Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 12 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Δ. Κυριαζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

  • [02] Η Ν.Δ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] Η ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΥΚΑΛ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [06] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ ΑΡΑΜ Ο Α'

  • [07] 3η ΕΚΘΕΣΗ ''ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

  • [08] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [09] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΣΚΛΗΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [10] ΝΕΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [11] ΩΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Χ.ΠΑΧΤΑΣ

  • [12] ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΕΝΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [14] ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΧΕΠΑ-ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΠΑ

  • [16] ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ "ΠΟΛΕΜΑ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΠΣΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ.

  • [17] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

  • [18] 15 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [19] 800.000 ΔΡΧ. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

  • [20] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΥ "GREEK AMERICAN WEEKLY"

  • [21] ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ.

  • [22] ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΒΑΝΟΥΑΤΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Δ. Κυριαζή)

  • [23] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΔΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

    "Φημολογίες" χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις αποψεις ότι υπάρχουν μυστικές συμφωνίες με τους Αμερικανούς για το θέμα του Αιγαίου.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτη η αναπαραγωγή από οποιονδήποτε της φημολογίας αυτής που εκπορεύεται από το εξωτερικό και επανέλαβε ότι η διατήρησή της στο προσκήνιο δεν βοηθάει.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας περιόδου αν εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα και οι σκοπιμότητες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η δήλωση αυτή "αποτελεί γενική διατύπωση του πρωθυπουργού και απευθύνεται σε όποιον την ακούει".

    [02] Η Ν.Δ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟ

    Εξηγήσεις κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μαγγίνας "τι αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό και τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία την οποία έκανε τη νύχτα της κρίσης στο Αιγαίο".

    Ο κ Μαγγίνας είπε ότι " ο κ. Αρσένης υπαινίχθη ευθεως ότι ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε μυστική συμφωνία τη νύχτα της κρίσης στο Αιγαίο και πως ο υπό προθεσμία αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Λυμπέρης απειλεί ότι δεν θέλει να μιλήσει γιατί αν μιλήσει θα κρυφθούν όλοι".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "ο ελληνικός λαός είναι κατάπληκτος και ανήσυχος μπροστά στα πρωτόγνωρα συπτώματα διάλυσης".

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρωινή σύσκεψη του κ. Εβερτ με τους συνεργάτες του που έγινε στη Ρηγίλλης διατυπώθηκε η άποψη ότι η κρίση της Ιμιας έχει εκπέσει για την κυβέρνηση σε επίπεδο εσωκομματικής αντιπαράθεσης και πως η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής επιτροπής ανέδειξε εσφαλμένους η αμφισβητούμενους χειρισμούς και ανεπίτρεπτες και πρωτοφανείς αντιθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

    [03] Η ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    Καμιά σχέση με την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση δεν έχει η άσκηση "Χαλύβδινη χειρ" του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που πραγματοποιείται από το πρωί στο Αιγαίο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU ο εκπρόσωπος του "Kommersant Daily".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών κ.Μεντεσέ, ο κ.Ουνάν τονίζει ότι " η εποχή υπαγορεύει την ανάγκη μετάβασης από την κλασική διπλωματία στην πρακτική", υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή έγινε σε ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ρωσία, όταν τα δυτικά κράτη την απειλούν με κυρώσεις και η Ε.Ε. έχει παγώσει την συμφωνία που έχει υπογραφεί. Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα της Τσετσενίας, ο Τούρκος πρέσβης επισημαίνει ότι η Τουρκία το θεωρεί εσωτερικό ζήτημα της Qys_ar και σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, αν και στην χώρα του υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της μεγάλης τσετσενικής διασποράς που υπάρχει.

    Ο κ.Ουνάν χαρακτηρίζει ανοδική την εμπορικο- οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών και του πετρελαίου, ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο έχει ήδη επικυρώσει την διμερή συμφωνία περί απαλλαγής διπλής φορολογίας και επίκειται η αντίστοιχη έγκριση από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους περιορισμούς σε Βόσπορο και Δαρδανέλια, ο Τούρκος πρέσβης χαρακτηρίζει ως εντελώς αβάσιμο το ρωσικό φόβο ότι η Τουρκία κλείνει τα Στενά, καθώς απλά έχει αναγκασθεί να προβεί σε περιορισμούς για προστασία της Κωνσταντινούπολης, ενώ για το θέμα της διαδρομής του πετρελαιαγωγού από το Αζερμπαϊτζάν ο κ.Ουνάν δηλώνει ότι αυτό θα λυθεί με βάση τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και υπογραμμίζει τα κοινά συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΥΚΑΛ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξηγήσει τις τουρκικές θέσεις για την ελληνοτουρκική κρίση και το καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο υπηρεσιακός υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ.Ντενίζ Μπαϋκάλ.

