Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΑΝ

  • [02] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΑΥΡΙΟ Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ" (του απεσταλμένου μας Αχιλλέα Χατζόπουλου)

  • [04] ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [05] ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [07] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [08] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [09] ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

  • [11] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

  • [13] ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΑΛΟΝΙ

  • [14] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [15] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΜΒΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Τεράστια οφέλη και για την εθνική οικονομία προβλέπουν οι ειδικοί

  • [16] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  • [17] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

  • [18] ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

  • [19] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 30% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 1995

  • [20] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ 360 ΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [21] ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [22] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [23] ΤΟ 7% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [24] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΑΝ

    "Οπου υπάρχουν προβλήματα συνόρων θα πρέπει να λύνονται πάνω στη βάση των διεθνών συνθηκών και των διαδικασιών διεθνούς διαιτησίας που προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες" δήλωσε σή lερα στις Βρυξέλλες ο Βέλγος πρωθυπουργός κ. Ντέαν μετά την συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη.

    "Ολα αυτού του είδους τα συνοριακά προβλήματα, πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, είναι πάντοτε δύσκολα προβλήματα στα οποία οι λύσεις πρέπει να δίνονται μέσω διαπραγματεύσεων. Λύσεις ειρη νικές που αρμόζουν περισσότερο στην εποχή μας παρά λύσεις που θα αναζητηθούν με τα όπλα".

    Απαντώντας ο Βέλγος πρωθυπουργός κ. Ντέαν σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν πιστεύει ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί αυτή η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στην καινούρια συμφωνία για την διακυβερνητική ο Βέλγος πρωθυπουργός απάντησε:

    "Είναι ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να συζητηθεί στη διάρκεια της διακυβερνητικής. Τα προβλήματα τίθενται όταν γίνονται συζητήσεις για την ΚΕΠΑ.

    Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Σημίτης απάντησε ότι: "μιά πολιτική ασφάλειας, μια πολιτική άμυνας, όπως είπε ο κ. Ντέαν προϋποθέτει να συμφωνήσουμε ποια θα είναι η θέση στο θέμα των συνόρων. Ποια είναι τα σύνορα, ποια η ασφάλεια, γιατί και για ποιόν"

    Σχετικά με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της κρίσης στο Αιγαίο ο κ. Σημίτης δήλωσε: "Υπάρχουν προβλήματα τα οποία τίθενται σε ότι αφορά τις σχέσεις των χωρών της ΕΕ με τρίτες χώρες και θα πρέπει να υπάρχει μιά κοινή πολιτική απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα, απέναντι στη πολιτική των τρίτων χωρών. Πιστεύω πως αυτή η ανταλλαγή είναι μια ανταλλαγή που θα βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε αυτά τα προβλήματα. Θα μπορέσουμε μαζί να εξετάσουμε τα ζητήματα που θα παρουσιαστούν, με απόψεις οι οποίες θα μπορούσα να πω ότι είναι σχεδόν κοινές".

    [02] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΑΥΡΙΟ Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στη Βόννη ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, αντιπρόεδρος της μεικτής Γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθεσεων Φριντμπερτ Πφλίγκερ δήλωσε σήμερα ότι ο κ. Σημίτης θα βρει στη Γερμανία "ανοικτές θύρες" και πρόσθεσε χαρακτηριστι κά "στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Ιμια ο πρωθυπουργός Σημίτης αξίζει υποστήριξης...".

    Ο Γερμανός βουλευτής σημειώνει επίσης ότι ο κ.Σημίτης προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση και υπογράμμισε ότι "σε πολλές δεσμευτικές από πλευράς διεθνούς δικαίου συνθήκες πιστοποιε _ται ότι τα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα.

    Για αύριο αναμένεται ότι ο κ. Σημίτης θα έχει δίωρη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ ο οποίος επιστρέφει στη Βόννη απόψε μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ" (του απεσταλμένου μας Αχιλλέα Χατζόπουλου)

    Ο Πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης στη διάρκεια της πτήσης από Αθήνα προς τις Βρυξέλλες, στο πρώτο ευρωπαϊκό του ταξίδι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "το ταξίδι του αυτό είναι πολιτικό" και καθ όρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, λέγοντας τα εξής: "Το ταξίδι μου αυτό έχει σκοπό να αποκαταστήσουμε, να προχωρήσουμε μια στενή επαφή με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να εξετάσουμε τα κοινά προβλήματα τα οποία τίθενται στα πλαίσια της Ευρωπαικής Ένωσης ιδίως τα ερωτήματα τα σχετικά με την διακυβερνητική".

    "Να συζητήσουμε τις απόψεις που έχουν οι διάφορες χώρες, ποιες γραμμές θα ακολουθήσουμε. Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα θέσουμε και το ειδικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία".

    Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό είναι ένα ταξίδι- στις Βρυξέλλες, στη Βόννη, στο Παρίσι- όχι μονάχα εθιμοτυπικό κάθε άλλο μάλιστα, τονίζοντας συγκεκριμένα: "Είναι ένα ταξίδι πολιτι κό. Είναι ένα βήμα πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε τις επόμενες ενέργειες μας και στο συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης και στη διακυβερνητική. Δημιουργούμε μια βάση για να δουλέψουμε πάνω σε αυτή την προοπτική με καλύτερες σχέσεις και με τις χώρες τις Ευρωπαικής Ένωσης και τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουμε".

    Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βέλγος Πρωθυπουργός κ.Ντεάνς. Μετά το γεύμα με το Βέλγο Πρωθυπουργό και τις συνομιλίες που θα έχουν, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Βέλγου συναδέλφου του σε αίθουσα της πρωθυπουργικής κατοικίας. Στις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Πρωθυπουργός κ.Κ.Σημ ίτης έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ.Σαντέρ και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην αίθουσα τύπου του συμβουλίου με την συμμετοχή και ξένων δημοσιογράφων.

    [04] ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Απέκλεισε αυξήσεις για το 1996 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αλλά δεσμεύτηκε ότι θα γίνει διάλογος για το θεμα αυτό, μιλώντας στους οικονομικούς ακολούθους των πρεσβειών στην Ελλάδα με θέ μα την Ελληνική εξωτερική οικονομική πολιτική.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος διαφώνησε να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις τονίζοντας ότι έτσι θα επιβαρυνθεί ο προυπολογισμός του ΙΚΑ με ταυτόχρονη αύξηση των εισ φορών του ΣΕΒ . Επιπλέον τόνισε ότι αν οι αυξήσεις δοθούν από τον κρατικό προυπολογισμό θα υπάρξει σημαντική αύξηση στα ελλείματα του κράτους.

    Οι συνταξιούχοι θα αντιδράσουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου. 0 πρόεδρος τους Διαμαντής Μαυροδόγλου τόνισε πάντως πως υπάρχει τρόπος να βρεθούν χρήματα. Η μελέτη του ΙΚΑ αναφέρει ότι για την ικανοποίηση του αιτήματος των συνταξιούχων απαιτούνται 110 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [05] ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Κορυφώθηκαν σήμερα στα Ιωάννινα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 83η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Μωραϊτης, βουλευτές και η ηγεσ ία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν την τιμή και την ακεραιότητα της χώρας εκθείασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μετά τη λήξη της παρέλασης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τόνισε δε ότι οι αρετές και οι ηρωϊσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων στο παρελθόν ισχύουν και σήμερα για να εγγυώνται την τιμή και την ακεραιότητα της χώρας. Τον συμβολισμό της ενότητας και της ανταγωνιστικότητας του Εθνους με τη σημερινή επέτειο επισήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Αναφερόμενος εξάλλoυ στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε το πρωί ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών . Ο κ. Ρίκφιντ χαρακτήρησε θετική τη συζήτηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση r ενώ χαιρέτησε το τρόπο με τον οποίο διευθέτησε η Ελλάδα την πρόσφατη κρίση. Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί πως το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο πρέπει να επακαθορισθεί , τόνισε ότι η βρετανία τάσσεται υπερ κάθε εποικοδομητικής πρότασης που θα οδηγήσει σε ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για πιό ενεργό ενδιαφέρον στην Ελληνοτουρκική κρίση.

    [07] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου όπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Σημειώνει εξάλλου ότι στο πλαίσιο της αποκατάστασης της αναπνευστικής λειτουργίας του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται η φυσικοθεραπεία στο θώρακα αλλά και η κινησιοθεραπεία. Στο μεταξύ οι θεράποντες ιατροί του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συζητούν πλέον το ενδεχόμενο εξόδου του από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνουν προβλέψεις για την ημερομηνία εξόδου.

    [08] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

    Την άποψη ότι δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για τη χάραξη ενιαίας εθνικής γραμμής στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση εξέφρασε ο πρόε δρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του από τα Γιάννενα όπου παρίσταται στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, σημείωσε ότι παρότι οι ευρωβουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης έχουν πάρει σημαν tικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης στο εξωτερικό "κανείς δε δέχτηκε να συζητήσει τα θέματα αυτά ώστε να υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή".

    [09] ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στο συνέδριο με θέμα "Ελλάδα και Βαλκάνια" που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλο νίκη στις 11 και 12 Μαρτίου. Το συνέδριο έχει ως στόχους τη διαβαλκανική πολιτική κάλυψη της επιχειρηματικής δράσης, την ανάδειξη των ευκαιριών για διεθνείς συνεργασίες , τον εντοπισμό των έργων υποδομής και των χρ ηματοοικονομικών μέσων , που θα διαμορφώσουν ένα πρόσφορο περιβάλλον για την ανάπτυξη όλων των σύγχρονων μορφών επιχειρηματικής συνεργασίας. Στο συνέδριο που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας η τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναμένεται να το παρακολουθήσουν περ…iσσότεροι από 600 Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

    Κοινή πρόθεση των οργανωτών είναι να αναδειχθεί η συνάντηση αυτή σε ένα επενδυτικό συνέδριο τύπου Νταβός που να διαμορφώνει τάσεις και κατευθύνσεις για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές aπό όλο τον κόσμο.

    [10] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κώστας Γείτονας μετά από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας Λιουμπομίρ Νάτσεφ. Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, κατά την άφιξή του στη Σόφια ο κ.Γείτονας επισήμανε πως η συμφωνία θα δώσει πρακτική δυνατότητα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήμα tος το οποίο έχει ξεπεράσει τα κρατικά σύνορα.

