Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 11 Μαρτίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [02] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

  • [03] Μ.ΕΒΕΡΤ:ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [04] ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"

  • [05] ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [06] ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΈΡΓΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • [07] ΘΕΜΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [08] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [09] ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Χ.ΠΑΧΤΑΣ

  • [10] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει καμμία μυστική συμφωνία με την Τουρκία ούτε με τα Σκόπια"

  • [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Μ.ΓΙΛΜΑΖ

  • [12] ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

  • [13] 3.013 άτομα ετέθησαν υπο κρατηση τον Ιανουάριο ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [15] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [16] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [17] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [19] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [20] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

  • [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

  • [22] ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

  • [23] ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

  • [24] ΟΔΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς πλησιάζει ο τελικός γύρος των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών για την τελική ονομασία των Σκοπίων που θα αρχίσει στη Νέα Υόρκη στις 14 και 15 Μαρτίου υπό τον Σάυρουνς Βάνς.

    Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ενημερώσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό ζήτημα, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη για το ίδιο θέμα θα έχει διαδοχικά συναντήσεις με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ανοιχτό παραμένει το πότε και εάν ενημερώσει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ αφού ο τελευταίος όπως τουλάχιστο επίσημα δηλώνει έχει φορτωμένο πρόγραμμα.

    Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τις 4 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συναντηθούν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει ευρύτερη δύναμη συναίνεσης τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφού μερικά από αυτά έχουν γνωστοποιήσει την αντίθεση τους σε μια συμβιβαστική λύση- όπως λένε- σύνθετη ονομασία.

    Εξάλλου ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, εφόσον οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη οδηγηθούν σε καταλυτικό αποτέλεσμα.

    Πάντως ο μόνιμος διαπραγματευτής της Σκοπιανής πλευράς στη Νέα Υόρκη Βάνια Τόσεφσκι με δηλώσεις του χθες σε Σκοπιανούς δημοσιογράφους τόνισε ότι η χώρα του επιμένει στη γνωστή της θέση, σε ότι αφορά το συνταγματικό της όνομα, που είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Παλέρμο ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαικής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στη Νέα Υόρκη ώστε να ωθήσουν τα Σκόπια σε μια πιο ευέλικτη στάση σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας.

    Ο κ.Πάγκαλος αναμένεται εξάλλου,- όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της προηγούμενη εβδομάδα- να καταθέσει την εισήγηση που έχει ετοιμάσει για λύση του Σκοπιανού προβλήματος.

    [02] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

    "Βρισκόμαστε στην εξέλιξη του διαλόγου, ο οποίος προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία και σαφώς εάν υπάρξει διάθεση και από την άλλη πλευρά, από τα Σκόπια, θεωρώ ότι θα πρέπει η τελική λύση να κατοχυρώνει την πατρίδα μας, να κατοχυρώνει τη Μακεδονία. Να είναι η καλύτερη λύση για την πατρίδα και τη Μακεδονία μας".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλινικος, κληθείς από εκπροσώπους του τύπου να σχολιάσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες προωθείται η ονομασία της ΠΓΔΜ ως "Νέα Μακεδονία". Ο κ.Πετσάλνικος χαρακτήρισε, πάντως, τις εκτιμήσεις αυτές ως πολύ βιαστικές.

    [03] Μ.ΕΒΕΡΤ:ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    "Είναι λάθος της κυβέρνησης που ανοίγει το θέμα των Σκοπίων και θέτει μάλιστα και ψευτοδιλήμματα, όπως το ψευτοδίλημμα: τί δέχεστε το όνομα "Νέα Μακεδονία" ή σκέτο "Μακεδονία" δήλωσε κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    "Αυτό αποδυναμώνει το εθνικό μέτωπο και δίνει την δυνατότητα στους Σκοπιανούς να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να υποχωρήσει, όπως επίσης βλάπτει και το ψευτοδίλημμα στη περίπτωση της Ιμιας, όπου ετέθη το θέμα πόλεμος ή ειρήνη" είπε ο κ. Εβερτ και πρόσθεσε: "η φλυαρία και οι πολλές δηλώσεις στο θέμα των Σκοπίων βλάπτουν το εθνικό μας συμφέρον. Από την άλλη πλευρά ουδείς ομιλεί, αλλά οι Σκοπιανοί με τις δηλώσεις στον ΟΗΕ παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να εμφανιζόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε στο εθνικό θέμα. Η επίσημη θέση της Ελλάδας έχει διαμορφωθεί με την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που έγινε υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σ'αυτή τη θέση πρέπει να παραμείνουμε".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα γεγονότα επιρρίπτοντας συνεχώς ευθύνες, είτε σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες είτε στην κρατική μηχανή χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια τις ευθύνες. Υπάρχουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Ποιος έχει διορίσει και ποιος κατευθύνει την διοίκηση της ΔΕΗ".

    "Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά τα οποία επιπλέον ζητά η ΔΕΗ στους λογαριασμούς. Το ίδιο γίνεται και με τις φυλακές, όπου η κυβέρνηση με απάθεια και ολιγωρία παρακολουθεί το ότι γίνεται και στη συνέχεια επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αστυνομία. Που ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, που ήταν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως;

    Την ίδια στάση κρατάει η κυβέρνηση και απέναντι στα προβλήματα των κτηνοτρόφων".

