Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (20/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 20 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βάσω Βεγίρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

  • [02] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [03] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ AΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

  • [05] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [06] ΕΙΚΟΣΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [07] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΗΜΑΝΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

  • [08] ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

  • [09] ΠΕΝΤΕ ΔΙΣ ΔΡΧ. ΧΟΡΗΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [10] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ

  • [12] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [13] ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ 7 ΠΡΟΣ 10 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ 1997

  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ

  • [15] Ο ΑΡΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΡΩΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ

  • [17] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [18] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

  • [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ" ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [21] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

  • [22] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟ

  • [23] ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [24] ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βάσω Βεγίρη)

  • [25] Οι Ελληνες της Χιλής θέλουν να μιλούν Ελληνικά. Χίλιοι αλλά ...... πρωτοπόροι !


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

    Παγκόσμια συγκινηση προκάλεσε ο θάνατος του μεγάλου Ελληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελυτη. Τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης σε Αμερική και Ευρώπη με εκτενή εγκωμιαστικά αφιερώματα τους στον "ποιητή του Αιγαίου" αναφέρθηκαν στη ζωή και το έργο του Ελυτη.

    Ο γαλλικός τύπος ανακοίνωσε το θάνατο του Οδυσσέα Ελυτη με εκτενή αφιερώματα υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αγάπη του ποιητή για την Ελλαδα και το Αιγαίο.

    Η εφημερίδα "Le Figaro" στις πολιτιστικές της σελίδες δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα για τον Ελυτη με τον ενδεικτικό τίτλο "Πέθανε ο τροβαδούρος του Αιγαίου".

    Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο μεγάλος Ελληνας ποιητης πεθαίνει στα 85 χρονια του αφού τραγούδησε με τον πιο θαυμάσιο τρόπο τη χωρα του", ανακοινωσε η "L΄Humanite", το θάνατο του Ελυτη. Στο αφιέρωμα μεταξύ άλλων τονίζεται: "Οδυσσέας Ελύτης: ο ποιητής που ήθελε λίγο αγνή καρδιά για το αδύνατο, ο ποιητής που έβγαλε την ποίηση απο την οσμή του γραφείου του".

    Το δανικό ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Ελυτη με εγκωμιαστικά σχόλια για την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή.

    Η δανική εφημερίδα "Berlingskle Tidende" αναφέρεται στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου λυρικού ποιητή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "ο Ελυτης τραγούδησε το ελληνικό τοπίο, το Αιγαίο, τους πανάρχαιους μύθους της Ελλάδας. Ο ίδιος υπηρξε σεμνός, μοναχικός και κυνηγός του τέλειου στο έργο του".

    Στη Σουηδία στο σύνολό τους οι εφημερίδες δημοσίευσαν αφιερώματα στον Οδυσσέα Ελύτη. Η εφημερίδα "Dagens Nyheter" δημοσίευσε κριτικό σημείωμα του ελληνιστή καθηγητή Ιgmar Rhedin ο οποίος μετέφρασε παλαιόττερα το "Αξιον Εστι" στα σουηδικά.

    Στην Βρετανία, η ζωή και το έργο του Ελύτη παρουσιάζονται εκτενώς μέσα απο τις νεκρολογίες που δημοσιεύουν οι τρεις βρετανικές εφημερίδες "Times", "Independent" και "Guardian".

    "Ο Ελύτης θα μείνει στη μνήμη μας ως ο ποιητής του ελληνικου καλοκαιριού και της θάλασσας του Αιγαίου. To έργο του όσο πυκνό και σύνθετο και αν ήταν άγγιζε για πολλά χρονια και τις καρδιές των ανθρώπων που ίσως να μην είχαν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους", γραφει ενδεικτικά η "Ιndependent".

    Στη Βιέννη το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε δεκάλεπτο αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του ποιητή και ιδιαίτερη αναφορά στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας και στο παγκοσμίως γνωστο "Αξιον Εστι", ενώ η είδηση του θανάτου του μεταδοθηκε στα περισσότερα δελτία ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

    Στον Οδυσσέα Ελύτη αναφέρθηκαν στο σύνολό τους οι δανικές εφημερίδες. Η "Die Presse" γράφει μεταξύ άλλων ότι το έντονο γλωσσικό στοιχείο στο έργο του ποιητή ήταν πάντα μια προκληση για τους μεταφραστες της λογοτεχνίας.

    Στη Γιουγκοσλαβία σύσσωμος ο τύπος δημοσίευσε την είδηση του θανάτου του Ελληνα ποιητή. Μεταξύ άλλων αναφέρονταν ότι ο Ελύτης μαζί με τον Σεφέρη και τον Καβάφη αποτελούν τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές.

    Δεκάλεπτο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Νομπελιστα ποιητή μετέδωσε και το κρατικό ραδιόφωνο της Ρωσίας, "Φωνή της Μόσχας".

    [02] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι "New York Times" σε εκτενέστατο αφιέρωμα με λυρικές αναφορές στο έργο του ποιητη της γενιάς του ΄30, κάνει ιδιαίτερη μνεία στον ασκητικό τρόπο ζωής του, την ελληνική ιδιαιτερότητα της θεματολογίας του, που τον κατέστησε, όπως γραφει, ανεπίσημο πρέσβη του Πολιτισμου. Τιτλος του αφιερώματος "Οδυσσέας Ελύτης, Ποιητής και Νομπελίστας που ύμνησε του μύθους και τη γη της Ελλαδας".

    Η καναδική εφημερίδα "Τορόντο Σταρ" γράφει για το έργο και τη ζωή του Νομπελίστα ποιητή και υπογραμμίζει τη δήλωση του δημάρχου των Αθηναίων για το θάνατο του Ελύτη:"Η πόλη που αγάπησε ο ποιητής πενθεί το χαμό του και η Ελλαδα και ολόκληρος ο κόσμος είναι φτωχότεροι στο πνεύμα, τη δημιουργία και την έμπνευση".

