Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 8 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

  • [02] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [03] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Υπάρχει τακτική συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας"

  • [05] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

  • [06] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΥ, ΖΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [07] Η ΡΩΣΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [08] ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

  • [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

  • [10] ΝΕΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΌΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [12] ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

  • [13] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

  • [14] ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ- ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [15] Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

  • [16] Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

  • [17] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 16,5% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΘΕΤΩΝ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ INFACOMA ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

    Πλήρης ταύτιση απόψεων στα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Σημίτη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε: "κάναμε μιά σε βάθος ανάλυση της σημερινής θέσης του Κυπριακού και καθορίσαμε πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη λύση του εθνικού θέματος. Η συνεργασία μας ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και αποδοτική γιατί καταλήξαμε σε ομόφωνα συμπεράσματα και τοποθετήσεις ως προς το χειρισμό του κυπριακού προβλήματος.

    Διαπιστώσαμε επίσης την επιθυμία και των δύο πλευρών να sumew_foule στενή συνεργασία. Και επαναλάβαμε από κυπριακής πλευράς και φυσικά υπήρξε και ανταπόκριση από Ελληνικής πλευράς ότι χειρισμός του Κυπριακού στο οποίο να μην υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου δεν μπορεί να αποδώσει. Σ' αυτό το πνεύμα δώσαμε οδηγίες στα δύο υπουργεία Εξωτερικών να συνεχίσουν τη στενή συνεργασίας τους".

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης υπογράμμισε: "ήταν η πρώτη επαφή της νέας Ελληνικής κυβέρνησης με την Κυπριακή κυβέρνηση. Στόχος η ανάλυση της καταστάσεως και η εξέταση της πορείας του κυπριακού προβλήματος, ο συντονισμός των ενεργειών. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί. "Μαζί" σημαίνει συνεργασία σε όλους τους τομείς. "Μαζί" σημαίνει επίσης ότι ένα κυρίαρχο γνώρισμα της πορείας μας είναι το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

    Οι τελευταίες εξελίξεις επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει μια στενή επαφή για την αντιμετώπιση των επιβουλεύσεων οι οποίες είναι δυνατόν να προκύψουν ότι πρέπει να έχουμε μιά κοινή πολιτική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η ανταλλαγή απόψεων ήταν πλήρης. Και η συνεργασία και στο μέλλον θα είναι στενή και επωφελής για τις δύο χώρες. Μπορώ να πως ότι ήταν μιά ιδιαίτερα ικανοποιητική συνάντηση".

    Σε ερώτηση για την εκτίμηση που έκαναν οι δυο κυβερνήσεις όσον αφορά τη σχέση της τελευταίας όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των τουρκικών στρατιωτικών κινήσεων που εκδηλώθηκαν στην περίμετρο της Κύπρου ο κ. Κληρίδης τόνισε: "μιά προσεκτική εκτίμηση την οποία είχαμε κάνει προτού έρθουμε, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης εκείνης περιόδου, ήταν ότι οι τουρκικές κινήσεις, οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο δεν εκινήθησαν απειλητικά. Παρέμειναν στα στρατόπεδά τους, εξαιρουμένης μιας κίνησης η οποία προήρχετο από μικρό αριθμό αρμάτων τουρκικών, τα οποία προσήγγισαν τη γραμμή αντιπαράθεσης αλλά δεν ήταν σημαντική μετακίνηση δυνάμεων. Όσον αφορά τα όσα αναφέρθηκαν, ότι επισημάνθηκαν τουρκικά πολεμικά σκάφη ανοικτά της Κύπρου, αυτό δεν είναι γεγονός. Πέρασε από τα στενά μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου ένα αντιτορπιλικό, το οποίο συνόδευε αρματαγωγό, το οποίο μπήκε στο λιμάνι της Αμμοχώστου και ξεφόρτωσε μερικά άρματα. Τα άρματα όμως αυτά δεν ήλθαν λόγω της κρίσεως. Ήταν προγραμματισμένη μεταφορά αρμάτων για την οποία εμείς είχαμε από τις δικές μας πηγές πληροφορίες και για την οποία φυσικά κάναμε τις διαμαρτυρίες μας".

    Σε ερώτηση προς τον κ. Σημίτης για το πως διαμορφώνονται οι προοπτικές στο Κυπριακό μετά την κρίση και κατά πόσο έχει αυτή κ κρίση επηρεάσει τους προσανατολισμούς των δύο κυβερνήσεων τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στο στρατιωτικό ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: "εμείς μετά την κρίση αποφασίσαμε ως κυβέρνηση μιά διπλωματική εκστρατεία για την ενημέρωση των Ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων. Οι επαφές όπως έδειξαν οι τελευταίες δηλώσεις αρχίζουν να αποδίδουν και πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή θα είναι επωφελής όχι μονάχα σε σχέση με το ειδικό pq|bkgla του Αιγαίου αλλά σε σχέση με τα γενικότερα προβλήματα του Ελληνισμού και το Κυπριακό. Το συμπέρασμα είναι εγρήγορση και προσοχή.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν αποφασίστηκε να προχωρήσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι από πλευράς Κυπριακής κυβερνήσεως δεν υπήρξε καμιά επιφύλαξη όσον αφορά το ενιαίο αμυντικό δόγμα ενώ ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης ότι ένα δόγμα το οποίο αφορά την άμυνα δύο χωρών και ενός ολόκληρου χώρου από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο χρειάζεται κάτω από το φως των γεγονότων συνεχή συμπλήρωση, συγκεκριμενοποίηση, επανεξέταση σε ορισμένα σημεία.

