Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (01/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 1 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ- ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ- ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις βραχονησίδες"

  • [02] ΓΙΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Ν.Δ.

  • [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΣΟΥΗΔΙΑ

  • [04] ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [06] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:"Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

  • [07] ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

  • [08] ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [09] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΞΙ ΧΩΡΩΝ

  • [11] ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [12] ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • [13] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ

  • [15] ΟΧΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [16] ΕΝΑΣ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • [17] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [18] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

  • [19] ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 96

  • [20] ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

  • [21] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΣΤΟΝ Ο.Π.Π. "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97"

  • [22] ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [23] Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ- ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις βραχονησίδες"

    "Η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις βραχονησίδες" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα θα απαντήσει με ρηματική διακοίνωση στην διαμαρτυρία της Τουρκίας για το γεγονός ότι ο Έλληνας βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος ανέβηκε χθες στην Ιμια και φρόντισε τα ζώα του".

    Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι "η χώρα μας δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο να παίξει ρόλο μεσολαβητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Κλίντον είναι πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας που ασκεί επιρροή αλλά και η Ελλάδα έχει τις δικές της θέσεις" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος δε σε επιστολή του κ. Κλίντον προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο κ. Ρέππας είπε ότι η επιστολή αυτή αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν παίρνει θέση στην ουσία των θεμάτων. "Απλώς αναφέρεται περιγραφικά στα θέματα που πρόκειται να συζητήσουν στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] ΓΙΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Ν.Δ.

    Για "εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μαγγίνας αναφερόμενος στο θέμα των νέων διπλωματικών προκλήσεων της Αγκυρας η οποία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας επειδή ο ακρίτας βοσκός της Ιμια Αντώνης Βεζυρόπουλος ανέβηκε χθες στο νησί συνοδεία λιμενικών σκαφών για να φροντίσει τα ζώα του.

    Ο κ. Μαγγίνας τόνισε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης επέτρεψαν στους κ. Ντεμιρέλ και Γιλμάζ να εμφανίζονται ως αδικημένοι ειρηνοποιοί. "Καλούμε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αυθαίρετες μέχρι και κωμικές αντιδράσεις της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγγίνας.

    [03] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΣΟΥΗΔΙΑ

    "Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και εάν το θέμα δε λυθεί μέσω διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, τότε βεβαίως θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Πιερ Σιορί, από τη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στις βραχονησίδες Ιμια και την ελληνική πρόταση για παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ.Σιορί βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος της σουηδικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις του δήμου Καλαμαριάς για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του ειρηνιστή Σουηδού ηγέτη Ούλοφ Πάλμε.

    "Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με δημοκρατκό διάλογο", είπε ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι με τον όρο "δημοκρατικός διάλογος" εννοεί και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα "πολύ θερμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή", αλλά και ότι "ίσως δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε τα γεγονότα παραπάνω από όσο πρέπει". Ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών τάχθηκε επίσης κατά της επίδρασης οικονομικών συμφερόντων στη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το θέμα ελληνοτουρκικής διένεξης.

    [04] ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Μια απλή και σεμνή προτομή, απόλυτα ταιριαστή στο ήθος και τον πολιτικό λόγο του αείμνηστου ειρηνιστή Σουηδού ηγέτη, Ούλοφ Πάλμε, συντροφεύει από το μεσημέρι το παιχνίδι των παιδιών και τον περίπατο των μεγάλων σε ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά, που επίσης από σήμερα φέρει το όνομα του αξέχαστου αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να τιμήσει τη ζωή και την προσφορά του αδικοχαμένου ηγέτη της ειρήνης ο Δήμος Καλαμαριάς, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του. Παράλληλα, και σε συνεργασία με τον Δήμο Στοκχόλμης, στην Καλαμαριά πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει Ιδρυμα Ούλοφ Πάλμε, που ως στόχο θα έχει την διάδοση, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου ιδρύματος της Σουηδίας, του οράματος του για την κατοχύρωση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ λαών, κρατών και εθνών, την προστασία της φύσης και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ούλοφ Πάλμε έγιναν το μεσημέρι μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης από τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θρασύβουλο Λαζαρίδη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Πιερ Σιορί, του δημάρχου Στοκχόλμης, Ματς Χουλτ, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, βουλευτών και εκατοντάδων δημοτών της Καλαμαριάς, που με τις ομιλίες τους ανανέωσαν τους όρκους φιλίας και κοινού αγώνα του ελληνικού και του σουηδικού λαού για την επικράτηση και τη διασφάλιση της δημοκρατίας.

