Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 7 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ισχυρά αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια".

  • [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΡΤ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [04] ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ

  • [06] ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

  • [07] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [08] ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [09] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [10] "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΚΥΠΡΟΥ

  • [12] Ο ΣΑΛΙΚΑΣΒΙΛΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [13] ΕΠΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

  • [14] ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ 50.000 ΛΕΙ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΗΣΕΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΧΕ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [17] ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ 1996 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΤ

  • [18] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ 1996 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩΝ, ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [19] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

  • [20] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ;

  • [21] Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

  • [22] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Την υποστήριξή του για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου tgr Χαγης εξέφρασε χθες βράδυ ο Λευκός Οίκος, δικαιώνοντας έτσι τις ελληνικές θέσεις.

    Στην ανακοίνωση του Λευκού Οικου που δόθηκε στη δημοσιότητα "οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στις αρχές του σεβασμου των διεθνών συνθηκών, της εδαφικής ακεραιότητας και των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων των ενδιαφερομένων χωρών", και καλουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλυσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα χωρίς βία ή απειλή βίας.

    "Πιστεύουμε ότι το καλύτερο βήμα για την επίλυση τέτοιων θεμάτων κυριαρχίας είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή κάποιο άλλο διαιτητικό όργανο", επισημαίνει ο Λευκος Οικος και υποστηρίζει ότι "τέτοιο όργανο θα ήταν το ενδεδειγμένο να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, να σταθμίσει αντικειμενικά τα νομικά επιχειρήματα και των δυο μερών και να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του".

    Στο μεταξύ, ο Προεδρος των ΗΠΑ απέστειλε ευχαριστήριες επιστολές στους Πρωθυπουργό της Ελλαδας Κώστα Σημίτη και της Τουρκίας Τανσου Τσιλέρ για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κριση.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικελ Μακ Κέρυ στις επιστολές εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Μπιλ Κλίντον για την προθυμία που επέδειξαν οι δύο πρωθυπουργοί να αντιμετωπίσουν το θέμα με τρόπο που δεν επιτρέπει την κλιμάκωση της κρίσης. Ο ίδιος είπε ότι παρόμοια ευχαριστήρια επιστολή εστάλη και στον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ισχυρά αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια".

    "Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι πρέπει η ελληνοτουρκική διαφορά για τη βραχονησίδα Ιμια να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θέτει το θέμα σε νομική βάση, όπως και η Ελλάδα, γεγονός που μας βρίσκει σύμφωνους και θεωρούμε ότι απευθύνεται στην Τουρκία".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ισχυρά αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα για το συγκεκριμένα θέμα". Συνεπώς, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και να δώσει τη δική της απάντηση.

    Στο μεταξύ συγκαλείται αύριο το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ και η κυβερνητική επιτροπή για το θέμα της αντιμετώπισης από το ΓΕΕΘΑ της ελληνοτουρκικής κρίσης.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε το θέμα των χειρισμών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη και την εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου διαλόγων του με τον πρωθυπουργό.

    "Η ενέργεια του κ. Λυμπέρη είναι ενέργεια αντιδεοντολογική η οποία θίγει το κύρος και το ήθος των ενόπλων δυνάμεων" δήλωσε ο κ. Ρέππας ενώ ερωτηθείς εάν επίκειται παραίτηση του κ. Λυμπέρη σημείωσε ότι "αυτό είναι θέμα απόφασης η οποία όταν ληφθεί θα γίνει γνωστή".

    Αναφερόμενος εξάλλου στην τοποθέτηση του κ. Καρατζά στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι οριστική.

    [03] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΡΤ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σχετικά με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη βραχονησίδα Ιμια.

    Τον κ. Εβερτ συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και οι βουλευτές Ι. Σταθόπουλος, Α. Παπαδόγγονας και Σ. Σπηλιωτόπουλος.

    Σε δήλωσή του ο κ. Εβερτ τόνισε ότι "η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. ήρθε για να ενημερωθεί για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση από δω και πέρα και για τα γεγονότα όπως έγιναν τις τελευταίες ημέρες".

    [04] ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Φθάνει το απόγευμα στην Αθήνα από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

    Ο κ.Κληρίδης θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Κων.Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κύπριου Προέδρου με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα είναι η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθως και η ενίσχυση και η προώθηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.

