Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (10/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 10 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΙΟΥ

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [03] ANT.ΣΑΜΑΡΑΣ: " ΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ"

  • [04] ΕΡΓΑ 100 ΔΙΣ.ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

  • [05] ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ WARNER BROS.

  • [06] ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ 11 ΜΑΪΟΥ ΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • [07] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ [08] ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ "15" ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ 15-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ [10] ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝΣΗΜΙΤΗ.

  • [11] ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [12] Γ ΦΕΥΣΕΛ:ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

  • [14] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [15] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

  • [16] ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ "ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ" ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥΣΚΙΝ

  • [17] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

  • [18] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [19] ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [20] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΝΤΑΡΚΟ ΑΘΑΝΙΝ

  • [23] ΓΙΑ ΜΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ "ΠΡΑΒΝΤΑ" ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.)

  • [24] Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ: ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΙΟΥ

    Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μακεδονία και τη Θράκη από τις 2 εως τις 5 Μαίου συνοδευόμενος από υπουργούς και υφυπουργούς.

    Ο κ. Σημίτης θα περιοδεύσει σε όλους τους νομούς της περιοχής προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τα προβλήματα του ακριτικού πληθυσμού και να δρομολογήσει λύσεις για θέματα που αποσχολούν Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

    Θα εξαγγείλει προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη συγκράτηση του ακριτικού πληθυσμού στα χωριά του.

    Σύμφωνα με τον περιφεριάρχη Χάρη Τσιόκα που ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ. Σημίτης θα εξαγγείλει και προγράμματα άμεσης υλοποίησης για τον Τουρισμό και τη Βιοτεχνία.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Συνάντηση μισής ώρας είχε ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με τον επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου της Π.Γ.Δ.Μ. στην Αθήνα κ. Αρσόφσκι. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Κακλαμάνης η επίσκεψη του Σκοπιανού αξιωματούχου ήταν περισσότερο εθιμοτυπική αλλά ενημερώθηκε και για την πορεία της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν συζητήθηκε και το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από την Δημοκρατία της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, απάντησε ότι δεν τους απασχόλησε.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν συμφωνεί με την κυβερνητική θέση ότι ήταν μία μη φιλική ενέργεια των Σέρβων προς την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά : "Οπωσδήποτε, ήταν όμως αναμενόμενη" εννοώντας την πίεση της ευρωπαϊκής ένωσης προς την νέα Γιουγκοσλαβία προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά από την κοινότητα.

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης αρνήθηκε να σχολιάσει αν αυτή η ενέργεια ήταν τυχαία ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι Σέρβοι ενόψει του ταξιδιού του κ. Σημίτη στις Η.Π.Α. και την συνάντηση με τον πρόεδρο Κλίντον αφού όπως είπε δεν έχει γνώση των λεπτομερειών.

    Ο κ. Αρσόφσκι επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής πρόσκληση του Σκοπιανού ομολόγου του να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα.

    [03] ANT.ΣΑΜΑΡΑΣ: " ΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ SJOPIYM"

    Καμμιά κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων δεν διαβλέπει o πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς,απο τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ.Σημίτη με τον προεδρο Μπίλ Κλίντον. Αντίθετα, με αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Pqajtoqe_o Ειδήσεων υποστηρίζει ότι "ανοιξε θέμα Δωδεκανήσων" και αφέθηκε ουσιαστικά ελέυθερο το πεδίο στην Τουρκία να επισημοποιήσει τις παράλογες απαιτήσεις της.

    Ο κ.Σαμαράς κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψαν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και καλεί τον κ.Σημίτη να ενημερώσει τη Βουλή για όσα συζήτησε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Προεδρο. Η δήλωση του κ.Αντ.Σαμαρά στο Μ.Π.Ε. έχει ώς εξής: "Ο κ.Σημίτης αντί να κλείσει το θέμα των Ίμια ,ανοιξε θέμα Δωδεκανήσων.Και αντί να ζητήσει να γίνει σεβαστή η τελική πράξη του Ελσίνκι ,ουσιαστικά άφησε ελεύθερο πεδίο στους Τούρκους να πάνε στη Χάγη με το σύνολο των παρανοϊκών απαιτήσεών τους για τα νησιά μας,συμπεριλαμβανομένης και της αποστρατιωτικοποίησής τους.

    "Το συμπέρασμα είναι ότι συρόμαστε σε έναν εφόλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία,ενώ απο την άλλη,εγκαταλείψαμε το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

    "Μετά απ΄όλα αυτά θεωρώ απαραίτητη την ενημέρωση της Βουλής για όσα συζήτησε ο κ.Σημίτης στην Ουάσιγκτον. Είναι χρέος του να το πράξει για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός."

    [04] ΕΡΓΑ 100 ΔΙΣ.ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Την προκήρυξη νέων έργων στα πλαίσια της κατασκευής της Εγνατίας Οδού, ύψους 100 δισ.δρχ. μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τη χθεσινή συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. Παράλληλα ο κ.Πάχτας εξέφρασε αισιοδοξία για μεταφορά της ευθύνης της αξιολόγησης των εν εξελίξει μελετών και έργων από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ χαρακτήρισε το μέχρι σήμερα έργο του Διοικητικού Συμβουλίου θετικό και άξιο της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, μέσα στο 1996 θα υπάρξει απορρόφηση 30 δισ.δρχ., ενώ μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχουν προκηρυχθεί νέα έργα ύψους 100 δισ.δρχ., σε τέσσερις δημοπρασίες, των 20-30 δισ. δρχ. Προτεραιότητα, σε ό,τι αφορά στα νέα αυτά έργα, θα δοθεί κατ'αρχήν στο joll\ti Θεσσαλονίκης-Ηγουμενίτσας και κατά δεύτερο λόγο στην περιοχή της Θράκης.

