Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 7 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΩΣ ΨΕΥΔΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [02] ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

  • [04] ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΩΣ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [05] ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [06] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ .Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ

  • [07] ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [08] Α.ΠΑΠΑΡΡΗΓΑ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ

  • [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ¨Εάν η Τουρκία διαλύσει την 4η στρατιά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο αυτή την κίνηση¨

  • [10] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [12] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  • [13] ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

  • [14] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [15] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

  • [16] ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [17] ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [18] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [19] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

  • [20] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ "WESTERN POLICY CENTER" Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [21] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β.ΚΑΣΚΑΡΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΥΝΙΚΗ" ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

  • [22] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [23] Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

  • [24] "ΑΝΤΙΟ ΦΕΤΑ" ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

  • [25] ΣΤΟ 1 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΓΔΜ-ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΟ 1995

  • [26] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

  • [27] ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΓΔΜ- Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

  • [28] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [29] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [30] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ "SIGURIMI"

  • [31] Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [32] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  • [33] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

  • [34] ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [35] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΕΡΑ

  • [36] ΑΥΞΑΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [37] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΩΣ ΨΕΥΔΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Την έντονη δυσφορία πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων και της κοινής γνώμης της Βόρειας Ελλάδας έχει προκαλέσει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην οποία γίνεται λόγος για άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παραδεχθεί την ύπαρξη σλαβόφωνης "Μακεδονικής" μειονότητας, για ύπαρξη αυτοαποκαλούμενης "τουρκικής" κοινότητας και για προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για άρση της ιθαγένειας Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού που έχουν διακηρύξει ότι είναι "Μακεδονικής" εθνικής καταγωγής.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής και ο δημοσιογράφος-εκδότης της "Μακεδονικής Ζωής", και μέλος της Μακεδονικής Επιτροπής, Νίκος Μέρτζος, οι οποίοι αποκαλούν αντίστοιχα την έκθεση "προσβλητική και απαράδεκτη" και "αυταποδείκτως ψευδή".

    "Η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι προσβλητική και απαράδεκτη σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Δεν απηχεί την πραγματικότητα", τονίζει ο κ.Παπαθεμελής, προσθέτοντας ότι "αυτοί οι κύριοι πρέπει κάποτε να μάθουν ότι δεν υπάρχει "τουρκική" ή "μακεδονική" μειονότητα, και να αποφασίσουν να τιμούν τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει το αμερικανικό κράτος".

    "Δεν υπάρχει καμία σλαβόφωνη μειονότητα", υπογραμμίζει στη συνέχεια ο πρώην υπουργός, προσκαλώντας παράλληλα τους συντάκτες της έκθεσης "άμα βρουν τέτοια μειονότητα, να μας τη δείξουν". Εξίσου ανυπόστατους χαρακτηρίζει επίσης τους ισχυρισμούς των συντακτών της έκθεσης ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην ελευθερία της θρησκείας, όπως θρησκευτικών εκδηλώσεων στη Φλώρινα τον περασμένο Ιούλιο, ενώ συνεχίζονται οι παρενοχλήσεις Μαρτύρων του Ιεχωβά από τις Αρχές".

    Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ.Παπαθεμελής, απαντώντας στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα, πρέπει να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με όλους τους τρόπους και τα δυνατά μέσα.

    "Η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν έχει αποδοθεί ορθά, αναφέρεται σε φαντάσματα και είναι αυταποδείκτως ψευδής", τονίζει από την πλευρά του ο κ.Μέρτζος, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι "το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτοδιαψεύδεται διότι απλούστατα στις τρεις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις του, ούτε ανεκάλυψε ούτε βεβαίως αναφέρει τα φαντάσματα αυτά".

    Η σκοπιμότητα και η δολιότητα της φετινής έκθεσης είναι προφανής, σύμφωνα με τον κ.Μέρτζο, ο οποίος θέτει τα εξής ερωτήματα: " Εμείς εδώ, δύο εκατομμύρια Μακεδόνες "δεν έιμαστε" Μακεδόνες; Ημασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα ειμαστε εις τον αιώνα τον άπαντα. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε στη Μακεδονία μας αφ'ότου υπάρχει ανθρώπινη μνήμη στον Κόσμο. - Δεν μας καταπιέζει και δεν μας υποβάλλει σε πολιτιστική και εντέλει σε εθνική γενοκτονία, όποιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή αλλού μας αφαιρεί την εθνική ταυτότητά μας; - Ποιοί είναι και πού βρίσκονται στην ελληνική Μακεδονία αυτοί οι άλλοι "Μακεδόνες"; Γιατί δεν διαμαρτύρονται ειρηνικά; Γιατί δεν αυτοδηλώνονται; Και πότε, πώς εξουσιοδότησαν το Στειτ Ντιπάρτμεντ ή όποιον άλλον τρίτον να τους δηλώνει "μειονότητα" στην αφάνεια και δι' "αντιπροσώπου"; Αυτή η αυθαίρετη "αντιπροσωπεία" σε πλήρη Δημοκρατία τους κάλεσε να εκδηλωθούν με εγγυημένη ασφάλεια και ανωνυμία σε τρεις τουλάχιστον αλλεπάλληλες εκλογές. Αποτέλεσμα, όμως, μηδέν. Διότι τα φαντάσματα δεν ψηφίζουν - τουλάχιστον στη Δημοκρατία".

    [02] ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Οι Αμερικανοί υφυπουργοί Εξωτερικών Σάτουκ και Γουέρθ απέφυγαν να απαντήσουν σε ερώτηση για την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Κατα την ενημέρωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ και με αφορμή την δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών,για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χωρες,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,οι Αμερικανοί πολιτικοί ρωτήθηκαν γιατί η έκθεση δεν αναφέρεται στην ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

    Ο κ.Σάτουκ επιφυλάχθηκε να απαντήσει για "το μέγεθος της ελληνικής μειονότητας" διαβεβαίωσε όμως ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ κατα την προετοιμασία των εκθέσεων αυτών,όπως είπε "είναι πολύ προσεκτικό στο να αναφέρει όλες τις μειονότητες που χρειάζονται προστασία σε οποιαδήποτε χώρα,αν και είναι δύσκολο να ασυγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία".Τόνισε μάλιστα το παράφειγμα της Κύπρου,όπου για φέτος ,όπως υπογράμμισε,έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες "για πιό λεπτομερή αναφορά για τη σχέση μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου και της άλλης αρχής στο νησί" αποφεύγοντας και σ΄αυτή την περίπτωση να χαρακτηρίσει το τουρκικό καθετσώς ως "κατοχικό".