    [05] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί με το λαό της Κύπρου και την ηγεσία του στη γραμμή που ήδη έχει χαραχθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

    Την διαβεβαίωση αυτή διατυπώνει σε τηλεγράφημα του προς τον Προεδρο του δημοκρατικού κόμματος, Σπύρο Κυπριανού ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε απάντηση συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος για την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

    [06] ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Την κατασκευή και βελτίωση οχυρωματικών έργων στη περιοχή της Δερύνειας άρχισαν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής αμέσως μετά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

    Μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Δερύνειας τις τελευταίες μέρες στρατιωτικά φορτηγά, εκσκαφείς και odostqyt^qer εκτελούν διάφορες εργασίες.Οι Τούρκοι πραγματοποιούν βελτιωτικά έργα σε δρόμους που ενώνουν τα φυλάκια τους στην περιοχή.

    [07] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΧΕΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    "Συγκρατημένη αισιοδοξία" εκφράζει για την χθεσινή αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των βραχονησίδων Ιμια η ΑΧΕΠΑ. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης η αλλαγή αυτή χαρακτηρίζεται ως σημαντική και σημειώνεται ότι η μεταβολή αντανακλάται στις νέες δηλώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επαναβεβαιώνουν την αρχή του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και ορίζουν ως "καλύτερο τόπο συνάντησης για παραπομπή τέτοιων θεμάτων κυριαρχίας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή κάποιο άλλο συναινετικό σώμα". Παρά όμως την σημαντική αυτή αλλαγή, το πρόβλημα όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, κ.Σπύρος Μακρής, απέχει πολύ από την επίλυσή του και η ΑΧΕΠΑ και ολόκληρη η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα συνεχίσει την πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση για ακόμη πιο ξεκάθαρες δηλώσεις αναφορικά με τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και νόμους και τα δίκαια και νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας.

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η θέση των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης "χωρίς βία ή απειλή βίας", απευθύνεται ξεκάθαρα στην τουρκική πολιτική των απειλών πολέμου προς την Ελλάδα εξαιτίας της διεκδίκησης από την τελευταία των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ειδικότερα στις πρόσφατες νέες απειλές της Άγκυρας που ακολούθησαν την αρχική μεσολάβηση της κυβέρνησης Κλίντον για αποτροπή της αναμέτρησης.

    "Πιστεύουμε ότι η νέα αυτή θέση των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μια πολύ πιο σοβαρή εκτίμηση, αποτίμηση τόσο των συγκεκριμένων νομικών θεμάτων, όσο και του θέματος της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, δρ. Σπύρος Μακρής, χαιρετίζοντας την αλλαγή της στάσης του Μπιλ Κλίντον.

    "Ο Πρόεδρος Κλίντον είχε ανταποκριθεί δυναμικά στην επίτευξη του τερματισμού της κρίσης, τις επόμενες ημέρες όμως είδαμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις διακηρύξεις του να υποτιμά τις διεθνείς συνθήκες και να δίνει την εντύπωση ότι καλεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Γεγονός, υποδήλωσε μια κακή ερμηνεία των ξεκάθαρα νόμιμων βάσει των διεθνών συνθηκών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και έστειλε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο μήνυμα προς την Αγκυρα. Η ΑΧΕΠΑ και ολόκληρη η Ελληνοαμερικανική κοινότητα χαρακτήρισε αυτά τα μηνύματα των ΗΠΑ ως εντελώς απαράδεκτα", πρόσθεσε ο κ.Μακρής.

    Με πρωτοβουλία, τέλος, της ΑΧΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για την Ιμια και τα άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής στις 12 Φεβρουαρίου, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου Συμποσίου της οργάνωσης, το οποίο συγκεντρώνει τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης από ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    [08] ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ APOSTOKG ΤΟΥ ΣΕΒΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επιχειρηματική αποστολή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου, η διερευνητική επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιό του στο γειτονικό κρατίδιο το Δεκέμβριο του 1995 είχε ως αποτέλεσμα την αποσαφήνιση του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών για την προώθηση και την ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και κατά συνέπεια ο ΣΕΒΕ προχωρά στο επόμενο βήμα, που είναι η διοργάνωση ευρείας επιχειρηματικής αποστολής.

    Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει μεταδώσει το ΜΠΕ, σε επόμενο στάδιο ο ΣΕΒΕ σχεδιάζει να διοργανώσει την πρώτη Έκθεση Ελληνικών Προϊόντων στην πόλη των Σκοπίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώνει η διοίκηση του Συνδέσμου, οδηγούν και τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα από τις συναλλαγές των δύο χωρών κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Νέας Υόρκης. Ο ΣΕΒΕ αποδίδει το γεγονός κατά κύριο λόγο στην αντικατάσταση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της ΠΓΔΜ από άλλα ανταγωνι-στικά ως προς την τιμή, αλλά όχι ως προς την ποιότητα προϊόντα, κατά τη διάρκεια του εμπάργκο που είχε επιβάλλει η χώρα μας στο γειτονικό κρατίδιο.