    Σε ό,τι αφορά στις εν εξελίξει μελέτες η μεταφορά της ευθύνης αξιολόγησής τους από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., σύμφωνα με τον κ.Πάχτα, θα αρχίσει τον Ιούνιο, ενώ αντίστοιχα η μεταφορά της ευθύνης της αξιολόγησης των εν εξελίξει έργων και κατασκευών στην εταιρεία θα αρχίσει στα τέλη Αυγούστου.

    Στη διάρκεια της χρονιάς, επίσης, πρόκειται, όπως εκτιμά ο υφυπουργός, να πληρωθούν οι μελέτες που βρίσκονται σε en]king, ενώ μέχρι το τέλος του Μαΐου θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και στον τομέα της εσωτερικής αναδιοργάνωσης της κεντρικής και των peqiveqeiaj~m υπηρεσιών της εταιρείας. Επίσης, τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση των construction managers (εταιρεία υπεύθυνη για την επίβλεψη των έργων, επί μισθώσει).

    Αναφερόμενος, τέλος, στο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε., ο κ.Πάχτας τόνισε ότι η εικόνα είναι θετική. "Έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια από το Δ.Σ. και νομίζω ότι οφείλουμε να ανανεώσουμε την απόλυτη υποστήριξη και εμπιστοσύνη μας. Είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο με συνοχή, τεχνοκρατική άποψη και επιχειρηματική γνώση και εμπειρία", είπε χαρακτηριστικά.

    [05] ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ WARNER BROS.

    Στην υποβολή μήνυσης σε βάρος της κινηματογραφικής εταιρίας Warner Bros., για την ταινία της "Executive Decision", προσανατολίζεται η Ολυμπιακή Εταιρία.

    Στην ταινία, Τσετσένοι μουσουλμάνοι αεροπειρατές, που έχουν ως βάση την Ελλάδα, απειλούν να ανατινάξουν αεροπλάνο που έχει προορισμό τις Η.Π.Α. Εκπρόσωποι της Ολυμπιακής λένε πως το αεροπλάνο αυτό φέρει το λογότυπο της ελληνικής αερογραμμής.

    Η ταινία, που ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζόμενων στην Πολιτική Αεροπορία, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, χαρακτήρισε "χτύπημα κάτω από τη ζώνη", παρουσιάζει τις ελληνικές αεροπορικές αρχές να βοηθούν τους αεροπειρατές να περάσουν όπλα στο αεροπλάνο.

    Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Δημήτρης Τσάλιας, δήλωσε ότι "έχουμε δώσει εντολή στους δικηγόρους μας στη Νέα Υόρκη να εξετάσουν την υπόθεση και να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία που θεωρείται απαραίτητη, εναντίον των παραγωγών του έργου" και συνέχισε λέγοντας ότι "ποτέ δεν εγκρίναμε την κινηματογράφηση των αεροσκαφών μας, της χώρας μας και του λογότυπου μας".

    Το σενάριο της ταινίας έχει ήδη τροποιηθεί μια φορά, ύστερα από τις αντιδράσεις Αμερικανών αραβικής καταγωγής, που διαμαρτυρήθηκαν ότι το έργο διαιωνίζει αρνητικά στερεότυπα για τους Αραβες.

    [06] ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ 11 ΜΑΪΟΥ ΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Στις 10 και 11 Μαϊου θα διεξαχθεί στην Καστοριά το "2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορικών Σχέσεων και Τουρισμού" που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, υπό την αιγίδα του υπουργείου ΜακεδονίαςΘράκης, και σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας, στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς.

    Στόχος της φετινής διοργάνωσης, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών, Παναγιώτης Παύλου, είναι η συνέχιση και η κατά το δυνατόν bekt_ysg των ιδιαίτερα θετικών περσινών αποτελεσμάτων, με έμφαση στον τομέα του τουρισμού. "Εστω τουριστικά, με μεμονωμένες αγορές από ιδιώτες, η Ρωσία ήταν η χώρα που "κράτησε" φέτος την παραγωγή γούνας στην Jastoqi\" επεσήμανε σχετικά ο κ.Παύλου.

    Στις εργασίες του Συμποσίου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν υψηλά ιστάμενα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και των Επιμελητηρίων της χώρας, καθώς και των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

    Τα εγκαίνια της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας, έχει κληθεί να τελέσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, ένας εκ των τριών υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών ή Ανάπτυξης, Γιάννος Παπαντωνίου, Αλέκος Παπαδόπουλος και Βάσω Παπανδρέου. Η Εκθεση θα λειτουργήσει από τις 5 μέχρι τις 12 Μαϊου, η επίσημη τελετή εγκαινίων, όμως, θα πραγματοποιηθεί στις 7 του μηνός.

    [07] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Μοναδικό στην Ευρώπη θα είναι το νέο Βασιλικό Θέατρο που θα παραδοθεί, "με το κλειδί στο χέρι", όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, τον Ιούνιο του 1997. Το κόστος του έργου που είναι το πρώτο από τα μεγάλα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που βρίσκεται σε τελική ευθεία ανέρχεται στα 5,65 δισεκατομμύρια δραχμές. Η κύρια αίθουσα του θεάτρου θα είναι χωρητικότητας 825 θέσεων ενώ η πειραματική σκηνή, εφόσον θα χρησιμοποιείται, θα έχει χωρητικότητα 120-150 θέσεων.