    Τέλος σε ότι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Κληρίδης υπογράμμισαν ότι με πρωτοβουλία της Γαλλίας πρόκειται να αρχίσει σύντομα μιά νέα πρωτοβουλία μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ελλάδα και η Κύπρος εστιάζουν και συντονίζουν τις προσπάθειες τους για δίκαια και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος μέσα από την εντατικοποίηση των ρυθμών και του συνεχούς διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

    Αυτό τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κ.κ.Θόδωρος Πάγκαλος και Αλέκος Μιχαηλίδης μετά την συνάντηση μιας ώρας που είχαν.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν το κυπριακό σε όλο του το φάσμα και την ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαική Ενωση καθώς και τις προοπτικές ώστε να τεθεί το κυπριακό σε διάφορους διεθνείς χώρους.

    Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ.Πάγκαλος, θα είναι στο πλευρό της Κύπρου όσο ποτέ άλλοτε μέχρι τη δικαίωση του αγώνα των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τελευταία ανάμειξη της Γαλλίας στο Κυπριακό ως ένδειξη "έντονου ενδιαφέροντος και όχι πρωτοβουλίας", παράλληλα επεσήμανε ότι ο ρόλος του Ευρωπαίου συντονιστή- άν και είναι διπλωμάτης και όχι πολιτικός δεν υποβαθμίζεται.

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι "ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προχωρεί με πιο γρήγορους- από τους αναμενόμενους -ρυθμούς σε ότι αφορά την αμερικάνικη πρωτοβουλία για το κυπριακό υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ενώ χαρακτήρισε αποδεκτή κάθε πρόσθετη ανάμειξη της Ε.Ε. στο θέμα, διαχωρίζοντας όμως την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ερωτηθείς ο κ.Πάγκαλος για τη πρόταση του Λευκού Οίκου που αναφέρεται στην παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων ΙΜΙΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απάντησε.

    "Εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες. Είμαστε μέσα στα πλαίσια της εδαφικής μας κυριαρχίας την οποία ασκούμε εδώ και δεκαετίες. Ας προσφύγει η Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης και εμείς θα αντιμετωπίσουμε τότε την εξέλιξη αυτή". T|mise δε χαρακτηριστικά ότι οι ξαφνικές διεκδικήσεις της κ.Τσιλέρ χρήζουν ψυχιατρικής ανάλυσης.

    Από την πλευρά του, ο Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε ότι υπάρχει συνεχείς συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας πράγμα που οδήγησε όπως είπε στην επιτυχή προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε. προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν με τους ίδιου ρυθμούς.

    [03] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο.

    Η Ιταλική προεδρεία στο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κλιθούν να τοποθετηθούν επί του θέματος, τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κατεπειγόντων θεμάτων, όσο και κατά το χρόνο των ερωτήσεων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση της Ιταλικής προεδρίας για τις δύο βραχονησίδες της Ίμιας, διότι η Ιταλία υπήρξε συμβαλλόμενο μέλος τόσο με την Τουρκία, κατά την απόκτηση της κυριαρχίας επί της βραχονησίδας, όσο και με την Ελλάδα κατά την παραχώρησή της μαζί με τα Δωδεκάνησα το 1948.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε δήλωση του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στις 5 Φεβρουαρίου, σχετικά με την νομιμότητα της Ελληνικής κυριαρχίας επί των βραχονησίδων της Ίμιας.

    Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσει την έκθεση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Αναστασόπουλου, σχετικά με την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου κατά το 1994. Η έκθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία διότι η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων υπογραμμίζει στο ψήφισμά της την, "υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου, τη σχέση με τα δίκαια των κρατών-μελών, καθώς και το άμεσο αποτέλεσμα ολόκληρης σειράς διατάξεων που εφαρμόζονται στους πολίτες τους και στα ίδια".

    Με την παραπάνω τοποθέτηση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπογραμμίζει την ισχύ της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 15ης Ιουλίου 1964 και απαντά σε επίπεδο αρχής στις αμφισβητήσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από κάποιες συνταγματικές δικαστικές αρχές κρατών-μελών, ειδικότερα του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας με την απόφαση της 12ης Οκτωβρίου 1993.

    Σύμφωνα με τον Έλληνα εισηγητή, υφίσταται ένας σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξη του Κοινοτικού Δικαίου όταν τα εθνικά συνταγματικά όργανα φρονούν ότι δικαιούνται να ελέγχουν την ισχύ των κοινοτικών κανόνων σε σχέση με τα αντίστοιχα συντάγματά τους. Με την ίδρυση της κοινότητας ως οντότητα, με κυριαρχικά δικαιώματα που ασκούνται από τα όργανά της, με προσωπικότητα και νομική ικανότητα, δημιουργείται ένα σώμα δικαίου που ισχύει κανονικά για όλα τα κράτη-μέλη και τους πολίτες της.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο κ. Αναστασόπουλος, δεν μπορεί συνεπώς να λειτουργεί, παρά μόνο αν ο κοινοτικός κανόνας εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη κατά ενιαίο τρόπο. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο με την αναγνώριση της υπεροχής του Κοινοτικού Δικαίου. Θα ήταν απαράδεκτο η προοπτική ενδεχομένων δυσχερειών στα Συνταγματικά Δικαστήρια να επηρεάζει τα όργανα της Ένωσης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους για την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Υπάρχει τακτική συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας"

    Η κυβερνητική Επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσουν το απόγευμα και το ΚΥΣΕΑ θα ασχοληθεί και με το συγκεκριμένο θέμα των χειρισμών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    "Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Λυμπέρη. Υπάρχει τακτική συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ως προς τους χειρισμούς του θέματος αυτού και οι κινήσεις γίνονται από κοινού" πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    Στο μεταξύ συνάντηση είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης στα πλαίσια του κυβερνητικού έργου ενώ ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις.

