Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (31/01/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 31 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη"

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] ΑΡΣΕΝΗΣ:ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ

  • [04] Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΤΣΙΛΕΡ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [06] "ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ" ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟΣ

  • [07] "ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΔΥΟ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ" ΛΕΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΠΕΣΙΜ ΤΙΜΠΟΥΚ

  • [08] ΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ

  • [09] Ο ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

  • [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΙΜΑΚΩΦ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ, ΠΑΓΚΑΛΟ

  • [11] Ο ΚΑΡΑΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [12] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΕ-ΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" - "ΤΟ ΥΜΑΘ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ"

  • [13] ΣΚΟΠΙΑ:ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [15] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ LOUVAIN ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

  • [16] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

  • [17] Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [18] Ο ΑΝΘΟΣ ΛΥΚΑΥΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΥ.Π.Ε.


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [19] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη"

    Την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για αναμέτρηση με την Τουρκική με στόχο την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δευτερολογώντας στη συνεδρίαση της βουλής για την ελληνοτουρκική κρίση.

    "Ήμασταν έτοιμοι για την αναμέτρηση χωρίς κανένα δισταγμό. Αν ήταν να πολεμήσουμε θα πολεμούσαμε" τόνισε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας ότι "βρεθήκαμε στο δίλημμα να υπάρξει αναμέτρηση η οποία δεν θα σταματούσε σε ένα επεισόδιο αλλά θα οδηγούσε σε μία γενικευμένη σύρραξη της οποίας τα όρια δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε".

    "Η μάχη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και ο πόλεμος θα ήταν μια εξέλιξη προς τη διαπραγμάτευση, κάτι που δεν θέλαμε. Η εθνική κυριαρχία", πρόσθεσε, "είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να πάμε σε διαπραγματεύσεις". Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτε από τις θέσεις της και ότι ήταν δική μας απόφαση να πάρουμε μαζί και τη σημαία. Και πρόσθεσε :"έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τη σημαία μας σε οποιαδήποτε βραχονησίδα όποτε πρέπει, αλλά αν θέλουμε να την τιμήσουμε πρέπει να μην αφήσουμε να την πάρουν κάποιοι γελοίοι".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η απεμπλοκή ήταν πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε όμως ότι "τελικά ήταν δική μας απόφαση ο τερματισμός της κρίσης".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς που έγιναν μέχρι τώρα για το θέμα της βραχονησίδας Ιμια.

    Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησαν ακόμη και για την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας "ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο και για το τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο εξής".

    [03] ΑΡΣΕΝΗΣ:ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ

    Τη θέση ότι ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στα πλαίσια του ΚΥΣΕΑ να αντιμετωπιστεί το θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης στη βραχονησίδα Ιμια με αποκλιμάκωση και απεμπλοκή των δυνάμεων από την περιοχή και όχι με σύρραξη επανέλαβε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στάδια και τις κινήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις ελληνικές bqawomgs_der και υπογράμμισε ότι "ήταν μέσα στις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας να ανακαταλάβει με τις δικές της δυνάμεις το βράχο στον οποίο αποβιβάστηκαν οι 10 Τούρκοι κομάντος" ενώ χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ως "ορθή και την ενδεδειγμένη" καθώς όπως είπε "χωρίς ανθρώπινο κόστος καλύφθηκαν τα περισσότερα ζητήματα που έπρεπε να καλυφθούν χωρίς ανθρώπινες θυσίες.

    "Η ανακατάληψη αυτού του βράχου από ελληνικές δυνάμεις θα ήταν με τον α' η β' τρόπο η έναρξη της σύρραξης κάτι το οποίο ήδη είχε αποφασιστεί να αποφευχθεί πριν γίνει γνωστό ότι είχαν αποβιβαστεί οι Τούρκοι κομάντος στο βράχο" είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος επανέλαβε ότι "εάν η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει στην ακραία λύση της σύρραξης οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας ήταν ισχυρές και ικανές να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να κερδίσουν τη σύρραξη".

    Ο κ.Αρσενης επαίνεσε εξάλλου και συνεχάρη τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για το έργο τους καθώς όπως είπε "το ηθικό τους από την ανώτατη ιεραρχία μέχρι τον τελευταίο οπλίτη ήταν υψηλότατο".

