Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (27/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 27 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [04] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

  • [06] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: "Βατερλώ των κυβερνητικών χειρισμών" η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

  • [07] ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [08] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: "Να εγκαταλείψει την πολιτική της υποταγής η κυβέρνηση"

  • [09] ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] ΟΜΑΛΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ

  • [11] ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΈΝΑΝ ΤΟΜΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

  • [13] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [14] Β.ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ: Αρνητική, απαράδεκτη και προκλητική η στάση της Βρετανίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών

  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 1,1 ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΡΕΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [18] ΣΟΒΑΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [19] 250 ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΟ ΡΚΚ

  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [21] TΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Πραγματοποιείται σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων στη Νέα Υόρκη ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

    Οι εκπρόσωποι των δυο χωρών, πρέσβεις της Ελλάδας και των Σκοπίων, Χρηστος Ζαχαράκης και Ιβαν Τόσεφσκι θα συναντηθούν στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, στο γραφείο του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ.Σάϊρους Βανς.

    Διπλωματικοί κύκλοι στη Νέα Υόρκη εκτιμούν, σημειώνει η ομογενειακή εφημεριδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κηρυξ", ότι από την συναντηση Ζαχαράκη-Τόσεφσκι, δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα. Ωστόσο η προσφατη δήλωση του Τόσεφσκι ότι έρχεται στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει τη διεθέτηση του προβλήματος με βάση το άρθρο 5 της ενδιάμεσης συμφωνίας και ότι απώτερος στόχος των συνομιλιών είναι να λυθεί οριστικά το τελευταίο αυτό ζητημα που απασχολεί τις δύο χωρες, εκλαμβάνεται ως ενδεικτική των θετικών προθέσεων της σκοπιανής πλευρας.

    Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων Ζαχαράκη-Τόσεφσκι είχαν διεξαχθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις αρχές Ιανουαρίου σε "εγκάρδιο και φιλικό κλίμα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Οργανισμου Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που οδήγησε σε εκτιμήσεις διπλωματών ότι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, του Υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσουν η πορεία των επιτοκίων, το έλλειμα του ισοζυγίου πληρωμών και ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού.

    Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σύκσεψη για την προετοιμασία της μετοχοποίησης του ΟΤΕ.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Συνεδριάζει το μεσημέρι η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο την πορεία των μεγάλων εργων.Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη τύπου εφόλης της ύλης Τις προσεχείς εβδομάδες ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Βρετανία και την Ιταλία ενώ στις 27 Μαρτίου θα μετάσχει στη διακυβερνητική διάσκεψη του Τορίνο.

    [04] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η θεραπευτική αποκατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου όπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Το ιατρικό δελτίο συγκεκριμένα αναφέρει : "Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου εξελίσσεται ομαλά. Συνεχίζεται η συνήθης θεραπεία αποκατάστασης με αναπνευστική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία".

    Ο κ. Παπανδρέου υποβλήθηκε το μεσημέρι σε αιμοκάθαρση ενώ από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν μια σειρά εξετάσεων με στόχο τη διερεύνηση της ικανότητας της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας του ασθενή προκειμένου να βγει από το νοσοκομείο και να συνεχίσει τη νοσηλεία στο σπίτι του.

    Οπως δηλώνουν εξάλλου οι θεράποντες ιατροί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η καρδιακή του λειτουργία είναι αρκετά καλή και δεν αποτελεί λόγο επιπλέον παραμονής του στο νοσοκομείο. Αυτό ωστόσο που προκαλεί προβληματισμό είναι η αντίδρασή του στην αιμοκάθαρση μέσω φίστουλας που έχει τοποθετηθεί στο χέρι αλλά και οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στην αναπνευστική του λειτουργία.

    [05] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    Η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνδεθεί με τις ελληνοτουρκικές διαφορές δήλωσαν σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ και ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αλέξης Γαλανός. μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

    Οι δύο άνδρες προέβησαν στη δήλωση αυτή όταν κλήθηκαν από τους δημοσιογράφους να σχολιάσουν τη θέση που φέρεται να εξέφρασε ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βάν ντεν Μπρουκ, ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της τελωνειακής ένωσης και της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία, με την απόφαση για διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Ο κ. Γαλανος, τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, είναι ''πολύ καθαρή''.