    [05] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

    "Δεν έχει γίνει οριστική οριοθέτηση ούτε των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, ούτε της υφαλοκρηπίδας" ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, κ Ομέρ Ακμπελ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων, και συνέχισε " Μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό και να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία στο θέμα μεταξύ των δύο χωρών είναι απαράδεκτη κάθε μονόπλευρη κίνηση ή τετελεσμένο γεγονός". Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ Ακμπέλ απαντώντας σε ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων .

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό ότι το πρακτικό το οποίο συνετάγη το Δεκέμβριο του 1932 αποτελεί συμπλήρωμα της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Ιανουάριο του ιδίου έτους και επομένως δεν χρειαζόταν επικύρωση από την Κοινωνία των Εθνών είπε: "Σύμφωνα με εμάς, το νομικό καθεστώς είναι σαφές. Υπάρχουν δύο έγγραφα τα οποία συνετάγησαν κατά το 1932. Με το πρώτο διευθετείται η νήσος Μεγίστη και τα πέριξ της, επικυρώθηκε δε από την Κοινωνία των Εθνών. Έχουν πραγματοποιηθεί οι διαδικασίες που επιβάλλονταν από το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο και νομικώς e_mai τέλειο ενώ το έγγραφο που συνετάγη τον Ιανουάριο, έχει αυτό το χαρακτήρα. Το έγγραφο το οποίο συνετάγη τον Δεκέμβριο δεν έχει ισχύ, ούτε από απόψεως εσωτερικού, ούτε από απόψεως διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι έγγραφο που έχει χαρακτήρα πρακτικού συνεδρίασης αρμοδίων κατώτερου επιπέδου και χαρακτήρα σύστασης προς τις κυβερνήσεις"

    Ο κ Ακμπέλ διέψευσε τέλος ότι τουρκικές πυραυλάκατοι έβαλαν εναντίον ελληνικών αλιευτικών λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι θα δοθεί απάντηση σε σχετικό διάβημα της Ελλάδας.

    [06] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΥ, ΖΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικων του Καναδά κ.Lloyd Axworthy με την οποία ζητά να καταδικάσει η καναδική κυβέρνηση την Τουρκία για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και να διαδηλωσει την υποστήριξή της στη νομιμότητα που εξασφαλίζουν οι διεθνείς συνθήκες, απέστειλε η ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακή βουλευτής κ.Ελενη Μπακοπανου.

    "Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας έδειξαν πληρη περιφρόνηση για τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Οι χωρίς βάση διεκδικήσεις της στη βραχονησίδα Ιμια είχαν στόχο να προκαλέσουν την Ελλαδα θέτοντας υπό αμφισβήτηση το νομικό καθεστώς μιας περιοχής που σαφώς ανήκει στην ελληνική επικράτεια", υπογραμμίζει στην επιστολή της και προσθέτει: "Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όπως ιδιαίτερα προβλέπεται από τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων του 1947, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλαδας στην περιοχή".

    Επισημαίνοντας ότι η ασταθής κατάσταση στα Βαλκάνια "δεν δίνει το δικαίωμα να ανέχεται τέτοιες προκλήσεις κανένα μέλος του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά", καλεί την κυβέρνηση να διαδηλώσει την υποστήριξή της στη νομιμότητα καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας και παρέχοντας τη συνδρομή της για την αποκατάσταση της περιοχής.

    Καταλήγοντας υπογραμμίζει η Τουρκία "είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή όχι μόνο σε σχέση με την Ελλαδα αλλά και σε σχέση με την Κύπρο και λόγω της συμπεριφοράς της έναντι της μειονότητας των Κούρδων".

    [07] Η ΡΩΣΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Εντονες επικρίσεις κατά της ρωσικής πολιτικής για τη στάση που τήρησε στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο διατυπωνει σε σχόλιό της η αγγλόγλωσση εφημερίδα "Moscow Tribune" της Μοσχας. Η στάση που τήρησε η Ρωσία στο θέμα της βραχονησίδας Ιμια, συγκριτικά με αυτή των ΗΠΑ και του ευρωκοινοβουλίου, κατέδειξε την αδιαφορία της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία αντιπαρέρχεται αδιάφορα τις εξωτερικές εξελίξεις με apot]kesla "να μην απολαμβάνει τον προσήκοντα σεβασμό στο εξωτερικό", τονίζεται στο σχόλιο.

    Ο αρθρογράφος αφού καταφέρεται με σαφήνεια εναντίον της τουρκικής πολιτικής στο θεμα των βραχονησίδων γράφει: "Οι μεγάλες δυνάμεις δείχνουν την ισχύ τους με ήρεμους τόνους. Τις τελευταίες ημερες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέδειξαν με τηλεφωνήματα, πολεμικά σκάφη και συμμάχους, που είναι ακριβώς η διαφορά τους".