    Σχολιάζοντας το θέμα της απόβασης των δέκα Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα ο κ. Αρσένης είπε ότι το σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τα ελληνικά γενικά επιτελεία κάτω από τη διεύθυνση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ ήταν ένα σχέδιο πλήρες που έδινε πλήρη κάλυψη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και στις 400 - 500 βραχονησίδες στην περιοχή εκείνη. Ήταν η εκτίμηση των γενικών επιτελείων ότι αυτός ο σχεδιασμός απέκλειε τη διείσδυση δυνάμεων στη βραχονησίδα, είπε ο Υπουργός ο οποίος προσέθεσε πως "τίποτα δεν είναι σίγουρο σε ένα σχεδιασμό" και δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί υπάρχουν ευθύνες.

    "Εγώ και ο κ. Κουρής και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία θα εξετάσουμε και θα ερευνήσουμε αυτό το θέμα και το πόρισμα αυτό θα το φέρουμε στο ΚΥΣΕΑ. Τίποτε δεν κρύβεται από εμάς" είπε ο κ.Αρσενης ενώ εξέφρασε και τη λύπη του για το χαμό των τριών αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θανόντων.

    [04] Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Με την υπογραφή της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία αποδέχεται τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο Ζιλ Ανουί, κληθείς να σχολιάσει σημερινό σχετικό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίπρις".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφερόταν σε ομιλία του κ. Ανουί στα κατεχόμενα σχετικά με τις επιδράσεις της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας επί της Κύπρου και έγραψε ότι ο πρέσβης της ΕΕ είπε ότι βάσει του άρθρου 54 της συμφωνίας, η Άγκυρα δεν υποχρεούται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Στο μεταξύ, ο κ. Ανουί θα μιλήσει αύριο βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας με θέμα "Η Euqypazj^ Ένωση, η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η Επόμενη Διεύρυνση".

    Στην ίδια εκδήλωση, που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, θα μιλήσει και ο Θάνος Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Εξωτερικών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΤΣΙΛΕΡ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Την ευχή ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν εξέφρασε σε δηλώσεις της η υπηρεσιακή και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας κ.Τανσου Τσιλέρ η οποία επεσήμανε ότι η ελληνική σημαία κατέβηκε και το ελληνικό ναυτικό απεσύρθη από τις βραχονησίδες Ιμια, τις οποίες αποκάλεσε με το τουρκικό τους ονομα Καρντακ.

    Όπως μεταδίδει από την Άγκυρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", η κ.Τσιλερ, η οποία έκανε λόγο για "θερμή νύχτα" και σοβαρές εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στον κόσμο και το Αιγαίο", ισχυρίστηκε ότι η χώρα της δεν έχει πέτρες να ρίξει σε άλλες χώρες" και προσέθεσε ότι η Τουρκία "διατήρησε την αποφασιστικότητα της όπως είχε ήδη πει ότι θα κάνει".

    Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, η οποία σημείωσε την ανάμειξη του προέδρου Κλιντον και αξιωματούχων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, είπε ότι η χώρα της ευνοεί την ειρήνη και ότι οι διάφορες μπορούν να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις ενώ συνεχάρη τις δυνάμεις ασφάλειας, το γενικό επιτελείο και το υπουργείο εξωτερικών για την επιτυχία τους.

    [06] "ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ" ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟΣ

    Ο αρχηγός των Τούρκων κομάντος που είχαν αποβιβαστεί στην βραχονησίδα ταγματάρχης Αλί Τουρκμέν δήλωσε ότι οι άνδρες του έμειναν 7 ώρες στη βραχονησίδα και ότι η αποβίβαση έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. "Όταν αποβιβαστήκαμε στην βραχονησίδα δεν αντιμετωπίσαμε καμία πρόκληση. Στήσαμε τη σημαία μας και περιμέναμε. Παρά το γεγονός ότι ήταν βράδυ βλέπαμε του Έλληνες στρατιώτες και αυτοί βλέπανε εμάς. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα" δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu.

    Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι κομάντος ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης από την Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς ενώ συνέχισαν οδικώς από το Νταλαμάν για το Γκιουμούσκιοϊ από όπου πέρασαν με ταχύπλοα Ζόντιακ στην βραχονησίδα. Οι Τούρκοι κομάντος που ήδη αποχώρησαν από τη βραχονησίδα θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το βράδυ

    [07] "ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΔΥΟ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ" ΛΕΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΠΕΣΙΜ ΤΙΜΠΟΥΚ

