Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 26 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΟΣΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [03] " Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ - ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ"

  • [04] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ

  • [05] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΟΙ ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΙ ΣΟΪΣΑΛ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [07] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • [08] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [09] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΈΛΛΕΙΜΜΑ

  • [10] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [11] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΖΑΓΚΡΕΠ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [12] ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ

  • [13] ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [14] ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ 90 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [15] Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [16] ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [17] ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2002

  • [18] ΦΘΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [19] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "UTAZAS/TRAVEL΄96" ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

  • [20] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 6% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟΝ 4ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ" ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΟΡΔΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΛΙΒΕΝ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σε ναυάγιο κατέληξε αργά χθες τη νύχτα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,που είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί και η προγραμματισμένη για σήμερα σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε.- Τουρκίας.

    Η αναβολή θεωρήθηκε επιβεβλημένη ,αφού η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί το σχέδιο κειμένου,που πρότειναν οι 15 και περιείχε όλες τις σχετικές ελληνικές θέσεις.Καλούσε δηλαδή,την Τουρκία να δεσμευτεί για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος,ότι δεν θα προσφύγει σε βία ή στην απειλή βίας σε βάρος της χώρας μας και ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες.

    Παράλληλα,έκανε σαφή αναφορά στο γεγονός ότι οποιαδήποτε διένεξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα επιλύονταν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,ενώ τονίζονταν κατηγορηματικά ότι η Τουρκία έπρεπε να τηρεί και να σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας.

    Στο κείμενο αυτό έγινε ένας "μαραθώνιος" διαβουλεύσεων,αφού η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Σουζάνα Ανιέλι επικοινώνησε αρκετές φορές με τον Τούρκο ομόλογό του.Αργά τη νύχτα η Γερμανία,η Γαλλία και η Ιταλία υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους και προσπάθησαν να υιοθετήσουν άλλο κείμενο σαφώς τροποποιημένο.Η Ελλάδα όμως αντέδρασε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αναβολή το συμβούλιο σύνδεσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πώς "η αναβολή έγινε γιατί αρνηθήκαμε οποιοδήποτε κείμενο,που δεν θα εκφράζει αρχές,που αφενός μεν είναι αρχές της Κοινότητας και αφετέρου αποτελούν γενικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι ,που έχει υπογράψει και η Τουρκία."

    Ο κ.Πάγκαλος συνέχισε λέγοντας πώς η ελληνική θέση είναι κρυστάλλινη,δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και τόνισε πώς "κανείς δεν πρόκειται να μας πείσει να την εγκαταλείψουμε". Επεσήμανε ακόμη ,ότι η ιταλική προεδρία δέχτηκε πολλές πιέσεις,ακόμα και από εξωκοινοτικούς παράγοντες.

    Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες για την ματαίωση του συμβουλίου σύνδεσης και περιορίστηκε να αναφέρει ότι η σύγκλησή του μεταφέρθηκε σε μελλοντική ημερομηνία.Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξουσιοδότησαν την Ιταλία ,ώς προεδρεύουσα,να προβεί στις δέουσες ενέργειες,ώστε να πραγματοποιηθεί σύντομα,και πάντως μέχρι τον Ιούνιο το συμβούλιο σύνδεσης.

    [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΟΣΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    "Η Ελλάδα, θα επιμείνει στο βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, όσο η τελευταία, συνεχίζει τις προκλήσεις και τις εδαφικές διεκδικήσεις".

    Αυτό δήλωσε πριν από λίγο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος επιστέφοντας από τις Βρυξέλλες. "Όσο διαρκούν οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας - είπε χαρακτηριστικά - επί των Δωδεκανήσων, δεν νοείται ομαλή πορεία στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση".

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αρνείται το διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν συζητά επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

    Διευκρινίζοντας εξάλλου ότι τη βάση αυτού του διαλόγου θα μπορούσαν να αποτελέσουν παλαιότερες επαφές και συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία της Βουλιαγμένης που είχε υπογραφεί μεταξύ του Κάρολου Παπούλια και του Μεσούτ Γιλμάζ, όταν ο τελευταίος ήταν Υπουργός Εξωτερικών.