    Από την πλευρά του ο κ. Εβερτ είπε ότι ''πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη της Κύπρου και να κληθεί η Τουρκία να δώσει λύση στο κυπριακό μέσα σε αυτά τα περιθώρια''.

    Στις δηλώσεις τους οι δύο άνδρες επισήμαναν ακόμη την ανάγκη χάραξης πανεθνικής πολιτικής για τα θέματα του Ελληνισμού, ώστε όλοι να μιλούν την ίδια γλώσσα.

    [06] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: "Βατερλώ των κυβερνητικών χειρισμών" η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

    Για "ανικανότητα της κυβέρνησης" κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως "βατερλώ των κυβερνητικών χειρισμών" και τόνισε ότι η "κυβέρνηση νομιμοποίησε - με την υπογραφή της σε κοινό ψήφισμα του Συμβουλίου - τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος μας και μας προτρέπει να μπούμε στη διαδικασία ενός ατέλειωτου διαλόγου που μόνιμο αντικείμενο θα έχει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

    Προσθεσε ακόμη ότι "το ψήφισμα επιβραβεύει την τουρκική επιθετικότητα και επαναβεβαιώνει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσει οικονομικά την τουρκία μόλις αυτή σχηματίσει κυβέρνηση και ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά της σε βάρος ενός κράτους μέλους της Ενωσης".

    [07] ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τις προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκόφσκι ότι μπορεί να λυθεί η ελληνοσκοπιανή διαφορά χωρίς την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ σχολίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές "μπορεί να έχουν προκαλέσει έκπληξη μόνο σε αφελείς". Πρόσθεσε δε ότι το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου καθώς και οι σκοπιανοί ισχυρισμοί περί ύπαρξης μειονότητας της χώρας τους στην Ελλάδα αποτελούν την ουσία της ύπαρξης αυτού του κρατιδίου και τη βάση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και της προπαγάνδας του.

    "Αυτόν τον αλυτρωτισμό και την προπαγάνδα που ενισχύουν η μυστική διπλωματία του συμβιβασμού της κυβέρνησης και οι "κατά λάθος" αναφορές του κ. Σημίτη στη "Μακεδονία των σκοπιανών, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία γι' αυτό" κατέληξε ο Πρόεδρος της πολιτικής Ανοιξης.

    [08] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: "Να εγκαταλείψει την πολιτική της υποταγής η κυβέρνηση"

    Εκκληση στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της υποταγής και να ασκήσει αποφασιστικά τα δικαιώματά της απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για "αναμενόμενο φιάσκο" στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών κατά το οποίο η Βρετανία άσκησε βέτο υπέρ της Τουρκίας εμποδίζοντας την έκδοση κοινού θετικού για την Ελλάδα ψηφίσματος για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Υπογράμμισε δε ότι η κυβερνηση και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας πρέπει να αντιληφθούν ότι στην Ευρώπη και διεθνώς δεν υπάρχουν φίλοι και σύμμαχοι παρά μόνο συμφέροντα.

    [09] ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Επιχειρηματικό συμπόσιο, στο οποίο θα διερευνηθεί η δυνατότητα συντονισμού και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων Κύπρου και Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

    Το συμπόσιο που διοργανώνουν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κύπρου στην Ελλάδα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου και την HELEXPO-ΔΕΘ, στοχεύει επίσης στην πληρέστερη ενημέρωση των επιχειρηματικών για τις δυνατότητες ανάπτυξης στενότερων οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Κατά τη διάρκειά των εργασιών του θα αναπτυχθούν θέματα στους ακόλουθους άξονες: ''Νέα Μεσογειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', ''Επιχειρηματικές Επενδύσεις και Συνεργασίες στη Μέση Ανατολή'' και ''Κυπρο-Ελλαδικές επιχειρηματικές επενδύσεις και συνεργασίες στην Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

    Το συμπόσιο θα χαιρετίσουν ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κύπρου, Κυριάκος Χριστοφής, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας, Μανόλης Μπεντενιώτης, και οι πρόεδροι επιμελητηρίων της Κύπρου και της Θεσσαλονίκης.

