Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/02/1996) 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 12 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [02] ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ-ΧΟΪΕΡ

  • [03] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [06] ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

  • [07] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η Ν.Δ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ"

  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [09] ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [10] ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΧΕΠΑ

  • [11] ΕΡΓΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

  • [12] Ο ΜΟΥΜΤΑΖ ΣΟΫΣΑΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΣΙΛΕΡ

  • [13] KAI O Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ

  • [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ- ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [15] 45 ΤΡΙΣ. ΔΑΠΑΝΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ 12 ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 150 ΤΡΙΣ. ΛΙΡΩΝ

  • [16] Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ

  • [18] ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [19] ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΈΔΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [20] ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΣΝΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [21] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [22] ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙ-ΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [23] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • [24] ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

  • [25] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 18.544 ΑΓΡΟΤΕΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική άσκηση η οποία πραγματοποιείται από το πρωί στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής σημειώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά που παίρνουν μέρος στην άσκηση χωρίς όμως να ακολουθήσει εμπλοκή.

    Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα έσπευσαν στην περιοχή. Στο κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολουθεί την επιχείρηση και συντονίζει τις κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ δήλωσε σήμερα ότι "η άσκηση αυτή ήταν προγραμματισμένη προ πολλού και δεν έχει καμμία σχέση με την κρίση Ικίζτζε (Ιμια)".

    Στρατιωτικές πηγές σε δηλώσεις τους στον τουρκικό τύπο αναφέρουν ότι "δεν πρόκειται για κάποια τακτική άσκηση, αλλά για δραστηριότητες που έχουν ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων που βρίσκονται εκεί. Στην περιοχή δεν υπάρχει κάποια έκτακτη κατάσταση".

    [02] ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ-ΧΟΪΕΡ

    Έμφαση στο θέμα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δόθηκε κατά την συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Ρωμαίου, και του Γερμανού ομολόγου του, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Βέρνερ Χόϊερ.

    "Μετά την κρίση του Αιγαίου -τόνισε ο κ. Ρωμαίος- για την Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχο θέμα στη Διακυβερνητική η θεσμική αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων καθώς και η ένταξη της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής".

    Όπως τόνισε ο κ. Ρωμαίος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όμως η κατ' αρχήν προσέγγιση είναι θετική.

    Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατέστησε σαφές στον κ. Χόϊερ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνδράμει, δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου προς τη Τουρκία και θα θέσει ορισμένες δεσμεύσεις όπως αυτές προκύπτουν από τη συμφωνία της 6ης Μαρτίου σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Σε ερώτηση για το αν βρίσκει σύμφωνο το Γερμανό αξιωματούχο αυτή η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ότι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και η Ιταλική προεδρία κατανοούν τη θέση μας, γι' αυτό και στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στις 26 Φεβρουαρίου δεν θα το φέρουν προς έγκριση.

    Από την πλευρά του ο κ. Χόϊερ τόνισε ότι υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη ως προς την προάσπιση των κοινοτικών συνόρων, αλλά -όπως είπε- πρέπει να επικρατεί και νομική σαφήνεια σε θέματα που ενδεχομένως είναι αμφισβητούμενα.

    Επαναλαμβάνοντας έτσι τις θέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης που αναφέρει ότι "σε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση από πλευράς Ελλάδας-Τουρκίας των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, τότε θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πολιτισμένες μέθοδοι για την εξομάλυνση της διένεξης".

    [03] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την προκήρυξη και διενέργεια του Συνεδρίου του Κινήματος στις 11 - 14 Ιουλίου χαιρετίζει με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης τονίζει χαρακτηριστικά ότι "το Συνέδριο αυτό πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου για την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ" και επισημαίνει την ανάγκη μιας "οργάνωσης μαζικής, ανοικτής στις προκλήσεις και της ανάγκες της εποχής".

    "Θα πετύχουμε αυτό το στόχο αν εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα και οι σκοπιμότητες, αν εργαστούμε όλοι, όσοι από το 1974 πιστέψαμε και εμπνευστήκαμε από τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, αν με πίστη στην ενότητα και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις μάχες που καλείται να δώσει για το συμφέρον της Ελλάδας" καταλήγει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [04] ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Από τις 11 μέχρι τις 14 Ιουλίου θα διεξαχθεί τελικά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποδοχή από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, σχετικής πρότασης του γραμματέα του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη. Η πρόταση αυτή, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ.Σκανδαλίδης, αποτελεί απόλυτη επιδοκιμασία της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι ελήφθη μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση για μια συντεταγμένη και ενωτική πορεία, καθώς και ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν όχι μόνο το περιεχόμενο της σύγχρονης εθνικής στρατηγικής αλλά και επί μέρους προτεραιότητες των πολιτικών.

