Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ"

  • [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [04] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

  • [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΎΔΑΤΑ

  • [07] ΑΘΛΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

  • [08] ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΜΠΛΟΚΑΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  • [09] ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΛΟΡΔΟ ΦΙΝΣΜΠΕΡΓΚ

  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [12] "ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΌΤΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [13] Το τουρκικό ΥΠΕΞ στερείται εμπειρογνωμόνων δικαίου της θάλασσας

  • [14] ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΞΕΣΚΟΝΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΌΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ

  • [15] ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΞΥΛΟ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

  • [17] ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

  • [18] Ο ΟΠΠ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΄97" ΣΤΟΥΣ "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ" ΣΤΗ ΡΩΜΗ


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Τη διπλωματική της αντεπίθεση σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία της χώρας μας στο σύνολό της και η οποία ξεδιπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Στόχος, η απόκτιση διεθνών ερεισμάτων και η ανάπτυξη των Ελληνικών θέσεων τόσο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο σύνολο των εθνικών μας θεμάτων.

    Παράλληλα, η Ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καταδείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την προκλητική και αντιευρωπαϊκή στάση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας την θέση της για την άσκηση veto στα προγράμματα χρηματοδότηδης της Αγκυρας.

    Να σημειωθεί ότι από το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σταλεί προς όλες τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, επιστολή με σχετικές οδηγίες για τις θέσεις της Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο λοιπόν της διπλωματικής αυτής αντεπίθεσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα Ευρωπαίκές πρωτεύουσες προκειμένου να έχει κατ'ιδίαν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ώστε να κάνει σαφής τις θέσεις της Ελλάδος πάνω στα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ιταλία που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί μέχρι τον Μάρτιο την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

    Πρωτοβουλία όμως για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης θα αναλάβει και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ με ταξίδια στο εξωτερικό.

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει αύριο - μετά τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικού σχεδιασμού του κόμματός του - για το τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος, σε διεθνές επίπεδο, στα εθνικά θέματα.

    Πάντως, όλες οι πλευρές, συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να προωθήσει αλλά και να διευκρινήσει με σαφήνεια τις θέσεις της πάνω στα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς συμβάσεις.

    Η διεθνής ενημέρωση είναι - όπως πιστεύει ολόκληρη η πολιτική ηγεσία - σημαντικό συστατικό στοιχείο της νέας εθνικής στρατηγικής καθώς θα συμβάλλει στην ανατροπή της εικόνας που έχει δημιουργηθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού σε ότι αφορά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

    Τέλος να σημειωθεί ότι η κυβερνητική επιτροπή που συνεδριάζει από τις 12.00 το μεσημέρι, θα αποφασίσει τόσο για το αν είναι σκόπιμο να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, όσο και για την γενικότερη εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσε η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ"

    Οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας και η αναζήτηση των αντιδράσεων από ελληνικής πλευράς καθώς και η μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή πρώτη - υπό τον κ. Σημίτη - συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας κατέληξαν κατ' αρχήν στη διαπίστωση ότι εκτός του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κράτησαν πολιτική ίσων αποστάσεων.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης τόνισε τα εξής: "Κοινή διαπίστωση ήταν ότι παρά ορισμένες θετικές εκδηλώσεις στην ΕΕ οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο ΝΑΤΟ, διατήρησαν μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Έδειξαν διστακτικότητα στο να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά μας, στο να μας συμπαρασταθούν αποφασιστικά" είπε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας ότι "αυτό το κλίμα της απόστασης που υπάρχει πρέπει να ανατραπεί. Πρέπει να κερδίσουμε τη συμπαράσταση le επιχειρήματα και δράση. Έργο των αμέσως επομένων εβδομάδων είναι να αποκαταστήσουμε στενή επαφή με τα μέλη της κοινότητας. Η αποτροπή μελλοντικών κρίσεων βασίζεται σε συνεργασίες και συμμαχία", υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εντός των προσεχών εβδομάδων την Ιταλία που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, τη Βόννη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επαφές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι υπόλοιποι υπουργοί ανάλογα με τις δυνατότητές τους θα συνεργαστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει πρόταση των ΗΠΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάιο και πρόσθεσε ότι παραμένει υπό συζήτηση και η δυνατότητα δικής του επίσκεψης στην Αμερική. "Πρώτη ανάγκη είναι μια διπλωματική εκστρατεία για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κατάστασης. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο κλίμα. Ένα τέτοιο κλίμα ώστε αν υπάρξουν στο μέλλον τέτοια επεισόδια και αντιπαραθέσεις να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμπαράσταση", δήλωσε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα μας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996 πρόκειται "να υπερασπιστεί την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων της κοινότητας και τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής, ώστε τα σύνορά μας να είναι εξασφαλισμένα".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη χώρα μας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά "διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα του κ. Χόλμπρουκ που μας πρότεινε δεν συμπίπτει με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης άρα η επίσκεψη δεν είναι δυνατή". Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται να υπάρξουν και άλλες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ Ελλήνων υπουργών και υπουργών των ΗΠΑ.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα διαμορφωθεί ένα όργανο προγραμματισμού της πολιτικής ασφάλειας της χώρας το οποίο θα διαχειρίζεται τις κρίσεις σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση του ΚΥΣΕΑ και μιας Γραμματείας αρμόδιας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε περιπτώσεις κρίσης.

    Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επίσημη ελληνική θέση απέναντι στην Τουρκία. Δήλωσε δε ότι θα προωθηθεί το Συμβούλιο των Βαλκανικών χωρών που θα εξασφαλίζει τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες εκτός κοινότητας, όπως οι Βαλκανικές χώρες.

    Σχολιάζοντας την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τη συνεδρίαση αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες καθώς η κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάζει στο εξής κάθε εβδομάδα.

    Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της εισαγωγής των μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάθεση νομοσχεδίου για την εισαγωγή ποσοστού 6% των μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο, κάτι που όπως τόνισε, προβλέπεται να γίνει εντός του επομένου τριμήνου.

    [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ απαντώντας στις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ και του υπουργού Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ ,τόνισε ότι "ουδείς στην Ευρώπη ή στην Αμερική δικαιούται να έχει αυταπάτες,για τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας,καθώς διεκδικεί πλέον για πρώτη φορά ελληνικά νησιά και επιβεβαιώνει έμπρακτα τον επικίνδυνο ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και στις παραινέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για διάλογο."Ο διάλογος,είπε, ασφαλώς είναι το καλύτερο μέσο για να λύνονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών όχι όμως της αυθαίρετης διεκδίκησης,που αφορά στην εδαφική ακεραιότητα της κάθε χώρας". Ο κ.Εβερτ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι επιθυμεί την ειρήνη,ενώ απηύθυνε και ένα μήνυμα πρός την Αγκυρα λέγοντας "ας μη λησμονεί η Τουρκία την τραγική τ'υχη που είχαν όλοι όσοι επιβουλεύθηκαν ξένα εδάφη και κυρίως την ελληνική ιστορία".

    [04] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Αν η Τουρκία διακηρύξει το σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο τότε μπορεί να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη τύπου, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα.

    Το ΚΚΕ επανέλαβε την πρότασή του για την σύγκλιση του Συμβουλίου αρχηγών για να συζητηθεί η "κρίση του Αιγαίου", ενώ η κ. Παπαρήγα, εξέφρασε την έντονη δυσφορία της γιατί δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τον πρωθυπουργό σχετικά με την συνάντηση μαζί του, που είχε συζητήσει την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πρόσφατα γεγονότα.

    Ακόμη, η κ. Παπαρήγα θεωρεί ως αποφασιστικό ζήτημα για την προώθηση των Ελληνικών θέσεων, την προσφυγή της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς από τους οποίους να ζητήσει να απαντήσουν στο ερώτημα, αν είναι σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και να πάρουν συγκεκριμένη θέση επ' αυτού. Επίσης, πρότεινε στην κυβέρνηση να κλείσει τη βάση της Σούδας και να αρνηθεί η χώρα μας τη συμμετοχή της στην πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

    Για την κρίση στο Αιγαίο η κ. Παπαρήγα επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ουσιαστικά αυτές την προκάλεσαν, ενώ εξέφρασε την διαφωνία της με όσους υποστηρίζουν ότι με τα γεγονότα της Ιμια, η χώρα μας υπέστη εθνική ταπείνωση. Ταπείνωση έχεις όταν είσαι ραγιάς και ο Έλληνας δεν είναι ραγιά, είπε χαρακτηριστικά η Γραμματέας του ΚΚΕ.

