Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (06/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 6 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για μια ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα"

  • [02] ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  • [03] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

  • [04] ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [05] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΛΜΑΖ-ΤΣΙΛΕΡ

  • [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [07] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [08] ΑΓΓΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ ΠΟΥΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

  • [09] ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • [10] ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

  • [11] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [12] ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

  • [13] "ΜΙΝΙ-ΝΤΑΒΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ-ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 11 ΚΑΙ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [14] ΕΤΟΙΜΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [15] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ

  • [16] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

  • [17] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] 50 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ "ΕΛΕΚΤΡΟΣΤΟΠΑΝΣΤΒΟ"

  • [19] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [20] ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [21] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΨΟΥΣ ΕΝΟΣ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

  • [22] ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

  • [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  • [24] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [25] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [26] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [27] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ''KAZAKSTAN-EXPO'96''

  • [28] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ "UNITRADE '96" ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [29] ΣΤΗΝ ΑΧΕΠΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑΓΟΡΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ"-ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ Β.&Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [30] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ

  • [31] ΜΕ "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

  • [32] ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΤΟ ΙΚΥ

  • [33] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για μια ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα"

    Από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε το μεσημέρι στο Πεντάγωνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις ο κ. Σημίτης έθεσε ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής την ενίσχυση και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και υπογράμμισε στους επιτελείς "την ανάγκη να πάρουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να αναπτύξουν δραστηριότητες για την ενίσχυση αυτής της προτεραιότητας και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής".

    "Η κυβέρνηση συμπαρίσταται σε αυτή τους την προσπάθεια διότι πιστεύει ότι οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη γενικότερη στρατηγική μας για μια Ελλάδα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα έχει παρουσία στη διεθνή σκηνή" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Εξήρε δε την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ώστε, όπως είπε, "οποιαδήποτε στιγμή να πάρουν τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει".

    "Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για μια ισχυρή Ελλάδα τον 21ο αιώνα. Σε αυτή την προσπάθεια, αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Ενοπλες δυνάμεις οι οποίες είναι ο εγγυητής της ακεραιότητας της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή" επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Σημίτης.

    [02] ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Στις 23 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου,που θα συνοδεύεται και απο μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε στη διάρκεια της τακτικής εαρινής συνεδρίασης του συμβουλίου,που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μηνός. Τη συνάντηση πάντως,όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Δημ.Μόσχος είχε ζητήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης,κατα την πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο του συμβουλίου στο Φανάρι. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανακοινώθηκε ακόμη,ότι μέσα στο Μάρτιο θα υποβληθεί στον κ.Βαρθολομαίο ολοκληρωμένη έκθεση,που θα περιέχει σαφείς προτάσεις για την διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

    Ο κ.Μόσχος είπε ακόμη,ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης τάσσεται υπέρ της διατήρησης της σημερινής διοικητικής δομής της Αρχιεπισκοπής,πρόσθεσε όμως ότι "υπήρξε διάσταση απόψεων σε μερικά ζητήματα,αλλά ήταν εμφανής η διάθεση και των δύο πλευρών να υπερνικηθούν οι όποιες δυσκολίες".

    Ο πρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο ιάκωβο τόνισε με έμφαση πώς " στο πρόσωπό του η Ομογένεια είχε ως ηγέτη ένα γίγαντα κατα τον 20ο αιώνα.Χρειαζόμεστε ,πρόσθεσε,ένα άλλο γίγαντα για τον 21ο ".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος μιλώντας στη συνεδρίαση αναφέρθηκε στα 37 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Ορθοδοξίας στην Αμερική και ευχαρίστησε όλους για την αμέριστη βοήθεια και συνπαράσταση,με την οποία τον περιέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια.Αναφέρθηκε και στο υποβληθέν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σχέδιο τροποποίησης του καταστατικού της Εκκλησίας της Αμερικής,λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αρνητική τοποθέτηση της Μητρός Εκκλησίας "που αντέδρασε όμως με αγάπη και καθοδηγητικές νουθεσίες" όπως είπε.

    [03] ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Δυναμικές κινητοποιήσεις για την προώθηση του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο προγραμματίζει η Κυπριακή Εστία Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του προβλήματος και την καταπολέμηση των προσπαθειών του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να "κλείσει" το θέμα.

    "Ως Κυπριακή Εστία Βόρειας Ελλάδας, εκτιμούμε ότι ο στόχος του κ.Ντενκτάς με τις δηλώσεις, στις οποίες προέβη, είναι τριπλός", τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εστίας, Ανδρέας Γερμανός: "να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος, να "κλείσει" το θέμα, διότι όποια αποτελέσματα και αν προκύψουν δεν θα περιέχουν τίποτε περισσότερο από όσα ο ίδιος ομολόγησε, και να επιρρίψει τις ευθύνες σε εξτρεμιστικά στοιχεία, ώστε να απαλλάξει τα κατοχικά στρατεύματα και την Τουρκία. Είναι όμως γνωστό τοις πάσι ότι ο Ντενκτάς είναι ο καθοδηγητής και η Αγκυρα ο εκτελεστής".

    Στόχος στο παραπάνω πλαίσιο της Κυπριακής Εστίας Βόρειας Ελλάδας είναι η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για επαναδημοσιοποίηση του θέματος, που σύμφωνα με τον κ.Γερμανό, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. "Έχουμε δει φωτογραφίες αιχμαλώτων στα Άδανα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν επιζώντες. Και το θέμα μπορεί να έχει κλείσει για τον κ.Ντενκτάς, όχι, όμως, για εμάς", σημειώνει χαρακτηριστικά. Η Εστία δηλώνει μάλιστα αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις από μόνη της σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα επίσημη καταγγελία του Τουρκοκύπριου ηγέτη και προβολή του θέματος στα διεθνή fora από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

    "Το θέμα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια", επισημαίνει ο Γερμανός. " Περιμένουμε, πάντως, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι, που δεν συγκινήθηκαν από τις φωτογραφίες των Τούρκων στρατιωτών με τα κεφάλια των Κούρδων στα χέρια, να συγκινηθούν από τις πυραμίδες των σκοτωμένων αγνοουμένων. Διατρανώνουν συνεχώς την ευαισθησία τους για ανθρωπιστικά θέματα. Και κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει σημαντικότερο ανθρωπιστικό θέμα από αυτό".