    Το Βασιλικό Θέατρο, μετά την ολοκλήρωση του, θα στεγάσει την Κεντρική Σκηνή του ΚΘΒΕ και κατά τη διάρκεια του 1997 θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Θα διαθέτει τη σημαντικότερη αίθουσα παραστάσεων με κύρια χρήση το θέατρο πρόζας ενώ θα μπορεί να χρησιμεύει και για άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως χορό, κινηματογράφο, συνέδρια μουσική κλπ. Στο φουαγιέ, το ρουφ γκάρντεν και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου θα πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις καθώς και διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Η ετήσια περίοδος κανονικής λειτουργίας της σκηνής του Θεάτρου θα εκτείνεται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο και ο αριθμός παραστάσεων εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 500 καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα εναλλασσόμενου ρεπερτορίου και πολλαπλών εκδηλώσεων ημερησίως. Παράλληλα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι της Θεσσαλονίκης να μπορέσουν αν προσεγγίσουν το θέατρο, να γνωρίσουν την θεατρική παιδεία και να διδαχτούν την πολιτιστική παράδοση.

    Το συνολικό εμβαδόν των δομημένων χώρων του

    κτιρίου θα ανέρχεται σε 11.200 τετραγωνικά μέτρα, η σκηνή θα είναι ιταλικού τύπου και θα διαθέτει μεγάλες διαστάσεις, το φουαγιέ θα έχει εμβαδόν 2.100 τετραγωνικών μέτρων και οι boghgtijo_ χώροι για τη διοίκηση τους θεάτρου, τους ηθοποιούς και τους τεχνικού θα προσφέρουν άνεση και λειτουργικότητα.

    Ο κ Κοσμόπουλος τόνισε ότι το νέο κτίριο θα είναι νόμιμο από πολεοδομικής άποψης υπογραμμίζοντας ότι το παλιό ήταν αυθαίρετο . "Το έργο θα εκτελεστεί με νόμιμες διαδικασίες και θα νομιμοποιηθούν οι πολεοδομικές auhaiqes_er " επισήμανε ο δήμαρχος. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν θα καταλάβει μεγαλύτερο χώρα από ότι το παλιό αλλά θα φαίνεται μεγαλύτερο γιατί θα ενσωματώσει το υπάρχον αντλιοστάσιο του Οργανισμού Αποχέτευσης.

    Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ο κ Κοσμόπουλος τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συνολικά 85 συμβάσεις για έργα ύψους 30-35 δισεκατομμυρίων και έχουν ανατεθεί 110 μελέτες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Εξάλλου εντός 15 ημερών αναμένεται η κατακύρωση του έργου της αίθουσας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ενώ στα τέλη Απριλίου θα γίνει η ανάθεση για τα έργα της μονής Λαζαριστών και του θεάτρου "Ολύμπιον".

    Εξάλλου ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης κ Καπετανόπουλος τόνισε ότι τρεις ιδιαιτερότητες τους έργου είναι ο ελάχιστος χρόνος παράδοσης, , ο χώρος που θα είναι επαρκής και θα έχει προδιαγραφές ασφάλειας και η υψηλή ποιότητα κατασκευής. Σύμφωνα με τον κ Καπετανόπουλο κανένα τέτοιο θέατρο δεν υπάρχει στην Ευρώπη ενώ υπάρχουν μόνο δύο στις ΗΠΑ.

    [08] ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από του Τούρκους θα είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις των "Υψηλαντείων" που διοργανώνει ο μορφωτικός ποντιακός σύλλογος "Ο Υψηλάντης" στη Νέα Τραπεζούντα της Πιερίας από τις 14 ως τις 21 Απριλίου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις με το έργο του Φίλωνα Κτενίδη "Το Μαυροκόρτς", το έργο "Αθανάσιος Διάκος" και το έργο του Δημήτρη Αθανασιάδη "Η γενοκτονία", αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ και ποδοσφαίρου, αγώνες σκάκι, αρχιερατική λειτουργία, τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, ομιλία του καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ κ Κώστα Φωτιάδη, αυγομαχίες, χορευτικά τραγούδια και ποντιακή βραδιά


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ "15" ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ 15-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Τα αποτελέσματα της ειδικής Διάσκεψης Κορυφής των "15" που έγινε στο Τορίνο στις 29 και 30 Μαρτίου θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλός πρωθυοπουργός, κ.Ντίνι, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο από τις 15 μέχρι τις 19 Απριλίου. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου κατά πάσα πιθανότητα θα απασχολήσει και η πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των "τρελών αγελάδων" στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης ο απολογισμός και οι προοπτικές παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του Τσερνομπίλ, και συζητήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1994 και τη χορήγηση απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προτοιμασία τωνχωρών tgr Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών ομάδων του Σώματος, στις οποίες διαφαίνεται κάποιος σκεπτικισμός και μια στάση γενικότερης αναμονής μέχρις ότου το Συμβούλιο Υπουργών εξειδικεύσει τις γενικές κατευθύνσεις που υπέγραψαν οι 15 αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων στο Τορίνο. Στο μεταξύ, δυσφορία επικρατεί στο Σώμα για την στάση των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίες απέρριψαν συμβιβαστική πρόταση της ιταλικής προεδρίας για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις εργασίες της Διάσκεψης. Αντ'αυτού, οι "15" συμφώνησαν ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμπράξει στενά στις εργασίες της Διάσκεψης, κατά τρόπο ώστε να μπορεί να ενημερώνεται τακτικά και διεξοδικά σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων και ταυτόχρονα να προβάλλει την άποψή του σχετικά με όλα τα υπό συζήτηση θέματα, όποτε το κρίνει σκόπιμο".

