκρίσουν το αβγό οι δύο διαπραγματευτές. Κατά πόσο δηλαδή, η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα προβεί στις αναγκαίες υποχωρήσεις,προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων. Η πάλι, αν θα συνεχίσει να επιδεικνύει αδιαλλαξία, εμμένοντας στην ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας", που προκλητικά υιοθέτησαν πριν πέντε χρόνια οι αρχές αυτής της πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, βιάζοντας την ιστορική αλήθεια, το δίκαιο και την πραγματικότητα.

    Αν και η συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας- ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση των Σκοπίων απο το Βελιγράδι με το όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας", τα χαιρετιστήρια μηνύματα που έσπευσαν να εκδόσουν για την ενέργεια αυτή του Μιλόσεβιτς αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλα και την χαλάρωση των πιέσεων που ασκούσαν οι ΗΠΑ προς τα Σκόπια για την επίτευξη συμβιβασμού με την Ελλάδα- και οι εξελίξεις αυτές, ενισχύουν την αδιαλλαξία Γκλιγκόρωφ, εντούτοις υπάρχει ακόμη περιθώριο για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό. Αρκεί η μεν ελληνική πλευρά να επιδείξει σταθερότητα στις θέσεις της, η δε ηγεσία των Σκοπίων να αντιληφθεί ότι η βελτίωση της οικονομικής, πολιτικής αλλα ακόμη και στρατιωτικής θέσης του κρατιδίου, περνάει υποχρεωτικά απο την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα.

    Βέβαια, το ζητούμενο είναι οι υποχωρήσεις, στις οποίες μπορεί να προβεί η χώρα μας, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός. Και στο σημείο αυτό οι απόψεις διϊστανται τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. Είναι δε γνωστές οι ομαδικές δηλώσεις βουλευτών και των δύο κομμάτων που με ανακοινώσεις τους τάχθηκαν εναντίον μιας σύνθετης ονομασίας που θα περιείχε τη λέξη "Μακεδονία".

    Ομως ακόμη και στελέχη που δεν συμμετείχαν στην έκδοση των ομαδικών μανιφέστων, διατυπωνουν τις αντιρρήσεις τους. Οπως ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε ομιλία του πριν μερικές ημέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη, δήλωνε ότι τάσσεται υπερ μιας συμφωνίας με τα Σκόπια, διαφωνεί όμως για τη σύνθετη ονομασία. "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσυπογράψει σύνθετη ονομασία", είπε ο κ. Καστανίδης. Και αναφερόμενος στους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα αυτό, παρατήρησε : "Δεν επιλέξαμε πάντοτε τα καταλληλότερα μέσα και επιχειρήματα. Συχνά τη διαχείριση των εθνικών μας θέσεων περί το σκοπιανό, ανέλαβαν ή εξαιρετικά κοσμοπολίτες ή εθνικιστές δημαγωγοί. Αυτό δεν προσπόρισε οφέλη. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να αποφυγουμε, γιατί είμαστε στη φάση λεπτών χειρισμών περί το όνομα, ειναι να κάνουμε μια βιαστική υπαναχώρηση, η οποία δεν θα είναι μελλοντικώς υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Μια εθνική θέση πρέπει να στηρίζεται στην ανάλυση των δεδομένων της περιοχής". Ενώ υπάρχει και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι ενόψει των διαπραγματεύσεων της Ν.Υόρκης "κυβέρνηση και χώρα, πρέπει να ]woum τώρα μια φωνή".

    Απο την άλλη, στην αντίπερα όχθη απο τη γνωστή δήλωση των 18 της Ν.Δ., βρίσκονται και στελέχη της, όπως ο τέως υπουργός Στέφανος Μάνος, που δηλώνουν ότι θεωρούν δευτερεύον ζήτημα την ονομασία των Σκοπίων και κυρίαρχο τις σχέσεις των γειτόνων με την Ελλάδα. "Για μένα, λέει ο κ. Μάνος, το ουσιώδες στο θέμα με την ΠΓΔΜ ειναι οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις που μπορεί να έχουμε και όχι το όνομα. Τώρα, τίποτα δεν εξαρτάται απο μας. Ολοι έχουν παραδεχτεί ότι θα καταλήξουμε στο σκέτο "Μακεδονία" αν δεν συμφωνήσουμε. Κι αν το αποφύγουμε, δεν θα οφείλεται σε μας". Ανάλογη περίπου θέση, έχει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Λιάπης που τάσσεται υπερ ενός "αξιοπρεπούς συμβιβασμού", υιοθετώντας τη λύση της σύνθετης ονομασίας. Θεωρεί δε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η μέχρι σήμερα απόλυτη θέση της Ελλάδος στο θέμα των Σκοπίων και πιστεύει ότι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπο τον Κων. Καραμανλή, έχει σήμερα αποδυναμωθεί.

    Σε αντίθετο πνεύμα, κινούνται αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως ο τέως υπουργός, βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση ειναι αποφασισμένη να κλείσει το σκοπιανό, δηλώνει : "Δεν γνωρίζω τι είναι αποφασισμένη να κάνει η κυβέρνηση, θεωρώ όμως μέγιστο λάθος αυτή τη λύση. Ακόμα και με σύνθετο όνομα το κράτος των Σκοπίων θα αποκαλείται "Μακεδονία". Ολα τα άλλα είναι παραμύθια. Οσο για το φερόμενο ως δίλημμα να πάμε σε σύνθετη ονομασία για να μην μας πάνε στη σκέτη ονομασία "Μακεδονία", θεωρώ ότι ειναι κατασκευασμένο και ψευτοδίλημμα".

