Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (06/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 6 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

  • [02] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [03] ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • [04] ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [05] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΑΜΠΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [08] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΧΡ.ΠΑΧΤΑΣ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [10] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [11] ΣΠΕΙΡΑ ΚΛΕΦΤΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [12] ΔΥΟ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [13] ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

  • [14] ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΙΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

  • [16] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ

  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Τη μεγάλη τους ανησυχία για την αύξηση της τουρκικής πίεσης στην Κύπρο με την αποβίβαση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα, εκφράζουν με επιστολή τους οι βουλευτές του βρετανικού συντηρητικού κόμματος Ιαν Τουίν, Σερ Σίτνεϊ Τσάπμαν και Τζον Μάρσαλ, προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφκιντ.

    Στην επιστολή αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή στην ήδη ασταθή κατάσταση στην Κύπρο και προσθέτουν ότι εάν τα άρματα και τα τεθωρακισμένα αυτά είναι τα ίδια με εκείνα που επέτρεψε το ΝΑΤΟ να ξαναδιατεθούν, τότε αυτή η εξέλιξη δεν είναι ευπρόσδεκτη.

    Οι τρεις Βρετανοί βουλευτές αναφέρουν ακόμη ότι amal]moum πως η βρετανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την κυπριακή στα διαβήματά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη και ότι θα φροντίσει να λάβει γνώση των αντιρρήσεων της Αγγλίας και η Τουρκία.

    [02] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Τις επόμενες ημερες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά την αποδοχή της πρότασής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό "Ενωση για τη Μακεδονία".

    Στο σχήμα της νέας κυβέρνησης, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, δεν θα συμπεριληφθούν βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος γεγονός που θα επιτείνει την σύγκρουση που έχει ξεσπασει στους κόλπους του κυβερνητικου συνασπισμού.

    Η χθεσινή παραίτηση του κυβερνητικου εκπροσώπου Γκιουνέρ Ισμαήλ μετά την απομάκρυνση του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης Σάσο Ορντάνοφσκι, αποφαίνονται πολιτικοί παρατηρητές κατέδειξε την κρίση που περνά η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, το κόμμα που κατέχει τις περισσότερες έδρες στη σκοπιανή βουλή με την ύπαρξη δύο ρευματων στους κόλπους του: τους σκληροπυρηνικούς που θέλουν την απομάκρυνση των στελεχών του Φιλελεύθερου Κόμματος καθώς του καταλογίζουν ότι επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία μετά την δολοφονική απόπειρα του Κίρο Γκλιγκόρωφ και τους μετριοπαθείς οι οποίοι επιθυμουν το συσχετισμό των πολιτικών δυναμεων στην κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι εντάσεις.

    Αγνωστες εξάλλου παραμένουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για την υπουργοποίηση Αλβανών βουλευτων του "Κόμμματος Δημοκρατικής Ευημερίας" (PDP).

    Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο ο ανασχηματισμός θα οδηγήσει σε νέα κυβερνητική κρίση και τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών χωρίς όμως να αποχωρήσει ο Κίρο Γκλιγκόρωφ από τη θέση του ως Προέδρου της ΠΓΔΜ.

    [03] ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος της Αλβανίας, το οποίο βρίσκεται στο εξωτερικό δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβληματισμούς στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας καθώς πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτών μπορεί να έκρινε το εκλογικό αποτελεσμα.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν" από το 12% του πληθυσμου, που αντιστοιχεί σε 400.000 άτομα που ζουν στο εξωτερικό, μόνο οι 250.000 έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Οι περισσοτεροι όμως από αυτους είναι λαθρομετανάστες στην Ελλαδα και στην Ιταλία και οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι στις κάλπες που θα στηθούν στις αλβανικές πρεσβείες θα προσέλθει μονο το 1/10.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επαναπροωθημένοι Αλβανοί λαθρομετανάστες πρόκειται να xgv_soum αντιπολιτευόμενα κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή το κυβερνών κομμα δεν κατόρθωσε να προωθήσει λύση στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης.

    [04] ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Νέος φόρος πρόκειται να επιβληθεί στην Τουρκία σε όλα τα εισαγόμενα και εγχώρια τσιγάρα. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται σε ECU και θα εφαρμοστεί μετά την κατάργηση των τελωνειακών δασμών, που επιβάλλονταν στα εισαγόμενα καπνά, με την τελωνειακή ένωση .