    Οταν η Τουρκία διεκδίκησε ελληνικό νησί στο Αιγαίο και κινητοποιήθηκε η Ελλαδα επενέβη προσωπικά ο Αμερικανός Πρόεδρος και στις δυο πλευρές και παράλληλα ειδικός απεσταλμένος του Κλίντον ανέλαβε την διαπραγματευση, σημειώνει ο σχολιαστής και τονιζει: "Η Ρωσία όταν οι Τουρκοι κατέλαβαν την Ιμια, η οποία αποτελεί ελληνικό έδαφος βάσει διεθνών συνθηκών και του διεθνους δικαίου επί 65 συνεχή χρόνια, είχε τυχαία δικό της στολο στα συριακά λιμάνια Λατάκειας και Ταρτούς", Χαρακτηρίζει δε τις δύο ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα "αφηρημένες" ως προς την υποστηριξη της ελληνικής κυριαρχίας και την αντίθεση στις τουρκικές διεκδικήσεις.

    Σε σύγκριση με την Ιταλική προεδρία, και το ευρωκοινοβουλιο που ανεπιφύλακτα υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις η Μόσχα απλώς φλυαρούσε, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και καταλήγει: "Σήμερα η κυβέρνηση της Μοσχας συμπεριφέρεται ως να έχει ξεχάσει που βρίσκεται ο ρωσικός μεσογειακός στόλος. Εχει ξεχάσει τις σχέσεις μεταξύ Τσετσενίας, Τουρκίας και Ελλαδας. Οταν οι Ρωσοι ηγέτες ξεχνουν κανείς δεν τους εμπιστεύεται ως συμμάχους. Αποδεικνυουν ότι η φιλοδοξία τους για την εξουσία ειναι ανοησία και η απαιτήσή τους για σεβασμό μάταιη".

    [08] ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

    Βασιλική επιγραφή με επιστολή του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου, η οποία βεβαιώνει τη θέση του ιερού του Διός στο αρχαιολογικό χώρο του Δίου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη . Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της Θ΄ συνάντησης αρχαιολόγων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ Δημήτρης Παντερμαλής κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο εντοπίστηκε το αρχαίο στάδιο του Δίου με ευρήματα του 4ου αιώνα πΧ. "Είναι πολύ πιθανό να είναι το Ολυμπιακό στάδιο του Δίου, εκεί δηλαδή που γινόταν τα Ολύμπια της Μακεδονίας" τόνισε ο κ Παντερμαλής

    Ένας δεύτερος τομέας όπου έγινε ανασκαφή στο Δίο είναι κάτω από τα κτίρια της ρωμαϊκής εποχής όπου βρέθηκαν μεγάλα συγκροτήματα των ελληνιστικών χρόνων και ένας τρίτος επίσης πολύ σημαντικός τομέας είναι το ιερό του Ολυμπίου Διός όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και η προαναφερθείσα επιγραφή- βασιλική επιστολή του Αντιγόνου η οποία ήταν στημένη στο ναό του Ολυμπίου Διός. "Είναι το σημαντικότερο ιερό το οποίο αναζητούσαμε διότι σχετίζεται με την ιστορία της Μακεδονίας. Από δω και ύστερα θα συνεχιστεί η αποκάλυψη του επειδή ]woule και άλλα πράγματα όπως κομμάτια από γλυπτά ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για χάλκινα αγάλματα" συνέχισε ο καθηγητής.

    Αξίζει αν σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ενός από τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Δίον έχει στηθεί ένα ηλεκτρονικό εργαστήριο στην ανασκαφή όπου από την μία πλευρά πραγματοποιείται η τοπογραφική αποτύπωση των ευρημάτων με εντελώς νέες μεθόδους και αφού όλα αυτά περάσουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα γίνει ανάπλαση των κατεστραμμένων κτιρίων με τη χρήση των στοιχείων που υπάρχουν και με την προσθήκη αυτών που είναι πιθανά έτσι ώστε να αποδοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα. "Αυτά τα κτίρια μπορούμε και να τα περιστρέφουμε και χάρη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να βλέπουμε και να έχουμε αίσθηση του εσωτερικού χώρου" τόνισε ο κ Παντερμαλής. Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι εύκολη γιατί εξαρτάται τόσο από την δουλειά των αρχαιολόγων όσο και από οικονομικά μεγέθη.

    Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του προϊσταμένου της ΙΖ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ Παύλου Χρυσοστόμου κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο στην Πέλλα ολοκληρώθηκε η ανασκαφή τριών μεγάλων μνημειακών διθάλαμων μακεδονικών τάφων οι οποίοι είχαν ήδη συληθεί από την αρχαιότητα και χρονολογούνται στον 4-3 αιώνα πΧ . Οι τάφοι είναι ακέραιοι και σώζονται σε πολύ στατική κατάσταση ενώ ορισμένα από τα ευρήματα μας δηλώνουν την υψηλή πολιτιστική στάθμη της τέχνης της Μακεδονίας στα ελληνιστικά χρόνια.