    Με τα δεδομένα αυτά ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι η ενεργοποίηση του ελληνικού ενδιαφέροντος και η ενθάρρυνση επαφών και συναντήσεων με επιχειρηματίες των Σκοπίων θα έχει θετικά αποτελέσματα στο εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών.

    Οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή θα έχουν προγραμματισμένες κατ' ιδίαν συναντήσεις με συναδέλφους τους Σκοπιανούς. Στη διοργάνωση της αποστολής από την πλευρά της ΠΓΔΜ συμβάλλει το Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Μαραθώνιες συσκέψεις είχαν τα κόμματα που συμμετέχουν στον τρικομματικό συνασπισμό των Σκοπίων, "Ενωση για τη Μακεδονία" προκειμενου να καθορίσουν τη στάση τους στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Μέχρι στιγμής καμια ανακοίνωση δεν εξέδωσαν οι δυο μεγαλύτεροι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, το Φιλελεύθερο Κομμα και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση για τις θέσεις που υιοθετήθηκαν στις συσκέψεις. Μόνο το Σοσιαλιστικό Κομμα, ο τρίτος εταιρος του συνασπισμού, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διακηρύσσει ότι "μένει πιστό στις αρχές της "Ενωσης για τη Μακεδονία, υποστηρίζει τον ανασχηματισμό" και τονίζει ότι θα αγωνιστεί για την υλοποίηση των προγραμματικών εξαγγελιών του συνασπισμού.

    Οσον αφορά το αλβανικό "Κομμα Δημοκρατικής Ευημερίας", δηλώνει ότι θα παραμείνει και θα στηρίξει τη m]a κυβέρνηση. Η ηγεσία του κόμματος ωστόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι υπουργικές θέσεις των Αλβανών. Σήμερα κατέχουν τρία υπουργεία: Πολιτισμού, Κοινωνικής Προνοιας, Ανάπτυξης ενώ ένας Αλβανός βουλευτής ειναι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

    Παρά τη χθεσινή έκκληση του Γκλιγκόρωψ προς τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και το Φιλελεύθερο Κόμμα να επανεξετάσουν τη στάση τους και να παραμερίσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες προκειμένου να αποτραπεί η διαφαινόμενη διάλυση της "Ενωσης για τη Μακεδονία", πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκτιμούν ότι τελικά δεν θα αποφευχθεί η διάλυσή του και το Φιλελεύθερο Κομμα θα περάσει στην αντιπολίτευση.

    Η διαμάχη των δύο κομμάτων που το ξεκίνημά της χρονολογείται από την άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης του Φιλελεύθερου Κόμματος προς την κυβέρνηση και εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απουσίας του Κίρο Γκλιγκόρωφ εξαιτίας της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του. Οι συνεχείς επικρίσεις του Φιλελεύθερου Κόμματος προς τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση για τη διακυβέρνηση της χώρας και ιδιαίτερα κατα του υπουργού Εσωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι καθώς και οι φήμες που έφεραν την απομάκρυνση των φιλελεύθερων βουλευτών από το νέο σχήμα της κυβέρνησης οδήγησαν στην ένταση των σχέσεων των δυο κομματων. "Η διάλυση της "Ενωσης για τη Μακεδονία" είναι θέμα ημερών, υποστήριζαν πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια.

    [10] "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η επιμονή της σερβικής ηγεσίας να λάβει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας "ελεύθερη ζώνη" στη Θεσσαλονίκη στην οποία θα έχει απεριόριστη κυριαρχία, όπως εκείνη που είχε κάποτε η Γιουγκοσλαβία στο λιμάνι αυτό, είναι σύμφωνα με το άρθρο της "Νάσα Μπόρμπα", η αιτία για την εικόνα που παρουσιάζεται τελευταία στις σχέσεις Αθήνας-Βελιγραδίου.

    Ο συντάκτης επικαλείται "καλά πληροφορημένες πηγές" και σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά υποχώρησε και τώρα δεν ζητά να ιδρυθεί κοινή γιουγκοσλαβο-ελληνική επιχείρηση η οποία θα διοικούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά δέχεται να εκμισθώσει η πόλη μια προβλήτα με συμφωνία η οποία θα απάλλασε τις γιουγκοσλαβικές εισαγωγές και εξαγωγές από όλους τους τελωνειακούς και άλλους δασμούς. Προς το παρόν, το Βελιγραδι δεν δέχεται την προταση αυτή.