    Oι δυο πλευρές θα υπογράψουν το εκτελεστικό πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας που είχαν υπογράψει τα δυο υπουργεία το 1991.

    [11] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Βουλγαρίας και Σλοβακίας αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Αμυνας της Βουλγαρίας Ντιμίτα ρ Παβλόφ στη Σλοβακία μετά από πρόσκληση του Σλοβακου ομολόγου του Γιάν Σίτεκ.

    Ο κ.Παβλόφ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της βουλής Ιβάν Γκασπάροβιτς και με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Βλάντιμιρ Μέτσιαρ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Πατριάρχη της Μόσχας κ.Αλέξιο. Σε ανακοινωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής αναφέρεται ότι οι δυο εκκλησιαστικοί ηγέτες συζήτησαν "τα φλέγοντα θέματα του Χριστιανισμού ανά τον κόσμο" ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο θέμα της Ουνίας, της οποίας την ίδρυση προ 400 ετων, θα γιορτάσει η Καθολική Εκκλησία τον Ιουνιο στην Ουγγαρία.

    Στη συναντηση εξετάστηκαν ακόμη και θέματα τα οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενδέχεται να διαταράξουν την ενότητα της Ορθοδοξίας, όπως τα περί την Εσθονία και την Ουκρανία.

    [13] ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΑΛΟΝΙ

    Αδιαμφισβήτητη θεωρεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας η γνωστή φιλέλλην Αμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης κ.Καρολιν Μαλονι.

    Σε ανακοινωσή της με την οποία ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή εκστρατεία αποκατάσταση του λαθους που είχε γίνει από το υπουργειο Παιδείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, (Mew York City Board of Education) στους κατολόγους του οποίου αναφερόταν με την ονομασία "Μακεδονία" η χώρα καταγωγής μαθητών από τα Σκόπια και ως "μακεδονική" γλωσσα το σκοπιανό ιδίωμα, αντί της διεθνώς αν aγνωρισμένης ονομασίας FYROM, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική" και προσθέτει ότι "το επόμενο βήμα είναι να πείσουμε το Στέητ Ντιπαρτμεντ να αλλάξει τους χάρτες που ονομάζουν τη FYROM ως "Μακεδονία" καθώς και ανά λογους χαρτες σε εκδοσεις όπως η "Academic American Encyclopedia".

    "Πρέπει να προσπαθήσουμε έως ότου αυτοί οι οργανισμοί και όλοι οι άλλοι να αναγνωρίσουν μια για παντα ότι η Μακεδονία είναι ελληνική" καταλήγει η κ.Μαλόνεϋ.

    Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια στις 20 Δεκεμβρίου η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνη" μετά από καταγγελίες ομογενούς εκπαιδευτικου για έκδοση δύο καταλόγων από την επιτροπή ενημέρωσης και πληροφοριών του Υπουργείου Παιδείας και στους οποίους καταγραφόταν οι χώρες καταγωγής των μαθητων και των γλωσσων που μιλούν. Στους καταλόγους αναφερόταν τα Σκόπια ως "Μακεδονία", η εθνότητα των μαθητών ως "μακεδονική" και το σκοπιανό ιδίωμα ως "μακεδονική" γλώσσα. Η κινητοποίηση της ομογένειας υπήρξε άμεση και αποτελεσματική ενώ το Γραφείο Τύπου είχε απευθύνε i επιστολή διαμαρτυρίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης μόλις το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα.

    Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Νέας Υόρκης, για διόρθωση του λάθους, γνωστοποίησε στις 24 Ιανουαρίου με επιστολή του προς τον προϊστάμενο του ελληνικου Γραφείου Τύπου της Νέας Υ όρκης, ο διευθυντής του γραφείου υπηρεσιών πληροφοριών k.Wayne Trigg, αρμόδιος για τους μαθητές του Τμήματος Δημοσίων Σχολείων της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Στην απαντητική επιστολή του ο κ.Τrigg ανέφερε ότι "η διόρθωση θα γίνει στους μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών καταλογους μας και στο υλικό που το γραφείο Υπηρεσιών Πληροφοριών διανέμει στα dημόσια σχολεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης και άλλους οργανισμους που ζητουν παρόμοια στοιχεία".

    [14] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας τα Σκόπια εντός της εβδομάδας και μάλιστα με τη συνταγματική τους ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ανήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Σκοπίων Μπλαγκόγιε Φιλίποφσκι ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

    Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στα Σκόπια ο κ. Φιλίποφσκι γνωστοποίησε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς ότι η αναγνώριση θα γίνει με το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Ανέφερε ακόμη ότι η Γιουγκοσλαβία πρόκειται να αναγνωρίσει την κρατική συνέχεια των Σκοπίων από το 1944 και αντίστοιχα η ΠΓΔΜ θα αναγνωρίσει την κρατική συνέχεια τη ς Γιουγκοσλαβίας από τότε που δημιουργήθηκε το γιουγκοσλαβικό κράτος.

    Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος γνωστοποίησε εξάλλου ότι εντός των ημερών αναμένεται στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη ο Σέρβος Πρόεδρος. Την αναγνώριση των Σκοπίων εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας εντός της εβδομάδας προανήγγειλε εξάλλου και ο υπεύθυνος στο Foreign Office για την πρώην Γιουγκοσλαβία Νίκολας Μπόνσορ μετά από συνάν tηση που είχε με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Μπόνσορ δήλωσε τέλος ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αναγνωρίσει σύντομα τη Γιουγκοσλαβία υπό την προϋπόθεση να προηγηθεί η αλληλοαναγνώριση Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ.

