Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (27/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ

  • [03] "ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [04] ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ "ΑΠΕΙΛΕΙ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

  • [05] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Τ.ΝΑΙΛΣ

  • [06] "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

  • [07] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "Θετικό για την Ελλάδα το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε."

  • [08] ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

  • [09] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΖΕΪΧΑΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

  • [11] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Φ. ΠΕΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [12] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Δεδομένη η ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων"

  • [13] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [15] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ

  • [16] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [17] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

  • [18] ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [19] ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [20] ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

  • [21] ΤΟ ΔΝΤ ΧΟΡΗΓΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟ 10 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

  • [22] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [23] ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [24] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    O πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί διάλογο και συμβιβασμό για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς στο θέμα του καθεστώτος του εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος.

    Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απαντητική επιστολή του Μπίλ Κλίντον, για το θέμα αυτό στο πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής βουλής, Μπέντζαμιν Γκίλμαν.

    Συμμεριζόμενος την ανησυχία του κ. Γκίλμαν , ο πρόεδρος Κλίντον αναφέρει χαρακτηριστικά /στην επιστολή ότι η ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου διαβεβαιώνει τον Αμερικανό βουλευτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και θα χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να πείσουν τις δύο κυβερνήσεις να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ

    Διάλογο εφ΄όλης της ύλης με τους όρους του Μεσούτ Γιλμάζ δεν θα δεχθεί ποτέ η Ελλάδα γιατί αυτό θα σημαίνει παράδοση άνευ όρων.

    Αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των βουλευτών που συμμετείχαν στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Σκοπιανό, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής επανέλαβε την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης ότι αν η Τουρκία δεν άρει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεν θα ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ένωση.

    Παράλληλα ο κ.Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι σύντομα στην Ευρωπαίκή Ένωση θα γίνει συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και χαρακτήρισε την έκθεση του εκπροσώπου της Ιταλικής Προεδρίας κ.Ντι Ρομπέρτο ως πολύ θετική.

    Σε ότι αφορά το Σκοπιανό πρόβλημα το οποίο εκ των πραγμάτων ήρθε σε δεύτερη μοίρα και δεν συζητήθηκε πολύ- ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν αληθεύει ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί σύνθετη ονομασία και βαδίζει προς μια συμβιβαστική λύση.

    Ο κ.Πάγκαλος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς και ότι πιο πιθανό είναι να ακολουθηθεί μια διαδικασία.

    Ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής επισήμανε την ανάγκη να οργανωθούν μηχανισμοί αντιπερισπασμού, απέναντι στους χειρισμούς της Τουρκίας, να τεθεί ζήτημα για τη Συνθήκη της Λωζάνης , για τον ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου και των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, αλλά και να ξεκινήσει εκστρατεία αντιπροπαγάνδας σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη.

    Ο κ.Παπαθεμελής επέκρινε ακόμη τις αποφάσεις της κυβέρνησης να κατεβάσει τη σημαία από την Ιμια, λέγοντας "ότι η υποστολή της απομείωσε τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Κριτική στον κ.Πάγκαλο απηύθυνε και ο Αντώνης Δροσογιάννης αναφερόμενος στην συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών σε τουρκικό κανάλι και το ενδεχόμενο αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου.¨Μας ζήτησε συγνώμη ο Τούρκος¨ απάντησε ο κ.Πάγκαλος.

    Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπαστάμκος , κατήγγειλε τη στάση εν σύνολο της Ευρωπαικής Ένωσης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός να τίθεται σε ίδια μοίρα η Ελλάδα- που είναι μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης- με την Τουρκία.

    [03] "ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    "Λόγια που δεν αντιστοιχούν σε πράξεις" χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε δε ότι "είχε μια χρυσή ευκαιρία ο κ. Γιλμάζ να σφραγίσει διά της υπογραφής του το έγκυρο των λόγων του, αποδεχόμενος την κοινή δήλωση των 15 της κοινότητας και δεν το έκανε".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση Σημίτη - Νάιλς ο κ. Ρέππας είπε ότι συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά θέματα καθώς και το ζήτημα του αεροδρομίου του ελληνικού.