    "Η λέξη διάλογος αφηρημένα , όπου μάλιστα προστίθονται ορισμένες έννοιες, είπε ο κ. Πάγκαλος, όπως τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα, δίνουν την εντύπωση ότι η Τουρκία παραμένει στην παλιά της άποψη. Δηλαδή, ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να τα βρούμε, στο οποίο εμείς θα προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας και εσείς θα καταθέσετε την κυριαρχία μας. Διάλογος επί της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει".

    Ο Θ. Πάγκαλος δεν απέκλεισε ακόμα να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της παρευξεινιακής Διάσκεψης.

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία έδωσε μια δύσκολη μάχη, στην οποία κατάφερε να πετύχει την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων, ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική Κυριαρχία στα Δωδεκάνησα.

    [03] " Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ - ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ"

    "Η Τουρκία απομονώθηκε και έδειξε σ΄όλους,ότι δεν θέλει να δεσμευθεί για το σεβασμό των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών".

    Αυτό τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντ.Τρακατέλλης,σχολιάζοντας την εξέλιξη του μαραθώνιου χθεσινού ευρωπαϊκού συμβουλίου.Ο κ.Τρακατέλλης υπογράμμισε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να δείξει σ΄όλες τις χώρες μέλη τι επιδιώκει και να αποδείξει τις καταγγελίες της Ελλάδος ότι δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες.

    "Είναι πολύ ισχυρή η θέση μας αν επιμείνουμε στήν τήρηση του Διεθνούς Δικαίου" είπε ο ευρωβουλευτής και εξέφρασε την προσωπική του άποψη επί του θέματος:

    "Εμείς,ως χώρα, πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,για να αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν θέλει την προσφυγή και δεν θέλει την ειρήνη ουσιαστικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.Θέλει να επιβάλλει τις λύσεις δια της βίας.Αυτό δεν μπορεί να περάσει."

    Ο κ.Τρακατέλλης επέμεινε ότι το θέμα αφορά άμεσα την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο μέτρο που τα σύνορα της Ελλάδος είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Αλλά αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ώς πρός τη συμπεριφορά ενός κράτους,που επιδιώκει στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της.Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει απόλυτος σεβασμός πρός το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κατα συνέπεια,δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ενωση,καλώς εχόντων των πραγμάτων,να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές."

    Στην ερώτηση αν η χθεσινή στάση της Τουρκίας ανοίγει το δρόμο για ένα νέο καταδικαστικό ψήφισμα απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής αποκάλυψε, ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλείεται,αφού μεθαύριο Πέμπτη, θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας,μετά τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς και αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία καταδικαστικό ψήφισμα.

    "Αυτή την ώρα έχουμε να περάσουμε το ψήφισμα εναντίον του Ντενκτάς και της τουρκικής θηριωδίας στην Κύπρο.Ετσι,μ΄αυτόν τον τρόπο θα έλθει το θέμα απο μόνο του στην επικαιρότητα.Τα δύο θέματα αναπόφευκτα θα συνδυαστούν.Απο κεί και πέρα θα σταθμιστούν οι παράγοντες και θα κρίνουμε αν πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ενός νέου καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος.Νομίζω,ότι το ψήφισμα για την Κύπρο είναι αρκετό "δυνατό" αφού δεν εμπλέκει μόνο τον Ντενκτάς,αλλά ουσιαστικά και την ίδια την Τουρκία."

    Σχολιάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών- μελών στη χθεσινή συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου,ο κ.Τρακατέλλης είπε ότι η στάση αυτή υπαγορεύθηκε απο καθαρα οικονομικά κριτήρια,αφού τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία θεωρούν ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά και μπορούν να περιμένουν μεγάλα οικονομικά οφέλη απο την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης.

    "Οσο καθυστερεί λοιπόν, η εφαρμογή αυτή αρχίζουν και πιέζουν ,γιατί δεν έχουν αυτοί το πρόβλημα.Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί,ότι το βλέπουν το θέμα πολύ περιορισμένα,διότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει προβλήματα αργότερα απο τα ανατολικά της σύνορα και τότε θα δούμε αν και κατα πόσον η ίδια θα φώναζε "ελάτε εταίροι και δείξτε μου την αλληλεγγύη σας".Το βλέπουν κοντόφθαλμα το θέμα.Η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν σαφώς να πιέσουν την Τουρκία,που δεν έχει να επιδείξει τίποτε στο θέμα της συμπεριφοράς ώς χώρα και στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της."