    Κατά της διεξαγωγής του συνεδρίου στις 11-14 Ιουλίου ψήφισαν ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, ο κ.Μανώλης Λουκάκης και η κ.Ελισάβετ Παπαζώη, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι κύριοι Βερυβάκης, Σφυρίου και Μαγκάκης. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πάντως ότι παρόλα αυτά θα εργασθεί για την επιτυχία του συνεδρίου, ενώ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του πρέπει πρώτα να συγκληθεί ένα συνέδριο για τα πολιτικά θέματα και στη συνέχεια ένα εκλογικό συνέδριο.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Δεκτός από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έγινε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος εξέθεσε τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με την ελληνοτουρκική κρίση.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος προέβαλλε ως επιτακτική την ανάγκη αλλαγών σε πολιτικό, κοινωνικό, αμυντικό και oijomolij| επίπεδο. Ζήτησε την ύπαρξη σε μόνιμη βάση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ώστε να κατοχυρώσει τα ελληνικά σύνορα ως κοινοτικά.

    Έκανε τέλος λόγο για αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνική πολιτική, το πολιτικό σύστημα και την εκλογική νομοθεσία.

    [06] ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

    Από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς τόσο για το επεισόδια στην Ιμια όσο και για τις κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη τα κόμματα να μείνουν μακριά από τις ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε ότι "τη δύναμη και την υπεροχή του στρατεύματός μας θα την αισθανθούν καλά στο πετσί τους εκείνοι που θα μας προκαλέσουν εάν χρειαστεί".

    [07] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η Ν.Δ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ"

    Η ομόφωνη απόφαση, στην οποία καταλήξαμε στο ΚΥΣΕΑ, είναι μια έντιμη συμφωνία και δεν έχει κρυφά στοιχεία δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γεράσιμος Αρσένης, απαντώντας στην σκληρή κριτική της Ν.Δ., που προκάλεσε η πρόταση που υπέβαλλε χθες στον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε δημόσια δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι "η Ν.Δ. ανεπιτυχώς προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει" και υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση δεν δέχεται ούτε παρερμηνεία ούτε στοιχεία τα οποία είναι ξένα προς την κυβερνητική τοποθέτηση, τη θέση του πρωθυπουργού και τη θέση του ΚΥΣΕΑ.

    Η πρόταση, πάντως, του κ.Αρσένη συγκέντρωσε τα πυρά της Ν.Δ., η οποία διά στόματος του εκπροσώπου τύπου της, κ.Βασίλη Μαγγίνα, είπε ότι "είναι αδιανόητο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να καλεί τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει δημόσια αν παραχώρησε ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα κατά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, αμφισβητώντας έτσι ευθέως τους χειρισμούς του". Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Ν.Δ., οφείλει να ξεκαθαρίσει αμέσως το θέμα και να δώσει σαφή απάντηση στον ελληνικό λαό.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Το πως πρέπει να αντιδράσει η ελληνική ομογένεια στο θέμα της κρίσης στο Αιγαίο και οι κατευθύνσεις της ekkgmij^r κυβερνητικής πολιτικής είναι τα κυρίαρχα θέματα στις σημαντικές επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας που έχει από σήμερα το προεδρείο του ΣΑΕ που έφτασε χθες στην Αθήνα.

    Το προεδρείο, που αποτελείται από τους κ. Άντριου Άθενς, Χρήστο Τομαρά και τα μέλη του ΣΑΕ Άντι Μανάτος και Δημήτριο Κωνσταντινίδη επισκέφθηκαν το μεσημέρι στις 12 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στη συνάντηση παρίστατο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, Γιώργος Ρωμαίος. Την Τετάρτη θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Άθενς με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ την Πέμπτη το προεδρείο θα συναντηθεί μαζί του.

    Αύριο το προεδρείο του ΣΑΕ θα δει τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ρωμαίο.

    Οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας θα συναντηθούν -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- και με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τόμας Νάϊλς. Επίσης θα έχουν επαφές με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη όπου θα έχουν επαφές τόσο με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης όσο και με άλλους τοπικούς παράγοντες.

    Τη Δευτέρα το πρωί θα αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη.