    [04] ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"

    Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα άρχισαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του επιχειρηματικού συνεδρίου "Ελλάδα και Βαλκάνια- Επιχειρηματική συνεργασία".

    Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου,στο οποίο συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της ρουμανικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης, υπουργοί απο την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία,διοικητές τραπεζών,διεθνείς προσωπικότητες,όπως ο Ρώσος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ,κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φιλ.Πετσάλνικος.

    Στο συνέδριο έστειλε μήνυμα ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος αφού χαρακτηρίζει το συνέδριο "σημαντικό γεγονός" αναφέρει ότι "πολλαπλώς σημαντικός είναι ο στόχος του συνεδρίου, να επιτευχθεί η διαβαλκανική πολιτική κάλυψη της επιχειρηματικής συνεργασίας στην περιοχή.Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί πρόσφορες συνθήκες προωθήσεως ευρύτερων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων επί διεθνούς επιπέδου".

    Ο υπουργός Μακεδονίας- θράκης υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόκληση ο επαναπροσδιορισμός του οικονομικού χώρου της βαλκανικής και πρόσθεσε ότι "το συνέδριο είναι ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία που ξεκίνησε πρίν τρία περίπου χρόνια. "Προτεραιότητα της κυβέρνησης,είπε ο υπουργός είναι να στηρίξει την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης,να προχωρήσει σε πραγματική διοικητική αποκέντρωση και να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο.Για το λόγο αυτό έχω υποβάλλει πρόταση,που βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού,με την οποία ζητώ να δημιουργηθεί ειδική γραμματεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στη Βόρειο Ελλάδα και να λειτουργήσει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    "Στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την προώθηση και ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου.Μόνον έτσι η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας θα ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο που καλείται να παίξει ώς εφαλτήριο της οικονομικής και επιχειρηματικής εξόρμησης στο βαλκανικό χώρο,με στόχο την επιχειρηματική δραστηριότητα,ώς μοχλό ανάπτυξης όλων των βαλκανικών χωρών. Τα έργα υποδομής αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις επενδύσεις,για το χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης είναι η απόδειξη."

    [05] ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής έκανε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια- Επιχειρηματική Συνεργασία" που άρχισε το πρωί και θα ολοκληρωθεί αύριο με την βαρυσήμαντη ομιλία του πρωθυπουργού Κων.Σημίτη.

    Η κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δύο απο τους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής της πολιτικής είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων του δέυτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και η αξιοποίηση της οικονομικής συνεργασίας με τις άλλες βαλκανικές χώρες. "Παραμένει πρώτος στόχος η δημιουργία ενός συμβουλίου βαλκανικών χωρών,με κοινό σημείο αναφοράς τη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με βασικό στόχο τον απο κοινού σχεδιασμό διασυνοριακών δράσεων και προγραμμάτων.Αυτό το σχήμα για να λειτουργήσει δεν απαιτεί τη δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων,αλλά μπορεί να στηριχθεί στις υπάρχουσες δομές και να υποβοηθηθεί στη λειτουργία του απο την ευρωπαϊκή επιτροπή,που θα πρέπει να συμμετέχει σ΄αυτό το συμβούλιο ,ώς εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Αυτό το σχήμα θα μπορεί σταδιακά να διευρύνει τους στόχους του και σε άλλους τομείς οικονομικής συνεργασίας,όπως είναι η βιομηχανική πολιτική,τα δάνεια υποδομών και άλλες δραστηριότητες,με απώτερο στόχο να καλύψει και τομείς πολιτικής συνεργασίας,όπως είναι η προληπτική διπλωματία για την εκτόνωση κρίσεων, η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας,τα προβλήματα των μειονοτήτων."

    Η κ.Παπανδρέου τόνισε πώς το υπουργείο Ανάπτυξης διαχειρίζεται σήμερα πόρους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης,που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή ξεπερνάνε τα δύο τρισεκατομμύρια δραχμές,για την περίοδο 1994-1999.Απ΄ αυτούς το 47% αφορούν τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,το 35% των πόρων αφορά την ενέργεια,μαζί με το Φυσικό Αέριο,το 9,5% την έρευνα και την τεχνολογία και το 8,5% τον τουρισμό.Οπως είπε,ένα μεγάλο μέρος αυτών των προγραμμάτων αφορά τη Βόρειο Ελλάδα και συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διαβαλκανική οικονομική συνεργασία.

    "Είναι γνωστό,υπογράμμισε η υπουργός, ότι το πρόγραμμα Ιnterreg-II που αφορά τα εξωτερικά σύνορα με την Αλβανία και τη Βουλγαρία και τα προγράμματα PHARE-C.B.C. ( cross border cooperation) της Αλβανίας και της Βουλγαρίας,αποτελούν συμπληρωματικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ,πλήν των υποδομών, και πολλαπλές δράσεις συνεργασίας που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,τον τουρισμό,την έρευνα.Αυτή τη χρονική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την επεξεργασία αντίστοιχων προγραμμάτων με την FYROM." Η υπουργός Ανάπτυξης ανανκοίνωσε ότι το υπουργείο και κατ΄επέκταση η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει και θα υποστηρίξει κάθε πρόταση τεκμηριωμένη που θα αναφέρεται: - στη δημιουργία δικτύων πληροφόρησης και κέντρων ερευνών - στην προώθηση επενδυτικών συνεργασιών - στην ανάπτυξη ιδιωτικών υποδομών - στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - στην εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης. Ακόμη, η κ.Παπανδρέου υπογράμμισε την απόφασή της να στηρίξει καθε πρόταση που θα αποβλέπει στη δημιουργία ειδικών θεσμών επιχειρηματικής συνεργασίας στα Βαλκάνια,στη δημιουργία ειδικών θεσμών διακρατικής διαβαλκανικής συνεργασίας και στη δημιουργία ειδικών θεσμών που συνδυάζουν την ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και τη διακρατική συνεργασία.