    [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ STO ΝΤΑΒΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Με επιχειρηματίες και διπλωμάτες είχαν επαφές στο Νταβός της Ελβετίας όπου διεξήχθη το γνωστό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς οικονομικών και παιδείας Αλέκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπανδρέου.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος στη διάρκεια ευρύτερων επαφών έγινε προσπάθεια ενημέρωσης των πρωθυπουργών, υπουργών και λοιπών οικονομικών εκπροσώπων διαφόρων κρατών σχετικά με τα εθνικά θέματα και ειδικά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

    "Ισως για πρώτη φορά έχουμε ευήκοα ώτα", επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε πως γίνεται όλο και πιο κατανοητό, πράγμα που είναι παρήγορο ότι "η διαφορά μας με την Τουρκία δεν είναι μιά ανοιχτή διαφορά για ένα μικρό θέμα που αφορά ένα βράχο στη θάλασσα αλλά ότι υποκρύπτονται σημαντικότερα θέματα που σχετίζονται με ζητήματα της Ελληνικής κυριαρχίας". Βέβαια , παραδέχθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτή η αρχική θετική στάση απαιτεί χρόνο μέχρι να εμπεδωθεί και να διαμορφωθεί ως επίσημη τελική θέση ενός κράτους.

    Ο υπουργός Οικονομικών διέγνωσε επίσης κατά την συνάντηση του Νταβός, σαφή αλλαγή του κλίματος σε σχέση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ , αφού όπως είπε ακόμα και εκπρόσωποι της κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας και του Συντηρητικού Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων παραδέχτηκαν πως επείγει η προώθηση πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των θεμάτων της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής γεγονός που ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε "ελπιδοφόρο μήνυμα" αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος καθυστέρησης ή και ανατροπής της πορείας της Ευρωπαϊκής; ολοκλήρωσης.

    [06] ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΎΔΑΤΑ

    Νέο επεισόδιο δημιουργήθηκε σήμερα στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής των βραχονησίδων Ιμια. Περιπολικό του τουρκικού στόλου επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα όταν πλοίο του ελληνικού λιμενικού σώματος που περιπολούσε στην περιοχή προσπάθησε να του κλείσει το δρόμο. Τα δύο σκάφη έφτασαν πολύ κοντά μεταξύ τους κινδυνεύοντας να συγκρουστούν και τότε το τουρκικό σκάφος αποχώρησε και επέστρεψε στην ακτή της Τουρκίας ενώ το ελληνικό συνεχίζει την περιπολία του στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι το επεισόδιο έγινε σε απόσταση 8,5 μιλίων από τις τουρκικές αρχές ενώ τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας φτάνουν μέχρι τα 6 μίλια.

    Στο μεταξύ διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα επέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις νεότερες τουρκικές προκλήσεις και ειδικότερα το προχθεσινό επεισόδιο στα ανοιχτά της Σαμοθράκης όταν Τουρκική ακταιωρός έριξε προειδοποιητικές βολές κατά ελληνικών αλιευτικών που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

    [07] ΑΘΛΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ SWESG ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

    Άθλια χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος , μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το χθεσινό εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων , στην Αστόρια.

    Ο κ. Ιάκωβος τόνισε ότι "πράγματι τη θεωρώ άθλια γιατί οφείλει να συνέλθει η αμερικανική πολιτική ύστερα από τόσες δοκιμασίες που υποστήκαμε εμείς οι Ελληνοαμερικανοί τόσο για το θέμα της Κύπρου, όσο και στα ζητήματα της Κωνταντινουπόλεος, της Ίμβρου, της Τενέδου κλπ. Πρέπει να θυμηθεί ότι πάνω από όλες τις άλλες ανθρώπινες αξίες στέκονται οι ηθικές αξίες και αρχές"

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι είναι φιλότουρκος ο Μπιλ Κλίντον, ο Αχιεπίσκοπος απάντησε ότι"ο κ. Κλίντον είναι απλώς φίλος της Αμερικής κι ακολουθεί την πολιτική των συμφερόντων την οποία έμαθε πολύ καλά από τους Εγγλέζους και τους άλλους συμμάχους της Ευρώπης".