    Ο Αμερικανός υφυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας,αφού τόνισε ότι "η σχέση Τουρκίας- ΗΠΑ είναι ισχυρή" πρόσθεσε πώς "τον τελευταίο χρόνο έχουμε δεί κάποιες βελτιώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ανέφερε την άρση της καταπιστικής νομοθεσίας,όπως είπε χαρακτηριστικά του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου και σε συνταγματικές αλλαγές.

    "Ταυτόχρονα παρατηρούμε,συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ότι στην Τουρκία συνεχίζεται η χρήση εκτεταμένων βασανιστηρίων, δολοφονιών,αν και σε μικρότερο βαθμό φέτος,στην κουρδική περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας.Οι ΗΠΑ ετοίμασαν πέρυσι έκθεση για τη χρήση όπλων στην Τουρκία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Εξετάζουμε όλες τις πωλήσεις όπλων σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα δικαιώματα,ώστε να μη γίνονται πωλήσεις όπλων σε συμμάχους,που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των ναθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών."

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

    "Εσωτερικό έγγραφο", το οποίο αφορά πολλές χώρες, χαρακτήρισε την έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Για τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης η έκθεση φέρνει την Ελλάδα σε υψηλή θέση, σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών, την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών και την ελευθεροτυπία, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [04] ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΩΣ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αγωγή, υπέβαλε ο Μακεδονικός Σύλλογος Σουηδίας "Αριστοτέλης" κατά της Σουηδικής εφημερίδας "EXPRESSEN", η οποία σε έντυπο που κυκλοφόρησε, αποκαλεί τα Σκόπια ως "Μακεδονία", παρουσιάζοντας παράλληλα αυθαίρετα το σύμβολο με το 16κτινο αστέρι της Βεργίνας, ως σημαία της ΠΓΔΜ.

    Η εφημερίδα EXPRESSEN, που είναι η μεγαλύτερη των Σκανδιναβικών χωρών, με 450.000 φύλλα κυκλοφορία ημερησίως, κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους ένα ημερολόγιο, στην τιμή των 25 κορωνών, όπου μεταξύ των άλλων πληροφορεί για την ονομασία και τις σημαίες των διαφόρων κρατών της γης. Στην έκδοση αυτή, η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως "Μακεδονία" και παρουσιάζεται ως σημαία της το 16κτινο αστέρι της Βεργίνας, κάτι που όπως υπογραμμίζει ο Μακεδονικός Σύλλογος Σουηδίας "Αριστοτέλης", στην αγωγή που κατέθεσε, "αποτελεί πρόκληση εναντίον του Ελληνικού Πολιτισμού και των Εθνικών μας δικαίων".

    "Η εφημερίδα, οφειλε να γνωρίζει για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Μακεδονικό ζήτημα, τη στιγμή που στην πλειοψηφία του ο διεθνής και ο σκανδιναβικός τύπος αναφέρθηκαν εκτενέστατα στο θέμα αυτό, πριν απο πέντε και πλέον μήνες. Είναι δε προφανές ότι η EXPRESSEN δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια κατά την έκδοση του εν λόγω ημερολογίου", τονίζεται στην αγωγή. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος "Αριστοτέλης", είχε την προνοητικότητα ήδη απο τον Αύγουστο του 1993, να κατοχυρώσει το άστρο της Βεργίνας ως σήμα κατατεθέν του Συλλόγου. Ενω όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Δρ. Χρήστος Καρυπίδης, προχώρησε στη δικαστική αγωγή κατά της Σουηδικής εφημερίδας, με αίτημα την απόσυρση αυτού του ημερολογίου και τη δημόσια συγνώμη της EXPRESSEN προς τον ελληνισμό της παροικίας.

    Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο της, στο εγκυρότερο ημερήσιο έντυπο "L΄ EXPRESS", που απευθύνεται σε όλους τους νομικούς της Σουηδίας, η δημοσιογράφος-δικηγόρος κ. Μαρία Γκαίθ, υπο τον ειρωνικό τίτλο "Τώρα έμαθε η EXPRESSEN που βρίσκεται η Ελλάδα", υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις θέσεις του "Αριστοτέλη". "Το άστρο της Βεργίνας, είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που συνδέεται με τον Βασιλικό Οίκο της Μακεδονίας", τονίζει στο άρθρο της η κ. Γκαίθ. Για να σημειώσει στη συνέχεια ότι "η εσφαλμένη τοποθέτηση του ελληνικού συμβόλου απο μέρους της EXPRESSEN, δημιουργεί αναπόφευκτα τη λανθασμένη εντύπωση στη Σουηδική κοινή γνώμη, ότι το άστρο της Βεργίνας ειναι εθνικό σύμβολο της ΠΓΔΜ, πράγμα που έχει πολύ επιζήμιες συνέπειες στη συνέχιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου". Οπως επισημαίνει ο κ. Καρυπίδης, "είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν τα δίκαια της Ελλάδας, προτού ακόμη εκδικαστεί η υπόθεση. Γεγονος που αποδεικνύει αναμφίβολα ότι οι Ελληνικές διαμαρτυρίες στη Σουηδία, αντιμετωπίζονται πλέον με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα, πράγμα που πριν απο ένα χρόνο ήταν εντελώς αδιανόητο".

    [05] ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Στη Ρόδο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε το συμβολικό χαρακτήρα της παρουσίας ενώ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης που συνοδεύει τον Πρόεδρο τόνισε ότι ¨είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα δίκαιά μας και δεν παραχωρούμε τίποτα¨.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας το μεσημέρι παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νομάρχης Δωδεκανήσων ενώ το πρωί παρακολούθησε τη δοξολογία, κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων για την πατρίδα και παρακολούθησε την παρέλαση μαθητικών και στατιωτικών τμημάτων.