    [10] ΟΜΑΛΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ

    Ομαλοί είναι οι ρυθμοί ζωής που επικρατούν από το πρωί στην επαρχία της Εορδαίας, μετά τη χθεσινοβραδυνή σεισμική δόνηση εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή. Τόσο στην πόλη της Πτολεμαΐδας, όσο και στα χωριά της περιοχής οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ φυσιολογική είναι η κίνηση και στην αγορά της πόλης, και σύμφωνα με τον νομάρχη Κοζάνης, Παράσχο Μητλιάγκα, αύριο τα σχολεία της περιοχής, που σήμερα έμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους, θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, πάντως, της νομαρχίας και τα σώματα ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα σύσκεψη του νομάρχη με τους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που υπάρξει συνέχεια του φαινομένου στην περιοχή.

    Την ανησυχία των κατοίκων, όπως σημείωσε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Σιάτρας, προκάλεσε αρχικά το γεγονός ότι η ίδια περιοχή έχει δώσει σεισμό 5,4 Ρίχτερ το 1984, σε συνδυασμό με την επανενεργοποίηση του ρήγματος από τον σεισμό της 13ης Μαΐου σε διπλανή σεισμική ζώνη. Μετά, όμως, την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, και τις μικρότερες δονήσεις που ακολούθησαν, ο κόσμος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη και με τον νομάρχη Κοζάνης, έχει επιστρέψει στους καθημερινούς ρυθμούς εργασίας και ζωής.

    [11] ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΈΝΑΝ ΤΟΜΟ

    Σαρανταπέντε κείμενα , που όλα τους σχεδόν αναφέρονται στην τοπογραφία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την πρώιμη τουρκοκρατία μέχρι και την γερμανική κατοχή, συγκεντρώνονται στο βιβλίο του Ευάγγελου Χεκίμογλου με τίτλο "Θεσσαλονίκη, Τουρκοκρατία και Μεσοπόλεμος-Κείμενα από την ιστορία και την τοπογραφία της πόλης". Πρόκειται για κείμενα, δημοσιευμένα σε έντυπα εφήμερα ή δυσπρόσιτα για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη , πολλά από τα οποία στηρίζονται σε ανέκδοτες πηγές ενώ άλλα επαναδιαπραγματεύονται απλώς τα πορίσματα της γνωστής βιβλιογραφίας και έχουν επιλεγεί από ένα μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμάτων με κριτήριο την πρωτοτυπία και το βαθμό επεξεργασίας τους.

    Όπως επισημαίνει ο Ευάγγελος Χεκίμογλου στην εισαγωγή του βιβλίου ο ενδιαφερόμενος για την παραπέρα μελέτη των θεμάτων που θίγονται θα πρέπει να συμβουλευτεί τον εργογραφικό κατάλογο ο οποίος καταχωρείται στο τέλος του βιβλίου και περιλαμβάνει τις επιστημονικές ανακοινώσεις του ιδίου σε πρακτικά συνεδρίων και ειδικά περιοδικά καθώς και άλλα δημοσιεύματα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει σήμερα την άρση των κυρώσεων,που είχαν επιβληθεί στους Σερβοβόσνιους.Διπλωματικές πηγές του διεθνούς οργανισμού ανέφεραν ότι απόψε θα συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλήν Ολμπράιτ,που προεδρεύει αυτό το διάστημα και στο συμβούλιο θα ανακοινώσει την άρση των μέτρων.Η απόφαση θα ισχύσει απο σήμερα. Στο μεταξύ,ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι έλαβε επιστολή απο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα,με την οποία επιβεβαιώνεται ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας έχουν συμμορφωθεί με τις στρατιωτικές προϋποθέσεις,που προβλέπονται απο τη συμφωνία του Ντέιτον.

    [13] ΜΕ ΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί στις 18 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως τόνισε ο κ.Κασουλίδης, στη συνάντηση των δύο Προέδρων θα τεθούν όλα τα βασικά θέματα που συνθέτουν το Κυπριακό Πρόβλημα.

    [14] Β.ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ: Αρνητική, απαράδεκτη και προκλητική η στάση της Βρετανίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών

    "Αρνητική, απαράδεκτη και προκλητική" χαρακτήρισε τη στάση της Βρετανίας κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Εκανε δε λόγο για προσπάθεια εκβιασμού του Ελληνισμού με τη σύνδεση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ένωση της Κύπρου στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στην άποψη ότι είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο όσο συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    "Η διαφορά με την Ελλαδα για την ονομασία μπορεί να epikuhe_ χωρίς να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Αλλη εναλλακτική λύση δεν υπαρχει", δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι στην πρώτη συνέντευξή του, από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων.

