Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΦΕΪΣΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [02] ΤΟ 1997 ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [03] ΤΗ ΡΟΔΟ, ΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [05] ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [06] " Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ. ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ"

  • [07] ΔΥΣΤΡΟΠΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

  • [08] ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ

  • [09] ΤΡΙΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [10] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ, Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ

  • [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

  • [12] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.ΑΛΕΞΙΟΣ

  • [13] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  • [14] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [15] Η CIA ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΤΗΣ Ρ. ΓΟΥΕΛΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

  • [16] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [17] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΠΓΔΜ

  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ-ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [21] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΤΕΒΕ ΜΠΑΪΡ

  • [22] ΣΤΙΣ 26 ΜΑΪΟΥ Ή ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [23] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ" ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [24] ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

  • [25] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

  • [26] ΜΕΙΩΣΗ 10% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1990-1994

  • [27] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

  • [28] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΕΚΤΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΦΕΪΣΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ αναφορικά με την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού συζήτησαν σήμερα ο Επίτροπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξωτερικές σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι είχαν μία εκτενή συζήτηση καθώς και μία ευκαιρία να αξιολογήσουν την κατάσταση. Πρόσθεσε δε ότι αποφάσισαν να παραμείνουν σε επαφή κατά τους επόμενους μήνες.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Φεϊσέλ αναφέρθηκε στην απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995 για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Μιλώντας για την αμερικανική πρωτοβουλία, τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει την εντολή να βοηθήσει και τις δύο πλευρές και έχει πάντοτε καλωσορίσει την υποστήριξη άλλων, όπως των Αμερικανών, των Βρετανών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ρώσων καθώς και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Τέλος, σε ερώτηση αν συζήτησαν επίλυση του Κυπριακού που να βασίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλά κάποιος για αυτό, αλλά επισήμανε ότι εάν κοιτάξει κανείς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις διευθετήσεις που έγιναν για ένταξή τους, θα δει ότι οι διευθετήσεις για μερικές από αυτές είναι ''κομμένες στα μέτρα'' τους.

    [02] ΤΟ 1997 ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Το δεύτερο εξάμηνο του 1997 θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαικής Ενωσης με την Κύπρο ,δήλωσε ο επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ

    Ο Ολανδός επίτροπος κατέστησε σαφές πως και οι δύο πλευρές προτιμούν να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση μια ενωμένη Κύπρος γιατί οπως είπε κανένας δεν προσβλέπει σε ένα νέο Βερολίνο. Ωστόσο ανέφερε ότι η Ενωση δεν μπορεί να αναβάλλει επ' αόριστον μια ευνοική απάντηση στους οροματισμούς της τεράστιας πλειοψηφίας του νησιού που είναι η πλήρης ενταξης του στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ο κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους θα ενημερωθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα οφέλη της ενταξης.

    [03] ΤΗ ΡΟΔΟ, ΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τα Δωδεκάνησα θα επισκεφθούν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με την ευκαιρία της επετείου ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν στη Ρόδο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης και ο Υπουργός Αιγαίου ενώ μαζί με τον πρωθυπουργό στην Κάλυμνο και την Κω θα είναι ο υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΜΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Υπέρ της παραπομπής του θέματος της Ιμιας σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο τάσσεται η Μεγάλη Βρετανία. Η θέση αυτή διατυπώνεται σε επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ στον Έλληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή".

    Επίσης η Μεγάλη Βρετανία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις απειλές που διατυπώνει η Τουρκία προς την Ελλάδα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η θέση αυτή της μεγάλης Βρετανίας έχει γνωστοποιηθεί και στην Αγκυρα.

    [05] ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τη βαθιά συγκίνηση και τις αποδοκιμασίες μελών της αμερικανικής διοίκησης και της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με την τύχη των πέντε Αμερικανών πολιτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Με δηλώσεις τους οι συμπρόεδροι της "Επιτροπής των ΗΠΑ για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο" και συντάκτες του σχετικού νομοσχεδίου, μέλη του Κογκρέσου, Ελιοτ Εϊντζελ και Τζον Πόρτερ, δήλωσαν συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι "οι αγνοούμενοι στην Κύπρο Αμερικανοί και Ελληνοκύπριοι μπορεί να έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής" και χαρακτήρισαν αδιανότητο το "ότι οι Τούρκοι χρειάστηκαν 22 χρόνια να παραδεχθούν αυτές τις τρομερές πράξεις".

    Τις δηλώσεις των δύο Αμερικανών βουλευτών χαιρέτισε με ικανοποίηση ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), και εισηγητής του νομοσχεδίου για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, Φίλιπ Κρίστοφερ. Ο κ.Κρίστοφερ σημείωσε μάλιστα ότι η Αμερικανική έρευνα δεν έχει τελειώσει και ότι "ο αμερικανικός νόμος απαιτεί ότι ο Πρόεδρος θα κάνει οτιδήποτε δυνατό ώστε οι Αμερικανοί πολίτες και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν ζουν πια". Η τραγική αποκάλυψη του κ.Ντενκτάς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, είναι το πρώτο μόνο βήμα μιας μακράς και βαρύνουσας σημασίας διαδικασίας.

    Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ και του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, Αντριου Αθενς, ο οποίος τόνισε ότι "οι διαστάσεις αυτού του εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας μόλις αρχίζουν να αποκαλύπτονται", ενώ ο πρόεδρος της "Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας", κ.Ανδρέας Μανάτος, επεσήμανε ότι "επί 15 χρόνια η ερευνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοούμενους δεν έχει κατορθώσει να παράσχει αποδείξεις ούτε για μία περίπτωση. Κι όμως, εννέα μόνο μήνες μετά την αρχή της αμερικανικής έρευνας οι Τουρκοκύπριοι αποκάλυψαν την τραγική μοίρα των αγνοουμένων".

    Για έντονο ενδιαφέρον βουλευτών του Κογκρέσου έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκος Παπανικολάου, ο οποίος μετά από επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον εκτιμά ότι θα υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος σύντομα, καθώς, όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον αρκετών βουλευτών και άλλων στελεχών της αμερικανικής πολιτικής για λεπτομέρειες ήταν έκδηλο. "Η δική μας άποψη είναι ότι μετά το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Κλίντον σχετικά με την εξακρίβωση των πέντε Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι ήταν Αμερικανοί πολίτες, και μετά την έρευνα που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο με τον πρέσβη κ.Ντίλον πραγματικά έχουν εξακριβωθεί και έχουν έρθει στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία. Ισως τώρα ο κ.Ντενκτάς να έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις για να προκαταβάλλει δυσάρεστες εξελίξεις", σημείωσε.

    Οι δηλώσεις του κ.Ντενκτάς, σύμφωνα με τον κ.Παπανικολάου, είναι πλεονέκτημα στα χέρια τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς, όσο και των ομογενών, "διότι το θέμα των αγνοουμένων είναι κάτι στο οποίο οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι πολύ ευαίσθητοι". Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας πιστεύει ακόμα ότι όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία η ομογένεια θα μπορέσει να προωθήσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για εξακρίβωση και απόδοση ευθυνών. "Διότι αν οι αγνοούμενοι αυτοί έχουν σκοτωθεί από παρακρατικές οργανώσεις, όπως είπε ο κ.Ντενκτάς, ο ίδιος είναι ο μόνος υπεύθυνος διότι αυτός δημιούργησε τις οργανώσεις αυτές στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1960", διευκρινίζει.

    Σε πρώτη φάση η Κυπριακή Ομοσπονδία, σε συνεργασία με όλες τις άλλες ομογενειακές οργανώσεις, πρόκειται να έρθει σε επαφή με τις Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσο και όλους τους αρμοδίους του υπουργείου Εξωτερικών με στόχο την ενημέρωσή τους για το θέμα. Η ενημέρωση αυτή, μάλιστα, δεν θα περιοριστεί μόνο στις ΗΠΑ, αλλά θα επεκταθεί και στην Ευρώπη, ώστε να καταστεί δυνατή η όσο το δυνατόν επαναδημοσιοποίηση του προβλήματος μετά από 22 χρόνια. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το 1996 θα είναι, όπως δήλωσαν και οι Αμερικανοί επίσημοι, ο χρόνος της Κύπρου για συνολική λύση του προβλήματος.

    [06] " Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ. ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ"

    Για πρώτη φορά σε άρθρο τουρκικής εφημερίδας, που αναφέρεται στην ελληνοτουρκική κρίση για τις βραχονησίδες Ιμια, γίνεται λόγος για "ενδεχόμενο δίκαιο των ελληνικών θέσεων" και αντίθετα χαρακτηρίζει "ασαφή την θέση της τουρκικής κυβέρνησης". Ο γνωστός αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ,που τις μέρες της κρίσης ήταν στην Αθήνα και είχε επαφές με αρμόδιους παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης,αλλά και διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών, υπογραμμίζει στο άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ότι " η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σίγουρη απο πλευράς Διεθνούς Δικαίου για τις θέσεις της επι των βραχονησίδων". "Στις επαφές μου με διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών,αναφέρει στο άρθρο του ο Μπιράντ,οι απαντήσεις που έλαβα απ΄όλους ήταν σχεδόν ίδιες: Η τουρκική θέση δεν είναι ισχυρή.Οι Ελληνες θα πείσουν πιό εύκολα το Διεθνές Δικαστήριο." Ο Μπιράντ αναφέρει ακόμη ότι κατα τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο ,κλονίστηκε η πίστη του ότι "η Τουρκία είχε δίκιο". "Οι Ελληνες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο διπλωματικό τομέα,συνεχίζει.Εχουν ετοιμάσει ένα πλήρη φάκελλο με όλα τα στοιχεία για τις βραχονησίδες,στον οποίον περιέχεται και ο χάρτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,που δείχνει τις βραχονησίδες να βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.Το χάρτη αυτόν τον είχε δείξει σε πρόσφατη τηλεοπτική μου εκπομπή,υπογραμμίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος και είχα επικριθεί απο ορισμένους συναδέλφους." Ο Μπιράντ υποστηρίζει ότι "κάποιοι ειδικοί" παρέσυραν την Τανσού Τσιλέρ λέγοντάς της ότι η Τουρκία έχει απόλυτο δίκιο.Και τονίζει ότι "ακόμη και στις τουρκικές διπλωματικές υπηρεσίες υπάρχουν επιφυλάξεις". "Ορισμένοι διπλωμάτες μας, υπογραμμίζει, που γνωρίζουν απο κοντά το θέμα δεν πολυκρύβουν την ενόχλησή τους." Αναφέρει ακόμη πως οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν συμφωνούν με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκουν την απο κουνού προσφυγή με την Ελλάδα. "Η Τουρκία δεν επιθυμεί να πάει μόνη της στο ανώτατο Δικαστήριο,γράφει στο άρθρο του ο Μπιράντ,επειδή υπάρχει η υποχρέωση της πλευράς που προσφεύγει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της." Και καταλήγει με την παρότρυνση προς τους υπευθύνους: "αμάν,ετοιμάστε καλά το φάκελλο,γιατί μπορεί να πάμε με την Ελλάδα στη Χάγη κι αν χάσουμε τη δίκη τότε να δείτε τι θόρυβος θα γίνει..."

    [07] ΔΥΣΤΡΟΠΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    "Δύστροπο γείτονα" χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Γιασιν Χατίπογλου σε δηλώσεις του κατά την υποδοχή του γενικού γραμματέα της σκοπιανής βουλής Ιγκορ Σπιροφσκι ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα. προσκεκλημένος του ομολόγου του της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Νετζντετ Μπασα.

    "Η Ελλαδα έκανε κάτι αδιανόητο για οποιαδήποτε χώρα του κοσμου που σέβεται το δίκαιο και επενέβη στο σύμβολο της σημαίας μιας γειτονικής χωρας", τόνισε ο Χατίπογλου για να προσθέσει: "Η Ελλάδα επενέβη στη διεθνή ονομασία της χώρας σας. Πρόκειται για κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει από άλλον εκτος από αυτή τη δύστροπη γείτονα χώρα".

    Υπογραμμισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΠΓΔΜ είναι "ιστορικές" γεγονος που αποδεικνύεται ότι πρώτη η Αγκυρα, όπως είπε, αναγνωρισε αυτή τη Δημοκρατία ως "Μακεδονία".

    Από την πλευρά του ο Σπίροφσκι επισήμανε ότι η ανάπτυξη των σχεσεων των δύο χωρών εντατικοποιήθηκε από την ανακηρυξη της χωρας του ως ανεξάρτητης Δημοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την "υποστήριξη που τυγχάνει η ΠΓΔΜ απο την Τουρκία.

    [08] ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ

    Το θέμα των 1619 αγνοουμένων δε θα κλείσει, αν δεν εξακριβωθεί η τύχη του καθενός από αυτούς, τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σώτος Λιασίδης.

    ''Εάν οι αγνοούμενοι είναι νεκροί, όπως υποστήριξε ο Ντενκτάς, ας μας υποδείξει πού έχουν ταφεί '' δήλωσε ο κ. Λιασίδης, σημειώνοντας πως ο λαός της Κύπρου γνωρίζει την ευθύνη που έχει ο τουρκικός στρατός και υπενθυμίζοντας πως τόσο η Κυπριακή όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση δε θα μείνουν αδρανείς.

    [09] ΤΡΙΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Η περίπτωση διάθεσης στο λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και άλλου περιπολικού σκάφους μεγάλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων εξετάζεται από το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας. Πρόσφατα το υπουργείο διέθεσε στο λιμεναρχείο, που είχε ένα μόνο περιπολικό, ένα δεύτερο κατάλληλα εξοπλισμένο και με δυνατότητα να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες ύστερα από αίτημα του αλιευτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

    Όπως εκτιμάται από αρμόδιους του λιμεναρχείου η ύπαρξη περιπολικών αφ΄ενός καθιστά ευκολότερη την αστυνόμευση της περιοχής, που λόγο της γειτνίασης με την Τουρκία έχει στρατηγική σημασία, και αφ΄ετέρου δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στου επαγγελματίες ψαράδες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

    Αλλά δεν είναι μόνο η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας τα οφέλη που εξασφαλίζονται από την ύπαρξη των περιπολικών του λιμενικού σώματος, παράλληλα αναβαθμίζεται και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ οι λιμενικοί μπορούν να επιτελούν ευκολότερα το έργο τους.

    "Αναβαθμίζεται η λιμενική υπηρεσία, όλα γίνονται πιό εύκολα. Στον προγραμματισμό του υπουργείου προβλέπεται να διατεθεί και άλλο σκάφος μεγαλύτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων από αυτά που θα έρθουν από το εξωτερικό" δηλώνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών που τονίζει ότι η αναβάθμιση του λιμανιού σημαίνει και αναβάθμιση όλης της περιοχής.

    [10] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ, Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ

    Τις απόψεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για τα αίτια της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, παρουσίασαν εκπρόσωποί της, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε απο το τμήμα εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του τμήματος, Μητροπολίτης Σχολένσκ και Καλινγκραντ Κύριλος, ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη κατάσταση που εμφανίσθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, δεν έχει εκκλησιαστικό, αλλα καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. "Η τεχνητή διάσπαση σ΄αυτή την Εκκλησία, είναι έργο της κυβέρνησης της Εσθονίας, παρ΄όλο που η ίδια δηλώνει την μη επέμβασή της", είπε. Και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή, είναι το αποκορύφωμα της προπαγανδιστικής καμπάνιας που γίνεται στην Εσθονία και που αποβλέπει στο να παρουσιασθεί η Ορθοδοξη Εκκλησία σ΄αυτή τη χώρα σαν ένα είδος της "πέμπτης φάλαγγας" της Μόσχας.