    [09] ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Την εκ νέου τοποθέτηση υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού ζητά η οργανωμένη ομογένεια των ΗΠΑ με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, την οποία έχει κληθεί να μεταφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, που ηγείται αντιπροσωπείας του ΣΑΕ, που από χθες βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Αφού πρώτα απευθύνονται θερμά συγχαρητήρια στον κ.Σημίτη για την εκλογή του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού και ευχές για καλή επιτυχία στο έργο του, οι εκπρόσωποι της ομογένειας εκφράζουν με την εν λόγω επιστολή "την πικρία και τη βαθιά απογοήτευση" για την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, επισημαίνοντας παράλληλα τους αγώνες των επτά εκατομμυρίων των Ελλήνων της Διασποράς όποτε η πατρίδα βρισκόταν σε κίνδυνο, αλλά και τη συνεισφορά του πρώην υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη, στη σύγκληση του απανταχού Ελληνισμού και τη συγκρότηση του ΣΑΕ.

    "Στα αιτήματα του Α' Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΑΕ προς την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβανόταν η αναβάθμιση του υφυπουργείου σε υπουργείο Αποδήμων, έτσι ώστε να καταστεί αποτελεσματικός επιτελικός φορέας και καταλύτης για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αντί, όμως, να προχωρήσει στην ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Αποδήμων η νέα κυβέρνηση προέβη στην κατάργηση της θέσης υποβαθμίζοντας έτσι στην πράξη τον Απόδημο Ελληνισμό και πλήττοντας το κύρος του σε μια περίοδο που τα εθνικά μας h]lata βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ενώ η ίδρυση του ΣΑΕ απαιτεί αυξημένες προσπάθειες από όλους και αποτελεσματικότερο συντονισμό", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά, δε, στα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η νέα κυβέρνηση για την κατάργηση του υφυπουργείου, οι ομογενείς εκτιμούν ότι είναι ανεπαρκή για να αιτιολογήσουν αυτήν την ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζουν "εσφαλμένη". "Το κυβερνητικό σχήμα δεν έπαυε να είναι ευέλικτο αν ο αριθμός των μελών του ήταν κατά ένα μεγαλύτερος", σημειώνουν. Επίσης τα ποσά που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα εξοικονομούνταν από τη συρρίκνωση του κυβερνητικού σχήματος, κατά τους ομογενείς "είναι ανάξια λόγου, ακόμα και για τον πενιχρό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού". Τέλος, αναφορικά με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για υποβάθμιση των Αποδήμων, γιατί οι αρμοδιότητες και ο τομέας του Απόδημου Ελληνισμού περιέχονται στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ρωμαίο, στην επιστολή επισημαίνεται ότι "είναι προφανές ότι δεν ευσταθεί, εφόσον είναι γνωστό ότι ο φόρτος εργασίας του κ.Ρωμαίου στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη αυξημένος ενόψει της Διακυβερνητικής".

    Η επιστολή καταλήγει με πρόσκληση προς την ελληνική κυβέρνηση "να προχωρήσει στην τοποθέτηση υφυπουργού αποκλειστικής αρμοδιότητας για τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού".

    Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Παναρκαδικής Ένωσης Αμερικής, Μιχαήλ Μιχαλακόπουλος, της Αχαϊκής Συμπολιτείας, Βασίλης Μπερτσούκλης, της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής, Φωτεινή Ποτάκη, της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας, Νίκος Γκατζογιάννης, της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά, Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, της Ομοσπονδίας Κεφαλληνίων-Ιθακησίων, Φίλιππος Ράστας, και της Ελληνικής Εταιρείας "ΠΑΙΔΕΙΑ", Ηλίας Τομάζος. Επίσης οι πρόεδροι της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά, Σωτήρης Κωνσταντόπουλος, της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά, Δημήτρης Σπυράκος, της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Καναδά "Ρούμελη", Κωνσταντίνος Μπίκας, της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά, Χριστοφής Κορωναίος, της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Γεώργιος Χρύσης, της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων, Γεώργιος Αλμυρούδης και οι αντιπρόεδροι της Παμμεσηνιακής Ομοπσονδίας Αμερικής-Καναδά, Γεώργιος Καλυβάς, και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά "Κομνηνοί", Π.Κοσμίδης.

