Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/02/1996) 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Δώρη Κυριαζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

  • [02] Μ.ΔΟΥΚΑΚΗΣ: "ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη σε ότι αφορά το ζήτημα των βραχονησίδων"

  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ:"Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα λήψης μέτρων που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων" ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ

  • [05] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΧΟΪΕΡ

  • [06] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [07] Γ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑΣ

  • [08] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

  • [09] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [10] ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

  • [12] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [13] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [14] ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [15] ΥΦΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

  • [16] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΔΙΑΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

  • [17] ΈΚΘΕΣΗ ΤΣΕΧΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ "ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ" ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [18] ΔΥΟ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [19] ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [20] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [21] Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΙΓΡΗ ΚΑΙ ΕΥΦΡΑΤΗ

  • [22] ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [23] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [24] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

  • [25] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [26] ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [27] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 13ης INFAKOMA


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Δώρη Κυριαζή)

  • [28] ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του προς το συνέδριο της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ τόνισε ότι "τώρα προσπαθούμε να μειώσουμε την ένταση περαιτέρω και να διευθετήσουμε το θέμα της κυριαρχίας ειρηνικά δια του διεθνούς Δικαστηρίου, οπως έχει προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση".

    "Θέλω να σας διαβεβαιώσω πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα. Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα".

    "Εμείς όλοι συνεχίζει ο Μ. Κλίντον ανησυχήσαμε βαθειά για την πρόσφατη αντιδικία για τη νησίδα Ιμια.Ασχολήθηκα προσωπικά για να πεισθούν οι δύο ,σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην προχωρήσουν σε επικίνδυνη αντιπαράθεση".

    Αναφερόμενος ο Αμερικανός πρόεδρος στη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, τόνισε "επέμεινα στη διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10 για τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία, πράγμα που βοήθησε στη διασφάλιση της στρατηγικής ισορροπίας στο Αιγαίο"

    Ο κ. Κλίντον υπογράμμισε οτι ο ειδικός απεσταλμένος Ματ. Νίμιτς εργάστηκε σκληρά για τη συμφωνία που ομαλοποίησε τις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων. "Ημουνα αποφασισμένος επεσήμανε να διασφαλίσω τα νομιμα συμφέροντα της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. Εχω διορίσει ειδικό απεσταλμένο τον Ρ. Μπίτι να επιδιώξει k}sg του δύσκολου προβλήματος της Κύπρου. Σε κάθε συνάντηση που είχα με Τούρκους ηγέτες τους υπενθύμιζα ότι πρέπει να βρούνε μια΄ δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό ", κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    [02] Μ.ΔΟΥΚΑΚΗΣ: "ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

    Υπέρ μιας πιο ξεκάθαρης θέσης των ΗΠΑ αναφορικά με την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο τάσσεται σε συνέντευξή του στην "Πρωινή" της Νέας Υόρκης ο Ελληνοαμερικανός πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Δουκάκης, ο οποίος εκτιμά παράλληλα ότι "η οργανωμένη ομογένεια σήμερα είναι πιο αποτελεσματική από ποτέ άλλοτε", αλλά και "πιο αποτελεσματική, απ'ό,τι κάποιοι θέλουν να είναι". Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Δουκάκης έχει συνυπογράψει μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της ομογένειας την περίφημη αυστηρή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο Κλίντον για την στάση ίσων αποστάσεων στην κρίση της Ιμια.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να περιγράψει την στάση που πρέπει να τηρήσει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα για την θέση της Αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ.Δουκάκης δηλώνει ότι δεν γνωρίζει "αν η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει συγκεκριμένη θέση στο θέμα αυτό, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι "η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς των βραχονησίδων είναι ξεκάθαρη και η κυριαρχία που έχει η Ελλάδα στα νησιά αυτά δεν αμφισβητείται.

    "Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επιμείνουμε ότι θα εφαρμοσθεί "το γράμμα του νόμου" στο Αιγαίο, όπως επιμένουμε να εφαρμοσθεί και στο θέμα της Κύπρου. Είναι ακριβώς το ίδιο θέμα", δηλώνει στη συνέχεια, για να προσθέσει ότι "εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δημιουργήσουν έναν "καινούριο κόσμο", του οποίου τα κράτη-μέλη θα τηρούν το Διεθνές Δίκαιο, οι Ηνωμένες πολιτείες θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση σε περιπτώσεις όπως της Κύπρου και της κρίσης στο Αιγαίο".

    Παρόλα αυτά ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο κ.Κλίντον "είναι ο καλύτερος Πρόεδρος για τα ελληνικά εθνικά θέματα, που είχαμε εδώ και καιρό", στηρίζοντας την άποψή του στο γεγονός ότι ο Μπί Κλίντον ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που είπε στην πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για αυτόν και ότι θέλει να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα.

    Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το αν οι παρεμβάσεις της ελληνικής ομογένειας για τα εθνικά θέματα ενοχλούν τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και των άλλων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ.Δουκάκης εκτιμά ότι "πάντα υπάρχουν γραφειοκράτες, που είναι ενοχλημένοι από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις μας. Που προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις βλέποντας την Τουρκία, σαν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ". Ενώ σημειώνει ότι το ελληνικό λόμπι σήμερα είναι πιο αποτελεσματικό από ποτέ άλλοτε. "Μάλιστα είμαστε πιο αποτελεσματικοί απ'ό,τι κάποιοι θέλουν να είμαστε".