    [06] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ .Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ

    "Δεν διεκδικούμε και δεν παραχωρούμε "τίποτα δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κάλυμνο οπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης διακήρυξε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν το όπλο της χώρας κατά του τουρκικού επεκτατισμού.Με το διεθνές δίκαιο υπογράμμισε θα θέσουμε τέρμα στις αξιώσεις της Αγκυρας.

    "Η κυβέρνηση πρόσθεσε έχει στόχο μία ισχυρή Ελλάδα που να παίζει ρόλο διεθνώς και τη δημιουργία μιας ισχυρής δυναμης αποτροπής ώστε όποιος επιβουλεύεται Ελληνικά κυριαρχικά διακαιώματα να λυπηθεί αν επιχειρήσει κάποιο βήμα εις βάρος της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αναπτυξιακά μέτρα για τις ακριτικές περιοχές.

    Προσφωνώντας τον κ. Σημίτη ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης είπε ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Ιμια και υπογράμμισε ότι δεν παραχωρούμε ούτε μία σπιθαμή Ελληνικού εδάφους.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κώ όπου θα εκφωνήσει λόγο και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    Στη Ρόδο βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος για να παραστεί στις εκεί εκδηλώσεις.

    [07] ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Κοινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο θα έχουν αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας.

    Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί η πορεία των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα το Σκοπιανό μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    ¨Φτάσαμε σε ένα σημείο που θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση αν θα συνεχιστεί ή όχι ο διάλογος με τον ΟΗΕ¨είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τον τρόπο και τον χρόνο που θα κάνει τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι ο κ. Βανς έχει προτείνει σειρά ονομάτων ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση και τόνισε ότι πριν δοθεί η ελληνική απάντηση στον ΟΗΕ θα προηγηθεί διάλογος μέσα στην κυβέρνηση αλλά και με τα κόμματα.

    [08] Α.ΠΑΠΑΡΡΗΓΑ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ

    Τη ριζική αντίδραση του ΚΚΕ για προσφυγή στη Χάγη εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα από τη Ρόδο όπου βρίσκεται. Τόνισε δε ότι τα σύνορα δεν είναι αντικείμενο νομικής διαπραγμάτευσης αλλά μόνιμης κατοχύρωσης. Μόνο η υφαλοκρηπίδα είναι αντικείμενο για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, κατέληξε.

    [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ¨Εάν η Τουρκία διαλύσει την 4η στρατιά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο αυτή την κίνηση¨

    Τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική τηλεόραση ότι αν η Τουρκία διαλύσει τη στρατιά του Αιγαίου η Ελλάδα θα απαλάξει τον περίγυρο της Τουρκίας από κάθε στρατιωτική παρουσία σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και επανέλαβε ότι εάν η Τουρκία διαλύσει την τέταρτη στρατιά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο αυτή την κίνηση. ¨Δεν υπάρχουν ταμπού για το θέμα της στρατιωτικοποίησης ούτε για την αποστρατιωτικοποίηση¨ κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [10] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    ¨Πάγια ελληνική θέση αποτελεί το γεγονός ότι η άμυνα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτη¨ δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης από τη Ρόδο όπου βρίσκεται, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

    [12] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Για απαραδεκτη κάλυψη του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου από την κυβέρνηση που εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό έκανε σήμερα λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτισιώτης ασκώντας έντονη κριτική στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

    ¨Ο κ. Πάγκαλος επέλεξε για μια ακόμη φορά να ασκήσει εξωτερική πολιτική από την τηλεόραση και αυτή τη φορά μάλιστα από την τουρκική. Απευθυνόμενος λοιπόν στον Τουρκικό λαό μίλησε με επιπολαιότητα για ένα μείζον εθνικό θέμα αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνος εξακολουθεί να είναι για τα συμφέροντα της χώρας μας¨ κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    [13] ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Τα ελληνικά επιχειρήματα τόσο όσον αφορά την κυριαρχία της Ελλαδας στην Ιμια όσο και τις γενικότερες θέσεις μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ανέδειξε η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων Κωνσταντίνος Μπίκας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ.Μπιράντ παραδέχεται ο ίδιος πως τα ελληνικά επιχειρήματα πείθουν ενώ τα τουρκικά δεν πείθουν.

    Ο κ.Μπίκας διευκρίνησε ότι ο κ.Πάγκαλος προέβη σε δήλωση που έδειχνε τον επιθετικό χαρακτηρα της 4ης τουρκικής στρατιάς και απέβλεπε στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες όπου υπάρχει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Είναι παγια θέση της Ελλάδας, συνέχισε ο κ.Μπίκας, η αποκλιμάκωση των εξοπλισμων. Επειδή όπως ξέρετε η χώρα μας διατηρεί και αναπτύσσει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της, αποκλειστική αιτία της ανάγκης για αυξημένη αμυντική ετοιμότητα είναι η τουρκικη προκλητικότητα και επιθετικότητα".

    [14] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Η ελληνική αντιπροσωπεία εργάζεται στη Νέα Υόρκη με βάση τις γνωστές και πάγιες ελληνικές θέσεις επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο ¨Μακεδονία¨για το κράτος των Σκοπίων.

    ¨Δεν υπάρχει τίποτε άλλο πάνω στο θέμα¨είπε ο κ. Μπίκας και ανέφερε ότι κεκλεισμένων των θυρών έγινε χθες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής συζήτηση επί του θέματος.

    [15] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

    Ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ καταδικάστηκε από το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης σε φυλάκιση 2Ο μηνών με αναστολή κατηγορούμενος για "αναμόχλευση παθών".

    [16] ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αναδιατάσονται οι ένοπλες δυνάμεις στην νοτιοανατολική Τουρκία για τις επιθέσεις που θα κάνουν κατά του ΡΚΚ στην περίοδο μετά την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ". Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε πρόσφατα σε 11 νομούς της Τουρκίας, γι άλλους τέσσερις μήνες, ενώ το ΡΚΚ συνεχίζει να τηρεί την μονομερή ανακωχή που είχε κηρύξει τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο πριν την διεξαγωγή εκλογών στη Τουρκία.