    Η περιοδεία του κ.Μπαϋκάλ περιλαμβάνει επίσκεψη στο Λονδίνο όπου την Τετάρτη θα έχει γεύμα εργασίας με τον Βρετανό ομόλογο του κ.Μάλκομ Ρίφκιντ ενώ την Παρασκευή θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διεθνείς σχέσεις κ.Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Τούρκος υπουργός στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί επίσης και με τον Βέλγο ομόλογο του ενώ προανήγγειλε επισκέψεις του κ.Μπαϋκάλ και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να αναφέρεται στις βραχονησίδες Ιμια με το όνομα Ισκεζτσε το οποίο την προηγούμενη Πέμπτη Τούρκοι αξιωματούχοι ανακάλυψαν στα αρχεία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ως επίσημο τουρκικό όνομα του συμπλέγματος καλώντας παράλληλα τα τουρκικά ΜΜΕ να μην χρησιμοποιούν τον όρο Καρντάκ.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΡΓΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

    Σε Τούρκους πράκτορες αποδίδει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το Σάββατο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν στην πόλη της Λεμεσού.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος μετά την ενημέρωση που είχε επί του θέμaτος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Φαίνεται ότι είναι καθαρά ενέργεια κάποιων Τούρκων πρακτόρων''.

    [06] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ ΑΡΑΜ Ο Α'

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι ο Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών Αράμ Α' στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Αρμενική Παροικία της Ελλάδος μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

    Φθάνοντας λίγο μετά τις 15:00 στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης όπου του επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο, το Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιο, βουλευτές και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας στην πόλη μας, ο Αρμένιος Πατριάρχης εξεφρασε την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του αρμενικού λαού στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τη θέρμη με την οποία έχει περιβάλει τον αρμενικό λαό,

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στη χώρα μας ο Πατριάρχης είπε πως έχει τρεις σκοπούς, πρώτον να επισκεφθεί την Αρμενική Ορθόδοξη Κοινότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και την πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ επιβεβαίωσε επίσκεψή του και στο Φανάρι όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο λέγοντας όμως ότι δεν έχει ορισθεί ακόμα ημερομηνία.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο σε σχέση με το Αρμενικό Ζήτημα ο κ. Αράμ δήλωσε ότι ''τα διεθνή θέματα μπορούν να λυθούν όταν τα πλησιάζουμε σεβόμενοι τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα'' και συμπλήρωσε ότι ''ο ρόλος των πνευματικών ηγετών είναι να κηρρύτουν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα''.

    ''Ο Αρμενικός και ο Ελληνικός λαός πάντα υποστήριζαν ο ένας τον άλλον γιατί πιστεύουν ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, υπάρχει μια παραδοσιακή σχέση φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς'', είπε ο Πατριάρχης Αράμ για να τονίσει ότι ''είναι αναγκαία η ενδυνάμωση αυτής της σχέσης, τη στιγμή μάλιστα που οι λαοί μας αντιμετωπίζουν προβλήματα''

    Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι ''η επίσκεψή του θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των πολύ καλών μακραίωνων σχέσεων που έχουν σφυρηλατηθεί στο χρόνο ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες και θα ενδυναμώσει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς''.

    Ο κ.Πετσάλνικος είπε ότι θα συζητήσει με τον Αρμένιο Πατριάρχη κατά την παραμονή του στην πόλη μας, θέματα της Αρμενικής Κοινότητας, η οποία αποτελεί, όπως είπε κρίκο σύνδεσης ανάμεσα στους δύο λαούς.

    Στη συνέχεια με πομπή μετέβη στον Ορθόδοξο Αρμενικό Ναό της Παναγίας, όπου τελέσθηκε σύντομη λειτουργία, ενώ μετά το πέρας της προσευχής ευλόγησε το ποίμνιό του στην αίθουσα του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου.

    Το βράδυ θα δοθεί προς τιμήν του δείπνο, από την Αρμενική Παροικία, όπου και θα απευθύνει τον Πατριαρχικό του Λόγο ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με πολιτικές, θρησκευτικές και πνευματικές προσωπικότητες της πόλης μας.

    Κατά την παραμονή του στη χώρα μας ο κ.Αράμ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ενώ την Πέμπτη θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    [07] 3η ΕΚΘΕΣΗ ''ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματοποίηση της 3ης Έκθεσης ''Εβδομάδα Κύπρου στην Ελλάδα'' από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 1996, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, γιατί πρόκειται να φέρει ακόμα πιο κοντά επώνυμες κυπριακές επιχειρήσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο και το καταναλωτικό κοινό, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.

    Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από την Αρχή Κυπριακών Εκθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την HELEXPO.

    Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας της ''3ης Εβδομάδας Κύπρου στην Ελλάδα'', είναι η παρουσία τόσο στην τελετή των εγκαινίων, όσο και σε άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, εκπροσώπων της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Κορυφαία εκδήλωσή της θα είναι το επιχειρηματικό συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της HELEXPO, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση θα είναι: είδη ένδυσης και υπόδησης, τρόφιμα και ποτά, οικοδομικά υλικά, πλαστικά, εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης και είδη κλιματισμού, αρώματα, είδη εξοπλισμού γραφείων, και καταστημάτων, είδη καθαρισμού και διακόσμησης, ιατρικός εξοπλισμός και είδη χειροτεχνίας.

    [08] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την αναγκαιότητα ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας ώστε να φτάσουν το επίπεδο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της γιουγκοσλαβικής κρίσης, υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών Ζαν Βίντενοφ και Ραντόε Κόντιτς κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών τους στο Βελιγράδι.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, η γιουγκοσλαβική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών.

    Στο Βελιγράδι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Τον κ.Βίντενοφ συνοδεύουν oι υπουργοί Γεωργίας, Σβετοσλάβ Σιβάροφ και Εμπορίου, Ατανάς Παπαριζοφ, οι υφυπουργοί Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Εξωτερικών Υποθέσεων και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας.

    ''Η Βουλγαρία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας με την Γιουγκοσλαβία και επιθυμεί την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου με το Βελιγράδι'', δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σε παράλληλη συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TAΝΓΙΟΥΓΚ, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου και σε βουλγαρικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

    Αύριο ο κ.Βίντενοφ θα επισκεφτεί το Μαυροβούνιο.

    [09] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΣΚΛΗΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Την λήψη σειράς αυστηρών οικονομικών μέτρων ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κ. Νικολάε Βακαρόιου με στόχο την πλήρη αλλαγή της τελωνειακής υπηρεσίας και την εξισορρόπηση του εμπορικού ελλείμματος μέσω της προστασίας της εγχώριας βιομηχανίας.

    Στη μεταρρύθμιση προβλέπεται ένας ισχυρότερος ρόλος για το υπουργείο εμπορίου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για ένα συσχετισμό των εισαγωγών με τις εξαγωγές.

    Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια της να μειώσει την ρευστότητα στη χώρα επέβαλλε κάθε κρατική ή ιδιωτική μονάδα να έχει αποταμιεύσει 5 εκ. λέι ενώ έδωσε επίσης την εντολή για τον επαναπατρισμό όλων των κεφαλαίων που επιχειρήσεις έχουν σε ξένο συνάλλαγμα.

    Το κράτος θα κρατήσει στην κατοχή του το ποσό από τα χρήματα αυτά που αναλογεί στα χρέη κάθε εταιρείας προς το δημόσιο και θα αφήσει σε αυτές ένα μέρος ανάλογα με το ύψος των υποχρεώσεων που έχουν σε ξένες εταιρείες με τις οποίες έχουν συνεργαστεί.

    [10] ΝΕΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Τετραμελής αντιπροσωπεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τις επαφές της στο Βελιγράδι για την εγκαινίαση νέας αεροπορικής γραμμής Αθήνας-Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα γραμμή θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Απριλίου. Τη γραμμή Αθήνα-Βελιγράδι μονοπωλεί έως τώρα η Γιουγκοσλαβική αεροπορική εταιρεία JAT.

    Η εγκαινίαση της νέας γραμμής από την πλευρά της Ολυμπιακής θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικερδής για την Ολυμπιακή Αεροπορία καθώς όλο και περισσότερος αριθμός επιβατών επισκέπτεται τις δύο αυτές πόλεις ιδιαίτερα μετά την απόφαση της διεθνούς κοινότητας για την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων προς την Γιουγκοσλαβία γεγονός το οποίο αύξησε το ενδιαφέρον επενδυτών και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες οι οποίοι όλο και πιό τακτικά επισκέπτονται τις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να γνωστοποιηθούν τόσο οι λεπτομέρειες όσο και ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων της Ολυμπιακής για τη νέα αεροπορική γραμμή η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ανταπόκριση και για τη Θεσσαλονίκη.

