Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 29 Μαρτίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βασίλη Γούναρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

  • [02] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

  • [03] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

  • [04] Γ.ΚΡΑΝΙΔΩΤΗΣ: Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [05] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [06] ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [07] ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [08] ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

  • [09] "ΘΕΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ" ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΙΝΤΟΝ -ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [10] ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [11] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [12] ΒΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

  • [13] ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΌΤΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

  • [15] XAΘΗΚΑΝ 20.000 ΧΡΥΣΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΙΛΙΑ ΤΕΠΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [16] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΕ 17 ΑΣΥΛΛΗΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥ 3ου π.Χ. ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

  • [17] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

  • [18] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ 150.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [19] TΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ ΤΙΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

  • [21] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΕΒΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

  • [22] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

  • [23] Η ΕΦΕΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βασίλη Γούναρη)

  • [24] ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ. ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΜΗΠΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ;


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

    Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η ευρωπαϊκή Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο. Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν εντολή με την οποία καθορίζονται τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την αναθεώρηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι διαπραγματεύσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης αναμένεται να διαρκέσουν ένα χρόνο και θα διεξαχθούν σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε τα θέματα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της κοινότητας ενώ σε ότι αφορά την αλλαγή των θεσμικών ρυθμίσεων υπερτόνισε την ανάγκη συγκεκριμένων και εξειδικευμένων δράσεων που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας.

    [02] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Αρχισαν το μεσημερι στο Τορίνο οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ.Κώστα Σημίτη, για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Χθες, μετά το πέρας της συνόδου των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ.Σημίτης συζητώντας με τους δημοσιογραφους τόνισε ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή γραμμή στο σημερινό ευρωπαϊκό συμβουλιο. "Υπήρξε, είπε ο πρωθυπουργός, σύμπτωση απόψεων ότι το κεντρικό θεμα μας πρέπει να είναι η απασχόληση και ότι στις εντολές οι οποίες θα δοθούν για να διατυπωθούν τα κείμενα για την αναμόρφωση των συνθηκών θα πρέπει να συμπεριληφθουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση και να καταπολεμηθεί η ανεργία στην Ευρώπη".

    Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι χρειαζονται ειδικές δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν συγκεκριμένα την Ελλαδα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας και όχι μονο γενικές αρχές, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης.

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων προς τον κ.Σημίτη, εάν σε όλα τα θέματα οι σοσιαλιστές ηγέτες είχαν ταύτιση απόψεων, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Ταύτιση υπήρξε σ'αυτά τα οποία συζητήσαμε. Της απασχόλησης και της διαμόρφωσης ενός προτύπου για την Ευρωπαϊκή Ενωση όπου τα κοινωνικά στοιχεία θα έχουν αυξημένη σημασία".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το καίριο θέμα της ασφάλειας και αν συζητήθηκε από τους σοσιαλιστές ηγέτες ο πρωθυπουργός τόνισε: "Τα θέματα ασφαλείας τα θίξαμε εμείς. Δεν τα έθιξαν πάντως αυτοί", εννοώντας τους άλλους σοσιαλιστές ηγέτες.

    Στη συνοδο των σοσιαλιστών ηγετών συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο κ.Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλωσεις του τόνισε ότι με την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης σήμερα περιμενουν οι ευρωπαϊκοί λαοί να υπάρξει μια θετική ανταπόκριση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολιτες. "Τέτοια", είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος, "ειναι τα θεματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και το όραμα βέβαια μιας κοινωνικής Ευρώπης".

    Κατά τον κ.Τσοχατζόπουλο, θα πρέπει να υπαρξει κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής μια σύγκλιση απόψεων των 15 κρατών-μελών, τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν θετικά στο ερώτημα για την κοινωνική Ευρώπη. Και ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφερε ότι μείζον θέμα στη σύνοδο των σοσιαλιστών ήταν το ζήτημα της απασχόλησης, ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί στρατιές ανέργων στην Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θεμα της ασφαλειας είπε ότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση στο θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης των Πολιτών και των ευρωπαϊκών λαών και ότι είναι από τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Οι εργασίες του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιταλικής Προεδρίας, θα ολοκληρωθούν στις 2.15 το μεσημερι, ώρα Ελλαδος, και ακολούθως μετά την αναμνηστική φωτογραφία θα παρατεθεί γεύμα χωριστά στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και στους υπουργούς Εξωτερικών.

    Στο γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δεν προγραμματίζεται συζήτηση πολιτικών θεμάτων αλλά ενδέχεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Σαντέρ να παρουσιάσει την πρωτοβουλία του για τη διαμόρφωση ενός συμφώνου εμπιστοσύνης για την απασχόληση.

    Το απόγευμα, πριν την αναχωρησή του από το Τορίνο, ο πρωθυπουργός κ.Σημίτης, θα δώσει συντεύξη τύπου.Το υπουργικο κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσει για την Αθήνα αύριο.

    [03] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

    Την ανάγκη να εμφανιστεί η Ελλάδα στη διακυβερνητική με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική , με πνεύμα εποικοδομητικής συμμετοχής και συγκεκριμένους στόχους επισήμανε σε δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτροπος κ Χρήστος Παπουτσής. "Είναι σαφές ότι η διακυβερνητική διάσκεψη είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ και βεβαίως της Ελλάδας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι η θεσμική εξέλιξη της Ευρώπης μέσα στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων δεδομένων" υπογράμμισε ο επίτροπος.