    Στην άλλη άκρη, βρίσκεται ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρεί το σύνθετο ονομα ως την εθνικά συμφερότερη λύση αυτή τη στιγμή και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία απο την ελληνική Βουλή μια συμφωνία με τα Σκόπια με σύνθετη ονομασία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου με τα Σκόπια τονίζει ότι θα έπρεπε να είχαμε αποδεχθεί τη συνθετη ονομασία πριν απο τρία χρόνια, με την πρόταση του Βανς για τη λέξη "NOVAMACEDONIA" στα σλαβικά και αμετάφραστη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου κατά τη δική μας υπόδειξη.

    Συμπερασματικά να πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Σκοπίων για το όνομα, έχουν να περάσουν απο αρκετούς λαβύρινθους, ο σημαντικότερος απο τους οποίους είναι η υπερνίκηση των αντιδράσεων που υπάρχουν στις δύο χώρες, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, για το εύρος των υποχωρήσεων που πρέπει να γίνουν. Πρωτίστως όμως, η όποια λύση θα εξαρτηθεί απο τη στάση του Γκλιγκόρωφ και την εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας του. Και σ΄αυτό η ελληνική πολιοτική ηγεσία παραμένει ανυποχώρητη.

    [02] ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Ως εκκίνηση μιας νέας εποχής στις σχέσεις της oloc]meiar με το μητροπολιτικό κέντρο χαρακτηρίζει ο ομογενειακός τύπος την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    "Ακόμα και αν τα υπόλοιπα αποτελέσματα της επίσκεψης του δεν κρίνονταν τόσο ικανοποιητικά, θα αρκούσε αυτή η στενή επαφή της κορυφής της επίσημης Ελλάδας με την ομογένεια για να χαρακτηρίσει την επίσκεψη του κ.Σημίτη ως εκκίνηση μιας νέας εποχής. Πράγματι, η σοβαρή, απλή, σεμνή και ανθρώπινη παρουσία του κ.Σημίτη, και η επαφή σε πνεύμα ειλικρίνειας με τους απλούς ομογενείς, αλλά και με την ηγεσία της Ομογένειας, δείχνει ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, τουλάχιστον από άποψη "ύφους", οδηγεί τη γενέτειρα και τον Ελληνισμό έξω από τις χίμαιρες των δημαγωγών και τις ψευδαισθήσεις των λαοπλάνων", επισημαίνει σχετικά σε κύριο άρθρο του ο "Εθνικός Κήρυξ". Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια εφημερίδα, "η παρουσία στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας του κ.Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, η επίσκεψη του οποίου στις ΗΠΑ μας είχε προκαλέσει παρόμοιες εντυπώσεις, όπως και οι αλλεπάλληλες "ενέσεις ειλικρίνειας" από τον κ.Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μας ενθαρρύνουν στην πίστη ότι πράγματι κάτι έχει (ή μπορεί να) αλλάξει στον τρόπο συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτικών. Η επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης από την επίσκεψη και την όλη παρουσία του κ.Σημίτη είναι ίσως ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει η Ομογένεια και η Ελλάδα στις δύσκολες αυτές στιγμές".

    Έμφαση στην συνάντηση του κ.Σημίτη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, και τις προειδοποιήσεις του προς τον κ.Γκάλι ότι αν δεν ενδιαφερθούν τα Ηνωμένα Εθνη για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα με τις απειλές και τις επεκτατικές της διαθέσεις, δίνει από την πλευρά της η "Πρωινή".

    Σε ό,τι αφορά, δε, στα ουσιαστικά αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη-Κλίντον, ο "Εθνικός Κήρυξ" εκτιμά ότι από πρώτη άποψη δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. "Το βασικότερο ζήτημα αφορά φυσικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", σημειώνει σχετικά, προσθέτοντας ότι "από τις επίσημες ανακοινώσεις και τις ανεπίσημες συζητήσεις έγινε φανερό ότι προωθείται μία "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με την Τουρκία, σε μια διαδικασία διαλόγου με αμερικανική ενθάρρυνση και διαμεσολάβηση". Οι διαδοχικές φάσεις της διαδικασίας αυτής, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα περιλαμβάνουν παραπομπή του θέματος της Ιμια, όπως και της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με παράλληλη ολοκλήρωση της σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για διεξαγωγή ελληνοτουρκικού διαλόγου η εφημερίδα ορίζει τον σεβασμό των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συνθηκών, καθώς και την επίτευξη κλίματος εμπιστοσύνης. "Εάν λοιπόν συμφωνήθηκαν κάποια "μέτρα εμπιστοσύνης", τονίζει η εφημερίδα, ας προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Εάν υπάρχει κάποιο φως στο Κυπριακό, που πρέπει πάντα να αποτελεί τον τρόπο μέτρησης της τουρκικής συμπεριφοράς, έχει καλώς. Εάν όχι, τότε ελπίζουμε ότι η "βήμα προς βήμα" προσέγγιση θα μείνει πρόταση χωρίς συνέχεια".