    [03] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ AΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε νέα βελτιωμένη φάση μπαίνουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Κι αυτή τη φάση θα επισφραγίσει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στην πρώτη επίσημη διήμερη επίσκεψη του στα Τίρανα, με την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι Υπουργοί, Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος και Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου καθώς και οικονομικοί παράγοντες της χώρας.

    Η έντονη αυτή παρουσία και συμμετοχή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στην Αλβανία δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα αλλά και τη πρόθεση της να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας, για ομαλότερη πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

    Πέρα από τα θέματα εμπορικής και οικονομικής φύσεως που θα συζητηθούν, η ελληνική πλευρά θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση των Ελλήνων της μειονότητας. Αναμένεται μάλιστα ότι πολύ σύντομα- μετά από έντονες προσπάθειες της Ελλάδας- θα δημιουργηθεί ελληνικό ιδιωτικό σχολείο είτε στα Τίρανα είτε στη Κορυτσά.

    Παράλληλα θα εξεταστεί το θέμα της απασχόλησης των δεκάδων χιλιάδων Aλβανών που βρίσκονται στη χώρα μας. Ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται και θα καταθέσει- το αργότερο μέχρι 15 Απριλίου- στη Βουλή, σχέδιο νόμου που θα αφορά- μεταξύ άλλων- και τους Αλβανούς μετανάστες.

    Επίσης θα συζητηθεί η προοπτική μεγάλων έργων στην Αλβανία με τη συμμετοχή της Ελλάδας, όπως τις επικοινωνίες, οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές.

    [04] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

    Τη πρόθεση της να φιλοξενήσει τη 31η Μαρτίου και τη 1η Απριλίου μια διάσκεψη των υπουργών άμυνας των νότιων βαλκανικών χωρών στην οποία να συμμετάσχει και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ κ. Γουίλιαμ Πέρι ανακοίνωσε η αλβανική κυβέρνηση.

    Ο Αλβανός Υπουργός Αμυνας κ.Σαφετ Ζουλάλι χαρακτήρισε σημαντική τη παρουσία του κ.Πέρι σε μία τέτοια διάσκεψη λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί τα Τίρανα στις 2 Απριλίου αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα η οποία συνέβαλλε στη διεθνή ασφάλεια.

    Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, αλλά ο κ.Ζουλάλι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις τους.

    Ο Αλβανός Υπουργός ενέταξε την επίσκεψη του κ.Περι στο πλαίσιο των στενών στρατιωτικών δεσμών που έχουν η χώρα του και οι ΗΠΑ ενώ σημείωσε ότι μια τέτοια διάσκεψη θα βοηθήσει τον διάλογο μεταξύ των χωρών της περιοχής με στόχο τη περιφερειακή συνεργασία και την ασφάλεια.

    Ο κ.Ζουλάλι, ο οποίος επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στην ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών, είπε ότι η συμφωνία του Ντέητον μείωσε αλλά δεν εξάλειψε τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης στη περιοχή.

    [05] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αναβάλλεται για άλλη η μια φορά η επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στα Σκόπια.

    Την είδηση της αναβολής μετέδωσαν το ιδιωτικό Γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ και το Ιταλικό ANSA, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες από το Γραφείο του Σκοπιανού Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ, ότι η αναμενόμενη για τα μεσα αυτής της εβδομαδος συνάντηση των Προέδρων της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς αναβλήθηκε ύστερα από αιτημα της Σερβικής πλευράς.

    Στο μεταξύ στα Σκόπια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση της αναβολής της επίσκεψης, πρόσθεσαν όμως ότι από διπλωματικές πληροφορίες ο Σέρβος Πρόεδρος θα μεταβεί στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να ορίζεται και πάλι συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επικαλούμενος ανεπίσημες πληροφορίες, μετέδωσε ότι "ο κ. Μιλόσεβιτς δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια Τετάρτη ή Πέμπτη, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εμπορίου της Γιουγκοσλαβίας Τζόρτζε Σιρόντοβιτς, αλλά την ερχόμενη εβδομαδα".

    Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαρτίου ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εμπορίου Τζόρτζε Σιρόντοβιτς είχε επιβεβαιώσει σε συνέντευξη τύπου την είδηση της επίσκεψης του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς στη ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της οποίας θα είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ για την υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο χωρών.

    [06] ΕΙΚΟΣΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μιας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την πρόθεσή του να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το Σκοπιανό όταν το θέμα ωριμάσει εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ χθες το απόγευμα.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού στην οποία αναφέρθηκε ο Γραμματέας του οργάνου Δημήτρης Μπέης θεωρείται ως έμμεση αλλά σαφής απάντηση του κ. Σημίτη στους είκοσι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι ζήτησαν τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων πριν εκδηλωθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.

    Οι βουλευτές τονίζουν ακόμη ότι εμμένουν στη θέση των πολιτικών αρχηγών το 1992, στην προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ το 1993 και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    [07] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΗΜΑΝΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ

    Μια νέα εποχή στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ σήμανε η επιχειρημα-τική αποστολή στα Σκόπια που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου, και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλή Νικολαϊδη, που μετείχε στην αποστολή.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Πρόεδροι του ΣΕΒΕ, Απόστολος Γενίτσαρης, και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την πορεία των επιχειρηματικών επαφών που είχαν στα Σκόπια, καθώς και αισιοδοξία για γρήγορη ανάκτηση της αγοράς του γειτονικού κρατιδίου από τους Έλληνες επιχειρηματίες.