    "Θα αγοράσω με δικά μου χρήματα δύο βραχονησίδες των 400 τετραγωνικών μέτρων και θα τις χαρίσω στην Ελλάδα και την Τουρκία" δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο epiweiqglat_ar και αρχηγός του τουρκικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Μπεσίμ Τιμπούκ αναφερόμενος στη κρίση των βραχονησίδων. Ο κ Τιμπούκ χαρακτήρισε την κρίση σαν "τρικυμία μέσα σε ένα ποτήρι νερό"τόνισε ότι αυτή δείχνει το πόσο κακές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ειρήνη είναι προς όφελος και των δύο πλευρών

    [08] ΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ

    Δεν έχει μεγάλη σημασία σε πια χώρα ανήκουν οι βραχονησίδες δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής διεθνούς δικαίου Μεχμέτ Γκιονλουμπόλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο πρακτορείο Anadolu. Ο διεθνολόγος επισημαίνοντας ότι τα Ιμια βρίσκονται δυτικότερα από τις πιο δυτικές ακτές της Τουρκίας δήλωσε "Με αυτό το μέτρο οι βραχονησίδες μπορούν να χρησιμεύσουν για την διεύρυνση των συνόρων της χώρας στην οποία ανήκουν, αλλά η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίσει έναν Τούρκο ψαρά, αλλά αν η βραχονησίδα της ανήκει μπορεί να τον εμποδίσει".

    Ο κ Γκιονλουμπόλ υπογράμμισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες πηγάζουν από το ότι δεν έχουν οριοθετηθεί τα χωρικά ύδατα, η αιγιαλίτιδα ζώνη, οι όμορες και οι οικονομικές περιοχές. Σύμφωνα με τον διεθνολόγο για να λυθούν οι διαφορές θα πρέπει να γίνει αυτή η οριοθέτηση λαμβάνοντας υπόψη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Παράλληλα απέδωσε ευθύνη στον τύπο που έδωσε διαστάσεις σε ένα γεγονός που δεν έπρεπε να τις πάρει. "Όσο ναναι είμαστε μεσογειακοί λαοί και γι αυτό είμαστε ευέξαπτοι". Τέλος ο κ Γκιονλουμπόλ χαρακτήρισε το πρόβλημα ως νομικό και πως μπορεί να λυθεί με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

    [09] Ο ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

    Μεγάλη έκταση έδωσε ο βελγικός τύπος στη κρίση των βραχονησίδων που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου την Ελλάδα με την Τουρκία. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα έγχρωμη φωτογραφία που απεικονίζει Τούρκους να στήνουν τη σημαία τους στη βραχονησίδα και έφερε τον τίτλο "Μπρά ντε φαιρ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έναν βράχο". Η εφημερίδα τόνιζε ότι η Τουρκία δοκιμάζει την νέα ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι ένα νέο πρόβλημα προστέθηκε σε αυτά που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία . Παράλληλα υπογράμμιζε ότι υπάρχει έπαρση των εθνικιστικών αισθημάτων των δύο εχθρών που είναι αδέλφια στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

    Η εφημερίδα "La Libre Belgique" δημοσιεύοντας κατάλογο με τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες και αναφέρθηκε στις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα. Η εφημερίδα "Derniere Heure" δημοσίευσε τις θέσεις που εκφράζουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα των βραχονησίδων

    [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΙΜΑΚΩΦ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ, ΠΑΓΚΑΛΟ

    Συγχαρητήριο τηλεγραφημα στον Κώστα Σημίτη για την εκλογή του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας απέστειλε ο Προεδρος της Ρωσίας. Παράλληλα ο Μπόρις Γιέλτσιν έστειλε τηλεγράφημα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στον οποίο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του ως "μεγάλου φίλου του ρωσικού λαού". Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο Ρωσος υπουργός Εξωτερικών κ.Πριμακώφ προς τον ομόλογό του Ελληνα υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γριγκοριν Καράσιν, στο τηλεγραφημα του προς τον κ.Σημίτη, ο Ρώσος Πρόεδρος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας θα αναπτύσσονται και στο μελλον για το καλό των λαών μας και προς όφελος της ενίσχυσης της κοινής και περιφερειακής ασφάλειας και της εδραίωσης της διεθνους ειρήνης".

    Στο τηλεγράφημα προς τον κ.Ανδρέα Παπανδρέου ο κ.Γιέλτσιν εκφράζει την ευγνωμοσύνη του ως "μεγάλο φίλο του λαού μας, επιφανή ηγέτη και πολιτικό παράγοντα που πραγματοποίησε πολλά για την ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην Ευρώπη".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στο τηλεγράφημά του προς τον ομόλογό του κ.Πάγκαλο εκφράζει την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η αμοιβαία συνεργασία των δυο υπουργείων "βάσει της εγγύτητας και της ταύτισης των θέσεων της Ρωσίας και της Ελλαδας σε ευρύ κύκλο ζωτικών διεθνών ζητημάτων".