    Ο κ.Τρακατέλλης επεσήμανε βέβαια ότι και η Ελλάδα κάνει "λάθη εξωτερικής πολιτικής".

    "Εάν εμείς δεν κάναμε λάθη στην εξωτερική μας πολιτική και αν η Τουρκία δεν είχε τη γεωπολιτική αυτή θέση και την υποστήριξη της Αμερικής θα ήταν πλήρως απομονωμένη,αφού έχει να επιδείξει μόνο σφαγές,διώξει και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [04] ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ

    Ανοιχτή πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ προς τον Κωστα Σημίτη να επισκεφθεί την Αγκυρα επέδωσε το πρωί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Ομίρ Παμίρ.

    Κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών που κράτησε σαράντα λεπτά ο κ. Παμίρ ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του κ. Γιλμάζ οπως διατυπώθηκαν στην συνέντευξη του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης είπε στον Τούρκο πρέσβη ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλέρς σχέσεις με την Τουρκία και κάλεσε την Αγκυρα να βοηθήσει αποφασιστικά προςτην κατεύθυνση αυτή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να απδεχθεί τις θέσεις των 15 οπως διατυπώθηκαν στο χθεσινο συμβούλιο υπουργών.

    [05] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΟΙ ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΙ ΣΟΪΣΑΛ

    Κατά τη προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών τάχθηκε ο αρχηγός του τουρκικού Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ αντιδρώντας στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ Ετζεβίτ μιλώντας στην εφημερίδα "Χουρριέτ" δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις αλλά θεώρησε λάθος την προσφυγή στη Χάγη.

    Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Ορθού Δρόμου Μουμτάζ Σοϊσάλ θεώρησε επισφαλή ακόμη και την αναφορά του ονόματος "Χάγη".

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρ.Παπούλιας συναντήθηκε το Σάββατο στα Τίρανα με τον Αλβανό προεδρο Σαλί Μπερίσα.Ο κ.Παπούλιας επισκέπτεται την Αλβανία ύστερα απο πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμμετείχε στις εργασίες του δευτέρου συνεδρίου του κόμματος.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο κ.Παπούλιας συναντήθηκε με τον προεδρο Μπερίσα και συζήτησαν την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Σύμφωνα με την κρατική αλβανική τηλεόραση και τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ο κ.Μπερίσα τόνισε τη μεγάλη συμβολή,όπως είπε του κ.Παπούλια στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τον χαρακτήρισε "επιφανή φίλο της Αλβανίας".

    Ο Αλβανός Προεδρος,σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση, διαβεβαίωσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι οι επικείμενες εκλογές στην Αλβανία θα είναι δίκαιες και ελεύθερες και πώς τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Διεθνούς μπορούν να στείλουν παρατηρητές στις εκλογές.

    Κατα την παραμονή του στην Αλβανία ο κ.Παπούλιας απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο οποίο ,μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο πλήρης σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, η ισοπολιτεία, οι δημοκρατικές κατακτήσεις όλου του αλβανικού λαού είναι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Αλβανίας.

    Ακόμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόν" αναφέρει ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Φάτος Νάνο θα απελευθερωθεί και θα λάβει ενεργό μέρος στην πολιτική ζωή του τόπου.

    [07] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Στην αποκατάσταση, με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, της αδικίας που επιχειρείται εις βάρος της χώρας μας, με την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ ότι τα Ελληνικά Αεροδρόμια δεν πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφαλείας, ελπίζει η Πανελλήνια ΄Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

    Η Πανελλήνια ΄Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας πάντως επισημαίνει ότι τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας είναι επαρκή και τουλάχιστο ανάλογα με αυτά που λα μβάνουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

    Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς των ΗΠΑ- εκτός του Αεροδρομίου του Ελληνικού- μόνο δύο ακόμη αεροδρόμια στον κόσμο έχουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας, παρατήρηση που επιτείνει την αγανάκτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της.