    Τόσο οι συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου με τον Αντιπρόεδρο της Σκοπιανής Κυβέρνησης, και υπουργό Οικονομικών, Μπεκίρ Ζούτα, και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Ντούσαν Πετρέσκι, όσο και οι επιχειρηματικές συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των αγροτικών συνεταιρι-σμών με Σκοπιανούς συναδέλφους τους, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ διεξήχθησαν σε εγκάρδιο κλίμα, "ενδεικτικό των προθέσεων του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών να διευρύνουν όχι μόνο τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, αλλά και να αναλάβουν κοινές δράσεις προς τρίτες χώρες".

    [08] ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    Υπέρ της ανάπτυξης στενών διπλωματικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τα Σκόπια τάχθηκε ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών κ Χάρης Καστανίδης, σε δηλώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 1ου διεθνούς συνεδρίου συνδυασμένων μεταφορών, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί στο θέμα του ονόματος.

    "Ο χρόνος είναι σύμμαχος. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει οποιοδήποτε συμβιβασμό σχετικό με το όνομα και να διατηρήσει τη γνωστή μέχρι τώρα εθνική της θέση. Άλλωστε αυτό νομίζω θα δικαίωνε και στις στρατηγικές προβλέψεις που υπάρχουν για την περιοχή. Συνεπώς σε αυτή την άποψη μου θα επιμείνω. " τόνισε. Ο κ Καστανίδης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα συνέχισε" Η Ελλάδα δεν πρέπει για κανένα λόγο παρά την ανάγκη να αναπτύξει στενότατες σχέσεις με τα Σκόπια να δεχτεί οποιονδήποτε συμβιβασμό σχετικά με το όνομα".

    [09] ΠΕΝΤΕ ΔΙΣ ΔΡΧ. ΧΟΡΗΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Χαμηλότοκο δάνειο μακράς διάρκειας θα χορηγήσει η Γερμανία στην ΠΓΔΜ για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Σοφιας, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Καρλ Ντητερ Σπραγκ ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα Σκοπια.

    Ο Γερμανός υπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι η Γερμανία θα χορηγήσει στα Σκοπια χαμηλότοκο δάνειο 30 εκατομμυρίων μάρκων, με επιτοκιο 5% το οποίο θα αποπληρωθεί σε 40 χρονια.

    Από την ανακήρυξη της ΠΓΔΜ ως ανεξαρτητου κρατους μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει προσφέρει στα Σκοπια, όπως είπε ο κ.Σπράγκερ, 80 εκατομμύρια μάρκα υπό μορφή τεχνικής βοήθειας.

    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαΐκή Ενωση, ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η θέση των Σκοπίων συμπίπτει με την θεση της Γερμανίας. "Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι χωρες που επιθυμούν να συνδεθούν με την Ευρωπαΐκή Ενωση θα πρέπει να διαπραγματευτούν η κάθε μια ξεχωριστά και όχι σαν ομάδα κρατών", είπε ο κ.Σπράγκερ.

    [10] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ για την υπογραφή Συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας και εμπορίου.

    Οι πρώτες επαφές, που είχαν ως στόχο την προετοιμασία του εγγράφου της συμφωνίας, ξεκίνησαν πέρυσι στις 6 Νοεμβρίου, στην άτυπη συνάντηση που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σκοπιανής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών και πολιτικών κύκλων της ΠΓΔΜ, η υπογραφή της συμφωνίας θα διευκολύνει την πρόσβαση των σκοπιανών προϊόντων στην ενιαία αγορά και θα αποτελέσει τον πρώτο συνδετικό κρίκο μεταξύ της ΠΓΔΜ και των χωρών-μελών της Ε.Ε.

    Η ανάπτυξη των σχέσεων των Σκοπίων με τις 15 χώρες της Ε.Ε. έχει ζωτική σημασία για την σκοπιανή οικονομία, καθώς το 27% των εξαγωγών της ΠΓΔΜ προορίζεται για την αγορά της Ε.Ε., ενώ το 33% των προϊόντων που εισάγονται ετησίως στα Σκόπια προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ

    Βάλλεται απο παντού η Τουρκία για τις συνεχείς παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,τις εξαφανίσεις πολιτών και τις δολοφονίες που διαπράττονται.Η εφημερίδα μάλιστα της Γενεύης Journal de Geneve αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία με τον εύγλωττο τίτλο "Πρωταθλητρια στις εξαφανίσεις ατόμων η Τουρκία" και υπότιτλο "Κίνα και Τουρκία δακτυλοδεικτούνται".

    Η 52η σύνοδος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεχίζεται στη Γενεύη έδωσε αφορμή για να καταδικαστεί ,για άλλη μια φορά, η πολιτική της Τουρκίας στο θέμα αυτό ,ενώ διπλωματικοί κύκλοι διερωτώντο αν η τουρκία όπως και η Κίνα "γλυτώσουν και αυτή τη φορά απο καταδικαστικό ψήφισμα, για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους".

    Τα μέλη της επιτροπής αλλα και το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρονται εκτενώς στις διαπιστώσεις της Διθνούς Αμνηστείας, η οποία με ανακοίνωσή της στις 15 Μαρτίου κατηγορούσε ευθέως εξι χώρες,με πρώτες την Τουρκία και την Κίνα,για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Για την Τουρκία η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης τονίζει χαρακτηριστικά,ότι οι παραβιάσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια.Και υπογραμμίζει: " Η Τουρκία έχει δημοσιεύσει σειρά επιφανειακών νομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν επέφεραν σχεδόν καμμιά βελτίωση στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση.Η επιτροπή του ΟΗΕ θα πρέπει ,τουλάχιστον να πιέσει την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η αδράνεια της Επιτροπής πρέπει να σταματήσει.Πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλα τα κράτη, ότι καμμιά χώρα "μεγάλη ή μικρή" δεν μπορεί να αποφύγει τη διεθνή έρευνα. Ως πρός την Τουρκία ,αυτή θα κρατούσε τα σκήπτρα στις εξαφανίσεις ατόμων,μια τακτική που εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια.Η Τουρκία όμως δεν καταδικάστηκε ποτέ απο τη Διεθνή Κοινωνία".