    Ιδιαίτερη μνεία κάνει, τέλος, η ίδια εφημερίδα σε άλλο άρθρο της, στη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν προς τον πρωθυπουργό τα ελληνικά σωματεία του Κονέκτικατ, με ανοικτή επιστολή τους, την οποία επέδωσε στον κ.Σημίτη ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ.Λουκάς Τσίλας. Ειδικότερα, δυσαρέσκεια εκφράζουν οι ομογενείς του Κονέκτικατ τόσο γιατί δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, όσο και για "ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας στον χειρισμό του Μακεδονικού" από το 1947 μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά στην παρούσα ελληνική πολιτική ηγεσία, στην επιστολή εκφράζεται ανησυχία και καταδικάζονται "οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων της χώρας για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων", η οποία χαρακτηρίζεται ως "μια σίγουρη εγγύηση για μελλοντική αστάθεια στα Σκόπια" και την ευρύτερη περιοχή.

    Καταλήγοντας τα ελληνικά σωματεία του Κονέκτικατ, διαβεβαιώνουν τον πρωθυπουργό ότι "οποιαδήποτε κυβέρνηση νομιμοποιήσει τη μεγάλη απάτη των Σκοπίων υπογράφοντας συμφωνία με τον όρο Μακεδονία θα βρει την οργή των αποδήμων". Παράλληλα κάνουν λόγο για "μεγάλες πιέσεις που δέχεται η οργανωμένη ομογένεια για διαδηλώσεις, αυτή τη φορά εναντίον της Ελλάδας, σε ξένες χώρες, στα Ηνωμένα Εθνη και στην Ελληνική Βουλή", γεγονός, που όπως σημειώνεται στη συνέχεια είναι πρωτοφανές στην ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΦΑΛΟΥ ΤΗΣ ΚΩ

    Προσάραξε χθες στη θαλάσσια περιοχή Κεφάλου της Κω λόγω έλλειψης καυσίμων το υπο τουρκική σημαία τουριστικό σκάφος "Οριεντ", στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες και μια γυναίκα, όλοι Τουρκοι υπηκοοι.

    Το σκάφος πήρε κλίση 46 μοιρών και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες να ρυμουλκηθεί από ελληνικό σκάφος.

    Το "Οριεντ" είχε αποπλευσει στις 11 Απριλίου από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και είχε προορισμό το λιμάνι Φετιγιε.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [04] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση ότι από την συμφωνία Τουρκίας- Ισραήλ δημιουργούνται προσβάσεις της Αγκυρας τις νότιες ακτές της Κύπρου δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Δεν είναι δυνατόν είπε ο κ.Μιχαηλίδης το Ισραήλ να δεχθεί μια διακρατική σχέση του με την Τουρκία και να εμπλέκει περιοχή της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου για το θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση άρχισε επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών του Isqa^k με στόχο τη διερεύνηση των σχετικών πληροφοριών.

    [05] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Δεν φαίνεται να εμπλέκεται η Κύπρος στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, σύμφωνα τις πληροφορίες τις κυπριακής κυβέρνησης.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει επίσημη πληροφόρηση για το θέμα από την ισραηλινή κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση περί του αν απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση η από κοινού στρατιωτική εκπαίδευση Ισραηλινών και Τούρκων, ο κύπριος ΥΠ.ΕΞ ανέφερε: "Συμβαίνουν πολλά πράγματα στην περιοχή μας που δεν μας αρέσουν και μας ανησυχούν, αλλά σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει λόγο σε αυτά τα πράγματα".

    [06] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

    Στην απόκτηση μιας πληρέστερης εικόνας της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο στόχευε η σημερινή εξηντάλεπτη επίσκεψη του βρετανού `Υπατου Αρμοστή στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, στον κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάντεν, η επίσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη, ενόψει της αυριανής μετάβασής του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Στη Νέα Υόρκη, ο βρετανός διπλωμάτης θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

    Οι συνομιλίες αφορούν στην πορεία του κυπριακού ζητήματος και αναμένεται να αποτελέσουν μιαν υπενθύμιση του πλαισίου του Ο.Η.Ε., μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για το αν χρειάζονται νέες διέξοδοι επίλυσης του Κυπριακού, λόγω εμποδίων που ανακύπτουν στις παρούσες διαδικασίες, ο κ.Μάντεν απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση των "πέντε", στη Νέα Υόρκη, είναι μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθεί το πλαίσιο, στο οποίο κινούνται ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και οι ιδέες που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, ο βρετανός `Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης θα προσφέρουν μια μεγάλη ώθηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, αν και, όπως ομολόγησε, παρατηρείται δυσκολία για σημαντική πρόοδο πριν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, στις 26 Μαίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Μάντεν δεν επισκέφτηκε τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος- να μην ενοχλήσει την ανάρρωσή του, μετά το έμφραγμα που πρόσφατα υπέστη.