    "Ο Ούλοφ Πάλμε απέδειξε ότι το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ο απλός πολίτης. Και εμείς όλοι μαζί θα μεταφέρουμε το μήνυμα του, πως η δημοκρατία είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει για τον άνθρωπο και θα δώσουμε την υπόσχεση ότι η ειρήνη και η συνεργασία των λαών μας θα συνεχιστούν", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών.

    Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο του χαιρετισμού του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο ξεχωριστό πολιτικό ήθος του Ούλοφ Πάλμε και στην ζωτική συμβολή του στην αποτίναξη της επτάχρονης δικτατορίας. "Με ευγνωμοσύνη θα θυμόμαστε ότι η Σουηδία ήταν το καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων αγωνιστών της δημοκρατίας. Και για το λαό της Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης οι παρακαταθήκες αυτού του μεγάλου ηγέτη θα είναι πάντα παρακαταθήκες για το μέλλον", υποσχέθηκε ο κ.Πετσάλνικος διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι "ο Ούλοφ Πάλμε θα είναι πάντα παρών στις σκέψεις και τη μνήμη μας".

    Ιδιαίτερη μνεία στην υποστήριξη που είχε παράσχει ο αδικοχαμένος Σουηδός ηγέτης και η παράταξή του στον αντιδικτατορικό αγώνα και ειδικά στον Ανδρέα Παπανδρέου έκανε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και προσωπικός φίλος του Ούλοφ Πάλμε, Γιώργος Παπανδρέου. "Δεν μπορώ να ξεχάσω τον Πάλμε όταν μου έλεγε ότι δεν μπορεί να διαννοηθεί την Ελλάδα, την κοιτίδα της δημοκρατίας υπό καθεστώς δικτατορίας", τόνισε ο κ.Παπανδρέου στο μήνυμά του, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Μακεδονία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτόν τον μεγάλο ηγέτη". Ταυτό-χρονα ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε πρόσκληση "να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να συνε-χίσουμε το έργο του. Η ζωή του Ούλοφ Πάλμε ήταν μια υπενθύμιση ότι η ζωή μπορεί να είναι ένα χαμόγελο. Ηταν, σεμνός, απλός, δημοκράτης. Περπατούσε ανάμεσα στους πολί-τες ισότιμα. Και αυτή του την απλότητα την πίστεψε τόσο, ώστε τελικά έχασε τη ζωή του".

    Σημαντικό ρόλο στη διάδοση του οράματος του Ούλοφ Πάλμε, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου του δημάρχου Καλαμαριάς και της σουηδικής αντιπροσωπείας, που προηγήθηκε των αποκαλυπτηρίων, καλείται να επιτελέσει το ομώνυμο Ιδρυμα που συστήνεται στην Καλαμαριά με πρωτοβουλία των κυρίων Λαζαρίδη και Χουτς. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προβλέπεται να υπάρξει σύνδεση των δύο Ιδρυμάτων Ούλοφ Πάλμε, για προώθηση σε επίπεδο πόλεων κίνησης ανάλογης της πρωτοβουλίας των Εξι ηγετών για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, της οποίας είχε πρωτοστατήσει ο Σουηδός ηγέτης και ο πρώην πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ.Λαζαρίδης τόνισε ότι οι Δήμοι δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η πρωτοβουλία των "Εξι" ήταν ένα ανεπανάληπτο ιστορικά γεγονός που δεν μπορεί να βρει μιμητές με τη μορφή που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν. Εξέφρασε όμως την ευχή για την ανάπτυξη ενός κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την προβολή των ιδεών των "Εξι" και την καθιέρωσή τους στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο.

    Από την πλευρά του ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της χώρας του να συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα ενάντια στα πυρηνικά όπλα και το αίτημά της για καθορισμό "ημερομηνίας λήξεως" τους, εκτιμώντας ότι για την επίτευξη της παύσης αρχικά των πυρηνικών δοκιμών και της μείωσης και τελικής καταστροφής των πυρηνικών όπλων θα χρειαστούν τουλάχισοτν 15 χρόνια.