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" η Τουρκία εισάγει 20 χιλιάδες τόνους καπνά ποικιλίας Virginia και Berley ενώ ο φόρος που εισπράττεται ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να καλυφτεί το κενό που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση των φόρων αναζητήθηκε φόρμουλα για την εφαρμογή νέου φόρου. tο υπουργείο οικονομικών κατέληξε να επιβάλει στα εισαγόμενα τσιγάρα φόρο που θα υπολογίζεται σε ECU. Η "Χουρριέτ" τονίζει πως σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμού κάθε πακέτο τσιγάρα να ακριβύνει με 2,5 σεντ ECU

    [05] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΑΜΠΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Aπειλές για ανάληψη τρομοκρατικων ενεργειών στο έδαφος της Γερμανίας απηύθυνε ο ηγέτης του Εργατικου Κόμματος Κουρδων Αμπτουλαχ Οτσαλάν, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων "Aσοσιεϊτετ Πρες" και "Ρώυτερ" που δημοσιεύονται στο γερμανικο τύπο.

    Ακόμη, οπως αναφέρουν οι εφημερίδες "Frankfurter Rundschau" και "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ο Ατσαλάν απείλησε με δολοφονίες Γερμανών τουριστών στην Τουρκία. "Θα καταφθάσουν στη Γερμανία 50 πτώματα Γερμανών τουριστών", δήλωσε ο ηγέτης του ΡΚΚ.

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

    Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου της Ρουμανίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικου Κομματος- Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (PD-FSN) Πέτρε Ρομαν.

    Ο Ρομάν που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του στα πλαισια συγκέντρωσης χιλίων περίπου οπαδών του κομματός του, δήλωσε ότι "επιθυμεί να είναι ο πρώτος Σοσιαλδημοκρατης Πρόεδρος της Ρουμανίας". Υποστήριξε ότι υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις που θα βοθήσουν τη Ρουμανία να βγει από το αδιέξοδο και τη φτώχεια, υπογραμμίζοντας ότι "δεν πρέπει η χωρα να μετατραπεί σε ένα είδος ευρωπαϊκού τρίτου κόσμου".

    Καταλήγοντας διαβεβαιωσε τους οπαδούς του ότι έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία "με την πίστη στα ιδανικά της Επανάστασης" και ότι "ποθεί να είναι για τους Ρουμανους ένας πρόεδρος που εκπροσωπεί το μέλλον και όχι το παρελθόν".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Oi υπουργοί Περιβάλλοντος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας συναντώνται αύριο προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία των υπουργείων τους στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη ρουμανική πόλη Τζιουρτζιου.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σχέδιο "Τσακμάκ" είναι το όνομα του στρατιωτικού σχεδίου επίθεσης που έχει ετοιμάσει και θα εφάρμοζε η Τουρκία σε περίπτωση που οι ελληνικές δυνάμεις επετίθεντο στους Τούρκους κομάντος που είχαν αποβιβαστεί στη μία από τις βραχονησίδες Ιμια την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το σενάριο, που μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι "Kanal 6", η Τουρκία είχε ετοιμάσει το σχέδιο της μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και τα μυστικά έγγραφα πηγαινοέρχονταν τις μέρες της κρίσης ανάμεσα στο γενικό επιτελείο στρατού και το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, του οποίου δεν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες καθώς αποτελεί στρατιωτικό μυστικό, η Τουρκία θα κατέστρεφε όλους τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας βομβαρδίζοντας πρώτα όλες τις αεροπορικές βάσεις πριν απογειωθούν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα. Στη συνέχεια θα βομβαρδίζονταν όλα τα στρατηγικής σημασίας αεροδρόμια και λιμάνια, τα κρατικά κτίρια, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι αποθήκες.

    Ο ίδιο τουρκικός σταθμός μετέδωσε ένα υποτιθέμενο ελληνικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα καταλάμβανε την ελληνικότατη Ιμια , θα απέκλειε τα στενά των Δαρδανελίων και τον κόλπο της Σμύρνης, θα βομβάρδιζε τα παράλια της Τουρκίας και θα έκανε σαμποτάζ σε εσωτερικούς στόχους στη Σμύρνη.

    [09] ΧΡ.ΠΑΧΤΑΣ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Νέες προοπτικές ανοίγονται στο νομό Χαλκιδικής και οι προσδοκίες των κατοίκων της θα δικαιωθούν , δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πολύγυρο ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας Χρήστος Πάχτας.