    "Είναι αλήθεια", καταλήγει ο αρθρογράφος, "ότι ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών με έντονο ύφος παραπονέθηκε στον πρώην Ελληνα ομόλογό του ότι εδώ και ενάμισυ χρόνο, η Ελλάδα δεν ανανεώνει την απόφαση για διακίνηση γιουγκοσλαβικών προϊόντων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας όμως, φαίνεται ότι δεν θεωρούν τόσο σημαντική αυτή την καθυστέρηση, ούτε τους ενοχλεί ότι λόγω αυτής της καθυστερησης η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας έχασε τη δυνατότητα να επικαλείται τη συνεχεια των δικαιωμάτων της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης".

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΚΥΠΡΟΥ

    Τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των ξενοδόχων της Χαλκιδικής και της Κύπρου αποφάσισαν οι διοικήσεις των Ενώσεων Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στο πλαίσιο του τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για ξενοδόχους της Χαλκιδικής, που ολοκληρώθηκε χθες στην Κύπρο με ιδιαίτερη επιτυχία. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, κατόπιν πρόσκλησης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων και στο πλαίσιο των εργασιών του οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ξενοδοχειακές μονάδες της Μεγαλονήσου και να παρακολουθήσουν στην πράξη την εφαρμογή νέων μεθόδων τουριστικού μάνατζμεντ καθώς και διαλέξεις από διακεκριμένους τουριστικούς παράγοντες της χώρας.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συναντήσεων αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων στον τομέα της ανταλλαγής και εκπαίδευσης προσωπικού των ξενοδοχειακών μονάδων των δύο περιοχών, καθώς και σε θέματα αλληλοενημέρωσης στις εξελίξεις της τουριστικής βιομηχανίας.

    Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Ανδρέας Ανδρεάδης, η συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται να αποβεί ιδιαίτερα εποικοδομητική για τους ξενοδόχους και κατά συνέπεια το συνολικό τουριστικό pqoz|m της Χαλκιδικής, λόγω της μεγάλης πείρας και της εμπεριστατωμένης γνώσης της κυπριακής τουριστικής κοινότητας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, διαχείρισης και σχεδιασμού. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον κ.Ανδρεάδη, εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής για "προώθηση ενός ποιοτικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στη διαμόρφωση του οποίου οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής πιστεύουν ότι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης". Και η επιλογή της Κύπρου για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως καταλήγει, ήταν κάθε άλλο παρά μια τυχαία επιλογή.

    [12] Ο ΣΑΛΙΚΑΣΒΙΛΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Τζων Σαλικασβιλι, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρουμανία, ύστερα από πρόσκληση του υφυπουργού Αμυνας και αρχηγου του Γενικου Επιτελείου του ρουμανικού στρατού, στρατηγού Ντουμιτρου Τσιοφλίνα.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών η οποία θα συμβάλει στην επίσπευση της διαδικασίας της προσέγγισης του ρουμανικού στρατού με τις δομές του ΝΑΤΟ.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου ενώ θα έχει συνομιλιες με τον υπουργό Αμυνας Γκεοργκε Τίνκα και με τα μέλη των Ενιαίων Επιτροπών Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Ασφάλειας της βουλής και της γερουσίας.

    [13] ΕΠΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

    Επτά ορεινά χωριά είναι αποκλεισμένα στους νομούς Ξάνθης και Έβροιυ από τις χθεσινές χιονοπτώσεις ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Σε ό,τι αφορά στο εθνικό οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις εθνικές Κοζάνης-Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Πενταλόφου, Φλώρινας-Καστοριάς στη Βίγλα, Φλώρινας- Καστοριάς μέσω Βιτσίου, αλλά και στην παλιά εθνική Πολυγύρου-Θεσσαλονίκης μέσω Χολομώντα.

    Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί μόνο στο νομό Φλώρινας. Χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν, όμως, σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

    [14] ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΝ 50.000 ΛΕΙ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΗΣΕΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Χαρτονόμισμα των 50.000 λέι αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στη Ρουμανία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Εvenimentul Zilei" το νέο χαρτονομισμα είναι έτοιμο και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μουγκουρ Ισαρέσκου περιμένει την έγκριση του Προέδρου Ιον Ιλιέσκου για να το θέσει στην κυκλοφορία.

    Αυξήθηκαν τα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών

    Σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων του προχώρησε ο Οργανισμός Ρουμανικών Τηλεπικοινωνιών (ROMTELECOM) μετά την αλλαγή της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του εθνικού νομίσματος, από 2000 σε 2580 λέι ανά δολάριο.