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει επίσης την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1994 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει έξι εκθέσεων της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις παρατηρήσεις του Σώματος που συνόδευσαν τις απαλλαγές για την εκτέλση των προϋπολογισμών του 1992 και του 1993. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, καθώς και η σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν σοβαρές παραλείψεις και παρατυπίες, όπως επίσης και όχι πάντοτε ικανοποιητική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις παρατηρήσεις του Σώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει και η συζήτηση της έκθεσης, που αφορά στο κλείσιμο των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου και τις Εγγυήσεις για το 1991.

    Στην ημερήσια διάταξη της 17ης Απριλίου περιλαμβάνεται η εξέταση της "Λευκής Βίβλου" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προετιμασία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για ένταξη στην Ε.Ε., καθώς και συζήτηση sto Σώμα, μετά από δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον απολογισμό και τις προοπτικές των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Ε.Ε. στν περίπτωση του Τσερνομπίλ, 10 χρόνια μετά το μεγάλο πυθρηνικό ατύχημα.

    Υπό εξέταση θα τεθούν επίσης οι εκθέσεις που αφορούν στην αποτελεσματική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και στη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η ετήσια συμλπηρωματική έκθεση για το Ταμείο Συνοχής και η έκθεση σχετικά με την οικονομική και κοινωνική συνοχή ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

    Τέλος, σε συνάρτηση με τη συζήτηση των εκθέσεων που αφορούν τη μετάδοση του AIDS από μεταγγίσεις αίματος και την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάϊμερ, είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί και η πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας για το θέμα των "τρελλών αγελάδων" στη Μεγάλη Βρετανία. Η συζήτηση αυτή, πάντως, αν γίνει, θα έχει προκαταρκτικό χαρακτήρα, διότι δεν έχει υποβληθεί ακόμα η σχετική πρόταση Κανονισμού και δεν υπάρχει, επίσης, η τοποθέτηση των Επιτροπών Γεωργίας και Προϋπολογισμών του Euqyjoimobouk_ou.

    [10] ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ- ΣΗΜΙΤΗ.

    Κλίμα αισιοδοξίας φαίνεται πως διακατέχει την κυπριακή κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

    "Πάρα πολύ σημαντική", χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν κι αυτό δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας πως η προσπάθεια των αμερικανών και η δυνατότητα εκδήλωσης πρωτοβουλίας προχωρούν καλά.

    Επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι ως μια πρώτη εκτίμηση η κυβέρνηση σημειώνει την "επανάληψη για πολλοστή φορά της εκδήλωσης προθέσεως ενδιαφέροντος του Προέδρου των ΗΠΑ, η οποία καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θα επενεργήσουν, ελπίζουμε, επί της τουρκικής αδιαλλαξίας, για ν' ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού, πράγμα το οποίο δεν γινόταν στο παρελθόν".

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του έλληνα ΥΠΕΞ Θ.Πάγκαλου, ο οποίος μίλησε για παράλληλη διαδικασία για το Κυπριακό και το Αιγαίο, ο κ. Κασουλίδης είπε:"Το Κυπριακό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εθνικό θέμα για την Ελλάδα, όμως είναι ένα χωριστό θέμα από τα άλλα θέματα, τα οποία υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επομένως οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού θα διεξάγονται εντελώς ξεχωριστά από τις προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, και άρα, παράλληλα".

    [11] ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Δικαίωση της εξωτερικής πολιτικής της σκοπιανής κυβέρνησης και μήνυμα προς την Αθήνα για το αποτέλεσμα της tym διαπραγματεύσεων για το όνομα, αποτελεί κατά τους χαρακτηρισμούς των σχολίων του κρατικου ραδιοφωνικού σταθμου και της ημιεπίσημης εφημερίδας "Νόβα Μακεντονια" των Σκοπιων, η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ.

    Σε σχόλιο που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η "Νόβα Μακεντόνια", αφού επισημαίνεται ότι εκτός της Ελλαδας και της Αλβανίας η ΠΓΔΜ έχει αναγνωριστεί απο όλες τις γείτονες χωρες υπογραμμιζεται ότι: "Αναγνωρίζοντας τη χωρα μας με το συνταγματικό της όνομα, η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, άθελά της, έδωσε πισωπλατη μαχαιριά, όπως γράφουν τα ελληνικά μεσα ενημερωσης στην Αθήνα αλλά και στην εκστρατεία που ανέλαβε για να αλλάξει την ονομασία της Δημοκρατίας "Μακεδονίας".

    Kaτά την αρθρογραφο, η αναγνώριση με την ονομασία Δημοκρατία "Μακεδονίας" ήταν αναμενόμενη αφού επί 45 χρονια το Βελιγραδι αποκαλούσε με αυτή την ονομασία τη χωρα. Οσον αφορά τη χρονική στιγμή που έγινε η αναγνώριση, τις παραμονές δηλαδή της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλαδας με τον Αμερικανό πρόεδρο, η aqhqocqavor γράφει χαρακτηριστικά: "Αν έγινε συνειδητά ή όχι μονο ο Μιλοσεβιτς το ξέρει". Και το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι η ενέργεια του Μιλόσεβιτς είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη φιλική Αθήνα, ότι δηλαδή: "Ο καιρός των συμμαχιών και διαιρέσεων στα Βαλκάνια έχει περάσει και ότι η μάχη για την αλλαγή του ονόματος είναι χαμένη". Στο ίδιο πνεύμα κινούνταν και σχόλιο που μετέδωσε για το ίδιο θέμα και ο κρατικός ραδιοσταθμός των Σκοπίων. Το σχόλιο προέτρεπε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την αναγνώριση ως ρεαλιστική πράξη που την υπαγορεύουν οι νέες συνθήκες και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και όχι ως πράξη προδοσίας ειδάλως, όπως έλεγε, "θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση". Κατά τον σχολιαστη "η Αθήνα θα βελτιώσει την επιδεινωμένη θέση της στην Ευρώπη και γενικότερα τη διεθνή της εικόνα αν σταματήσει να θετει εμπόδια στη Δημοκρατία "Μακεδονίας" και σταματήσει τους εκβιασμούς για την αποκατάσταση καλων σχέσεων".