    [10] ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΧΕΠΑ

    Η ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ θα συναντηθεί το απόγευμα στην Ουάσιγκτον με ανώτερους αξιωματούχους του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου της οργάνωσης στο οποίο το βραδυ θα προβληθεί και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου Μπίλ Jk_mtom. Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου δεν θα παρεβρεθεί στο συνέδριο λόγω του βεβαρημένου προγράμματος της προεκλογικής εκστρατείας του.

    Για τον ίδιο λόγο χθες δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Κλίντον με ηγετικά στελέχη της Ελληνικής ομογένειας.

    [11] ΕΡΓΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

    Η βομβιστική επίθεση στο πολιτιστικό κέντρο του Κουρδιστάν στη Λεμεσό το Σάββατο έιναι έργο Τούρκων πρακτόρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στην Αθήνα Τζεβέτ Αμεντ.

    Ο κ. Αμεντ ανέφερε ότι η επίθεση έγινε "από τους ίδιους κύκλους που δολοφόνησαν το Θεόφιλο Γεωργιάδη, πριν δύο περίπου χρόνια".

    Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδισταάν διέψευσε ισχυρισμούς ότι για τη βόμβα ευθύνεται το Δημοκρατικό Κόμμα του Μασούτ Μπαρζανί, χαρακτηρίζοντας τέτοιες πληροφορίες σαν "εσκεμμένη παραπληροφόρηση " που σκοπό έχει να πλήξει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κουρδιστάν.

    Πρόσθεσε ότι το Μέτωπο και το κόμμα του Μπαρζανί δεν έχουν διαφορές εκτός της χώρας τους και αποκάλυψε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κομμάτων για τη συγκρότηση Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου.

    [12] Ο ΜΟΥΜΤΑΖ ΣΟΫΣΑΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΣΙΛΕΡ

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μουμτάζ Σοϋσάλ κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ "δημιουργεί προβλήματα στο κράτος και κατ΄αυτό τον τρόπο γίνεται επικίνδυνη".

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Χουρριέτ" ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι "η Τσιλέρ μιλάει κατηγορηματικά για θέματα που είναι άγνωστα σ΄αυτή και δημιουργεί προβλήματα στο κράτος". "Τελευταία παραδείγματα της αμετροέπειάς της είναι η υπόθεση "casus belli" σε συνάρτηση με τις βραχονησίδες Ικίζτζε (όπως τις ονομάζει ο Σοϋσάλ) καθώς και η "γκάφα της Χάγης"."

    Ο κ.Σοϋσάλ επισημαίνει ότι η αναφορά απο την κ.Τσιλέρ σε "αιτία πολέμου" για τις βραχονησίδες "ήταν περιττή, καθ΄ότι δεν επιβάλλονταν αν πράγματι υπήρχε πεποίθηση ότι η κυριότητά τους ανήκει στην Τουρκία". Στο άρθρο του ο Τούρκος πρώην υπουργός αναφέρεται και στο θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,που ύστερα απο την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου,φαίνεται ότι αποδέχθηκε -κατ΄αρχήν- η Τσιλέρ.

    "Επί έτη, σημειώνει ο κ. Σοϋσάλ, η θέση της Τουρκίας στο ζήτημα του Αιγαίου είναι επίλυση του συνόλου των διαφορών διμερώς.Επομένως,αποτελεούσε λάθος η αποδοχή της προσφυγής στη Χάγη και η διάσπαση του συνόλου." Συνέντευξη του Ναζμί Ακιμάν

    Ο πρωην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Ναζμί Ακιμάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" υποστηρίζει ότι η Τουρκία "είναι ισχυρότερη απο την Ελλάδα και είναι λυπηρό ότι δεν επωφελείται απ΄αυτή την κατάσταση,απο την οποία επωφελήθηκε και κατα την κρίση του 1987 και κατα την κρίση της Κύπρου το 1974."

    Ο Ακιμάν τονίζει για την πρόσφατη κρίση ότι "η κυβέρνηση Σημίτη προκάλεσε την κρίση στις βραχονησίδες,για να δείξει ότι δεν υπάρχει καμμιά παρέκκλιση απο την πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ έναντι της Τουρκίας".

    Διαπιστώνει ωστόσο, ότι απο "άποψη ψυχολογικής κατάστασης" η εποχή των Αττατούρκ και Βενιζέλου προσφερόταν περισσότερο για μια συνολική ελληνοτουρκική συμφωνία σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα,γιατί τώρα υπάρχει πολύ μεγάλος συναγωνισμός σε όλα τα επίπεδα.Και προσθέτει,ότι "αυτά που έχουν σημασία είναι τα εθνικά συμφέροντα και τα δικά μας,προϋποθέτουν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας με πρώτη την Ελλάδα".

