Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (27/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 27 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • [02] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ

  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

  • [05] ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

  • [06] ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΓ

  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ κ. ΑΡΕΝΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ.

  • [08] ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

  • [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [10] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

  • [11] ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

  • [12] ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΟΥΝΑΡΙΚΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Την έντονη δυσφορία του για τη στάση της Μεγάλη Βρετανίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά την επιστροφή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε πρωτοφανή την υπαναχώρηση της Μ.Βρετανίας, λέγοντας ότι ο Άγγλος πρέσβης ακύρωσε την απόφαση του υπουργού του που είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου-κειμένου της Προεδρίας της Ε.Ε. για την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει η Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν αλλάξει η στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα. "Δεν είναι δυνατό", είπε, "να φανταστούμε ότι θα προχωράει η Τελωνειακή Σύνδεση και τα τουρκικά στρατεύματα θα επιτίθενται στα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι αδιανόητο, υποθέτω ότι ούτε στο Λονδίνο δεν θα μπορούσαν να φανταστούν κάτι τέτοιο. Επομένως εμείς, με βάση αυτή τη διαπίστωση, που κανείς από τους εταίρους μας δεν αμφισβήτησε, οδηγούμεθα στην αμφισβήτηση της Τελωνειακής Σύνδεσης, όπως είχε προβλεφθεί στις 6 Μαρτίου.".

    Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το κείμενο δεσμεύει τις υπόλοιπες 14 χώρες, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. υιοθετεί ότι η σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και επηρεάζει τις σχέσεις της με την Αγκυρα.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός δεν διεκδικούν ρόλο θαυματοποιού. "Έχω την εντύπωση, είπε, ότι ο κ. Έβερτ χαίρεται με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται" και συνέστησε στον πρόεδρο της M]ar Δημοκρατίας, "να μελετήσει καλύτερα τους φακέλους".

    [02] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ

    Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμού για ορισμένα θέματα που προκύπτουν από διαφορές ενός κράτους μέλους της ΕΕ και κάποιου κράτους συνδεδεμένου (Τουρκία) το οποίο δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου δήλωσε ο κύπριο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι "Οταν σαν Κυπριακός λαός ενταχθούμε στην ΕΕ θα εισέλθουμε όρθιοι και έρποντες και λείχοντες" και αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Τουρκία για την χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενώ το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρήκε την υποστήριξη που περίμενε από τις χώρες μέλη της ΕΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

    "Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση των 14 χωρών- μελών της ΕΕ που εξέφρασαν την δέσμευση τους προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Τουρκία στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης" αναφέρεται στην ανακοίνωση πουκαταλήγει ως εξής: "αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει το συντομότερο την απαιτούμενη απόφαση για την υλοποίηση της οικονομικής συνεργασίας που προβλέπει η τελωνειακή ένωση"

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Στην Αγκυρα θα επιστρέψει σήμερα το βράδυ η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό της Λαμπέρτο Ντίνι. Η κ Τσιλλέρ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Ιταλό πρόεδρο Όσκαρ Λουϊτζι Σκαλφάρο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενη στο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με το διάλογο. Η κ Τσιλλέρ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για την Τουρκία το ότι η Ιταλία κατέχει την προεδρία της ΕΕ και εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα αυτή το πλαίσιο της προεδρίας της θα συμβάλλει για την πραγματοποίηση της μεσογειακής αλληλεγγύης.

    Αναφερόμενη στην διάσκεψη κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Ιταλία η πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι θα πρέπει να συμμετάσχει και η χώρα της σε αυτή. "Η Τουρκία δεν πρέπει να περιμένει πια στην αίθουσα αναμονής της Ευρώπης. Είναι ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη και οι δικές της απόψεις" είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας τόνισε πως η χώρα της παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ιταλία. Παράλληλα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την κυβέρνηση συνασπισμού που πρόκειται να j\mei με τον κ Γιλμάζ λέγοντας ότι συμφωνεί για την εναλλασσόμενη πρωθυπουργία και υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.

    [05] ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    "Σιγή ιχθύος" τηρούν τα Σκόπια σχετικά με την έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα κρατικά ΜΜΕ της γειτονικής χώρας δεν μεταδόθηκε καμία είδηση που να αφορά την έναρξη των συνομιλιών.

    [06] ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΓ

    Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις ερώτημα παραμένει πότε η Νέα Γιουγκοσλαβία θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ, εκτιμούν αξιωματούχοι των Σκοπίων.

    Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ Βελιγραδίου και ΠΓΔΜ και πως το κείμενο της αναγνώρισης έχει ήδη ετοιμαστεί. Η μόνη λογική αιτιολογία για την στάση αναμονής είναι ότι το Βελιγράδι περιμένει μερικά μέλη της Ε.Ε. (Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Γερμανία) να αναγνωρίσουν ξεχωριστά το καθένα τη Νέα Γιουγκοσλαβία.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ κ. ΑΡΕΝΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ.