    Αναφερόμενη στους τομείς της αρμοδιότητάς της ανέφερε ότι στον τομέα της ενέργειας,ότι αναπτύσσεται στη Βαλκανική η χρήση του Φυσικού Αερίου.Το φυσικό αέριο ,όπως είπε, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται απο φέτος (1996) στην Ελλάδα,διερχόμενο απο τη Βουλγαρία,ενώ παράλληλα εξετάζεται η επέκταση του σικτύου για την τροφοδοσία και της Αλβανίας. "Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης,είπε η υπουργός, που θα γίνει σύντομα πραγματικότητα,είναι αποτέλεσμα πολυεθνικής επένδυσης Ρώσων,Βούλγαρων,Αμερικανών και Ελλήνων επενδυτών και δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον των επενδυτών εκτός βαλκανικής για την περιοχή μας." Εξήγγειλε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός βαλκανικού Ενεργειακού Φόρουμ,στο οποίο θα συμμετέχουν όχι μόνο οι Εθνικές Διοικήσεις,αλλά και η ενεργειακή βιομηχανία με την ευρεία της έννοια.

    [06] ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΈΡΓΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Οι επενδύσεις στις Βαλκανικές χώρες με τη μορφή μεικτών επιχειρήσεων και η δημιουργία μεγάλων έργων και υποδομών καθιστούν πρωταγωνιστικό το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη των Βαλκανίων. Αυτά τόνισαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα "Ελλάδα-Βαλκάνια . Επιχειρησιακή συνεργασία" που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι ομιλητές της ενότητας που ήταν αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη και τα Βαλκάνια.

    Η Θεσσαλονίκη είναι ο συμβολικός τόπος που αλλά και το μοντέλο που θα παίξει ρόλο για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, καθώς με έργα υποδομών ενέργειας, μεταφορών, πληροφορικής και ανάπτυξης θα συνδεθεί με τις βαλκανικές πρωτεύουσες τόνισε ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ κ Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης. Ο κ Τσουκαλίδης αναφερόμενος στη ελληνικές επενδύσεις που παίρνουν μορφή μεικτών επιχειρήσεων στις χώρες της Βαλκανικής επισήμανε ότι αυτές δεν θα δημιουργήσουν ανεργία, αλλά θα συμβάλουν στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των διαφόρων χωρών όπου γίνονται επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ Τσουκαλίδη η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη των μεταφορών μέσω των εξαγωγικών πιστώσεων αλλά και με την αξιοποίηση των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης που θα δώσουν διαστάσεις σε νέες δραστηριότητες.

    Στη σημασία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης για την ανάπτυξη των Βαλκανίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Petrola κ Νίκος Γρηγοριάδης τονίζοντας ότι είναι ο φτηνότερος τρόπος για την μεταφορά πετρελαίου από την πρώην Σοβιετική Ένωση που παράλληλα θα εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως επισήμανε ο κ Γρηγοριάδης ο αγωγός αυτός θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου ενώ αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι της μεταφοράς του πετρελαίου από τον Βόσπορο. Ο πρόεδρος της Petrola κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη των Βαλκανικών χωρών συμπληρώνεται με τέτοιους αγωγούς που προκαλούν αλληλοεξάρτηση και διδάσκουν ότι το μέλλον έγκειται στη συνεργασία και όχι στις αποφάσεις που λαμβάνονται μονόπλευρα και οδηγούν σε τραγικά περιστατικά.

    Η κατασκευή της Εγνατίας οδού, που είναι ένας δρόμος υψηλών προδιαγραφών μήκους που φτάνει τα 800 χιλιόμετρα, θα συμβάλλει αφενός στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και αφετέρου μέσω των καθέτων αξόνων διά των οποίων συνδέεται με τα Βαλκάνια θα παίξει το ρόλο της στην επιχειρηματική συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού κ Δημήτρης Φατούρος χάρη στο έργο αυτό θα δημιουργούνται κάθε χρόνο 2700 θέσεις εργασίας και θα στερεωθούν τα προγράμματα ανάπτυξης των λιμανιών.Η Εγνατία θα αποτελέσει ένα αναπόσπαστο τμήμα του θαλασσιού δρόμου της Μεσογείου και εκτός από τις δυνατότητες που θα παράσχει στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών θα συμβάλει και στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος σεβόμενη την φύση.

    Όπως εξάλλου υπογράμμισε ο διευθυντής της Brown & Root, της εταιρείας που συνεργάζεται για την κατασκευή της Εγνατίας, κ Ian Mills η Εγνατία είναι ένα από τα 14 έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον κ Mills για τα 138 χιλιόμετρα της οδού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ενώ οι κατασκευή των 315 χιλιομέτρων, πέρα από τα 128 που έχουν ήδη κατασκευαστεί, προχωρά με ρυθμό με 6 χιλιομέτρων και κόστος 6 δισεκατομμυρίων το μήνα.