    Στον προγραμματισμό της Κυπριακής Εστίας περιλαμβάνεται η αποστολή ψηφισμάτων καταδίκης του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της συνεχιζόμενης επί 22 χρόνια κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, σε διεθνείς οργανισμούς, η στήριξη κάθε εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, και η διοργάνωση πορείας διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, εντός των ημερών.

    Το ακριβές πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, κ.Προκοπίου, ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση και σε Πανελλαδικό επίπεδο. Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα και η Γενική Συνέλευση των μελών της Εστίας.

    [04] ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τεράστια είναι τα οικονομικά προβλήματα αλλά και εκείνα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας καθώς εκτός από το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το εσωτερικό και εξωτερικό της χρέος βρίσκεται αντιμέτωπη για διαφόρους λόγους με όλες τις γειτονικές της χώρες.

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε τον Ιανουάριο στα 67 τρισεκατομμύρια λίρες ενώ τους προσεχείς μήνες εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100. Ο πληθωρισμός εξάλλου τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 4,5% ανερχόμενος στο 72,5% και αναμένεται σε λίγο καιρό να πλησιάσει το 100%. Όπως ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε τιμές χονδρικής έφτασε τα 77,5% και οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι το ποσοστό αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο τις προσεχείς ημέρες. Το δε έλλειμμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης φτάνει τα 300 τρισεκατομμύρια ετησίως.

    Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιβαρύνει και το τεράστιο εσωτερικό και εξωτερικό χρέος της χώρας το οποίο γίνεται ακόμη πιο δυσβάστακτο από τους τόκους που πρέπει να πληρώνει η Τουρκία. Το ποσό που πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως για το εσωτερικό χρέος ανέρχεται στα 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια και μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του προϋπολογισμού καταβάλλεται γι αυτό το σκοπό.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Χουρριέτ" τα ποσά που καταβάλλονται για την πληρωμή των τόκων απορροφούν όλους τους πόρους με αποτέλεσμα να μη γίνονται καθόλου επενδύσεις, ενώ για την αποπληρωμή των δανείων η χώρα αναγκάζεται να πάρει νέα δάνεια με υψηλότερους τόκους οδηγούμενη με αυτό τον τρόπο σε έναν φαύλο κύκλο.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνασπισμού που υπέγραψαν ο Μεσούτ Γιλμάζ και η Τανσού Τσιλλέρ παραχωρείται το υπουργείο οικονομικών και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό , εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, στο κόμμα του κ Γιλμάζ για όσο διάστημα θα είναι πρωθυπουργός αυτός. Τα επόμενα δύο χρόνια όταν πρωθυπουργός θα γίνει η κ Τσιλλερ το υπουργείο οικονομικών θα αναλάβει υπουργός που θα προέρχεται από το κόμμα της , γεγονός που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει διατάραξη της ισορροπίας σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του υπουργείου.

    Τεράστια προβλήματα περιμένουν τη νέα κυβέρνηση και στην εξωτερική πολιτική καθώς η Τουρκία εκτός από τα πρόβλημα που προέκυψε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της κρίσης των βραχονησίδων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την Συρία η οποία παρέχει υποστήριξη στο ΡΚΚ, το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Βόρειο Ιράκ και το γεγονός ότι ο αγωγός Κερκιούκ-Γιουμουρταλίκ παραμένει ακόμη κλειστός.

    Αλλά εκτός από αυτά η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη και με τη Βουλγαρία λόγω της στάσης της απέναντι στην εκεί "τουρκική" μειονότητα και ακόμη με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Τσετσενία . Εξάλλου η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει με τους δικούς της όρους τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σούπσα που αποτελεί και ένα βήμα προς τον αγωγό Μπακού-Τζεϊχάν. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Τουρκίας στο θέμα πετρελαιαγωγού και όπως εκτιμάται σύντομα θα βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα των στενών του Βοσπόρου που αποτελούν τον άλλο δρόμο μεταφοράς του πετρελαίου.

    [05] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΛΜΑΖ-ΤΣΙΛΕΡ

    "Επικίνδυνο εγχείρημα" χαρακτηρίζει τον συνασπισμό Γιλμαζ- Τσιλερ η αυστριακή εφημερίδα "Die Presse" και εκτιμά ότι η απογοήτευση των ισλαμιστών που δεν εισήλθαν τελικά στην κυβέρνηση, παρά την εκλογική τους νίκη, θα προκαλέσει νέα κυματα βίας στην Τουρκία.

    Η νίκη των Ισλαμιστών στις εκλογές και ο διάχυτος φόβος ότι η ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του Ερμπακάν θα δημιουργήσει μια "ισλαμική υπερδύναμη" αφύπνισαν τους οικονομικούς κύκλους της Τουρκίας και πίεσαν προς την κατεύθυνση της σημερινης συνεργασίας των δυο κεντροδεξιών κομματων. Το τουρκικό κεφάλαιο φοβούμενο οικονομικές απώλειες και ειδικότερα τις εμπορικές του σχέσεις με την Ευρώπη άσκησε πιεση για εξάλειψη του κενού εξουσίας της χωρας, χωρίς όμως, υπογραμμίζει η εφημερίδα, "να προσπαθήσει να ενώσει σε μια πολιτική πλατφόρμα τους πολιτικους-μαριονέτες" γεγονός που κατά τον αρθρογράφο αποδεικνύεται από την απόσταση που τηρουν στον κυβερνητικό συνασπισμό τα αριστερά κόμματα. "Ούτε καν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ετσεβιτ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα Τσιλερ-Γιλμαζ και περιορίζεται σε μια παθητική στάση ανοχής του. Χωρίς τις 70 ψήφους των Σοσιαλιστών ο κυβερνητικός συνασπισμός οδηγείται στην εξάρτηση απο τα μικρά κόμματα", τονίζει η εφημερίδα.