    Ο μητροπολίτης Κύριλος, αφού χαρακτήρισε ως "διασπαστική", τη Σύνοδο της Εσθονικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επιτέθηκε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για την υποστήριξη και την αναγνώριση που παρέσχε στη Σύνοδο. Κατηγόρησε δε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι "παραβιάζοντας ωμά τους κανόνες, επενέβη στην Εσθονία και υποστήριξε την ομάδα των διασπαστών".

    Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής εκκλησίας, είπε επίσης ότι στο Πατριαρχείο της Μόσχας, απευθύνονται οι λεγόμενοι Ελληνες παλαιοημερολογίτες, κληρικοί της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, παρακαλώντας την να τους υποστηρίξει και να τους δεχθεί υπο την δικαιοδοσία της. "Ομως, το Πατριαρχείο της Μόσχας, δεν συζητά αυτές τις αιτήσεις, ακριβώς λόγω των υπαρχόντων κανόνων", δήλωσε.

    Ο μητροπολίτης Κύριλος συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει διάσπαση στην Ορθοδοξία, δηλώνοντας ότι η απόφαση της, να σταματήσει τις Κανονικές και Προσευχικές επαφές με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, είναι προσωρινή. Ενω η οριστική απόφαση θα ληφθεί απο τη Σύνοδο Αρχιερέων. "Εμείς, συμπλήρωσε, θα δουλεύουμε και θα προσευχόμαστε έτσι ώστε μέχρι τη σύγκλιση αυτής της Συνόδου να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση προς το καλύτερο, για να απόφύγουμε την οριστική διακοπή των σχέσεων, πράγμα που δεν το επιθυμεί κατηγορηματικά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία", τόνισε.

    Καταλήγοντας, ο μητροπολίτης Κύριλος, εξέφρασε την πίστη ότι σήμερα, όσο πότέ άλλοτε, η Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται ενότητα, ιδιαίτερα στα πλαίσια των πολιτικών αλλαγών που γίνονται στην ανατολική Ευρώπη, καθως και των ενοποιητικών διαδικασιών που συντελούνται στην Ευρώπη. Ενω καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι η Ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο για την αποκατάσταση καλών και ομαλών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Πρόσθεσε δε ότι οι αδελφικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και πρώτα απ΄όλα με τις Εκκλησίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ, δεν διαταράχθηκαν καθόλου και διατηρούνται πλήρως.

    [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Στο μεταξύ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση με το Πατριαρχείο της Μόσχας, θεωρώντας ότι η Μόσχα έδωσε δραματικές διαστάσεις στο θέμα της Εσθονίας και προχώρησε σε πράξεις- όπως η διακοπή της κοινωνίας και της μνημονευσης του ονόματος του Πατριαρχη Βαρθολομαίου- που τραυματίζουν την ενότητα της Ορθοδοξίας για ένα θέμα που απο εκκλησιαστικής απόψεως είναι δευτερεύον. Εκκλησιαστικοί κύκλοι, επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα, το Οικουμενικο Πατριαρχειο απεφυγε να υιοθετήσει μέτρα όπως τη διακοπή της κοινωνίας ακόμα και σε περιπτώσεις όπως το 1948 όταν το Πατριαρχείο της Μοσχας προσάρτησε βιαίως την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουγγαρίας.

    Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στο Φανάρι είναι ότι η συμπεριφορά του Πατριαρχείου της Μοσχας έχει εν πολλοίς υπαγορευθεί από τις πολιτικές συγκρουσεις και τα πάθη που προκάλεσε η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και η ανεξαρτησία των Βαλτικών χωρων. Το Οικουμενικο Πατριαρχείο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν μπορούσε από απόψεως κανονικής τάξεως να αγνοήσει τα αιτήματα των Εσθονών για την επανασύσταση της μικρής αυτονόμου Εκκλησίας. Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχε κανένα όφελος από τη σύγκρουση με τη Μόσχα, καθώς δεν έχει περιουσιακές ή άλλες διεκδικήσεις στην Εσθονία και δεν έχει πολιτικά κίνητρα.

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πάντα πρόθυμο να αποδεχθεί κάθε ρύθμιση που θα διευθετεί τα δικαιώματα των Ρώσων της Εσθονίας και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην εκκλησιαστική τους ζωή, τονίζουν στο Φανάρι και επαναλαμβάνουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχειο επί δύο χρόνια επεδίωκε να λύσει όλα αυτά τα θέματα σε συνεργασία με το Πατριαρχείο της Μοσχας.

    [12] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.ΑΛΕΞΙΟΣ

    Ο Πατριάρχης Μόσχας κ.Αλέξιος που παρέστη στο δειπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα την Κυριακη της Ορθοδοξίας, αναφερόμενος στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χαρακτήρισε ως "σύννεφα" τα προβλήματα μεταξύ των δυο Πατριαρχείων. Εξέφρασε την καλή θέληση της ρωσικής πλευράς για εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές και θα εξασφαλίζει την ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιων. Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προσωρινή αυτή εμπλοκή θα ξεπεραστεί επαναλαμβάνοντας ότι "δεν μπορουμε να μιλάμε περί σχισματος".

    [13] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικου, διπλωματικου, ακαδημαϊκου και του δημοσιογραφικου κόσμου της ρωσικής πρωτεύουσας, παρακάθησαν στο δείπνο που παρέθεσε η ελληνικη πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν του Πατριάρχη Μοσχας κ.Αλέξιου με αφορμή την εορτή της Κυριακης της Ορθοδοξίας.