    Η νομοθετική διατύπωση , η δημιουργία κανονισμού λειτουργίας και σχεδίου διαχείρισης και η γνωστοποίηση στην Κομισιόν είναι όσα απαιτούνται για την ίδρυση κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη τόνισε ο δικηγόρος κ Δημήτρης Ποταμίτης. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περσινού συνεδρίου ο κ Ποταμίτης είχε υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία έτυχε θετικής αποδοχής. Ο κ Ποταμίτης πρότεινε τη σύσταση υπηρεσίας που θα συγκεντρώνει τις υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες και θα στεγάζεται στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης καθώς και την ανάπτυξη λεπτομερών κανονισμών λειτουργίας και εποπτείας ώστε να διευκολύνεται η λειτουργία του κέντρου, καθώς και την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείρηση των κτιρίων, που θα στεγάζουν τις υπηρεσίες του κέντρου, και το μάρκετινγκ.

    Λύσεις για το αεροδρόμιο της Μακεδονίας πρότειναν ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ Χρήστος Παπαγεωργίου και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ Γεώργιος Κοντορούπης. Σύμφωνα με τον κ Παπαγεωργίου η καταλληλότερη λύση που μπορεί να δοθεί μέχρι το 2010 είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου "Μακεδονία" με παράλληλη δημιουργία ενός νέου ιδιωτικού αεροδρομίου γενικής χρήσης. Το έργο αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο φορέα στον οποίο θα μετέχουν κατά 35% το δημόσιο, κατά 35% η νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς και κατά 30% ιδιώτες ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν τα 10 δισεκατομμύρια των ιδίων κεφαλαίων. Ο κ Κοντορούπης συμπληρώνοντας τα όσα είπε ο κ Παπαγεωργίου πρότεινε τη δημιουργία αεροσταθμού, την επέκταση των αεροδιαδρόμων κατά 700 μέτρα στη θάλασσα και τη δημιουργία του ιδιωτικού αεροδρομίου, αφού πρώτα γίνει η μελέτη θορυβογράμματος, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών στην διακλάδωση προς Νέα Γιουγκοσλαβία

    [07] ΘΕΜΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    "Δε νομίζω ότι το θέμα έχει παγώσει. Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό από πολιτική και στρατηγική σκοπιά, που θα ενδυναμώσει και θα φέρει "αίμα", (πετρέλαιο), στη "σάρκα" των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ρωσία και την Ελλάδα, και ανάμεσα στην Ρωσία και τη Βουλγαρία. Πολιτικά είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες καθυστερήσεις στον τεχνικό και τον οικονομικό τομέα. Το μήνυμα, όμως, αυτού του συνεδρίου, είναι ότι τώρα θα προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε αυτήν την πολιτική βούληση και αναγκαιότητα σε πιο πρακτικά βήματα".

    Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Κόζιρεφ, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έχει "παγώσει". Ο κ.Κόζιρεφ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες του τρίτου διεθνούς συνεδρίου για τη Διαβαλκανική Επιχειρηματική Συνεργασία, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ο κ.Κόζιρεφ αρνήθηκε να προβεί σε προβλέψεις σχετικά με το αν ο κ.Γιέλτσιν θα επανεκλεγεί ύστερα από την αναμενόμενη άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος, σημειώνοντας σχετικά ότι "είναι νωρίς να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε. Η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει μόλις τώρα. Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".

    Παρουσιάζοντας, δε, τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα "ότι η κρίση θα εκτονωθεί αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα και μέσω διαπραγματεύσεων". Μετά την πρόσφατη Βαλκανική κρίση και το Γιουγκοσλαβικό δράμα, σύμφωνα με τον κ.Κόζιρεφ, θα ήταν εντελώς εξωπραγματικό να ξεκινήσει μια νέα σύγκρουση. "Κατά τη γνώμη μου υπάρχει πάντοτε χώρος για διπλωματία και πιστεύω ότι η Ρωσία θα συμπαραστεκόταν σε κάθε διπλωματική επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά επίσης έχουμε σημαντικές σχέσεις με την Τουρκία, γιατί είναι γείτονάς μας. Οπότε ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με πολιτισμένο τρόπο", κατέλεξε ο κ.Κόζιρεφ.

    Απαντώντας στο τι θα κάνει η Ρωσία εν όψει των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ρώσος πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. "Πάντοτε, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε δύο φιλικά έθνη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και είμαι πολύ ευχαριστημένος που βλέπω ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, αν και είναι δύσκολες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν αρθεί όλα τα οικονομικά εμπόδια και αναπτύσσεται η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλύτερο από τη διαμάχη", τόνισε σχετικά.

    Τέλος, σχολιάζοντας το κατά πόσο υπάρχουν φόβοι για μια νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια, ο κ.Κόζιρεφ επέστησε την προσοχή όλων των χωρών της περιοχής για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης. "Φυσικά όλοι πρέπει να προσέχουν τους κινδύνους, που δυστυχώς υπάρχουν, λ.χ. από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Βοσνία, καθώς παρά τις συμφωνίες υπάρχουν ακόμη δυσκολίες. Υπάρχουν, όμως, ακόμη καλές προοπτικές για ειρήνη και οικονομική συνεργασία".

    [08] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να δημιουργήσει θυγατρικές εταιρείες στις γειτονικές βαλκανικές χώρες ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέφθηκε για να μετάσχει στις εργασίες του τρίτου διεθνούς συνεδρίου για τη Διαβαλκανική Επιχειρηματική Συνεργασία.