    Ο Φρτσκοφσκι υπογραμμίζοντας ότι "η θέση της ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη και δεν καταρρίπτεται", δήλωσε απερίφραστα ότι η μόνη υποχρέωση που έχει η χώρα του βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι "η διεξαγωγή συνομιλιών γύρω από το όνομα και όχι η αλλαγή του ονόματος".

    Αναφερόμενος στην εξέλιξη των σχέσεων Ελλαδος- Σκοπιων μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νεας Υόρκης, ο σκοπιανός υπουργός, χαρακτήρισε ως "ευνοϊκή την ατμόσφαιρα που δημιουργηθηκε" και τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η πολιτική και η οικονομική συνεργασία "ωστε τα εκκρεμή ζητήματα να λυθούν σταδιακά".

    Ο Φρτσκοφκσι αναφέρθηκε και στην ύπαρξη δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα αλλά σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι "οι πολίτες εθνικών μειονοτήτων πρέπει αρχικά να προβάλλουν τα αιτήματά τους στα αρμοδια όργανα της χωρας τους και αν δεν ικανοποιηθούν να απευθυνθούν στα διεθνή ιδρύματα".

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της χωρας του "πρέπει να μελετήσει και να συνοψίσει τις θέσεις της σχετικά με τη "μακεδονική" μειονότητα στις γειτονικές χωρες και σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς". Και κατέληξε λέγοντας ότι "το θέμα των μειονοτήτων είναι ένα θέμα ανοιχτό για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και θα είναι ανοιχτό για αρκετό καιρό ακόμη".

    Η δήλωση του νέου υπουργού Εξωτερικών εκτιμήθηκε στα Σκόπια ως έμμεση πρόταση προς την Ελλαδα να αποδεχθεί διπλή ονομασία. Η Ελλάδα να αποκαλεί με όποια ονομασία επιθυμεί τα Σκόπια ενώ από την πλευρά τους τα Σκόπια να αυτοαποκαλούνται όπως αυτά θέλουν.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφκσι τόνισε ότι το κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών της ΠΓΔΜ, η ένταξη της χώρας στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και η ενίσχυση του διεθνούς κύρους της.

    Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τα ονόματα των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης. Αυτοί είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γιάνε Μιλιόφσκι, ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μπέκιρ Ζούτα και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Λιούμπε Τρπέφσκι.

    Όπως ανακοινώθηκε, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ θα είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [17] ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 1,1 ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΙΡΕΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ξεπερνά το 1,1 τετράκις εκατομμύρια λίρες το εσωτερικό χρέος της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Θησαυροφυλάκιο θα πρέπει να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο του 1,1 τετράκις εκατομμυρίων για τα κεφάλαια και τους τόκους των ομολόγων και των έντοκων γραμματίων που πουλήθηκαν πέρσι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την "Χουρριέτ" μόνο τον Μάρτιο θα πρέπει να καταβληθούν 207,5 τρισεκατομμύρια λίρες στου κατόχους των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων και τον Απρίλιο 264,6 τρισεκατομμύρια.

    [18] ΣΟΒΑΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γονείς των ανηλίκων που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν πρόσφατα στην Μανίσα της Τουρκίας με αποτέλεσμα, όπως μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό κανάλι "D" να επισκέπτονται μαζικά το ψυχιατρικό νοσοκομείο της πόλης. Οι γονείς δήλωσαν στον ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού ότι έχουν γίνει δαχτυλοδειχτούμενοι ως γονείς "τρομοκρατών"

    Υπενθυμίζεται ότι 15 μαθητές ηλικίας από 14-20 ετών είχαν συλληφθεί στις 8 Φεβρουαρίου με την κατηγορία ότι γράφουν συνθήματα και μοιράζουν τρομοκρατικού περιεχομένου προκηρύξεις. Οι 13 από τους μαθητές μεταξύ των οποίων και 16χρονη υποβλήθηκαν σε ανατριχιαστικά βασανιστήρια όπως ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, ξάπλωμα πάνω σε κολόνες πάγου, απειλές για εκτέλεση, χώσιμο του κεφαλιού μέσα στην τουαλέτα. Σημειώνεται ότι η δεκαεξάχρονη βιάστηκε από τέσσερις αστυνομικούς ενώ όταν εκμυστηρεύτηκε τον γιατρό που την εξέτασε το πάθημα της υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια

    [19] 250 ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΟ ΡΚΚ

    Διακόσιοι πενήντα Τούρκοι δικηγόροι θα υπερασπιστούν στις 7 Μαρτίου στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της πόλης Ερζιντζάν τον πρώην βουλευτή Αμπντουλμελίκ Φιράτ που συνελήφθη κατηγορούμενος ότι παρέχει βοήθεια στο ΡΚΚ.