    Στα Σκόπια βρίσκεται ο πρόεδρος της ομάδας Εργασίας για τις σχέσεις μεταξύ των μειονοτήτων της Διάσκεψης της Γενεύης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Γκερτ Αρενς.

    Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων τόνισε: "Είχα επαφές με όλες τις εθνικές ομάδες που ζουν σ' αυτή τη χώρα. Πιστεύω ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά τους Αλβανούς. Επίσης είχα συνομιλίες με τους Σέρβους, Τούρκους, Βλάχους και Τσιγγάνους καθώς και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων".

    Ο κ. Αρενς πρόσθεσε ότι "δεν είναι εύκολο να μεσολαβεί κανείς σε μια ξένη χώρα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να τραυματίσουμε τα αισθήματα καμιάς ομάδας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Αποφεύγουμε να ασκήσουμε κριτική στα προβλήματα αλλά προσπαθούμε να τα επιλύσουμε".

    [08] ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

    "Η θρησκεία και η ειρηνευτική δραστηριότητα" ήταν το θεμα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μόσχα. Το συνεδριο οργανωσε η Ομοσπονδία Ειρήνης και Ομόνοιας, διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που δρα στο πλαισιο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλιου του ΟΗΕ.

    Στο συνέδριο πήραν μέρος θρησκευτικοί ηγέτες και αντιπρόσωποι διάφορων θρησκευτικών οργανώσεων από τη Ρωσία και την περιοχή του Καυκάσου, διεθνολόγοι αλλά και κοινωνικοί παράγοντες οι οποιοι συζήτησαν ευρύ κύκλο προβλημάτων της ειρηνευτικής δραστηριότητας jai του ρόλου της θρησκείας και της πνευματικότητας στην εθνική συμφιλίωση και την επιτευξη της ομόνοιας.

    Οι θρησκευτικές διαφορές ειναι μια από τις αιτίες των διεθνικών συγκρούσεων στο βόρειο Καύκασο; Ποιές είναι οι προοπτικές διευθέτησης αυτών των συγκρούσεων από την άποψη διάφορων θρησκευτικών αυθεντιών και πιστών; Πως μπορεί η θρησκεία με το κύρος της να επιδράσει στη διεθνική συμφιλίωση και στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία οι μετέχοντες στη διάσκεψη προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις. Παρόλο που δεν υπήρξε ταύτιση των θέσεων των συζητητών, ωστόσο υπήρξε ένα κοινό σημείο σύγκλισής τους: "Οι ηθικές αξίες και οι θρησκείες μπορούν να επιδράσουν θετικά στους ανθρώπους".

    Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στη Ρωσία πολλές πολιτικές δυνάμεις και πρώτα από όλα οι πιο ριζοσπαστικές "λανσάρουν" συχνά τη θέση για "το αναπόφευκτο των θρησκευτικών πολέμων στο μέλλον και πρώτα απ'όλα ανάμεσα στον Χριστιανικό και τον μουσουλμανικό κόσμο".

    Ο Αλεξέι Αλεξάντερ εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικης Ακαδημίας Επιστημών, που συμμετείχε στο συνέδριο επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό το φαινόμενο. "Το τραγικό είναι ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο υποκειμενικός παράγοντας, δηλαδή η συνειδητή χρησιμοποίηση της θρησκείας", τόνισε ο Αλεξάντερ. "Είναι προς τιμή του κλήρου μας ότι αντιδρά στις προσπάθειες εμπλοκής και χρησιμοποίησης του θρησκευτικού παράγοντα στις συγκρούσεις, γιατί αυτό οδηγεί στην εμπλοκή της σύγκρουσης άλλων ομοιόπιστων τόσο από μέρους του πιστών του Χριστιανισμού όσο και του Ισλάμ", υπογράμμισε.

    Η θέση ότι η θρησκεία δεν είναι πηγή πολέμων και συγκρούσεων ήταν η συνισταμένη των όσων είπε ο Naσιν Γιουλαχ Χατζι Ασιρωφ, προεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Θρησκευτικών Υπηρεσιών των μουσουλμάνων της Ρωσίας. "Καμια θρησκεία και καμια ιδεολογία δεν υποστηρίζει τη βία. Η αιτία των συγκρούσεων ειναι ότι αυτές οι ιδεολογίες ή διεστρεβλώνονται ή αρχίζουν να τις διαχειρίζονται άνθρωποι που βρίσκονται πολύ μακρυά από το Θεό και έχασαν την επαφή με το Θεό". Η Ρωσία ήταν και παραμένει πατρίδα για πολλους λαούς, τόνισε ο μουσουλμάνος αντιπρόσωπος και προσθεσε ότι οι αλλαγές που έγιναν στη χώρα θα έχουν θετικές επιδράσεις και στη ζωή του μουσουλμανικού στοιχειου. "Η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει μεγαλη Χριστιανο-μουσουλμανική χώρα όπου θα υπολογιστούν τα συμφέροντα όλων των λαών", συμπλήρωσε.