    Όπως τόνισε ο κ Χρυστόμου οι διθάλαμοι μακεδονικοί τάφοι μαρτυρούν ότι η Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γι αυτό το λόγο ήταν έδρα ίσως μιας βασιλικής δυναστείας των Αντιπατριδών με τον Κάσσανδρο και ότι εκεί μπορεί να είναι θαμμένη η ανώτατη αριστοκρατία των αρχών της Πέλλας . "Ολοι οι τάφοι που αποκαλύφτηκαν τα τελευταία χρόνια είναι δημιούργημα της εποχής αμέσως μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τέλη 4ου αρχές 3ου αιώνα πΧ. εκείνη την εποχή υπήρχε και πλούτος και δύναμη αλλά και το πνεύμα της εποχής ήταν πλέον το ελληνιστικό με το μέγεθος και με τη τάση του τονισμού της προσωπικότητας των διαδόχων και των επιγόνων" τόνισε ο κ Χρυστοστόμου

    Σημειώνεται ότι σήμερα είναι γνωστοί έξι μακεδονικοί τάφοι στην Πέλλα από τους οποίους οι τρεις ανασκάπτονται από το 1992. Πέρσι βρέθηκε ένας ακόμη διθάλαμος μακεδονικός τάφος με ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία στο εσωτερικό του σε δεύτερη χρήση του 4ου πΧ αιώνα και συγκεκριμένα σαρκοφάγους από μαρμάρινες πλάκες που προέρχονταν από μνημεία ταφικά . Σύμφωνα με τον κ Χρυσοστόμου κάποιοι από τους μακεδονικούς τάφους θα γίνουν επισκέψιμοι το 1997 καθώς ήδη έχουν προκηρυχτεί οι μελέτες και έχουν βρεθεί και τα χρήματα . Συγκεκριμένα διατίθενται για το έργο αυτό 100 εκατομμύρια από το Interreg ενώ το ταμείο αρχαιολογικών πόρων έχει ήδη αναθέσει μία μελέτη 220 εκατομμυρίων για τη συνολική ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα μπορεί να γίνει η προστασία τους jai η δημοσίευση τους. Δύο είναι οι μεγαλύτεροι μακεδονικοί τάφοι που είναι έργα του ίδιου συνεργείου των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που διακρίνονται με ορισμένα χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το θέμα της συντήρησης του τάφου της Κρίσεως ο κ Χρυσοστόμου τόνισε ότι η μελέτη της αποξήλωσης της πρόσοψης έχει εγκριθεί από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο από πέρσι τον Οκτώβριο ενώ η εφορεία αρχαιοτήτων στήνει το εργοτάξιο και μέσα στην άνοιξη του 96 θα εγκατασταθεί συνεργείο για να προχωρήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στο 1997.

    [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

    Μαζί με ευρήματα των τελευταίων ανασκαφών που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Θ' συνάντησης αρχαιολόγων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν και τα όσα χάθηκαν για πάντα λόγω των σεισμών που έπληξαν τα Γρεβενά και την Κοζάνη. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο πολιτιστικό τομέα από τους σεισμούς ήταν τεράστιες καθώς τα μνημεία που καταστράφηκαν ανέρχονται στα 45. Όπως τόνισε, η αρχιτέκτων της 10ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων κ Ξανθή Σαββοπούλου όλα τα μνημεία είναι μεταβυζαντινά εκτός από την Παναγία της Αιανής. Δεκατρία από αυτά είναι ενοριακοί ναοί του 19ου αιώνα και ανήκουν στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης ή θολωτής βασιλικής , τα τρία είναι μοναστήρια και τα υπόλοιπα μονόχωρες εκκλησίες μικρού μεγέθους. Στα περισσότερα από αυτά τα λιτά κτίσματα ο εσωτερικός χώρος κοσμείται με τοιχογραφίες

    "Η σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των μνημείων που πραγματοποιήθηκε θα καταστήσει δυνατή την αποκατάσταση των πληγέντων μνημείων και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αναστηλωτών" υπογράμμισε η κ Σαββοπούλου. Μεταξύ των μνημείων τα οποία παρουσίασε η αρχιτέκτων της 10ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του Καλοχίου Γρεβενών του 18ου αιώνα, που καταστράφηκε ολοσχερώς, ο ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στους Πυλωρούς Γρεβενών με διακόσμηση του 1764 που υπέστη σοβαρές ζημιές, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου νοτιανατολικά του Ρυμνίου με σοβαρές μη αναστρέψιμες ζημιές στο ζωγραφικό διάκοσμο, η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Αιανή που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου ανατολικά του Ταξιάρχη με σοβαρότατες βλάβες καθώς και τρεις μεταβυζαντινές εκκλησίες στους πρόποδες των Καμβουνίων και συγκεκριμένα ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου του 19ου αιώνα, η Παναγία με τοιχογραφίες του 1606 και ο Αγιος Γεώργιος.

    Στο έργο της συντήρησης στην Αιανή αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η συντηρήτρια κ Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου επισημαίνοντας ότι οι επεμβάσεις γίνονται με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντικότητα και στα ποικίλα μηνύματα που μεταφέρουν τα ευρήματα. "Επικεντρώσαμε τις προσπάθειες μας στον εξοπλισμό του εργαστηρίου του μουσείου της Αιανής και lpoqo}le να πούμε ότι είναι ίσως το καλύτερα εξοπλισμένο εργαστήριο στο είδος του στην Ελλάδα " συνέχισε η κ Λυκιαρδοπούλου. Η συντηρήτρια κατέληξε λέγοντας ότι μοναδικά ειδώλια ελεφαντόδοντα με ανάγλυφες παραστάσεις , κοσμήματα και πλήθος αγγείων και σπάνιων αντικειμένων περιμένουν στις αποθήκες για συντήρηση.