    [11] Ο ΚΑΡΑΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για την κρίση που δημιουργήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχεσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, μόλις πληροφορήθηκε, την τροπή που έπαιρνε χθες η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου. "Δεν μπορουμε να μην αντιμετωπίζουμε με ανησυχία παρόμοια γεγονότα, πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για μια τόσο ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος", τονισε ο κ.Καράσιν.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την αποφυγή της κλιμακωσης της εντασης, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να επιδειχθεί η μεγίστη δυνατή εγκράτεια, να επιλυθούν οι εμφανισθείσες συγκρούσεις δια της ειρηνικης οδού βάσει των αρχών του ΟΗΕ και τους κανονες διεθνούς δικαίου προς όφελος της εξασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή αυτή".

    [12] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΕ-ΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" - "ΤΟ ΥΜΑΘ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ"

    Την ακράδαντη πίστη του ότι τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες και της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή του να στηρίξει τα μέγιστα τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού εκφράζει ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε συνέντευξή του στο τρίτο τεύχος της "Ελληνικής ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ", του μηνιαίου ομογενειακού περιοδικού του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που κυκλοφορεί αύριο.

    "Ολοι γνωρίζουμε την τεράστια σημασία που έχει ο Απόδημος Ελληνισμός για την ύπαρξή μας ως Έθνος, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας μας", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Πετσάλνικος, επισημαίνοντας στη συνέχεια την προσωπική του ευαισθησία και γνώση των θεμάτων που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό, λόγω της προσωπικής πείρας της μετανάστευσης, αλλά και της θητείας του ως ο πρώτος πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής, αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, "το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα στα θέματα όχι μόνο της λειτουργίας και της απόδοσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, και μελλοντικά και της συγκρότησης του αποκαλούμενου Κοινοβουλίου του Ελληνισμού (Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού), αλλά γενικότερα να συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν, ενδιαφέρουν και απασχολούν τους απόδημους αδελφούς μας".

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης στην ανάγκη να ακουστούν οι Απόδημοι Έλληνες από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει να προτείνει κάποιες νέες μορφές συνεργασίας στο προεδρείο του ΣΑΕ κατά την επικείμενη συνεδρίαση του στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, ο κ.Πετσάλνικος τονίζει ότι "πρέπει πρώτα απ'όλα να ακούμε τους απόδημους. Και με βάση τις δικές τους προτάσεις και τις δικές τους ανάγκες να ανταποκρινόμαστε". Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρινίζει, "με την ευκαιρία της πρώτης επίσημης συνεδρίασης του ΣΑΕ θέλω να ακούσουμε τους εκπροσώπους των αποδήμων αδελφών μας και βέβαια να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις για την μέγιστη δυνατή απόδοση".

    Απαντώντας, δε, στο πώς θα έβλεπε σε αυτήν την κατεύθυνση τη μόνιμη εγκατάσταση και λειτουργία κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, μετά την πρόσφατη κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, εκτιμά ότι τα θέματα της οργανωτικής συνεργασίας θα εξεταστούν εν καιρώ, ενώ επισημαίνει ότι την εποπτεία για τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος. Εκφράζει, όμως, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών.

    Ειδική μνεία κάνει, εξάλλου, ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μητρόπολης του Απόδημου Ελληνισμού, εκφράζοντας ρητά την πίστη του ότι είναι ένας ρόλος που η πόλη δικαιούται adialvisb^tgta. Τόσο για ιστορικούς λόγους, όπως διευκρινίζει, όσο και λόγω της προέλευσης της πλειοψηφίας των μεταπολεμικών μεταναστών από την Βόρεια Ελλάδα αλλά του έντονου ελληνικού στοιχείου στη Βαλκανική και Παρευξείνια ζώνη. "Η μετανάστευση, και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, προς την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική και Αυστραλία, τις υπερπόντιες χώρες, κατάγεται από τον Βορειοελλαδικό χώρο" σημειώνει χαρακτηριστικά. Την ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστικού ρόλου στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού υποδεικνύει, εξάλλου, όπως προσθέτει, και ο πρόσφατος καθορισμός της πόλης ως έδρας των νέων θεσμικών δικτύων του απανταχού Ελληνισμού (ΣΑΕ και Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού).