    [07] ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΠΑΧ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ "ΜΕ ΕΞΥΠΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ"

    Την ενδιαφέρουσα άποψη ότι ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών θ.Πάγκαλος "με έξυπνη τακτική " κατάφεραν να πάρουν με το μέρος της Ελλάδας τον Προεδρο Κλίντον και τις ΗΠΑ, εκφράζει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι κατα τη συνάντηση Κλίντον -Σημίτη, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αφού εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις επι του θέματος των βραχονησίδων αλλά και ολόκληρου του φάσματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε στον αμερικανό Προεδρο ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και σε καμμιά περίπτωση δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

    "Ο Πρόεδρος Κλίντον, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ικανοποιήθηκε παρα πολύ απο τη θέση του κ.Σημίτη, ενώ Αμερικανοί αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν ότι ο Κ.Σημίτης με την έξυπνη τακτική του κέρδισε τον Προεδρο Κλίντον.Βέβαια, το γεγονός ότι η Αθήνα με την έξυπνη πολιτική που εφάρμοσε πήρε με το μέρος της την Ουάσιγκτον δε σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν φανερά την Ελλάδα,αλλά είναι γνωστό,ότι εκείνο που ενδιαφέρει πρώτιστα τους Αμερικανούς είναι να εξαλειφθεί το επικίνδυνο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες."

    Οπως τονίζεται σε επιστολή του Μπιλ Κλίντον πρός τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή για Δικαιοσύνη στην Κύπρο

    [08] ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ - ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για παραπομπή του προβλήματος των βραχονησίδων Ιμια στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" τονίζει σε επιστολή του πρός τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή για Δικαιοσύνη στην Κύπρο, ο Προεδρος Μπίλ Κλίντον.

    Στην επιστολή,που έχει ημερομηνία 10 Απριλίου,ο Αμερικανός Προεδρος αναφέρει ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της παραπομπής "του δυσχερούς και πολύπλοκου, λόγω αμφισβήτησης της ερμηνείας ακόμη και της εγκυρότητας ορισμένων εγγράφων, θέματος της κυριότητας της νησίδας Ιμια, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο Διεθνές Φόρουμ".Αναφέρει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πώς δέχεται να παραπεμφθεί το θέμα αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει στην επιστολή του τα εξής: " Οι ΗΠΑ δεν πήραν θέση αναφορικά με το θέμα της κυριότητας της νησίδας Ιμια -Καρντάκ.Το θέμα της κυριότητας της νησίδας είναι πολύπλοκο,καθώς περιλαμβάνει έναν αριθμό εγγράφων και συμφωνιών, που ορισμένα χρονολογούνται απο δεκαετίες και αναφέρονται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας.Η ερμηνεία - ακόμη και η εγκυρότητα oqisl]mym εγγράφων - αμφισβητούνται απο τα μέρη.

    Η ελληνική κυβέρνηση παρότρυνε -επίσης- όπως όλες οι εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο επιλυθούν χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας.Συμφωνούμε πλήρως μ΄αυτή τη θέση.Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εργαζόμεστε τώρα με την Ελλάδα και με την Τουρκία για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας για το θέμα της κυριότητας της Ιμια,όπως και τις άλλες σημερινές διαφορές στο Αιγαίο μεταξύ των δύο αυτών σημαντικότατων συμμάχων του ΝΑΤΟ."

    [09] " Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ " ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

    "Η Τουρκία έχει ελάχιστες πιθανότητες να βγεί κερδισμένη απο την προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των βραχονησίδων" υποστηρίζει ο πρέσβης επι τιμή Σεχίμ Γκιουνβέρ,σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

    Ο Τούρκος διπλωμάτης εμφανίζεται απαισιόδοξος για την τροπή που παίρνει το θέμα των βραχονησίδων για την Τουρκία και δεν πιστεύει ότι η απόφαση που θα εκδοθεί απο το Διεθνές Δικαστήριο θα είναι ευνοίκή για τη χώρα του "ακόμη και αν συνήγορος της Τουρκίας είναι ο Γερμανός νομικός Herbert Golsong, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Γκιουνβέρ τονίζει ακόμη ότι, όπως του είπε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι, "οι βραχονησίδες δεν είναι το μοναδικό ζήτημα με την Ελλάδα".

    "Εμείς ζητούμε συζήτηση με την Αθήνα,η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα.Αν δοκιμαστούν όλοι οι τρόποι και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα μπορούσε και η υπόθεση των βραχονησίδων να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο,μαζί με τα άλλα θέματα, όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και ο εξοπλισμός των νησιών, ώς ενιαίο σύνολο.Μόνο που ο δρόμος για τη Χάγη είναι μακρύς και αποτελεί την τελευταία λύση."

    [10] ΜΕ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

    Για διπλωματία εκτός συνόρων ετοιμάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ακσάμ" προκειμένου να ξεπεράσει τη κρίση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις της με το Ιράν, λόγω των ισχυρισμών περί ανάμειξης Ιρανών διπλωμάτων σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία καθώς και των αμοιβαίων απελάσεων διπλωματών στις οποίες προέβησαν πρόσφατα οι δύο χώρες.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Ραφσαντζανί στη συνάντηση κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στο Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα όμως με ορισμένες πληροφορίες δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη αν θα μεταβεί ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο της ECO ενώ λέγεται ότι θα καθορίσει την στάση του ανάλογα με τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τεχεράνη

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιετί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία, στα τέλη Απριλίου, θα μεταφέρει μήνυμα του Ραφσαντζανί προς τον Τούρκο ομόλογο του. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές με την Τεχεράνη σε διμερές επίπεδο.