    Μεταξυ αυτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.Κριλωφ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ.Κοζιρεφ, εκπρόσωποι του δήμου της Μοσχας, βουλευτές, μέλη κοινοβουλευτικών επιτροπών, πρέσβεις άλλων χωρών, αρχισυντάκτες και διευθυντές ΜΜΕ.

    Ο Ελληνας πρέσβης κ.Κυριάκος Ροδουσάκης προσφωνώντας τον Πατριάρχη κ.Αλέξιο επισήμανε την προσφορά του στο αναγεννησιακό έργο που συντελειται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσική Εκκλησία, στις προσπάθειές του για εξεύρεση ειρηνικής λύσης των ένοπλων συγκρούσεων όπου αυτες υφίστανται, όπως στη Βοσνία, Τσετσενια. Αναφερόμενος δε στα προβλήματα που ανέκυψαν μεταξύ Οικουμενικου Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας τα χαρακτηρισε ως "σύννεφα' που πρέπει να παρέλθουν, υπογραμμιζοντας παραλληλα τη σημασία της ενότητας της Ορθοδοξίας.

    "Είναι αναχρονισμός να οδηγουνται σε απομόνωση οι Εκκλησίες οι οποίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη των πολιτικων, οικονομικών και άλλων σχέσεων" τόνισε ο κ.Ροδουσάκης και εξέφρασε την ελπιδα οτι η προσωρινή αυτή κρίση, θα λυθεί σύντομα και οριστικά. "Οπως εορτάζουμε σήμερα τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας έτσι και πάλι η Ορθοδοξία πρέπει να θριαμβεύσει", κατέληξε ο Ελληνας πρέσβης.

    Απαντώντας ο Πατριάρχης κ.Αλέξιος ευχαρίστησε τον κ.Ροδουσάκη για την παράδοση του συνεορτασμού, όπως είπε, της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην ελληνικη πρεσβεία και χαρακτήρισε και αυτός ως "σύννεφα" τα προβλήματα μεταξύ των δυο Πατριαρχείων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η προσωρινή αυτή εμπλοκή θα ξεπεραστεί και επανέλαβε ότι "δεν μπορούμε να μιλαμε για σχίσμα".

    Στο δείπνο εκτος των αλλων προσκεκλημένων επισήμων παρακάθησαν οι Εξαρχοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων καθως επισης και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος ηγουμενος της μονής Ιβύρων του Αγίου Ορους και το σύνολο του ιερατείου της Μόσχας.

    Την εκδήλωση που γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το 1994 στην ελληνική πρεσβεία και προσφέρει την ευκαιρία για τη συσφιγξη των σχέσεων της Ελλαδας με την Εκκλησία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, προβλήθηκε στα ειδησεογραφικά δελτία των ρωσικων καναλιών.

    [14] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Το Σάββατο θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την τουρκική Βουλή η κυβέρνηση συνασπισμού Γιλμάζ-Τσιλλέρ αφού προηγουμένως συζητηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ήδη έχουν παραιτηθεί όλοι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ο νέος κατάλογος του υπουργικού συμβουλίου θα υποβληθεί αύριο στον πρόεδρο της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Μετά την επικύρωση του καταλόγου θα ανακοινωθεί επίσημα στην Βουλή το κυβερνητικό πρόγραμμα η συζήτηση επί του οποίου θα γίνει δύο ημέρες αργότερα δηλαδή την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες την αντιπροεδρία της κυβέρνησης δεν θα αναλάβει ο Νετζμετίν Τζεβχερί, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όπως προγραμματιζόταν αλλά ο Ναχίτ Μεντεσέ.

    Η αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου παραδίδοντας την πρωθυπουργία στον Μεσούτ Γιλμάζ, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στο πρωτόκολλο συνασπισμού, δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για την επιτυχία της νέας κυβέρνησης πράγμα για το οποίο απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχία του συνασπισμού.

    Η κ Τσιλλέρ καλώντας σε συγκέντρωση στελέχη του κόμματος της ζήτησε την παραίτηση των αντιπροέδρων των επιτροπών τονίζοντας ότι στο εξής θα πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο η ταυτότητα του κόμματος πράγμα για το οποίο θα αγωνιστεί η ίδια στο συνέδριο

    [15] Η CIA ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ ΤΗΣ Ρ. ΓΟΥΕΛΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

    Η CIA είχε προειδοποιήσει τον Ρίτσαρντ Γουέλς να αποφύγει να μείνει στην πασίγνωστη κατοικία του σταθμάρχη της οργάνωσης στην Αθήνα και η δολοφονία του από τη "17 Νοέμβρη" χαρακτηρίστηκε ως "απολύτως αναμενόμενο γεγονός", από την εφημερίδα "The Washington Post", αναφέρει η αμερικανίδα συγγραφέας Kathryn Olmsted στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε με τίτλο "Αμφισβητώντας τη μυστική κυβέρνηση: Η μετά το γουότεργκέιτ έρευνα της CIA και του FBI".

    "Η διοικητική μηχανή χόρεψε με χαρά πάνω στον τάφο του Γουέλς", σημειώνει η κ. Olmsted, η οποία κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης και τις διάφορες επιτροπές. Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τη CIA να προειδοποιήσει το σταθμάρχη της αναφέρει την ύπαρξη "εχθρών" της υπηρεσίας και την απεριόριστη υποστήριξη της στη στρατιωτική χούντα της Ελλάδας.