    Τα τρία τέταρτα του πληθυσμου της Τουρκίας δεν έμειναν ικανοποιημένα από το συνασπισμό Γιλμάζ-Τσιλέρ καθώς θεωρουν ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες τους για δίκαιη ανακατανομή των οικονομικων βαρών και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και ατομικων δικαιωμάτων που υποσχόταν οι Ισλαμιστές και οι Φιλελεύθεροι στην περίπτωση που συνέπρατταν για τη δημιουργία κυβερνησης συνασπισμου. Οι πιο ριζοσπαστικοί από αυτούς δεν έχουν ξεπεράσει την απογοητευσή τους και κοινή είναι η εκτιμηση ότι είναι πολυ πιθανόν να εκδηλωθούν βίαιες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει "ο εύθραστος συνασπισμος Γιλμαζ-Τσιλερ", καταλήγει η εφημερίδα.

    [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Την παραπομπή του θέματος της Ιμια και της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να επέλθει εξομάλυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προτείνει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι που θα μεταδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών η Τουρκία ή θα παραιτηθεί από τους ισχυρισμούς της για τη βραχονησίδα Ιμια ή θα προσφύγει μόνη της στη Χάγη οπότε θα αρθούν και τα προβλήματά της με την Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προσφύγουν από κοινού στο δικαστήριο της Χάγης, διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει πλέον σύνδεση μεταξύ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. αφού όταν εγκρίθηκε η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση δεν είχε προκύψει το θέμα της Ιμια.

    [07] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    "Δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Συνέστησε εξάλλου υπομονή μέχρι να μεταδοθεί η συγκεκριμένη εκπομπή και υπογράμμισε ότι "η επίσημη θέση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό είναι ότι αν αποσύρει η Τουρκία την στρατιά του Αιγαίου η κυβέρνηση θα το εκτιμήσει αναλόγως".

    [08] ΑΓΓΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

    Αύριο δικάζεται στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου επειδή δημοσίευσε στο βιβλίο με τίτλο "Ελευθερία της σκέψης" δύο άρθρα του. Ενόψει της αυριανής δίκης του Γιασάρ Κεμάλ, ο οποίος έχει προταθεί για νόμπελ έχουν κινητοποιηθεί στο Λονδίνο η Διεθνής Αμνηστία, οι οργανώσεις Article 19 Pen και Index on Censoship καθώς και ο πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου λόρδος Averbury και στέλνουν στη δίκη παρατηρητές. Ο λόρδος Averbury που έφερε στην επικαιρότητα το θέμα του Κεμάλ στην βουλή των λόρδων ζήτησε από την κυβέρνηση να παρακολουθήσει τη δίκη. Εξάλλου σε επιστολή που έστειλε στον συγγραφέα τονίζει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να παραστούν εκπρόσωποι της ΕΕ στη δίκη.

    [09] ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗKΑN ΠΟΛΙΤΕΣ

    Πιέσεις ασκούνται σε ιατροδικαστές στην Τουρκία προκειμένου να μην γνωματεύουν ότι άτομα τα οποία εξετάζουν ή πτώματα στα οποία γίνεται νεκροψία υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Αυτά ανακοινώθηκαν στο διεθνές συμπόσιο με θέμα "Η ιατρική και τα ανθρώπινα δικαιώματα" που πραγματοποιήθηκε στα Άδανα. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολιτίκα" κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπογραμμίστηκε ότι οι ιατροδικαστές στην Τουρκία πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν τη νεκροψία μπροστά σε αστυνομικούς με αποτέλεσμα να αισθάνονται καταπιεσμένοι και να φοβούνται να ανακοινώσουν μία σωστή διάγνωση.

    Ο γιατρός και μέλος οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vincent Iacopion επισήμανε ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου γίνονται βασανιστήρια και ότι στο 78% των περιπτώσεων μετέχουν, έστω και έμμεσα, και γιατροί . Όσον αφορά την Τουρκία παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει υπογράψει συμβάσεις τα βασανιστήρια συνεχίζονται και ειδικά στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου η αστυνομία ασκεί πιέσεις ακόμη και σε γιατρούς για να παίρνει τέτοιες γνωματεύσεις που επιθυμεί. Ο κ Iacopion τόνισε ακόμη ότι πολλοί γιατροί δίνουν γνωματεύσεις χωρίς να εξετάσουν καλά τα άτομα που οδηγούνται σε αυτούς ενώ οι ιατροδικαστικές γνωματεύσεις είναι συνήθως αντιφατικές καθώς ο ένας ιατροδικαστής λέει ότι το άτομο που εξετάστηκε υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και ο άλλος λέει τα αντίθετα.

    [10] ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

    Επιτροπές της Διεθνούς Αμνηστίας, του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωματων και εκπρόσωποι του ξενου τύπου θα επισκεφθούν στις 12 Μαρτίου τη Σμύρνη προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια σε δεκα έξι μαθητές ενώ βρισκοταν υπό κρατηση στην Διεύθυνση Ασφαλείας στην περιοχή Μανίσα της Τουρκίας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι 16 μαθητες ηλικίας από 14-20 ετών είχαν συλληφθεί στις 8 Φεβρουαρίου με την κατηγορία ότι γράφουν συνθήματα και μοιράζουν τρομοκρατικού περιεχομένου προκηρύξεις. Οι 13 από τους μαθητές υποβλήθηκαν σε ανατριχιαστικά βασανιστήρια όπως ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ ενώ μια δεκαεξάχρονη βιάστηκε από τέσσερις αστυνομικούς που την ανέκριναν.