    [13] KAI O Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ

    Και ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προστέθηκε σε όσους κατηγορούν πλέον ανοικτά την Τανσού Τσιλέρ για την φιλοπόλεμη πολιτική που ακολουθεί στην ελληνοτουρκική κρίση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουρριέτ" επέκρινε τις δηλώσεις Τσιλέρ περί "αιτίας πολέμου" σχετικά με τις βραχονησίδες.

    "Το να είναι κανείς φιλειρηνικός,είπε ο Ντεμιρέλ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα,δεν εκφράζει adumal_a.Πόλεμος μπορεί να γίνει οποτεδήποτε,δηλαδή, είναι η τελευταία επιλογή.Πρίν απ΄αυτόν, πρέπει να εξεταστούν όλοι οι άλλοι τρόποι."

    [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ- ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η συνάντηση Γιλμάζ- Ερμπακάν που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως λόγος της αναβολής προβάλλεται το ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων θέλησαν να συζητήσουν το θέμα ο καθένας στη κοινοβουλευτική του ομάδα ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για το σχηματισμό κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη περάσει 49 ημέρες από τις εκλογές και η Τουρκία στερείται ακόμη εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο σχηματισμός κυβέρνησης με το κόμμα Ευημερίας είναι η τελευταία επιλογή που έχει ο Γιλμάζ πριν παραδώσει την εντολή στο πρόεδρο της δημοκρατίας καθώς έχει προ πολλού εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προσέγγισης με το κόμμα του Ορθού Δρόμου της κ Τσιλλέρ

    Οι πιέσεις που δέχεται ο Μεσούτ Γιλμάζ δείχνουν ότι θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις . Οι δύο ηγέτες έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα της πρωθυπουργίας αλλά όπως επισημαίνει ο ισλαμιστικός ηλεκτρονικός τύπος στην Τουρκία αν ο Γιλμάζ πιέσει τα πράγματα αναμένεται να επέμβει ο πρόεδρος της δημοκρατίας ενώ τα σενάρια κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο θα μετέχει ή θα υποστηρίζει ο Ετζεβίτ φαίνονται απίθανα.

    [15] 45 ΤΡΙΣ. ΔΑΠΑΝΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ 12 ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 150 ΤΡΙΣ. ΛΙΡΩΝ

    Σαράντα τρία τρισεκατομμύρια έχει δαπανήσει η Τουρκία για 12 σχέδια συνολικού κόστους 150 τρισεκατομμυρίων λιρών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" τα σχέδια περιλαμβάνουν την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων εξαρτημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για F-16 ,αεροπλάνα θαλάσσιας εκπαίδευσης, κινητά ραντάρ, αεροπλάνα μεταφοράς ελαφρών φορτίων, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, ασύρματους HF/SSB, βοηθητικά πλοία , σκάφη θαλάσσιου ανεφοδιασμού και κέντρο αποκρυπτογράφησης . Με την ολοκλήρωση των σχεδίων κατασκευάστηκαν 1077 τεθωρακισμένα από τα οποία παραδόθηκαν 822. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η κατασκευή 1902 ασυρμάτων, 40 εκπαιδευτικών αεροπλάνων και 8 αεροπλάνα θαλάσσιας εκπαίδευσης καθώς και 125 παθητικά και 92 ενεργητικά συστήματα εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου για F-16.

    [16] Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Εθνική Φρουρά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική προέλαση προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα ότι η J}pqor δεν πρέπει να εμπλακεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η θέση της Ελληνικής και της Κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου έχει γίνει με αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα, από ξηρά, θάλασσα και αέρα μόνο σε περίπτωση επίθεσης των τουρκικών στρατευμάτων κατά των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου.

    [17] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ

    Το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο εξέδωσε "πολιτική" απόφαση με την οποία καταργεί στο εξής απο τους Ελληνες υπηκόους το δικαίωμα να κληρονομούν οποιαδήποτε περισουσία στην Τουρκία.

    Το Β΄Νομικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου πήρε την απόφαση αυτή κατα την συζήτηση υπόθεσης,που αφορούσε έκδοση κληρονομητηρίου σε Ελληνα υπήκοο.Το κληρονομητήριο εκδόθηκε στον Ελληνα απο το 3ο Ειρηνοδικείο Κωνσταντινούπολης.