    Σε ό,τι αφορά, δε, στην συνεργασία εθνικού κέντρου και όπου γης Ελληνισμού ο κ.Πετσάλνικος απευθύνει εγκάρδια ευχή για συνεχή σύσφιξη των σχέσεων του μητροπολιτικού κέντρου με τους απόδημους. "Γνωρίζουμε την τεράστια σημασία αυτής της "άλλης Ελλάδας", όπως συνηθίζουμε να λέμε, για την ανάπτυξη της χώρας μας και για το μέλλον του έθνους μας", σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτει, τόσο ο ίδιος, όσο και συνολικά η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

    Υπόσχεση δίνει τέλος ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και για ουσιαστική και δραστική αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων των Ελλήνων της Διασποράς, με έμφαση στο θέμα της ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό. Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, όπως επισημαίνει, αποτελεί το νομοσχέδιο για την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, η επεξεργασία του οποίου έχει ολοκληρωθεί προσφάτως, λίγο πριν την αποχώρηση του ίδιου από το υπουργείο Παιδείας, και για το οποίο εκφράζει την ελπίδα ότι θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ένα νομοσχέδιο, που όπως τονίζει ο υπουργός, "φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής: μιας εποχής σημαντικής αναβάθμισης της ελληνικής παιδείας και ενίσχυσης της παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο".

    Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με ένα μήνυμα αγάπης του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης προς όλους τους απόδημους Έλληνες, "όλους τους απόδημους αδελφούς μας, οι οποίοι δημιουργούν, πολύ συχνά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και προϋποθέσεις, σε οποιαδήποτε γωνιά της υφηλίου και αν βρίσκονται".

    [13] ΣΚΟΠΙΑ:ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

    Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Διμερών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ.Α.Φίλωνα στην οποία συμμετέχει ο Διευθυντής της Α3 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών για τις Βαλκανικές χώρες πρέσβης κ. Δ.Κυπραίος θα μεταβεί στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στα Σκόπια για πολιτικές διαβουλεύσεις.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι διαβουλεύσεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να αποτιμήσουν τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να εξετάσουν τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς που προβλέπονται από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και τα Μνημόνια.

    Στα Σκόπια βρίσκεται από σήμερα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία Ελίζαμπεθ Ρεν η οποία κατά την διάρκεια της διήμερης παραμονής της θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρόεδρο της Βουλής κ.Στόγιαν Αντοφ και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κροατία και τη Βοσνία.

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Συμφωνία για την αποκατάσταση άμεσης ταχυδρομικής επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας θα υπογραφεί στις αρχές Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εφαρμογή της θα αρχίσει επίσημα στην 1τη Ιουνίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός τηλεφωνικών και ταχυδρομικών επικοινωνιών της ΠΓΔΜ "ΠΤΤ-Μακεντόνια", τη σχετική απόφαση έλαβαν οι εκπρόσωποι των ταχυδρομείων των τριών χωρών, στην συνάντηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στα Σκόπια.

    Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση του συστήματος μεταφοράς των ταχυδρομικών δεμάτων από ταχυδρομικά βαγόνια των Γιουγκοσλαβικών τρένων. Από την 1η Ιουνίου οι ταχυδρομικές μεταφορές θα εκτελούνται με φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία τα κινούνται στους άξονες Σκοπίων- Βελιγραδίου, Βελιγραδίου-Αθήνας, Αθήνας-Σκοπίων και αντιστρόφως έξι φορές της εβδομάδα.

    [15] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ LOUVAIN ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Επίτιμος διδάκτωρ του βελγικού καθολικού πανεπιστημίου Louvain πρόκειται να αναγορευτεί ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Το καθολικό πανεπιστήμιο που είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα του Βελγίου αναγορεύει επίτιμους διδάκτορες προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του οικουμενικού πατριάρχη.

    [16] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

    Έκθεση Ελληνικών Προϊόντων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Οδησσό της Ουκρανίας από τις 21 έως τις 25 Μαρτίου 1996. Την έκθεση, που θα λειτουργήσει στον εκθετήριο χώρο του Επιβατικού Σταθμού του λιμανιού της Οδησσού, διοργανώνουν από κοινού ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η HELEXPO-ΔΕΘ, ο Ελληνο-Ουκρανικός Σύνδεσμος και άλλοι φορείς στα πλαίσια της προσπάθειας συγκροτημένης εξαγωγικής παρουσίας της χώρας μας στις νέες αγορές.