    Η εφημερίδα "Μεϊντάν" σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι στην Αγκυρα παρακολουθούνται στενά οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν , που κατηγορείται ότι υποθάλπτει τρομοκράτες, ενώ ο υποδιοικητής της μεραρχίας της στρατοχωροφυλακής της περιοχής συνόρων του Βαν Χαϊρί Τεζτζάν δήλωσε: "Γνωρίζουμε τα πάντα. παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και όταν χρειαστεί θα κάνουμε τα απαιτούμενα"

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα κάνει λόγο για συσσώρευση Ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν έχει δημιουργήσει φυλάκια, στα υψώματα κοντά στα σύνορα.

    [11] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ

    Εκτακτη συσκεψη για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Νοτιοανατολική Τουρκία και για την πολυεθνική δύναμη, πραγματοποιείται σήμερα στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Τουρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Οπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη, που θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο, θα παραστούν ο πρωθυπουργός Μεσουτ Γιλμαζ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Καρανταγί, ο υπουργός Εσωτερικών, Ολτάν Γκιουνέι, ο υπουργός Αμυνας Ουλκου Σουνγκουρλου ενώ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Γενι Γιουσγιλ", δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Εμρε Γκιονενσάϊ.

    Πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ αντιμετωπιζει ψυχρά την άμεση κατάργηση της κατάστασης εκτακτου ανάγκης στην περιοχή, με την αιτιολογία ότι δεν έχει λήξει οριστικά η τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε πρόσφατη δήλωση του Mteliqek, σύμφωνα με την οποία, "πριν λήξει ο αγώνας αυτός δεν θα πρέπει να επικρατήσει η χαλάρωση".

    Ο Ντεμιρέλ κληθείς να διευκρινίσει αν με τη δήλωση αυτή εννοεί οτι δεν πρέπει να καταργηθεί η κατάσταση εκτακτου ανάγκης είπε: "Μπορεί να καταργηθεί. Να εφαρμοστούν νέα πράγματα, να εφαρμοστεί κάποια νέα κατάσταση, κάποιο νέο σύστημα. Θα είναι λαθος η χαλάρωση των μέτρων. Εχουν ανέβει στα βουνά και σκοτώνουν τα γυναικόπαιδα, παίρνοντας υποστήριξη απο γειτονικές χωρες και από την Ευρώπη".

    [12] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Τη δυνατότητα της μεταφοράς της έκθεσης του Θησαυρού του Πριάμου στην Αθήνα αλλά και τις επιμέρους πολιτιστικές ενότητες του υπογραφέντος από τον Δεκέμβριο του 1995 διακρατικού μορφωτικού προγράμματος θα συζητήσει αύριο ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού κ Γιώργος Θωμάς με τον Ρώσο υφυπουργό πολιτισμού κ Μιχαήλ Σβιτκόι.

    Ο κ Θωμάς επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την έκθεση του Θησαυρού του Πριάμου στο μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, αρκετές ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ Γιάννη Τζεδάκι καθώς επίσης και από ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού αναμένεται να παραστεί και στα επίσημα εγκαίνια της σημαντικότατης αυτή έκθεσης, που έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και Γερμανίας, οι οποίες διεκδικούν τον Θησαυρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη είσοδο του εκθεσιακού χώρου έχει τοποθετηθεί προμετωπίδα που φέρει σε μετάφραση Πούσκιν τους στίχους της Ιλιάδας "Ακούω τον ήχο που σβήνει του θεϊκού ελληνικού λόγου".

    Η ελληνική αποστολή του υπουργείου πολιτισμού επισκέφτηκε σήμερα στη Μόσχα τα μουσεία Μαγιακόφσκι και Πουμπλιόφ και αύριο θα επισκεφτεί το Μουσείο Τολστόϊ, ενώ του συνεργείο της ΕΡΤ θα κινηματογραφήσει τα εκθέματα του Θησαυρού του Πριάμου. Μεθαύριο η αποστολή θα επισκεφτεί το μουσείο Αγίας Λαύρας στο Ζαγκόρσκ, μιά πόλη έξω από τη Μόσχα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Παρασκευή.

    [13] ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ ΣΤΑ ΈΓΚΥΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ "ΣΤΕΡΝ", "ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ" ΚΑΙ "ΤΑΪΜ"

    Αφιερώματα στον Θησαυρό του Πριάμου, που από σήμερα εκτίθεται στο μουσείο Πούσκιν της Μόσχας δημοσίευσαν πρόσφατα τα έγκυρα γερμανικά περιοδικά "Stern" και "Der Spiegel" καθώς και το αμερικανικό περιοδικό "Time" προβάλλοντας τους δικούς τους ισχυρισμούς σχετικά με τον Ερρίκο Σλήμαν και τις ανασκαφές που έκανε στην Τροία

    Το "Stern", που είχε στο εξώφυλλο του τον Θησαυρό του Πριάμου πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Σλήμαν έκανε ανασκαφές με ειδική άδεια του σουλτάνου και ότι τον μετέφερε έξω από το οθωμανικό κράτος πάλι με την άδεια του. Το περιοδικό "Der Spiegkel" σε πρόσφατο δημοσίευμα tou υποστήριξε ότι οι θησαυροί της Τροίας που μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στη Ρωσία στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου είναι αρχαιότεροι από την Τροία.

    Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε για τον Σλήμαν το περιοδικό Time . Σύμφωνα με το περιοδικό ο Σλήμαν ήταν "λαθρέμπορος", "πολεμοκάπηλος" και "μαυραγορίτης" και έκανε ανασκαφές χωρίς άδεια καταστρέφοντας πολλά πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι δόθηκε άδεια για την εξαγωγή του Θησαυρού υπό τον όρο να δοθούν τα μισά από τα ευρήματα στο μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι ο Θησαυρός, σύμφωνα με τον Όμηρο, είναι 1000 χρόνια αρχαιότερος από την Τροία και δεν ανήκε στους Τρώες αλλά στον βασιλιά Πρίαμο. Το περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας και οι επιστολές του γενικού διευθυντή μουσείων και αρχαιοτήτων Ενγκίν Οζγκέν προς τις γερμανικές και ρωσικές αρχές έμειναν αναπάντητες

    [14] ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ "ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Μυστική επίσκεψη στη Μελβούρνη πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα Τουρκοκύπριος "βουλευτής" του ψευδοκράτους Ντενκτάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας "Νέος Κόσμος", που επικαλείται ως πηγή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων της Αυστραλίας, Παναγιώτη Γιαννούδη. Την ίδια πληροφορία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει μεταδώσει και Τουρκοκυπριακός ραδιοφωνικός σταθμός.

    Πρόκειται για τον "βουλευτή" της "Εθνικής Ενότητας", Εσκμπέρ Σερακιντζίν, την επίσκεψη του οποίου οργάνωσε ο βουλευτής του ALP στην πολιτειακή Ανω Βουλή της Βικτώρια, Τάϊσον Ερέν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ.Ερέν οργάνωσε και συνάντηση του κ.Σερακιτζίν με τη γερουσιαστίνα του ALP, κ.Τσανίτα Κόλινς, ενώ σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό ο Τουρκοκύπριος "βουλευτής" φέρεται να είπε στους Αυστραλούς πολιτικούς "να μην πιστεύουν στην προπαγάνδα των Ελλήνων" και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την κατεχόμενη Κύπρο "για να δουν την πραγματική κατάσταση".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας δήλωσε στον "Νέο Κόσμο" ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τη γερουσιαστή Κόλινς και τους υπόλοιπους πολιτειακούς παράγοντες, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ.Σερακιτζίν, ώστε να έχουν αμφίπλευρη και σωστή ενημέρωση.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [15] ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ" ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο Ε. ΣΛΗΜΑΝ

    Τα εγκαίνια των περίφημων αρχαιολογικών ευρημάτων της Τροίας, του γνωστού "Θησαυρού του Πριάμου", που γίνονται το απόγευμα σήμερα Τρίτη στο μουσείο "Πούσκιν" της Μόσχας, αναζωπύρωσαν τη διένεξη της Ρωσίας με την Τουρκία και τη Γερμανία για την κυριότητα του μοναδικού αυτού aqwaiokocijo} θησαυρού, που γνώρισε τόσες περιπέτειες εδώ και ένα αιώνα, αφότου ήρθε στην επιφάνεια της γης, από τη σκαπάνη του διάσημου αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν.

    Ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Γιεβγκένι Σιντέροφ, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να απαντήσει στο Γερμανό πρέσβη στη Μόσχα κ. Won Stultz, o oποίος κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης του Θησαυρού, αμφισβήτησε στη Ρωσία το δικαίωμα να οργανώσει αυτή την έκθεση. "Δεν είναι ώρα για συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή του Θησαυρού του Πριάμου", δήλωσε ο κ. Σιντέροφ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νόμος στη Ρωσία που να επιτρέπει τις συνομιλίες για την επιστροφή του Θησαυρού. Προσθέτοντας όμως ότι κατατέθηκε στην επιτροπή πολιτισμού της κάτω Βουλής (Δούμα) νομοσχέδιο που αφορά το θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών ευρημάτων που ο Κόκκινος Στρατός μετέφερε από τη Γερμανία, στο τέλος του πολέμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Θησαυρός της Τροίας.

    Νωρίτερα ο Γερμανός πρέσβης είχε πει ότι δεν αποδέχεται να λάβει χώρα το κορυφαίο αυτό γεγονός στη Μόσχα, πριν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για την επιστροφή του Θησαυρού.

    "Ο Θησαυρός της Τροίας ανήκει στον παγκόσμιο πολιτισμό", υπογράμμισε ο κ. Σιντέροφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτός ο Θησαυρός ανήκει τελικά στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την Τουρκία". Για να προσθέσει ότι η χώρα του από το 1993 ακολουθεί μια πολιτική "ανοικτού πολιτισμού" που στόχο έχει να βγουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις αποθήκες.

