Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 22 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Σ. Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [02] ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο Χ.ΚΟΛ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [07] "ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΣΚΟΠΙΜΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΝ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ

  • [08] ΜΠΙΚΑΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [09] ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [10] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

  • [11] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  • [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

  • [13] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΈΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

  • [14] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [15] ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [16] ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [17] ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

  • [18] ΕΡΜΠΑΚΑΝ : "ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ"


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [19] ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

  • [21] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 5ης ΛΕΩΦΟΡΟΥ

  • [22] "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΑΧΕΠΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [23] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΜΠΛ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Σ. Κουζινόπουλου)

  • [26] “Η ΡΩΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ” ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στο σκοτάδι κινούνται ακόμη οι έρευνες για την έκρηξη (μυστήριο} που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε βαγόνι που βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με το γενικό αστυνομικό διευθυντή υποστράτηγο Γίαννη Καρακωντίνο μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού .

    Το πρωί εγινε και δεύτερη αυτοψία στο χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη από άνδρες του τμηματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και δύο αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που έφθασαν από την Αθήνα χθες το βράδυ για να βοηθήσουν στις έρευνες αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί τίποτα. Οι αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι η έκρηξη οφείλεται μάλλον σε εκρηκτικό μηχανισμό και πιθανολογουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια αλλά μέχρι τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθήνη .Επίσης δεν διαποστώθηκε αν ο μηχανισμός αυτός τοποθετήθηκε εκτός Ελληνικού εδάφους η στη χώρα μας.

    Στο βαγόνι που σημειώθηκε η έκρηξη και ενα αλλό είχαν έρθει νωρίτερα από τη Βουλγαρία και βρισκόταν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Στρυμώνα. Εκει προστέθηκαν στην υπ αριθμόν 7633 επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Σόφια- Θεσσαλονικη

    [02] ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο Χ.ΚΟΛ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Γεύμα εργασίας παραθέτει αυτή την ώρα ο γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.Ο Πρωθυπουργός έφθασε το πρωί στη Βόννη και στις 12 τοπική ώρα τον υποδέχθηκε στην καγκελαρία ο Χέλμουτ Κόλ.Ακολούθησαν δίωρες συνομιλίες ,κατα τις οποίες ο κ.Σημίτης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση των βραχονησίδων και για την επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο.Ο κ.Σημίτης ζήτησε ακόμη να αναγνωριστούν τα σύνορα της Ελλάδας ώς εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δεσμευθούν τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. για την αλληλεγγύη.

    Στο μεταξύ, στη Γερμανία διαμορφώνεται κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων στην ελληνοτουρκική διένεξη.Μετά τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Λάμερς και ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Φρίντμπερτ Πφλίγκερ αλλά και ο σοσιαλδημοκράτης Καρστεν Φογκτ δήλωσαν ότι κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. δικαιούται της αλληλεγγύης των υπολοίπων χωρών.Υπογράμμισαν ακόμη,και αυτό είναι το σημαντικό, ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι νομικά ισχυρότερη εκείνης της Τουρκίας.

    Οι δύο βουλευτές δήλωσαν επίσης ότι "χαιρετίζουν την επίσκεψη tou Πρωθυπουργού Σημίτη " τον οποίο χαρακτήρισαν "δεδηλωμένο Ευρωπαίο,στις επιδιώξεις του οποίου εντάσσονται η μειώση της γραφειοκρατίας, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας" και πρόσθεσαν ότι "με τον Σημίτη θα εμβαθύνει περισσότερο η ένταξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

    [03] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Με επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα στη Σόφια. Σήμερα το πρωί είχε συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του Λιομπομίρ Νάτσεφ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών τέθηκε η υπογραφή ενός εκτελεστικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για την κοινή καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ένα θέμα για το οποίο τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης των δύο χωρών συνεργάσθηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και στη κοινή αντιμετώπιση του εγκλήματος στην Ευρώπη που δεν γνωρίζει σύνορα.

    Ο κ. Γείτονας συναντήθηκε χθες και συνομίλησε με τον Πατριάρχη της Βουλγαρίας Μάξιμο. Η Βουλγαρία που ως γνωστό έχει θέσει υποψηφιότητα για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η μόνη πρώην κομμουνιστική χώρα των Βαλκανίων με ένα ξεκάθαρο και έντονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις πρώτες συνομιλίες που είχε εκεί και την αισιοδοξία του για μία νέα ώθηση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, ενώ υπογράμισε στους Βουλγάρους τις κοινές αξίες και στόχους που διέπουν τους δύο λαούς.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Γείτονας δίνει συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ επισκέφθηκε το πρωί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

    Την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής μεταξύ όλων των κομμάτων με στόχο την πανεθνική συνδιάσκεψη επεσήμανε εξάλλου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ομιλία του κατά την έναρξη Ημερίδας Εθνικών Θεμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    Υπογράμμισε δε τους δεσμούς αίματος που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σύντομα θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να δικαιωθεί ο Κυπριακός Ελληνισμός.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Jymstamt|poukor ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το 1996 πρέπει να εκδηλωθεί το ευρύτερο δυνατό φάσμα πρωτοβουλιών της Κύπρου και της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Υπογράμμισε δε ότι είναι απαραίτητο να τονιστεί ο διεθνής χαρακτήρας του Κυπριακού, "ότι είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ότι "όσο το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό τόσο είναι εκτεθειμένη η διεθνής κοινότητα".