    [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του από την εξέλιξη της ομογένειας στις ΗΠΑ και τις θετικές συνέπειες της ανάπτυξης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων, εξέφρασε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, κ.Τζουλιάνι, στη χθεσινή μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

    "Η ομογένεια πηγαίνει προς το καλύτερο. Οι Ελληνες στις ΗΠΑ ανεβαίνουν κατακόρυφα στον τομέα της παιδείας, των επιχειρήσεων και της πολιτκής και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και τιμητικό για τον ελληνικό λαό. Οι νέες γενιές, όπως είναι φυσικό, βγαίνουν καλύτερες. Οι γονείς τους, οι πρώτοι μετανάστες, είχαν τη λαχτάρα να δώσουν στα παιδιά τους τη μόρφωση και η μεθεπόμενη γενιά θα βγει ακόμη καλύτερη. Υπάρχει γενικά μια προς το καλύτερο εξέλιξη της ομογένειας η οποία την καθιστά περισσότερο δυνατή και αποτελεσματική σε μια προσπάθεια στήριξης των εθνικών μας δικαίων¨, επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

    Καταλήγοντας, ο κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για την αγάπη του προς την ομογένεια, ενώ επεσήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας του μητροπολιτικού κέντρου και των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού. "Πάντοτε η καρδιά μας είναι κοντά τους. Τους υπολογίζουμε, τους χρειαζόμαστε και θα πρέπει πάντοτε να συνεργαζόμαστε για τον κοινό αγώνα, που δίνουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:"Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

    Την ιδιαίτερη σημασία του φετινού εορτασμού της επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος, από τη Νέα Υόρκη, όπου χθες παραβρέθηκε στη μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου και στις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις.

    "Η σημασία της ημέρας είναι διπλή. Από τη μια μεριά να τιμούμε όλους εκείνους που ανέλαβαν το σημαντικό έργο της απελευθέρωσης της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό. Και από την άλλη να ενδυναμώνουμε τη βούλησή μας, τη θέλησή μας, την ενότητά μας για να διατηρήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας μας. Φέτος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αυτός ο εορτασμός, διότι έρχεται μετά από πρόσφατες απειλές και διεκδικήσεις της Τουρκίας", δήλωσε ο κ.Ρωμαίος.

    Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε σήμερα για τη Βοστώνη, όπου θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της θεμελίωσης βιβλιοθήκης με την επωνυμία "Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος".

    [07] ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ συνολικής αξίας 4 εκατομμυρίων μάρκων θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης.

    Όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι δύο τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα είναι ο δεύτερος κατά σειρά μέτοχος της Εμπορικής τράπεζας των Σκοπίων και θα κατέχει το 7% του κεφαλαίου της.

    Με την συμφωνία εγκρίνεται επίσης και η χορήγηση στην Εμπορική Τράπεζα της ΠΓΔΜ δανείου ύψους 11 εκατομμυρίων μάρκων, με περιθώριο επιστροφής εντός 6 ετών και περίοδο χάριτος 15 έως 18 μηνών. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστροφής του με τη μορφή μετοχών της τράπεζας.

    [08] ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ιατρικά μηχανήματα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα χορηγήσει η Ιαπωνία στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Όπως δήλωσε στην σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ ο υφυπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας Ίλια Πετρούσεφσκι, η βοήθεια αυτή αποτελεί σημαντική διευκόλυνση για την λειτουργία του τομέα της υγείας της ΠΓΔΜ, ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έλλειψη κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού.

    Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς την ΠΓΔΜ με στόχο τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας της. Γι' αυτό τον σκοπό κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα Σκόπια θα επισκεφτεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τις ανάγκες των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προσπαθειών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να εκσυγχρονίσει το Υγειονομικό σύστημα της χώρας, τον προηγούμενο μήνα στο Κρατικό Νοσοκομείο των Σκοπίων εγκαταστάθηκε ο πρώτος και μοναδικός στη χώρα μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος θα διευκολύνει εκατοντάδες σκοπιανούς πολίτες, που για την εξέτασή τους κατέφευγαν στο εξωτερικό και κυρίως στο Βελιγράδι και την Θεσσαλονίκη.

    [09] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα του ελληνοαμερικανικου λόμπυ αποδίδει η εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου την αρνηση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Τουρκία την πώληση 10 στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου "Κομπρα".

    Σε ανταπόκρισή της απο τη Νέα Υόρκη και με τίτλο "Η Ουάσιγκτον καθηλωμένη μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας" και υπέρτιτλο "Πονοκέφαλος για τα "Κόμπρας" τονίζει μεταξύ άλλων. "Οι επιδέξιοι χειρισμοί του Ελληνικής καταγωγής Δημοκρατικού γερουσιαστή Πωλ Σαρμπανη, εξασφάλισαν την υποστήριξη του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την υπογραφή 21 γερουσιαστών οι οποίοι με επιστολή τους στον Πρόεδρο Κλίντον επεισαν με τα επιχειρηματά τους ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα "Κόμπρας" για επιθέσεις εναντιον του Κουρδικού πληθυσμού και συνεπώς θα έπρεπε να απαγορευτεί π πώληση των ελικοπτερων αυτών. Τελικά έτσι και έγινε και ο Τουρκος Πρόεδρος Ντεμιρέλ εισέπραξε την άρνηση των Αμερικανων για την πώληση των ελικοπτερων κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, σημειώνει η εφημερίδα.