    Ετσι για τη μετάδοση τηλεγραφημάτων στο εξωτερικό τα τιμολόγια για μια λέξη κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50 λέι, ανάλογα με τον προορισμό του. Η διεθνής τηλεφωνική συνομιλία με μαγνητική κάρτα θα κοστίζει από 1650 μέχρι 6600 λέι ενώ για τις συνομιλίες που πραγματοιούνται μέσω τηλεφωνικών κέντρων το λεπτό θα κοστίζει από 1500 μέχρι 5000 λέι.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΧΕ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξι είχε χθες στο Νταβός ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου με αντικείμενο τις δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε διάφορους τομείς. Η συνεργασία στον τομέα της παιδείας, η αύξηση της παρουσίας των Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία και ιδίως η διευκόλυνση της διακίνησης των πολιτών από και προς τις δύο χώρες θεωρήθηκαν σημαντικά για την προώθηση των αμοιβαίων σχέσεων.

    Επαφές με πολιτικούς, οικονομικούς και νομικούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας είχε εξάλλου αντιπροσωπεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών Αλέξανδρο Φίλων. Η ελληνική αποστολή μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Αλβανίας - Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών οι Έλληνες διπλωμάτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ένταξη της Αλβανίας στη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Διευθυντής του Τομέα Βαλκανικών Υποθέσεων και επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας Εκρέμ Μέτε, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε το πρόβλημα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Η αλβανική αντιπροσωπεία πρότεινε ένα σχέδιο συμφωνίας για την εποχιακή απασχόληση Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έδειξε κατανόηση για τη συμφωνία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στο προσεχές μέλλον. Δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα αλβανο-ελληνικών συνόρων, το ζήτημα των ελληνικών ιδιοκτησιών στην Αλβανία και των αλβανικών ιδιοκτησιών στην Ελλάδα.

    Οι συνομιλίες συνεχίζονται και σήμερα με αντικείμενο θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι η τελευταία υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στην Αθήνα, όταν ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Α. Σερέκι επισκέφθηκε την Ελλάδα.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξι από τις 14-17 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αναμένεται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

    Οι διμερείς συμφωνίες εκκρεμούσαν προς υπογραφή επειδή η Αλβανία δεν δεχόταν να αναφέρονται στα σχετικά κείμενα τα Σκόπια ως "Δημοκρατία Μακεδονίας".

    Μετά την πρόσφατη επίσκεψη σκοπιανής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Λιούπτσο Αρσοφσκι στο Πόγραδετς και τις συνομιλίες που είχαν, καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες της υπογραφής, ανέφερε ο κρατικός ραδιοσταθμός, χωρίς όμως να διευκρινίζει πως θα αναφέρονται τα Σκόπια στα κείμενα των συμφωνιών των δύο χωρων.

    [17] ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ 1996 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΤ

    Στην εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας θα κυμανθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, χωρίς να σημειωθεί πρόσθετη πτώση σε σχέση με την περσινή "κακή" για τον ελληνικό τουρισμό χρονιά - όπως υποδείκνυαν τα πρώτα σημάδια από τις κρατήσεις - προβαίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού βάσει των στοιχείων του από τις διευθύνσεις Τουρισμού του εξωτερικού (ΔΙΤΕΞ ΕΟΤ).

    Συγκεκριμένα, ο ΕΟΤ προβλέπει ότι αν δεν σημειωθούν έκτακτες αρνητικές συγκυρίες, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα κυμανθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά νέες αγορές, όπως του Ισραήλ, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Ρωσίας και της Πολωνίας, αλλά πτωτικές σε ό,τι αφορά στις δύο κύριες τουριστικές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.

    Θετική εικόνα παρουσιάζουν οι μέχρι σήμερα κρατήσεις από το Ισραήλ, όπου λειτουργεί γραφείο του ΕΟΤ εδώ και τρία μόλις χρόνια, την Τσεχία και την Σλοβακία, απ'όπου αναμένεται αύξηση 30% και 15% αντίστοιχα, την Πολωνία, την Φινλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, από τις οποίες αναμένεται αύξηση της τάξης του 10%, τις ΗΠΑ (7- 8%), ενώ μικρότερη αύξηση αναμένεται από την Αυστρία (3- 5%). Μικρή ανοδική τάση παρουσιάζουν επίσης οι αγορές της Ιταλίας, της Σουηδίας της Νορβηγίας και της Ιαπωνίας, ενώ στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η κίνηση από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Δανία.

    Αρνητική είναι αντίθετα η εικόνα της γερμανικής αγοράς, ενώ πτώση μέχρι 5% προβλέπει ο ΕΟΤ για την βρετανική αγορά, Επίσης μικρή μείωση προδιαγράφουν σύμφωνα με τον ΕΟΤ οι μέχρι τώρα κρατήσεις από την Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

    Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη Βόρεια Ελλάδα οι Ενώσεις Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΕΟΤ για αποφυγή της νέας μείωσης. "Δεν είμαστε μάντεις για να γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο τέλος της χρονιάς", τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Ανδρέας Ανδρεάδης, σύμφωνα με τον οποίο "αν δει κανείς σήμερα τις κρατήσεις της _diar ημέρας της περσινής χρονιάς θα διαπιστώσει πτώση της βρετανικής αγοράς κατά 30%, κι της γερμανικής από 10 μέχρι 20%".

    Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Βασίλειου Μπρόβα, ο οποίος προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη θα γνωρίσει πρόσθετη σε σχέση με πέρυσι πτώση της τάξης του 8%, λόγω της καθυστέρησης της έναρξης της προεξαγγελθείσης διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, ύψους 10 δισ.δρχ., στο εξωτερικό. Αντίθετα, συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευάγγελος Ταρασιάδης, την οποία στηρίζει στην αναμενόμενη έλευση τουριστών από την ΠΓΔΜ, αλλά και την εμπειρία της πρόσφατης διεθνούς τουριστικής έκθεσης της Βιέννης.

    Ανησυχία εκφράζουν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο. Σύμφωνα, πάντως, με την διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΟΤ, μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν αρνητικοί οιωνοί.

    [18] ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ 1996 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΩΝ, ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Στη δεύτερη φάση υλοποίησης του εισέρχεται το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων που αποτελείται από 45 σταθμούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και το οποίο θα είναι πραγματικότητα μέσα στο 1996. Παράλληλα, ξεκίνησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας , ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης διδασκόντων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι οποίοι θα αναλάβουν στη συνέχεια την εκπαίδευση των μαθητών και σπουδαστών.

    Αυτά ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα ''Αντισεισμική Πολιτική και Μέτρα Αντισεισμικής Προστασίας'' που διοργάνωσε σήμερα το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης της αντισεισμικής πολιτικής τόσο ως προς την οργάνωση της αντισεισμικής άμυνας όσο και ως προς την επιστημονική υποδομή.

    Στα αλματώδη βήματα που γίνονται στον τομέα της σεισμολογίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της σεισμολογικής γνώσης γίνεται με ρυθμό 6% ετησίως, δηλαδή η σχετική με τα ελληνικά σεισμολογικά προβλήματα γνώση διπλασιάζεται κάθε 12 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής αξιοποίησης της γνώσης αυτής που μπορεί να μειώσει στο μισό το οικονομικό κόστος και να μηδενίσει τον αριθμό των ανθρωπίνων θυμάτων.

    ''Η Ελλάδα είναι χώρα με υψηλή σεισμικότητα επί 5 εκατομμύρια χρόνια και επομένως αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει'', είπε ο κ. Παπαζάχος, ωστόσο έκανε γνωστό ότι ''δεν υπάρχει κάποια ένδειξη άμεση για σεισμική έξαρση τώρα'', επισήμανε ότι η ''προγνωσιολογία'' αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που εμποδίζουν την άσκηση μιας αποτελεσματικής αντισεισμικής πολιτικής, ενώ συνέστησε στην Πολιτεία να είναι πάντα έτοιμη.

    Για ρεαλιστικότερη και σταθερή αντισεισμική πολιτική έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας, Ιωάννης Δρακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που σχετίζονται με τη ''βραχείας διάρκειας'' πρόγνωση των σεισμών.

    Ο κ.Δρακόπουλος επισήμανε ότι η πρόγνωση των σεισμών βρίσκεται σε στάδιο βασικής έρευνας και μόνο η συστηματική παρακολούθηση πολλών συγχρόνως προδρόμων φαινομένων κάνει δυνατή την προσέγγιση του προβλήματος και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι έρευνες και να αξιοποιηθούν οι μελέτες ενώ έκανε λόγο και για τον κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να τηρείται, για να καταλήξει ότι ο χειρισμός των θεμάτων αυτών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με την ευθύνη της Πολιτείας αφού συνεκτιμηθούν οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας.

    Τέλος, στο θέμα της φιλοσοφίας των νέων αντισεισμικών κανονισμών αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γ.Πενέλης, λέγοντας ότι αυτή συνοψίζεται στο ότι τα τεχνικά έργα πρέπει να ανθίστανται σε σεισμούς μικρής έντασης χωρίς βλάβες, σε σεισμούς μέσης έντασης με ήσσονος σημασίας βλάβες και σε σεισμούς μεγάλων εντάσεων χωρίς κατάρρευση.

    [19] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Άρχισαν σήμερα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εργασίες της τετραήμερης συνάντησης Ελλήνων, Σέρβων και Ρώσων μηχανικών, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Ανάπτυξης και Τεχνικής σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνικών της Σερβίας.

    Στόχος είναι η αναζήτηση τρόπων για κοινή δράση, αλλά και για επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή της Βοσνίας, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία.