    [12] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΒΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    ''Η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στο βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ένωση,αφού η Άγκυρα έχει τηρήσει απαράδεκτη στάση στις επαφές της με την προεδρία της Ε.Ε. και διεκδικεί ελληνικά εδάφη στα Δωδεκάνησα.'' Αυτό τόνισε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ Θ.Πάγκαλος επιστρέφοντας από τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα.

    Ο κ. Πάγκαλος σχολίασε επίσης και την κοινή δήλωση που υπέγραψαν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , με την οποία απορρίπτουν το ενδεχόμενο να επιλυθεί το θέμα των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία,στην οποία να περιέχεται η λέξη ''Μακεδονία'' ή παράγωγά της,χαρακτηρίζοντας το αίτημά τους απολύτως κατανοητό και πρόσθεσε: ''Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό.''

    [13] ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ 7 ΠΡΟΣ 10 ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ 1997

    Τη διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10 στη στρατιωτική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία, μειωμένη, όμως κατά 40%, και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο ύψους 15 εκατομμυρίων δολλαρίων εισηγείται ο προϋπολογισμός για το 1997, που προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος προβλέπει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 122,5 εκατομμυρίων δολλαρίων, έναντι των 224 που παρασχέθηκαν φέτος, και για την Τουρκία αντίστοιχη βοήθεια 175 εκατομμυρίων, έναντι των 320 που έλαβε φέτος.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη του 1996, καθώς δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια δολλάρια, έναντι των 100 εκατομμυρίων που είχε ζητήσει η ίδια η Τουρκία. Αντίθετα, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στο ποσό που θα λάβει η Κύπρος, το οποίο ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ

    Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την αναλογία 7 προς 10 χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τις ομογενειακές οργανώσεις, οι οποίες όμως διατηρούν επιφυλάξεις για τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

    "Είμαστε ευτυχείς που ο Πρόεδρος Κλίντον στήριξε την αναλογία 7 προς 10 και την αίτησή μας για βοήθεια προς την Κύπρο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Είναι μια απόφαση που έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να σταματήσουν την παροχή βοήθειας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Μακρής. Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ εξέφρασε, όμως, και τις έντονες επιφυλάξεις της ελληνοαμερικανικής ογάνωσης για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, που, όπως επεσήμανε, περισσότερο αποδυναμώνουν, παρά ενισχύουν την σταθερότητα στην περιοχή.

    Την προσοχή της κοινής γνώμης εφιστά η ΑΧΕΠΑ και σε ό,τι αφορά στη θεαματική μείωση της βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία, η οποία, όπως επισημαίνει, έχει κατέλθει στο επίπεδο της προηγούμενης δεκαετίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 1996 προέβλεπε 315 εκατομμύρια δολλάρια για τη χώρα μας και 450 για την Τουρκία, από τα οποία τελικά διατέθηκαν 224 και 320 εκατομμύρια αντίστοιχα.

    [15] Ο ΑΡΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Ένας από τους πιο κακόφημους διοικητές σερβικών παραστρατιωτικών ομάδων, ο Ζελικο Ραζνάτοβιτς, γνωστός ως Αρκάν, αγόρασε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου που ειδικευόταν στην μετάδοση μουσικής και του έδωσε το όνομα της συμμορίας την οποία είχε συγκροτήσει.

    Σύμφωνα με το προσωπικό του σταθμού, πρόκειται για το Ράδιο Πίνγκβιν το οποίο αγόρασε από τον Ιταλό επιχειρηματία Τζοβάνι Ντι Στέφανο.

    Ο κ.Ραζνάτοβιτς, ο οποίος καταζητείται σε ευρωπαϊκές χώρες για δολοφονία την οποία διέπραξε το 1980, ήταν ο αρχηγός της "ταξιαρχίας της Τίγρης" η οποία έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες δολοφονιών εναντίον Κροατών και Μουσουλμάνων στη Κροατία το 1991 και στη Βοσνία ένα χρόνο αργότερα.

    Ο Αρκαν, η μη σύλληψη του οποίου αποδίδεται στις παρεμβάσεις των αρχών του Βελιγραδίου, παντρεύτηκε πριν από ένα χρόνο την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Σερβίας.

    Ο Σέρβος αναπληρωτής διευθυντής του σταθμού διέψευσε ότι η νέα ιδιοκτησία σκοπεύει να προχωρήσει στη μετατροπή του σταθμού σε πιο πολιτικό μέσο και ανακοίνωσε ότι θα συνεχισθεί το μουσικό πρόγραμμα όπως έχει.

    Πάντως τη διεύθυνση του σταθμού ανέλαβε ο Μπορισλαβ Περισιτς, αντιπρόεδρος στο ακραία εθνικιστικό κόμμα της Σερβικής Εθνικής Ενότητας, το οποίο έχει ιδρύσει και στο οποίο προεδρεύει ο Αρκάν..

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΡΩΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ

    Συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία στη Μόσχα θα υπογράψουν στη Μόσχα οι Υπουργοί Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης και της Ρωσίας Πάβελ Γκρατσόφ.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Λευκωσία και Μόσχα έχουν ήδη καταλήξει στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία προβλέπει συνεργασία και των δύο στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών και στην εκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς στη Ρωσία.

    Η πρώτη κυπριακή αγορα ήταν τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου "ΒΜΠ-3". Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Κύπρο ρωσικών αρμάτων μάχης αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Η Εθνική Φρουρά ενδιαφέρεται και για την απόκτηση πυραυλικού συστήματος αεράμυνας.