    Ο ανhψιός και δικηγόρος του πρώην βουλευτή Αμπντουρραχμάν Φιράτ δήλωσε ότι ο θείος του θα μπορούσε να είχε φύγει από την Τουρκία στις 23 Δεκεμβρίου αλλά δεν το έκανε γιατί οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αβάσιμες. Οι δικηγόροι που θα υπερασπιστούν τον Φιράτ προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, το Ντιγιαρμπακίρ, το Ερζουρούμ, την Σμύρνη, την Προύσα, την Καισάρεια, το Ερζιντζάν, το Αγρι και το Κάρς.

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Για πρώτη φορά έρχονται σήμερα σε επαφή περισσότεροι από επτακόσιοι πενήντα Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε 34 χώρες του κόσμου στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο έχει σκοπό των συντονισμό της δράσης των απόδημων Τούρκων επιχειρηματιών, κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία.

    Ο Τούρκος πρόεδρος της δημοκρατίας επισήμανε παράλληλα ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις, που είναι παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου. "Δεν πρέπει ούτε να υποβαθμίζουμε ούτε να μεγαλοποιούμε τα προβλήματα που απορρέουν από την ιστορία και την γεωγραφική θέση. Πρέπει να ζήσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα μας" τόνισε ο κ Ντεμιρέλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα του χάρη στην τελωνειακή ένωση και τα ανοίγματα που έκανε με την οικονομική συνεργασία με χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, των Βαλκανίων και του Καυκάσου βρίσκεται το κέντρο μιας αγοράς ενός δισεκατομμυρίου ατόμων.

    Ο υπουργός εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ παίρνοντας το λόγο τη συνέχεια τόνισε ότι σήμερα οι απόδημοι Τούρκοι δεύτερης και τρίτης γενιάς έχουν εξελιχθεί από εργάτες σε επιχειρηματίες και ότι μόνο στη Γερμανία δραστηριοποιούνται 55 χιλιάδες Τούρκοι των οποίων οι ετήσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 13 δισεκατομμύρια μάρκα. Στην αυριανή συνεδρίαση θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν την υφαντουργία, τον τραπεζικό τομέα, τον τουρισμό καθώς και την οργάνωση των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με έκδοση κοινής διακήρυξης των επιχειρηματιών.

    [21] TΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε τρία πρώην μέλη της μυστικής αστυνομίας "Σιγκουρίμι" ως ύποπτα για τη βομβιστική επίθεση σε σούπερ μάρκετ των Τιράνων,που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 30.Η αστυνομία της γειτονικής χώρας δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη σύλληψη των τριών ατόμων,αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατηγορία,που αποδίδεται και στους τρείς είναι ότι συνεργάζονταν με τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ,με αφορμή τη βομβιστική επίθεση,την πρώτη που σημειώθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα τα τελευταία 50 χρόνια,η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό.Ομως,άνδρες της εισέβαλαν στα γραφεία της ανεξάρτητης εφημερίδας "Κοχα Γιόν" και συνέλαβαν εκδότες και δημοσιογράφους,συνολικά 33 εργαζόμενους.Αφού τους μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα τους ανέκριναν σχετικά με την έκρηξη και ύστερα απο λίγες ώρες τους άφησαν ελεύθερους.

    Με γραπτή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα τονίζουν ότι η χθεσινή έκρηξη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας που στρέφεται κατα της ελευθεροτυπίας στην Αλβανία.

    Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας θεωρεί την επίθεση ως "πράξη πολιτικής τρομοκρατίας που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της χώρας ενόψει των γενικών εκλογών".Ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατήγγειλε ευθέως,ότι πίσω απο την βομβιστική ενέργεια κρύβεται η "Σιγκουρίμι".

    Ολα τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την έκρηξη ως "βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 27 February 1996 - 12:44:47