    Σε αντιστάθμισμα οι Αμερικανοί πρότειναν στον Τουρκο Πρόεδρο, συνεχίζει η εφημερίδα, την πώληση τριων φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού αλλά το καλά οργανωμένο λόμπυ των Ελληνοαμερικανών ήδη αντέδρασε προς το Πεντάγωνο, ισχυριζόμενο ότι οι φρεγάτες αυτές οι οποίες είναι εξοπλισμένες με πυραυλικά συστήματα θα επητηρούν το Αιγαίο, εκεί όπου ξέσπασε η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΞΙ ΧΩΡΩΝ

    Ολοκληρωνεται σήμερα η διήμερη συναντηση που πραγματοποιείται στα Τίρανα, των υπουργών Αμυνας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Το θέμα που απασχολεί τους υπουργούς Αμυνας είναι η περιφερειακή ασφάλεια στα νότια της Βαλκανικής και οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας των χωρών με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας.

    Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συμβάλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια της περιοχής και την προθυμία της να συνεργαστεί για την επίτευξη αυτού του σκοπού τόσο με τις βαλκανικές χώρες όσο και με το ΝΑΤΟ. "Η χώρα μας λαμβανει μέτρα για την ασφάλειά της και ταυτόχρονα συμβάλει στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής", τόνισε ο Μπερίσα.

    Χαρακτήρισε την συναντηση των υπουργών Αμυνας ως "μια ξεχωριστή ευκαιρία" που δίδει τη δυνατότητα "να συλλογιστουμε όλοι περί ενός νέου οράματος για τη βαλκανική ασφάλεια και συνενόηση" και τόνισε την ανάγκη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με τις υπολοιπες βαλκανικές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Συνεργασία για την ειρήνη".

    Ο Αλβανός Πρόεδρος επισήμανε ότι η συνάντηση στα Τίρανα των υπουργών Αμυνας, "δεν στρέφεται εναντίον καμιας χωρας που δεν παραβρίσκεται στη συναντηση". Ο κ.Μπερίσα υπογραμμισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που πρέπει να έχουν παρόμοιες συναντήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου επανέλαβε την πάγια θέση της αλβανικής κυβέρνησης, για την ανάγκη δηλαδή της έναρξης διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου παρουσία τρίτης πλευράς και τη συσχέτιση της προόδου των συνομιλιών αυτών με τη διεθνή αναγνώριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Ο υπουργός Αμυνας Σαφέτ Ζουλιάλι σε δηλώσεις του τόνισε ότι, "το γεγονός ότι η Ελλαδα, αν και προσκλήθηκε δεν συμμετέχει στη συναντηση των Τιρανων, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ήδη καλές ελληνοαλβανικες σχέσεις".

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουϊλλιαμ Πέρυ επαίνεσε την πρωτοβουλία των Τιράνων για τη διεξαγωγή της διάσκεψης, χαρακτηρίζοντάς την ευκαιρία για την εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή.

    [11] ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σε τέσσερις βασικούς άξονες συνεργασίας θα κινηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών,που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια τον προσεχή Ιούνιο.

    Στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στη βουλγαρική πρωτεύουσα,σε επίπεδο διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών,αποφασίστηκε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν την πρώτη αυτή διαβαλκανική συνάντηση είναι η συνεργασία,στις μεταφορές,στις τηλεπικοινωνίες,το εμπόριο και η κοινή προσπάθεια στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι εννέα βαλκανικών χωρών,ενώ η Σλοβενία,που δεν θεωρείται βαλκανικό κράτος,θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην συνάντηση του Ιουνίου.

    [12] ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Τα Ελληνικά προϊόντα και οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτοι στις αγορές της Ουκρανίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Οδησσό στο πλαίσιο της πρώτης Εκθεσης Ελληνικών Προϊόντων, που διοργάνωσαν η HELEXPO-ΔΕΘ και ο Ελληνο-Ουκρανικός Σύνδεσμος.