    Το μήνυμα της γιουγκοσλαβο-σκοπιανής συμφωνίας είναι σαφές κατέληγε το σχόλιο: "Ο καιρός των συμμαχιών δυο ή τριών κρατών εναντίον ενός είναι πια ξεπερασμένος".

    [12] Γ ΦΕΥΣΕΛ:ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Τα Ηνωμένα Εθνη δε θα δεχθούν οποιουσδήποτε χάρτες τυχον καταθέσει το ψευδοκράτος για τα λεγόμενα χωρικά ύδατα, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φευσέλ

    Σε δηλώσεις του στο Ραφιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου , ο κ. Φευσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη καθοδηγούνται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες ανέφερε είναι ξεκάθαρες σε ότι αφορά τέτοια θέματα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η τουρκική ενέργεια δε θα επηρεάσει τις pqytobouk_er του Κυπριακού.

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    Αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και στις χωρες-μελη της Ισλαμικής Διάσκεψης προκάλεσε η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που συνήψε η Τουρκία με το Ισραήλ.

    Η συριακή κυβέρνηση με ανακοίνωση της πρεσβείας της στην Αγκυρα, αφού υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης, τονίζει ότι ο οργανισμός αυτός έχει αποδοκιμάσει την κατοχή αραβικών εδαφών από το Ισραήλ. Υπογραμμίζει δε ότι ως μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης, η Τουρκία έχει συνυπογράψει της αποφάσεις της βάσει των οποίων απαιτείται από όλες της χωρες-μέλη της Διάσκεψης να μην προχωρήσουν σε πολιτική, στρατιωτική, ή οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ, όσο διαρκεί η κατοχή αραβικών εδαφών από αυτό και αρνείται τα δικαιώματα των Αράβων.

    Η Συρία εύχεται, καταλήγει η ανακοίνωση, η Τουρκία συμμορφούμενη με τις αποφάσεις της Ισλαμικής Διάσκεψης να αναθεωρησει τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ισραήλ.

    Ο Αραβικός Συνδεσμος, δια του βοηθού γενικου γραμματέα του, Μουβαφακ Ελ Αλαφ, χαρακτήρισε την τουρκοϊσραηλινή συμφωνία άμεση απειλή που στρέφεται κατά της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και άλλων αραβικών χωρών. Ο ίδιος τόνισε οτι η συμφωνία αποτελεί ένδειξη των κακών προθέσεων της Τουρκίας σε βάρος των αραβικών χωρών. Ακόμη, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικων, Βελαγετι, δήλωσε ότι η χώρα του "αναμένει εξηγήσεις για την τουρκοϊσραηλινή συμφωνία".

    O πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα, Zvi Elpeleg, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Συρίας, της Αιγύπτου, του Ιράν και του Αραβικού Συνδέσμου, τις χαρακτήρισε ως "εκπληξη". Σε δηλωσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριετ" υπογράμμισε οτι "η συμφωνία δεν στρέφεται εναντιον κανενός". Η διμερής στρατιωτική συμφωνία, τόνισε, αποτελεί ένδειξη καλών προθέσεων και καταλήγοντας υποστήριξε ότι η τουρκοϊσραηλινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας δνε περιλαμβάνει χρήση του εναέριου χωρου των δύο χωρών.

    [14] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την ΠΓΔΜ επισκέπτεται αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστή Τόμας Ντέσλη. Η Αμερικανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της σκοπιανής βουλής Τίτο Πέτκοφσκι, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της εξέλιξης του κοινοβουλευτισμού στη χώρα.

    Ο πρόεδρος της βουλής ενημέρωσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες και εξέφρασε την ευχαρίστηση της κυβέρνησης για την upost^qing που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε, επίσης, ότι με το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πλήρως την νομιμότητα της ΠΓΔΜ.

    [15] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει από τις 13 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λαΐκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσιέν Τσι Τσεν, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Όπως ανακοίνωσε το σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ.Τσι Τσεν θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του Λ.Φερτσκόφσκι, τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον Πρωθυπουργό Μ.Τσερβενκόφσκι.

    [16] ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ "ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ" ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥΣΚΙΝ

    Μια εντυπωσιακή έκθεση με εκθέματα απο τη συλλογή του Ερρίκου Σλήμαν θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Πούσκιν tgr Μόσχας στις 16 Απριλίου. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο "Θησαυρό του Πριάμου" ή "Χρυσό του Σλημαν".

    Οπως ανέφερε ο επιμελητής του Μουσείου κ.V.Tolstikov, στην αίθουσα αρχαιοτήτων πρόκειται να εκτεθουν 259 μικρά αλλά πολύτιμα εκθέματα από χρυσό και ασήμι. Κατά τον κ.Tolstikov, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο διαδήματα που είναι μοναδικά στον κόσμο και αποτελούνται από 16 χιλιάδες μικρά εξαρτήματα.