    Την άποψη ότι η Ρωσία έχει ιστορικά δικαιώματα στο Θησαυρό της Τροίας, εξέφρασε η διευθύντρια του μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα. "Ο Σλήμαν δεν ήταν μόνο Γερμανός. Έζησε 15 χρόνια στη Ρωσία και είχε στενούς δεσμούς με τη χώρα μας, όπως επίσης έζησε αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα. Και είναι ιστορική σύμπτωση να εκτίθενται σήμερα στη Μόσχα τα ευρήματα της Τροίας. Έχει συμπληρωθεί η ιστορική αλυσίδα", είπε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έθεσε κατά το παρελθόν κατ΄επανάληψη θέμα επιστροφής του Θησαυρού στη Γερμανία και πριν από δύο χρόνια ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε προβεί σε διάβημα προς τον Μπορίς Γιέλτσιν. Από την πλευρά της η Αγκυρα, που επίσης διεκδικεί το Θησαυρό του Πριάμου από το 1991, υποστηρίζει ότι η έκθεση θα έπρεπε να εγκαινιαστεί στον χώρο που βρέθηκε, την Τροία και όχι στη Μόσχα. Η δυσαρέσκεια της Τουρκίας, φάνηκε από την απουσία του πρέσβη της στη Μόσχα, στη χθεσινή παρουσίαση του Θησαυρού του Πριάμου. Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, υποσχέθηκε κατά το παρελθόν ότι η πρώτη χώρα στην οποία θα μεταφερθούν τα σπάνια αυτά ευρήματα, μόλις αποφασιστεί η παρουσίασή τους στο εξωτερικό, θα είναι η Ελλάδα, όπου τα είχε μεταφέρει ο Σλήμαν, αμέσως μετά την ανακάλυψή τους.

    "ΣΤΕΝΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

    Πέρασαν εκατό και πάνω χρόνια από τότε που ο Ερρίκος Σλήμαν, αποκάλυψε τους γνωστούς θησαυρούς της Τροίας, σ΄ένα λόφο, κοντά στο σημερινό χωριό Χισαρλίκ, στην περιοχή των Δαρδανελίων, όπου κατά τη γνώμη των περισσότερων σύγχρονων επιστημόνων βρισκόταν η θρυλική Ομηρική Τροία.

    Όμως και σήμερα οι αποκαλύψεις αυτού του διάσημου αρχαιολόγου όπως και η τύχη των θησαυρών που βρήκε, απασχολούν τους ερευνητές και η συλλογή των ευρημάτων του περιβάλλεται από μύθους, θρύλους και κάποτε από ιστορίες αστυνομικού περιεχομένου.

    "Η ζωή και το έργο του Σλήμαν είναι στενά συνδεδεμένα με την Ελλάδα", λέει ο συντηρητής του μουσείου "Πούσκιν" της Μόσχας Βλαντιμίρ Κόλσικοφ. Αγαπούσε πολύ αυτή τη χώρα. Ήταν πραγματικός πατριώτης της Ελλάδας και το δεύτερο μισό της ζωής του το έζησε στην Αθήνα".

    Ο διάσημος γερμανός αρχαιολόγος(1822-1890),μετά από μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα παιδικό του όνειρο, να μάθει τα ελληνικά και να ταξιδέψει στην Ελλάδα, για να επαληθεύσει τον περίφημο Μυκηναϊκό πολιτισμό, που θαύμαζε στα ομηρικά έπη.

    Το 1868, στη διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του στην Ελλάδα, παντρεύτηκε την Ελληνίδα Σοφία Καστρωμένου και το 1871 ταξίδεψε στη Μ.Ασία, όπου άρχισε ανασκαφές, αποδεικνύοντας ότι εκείνο που μέχρι τότε το θεωρούσαν μύθο και πλάσμα της φαντασίας του Ομήρου, ήταν αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Οι κόποι του Σλήμαν δεν πήγαν χαμένοι. Όχι μόνο αποκάλυψε στο υπέδαφος του Χισαρλίκ υπολείμματα της Τροίας, αλλά κατόρθωσε να ανακαλύψει τους φημισμένους Τρωικούς θησαυρούς, έργα σπάνια και αξιόλογα από επιστημονική, πολιτιστική και οικονομική άποψη αντικείμενα. Ο Σλήμαν μετέφερε κρυφά στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα ευρήματά του. Δικαιολογούσε αυτή την πράξη του με το ότι ήθελε να σώσει τους θησαυρούς για την επιστήμη.

    ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, ο Σλήμαν έπρεπε να δώσει τα μισά ευρήματά του στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Ο Γερμανός αρχαιολόγος καταλάβαινε όμως ότι οι θησαυροί δεν έπρεπε να μοιραστούν,αλλά επίσης, αμφέβαλε για τη διατήρηση αυτών των ευρημάτων στην Τουρκία. Γι΄αυτό ακριβώς μετέφερε τους θησαυρούς στην Ελλάδα, ενώ ύστερα από ένα χρόνο δημοσίευσε το βιβλίο του "Αρχαιότητες της Τροίας", το οποίο προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας υπέβαλε μήνυση σε βάρος του. Η δίκη που έγινε, διήρκεσε στην Αθήνα ένα περίπου χρόνο και ο Σλήμαν καταδικάστηκε από το δικαστήριο να καταβάλει αποζημίωση 10.000 φράγκων στην τουρκική κυβέρνηση. Ο Σλήμαν πλήρωσε εθελοντικά 55.000 φράγκα κι έγινε κάτοχος της συλλογής. Αργότερα, χάρισε τη συλλογή του στο Βερολίνο και γι αυτή την πράξη του ονομάστηκε το 1881 επίτιμος πολίτης του Βερολίνου.Ενώ ένα μικρό μέρος της συλλογής, από αγγεία κυρίως, δώρισε και στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας. Και στην ελληνική πρωτεύουσα, έχτισε το "Ιλίου Μέλαθρον", όπου σήμερα στεγάζεται ο Άρειος Πάγος και το χρησιμοποιούσε σαν μόνιμη κατοικία.