    [16] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γιουγκοσλαβικου ειδησεογραφικου πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ που επικαλείται πηγές από τα Σκόπια.

    Εκτός από αυτή την άσκηση, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν έχει καθοριστεί, η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικου Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Τράϊτσε Κρστεβσκι και σε στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, στις 20 Ιουλίου. Στην ασκηση θα λάβουν μέρος δυνάμεις απο την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την ΠΓΔΜ.

    Ακόμη, ο Κρστεβσκι ανήγγειλε ότι επίκειται εξοπλισμός του σκοπιανου στρατού με πυροβόλα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμο, ο οποιος, όπως είπε, θα κατασκευαστεί στα Σκόπια. Επισήμανε ότι ο σκοπιανός στρατός εκσυγχρονίζεται διαρκώς και ανέφερε ότι πολύ σύντομα "θα συγκροτηθεί και μονάδα συνδέσμου σύμφωνα με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ". Επίσης ανήγγειλε ότι προγραμματίζεται η αποστολή μιας μονάδας στη Μεγάλη Βρετανία και Φινλανδία όπου θα εκπαιδευτεί για ειρηνευτικές αποστολές.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σκοπιανο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην ΠΓΔΜ που άρχισαν στις 29 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 14 Μαρτίου. Τα γυμνάσια διεξάγονται στο χειμερινό χιονοδρομικό κέντρο "Ποποβα Σάπκα" στο πεδίο ασκήσεων Κρίβολακ κοντά στο Νεγκοτινο και στα περίχωρα του Πρίλεπ όπου θα γίνουν και ρίψεις αλεξιπτωστών.

    [17] ΕΥΝΟΪΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ευνοϊκά, αντιμετωπίζει η επίσημη Ρωσία τις προσπάθειες που αναλήφθηκαν απο την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, για μια συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων και των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών. Όπως είναι γνωστό, παρόμοιες συναντήσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και στα μέσα Μαρτίου θα συναντηθούν στη Σόφια οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

    Οπως υπογραμμίζονταν σε σχόλιο που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της Μόσχας, παρόμοιες πρωτοβουλίες συμβάλουν στην εξασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Και παρατηρώντας ότι αυτές έρχονται σαν συνέχεια των συμφωνιών για ειρήνευση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τονίζονταν ότι "όπως φαίνεται, οι βαλκανικές χώρες καταλαβαίνουν ότι απο τη διευθετηση της επικίνδυνης κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εξαρτάται η δημιουργία νέου μοντέλου του συστήματος συλλογικής ασφαλειας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο". Η δυνατότητα ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τονίζονταν στο σχόλιο του Ρωσικού ραδιοσταθμού, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίλυση και άλλων προβλημάτων της βαλκανικής χερσονήσου. "Οι βαλκανικές χώρες, δηλωσε ο σχολιαστής, πρέπει να ξεχάσουν τις ιστορικές προσβολές τους, να διευθετήσουν ειρηνικά τις εδαφικές αξιώσεις της μιάς σε βάρος της άλλης, να υπερπηδήσουν τους υψηλούς ακόμη φραγμούς αμοιβαίας δυσπιστίας και υποψίας, καθώς και να λύσουν πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ τους".

    Τέλος στο σχόλιο σημειώνονταν ότι όπως δείχνει η βαλκανική πείρα, ο δρόμος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος. Διατυπώνονταν όμως η εκτίμηση ότι τελικά, όλες οι βαλκανικές χώρες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να περάσουν αυτό το δρόμο που οδηγεί στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΠΓΔΜ

    Σημαντική θέση κατέχουν οι Ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη ΠΓΔΜ μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Σερβίας και του Ελληνικού εμπάργκο αναφέρει σε ειδική έκδοση της η "Wall Street Journal Europe".

    Συγκεκριμένα η Βρετανική οικονομική εφημερίδα τονίζει ότι η οικονομική αναρρωση της γειτονικής χώρας είναι εμφανής με τη μείωση του πληθωρισμού στο 10% καθώς και τις ξένες επενδύσεις.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ-ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Στα Σκόπια βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης Κοσόβου Ιμπραχήμ Ρουγκόβα ο οποίος σήμερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκορωφ.

    Κατά την συνάντηση οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ. Ρουγκόβα είχε επισκεφθεί τα Τίρανα και όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων στην συνάντησή του με τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα συμφώνησαν στην ανάγκη διεξαγωγής διάλογου με τους Σέρβους, παρουσία εκπροσώπου των ΗΠΑ, με στόχο την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στα 49 εκατ. δολάρια ανήλθαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Τσεχίας το 1995, ανακοινώθηκε στην συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Πράγα οι εκπρόσωποι των Οικονομικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, η οποία πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στην Πράγα, θα συναντηθεί με φορείς των μεγαλύτερων οικονομικών παραγόντων της Τσεχίας, με τους οποίους θα εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    [21] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΤΕΒΕ ΜΠΑΪΡ

    Τριήμερη επίσκεψη στον συνοριακό σταθμό Ντέβε Μπάιρ, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία, πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του Βουλγαρικού Υπουργείου Μεταφορών με επικεφαλής τον υπουργό Στάμεν Στάμενωφ.