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη σε ότι αφορά το ζήτημα των βραχονησίδων"

    "Η Ελλάδα έχει κατ'επανάληψη λάβει θέση υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη σε ότι αφορά το ζήτημα των βραχονησίδων δεδομένου ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης ή ασάφειας". Αυτό τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του προς το συνέδριο της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του για εκτόνωση της έντασης και ειρηνική διευθέτηση του θέματος της κυριαρχίας στις βραχονησίδες μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου προσθέτοντας ότι αυτή τη λύση πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

    Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας χαρακτηριστικά "επειδή ακριβώς σεβόμαστε τη διεθνή έννομη τάξη, εμείς που πιστεύουμε ότι είναι ισχυρά και αδιάσειστα τα επιχειρήματά μας, δεν έχουμε λόγο να λάβουμε καμία πρωτοβουλία γιατί δεν διεκδικούμε και δεν αμφισβητούμε". Διακήρυξε δε την αφοσίωση της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου λέγοντας: "η πολιτική μας είναι μια πολιτική η οποία στην πράξη ανά πάσα στιγμή θα επιδιώκει να επιβεβαιώνει το σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Κλίντον εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως ενδιαφέρουσα την τοποθέτηση οποιουδήποτε παράγοντα για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. "Η πρόταση Κλίντον βρίσκουμε ότι έχει ενδιαφέρον. Θα θέλαμε και αυτή και οποιαδήποτε πρόταση οποιουδήποτε προέδρου ή πρωθυπουργού να είναι μια πιστή αντιγραφή, μια αναπαραγωγή των ελληνικών θέσεων. Αυτό δεν είναι εύκολο να το κατορθώσουμε. Το επιδιώκουμε και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ:"Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα λήψης μέτρων που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων" ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ

    Με κύριο θέμα τους βασικούς άξονες της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στις βραχονησίδες Ιμια καθώς και το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, ιδιαίτερα μάλιστα με γνώμονα το στοιχείο του συντονισμού στην περίπτωση κινδύνων στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα θέματα της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής τόνισε ότι "για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας και στα πλαίσια του δόγματός μας που έχει κατ' επανάληψη διατυπωθεί δεν διεκδικούμε τίποτε δεν παραχωρούμε τίποτα". Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση "εξετάζει τη δυνατότητα λήψης μέτρων ή πρωτοβουλιών που ακριβώς θα ενισχύσουν αυτή την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας έναντι εξωτερικών κινδύνων".

    Αποφασίστηκε, εξάλλου, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτελείο Υπουργού Αμυνας και Διεύθυνση Εξοπλισμών. Σε ότι αφορά τα θέματα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε "η κυβέρνηση στα θέματα προμηθειών, μεγάλων ιδιαίτερων προμηθειών είναι αποφασισμένη να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς αλλά βεβαίως και στον τομέα της διαφάνειας".

    Την Πέμπτη συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποφασίσει επί του προσώπου του νέου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος θα αντικαταστήσει το Χρήστο Λυμπέρη ενώ την Παρασκευή σε νέα συνεδρίαση του οργάνου θα αποφασιστούν τα ονόματα εκείνων που θα τεθούν επικεφαλής των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

    Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα εξεταστεί μια ακόμη σειρά θεμάτων που αφορούν ζητήματα παλλαϊκής άμυνας, θητείας και πολεμικών βιομηχανιών τα οποία θα αντιμετωπιστούν με ειδικά νομοσχέδια ή αποφάσεις κατόπιν συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων. Το νομοσχέδιο, εξάλλου, για το ειδικό μισθολόγιο για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα προωθηθεί σύντομα στη βουλή.

    [05] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΧΟΪΕΡ

    Σύμπτωση απόψεων στα θέματα που αφορούν στη νομισματική ενοποίηση, στην εσωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και σε εκείνα που άπτονται των κοινοτικών συνόρων, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου και του αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ της Γερμανίας αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Βέρνερ Χόϊερ.

    Σχετικά με τη θέση της Γερμανίας στο θέμα των συνόρων της Ελλάδας ο κ.Πάγκαλος αφού επανέλαβε ότι η χώρα μας "ούτε αμφισβητεί ούτε διεκδικεί τίποτα κι όποιος έχει το πρόβλημα ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο", τόνισε ότι σε γενική προσέγγιση συμφωνούμε με τη Γερμανική κυβέρνηση. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ.Χόϊερ λέγοντας χαρακτηριστικά "Η σαφήνεια στο θέμα των εξωτερικών συνόρων είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο στα πλαίσια ειρηνικών και πολιτισμένων μέσων και μέτρων που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο".

    Σε ερώτηση για το αν η γερμανική τοποθέτηση θα διατυπωθεί και προς τον κ.Μπαϊκάλ κατά την επίσκεψη του στη Βόννη τόνισε ότι "αυτό είναι αυτονόητο". Προσθέτοντας ότι για να υπάρχει μια πραγματική ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται απαρέγκλητα ma ενσωματωθεί και η διάσταση της ΚΕΠΠΑ κι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ΔΕΕ ως αμυντικό βραχίονα της Ευρώπης.

    Επίσης όταν ζητήθηκε από τον κ.Πάγκαλο να σχολιάσει το χθεσινό μύνημα του κ.Κλίντον προς την ομογενειακή οργάνωση AXEΠΑ σύμφωνα με το οποίο υιοθετείται η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά αμφισβητείται η κυριαρχία στην περιοχή της ΙΜΙΑΣ ο Υπουργός Εξωτερικών αφού επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αν θέλει η Τουρκία μπορεί να προσφύγει και εμείς θα το αντιμετωπίσουμε, τόνισε χαρακτηριστικά "Γιατί σας χρειάζεται ο κ.Κλίντον; ΄Εχουμε την κ.Τσιλέρ που είναι πολύ πιο κοντά"

    Ακόμη μεταξύ Πάγκαλου και Χόϊερ συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και για τη Διακυβερνητική του ΄96, διμερή θέματα ενώ δόθηκε έμφαση στα Βαλκάνια και στο ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στη περιοχή.

    Σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. ο κ.Χόϊερ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για να ενταχθούν σε αυτήν κι άλλα κράτη.

    [06] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο προεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ αναχώρησε το μεσημέρι για το Στρασβούργο, όπου το βράδυ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, για να τον ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις πάνω στο θέμα που δημιουργήθηκε στις βραχονησίδες Ιμια.