    Σύμφωνα με τον κ Παπουτσή για την Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν ιεραρχημένες προτεραιότητες βάσει των οποίων θα παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της. Οι προτεραιότητες αυτές είναι η κατοχύρωση της θεσμικής ισορροπίας, για να συνεχιστεί η αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών λαών, η διαμόρφωση μιας πραγματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, που προϋποθέτει και την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας. "Σε αυτά τα πλαίσια τοποθετείται και το αίτημα της αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση απειλής όπως και αυτό της νομισματικής ένωσης και η ανάλογη πρόοδος της πολιτικής ενοποίησης και της κοινωνικής Ευρώπης" επισήμανε ο επίτροπος που ως μία άλλη προτεραιότητα ανέφερε την ενίσχυση της έννοιας της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της ΕΕ.

    "Καταλαβαίνετε, ότι η συζήτηση για πολλά απ΄αυτά τα θέματα, ιδίως δε για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, όπως και την αμυντική ταυτότητα, θα είναι μακρά και δύσκολη και οι εξελίξεις σταδιακές. Σημασία έχει η διακυβερνητική διάσκεψη να καταλήξει σε κοινούς στόχους και σε ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα" συνέχισε ο επίτροπος. Ο κ Παπουτσής κατέληξε λέγοντας πως πιστεύει οτι στην αναθεωρημένη συνθήκη θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο κεφάλαιο για την πολιτική απασχόλησης και ότι είναι κρίσιμο να συμπεριληφθούν νέες πολιτικές ιδιαίτερης στρατηγικής, οικονομικής και κοινωνικής σήμασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας , δηλαδή η ενέργεια ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

    [04] Γ.ΚΡΑΝΙΔΩΤΗΣ: Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η ενίσχυση της Ευρώπης θα βοηθήσει την Ελλάδα τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργού εξωτερικών στη διακυβερνητική κ Γιάννος Κρανιδιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο BBC με τηνευκαιρία της έναρξης της διάσκεψης, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής θα εξυπηρετήσει στην πράξη τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ο κ Κρανιδιώτης επισήμανε ότι αν η εξωτερική πολιτική στηριχτεί σε μια σειρά από αρχές, όπως είναι ο σεβασμός των συνόρων, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, θα εξυπηρετηθούν τα ελληνικά συμφέροντα και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στο να αντιμετωπίσει απειλές και κινδύνους που προέρχονται από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον κ Κρανιδιώτη τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας στη διακυβερνητική θα είναι η λογική , το δίκαιο, η ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη και να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο αλλά και το ότι οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία. "Σε τελευταία ανάλυση οι αποφάσεις στα πλαίσια της διακυβερνητικής παίρνονται με ομοφωνία. Αρα εάν δεν συμφωνήσουν όλα τα κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα" τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή η διαφύλαξη των συνόρων μας στα πλαίσια της ΕΕ και με ποιες χώρες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν συμμαχίες απάντησε ότι τα σύνορα μας θα μπορούσαν να διαφυλαχτούν, αν όχι αυτή τη στιγμή, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης τον προσεχή χρόνο. "Το θέμα των εξωτερικών συνόρων όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι θέμα το οποίο έχει μεγάλη υποστήριξη από τις άλλες χώρες, διότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα σύνορα τους ούτε υφίστανται τις απειλές και τους κινδύνους που έχει η Ελλάδα σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση την οποία έχει, που μπορεί να είναι όμορφη και θαυμάσια από οποιαδήποτε άλλη πλευρά αλλά είναι μια κακή γειτονιά από πλευράς γειτόνων. Οι άλλοι δεν έχουν αυτό το δυσάρεστο προνόμιο. Έτσι είμαστε από τις λίγες χώρες που προβάλουμε αυτό το αίτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε με την πειθώ και τη λογική να το εξασφαλίσουμε" κατέληξε ο κ Κρανιδιώτης.

    [05] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Τις προτάσεις του για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι για να προχωρήσει η Ε.Ε. χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης στην κατεύθυνση της ομοσπονδιακής προοπτικής, η ύπαρξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

    Ακόμη ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενσωματωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εγγυήσεις δημοκρατίας στις βασικές αρχές της Ε.Ε., να αποτραπεί οποιαδήποτε θεσμοθέτηση της διάκρισης των μελών σε "διαφορετικές ταχύτητες", να διατηρηθεί η αρχή της ομοφωνίας, να προηγηθεί η ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας, να διεξαχθεί πανευρωπαϊκό Δημοψήφισμα για το περιεχόμενο της αναθεωρημένης συνθήκης και να αυξηθούν δραστικά οι κοινοτικοί πόροι.

    [06] ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Στο ιδεώδες της αθάνατης ελληνικής δημοκρατίας που αποτέλεσε πρότυπο για τον δυτικό κόσμο αναφέρθηκε στην ομιλία της στο Ζάππειο η σύζυγος του αμερικανού προέδρου , Χίλαρι Κλίντον.

    Η ελληνική δημοκρατία , τόνισε η κ. Κλίντον στην αρχή της ομιλίας της , αποτέλεσε παράδειγμα για τον δυτικό κόσμο και η ελληνική φιλοσοφία είναι πηγή αξιών και ιδεών για όλους τους πολιτισμούς .

    Στη συνέχεια η πρώτη κυρία της Αμερικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εποχή του Περικλή το 431 π.χ , αναφέροντας την ως το πιο σημαντικό παράδειγμα διακυβέρνησης του κράτους.