    Στην ενέργεια αυτή θα προβεί η κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε η κ.Παπανδρέου, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης για ενέργεια στις βαλκανικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Οι μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, αφορούν, όπως σημείωσε η υπουργός, στους τομείς παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας και στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης. Η υπουργός επανέλαβε επίσης την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στη δημιουργία ενός βαλκανικού forum για την ενέργεια, με στόχο τον συντονισμό των χωρών της περιοχής για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Δυτική Ευρώπη. "Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξαρτώνται από την εισαγωγή ηλέκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν τεράστιες πηγές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας. Ετσι η θέση μας είναι προνομιούχα και με τη συνεργασία και των άλλων βαλκανικών χωρών μπορούμε να προχωρήσουμε σε πολύ ωφέλιμες για όλους συνεργασίες", σημείωσε σχετικά.

    Διαβαλκανική συνεργασία με κρατική πρωτοβουλία πρόκειται επίσης να υπάρξει, σύμφωνα με την υπουργό, και στον τομέα του τουρισμού. "Προβλέπεται ότι στην επόμενη τουριστική περίοδο θα έχουμε αύξηση τουριστών από χώρες των Βαλκανίων, αλλά και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Και στον τομέα αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο μόνιμες συνεργασίες με κοινά πακέτα, κάτι το οποίο ξεκινάει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού" διευκρίνισε η κ.Παπανδρέου.

    [09] ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Χ.ΠΑΧΤΑΣ

    Την ανάγκη επανατοποθέτησης των δεσμών που συνδέουν τις χώρες των Βαλκανίων, σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και συνεργασίας, τη στιγμή μάλιστα που δημιουργείται στην περιοχή μια νέα, πρωτόγνωρη δυναμική, διατύπωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, χαιρετίζοντας την πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG-PHARE Ελλάδας-Βουλγαρίας που πραγματοποιείται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

    ''Η Κοινότητα μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να γίνουν τα σύνορα από χώρος απομόνωσης, χώρος προοπτικής, αναγέννησης και ανανέωσης, είπε ο κ.Πάχτας για να σημειώσει, πως πρέπει να συμβάλλουν όλοι προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για το μέλλον των χωρών μας''.

    ''Γέφυρα'' πανω στην οποία θα αναπτυχθεί η συνεργασία των χωρών μας χαρακτήρισε το κοινό πρόγραμμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Τσίμας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Νίκος Ζαχαριάδης είπε ότι αποτελεί ''παραγωγή ευημερίας''.

    Την πεποίθηση του ότι το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας- Βουλγαρίας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο χωρών, εξέφρασε ο Επικεφαλής Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Στόϊμεν Βέλεφ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

    Να σημειωθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα που αφορά την πρωτοβουλία INTERREG έχει προϋπολογισμό 190 δις δρχ εκ των οποίων τα 42 δις αφορούν το πρόγραμμα συνεργασίας με τη Βουλγαρία, το οποίο προβλέπει τη βελτίωση των βασικών υποδομών, σειρά μέτρων για τα βασικά λιμάνια, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τους μεθοριακούς σταθμούς, τον αγροτικό τομέα και τέλος την προώθηση του διαβαλκανικού εμπορίου μέσα από τη συνεργασία των επιχειρήσεων.

    [10] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει καμμία μυστική συμφωνία με την Τουρκία ούτε με τα Σκόπια"

    "Δεν υπάρχει καμμία μυστική συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα της Ιμια επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμμία μυστική συμφωνία ούτε με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ για το σκοπιανό.

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με την οποία ζητά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε δε ότι ο κ.Αρσένης έχει διατυπώσει κάποιες σκέψεις για θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εξεγέρσεων στις φυλακές της χώρας ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αντιμετώπισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα των εξεγέρσεων. Σχολιάζοντας το θέμα της απόδρασης από τις φυλακές της Κέρκυρας είπε ότι έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

    [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Μ.ΓΙΛΜΑΖ

    Την επιθυμία των ΗΠΑ για φιλία και συνεργασία με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, εκφράζει στην συγχαρητήρια επιστολή που θα αποστείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσουτ Γιλμαζ.

    Στην επιστολή, την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιετ" θα επιδώσει αύριο στον Μεσουτ Γιλμαζ ο βοηθός συμβουλου επι θεμάτων ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον, Sandy Burger, διατύπωνεται αίτημα για παράταση της παραμονής της πολυεθνικής ενώ γινεται πολύπλευρη αναφορά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ.Burger μετέχει στην αμερικανική επιτροπή η οποία με επικεφαλής τον υφυπουργό Στρομπ Τάλμποτ, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που θα γίνει στις 15 Μαρτίου στην Αγκυρα.

    Μήνυμα υποστήριξης προς την Τουρκία έστειλε και ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νιουτ Γκίνγκριχ. Ο ίδιος σε ομιλία του στο Αμερικανοτουρκικό συμβουλιο στην Ουάσιγκτον αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατουρκ, τον χαρακτήρισε ως "έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20ου αιώνα". Ο κ.Γκίγκριχ απηύθυνε έκκληση διεθνούς υποστήριξης και αλληλεγγύης έναντι των τρομοκρατικών γεγονότων στην Τουρκία και υποσχέθηκε περισσότερη υποστηριξη της Τουρκίας στο Κογκρέσο.