    Η εφημερίδα "Ζαμάν" αναφέρει ότι στο σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου τονίζεται ότι "η Ελλάδα παρόλο ότι στη νομοθεσία της δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο, ουσιαστικά εμποδίζει με διάφορους τρόπους την απόκτηση ακινήτων στη χώρα απο Τούρκους υπηκόους" και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται η αρχή της αμοιβαιότητας στην κληρονομιά ακινήτων.

    Η απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου θέτει ουσιαστικά τέλος και στις θεωρητικές ελπίδες των ελλήνων ότι θα μπορούσαν διεκδικήσουν κληρονομιές συγγενών τους που εκδιώχθηκαν απο την Τουρκία,κατα την διάρκεια των γεγονότων του 1955 και του 1964, ή ακόμη και να κληρονομήσουν όσους πέθαναν απο φυσικά αίτια.

    Η εφημερίδα 'Ζαμάν" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της τονίζει ότι " Τουρκία προέβη σε νομικά αντίποινα έναντι της Ελλάδος".Επισημαίνει ότι το άρθρο 35 του νόμου "περί απόκτησης ακινήτων παρέχει τη δυνατότητα στους ξένους υπηκόους να κληρονομήσουν ακίνητα,μόνο με την προϋπόθεση συμμόρφωσης στην αρχή της αμοιβαιότητας".

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αμοιβαιότητα αυτή με την Ελλάδα δεν ισχύει.

    Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι οι "Τούρκοι υπήκοοι" ,όπως αποκαλούν τους μουσουλμάνους της Θράκης δεν έχουν το δικαίωμα αγοραπωλησίας,ούτε και κληρονομιάς.Ομως αυτό δεν ευσταθεί,αφού με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δεν γίνονται εξαιρέσεις μεταξύ των Ελλήνων υπηκόων,και όλοι απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι μουσουλμάνοι,Ελληνες υπήκοοι,κάτοικοι της Θράκης,έχουν αποκτήσει,τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια,ακίνητη περιουσία (σπίτια και γή) στην περιοχή της Θράκης.

    [18] ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ μετέδωσε χθες ότι η σκοπιανή αντιπροσωπεία δεν υπέγραψε τη Διακήρυξη για την ασφάλεια στην Βαλκανική, η οποία ψηφίστηκε από τις up|koiper χώρες που μετείχαν στο Α' Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, που έγινε στην Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι της γειτονικής χώρας, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ειρηνευτικών και πολιτικών πρωτοβουλιών της ΠΓΔΜ δεν υπέγραψε τη σχετική διακήρυξη "λόγω των θέσεων που προβάλλονται σ΄ αυτήν σχετικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ως όργανο των ΗΠΑ".

    Στο σχόλιο της τηλεόρασης αναφέρθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η σκοπιανή αντιπροσωπεία παρουσίασε τις θετικές εμπειρίες από τη συνεργασία με τον ΟΗΕ και κυρίως από τη συνεργασία με την πρώτη προληπτική και διπλωματική αποστολή της UNPREDEP, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και Αμερικανοί κυανόκρανοι. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είναι ανοιχτή για συνεργασία σ' όλους τους τομείς, που έχουν ως στόχο την ειρήνη, τον διάλογο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικοδόμηση της αστικής κοινωνίας.

    [19] ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΈΔΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τα διαπιστευτήριά του επέδωσε σήμερα στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι. Ο κ. Αρσόφσκι διαβεβαίωσε τον κ. Πάγκαλο "ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Κυπραίος επεσήμανε την πρόοδο στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και τόνισε ότι, όπως άλλωστε είπε και ο κ. Αρσόφσκι, για το θέμα του ονόματος υπάρχει η διαδικασία της Νέας Υόρκης όπου εξετάζεται το ζήτημα.

    [20] ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΣΝΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ως εσφαλμένο χαρακτηρίζει το πρόσφατο σχέδιο των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο, η Τουρκία θα αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του βοσνιακού στρατού, η καθηγήτρια του Κέντρου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Maryland και πρώην διευθύνων μέλος της υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής βουλής για θέματα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής Katherine A.Wilkens.

    Σε άρθρο της που δημοσιεύει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" με μια σειρά επιχειρημάτων η κ.Wilkens καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίψει το σχέδιο εκτιμώντας ότι η εφαρμογή του βάζει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέϊτον και την σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την πολιτική αστάθεια και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία αλλά και την άκαμπτη στάση της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου καθώς και την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, τονίζει ότι το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χώρα αυτή με την αιτιολογία ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, "δεν είναι απάντηση".

    Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή επισημαίνει ότι "η ιστορία έχει σημασία στα Βαλκάνια" γεγονός που αποδεικνύεται με τη Γερμανία, γράφει, η οποία έχοντας το προηγούμενο του Β' Παγκόσμιου πολέμου φρόντισε να ελαχιστοποιήσει την παρουσία της στην περιοχή. "Οι Αμερικανοί επίσημοι θα πρέπει να καταλάβουν την προκλητική φύση της τουρκικής ανάμειξης διότι οι Τούρκοι Οθωμανοί είχαν υπό την κατοχή τους την περιοχή για περισσότερα από 500 χρόνια και η σημερινή σερβική σκέψη επηρεάζεται έντονα από την έχθρα προς τον πατροπαράδοτο αντίπαλο. Με το να αναθέτουμε στην Τουρκία την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του Βοσνιακού στρατού είναι σαν να αναθέτουμε στη Γερμανία την εκπαίδευση της αστυνομίας των Παλαιστινίων", υπογραμμίζει η κ.Walkens.

    Θεωρεί ως "ανησυχητική", όπως τη χαρακτηρίζει τη φύση του συμβολαίου το οποίο προβλέπει η εκπαίδευση να εφαρμοστεί από την Τουρκία και απόστρατους Αμερικανούς αξιωματικούς υποστηρίζοντας ότι "μειώνει την ικανότητα των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν την αποστολή" και τελικά αν συμβεί το ο,τιδήποτε "θα κατηγορηθούν οι ΗΠΑ χωρίς στην ουσία να έχουν τον έλεγχο των πράξεων των Τούρκων και των Αμερικανών αποστρατων".

    "Δεν είναι δυνατόν να κατανοηθεί πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η αποστολή. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τη μια πλευρά και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας σαν δίκαιος επιτηρητής της ειρηνευτικής συμφωνίας. Η επιτυχία των διεθνών δυνάμεων στη Βοσνία και η ασφάλεια των δικών μας στρατευμάτων βρίσκονται σε κίνδυνο. Πως μπορούμε να αναθέσουμε το έργο σε κάποιον άλλον", διερωτάται η αρθρογράφος.

    Προσπαθώντας να εξηγήσει πως οδηγήθηκαν οι ΗΠΑ στην ανάθεση αυτής της αποστολής στην Τουρκία, της χώρας που συμμάχησε ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια του πολεμου με τους Βόσνιους αναφέρει μια σειρά επιχειρημάτων που κάθε άλλο παρά να προϊδεάσουν τις ΗΠΑ μπορούσαν για τη συμφωνία αυτή: Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι κατηγορίες για διαφθορά και οικονομικές ατασθαλίες που έχουν βλάψει σοβαρά τα κεντροδεξιά κόμματα, η άνοδος των ισλαμιστών και του εθνικισμού, η συμμετοχή της Τουρκίας σε διπλωματικά επεισόδια με τη Ρωσία για τη μεταχείριση των Τσετσένων που απήγαγαν το φέρι-μποτ στον Εύξεινο Πόντο. Ακόμη, η άτεγκτη στάση της τουρκικής πολιτικής στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα καθώς και η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, με την ύψωση της τουρκικής σημαίας σε ελληνική βραχονησίδα. Επισημαίνοντας δε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που ξοδεύει 8 δις δολάρια το χρόνο για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τις συνεχείς καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζει: "Βέβαια η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα έπρεπε να ενθαρρυνθεί για να λάβει μέτρα που θα τη βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί περισσότερο μέσα στη Δύση. Αλλά αυτό δεν είναι η απάντηση".

    Και καταλήγει με την παραίνεση προς την αμερικανική κυβέρνηση: "Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας που γνωρίζουν περισσότερο τις βαθιά ριζωμένες καχυποψίες και εχθρότητες sta Βαλκάνια θεωρούν ότι το τουρκικό σχέδιο είναι σαν "το λάδι με τη φωτιά". Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή τους. Δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερη τουρκική ανάμειξη στη Βοσνία".

    [21] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου όπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν. "Η αναπνευστική λειτουργία του ασθενή δεν χρειάστηκε να υποστηριχτεί μηχανικά τις τελευταίες 48 ώρες. Ο κ. Παπανδρέου παραμένει απύρετος και συνεχίζει την κινησιοθεραπεία" καταλήγει το ιατρικό δελτίο.