    Ωστόσο , όπως επεσήμανε η κ. Κλίντον, "η Δημοκρατία είναι δύσκολη, εχει την ατέλειά της . Ομως είναι το πιο δίκαιο σύστημα διακυβέρνησης μιας χώρας , καλύτερη ελπίδα για την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη".

    Αναφερόμενη στην εμπειρία της στην Τούζλα, η κ. Κλίντον είπε χαρακτηριστικά : "Εκεί είδα τί συμβαίνει σε μια κοινωνία όταν το δημοκρατικό ιδεώδες χάνεται, όταν οι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της κοινής ανθρωπιάς. Οταν τους αρνούνται τα δικαιώματά τους, ως πολιτών, να εκφράσουν την γνώμη τους και να ασκήσουν ακόμη και τα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Οταν η ανοχή , ο πολιτισμός και ο σεβασμός δίνουν τη θέση τους στην καταπίεση , τη βαρβαρότητα και τη βία''.

    H πρώτη κυρία των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στον οικογενειακό θεσμό και στην ισότητα των δύο φύλων , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των γυναικών και στη συμβολη τους στην κοινωνική ζωή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καμμία χώρα δεν εχει κάνει αρκετά για να επενδύσει στα παιδιά.

    Τέλος εξέφρασε τον θαυμασμό της για την Αθήνα , την οποία χαρακτήρισε λίκνο του πολιτισμού, ενώ αναφερόμενη στην ολυμπιακη φλόγα- που αύριο θα παραστεί στην τελετή αφής της- σημείωσε ότι ''υποδαυλίζει τις ελπίδες της ανθρωπότητας''.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός του προέδρου της Δημοκρατίας , Κ.Στεφανόπουλου, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων,Δ.Αβραμόπουλος, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Αθήνα , Τ.Νάιλς, η Ντόρα Μπακογιάννη , η Μαρίκα Μητσοτάκη , η Μαρία Δαμανάκη, καθώς και άλλα πρόσωπα από τον πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο.

    [07] ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Την Ακρόπολη και την αρχαία αγορά επισκέφθηκε το πρωί η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, συνοδευόμενη απο τον πρεσβη της χώρας της Τόμας Νάιλς και τη σύζυγο του Ελληνα πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη.

    Οι μετακινήσεις της κ. Κλίντον έχουν προκαλέσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κεντρο της Αθήνας λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι τη σύζυγο του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησαν στην Ακρόπολη μόνο Αμερικανοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί των Ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

    [08] ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

    Οποιοσδήποτε `Ελληνας πολίτης μπορεί να πάει ελεύθερα στη βραχονησίδα ΄Ιμια, αφού ουδέποτε υπήρξε σχετική απαγόρευση, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Κουρής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Μιχαλολιάκου.

    Ο κ. Κουρής είπε ότι η περιοχή της ΄Ιμια είναι μια επιτηρούμενη περιοχή για λόγους ασφαλείας και ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει τον απόλυτο έλεγχό της.

    Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η απάντηση του υφυπουργού επέτεινε τη σύγχιση και διερωτήθη πώς μπορεί οποιοσδήποτε `Ελληνας πολίτης να πάει στην ΄Ιμια τη στιγμή που εμποδίστηκε ο κύριος Βλαχάκος να καταθέσει στεφάνι στον τόπο που σκοτώθηκε ο γιος του.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης ανταπάντησε ότι ουδέποτε υπήρξε απαγόρευση για οποιονδήποτε `Ελληνα πολίτη και σημείωσε πως το θέμα ελέγχου της περιοχής το έχει το Λιμενικό Σώμα και σύμφωνα με σημείωμα του αρχηγού του τα ελληνικά σκάφη μπορούν ελεύθερα να ασκούν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή των βραχονησίδων. Μάλιστα σημείωσε πως και στην περίπτωση του βοσκού Α. Βεζυρόπουλου, δεν υπήρξε καμία απαγόρευση, ενώ και όταν αποβιβάσθηκε τριμελές συνεργείο ιδιωτικού σταθμού στη βραχονησίδα, δεω υπήρξε καμία παρενόχληση από τουρκικά σκάφη.

    Καταλήγοντας, δήλωσε πως " επιμένουμε και προστατεύουμε τους ΄Ελληνες πολίτες για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

    [09] "ΘΕΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ" ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΙΝΤΟΝ -ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    "Γενικά θέματα που αφορούν τα Δωδεκάνησα" θα συζητήσουν κατα τη σημερινή τους συνάντηση οι Προεδροι των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον και της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Αυτό ανακοίνωσε κατα την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού οίκου Μάικ Μακκέρι.Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει και περαιτέρω εξηγήσεις,καθώς έως τώρα είχε γίνει γνωστό ότι τους δύο πολιτικούς θα απασχολήσει το θέμα της Ιμια.

    Πάντως,ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε,ότι ο Προεδρος Κλίντον θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί η ένταση στην περιοχή,ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Πληροφορίες απο την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι πιθανόν να εκδηλωθεί πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης,η οποία θα προβλέπει την υπογραφή συμφώνου μή επίθεσης και καλής γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία,πράγμα που όπως πιστεύουν τα κυβερνητικά στελέχη θα μειώσει την ένταση και θα αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

    Ο Μάικ Μακκέρι πρόσθεσε ότι ο Κλίντον θα συζητήσει με τον Ντεμιρέλ τρόπους επίλυσης του Κυπριακού,που έχει αποδειχθεί, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ένα απο τα πλέον δισεπίλυτα προβλήματα της εποχής μας.

    Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν και στο θέμα των ελικοπτέρων τύπου "Κόμπρα" τα οποία η Τουρκία είχε ζητήσει εδώ και ένα χρόνο,αλλά η παραχώρησή τους είχε μπλοκαριστεί εξαιτίας των αντιρρήσεων των οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [10] ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας στη Νέα Υόρκη αναχωρεί αύριο το πρωί από το Τορίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος.

    Εκτός από τη μεγάλη παρέλαση της 5ης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, και τις υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει οι ομογενειακές οργανώσεις της πολιτείας, ο κ.Ρωμαίος θα παραστεί στην εορταστική εκδήλωση της 37ης επετείου από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιακώβου, στη Βοστώνη, και στη θεμελίωση της νέας βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του Αρχιεπισκόπου ("Βιβλιοθήκη Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος").

    Στην ίδια εκδήλωση έχει κληθεί να παραστεί και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ για επαφές με κυβερνητικά στελέχη και με την ηγεσία της ομογένειας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να έχει και κατ'ιδίαν συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και με ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

    [11] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Ρεπουμπλικανός Ελληνοαμερικανός Βουλευτής της Φλόριντα Μάικ Μπιλιράκης απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων της Κύπρου και τις πρόσφατες δηλώσεις Ντενκτάς για το θέμα αυτό.

    Ο κ. Μπιλιράκης υπενθυμίζει στον Αμερικανό Πρόεδρο τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι οι αγνοούμενοι έχουν εκτελεσθεί από τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές ομάδες και αφού δηλώνει τον αποτροπιασμό του επισημαίνει ότι ακόμη και αυτή η δήλωση από τον τουρκοκύπριο εκπρόσωπο δεν αποσαφηνίζει πλήρως την τύχη των αγνοουμένων .

    Καταλήγοντας την επιστολή του ο κ. Μπιλιράκης ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο να γίνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για την πλήρη διελεύκανση της τύχης των αγνοουμένων καθώς και ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή πρέπει να τερμετισθεί η διχοτόμηση του νησιού .

    Ο κ. Μπιλιράκης είναι και ένας από τους Προέδρους της νεοϊδρυθείσας Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων της Αμερικανικής Βουλής.

    [12] ΒΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

    Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται στο νησί για να διατηρούν δήθεν την "ειρήνη" είναι έτοιμες για πόλεμο σύμφωνα με το διοικητή τους στρατηγό Χασάν Κουντακσί.

    Ο Κουντακσί σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", ισχυρίζεται ότι σκοπός των κατοχικών δυνάμεων είναι η διατήρηση της ειρήνης, αλλά σημείωσε ότι εάν επιθυμεί κανείς την ειρήνη θα πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για συζήτηση των ελληνοτουρκικών, ο Κουντακσί, αφού τη χαρακτήρισε πολύ καλή, εξέφρασε την ευχή όπως γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

    [13] ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    Εχθρική πράξη χαρακτήρισε ο Υπουργός Μεταφορών την γραπτή σύσταση των αμερικανικών αρχών για ανεπαρκή μέτρα ελέγχου των επιβατών στο αεροδρόμιο του ελληνικού.

    Ο κ. Χάρης Καστανίδης μιλώντας σήμερα στη βουλή έκανε λόγο για σκοπιμότητες οικονομικών συμφερόντων πέρα από τις πολιτικές πιέσεις πίσω από την ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών.

    Ο Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε δε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί το τελευταίο εξάμηνο έχουν αναγνωριστεί από ξένες αεροπορικές εταιρείες που έχουν καταργήσει τα δικά τους μέτρα ασφαλείας.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΌΤΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Την αισιοδοξία ότι το συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στη πόλη Ρίζε ενώ παράλληλα απέδωσε ευθύνες στην Ελλάδα για την μη πρόσκληση της χώρας του στην διακυβερνητική διάσκεψη που άρχισε σήμερα στο Τορίνο.

    Όταν δημοσιογράφος επισήμανε ότι είχε ελπίδες και για το ότι θα προσκληθεί η Τουρκία στη διακυβερνητική ο κ Γιλμάζ απάντησε ότι η Ελλάδα συνέδεσε το συμβούλιο σύνδεσης και την πρόσκληση της Τουρκίας στη διακυβερνητική στην αποδοχή ενός συγκεκριμένου κειμένου. "Η αποδοχή του κειμένου αυτού ερχόταν σε αντίθεση με την θέση μας ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο με τετελεσμένα γεγονότα. Γι΄αυτό, λόγω των εμποδίων που πρόβαλε η Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε το συμβούλιο σύνδεσης και δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στη διακυβερνητική. Αλλά είναι αδύνατο η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί αυτή τη στάση επί μακρόν. Οι άλλες 14 χώρες που υποστηρίζουν την Τουρκία δεν θα δείξουν κατανόηση για μεγάλο διάστημα" είπε ο κ Γιλμάζ.

    Τέλος ο κ Γιλμάζ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αρνείται την πρόσκληση ειρήνης που της απηύθυνε λέγοντας ότι αυτό σημαίνει άρνηση της ειρήνης. "Αυτοί που αρνούνται την ειρήνη είναι καταδικασμένοι να μείνουν μόνοι. Αυτή στιγμή η Ελλάδα είναι μόνη στην ΕΕ. Οι πιέσεις που της ασκούνται θα αυξηθούν . Στο σημερινό κόσμο δεν μπορεί να γίνει δεκτή για τις διεθνείς διαφορές καμία λύση έξω από τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις" κατέληξε ο κ Γιλμάζ.