    Σύμφωνα με την "Μιλλιέτ" μετά την πρώτη, δεύτερη και τρίτη στρατιά σχηματίζονται στη νοτιανατολική Τουρκία τρία σώματα στρατού και μία τέταρτη στρατιά στην οποία δεν έχει δοθεί ονομασία. Στο πλαίσιο της αναδόμησης που επιχειρείται μετά το Ντιγιάρμπακίρ συστάθηκε και στο Βαν νέο αρχηγείο σώματος στρατοχωροφυλακής για τη δημόσια τάξη. Με αυτό τον τρόπο το ΡΚΚ θα βρίσκεται αντιμέτωπο , παράλληλα με το 7ο σώμα στρατού και με τα δύο αρχηγεία στρατοχωροφυλακής για τη δημόσια τάξη με έδρα το Βαν και το Ντιγιαρμπακίρ.

    Στη νέα αναδιάταξη, μετά το Σιρνάκ, αναβαθμίστηκε σε επίπεδο τακτικής μεραρχίας και η ταξιαρχία στου Χακκιάρι. Ο διορισμός διοικητή στην τακτική μεραρχία στο Χακκιάρι και στο σώμα στρατού στο Βαν θα γίνει μετά την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τους θερινούς μήνες. Σημειώνεται ότι στο νέο σώμα στρατού στο Βαν θα διοριστεί αντιστράτηγος και στην τακτική μεραρχία στου Χακκιάρι υποστράτηγος.

    Στο μεταξύ ενώ οι προετοιμασίες για τη "ανοιξιάτικη επιχείρηση" κατά του ΡΚΚ συνεχίζονται ειδικές μονάδες συνεχίζουν στα βουνά τις επιθέσεις και τις εκκαθαριστικές αποστολές κατά των Κούρδων. Το υπουργείο εξωτερικών πάντως έχει διαψεύσει φήμες ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ομέρ Ακμπέλ τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός είναι πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας στην περιοχή των συνόρων.

    [17] ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Την Κυριακή θα συζητηθεί στην τουρκική Βουλή το κυβερνητικό πρόγραμμα και την Τρίτη στις 12 Μαρτίου η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όπως προβλέπεται από το σύνταγμα. Σημειώνεται ότι για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση αρκεί οι θετικές να είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

    Μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου από τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χτες το βράδυ διορίστηκε η νέα κυβέρνηση και σήμερα το μεσημέρι ο Μεσούτ Γιλμάζ παρέλαβε την πρωθυπουργία από την Τανσού Τσιλλέρ. Το υπουργικό συμβούλιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν το απόγευμα στην Βουλή.

    Σε δηλώσεις που έκανε ο Μεσούτ Γιλμάζ αμέσως μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας κυβέρνηση παρουσιάζει στη Βουλή το πρόγραμμα της την ίδια ημέρα με την ανάληψη της εξουσίας. "Η κυβέρνηση έχει μία σημαντική αποστολή να αναδομήσει το κράτος, να το θέσεi στην υπηρεσία του λαού και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση όλου του δυναμικού της χώρας . Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετύχει. Ο συμβιβασμός των δύο κομμάτων θα καθορίσει το μέλλον της Τουρκίας. Περιμένουμε υποστήριξη από όλους για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας" κατέληξε ο κ Γιλμάζ.

    Η κ Τσιλλέρ, η οποία δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι τα δύο κόμματα έδωσαν εξετάσεις "δημοκρατίας" για να πετύχουν αυτόν τον συνασπισμό και επισήμανε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί λύση στα προβλήματα της χώρας και για να εξασφάλιστει οικονομική σταθερότητα. Σημειώνεται ότι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε ο πρώην υπουργός εσωτερικών Ναχίτ Μεντεσέ που προέρχεται από το κόμμα της κ Τσιλλέρ.

    [18] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποίησε χθες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας σερ Peter Inge.

    Τα τουρκικά μέσα ενημερωσης χαρακτήρισαν "αιφνίδια" την επίσκεψη ενώ η "Ακσάμ" γραφει ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βρετανίας που πήγε στην Τουρκια με στρατιωτικό αεροπλάνο, μετέβη στις αμερικανο-τουρκικές αμυντικές εγκαταστάσεις και επιθεώρησε τις βρετανικές μονάδες που ασκούν καθήκοντα στην πολυεθνική.

    [19] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Τετραήμερη περιοδεία σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Τον Τουρκο Πρόεδρο που θα ξεκινήσει την περιοδεία του στις 11 Μαρτίου, θα συνοδεύουν ο νέοι υπουργοί Εξωτερικων και Βιομηχανίας και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών.

    Ο τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Ντεμιρέλ "κρισιμη", διότι εκτός από τις οικονομικικές συμφωνίες που αναμενεται να υπογραφούν, "ο Ντεμιρέλ θα καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων". Η "Γιενι Γιουσγιλ" τονιζει ότι αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά σημαντικών συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας ενώ κανει ιδιαίτερη μνεία στην υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Τουρκίας-Ισραήλ. Με τη συμφωνία αυτή δίδεται η δυνατότητα στην Τουρκία να διεξάγει εμπόριο με τρίτες χωρες μεσω του Ισραήλ. Η συμφωνία θα προβλέπει την ανάληψη κατασκευαστικών έργων στο Ισραήλ από τουρκικές εταιρειες ύψους 3 δις δολαρίων ενώ ανοίγει το δρομο για παράλληλες επενδυσεις σε Ισραήλ και Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.

    [20] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ "WESTERN POLICY CENTER" Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στην ομογένεια η επιστολή που έστειλε στον κ.Άγγελο Τσακόπουλο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η επιστολή αυτή ήταν απάντηση σε επιστολή της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης "Western Policy Center", που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1995 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια και διευθύνεται από τον διακεκριμένο ομογενή επιχειρηματία.

    Σκοπός της οργάνωσης είναι να έρχεται σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα Ελλάδας και Κύπρου. Ασκεί, δε, σύμφωνα με ομογενειακούς κύκλους, σημαντική επιρροή στην αμερικανική πολιτική για θέματα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά που αφορούν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει κινητοποιηθεί έντονα με επιστολές διαμαρτυρίας προς το Λευκό Οίκο για τα θέματα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, της απομάκρυνσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από την Κύπρο, της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Βορείου Ηπείρου και των Σκοπίων.