    Από το 1939, σχεδόν κανένας δεν είδε τους θησαυρούς της Τροίας, γιατί η Γερμανία κατέταξε αυτά τα αντικείμενα στον κατάλογο ανεκτίμητων καλλιτεχνικών αξιών.Και τον Ιανουάριο του 1941, στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, οι θησαυροί αυτοί μεταφέρθηκαν σε σίγουρο hgsauqovuk\jio, όπου βρισκόταν εκεί ως το Μάιο του 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο Βερολίνο, με απόφαση της σοβιετικής "Επιτροπής Ελέγχου", πολλά μνημεία τέχνης από τα γερμανικά μουσεία,μεταφέρθηκαν στην τότε ΕΣΣΔ, υπό μορφή αποζημίωσης μέρους της ζημίας που υπέστησαν στη διάρκεια του πολέμου από τα Χιτλερικά στρατεύματα. Μεταξύ τους, ήταν και η συλλογή του Σλήμαν.

    Τα πιο αξιόλογα εκθέματά της, πάνω από 260 αντικείμενα από χρυσό, ασήμι,ορεινό κρύσταλλο και πολύτιμες πέτρες, παραδόθηκαν στο μουσείο "Πούσκιν" και τα άλλα 414 κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα παραδόθηκαν στο μουσείο "Ερμιτάζ" της Πετρούπολης, όπου φυλάγονται μέχρι σήμερα.

    Όλη αυτή η συλλογή, κατατάχθηκε στην κατηγορία "ειδικών αντικειμένων", χωρίς δικαίωμα έκθεσης και δημοσίευσης. Για πενήντα και πάνω χρόνια, τη συλλογή αυτή δεν την είδε κανείς, εκτός από μερικούς κυβερνητικούς υπαλλήλους και επιτηρητές.

    Η βασική αιτία της απόκρυψης των θησαυρών του Σλήμαν, ήταν η απαίτηση της Γερμανίας να της επιστραφούν οι θησαυροί του Πριάμου. Όμως την αξίωση αυτή ο Βλαντιμίρ Κόλσικοφ τη χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη. Κάτι που το στηρίζει στους όρους του "Συμφώνου Ειρήνης", που υπεγράφη το 1990 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία. Ένας από τους όρους του συμφώνου, προβλέπει την ισότιμη ανταλλαγή αξιών, που μεταφέρθηκαν από τη μια χώρα στην άλλη, στα χρόνια του Β΄παγκοσμίου πολέμου.

    "Από το 1954, λέει ο εκπρόσωπος του μουσείου Πούσκιν, η χώρα μας επέστρεψε στη Γερμανία 1.200.000 από τα 1.700.000 αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στη Σοβιετική Ένωση μετά τη συντριβή του Ναζισμού. Μεταξύ τους, ήταν και η συλλογή της φημισμένης πινακοθήκης της Δρέσδης, η οποία μάλιστα ανακαινίστηκε πλήρως από τους Ρώσους ειδικούς. Ενώ η Γερμανική πλευρά, επέστρεψε την ίδια περίοδο, πολύ λιγότερα σε σύγκριση αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τους χιτλερικούς. Όμως, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, στο έδαφός της δεν υπάρχει ούτε ένα αντικείμενο από αυτά που μεταφέρθηκαν από τη σοβιετική ένωση. Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα: Που βρίσκονται τότε τα εκατομμύρια έργα τέχνης, που μεταφέρθηκαν από το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της χώρας μας ; Που είναι τα αντικείμενα της φημισμένης "Κεχριμπαρένιας αίθουσας"; Που βρίσκονται οι 1.000 και πάνω θαυμάσιες εικόνες του 13ου έως 18ου αιώνα από το Νόβγκοροτ;

    "Οι χιτλερικοί είχαν δημιουργήσει ειδικό επιτελείο, κάτω από την καθοδήγηση του οποίου ξηλώνονταν και μεταφέρονταν αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς στο Βερολίνο εκατομμύρια ανεκτίμητοι θησαυροί. Έτσι λοιπόν, για καμία ισότιμη ανταλλαγή για την ώρα δεν μπορεί να γίνει λόγος. Γι΄αυτό η συλλογή του Σλήμαν παραμένει στη Ρωσία. Και πιστεύουμε ότι αρχίζει ένα νέο στάδιο στην ιστορία αυτών των θρυλικών μνημείων", καταλήγει ο συντηρητής του Θησαυρού Βλαντιμίρ Κόλσικοφ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 16 April 1996 - 14:32:42