    [15] XAΘΗΚΑΝ 20.000 ΧΡΥΣΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΙΛΙΑ ΤΕΠΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Είκοσι χιλιάδες χρυσά κτερίσματα με μία πρωτοφανή ανάμειξη τεχνοτροπιών και πολιτιστικών παραδόσεων με ελληνικό υπόβαθρο, που αναμειγνυόμενο με το σκυθικό στοιχείο δημιούργησε μία νέα κατεύθυνση στην παγκόσμια τέχνη του πρώτου μισού της 1ης μ Χ χιλιετίας, που έφερε στο φως στην ελληνιστική νεκρόπολη του Τιλιά Τεπέ στο Αφγανιστάν η σκαπάνη του καθηγητή Βίκτωρα Σαριγιαννίδη χάθηκαν μετά τη σοβιετική εισβολή χωρα αυτή. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του κ Σαριγιαννίδη στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στους διάφορους φορείς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα για την τύχη αυτού του θησαυρού.

    Στην ελληνική επιρροή στα κοσμήματα του Τιλιά Τεπέ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα "Η τύχη του ελληνικού χρυσού" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ο κ Σαριγιαννίδης. Όπως τόνισε ο καθηγητής για πρώτη φορά απαντάται μία τόσο μεγάλη ανάμειξη διαφόρων τεχνοτροπιών και πολιτιστικών παραδόσεων που υποδηλώνει μία εντελώς νέα κατεύθυνση στην ανάπτυξη της κεντροασιατικής τέχνης.

    Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το κράτος του διασπάστηκε σε βασίλεια που διαμορφώθηκαν από τους διαδόχους τους. Το σημαντικότερο από αυτά υπήρξε το βασίλειο του Σελεύκου που συγκέντρωνε το μεγαλύτερο μέρος των κατακτήσεων του Αλεξάνδρου στην Ασία. Στο βασίλειο του Σελεύκου συμπεριλαμβανόταν και η Βακτρία. Στην η περιοχή αυτή αναγνώριζε την κυριαρχία των Σελευκιδών αλλά σύντομα ο βακτριανός διοικητής Διόδοτος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η χρονολογία του νέου ανεξάρτητου ελληνοβακτριανού βασιλείου το 250 πΧ είναι καθορισμένη με ακρίβεια. Τότε συντελέστηκε η συγχώνευση του ελληνικού και του ντόπιου πολιτισμού που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους ελληνιστικού πολιτισμού.

    Η ελληνιστική νεκρόπολη του Τιλιά Τεπέ χρονολογείται στις αρχές του 1ου μΧ αιώνα και ανήκει στη δεύτερη ή τρίτη γενικά των νομάδων Κουσάν που κατέλυσαν το ελληνοβακτριανό κράτος αλλά γοητεύτηκαν τόσο από τον πολιτισμό του ώστε αντέγραψαν τον πολιτισμό των ελληνιστικών χρόνων.Άρχισαν να διακοσμούν τις ενδυμασίες τους με χιλιάδες χρυσά πλακίδια και δεν άφηναν αστόλιστο ούτε ένα εκατοστό υφάσματος.

    Στη συλλογή των ευρημάτων του Τιλιά Τεπέ ξεχωρίζουν ορισμένες ομάδες αντικειμένων που φανερώνουν διαφορετικές τεχνοτροπίες και παραδόσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται και αντικείμενα με ελληνιστική τεχνοτροπία που έπεσαν λάφυρα στα χέρια των νομάδων κατακτητών. Παράδειγμα αποτελεί ένα υπέροχο αγαλματίδιο αίγαγρου το οποίο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις καλύτερες ρεαλιστικές παραδόσεις της ελληνιστικής τέχνης. Η καμέα που βρέθηκε στον τέταρτο τάφο, από τους έξι που ανασκάφηκαν, απεικονίζει την προσωπογραφία κάποιου ελληνοβακτριανού βασιλιά πιθανόν του Ευθύδημου και είναι δημιούργημα ντόπιων τεχνιτών. Η τυπική για τα ελληνικά πρότυπα φιάλη από τον τέταρτο τάφο και το μικρό στρογγυλό χρυσό κουτί για καλλυντικά από τον τρίτο τάφο με ελληνικές επιγραφές είναι πιθανόν έργα ντόπιων Ελλήνων καλλιτεχνών. Στο ένθετο μέρος του ψέλιου από τον πέμπτο τάφο απεικονίζεται η Αθηνά όρθια με ασπίδα και δόρυ.

    Η παρακμή των ελληνιστικών παραδόσεων αντανακλάται στο δαχτυλίδι από το δεύτερο τάφο στο οποίο ο κοσμηματοποιός απεικόνισε την Αθηνά καθισμένη ξεχνώντας να χαράξει το δόρυ πάνω στο οποίο πρέπει να στηρίζεται. Σε άλλο δαχτυλίδι παριστάνεται μία γυναίκα με παραμορφωμένη μύτη και μόνο η ελληνιστική επιγραφή Αθηνά αποκαλύπτει πως πρόκειται για την μορφή της θεάς.