    [15] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΜΒΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Τεράστια οφέλη και για την εθνική οικονομία προβλέπουν οι ειδικοί

    Ιδιαίτερα θετικές προοπτικές αναβάθμισης του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης σε διεθνή αερομεταφορικό κόμβο, αλλά και εξίσου σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, προδιαγράφουν τα πορίσματα της σχετικής προμελέτης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη είχε ανατεθεί το Σεπτέμβριο του 1994 από τη συγκεκριμένη Τράπεζα στην εταιρεία "Business & Project Management", η οποία συνεργάστηκε με την ειδική για θέματα αεροδρομίων βρετανική εταιρεία "W.S.Atkins International". Τη δαπάνη της εκπόνησης της προμελέτης είχε αναλάβει η Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης από κοινού με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενώ την επιστημονική μέριμνα είχαν αναλάβει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και νέος Πρόεδρος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Χρήστος Παπαγεωργίου, και ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κύρου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου είναι προτιμότερη από τη δημιουργία νέου διεθνούς αεροδρομίου σε άλλη τοποθεσία, αρκεί να υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις: ανέγερση νέου αεροσταθμού, εκτάσεως 50.000 τ.μ. μέχρι το 2010, με προβλεπόμενη περαιτέρω επέκτασή του στα 100.000 τ.μ. μέχρι το 2025, επέκταση του αεροδιαδρόμου 1028 προς τη θάλασσα, κατά 700-1000μ., η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση ειδικού συστήματος για την αντιμετώπιση της ομίχλης θα έχει ως αποτέλεσμα την δυνατότητα προσγείωσης σε αεροσκάφη όλων των κατηγοριών, ενώ παράλληλα θα επιλύει το πρόβλημα του θορύβου, το οποίο υφίστανται αρκετές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ως τρίτη αναγκαία βασική παρέμβαση κρίνεται από τους ειδικούς η δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης για 40 επιπλέον αεροσκάφη, εκτάσεως 30.000 τ.μ.

    Η λύση αυτή, όπως σημείωσε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της προμελέτης ο κ.Παπαγεωργίου, από άποψη ύψους δαπάνης δεν διαφέρει από την εναλλακτική λύση της δημιουργίας νέου διεθνούς αεροδρομίου, στην δυτική είσοδο της πόλης (από Αθήνα). Όπως μάλιστα σημείωσε, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη υπάρχουν κατάλληλες εκτάσεις για την υλοποίηση της σχετικής πρότασης. Το συγκριτικό πλεονέκτημα, όμως, της πρότασης αναβάθμισης του αεροδρομίου "Μακεδονία", όπως τονίστηκε στη συνέχεια αφορά στο μικρότερο αναγκαίο χρόνο υλοποίησής της, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη η δημιουργία νέου αεροδρομίου σε άλλη τοποθεσία θα καθυστερούσε τουλάχιστον κατά 10 έτη, σε σχέση με την αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου. Ενδιαφέρον, όμως, σύμφωνα με τους μελετητές, παρουσιάζει και η προοπτική μιας μικτής λύσης, η οποία θα συνίσταται στην αναβάθμιση του αεροδρομίου "Μακεδονία" με παράλληλη apakkotq_ysg έκτασης 10.000 στρεμμάτων για τη δημιουργία κατ'αρχήν μικρού αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας, και μετάθεση της τελικής απόφασης για μετεγκατάσταση ή περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου "Μακεδονία" για το 2025.

    Ιδιαίτερα συμφέρουσα χαρακτηρίστηκε η προτεινόμενη λύση από tom Πρόεδρο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, κ.Ανδρέα Μπούμη, και τους δύο καθηγητές από άποψη εμμέσων οφελών για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη, εκφρασμένα σε θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 2.000- 4.000 θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο πρόσθετους επιβάτες, που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με την ολοκλήρωση του έργου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μέχρι το 2010 θα υπάρξουν 5-6 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ μέχρι το 2025 η κίνηση θα υπερδιπλασιαστεί και θα ανέλθει στα 10-13 εκατομμύρια. Παράλληλα, τεράστια προδιαγράφονται τα οφέλη και για την Εθνική Οικονομία, καθώς για τα επόμενα 25 έτη λειτουργίας του ανανεωμένου αεροδρομίου τα έμμεσα οικονομικά οφέλη εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 25πλάσιο ποσό της επένδυσης.

    Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ECU (περί-που 60 δισ.δρχ.), το 30-35% των οποίων σύμφωνα με τη μελέτη μπορεί να εξασφα-λιστεί με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το 15-20% από τη συμμε- τοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και το υπόλοιπο 50% από επιδοτήσεις και ειδικό-τερα από πόρους του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης από το Σπατόσημο μέχρι το 2000.