    Αύριο ο κ.Εβερτ θα συναντηθεί με τον Προεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς.

    Στο μεταξύ,το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον Γερμανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ.Χόιερ,με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την Διακυβερνητική Διάσκεψη,που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο έτος.Συζήτησαν ακόμη, θέματα που αφορούν στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε σύμπτωση απόψεων ώς πρός την αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινής άμυνας και της ασφάλειας εξωτερικών συνόρων.Τονίστηκε ακόμη ότι επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] Γ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑΣ

    Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτιώτης χαρακτήρισε εθνικά απαράδεκτη και επιζήμια την πρόταση της κυβέρνησης που αποκάλυψε οπως είπε ο πρόεδρος Κλίντον , στο μήνυμα του προς τους ομογενείς για διευθέτηση του προβλήματος στην Ιμια "μέσα από διεθνή διαιτησία".

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι "η κυβέρνηση οφείλει να λύσει τη σιωπή της και να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια al]syr το θέμα. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ επεσήμανε ότι"κάθε μέρα από πηγές εκτός Ελλάδας ο Ελληνικός Λαός πληροφορείται άγνωστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κρίση στην Ιμια.

    [08] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενέκρινε σήμερα ομόφωνα ψήφισμα, με αφορμή την κρίση στις βραχονησίδες, το οποίο θα αποσταλλεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι " η συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης έχει ώς θεμελιώδη προϋπόθεση την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα.Τούτο σημαίνει,τονίζεται στο ψήφισμα, πώς στοιχείο της Ευρωπαίκής Ενωσης αποτελεί η έμπρακτη αλληλεγγύη των μελών της σε κάθε περίπτωση που ένα απο αυτά καθίσταται θύμα παραβίασης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων".

    Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επεξηγεί στα ευρωπαϊκά κόμματα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της επικίνδυνης τουρκικής επθετικότητας."Η Τουρκία,τονίζεται, περιφρονώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας,αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο και παραβιάζει κατα τρόπο απροκάλυπτο και ωμό τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης."

    Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν στο ψήφισμά τους ότι : "πιστεύουμε ότι η Ευρώπη εμπράκτως θα στηρίξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομεί το μέλλον της.Θα διασφαλίσει την ειρήνη και θα προστατεύσει με αποτελεσματικό τρόπο την εθνική ακεραιότητα των μελών της."

    [09] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού για θέματα που σχετίζονται με την πρόσφατη ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Κωσταντόπουλος χαρακτήρισε πλήρη, ουσιαστική και κρίσιμη την ενημέρωσή του, ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για την σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που, όπως είπε, εξασφαλίζει την πλήρη ετοιμότητα και αντιμετωπίζει την αναγνώριση των εθνικών μας δικαίων. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη για χάραξη και εφαρμογή σταθερής εθνικής στρατηγικής που όπως ισχυρίστηκε αποτελεί πρώτη πιεστική προτεραιότητα.

    Η εθνική στρατηγική περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Κωσταντόπουλο, πολιτικές, διπλωματικές και stqatiytij]r πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της ακεραιότητας και την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

    Η υπεράσπιση της ειρήνης, πρόσθεσε, επιβάλει σύγχρονες και αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, μακρία από κομματικές, πολιτικές και εσωκομματικές σκοπιμότητες, πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, για την προόθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και την αναγνώριση των δικαίων της χώρας

    Εξάλλου ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά τα συμπεράσματα από την πρόσφατη κρίση, να διορθωθυούν τα λάθη και να αντιμετωπιστούν οι δυσάρεστες συνέπειες.

    [10] ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στο παρόν στάδιο για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Τουρκία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να εργαστεί για επίλυση του προβλήματος.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ο κ. Μπάουτσερ τη χαρακτήρισε "τακτική επίσκεψη" κατά την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για τις επαφές του στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

    Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα γίνουν δεκτοί οι τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές οι οποίοι θα επισκεφθούν σήμερα την Κύπρο.

    Πρόκειται γιά τους Κλέημπορν Πελ, ο οποίος ηγείται των Δημοκρατικών στην ισχυρή επιτροπή εξωτερικών υπόθέσεων της Γερουσίας,Τσιάρλς Ρομπ και Τζέημς Ινχοφ. Η επίσκεψη θεωρείται έκφραση του ενδιαφέροντος του Αμερικανικού Κογκρέσου για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

    [12] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου όπως αναφέρει το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν. Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει το πρόγραμμα αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας ενώ υπεβλήθη και σε αιμοκάθαρση.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των θεραπόντων ιατρών μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα κλείσουν οριστικά την τραχειοστομία.

    [13] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Ικανοποιημένος από το χθεσινό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, που προβλήθηκε στη διάρκεια δείπνου στο πλαίσιο του διήμερου συμποσίου της ΑΧΕΠΑ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και σήμερα συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Παπανδρέου με αντικείμενο την ελληνική παιδεία και εκπαίδευση στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά, δε, στο θέμα της κατάργησης της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Αθενς έχει κληθεί από την οργανωμένη ομογένεια της Αμερικής να παραδώσει στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητείται η επανατοποθέτηση υφυπουργού για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

    Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κ.Παπανδρέου ο κ.Αθενς ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας την αποστολή εκπαιδευτικών στα σχολεία της ομογένειας καθώς και τον συντονισμό των προσπαθειών για την στήριξη της ελληνικής παιδείας και γλώσσας στο εξωτερικό. Από την πλευρά του ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το νέο νομοσχέδιο για την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, το οποίο, όπως επεσήμανε αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση της Ελλάδας στην υποστήριξη των προσπαθειών των ίδιων των αποδήμων για αυτόβουλη εκπαιδευτική ανάπτυξη του Ελληνισμού της Διασποράς.