    Τελευταία ενέργειά της είναι η επιστολή-πρόταση προς το αμερικανικό Κογκρέσο για την αποτροπή της πώλησης της δεύτερης παρτίδας των ελικοπτέρων Σούπερ-Κόμπρα στην Τουρκία, με τίτλο "Η lg πώληση των ελικοπτέρων Κόμπρα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ στην νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Ο κ.Άγγελος Τσακόπουλος θεωρείται ως ένας από τους μαχητικότερους Έλληνες στα εθνικά μας θέματα και μεγάλος ανθρωπιστής. Η οργάνωση συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα ελληνικά λόμπυ και οργανώσεις, όπως ΑΧΕΠΑ, UHA και AHIPAC.

    [21] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β.ΚΑΣΚΑΡΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΥΝΙΚΗ" ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Στην "κυνικη" όπως τη χαρακτηρίζει, ομολογία του Ραουφ Ντενκτας σχετικά με την τύχη Ελληνων και Ελληνοκυπριων αιχμαλώτων πολέμου κατά την τουρκική εισβολή στην Κυπρο το 1974, αναφέρεται επιστολή του βοηθού Μονίμου Αντιπροσωπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ.Βασίλη Κασκαρέλη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνών κ.Μπουτρος-Μπουτρος Γκάλι.

    "Το ζήτημα των αγνοουμένων αφορά άμεσα την Ελλαδα τόσο στην τραγική του ανθρωπιστική διάσταση όσο και από το γεγονός ότι 73 από τους 1500 περίπου αγνούμενους είναι Ελληνες πολίτες και κατά συνέπεια είναι ισχυρό και συνεχές το ενδιαφερον της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων για ο,τιδήποτε αφορά την τύχη τους", τονίζει ο κ.Κασκαρέλης.

    Η κυνική παραδοχή του Ντενκτάς της δολοφονίας των αόπλων αιχμαλώτων πολεμου από Τουρκοκύπριους "πολεμιστές", συνεχίζει η επιστολή, "κατέπληξε την ελληνική κυβέρνηση και προκάλεσε αφόρητο πόνο στον ελληνικό λαό. Υπογραμμίζει ότι η παραδοχή αυτή αποκαλύπτει τις τεράστιες ευθυνες των τουρκικών δυναμεων κατοχής αφού ο τουρκικός στρατός προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 "παραδίδοντας σε σφαγή τους αιχμαλώτους και αρνούμενος να τους προστατεύσει". Παράλληλα θέτει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα και την καλή πίστη του κ.Ντεντκάς ως διαπραγματευτού που υποτίθεται ότι συμβάλλει σε δίκαια λύση του Κυπριακού "όταν αυτός δέχεται ότι γνώριζε εξ αρχής την αλήθεια και την απέκρυβε, παίζοντας έτσι με τις ελπίδες και την οδύνη χιλιάδων οικογενειών", υπογραμμίζεται στην επιστολή.

    Στην επιστολή του ο κ.Κασκαρέλης κάνει σαφή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Αγνοουμένων επισημαίνοντας τον παραπληνητικό χαρακτήρα των "αποκαλύψεων" Ντενκτάς, οι οποίος όπως σημειώνει "συμπίπτουν με την κρίσιμη τελική φάση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Αγνοουμενων".

    [22] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την επικείμενη συνεδρίαση από τις 11 μέχρι τις 15 Μαρτίου, επανέρχεται το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, μετά τις αποκαλύψεις και την ομολογία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για μαζική εξόντωσή τους.

    Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικές ομάδες του Σώματος θα καταθέσουν ψηφίσματα, στο πλαίσιο των Επειγόντων και Επικαίρων Θεμάτων της ερχόμενης Πέμπτης, με τα οποία θα υπογραμμίζουν τις ευθύνες της Τουρκίας και θα αξιώνουν από την τουρκική πλευρά την πλήρως τεκμηριωμένη, επίσημη και δεσμευτική τοποθέτηση επί του θέματος.

    Να τοποθετηθούν επί του θέματος θα κληθούν παράλληλα από Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνεδρίασης πρόκειται επίσης να διασαφηνιστούν οι πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της Διακυβερνητικής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και να εξεταστούν προτάσεις νέων κανονισμών για τα οπωροκηπευτικά, για την πλήρη κατοχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στη διανκίνηση νέων προϊόντων και νέων συστατικών προϊόντων. Την Ολομέλεια πρόκειται επίσης να απασχολήσει η σύμβαση για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, ενώ αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση του προγράμματος "Καλειδοσκόπιο 2000", ύψους 26,5 εκατομμυρίων ECU, για την ενίσχυση των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

    [23] Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Την οικουμενικότητα του ελληνισμού σε όλο το μεγαλείο της έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Μαύρη Θάλασσα αποκαλύπτοντας τις ελληνικές αποικίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργέιο πολιτισμού. Όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ Φίλιππος Πετσάλνικος κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου οι Έλληνες και οι μεταναστεύσεις είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες στη διαχρονική πορεία του έθνους ενώ αψευδείς μάρτυρες της ελληνικής παρουσίας είναι τα ευρύτερα πολιτιστικά ευρήματα.

    Σε ένα ναό χετιτικού τύπου στη Μαργιανή του Τουρκμενιστάν επικεντρώθηκαν φέτος οι ανασκαφές του ομογενή από την Τασκένδη αρχαιολόγου του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Μόσχας Βίκτωρα Σαριγιαννίδη. Ο κ Σαριγιανίδης είχε ανακαλύψει το 1990 στη γη της Μαργιανής ένα άγνωστο πολιτισμό ανατολικού τύπου της 2ης χιλιετίας πΧ ανοίγοντας μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ νωρίτερα το 1978 ο Βίκτωρ Σαριγιαννίδης είχε φέρει στο φως 20.000 χρυσά κτερίσματα στη βασιλική νεκρόπολη Τιλιά Τεπέ στο Αφγανιστάν εκεί όπου άνθισε το ελληνιστικό βασίλειο της Βακτριανής. Δυστυχώς όμως ο θησαυρός αυτός χάθηκε κατά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το 1988-89 όταν βομβαρδίστηκε το μουσείο της Καμπούλ όπου φυλάσσονταν και λίγο αργότερα άρχισε να εμφανίζεται στα δημοπρατήρια αρχαιοτήτων όλου του κόσμου.