    Η Κυπριακή αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί εργοστάσια παραγωγής οπλικών συστημάτων ενώ θα παρακολουθήσει και παρουσίαση του αντιπυραυλικού συστήματος τύπου "S300".

    [17] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θα παραλύσουν τα πάντα στο ψευδοκράτος την Παρασκευή 29 Μαρτίου, από τη γενική απεργία για αύξηση των μισθών που έχουν κηρύξει 21 συνδικαλιστικές οργανώσεις γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος.

    Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα η ψευδοβουλή πρόκειται να συζητήσει το θέμα των αυξήσεων στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με στοιχειά που έδωσε στη δημοσιότητα το λεγόμενο "γραφείο προγραμματισμού" το κόστος ζωής στο ψευδοκράτος το Μάρτιο αυξήθηκε στο 4,81%.

    [18] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Περίπου 10- 15 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαχθεί παράνομα από τη Βουλγαρία, δήλωσε στη Σόφια ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Αγγελοφ, ο οποίος σημείωσε την πιθανότητα τα χρήματα αυτά να προέρχονται απο το εμπόριο με προΐόντα που υπόκεινται στο εμπάργκο κατα της πρωην Γιουγκοσλαβίας.

    "Αξίξει τον κόπο να σκεφτουμε πώς αυτα τα κεφαλαια θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη χώρα μας", τόνισε ο κ. Αγγελοφ.

    Αντίθετα, την αποψη οτι δεν υπάρχει παράνομη διαρροή κεφαλαίων από τις εμπορικές τράπεζες της Βουλγαρίας, υποστήριξε ο διοικητής της βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, Λιουμπομίρ Φίλιποφ.

    Σύμφωνα με τον κ.Φιλιποφ, το τεράστιο κενο κεφαλαίων των εμπορικών τραπεζων της Βουλγαρίας οφειλεται στη συνεχιζομενη χρηματοδότηση των μη κερδοφόρων επιχειρήσεων.

    [19] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Την ένταξη στις ευρωπαϊκές συζητήσεις και τη χρηματοδότηση της μελέτης για τον Αδριατικό διάδρομο, ο οποίος θα διευκολύνει τις συνδυασμένες θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές αλλά και τη σύνδεση των χωρών του Αλπικού τόξου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ζητά η Ελλάδα με μία ολοκληρωμένη αίτηση που έχει υποβάλει πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτά ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του 1ου συνεδρίου συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης νοτιοανατολικής Ευρώπης που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών κ Χάρης Καστανίδης. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός πρόκειται για μία πρωτοβουλία δύο ιταλικών περιφερειών την οποία η χώρα μας υποστηρίζει λόγω της μεγάλη σημασίας του κολοσσιαίου αυτού έργου που έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020.

    "Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική της Ελλάδας στα διευρωπαϊκά δίκτυα που αφορούν τις μεταφορές. Είναι δεδομένες οι αποφάσεις από το συμβούλιο υπουργών μεταφορών της ΕΕ. Η Ελλάδα συμμετέχει στα 14 πρώτης σημασίας διευρωπαϊκά δίκτυα με δύο εθνικής σημασίας έργα. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε και το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής και τις εθνικές μας δυνατότητες" συνέχισε ο υπουργός

    Ο κ Καστανίδης αναφερόμενος στο θέμα του μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου που θα δημιουργηθεί σε έκταση του ΟΣΕ στο Θριάσειο Πεδίο, σε συνεργασία με επιμελητηριακούς συνδέσμους από όλη την Ελλάδα, τόνισε ότι είναι έτοιμο το πρακτικό και απομένει η υπογραφή. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα εκδηλωθεί παρόμοια πρωτοβουλία και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα επισήμανε ότι ο ΟΣΕ μετά από 75 χρόνια συζητήσεων βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης για τον πολύ σημαντικό σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Καλαμπάκα.

    Αναφορικά με το αεροδρόμιο "Μακεδονία", για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού, τόνισε ότι ένα από τα 4 τερματικά ραντάρ που θα έχουν τοποθετηθεί εντός 9 μηνών θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως δε υπογράμμισε ότι έχει παραδοθεί στο αεροδρόμιο αυτό μία αίθουσα χρήσεων επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να καταστεί το αεροδρόμιο διεθνές κέντρο.

    [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ" ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Προβληματική χαρακτήρισε την επέκταση του άξονα 8 , που είναι γνωστός ως "Παραεγνατία", ο σύμβουλος του υπουργείου εθνικής οικονομίας κ Σ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στο θέμα του δικτύου οδικών αρτηριών της Βαλκανικής και τις διασυνδέσεις τους με τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Ο κ Παπαδημητρίου τόνισε ακόμη ότι είναι αβέβαιο αν ο άξονας αυτός, που θα έχει μήκος 900 χιλιομέτρων , θα γίνει άξονας διεθνών προδιαγραφών.

    Μιλώντας για τη σημασία των 9 αξόνων που προσδιορίστηκαν στην πανευρωπαϊκή διάσκεψη της Κρήτης το 1994 τόνισε ότι άξονες 4,8 και 9 έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Ο άξονας 4 (Βερολίνο - Δρέσδη - Νυρεμβέργη - Βιέννη - Βουδαπέστη - Κωνστάντζα - Σόφια - Θεσσαλονίκη) θα έχει μήκος 3000 χιλιομέτρων και κόστος 6 δισεκατομμυρίων ECU και προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε 15 χρόνια. Εξάλλου ο άξονας 9 (Ελσίνκι, Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Κίεβο, Οδησσός, Βουκουρέστι) τον Οκτώβριο του 95 επεκτάθηκε προς την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο και συνδέθηκε με την Εγνατία , ενώ τον Ιούνιο του ΄96 θα συνέλθει η διαχειριστική του επιτροπή στην Αλεξανδρούπολη.