    [08] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    "Δεν είναι δική μου φιλοδοξία. Εφόσον με προτείνουν από την πολιτική ηγεσία, και ο σερβικός λαός, τότε θα το σκεφτώ σοβαρά για να θέσω την υποψηφιότητά μου. Αλλά για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα δεν το σκέφτομαι καν να είμαι αντίπαλος του κ.Κάρατζιτς", τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Νίκολα Κόλιεβιτς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθόδου του στις επικείμενες εκλογές στη χώρα του στο τέλος του καλοκαιριού. Ο κ.Κόλιεβιτς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το Σάββατο, προσκεκλημένος του δημάρχου Καλαμαριάς, Θρασύβουλου Λαζαρίδη.

    Οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της Σερβικής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά στις εκλογές, σύμφωνα με τον κ.Κόλιεβιτς, επικεντρώνονται στη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές ως υποψηφίου του Προέδρου της χώρας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επεσήμανε ο Σερβοβόσνιος Αντιπρόεδρος, υπάρχουν θετικές κινήσεις από την πλευρά της Ρωσικής διπλωματίας, από την οποία Σερβική Δημοκρατία προσμένει να κρατήσει σταθερή στάση. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Ντέϊτον, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει όρος που να αποκλείει τη συμμετοχή του κ.Κάρατζιτς από τις εκλογές. Έκανε όμως λόγο για έντονες πιέσεις για αποκλεισμό από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το αν η ενδεχόμενη διαδοχή του στην Προεδρία της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας θα σημάνει άμεση ή έμμεση αποδοχή του αποκλεισμού του κ.Κάρατζιτς από το πολιτικό προσκήνιο ο Σερβοβόσνιος Αντιπρόεδρος είπε ότι το λόγο έχει η πολιτική ομάδα του κόμματος, τονίζοντας την κοινή πορεία τους στο κόμμα. Επίσης, κατήγγειλε "εξωτερικές πιέσεις" που δέχονται οι Σεροβοβόσνιοι για την προώθηση ορισμένων υποψηφίων, τονίζοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με ψεύτικες πολιτικές φιλοδοξίες να σπείρει τη διχόνοια".

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει υπαινιγμούς του κ.Κάρατζιτς, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για μη ικανοποιητική βοήθεια προς τους Σέρβους της Βοσνίας, ο κ.Κόλιεβιτς τόνισε ότι "η θέση της πολιτικής ηγεσίας της Σερβικής Δημοκρατίας είναι κοινή", αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει τις σχέσεις των κυρίων Κάρατζιτς και Μιλόσεβιτς.

    Ο Σερβοβόσνιος Αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε, επίσης, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι νατοϊκές δυνάμεις ενθαρρύνουν Μουσουλμάνους και Κροάτες να κατοικήσουν στις σερβικές περιοχές, εξέφρασε, όμως, αμφιβολίες για το κατά πόσο ο αριθμός των Μουσουλμάνων και Κροατών που θέλουν να επισκεφθούν ή να μείνουν στις υπό σερβικό έλεγχο περιοχές είναι μεγάλος. Η πολιτική ηγεσία, πάντως, της Σερβικής Δημοκρατίας, όπως διευκρίνισε, δεν θα θέσει καμία απαγόρευση.

    Σχολιάζοντας, τέλος, την επικείμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη Νέα Γιουγκοσλαβία ως "Μακεδονία", τόνισε ότι το πρόβλημα με τα Σκόπια πρέπει να επιλυθεί, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε , όμως, ότι "σίγουρα δεν θέλαμε να επιλυθεί αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο, που θα βλάψει τις Ελληνο-Σερβικές σχέσεις. Γιατί εμείς, ιδιαίτερα, στη Σερβική Δημοκρατία γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτή η φιλία".

    Νωρίτερα το πρωί ο κ.Κόλιεβιτς επέδωσε συμβολικά τη σημαία της Σερβικής Δημοκρατίας σε ένα από τα πέντε σχολεία όπου παρακολουθούν μαθήματα τα παιδιά από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που φιλοξενούνται από οικογένειες της Καλαμαριάς. Η σημαία της Σερβικής Δημοκρτίας θα μείνει υψωμένη μαζί με την ελληνική, όσο διαρκεί το πρόγραμμα φιλοξενίας των μικρών μαθητών.

    [09] ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΈΛΛΕΙΜΜΑ

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ισοζύγιο πληρωμών στην Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Το πρόγραμμα του προϋπολογισμού για το 1996 στοχεύει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών να φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,7 που ήταν το 1995.