    [12] ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

    Βροχή επικρίσεων δέχθηκε η Αγκυρα από ανθρώπους των γραμματων και των τεχνών για την καταδίκη του Τουρκου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ.

    Η "Μιλλιετ" γράφει χαρακτηριστικά ότι η καταδικαστική απόφαση είχε τέτοια απήχηση στην Ευρώπη που επισκίασε και αυτόν τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

    Η πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου κ.Rοth υπέστη "διπλό σοκ", γράφει η εφημερίδα. Αφενός η καταδίκη του Γιασάρ Κεμάλ και αφετέρου η συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό του βουλευτή Αϋβαζ Γκιοκτνεμιρ, ο οποίος είχε εξυβρίσει παλαιότερα με βαρύτατους χαρακτηρισμους την κ.Roth προκάλεσαν την οργή της.

    Την καταδίκη του Γιασάρ Κεμάλ επέκρινε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλαους Κίνκελ, σημειώνει η εφημερίδα.

    [13] 3.013 άτομα ετέθησαν υπο κρατηση τον Ιανουάριο ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σοβαρές καταγγελίες για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπινων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία, διατυπώνει σε έκθεσή του ο Συνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, κατά τον Ιανουάριο του 1996, ετέθησαν υπό κρατηση 3.013 άτομα, 28 από τα οποία δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Στις φυλακές οδηγηθηκαν με την κατηγορία του "ιδεολογικού αδικήματος" 118 άτομα ενω τον ίδιο μηνα διεπράχθησαν 18 εγκλήματα τα οποία δεν εξιχνιάστηκαν.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι την ίδια περίοδο, ετέθησαν υπό κράτηση 37 εργαζομενοι στον τουρκικό τύπο. Στο σύνολό τους εργαζονταν σε εφημερίδες ή περιοδικά αριστερών αποκλίσεων.

    Ακόμη, αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο 16 άτομα τραυματίστηκαν από επιθέσεις "αγνώστων".

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως σε συμπλοκές στις περιοχές Τουντζελι, Σεβάστεια, Χακιαρι, Μαρντιν, Ντιαρμπακιρ και Μπιτλις έχασαν τη ζωή τους 71 άτομα και στη Σεβάστεια εκκενώθηκαν 40 χωριά και κατοικημένες περιοχές ενώ 43 άτομα υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

    Στο μεταξύ όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" η κυβέρνηση συνασπισμου Τσιλερ-Γιλμαζ καταργεί το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συστάθηκε την περιοδο του συνασπισμου DYP-CHP. Το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωματων δεν αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Anayol, τονίζει η εφημερίδα.

    [14] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό επιχειρεί να ενισχύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ που βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ επιδιώκοντας τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών . Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί αύριο την Αίγυπτο όπου θα μετάσχει σε σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το θέμα της διαφύλαξης της ειρήνης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εξάλλου ο κ Ντεμιρέλ την Τετάρτη θα μεταβεί στη Γάζα όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ

    Ο Τουρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή θα επιδιώξει την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών που θα αποτελέσουν το νομικό υπόβαθρο για συνεργασία στον οικονομικό και αμυντικό τομέα καθώς και στο θέμα των υδάτινων πόρων.

    Οι σχέσεις της Άγκυρας-Τελ Αβιβ βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της προόδου στο Μεσανατολικό καθώς μετά την υπογραφή συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων η Τουρκία αντελήφθη ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σε πολιτικά οικονομικά και αμυντικά ζητήματα.

    Τουρκία και Ισραήλ, που είναι οι μόνες χώρες δυτικού τύπου στο χώρο της Μ.Ανατολής, νιώθουν ότι απειλούνται κατά κάποιο τρόπο από γειτονικές χώρες και έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την αγορά και μεταφορά ύδατος από την Τουρκία η οποία έχει πλεόνασμα υδάτινων πόρων. Εξάλλου πρόσφατα οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με την ΕΕ ενώ ο πρόεδρος Ντεμιρέλ αναμένεται να υπογράψει και διμερή εμπορική συμφωνία.κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Στον στρατιωτικό τομέα υπήρξε μια προκαταρκτική συμφωνία τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό από την Ισραηλινή πλευρά 54 μαχητικών τύπου F-4. Η Τouρκία επίσης προσβλέπει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης καθώς πέρυσι είχαν μεταβεί κυρίως στα μεσογειακά παράλια της 300 χιλιάδες Ισραηλινοί.

    [15] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Εκστρατεία ενημέρωσης για τους 1619 αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας σε όλα τα Διεθνή Κοινοβούλια, στους Διεθνείς Οργανισμούς και τη διεθνή κοινή γνώμη ξεκινούν τα δύο κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο Κύπριος ομόλογος του Αλέκος Μιχαηλίδης μετά από συνάντηση μιας ώρας περίπου που είχαν.

    [16] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    "Η Αγκυρα είναι αυτή που ρυθμίζει το θέμα της λύσης του Κυπριακόυ και όχι ο Ρ. Ντενκτάς η οποιοσδήποτε άλλος από την τουρκοκυπριακή πλευρά , πράγμα που έγινε κατανοητό από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και την Ευρωπαική Ενωση", δήλωσε σε συνέντευξη του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι "για να υπάρξει αλλοίωση των θέσεων των τουρκοκυπρίων πρέπει να αλλοιωθεί η στάση της Αγκυρας από την οποία μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτε νεότερο".