    Σχολιάζοντας τέλος τη δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνάψει αμυντικές σχέσεις με χώρες της Ευρύτερης περιοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί τη σύναψη σχέσεων σε στέρεη βάση με σεβασμό των συνόρων και τους διεθνούς δικαίου με πολύ περισσότερες χώρες από αυτές που αναφέρει ο κ. Αρσένης".

    [04] ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ "ΑΠΕΙΛΕΙ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Για νομικές συνέπειες που θα έχει η ΕΕ από την αναβολή του συμβουλίου σύνδεσης με την Τουρκία έκανε λόγο σε συνέντευξη του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ "32η ημέρα" , διευκρινίζοντας τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο του σχετικά με το θέμα αυτό.

    Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών τόνισε από αυτή μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο θα είναι το πιθανό σενάριο που θα ακολουθήσει η Τουρκία. "Εμείς λέμε ότι θα αξιοποιήσουμε τα ελλιπή αυτού του συμβουλίου σύνδεσης για την πραγματοποίηση του οποίου εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας τόνισε ο υπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό είναι απειλή είπε: "Δεν ξέρω αν είναι απειλή ή σημαίνει ότι είμαστε αντικειμενικοί. Υπάρχουν οι 15 χώρες της ΕΕ που είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι μας. Είμαστε υπομονετικοί και περιμένουμε αλλά αυτή τη στιγμή είναι νωρίς για αρνητικές εικασίες"

    Ο κ Γκιονενσάι απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Τουρκία μετά από 15 χρόνια άρνησης για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης τώρα άλλαξε πολιτική απάντησε ότι η χώρα του πάντα επιθυμούσε ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και πως ο όρος "ειρηνική επίλυση" περιλαμβάνεται στις διεθνείς συμφωνίες.

    "Εμείς λέγαμε ειρηνική επίλυση μόνο με την έννοια των διαπραγματεύσεων" είπε ο Τούρκος υπουργός διευκρινίζοντας ότι η ειρηνική επίλυση περιλαμβάνει όχι μόνο διαπραγματεύσεις αλλά να διατηρήσει , συμβιβασμό, προσφυγή σε δικαστήρια και οργανώσεις. Τόνισε ακόμη ότι οι τουρκικές προσπάθειες δεν βρήκαν την απήχηση που έπρεπε στη διεθνή κοινή γνώμη λόγω του ότι έκαναν λόγο για ειρηνική επίλυση μόνο για διαπραγματεύσεις, χωρίς να αναφέρονται και τους άλλους τρόπους. "Τώρα είμαστε ανοιχτοί σε όλα αυτά και δεν απορρίπτουμε κανένα τρόπο ειρηνικής επίλυσης και επομένως έχουμε απαλλαγεί από τις αδυναμίες μας" είπε ο κ Γκιονενσάι και κατέληξε: "Τελικά τόσο από τα μέλη της ΕΕ όσο και από την Αγγλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ βρήκαμε υποστήριξη όσον αφορά την Χάγη. Εμείς θα αρχίσουμε με διαπραγματεύσεις. Θα αποφασίσουμε από κοινού σε πια από τις άλλες μεθόδους θα πάμε. Μονόπλευρα καμία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει μία θέση"

    [05] ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Τ.ΝΑΙΛΣ

    Με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Απριλίου για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κλίντον, διήρκεσε περίπου μία ώρα ενώ μετά την ολοκλήρωσή της δεν έγιναν δηλώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών βρέθηκε η πρόσφατη άτυπη ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του ελληνικού, ωστόσο οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν και την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και την επικείμενη επίσκεψη της συζύγου του Αμερικανού προέδρου κυρίας Χίλαρυ Κλίντον αύριο στην Αθήνα.

    Η κ. Κλίντον πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο το απόγευμα με τον πρωθυπουργό ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα παραστεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία.