    Στόχος της έκθεσης είναι η προώθηση στενότερης συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με την αγορά της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι η Οδησσός, εκτός από το γεγονός ότι είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, αποτελεί τη νότια πύλη προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ειδικότερα της Ελλάδας.

    [17] Ο ΑΝΘΟΣ ΛΥΚΑΥΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΥ.Π.Ε.

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ορίστηκε σήμερα από το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ο Άνθος Λυκαυγής, σε αντικατάσταση του Χαρίλαου Παπαδόπουλου ο οποίος διορίστηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

    Ο κ. Λυκαυγής είναι Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", Γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εκδοτών Καθημερινών και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου και Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας Κεντρικής Διανομής Τύπου ΠΑΠΥΡΟΣ.

    Από το 1962, ο κ. Λυκαυγής εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε κυπριακές εφημερίδες και υπήρξε ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και πρακτορείων ειδήσεων. Διορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Τύπου, όταν αυτό ιδρύθηκε και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Ως λογοτέχνης εξέδωσε 14 συνολικά βιβλία και τιμήθηκε με κρατικά βραβεία για το έργο του.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [18] Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

    Η συνέχεια, που χθες δόθηκε απο τουρκικής πλευράς, στην προκλητική ενέργεια του περασμένου Σαββάτου, με την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας και την έπαρση της τουρκικής, στην ελληνικότατη βραχονησίδα Ιμια, καθώς και η πρωϊνή έξοδος πολεμικών του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, αποδεικνύει ότι η προβοκάτσια που στήθηκε απο τους εμφανιζόμενους ως "δημοσιογράφους" της εφημερίδας "Χουρριέτ", δεν ηταν ούτε τυχαίο, ούτε μεμονομένο γεγονός. Αλλα μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου, για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος επι ενός ακόμη τμήματος του Αιγαίου : Τη φορά αυτή, κατά των μικρών νησιών, των νησίδων και των βραχονησίδων της Δωδεκανήσου. Και μόνο η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ομερ Ακμπέλ, ο οποίος θρασύτατα ισχυρίσθηκε "η βραχονησίδα Ιμια ανήκει στην Τουρκία", ήρθε να καταδείξει ότι το επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την υποστολή της ελληνικής σημαίας απο το ακατοίκητο αυτό νησάκι, δεν αποτελούσες μια ασήμαντη ιδιωτική ενέργεια, όπως περίπου προσπάθησαν να την εμφανίσουν στην αρχή οι τουρκικές αρχές. Αυτοί δε που οργάνωσαν την όλη επιχείρηση, δίδοντας μάλιστα άδεια στο ελικόπτερο να πετάξει εκτός του τουρκικού εναέριου χώρου, ήξεραν πολύ καλά τι επεδίωκαν και που αποσκοπούσαν. Και για όσους αμφέβαλαν, ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα απο τις προαναφερόμενες δηλώσεις Ακμπέλ, ο οποίος είπε ότι επι των νησίδων αυτών, δεν μπορούν τάχα να θεμελιωθούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