    [06] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου όπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν. Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στο θώρακα και κινησιοθεραπείας ενώ σήμερα ο κ. Παπανδρέου εμφάνισε μια πολύ καλή κλινική εικόνα και ήταν αρκετά ευδιάθετος.

    Αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο εξόδου του ασθενή από το Ωνάσειο οι θεράποντες ιατροί δηλώνουν ότι προτού αποφασιστεί η έξοδος του κ. Παπανδρέου θα υποβληθεί σε δοκιμασίες ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της αναπνευστικής και καρδιακής του λειτουργίας ενώ θα γίνει και δοκιμαστική χρήση της φίστουλας ώστε να διευκολύνεται η αιμοκάθαρση.

    Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης εξερχόμενος από το Ωνάσειο δήλωσε ότι είχε με τον κ. Παπανδρέου μια συζήτηση για διάφορα πολιτικά θέματα.

    [07] "ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΣΚΟΠΙΜΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΝ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗ

    "Απολύτως ψευδές" και "εμφανώς σκόπιμο" χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας το δημοσίευμα της εφημερίδα "Το όνομα" σύμφωνα με το οποίο ο κ.Λαλιώτης έλαβε προμήθειες ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για το έργο του αεροδρομίου των Σπάτων.

    "Η αγωνιστική πορεία και το ήθος του κ. Λαλιώτη είναι γνωστά. Η θητεία του στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είναι αντάξια της πολύχρονης και σημαντικής πολιτικής παρουσίας του. Εχει επιτελέσει σημαντικό έργο, έργο συνώνυμο της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Προειδοποίησε ακόμη ότι "ο σκοτεινός λόγος και η ύποπτη γραφή" δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι "τώρα που η σκευωρία αποκαλύφθηκε, η σκανδαλολογία επιστρέφει ως "μπούμερανγκ" στους νοσηρούς εμπνευστές της".

    Ο Υπουργός Τύπου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι "θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την προσπάθεια αμαύρωσης ενός κρυστάλλινου", όπως είπε, "έργου από ανθρώπους και μηχανισμούς ριζωμένους στο σκοτάδι και τη λάσπη".

    "Η κυβέρνηση τέτοιες συκοφαντίες τις καταδικάζει και tir παραδίδει στη χλεύη όλων των πολιτών" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [08] ΜΠΙΚΑΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Δεν υπάρχει κανένα νεότερο και επίσημο στοιχείο στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αναγνώριση των Σκοπίων από τη Σερβία με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Μπίκας, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αναμένεται μέχρι το Σάββατο η αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'', αλλά και ως κρατική συνέχεια από το 1944 που συνεδρίασε το Εθνικό Αντιφασιστικό Συμβούλιο και ως ''Μακεδονική'' οντότητα.

    Όπως είπε ο κ.Μπίκας, τα δημοσιεύματα αυτά συνιστούν επανάληψη παλαιότερων πληροφοριών.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνοτουρκικών υποθέσεων πρέσβης κ.Σαββαϊδης έχει επαφές σήμερα με τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ.Κάβανο με αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το θέμα της ΙΜΙΑΣ. Χθες ο κ.Σαββαϊδης είχε συνάντηση με το διευθυντή του βρεττανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κριν Στόουν για τα ίδια θέματα.

    Εξάλλου, αναμένεται στην Αθήνα στις 29 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ξαβιέ Σολάνα, ενώ στις 28 του ίδιου μήνα θα βρίσκεται ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό κ.Ντι Ρομπέρτο.

    Τέλος, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητηθούν το Γιουγκοσλαβικό, ευρωπαϊκά θέματα, όπως η συμφωνία σύνδεσης της Σλοβακίας καθώς και η συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας και χωρών ΑΣΕΑΝ που θα πραγματοποιηθεί στη Μπανγκογκ στις 1 και 2 Μαρτίου, όπου θα παραστεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

    [09] ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    "Νομίζω ότι κατά την πρόσφατη κρίση στην Ιμια η Ελλάδα τήρησε μια πολύ θετική στάση. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη γιατί έχει πολλές πιθανότητες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει". Τα παραπάνω δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Γκάρεθ Εβανς, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συμβουλίου. Παράλληλα ο κ.Εβανς επανέλαβε την υποστήριξη της αυστραλιανής πολιτείας στις ελληνοκυπριακές θέσεις για το Κυπριακό και υποσχέθηκε να θέσει στον ΟΗΕ θέμα καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις 2 Μαρτίου, ενώ ανάλογες επαφές είχαν οι εκπρόσωποι της ομογένειας και με στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ.Καρδαμίτση, Παπαδημητρόπουλο, Ιασονίδη και Γιαννούδη από tg Μελβούρνη, Βερζάγια, Κωνσταντί-νου και Δανάλη από το Σίδνεϊ και Σούστα από την Αδελαΐδα, συζήτησε επίσης με τον κ.Εβανς για τα υπόλοιπα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο Σκοπιανό, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "δεν αλλάζει τίποτε", και ότι στην Καμπέρα θα λειτουργήσει διπλωματικό γραφείο της ΠΓΔΜ. Απαντώντας, δε, στις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για ενδεχόμενο διεξαγωγής ανθελληνικής προπαγάνδας, είπε ότι αν σημειωθούν παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων θα υπάρξουν κυρώσεις.

    Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ.Εβανς υπογράμμισε ότι η στάση της Αυστραλίας είναι γνωστή και ξεκάθαρη, ότι υποστηρίζει τη l|mg νόμιμη κυβέρνηση, τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, για επίλυση του προβλήματος, καταδικάζει την τουρκική αδιαλλαξία και ζητά την αποστρατικοποίηση του νησιού. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να θέσει σε ειδική σύσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη θέμα καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα.

    Με την ευκαιρία των ομοσπονδιακών εκλογών της 2ης Μαρτίου η ελληνική αντιπροσωπεία είχε επαφές και με ανώτατα στελέχη της αντιπολίτευσης και ειδικότερα με τον σκιώδη υπουργό Μετανάστευσης, Τζιμ Σορτ, ο οποίος είπε ότι αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την Εργατική Κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά, δε, στον χαρακτηρισμό της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ ο κ.Σορτ είπε ότι οι πολιτειακές κυβερνήσεις θα είναι ελεύθερες να επιλέγουν την ονομασία που επιθυμούν: "Μακεδονική " ή "Σλαβομακεδονική".

    Σύμφωνα με τον κ.Σορτ πολύ σύντομα θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί των ελληνικών εθνικών θεμάτων και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και υποψήφιο πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κ.Τζον Χάουαρντ.

    [10] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Την κατανόησή του για τις ανησυχίες των Καναδών ελληνικής καταγωγής στο ζήτημα της κρίσης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λόιντ Αξγουόρθι σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, το οποίο έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την ενημέρωση της καναδικής κοινής γνώμης όσον αφορά στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στη δημιουργία της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια. Παράλληλα, ο κ.Αξγουόρθι ανακοίνωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι "θα μεταφέρει τις ανησυχίες του Καναδά για τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας". Στο πλαίσιο της συνάντησης η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε στον Καναδό υπουργό μνημόνιο με τις ελληνικές θέσεις και το ιστορικό της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "όπως ορίζει το άρθρο 2 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η wq^sg βίας δεν αποτελεί τρόπο επίλυσης των προβλημάτων", προσθέτοντας ότι "ο Καναδάς πιστεύει ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και μέσω της διπλωματικής οδού", ότι η χώρα του υποστηρίζει "τη νομιμότητα και το απαραβίαστο των διεθνών συνθηκών", καθώς και ότι "τα διεθνή σύνορα πρέπει να γίνονται σεβαστά".

    Απαντώντας ο Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, Βασίλης Κατσαμπάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε το μνημόνιο καθώς και για τη στάση του για το θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές Ελένη Μπακοπάνου και Γιάννη Κάννη για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν προς ενημέρωση της καναδικής κυβέρνησης επί του θέματος.

    Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο του Κεμπέκ, Σωτήρης Αντύπας, απαντώντας με τη σειρά του στον Καναδό υπουργό Εξωτερικών είπε ότι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι του Κεμπέκ θα συνεχίσουν ma αγωνίζονται για την ενότητα του Καναδά, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να προωθεί την ειρηνική επίλυση διεθνών υποθέσεων, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, Κωνσταντίνος Γεωργουλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενότητα των Ελληνοκαναδών στην υποστήριξη των ελληνικών θεμάτων στον Καναδά.

    [12] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους στις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, καθώς και μεγάλη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις τους αντιμετώπισαν σήμερα οι Θεσσαλονικείς, λόγω της πρωτοφανούς συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων της πόλης στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα στους κλάδους της βιομηχανίας και των συγκοινωνιών η συμμετοχή σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλία Κοντόπουλο, ήταν καθολική.

    Συγκεκριμένα εκτός λειτουργίας τέθηκαν το πρωί οι βιομηχανίες ΜΕΛ, ΕΛΕΝΙΤ, ΒΑΛΚΑΝ EXPORT, η Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών, η Good Year, η ΕΚΟ, τα χαλυβουργεία, η ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕΝ, Σουρλόπουλος, Πολιτσίδης, ενώ στην Αγνό, την Χένιγκερ και τις Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος. πραγματοποιήθηκε τετράωρη στάση εργασίας. Επίσης, η συμμετοχή των εργαζομένων στους οργανισμούς κοινής ωφελείας (Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ) ξεπέρασε συνολικά το 70%.