    Επικεφαλής της Σερβικής αποστολής είναι ο υπουργός Δημοσίων Έργων της ΟΔΓ, Μπρανισλαβ Ντρόβιτς. Μιλώντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Κώστας Λιάσκας, αναφέρθηκε στη σημασία των περιφερειακών συμμαχιών, στις οποίες προχωρούν πολλά κράτη προκειμένου να διευρύνουν την επιρροή τους και να αναβαθμίσουν το ρόλο των οικονομιών τους. Τέτοια συμμαχία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε ο κ. Λιάσκας, είναι η Παρευξείνια Συνεργασία, η οποία από το βρεφικό στάδιο που βρίσκεται σήμερα πρέπει να αναπτυχθεί με την αξιοποίηση των κονδυλίων της κοινοτικής βοήθειας, της βοήθειας των άλλων κρατών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

    Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνει παρουσίαση του τρόπου παραγωγής του Τεχνικού Έργου στην Ελλάδα, των δυνατοτήτων του τεχνικού κόσμου, καθώς και των Γιουγκοσλαβικών Τεχνικών Εταιρειών. Θέματα που θα συζητηθούν είναι οι δυνατότητες Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο Τεχνικό Τομέα, η Εγνατία Οδός, το Παγκόσμιο Αθλητικό Κέντρο του Βελιγραδίου, καθώς και η Περιφερειακή Οδός και ο Υπόγειος Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βελιγραδίου και το Ξενοδοχειακό Εμπορικό Κέντρο της Μόσχας.

    [20] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ;

    Το νέο κυβερνητικό σχήμα της ΠΓΔΜ θα ανακοινώσει εντός αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες πολιτικών κύκλων της χώρας, ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Και ενώ οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητα των υπουργών, που θα συγκροτήσουν την νέα κυβέρνηση του κ.Τσερβενκόφσκι, η επαλήθευση των φημών, που μιλούσαν για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του Φιλελεύθερου Κόμματος, οδηγεί την κοινή γνώμη της χώρας στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά οι φιλελεύθεροι δεν θα γευτούν την εξουσία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 15 μήνες, στις 16 Οκτωβρίου του 1994, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, το Φιλελεύθερο Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί κέρδισαν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονταν στη χώρα για δεύτερη φορά, μετά την απόσπασή της από τον κλοιό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Τα τρία κόμματα, ενωμένα στα πλαίσια του εκλογικού συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία" και με το σύνθημα "Όλοι μαζί - με ασφάλεια", κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας.

    Στην αρχή η φιλία και η ενότητα των σοσιαλδημοκρατών, των φιλελεύθερων και των σοσιαλιστών προκαλούσε τον θαυμασμό αλλά και τον φθόνο. Όλες οι ενέργειές τους ήταν στραμμένες προς έναν και μοναδικό στόχο-την κατάκτηση της εξουσίας. Στις 16 Οκτωβρίου του 1994 οι κόποι τους ανταμείφτηκαν, καθώς η νίκη του εκλογικού συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία" ήταν διπλή.

    Ο υποψήφιος του συνασπισμού Κίρο Γκλιγκόροφ κέρδισε, με συντριπτική πλειοψηφία, τον αντίπαλό του Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, υποψήφιο του εθνικιστικού κόμματος VMRO- DPMNE και ανέλαβε για δεύτερη φορά τον προεδρικό θρόνο της ΠΓΔΜ. Το 52,44% των ψήφων που κέρδισε ο κ.Γκλιγκόροφ, έναντι του 14,47% του Λ.Γκεοργκίεφσκι, απέδειξαν την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου τμήματος των 1.936.877 κατοίκων της ΠΓΔΜ στην πολιτική που προώθησε κατά την προεκλογική εκστρατεία η "Ένωση για την Μακεδονία".

    Στις βουλευτικές εκλογές η "Ένωση για την Μακεδονία" κατέλαβε συνολικά 94 από τις 120 έδρες του σκοπιανού κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι κέρδισε 58 έδρες, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Στόγιαν Άντοφ 28 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κίρο Πόποφσκι 8 έδρες.

    Η πρώτη ρήξη στο εσωτερικό του συνασπισμού ήρθε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση δήλωσε ότι ο συνασπισμός αποτελούσε μόνο εκλογικό σχήμα και ότι στο εξής το κάθε κόμμα θα αντιπροσωπευόταν στη βουλή από τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.