    Ο κ. Ιάκωβος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη στάση της Ουάσιγκτον στη πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο τόνισε:" Φθάνουν πια οι υποσχέσεις κι όλες ακόμη οι άλλες εξαγγελίες περί ειρήνης, δικαιοσύνης και ισοτιμίας των λαών. Είναι ανάγκη η Αμερική, μιά που είναι η μόνη εναπομείνασα δύναμη στον κόσμο, να δείξει ότι έχει δύναμη και στις ανθρώπινες και στις ηθικές αξίες κι όχι μονάχα σε υπαγορευμένες από συμφέροντα πολιτικές. Είναι καιρός ν' αλλάξει πορεία, που να είναι πιο αξιοπρεπής, πιο αμερικανική , πιο έντιμη και πιο παγκόσμια"

    Εξάλλου , όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε καλά το θέμα είπε:"Υπό τις συνθήκες που το έκανε ίσως να έκανε καλά. Για μένα όχι, διότι στην Ελλάδα κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει υπ' όψιν την άθλια εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια απεμπολεί το κάθε τι, που είναι αμερικανικό, δημοκρατικό, ανθρώπινο κι ελεύθερο".

    Ο κ. Ιάκωβος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάει στο Λευκό Οίκο γιατί απλούστατα δεν τον κάλεσαν.

    [08] ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΜΠΛΟΚΑΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

    Δυναμική θα είναι η ελληνική στάση στην όποια προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.Αυτό τονίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο που έχουν στην διάθεσή τους μέσα απο τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου,να βάλουν φραγμό στις επεκτατικές διαθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να μπλοκάρουν την ουσιαστική εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης. "Εχουμε ήδη καταθέσει σχεδιο ψηφίσματος για να εγκριθεί στην ολομέλεια στο Στρασβούργο,μέσα στην εβδομάδα,είπε ο κ.Παπακυριαζής.Ενα κείμενο καταγγελίας της τουρκικής πρόκλησης.Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα ώς χώρα,να αξιοποιήσουμε πρακτικά,στην καθημερινή πολιτική πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση,την παρουσία μας και tgm παρέμβασή μας.Αυτό που έχει ήδη λεχθεί απο τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών,ότι η Τουρκία θα συναντήσει μια διαφερετική πλέον δυναμική στάση της Ελλάδος,στην όποια της προσπάθεια για προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Εχουμε ξεκινήσει και στο επίπεδο του Κοινοβουλίου,που υπενθυμίζω,ότι είναι ο φορέας που συναποφασίζει για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης,τη διαδικασία μπλοκαρίσματος του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για την Τουρκία,καθώς επίσης και τις χρημοτοδοτικές εισροές,στο πλαίσιο της μεσογειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης."

    [09] ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    "Ενα πράγμα ωφελεί. Η αντιμετώπιση των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί και που αντιμετωπίζει η χώρα σε τελευταία ανάλυση, με περίσκεψη, ηρεμία, αποφασιστικότητα, και με μία μακροχρόνια προοπτική". Αυτά τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενες αναταράξεις και η φημολογούμενη, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, θέση αιτήματος για αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωφελούν τη δημόσια εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.