    Η ρωσική εφημερίδα "Ισβέστια", αναφερόμενη στις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Σλήμαν το 1873, στην περιοχή της αρχαίας Τροίας, επισημαίνει οτι τα ευρήματα αυτά είχε επιχειρήσει να τα πωλήσει σε μεγάλα Μουσεία, όπως Βρετανικό, Ερμιτάζ, Λουβρο, χωρίς όμως ανταπόκριση Τα εκθέματα, κατά τον αρθρογράφο, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία το 1941 και φυλάσσονταν κατ'αρχήν στην Κρατική Τράπεζα της Πρωσίας και στη συνεχεια σε ειδικά προστατευμένο καταφύγιο στην περιοχή του ζωολογικού κήπου το Βερολίνου.

    Το μέρος φύλαξης του θησαυρού του Σλημαν παραδόθηκε στη διοίκηση του σοβιετικού στρατού που εισέβαλε στο Βερολίνο από τον επιμελητή του θησαυρού κ.Ουνφερτσακ.

    Από το σύνολο των εκθεμάτων, τα 414, που ήταν κατασκευασμένα από πηλό και χαλκό, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ερμιτάζ του Λένιγκραντ και τα υπόλοιπα 259 που ήταν κατασκευασμένα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Πούσκιν της Μοσχας.

    Μέχρι το θάνατο του επιμελητή κ.Ουνφερτσακ το 1974, κανείς δεν γνωριζε τίποτε για το θησαυρό. Τότε η σύζυγός του αποκάλυψε ότι τα ευρήματα είχαν μεταφερθεί στην ΕΣΣΔ ενώ μετά από δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας το 1991, αποκαλύφθηκε και επισήμως η φυλαξη του θησαυρού στα ρωσικά μουσεία. Ο πρόεδρος Γιέλτσιν κατά την επίσκεψή του στην Ελλαδα το 1992, είχε δηλωσει οτι η πρώτη χωρα που οφείλει να δει το θησαυρό του Σλήμαν είναι η Ελλαδα, ως τόπος προέλευσης των ευρημάτων. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία της Τουρκίας ενώ στη συνεχεια δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία που διεκδίκησε την επιστροφή του θησαυρου. Στις 25 Απριλίου το 1995 η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ψήφισε αποφαση με την οποία διαφυλάσσονται από διεκδικήσεις για επιστροφή τα αντικείμενα πολιτιστικής αξίας που μεταφέρθηκαν στην ΕΣΔΔ κατά τη διάρκεια του "Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου", καταλήγει η εφημερίδα.

    [17] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Την ανάκληση τεσσάρων Ιρανών διπλωματών από την Αγκυρα ζήτησε η τουρκική κυβένρηση από την Τεχεράνη επικαλούμενη ότι προέβησαν σε ενέργειες που δεν είναι συμβατές με τη θέση. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ τόνισε ότι υπάρχουν κατηγορίες εναντίον αυτών των διπλωματών και πρόσθεσε ότι αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την αποστολή τους στην Τουρκία και πρέπει να ανακληθούν.Σημειώνεται ότι οι τέσσερις Ιρανοί διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι είχαν ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξαν στην Τουρκία φανατικοί ισλαμιστές.

    Στο μεταξύ άρχισαν σήμερα στην Τεχεράνη, την οποία επισκέπτεται τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Τουϊγκάν, ιρανοτουρκικές συνομιλίες. Σε χτεσινή συνέντευξη του ο κ Ακμπέλ είχε τονίσει ότι η επίσκεψη του κ Τουϊγκάν ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο διμερών τακτικών πολιτικών συσκέψεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμη ότι στις συνομιλίες αυτού του είδους συζητιούνται οι διμερείς σχέσεις και όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες καθώς και το θέμα της ανάμειξης των Ιρανών διπλωματών στις δολοφονίες των Τσετίν Εμέτς και Τουράν Ντουρσούν. Η τουρκοϊρανική συνάντηση με αντικείμενο τα προξενικά θέματα που είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Απριλίου στην Αγκυρα αναβλήθηκε λόγω της διαπίστωσης ότι απαιτούνται περαιτέρω προετοιμασίες.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Επενδύσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων προτίθεται να κάνει στη Βοσνία ο τουρκικός όμιλος επιχειρήσεων "Καρ", που δραστηριοποιείται στους τομείς τροφίμων , επίπλων, οικοδομών και τραπεζών. Ηδη έχει υπογραφεί, τις ημέρες που πέρασαν, μία συμφωνία συνεργασίας με την μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων της Βοσνίας, την Agrocomerc. Ακόμη η "Κάρ" έχει υπογράψει συμφωνία και έχει συνεταιριστεί με ποσοστό 50% με την εταιρεία "Σιπαντ", που δραστηριοποιείται στους τομείς επίπλων, ηλεκτρονικών και biolgwamij~m προϊόντων.

    Η υπουργός προεδρίας και αντιπρόεδρος της τουρκοβοσνιακής μεικτής οικονομικής επιτροπής, Ιμρέν Αϊκούτ, επισκέπτεται από χτες τη Βοσνία, όπου συμμετέχει στη συνάντηση της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης. Η κ Αϊκούτ πρότεινε στους συνέδρους την υλοποίηση κοινών σχεδίων για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας.

    [19] ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του, στις 3 Οκτωβρίου 1995, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Στις 12 Απριλίου θα επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ, μετά από πρόσκληση του Κροάτη ομολόγου του Φράνιο Τούτζμαν, προκειμένου να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ύστερα μάλιστα και από την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για εξομάλυνση των σχέσεων Σκοπίων-Βελιγραδίου.