    Καθολική υπήρξε η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες επικράτησε κυκλοφοριακό χάος, ενώ το κοινό υπέστη μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις του. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δεν κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης κανένα λεωφορείο, ούτε καν με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

    Ταλαιπωρία υπέστη, όμως, και το επιβατικό κοινό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, καθώς το πρωί οι αμαξοστοιχίες από Θεσσαλονίκη και Αθήνα ακινητοποιούνταν στο Πλατύ Ημαθίας, λόγω της διακοπής λειτουργίας του σταθμού Κατερίνης. Σύμφωνα, όμως, με το γραφείο κίνησης του σταθμού Θεσσαλονίκης, από τις 12 περίπου το μεσημέρι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και τα δρομολόγια διεξήχθησαν χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις στην Κατερίνη. Η συμμετοχή των εργαζομένων στον ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το σωματείο τους δεν ξεπέρασε το 35%, στην κεντρική, όμως, και νότια Ελλάδα τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα. Αντίθετα, χαμηλή, σχεδόν μηδαμινή, ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων της πόλης, γεγονός που το Εργατικό Κέντρο αποδίδει στη διαφωνία της ΕΣΑΚ-Σ στην απόφαση της διοίκησης του Κέντρου να μην πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που δεν διοργανώθηκε ανάλογη πορεία στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον κ.Κοντόπουλο οφείλεται σε συνειδητή επιλογή της διοίκησης του Κέντρου να βρεθεί με όλα τα στελέχη της στους χώρους εργασίας για μια πιο ουσιαστική συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων. Παρόλα αυτά με πρωτοβουλία ορισμένων σωματείων πραγματοποιήθηκε πορεία από το Εργατικό Κέντρο μέχρι τον S}mdeslo Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, χωρίς όμως να ζητηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου, ούτε να επιδοθεί ψήφισμα.

    Στην απεργία συμμετείχε επίσης σημαντικό μέρος των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απασχολείται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ την ηθική συμπαράστασή του εξεδήλωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπάγεται σε ΕΔΕΘ-ΑΔΕΔΥ.

    [13] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 5.05΄ το πρωί στην περιοχή τις Πτολεμαϊδας οι σεισμογράφοι του εργαστηρίου γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ο καθηγητής της σεισμολογίας κ Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπενθύμισε ότι σεισμός του ιδίου μεγέθους σημειώθηκε και την Κυριακή και επισήμανε ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς η περιοχή είναι μέτριας σεισμικότητας και δεν υπάρχει συνηθισμένη σεισμική ακολουθία. Ο κ Παπαζάχος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον νομάρχη Κοζάνης κ. Πασχάλη Μητλιάγκα και τόνισε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι μένουν σε παλιά σπίτια

    [14] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΈΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

    Τρία ελληνικά χωριά κατορθώνουν , χρόνια τώρα, και επιβιώνουν στη Μέση Ανατολή και την Λιβύη διατηρώντας την ελληνική γλώσσα τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις πολλών δεκαετιών.Πρόκειται για το Χαμιντιέ της Συρίας, το Ελμίνα κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου και το Σούσα της Λιβύης.

    Όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας "Μακεδνός" κ Δημήτρης Αλεξάνδρου, που πρόκειται να επισκεφτεί το Χαμιντιέ, στις αρχές Ιουλίου, μαζί με πολυμελή αποστολή, οι 4.500 κάτοικοι του χωριού είναι κρητικής καταγωγής των οποίων τους προγόνους εγκατέστησε εκεί ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ ο Β΄το 1893.

    "Οι κάτοικοι του Χαμιντιέ μπορεί να μην γνωρίζουν ελληνική γραφή και ανάγνωση αλλά γι αυτούς η πρώτη γλώσσα είναι η ελληνική. Διατηρούν τα ήθη τα έθιμα και τα τραγούδια του 1890 και πιο παλιά ακόμη. Είναι φτωχοί , φιλήσυχοι , φιλόξενοι και ζουν αδελφωμένοι με τους Άραβες. Γι αυτό και χαίρουν εκτίμησης" επισημαίνει ο κ Αλεξάνδρου.

    Ο πρόεδρος του "Μακεδνού" που δεν παύει να αναζητά Έλληνες σε κάθε γωνιά της γής, αναφέρει ότι υπάρχει και άλλο χωριό στη Συρία σε διαφορετική περιοχή από το Χαμιντιέ, όπου το ένα τρίτο των κατοίκων είναι Έλληνες.

    Όσον αφορά τα χωριά Ελμίνα του Λιβάνου και Σούσα της Λιβύης, ο κ Αλεξάνδρου έχει έγκυρες πληροφορίες ότι είναι ελληνικά από άτομα που τα επισκέφτηκαν. Ο ίδιος δεν τα έχει γνωρίσει από κοντά μέχρι στιγμής ώστε να αποκτήσει προσωπική εμπειρία και πρωτογενείς πληροφορίες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ Αλεξάνδρου έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα τα Ιμαλάια, όπου γνώρισε από κοντά του Καλάνς-Πατάνς, απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τους Έλληνες της Βιέννης, της Κάτω Ιταλίας στα χωριά Γκαλιτσιανό και Ρέτζιο της Καλαβρίας, της Ρουμανίας και της Κορσικής.

    Το φετινό πρόγραμμα του "Μακεδνού" περιλαμβάνει ένα ταξίδι στη Ρουμανία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στον χώρο όπου ξεκίνησε ο ξεσηκωμός του Γένους το 1821, με την συμμετοχή των Ρουμανικών αρχών. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Ρουμανία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο Πλοέστι όπου θα στηθεί και αναμνηστική στήλη του "Μακεδνού" αφιερωμένη τον ελληνισμό της περιοχής.