    "Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμία νευρικότητα ή καμία επανάληψη πραγμάτων, τα οποία έχουν εμπεδωθεί, και τα οποία έχουν εμπεδωθεί", κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΛΟΡΔΟ ΦΙΝΣΜΠΕΡΓΚ

    Με τον πρόεδρο της Βουλής Αλέξη Γαλανό συναντήθηκε το πρωί ο λόρδος Φίνσμπεργκ, εισηγητής για το Κυπριακό στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο κ. Γαλανός δήλωσε μετα την συνάντηση ότι κατατόπισε τον λόρδο Φίνσμπεργκ πάνω στις ετλευταίες εξελίγεις του Κύπριακού . Η νέα έκθεση που θα υποβάλει ο λόρδος θα παρουσιαστεί στην πολιτική επιτροπή στις 19 Μαρτίου .Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι ο κ. Φίνσμπεργκ πρόκειται κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα να επισκεφθεί και τους εγκλωβισμένους.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου,δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ,αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε Αθήνα και Αγκυρα. Ο Τούρκος υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ρ.Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα στις 10 Φεβρουαρίου,αλλά διευκρίνισε ότι δεν "ακόμη δεν γνωρίζει ποιά θέματα θα συζητηθούν". "Η επίσκεψη Χόλμπρουκ ,είπε, θα δώσει την ευκαιρία και stir δύο χώρες να θέσουν τα προβλήματα που τις ενδιαφέρουν.Εμείς πιστεύουμε ,είπε ο Ακμπέλ, ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν μόνο δια της οδού του διαλόγου."

    [12] "ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η "ΧΟΥΡΡΙΕΤ" ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΌΤΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Κατά του ΝΑΤΟ στρέφεται τώρα η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" χαρακτηρίζοντας ως "ανισορροπία" τα όσα δημοσιεύονται στο δελτίο "Ατλαντικά Νέα", που διανέμεται σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με το οποίο τα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι "δημοσιογράφοι" της "Χουρριέτ" είναι εκείνοι που κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα και στη θέση της ύψωσαν την τουρκική.

    Στο δελτίο του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στην κρίση των βραχονησίδων η Ιμια χαρακτηρίζεται ως ένα ακατοίκητο νησί που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά παράλια αλλά ανήκει στην Ελλάδα. Στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ακόμη ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και ότι η Τουρκία δέχτηκε να μην προβεί σε καμία στρατιωτική επιχείρηση στη βραχονησίδα.

    [13] Το τουρκικό ΥΠΕΞ στερείται εμπειρογνωμόνων δικαίου της θάλασσας

    Εξάλλου η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσιεύει ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναζητά εμπειρογνώμονες δικαίου θαλάσσης για την κρίση του Αιγαίου που εντάθηκε και πάλι με την Ελλάδα. Το συνταγματικό δικαστήριο με έγγραφο του προς την προεδρία της κυβέρνησης τόνισε πως η Τουρκία έχει έλλειψη ειδικών στον τομέα του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων νομικών που γνωρίζουν καλά το δίκαιο διαφόρων χωρών. Στο έγγραφο που ζητείται εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων απαριθμούνται και τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων που συμπεριλαμβάνονται στα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Τζουμχουριέτ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, που δήλωσαν ότι θα βελτιώσουν τους φακέλους της Τουρκίας τόσο από νομικής όσο και από ιστορικής πλευράς αναζητώντας νέα στοιχεία και καθορίζοντας την κατάσταση της κάθε νησίδας και βραχονησίδας, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία βρέθηκε απροετοίμαστη στην κρίση των βραχονησίδων

    [14] ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΞΕΣΚΟΝΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΌΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ

    Τα οθωμανικά αρχεία της εποχής των βαλκανικών πολέμων άρχισαν να ξεσκονίζουν τώρα οι ειδικοί του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών προσπαθώντας να αποδείξουν ότι οι ελληνικές βραχονησίδες είναι τουρκικές. Όπως μετέδωσε ο τουρκικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Show το υπουργείο εξωτερικών προετοιμαζόμενο για το ενδεχόμενο νομικού πολέμου στο Αιγαίο άρχισε να εξετάσει τα οθωμανικά αρχεία από το 1913.