    Εξάλλου κ Γεωργία Καραμήτρου αναφέρθηκε στο μακεδονικό τάφο που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη στου Πύργους Εορδαίας τον περασμένο Ιούλιο. Ο τάφος χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου πΧ αιώνα και συλήθηκε κατά την αρχαιότητα. Μέσα στον τάφο αποκαλύφτηκαν ευρήματα από ασύλητη ταφή ή ανακομιδή και συγκεκριμένα πήλινη αττική πελικη ερυθρόμορφη με παράσταση γυναίκας, σιδερένια στλεγγίδα, πήλινο σκυφίδιο, χάλκινα φύλλα, άνθη και καρποί από στεφάνη και σιδερένια αδιευκρίνιστα αντικείμενα.

    Η ανασκαφή στη θέση Άσπρη Πόλη στον Περδίκκα έφερε στο φως οικοδομικά λείψανα που χρονολογούνται στον 2ο μΧ αιώνα, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των νομισμάτων. Στην περιοχή βρέθηκε άφθονη κεραμική , κυρίως θραύσματα αγγείων καθημερινής χρήσης όπως πινάκια, σκυφίδα, αμφορείς πυξίδες, λυχνάρι με ανάγλυφη παράσταση Νίκης, δύο χάλκινα ειδώλια Ηρακλή και μία κεφαλή από πήλινο ειδώλιο ανδρός καρικατούρα.

    'Ενας κοκκάλινος αυλός της 6ης χιλιετίας πΧ, ειδώλιο ανδρικής μορφής καθώς και αρχιτεκτονικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα σημαντικότερα ευρήματα που έφεραν το φως οι ανασκαφές στο λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού της Καστοριάς και τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής κ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

    [10] ΝΕΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Νέα εκστρατεία για την επιστροφή των Ελγινειων Μαρμαρων θα αναλάβει η Ελλαδα μετά την επιτυχή έκβαση της επιστροφής από τις ΗΠΑ ιστορικών κομματιών, μέρος του μυκηναϊκου πολιτισμου.

    Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος σε δηλωσεις του στην αγγλική εφημερίδα "Γκάρντιαν", χαρακτήρισε την επιστροφή μέρους της ελληνικής κληρονομιάς ως "μεγάλο θρίαμβο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χωρες που ζητούν την επιστροφή πολιτιστικών τους έργων" και τόνισε ότι "το μικρό αυτό κομματι της ελληνικής ιστορίας επεστραφη στην Ελλαδα μετά από πολλές περιπέτειες"

    Ο κ.Μπένος εκτίμησε ότι η επιστροφή των ιστορικών αυτών κομματιών θα δυναμώσει τη φωνή της Ελλάδας στη διεκδίκηση των Μαρμαρων του Παρθενώνα. "Αποδεικνύεται ότι το όνειρο της Μελίνας, που όλοι το θεωρούσαν ουτοπια, μπορεί να πραγματοποιηθεί. Θα παρουμε πίσω τα Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο", υπογραμμισε.

    Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, τονισε ότι με την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με 30 εκατομμυρια δρχ. καταρρίπτεται και το τελευταίο επιχείρημα των Βρετανών ότι "η Ελλαδα δεν έχει που να στεγάσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα".

    Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της κ.Ελενη Cubitt, μέλους της Βρετανικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: "Οι μέρες του "όχι", "οχι, "οχι", πέρασαν πια. Ακόμη και εκείνοι που ήταν αντίθετοι με την προοπτική της επιστροφής τους, έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η επιχειρηματολογία τους κατέρρευσε".

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΌΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης, με ψήφιαμα που κατέθεσε στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ,καταδικάζει την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη καταστροφή και λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

    Με το ψήφισμα καταγγέλονται οι κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών που γίνονται με τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού και την ανοχή του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, τη φυγάδευση τους στο εξωτερικό και την παράνομη πώληση τους σε διεθνείς αγορές έργων τέχνης σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Ο Κρανιδιώτης ζητά ακόμη να επισκεφθούν εμπειρογνώμονες την Κύπρο για να καταγράψουν σε ποιά κατάσταση βρίσκονται τα μνημεία στην κατεχόμενη περιοχή.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητεί να επιστραφούν στην Κύπρο όλες οι κλεμμένες Κυπριακές αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες καθώς και οι τέσσερις εικόνες από το μοναστήρι του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη περιχή της Κύπρου, που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ολλανδία. Τις εικόνες αυτές αγόρασε έμπορος αρχαιοτήτων, από κύκλωμα αρχαιοκαπήλων sto οποίο συμμετείχαν Τούρκοι στρατιώτες στα κατεχόμενα.

    [12] ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟ-ΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

    Συνεργασίες ύψους 50 εκατομμυρίων δολλαρίων με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες ευελπιστούν ότι θα πραγματοποιήσουν μέσα σε ένα χρόνο οι αντίστοιχες εταιρείες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνικών Σερβίας, κ.Μίλαν Ντζιόκοβιτς, συνδιοργανωτής της τετραήμερης συνάντησης εκπροσώπων ελληνικών και γιουγκοσλαβικών τεχνικών εταιρειών που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα, οι τομείς ενδιαφέροντος από γιουγκοσλαβικής πλευράς για την επίτευξη συνεργασιών αφορούν σε έργα οδοποιίας, στο μετρό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, καθώς και στην αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων και σε έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 1997. Από την πλευρά της η Νέα Γιουγκοσλαβία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τις ελληνικές εταιρείες για κοινή δραστηριοποίηση στις αγορές της Ρωσίας, της ευρύτερης Ανατολικής Ευρώπης και του τρίτου κόσμου, όπου η σερβική παρουσία είναι έντονη, ενώ σύμφωνα με τον κ.Ντζιόκοβιτς, οι γιουγκοσλαβικές εταιρείες θα απευθύνουν πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις για συνεργασία και στην γιουγκοσλαβική αγορά στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης.

    Μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης υπάρχουν σύμφωνα με τον Γιουγκοσλάβο ειδήμονα, αλλά και με τον Πρόεδρο του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ.Παναγιώτη Δέντσορα, εκτός από τον κατασκευαστικό κλάδο και στον τομέα των οικοδομικών υλικών, όπου οι Έλληνες παραγωγοί παρουσιάζουν σημαντική δραστηριοποίηση.

    Όπως διευκρινίζει ο κ.Δέντσορας, οι δεσμεύσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καταστά δύσκολη τη συμμετοχή αμιγών γιουγκοσλαβικών εταιρειών σε διαγωνισμούς που γίνονται για την εκτέλεση διαφόρων έργων. Δεν σημαίνει, όμως. ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε υπεργολαβίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι "με καλούς γείτονες δουλέυεις καλύτερα από ό,τι με ξένους". Σε ό,τι αφορά, δε, στην προοπτική δραστηριοποίησης ελληνικών τεχνικών και κατασκευαστικών εταιρειών στο έδαφος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς αυτή να είναι αδύνατη, πιο έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία τους στη Ρωσία και τις υπόλοιπες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, σε συνεργασία ή με τη διαμεσολάβηση ή εγγύηση των σερβικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

    Σύμφωνα με τον κ.Δέντσορα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές και τις σημερινές εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ελληνογιουγκο-σλαβική sumeqcas_a βασίζεται σε γερά θεμέλια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Δέντσορας στην ανοιχτή πρόσκληση του Σέρβου υπουργού Δημοσίων Έργων, κ.Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Ελάτε ό,τι ώρα θέλετε. Είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε μαζί σας, χωρίς κανένα περιορισμό".

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τις σημερινές εργασίες στην πορεία και τις προοπτικές της "Εγνατία Οδού". Παρουσιάζοντας την πορεία του έργου ο πρόεδρος της "Εγνατία Οδός Α.Ε.", που έχει συσταθεί ειδικά για την επίτευξη του έργου, δρ.Δημήτρης Φατούρος, έκανε εκτενή μνεία στις κατασκευαστικές και τις οικονομικές δυσκολίες του έργου, ενώ τόνισε ότι παρά την πολιτική βούληση της σύστασης της ανώνυμης ιδιωτικοοικονομικής επιχείρησης, οι δημοσιοϋπαλληλικές καταβολές στον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε μια ιδιωτικοοικονομκή επιχείρηση. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η τελική δαπάνη του έργου μπορεί να χρειάζεται πρόσθετα 100- 200 ή 250 δισ. δρχ., εκτός από την χρηματοδότηση 450 δισ. δρχ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ για το αν η σημερινή παρουσίαση του έργου στους Σέρβους τεχνικούς σημαίνει αναζήτηση συνεργασίας στην κατασκευή του, ο κ.Φατούρος άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Αυτό δεν το ξέρουμε, αλλά γιατί όχι!" είπε, προσθέτοντας ότι κατ'αρχήν πρόκειται για μια παρουσίαση της Εγνατίας Οδού, "ώστε οι φίλοι μας Σέρβοι να έχουν μια ακριβέστερη εικόνα γιατί είναι γνωστό ότι η Εγνατία Οδός είναι ένας δρόμος με τεράστια σημασία για τα Βαλκάνια, ενώ με τις κάθετες συνδέσεις το Βελιγράδι βρίσκεται εύκολα στη Μεσόγειο. Αυτό δημιουργεί ενδιαφέροντα, δημιουργούνται κοινές προσπάθειες, τώρα πώς αυτά θα εξελιχθούν σε συνεργασίες αυτό δεν το ξέρει κανένας", κατέληξε..

    [13] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Διακήρυξη ειρήνης και φιλίας, που υπογράφουν διακεκριμένοι Έλληνες και Τούρκοι με επιρροή στη πολιτική θα υποβληθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ σε Λονδίνο και Παρίσι προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα "Ειρήνη και Κουλτούρα" του Οργανισμού με αφορμή την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Το κείμενο της διακήρυξης, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μίκη Θεοδωράκη, που μεταδόθηκε ζωντανά μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα σήμερα από την κρατική τουρκική τηλεόραση TRT1, ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης Ζουλφί Λιβανελί, θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. "Ίσως έτσι μπορέσουμε να προλάβουμε την κακή πληροφόρηση" τόνισε ο κ Λιβανελί.

    "Θέλω να πω ότι ένας καινούριος αγώνας αρχίζει τώρα με τις επιτροπές φιλίας με όλες τις προσωπικότητες τις ελληνικές και τις τουρκικές που αποφασίσαμε να βρούμε σε έναν νέο αγώνα και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα καταλήξουμε σε αίσιο τέλος" υπογράμμισε ο κ Μίκης Θεοδωράκης εκφράζοντας παράλληλα την αγάπη και την εκτίμηση του για τον τουρκικό λαό.