    Η Αγκυρα, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, επαναλαμβάνει ότι για να καταστεί δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση όχι μόνο πρέπει να λυθεί πρώτα το Κυπριακό αλλά να ενταχθεί πρώτα η Τουρκία και ύστερα η Κύπρος".

    [17] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Πρωτόκολλο που αφορά στην επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκουκ-Γιουμουρταλικ υπέγραψε η Τουρκία με το Ιράκ.

    Κατα την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου, που έγινε στην Αγκυρα, ο νέος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χοσνου Ντογαν, επισήμανε τη σπουδαιότητα του αγωγού για την Τουρκία λέγοντας ότι η μη λειτουργία του ζημιώνει τη χώρα κατά 350 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίων, Αμιρ Μουχαμεντ Ρασιντ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Σαμπαχ" εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ιράκ θα αναπτυχθούν και πέραν του ενεργειακού τομέα.

    Ο τουρκικός τύπος χαρακτήρισε την συμφωνία για την επαναλειτουργία του αγωγού ως "ιστορική συμφωνία με το Ιράκ".

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Η αιμοκάθαρση γίνεται πλέον μόνο μέσω της αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας ενώ αφαιρέθηκε ο καθετήρας μέσω του οποίου γινόταν η αιμοκάθαρση μέχρι τώρα. Η τραχειοστομία είναι ακόμη προσωρινά κλειστή μέχρι ότου αποκατασταθεί η αναπνευστική του λειτουργία.

    [19] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις 14-16 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Μπορις Γιέλτσιν.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη Μόσχα, σύμφωνα με την εφημερίδα "24 Ωρες", ο κ.Βίντενωφ θα υπογραψει με τον ομόλογό του Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομιρντιν επτά συμφωνίες, οι οποίες έχουν προετοιμαστεί από τη μεικτή ρωσοβουλγαρική επιτροπή κατά την 5η της σύνοδο που συνήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ν.Κονακτσίεφ.

    Ενα από τα θέματα των συνομιλιών που θα έχει ο κ.Βίντενωφ με τον Ρώσο ομόλογό του, θα είναι το μέλλον της ρωσοβουλγαρικής εταιρείας "Τοπ Ενερτζι".

    [20] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΥΡΙΟ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

    Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ για να μετάσχει στη σύνοδο των αρχηγών κομμάτων της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Ενώσεως και θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Γαλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.

    Αυριο το μεσημέρι ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με το ρόλο των μέσων ενημέρωσης και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    Τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Η Ελλάδα στην Ισπανία και η Ισπανία στην Ελλάδα" ανήγγειλε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και πρώην υπουργός παιδείας κ Ελένη Στεφάνου. Σύμφωνα με την κ Στεφάνου ο σκοπός του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα, θα είναι η συγκριτική ανάλυση του πολιτισμού των δύο λαών.

    Εξάλλου η κ Στεφάνου, η οποία μετείχε στο Α Συνέδριο Νεοελληνιστών της Ιβηρικής Χερσονήσου και Λατινικής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γρανάδα, τόνισε ότι πρόθεση του Ιδρύματος Ελληνικού πολιτισμού είναι: να ενισχύσει την οργάνωση θερινών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας και την επιμόρφωση διδασκόντων την ελληνική με υψηλής στάθμης σεμινάρια, να βραβεύσει μαθητές και φοιτητές που παρουσιάζουν άριστη επίδοση στη νεοελληνική γλώσσα και να καθιερώσει ετήσιο βραβείο για νεοελληνιστές.

    Η αντιπρόεδρος της Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού τόνισε ότι το Ίδρυμα θα συμβάλλει στην βελτίωση και ανάπτυξη των έργων υποδομής που απαιτούνται για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο. Αξίζει αν σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου νεοελληνιστών στην Γρανάδα επισημάνθηκε η ανάγκη σύνταξης και έκδοσης ελληνοϊσπανικού λεξικού και αντιστρόφως, η μετάφραση ελληνικών έργων στην ισπανική, η βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας στον ισπανόφωνο κόσμο και η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας και τηλεματικής για την παραγωγή διδακτικού υλικού.

    [22] ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

    Η προβολή των Σαρακατσάνων, των λαογραφικών τους στοιχείων ως μέρους του Ελληνικού πολιτισμού, η προσφορά τους στη γενικότερη συνέχεια του Ελληνισμού και η παρουσία τους στη διασπορά, ήταν οι σκοποί του Πρώτου Συνεδρίου Σαρακατσάνων Ελλάδας και Διασποράς, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.

    Οι Σαρακατσάνοι είναι μια πανάρχαια νομαδικη φυλή η οποία κατά τους νεότερους χρόνους και πριν εξαπλωθεί στα γεωγραφικά σημεια που κατοικεί σημερα, ζουσε στον ευρύτερο χωρο του ορεινού συγκροτήματος των Αγράφων. Οι Σαρακατσάνοι είναι όχι μόνο οι πρώτοι κάτοικοι της Ελλάδας αλλα και οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Αρη Πουλιανο.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναφερόμενος στους Σαρακατσάνους που υπαρχουν σήμερα στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ο κ.Πουλιανός τονισε πως ''είναι μια ακόμη τρανταχτή αποδειξη της δυναμης του ελληνικου έθνους, δεδομένου ότι αν και περασαν πάνω απο 200 χρονια που αποκόπηκαν απο τον υπόλοιπο εθνικό κορμο, αν και υπέστησαν πάμπολλές διώξεις, κατόρθωσαν να κρατήσουν και την ελληνικη γλωσσα ζωντανή και τα ήθη και εθιμα, και την Ορθοδοξία, μα προπαντός την αταλάντευτη πίστη και αγάπη στην Ελλαδα''.