    Η Τουρκία υποστηρίζει ότι σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα τα νησιά που δεν καταλήφτηκαν από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του βαλκανικού πολέμου, φαίνεται ότι ανήκουν στο οθωμανικό κράτος. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός η τουρκική δημοκρατία μετά από τις συμφωνίες που έγιναν την περίοδο των βαλκανικών πολέμων, διαπραγματεύτηκε- μόνο το 1932- με την Ιταλία χωρίς να γίνει καμία συμφωνία. Εάν θεωρηθούν ισχύοντα τα οθωμανικά έγγραφα θα πρέπει περίπου 700 νησάκια και βραχονησίδες του Αιγαίου να ανήκουν στην Τουρκία.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πως η Τουρκία γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης αποφάσισε να εξετάσει το νομικό και το φυσικό καθεστώς των νησίδων και βραχονησίδων και για αυτό το λόγο ξεκίνησε την έρευνα προκειμένου να μπει προετοιμασμένη σε έναν πιθανό διεθνή νομικό διάλογο.

    [15] ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΞΥΛΟ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Όσο πιο πολύ ξύλο τρώνε τόσο πιο πολύ αγαπούν τους άντρες τους οι γυναίκες στην Τουρκία όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας που έκανε το Ίδρυμα Οικογενειακών Ερευνών της προεδρίας της κυβέρνησης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Χουρριέτ". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 12 νομούς της Τουρκίας το 34% των εγγάμων γυναικών στην Τουρκία υφίσταται κακομεταχείριση από τον σύζυγο ενώ το 25% από αυτές δήλωσαν ότι αγαπούν περισσότερο τους συζύγους τους και ότι προτιμούν να τρώνε ξύλο παρά να πάρουν διαζύγιο το οποίο θεωρούν ισοδύναμο με αυτοκτονία.

    Οι μορφές κακομεταχείρισης στο 87% είναι το ξύλο, οι τραυματισμοί και οι κλοτσιές ενώ ούτε καν η εγκυμοσύνη σώζει τις γυναίκες από το ξύλο αφού 40 στις 500 έχουν κακοποιηθεί όσο ήταν έγκυες. Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα το 72% των γυναικών που υφίστανται κακομεταχείριση με τη σειρά τους δέρνουν τα παιδιά τους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι Τουρκάλες τρώνε ξύλο περισσότερο λόγω των παιδιών και συγκεκριμένα το 52% λόγω ασυμφωνίας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, 51% επειδή ο σύζυγος ζηλεύει, 46% επειδή δεν σέβονται τον σύζυγο, 43% επειδή παραμελούν το σπίτι, 42% λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, 40% λόγω παρότρυνσης συγγενών που ζούνε μαζί , 37% επειδή δεν μπορούν να γεννήσουν, 36% επειδή ο άντρας ξενοκοιτάει, 30% λόγω μέθης του συζύγου και 21 επειδή δεν γέννησαν αγόρι.

    Επισημαίνεται ότι οι γυναίκες που υφίστανται κακομεταχείριση σιωπούν για τι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, φοβούνται, είναι μαζοχίστριες, προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

    [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

    Ο Οργανισμός Αναλύσεων Πολιτικού κινδύνου, η πρώην Vq|st και Σάλλιβαν, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα,που έχει ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου,αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ελληνοτουρκική κρίση στις βραχονησίδες,προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει 50% πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Στην έκθεση τονίζεται όμως,ότι εξαρτάται απο το κατα πόσο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συσπειρωθεί γύρω απο τον Κ.Σημίτη,ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή στις εκλογές του 1997.Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει "τεράστιο πρόβλημα ενότητας στο κόμμα" το οποίο άν ξεπεράσει και εκμεταλλευθεί την "συνεχιζόμενη διαμάχη Εβερτ-Μητσοτάκη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,μπορεί να κερδίσει τις εκλογές".Στην περίπτωση αυτή οι Αμερικανοί αναλυτές δίνου 40% πιθανότητες,ενώ αφήνουν 10% στο ενδεχόμενο "στρατιωτικής εκτροπής" ,που μπορεί να ακούγεται παράξενα,αλλά είναι πάντα στις εκτιμήσεις των αναλυτών του Οργανισμού,τα τελευταία χρόνια.

    [17] ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Σε βαλκανική εκκλησιαστική σχολή τείνει να εξελιχτεί το εκκλησιαστικό λύκειο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στο Κιλκίς και στεγάζεται σε πενταόροφο κτίριο δίπλα από τον ναό των Πεντεκαίδεκα μαρτύρων. Αυτή τη στιγμή στο σχολείο φοιτούν μόνο Έλληνες μαθητές ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρξουν μαθητές από την Αλβανία και ίσως και από άλλες βαλκανικές χώρες.