    Την έκθεση, που έγινε από 21-25 Μαρτίου επισκέφθηκαν περισσότεροι από 15.000 άτομα και πήραν μέρος 65 ελληνικές επιχειρήσεις, καθαρά εξαγωγικού προσανατολισμού, τα προϊόντα των οποίων κρίθηκαν από τους Ουκρανούς επιχειρηματίες ως υψηλής ποιοτικής στάθμης και σε απολύτως ανταγωνιστικές τιμές.

    Η Εκθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στην πόλη όπου το 1814 ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επιχειρηματικούς κύκλους της Οδησσού, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα εδώ και αιώνες.

    Η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου ήταν πολυάριθμη, αφού οι Ελληνικής καταγωγής επισκέπτες προέρχονταν όχι μόνο από την Ελληνική παροικία που αριθμεί τους 15.000 αλλά και από πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας όπως το Κιέβο, το Χάρκοβο, τη Σεβαστούπολη και τη Μαριούπολη.

    Οι Ελληνικές εταιρείες που πήραν μέρος στην έκθεση δραστηριοποιούνται στους τομείς των δομικών υλικών, των τροφίμων και των ποτών, των χημικών, των πετρελαιοειδών, των επίπλων, του μαρμάρου, των λιπαντικών, των μηχανημάτων και των ειδών ένδυσης.

    Από Ελληνικής πλευράς στην εκθεση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Εμμανουήλ Μπετενιώτης, ο οποίος τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών, με οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

    Σημειώνεται ότι για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα προχώρησε στη χορήγηση εμπορικής πίστωσης προς την Ουκρανία ύψους 40.000.000 δολαρίων, με την προϋπόθεση ότι και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για αγορές ελληνικών προϊόντων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η πίστωση αυτή να αυξηθεί στο μέλλον.

    [13] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας συνεδριάζουν σήμερα στη Σόφια για να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνάντηση υπουργών Τηλεπικοινωνιών των βαλκανικών χωρών, που θα γίνει στις 25 και 26 Απριλίου στη Βουλγαρία.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας ενέκρινε πρόγραμμα για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία.

    Στο πρόγραμμα προβλέπεται επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του συστήματος τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι θα εξασφαλιστούν από την πώληση σε ιδιωτες του 25-30% των μετοχών της Βουλγαρικής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών και η διεύρυνση της συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα των υπηρεσιών.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ

    Τη βουλγαρική πρωτοβουλία για τη σύγκληση στη Σόφια συνάντησης των υπουργών Αμυνας των βαλκανικών χωρών στην οποία να προσκληθούν και εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το φθινόπωρο, παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Παβλόφ στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στα Τίρανα.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Ντομένικο Κορτζσάνε στην αλβανική πρωτεύουσα, ο κ.Παβλόφ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Βουλγαρίας σχετικά με τη μη συμμετοχή στη διάσκεψη των Τιράνων των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    [15] ΟΧΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Την αποφασιστηκότητα της Βουλγαρίας να πραγματοποιήσει με συνεπεια τις προτεραιοτητες της εξωτερικής της πολιτικής που είναι η ισότημη συμμετοχή στην Ευρωπαΐκή Ενωση και ενταξη στους άλλους ευρωπαΐκους και ευρωατλαντικούς οργανισμους, εξέφρασε ο προεδρος της βουλγαρικής βουλης Μπλαγκοβέστ Σέντοφ.

    Αναφερομενος στην προσφατη αποφαση της ρωσικης Δουμα για ανασύσταση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ο κ.Σέντοφ υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα η Βουλγαρία δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή ωστε να θεωρήσει κανεις πως επυθυμεί να ενταχθει σε "διεθνους σχηματισμους που αποσκοπουν στην αναβιώση μιας κοινότητας της οποιας η Βουλγαριά ποτέ δεν υπήρξε μέλος".

    [16] ΕΝΑΣ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Η επιτροπή των βραβείων Nodel βεβαίωσε την υποψηφιότητα του Ήλιε Ιλάσκου, ενός Ρουμάνου από την Μολδαβία, για το Nodel Ειρήνης. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων "Rador", ο Ιλάσκου αγωνίστηκε για την ένωση της Μολδαβίας με την Ρουμανία και την αποχώρηση των ρώσικων στρατευμάτων από την περιοχή της Τρανσνίστριας. Η φιλοσοβιετικές αρχές της Τρανσνίστριας τον καταδίκασαν πρώτα σε θάνατο και έπειτα σε ισόβια φυλάκιση.

    Η απονομή του βραβείου θα γίνει τον Οκτώμβριο.