    [06] "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

    Την απόφαση του Πρωθυπουργού Κ.Σημίτη να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και να ξεπερασθούν τα διαρθρωτικά της προβλήματα προβάλει η αμερικανική εφημερίδα The Joyrnal of Commerce.H εφημερίδα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει τις "ακαμψίες της οικονομίας και να εμφυσήσει νέο ήθος ανταγωνιστικότητας και αποδοτικότητας για να προετοιμάσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς."

    Η βελτίωση της οικονομίας σε όλους τους τομείς αποτελεί ένα θετικό βήμα,συνεχίζει το δημοσίευμα και αναφέρει ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά,αυξήθηκε το ΑΕΠ και ταυτόχρονα εφαρμόζεται πλήρως το πρόγραμμα σύγκλισης με τις οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το σημοσίευμα παραθέτει στοιχεία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις και υπογραμμίζει τις θετικές για την ελληνική οικονομία εκτιμήσεις,αλλά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προβάλλει ακόμη τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών και επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά" ο Πρωθυπουργός ζήτησε μηνιαίες εκτιμήσεις για την πορεία των εργων.

    Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πρός νέες αγορές στα Βαλκάνια και στη σημαντική θέση Ελλήνων εξαγωγέων στη Βουλγαρία,στην Αλβανία και στη Ρουμανία.Η άρση των κυρώσεων κατα της FYROM,επισημαίνεται στο δημοσίευμα, χαιρετίστηκε απο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ,που πιστεύει ότι ο τελικός "διακανονισμός" του θέματος της ονομασίας θα δώσει νέα ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών Αλ.Παπαδόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών,αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Αμερικανοί επενδυτές,ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

    [07] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "Θετικό για την Ελλάδα το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε."

    Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει μετά από πρόσκληση της ελληνικής ομογένειας.

    Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, "η Ελλάδα επιτέλους πέτυχε την αλληλεγγύη των εταίρων της" υπογράμμισε ωστόσο ότι η θέση της Ελλάδας είναι μεν πολύ ισχυρή μετά την κρίση στα Ιμια αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα ελληνοτουρκικά με μεγαλύτερη προσοχή. "Βεβαίως περιέχει πολλά θετικά στοιχεία η δήλωση Γιλμάζ αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν φτάνουν πλέον τα λόγια, χρειάζονται και έργα. Πρέπει να περιμένουμε και ελπίζω ότι θα φανούν από την πλευρά της Τουρκίας πέραν των λόγων και ορισμένες θετικές κινήσεις που θα διευκολύνουν στη βελτίωση του κλίματος" τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    [08] ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

    Ο ηγέτης του εργατικού κόμματος στην πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας Μαικ Ραν και ο υπαρχηγός του ιδίου κόμματος στη Βικτώρια , Δημήτρης Δόλλης , με επιστολή τους προς το νέο Αυστραλό υπουργό εξωτερικών ζητούν να καταδικάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας αναφορικά με το γνωστό ζήτημα των βραχονησίδων.

    Οι δύο πολιτικοί με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ του προτείνουν όσον αφορά το Κυπριακό κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ακολουθήσουν κοινή πολιτική.

    "Η Κυβέρνηση, τα κόμματα και ο λαός της Κύπρου σημειώνουν οι κ.Ράμ και Δόλης στην επιστολή τους αναμένουν πως η πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της Αυστραλίας όσον αφορά το Κυπριακό θα συνεχιστεί. Δηλαδή η αυστραλιανή ειρηνευτική δύναμη θα παραμείνει στην Κύπρο και θα εξακολουθήσει η αυστραλιανή κυβέρνηση να επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος μέσω του ΟΗΕ και της Κοινοπολιτείας".

    Οι δύο πολιτικοί ζητούν για άλλη μια φορά από την Αυστραλία να καταδικάσει την κατοχή της βόρειας Κύπρου για 22 χρόνια και την παραμονή 35.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί.