    Όπως τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πολυανης και Κιλκισίου κ Απόστολος ενδιαφέρον για την αποστολή μαθητών από την Αλβανία στην σχολή έχει εκδηλώσει ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από τις εκκλησίες της Σερβίας, της Ρουμανίας και των Σκοπίων. Ο μητροπολίτης Κιλκίς επισημαίνει ότι επικοινώνησε μαζί του και ο επίσκοπος Στρωμνιτσας της ΠΓΔΜ και ζήτησε πληροφορίες για την σχολή.

    Οι ενέργειες για τη δημιουργία της σχολής είχαν αρχίσει πριν από μερικά χρόνια αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και αλλαγών που έγιναν στα αρμόδια υπουργεία, καθυστέρησαν και τελικά ολοκληρώθηκαν και η σχολή άρχισε να λειτουργεί από τις 20 Νοεμβρίου του 1994. "Εγώ ήρθα εδώ το 1991 και δεν πέρασε ένας χρόνος όταν διαπίστωσα ότι είναι βασική ελλειψη και άρχισα να ενεργώ" τονίζει ο σεβασμιότατος.

    Αυτή τη στιγμή στην σχολή που είναι τετραετούς φοίτησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν 25 μαθητές σε ένα τμήμα. Στα τρία πρώτα έτη θα διδάσκονται τα μαθήματα που διδάσκονται στα επαγγελματικά λύκεια και επιπλέον εκκλησιαστική μουσική ενώ στο τέταρτο έτος θα υπάρχουν και μαθήματα θεολογίας και εκκλησιολογίας για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν κληρικοί ή να σπουδάσουν θεολογία.

    Ο μητροπολίτης Κιλκίς τονίζει ότι είναι δυνατή η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για μία χρονιά στους μαθητές που θα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες ενώ up\qwoum συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί που προσφέρονται να διδάξουν αμισθί. Την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν δύο τμήματα αλλά ο σεβασμιότατος υπογραμμίζει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τρία τμήματα αφού η σχολή θα μπορούσε να δεχτεί και μαθητές από άλλα λύκεια.

    Σημειώνεται ότι το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του εκκλησιαστικού λυκείου Κιλκίς προβλέπει αύξηση της δαπάνης από τον κρατικό προύπολογισμό από 23.000.000 που ήταν για το 1995 σε 60.000.000 για τα επόμενα οικονομικά έτη

    [18] Ο ΟΠΠ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΄97" ΣΤΟΥΣ "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ" ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Στην έκθεση "Οι αγγελιοφόροι των θεών" που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη θα συμμετάσχει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97" με έργα των εικαστικών καλλιτεχνών Εριέττας Βορδώνη, Γιώργου Λαζόγκα, Χάρη Λάμπερτ, Γιάννη Μπουτέα, Ρένας Παπασπύρου, Κώστα Τσόκλη, Νίκου Τζιώτη και Παντελή Χανδρή.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει στο ιταλικό κοινό την ευκαιρία μιας ουσιαστικής γνωριμίας με την ελληνική τέχνη στη διαχρονική της πορεία, από την αρχαιότητα ως τη νεότερη δημιουργία Μέσα από του παρουσία σε κάθε περίοδο της ιστορίας και τονίζεται η αντάξια με το παρελθόν του θέση στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι

    Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού και του δήμου Ρώμης θα φιλοξενηθεί σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο στο Palazzo delle Esposizioni. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες θα εκθέσουν έργα τους σε αυτό τον χώρο.

    Η σύγχρονη αυτή έκθεση με θέμα το ταξίδι εντάσσεται θεματικά και χρονικά στο πλαίσιο αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο "Το ταξίδι του Οδυσσέα" που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Φεβρουαρίου στον μοαυτή διαγράφεται η συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού με την δυναμική υσειακό χώρο του Palazzo delle Esposizioni..

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 5 February 1996 - 12:27:45