    Οι φετινές ανασκαφές του κ Σαριγιαννίδη στη Μαργιανή απέδειξαν ότι στο οχυρωματικό τείχος της ακρόπολης προστέθηκε ναός το κεντρικό τμήμα του οποίου αποτελούσε εσωτερική αυλή, που περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές της από αλυσίδα πολύ στενών και χαμηλών κενών, που καλύπτονται από ενιαία πλίθινη στέγη, η λατρευτική χρήση των οποίων είναι προφανής. Όπως τόνισε ο κ Σαριγιαννίδης στο ναό αυτό παρασκευάζονταν, όπως φαίνεται από τα αγγεία που βρέθηκαν ένα ειδικό ποτό ενώ η λατρεία του πυρός συνδέεται με τον Ζωροαστρισμό. Οι σφραγίδες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη παρουσιάζουν θεματική ομοιότητα με αντίστοιχες του κρητομυκηναϊκού πολιτισμού γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι τα φύλα των Αχαιών που έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της 2ης χιλιετίας πΧ και τα φύλα που κατευθύνθηκαν την ίδια περίοδο στην έρημο Καρακούμ όπου βρίσκεται η Μαργιανή συνυπήρξαν την 4η με 5η χιλιετία στην Ανατολία

    Τον όρο Ποντική Θράκη εισήγαγε για πρώτη φορά πριν 22 χρόνια ο κ Αλεξάντερ Φολ από το Ινστιτούτο Θρακολογίας της Σόφιας για τις ανασκαφές στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έναν όρο που χρησίμευσε ως εργαλείο εργασίας σε διαφόρους τομείς που εκτείνονται από την ελληνική ναυσιπλοΐα ως την αρχαία κληρονομιά μέσα στη λαϊκή παράδοση των παράκτιων πληθυσμών. "Τον τελευταίο καιρό επιστρέφω στο θέμα για να διαμορφώσω εκ νέου τις αρχικές μου ιδέες και ιδιαίτερα αυτήν του πολιτιστικού χώρου. Ένας χώρος γίνεται ιστορικά ενεργός και παραγωγικός μετά από μία κατάκτηση ζωτικής σημασίας. Στην περίπτωση της Ποντικής Θράκης η κατάκτηση ολοκληρώνεται από συνεργάτες και όχι αντιπάλους. Οι άποικοι είναι φορείς της διεύρυνσης και σταθεροποίησης του ελληνικού κόσμου και κυρίως του δυναμικού και παραγωγικού συστήματος της "πόλης", ενώ οι θράκες παρουσιάζονται στο ιστορικό προσκήνιο υιοθετώντας σύνθετους κώδικες ενός πολιτισμού πολύ πιο ανεπτυγμένου" τόνισε ο κ Φολ που κατέληξε λέγοντας ότι η παρουσία των Ελλήνων στην Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η επαναπροσέγγιση, διασταύρωση και αλληλεπίδραση δύο πολιτισμών που εκφράζεται στο επίπεδο των γραπτών πηγών και όχι μόνο

    Η εγκατάσταση των Ελλήνων κατά μήκος της θρακικής ακτής επέδρασε καθοριστικά στην ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη της Θράκης γεγονός που αποδεικνύεται από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της Απολλώνιας του Πόντου σημερινής Σωζόπολης που έφεραν στο φως ταφές σε λακκοειδείς ή κτιστούς τάφους και πήλινες τεφροδόχους, πίθους αμφορείς , πήλινα ειδώλια θεών και ζώων , θεατρικές μάσκες ενώ τα πιο διαδεδομένα κτερίσματα από τον 4ο πΧ αιώνα ήταν οι λήκυθοι

    Στα ελληνικά μνημεία της Καλλάτιδας του Πόντου, στα οποία αναφέρθηκε ο κ Αβραμ Αλεξάντρου, περιλαμβάνονται επιγραφές της ελληνιστικής κυρίως εποχής που δίνουν πληροφορίες για την αγορά, το βουλευτήριο, το πρυτανείο, το δικαστήριο και το γυμνάσιο, καθώς και άλλες επιγραφές που δίνουν πληροφορίες για το θέατρο και τη λατρεία του Διονύσου. Μερικά ταφικά μνημεία του νεκροταφείου της Καλλάτιδας με δρόμο και θολωτό θάλαμο που χρονολογούνται στις αρχές του 3ου αιώνα πΧ και επαναλαμβάνουν την μορφή των Μακεδονικών τάφων, μαρτυρούν ότι οι τεχνίτες επηρεάζονταν από τις θολωτές κατασκευές.

    Οι ανασκαφές στην περιοχή των ιερών της Ιστριας, αποικίας των Μιλησίων στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας έφεραν στο φώς ένα μεγάλο μέρος των ναών του Δία της Αφροδίτης και μίας θεότητας που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ενώ τα κινητά ευρήματα είναι κυρίως κεραμική

    [24] "ΑΝΤΙΟ ΦΕΤΑ" ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

    "Αντίο φέτα" γράφουν οι εφημερίδες της Δανίας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης του τυριού "φετα" στην Ελλαδα.

    Το θέμα ήταν πρώτη είδηση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Δανίας και δηλώσεις δυσαρέσκειας έκαναν ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωποι του τυροκομικού κλάδου της Δανίας.

    Συγκεκριμένα ο υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι θα θεσει το θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ οι εκπρόσωποι των τυροκομείων επισήμαναν πως θα σκεφθούν και θα αποφασίσουν αν τους συμφέρει ή όχι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απόφαση και του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας.

    Η Επίτροπος της Δανίας Ritt Bjerregaarg προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας ότι δεν συνεβη και το χειρότερο και αυτό που πρέπει να κάνουν οι Δανοί είναι να βρουν μιά άλλη ονομασία για την δικιά τους "φέτα" και να την κάνουν γνωστή στους καταναλωτές.

    [25] ΣΤΟ 1 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΓΔΜ-ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΟ 1995

    Στο 1 δις δολάρια ανήλθαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ιταλίας κατά το 1995, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα "Βέτσερ", επικαλούμενη τα στοιχεία του Ιταλικού Οργανισμού στατιστικής ISTAT.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, από την εξαγωγή προϊόντων στην Ιταλία, πέρυσι η ΠΓΔΜ αποκόμισε κέρδη ύψους 336 εκατ. γερμανικών μάρκων. Τη ίδια περίοδο, από την Ιταλία στα Σκόπια εισήχθησαν ιταλικά προϊόντα αξίας 499 εκατ. γερμανικών μάρκων.