    Σχετικά με το θέμα της Εγνατίας οδού ο κ Παπαδημητρίου επισήμανε ότι πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2000. Η χρηματοδότηση του έργου φτάνει τα 432 δισεκατομμύρια δραχμές και θα κατασκευαστούν 15 τμήματα.

    [21] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

    Στη Μελβούρνη βρίσκεται από σήμερα Κοινοβουλευτική διακομματική αντιπροσωπεία της Ελλάδας, προκειμένου να πάρει μέρος στους εορτασμούς της εθνικής μας Παλιγγενεσίας που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο καθώς και στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ "Αντίποδες".

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Φουντάς, ενώ τη Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Βουλευτής Καβάλας, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, την Πολιτική Άνοιξη ο Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Νικόπουλος και το ΚΚΕ ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Στριφτάρης.Ο κ.Στριφτάρης αναμένεται την Παρασκευή στη Μελβούρνη.

    Στην μεγάλη αυστραλιανή πόλη το Σάββατο το βράδυ ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, Τζέφ Κένετ, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, και άλλοι επίσημοι θα παραστούν στα εγκαίνια του φεστιβάλ "Αντίποδες", που οργανώνει με ξέχωρη επιτυχία η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες κόσμο.

    [22] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Με λαμπρότητα θα εορταστεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Οδησσό της Ουκρανίας ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων στο πλαίσιο της εβδομάδας Ελλήνων στην Οδησσό. Μουσεία και βιβλιοθήκες της πόλης θα ανοίξουν τις συλλογές τους και θα παρουσιάσουν εκθέσεις με ελληνικά θέματα, ενώ σχολεία της μέσης εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό έκθεσης ιδεών και ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει συναυλία στην Όπερα της Οδησσού τιμώντας την εθνική μας επέτειο.

    Στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, θα απονεμηθούν τα βραβεία του διαγωνισμού έκθεσης ιδεών με θέμα "Οι αρχαίοι μύθοι στον σημερινό κόσμο" καθώς και τα βραβεία του διαγωνισμού νέων καλλιτεχνών που έγινε μεταξύ μαθητών σχολείων και σχολών Καλών Τεχνών της Οδησσού. Το πρώτο βραβείο είναι ένα ταξίδι μιας εβδομάδας για οκτώ παιδιά ενώ τα δεύτερα και τρίτα θα είναι δώρα και είδη ψυχαγωγίας.

    Στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου θα εγκαινιαστούν τρεις εκθέσεις με θέματα: "Ένδεκα δάσκαλοι της ελληνικής χαρακτικής", "Κυριάκος Κ Κωνσταντής, μαθητές του και Έλληνες ζωγράφοι στην Οδησσό, τέλη 19ου-10ου αιώνα", "Ελληνικές αρχαιότητες από τη συλλογή του αρχαιολογικού μουσείου της Οδησσού". Παράλληλα σε συνεργασία με το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Οδησσού θα διαμορφωθεί ο πρώτος όροφος του μουσείου της Φιλικής Εταιρείας όπως ακριβώς ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα.

    Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται παρουσίαση του βιβλίου "Γ.Γ Μαρασλής", παράσταση παραδοσιακών ελληνικών χορών από παιδικό συγκρότημα της Φλώρινας, λειτουργίας στον ναό της Αγίας Τριάδας και επίσημη εορταστική τελετή στην Όπερα της Οδησσού και συναυλία του Νταλάρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτεμβρίου του 1995 εγκαινιάστηκε στη Οδησσό παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και σήμερα λειτουργούν στις αίθουσες του 8 τμήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας με 120 μαθητές. Το παράρτημα διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη με 2.500 τίτλους που εξυπηρετεί όχι μόνο τους σπουδαστές του παραρτήματος αλλά και τους σπουδαστές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Οδησσού, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Ήδη το παιδικό τμήμα εκμάθησης της ελληνικής έχει δημιουργήσει χορωδία που θα πρωτοεμφανιστεί στο κοινό στις 24 Μαρτίου.

    Ο προγραμματισμός του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού προβλέπει μεταξύ των άλλων για το 1996 τη διοργάνωση συνεδρίου με θέμα "Οι Έλληνες στην Ουκρανία, 18ος-20ος αιώνας. Κοινωνική ζωή , εμπόριο , πολιτισμός", έκθεση του Μανώλη Κορρέ με θέμα "Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα", έκδοση καταλόγου ελληνικών βιβλίων της συλλογής της βιβλιοθήκης Γκόργκι, προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία έδρας νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οδησσού και μετακλήσεις Ουκρανών φοιτητών για την παρακολούθηση θερινών τμημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    [23] ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Βγαίνει αύριο από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου μετά από τέσσερις μήνες νοσηλείας. Οι θεράποντες ιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου ως ικανοποιητική και τον ασθενή ως "εξωνοσοκομειακό" ωστόσο ο ίδιος θα πρέπει να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κάθε δύο μέρες στο σπίτι του στην Εκάλη.