    [22] ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙ-ΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στο τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου πρόκειται τελικά να διεξαχθεί η επιχειρηματική αποστολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην ΠΓΔΜ, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αποστολή είναι έντονο και προέρχεται τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και από την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, με επίκεντρο τον κλάδο των τροφίμων-ποτών και των καταναλωτικών αγαθών, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από επιχειρήσεις του κλάδου των χημικών προϊόντων. Αιτία της αναβολής, σύμφωνα με το Επιμελητήριο είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των επαφών με τους Σκοπιανούς επιχειρηματίες.

    [23] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Νίκη του Σαλί Μπερίσα στις επικειμενες εκλογές προαναγγέλουν οι προσκειμενες στο κυβερνηση αλβανικές εφημερίδες ενώ οι αντιπολιτευόμενες κάνουν λόγο για αποδοκιμασία του "Δημοκρατικού Κομματος" και του Αλβανού προέδρου.

    Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες "Ριλίντια Ντεμοκρατικε" και "Αλμπάνια" δημοσιεύουν δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία "Eurobarometer" η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία θεωρείται βέβαιη η νίκη του Δημοκρατικού Κομματος καθώς συγκεντρώνει το 58% των ψήφων. Τα κομματα της Αριστεράς συνολικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παίρνουν μόλις 29% ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε στα Τίρανα ο "Σύλλογος για Δημοκρατική Συμπεριφορά" προκύπτει, όπως υπογραμμίζει η "Αλμπάνια" ότι η πλειοψηφία των Αλβανών έχουν εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Μπερίσα. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 500 πολιτών.

    Διαφορετική ωστόσο είναι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, των εφημερίδων "Ζέρι ι Πόπουλιτ" και της ανεξάρτητης "Κοχα Γιον". Θετικά εκτιμά to έργο της κυβέρνησης μόνο το 12% των Αλβανών πολιτών, σημειώνουν οι εφημερίδες, ενώ η πλειοψηφία εκφράζει δυσαρέσκεια για το έργο της βουλης, των δικαστηρίων και της αστυνομίας. Τα βασικά προβλήματα των Αλβανών, όπως κατέδειξε η έρευνα, είναι η ανεργία και η διαφθορά.

    [24] ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

    Τα κεντρικά λιμεναρχεία της Βόρειας Ελλάδας καταγράφουν τον αλιευτικό στόλο με εντολή της Ευρωπαικής Ενωσης.Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρωθούν θα μηχανογραφηθούν και θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία της Κοινότητας, προκειμένου να καταρτιστεί πλήρης κατάλογος με τα σκάφη μέσης και παράκτιας αλιείας όλων των κρατών- μελών της ΕΕ.

    Από τα στοιχεία θα προκύπτουν οι κόροι, η παλαιότητα των σκαφών, η ανάγκη αλλαγής τους με νέα σύγχρονα σκάφη, καθώς και ποιοί θα δικαιούνται κοινοτικές επιδοτήσεις, πετρέλαιο τραντζιτ κλπ.

    Η καταγραφή αφορά τα σκάφη κάτω των έξι μέτρων (πέντε κόρων). Με την όλη διαδικασία θα αποκτήσει και το υπουργείο Γεωργίας (Διεύθυνση Αλιείας) πλήρη μηχανογραφημένη κατάσταση με όλα τα σκάφη μέσης και παράκτιας αλιείας.

    [25] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 18.544 ΑΓΡΟΤΕΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στα όρια της φτώχειας ζουν 18.544 αγρότες- συνταξιούχοι της ΠΓΔΜ, καθώς η σύνταξή τους φτάνει μόλις τα 1.800 δενάρια ή 10.800 δραχμές, ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, τον μήνα Ιανουάριο μία τετραμελής οικογένεια της χώρας χρειάστηκε τουλάχιστον 8.000 δενάρια, γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Η μερίδα αυτή των συνταξιούχων, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανήκει στον Νόμο συνταξιοδότησης των αγροτών του 1978, σύμφωνα με τον οποίο η σύνταξη που χορηγείται στους αγρότες ισοβαθμεί με το 50% της υψηλότερης σύνταξης της χώρας.

    Οι 18.544 αγρότες, οι περισσότεροι των οποίων είναι άνω των 80 ετών, μετά την πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος ασφάλισης, δε δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς ο σκοπιανός προϋπολογισμός έπαψε να χορηγεί τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη της ασφάλισής τους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 12 February 1996 - 09:44:04