    Τα επόμενα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου στο Χαμιντιέ της Συρίας και στα τέλη Αυγούστου στην Ίμβρο και την Τένεδο όπου οι εναπομείναντες 300 Έλληνες κατορθώνουν και επιβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες

    [15] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα το προσχέδιο κατασκευής αγωγού πετρελαίου, ο οποίος μέσω της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της απογευματινής σκοπιανής εφημερίδας "Βέτσερ", την ετοιμασία του σχεδίου, το κόστος το οποίου upokoc_fetai στα 825 εκατ. δολάρια, ανέλαβε η Σκοπιανο-Αλβανο- Βουλγαρική κοινοπραξία "AMBO" με έδρα τις ΗΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή αγωγού μήκους 907 χιλιομέτρων με δυνατότητα ημερήσιας μεταφοράς 750.000 βαρελιών πετρελαίου.

    Τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Πολεοδομίας και Ανοικοδόμησης της ΠΓΔΜ, προχώρησαν στη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας από την κατασκευή του αγωγού.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πρώτες εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, η κατασκευή του αγωγού θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των τριών βαλκανικών χωρών. Συγκεκριμένα, με την βοήθεια του πετρελαιαγωγού, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, θα διευκολύνουν την προμήθεια της αγοράς τους με πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα εισπράττουν και τα τέλη εκμετάλλευσης του πετρελαίου από τις χώρες της Ευρώπης.

    [16] ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ο Σέρβος Προεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενδέχεται να επισκεφθεί τα Σκόπια και να συναντηθεί με τον Κίρο Γκλιγκόροφ.Την πληροφορία μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Α- 1 ,αλλά δεν επιβεβαιώθηκε απο την σκοπιανή κυβέρνηση.Πάντως, το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Μιλόσεβιτς τα Σκόπια ενισχύει την άποψη ότι επίκειται η αναγνώριση της ΠΓΔΜ απο την Ο.Δ.της Γιουγκοσλαβίας,κάτι άλλωστε που συζήτησε μόλις πρίν τρείς ημέρες η αντιπροσωπεία του σοσιαλιστικού κόμματος των Σκοπίων στο Βελιγράδι.

    Σήμερα εξάλλου αναμένεται στα Σκόπια ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου,του οποίου η επίσκεψη συνδυάζεται και αυτή με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.Στα Σκόπια πιστεύουν ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει το Βελιγράδι και ελπίζουν ότι θα γίνει η αναγνώριση αυτή "με το συνταγματικό όνομα" επειδή η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας πιστεύει ότι με την κίνησή της αυτή θα κερδίσει την αναγνώριση απο τα Σκόπια,ότι αυτή αποτελεί την ιστορική και πολιτική συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας.

    Ενώ συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Τσερβένκοφσκι

    [17] ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σε μακρά προεκλογική περίοδο φαίνεται ότι εισέρχονται τα Σκόπια μετά την απόφαση τού Φιλελεύθερου κόμματος να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.Το Φιλελεύθερο κόμμα ,για πρώτη φορά, δεν συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό,παρα τις σχετικές εκκλήσεις του Προέδρου Γκλιγκόροφ,οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν απο τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Στη χθεσινή έναρξη της συζήτησης στη Βουλή οι Φιλελεύθεροι τόνισαν ότι "δεν υφίσταται πλέον ο εκλογικός συνασπισμός και εξαπατούνται οι εκλογείς γιατί ψήφισαν τον συνασπισμό στο σύνολό του". Υπογράμμισαν μάλιστα την πρόθεσή τους να συγκεντρώσουν ,μαζί με τα άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης,τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών των πολιτών (150.000 σύμφωνα με το Σύνταγμα) ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    Πολιτικοί παρατηρητές επεσήμαναν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον ακατόρθωτο και η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μια πορεία,το τέλος της οποίας θα είναι η διεξαγωγή των εκλογών.

    Η αστάθεια αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει και τις συνομιλίες Ελλάδος- Σκοπίων,για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας,στο πλαίσιο της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξαιτίας της αστάθειας αυτής υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το τέλος του μηνός συνάντηση των δύο αντιπροσωπεών στη Νέα Υόρκη.

    [18] ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

    Σε εφαρμογή τέθηκε την περασμένη Παρασκευή το Πρωτόκολλο που υπέγραψαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την καλύτερη εφαρμογή της Ενδιάμεσης συμφωνίας, γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια". Το Πρωτόκολλο καθορίζει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της αξίας της βίζας εισόδου των Ελλήνων και σκοπιανών πολιτών στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση της αξίας της βίζας από τις 5.000 στις 1.000 δραχμές την ίδια μέρα είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αριθμού των σκοπιανών επιβατών που πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναγγελία για την έναρξη της έκδοσης της βίζας από τα Γραφεία συνδέσμου στην Αθήνα και τα Σκόπια.

    [19] ΕΡΜΠΑΚΑΝ : "ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ"

    Ο ηγέτης των Τούρκων ισλαμιστών Νετσμεντίν Ερμπακάν επανέλαβε τη θέση του ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις αποφάσεις της 6ης Μαρτίου 1995" είπε ο Ερμπακάν,σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουρριέτ"."Θα καλέσουμε τους εταίρους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συζητήσουμε μαζί την αναθεώρηση της συμφωνίας."