    [17] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο θέματα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μέτρα για τη συγκράτηση του τιμαρίθμου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι επρόκειτο για "μια εφ' όλης της οικονομικής ύλης ενημέρωση του πρωθυπουργού, για την πορεία της οικονομίας για την πορεία των δημοσίων έργων, για την ανάκαμψη η οποία έχει αρχίσει".

    Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού και το θέμα των ανατιμήσεων ενόψει των εορτών του Πάσχα ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι "είναι μια καθαρά συγκυριακή αύξηση που συνδέεται με εξελίξεις καιρικών συνθηκών, κηπευτικών προϊόντων, καυσίμων και είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμη".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα στην πασχαλινή περίοδο. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε τέλος ότι μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα θέματα των ανατιμήσεων θα ληφθούν μέτρα ελέγχου της αγοράς και κινητοποίησης των υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα του καταναλωτή.

    [18] ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

    Απάντηση στον προβληματισμό γύρω από τη χρήση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, που προέκυψε μετά το ατύχημα στο Τσερνομπιλ, επιχειρεί να δώσει ο νομπελίστας καθηγητής Φυσικής Carlo Rubbia και οι συνεργάτες του στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "CERN", στη Γενεύη, όπου εργάζονται για την αντικατάσταση των συμβατικών πυρηνικών αντιδραστήρων από τους "ενισχυτές ενέργειας".

    Η γενική δοκιμή του πειράματος θα γίνει στη Γενεύη στις 22 Απριλίου και σύμφωνα με τους συντονιστές του προγράμματος, τον κ. Rubbia και τον Ελληνα Παναγιώτη Παυλόπουλο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Βασιλείας της Ελβετίας, η προτεινόμενη μέθοδος συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους συμβατικούς αντιδραστήρες.

    Συγκεκριμένα οι "ενισχυτές ενέργειας" χρησιμοποιούν σαν πηγή ενέργειας το φυσικό μή σχάσιμο Θόριο και τροφοδοτούνται μόνο από την ενέργεια των πρωτονίων του επιταχυντή και εν απουσία σχασίμων υλικών. Κατ αυτόν τον τρόπο, λένε οι επιστήμονες, είναι αδύνατη δημιουργία αλυσιδωτών αντιδράσεων που αθ ξεπεράσουν το κατώφλι της κρισιμότητας και έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο πυρηνικών ή ραδιενεργών ατυχημάτων.

    Επίσης τα ραδιενεργά κατάλοιπα, όπως και τα σχάσιμα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, μπορούν να καούν και υπολογίζεται ότι μακροχρόνια η παραγόμενη ραδιενέργεια θα είναι 100 φορές μικρότερη από τη ραδιενέργεια που εκλύεται στο περιβάλλον, λόγω της καύσης του λιγνίτη.

    Οι επιστήμονες που εργάζονται στο συγκεκριμένο πείραμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι "ενισχυτές ενέργειας" μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις χώρες του πλανήτη, γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον λιγότερο από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αποκλείουν ενδογενώς την απόκτηση ουσιών για κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ακόμη έχει υπολογιστεί ότι τα αποθέματα Θορίου στον πλανήτη (είναι όμοια με του Μολύβδου} αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ενέργεια για τους επόμενους 2.000 αιώνες.

    Στο πρόγραμμα του Ευρωπαικού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας μετέχουν επιστήμονες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Οι Ελληνες επιστήμονες προέρχονται από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Βασιλείας και Θεσσαλονίκης.

    [19] ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 96

    Υπερδιπλάσια είναι τα καθαρά κέρδη, προ φόρων, της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 1996, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 1995.

    Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα τα καθαρά κέρδη του διμήνου αυτού φέτος υπολογίζεται πως θα υπερβούν τα 610 εκατομμύρια δρχ. έναντι 295,6 του αντίστοιχου δίμηνου του 1995. Δηλαδή παρουσιάζεται αύξηση κατά 106%.

    Οι χορηγήσεις την 31.3.1996 ανήλθαν σε 163.498 εκατομμύρια δρχ. εμφανίζοντας αύξηση 57% έναντι της αντίστοιχης ημερομηνίας του 1995.

    Όσον αφορά στο σύνολο των καταθέσεων αυτό ανήλθε στο ποσό των 251.164 εκατομμυρίων εμφανίζοντας αύξηση 8,3%.

    [20] ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

    Οκτώ στους δέκα μελλοντικούς εκπαιδευτικούς πιστεύουν ότι οι άνδρες κινούν τα νήματα στην οικονομική ζωή και την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι οι άνδρες καθορίζουν ουσιαστικά την πολιτική του κράτους για την εκπαίδευση και την υγεία.

    Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε 298 μελλοντικούς εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και παρουσιάστηκαν σήμερα από επιστήμονες των Τμημάτων Ψθχολογίας και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ, με αφορμή το διεθνές συνέδριο, με θέμα "εκπαιδευτικοί, φύλο και σχολική πράξη", που αρχίζει αύριο το απόγευμα στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής.

    Το 51,6% των γυναικών εκπαιδευτικών πιστεύει ότι η βασικότερη αιτία που εμποδίζει τις γυναίκες να αναλάβουν δημόσιες θέσεις είναι ο διπλός τους ρόλος, ως εργαζομένων και ως μητέρων, ενώ μόνο το 30% των ανδρών εκπαιδευτικών συμμερίζεται την άποψη των γυναικών.

    Οι κοινωνικές προκαταλήψεις είναι η κυριότερη δυσκολία που υψώνει εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών σε ορισμένα επαγγέλματα, σύμφωνα με το 55,4% των ανδρών και το 32,7% των γυναικών εκπαιδευτικών. Ο άνδρας είναι ο αρχηγός της οικογένειας, σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους, αφού οι 8 στους 10 θεωρούν ότι είναι αυτός που ασκεί την οικονομική διαχείριση και 7 στους 10 ότι λαμβάνει κατά κύριο λόγο τις αποφάσεις για το διαζύγιο, την κατοικία και την τεκνοποίηση. Η γυναίκα θεωρείται παντοδύναμη μόνο σε θέματα οργάνωσης του νοικοκυριού και οικιακής εργασίας.

    Σημειώνεται ότι η ίδια έρευνα έγινε και στην Αγγλία και το κοινό στοιχείο είναι πως Αγγλοι και Ελληνες μελλοντικοί εκπαιδυτικοί έχουν μια μάλλον συντηρητική αντίληψη για τον κόσμο και το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των Τμημάτων Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής.

    [21] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΣΤΟΝ Ο.Π.Π. "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97"

    Για το πρόγραμμα των έργων και των βασικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97" ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, κ. Δημήτρη Σαλπιστή, ο δήμαρχος Στοκχόλμης, Μάτς Σούλτ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Όλαφ Πάλμε.

    Ο κ. Σουλτ εξέθεσε τα σχέδιά του για την οργάνωση της Στοκχόλμης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1998 και υποσχέθηκε κάθε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα επέδειξε ιδιαίτερη σημασία για τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός μεθοδεύει την ανάπτυξη πνεύματος εθελοντικής προσφοράς των κατοίκων στις εκδηλώσεις.

    [22] ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Χρυσοθήρες κατακλύζουν το νότιο και το νοτιο-ανατολικό τμήμα της ΠΓΔΜ, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο σκάβουν αρχαιολογικούς χώρους και αναποδογυρίζουν τάφους από την εποχή της τουρκοκρατίας.

    Σε δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας "Πολίτικα Εξπρές", αναφέρεται ότι λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, χρυσό αναζητεί και το κράτος, το οποίο με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας άρχισε ανασκαφές στην περιοχή Σούβο Γκρλο, κοντά στην πόλη Στιπ, αναζητώντας χρυσό το οποίο δήθεν άφησαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του πολέμου.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [23] Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ηταν πολύ σημαντικά, αυτά που επισήμανε το μεσημέρι για το θέμα των Σκοπίων ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης, στη συγκέντρωση που οργάνωσε το πολιτικό του γραφείο σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να βιαστούμε για ένα άρον-άρον κλείσιμο της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως μας συνιστά ο λεγόμενος "συμμαχικός παράγοντας", δεδομένου ότι ο χρόνος, στην ουσία, δουλεύει για λογαριασμό της χώρας μας. "Ο χρόνος είναι σύμμαχος της Ελλάδας, όχι εχθρός", είπε ο κ. Καστανίδης, τονίζοντας ότι σε καμια περίπτωση δεν πρέπει αλλότρια συμφέροντα που δρουν στην περιοχή να μας οδηγήσουν σε ένα βιαστικό κλείσιμο της υπόθεσης. Για να σημειώσει ότι ¨"δυστυχώς την πολιτική μας στο θέμα των Σκοπίων, τη χειρίστηκαν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Είτε ακραίοι εθνικιστές δημαγωγοί, είτε πολιτικάντηδες της Εσπερίας, που το μόνο που γνωρίζουν, είναι οι κινήσεις τους μέσα στα διπλωματικά σαλόνια, και λιγότερο άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει ελληνοσκοπιανή διαφορά". Απαντώντας στο επιχείρημα ότι πρέπει να κλείσουμε το θέμα γιατί "δεν βοηθά η διεθνής κοινότητα", ο υπουργός Μεταφορών παραλλήλισε τις πιέσεις που σήμερα δέχεται η χώρα μας, με τις ανάλογες που ασκούνταν στην Ελλάδα το 1945, οταν μας συμβούλευαν να μη δημιουργούμε προβλήματα στον Τίτο, που τότε ήταν σε σύγκρουση με το Στάλιν και την Κομιτέρν. Σημειώνοντας ότι υπογραφή της Ελλάδος σήμερα για μια σύνθετη ονομασία, θα την επικαλούνται τα Σκόπια και μετά απο 50 χρόνια.