    Ο Βούλγαρος υπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών ΠΓΔΜ Μπράνκο Πέτκοφσκι, με τον οποίο εξέτασαν τις δυνατότητες επίσπευσης των εργασιών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τις δύο χώρες.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν, επίσης, για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην οδική και την εναέρια συγκοινωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

    [22] ΣΤΙΣ 26 ΜΑΪΟΥ Ή ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την 26η Μαϊου ή την 2α Ιουνίου θεωρεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ως πιθανότερες ημερομηνίες για την διενέργεια των βουλευτικων εκλογών στην Αλβανία. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά από σχετική συναντηση με τους εκπροσώπους των άλλων πολιτικων κομμάτων και κυρίως του Σοσιαλιστικου Κόμματος.

    Αυτό τονίστηκε κατά διάρκεια της σύσκεψης της ηγεσίας του Δημοκρατικου Κομματος στην οποία προήδρευσε ο γενικος γραμματέας Τριτάν Σέχου και στην οποία αποφασίστηκε η σύγκλιση του Συνεδρίου του Κομματος 4-5 Απριλίου.

    Σύμφωνα με τον κ.Σέχου στο Συνέδριο θα γίνει ο απολογισμος της διακυβέρνησης της χώρας από το Δημοκρατικό Κόμμα και θα επισημανθούν οι ελλειψεις στο κυβερνητικό έργο. και θα εξαγγελθούν οι θέσεις του κομματος "για την Αλβανία του 2000". Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κοχα Γιον" αναφέρει ότι το Συνεδριο θα εξουσιοδοτήσει το Εθνικο Συμβουλιο του Κομματος να εγκρίνει τους υποψήφιους βουλευτές ενώ της προεκλογικής εκστρατείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος Μπερίσα.

    Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του Σοσιαλδημοκρατικου Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, γραφει ότι σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης στις εκλογές, θα περιοριστούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας,. Μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ.Τσέκα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μπερίσα να απαλλαγεί των καθηκόντων του κατηγορουμενος για παράβαση των συνταγματικών διατάξεων.

    [23] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ" ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Με την επωνυμία "Ρήγας Φεραίος" λειτουργεί στα Τίρανα αλβανο- ελληνικό μη κυβερνητικό ινστιτουτο, το οποίο παρέχει νομικές και οικονομικές συμβουλες σε Ελληνες και Αλβανούς πολιτες.

    Βασικός στόχος του ινστιτουτου είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", η προσέγγιση και η επίλυση των όποιων νομικών και οικονομικών προβληματων που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους οι πολίτες των δυο χωρών και ιδιαίτερα οι μετανάστες, οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

    Επι πλέον το Ινστιτουτο θα προσφέρει ειδικευμένη νομική βοήθεια σε Ελληνες επιχειρηματίες που επιθυμουν να επενδύσουν στην Αλβανία.

    Πρόεδρος του Ινστιτουτου είναι ο Αλβανός δικηγόρος Ιλιρ Μαλιντι και επίτιμος προεδρος ο Ελληνας δικηγόρος κ.Καστανιώτης.

    [24] ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Στις 11 Μαρτίου αναμένεται η απόφαση του ΟΗΕ για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Κερκιούκ-Γιουμουρταλίκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας κ Σινασί Αλτινέρ υποδεχόμενος σήμερα στην Αγκυρα τον Ιρακινό υπουργό πετρελαίου Αμίρ Μουχαμέντ Ρασίντ. Ο κ Ρασίντ βρίσκεται την Αγκυρα αποσκοπώντας να πραγματοποιήσει συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ενόψει της επαναλειτουργίας του αγωγού που παραμένει κλειστός από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο στο Ιράκ λόγω του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

    Ο Αλτινέρ επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο στάδιο λήψης απόφασης για την επαναλειτουργία του αγωγού τονίζοντας πως το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες. Σε ερώτηση για το τι θα απογίνει το πετρέλαιο που μένει μέσα στον αγωγό εδώ και έξι χρόνια απάντησε ότι αυτό δεν έχει αλλοιωθεί και όταν επαναλειτουργήσει ο αγωγός αφού αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί κανονικά. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό σε αυτό το στάδιο δεν θα πάρει η Τουρκία το πετρέλαιο και θα αποφασιστεί τι θα γίνει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. "Η Τουρκία επιθυμεί, σεβόμενη πάντα την απόφαση του ΟΗΕ,να επαναλειτουργήσει ο αγωγός όσο το δυνατόν γρηγορότερα Πάντως το εμπάργκο του ΟΗΕ στο Ιράκ έχει επηρεάσει εμπορικά και πολιτικά την Τουρκία" υπογράμμισε ο κ Αλτινέρ.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ τόνισε ότι εκτός από θέματα που αφορούν τον αγωγό θα συζητήσει με Τούρκους επισήμους πολιτικά και οικονομικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Όσον αφορά το θέμα του αγωγού ο Ρασίντ επισήμανε ότι το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται στα εδάφη της χώρας του είναι ασφαλές.

    [25] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ είχε σήμερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Περλ Σασόν.