    [14] ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ

    Κλειστή παραμένει για τρίτη συνεχή μέρα η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ύψος του Σταυρού από κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού κοντά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

    Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περίπτωση κατασκευής του εργοστασίου θα κινδυνεύσει η υγεία τους, θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον και θα πληγεί ο τουρισμός.

    [15] ΥΦΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Yφεση παρουσιάζει από το πρωί η κακοκαιρία που έπληττε τη Βορειο Ελλαδα. Στη Ροδόπη παραμένουν αποκλεισμένοι πέντε ορεινοί οικισμοί κοντά στα χωριά Κέχρος και Οργάνη ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο επαρχιακό δικτυο.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία στους δρόμους Φλώρινας-Καστοριάς, στο Βίτσι και στη Βίγλα, Κοζάνης-Ιωαννίνων στον Πεντάλοφο, Κοζάνης-Θεσσαλονίκης στην Καστανιά, από τη Βέροια και τη Νάουσα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια, από τις Σερρες για το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, στην περιοχη του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας και στον Χολομωντα Χαλκιδικής.

    [16] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΔΙΑΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

    Για περισσότερα από χίλια τριακόσια χρόνια ιδεολόγοι μοναχοί που έζησαν και ζουν στο Αγιο Όρος διασώζουν τις παραδόσεις φροντίζοντας για τα γράμματα τη μουσική και τις τέχνες. Το Αγιο Όρος αιώνες ολόκληρους τροφοδοτεί την ελληνική αλλά και τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες με ιερείς αρχιερείς και σοφούς διδασκάλους. Η ζωγραφική, η μουσική τα χειρόγραφα και τα ιερά κειμήλια αποτελούν πηγές έμπνευσης για τους αγιορείτες μοναχούς.

    Κατά καιρούς αναδείχτηκαν από τα μοναστήρια του σπουδαίοι ποιητές και υμνογράφοι όπως ο Γεράσιμος μοναχός Μικραγιαννίτης, ξυλογλύπτες όπως ο γέρων Αρσένιος Καυσοκαλυβίτης, ο Ιωάννης, ο Θεόδωρος Σιμωνοπετρίτης, ο Δανιήλ, ο Χρυσόστομος, μοναχοί καυσοκαλυβίτες και άλλοι. Σε αυτούς προστίθενται οι λόγιοι και σοφοί πατέρες που αποφοίτησαν πρόσφατα στο Αγιο Όρος όπως ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης καθηγούμενος της ιεράς μονής Γρηγορίου, ο μοναχός Νικόδημος Μπιλάλης και αρκετοί άλλοι.

    Ένα μεγάλο πνευματικό έργο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια έρχεται στο φως χάρη στις δημοσιεύσεις του μοναχού Ανδρέα, άριστου γνώστη και καθηγητή της βυζαντινής μουσική. Η ιστορία της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας, οδηγοί για το Αγιο Όρος σε διάφορες γλώσσες, ο σύμβουλος πνευματικού pqosamatokislo} "Αλήθεια", μία μέθοδος για τη θεωρία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, εγκόλπιο θείας λειτουργίας, δύο τόμοι Γεροντικά περιλαμβάνονται στο έργο του μοναχού Ανδρέα που ηχογράφησε επίσης τις ασκήσεις και τους ύμνους από μουσικά του βιβλία σε κασέτες. Όλο το έργο του μοναχού βρίσκεται σήμερα στη συλλογή του Μουσικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    Ο μοναχός Ανδρέας Θεοφιλόπουλος δίδαξε βυζαντινή μουσική στην Αθωνιάδα σχολή, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έψαλε σε πολλές εκκλησίες και γύρισε όλα τα μοναστήρια , τα κελιά τις σκήτες και τα κοινόβια όπου συνέλεξε όλες τις ιστορίες και γεγονότα από τους εκεί μοναχούς και γέροντες που έγιναν γνωστές με τις επιμελημένες δημοσιεύσεις.

    Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσικού Μουσείου Θεσσαλονίκη κ Στέλιος Κοψαχείλης όλες οι ιερές μονές και οι σκήτες είναι γεμάτες από σοφούς και ενάρετους μοναχούς που εργάζονται ταπεινά και οικοδομούν ένα φωτεινό πνευματικό έργο στο Αγιο Όρος.

    Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι μοναχοί βοήθησαν ποικιλότροπα τους εθνικούς αγώνες και στην Βυζαντινή εποχή αλλά και κατά την τουρκοκρατία καθώς το Αγιο Όρος έστειλε τους μοναχούς του στους σλαβικούς λαούς για να διαδώσουν την πνευματική παράδοση του Βυζαντίου. Ο άγιος Σάββας ο Σέρβος καθώς και άλλοι μοναχοί αναγέννησαν πνευματικά του Σλάβους κινώντας το ενδιαφέρον τους για τη ζωή των πατέρων της εκκλησίας ενώ μόνο ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ίδρυσε περισσότερα από 300 δημοτικά σχολεία 16 ελληνικά σχολαρχεία και έκτισε πολλές εκκλησίες.

    [17] ΈΚΘΕΣΗ ΤΣΕΧΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ "ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ" ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Την έκθεση του γνωστού Τσέχου φωτογράφου Josef Koudelka με θέμα την βραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα", που αρχίζει να προβάλλεται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα με ευνοϊκές κριτικές, εγκαινίασε χτες το βράδυ στο Royal National Theatre του Λονδίνου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    Η έκθεση φωτογραφιών που φέρει τον τίτλο "Περιπλανήσεις" παρουσιάζεται στο Λονδίνο από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997" σε συνεργασία με το παράρτημα Λονδίνου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

    Στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της Θεσσαλονίκης ως οικονομικού εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου, συνδετικού κρίκου της Ευρώπης με τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Η έκθεση Koudelka, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποτελεί δείγμα της ποιότητας των εκδηλώσεων που στηρίζει και διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο με συνεντεύξεις τύπου στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    [18] ΔΥΟ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Δύο Έλληνες γιατροί συντονίζουν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας το Ερεβάν όλα τα προγράμματα του ελληνικού και βελγικού τμήματος των "Γιατρών χωρίς σύνορα". Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του γραφείου Θεσσαλονίκης των "Γιατρών χωρίς σύνορα" κ Ηλίας Παυλόπουλος συνολικά 15 Ελληνες γιατροί μετέχουν στα προγράμματα ανθρωπιστικής δράσης που ξεκίνησαν πριν δυόμισι περίπου χρόνια στην Γεωργία και την Αρμενία .