    Ο ισλαμιστής ηγέτης είχε εκφράσει αντιευρωπαϊκές απόψεις και πρίν απο τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου,απο τις οποίες το κόμμα της Ευημερίας ανέδείχθη πρώτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία.Αμέσως μετά τις εκλογές,όμως, είχε κάνει "στροφή 180 μοιρών" και τόνιζε ότι δεν αμφιασβητεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ε.Ε.Τώρα, που κατα πάσα πιθανότητα θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, επανέρχεται στις αρχικές απόψεις και θέσεις,γεγονός που ανησυχεί ιδιάιτερα τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία.,


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [20] ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    "Νομίζω ότι κατά την πρόσφατη κρίση στην Ιμια η Ελλάδα τήρησε μια πολύ θετική στάση. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη γιατί έχει πολλές πιθανότητες, είναι σχεδόν b]baio ότι θα κερδίσει". Τα παραπάνω δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Γκάρεθ Εβανς, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συμβουλίου. Παράλληλα ο κ.Εβανς επανέλαβε την υποστήριξη της αυστραλιανής πολιτείας στις ελληνοκυπριακές θέσεις για το Κυπριακό και υποσχέθηκε να θέσει στον ΟΗΕ θέμα καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις 2 Μαρτίου, ενώ ανάλογες επαφές είχαν οι εκπρόσωποι της ομογένειας και με στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ.Καρδαμίτση, Παπαδημητρόπουλο, Ιασονίδη και Γιαννούδη από τη Μελβούρνη, Βερζάγια, Κωνσταντίνου και Δανάλη από το Σίδνεϊ και Σούστα από την Αδελαΐδα, συζήτησε επίσης με τον κ.Εβανς για τα υπόλοιπα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο Σκοπιανό, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "δεν αλλάζει τίποτε", και ότι στην Καμπέρα θα λειτουργήσει διπλωματικό γραφείο της ΠΓΔΜ. Απαντώντας, δε, στις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για ενδεχόμενο διεξαγωγής ανθελληνικής προπαγάνδας, είπε ότι αν σημειωθούν παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων θα υπάρξουν κυρώσεις.Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ.Εβανς υπογράμμισε ότι η στάση της Αυστραλίας είναι γνωστή και ξεκάθαρη, ότι υποστηρίζει τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση, τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, για επίλυση του προβλήματος, καταδικάζει την τουρκική αδιαλλαξία και ζητά την αποστρατικοποίηση του νησιού. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να θέσει σε ειδική σύσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη θέμα καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα.

    [21] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Την κατανόησή του για τις ανησυχίες των Καναδών ελληνικής καταγωγής στο ζήτημα της κρίσης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λόιντ Αξγουόρθι σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, το οποίο έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την ενημέρωση της καναδικής κοινής γνώμης όσον αφορά στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στη δημιουργία της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια. Παράλληλα, ο κ.Αξγουόρθι ανακοίνωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι "θα μεταφέρει τις ανησυχίες του Καναδά για τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας". Στο πλαίσιο της συνάντησης η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε στον Καναδό υπουργό μνημόνιο με τις ελληνικές θέσεις και το ιστορικό της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    [22] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 5ης ΛΕΩΦΟΡΟΥ

    Θετική είναι η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης να παραβρεθούν ως τελετάρχες στην καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση της 31ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν για την ep]teio της 25ης Μαρτίου. Η μόνη απάντηση που εκκρεμεί είναι εκείνη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς, στον οποίο έχει αποσταλεί ανάλογη πρόσκληση.

    [23] "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΑΧΕΠΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ

    Θερμές ευχαριστίες προς την ΑΧΕΠΑ και τα μέλη του Κογκρέσο που καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση του ψηφίσματος για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος απηύθυνε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ανδρέας Ιακωβίδης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η ΑΧΕΠΑ προς τιμήν του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ο κ.Ιακωβίδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για το συνεχές προσωπικό ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό και την πρόσφατη ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προώθηση του προβλήματος.

    Καταλήγοντας ο Κύπριος πρέσβης κάλεσε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα φίλα προσκείμενα μέλη του Κογκρέσου και την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσουν να παρέχουν την υποστήριξή τους για επίλυση του προβλήματος.

    [24] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

    Διεθνές Συνέδριο για την Νέα Ελληνική Γλώσσα διοργανώνει το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικό από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουνίου. Σκοπός του συνεδρίου είναι να παράσχει την ευκαιρία σε όσους ασχολούνται με τη διδασκαλία-εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ξένους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον χώρο, για τις έρευνες που διεξάγονται και για τις νέες προσεγγίσεις διδασκαλίας σύγχρονων γλωσσών και τις πρακτικές εφαρμογές τους με έμφαση στην ελληνική γλώσσα.