    [26] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    Προβλήματα αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της ΠΓΔΜ λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων που θα καλύψουν τα έξοδα της ανοιξιάτικης σποράς, γράφει η απογευματινή εφημερίδα "Βέτσερ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Σωματείο γεωργίας και βιομηχανίας τροφίμων της ΠΓΔΜ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ανακοίνωσε ότι η αγορά της χώρας διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την έναρξη της σποράς. Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην αδυναμία των γεωργών να καταβάλουν τα εξαιρετικά υψηλά ποσά για την αγορά των σπόρων και των λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ποιότητα της φετινής σποράς.

    Όπως προβλέπει το Υπουργείο Γεωργίας της ΠΓΔΜ, την ερχόμενη άνοιξη θα καλλιεργηθούν 181.142 εκτάρια γης, από τα οποία σε 73.500 εκτάρια θα καλλιεργηθούν σιτηρά, και σε 57.900 οπωρολαχανικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων, το πρόγραμμα το πρόγραμμα για την φθινοπωρινή σπορά ολοκληρώθηκε μόνο στο 83,5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της γειτονικής χώρας.

    [27] ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Όλο και πιό συχνές είναι την τελευταία εβδομάδα οι επαφές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των Υπουργείων Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ" η οποία επικαλείται πληροφορίες προερχόμενες από υψηλό αξιωματούχο του σκοπιανού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την περασμένη Δευτέρα το Βελιγράδι επισκέφτηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η οποία είχε συνομιλίες για την ετοιμασία της συμφωνίας με την οποία θα διευθετηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων- Βελιγραδίου θα επέλθει στο τέλος της εβδομάδας, καθώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση στο επίμαχο ζήτημα της διαδοχής της κρατικής οντότητας της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συγκεκριμένα, η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβία θα σεβαστεί την κρατική συνέχεια της ΠΓΔΜ και η ΠΓΔΜ την κρατική και νομική συνέχεια της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βελιγράδι το θέμα της φημολογούμενης αλληλοαναγνώρισης αναπτύχθηκε έντονα πριν 15 ημέρες, όταν ιδιωτικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και υπέγραψαν συμφωνία αλληλοαναγνώρισης.

    Οι ειδήσεις αυτές αποδείχτηκαν τελικά φήμες, ενώ παράγοντες της σερβικής αντιπολίτευσης αλλά και διπλωματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι υποστηρίζουν ότι η πράξη της αμοιβαίας αναγνώρισης θα μπορούσε να παραταθεί επειδή η Σερβική κυβέρνηση ζητάει από τα Σκόπια να αποδεχτούν ότι η Νέα Γιουγκοσλαβία αποτελεί συνέχεια της κρατικής υπόστασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να προχωρήσει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ.

    Όπως είναι γνωστό, μετά την διάσπαση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, καμία από τις πρώην δημοκρατίες της, εκτός της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, δεν δέχεται ότι το Βελιγράδι αποτελεί τον νόμιμο "κληρονόμο" της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι λόγοι δεν είναι μόνο ιστορικοί, αλλά κυρίως βασίζονται στα συναλλαγματικά αποθέματα και την ακίνητη περιουσία της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [28] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Μεγάλη διαδήλωση εναντίον της πολιτικής του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προγραμματίζουν για μεθαύριο Σάββατο, 9 Μαρτίου, κόμματα της Σερβικής αντιπολίτευσης.

    Η διαδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων από την πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση, στην οποία είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άτομα.

    Οργανωτες της διαδήλωσης είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολιτευσης, το "Σερβικό Κινημα Ανανέωσης" του Βουκ Ντράσκοβιτς, το "Δημοκρατικό κόμμα" του Ζόραν Ζιντζιτς καθώς και το κόμμα της "Ενωσης Πολιτών Σερβίας" της Βέσνα Πέσιτς.

    Οπως έγινε γνωστό δεν συμμετέχουν οι εθνικιστές του Βόϊσλαβ Σέσελι οι οποίοι διαφώνησαν με την "παθητική", όπως την χαρακτήρισαν, πολιτικη που ακολουθούν το τελευταίο διαστημα τα παραπάνω κόμματα εναντίον των Σοσιαλιστών του Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με τους οργανωτες η διαμαρτυρία αυτή αποτελεί την απαρχή της προεκλογικής εκστρατείας των κομματων για τις ομοσπονδιακές και δημοτικες εκλογές της χωρας που θα γίνουν στο τέλος του έτους.

    [29] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Oλοκληρώνεται αύριο στο Βουκουρέστι η διεθνής έκθεση "Συσκευασία:Poligraf Expo 96".

    Στην έκθεση που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στη "Sala Palatului" του Βουκουρεστίου συμμετέχουν, εκτός των ρουμανικών, 157 εταιρείες από την Αγγλία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

    [30] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ "SIGURIMI"

    Με ένταλμα της Εισαγγελίας Τιρανων οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν χθες τον πρώην διοικητή των αλβανικων μυστικών υπηρεσιών "(Sigurimi) Irakli Kocollari και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 1991, Vladimir Hysi.

    Οι ανωτέρω κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια του 1991, διέταξαν από κοινού την καταστροφή φακέλλων από τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να αποκρυβούν παράνομες ενέργειες σε βάρος πολιτών.

    Στην περίπτωση απόδειξης της ενοχής τους οι δύο πρώην αξιωματούχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι επτά έτη.

    [31] Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Η ανάδειξη των Σαρακατσαναίων σε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών στα οποία ζουν, η προβολή της κοινωνικοοικονομικής τους πορείας και των λαογραφικών τους στοιχείων ως μέρους του ελληνικού πολιτισμού, η θέση των πολιτιστικών τους παραδόσεων στην σημερινή πολιτιστική πραγματικότητα, η προσφορά τους στη γενικότερη συνέχεια του Ελληνισμού και η παρουσία τους στη διασπορά, αποτελούν τους κυριότερους στόχους του πρώτου συνεδρίου Σαρακατσαναίων που πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών 9-10 Μαρτίου.