    Πως έχουν όμως τα πράγματα ; Ακόμη απο τη συμφωνία Βενιζέλου-Τιττόνι, που υπογράφθηκε τον Ιούλιο του 1919, κι αργότερα με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 1920, αναγνωρίσθηκε ότι τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην Ελλάδα, αναγνώριση που υλοποιήθηκε επιτέλους με τη συμφωνία των Παρισιων, το Φεβρουάριο του 1947, δίδοντας τη δυνατότητα για την επίσημη προσάρτηση των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος, στις 7 Μαρτίου 1948. Τι έλεγε η συμφωνία των Παρισίων, ιδιαίτερα στο άρθρο 14 παρ. 1 ; Οτι στην Ελλάδα παραχωρούνται όχι μόνο τα 12 μεγάλα νησιά του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Λέρος, Σύμη, Πάτμος, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος και Λειψοί), αλλα και τα μικρότερα νησάκια όπως π.χ. η Χάλκη, το Αγαθονήσι, τα Λέβιθα, το Καστελλόριζο, η Αλιμιά και οι Αρκοί, μαζί τους δε "και οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες". Είναι σαφής η διατύπωση, αν και αυτές οι νησίδες και βραχονησίδες δεν αναφέρονται ονομαστικά μία-μία με το όνομά τους, κάτι φυσικά που δεν μπορούσε να γίνει, δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι ανώνυμες και μόνο οι ψαράδες της περιοχής τους έχουν δώσει κάποια ονόματα. Εκεί λοιπόν, ποντάρουν οι τούρκοι ικθύνοντες, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν "υπάρχουν γενικά ασάφειες σχετικά με την κατάσταση των μικρών νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου", όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το οποίο μάλιστα προσπαθεί να τεκμηριώσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος επι της βραχονησίδας Ιμια, στο γεγονός ότι η Ιμια απέχει 5,5 μίλια (τι...τεράστια απόσταση) απο το κοντινότερο ελληνικό νησί και άρα δεν συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτές που η συμφωνία των Παρισίων χαρακτηρίζει ως "παρακείμενες νησίδες"!! Βέβαια, θα έπρεπε να την περιμένουμε αυτή την προκλητική τουρκική ενέργεια. Είναι γνωστό ότι κάθε φορά που η Αγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, για να αποπροσανατολίσει την τουρκική γνώμη, χρησιμοποιεί την προσφιλή της μέθοδο του αντιπερισπασμού. Με διάφορες εθνικιστικές ενέργειες, που κατά κανόνα στρέφονται κατά της Ελλάδος και αποβλέπουν στο να εξάψουν το φανατισμό, τα μίση και τα πάθη, σε τελευταία δε ανάλυση, την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό το κλίμα, το περιέγραψε πολύ εύστοχα ο Πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης, δηλώνοντας ότι "είναι γνωστή η στάση των εθνικιστικών j}jkym της Τουρκίας, να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, όσες φορές η ςσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας το επιβάλλει". Είναι φανερό, ότι η προχθεσινή πρόκληση και όσες άλλες εκδηλώνονται κατά καιρούς, σε ένα πράγμα αποβλέπουν. Στην αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο. Και πολύ σωστά ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, υπογράμμισε ότι οι τούρκοι ιθύνοντες δεν επιθυμούν να λυθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ώστε να προωθηθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, των δυο λαών προς τα εμπρος. Αλλα αυτό που θέλουν, είναι μια γενική πολιτική διαπραγμάτευση για να θέσουν όλα τα κατα καιρούς ζητήματα αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας τα οποία έχουν δημιουργήσει. "Και αυτό βέβαια, δεν πρέπει να το κάνουμε και δεν πρόκειται να τους δώσουμε αυτή την ικανοποίηση", παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος.

    Οπως είπαμε και στην αρχή, αυτές οι προκλήσεις αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό του τουρκικού λαού. Πολύ περισσότερο που γίνονται σε μια περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας, με τα ατελείωτα παζαρέματα που γίνονται μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας για τον τρόπο σχηματισμού της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι αρχηγοί και των πέντε πολιτικών κομμάτων που εισήλθαν στο κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, θέλουν όλοι, ο καθένας για λογαριασμό του, την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Κάτι που ευνοεί και το γεγονός ότι για να σχηματισθεί κυβερνητική πλειοψηφία, χρειάζεται η σύμπραξη όχι δύο, αλλα τριών κομμάτων, με συνέπεια να μην έχει εφαρμογή η θεωρία της Τανσού Τσιλλέρ περί "μισού μήλου", το οποίο απο κοινού μπορούν να δαγκώσουν η ίδια και ο Μεσούτ Γιλμάζ, με μια ενδεχόμενη εκ περιτροπής Πρωθυπουργία. Και βέβαια, με όλα αυτά, τρίβει τα χέρια του το ισλαμικό "Κόμμα Ευημερίας" του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος προσβλέπει στην ακυβερνησία για την άνοδο της δύναμης του κόμματός του. Ενός κόμματος που καλλιεργεί τον ισλαμικό φανατισμό και εκτός των άλλων προπαγανδίζει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απο τη Συρία, μέχρι τη Ρωσία και την κεντρική Ευρώπη ! Δικαιώνουν λοιπόν αυτές οι εξελίξεις όλους εκείνους τους πολιτικούς αναλυτές, που φοβούνταν ότι η άνοδος του ισλαμισμού στην Τουρκία, την σπρώχνει σε ακραίες θέσεις έναντι των γειτόνων της. Ενω φαίνεται πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις των "Τάϊμς της Νέας Υόρκης", που στις 30 Δεκεμβρίου σημείωναν σε άρθρο τους ότι "η επίδειξη ισχύος του ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας, ανοίγει μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και πολιτικών ταραχών και θέτει δύσκολα ερωτήματα για το μελλοντικό ρόλο της θρησκείας σαν πολιτικής δύναμης σε μια χώρα που μαστίζεται απο διαφθορά".