    Οι τουρκικοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωματων της Τουρκιας έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι τα βασανιστήρια στην Τουρκία είναι το ενδεδειγμένο σύστημα ανάκρισης των αρχων ασφαλείας και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ο αριθμός των κρατουμενων που υφίστανται αυξάνεται συνεχώς.

    Ενδεικτικός είναι ο αριθμός των ατόμων που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στην Σμύρνη σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε περίοδο 16 μηνών υποβλήθηκαν 324 καταγγελίες για βασανισμούς στη διάρκεια της ανακρισης.

    [11] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Θετική είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας,σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε τετρασέλιδη έκθεσή της η Κομισιόν επικροτεί τις αποφάσεις που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών,τη μείωση του πληθωρισμού,αλλά και την αύξηση των εσόδων,κυρίως με την εφαρμογή του φορολογικού νόμου.

    Ομως, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το τεράστιο εξωτερικό χρέος,που είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδος στην πλήρη Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα και επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του 1995 είναι ιδαίτερα ενθαρρυντικά,αφού σημειώθηκε,όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση,η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών.

    Αναφερόμενη στο εξωτερικό χρέος της Ελλάδος τονίζει η Κομισιόν ότι αυτό θα είναι "ενας μόνιμος πονκέφαλος της ελληνικής κυβέρνησης" αφού δείχνει ότι η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και δύσκολα θα μπορέσει να αναστρεψει την κατάσταση. Η μείωση ώστόσο του πληθωρισμού είναι ένα ακόμη θετικό βήμα της ελληνικής οικονομίας και τονίζεται πώς μέσα στο 1996 αναμένονται και άλλα θετικά βήματα πρός την κατεύθυνση αυτή.

    [12] ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

    Ο πρόεδρος της κρατικής γερμανικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) επέμεινε στις θέσεις που έχει η Γερμανία,σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την οικονομική και νομισματιοκή ένωση της Ευρώπης και την εφαρμογή του κοινού νομίσματος.κατα τη συνάντησή του με τα μέλη της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής,για την την Οικονομία, ο κ.Τιτμάγιερ επέμεινε ότι για να έχει τη δυνατότητα και η Ελλάδα να συμμετέχει στο κοινό νόμισμα,που θα ισχύσει απο το δέυτερο εξάμηνο του 1997,θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά το εξωτερικό της χρεος.

    Η εκτίμηση των Γερμανών,αλλά και της Κομισιόν είναι, ότι στο τέλος του χρόνου το εξωτερικό χρέος της Ελλάδος θα φθάνει το 100% του ΑΕΠ,θα έχει ,δηλαδή,σημειωθεί μια΄πρόοδος της τάξης του 20% περίπου σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Ιωαν.Δαμιανίδης είπε στον πρόεδρο της γερμανικής κρατικής τράπεζας,ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτή η προσπάθεια.Ομως,σύμφωνα με πληροφορίες,ο κ.Τιτμάγιερ παρέμεινε ασυγκίνητος,λέγοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ για να μπορεί η Ελλάδα να συγκεντρώσει τις δυνατότητες συμμετοχής στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    [13] "ΜΙΝΙ-ΝΤΑΒΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ-ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 11 ΚΑΙ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Την αισιοδοξία τους ότι το τρίτο συνέδριο για την Επιχειρηματική Συνεργασία στα Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης, και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα αποτελέσει ένα "μίνι-Νταβός" για τις οικονομικές εξελίξεις στη Βαλκανική και Παρευξείνια Ζώνη εξέφρασαν οι διοργανωτές του συνεδρίου σε συνέντευξη που παραχώρησαν για την παρουσίαση των στόχων και των προοπτικών του θεσμού.

    Κύριοι στόχοι της φετινής διοργάνωσης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης, είναι η υποστήριξη κάθε προσπάθειας προσέγγισης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάληψη από την Ελλάδα κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής βαλκανικής πολιτικής στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η καταγραφή των προτάσεων στους τομείς που θα εξεταστούν ώστε να λειτουργήσουν ως οδηγός για την ελληνική πολιτεία και τους παραγωγικούς φορείς για δράσεις βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, η ουσιαστική διεύρυνση της επιρροής του συνεδρίου για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων και δημοσίων φορέων, όσο και μεμονωμένων επιχειρήσεων, ώστε να προωθηθούν νέες μορφές συνεργασίας, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, κοινά συμβούλια, πρακτικά μέσα και σύγχρονα μέσα επιχειρηματικής συνεργασίας. Ανάλογη σημασία, τέλος, αποδίδεται στη φετινή διοργάνωση στην ανάδειξη όλων των θετικών εξελίξεων που σημειώνονται στην περιοχή των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, ώστε να σταλεί στην παγκόσμια κοινότητα το μήνυμα και η δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας. Παράλληλα, σαφής πρόθεση των διοργανωτών είναι η αναζήτηση τρόπων προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην περιοχή, με τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.

    Ιδιαίτερα θετικές προοπτικές προδιέγραψαν οι διοργανωτές και για το μέλλον του θεσμού και την ανάδειξή του σε "Οικονομικό Φόρουμ της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου", από την επόμενη διοργάνωση. Ήδη, δε, από το φετινό συνέδριο, όπως σημείωσε ο κ.Ευθυμιάδης, αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα αποτελέσουν τους άξονες δράσης μέχρι το επόμενο συνέδριο.

    Στην αισιοδοξία των διοργανωτών φορέων συντελεί η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου υψηλά ιστάμενων προσωπικοτήτων του οικονομικού και πολιτικού στερεώματος της περιοχής, αλλά και της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στους οποίους συγκαταλέγονται οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κ.κ. Νάκτσιεφ και Κιοσέα, ο υπουργός Εργασίας της Αλβανίας, κ.Ντακλί, ο Ρώσος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντρέϊ Κόζιρεφ, οι πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, κ.κ.Νικολαγιένκο και Νάϊλς. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τρίτης. Στις 7 μ.μ. θα εγκαινιάσει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, στις 9 το βράδυ θα είναι ο ομιλητής σε επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου. Προσκεκλημένος ομιλητής σε ανάλογο δείπνο που θα παρατεθεί το βράδυ της Δευτέρας είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, ενώ στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η οποία θα κηρύξει την έναρξη της ειδικής ενότητας για τη βιομηχανική συνεργασία, Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ στο φόρουμ για τις υποδομές αναμένεται να λάβουν μέρος ως ομιλητές οι υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστας Λαλιώτης, και Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης.

    [14] ΕΤΟΙΜΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος θα κάνει εισήγηση στην κυβερνητική επιτροπή για τη λύση του προβλήματος της Ελλάδας με τα Σκόπια ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Απριλίου μεταξύ Ελληνικής και Σκοπιανής αντιπροσωπείας κατά την οποία θα συζητηθεί η τελική ονομασία των Σκοπίων.

    Αυτό- σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο κ.Πάγκαλος ενημερώνοντας τους βουλευτές και αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει αν δεν υπάρξει πρόοδος ο Σάυρους Βάνς να καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να τερματίσει έτσι την διαπραγματευτική του προσπάθεια.

    Έτσι- όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών- θα ναυαγήσει και η πρόταση για FYROM και θα οδηγηθούμε σε λύση με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", που αυθαίρετα τα Σκόπια χρησιμοποιούν.

    Σε αυτό το σημείο ο κ.Πάγκαλος είπε ότι ο ίδιος έχει έτοιμη εισήγηση για τη λύση του προβλήματος την οποία όμως αρνήθηκε να αναπτύξει στην αρμόδια επιτροπή καθώς όπως τόνισε, πρέπει πρώτα να τη παρουσιάσει στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη των δύο πλευρών οι εκπρόσωποι τους, Ζαχαράκης και Τοσέφσκι, επανέλαβαν τις γνωστές τους θέσεις.

    Ο Έλληνας Πρέσβης είπε ότι η Ελλάδα εμμένει στη θέση της ότι δεν δέχεται ονομασία για τα Σκόπια με τον όρο "Μακεδονία".

    Από την πλευρά του ο κ.Τοσέφσκι επανέλαβε τη θέση της χώρας του "ότι δεν δέχεται κανένα όνομα πλην του συνταγματικού".

    Κατόπιν αυτού ο κ.Βάνς έγραψε στα πρακτικά ότι η συζήτηση εξαντλήθηκε.

    Εν τω μεταξύ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του αμέσως μετά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής επισήμανε τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από Διεθνείς Οργανισμούς ώστε να καταλήξει η χώρα μας σε συμφωνία με τα Σκόπια υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αν υπάρξει αδιέξοδο, να οδηγηθούμε σε λύση με τον όρο Μακεδονία.

    Πάντως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση στην επιτροπή τάχθηκε υπέρ του ονόματος Σλαβομακεδονία λόγω- όπως είπε- καταγωγής της χώρας.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Αριστοτέλης Παυλίδης τόνισε ότι το κόμμα του εμμένει στη θέση της αρραγούς έκφρασης της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη άσκησης από τη γείτονα χώρα- δια της ονομασίας- επεκτατικής πολιτικής.

    Αντίθετα, ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Στάθης Γιώτας τάχθηκε κατά της σύνθετης ονομασίας.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Μαγκάκης χαρακτήρισε θετική την μετακίνηση των Σκοπιανών από την αδιάλλακτη μέχρι πρότινος στάση τους.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπασπύρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει διεθνείς εκβιασμός προς τη χώρα μας ή να πάμε σε σύνθετη ονομασία ή να υπάρξει σκέτο το Μακεδονία.

    [15] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Τη συζήτηση του θέματος σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια στο ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για το ζήτημα.

    Ο Υπουργός Τύπου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σαϊρους Βανς πρότεινε για τα Σκόπια την ονομασία Νόβα Μακεντόνια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "έγινε τέτοια προσέγγιση".

    Εξάλλου σε ερώτηση εάν επίκειται σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε : "όταν φτάσουμε σε σημείο που θα πρέπει να δοθεί απάντηση η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να συγκροτηθεί το μέγιστο δυνατό εθνικό μέτωπο".

    [16] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται- σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει των νέων ελληνοσκοπιανών συνομιλιών που θα αρχίσουν στη Νέα Υόρκη, υπό τον Σάυρους Βάνς, αρχές Απριλίου.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης που βρίσκεται στην Αθήνα, από την προηγούμενη εβδομάδα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να πάρει νέες εντολές για τις θέσεις της χώρας μας, μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τις θέσεις που έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Σκοπιανή πλευρά.

    Έγκυρες πηγές του Μ.Π.Ε. αναφέρουν ότι ο κ.Ζαχαράκης ενημέρωσε προσωπικά προχθές και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας ο Κίρο Γκλιγκόρωφ φέρεται να δέχεται την σύνθετη ονομασία για τη χώρα του προτείνοντας στην ελληνική πλευρά το όνομα "ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ".

    Όλες πάντως οι προτάσεις και οι θέσεις των Σκοπίων ήταν αντικείμενο συζήτησης στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του υπουργου Εξωτερικων Θόδωρου Πάγκαλου και του Χρήστου Ζαχαράκη. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα έχουν επανειλημμένες συναντήσεις και συζητήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τις οποίες εξετάζονται όλες οι πτυχές και τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω από την τελική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Δεδομένα τα οποία έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργου Κώστα Σημίτη.

    Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όταν το έφερε προς συζήτηση ο Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστή τη τελευταία θέση των Σκοπίων για σύνθετη ονομασία.

    Πάντως ο Πρωθυπουργός, έτσι κι αλλιώς, προτίθεται να φέρει το θέμα προς συζήτηση- όταν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες καταλήξουν κάπου- σε σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό την προεδρία της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του αλλά και σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία.

    Παράλληλα, το θέμα θα συζητηθεί και στην προ ημερησία διάταξη συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 του μηνός.