    Εξάλλου ανακοινώθηκαν και οι στόχοι του προϋπολογισμού στο θέμα του εξωτερικού εμπορίου. Το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο το 1995 έφτασε τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε 35,35 ενώ οι εξαγωγές ήταν 21,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το 1996 προβλέπεται ότι οι εισαγωγές θα είναι ύψους 37-41 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εξαγωγές ύψους 24 έως 25. Οικονομολόγοι πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

    [10] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Τριήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί από σήμερα η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ και πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρυ Κλίντον. Η κ. Κλίντον θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ ενώ επόμενος σταθμός της περιοδείας της θα είναι η Αθήνα όπου αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη.

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ κατά την παραμονή της Ελλάδα θα παραστεί στην τελετή λήψης της Ολυμπιακής φλόγας από την αρχαία Ολυμπία.

    [11] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΖΑΓΚΡΕΠ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Περιοδεία στο Σαράγεβο, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεπ, θα πραγματοποιήσει στις αρχές του καλοκαιριού ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ζαμάν.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει πως η Αγκυρα βλέπει ¨ζεστά¨τη συνάντηση κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Βουλγαρία.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως η Τουρκία θα λάβει μέρος ¨στη διάσκεψη ασφάλειας νοτίων Βαλκανίων¨ που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 31 Μαρτίου- 1 Απριλίου.

    [12] ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ

    Με το ψευδοπρωθυπουργό του κατοχικού καθεστώτος Χακκί Ατουν συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος υποσχέθηκε να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος προκειμένου οπως είπε να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Ο Ατουν ενημέρωσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό σχετικά με τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα του ψευδοκράτους.

    [13] ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την επίλυση της διαφοράς με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

    Η δωδεκαμελής Σύνοδος, υπό τον Πατριάρχη Αλέξιο, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν συνομιλίες για να λήξει η διαμάχη μεταξύ των δύο Εκκλησιών και ανέθεσε σε δύο μόνιμα μέλη της, τον υπεύθυνο εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κύριλλο, και τον Μητροπολίτη Γιουβενάλι, να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Κωνσταντινούπολη.

    Στην διαπραγματευτική ομάδα συμπεριελήφθη και ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Εκκλησίας της Εσθονίας, Αρχιεπίσκοπος Κορνήλιος του Ταλίν και πάσης Εσθονίας,

    [14] ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ 90 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επισκέπτεται αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, αποτελούμενη από 90 επιχειρηματίες.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, στόχος της επίσκεψης των σκοπιανών επιχειρηματιών είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με τους επιχειρηματίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η εξέταση των δυνατοτήτων για την συμμετοχή των σκοπιανών επιχειρήσεων στην αποκατάσταση των ζημιών του πολέμου.

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μένσουρ Σμαίλοβιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι σκοπιανοί επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για τους τρόπους επένδυσης στη χώρα, για τις δυνατότητες συγκρότησης μεικτών επιχειρήσεων και για τη βελτίωση της κατάσταση των οδικών αρτηριών προς τη διευκόλυνση των μεταφορών.

    [15] Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το Υπουργείο Γεωργίας της Σλοβενίας ανακάλεσε την απαγόρευση εισαγωγής κρεάτων και αλλαντικών από την ΠΓΔΜ, μετά τη έκκληση που απηύθυναν προς την κυβέρνηση της χώρας οι αρμόδιες αρχές των Σκοπίων.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση της Σλοβενίας την περασμένη Παρασκευή απαγόρευσε την εισαγωγή σκοπιανών κρεάτων και αλλαντικών, αλλά και τη διέλευσή από το έδαφός της των φορτηγών που τα μεταφέρουν, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι γνωστή η κατάσταση υγείας των ζώων που εκτρέφονται στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η απόφαση της Σλοβενίας να κλείσει τα σύνορά της για τα σκοπιανά κρέατα και αλλαντικά είναι αδικαιολόγητη, καθώς σήμερα η Ιταλία, η οποία τηρεί αυστηρά μέτρα υγειονομικού ελέγχου, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σκοπιανών αρνιών.

    Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του Υπουργείου Εμπορίου της ΠΓΔΜ, σε περίπτωση που η Σλοβενία συνέχιζε να εφαρμόζει την απαγόρευση, αυτή θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της ΠΓΔΜ. Το σκοπιανό κρέας και τα αλλαντικά θα έπρεπε να μεταφέρονται προς τις αγορές της Ευρώπης μέσω του λιμανιού του Δυρραχίου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έξοδα μεταφοράς, ενώ ενδεχομένως να υπήρχαν προβλήματα με τη εξαγωγή προς την Ιταλία 75.000 σκοπιανών αρνιών.