    Το συνέδριο, τις εργασίες του οποίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ Κωστής Στεφανόπουλος, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων, είναι αφιερωμένο στην μνήμη και το έργο της "μάνας" των Σαρακατσαναίων Αγγελικής Χατζημιχάλη και διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

    "Μέσα σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει σε μιά κοινωνία που δέχεται ποικίλες επιδράσεις σε τομείς όπως ο χορός, το τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα, κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να διασωθεί η πολιτιστική φυσιογνωμία του λαού μας. Για να γίνει αυτό απαιτείται η προβολή όλων εκείνων των στοιχείων της πολιτιστικής ταυτότητας του ελληνισμού έτσι ώστε αυτά να πάρουν τη μορφή βιώματος για τη νέα γενιά" τονίζουν οι διοργανωτές του συνεδρίου.

    Στο συνέδριο έχουν κληθεί ο πρωθυπουργός κ Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ Μιλτιάδης Εβερτ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο υπουργός πολιτισμού κ Σταύρος Μπένος, ο δήμαρχος Αθηναίων κ Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και άλλοι.

    [32] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε το πανεπιστήμια των Τιράνων με το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν οι πρυτάνεις των δυο πανεπιστημίων Νεστόρ Θερέσκου και Δημήτρης Γλάρος. Στην τελετή υπογραφής που έγινε σε αίθουσα των πανεπιστημίου των Τιρανων παρέστησαν μέλη του πρυτανικού συμβουλίου, κοσμήτορες, ο αντιπρόεδρος της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών Ylli Yejsiu και ο Ελληνας πρεσβης στα Τίρανα κ.Χρήστος Τσαλίκης.

    Το πρωτόκολλο προβλέπει μεταξύ των άλλων την ενίσχυση του τομέα των βαλκανικών γλωσσών στα δύο πανεπιστήμια και την αποστολή καθηγητού της αλβανικής στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ακόμη τη συνεργασία των πανεπιστημίων στην μεταφραση πανεπιστημιακών συγγραμματων.

    [33] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

    H πρώτη βιομηχανική αγροτική μονάδα η οποία ελέγχεται με υπολογιστές άρχισε να λειτουργεί στη Ρουμανία με γερμανικά κεφάλαια χωρίς κυβερνητική εγγύηση.

    Πρόκειται για μια μονάδα παραγωγής αυγών προς κατανάλωση, η οποία από τους Ρουμάνους αξιωματούχους χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στο κόσμο και η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει σαράντα φορές περισσότερα από όσα παράγονταν μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με το ρουμανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ROMPRES υπολογίζεται ότι η δυνατότητα παραγωγής θα είναι 40000 αβγά την ώρα χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση σε καμιά φάση της παραγωγικής διαδικασίας.

    Το κόστος της επένδυσης ανήλθε σε 7.8 εκ γερμανικά μάρκα.

    [34] ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Στο Παλέρμο της Ιταλίας μεταβαίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προκειμένου να συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαΐκής Ενωσης. Το Συμβούλιο θα εξετάσει θέματα σχετικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Γιουγκοσλαβικό καθώς και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

    [35] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΕΡΑ

    Πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στην αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μςερκούρη, διοργανώνει την Κυριακή η Πνευματική Εστία Ελληνίδων και το Hellenic Club της Καμπέρας.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του πολιτιστικού εορταστικού τριήμερου που διοργανώνει η Εστία από τις 9 μέχρι τις 11 Μαρτίου. Ανάλογη εκδήλωση είχε διοργανωθεί και πέρυσι, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής αναφορά στο έργο της Μελίνας Μερκούρη ως πολιιτκού, καλλιτέχνιδας και Ελληνίδας.

    [36] ΑΥΞΑΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Περισσότεροι Αυστριακοί ενδιαφέρονται να περάσουν τις φετεινές διακοπές τους στην Ελλαδα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας που δημοσιεύει ο αυστριακός τύπος.

    Σύμφωνα με την έρευνα που εγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 ατομων, το 13% των Αυστριακών θέλει να περάσει τις διακοπές του 1996 στην Ελλαδα, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το ποσοστό ήταν 10%.

    Μεταξύ των χωρών που έρχονται τελευταίες στις προτιμήσεις των Αυστριακών είναι η Τουρκία η οποία συγκεντρώνει μόνο το 3% του δείγματος.

    [37] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

    Η Ελλάδα δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της στο Συμβουλιο της Ευρώπης, πρέσβη Αντ.Εξαρχου επικύρωσε τη Σύμβαση του οργανισμου κατά του ντοπαρίσματος.

    Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό σε διεθνές επίπεδο νομικό έγγραφο , με το οποίο οι χώρες που το επικυρώνουν αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση εθνικής πολιτικής κατά του ντοπαρίσματος, συμπεριλαμβανομένων προγραμματων έρευνας, εκπαίδευσης και εργαστηριακών αναλύσεων. Τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διάθεσης ουσιών ντοπαρίσματος και ιδιαίτερα αναβολικών καθως και τη συνεργασία με εθνικους οργανισμούς αθλητισμού για την προώθηση και χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που αφορουν τον αγώνα κατά του ντοπαρίσματος. Ακόμη, αναλαμβάνουν την υποχρέωση διενέργειας τακτικών ελέγχων ντοπαρίσματος κατά τη διάρκεια και εκτός αγωνιστικών επιδόσεων, τόσο στην πατρίδα του αθλητή όσο και σε άλλες χωρες.

    Στο παράρτημα της Συμβασης, το οποίο ενημερώνεται περιοδικά, εμπεριέχονται οι απαγορευμένες ουσίες και οι μέθοδοι ντοπαρίσματος.

    Η Σύμβαση προβλέπει επίσης τη συγκρότηση συμβουλευτικής ομάδας ελέγχου η οποία θα συνεργάζεται στενά με τη διεθνή κίνηση αθλητισμού και μέσω των τεσσαρων εξειδικευμένων τμημάτων εργασίας θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του ντοπαρίσματος σε επιστημονικό, τεχνικό, νομικό και μορφωτικό επίπεδο.

    Στην Ελλαδα η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαϊου 1996 ενώ βρίσκεται ήδη σε ισχύ στην Αυστρία, Βουλγαρια, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ολλανδία, Αγιος Μαρίνος, Σλοβακία, Σλοβενια, Ισπανία, Τουρκία, Μ.Βρετανία και η Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 7 March 1996 - 14:40:29