    Στο Γιουμρί Προϊρνενακάν της Αρμενίας, λέει ο κ Παυλόπουλος, τα σημάδια του σεισμού του 1988 είναι ακόμη ορατά. Οι Ελληνες "Γιατροί χωρίς σύνορα" προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους σε ένα ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες ενώ στην πόλη Νοϊεμπεριάν στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν εργάζονται στο γενικό νοσοκομείο και σε 13 κέντρα υγείας. Στη Γεωργία όπου τον χειμώνα η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης θέρμανσης Ελληνες γιατροί φροντίζουν για όλα τα νοσοκομεία στα ανατολικά της χώρας ενώ στη Δυτική Γεωργία μια Ελληνίδα μαία έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού το οποίο επιδιώκεται να επεκταθεί και στα ανατολικά.

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 15 ως τις 17 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη "Παράλλαξη". Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες "Πέρα από τη Ραγκούν" του Τζών Μπούρμαν, "Μέρα γιορτής" του Ζακ Τατί και "Family Viewing" του Ατόμ Εγκογιάν σε πρώτη προβολή. Tα έξοδα του αφιερώματος καλύπτονται από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αρμενία και τη Γεωργία.

    "Αυτό που θέλουμε είναι να βγούμε και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να δείξουμε ότι μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορεί να ενισχυθεί η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και όλα αυτά τα έσοδα να πάνε σε έναν πολύ σοβαρό σκοπό" καταλήγει ο κ Παυλόπουλος

    [19] ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι ανασκαφές των ελληνικών πόλεων του Ευξείνου Πόντου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη χάρη στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα" που διοργανώνει το υπουργείο πολιτισμού από τις 7 ως τις 10 Μαρτίου.

    Το συνέδριο αποτελεί αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσπάθειας σύσφιξης των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και έχουν προσκληθεί οι ανασκαφείς των εκεί ελληνικών αποικιών οι οποίοι αφενός θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους και αφετέρου θα συζητήσουν προβλήματα του apoijislo} και τη συμβολή της έρευνας των αποικιών στις γνώσεις μας για τον αρχαίο κόσμο.

    Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι ανασκαφές στις αποικίες Απολλωνία, Μεσημβρία, Οδησσό της Βουλγαρίας, Ιστρια, Κάλλατη της Ρουμανίας, Τύρα, Ολβία, Νυμφαίο, Παντικάπαιο της Ουκρανίας, Φαναγόρεια, Γορίππια της Ρωσίας και στην Κολχίσα της Γεωργίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή είναι καρπός της συνεργασίας της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και των εφορειών αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην αείμνηστο έφορο αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Ιουλία Βοκοτοπούλου

    [20] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 1996 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καβάλας. Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα αποστολές, μία στην Ουκρανία και μία στη Ρουμανία.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Απόστολος Μαρδίρης ''τα Σκόπια αποτελούν καλή και προσιτή αγορά για το εύρος των προιόντων της Καβάλας, ενώ υπάρχει εμπορική προιστορία ανάμεσα στην Καβάλα και τη γειτονική χώρα που μετά την άρση του εμπάργκο θα ήταν συμφέρουσα να επαναδραστηριοποιηθεί''.

    ''Στόχος μας είναι μια πραγματική δραστηριοποίηση στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών τόσο με τις χώρες των Βαλκανίων όσο και με τις χώρες του Εύξεινου Πόντου'' σημείωσε ο κ.Μαρδίρης συμπληρώνοντας ότι η δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου στον τομέα αυτό ξεκίνησε πριν 5 χρόνια με μια εκστρατεία στα Βαλκάνια'' και αυτό, γιατί η Καβάλα και άλλα λιμάνια της Μακεδονίας και της Θράκης μπορούν να αποτελέσουν κόμβο διεξόδου στη Μεσόγειο''.

    Στις ελληνικές αποστολές στην Ουκρανία και τη Ρουμανία όσο και στα Σκόπια θα συμμετέχουν κυρίως επιχειρηματίες και στόχος θα είναι η διερεύνηση των προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης των υπαρχουσών εμπορικών σχέσεων.

    Πρόσφατα επισκέφτηκε την Καβάλα αποστολή από την Ουκρανία για συζητήσεις επί εμπορικών θεμάτων ενώ η ανάπτυξη ακόμα και κοινών επιχειρήσεων θα συζητηθεί και στη δεύτερη επιχειρηματική αποστολή από την Ουκρανία, η οποία αναμένεται στη χώρα μας τον Οκτώβριο.

    ''Το ενδιαφέρον των Ουκρανών, όπως είπε ο κ. Μαρδίρης, δεν εστιάζεται μόνο στον εμπορικό και επιχειρηματικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και στο χώρο της τουριστικής υποδομής στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη''. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη ελληνο-ουκρανική συνάντηση υπηρεσιακών και επιχειρηματικών παραγόντων που έγινε στην Καβάλα, υπεγράφη ''σύμφωνο τουριστικής και επιχειρηματικής συνεργασίας άμεσης υλοποίησης''.

    [21] Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΙΓΡΗ ΚΑΙ ΕΥΦΡΑΤΗ

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της στον αραβικό κόσμο και να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή,χρησιμοποιώντας σαν όπλο τη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αραβικός Σύνδεσμος πρόκειται να συγκαλέσει τον επόμενο μήνα ειδική διάσκεψη,που θα εξετάσει το θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ για τα νερά των ποταμών.