    Αύριο το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός θα υποβληθεί στις τελευταίες εξετάσεις που αφορούν κυρίως στη λειτουργία του αναπνευστικού του συστήματος προκειμένου να επιβεβαιωθεί και από τους τελευταίους κλινικούς ελέγχους ότι μπορεί να εξέλθει από το Ωνάσειο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο θα προβεί σε μια μικρή δήλωση με την οποία θα ευχαριστεί όσους του συμπαραστάθηκαν τους μήνες της νοσηλείας του. Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό εάν η δήλωση θα γίνει στα τηλεοπτικά συνεργεία ή θα δοθεί γραπτώς στους δημοσιογράφους.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [24] ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ιδιαίτερη σχέση με τη Θεσσαλονίκη, είχε ο κορυφαίος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Δεδομένου ότι στη Μακεδονική πρωτεύουσα ουσιαστικά, είδαν το φως οι πρώτες ποιητικές δημιουργίες του "τραγουδιστή του Αιγαίου", όπως αργότερα αποκλήθηκε. Καθώς όταν τα "Νέα Γράμματα" της Αθήνας - όπου ο Ο.Ελύτης δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα, το Νοέμβριο του 1935, υπο το ψευδώνυμο "Οδυσσέας Βρανάς"- έπαψαν να εκδίδονται, το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Μακεδονικές Ημέρες", ήταν που του άνοιξε διάπλατες τις σελίδες του για να τον φιλοξενήσει. Και σ΄αυτές ακριβώς τις σελίδες, και μέχρι το 1938, δημοσιεύθηκαν πολλά απο τα πρώτα ποιήματα του δημιουργού, που τα κατοπινά χρόνια και έως το θανατό του, κόσμησε το ελληνικό πνεύμα, έδωσε νόημα και πέριεχόμενο στην ελληνικότητα και τα κατέστησε παγκοσμίως γνωστά.

    Να πως περιγράφει το πέρασμα του Οδυσσέα Ελύτη απο τις "¨Μακεδονικές Ημέρες" ο μεγάλος των βορειοελλαδικών γραμμάτων Γ.Θ.Βαφόπουλος, στον πέμπτο τόμο των "Σελίδων αυτοβιογραφίας" του:

    "Είχα τότε (σ.σ. την περίοδο 1935-36) τη διεύθυνση του περιοδικού "Μακεδονικές Ημέρες", που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της λαμπρής του σταδιοδρομίας. Και πήρα κάποια μέρα ένα γράμμα του Ελύτη. Ο νεοφανέρωτος ποιητής, φαίνεται πως αναζητούσε μεγαλύτερο χώρο για την ποιητική του ακτινοβολία. Και με ρωτούσε αν οι "Μακεδονικές Ημέρες" θα ήσαν διατεθειμένες να δημοσιεψουν μερικά ποιήματά του. Του απάντησα θετικά. Και τα ποιήματα δημοσιεύτηκαν.

    Υστερα απο λίγο καιρό, ο Ελύτης ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε πολλή ώρα. Ηταν ένας νέος γεμάτος ζωή, με την ομορφιά των είκοσι πέντε χρόνων του. Είχε μια ευγένεια και μια σεμνότητα σχεδόν παρθενική. Φυσικά με ευχαρίστησε για τη δημοσίεψη των ποιημάτων του. Κι αργότερα μου έστειλε τους "Προσανατολισμούς", όπου είχε συγκεντρώσει τα ποιήματα εκείνης της πρώτης περιόδου".

    Και ο Γ.Θ.Βαφόπουλος, σε ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού, που προγραμμάτιζε να εκδόσει ο Γιώργος Βαλέτας, για να τιμήσει τον Ελύτη και την πρόσφατη τότε βράβευσή του με το Νόμπελ λογοτεχνίας, έγραφε : "Εκτιμώ γενικά τον Οδυσσέα Ελύτη ως ποιητή και διατηρώ την παλιά μου συγκίνηση απο το "Αξιον Εστί". Για τούτο η πρόσφατη βράβευσή του απο τη Σουηδική Ακαδημία, με παρώθησε να του εκφράσω κι εγώ μ΄όλο τον άλλο κόσμο τα αισθήματά μου . Δε διστάζω να φέρω στη δημοσιότητα ότι του έγραψα : "Θέλω να σας εκφράσω, μ΄όλη την ειλικρίνεια μου, τη μεγάλη χαρά για την παγκόσμια αναγνώρισή σας. Την ποίησή σας την αγαπούσα και την τιμούσα πάντα, στο μέτρο της προσωπικής μου πνευματικής δεκτικότητας. Κι είμαι πολύ συγκινημένος, όχι μονάχα γιατί στο πρόσωπό σας δικαιώνεται η νεώτερη Ελληνική Γραμματεία, αλλα και γιατί σ΄εσάς έλαχε ο κλήρος να γίνετε ο φορέας μιας μεγάλης τιμής για την Ελλάδα".

    Ετσι, τελείωνε ο Γ.Θ.Βαφόπουλος την επιστολή του προς τον Οδυσσέα Ελύτη, τον οποίο, παρά κάποιες πικρίες και κάποια ψυχρότητα που τα κατοπινά χρόνια είχαν δημιουργηθεί μεταξύ τους, ποτέ δεν έπαψε να τιμά. Και πρόσφατα ακόμη, με όλη την ευθικρισία και τη νεανικότητα του πνεύματος, που στα βαθειά του γεράματα συνεχίζει να τον διακρίνει, ο Γ.Θ. Βαφόπουλος έγραφε για τον ποιητή του Αιγαίου ότι "ο Οδυσσέας Ελύτης ειναι σήμερα ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο και τούτο έχει μια ξεχωριστή σημασία στους δύσκολους καιρούς, που περνά ο τόπος μας".

    Αυτή ήταν η σχέση που είχε ο Ελύτης με τη Θεσσαλονίκη και τις "Μακεδονικές Ημέρες" της, που τόσο τον βοήθησαν στα πρώτα λογοτεχνικά του βήματα. Μια σχέση την οποία ποτέ δεν λησμόνησε. Καθώς, ενθυμούμενος πάντα τους δεσμούς του με τη Μυτιλήνη, συνταίριαζε τους στίχους του με τους καϋμους, τις ελπίδες και τα μεράκια του Ελληνισμού, με τα ονειρα και τους πόθους των ακριτών, ανεξάρτητα εαν βρίσκονταν αυτοί στο Αιγαίο, τη Θράκη ή τη Μακεδονία . Ολους όσοι τάχθηκαν απο τη ζωή και τη μοίρα να φυλάττουν "το ιδανικό που κείται πέραν", κατά πως τραγούδισε στην "ιδιωτική οδό".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βάσω Βεγίρη)

    [25] Οι Ελληνες της Χιλής θέλουν να μιλούν Ελληνικά. Χίλιοι αλλά ... πρωτοπόροι!