    Να σημειωθεί ότι χθες ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση του σε σύνθετη ονομασία των Σκοπίων ενώ έκανε λόγο για λύση που προετοιμάζεται από καιρό.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος αφού ζήτησε να βρεθεί γρήγορα λύση στο Σκοπιανό τόνισε εκ νέου τη πρόταση για σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

    [17] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάσσονται όλο και περισσότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, μετά την οριστική διάλυση του συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία" και την απομάκρυνση του Φιλελεύθερου κόμματος από το νέο κυβερνητικό σχήμα της χώρας, που ψηφίστηκε στις 23 Φεβρουαρίου.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει αρχίσει εκστρατεία για την συγκέντρωση 150.000 υπογραφών από ενήλικους πολίτες της χώρας, καθώς σύμφωνα με το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η συγκέντρωσή τους είναι απαραίτητη για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Αμέσως μετά, με την ίδια ανακοίνωση εμφανίστηκε και το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο τόνισε ότι παραμένει ανοικτό για συνεργασία με όλα τα κόμματα της χώρας που επιθυμούν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Για τον ίδιο σκοπό, συνέντευξη τύπου διοργάνωσε χθες το τρίτο σε μέγεθος εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της ΠΓΔΜ "ΜΑΑΚ-Συντηρητικό κόμμα", το οποίο ζήτησε από την σκοπιανή βουλή να δώσει διευκρινίσεις για την διαδικασία συγκέντρωσης των 150.000 υπογραφών.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρώτες εκτιμήσεις των πολιτικών παραγόντων των Σκοπίων, για την συγκέντρωση των 150.000 υπογραφών θα χρειαστούν περίπου 2 έως 3 εκατ. γερμανικά μάρκα. Παράλληλα, η επιτυχία ή αποτυχία αυτής της διαδικασίας θα είναι καθοριστική για την περαιτέρω παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν.

    Ωστόσο, οι όροι για την συγκέντρωση των υπογραφών δεν καθορίζονται με σαφήνεια από τις νομοθετικές διατάξεις. Συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα της χώρας αναφέρεται λιτά ότι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπορούν να ζητήσουν με την υπογραφή τους 150.000 ενήλικοι πολίτες της ΠΓΔΜ, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα ψήφου. Δεν διευκρινίζεται, όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιείται η εγκυρότητα των υπογραφών.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, μετά την κατάθεση του καταλόγου των υπογραφών, υποχρεούται να κηρύξει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την θετική έκβαση του οποίου απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του σώματος των ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι μισοί πρέπει να ταχθούν υπέρ των πρόωρων εκλογών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόωρες εκλογές αποτέλεσαν θέμα συζήτησης και στις συνεδριάσεις της βουλής που προηγήθηκαν της ψήφισης της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Από το βήμα της βουλής τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησαν οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος, προβάλλοντας ως αιτιολογία την ανάγκη για ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης που δημιουργήθηκε στην χώρα μετά την διάλυση του συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία".

    [18] 50 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ "ΕΛΕΚΤΡΟΣΤΟΠΑΝΣΤΒΟ"

    Στα 50 εκατ. δολάρια ανέρχεται το χρέος των σκοπιανών καταναλωτών προς τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος της ΠΓΔΜ "Ελεκτροστοπάνστβο", γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, το χρέος οφείλεται στην καθυστέρηση της εξόφλησης των λογαριασμών κυρίως από τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι δώδεκα μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός σιδηροδρόμων, τα σκοπιανά διυλιστήρια, οι βιομηχανίες επεξεργασίας σιδήρου, αλουμινίου, χρωμίου και το εργοστάσιο χημικών προϊόντων "Όχις", καταναλώνουν ετησίως το 20% του ρεύματος που παρέχει η "Ελεκτροστοπάνστβο", ενώ το χρέος τους προς την επιχείρηση υπολογίζεται στα 17,5 εκατ. δολάρια.

    Το Διοικητικό συμβούλιο της "Ελεκτροστοπάνστβο" προειδοποίησε τους καταναλωτές ότι θα προχωρήσει στην διακοπή του ρεύματος. Όσον αφορά στης μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, η επιχείρηση θα εξετάσει την δυνατότητα μηνιαίας εξόφλησης των χρεών.

    [19] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εργασίες επέκτασης και επισκευής της πίστας του αεροδρομίου των Σκοπίων, οι οποίες αποτελούν μέρος του προγράμματος του υπουργείου Μεταφορών της ΠΓΔΜ για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", οι δαπάνες για την εκτέλεση των εργασιών υπολογίζονται στα 22 εκατ. μάρκα. Η κυβέρνηση της χώρας εξασφάλισε τα 17,8 εκατ. μάρκα ως δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 75 μέρες, ανέλαβε η Βρετανική εταιρεία "ALEXANDER GIBB". Κατά τη διάρκεια της επισκευής της πίστας, το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα παραμένει κλειστό, ενώ οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό θα διεξάγονται μέσω του αεροδρομίου της Οχρίδας.

    [20] ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγραδι και Σκόπια απέτυχαν να προβουν στην αποκατάσταση των σχέσεών τους επειδή η σκοπιανή πλευρά αρνήθηκε να υπογραψει το τελικό κείμενο της συμφωνιας μη αποδεχόμενη την πρόταση του κειμένου ότι "μεταξύ των δυο κρατών δεν υπάρχουν πλέον άλλα επίδικα ζητήματα", μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Στουντιο Β" στο τελευταίο δελτιο ειδήσεών του μετά τα μεσάνυχτα.

    Στην είδηση που μετέδωσε ο σταθμός δεν υπήρχε κανένα περαιτέρω σχόλιο για το που, ποτε και μεταξύ ποιων διεξήχθησαν οι συνομιλίες ούτε αποσαφηνίζεται ποιά θα μπορούσαν να είναι τα "άλλα επίδικα ζητήματα" εξαιτίας των οποιων η σκοπιανή πλευρά δεν υπέγραψε το τελικό κειμενο συμφωνίας.