    Πρόσθετο πλεονέκτημα της σχετικής πρότασης, σύμφωνα με τη μελέτη, αποτελεί η μεγάλη ευελιξία της σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή υλοποίησής της, καθώς, όπως σημείωσε ο Παπαγεωργίου παρέχεται στην ελληνική πολιτεία η δυνατότητα επιλογής φορέα υλοποίησης του έργου από 100% δημόσιο μέχρι 100% ιδιωτικό φορέα. Συγκεκριμένα προτείνεται η ίδρυση βάσει του νόμου 2366 της 12/12/'95 ανεξάρτητου νομικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και στη συνέχεια την εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αεροδρομίου για τα επόμενα 30 χρόνια, και ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιήσει κατ'αρχήν εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό Σύμβουλο για τον ακριβή υπολογισμό του κόστους, και θα χρειαστεί την υποστήριξη δύο Συμβούλων-Συνεταίρων: ενός project manager για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδιασμού, και μιας εταιρείας διαχείρισης για την εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αεροδρομίου. Η προαναφερόμενη ευελιξία αφορά στη δυνατότητα ανάληψης του έργου από δημόσιο φορέα με τη βοήθεια ενός project manager, όπως στην περίπτωση του Αττικού μετρό, από δημόσιο φορέα, με ιδιωτική εταιρεία στον ρόλο του συνεταίρου και όχι μόνο του συμβούλου, ή από φορέα στον οποίο συμμετέχουν και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η εκμετάλλευση του αεροδρομίου θα εκχωρείται σε ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, ή τέλος κατασκευή από ιδιωτικό φορέα, στον οποίο εκχωρείται για ορισμένο χρόνο και η εκμετάλλευση του αεροδρομίου, όπως στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Όπως τόνισε καταλήγοντας ο κ.Παπαγεωργίου, εάν ληφθούν έγκαιρα οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις το νέο διεθνές αεροδρόμιο pou θα προέλθει από την αναβάθμιση του αεροδρομίου "Μακεδονία", μπορεί να είναι έτοιμο εντός του 2000.

    Από την πλευρά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, πάντως, ως προτιμότερη λύση εκτιμάται η ανάθεση από την Πολιτική Αεροπορία και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου μέσω σχετικής πολυετούς μίσθωσης σε ειδικό φορέα ιδιωτικού δικαίου μέ κύριο μέτοχο την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το σύνολο των δήμων της κεντρικής Μακεδονίας, και οι υπόλοιποι μέτοχοι να είναι επιχειρήσεις με άμεσο ενδιαφέρον για τις epipt~seir της αυξημένης δραστηριότητας του αεροδρομίου, όπως ο τουριστικός κλάδος και το ευρύ κοινό. Η ίδια η Τράπεζα ΜακεδονίαςΘράκης, προτίθεται μάλιστα να αναλάβει το ρόλο του συμβούλου γενικού μελετητή και γενικού διαμεσολαβητή, καλύπτοντας όλες τις οργανωτικές, χρηματοοικονομικές και νομικές διαστάσεις.

    [16] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Την ιστορία της Θεσσαλονίκης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με έναν όμως περισσότερο βιωματικό τρόπο, θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν παράλληλα με τα μαθήματά τους, οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων 23 δημοτικών σχολείων της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος ''Πειραματικής Διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας'' που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα, που λειτουργεί ήδη στα Χανιά με μαθήματα της τοπικής ιστορίας, παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης, ο νομάρχης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και μέλη της επιστημονικής επιτροπής που ανέλαβε την συγγραφή του ανάλογου βιβλίου, ενώ νωρίτερα ο κ.Πασχαλίδης μετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικούς φορείς για το θέμα της σχολικής στέγης στην περιοχή. Όπως τόνισε ο κ.Πασχαλίδης σε φάση υλοποίησης βρίσκεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των σχολείων στη Θεσσαλονίκη, που επιβεβαιώνεται από τον τριπλασιασμό των πιστώσεων κατά τη διετία 1994-95, από 3 δις δραχμές το 1993 σε 9 δις δραχμές την προηγούμενη χρονιά, κάτι που όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό

    ''Στόχος μας είναι, είπε ο κ.Πασχαλίδης, να λειτουργήσουν σε λίγα χρόνια όλα τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, σε έναν κύκλο, μόνο το πρωί''.

    Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα ''Διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας'' ο κ.Πασχαλίδης σημείωσε ότι αυτό προβλέπει καταρχάς, τη λειτουργία του σε 10 πόλεις, χρηματοδοτείται με 360 δις δραχμές από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αποκέντρωσης του σχολικού προγράμματος, λόγω της ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας διαφόρων περιοχών της χώρας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα ''θεμέλιο'' για μια σωστή εκπαιδευτική πολιτική και τονίζοντας ότι ''έτσι τα παιδιά ha διαμορφώσουν καλύτερα τη συνείδηση χώρου που τη χρειαζόμαστε στη χώρα μας, γιατί ζούμε σε μια χώρα με μεγάλο ιστορικό βάθος, κάτι που πρέπει να γίνει γνωστό''. ''Πρόκληση αλλά και πρόσκληση για κριτική και διάλογο χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο Πρόεδρος της νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Κώστας Νικολάκαρος, λέγοντας πως έτσι θα παραδοθεί στους μαθητές ό,τι το καλύτερο και ωφελιμότερο για αυτούς, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της αυτού του τόπου. ''Αποτιμώντας σωστά το παρελθόν, είπε ο κ.Νικολάκαρος, χτίζουμε σωστά το παρόν και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον''.