    Ο Ισραηλινός πρεσβευτής ζήτησε να ασκήσει η Ελλάδα την επιρροή της στους Παλαιστίνιους ώστε να τερματιστούν αποτελεσματικά οι επιθέσεις από τρομοκράτες Παλαιστίνιους στο Ισραήλ ενώ ο κ. Εβερτ τόνισε ότι η τρομοκρατία πρέπει να απομονωθεί και να χτυπηθεί από ολόκληρη την ανθρωπότητα πριν προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και προέβαλε ως επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να βοηθήσει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

    [26] ΜΕΙΩΣΗ 10% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1990-1994

    Μη ικανοποιητική χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά την τετραετία 1990- 1994, βάσει σχετικής μελέτης που εκπόνησε και των συμπερασμάτων του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη των Εξαγωγών, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του Συνδέσμου, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις παραδοσιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα μείωση 9%, από 64% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το 1990 στο 55% το 1994, ενώ παράλληλα αύξηση εξαγωγών σημειώθηκε μόνο προς αγορές με ανύπαρκτο ή περιορισμένο ανταγωνισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις βαλκανικές χώρες. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Απόστολος Γενίτσαρης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της πρότασης του Συνδέσμου προς την κυβέρνηση για την καθιέρωση Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, η αύξηση κατά 15% των εξαγωγών που παρουσιάζουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οφείλεται σε εξαγωγικές δραστηριότητες τρίτων χωρών που προωθούν τα προϊόντα τους μέσω της Ελλάδας, και που εμφανίζονται ως ελληνικές.

    [27] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

    Δύο χρόνια μετά το θάνατο της η Θεσσαλονίκη τιμά την Μελίνα Μερκούρη αφιερώνοντας της όλον σχεδόν τον Μάρτιο. Το αστέρι της Μελίνας από τις 6 ως τις 29 Μαρτίου θα φωτίζει τη Θεσσαλονίκη μέσα από εικοσιδύο εκδηλώσεις έκφρασης και δημιουργίας που διοργανώνουν οι φίλοι του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, το οποίο στεγάζεται πλέον στο Βασιλικό Θέατρο, σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Χιλιάδες παιδιά και νέοι , μέσα από τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας που τους παρέχουν οι εκδηλώσεις θα γεμίσουν την πόλη με το όραμα της Μελίνας. Το θέατρο, ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η φωτογραφία, η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, η προβολή και διάδοση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, η ημερίδα με θέμα "Το παιδί παίζει μαθαίνει, εκφράζεται, δημιουργεί" με ομιλητές ξεχωριστές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών με πανεπιστημιακούς δασκάλους, και η απονομή των θεσμοθετημένων υποτροφιών "Μελίνα Μερκούρη", ύψους 6.000.000 δραχμών στους πρωτεύοντες αριστούχους αποφοίτους της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ για το 1996, όλα αφιερωμένα στη μεγάλη Μελίνα.

    Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό εκτός από την μεγάλη τελευταία εκδήλωση με τον τίτλο: "Τ΄ αστέρια τραγουδούν για τη Μελίνα" που θα πραγματοποιηθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο και της οποίας θα έσοδα θα διατεθούν για βραβεία και υποτροφίες προς τους νέους. Το περίπτερο 2 της ΔΕΘ- HELEXPO καθώς και το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" έχουν παραχωρηθεί προκειμένου να φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

    [28] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΕΚΤΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Τα πλεκτά και σταθερά ενδύματα αποτελούν τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται στη γερμανική αγορά. Το 1994 οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών αντιπροσώπευαν το 44% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία. Επίσης το πρώτο δίμηνο του 1995 οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 2,84% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1994.

    Από ελληνικής πλευράς εξάγονται στην Γερμανία κυρίως έτοιμα ενδύματα καθώς και τρόφιμα κατεργασμένα και ακατέργαστα. Οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων ανήλθαν σε 503,7 εκατομμύρια ECU το 1994 παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 7,87%. Τα σταθερά ενδύματα αντιπροσωπεύουν το 17% των συνολικών εξαγωγών στη Γερμανία. Η αρνητική εικόνα μεταβάλλεται στον κλάδο των ακατέργαστων τροφίμων που ακολουθεί σε εξαγωγικές επιδόσεις τους δύο προηγούμενους. Η αξία των προϊόντων του κλάδου που κατευθύνθηκαν στη γερμανική αγορά ανήλθαν σε 189,6 εκατομμύρια ECU 20,08% περισσότερο από το 1993. Πτωτική τάση όμως, της τάξης του 16,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές κατεργασμένων τροφίμων.

    Επισημαίνεται ότι αύξηση της τάξης του 10,34% παρουσίασαν οι εξαγωγές Ελλάδας προς την Γερμανία και 6,37% οι εισαγωγές από τη χώρα αυτή κατά το πρώτο δίμηνο του 1995 σε σχέση με αντίστοιχο δίμηνο του 1994. Σημειώνεται ότι 1994 οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία ανήλθαν σε 1,67 δισεκατομμύρια ECU παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 2,29% σε σχέση με το 1993. Αντίστοιχα οι εισαγωγές το 1994 ήταν 2,96 δισεκατομμύρια ECU, μειωμένες κατά 7%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι προς την Γερμανία κατευθύνεται περισσότερο από το 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός αυτό Τις μικρότερες εξαγωγές προς τη Γερμανία πραγματοποιεί η Ελλάδα σε σχέση με τους εταίρους της στην ΕΕ ενώ ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας είναι ότι είναι η μόνη χώρα της ΕΕ της οποίας οι εξαγωγές προς τη Γερμανία μειώθηκαν το 1994.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 5 March 1996 - 15:18:22