    Προφανώς η πληροφορία αναφερόταν στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών στο Βελιγραδι την οποία τα ΜΜΕ των Σκοπίων είχαν αναγγείλει για προχθες και για την οποία το επίσημο Βελιγραδι δεν εκανε καμια αναφορά.

    Πάντως, εκτος από το "Στουντιο Β" κανένα άλλο μέσο ενημερωσης της Γιουγκοσλαβίας δεν μετέδωσε κάτι σχετικό τόσο για την επίσκεψη της σκοπιανής αντιπροσωπείας στο Βελιγραδι όσο και για τις συνομιλίες που φέρεται να είχαν οι δύο πλευρές.

    [21] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΨΟΥΣ ΕΝΟΣ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Την πεποίθηση ότι η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη οντότητα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος κ.Κόλιεβιτς μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι για τη συγκέντρωση βοήθειας προς τους Σέρβους πρόσφυγες.

    Ηδη, όπως είπε ο κ.Κόλιεβιτς, η Σερβική Δημοκρατια έχει υπογραψει πέντε πρωτόκολλα οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα, συνολικου ύψους ενός δις δολαρίων. Ανέφερε δε ότι έχουν γίνει οικονομικές επαφές και με την Ιταλια ενώ το ισοζυγιο πληρωμων με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας έχει αποκατασταθεί, που σημαίνει, κατά τον σερβοβόσνιο αντιπρόεδρο, οτι η Σερβική Δημοκρατία οδευει στην οικονομική της ανασυγκρότηση.

    Ο κ.Κολιεβιτς στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγική, οπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που παρουσιάζει το σερβικό τμήμα της Βοσνίας σήμερα, μετά την έξοδο των Σερβων απο το Σεράγεβο και στα μέτρα για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας.

    [22] ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Με δικό της περίπτερο θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική εκδήλωση της Ευρώπης.

    Στην έκθεση του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου, συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 εκθέτες από 170 χώρες ενώ ο αριθμός των επισκεπτών της, σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων διοργανώσεων, ξεπερνά τις 100.000.

    Στόχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η προβολή των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, που κάνουν δυνατή την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οικολογικός, ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός και ο ιαματικός τουρισμός, καθώς και οι δυνατότητες να καταστεί η περιοχή ο ''οικολογικός παράδεισος'' της Ευρώπης, στο πλαίσιο της τουριστικής στρατηγικής που έχει χαράξει η Περιφέρεια.

    Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χάρης Τσιόκας, ο οποίος θα συναντηθεί στο Βερολίνο, με το Δήμαρχο της πόλης και την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων, ενώ στις 6 το απόγευμα της Κυριακής θα μιλήσει στην εκεί Ελληνική Κοινότητα με θέμα ''Η στρατηγική ανάπτυξη της Θράκης και τα επενδυτικά κίνητρα''.

    [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Θέματα που αφορούν στον τομέα της τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, στα αποθέματα προϊόντων και στα κρατικά αποθέματα, στην οικονομική και την επιστημονική- τεχνολογική συνεργασία, στη συνεργασία στον τομέα τόυ εμπορίου, της βιομηχανίας, των συγκοινωνιών και της οικοδομικής, εξετάζονται στην πρώτη σύνοδο της βουλγαρογιουγκοσλαβικης επιτροπής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας που άρχισε σήμερα στη Σόφια.

    Oπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γιουγκοσλαβίας Γίοβαν Ζέμπιτς, ήδη έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

    Ο κ.Ζέμπτιτς τόνισε πως οι Βουλγαρία και η Γιουγκοσλαβία θα επιδιώξουν οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, από τα 290 εκατομμύρια δολάρια που ήταν πριν από τη βοσνιακή κρίση.

    Στο πλαίσιο της συνόδου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της πέμπτης συνάντησης επιχειρηματιών της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    Σήμερα ο κ. Ζέμπιτς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ και τους υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Οικονομικών της Βουλγαρίας.

    [24] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας θα υπογράψουν στη Σόφια οι υπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Παβλόφ και της Ουκρανίας Βαλέρι Σμαρόφ.

    Ο κ.Σμαρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ και τον πρόεδρο της βουλής Μπλαγκοβέστ Σέντοφ.

    ''Από την επίσκεψη αυτή αναμένω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας, οι οποίες δεν είναι στο επιθυμητό επιπεδο'', τόνισε κατά την άφιξή του στη Σόφια ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας.

    [25] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Σύσκεψη με αντικείμενο τα εθνικά μας θέματα πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ριγήλης υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ.

    Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ασκήσει βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο από την Ενωμένη Ευρώπη προς την Τουρκία.

    Στη σύσκεψη εκφράστηκε η θέση ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του κ. Μητσοτάκη που βρίσκουν αντίθετη τη Ν.Δ. εφόσον, όπως τονίστηκε δεν μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετεί την Τουρκία όταν παίρνει τέτοιες προκλητικές θέσεις.

    [26] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου που παρουσιάζει σταθερή βελτίωση. Αυτές τις ημέρες ο ασθενής υποβάλλεται σε ιατρικά τεστ τα οποία θα δώσουν την πλήρη εικόνα της αναπνευστικής και καρδιακής του λειτουργίας πριν αποφασιστεί τελικά η έξοδος του κ. Παπανδρέου από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και η συνέχιση της νοσηλείας του στο σπίτι του.

    [27] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ''KAZAKSTAN-EXPO'96''

    Η διεκδίκηση μεριδίου από την αγορά του Καζακστάν για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της ελληνικής συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση ''Kazakstan Expo'96'', η οποία θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 26 Απριλίου 1996 στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αλματί.

    Στην έκθεση θα συμμετάσχουν η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και το Χονγκ-Κονγκ, ενώ την ελληνική αποστολή θα οργανώσει ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου.