    Οπως είναι γνωστό,τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ κατηγορούν την Τουρκία ότι κατακρατεί ,μέσω φραγμάτων, τα νερά των δύο ποταμών,χωρίς να υπολογίζει τις ανάγκες τους.

    Η εφημερίδα Αλ Ράγια,που εκφράζει τις θέσεις του Εμιράτου του Κατάρ,με σημερινό δημοσίευμά της επικρίνει την πολιτική της Άγκυρας "εκμεταλλευόμενη τις διαιρέσεις του αραβικού κόσμου" όπως υποστηρίζει.

    "Ο αραβικός κόσμος, τονίζεται στο δημοσίευμα , ασχολούμενος με τα εσωτερικά του προβλήματα, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία να ακολουθεί αυτή την πολιτική στην περιοχή".Η εφημερίδα απευθύνει έκκληση στον αραβικό κόσμο, αλλά ιδίως στη Συρία και στο Ιράκ, να παραμερίσουν τις διαφορές και "να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για να αποτύχουν οι συνωμοσίες της Τουρκίας κατα του αραβικού κόσμου".

    [22] ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Στις 21 Φεβρουαρίου το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβερνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό είχε δηλωσει ότι θα συγκληθεί εκτάκτως η βουλή σήμερα προκειμένου να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κομματος, τα μέλη του οποίου απομακρύνθηκαν και αποκλείστηκαν από τη νέα κυβέρνηση, δεν είχε ανακοινώσει τίποτε σχετικό με αποτέλεσμα μεχρι αργά χθες το βραδυ να μην γνωρίζει κανείς αν συνέλθει σε συνεδριαση το κοινοβουλιο.

    Τελικά, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης μεταδόθηκε ότι ο γραμματέας της βουλής ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει σημερα η συνεδρίαση της βουλής, αλλά στις 21 Φεβρουαρίου όπως είχε προγραμματιστεί πριν απο τον ανασχηματισμό.

    Δημοσιογραφικοί κύκλοι διατύπωναν την άποψη ότι η άρνηση του Στόγιαν Αντωφ, στην αρμόδιότητα του οποίου ανήκει η σύγκληση της βουλής, σηματοδοτεί την έναρξη νέας αντιπαράθεσης των Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων. Την άποψη αυτή επέτειναν και οι δηλώσεις της πρωην υπουργού και στελέχους του Φιλελεύθερου Κομματος Αιμιλιας Σιλιάνοφσκα αμέσως μετά την sumedq_asg που είχε χθες κεκλεισμένων των θυρών η ηγεσία του κόμματος. Η Σιλιάνοφσκα διέψευσε τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι υπήρξε συζήτηση των δύο κομματων πριν τον ανασχηματισμό παρά την έκκληση του Γκλιγκόρωφ.

    Στο μεταξύ η σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ηδη ο Μεντουχ Τάτσι που ηγείται της φραξιας του PDP, με πέντε βουλευτές, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι "είναι σκηνοθεσία που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του λαού".

    Ο πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού "Δημοκρατικου Κόμματος" Πέταρ Γκόσεφ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, υπογραμμίζοντας ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση δεν σεβάστηκε το πρόσωπο του Προέδρου των Σκοπιων χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό "ως δεύτερη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Κίρο Γκλιγκόρωφ".

    Πολιτικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν οτι θα υπάρξει κυβερνητική κρίση, καθώς οι Φιλελεύθεροι, όπως υποστηρίζουν, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την εξουσία. Το πρόβλημα θα γίνει ορατό, όπως έλεγαν, όταν η νέα κυβέρνηση ζητήσει την παραίτηση διοικητών και διευθυντών κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων που είναι στελέχη του Φιλελεύθερου Κομματος. Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο, υπογραμμιζαν, όσο συνεχίζει να είναι πρόεδρος της βουλής ο Στόγιαν Αντωφ.

    [23] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Το Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης μικρου αριθμού των ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τις προτεινομενες ρυθμίσεις, στην αποτρεπτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών των 1061 ανδρών που σταθμεύουν στα Σκόπια θα προστεθούν άλλοι 50. Μέχρι σήμερα η δύναμη αυτή αποτελεί τμήμα της συνολικής ειρηνευτικής αποστολής στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι προτάσεις που υπεβαλε στο Συμβουλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ.Μπουτρος Γκάλι, η συζήτηση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο ημέρες, προβλέπουν την αυτονομία της ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια και την υπαγωγή της απευθείας στη διοικηση των Ηνωμενων Εθνών στη Νέα Υόρκη καθως και το διορισμό διοικητή.

    Οι προτεινόμενες αλλαγές εντασσονται στο πλαίσιο της αναδιαρθρωσης του Οργανισμού στην περιοχή, μετά την ανάληψη ενεργου ρόλου απο το ΝΑΤΟ ενώ όπως γνωστοποίησε ο κ.Γκάλι οι προτάσεις του έχουν την υποστήριξη και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [24] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ηλεκτρισμού της Ελλάδας και της PCDL εξέφρασαν ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Αδριανός Παπαθανασίου και ο γενικός διευθυντής της σκοπιανής υπηρεσίας ηλεκτροδότησης "Ελεκτροστοπάνστβο" Πάντε Λαζάρωφ, κατά τη διάρκεια της συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ο στόχος της πρώτης συνάντησης των εκπροσώπων του ενός από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας ήταν η ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δυό χωρών.

    Στη συνάντηση εξετάστηκε, επίσης, η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας του σκοπιανού θερμοηλεκτρικού σταθμού "Νεγκότινο" το οποίο θα παρέχει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα.

    Οι γενικοί διευθυντές των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης των δύο χωρών εξέφρασαν την επιθυμία για υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ανήγγειλαν την συνέχιση των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια.