    [16] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΕ 17 ΑΣΥΛΛΗΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥ 3ου π.Χ. ΑΙΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

    Εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα μεταξύ των οποίων 17 ζεύγη σκουλαρίκια, έντεκα περιδέραια, δύο βραχιόλια, τέσσερα δαχτυλίδια και μία αλυσίδα έφεραν στο φως οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν από την ΙΣΤ΄εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων στην περιοχή της Βόρειας Πιερίας σε 17 ασύλητους τάφους. Οι τάφοι χρονολογούνται στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα και ανήκαν όλοι σε γυναίκες εκτός από έναν που ήταν παιδικός. Οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 1995 και τα αποτελέσματα τους ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Η τύχη του ελληνικού χρυσού" οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες στη Θεσσαλονίκη.

    Οι ανασκαφείς Μάνθος Μπέσιος και Μπεττίνα Τσιγαρίδα επεσήμαναν οτι τα σκουλαρίκια διακρίνονται σε τρεις τύπους . Ο πρώτος αποτελείται από στέλεχος που λυγίζει και σχηματίζει κύκλο , ενώ φέρει διακοσμητικά στοιχεία όπως ερωτιδείς, φτερωτή Νίκη, κεφαλές λεόντων και ρόδακα. Ο δεύτερος τύπος αποτελείται από δίσκο και περίαπτο διακοσμητικό ερωτιδέα ενώ ο τρίτος τύπος αποτελείται από στέλεχος που δημιουργεί τόξο πάνω στο οποίο είναι κολλημένος πετεινός.

    Τα τρία από τα έντεκα περιδέραια είναι μοναδικά και φέρουν κεφαλές λεόντων από χρυσό ή ημιπολίτιμες πέτρες στις απολήξεις τους. Τα περιδέραια είναι δύο τύπων . Ο ένας τύπος αποτελείται από μεμονωμένες χάντρες περασμένες σε σύρμα ενώ ο άλλος αποτελείται από αλυσίδα με ζωόμορφες απολήξεις. Οι τύποι των κοσμημάτων ήταν διαδεδομενοι σε όλο τον ελληνιστικό κόσμο και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της χρυσοχοϊας της εποχής.

    [17] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

    Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, με σειρά εξηντα ταινιών, αρχίζει σήμερα στην αίθουσα του Imperial Cinema στο Μόντρεαλ του Καναδά.

    Η παρουσίαση των ελληνικών ταινιών γίνεται με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, του "Montreal Urban Community Arts" και του "Musee d'Art Contemporain de Montreal".

    Είναι η πρώτη φορά που το Imperial Cinema διοργανώνει προβολή σειρά ταινιών αφιερωμένων σε μια χωρα. Η πρόταση για το αφιέρωμα του ελληνικού κινηματογραφου έγινε στους υπευθύνους του Ιmperial Cinema από εκπροσώπους του Ελληνικου Κέντρου Κινηματογραφου κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφου στο Μόντρεαλ το περασμενο καλοκαίρι.

    Το αφιέρωμα ανοίγει σήμερα με την προβολή της ταινίας "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη και θα κλείσει στις 30 Απριλίου με την ταινία "Λευτέρης" του Περικλή Χούρσογλου.

    [18] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ 150.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Στο Συνταγματικο Δικαστήριο των Σκοπίων είναι αποφασισμενα να προσφύγουν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, το VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό Κομμα, προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί τελικά δημοψήφισμα που θα αφορά στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΓΔΜ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρησαν στην συγκέντρωση των 150.000 υπογραφών, όπως ορίζει το σκοπιανό σύνταγμα, για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος και τη διενέργεια εκλογών. Χθες εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κατέθεσαν στο προεδρείο της βουλής τους φακέλους με τις λίστες των υπογραφών, οι οποίες έφθασαν στις 162.000, όπως οι ίδιοι δήλωσαν.

    Λίγη ώρα όμως αργότερα ψηφιζόταν απο τη βουλή το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Βλάντο Πόποφσκι και το οποίο θεσμοθετεί μεταξύ άλων τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων μπορεί κανείς να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ο νόμος, σύμφωνα με τον κ.Πόποφσκι, ήρθε να καλύψει το κενό, την έλλειψη θεσμοθετημενου νομικού πλαισιου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η οποία υπήρχε μόνο σαν διάταξη του συντάγματος.

    Το νομοσχεδιο που αποτελείται από 13 άρθρα προβλέπει μεταξύ άλλων, τη συγκέντρωση 10.000 υπογραφών πολιτών προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για αλλαγή ή ψήφιση νομοσχεδίου και τη συγκέντρωση 150.000 υπογραφών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή την αναθεώρηση του συντάγματος. Η συγκέντρωση όμως των υπογραφών θα πρέπει να γίνεται παρουσία κρατικού φορέα προκειμένου να ελεγχεται αν οι υπογραφοντες είναι υπηκοοι των Σκοπίων και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Παράλληλα, η πολιτεία η οποία θα διαθέτει 400 περίπους χωρους, κυρίως δημοτικά καταστήματα, για τη συγκέντρωση των υπογραφών, αναλαμβανει και την καλυψη των εξόδων της διαδικασίας αυτής.

    Το προβλημα που δημιουργείται τώρα, είναι αν η ισχύς του νόμου είναι αναδρομική ή όχι. Τόσο το VMRO-DPMNE όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ, υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση των 150 χιλιάδων υπογραφών είναι νόμιμη και στο πλαίσιο του συνταγματος και επομενως θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για την διενέργεια δημοψήφισματος. Η αντιπολίτευση δεν δέχεται να ισχυσει ο νόμος αναδρομικά και καταγγέλει την σκοπιανή κυβέρνηση οτι προχώρησε στην ψήφισή του από τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει καθως χάνει καθημερινά το παιχνίδι της εξουσίας.