    [28] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ "UNITRADE '96" ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία της "Unitrade '96" στη Σόφια δηλώνει η δημοτική επιχείρηση Νεάπολης Θεσσαλονίκης, η οποία φέρει την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Business Center Νεάπολης και Μπλαγκόεβγκραντ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, Χρήστο Γεωργιάδη, κατά τις εργασίες της έκθεσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μεθαύριο, από βουλγαρικής πλευράς υπάρχουν ουσιαστικές συμμετοχές και αυξημένο ενδιαφέρον συνεργασίας και μέχρις στιγμής έχει κλειστεί ικανός αριθμός συνεργασιών, ενώ έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από βουλγαρικούς εκθεσιακούς φορείς για συνεργασία με το Business Center. Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης στη Σόφια σηματοδότησε τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Κέντρου στη Βουλγαρία, καθώς οι τρεις προηγούμενες εκθέσεις διεξήχθησαν στο Μπλαγκόεβγκραντ.

    Ο επόμενος στόχος του Κέντρου είναι η διεξαγωγή έκθεσης στα Σκόπια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [29] ΣΤΗΝ ΑΧΕΠΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑΓΟΡΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ"-ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ Β.&Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Με το "Αθηναγόρειο Βραβείο" τιμήθηκε η ΑΧΕΠΑ για την προσφορά της στην εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ιδανικών της ελευθερίας και ανεξιθρησκείας στην ετήσια εκδήλωση του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το βραβείο παρέλαβε ο Ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης, Σπύρος Μακρής και στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιάκωβος, και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος εξήρε την προσφορά της οργάνωσης σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, και απένειμε εύσχημα για την προσφορά αυτή στον κ.Ιάκωβο, ως πνευματικό καθοδηγητή τόσο του ελληνικού στοιχείου, όσο και ολόκληρης της πόλης. Στην ίδια εκδήλωση το Τάγμα των Αρχόντων του Απόστολου Ανδρέα προσέφερε δωρεά 100.000 δολλαρίων στην Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, που φέρει το όνομα του κ.Ιακώβου.

    Στο μεταξύ το χρίσμα του Άρχοντα του Τάγματος έλαβαν τριάντα δύο ομογενείς από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Ανδρέας Κομοδρόμος.

    [30] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΧΡ.ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ

    Στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι επαφές του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, Χρήστου Ροκόφυλλου, με στελέχη της ομογένειας και Αμερικανούς αξιωματούχους. Προηγούμενος σταθμός του κ.Ροκόφυλλου ήταν η Ουάσιγκτον, όπου ο πρώην υπουργός παραβρέθηκε στην 21η ετήσια τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου σε επτά προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας και της μορφωτικής ζωής των ΗΠΑ , όπου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο κ.Ροκόφυλλος είχε επίσης συναντήσεις με τους ομογενείς-μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, κ.κ.Σαρμπάνη και Μπιλιράκη, ενώ παραβρέθηκε και σε δεξίωση στην Πρεσβεία προς τιμήν των νέων Ελληνοαμερικανών επιστημόνων και επαγγελματιών που διαβιούν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Τέλος, σε πρόγευμα εργασίας στην Πρεσβεία ο πρώην υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να αναπτύξει τα εθνικά μας θέματα με ανωτέρους αρμοδίους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

    [31] ΜΕ "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Με την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Νέα Υόρκης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το Σεπτέμβριο, το Εθνικό Θέατρο. Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου αποτελούν επίσημη καλλιτεχνική αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης και υποστηρίζονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

    Η επιλογή της συγκεκριμένης τραγωδίας έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την πρώτη παράσταση αυτού του έργου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, και στόχο έχει να θυμίσει στον πνευματικό κόσμο των ΗΠΑ ότι τα έργα των αρχαίων Ελλήνων δημιουργών παραμένουν αθάνατα. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά παρουσία του Εθνικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη.

    Το 1962 είχε παρουσιάσει την "Ηλέκτρα" και τον "Οιδίποδα Τύραννο", το 1967 τον "Αγαμέμνονα, τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" και τον "Πλούτο", και το 1976 τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" και τους Ιππείς". Το ρόλο της Ηλέκτρας θα ερμηνεύσει η Λυδία Κονιόρδου και την προετοιμασία της παράστασης έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης Ελληνας καλλιτεχνικός πράκτορας, Θεόδωρος Κρίστας σε συνεργασία με αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

    [32] ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΤΟ ΙΚΥ

    Πέντε ομογενείς φοιτήτριες του Καναδά παρέλαβαν τιμητικές διακρίσεις από το Ελληνικό Ιδρυμα Υποτροφιών σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στο Μόντρεαλ. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές ελληνικής καταγωγής του Φιλελεύθερου Κόμματος, κ.Ελένη Μπακοπάνου, και Χρήστος Σύρρος, ο Ελληνας Γενικός Πρόξενος, κ.Βαμβουλάκης, καθώς και πλήθος ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης. Οι διακρίσεις απονεμήθηκαν στις Λια Μπέϊζελ, Κατερίνα Μορφόπου, Ιωάννα Χορέμη και Πολύμνια Γαλλατσάτου.

    [33] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Ομιλία με θέμα "Η στρατηγική Ανάπτυξη της Θράκης και τα επενδυτικά κίνητρα" θα πραγματοποιήσει στις 6μ.μ. της ερχόμενης Κυριακής στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χάρης Τσιόκας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γερμανική μεγαλούπολη για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB. Η Περιφέρεια συμμετέχει στην έκθεση με δικό της περίπτερο στο οποίο θα διανέμεται έντυπο υλικό σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα τουριστικά αξιοθέατα και τις δυνατότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να καθιερωθεί ως ο "οικολογικός παράδεισος" της Ευρώπης. Ο κ.Τσιόκας θα συναντηθεί επίσης με το δήμαρχο Βερολίνου και με την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 6 March 1996 - 18:14:03