    [11] ΩΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Χ.ΠΑΧΤΑΣ

    Η μονάδα παραγωγής χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής όχι μόνο δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον αλλά θα αποτελέσει πνεύμονα ζωής αφού θα λειτουργήσει σαν απορρυπαντής. Αυτά τόνισε ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας και βουλευτής Χαλκιδικής κ Χρήστος Πάχτας μιλώντας στο Μακεδονικό Pqajtoqe_o Ειδήσεων με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις κατοίκων της Ολυμπιάδας, των Βρασνών της Βαρβάρας, του Σταυρού και της Ασπροβάλτας που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση της μονάδας κατασκευής χρυσού υποστηρίζοντας ότι θα μολύνει το περιβάλλον

    Ο κ Πάχτας χαρακτήρισε εν μέρει δικαιολογημένες τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής λέγοντας ότι οφείλονται στο ότι δεν έχει γίνει ακόμη ουσιαστική προσπάθεια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό εθνικής οικονομίας η ασφάλεια της μεθόδου της "υδατικής οξείδωσης υπό πίεση" που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής χρυσού αποδεικνύεται τόσο από τη διεθνή πρακτική , όσο και από επιστημονικές ανακοινώσεις και έρευνες καθώς και από το ότι χρηματοδοτείται από τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    "Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος της υδατικής οξείδωσης υπό πίεση εφαρμόζεται σε τρία τουλάχιστον εργοστάσια στον κόσμο και σχεδιάζεται σε άλλα τρία αυτή τη στιγμή ένα από τα οποία είναι εγκατεστημένο στην πολιτεία της Καλιφόρνια δίπλα στον εθνικό δρυμό Γέλλοου Στόουν και η Καλιφόρνια που είναι η περιοχή των ΗΠΑ με τους αυστηρότερους περιβαλλοντολογικούς νόμους στον πλανήτη. Τεκμηριώνεται επίσης από τις εργασίες που έχουν εκπονηθεί στην Ελλάδα σε ερευνητικά εργαστήρια και έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων. Υπάρχει πλήθος δημοσιευμένων εργασιών τρίτων ερευνητών καθώς και γνωματεύσεις ειδικών επιστημόνων και μία από τις πιο αξιόλογες γνωματεύσεις είναι αυτή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και ανακοινώσεις των αρμοδίων επιμελητηρίων και όλων των ειδικών επιστημονικών φορέων" υπογράμμισε ο κ Πάχτας.

    Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη πως σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο κατασκευής χρυσού τα σημερινά αποθέματα των σιδηροπυριτών θα αποτελέσουν μία πηγή ρύπανσης με καταστροφικές συνέπειες γιατί η οξείδωση των θειούχων μεταλλευμάτων θα δημιουργήσει υδατικά διαλύματα που θα περιέχουν θειικό οξύ και θα είναι πλουσιότατα σε βαρέα και τοξικά μέταλλα.

    " Η ύπαρξη τόσο των επιφανειακών αποθεμάτων όσο και των υπόγειων των μεταλλείων της Ολυμπιάδας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μόλυνση των επιφανειακών αλλά και των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιοχής και αυτή η διάρκεια του φαινομένου δεν θα είναι της τάξης των κάποιων ετών αλλά της τάξης των εκατοντάδων ετών και μόνο στην περίπτωση που θα γίνει η μονάδα χρυσού θα αποθέματα αυτά θα αδρανοποιηθούν οριστικά. Είναι προφανές πλέον ότι η μονάδα παραγωγής χρυσού θα λειτουργήσει ως απορρυπαντής προσφέροντας στο περιβάλλον πολύ περισσότερα από ότι φαίνεται με μια πρόχειρη ματιά" συνέχισε ο υφυπουργός.

    Ο κ Πάχτας αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την εγκατάσταση της μονάδας στη περιοχή λέγοντας ότι θα αξιοποιηθεί το μεταλλευτικό δυναμικό της Χαλκιδικής, θα δημιουργηθούν πρωτογενώς δεκάδες και δευτερογενώς εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα αξιοποιηθεί η εγχώρια πρώτη ύλη, θα εξοικονομηθεί συνάλλαγμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Ο υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι το συντομότερο dumat| θα διοργανωθούν ημερίδες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης όχι από την πολιτεία και τους κοινοτάρχες αλλά από επιστήμονες και ειδικούς ενώ η εταιρεία είναι διατεθειμένη να δαπανήσει ακόμη και 300 εκατομμύρια για να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις διάφορες μονάδες αλλά και σε εργοστάσια όπως εκείνο της Καλιφόρνια. Αξίζει να σημειωθεί τοι ο κ Πάχτας ζήτησε από το υπουργείο βιομηχανίας την πραγματοποίηση σύσκεψης προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Eξάλλου ο πρόεδρος της κοινότητας Ασπροβάλτας κ Άγγελος Φραντζής επισήμανε ότι οι κάτοικοι της περιοχής συμφωνούν για την επαναλειτουργία των μεταλλείων της Κασσάνδρας αλλά αντιτίθενται στην κατασκευή του εργοστασίου χρυσού που προβλέπεται από τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης των μεταλλείων που υπέγραψε η κυβέρνηση με την καναδική εταιρεία "TVX Gold". Επιτροπή από τους εκπροσώπους των διαμαρτυρομένων μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με το υφυπουργό βιομηχανίας κ Φοίβο Ιωαννίδη και να του εκθέσει τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής και από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση.