    [25] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, εκτιμά η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Η έναρξη της διαδικασίας της ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, ήδη έχει συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών για την επίτευξη ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας. Οι σκοπιανοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες επισκέπτονται τα Σκόπια με στόχο την εύρεση τρόπων συνεργασίας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιχειρηματιών της ΠΓΔΜ, από την ελληνική πλευρά εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων και γάλακτος. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στο σχέδιο κατασκευής συγκροτημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κοιλάδα του Αξιού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1991, πριν την εφαρμογή του ελληνικού εμπάργκο στα νότια σύνορα της γειτονικής χώρας, το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων ανήλθε στα 147 εκατ. δολάρια, ενώ δύο χρόνια μετά οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 108 εκατ. δολάρια.

    Οι εμπορικές συναλλαγές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση το 1994 και άγγιξαν μόλις τα 35,5 εκατ. δολάρια. Η πτώση αυτή συνεχίστηκε και τους πρώτους εννέα μήνες του 1995, καθώς περιορίστηκε μόνο στην εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στα Σκόπια.

    [26] ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων των δυο χωρών, διαπίστωσαν στο Βελιγράδι οικονομικοί παράγοντες των δυο πλευρών σε συνάντησή τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Γιουγκοσλαβίας.

    Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας, Μιχάιλο Μιλόεβιτς, οι επαφές με το Βουλγαρικό Εμπορικό- Βιομηχανικό Επιμελητήριο δεν είχαν διακοπεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η παρούσα επίσκεψη βουλγαρικής οικονομικής αποστολής στο Βελιγράδι αποτελεί συνέχεια των καλών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο αυτών γειτονικών χωρών.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς, ενώ στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκορίτσα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς, με τον οποίο συζήτησε εμπορικά και οικονομικά θέματα, καθώς και με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μομίρ Μπουλάτοβιτς.

    Το απόγευμα η βουλγαρική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο Βελιγράδι για την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας.

    [27] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 13ης INFAKOMA

    Ανοίγει αύριο το πρωί τις πύλες της στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, η 13η Διεθνής Έκθεση INFAKOMA, στην οποία παρουσιάζονται δομικά υλικά, μονωτικά, κουφώματα, είδη υγιεινής, θέρμανσης, ψύξης, ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίας.

    Στη φετινή INFAKOMA, οι ελληνικές και ξένες συμμετοχές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Οι ελληνικές εταιρείες που λαμβάνουν μέρος είναι 347 και προέρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ οι ξένοι εκθέτες προέρχονται από 23 χώρες.

    Ακόμη συμμετέχουν Σύλλογοι και Σύνδεσμοι των επαγγελματικών κλάδων, που συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα, Τράπεζες, φορείς και μεγάλος αριθμός ειδικών εκδόσεων.

    Η HELEXPO προσκάλεσε και θα φιλοξενήσει με έξοδά της επιλεγμένους εμπορικούς επισκέπτες από αρκετές χώρες. Συγκεκριμένα αναμένονται εμπορικές αποστολές από την Έκθεση της Φιλιππούπολης Βουλγαρίας, με την οποία η HELEXPO έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας, από τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Συρία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γουγκοσλαβίας, και την Αλβανία. Επίσης σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, έχει εξασφαλιστεί η άφιξη εκπροσώπων επιχειρήσεων δομικών υλικών από το Ισραήλ.

    H INFAKOMA θα λειτουργήσει έως την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Δώρη Κυριαζή)

    Toνίζει σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας PASKAL MILO, επιμελητής έκδοσης βιβλίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου στα αλβανικά.

    [28] ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    "Είναι καθήκον και υποχρέωση των πολιτικών, των διανοουμένων και των δημοσιογράφων, να συμβάλουν στην περαιτέρω αναπτυξη των Αλβανοελληνικών σχέσεων", τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αλβανία, ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας και καθηγητής της βαλκανικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο των Τιράνων PASKAL MILO.

    O Μίλο, που εκτός των άλλων ήταν ο επιμελητής έκδοσης κι έγραψε και τον πρόλογο ενός βιβλίου για το έργο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αλβανική γλώσσα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στο επιτυχημένο συνέδριο με θέμα "Ελλάδα και Αλβανία στον 20ο αιώνα", που διοργάνωσε το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο αλβανός πολιτικός πιστεύει ότι αυτές πρέπει να ξεπεράσουν τη στασιμότητα του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι η κοινή γνώμη στις δύο χώρες έπεσε συχνά θύμα κάποιων πολιτικών κύκλων που επεδίωκαν την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες " Πιστεύω ότι η ελληνική κοινή γνώμη, καθώς και η αντίστοιχη αλβανική έχουν σήμερα την τάση και την απαίτηση να ξεπεράσουν ένα παρελθόν που δεν υπήρξε πάντοτε ικανοποιητικό στις σχέσεις των δύο χωρών. Σήμερα, τουλάχιστον στην Αλβανία, η τάση αυτή είναι πολύ εμφανής και έχω την αίσθηση ότι οι πολιτικοί υστερούν σε σχέση με την κοινή γνώμη", λέει.

    Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας επικρίνει την τακτική της κυβέρνησης των Τιράνων. "Ο νέος εκλογικός νόμος που μόλις ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβερνώσας παράταξης, είναι στην ουσία ένα ακατάλληλος νόμος για τις επικείμενες εκλογές στην Αλβανία. Χαρακτηρίζοντάς τον ως ακατάλληλο, δεν έχω την πρόθεση να κάνω αποτιμήσεις επηρεασμένες από συναισθηματική φόρτιση, είναι όμως ένας νόμος που στρέφεται ενάντια σε όλες τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις -αριστερές και δεξιές.