    Σημειώνουν επίσης ότι η Αγκυρα αλλοιώνει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού με τους εποίκους και καταγγέλλουν το τουρκικό καθεστώς ότι δεν επιθυμεί λύση γιατί εξακολουθεί να έχει επεκτατικές βλέψεις.

    [09] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΖΕΪΧΑΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

    Την παραίτηση της Τουρκίας από τον όρο της κατασκευής πετρελαιαγωγού προς το Τζεϊχάν, που θέτει για την χρηματοδότηση του αγωγού Μπακού-Σούπσα, ζήτησε το Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουρριέτ". Ο γιος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και αντιπρόεδρος της αζερικής εταιρείας πετρελαίου SOCAR κ Ιλχάμ Αλίγιεφ εξηγώντας γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της Τουρκίας για τον αγωγό Μπακού Σούπσα τόνισε ότι στην πρόταση που υπέβαλε η Τουρκία στο IAOC δεν υπήρχε ο όρος του Τζεϊχάν και επομένως δεν μπορεί να γίνει τώρα δεκτός.

    Σε άρθρο της Φεραϊ Τιντζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Χουρριέτ" υπογραμμίζεται ότι ο κ Ιλχάμ Αλίγιεφ έκανε λόγο για εμπλοκή της πολιτικής στο θέμα του αγωγού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπακού Σούπσα έγιναν δύο απόπειρες πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν αλλά όπως επισημαίνει ο κ Αλίγιεφ με την υπογραφή συμφωνικών με τη Ρωσία και τη Γεωργία η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως.

    Ο κ Αλίγιεφ, παρόλα αυτά, πρότεινε στην Τουρκία να μην παραιτηθεί από το σχέδιο για τον αγωγό γιατί όπως είπε "ποιος θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό Μπακού-Σούπσα αν η Τουρκία αποσύρει την πρόταση της;".

    Η κ Τιντζ όμως στο άρθρο της επισημαίνει ότι η Τουρκία στρέφει την πλάτη στον σχέδια για τον αγωγό Μπακού-Σούπσα καθώς ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ μαζί με την Τανσού Τσιλλέρ καταργούν τη συντονιστική επιτροπή πετρελαίου και δίνουν την αρμοδιότητα στον υπουργό ενέργειας και φυσικών πόρων Χουσνού Ντογάν και έτσι μένει "ξεκρέμαστη" η πρόταση της συντονιστικής επιτροπής για συζήτηση άνευ όρων για τα σχέδια της Σούπσα.

    Στο μεταξύ ο πρώην γενικός διευθυντής της BOTAS Χαϊρεττίν Ουζούν έχει αναλάβει να ετοιμάσει έκθεση για το θέμα των αγωγών πετρελαίου για λογαριασμό του υπουργείου ενέργειας. Και καθώς χαράσσεται μια νέα γραμμή για την πολιτική του πετρελαίου ο κ Γιλμάζ λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία συνεργασία με τη Ρωσία γιατί διαφορετικά η Τουρκία δε θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια της για τους αγωγούς.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Δύο συμφωνίες που αφορούν την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την τελωνειακή συνεργασία πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Αμερική. Αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο κ Ντεμιρέλ στην Αμερική με τον Μπίλ Κλίντον θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, το Ιράκ, η περιοχή του Καυκάσου και το θέμα της πολυεθνικής δύναμης.

    Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι κεφαλαιώδους σημασίας και πως στόχος είναι να αναπτυχθούν και να εμπλουτιστούν στο πλαίσιο μιας διευρυμένης συνεργασίας.

    "Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ΗΠΑ, μοναδικής υπερδύναμης στις ημέρες μας και της Τουρκίας, η οποία αποτελεί στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή με το δημοκρατικό κοσμικό και πλουραλιστικό σύστημα της, είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ειρήνη παγκοσμίως. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε νέα ώθηση για να καταστεί πιό καρποφόρα η πολυδιάστατη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο" κατέληξε ο κ Ντεμιρέλ.