    [12] ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Συμβολική διαμαρτυρία για την απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας να ακυρώσει τις τοπικές εκλογές στον ομώνυμο δήμο, κήρυξαν οι 26 δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη λίστα του μουσουλμανικού ''Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών''.

    Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΔΕ οι δήμαρχοι αυτοί φόρεσαν σήμερα μπλε κορδέλες με ζωγραφισμένους άσπρους κλάδους ελαιας.

    Όπως είναι γνωστό, στις 5 Φεβρουαρίου το δικαστήριο της πόλης Κίρτζαλι αποφάσισε την ακύρωση των τοπικών εκλογών μετά από καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 1995. Να σημειωθεί ότι δήμαρχος της πόλης Κίρτζαλι είχε εκλεγεί ο μουσουλμάνος Ρασίμ Μουσά.

    Το θέμα της ακύρωσης των δημοτικών εκλογών στην πόλη Κίρτζαλι ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ είχε πραγματοποιήσει τόσο με ηγετικά στελέχη του ''Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών'' και του κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο με τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ και με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντόντσο Κονακτσίεφ.

    Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Κίρτζαλι ο περιφερειάρχης του Χάσκοβο Αγγελ Νάιντενοφ, ανακοίνωσε πως μέχρι τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών, τη διοίκηση του δήμου Κίρτζαλι θα αναλάβουν ο αντιδήμαρχος και η γραμματέας του δήμου.


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΕΝΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, είχε σήμερα το πρωί η αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντριου Αθενς. Την Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, και τα μέλη του ΣΑΕ, Αντι Μανάτος και Δημήτριος Κωνσταντινίδης, που μετέχουν στην αποστολή, θα σναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και κατ'ιδίαν συνάντηση του κ.Αθενς με τον κ.Σημίτη. Αύριο η αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ρωμαίο, ο οποίος ήταν παρών και στη σημερινή συνάντηση με τον κ.Στεφανόπουλο. Αντικείμενο των επαφών που έχουν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΑΕ με την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι ο δέων τρόπος αντίδρασης της ομογένειας στο θέμα της κρίσης στο Αιγαίο και οι κατευθύνσεις της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής.

    [14] ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ APODGLOU ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Σημειώνεται ότι ο κ.Αθενς έχει κληθεί να μεταφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό κοινή επιστολή 17 ομογενειακών Ομοσπονδιών και Ενώσεων των ΗΠΑ και του Καναδά, με την οποία ζητείται η επανατοποθέτηση υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Στην επιστολή, αφού πρώτα απευθύνονται θερμά συγχαρητήρια στον κ.Σημίτη για την εκλογή του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των 17 ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής εκφράζουν "την πικρία και τη βαθιά απογοήτευση" για την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, εξαίρουν την συνεισφορά του κ.Νιώτη στη σύγκληση του απανταχού Ελληνισμού, και χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα της νέας κυβέρνησης για την κατάργηση του υφυπουργείου "ανεπαρκή".

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΧΕΠΑ-ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΗΠΑ

    Συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ έχει σήμερα το απόγευμα η ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου διήμερου συμποσίου της, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που διεξάγεται από χθες στην Ουάσιγκτον.

    Στις εργασίες του συμποσίου συμμετέχει και η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ για επαφές με την ομογένεια αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα από τις 7 Φεβρουαρίου. Ομιλητής στο συμπόσιο είναι μεταξύ άλλων και ο προσωπικός σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλος.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η προβολή μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Κλίντον αναμένεται να υπερασπιστεί την στάση των ΗΠΑ στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, να επισημάνει το ρόλο της κυβέρνησής του στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας και Ελλάδας-Σκοπίων και να επαναλάβει ότι εντός του έτους θα ενταθούν οι προσπάθειες για την διευθέτηση του Κυπριακού.

    Μιλώντας κατά τις χθεσινές εργασίες του συμποσίου ο πρώην υπουργός, Βύρων Πολύδωρας, επεσήμανε την ανάγκη εμμονής στην ενότητα του Ελληνισμού αλλά και την ενόχληση των Ελλήνων από την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσουν τα δίκαια της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με επιφανή στελέχη της ομογένειας δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του βεβαρυμένου προεκλογικού προγράμματός του.