    "Αρα, πρέπει να απαντήσουμε στην ερώτηση ποιό είναι το κριτήριο για να κλείσεις μια υπόθεση σήμερα", παρατήρησε ο κ. Καστανίδης. Δηλώνοντας ότι το ασφαλές κριτήριο, είναι η στρατηγική πρόβλεψη για το μέλλον της περιοχής και πιο συγκεκριμένα, αν το κράτος των Σκοπίων παραμείνει ως έχει για τα επόμενα 10, 15 ή 30 χρόνια. "Αν όμως σε ένα μέσο διάστημα 10-15 χρόνων, οικονομικοί, κοινωνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι επιβάλλουν στα Σκόπια να ενσωματωθούν στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας με τη νέα Γιουγκοσλαβία, τότε εμείς μεν σήμερα θα έχουμε βάλει την υπογραφή μας για μια σύνθετη ονομασία, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο μετά απο 15 χρόνια στο διεθνή ορίζοντα να μην υπάρχει κράτος το οποίο να μας ενοχλεί", όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Καστανίδης, που πάντα διακρίνονταν για τη διαλλακτικότητα και τον ήρεμο πολιτικό του λόγο, κάλεσε όσους βιαζονται για ένα γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης, να διαβάσουν τι γράφουν τα σχολικά εγχειρίδια του επίσημου κρατους των Σκοπίων του έτους 1994. Τι αναφέρουν για παράδειγμα για την ιστορία της Νάουσας, που δεν την θεωρούν ελληνική υπόθεση, αλλα υπόθεση δική τους, των αυτοαποκαλούμενων "μακεδόνων", οπως το ίδιο πιστεύουν για σοβαρότατα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που τα θεωρούν ως δημιουργήματα του κράτους των Σκοπίων.

    Βέβαια, αυτός ο προβληματισμός, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα νέο απομονωτισμό έναντι της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, με την οποία, όπως δήλωσε, θα πρέπει να αναπτύξουμε απόλυτες σχέσεις σε όλους τους τομείς, επεκτείνοντάς τες, όσο μπορούμε και στο πολιτικό, στο επιχειρηματικό και στο πολιτισμικό πεδίο. Mόλις χθες, απο τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκοταν μετέχοντας σε συνέδριο για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, ο γνωστός σκοπιανός σκηνοθέτης Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, που ήταν αντίπαλος του Γκλιγκόρωφ στις περσινές προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι το όνομα των Σκοπίων δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Ποια θα πρέπει λοιπόν να είναι συνολικά η θέση μας στο σπουδαίο αυτό εθνικό θέμα ; Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καστανίδης, χρειάζεται να παραμείνει μέχρι τέλους στην εθνική θέση που χαράχθηκε το 1992, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο τον Κων.Καραμανλή, ότι δεν θα κάνει τη χάρη να υπογράψει οποιονδήποτε συμβιβασμο για το όνομα, διαμορφώνοντας όμως παράλληλα σχέσεις καλής γειτονίας με τα Σκόπια. Και ανέφερε το παράδειγμα της Δυτικής Γερμανίας, η οποία- αν και διατηρούσε εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις μαζί της- επι 45 χρόνια δεν αναγνωριζε την Ανατολική Γερμανία, μέχρι που επέτυχε τον στρατηγικό της στόχο, την επανένωση της Γερμανίας.

    Μας βρίσκει σύμφωνους ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε απο τον υπουργό Μεταφορών. Και κυρίως η άποψή του ότι η όποια απόφαση ληφθεί απο την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα νηφάλιας και ώριμης σκέψης,συλλογικών εσωκομματικών αποφάσεων και διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Διότι αποφάσεις σε τόσο σοβαρά εθνικά θέματα πρέπει να λαμβάνονται με την ανάλογη σοβαρότητα

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 1 April 1996 - 13:10:08