    Σε μικρό χρονικό διάστημα, με αφορμή την σύσταση της κυβέρνησης, ακολούθησαν οι διαμάχες για την κατανομή των υπουργείων. Οι φιλελεύθεροι διεκδικούσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εύνοια του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Ήταν αναμενόμενο, βέβαια, ότι ο εκλογικός συνασπισμός θα αντιπροσωπευόταν ανάλογα και στο κυβερνητικό σχήμα της ΠΓΔΜ, αποτελούμενο από 17 υπουργούς και 3 υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με την απόφαση του κ.Τσερβενκόφσκι, στον τριπλό συνασπισμό δόθηκαν οι σκυτάλες 14 υπουγρείων, από τις οποίες 9 στην Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, 4 στο Φιλελεύθερο Κόμμα και 1 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Το μεγαλύτερο επεισόδιο μεταξύ Φιλελεύθερων και Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο, σύμφωνα με τους πολιτικούς κύκλους της χώρας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διάσπαση της σχέσης των δύο κομμάτων, διαδραματίστηκε στην βουλή της ΠΓΔΜ, όταν οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

    Οι διαφωνίες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα την παραμονή του 1996 ο Πρωθυπουργός της χώρας να δηλώσει δημόσια ότι οι πόρτες του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ανοικτές και όποιος επιθυμεί μπορεί να τον εγκαταλείψει.

    Η αναγγελία για τον επικείμενο ανασχηματισμό ήρθε στα μέσα Ιανουαρίου και, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο κ.Τσερβενκόφσκι ενδέχεται να απομακρύνει οριστικά από την κυβέρνηση τους εκπροσώπους του Φιλελεύθερου Κόμματος. Εξάλλου, και χωρίς αυτούς οι σοσιαλδημοκράτες, κρίνοντας από τον αριθμό των εδρών που διαθέτουν στο κοινοβούλιο και σε συνεργασία με του Σοσιαλιστές και το αλβανόφωνο PDP, μπορούν χωρίς προβλήματα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

    Το ζήτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση, με την παρουσία εκπροσώπων μόνο των δύο κομμάτων του συνασπισμού "Ένωση για την Μακεδονία", θα αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του εκλογικού σώματος, καθώς αυτό έδωσε την ψήφο του στον συνασπισμό και ότι σε κάθε κόμμα του χωριστά.

    [21] Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

    Πολιτικό και ηθικό λάθος χαρακτηρίζει τυχόν πρόθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να προχωρησει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας", το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας που ηγείται ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Δημοκρατικό Κόμμα επισημαίνει ότι μια τέτοια ενέργεια "θα διατάρασσε σημαντικά την σερβο-ελληνική διακρατική συνεργασία η οποία, κατα το Δημοκρατικό Κόμμα, θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της εξωτερικής μας πολιτικής και προτρέπει τον Σλομπονταν Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει το κράτος αυτό, "όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και με το όνομα που θα συμφωνήσουν Αθήνα και Σκόπια".

    "Η υλοποίηση αυτής της πρόθεσης δεν πρέπει να γίνει διότι απο πολιτικής πλευράς είναι λάθος και από ηθικής πλευράς αξίζει κάθε καταγγελίας", τονίζεται στην ανακοίνωση του Δημοκρατικου Κόμματος και εξηγεί: "H πολιτική ζημία βασίζεται στο γεγονός ότι η αναγνώριση αναγγέλεται σε μια περίοδο που δεν φαίνεται στον ορίζοντα επίλυση ορισμένων βασικών ζητημάτων που αφορούν τις σερβο- σκοπιανές σχέσεις και ιδιαίτερα το ζήτημα των αυτόχθονων Σερβων κατοίκων και των πολιτιστικών και ιστορικών lmgle_ym".

    Οσον αφορά την ηθική πλευρά, υπογραμμίζεται στην ανακοινωση οτι "η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη Σερβία θα σήμαινε χαστουκι στον ελληνικό λαό του οποίου η ανιδιοτελής φιλία επιβεβαιώθηκε σε όλα τα κρίσιμα και πολύ πρόσφατα γεγονότα της βαλκανικής ιστορίας. Μια τέτοια πράξη θα ήταν τελείως ανεπίτρεπτη τη στιγμή που η φιλική μας χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα που προκάλεσε ο γείτονάς της στο Αιγαίο με τις αβάσιμες βλέψεις του".

    Και η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι "η μονη σωστή ενέργεια θα είναι να αναγνωρίσουμε την ΠΓΔΜ όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και με το όνομα στο οποίο θα συμφωνήνουν Αθήνα και Σκόπια".

    [22] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως αναφέρει το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν "Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου δεν παρουσίασε μεταβολές κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Είναι απύρετος και υποβάλλεται σε αναπνευστική φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και περιοδική αιμοκάθαρση".

    Η αναπνευστική λειτουργία του κ. Παπανδρέου δεν υποστηρίζεται από αναπνευστήρα ενώ έκλεισε και η τραχειοστομία. Εντός της ημέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία στο θώρακα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επανασυγκέντρωση πλευριτικού υγρού.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 7 February 1996 - 15:08:58