    Από την πλευρά του το Φιλελεύθερο Κομμα του Στόγιαν Αντωφ, κατά τη συζήτηση της ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή, αν και θεώρησε απαραίτητη την κατάρτισή του, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έφερε στη βουλή το νόμο πολυ αργά όταν τα κόμματα είχαν προαναγγείλει ότι θα προχωρήσουν στη συγκέντρωση των υπογραφών.

    [19] ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ ΤΙΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του φιλειρηνιστή σουηδού ηγέτη, Ούλοφ Πάλμε , διοργανώνει τη Δευτερα 1η Απριλίου ο Δήμος Καλαμαριάς.

    Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν από σουηδικής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Πιερ Σορί, ο Δήμαρχος Στοκχόλμης, Maτς Χουλτ, ο βουλευτης και τέως Πρόεδρος την Ελληνοσουηδικής Αντιδικτατορικής Επιτροπής, Χανς Γκόραν Φρανκ και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γκουνίλα Θόργκρεν. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φ.Πετσάλνικος.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το μεσημέρι της Δευτέρας θα δοθεί συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Καλαμαριάς, όπου και θα ανακοινωθεί επισήμως η δημιουργία Ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε με έδρα την Καλαμαρια. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου ηγέτη, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με θέμα " Ειρήνη - Δημοκρατία - Ανθρώπινα Δικαιώματα", στην αίθουσα συνεδρίων "Αριστοτέλης" του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

    Συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της νότιας Βαλκανικής θα πραγματοποιηθεί στα Τιρανα από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.

    Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για την επίτευξη της περιφερειακής ασφάλειας, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση η Τουρκία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

    [21] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΕΒΟ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Άγνοια για τα περί σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβένκοφσκι.Ο πρώην υπουργός,που είναι αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, τόνισε σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ότι ούτε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς έκανε κάποια πρόταση που περιείχε σύνθετη ονομασία,ούτε και ότι η χώρα του έχει αποδεχθεί μια τέτοια ονομασία.

    "Δεν υπήρξε πρόταση του Σάιρους Βάνς,δήλωσε ο Τσερβένκοφσκι, και πέραν αυτού κανείς εδώ δεν έχει αποδεχθεί κάτι τέτοιο.Εξεπλάγην απο το θόρυβο που δημιουργήθηκε ξαφνικά και απο το πόσο γρήγορα το θέμα εξαφανίστηκε απο τα ΜΜΕ."

    Στην ερώτηση πώς βλέπει τη συνεργασία της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών είναι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε.

    " Είμαστε πλήρως αντίθετοι σε οποιαδήποτε περιφερειακή τελωνειακή ένωση.Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων είναι η πλήρης ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Οποιαδήποτε περιφερειακή ολοκλήρωση θα καταστρέψει όχι μόνο την οικονομία,αλλά και την πολιτική ανάπτυξη των χωρών και θα δημιουργήσει, για μια ακόμη φορά, νέες διαιρέσεις στα Βαλκάνια" κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στα Σκόπια,όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την αντιπολιτευτική θέση του κόμματός του δήλωσε ότι "ξεκινά μια επικίνδυνη πολιτικά περίοδος".

    "Δημιουργήθηκε,τόνισε, μια τεχνητή αποστεθεροποίηση και η νέα πολιτική κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στα εκλογικά αποτελέσματα." Ο Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε πώς τα κίνητρα για μια τέτοια πολιτική εξέλιξη στη χώρα του είναι μεγάλα και ότι καλύπτονται απο μυστικότητα, γεγονός που το κρίνει επικίνδυνο.

    [22] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Το πρώτο χρηματιστήριο αξιών της ΠΓΔΜ εγκαινίασε χθες ο πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ, παρουσία του πρωθυπουργού Μ.Τσερβενκόφσκι, υπουργών, μελών του διπλωματικού σώματος και πολλών επιχειρηματιών.

    Όπως επισήμανε ο κ. Γκλιγκόροφ, το χρηματιστήριο θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη διακίνηση κεφαλαίων και αξιών.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μ. Τσερβενκόφσκι ανέφερε ότι η επιτυχημένη λειτουργία του χρηματιστηρίου θα συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντας των ξένων επενδυτών. Ευχαρίστησε, επίσης την κυβέρνηση της Μ.Βρετανίας για τη οικονομική και τεχνική υποστήριξη που χορήγησε.

    [23] Η ΕΦΕΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η ΕΦΕΕ δεν καταφερε όυτε και φέτος να εκδώσει επίσημα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

    Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ,αν και εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίζει πτώση. Η ΠΑΣΠ και η προσκείμενη στην ΠΟΛΑΝ παράταξη "Νεοι Ορίζοντες"διατηρούν τις δυνάμεις τους, ενώ ενισχυμένες είναι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που πρόσκεινται στην ΚΝΕ.

    Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη και αυξημένη σε σύγκριση με πέρσι.