    Η Τοπική Ιστορία δε διδάσκεται για πρώτη φορά στο Δημοτικό, θα διδαχθεί όμως για πρώτη φορά συστηματικά τονίζουν τα μέλη της ol\dar εργασίας για τη συγγραφή βιβλίων Τοπικής Ιστορίας αλλά και τον καθορισμό του διδακτικού πλαισίου και της μεθοδολογίας. Την ομάδα εργασίας αποτελούν οι Χρήστος Τσολάκης, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Λάμπρος Τσακτσίρας, φιλόλογος, Αθανάσιος Τσιμάκης, Προιστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεσσαλονίκης, Δημήτρης Αμανατιάδης, σύμβουλος, Γιώργος Καμπερίδης, Διευθυντής του 101 Δημοτικού Σχολείου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης και ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

    [17] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Χιλιάδες επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο από το Μουσείο Καβάφη που τα τελευταία τρία χρόνια έχει φτάσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αλεξάνδρεια . Το σπίτι της οδού Σαρμελσέι, πρώην Λέψιους, όπου ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής έζησε τα τελευταία σαράντα χρόνια του , πριν από το 1993 που μετατράπηκε σε Μουσείο, λειτουργούσε ως πανσιόν με την έννοια του" διεφθαρμένου οίκου"

    "Ιδρύσαμε το Μουσείο μαζεύοντας πολύ φωτογραφικό και οπτικό υλικό γύρω από τη ζωή του ποιητή, ένα σημαντικό κομμάτι της βιβλιογραφίας των 40 μεταφράσεων και των πολλών άρθρων από τον διεθνή χώρο για τον Καβάφη και επίσης ένα μέρος από τα έπιπλα του που έχουν διασωθεί. Το σπίτι του Καβάφη το πήραμε τρία χρόνια πριν με δωρεά του Σαλονικιού Στρατή Στρατηγάκη, ο οποίος άκουσε τον πόνο μας όταν του είπαμε ότι το σπίτι του Καβάφη είναι εθνικό καθήκον να το φτιάσουμε Μουσείο και μας έδωσε ένα χρηματικό ποσό με το οποίο νοικιάσαμε μακροπρόθεσμα με λίζινγκ ένα χώρο του σπιτιού και τον αναπαλαιώσαμε με τα υλικά που μπορέσαμε να βρούμε" λέει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο κ Κωστής Μοσκώφ. Ο κ Μοσκώφ επισημαίνει ότι το Μουσείο δέχεται καθημερινά περίπου 100 επισκέπτες Αιγύπτιους ξένους και κυρίως Έλληνες ενώ παράλληλα φιλοξενεί και κάποιες εκδηλώσεις και ποιητικά βραδινά .Για το Μουσείο Καβάφη συλλέγεται ακόμη υλικό όπως συλλέγεται και οτιδήποτε υλικό υπάρχει στην Αίγυπτο για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό γιατί παράλληλα προωθείται η ιδέα της _dqusgr ενός Μουσείου Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

    "Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας που ήταν ο Ελληνισμός της Αιγύπτου τα τελευταία 150 χρόνια πρέπει να έχει το Μουσείο του να έχει ένα χώρο που θα διατηρείτε ζωντανή η μνήμη του. Οπότε έχουμε ανάγκη ότι υλικό υπάρχει κυρίως από Αιγυπτιώτες που είναι ακόμη στην Αίγυπτο και εκείνους που έχουν έρθει και θέλουν να προσφέρουν αντίτυπα ενδεχομένως από τύπο Αιγυπτιώτικο, ελληνικό της Αιγύπτου δηλαδή ή άλλα υλικά πολύ χρήσιμα ώστε να φαίνεται και διεθνώς η παρουσία μας σε αυτό τον χώρο της Καθ΄ ημάς Ανατολής που είναι η Αίγυπτος" τονίζει ο κ Μοσκώφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αλεξάνδρεια υπάρχει και παράρτημα του ιδρύματος ελληνικού πολιτισμού το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς δύο μεγάλα διεθνή συμπόσια: το συμπόσιο Καβάφη κάθε Νοέμβριο και το συμπόσιο αρχαιολογίας που φέρει τον τίτλο "Η κληρονομιά του Μεγαλέξανδρου" κάθε Μάιο" .Το συμπόσιο αρχαιολογίας το έχει υιοθετήσει σε μόνιμη βάση η νομαρχία Θεσσαλονίκης ενώ το άλλο το συμπόσιο το Καβάφη το έχουν υιοθετήσει τα πέντε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας .

    "Έχω σκοπό, αφού θεμελιώσαμε τα 6-7 χρόνια που είμαι εγώ στην Αίγυπτο την παρουσία μας, να μπορέσω να φύγω από την Αίγυπτο, να αναλάβει κάποιος άλλος τη δουλειά εκεί, και να πάω στην Τουρκία όπου το όραμα μου είναι να αναλάβω τις πολιτιστικές σχέσεις με τον τούρκικο λαό. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη διασφάλιση για την άμυνα της Ελλάδας και ελπίζω να τα καταφέρω. Βεβαίως είναι δύσκολο έργο αλλά τα δύσκολα μου αρέσουνε και ελπίζω να το πετύχουμε" καταλήγει ο κ Μοσκώφ.