    [16] ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ "ΠΟΛΕΜΑ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΠΣΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ.

    Με αντίγραφα των επίμαχων συνθηκών για την οριοθέτηση στα Δωδεκάνησα "πολεμά" η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης για τη δικαίωση των ελληνικών juqawij~m δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Πρόκειται για τη συνθήκη του 1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, στην οποία αναφέρεται ότι η συνοριακή γραμμή βρίσκεται μισό μίλι ανατολικά της βραχονησίδας Ιμια, αποδεικνύοντας περίτρανα την ελληνική κυριαρχία, για τη συνθήκη του 1947 στο Παρίσι μεταξύ Ιταλίας και των συμμάχων, με την οποία η Ιταλία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένων και των νησίδων, στην Ελλάδα, και για την γνωστή συνθήκη της Λωζάνης. Τα αντίγραφα αυτά απέκτησε η Ομοπσονδία κατόπιν σχετικού αιτηματος που υπέβαλε η Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων της στον ΟΗΕ.

    [17] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Τη διεξαγωγή εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη στάση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας έναντι του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, κ.Γεωργίου Βέη, σε κλειστό χώρο στη Μελβούρνη, στις 18 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Παροικιακής Ενότητας. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν φορείς και προσωπικότητες από το Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα, ώστε να δοθεί Παναυστραλιανός χαρακτήρας. Η εν λόγω Επιτροπή έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των ομογενειακών ΜΜΕ, Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών, μελών τοπικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και μελών ομογενειακών οργανώσεων.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής, τονίστηκε επίσης ότι για τα τεκταινόμενα στην ελληνική παροικία έχουν επίσης ενημερωθεί οι εκπρόσωποι του ΣΑΕ Ωκεανίας, οι οποίοι θα μεταβιβάσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής κοινότητας τόσο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε επιστολή της Επιτροπής που έχει σταλεί σε όλους τους οργανισμούς της παροικίας, γίνεται μάλιστα λόγος για "χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής παροικίας, το οποίο και την ταλανίζει με κίνδυνο διάλυσής της".

    [18] 15 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Τουλάχιστον 15 θα είναι οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι σε ολόκληρη την Αυστραλία, στις επικείμενες εκλογές στις 2 Μαρτίου. Ειδικότερα στην πολιτεία της Βικτώρια οι Έλληνες υποψήφιοι είναι επτά, δύο από τους οποίους κατέχουν ήδη το βουλευτικό αξίωμα. Πρόκειται για τους κ.κ.Ανδρέα Θεοφάνους, του Εργατικού Κόμματος στην έδρα Κάλγουελ και Πέτρο Γεωργίου, του Φιλελεύθερου κόμματος στην έδρα Κούγιογκ, η επανεκλογή των οποίων θεωρείται δεδομένη.

    Αντίθετα, περιορισμένες είναι οι πιθανότητες των υπολοίπων πέντε υποψηφίων ελληνικής καταγωγής: τον κ.Ηλία Γρίβα, υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος στην έδρα Χίγκινς, Αθανάσιο Πρεκετέ και Γιώργο Κουμαντατάκη ανεξάρτητους υποψηφίους για την έδρα Μπάτμαν, και τους κ.κ. Γιώργο Μήτσου και Χρήστο Βάσση, ανεξάρτητους υποψηφίους στις έδρες Χολτ και Τζάγκα-Τζάγκα αντίστοιχα. Στις εκλογές της 2ης Μαρτίου κατέρχονται συνολικά 908 υποψήφιοι για τη Bouk^ των Αντιπροσώπων και 255 για τη Γερουσία.

    [19] 800.000 ΔΡΧ. ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Με το ποσό των 800.000 δρχ. ενισχύθηκε από την ελληνική πολιτεία το τμήμα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Σημειώνεται ότι η φετινή επιχορήγηση είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

    [20] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΥ "GREEK AMERICAN WEEKLY"

    Ο Υπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Μακρής, το μέλος του Κογκρέσου Ρον Κλινκ, ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του American Hellenic Institute (AHI) Νικ Λαριγκάκις, οι ελληνικής καταγωγής συγγραφείς της Βοστώνης Αντυ Νταμπίλις και Νικ Τσιότος και ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πενσυλβανίας, Νίκολας Παπαδάκος, είναι οι κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την διεύρυνση της κυκλοφορίας του "Greek American Monthly" από μικρό τοπικό περιοδικό σε ευρείας κυκλοφορίας έκδοση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Επίτιμοι Πρόεδροι της εκδηλωσης θα είναι ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας του Πίτσμπουργκ και της Ουάσιγκτον, κ.Θωμάς Γεανόπουλος, και ο Αντιπρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιατρικών ειδών, κ.Γκας Γεωργιάδης.