    [25] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΜΠΛ

    Ακαδημαϊκή συζήτηση με θέμα "Τα νησιά του Αιγαίου και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις" διοργανώνει την Κυριακή το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τεμπλ στις ΗΠΑ. Ομιλητές θα είναι οι κοινωνιολόγοι δρ.Μαρία Γκάση και Κυριάκος Κοντόπουλος, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, δρ.Ακης Καλαϊτζίδης, του πανεπιστημίου του Τεμπλ, και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του La Salle, δρ.Κορνηλία Τσακιρίδου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Σ. Κουζινόπουλου)

    [26] “Η ΡΩΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ”

    Να συμπεριληφθούν και οι Ελληνες της Ρωσίας στην κατηγορία των λαών που καταδιώχθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ενωση απο το σταλινικό καθεστώς, ζητά η Ενωση των Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, προβάλοντας και σειρά άλλων αιτημάτων, όπως είναι η βοήθεια προς τους Ελληνες εκείνους που λόγω των πολεμικών γεγονότων αναγκάσθηκαν να γίνουν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τις εστίες τους, καθώς επίσης και η βελτίωση της συνταξιοδότησης.

    Στο διάστημα της σταλινικής περιόδου, η ελληνική εθνική μειονότητα στην πρώην ΕΣΣΔ γνώρισε εκκαθαρίσεις ΄που απέβλεπαν στον αφανισμό της. Το 1938, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, οι εκκλησίες και εξορισθηκε σχεδόν όλη η ελληνική διανόηση. Την ίδια περίοδο, οι Ελληνες της περιοχής Μαριούπολης εκτοπίσθηκαν στο Αρχαγγέλσκ και τη Σιβηρία με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος. Οι διώξεις συνεχίσθηκαν τα επόμενα χρόνια και κορυφώθηκαν το 1949 όταν με εντολή του Μπέρια, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες που κατοικούσαν στις ακτές του Εύξεινου Π¨οντου, εκτοπίσθηκαν ομαδικά στις στέπες του Καζακστάν και της Κεντρικής Ασίας.

    Στο σχετικό ρωσικό νόμο για την αποκατάσταση των εθνοτήτων που υπέστησαν διώξεις, και το οποίο ψηφίσθηκε πριν πέντε χρόνια, στις 26 Απριλίου 1991, υπάρχει ένα σημείο που λέει ότι πρέπει να εκδοθεί ειδική πράξη ξεχωριστά για τον κάθε ένα απο τους καταδιωγμένους λαούς την περίοδο του σταλινισμού. Μέχρι σήμερα, τέτοια διατάγματα που προβλέπουν ορισμενες διευκολύνσεις και προνόμια, εκδόθηκαν μόνο για έξι απο τους ένδεκα λαούς που κατοικούν στα εδάφη της Ρωσίας, ενω δεν εκδόθηκε ακόμη το Διάταγμα για την αποκατάσταση του ελληνικού πληθυσμού.

    “Εχουμε τη γνώμη, ότι ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που απεκατεστησε μόνο μερικούς απο τους εκδιωγμένους λαούς, δημιουργεί μ΄αυτό τον τρόπο εστίες δυσαρέσκειας σε πολλές περιοχές της χώρας”, είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας Γκιόργκι Μελανιφίδη. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπογραφούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα διατάγματα για την αποκατάσταση όλων των λαών που καταδιώχθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Μελανιφίδης, υπογράμμισε ότι ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον ελληνισμό της Ρωσίας, είναι αυτό της τακτοποίησης των Ελλήνων προσφύγων που κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της Ρωσίας απο άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, λόγω του εμφυλίου πολέμου που υπήρχε εκεί.

    Ο αντιπροεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας, έφερε το παράδειγμα της Απχαζίας,όπου η ελληνική διασπορά στην ουσία διαλύθηκε. Ενα μεγάλο μέρος των Ελλήνων σ΄αυτή τη Δημοκρατία, που γνώρισε όλη τη φρίκη της σύγκρουσης ανάμεσα στιςε διάφορες εθνότητες, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, ενω οι χιλιάδες των Ελλήνων της Απχαζίας βρέθηκαν στη Ρωσία και οι περισσότεροι απο αυτούς δεν τακτοποιήθηκαν ακόμη.

    Επίσης, οσον αφορά τη Γεωργία, πάνω απο τους μισους απο τα 100.000 μέλη που αριθμούσε η εκεί ελληνική κοινότητα, έφυγαν στην Ελλάδα ή τη Ρωσία. “Πρόκειται για ανθρώπους που αναγκαστικά έγιναν μετανάστες και οικονομικοί πρόσφυγες και η τύχη τους μας απασχολεί επίσης πολύ σοβαρά”, λέει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας. Αναφέροντας ότι γίνονται ενέργειες απο την Ενωση για την παραχώρηση σ΄αυτούς τους ανθρώπους κρατικών πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους για την ανέγερση κατοικιών στη Ρωσία.Καθώς επίσης και η παροχή διευκολύνσεων στο φορολογικό σύστημα στην περίπτωση που αποφασίσουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Στη διάρκεια του 1995, μόνο στην κεντρική Ρωσία, μετανάστευσαν πάνω απο 100 ελληνικές οικογένειες απο την Τσετσενία. Για ορισμένο χρονικό διάστημα, ζούσαν σε ένα πρεβαντόριο στην πόλη Μινεράλνιγιε Βόντι. Για τη διαμονή τους εκεί, πλήρωνε η Ενωση των Ελληνικών Συλλόγων, κι ένα μέρος η ελληνική κυβέρνηση. “Ομως, όλοι καταλάβαιναν ότι στις οικογενειες αυτές πρέπει να δοθεί μόνιμη κατοικία και δουλειά.