    [18] ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

    Oι ερυθρόδερμοι της Αμερικής είναι συγγενείς των Τούρκων ισχυρίζεται ο Τούρκος ομότιμος καθηγητής Ρεχά Ογούζ Τουρκκάν και βασίζει τον ισχυρισμό του στο ότι υπάρχουν πολλές τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι ερυθρόδερμοι. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Αμερική πριν από τον Κολόμβο και η συγγένεια τους με τους ερυθρόδερμους βασίζεται σε μια επιμειξία που έγινε πριν από 15.000-20.000 χρόνια.

    Ο κ Τουρκκάν ισχυρίζεται ότι εκείνη την εποχή οι ερυθρόδερμοι δεν ζούσαν στην Αμερική αλλά στην ανατολική Ασία και στη Σιβηρία από όπου άρχισαν να μεταναστεύουν άλλοι προς την Αλάσκα και άλλοι προς την Νότια Ασία . Αυτοί που μετανάστευσαν προς την λίμνη Αράλη συναντήθηκαν με την λευκή φυλή Αλπίν και από την επιμειξία προήλθαν οι πρώτοι Τούρκοι. Η νέα αυτή φυλή Τούρκων, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, πήγε στην Αμερική και συναντήθηκε με τους ερυθρόδερμους που είχαν μεταναστεύσει εκεί χιλιάδες χρόνια πριν.

    Ο καθηγητής προσπαθεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του

    λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές κοινές λέξεις μεταξύ Τούρκων και ερυθροδέρμων. Αναφέρει ακόμη ότι και ο Γάλλος γλωσσολόγος Ντουμεσνιλ έχει εντοπίσει 320 λέξεις ερυθροδέρμων που είναι ίδιες με τις τουρκικές και πως ο ίδιος έρχεται να προσθέσει σε αυτές άλλες 110.

    [19] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 30% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ 1995

    Στα 42,5 εκατομμύρια κυπριακές λίρες ανήλθαν το 1995 τα προκαταρκτικά κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης. Πρόσθεσε δε ότι σε σχέση με τα 32,7 εκατομμύρια λίρες το 1994, το 1995 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 30% ενώ η αύξηση του 1994 σε σχέση με το 1993 ήταν 19%.

    Το ποσό των έξι εκατομμυρίων λιρών από τα 42,5 εκατομμύρια αποτελεούν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου από τη λειτουργία των καταστημάτων της στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι τα αποθεματικά του συγκροτήματος έχουν ενισχυθεί με ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 19 εκατομμυρίων λιρών , ποσό που αντιπροσωπεύει τα κρατηθέντα κέρδη, την επανεκτίμηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων και την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον.

    Εντός των προσεχών δύο ετών η Τράπεζα Κύπρου θα λειτουργήσει στην Ελλάδα πέντε ακόμη υποκαταστήματα αυξάνοντας τον αριθμό τους σε έντεκα. Οσον αφορά, εξάλλου, τον κοινωνικό τομέα, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας έκανε λόγο για μια "σημαντική προσφορά στο κυπριακό κοινό" αναφερόμενος στη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου που ήδη άρχισε να κατασκευάζεται και amal]metai να κερδίσει επρίπου 6 εκατομμύρια λίρες. "Επί του παρόντος γίνονται ενέργειες για προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού του Κέντρου και για πρόσληψη του αναγκαίου διευθυντικού και ιατρικού προσωπικού" κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    [20] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ 360 ΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Διεθνή διαγωνισμό ανακατασκευής και επισκευής 360 γεφυρών στη ρωσική επικράτεια προκηρύσσει το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας. Οι εργασίες θα διαρκέσουν από το 1996 εως το 2000 και το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 350 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης , η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 1η Απριλίου 1996 ενώ οι επιχειρήσεις που θα προεπιλογούν θα κληθούν να υποβάλουν τις προσφορες τους τον Μαιο.

    [21] ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Συμφωνία για τη μεταφορά 500 χιλιάδων τόνων εμπορευμάτων μέσω του λιμένος του Μπουργκάς προς την ΠΓΔΜ υπέγραψαν οι διευθυντής του λιμένος Ντιμιτερ Χλεκτσιεφ και η κρατική εταιρεία των Σκοπίων "Ιντερσπεντ".

    Ο κ.Χλεκτσιεφ σε δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα "Παρι" χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία επειδή, όπως είπε, "υπεγραφη ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πλέον ανοικτο για τα σκοπιανά εμπορεύματα". Το 1995 σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, μέσω του λιμένος Μπουργκάς μεταφέρθηκαν προς τα Σκοπια 680 χιλιάδες τονοι εμπορεύματα.