    [20] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΝΤΑΡΚΟ ΑΘΑΝΙΝ

    Ελεύθερος αφέθηκε προχθες ο Ντάρκο Αθανιν που κρατούνταν στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου κατηγορούμενος για την δολοφονία του αλβανού Εμβέρ Χάντρι, το 1990 στις Βρυξέλλες. Ο Ντάρκο Αθανιν είχε συλληφθεί από τις Ελληνικές αρχές ύστερα από ένταλμα της Βελγικής Ιντερπολ και στην συνέχεια το παρέδωσαν στις Γιουγκοσλαβικές αρχές. Η εκδοση του Αθανιν στο Βελιγράδι είχε προκαλέσει dipkylatij| επιεισόδιο μεταξύ Βελγιου και Ελλάδας, αφού το Βελγιο ζητούσε να εκδοθεί σ'αυτό ο Αθανιν.

    Οι δικηγόροι του Αθανιν δήλωσαν ότι μεχρι προχθές το Βελγικό δικαστηριο δεν είχε αποστείλε στο Βελιγραδι κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

    [23] ΓΙΑ ΜΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ "ΠΡΑΒΝΤΑ" ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων κατηγορεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν η ρωσική εφημερίδα "Πράβντα".

    Σε δημοσίευμά της παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας και σημειώνει: "Παρά τους ισχυρισμούς του κ.Γιέλτσιν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να συμπεριλάβουν και τις τιμές, από τον Ιανουάριο του 1992 η αύξηση των τιμών ξεπέρασε κατά τέσσερις φορές την αύξηση των μισθών. Για παράδειγμα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέχρι σήμερα κατά 12.000 φορές, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18.000 φορές και, τέλος, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 15.000 φορές". Πριν από πέντε χρόνια, συνεχίζει η εφημερίδα, η Ρωσία κατείχε παγκοσμίως την πέμπτη θέση όσον αφορά την ετήσια παραγωγή της, ενώ σήμερα βρίσκεται στην δέκατη θέση. Παράλληλα, 13 εκατομμύρια Ρώσοι είναι άνεργοι, ο αριθμός των oqvam~m παιδιών ξεπερνάει τις 115.000, ενώ το 60% των μαθητών υποφέρουν από λευχαιμία λόγω της κακής διατροφής. Όπως καταλήγει η εφημερίδα, τα τελευταία πέντε χρόνια η χρηματοδότηση της επιστήμης από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί κατά 10 φορές, με αποτέλεσμα η Ρωσία να διαθέτει σήμερα κατά ένα εκατομμύριο λιγότερους επιστήμονες.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.)

    [24] Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ: ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΠΗΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

    Είναι δυνατό, στη σύγχρονη πολιτική ζωή, να έρθουμε κοντά στα γεγονότα που συγκλόνησαν την Αθήνα, στην διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου; Είναι δυνατό να ιδούμε την πολιτική δράση των ανδρών εκείνων που καθόρισαν την εξέλιξη των γεγονότων σα να είμασταν οι θεατές τους; Είναι δυνατόν, διαβάζοντας τους πολιτικούς λόγους, όπως έχουν καταγραφεί στα κείμενα, να τους μεταφέρουμε στο δικό μας ιστορικό παρόν; Είναι δυνατόν, με άλλα λόγια, η αρχαία ιστορία να γίνει κάτι τόσο ζωντανό ώστε να σπάζει το φράγμα του χρόνου; Η απάντησε σε όλα τούτα τα ερωτήματα είναι ένα μεγάλο "ναι". Και τούτο το "ναι" μας το λέγει ένα πρόσωπο που έχει ταυτίσει την ζωή του, τον εαυτό του, με την ελληνική αρχαιότητα. Το λέγει η ιστορικός και ακαδημαϊκός Jecqueline de Romilly. Το λέγει μέσα από τις σελίδες του "Αλκιβιάδη". Είναι το πρόσφατο βιβλίο της.

    Ο Αλκιβιάδης. Η πιο αμφιλεγόμενη πολιτική παρουσία στην Αθήνα του 5ου αιώνα. Ο Αλκιβιάδης, αριστοκράτης, ωραίος, ευφυής, δεινός ρήτορας αλλά και αυθάδης, aloqakist^r, καιροσκόπος. Ο Αλκιβιάδης που συλλαμβάνει το μεγάλο σχέδιο να επεκτείνει την ηγεμονία των Αθηνών σε ολόκληρη την Μεσόγειο, κατακτώντας την Σικελία, αλλά και που προδίδει την Αθήνα φανερώνοντας στους προαιώνιους εχθρούς της, τους Σπαρτιάτες, πως μπορούν να την χτυπήσουν, είναι ο πολιτικός που κινεί το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλίδας ιστορικού.

    Με τον Αλκιβιάδη έχουμε πια το πολιτικό γεγονός της διαδοχής του Περικλή. Τον διαδέχεται και μαζί με τον Αλκιβιάδη-διάδοχο ακολουθούν τα προβλήματα των διαδόχων. Και αυτά οδηγούν στην πολιτική καταστροφή της αθηναϊκής δημοκρατίας αλλά και στην στρατιωτική ήττα της Αθήνας.

    Το δημοκρατικό πολίτευμα φθείρεται από τα "σκάνδαλα". Ενοχοποιείται ο Αλκιβιάδης, του ζητούν εξηγήσεις. Απειλείται με δίκη και καταδίκη. Ετσι καταφεύγει στη Σπάρτη. Και εκεί, σ'έναν λόγο μοναδικής ρητορικής επιδεξιότητας γίνεται υμνητής της προδοσίας της πατρίδας του στο όνομα της αγάπης του γι'αυτή την ίδια την πατρίδα του ! Προδίδω την πατρίδα μου, γιατί την αγαπώ, λέγει στους Σπαρτιάτες ο Αλκιβιάδης.