    "Καθήκον της διάσκεψης είναι να φέρει το συντομότερο δυνατό την ειρήνη στην πολυβασανισμένη γη του βόρειου Καυκάσου, στην επαρχία μου" τόνισε ο Μητροπολίτης της Σταυρούπολης και του Βατουμ. Ο σεβασμιώτατος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη θα βοηθήσει στο έργο της ειρήνευσης στο έργο "των λυσσασμένων", οπως είπε, ανθρώπων. "Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Θεό", κατέληξε.

    [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Τη συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, καθώς και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ''Σύμπραξη για την ειρήνη'' θα συζητήσει ο υπουργός Αμυνας tgr Βουλγαρίας Ντιμίταρ Παβλόφ στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται μετά από πρόσκληση της επιτροπής των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του αμερικανικού στρατού.

    Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη ''Σύμπραξη για την ειρήνη'' ήταν στο επίκεντρο της τρίτης συνάντησης της βουλγαροαμερικανικής ομάδας εργασίας για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες παραχώρησης οικονομικής βοήθειας στη Βουλγαρία στο πλαίσιο των διεθνών προγραμμάτων για βοήθεια στο τομέα της άμυνας και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βουλγαρίας στις διεθνείς δυνάμεις του ΟΗΕ στη Βοσνία.

    [10] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

    Οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν προτεραιότητα τόσο για την πολιτική, όσο για την οικονομία της Βουλγαρίας, τόνισε στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντόντσο Κονακτσίεφ στο πλαίσιο της τέταρτης συνόδου της μικτής βουλγαρορωσικής επιτροπής οικονομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Βλαντίμιρ Πανκόφ σημείωσε πως οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. δολάρια ετησίως και πρότεινε το σχηματισμό μόνιμης ομάδας εργασίας για την περιφερειακή συνεργασία.

    Η Βουλγαρία έθεσε θέμα των τελωνειακών ελαφρύνσεων , ενώ η ρωσική πλευρά εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων ζωνών ελεύθερου εμπορίου και την ίδρυση κοινών επιχειρήσεων στον τομέα της φαρμακευτικής, της καπνοβιομηχανίας και της οινοποιίας.

    [11] ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Υπέρ της απλοποίησης της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά της ΕΕ τάχθηκε ο Ελληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας ο οποίος πήρε μέρος στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

    Ο κ. Πάχτας εξέφρασε επιφυλάξεις για την κατάργηση της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν τα κοινοτικά κεκτημένα ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα ενώ συμφώνησε στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηκόων τρίτων χωρών ήδη εγκαταστημένων σε κράτη της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια και την νομική προστασία των πολιτών της Ενωμένης Ευρώπης.

    Ολοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα η ανάπτυξη του μεσογειακού χώρου, τόσο με την προώθηση μορφών οικονομικής συνεργασίας όσο και στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της ΕΕ.

    [12] ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΟΥΝΑΡΙΚΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Πτώση της τάξης του 13,32% παρουσίασαν το 1994 οι ελληνικές εξαγωγές γουναρικών και γουνοδερμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, sucjqitij\ με το 1993.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, του Συνδεσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι εξαγωγές των παραπάνω προϊόντων κατά το 1994 σε ολόκληρο τον κόσμο ανήλθαν σε 190,7 εκατομμύρια ECU, ενώ οι εισαγωγές την ίδια χρονιά ανήλθαν σε 175 εκατομμύρια ECU.

    Ενδεικτικό της πτωτικής εξαγωγικής πορείας του κλάδου είναι ότι από το 1990 και μετά οι εξαγωγές του δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια ECU, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν σε υψηλότερα επίπεδα.

    Σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου, αποτελούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1994 προς τις χώρες αυτές εξήχθησαν προϊόντα αξίας 113,5 ECU, ποσό που αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου.

    Επίσης σημαντική αγορά είναι και αυτή της Βορείου Αμερικής, η οποία απορρόφησε το 16% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου το 1994.

    Ακόμη σημαντικές ποσότητες προωθήθηκαν σε ευρωπαϊκές αγορές μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Σε επίπεδο χωρών, μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά αυτά προϊόντα είναι η γερμανική. Προς τη χώρα αυτή προωθήθηκαν προϊόντα συνολικής αξίας 73 εκατομμυρίων ECU, που αντιπροσωπεύουν το 38% των ελληνικών γουναρικών και γουνοδερμάτων που κατευθύνθηκαν σε αγορές του εξωτερικού. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 27 εκατομμύρια ECU και η Ρωσία με 22 εκατομμύρια ECU.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 27 February 1996 - 15:43:10