    [16] ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Το 90% των Αλβανών υποστηρίζει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με ανταπόκριση της Νάσα Μπόρμπα από την Πρίστινα.

    Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα κάλεσε χθές την διεθνή κοινότητα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Στις δημοσκοπήσεις αυτές αποδεικνύεται ότι οι Αλβανοί και οι Σέρβοι έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Άλλη ανταπόκριση του ΜΠΕΤΑ από την Πρίστινα αναφέρεται σε δημοσίευμα της αλβανόγλωσσης εφημερίδας ΖΕΡΙ η οποία μεταξύ άλλων γράφει:

    Η Πρίστινα θέτει στο Βελιγράδι ως όρους για την έναρξη του διαλόγου την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των πολιτικών μέτρων καταπίεσης, την επιστροφή των Αλβανών στις εργασίες τους και την ελευθερία εκφράσεων των αλβανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Επίσης η ΝΤΝΕΒΝΙ ΤΕΛΕΓΡΑΦ δημοσιεύει αποσπάσματα από δηλώσεις του Αντεμ Ντεμάτσι, του προέδρου της επιτροπής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, στις Βρυξέλλες. Ο Ντεμάτσι μεταξύ άλλων είπε ότι επαναφορά στο Κοσσυφοπέδιο του καθεστώτος αυτονομίας παρόμοιο με αυτό από την εποχή του Τίτο, θα προκαλέσει νέο πόλεμο στα Βαλκάνια. Οι Αλβανοί, είπε, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, ακόμη και με ένοπλη αντίσταση, για τη εξασφάλιση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης.

    Ο Ντεμάτσι ανήγγειλε για τον Σεπτέμβριο διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο, όπως ανέφερε, θα αποδείξει ότι η πλειοψηφία των Αλβανών είναι υπέρ ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου.

    [17] ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2002

    Την τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Στέλιου Παναγόπουλου με την οποία διατηρείται η εισερχόμενη και εξερχόμενη διασυνοριακή αλληλογραφία και η διαφήμιση δια του ταχυδρομείου στην Ελλάδα, ως προστατευόμενη ταχυδρομική υπηρεσία μέχρι το 2002, ενέκρινε η Επιτροπή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

    Η τροπολογία διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ως φορέα που καλύπτει με τις υπηρεσίες του όλη την ελληνική επικράτεια και συμβάλλει στην κατοχύρωση των θέσεων εργασίας του τομέα.

    Εξάλλου, με άλλη τροπολογία του κ. Παναγόπουλου που ενέκρινε η Επιτροπή Μεταφορών προβλέπεται ότι η πρόταση κοινοτικής οδηγίας για απελευθέρωση του τομέα θα επανεξετασθεί το 2002, αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και η προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

    [18] ΦΘΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης, Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο. Σκοπός της επίσκεψης του Ιταλού εκπροσώπου είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί την Ευρωπαική Ένωση και κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε πάντως να σχολιάσει την έκθεση του κ.Ρομπέρτο, σημειώνοντας πως όσα διαδραματίζονται εντός του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης είναι εμπιστευτικά.

    Σε ερώτηση αν ο Ιταλός εκπρόσωπος θα έχει επαφές και με την τουρκική πλευρά ο κ.Κασουλίδης απάντησε πως υπάρχει αυτή η επιδίωξη από τον κ.Ρομπέρτο εφόσον τον δεχθεί ο Τούρκος ηγέτης.

    [19] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "UTAZAS/TRAVEL΄96" ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Μεγάλη επιτυχία, σημείωσε η Τουριστική Έκθεση "UTAZAS/TRAVEL΄96", η οποία διοργανώθηκε στη Βουδαπέστη από 21- 24 Μαρτίου υπό την αιγίδα του επίσημου εκθεσιακού φορέα της Ουγγαρίας "HUNGEXPO".

    Στην εν λόγω έκθεση συμμετείχαν 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας η οποία εκπροσωπεύθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), με την παρουσία πολλών τοπικών και περιφερειακών αντιπροσωπειών από όλη την Ελλάδα.