    Ας ακούσουμε το λόγο του, όπως τον αποδίδει ο Θουκυδίδης(92.2-4) και όπως ζωντανά μας μεταφέρει η απλή και άμεση γλώσσα της J. de Romilly :

    ''Σας ζητώ να μην με κρίνετε αρνητικά αν, εγώ, που όλοι αναγνώριζαν πριν ότι αγαπούσα την πατρίδα μου, βαδίζω τώρα με τους πιο μεγάλους εχθρούς της, με όλες μου τις δυνάμεις, emamt_om της χώρας μου. ....., Οι μεγαλύτεροι εχθροί της Αθήνας δεν είναι αυτοί που, όπως εσείς, έβλεπαν στην Αθήνα έναν εχθρό, αλλά εκείνοι που εξαναγκάζουν τους φίλους της να γίνουν εχθροί της. ......, δεν είναι αλήθεια ότι έχω σήμερα πατρίδα και ότι βαδίζω εναντίον της. Αντίθετα, έπαυσε να είναι πατρίδα μου και θέλω να την ξαναβρώ. Και αγαπούμε την πατρίδα μας όχι όταν, αφού άδικα την χάσαμε, αρνούμαστε να στραφούμε εναντίον της, αλλά όταν, με όλα τα μέσα και με πόθο έντονο, προσπαθούμε να την ξαναβρούμε''.

    Εκπληκτικός Αλκιβιάδης, γράφει η Γαλλίδα ιστορικός. Ακούγοντάς τον, ορθώνεται η μορφή του ως παράδειγμα πατριώτου τη στιγμή, ακριβώς, που ετοιμάζεται να καταστρέψει τη χώρα του.

    Πόσες φορές και σε πόσες χώρες στα σύγχρονα χρόνια, δεν είδαμε το φαινόμενο να συμμαχούν όσοι προδίδουν, με τους έξω εχθρούς, οι οποίοι επιβουλεύονται τη χώρα, για να σώσουν, όπως ισχυρίζονται, τον τόπο. Δε θα καταλάβουμε τη σημασία των λόγων του Αλκιβιάδη, τονίζει η Γαλλίδα ιστορικός, εάν δε θυμηθούμε τούτο: όταν ο Ελληνας μιλάει, μιλάει πάντα για όλες τις εποχές. Και τα λόγια του Αλκιβιάδη έχουν νόημα που ξεπερνά το ιστορικό τους πλαίσιο και φθάνουν ως εμάς και σε όλους εκείνους που έζησαν πριν από εμάς και τους διάβασαν.

    Παρουσιάζεται πατριώτης ο διάδοχος του Περικλή. Η προδοσία του όμως μεγάλη. Ηταν πολιτικός ηγέτης στην Αθήνα, και, ως ηγέτης, γνώριζε όλα όσα αφορούσαν την ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια θα λέγαμε σήμερα, των Αθηνών. Δεν ζητεί απλά πολιτικό άσυλο στους εχθρούς των Αθηναίων. Προσφέρεται να τους πληροφορήσει, να τους βοηθήσει με όσα γνωρίζει, για την καλύτερη εξολόθρευση των αθηναϊκών δυνάμεων. Και, αποτιμώντας την πράξη του με τα δικά μας, σημερινά, δεδομένα, η J. de Romilly παρατηρεί: οι πληροφορίες του Αλκιβιάδη άλλαξαν τον ρου της ελληνικής Ιστορίας. Οσα και να είναι τα παραδείγματα που μας κάνουν να σκεφθούμε αναλογικά πράκτορες που πέρασαν στην Ανατολή ή τη Δύση, επιστήμονες ατομικής ενέργειας ή στρατιωτικούς, ποτέ προδοσία δε προσέφερε περισσότερα στον εχθρό.

    Να σταματήσουμε εδώ. Ο Αλκιβιάδης, προδότης, θα κληθεί το 411 π.Χ από τους Αθηναίους να γυρίσει πίσω. Δεν επιστρέφει αμέσως. Επιστρέφει τέσσερα χρόνια αργότερα. Η πολιτική κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη. Περίμενε. Φοβόταν ακόμη. Επρεπε να συσπειρώσει τους δικούς του. Και επιστρέφει θριαμβευτικά το 407 π.Χ. Πως να αφήσει κανείς το βιβλίο από τα χέρια;

    Με ανάμεικτα αλλά έντονα συναισθήματ παρακολουθούμε τα γεγονότα του 5ου αιώνα. Θαυμάζουμε και μελαγχολούμε. Θαυμα΄ζουμε το Θουκυδίδη και στη συνέχεια τον Ξενοφώντα. Μελαγχολούμε όταν αναλογιζόμαστε ότι οι χαρακτήρες των ανθρώπων είναι παντού και σε όλες τις εποχές, ίδιοι. Οταν συνειδητοποιούμε ότι την πολιτική ζωή την καθορίζουν οι ίδιες σταθερές: η προσωπικότητα, το ήθος, ο χαρακτήρας των προσώπων που άσκησαν, ασκούν ή επιδιώκουν να ασκήσουν εξουσία. Και μελαγχολούμε όταν τα πολιτεύματα, σε όλες τις χώρες, ορθά στις θεωρητικές τους αρχές, πάσχουν συχνά και νοσούν όχι εξαιτίας των αρχών αυτών αλλά από τους ανθρώπους που καλούνται να τις εφαρμόσουν.

    Αξίζει τον κόπο να προσέξουμε τους στοχασμούς της Γαλλίδας ιστορικού. Είναι ανεξάντλητος πλούτος γνώσεων και διδαγμάτων ο αιώνας του Περικλή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 10 April 1996 - 14:20:33