    Ολες οι παρατάξεις έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για την ετυμηγορία των φοιτητών και να δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα από σχολές οπου έχουν ιδιαίτερη δύναμη.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βασίλη Γούναρη)

    [24] ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ. ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΜΗΠΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ;

    Πριν λίγες ημέρες γιορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου σε όλα τα σχολεία της χώρας. Οπως κάθε χρόνο, αναρτήθηκαν φωτογραφίες και παλιές λιθογραφίες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Η γνωστή λιθογραφία του Μάρκου Μπότσαρη δεν θα πρέπει να έλειψε από κανένα σχολείο.

    Την ίδια ημέρα, ίσως όχι συμπτωματικά, σε μια μεγάλης κυκλοφορίας βουλγαρική εφημερίδα της Σόφιας, τις "24 ώρες", εμφανίστηκε ένα ενυπόγραφο άρθρο, το οποίο υποδείκνυε, προφανώς στους Ελληνες, ότι η καταγωγή του Μάρκου Μπότσαρη ήταν βουλγαρική.

    Ο συγγραφέας του άρθρου ισχυρίζεται ότι η φάρα των Μποτσαραίων καταγόταν από την περιοχή Βιδινίου, κοντά στο Δούναβη, απ' όπου εκδιώχθηκαν από τον οθωμανό πασά Οσμάν Πασβάνογλου στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Η φάρα εγκαταστάθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στην περιοχή της Εδεσσας, όπου γεννήθηκε και ο Μάρκος Μπότσαρης.

    Τις -λανθασμένες- αυτές πληροφορίες τις αντλεί από ένα έπος του Γκιόργκι Ρακόφσκι, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του βουλγαρικού διαφωτισμού, ο οποίος ενέτασσε στο βουλγαρικό έθνος όλους τους σημαντικούς άνδρες της κεντρικής Βαλκανικής. Βέβαια στην περίπτωση του Μάρκου Μπότσαρη ο Ρακόφσκι έκανε ένα λάθος περισσότερο καθώς συνέχεε τη σουλιώτικη φάρα των Μποτσαραίων πιθανόν με άλλους επαναστάτες της κεντρικής Βαλκανικής με παρόμοιο επίθετο.

    Αντίθετα η φάρα των Μποτσαραίων σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες πρέπει να καταγόταν από το χωριό Δράγανη της Παραμυθιάς. Η ύπαρξη των Μποτσαραίων ανάγεται πριν την Τουρκοκρατία καθώς αναφέρεται ότι οι Μποτσαραίοι καταδιώχθηκαν από τους Τούρκους λόγω των σχέσεεών τους με τον Γεώργιο Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη. Σύμφωνα με όλες τις ελληνικές και ευρωπαικές πηγές για την ελληνική επανάσταση, ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε το 1790 στο Σούλι και ήταν γιός του Κίτσου Μπότσαρη, ο οποίος καθοδηγούσε τότε τον αγώνα των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά. Μετά την ήττα των Σουλιωτών το 1803 το μεγαλύτερο μέρος της φάρας των Μποτσαραίων, μαζί με τον Μάρκο, πέρασε στην Κέρκυρα.

    Στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης ο Μάρκος Μπότσαρης πολέμησε στην Ηπειρο και στο Μεσολόγγι, συνεργάστηκε με επώνυμους φιλέλληνες και Ελληνες οπλαρχηγούς και πέθανε στη μάχη στο Κεφαλόβρυσο, κοντά στο Καρπενήσι στις 7 Αυγούστου του 1823. Πουθενά δεν αναφέρεται στις πηγές αυτές ότι ο Μάρκος Μπότσαρης καταγόταν από τη Μακεδονία ή έστω ότι πολέμησε εκεί.

    Αντιπαρερχόμενος κανείς τις ιστορικές ανακρίβειες θα μπορούσε εύστοχα να ρωτήσει τί σήμαινε ακριβώς η υπόδειξη της βουλγαρικής εθνικής καταγωγής του Μάρκου Μπότσαρη. Υπαινισσόταν, άραγε, ότι ο Μπότσαρης μετά από τόσα χρόνια αγώνων δεν είχε καταλάβει ότι αγωνιζόταν για τη δημιουργία ενός ελληνικού κράτους και όχι ενός βουλγαρικού; Υπαινισσόταν μήπως ότι η εθνοτική καταγωγή του Μπότσαρη συνεπάγεται την φυλετική βουλγαρική ταυτότητα κι αυτομάτως τον εντάσσει στο πάνθεον των Βουλγάρων ηρώων;

    Στην καλύτερη περίπτωση τα όσα γράφηκαν δείχνουν την άγνοια του συγγραφέα για το τί σημαίνει ο όρος "εθνοτικός" και ότι φυσικά δεν έχει καμμιά σχέση με τα γνωστά ρατσιστικά επιχειρήματα. Στην πραγματικότητα, όμως, η ουσία δεν είναι τόσο αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στοιχεία για τη γλώσσα την οποία μιλούσε ο Μπότσαρης ή για την απώτερη καταγωγή του.

    Στην ελληνική επανάσταση, ούτως ή άλλως, συμμετείχε πλήθος αλλοφώνων, βλαχοφώνων, αλβανοφώνων, σλαβοφώνων διάφορες γλωσσικές ομάδες, διάφορες πολισμικές ομάδες, που εργάστηκαν όλοι για τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αυτό ακριβώς το γεγονός αποδεικνύει ότι η αναδρομική χρήση των εθνοτικών ταυτοτήτων στις αρχές του 19ου αιώνα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Στην καλύτερη περίπτωση καταδεικνύει την άγνοια του συγγραφέα του άρθρου.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 29 March 1996 - 14:06:21