    Δεν ξεπερνούν τα 1.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα διαμονής τους. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η εκμάθηση των ελληνικών, αλλά και η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Τόσο στο απώτερο, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν καταβάλλουν προσπάθειες για αποστολή ιερέων και δασκάλων από την Ελλάδα.

    Είναι οι Ελληνες της Χιλής, όπου η ομογένεια διανύει ήδη την τέταρτη γενιά, και ζει συσπειρωμένη σε τρεις Κοινότητες: του Σαντιάγκο (πρωτεύουσα), του Βαλπαρείσο (κυριότερο λιμάνι της χώρας) και της Ατοφαγάστα.

    Οι πατριώτες μας αυτοί διεκδικούν τον τίτλο του πρωτοπόρου στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων, με περισσότερες ετήσιες εκδόσεις από δεκάδες άλλες χώρες υποδοχής του Ελληνισμού της Διασποράς, ακόμη και με πολύ μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό. Την ίδια ώρα, πέντε "Σχολεία ΕΛΛΑΣ" σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν ως αγωγοί του ελληνικού πολιτισμού σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή καταγωγής.

    "Είμαστε λίγοι και με μεγάλα προβλήματα στην εκμάθηση των ελληνικών" επισημαίνει σχετικά στην "Ελληνική ΔΙΑΣΠΟΡΑ" ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Σαντιάγο, κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης. "Τα όποια μαθήματα ελληνικής πραγματοποιούνται στις κοινότητες του Σαντιάγο και του Βαλπαρείσο, γίνονται με εθελοντές δασκάλους-μέλη των Κοινοτήτων", διευκρινίζει. "Στη διάδοση, όμως, των ελληνικών γραμμάτων είμαστε πρωτοπόροι και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε".

    Στο πλαίσιο αυτό, εντός των ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα έκδοση της Ελληνικής Κοινότητας Σαντιάγο, η "Ανθολογία του Σύγχρονου Ελληνικού Παιδικού Διηγήματος" (από την Πηνελόπη Δέλτα μέχρι σήμερα). Ορισμένα μάλιστα από τα διηγήματα που θα περιλαμβάνει αναμένεται να συμπεριληφθούν στα επίσημα χιλιανά σχολικά εγχειρίδια.

    Στα σχέδια για το τρέχον έτος περιλαμβάνεται επίσης η μετάφραση του βιογραφικού σημειώματος του Μανώλη Καλομοίρη "Η ζωή μου και η τέχνη μου", καθώς και η μετάφραση από την αγγλική του βιβλίου της Αριάννας Στασινοπούλου για τη διάσημη Ελληνίδα υψίφωνο Μαρία Κάλλας. Το 1995 προηγήθηκε έκδοση στα ισπανικά της "Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας" του διακεκριμένου ιστορικού, Απόστολου Βακαλόπουλου ("Historia de Grecia Moderna 1204-1984"), ενώ το 1994 το χιλιανό κοινό είχε την ευκαιρία χάρη στη σχετική πρωτοβουλία της ομογένειας να γνωρίσει τα Απαντα του Καβάφη.

    Στην υλοποίηση των ισπανόγλωσσων εκδόσεων ελληνικών - ιστορικών στην πλειοψηφία τους - έργων, δραστική είναι η συμβολή του "Βυζαντινού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών", το οποίο και πάλι έχει ιδρυθεί από τους Ελληνες της Χιλής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο και με την στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

    Βάρος δίνει παράλληλα η ομογένεια στη Χιλή, εκτός από τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας, και στη γνωστοποίηση των εθνικών μας θεμάτων. Ετσι, σε συνέχεια των περσινών δύο κύκλων διαλέξεων ανοιχτών για το ευρύ κοινό με θέμα τα βυζαντινά μωσαϊκά, το Μυστρά, το Δαφνί και την Κωνσταντινούπολη, φέτος θα πραγματοποιηθεί νέος κύκλος, ειδικά για την ιστορία της Μακεδονίας.

    Τα μαθήματα Ελληνικών συνεχίζονται ανελλιπώς, όπως και η έκδοση του διμηνιαίου εντύπου "Οι Ελληνες της Χιλής", την επιμέλεια του οποίου έχει η ομογενής δημοσιογράφος Χρυσή Τεφαρίκη, ενώ από φέτος μια δεύτερη ελληνική εκπομπή από τα ερτζιανά του Σαντιάγο έρχεται να ζευγαρώσει με την προϋπάρχουσα του Βαλπαρεΐσο.

    Την ίδια ώρα, τα "Σχολεία Ελλάς" κλείνουν 15 χρόνια παρουσίας στην χιλιανή πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα από μια απλή επιγραφή με την προσωνυμία τους, που φέρει το καθένα από αυτά. Οσο για το εσωτερικό τους, κάθε αίθουσα έχει το δικό της όνομα: ενός αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου, επιστήμονα, δραματουργού ή λυρικού ποιητή, αλλά και νεότερων και σύγχρονων εξεχουσών προσωπικοτήτων των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης ή η Μελίνα Μερκούρη. Τα παιδιά κάθε αίθουσας καλούνται -ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή καταγωγής- να γνωρίζουν την ιστορία της προσωπικότητας, το όνομα της οποίας φέρει η αίθουσά τους. Η σύλληψη, όπως σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, διακρίνεται για την απλότητά της. Αλλά και για την αποτελεσματικότητα της διάδοσης του ελληνικού πνεύματος στις νεότερες γενεές, μέσα από ένα ευχάριστο, αλλά και εξίσου ωφέλιμο παιχνίδι γνώσης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 20 March 1996 - 16:24:27