    Στόχος του νόμου αυτού, που συντάχτηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι η δημιουργία, στην επόμενη βουλή, μιας δικομματικής πόλωσης, από τη μια το Δημοκρατικό Κόμμα και από την άλλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την ελπίδα ότι μια τέτοια κατάσταση θα ευνοήσει το Δ.Κ. να τορπιλίσει την εξουσία του Σ.Κ. που προβλέπεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ο νόμος περιέχει μερικούς όρους που αν του συγκρίνουμε με τους ανάλογους των δυτικών χωρών και του dglojqatijo} κόσμου γενικότερα, θα διαπιστώσουμε ότι υστερούν κατά πολύ, όσον αφορά την ουσία και το περιεχόμενό τους. Έχουν διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίσουν πάση θυσία τη νίκη του Δ.Κ. με ανέντιμες και ανορθόδοξες μεθοδεύσεις.

    Θα μπορούσα, αν θέλετε, να αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποιους από αυτούς τους όρους, που εμείς ως αντιπολιτευτικό κόμμα, θεωρούμε απαράδεκτους. Να αναφέρω, επίσης, ότι 13 πολιτικά κόμματα αντιτάχθηκαν ενεργά σε αυτό το νόμο. Αυτού του είδους είναι τα άρθρα που αφορούν τη σύνθεση των επιτροπών, τη διαχείριση της ψήφου, τη μεταφορά των καλπών, την τηλεοπτική προπαγάνδα, που ουσιαστικά συγκεντρώνεται στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και το καθεστώς των βουλευτών και της ίδιας της αλβανικής βουλής, η οποία παύει να υφίσταται στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος".

    Σε παρατήρησή μας αν όλα αυτά προμηνύουν μια "θερμή" προεκλογική περίοδο, ο κ. MILO δηλώνει ότι απεύχεται κάτι τέτοιο. "Αυτό, βεβαίως, σημειώνει, εναπόκειται όχι μόνο στο αλβανικό εκλογικό σύστημα που έδειξε ότι ξέρει να είναι ψύχραιμο και να διατηρεί ήπιους τόνους, αλλά και στα πολιτικά κόμματα. Όσον αφορά τις συμμαχίες που μπορεί να συναφθούν, το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται δύσκολο και οι προβλέψεις και τα συμπεράσματα θα ήταν πρόωρα και παρακινδυνευμένα. Ας ληφθεί υπόψη και το ότι ένα μέρος από τα κόμματα έχουν διαμορφώσει προεκλογικές τακτικές που δεν προβλέπουν ή αποκλείουν συνεργασίες μα άλλες δυνάμεις. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις και ιδίως ο νέος εκλογικός νόμος, οδηγούν τα κόμματα στην αναζήτηση λύσεων που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στις δύσκολες περιστάσεις που έχουν προκύψει.

    Σε αυτά τα πλαίσια άρχισαν να εμφανίζονται απόψεις και προτάσεις για σχηματισμό προεκλογικών συνασπισμών ή συμμαχιών. Αυτό όμως δεν έχει επικυρωθεί ακόμα. Συζητιέται λ.χ. η δυνατότητα συνεργασίας για το σχηματισμό ενός "πόλου του κέντρου" της αλβανικής πολιτικής ζωής, με τη συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας και ενδεχομένως της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα δύο προαναφερόμενα κόμματα (ΣΔΚ και ΚΔΣ) έχουν δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή τους να συμμαχήσουν προεκλογικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πίεση του Δημοκρατικού Κόμματος, έστω και μέσω του νέου εκλογικού νόμου. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Ένωση Δεξιάς, η οποία παρουσιάζει περισσότερες πιθανότητες να βαδίσει ως τέτοια προς τις εκλογές. Ο εκλογικός νόμος όμως που είναι στην ουσία πλειοψηφικός δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δημιουργεί φραγμούς για τα μικρά κόμματα. Ο νόμος προβλέπει πως σε περίπτωση συμμαχιών, το ελάχιστο όριο εκπροσώπησης στη βουλή (4%) πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που αποτελούν τη συμμαχία. Δηλαδή σε περίπτωση μιας συμμαχίας τριών κομμάτων, πρέπει να εξασφαλιστούν 12% του συνόλου των ψήφων. Άρα δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθ' εαυτού προεκλογικές συμμαχίες, αλλά συνεργασία και σύμπραξη για επίτευξη κοινών στόχων, οι οποίες δεν θα ]woum μόνιμο και θεσμοθετημένο χαρακτήρα".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το βιβλίο που επιμελήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας και καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, παρατηρεί :

    "Θεωρώ ότι εκπλήρωσα έτσι όχι μόνο το προσωπικό μου χρέος που απορρέει από την ιδιότητά μου ως ιστορικού και βαλκανιολόγου, αλλά και αυτό που σχετίζεται με την άλλη ιδιότητά μου, εκείνη δηλαδή του πολιτικού και αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αναφέρομαι στο χρέος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το οποίο το κόμμα μας συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή και που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η κίνησή μου αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση της συνεργασίας με την Ελλάδα εν ονόματι της συνύπαρξης των δύο αρχαίων εθνών μας, για την κατανόηση και της ειρηνική επίλυση των όποιων προβλημάτων.

    Η απήχηση του βιβλίου ήταν πολύ θετική. Είναι η πρώτη φορά που για μια σύγχρονη -αλλά και ιστορική- πολιτική προσωπικότητα από την Ελλάδα, κυκλοφορεί στην Αλβανία, ξεχωριστό βιβλίο, στο οποίο προβάλλει η πολιτική σκέψη και η στάση του Παπανδρέου, για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, της περιοχής μας και ασφαλώς για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Συνεπώς μπορώ να πω ότι το βιβλίο σημείωσε επιτυχία και ευχής έργο θα ήταν η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια με παρόμοιες εκδόσεις στην Αλβανία, αλλά και στην Ελλάδα, για σημαντικές προσωπικότητες του αλβανικού έθνους. Αυτό, βεβαίως, θα συμβάλει στην καλύτερη γνωριμία και αλληλοκατανόηση των λαών μας", καταλήγει ο κ. PASKAL MILO.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 14 February 1996 - 09:37:32