    Το ελληνικό περίπτερο πλαισιώθηκε επίσης από πολλά ελληνικά και ελληνο- ουγγρικά τουριστικά γραφεία, ενώ η εντυπώσεις που δημιουργούν στον επισκέπτη η ατμόσφαιρα και η όλη εικόνα είναι πλέον θετικές.

    [20] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 6% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Άρχισαν το πρωί οι εγγραφές για τη διάθεση ποσοστού 6% των μετοχών του ΟΤΕ. Οι διοικητές του ΟΤΕ και των μεγάλων τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία μετοχοποίησης του οργανισμού ενώ ήδη εμφανές είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Οι εγγραφές για την αγορά μετοχών θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθούν είκοσι εκατομμύρια μετοχές σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές ενώ ήδη οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ έχουν πάρει 4 εκατομμύρια μετοχές.

    [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

    Αρχίζει αύριο, στις 7.30 μ.μ. στο Περίπτερο 2 της HELEXPO ΔΕΘ, κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μάρτιος '96. Μέρες έκφρασης και Δημιουργίας" , κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν δεκαεννέα ταινίες μικρού μήκους της δεκαετίας 1986-1995. Το πρόγραμμα προβολών της πρώτης μέρας περιλαμβάνει εννέα ταινίες.

    Το αφιέρωμα οργανώνουν από κοινού οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, η HELEXPO Διεθνής 'Εκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟΝ 4ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ" ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Διεθνές συνέδριο με θέμα "Ο αρχαίος χρυσός στον 4ο αιώνα π.Χ. και στους ελληνιστικούς χρόνους" θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή αρχαιολόγων-ανασκαφέων, αρχαιολόγων ειδικευμένων σε θέματα νομισματικής και νομισματοκοπείας, μεταλλειολόγων και συντηρητών. Οι σύνεδροι θα ασχοληθούν με τα πρόσφατα ανασκαφικά δεδομένα, αναφορικά με τον τρόπο ταφής των νεκρών και τη σημασία του χρυσού στη διαδικασία αυτήν, καθώς και με τη μελέτη και ερμηνεία του χρυσού από καθαρά καλλιτεχνική πλευρά. Ακόμη, το συνέδριο θα απασχολήσουν και πιο τεχνικά ζητήματα, όπως οι μέθοδοι και οι τεχνικές εξόρυξης του χρυσού κατά την αρχαιότητα και τους ελληνιστικούς χρόνους. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προσέγγιση και μελέτη του φαινομένου της χρήσης του χρυσού με τρόπο επιστημονικό και πολύπλευρο, τόσο στο επίπεδο της καλλιτεχνικής του σημασίας, όσο και στις πιο τεχνικές παραμέτρους του (αρχαιομετρικές, μεταλλειολογικές και άλλες).

    Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οργανώνουν η επιστημονική ομάδα της ανασκαφής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου στη Βεργίνα και το νομισματικό σεμινάριο του πανεπιστημίου της Louvain, με την οικονονομική υποστήριξη της Διεύθυνσης Χ της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, Παράλληλα με το συνέδριο, θα λειτουργήσει έκθεση με θέμα το το έργο του ΚΕΔΑΚ και τα σύγχρονα θρησκευτικά κτίρια της Ευρώπης. Η έκθεση αυτή θα εγκαινιαστεί στις 27 Μαρτίου, στις 20.30.

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΟΡΔΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΛΙΒΕΝ

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης των συλλόγων Σαρακατσάνων του Ελευθερίου Κορδελλιού Θεσσαλονίκης με τον σύλλογο της πόλης Σλίβεν της Βουλγαρίας.

    Σε ειδική τελετή αδελφοποίησης που έγινε, υπογράφτηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κορδελλιού κ.Κώτσος όσο και ο ομόλογος του, της πόλης Σλίβεν κ.Κοιντσεφ, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες των συλλόγων για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων.

    Μετά την τελετή ακολούθησε συζήτηση με εισηγητή τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

    Στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής τους οι Σαρακατσάνοι από το Σλίβεν επισκέφθηκαν μνημεία της πόλης, ενώ παράλληλα παρουσίασαν τους αυθεντικούς Ελληνικούς Σαρακατσάνικους χορούς.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 26 March 1996 - 12:51:26