    ''Ειχε δίκιο ο Κοσμάς ο Αιτωλός ότι ''οι Σαρακατσάνοι είναι το μεδουλι του γένους και αλίμονο αν χαλάσουν κι αυτοι'', επισήμανε η πρωην υφυπουργός Εξωτερικων Βιργινία Τσουδερου, αναφερομενη στους ''Ξεχασμένους Σαρακατσάνους των Βαλκανίων''.

    Η κ.Τσουδερου σημείωσε πως μέχρι το 1991, η ύπαρξη τους αγνοήθηκε απο το επισημο ελληνικό κρατος, ενώ τα σχολικά και ιστορικά βιβλία ευρειας κυκλοφορίας δεν κάνουν καμία μνεια του ''ωραίου αυτου γνήσιου φύλου του Ελληνισμού. ''Εχουμε ευθύνη ως πολιτικοί να τοποθετήσουμε σε σωστή βάση τους Σαρακατσάνους στην Ελληνική ιστορία'', είπε.

    Η κ.Τσουδερου κάλεσε την ελληνική πολιτεια ''να αγωνιστεί για την αναγνώρηση των ελληνικων εθνικών ομαδων στην Αλβανία και στα Σκόπια και της ελληνικής μειονότητας στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία'', ώστε ''η ελληνικότητα τους να μην ειναι αιτία περιθωριοπιοήσεώς τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου όπου κατοικούν''.

    Τις αρχαιοελληικες ρίζες του Σαρακατσάνικου λόγου παρουσίασε ο Σαρακτσάνος αντιπρόεδρος της ελληνικης βουλής, Νικος Κατσαρός, συγγραφέας ομότιτλου βιβλίου. Στην ομιλια των Σαρακατσάνων αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Συμεωνίδης, καθηγητής του ΑΠΘ, ενώ τη γενετικη μελέτη των Σαρακατσάνων παρουσίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

    Αναδρομή στην πορεια και τα σημερινα προβλήματα των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας και της περιοχής της Σκοπίων, εκαναν οι Βασίλ Αναστάσωφ, Σαρακατσάνος καθηγητής πανεπιστημιου απο τη Φιλιππουλη της Βουλγαρίας και Βασίλης Μόλαρης, Σαρακατσάνος ερευνητής απο τα Σκοπια.

    Ο J. Campbell, καθηγητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης, παρουσίασε τις εμπειρείες του απο την παρακολουθηση της ζωης των Σαρακατσάνων στο Ζαγόρι κατα το 1954/55 και επισήμανε ''Οι Σαρακατσάνοι δεν ήταν τότε ανεκτικοι ουτε συναισθηματικοί, καθως οι συνθήκες ζωής τους δεν ενθάρρυναν τέτοια συναισθήματα. Ζούσανε με γνωμονα τις αξιες της τιμής και της περιφάναιας''.

    Την προσφορά των Σαρακατσάνων στον Μακεδονικό αγώνα παρουσιασε ο Βασ. Γουναρης, δρ Πανεπιστημιου Οξφόρδης.

    [23] ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

    Ολοκληρώνονται την Τετάρτη 14 Μαρτίου με ρίψεις αλεξιπτωτιστών, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων του στρατού της ΠΓΔΜ και των ΗΠΑ με την επωνυμία "Χειμώνας 94" και οι οποίες διεξάγονται σε περιοχή κοντά στο Τέτοβο. Είναι η δεύτερη κοινή άσκηση των στρατών των δύο χωρών η οποία έχει σαν στόχο την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων πρόκειται για εφαρμογή του πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκε πέρυσι τον Μαϊο στην Ουάσιγκτον.

    Τους άνδρες των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Αμυνας Μίρκο Ατανάσοφσκι και ο στρατωιτκός ακόλουθος της Αμερικανικής πρεσβείας αντισυνταγματάρχης Φίλιπ Ρουσιουλέλι.

    Τέλος την άσκηση παρακολούθησαν οι στρατιωτικοί ακολουθοι των πρεσβειών Ρωσίας, Βουλγαριας και Τουρκίας καθώς και εκπρόσωποι της Ουνπρεντεπ.

    [24] ΟΔΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Οδικά τέλη στα φορτηγά διεθνών μεταφορών των Σκοπίων που διέρχονται μέσω της Βουλγαρίας, θα επιβάλλει η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Σταμεν Σταμενοφ αμέσως μετά την επιστροφή του από την ΠΓΔΜ όπου πραγματοποιησε επίσημη επίσκεψη. Ο κ.Σταμενωφ τόνισε ότι μετά την άρση των κυρώσεων δεν υφίσταται λόγος να μην καταβάλλουν οι σκοπιανοί μεταφορείς στο βουλγαρικό κράτος τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία οδικά τέλη.

    Ακόμη, όπως είπε, βουλγαρικές εταιρείες πρόκειται να συμμετάσχουν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Σόφιας- Σκοπίων στο τμήμα που κατασκευάζεται στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Για το έργο αυτό η σκοπιανή κυβέρνηση διέθεσε το ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 11 March 1996 - 13:00:28