    Ο κ Τούρκος πρόεδρος που συνοδεύεται από τον υπουργό εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Τζώρτζτάουν και στο Ινστιτούτο Μεσανατολικών Σπουδών.

    [11] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Φ. ΠΕΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ Φεντερίκο Πένια.Θα συζητηθούν οι σκοποί αλλά και οι συνέπειες της πρόσφατης ταξιδιωτικής προειδοποίησης των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Ο κ. Κακλαμάνης χθες συζήτησε το θέμα και με εκπροσώπους τοπικών γραφείων ταξιδίων τους οποίους διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα αντιμετωπισθεί σύντομα. Σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής θα έχει σειρα επαφών με σξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον αλλά και στελέχη του κογκρέσου.

    Το βράδυ ο κ. Κακλαμάνης θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Λουκάς Τσίλας στην οποία θα είναι παρόντες επιφανή στελέχη της ομόγενειας οπως και Αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με θέματα της Ελλάδας.

    [12] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Δεδομένη η ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων"

    Δεδομένη χαρακτήρισε την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου αναφερόμενη στο θέμα της οδηγίας του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ για την ασφάλεια του αεροδρομίου του ελληνικού.

    Η κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό ανακοίνωσε δε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο με την εφαρμογή ειδικών μέτρων για τον τουρισμό.

    Η Υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς για το ζήτημα αυτό και απέσπασε από τον ίδιο την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει στην Αμερικανική κυβέρνηση τις ελληνικές θέσεις.

    Πάντως η κ. Παπανδρέου εξήγγειλε ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα έλθουν στην Ελλάδα Αμερικανοί ειδικοί για το θέμα της ασφάλειας των αεροδρομίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα σε είκοσι μέρες θα έχει αρθεί η συγκεκριμένη οδηγία των υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

    [13] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Την πεποίθηση ότι η συναντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Σκοπίων θα συμβάλει στην βελτιωση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλους τους τομείς, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικων της ΠΓΔΜ Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι.

    Ο σκοπιανός υπουργός σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντνεβνικ" είπε ότι δεν εχει καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία συνάντησης με τον κ.Θ.Πάγκαλο, όμως βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

    Ο κ.Φρτσκοφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι της συνάντησης θα ακολουθήσουν και άλλες σε υπουργικό επίπεδο γεγονός που θα ενισχύσει τις βελτιωμένες ήδη, όπως είπε, σχέσεις των δυο χωρών.

    Στο μεταξύ πολυμελής σκοπιανή αντιπροσωπεία μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ειδικής σχέσης συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΠΓΔΜ.

    Στα Σκοπια επικρατεί προβληματισμός για την επικείμενη συμφωνία καθώς η προϋποθεση της περιφερειακής συνεργασίας που έθεσε ως όρο για την υπογραφή της, η υπουργός Εξωτερικων και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία. Το ζήτημα εξετάστηκε τη Δευτέρα σε πολύωρη σύσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος Κιρο Γκλιγκόρωφ, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που από την αρχή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι η ΠΓΔΜ περιμένει πολύ περισσότερα από όσα προσφέρει το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Τα Σκόπια αναμένουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από αυτή που προτείνεται υποστηριζοντας ότι θα δοθεί δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των ταμείων και των τραπεζών που είναι συνδεδεμένα με την Ενωση.

    Ο κ.Γκλιγκόρωφ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες κάποιες ιδέες που εμφανίστηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που θέτουν ως προϋπόθεση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τις περιφερειακές οικονομικές ενώσεις μεταξύ των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών ή όλων των βαλκανικών χωρών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα και συγκρούσεις εφόσον καθε χώρα που επιδιώκει να συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πετύχει ένα διαφορετικό επίπεδο συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς.

    Για το ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννε Μίλιοφσκι δήλωσε ότι στόχος της σκοπιανής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών "θα είναι η σύναψη συμφωνία σύνδεσης". Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η σημασία της περιφερειακής συνεργασίας που τίθεται ως προϋπόθεση όπως και το τι θα ακολουθήσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Πανικόβλητη είναι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η οποία φοβάται ότι θα συγκεντρωθούν τελικά οι 150.000 υπογραφές για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Πέταρ Γκόσεφ.

    Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ.Γκόσεφ τόνισε ότι, εξαιτίας αυτού του φόβου, η σκοπιανή κυβέρνηση προσπαθεί να θεσμοθετήσει με νόμο την διαδικασία για την συγκέντρωση των 150.000 υπογραφών, οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επισήμανε ότι η διαδικασία συγκέντρωσης 150.000 υπογραφών για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι νόμιμη, καθώς ορίζεται από τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας. Ανέφερε, επίσης, ότι η ανταπόκριση του πληθυσμού της χώρας είναι αξιοσημείωτη και ότι η συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού των υπογραφών θα ολοκληρωθεί εντός αυτής της εβδομάδας.

    Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση 150.000 υπογραφών ενήλικων πολιτών της ΠΓΔΜ άρχισε την περασμένη Κυριακή στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με την πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος και του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

    [15] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ

    Πρόταση με την οποία ζητά τη διάλυση της βουλής και την διενέργεια πρόωρων εκλογών με νέο εκλογικό σύστημα μέχρι το Σεπτέμβριο, καταθέτει αύριο στο προεδρείο του σκοπιανού κοινοβουλίου, ο πρώην εταίρος του τρικομματικού συνασπισμού "Ένωση για τη Μακεδονία", το Φιλελεύθερο Κόμμα του Στόγιαν Αντωφ.

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα θεωρεί ότι ο αποκλεισμός των φιλελεύθερων από τη νέα κυβέρνηση σήμανε και τη διάλυση του συνασπισμού γεγονός που δημιούργησε, όπως υποστηρίζει, πρόβλημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Τα μέλη του κοινοβουλίου που εξελεγησαν υπό τη σημαία του της συμμαχίας "Ένωση για τη Μακεδονία" θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Το Φιλελεύθερο Κόμμα ανακοίνωσε ότι αν δεν υπερψηφιστεί η πρόταση που καταθέτει αύριο στη βουλή, τότε θα συμπράξει με τα δυο κόμματα για τη συγκέντρωση υπογραφών.

    Στο μεταξύ, σταμάτησε προσωρινά η συγκέντρωση των υπογραφών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα αφορά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης 150.000 υπογραφών, που ξεκίνησε την Κυριακή, είχαν τα δύο μεγαλύτερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Σκοπίων Βλάντο Πόποφσκι σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση, νομοσχέδιο το οποίο θα θεσμοθετεί, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 13 άρθρα, με τα οποία καθορίζεται ο τρόπος συγκέντρωσης υπογραφών για τρεις περιπτώσεις: τη συγκέντρωση 10.000 υπογραφών για την υποβολή νομοσχεδίου, τη συγκέντρωση 150.000 για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τη συγκέντρωση υπογραφών μπορούν να ζητήσουν 100 πολίτες των Σκοπίων, καθώς επίσης ένα ή περισσότερα πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις. Εξάλλου, η συγκέντρωση 10.000 υπογραφών πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο από την έναρξη της διαδικασίας, ενώ η συγκέντρωση 150.000 σε ένα εξάμηνο.

    [16] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας προετοιμάζει το American Hellenic Institute (Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο) στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή στις 12 η ώρα το μεσημέρι, μπροστά από το Λευκό Οίκο, την ώρα δηλαδή που θα επισκέπτεται την Προεδρική κατοικία των ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Τα κύρια συνθήματα της διαμαρτυρίας που πραγματοποείται από κοινού από το AHI, τις Ελληνικές, Κουρδικές και Αρμενικές Κοινότητες και τους αντίστοιχους φοιτητικούς συλλόγους της περιοχής θα αφορούν στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στις ελληνικές βραχονησίδες, στη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου, στον περιορισμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων, του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων και των Αρμενίων και στην πώληση των αμερικανικών ελικοπτέρων Σούπερ-Κόμπρα στην Τουρκία.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον και να παραλάβει το "Προεδρικό Μετάλλιο" του Πανεπιστημίου (η ανώτατη τιμή που μπορεί να απονείμει το Πανεπιστήμιο), παρά τις εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας που έχουν δεχτεί οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος από τους ελληνικούς, κουρδικούς και αρμενικούς συλλόγους.