    Ετσι λοιπόν, δεν αποκλείεται και στο μέλλον- πολύ περισσότερο όσο θα συνεχίζεται η ακυβερνησία- να υπάρξουν παρόμοιες ή μεγαλύτερες ακόμη τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος. Προκλήσεις οι οποίες όμως, όπως έδειξε η αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η καθολική αντίδραση του ελληνικού πολιτικού κόσμου, δεν πρόκειται να περάσουν.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [19] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΥ

    Σημαντικός, όπως φαίνεται, ήταν ο ρόλος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέλαβε προσωπικά το βάρος της μεσολάβησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την εκτόνωση της κρίσης. Με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες προς τα δυο μέρη κατά τη διάρκεια της νύχτας κατόρθωσε να πετύχει έναν συμβιβασμό.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε φέρει το στίγμα του εμπνευστή της και έχει πολλά σημεία με όλες της συμφωνίες που έχουν συναφθεί τον τελευταίο καιρό στα Βαλκάνια.

    Ο κ.Χόλμπρουκ έχοντας εξασφαλισμένη την έγκριση του προέδρου Κλίντον να ξεκινά και να ολοκληρώνει τις εκάστοτε διαπραγματεύσεις, χωρίς καν να αναφέρεται στον προϊστάμενο του, τον υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, έχει τη δυνατότητα να πιέζει τους συνομιλητές του, ώστε να εγκαταλείπουν τις "αδιαπραγμάτευτες" θέσεις τους.

    Κάθε φορά ξεκινά τις διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, χωρίς να δέχεται τίποτε ως δεδομένο, ακόμα και εκείνα που είναι κοινώς αποδεκτά βάσει των διεθνών συμβάσεων. Διαθέτει άριστη πληροφόρηση για την πορεία των γεγονότων, συχνά καλύτερη και από εκείνη των συνομιλητών του, η οποία του επιτρέπει να ελέγχει την πορεία των διαπραγματεύσεων, χωρίς να δίνει περιθώρια στους αντιδίκους να διαμορφώσουν νέα άποψη για τις εξελίξεις.

    Προκειμένου να επιτύχει την προσέγγιση των αντιδίκων χρησιμοποιεί την πολιτική των αμοιβαίων σταδιακών ενεργειών, ώστε να μην θεωρεί κανείς τον εαυτό του θιγόμενο από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

    Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι οπαδός του δόγματος της σταδιακής προσέγγισης των αντίπαλων μερών. Έτσι αποφεύγει να θέσει προς συζήτηση το σύνολο των διαφορών των διαδίκων. Έτσι στην ελληνοσκοπιανή διαπραγμάτευση μετέθεσε στο μέλλον τις συνομιλίες για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ., στη διάσκεψη του Ντέιτον εξαίρεσε τα ζητήματα της Κράινα και στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την κυριότητα της βραχονησίδας Ίμια.

    Η παρέμβασή του στην ελληνοτουρκική διαμάχη αναμένεται να είναι και η τελευταία στη θητεία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρόκειται να αποχωρήσει από τις τάξεις της αμερικανικής διπλωματίας στα τέλη Φεβρουαρίου και ότι η τελευταία διπλωματική αποστολή που θα αναλάμβανε θα ήταν η επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα είχε σχεδιάσει να μεταβεί στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά η επίσκεψή του αναβλήθηκε λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία.

    Η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο ακυρώνει κατά πάσα πιθανότητα τη μετάβασή του στην Κύπρο. Το κλίμα αντιπαλότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και την Αγκυρα καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή συνομιλιών για ένα τόσο σύνθετο θέμα, όπως το Κυπριακό.

    Ο ίδιος, μετά τη συνταξιοδότησή του, σκέφτεται να apaswokghe_ ως σύμβουλος των διεθνών οργανισμών για θέματα σχετικά με τη Βοσνία. Ο νέος απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό, Τζων Κόρνμπλουμ, όσο δραστήριος και αν είναι, δεν διαθέτει το ειδικό βάρος του κ.Χόλμπρουκ για να μπορέσει να υποχρεώσει την Τουρκία και τον Ντενκτάς να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως ο Χόλμπρουκ κατόρθωσε να επιλύσει την ελληνοτουρκική κρίση, αλλά η Τουρκία κατόρθωσε για μια ακόμη φορά να μεταφέρει στις καλένδες τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 31 January 1996 - 14:26:40