    Για τα πρώτα γεννέθλια του περιοδικού πρόκειται επίσης να εκδοθεί ειδικό αναμνηστικό έντυπο για όσους συμμετέχουν στην εκδήλωση, το οποίο θα φέρει τον τίλο "Οι άνθρωποι και οι περιοχές της Ελληνικής Αμερικής", όπου θα παρουσιάζεται το έργο και η προσφορά ιδιωτών, οργανώσεων και επιχειρήσεων που στο σύνολό τους συνθέτουν το μωσαϊκό της "Ελληνικής Αμερικής", ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση ελληνικών εντύπων και έργων τέχνης, και βιβλίων Ελληνοαμερικανών συγγραφέων.

    [21] ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ.

    Δύο νέοι σύλλογοι προστέθηκαν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευσή της. Πρόκειται για το σύλλογο νομού Μαγνησίας "Αργοναύτης", με 95 τακτικά μέλη, από τη Νέα Υόρκη, και τον σύλλογο Πελλανιτών από το Στάμφορντ του Κονέκτικατ, με 50 μέλη.

    [22] ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΒΑΝΟΥΑΤΟΥ

    Ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές καζίνο, που θα ανοίξει στο κρατίδιο Βανουάτου, ανατολικά της Αυστραλίας. Πρόκειται για τον κ.Γ.Αβραμιδόπουλο, που κατάγεται από την Φλώρινα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Δ. Κυριαζή)

    [23] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΔΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    Αδιανόητη χαρακτηρίζει τη στάση των κρατικών αρχών της Αλβανίας που δεν επιτρέπουν την λειτουργία των ελληνικών σχολείων στους Άγιους Σαράντα, το Δέλβινο και το Αργυρόκαστρο, σε συνέντευξή του προς τον συνεργάτη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στα Τίρανα, Δ. Κυριαζή, ο διεθνολόγος και Διευθυντής της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης HELSINKI WATCH, στην Αλβανία, Αρμπέν Πούτο.

    Το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως έχει ως εξής: ΕΡ: Κύριε καθηγητά, θα θέλαμε να αναφερθείτε σύντομα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία. Πιστεύεται ότι το επίπεδο τους ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές; Απ: Δυό λόγια πρώτα για την επιτροπή που ως μη κυβερνητική οργάνωση δραστηριοποιείται στον τομέα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε κατά τη "θερμή" περίοδο του Δεκεμβρίου '90, τότε που άρχισε η μεγάλη στροφή στη ζωή της αλβανικής κοινωνίας.

    Η επιτροπή μας βοήθησε σημαντικά από τότε στη βελτίωση του επιπέδου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρούμε ότι φανήκαμε πολύ χρήσιμοι με το να θέσουμε και να πετύχουμε την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Αλβανία. Ήταν σημαντικό και ιστορικό επίτευγμα, διότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η Αλβανία έγινε μια χώρα χωρίς πολιτικούς κρατούμενους. Την αποστολή της ως παρατηρητή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιτροπή μας προσπαθείς να την προωθεί και σήμερα, ύστερα από πέντε χρόνια δημοκρατικών αλλαγών στην Αλβανία.

    Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώθηκαν αισθητές βελτιώσεις, υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία του συνέρχεσθαι και μια σειρά άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Άρα δεν γίνεται λόγος για σύγκριση με το παρελθόν όπου όλα αυτά τα δικαιώματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Όμως δεν είναι σωστό η σύγκριση με το παρελθόν να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη δικαιολόγηση των ελλείψεων και των παραβιάσεων που διαπιστώνονται. Προβλήματα υπάρχουν αρκετά... Τέτοια είναι λ.χ. η χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων που μας φαίνεται εντελώς αδικαιολόγητη. Ανησυχία προκαλεί και η τάση παρενόχλησης και παρεμπόδισης των δημοσιογράφων που γίνονται συχνά αντικείμενο διώξεων ή βαριών προστίμων που ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητές τους με την κατηγορία της παραπληροφόρησης, της περιύβρισης αρχής κ.α. Εμείς έχουμε αντιδράσει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

    Άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του Κράτους Δικαίου είναι η ανεξαρτησία δικαστικής εξουσίας, όπου υπάρχουν πολλά ανησυχητικά της φαινόμενα. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ειδικά το περασμένο έτος θέτουν υπό αμφισβήτηση της ανεξαρτησία της dijaios}mgr στην Αλβανία. Η κατάσταση των φυλακών είναι επίσης ανησυχητική και πολλές φορές απαράδεκτη. Έχουμε καταβάλλει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για την ενημέρωση διεθνών οργανισμών προκειμένου να βοηθήσουν για τη βελτίωση της κατάστασης. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στην Αλβανία παραμένει εν ισχύ η θανατική ποινή. Ως μη κυβερνητική οργάνωση και ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχουμε εκφράσει την επί της αρχής αντίθεσή μας στο θέμα αυτό.