    [17] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Με μεγαλοπρέπεια και αθρώα συμμετοχή του κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 175η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και στην Tampa της Φλόριδας, στις ΗΠΑ.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στρο Δημαρχείο του Clear Water από τη Δήμαρχο κ.Ρίτα Γκάρβι. Το βράδυ της ίδιας ημέρας δόθηκε η επίσημη χοροεσπερίδα της Επιτροπής Παρελάσεως, στη διάρκεια της οποίας εκτός των αναπαραστάσεων διαφόρων στιγμιοτύπων από την Επανάσταση του 1821, η Προεδρική Φρουρά παρουσίασε στους παρευρισκομένους την αλλαγή φορυράς, όπως αυτή πραγματοποείται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, στην Αθήνα, και εθνικούς χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα.

    Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η μεγαλειώδης παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs, παρουσία τόσο Ελλήνων όσο και πλήθους Αμερικανών πολιτών.

    Στην παρέλαση, εκτός του τμήματος της Προεδρικής Φρουράς, συμμετείχαν 35 εθνικοτοπικοί σύλλογοι, σχολεία, και χορευτικά συγκροτήματα από όλη τη Φλόριδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεότερος από τους παρελαύνοντες ήταν 11 μόλις μηνών, ενώ ο γεροντότερος 108 ετών, ο γνωστός ομογενής ρεμπέτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός.

    [18] ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αναπτύσσεται σταθερά η στρατιωτική συνεργασία της Γερμανίας με την Αλβανία, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας κ.Ρύε, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα.

    Ο Γερμανός υπουργός ανακοίνωσε ότι το 1996 θα υλοποιηθουν πολλά προγράμματα συνεργασίας που έχουν εκπονηθεί και τα οποία αφορούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαίδευση Αλβανών αξιωματικών, χορήγηση τεχνικής βοήθειας στον αλβανικό στρατό κ.α.

    Ο κ.Ρύε έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα με τον οποίο συζήτησε, τις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την ειρήνη". Ακόμη, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Τιρανων, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο συνένωσης των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αλβανίας με τις μονάδες του γερμανικού στρατού στην Κροατία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και όπως ανακοινώθηκε υπήρξε ταύτιση απόψεων των δυο συνομιλητών.

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιρανων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα επισκεφθεί την Αλβανία τις πρωτες δύο ημερες του Μαίου.

    Η επίσκεψη του κ.Σολάνα εντάσσεται στα πλαίσια περιοδείας του στις χώρες που μετεχουν στο πρόγραμμα "Σύμπραξη για την ειρήνη".

    [19] ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Τις βασικές θέσεις της χώρας μας και τις κύριες επιδιώξεις της στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που αρχίζει την Παρασκευή στο Τορίνο με τη συμμετοχή των 15 ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε. παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

    Ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη της Ευρώπης των πολιτών και του κοινωνικού χώρου μέσω πολιτικών δράσεων και πόρων και τη διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλλει τα αιτήματα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και την άμυνα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Τα θέματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και της διεύρυνσης της Ε.Ε. θα συζητηθούν άτυπα, κατέληξε ο κ. Ρωμαίος.

    [20] ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης για το Κυπριακό Φρεντερίκο ντι Ρομπέρτο φθάνει απόψε στη μεγαλόνησο για νέο γύρο διαβουλεύσεων με το Γ.Κληρίδη και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Η επίσκεψη του Ντι Ρομπέρτο πραγματοποιείται υπό το φως της ενημέρωσης που έκανε προχθές στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης και της εντολής που έλαβε να συνεχίσει την αποστολή του.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος θα επισκεφθεί το επόμενο δίμηνο την Αθήνα την Αγκυρα και την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη , θα υποβάλει έκθεση στο συμβούλιο υπουργών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου στην Κύπρο. Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θεωρούν θετική την προσέγγιση του κ. Ρομπέρτο στο Κυπριακό.