    [22] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται παράνομα στην περιοχή Σίβας (Σεβάστεια) ,σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν μετά από έρευνα οργανώσεις Αλεβιτών, ενώ οι κάτοικοι του νομού υφίστανται πιέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παράλληλα με την παράνομη εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις ασφαλείας συγκεντρώνουν τους κοινοτικούς άρχοντες και τους ασκούν πιέσεις για να γίνουν καταδότες. Συγχρόνως αναφέρεται ότι εφαρμόζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι της 7 το πρωί, παρενοχλούνται οι κάτοικοι λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας και οι δυνάμεις ασφαλείας θωρούν ως στοιχείο ενοχής το να είναι κανείς Αλεβίτης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται ανασφάλεια, ενώ αθώοι πολίτες συλλαμβάνονται και ανακρίνονται με την κατηγορία ότι "υποστηρίζουν τους τρομοκράτες" με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα. Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα, να απομακρύνονται και να μετακινούνται προς άλλες περιοχές οι κάτοικοι της Σεβάστειας που κύρια απασχόληση τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" οι οργανώσεις Αλεβιτών που συνέταξαν την έκθεση ζητούν την απομάκρυνση του νομάρχη Σεβάστειας και επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγονται κατά του ΡΚΚ γίνονται και οι Αλεβίτες στόχος αντιδημοκρατικών ενεργειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή θεωρήθηκε ώς ενοχοποιητικό στοιχείο από τις δυνάμεις ασφαλείας Αξίζει να σημειωθεί ότι από αύριο η εφημερίδα "Μπιζίμ Γκαζέτε" θα αρχίσει να δημοσιεύει το πλήρες κείμενο έκθεσης που συνέταξαν βουλευτές του Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος για τα γεγονότα της Σεβάστειας και τις πιέσεις που ασκούνται στους Αλεβίτες. Στην έκθεση μεταξύ των άλλων αναφέρονται και γεγονότα που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς και οι άλλες διαστάσεις του θέματος της απομάκρυνσης των κατοίκων από τα χωριά, οι συλλήψεις που δεν ανακοινώθηκαν, τα εθνικιστικά σήματα που έκαναν οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας και οι ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία προβλημάτων μεταξύ Σουνιτών και Αλεβιτών

    [23] ΤΟ 7% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Επτά άτομα στα εκατό στην Τουρκία κάνουν χρήση ναρκωτικών ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 20%. Σύμφωνα με έρευνα της διεύθυνσης ασφαλείας η ηλικία χρηστών ναρκωτικών μειώνεται συνεχώς ενώ οι έμποροι έχουν ώς στόχο του μαθητές γυμνασίου και λυκείου και μερικές φορές και του δημοτικού. Το ποσοστό των μαθητών λυκείου που κάνουν χρήση ναρκωτικών ανέρχεται στο 8%.

    Όπως δήλωσε στην εφημερίδα "Σαμπάχ" o αρχίατρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης υφηγητής Αρίφ Βεριμλί την περασμένη χρονιά αποτάθηκαν στο νοσοκομείο για αποτοξίνωση 500 άτομα από τα οποία τα 398 ήταν ηλικίας κάτω των 18. Ο κ Βεριμλί εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ποσοστό των τοξικομανών στα επόμενα 15 χρόνια θα φτάσει το 20%.

    Η "Σαμπάχ" επισημαίνει ότι οι ποσότητες των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν το 1995 από τηνυπηρεσία δίωξης ναρκωτικών είναι: 3.456 κιλά ηρωίνη, 17.359 κιλά χασίς, 938 κιλά βάση μορφίνης, 121 κιλά όπιο, 75,6 κιλά κοκαΐνη, 9 εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια και περισσότερο από 53 τόνους ανυδριτικού οξέως που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ηρωίνης. Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" συνελήφθη στην Ζυρίχη ο Τούρκος επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης τουριστικών επιχειρήσεων Αλί Ριζά Γκιουρμπιούζ, επειδή είχε στην κατοχή 40 κιλά ηρωίνη και 150 κιλά ουσίες που χρησιμοποιούνται για παρασκευή ηρωίνης συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Ο Γκουρμπιούζ που έχει ξενοδοχεία στη Σμύρνη και τη Ζυρίχη ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στην Τουρκία και είχε δαπανήσει ποσό 70 δισεκατομμυρίων λιρών για την προεκλογική του εκστρατεία. Η "Χουρριέτ" αναφέρει ότι ο Γκιουρμπιούζ είχε δανειστεί προεκλογικά από τη γιουγκοσλαβική μαφία 500 χιλιάδες φράγκα τα οποία δυσκολευόταν να επιστρέψει καθώς δεν εξελέγη.

    [24] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ψυχοπαθών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη καθώς 178 χιλιάδες άτομα αποτάθηκαν στον ψυχιατρικό νοσοκομείο του Μπακιρκίοϊ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Γιενί Γιουζγίλ" το μεγαλύτερο μέρος των ψυχοπαθών, που αντιστοιχεί με το ένα τρίτο των ασθενών, είναι άνεργοι ενώ ακολουθούν οι νοικοκυρές.

    Όπως δήλωσε ο υφηγητής του ψυχιατρικού νοσοκομείου Μπακίρκιοϊ Αρίφ Βεριμλί από το 1985 ως το 1994 κάθε χρόνο παρουσιαζόταν μία αύξηση των ασθενών σε ποσοστό που κυμαινόταν μεταξύ 5 και 9% με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών που το 1985 ήταν 60 χιλιάδες το 1994 να φτάσει τις 11 χιλιάδες. Το 55% των ψυχοπαθων είναι άνεργοι και γυναίκες ενώ το 80% είναι ηλικίας 15-45 ετών. Η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες συνήθως προσβάλλονται από αυτού του είδους τις παθήσεις είναι μεταξύ 18-20 ετών, γεγονός που οφείλεται στο ότι παντρεύονται και αποκτούν παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 21 February 1996 - 15:01:53