    Όπως πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παρούσα κατάσταση στην Αλβανία, όπου όχι μόνο οι αρχές αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πιστεύουν ότι η άρση, στην παρούσα φάση, της θανατικής ποινής θα άνοιγε το δρόμο στη λεγόμενη αυτοεκδίκηση", δηλαδή στην πρακτική της βεντέτας (η οποία υπήρξε πραγματικά μια πολύ σοβαρή πληγή για την αλβανική κοινωνία). Κρούσματα αυτής της φύσεως έχουν εμφανιστεί τελευταία. Συνεπώς νομίζουμε ότι το ζήτημα προς παρόν σχετίζεται περισσότερο όχι με την άρση, αλλά με την προσεκτική χρήση του ύστατου αυτού μέτρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη μετατροπή του σε ισόβια κάθειρξη.

    Στο ερώτημά σας αν η Αλβανία είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών και διεθνών προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απάντησή μου είναι κατηγορηματική πως παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν, μένει ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε σ' αυτά τα επίπεδα. Ερ: Ποιά είναι η θέση σας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία; Απ: Το ζήτημα αυτό είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό και κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ατζέντα δράσης της επιτροπής μας. Πρέπει εν πρώτοις να επισημάνω ότι υπάρχει μια πολύ θετική παράδοση, μια ριζωμένη βαθιά παράδοση ειρηνικής και φιλικής συμβίωσης μεταξύ της Ελληνικής μειονότητας και του υπόλοιπου πληθυσμού. Είναι κάτι που τιμά και τις δύο κοινότητες.

    Ο λαός της μειονότητας υπέστη αναμφίβολα δεινά και διώξεις από το ολοκληρωτικό καθεστώς, πρέπει όμως να τονιστεί ότι τα ίδια υπέστησαν γενικά και οι υπόλοιποι Αλβανοί πολίτες. Οι περιορισμοί ισχύανε για όλους. Προβλήματα βεβαίως υπάρχουν.

    Έχουμε ασχοληθεί με το σχολικό επανειλημμένα. Είναι αδιανόητη η στάση των κρατικών αρχών που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στους Αγίους Σαράντα, Δέλβινο και Αργυρόκαστρο. Η επιτροπή μας κατέβηκε δύο φορές στις περιοχές αυτές και συνεργαζόμενοι με τους γονείς αυτών των παιδιών ζήτησε δημόσια τη λειτουργία σχολείων σε αυτά τα κέντρα και εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη μη λειτουργία τους. Ακούμε με ικανοποίηση ότι γίνονται προσπάθειες και σύντομα θα ρυθμιστεί και το ζήτημα αυτό. Ερ: Θεωρείται ότι η ελληνική μειονότητα είναι "βαρόμετρο" αλλά και παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις διακρατικές σχέσεις; Απ: Ασφαλώς. Είναι ένα από τα καίρια σημεία των διακρατικών σχέσεων. Θα έλεγα ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένο το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για τον ekkgmij| πληθυσμό στην Αλβανία. Είναι νόμιμο δικαίωμά τους έτσι όπως είναι νόμιμο και ενδιαφέρεται και η άλλη πλευρά για τις χιλιάδες Αλβανών που ήρθαν στην Ελλάδα να βελτιώσουν τη ζωή τους. Είναι όμως λυπηρό το ότι συχνά έχουν γίνει παραβιάσεις των κανόνων καλής συμπεριφοράς και συνεργασίας. Τέτοια είναι λ.χ. κάποια επεισόδια που δεν βρήκαν την πλήρη κατανόηση των ελληνικών αρχών. Κατά τη δίκη των στελεχών της "Ομόνοιας", δίκη για την οποία είχαμε και εκφράσαμε πολλές επιφυλάξεις, η ελληνική πλευρά έβαλε μπρος την επιχείρηση "σκούπα", που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των διαφορών. Είναι πάντως δικαιολογημένη η απαίτηση για καλύτερη κατανόηση εκ μέρους των αλβανικών αρχών των προβλημάτων και αιτημάτων της ελληνικής μειονότητας, καθώς και μεγαλύτερη προδιάθεση για την εκπλήρωσή τους. Το ίδια θα έλεγα και για τις ελληνικές αρχές από τις οποίες αναμένεται μεγαλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί (λαθρομετανάστες) στην Ελλάδα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 12 February 1996 - 14:37:11