    Ενημερώνοντας τους υπουργούς εξωτερικών των "15" χαρακτήρισε ρεαλιστικές τις προϋποθέσεις που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση για εξεύρεση κοινού εδάφους προτού αρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες.

    [21] ΤΟ ΔΝΤ ΧΟΡΗΓΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟ 10 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Δάνειο ύψους 10 δις δολαρίων, τριετούς διάρκειας, ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Ρωσία. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Ταμείου μετά τα 17,8 δις που είχαν δοθεί το 1995 στο Μεξικό.

    Το δάνειο χορηγείται προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Εκτιμάται πάντως ότι έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις καθώς χορηγείται τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον κομμουνιστή Γενάντι Ζιουγκάνωφ να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για το προεδρικό αξίωμα.

    Εκτός των οικονομικών προϋποθέσεων που θέτει το ΔΝΤ για τη χορήγηση του δανείου, μερικές από τις οποίες η Ρωσία έχει ήδη ικανοποιήσει, όπως η κατάργηση των περισσότερων δασμών στις εξαγωγές, η βελτίωση των εσόδων του προϋπολογισμου, η ρωσική κυβερνηση υποσχέθηκε μείωση των ελλειμάτων του προϋπολογισμού.

    Σημαντικό μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη του "ανθρώπινου προσωπου" της κυβέρνησης Γιέλτσιν προκειμένου να βελτιωθεί η δημοτικότητα του Προέδρου. Ετσι, αναμένεται να καταβληθούν οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους ολόκληρης της ομοσπονδίας, φιλελευθεροποίηση των εμπορικών συναλλαγων ειδικά σε ότι αφορά τους τομείς της γεωργίας και του εξωτερικου εμπορίου και προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

    Με τη χορήγηση του νέου αυτού δανείου, η Ρωσία οφείλει στο ΔΝΤ ποσό ύψους ανω των 20 δις δολαρίων.

    [22] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ.Ρέππας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με την αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού λαού ώστε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία της, να παρουσιάσει ένα έργο και να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τόνισε επίσης ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    [23] ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ενώ η Ευρώπη έχει πανικοβληθεί από την ασθένεια των τρελών αγελάδων, στην Τουρκία μιά άλλη φοβερή ασθένεια βοοειδών, η πανούκλα, απειλεί τα ζώα. Όπως μετέδωσε στο μεταμεσονύκτιο δελτίο ειδήσεων η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1 μεγάλο κίνδυνο αποτελούν τα βοοειδή με πανούκλα που εισάγονται στην Τουρκία χωρίς έλεγχο από την Ουκρανία και τις ανατολικές χώρες.

    Αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου γεωργίας επισήμαναν πως πέρσι διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό μόνο 100 δισεκατομμύρια λίρες για την καταπολέμηση των ασθενειών που πλήττουν τα ζώα. Το μόνο που μας απομένει είναι να προειδοποιούμε τους καταναλωτές τόνισαν οι αρμόδιοι του υπουργείου.

    [24] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

    Αρχίζει σήμερα, το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τη Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μάρτιος ΄96", στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν από κοινού οι φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, η HELEXPO- ΔΕΘ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Στο αφιέρωμα αυτό, οι νέοι Έλληνες δημιουργοί κινηματογράφου παρουσιάζουν δεκαεννέα ταινίες μικρού μήκους της δεκαετίας 1986- 1995. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ταινίες :"Το τέλειο έγκλημα", "Ριγκ", "Τζιτζίκι και μυρμήγκι", "Veracrur", "Ta σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου", " Ο θεατής", "Run away", "Ισμαήλ" καθώς και το "Recitativo".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 27 March 1996 - 12:53:23