    "Συμμετέχουμε στη δημιουργία της καινούργιας ώρας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας αφετηρίας και ενός νέου ποιοτικού άλματος σ' όλα τα επίπεδα κοινωνινικό, πολιτικό και οικονομικό"δηλωσε ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη είναι ένα πολιτικό σχήμα προοπτικής, ελπίδας,ανανέωσης, ενότητας και νίκης τόσο για τη χωρα όσο και για το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Πάχτας επεσήμανε ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει στόχο όχι μόνο να ολοκληρώσει την τετραετία αλλά θα βάλει στέρεα τις βάσεις για τη νικηφόρα διεκδίκηση και της επόμενης τετραετίας.Σε ερώτηση για το που βασίζει τη σιγουριά του απάντησε στο νέο ύφος, στη αξιοκρατική επιλογή των κυβερνητικών στελεχών και στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να αφήσει έργο.

    Σε άλλη ερώτηση αν η πρωθυπουργική ιδιότητα του κ. Σημίτη είναι υπό προσθεσμία υπογράμμισε ότι την απάντηση τη δίνουν καθημερινά η αγορά, το χρηματιστήριο η οικονομία, ο απλός πολίτης και οι διεθνείς αναλυτές.

    Μιλώντας για την απήχηση που έχει στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης, είπε ότι "στο πρόσωπο του το κίνημα βρίσκει ενα αναγεννητή που κρατώντας το τιμόνι της χώρας θα προχωρήσει και στο νέο αιώνα επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνέχεια και αναγκαιότητα του κινήματος".

    Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο κ.Πάχτας ως υουργός Βιομηχανίας είχε βοηθησει σημαντικά για την επίλυση του προβλήματος των Μεταλλείων.

    [10] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν "χωρίς μεταβολές στην κατάσταση της υγείας του Προέδρου κύλησε και το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η πυρετική κίνηση αποδίδεται σε φλεγμονή της πραγματοποιηθείσας αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας" καταλήγει το ιατρικό δελτίο.

    [11] ΣΠΕΙΡΑ ΚΛΕΦΤΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σπείρα κλεφτων που είχε διαπράξει σωρεία διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, εξαρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Από τους δράστες συνελήφθησαν οι Βασίλης Ασημάκης 27 χρονων και Παύλος Ντεμίρ 26 χρονων, κάτοικοι Θεσσαλονίκης ενώ αναζητουνται δύο ακόμη άτομα.

    [12] ΔΥΟ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αναγνωρίστηκαν από την Τροχαία Θεσσαλονίκης οι δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν το πρωί όταν ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο εκτράπηκε της πορείας της στη συμβολή των οδών Γ.Παπανδρέου και Λυσσιμάχου στη Θεσσαλονίκη και αφού επέπεσε διαδοχικά σε πεντε σταθμευμένα οχήματα στη συνέχεια ανεφλέγη.

    Πρόκειται για τις Ζουμπουλιά Παπαδοπούλου 25 χρονων, νοσοκόμα και Μαρία Ξανθουλη 22 χρόνων, ιδιωτική υπάλληλο ενώ βαριά τραυματίστηκε η Μαρία-Ουρανία Λυκουδη 24 χρονων από την Αθήνα, επίσης ιδιωτική υπάλληλος.

    Ελαφρά τραυματίστηκαν ο οδηγός του αυτοκινήτου Αθανάσιος Τσιώτας 25 χρονων και ο συνεπιβάτης του Κώστας Θεοδωρίδης επίσης 25 χρόνων, κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

    [13] ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

    Εκλεισαν οριστικά τα δημοτικά σφαγεία Καβάλας μετά από λειτουργία πολλών δεκαετιών, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Η διακοπή ηταν επιβεβλημένη , αφού τα σφαγεία δεν tgqo}sram τους όρους λειτουργίας και υγιεινής που ορίζει η Ευρωπαική Ενωση. Συντομα θα κλείσουν και τα σφαγεία της Ελευθερούπολης.

    Στην υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία -Θράκη έκλεισαν μέχρι τώρα 20-25 δημοτικά και κοινοτικά σφαγεία, ενώ σ' ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα περισσότερα από 75, γιατί η λειτουργία τους κρίθηκε ακατάλληλη από τις νομοκτηνιατρικές υπηρεσίες.

    [14] ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΙΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Την ελληνικότητα του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ιμια καταδεικνύουν σήμερα δύο ακόμη χάρτες οι οποίοι τις τοποθετούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Ο πρώτος που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Εθνος'', αφορά απόρρητο στρατιωτικό χάρτη του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, που εκδόθηκε το 1969, και συμπεριλαμβάνει την Ιμια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Ο δεύτερος χάρτης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Απογευματινή'', έχει εκδοθεί από την Αμερικανική Αεροπορική Δύναμη, και καταδεικνύει επίσης ότι το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ιμια βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία.