    Πρέπει δε να πω ότι εδω μας βοήθησε πολύ η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μας παραχώρησε μέσα, με τα οποία αγοράσαμε επτά σπίτια, στο ελληνικό χωριό κοντά στη Σταυρούπολη, γιαυτές τις οικογένειες.Χορηγήθηκαν επίσης μέσα για την αγορά ακόμη επτά σπιτιών” παρατηρεί ο κ. Μελανιφίδης, για να προσθέσει ότι ο ελληνικός σύλλογος της Σταυρούπολης, ψάχνει τώρα για να βρει οικόπεδα για την ανεγερση των σπιτιών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σ΄αυτές τις οικογένειες είχε δοθεί η δυνατότητα να φύγουν για την Ελλάδα. Ομως, προτίμησαν να μείνουν στη Ρωσία υπο τον όρο ότι θα τους δοθεί στέγαση και δουλειά. “Η Ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα παραχωρήσει στην κάθε οικογένεια 4.000 δολλάρια για την αγορά σπιτιού και ελπίζω ότι αυτό το πρόβλημα σύντομα θα λυθεί”, τονίζει ο εκπρόσωπος των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας. Ζητωντας να υπογραφεί διακρατική συμφωνία για την παραχώρηση διπλής υπηκοότητας στους Ελληνες της Ρωσίας, που θα τους έδινε τη δυνατότητα όσοι απο αυτούς κατέφυγαν στην Ελλάδα, να επιστρέψουν πίσω.

    Ο κ. Μελανιφίδης, στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, που ενέκρινε πρόσφατα η κρατική Δούμα, για την παραχώρηση εθνικών πολιτιστικών αυτονομιών στις διάφορες εθνότητες που κατοικούν στο εδαφος της Ρωσίας.Οπως επίσης δεν συμφωνούν και άλλοι αντίστοιχοι σύλλογοι, όπως π.χ. ο Γερμανικός και ο Κορεατικός. “Η αλήθεια ειναι, συμπληρώνει, ότι η χρηματοδότηση των πολιτιστικών αυτονομιών, ανατιθεται απο αυτό το νομοσχέδιο στις κοινωνικές οργανώσεις και στα τοπικά όργανα εξουσίας, τα οποία στο μέτρο των δυνατοτήτων και της επιθυμίας τους, πρέπει να βοηθήσουν στην αναγέννηση του εθνικού πολιτισμού, της γλώσσας κλπ.

    “Θεωρούμε, ότι τέτοια σοβαρά εθνικά προβλήματα, δεν μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια των οργανώσεων, αλλα πρώτα απ΄όλα απο το κράτος”, λέει.

    Αναφερόμενος σε ένα απο τα πιο σοβαρά προβλήματα πόυ αντιμετωπίζουν οι Ελληνες που έφυγαν απο τη Ρωσία, το πρόβλημα της σύνταξης, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας, σημειώνει μεν τις σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα αυτή, απο την άλλη όμως τονίζει ότι η Ρωσία είναι διάδοχος της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία υπέγραψε τις συμβάσεις της Βιέννης του 1969 καθώς και τη Συμφωνία του Ελσίνκι, όπου τονίζεται σαφώς ότι σε περίπτωση εξόδου πολιτών της Ρωσίας σε τρίτες χωρες, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει συντάξεις ευρωπαϊκού επιπέδου. “Παρ΄όλα αυτά, σήμερα οι συντάξεις που παίρνουν οι Ελληνες της Ρωσίας που έφυγαν για μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, ισοδυναμούν με ένα έως τρία ημερομισθια αυτής της χώρας”,σημειώνει και προσθέτει : “Δεν μπορούμε να ανεχθούμες τέτοια κατάσταση. Και εαν ως το Μάϊο δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, τότε θα το θέσουμε στη Διάσκεψη για τις Ευρωπαϊκές μειονότητες και εθνικές ομάδες, έτσι ώστε η οργάνωση αυτή να υπερασπίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων σε διεθνές επίπεδο”.

    Τέλος ο κ. Μελανιφίδης, κατέληξε λέγοντας : “ Υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ρωσίας, δεν προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε επιπρόσθετα δικαιώματα και διευκολύνσεις. Φροντίζουμε πρώτα απ΄όλα για την εξασφάλιση κανονικής ζωής και δουλειάς στους Ελληνες στη Ρωσία. Μας απασχολεί πολύ το πρόβλημα της ακεραιότητας και της ισχύος της χώρας μας. Η πολυεθνικότητα, ειναι εκεινη η βάση που πάντα ενίσχυε το δυναμικό της Ρωσίας και έδινε τις μεγαλύτερτες δυνατότητες αύξησης της ισχύος του κράτους. Κι όταν βλέπουμε ότι χιλιάδες Ελληνες εγκαταλείπουν τη χώρα μας, θεωρούμε ότι η Ρωσία μ΄αυτό τον τρόπο περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητές της. Ολη η ιστορια μας έδειξε ανάγλυφα ότι όχι μόνο η Ρωσία χρειάζεται τους Ελληνες, αλλα και οι Ελληνες χρειάζονται στη Ρωσία.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 22 February 1996 - 13:29:13