    Εξάλλου ο κ Λιβανελί επισήμανε ότι είναι καθήκον τον καλλιτεχνών και των διανοουμένων να αγωνίζονται για την ειρήνη ."Μας λένε προδότες επειδή θέλουμε την ειρήνη αλλά εμείς συνεχίζουμε το καθήκον μας που είναι να λέμε τραγούδια φιλίας" είπε και συνέχισε λέγοντας ότι η αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης χαρακτηρίζει του πολιτικούς οι οποίοι δέχονται πιέσεις από τους λαούς των δύο χωρών

    "Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και όσο πιο σοβαρά είναι τα πράγματα τόσο πρέπει να αυξηθούν οι αγώνες για την ειρήνη. Εδώ και 10-15 χρόνια εμείς λέμε να γίνουμε "καρντάσια" (αδέλφια) και εμείς γίναμε "Καρντάκια" (Ιμια)" είπε χαριτολογώντας ο κ Λιβανελί και κατέληξε: "Είναι ενδιαφέρον που οι δικοί μας αρμόδιοι άλλαξαν τα ονόματα των βραχονησίδων και τις ονόμασαν Ικίζτζε (Δίδυμα) Ίσως αυτό να μπορέσει να συμβολίσει ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Ελπίζω να έχει συμβολική έννοια.

    [14] ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ- ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Θέματα που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Κροατίας-ΠΓΔΜ συζήτησαν αντιπροσωπείες των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών που συναντηθηκαν στο Ζάγκρεμπ.

    Είναι η πρώτη φορά που οι δύο χωρες ανταλλάσουν απόψεις για θέματα άμυνας, δήλωσε, ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας Στόγιαν Κουζεβ.

    Ο επικεφαλής της κροατικής αντιπροσωπείας υφυπουργός Αμυνας, στρατηγός Βλαντιμιρ Ζαγκορετς, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και την αλλαγή εμπειριων στα συστήματα άμυνας ενώ έγινε λόγος και για τον προγραμματισμό εκπαίδευσης και τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρων.

    [15] Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

    Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση στο υπάρχον πρόβλημα, δηλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπινων Δικαιωματων των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο Αντεμ Ντεμάτσι, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε μορφή αυτονομίας.

    Ο Ντεμάτσι εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα στην οποία προσέβλεπε ο αλβανικός λαός, "αγνόησε τη δύναμή του" και για το λόγο αυτό, "θα πρέπει οι Αλβανοί να αγωνιστούν μόνοι τους για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου".

    "Κανείς δεν θα δωρίσει στον αλβανικό λαό την ελευθερία του αλλά μόνος του θα αγωνιστεί γι'αυτήν", υπογραμμισε ο Ντεμάτσι διευκρινίζοντας οτι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν βία αλλά πολιτικά μέσα για την επίτευξη του στόχου τους.

    [16] Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις εκτεταμένης επιδημιολογικής έρευνας που διεξήγαγε στη Γαλλία το "Εθνικό D_jtuo Δημόσιας Υγείας" και η οποία αποκαλύπτει τις θανατηφόρες συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες γαλλικές πόλεις.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνας, που ανακοινώθηκαν δημόσια από την υπουργό Περιβάλλοντος κ.Corinne Lepage, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες γαλλικές πολεις και ιδιαίτερα στο Παρίσι και τη Λυών, "ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων ατόμων ετησίως λόγω των νοσηρών παρενεργειών δύο κυρίως παραγόντων της ρύπανσης: των αιωρούμενων μορίων και του διοξειδίου του θείου".

    Η έρευνα κατέδειξε ότι σημειώθηκαν στην περιοχή των Παρισίων 250 θάνατοι εξαιτίας των επιβαρύνσεων της ατμόσφαιρας και 30-35 στην περιοχή της Λυών.

    [17] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 16,5% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΘΕΤΩΝ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ INFACOMA

    ''Μεγάλο άλμα στην ιστορία του θεσμού'', χαρακτήρισε τη 13η INFACOMA,το προφίλ της οποίας συνθέτουν τόσο ο αριθμός των εκθετών όσο και η έκταση των εκθετήριων χώρων που παρουσιάζονται μεγαλύτεροι από όλες τις έως τώρα διοργανώσεις, o Eντεταλμένος Σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, Νίκος Πινακίδης παρουσιάζοντας στοιχεία για τη φετινή διοργάνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    ''Η λειτουργικότητα της έκθεσης θα είναι υψηλή και η εμπορικότητά της αναμένεται αυξημένη''τόνισε ο κ. Πινακίδης προσθέτοντας ότι κατά τη φετινή διοργάνωση παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εκθετών κατά 16,5% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται φέτος στους 654 εκθέτες, από τους οποίους οι 374 προέρχονται από 25 πόλεις της χώρας μας και οι 307 από 23 χώρες όλων των ηπείρων.

    Στα πλαίσια της έκθεσης αναμένονται στη Θεσσαλονίκη εμπορικοί επισκεπτες και αποστολές από τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Συρία, τη Σερβία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

    Αισιόδοξος για τις προοπτικές που διαγράφονται στον κλάδο της δόμησης εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος των παραγωγών μονωτικών και χημικών δομικών υλικών, Σ.Τζιρίτης, στηρίζοντας τες στην άνοδο κατά 0,8% που παρουσίασε φέτος η οικοδομική δραστηριότητα έναντι των 2 προηγούμενων ετών, στη μεγάλη τάση επενδύσεων στο βιομηχανικό τομέα, τη διείσδυση που επιχειρείται στις αγορές της Βαλκανικής και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στα μεγάλα έργα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 8 February 1996 - 13:59:32