    Οι χάρτες αυτοί αποδεικνύουν πως η Τουρκία είχε πλήρως αναγνωρίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων, τις οποίες τοποθετούσε στους χάρτες του Γενικού της Επιτελείου από την πλευρά της Ελλάδας.

    Το ίδιο προκύπτει και από έγγραφο της Άγκυρας στο οποίο καθορίζονται οι περιοχές ελέγχου του FIR Κωνσταντινούπολης.

    Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αποτελέσουν βασικά στοιχεία που θα προβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διεθνώς, στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας του, για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί και στο Ιντερνέτ (http://www.hol.gr/Imia), για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Στην Αθήνα μεταβαίνει αύριο για επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, όπου θα παραμείνει ώς το προσεχές Σάββατο.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο κ Κληρίδης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκο Μιχαηλίδη, τον υφυπουργό παρά τω προέδρω, Παντελή Κούρο, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Στο μεταξύ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα. Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Κληρίδης θα ενημερώσει to Σώμα για τις εξελίξεις του Κυπριακού και για τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα.

    [16] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ

    Στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνει η Συρία στα σύνορά της με την Τουρκία, αναφέρουν στις χθεσινές τους εκδόσεις τουρκικές εφημερίδες, δημοσιεύματα των οποίων αποκαλύπτουν ότι ανάλογες συγκεντρώσεις στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποιεί ως απάντηση από την άλλη πλευρά και η Αγκυρα.

    Η εφημερίδα "ΑΚΣΑΜ" παρουσιάζει το θέμα υπογραμμίζοντας ότι η Συρία υποστηρίζει το ΡΚΚ και ότι εκμεταλλεύεται την κρίση με την Ελλάδα.

    Η "Ζαμάν" παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο "Κλοιός Συρίας - Ελλάδας στην Τουρκία" και παραθέτει δήλωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ατατούρκ Σελτζουκ Γκιουναϊ, σύμφωνα με τον οποίο "Η Ελλάδα και η Συρία θέλουν να κάνουν να εξασθενίσει η Τουρκία με τεχνητές κρίσεις. Οι δύο χώρες βάσει της συμφωνίας που έκαναν μεταξύ τους δημιουργούν κατά καιρούς κρίση με την Τουρκία. Ο σκοπός του είναι να απασχολήσουν την Τουρκία με τεχνητές κρίσεις και να την έχουν υπό πίεση για την παρεμπόδιση της εξέλιξής της".

    Ο καθηγητής Γκιουνάϊ που υπενθύμισε πως οι δύο χώρες από παλιά έχουν ιστορικές επιδιώξεις εναντίον της Τουρκίας κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Συρία πριν από λίγο καιρό είχαν υπογράψει κοινή αμυντική συμφωνία.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

    Εκτενή αναφορά στο ετήσιο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός κάνει σε σημερινή ανταπόκριση του από την γνωστή ελβετική πόλη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι προσδοκίες ότι η εφετινή συνάντηση του Νταβός θα έδινε μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής μετά από την κρίση για τις βραχονησίδες δεν επιβεβαιώθηκαν και αναφέρεται αναλυτικά στις δυο ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών οι οποίες διεξήχθησαν στο παρελθόν στην ελβετική πόλη.

    Η πρώτη είχε γίνει το 1988, μετά από την κρίση για το Αιγαίο, ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Ανδρέα Παπανδρέου και τον εκλιπόντα σήμερα τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ.

    Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι το 1988 είχε συσταθεί στο Νταβός ένα ελληνοτουρκικό συμβούλιο επιχειρηματιών την αποτυχία του οποίου να έχει αποτελέσματα αποδίδει στην αδυναμία της ελληνικής πλευράς να επιδείξει την αναγκαία πολιτική ευελιξία.

    Η δεύτερη έγινε το 1992 όταν ο τότε πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας κ.Σουλεϋμάν Ντεμιρέλ, αναζήτησαν τρόπους για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Στο εφετινό συνέδριο στο Νταβός το οποίο λήγει στη Τρίτη, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών κ.Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Παιδείας κ.Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο το τουρκικό πρακτορείο αποκαλεί "γενικό διευθυντή" του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζει ότι είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού.Η τουρκική πλευρά δεν εκπροσωπείται στο εφετινό συνέδριο.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 6 February 1996 - 13:25:00