Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (31/01/1996) 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 31 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ

  • [02] Δηλώσεις Μπαϊκάλ

  • [03] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [04] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

  • [05] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

  • [06] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Επιτρέψτε μου να μετράω με φειδώ το αίμα των παιδιών της πατρίδας"

  • [07] Γ ΑΡΣΕΝΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

  • [08] ΕΝΤΟΝΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [09] Επέκρινε την κυβέρνηση ο κ.Εβερτ και ζήτησε την παραίτησή της

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΝΑΪΛΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [11] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: "Πρόκειται περί πρωτοφανούς εθνικής ήττας κατά κράτος που οδηγεί τη χώρα μας σε καθεστώς διαλόγου για το Αιγαίο"

  • [12] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Οι Αμερικανοί επιβάλουν στη χώρα μας περιορισμένα εθνικά δικαιώματα στο Αιγαίο"

  • [13] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [15] ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣΤΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [16] Αφιέρωμα μνήμης στα 3000 χρόνια του ποντιακού ελληνισμού και της αυτοκρατορίας των Κομνηνών


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΝΤΕΝΙΖ ΜΠΑΪΚΑΛ

  • [18] NΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΚΑΛ

  • [19] Ανακούφιση στην Ουάσιγκτον

  • [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ

  • [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ ΧΙΚΜΕΤ ΤΣΕΤΙΝ

  • [22] ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ

    Τις πρώτες πρωινές ώρες επήλθε η συμφωνία για αποκλιμάκωση της κρίσης, με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι απο τη 1 μετά τα μεσάνυχτα που άρχισε η σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού,μόνον ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος επικοινώνησε οκτώ ή εννιά φορές με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που με τη σειρά του επικοινωνούσε με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

    Αμέσως μετά την πληροφορία για την απόβαση των Τούρκων κομμάντος στη μία βραχονησίδα, η σύσκεψη μετεβλήθη σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.Νωρίτερα,ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Προεδρο Μπίλ Κλίντον,ενώ ο υπουργός Αμυνας Γερ.Αρσένης συνομιλούσε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλλιαμ Πέρι και τον αρχηγό του αμερικανικού επιτελείου Τζόν Σαλικασβίλι.

    Τελικά επήλθε η συμφωνία που προβλέπει την απομάκρυνση των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, η οποία άρχισε στις 6 το πρωί και όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας πρέπει να ολοκληρώθηκε.

    [02] Δηλώσεις Μπαϊκάλ

    Τη συμφωνία είχε προαναγγείλλει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ,ο οποίος τις πρώτες πρωινές ώρες,δήλωσε ότι 'ομάδα κομμάντος αποβιβάστηκαν στην βραχονησίδα και πρόσθεσε: "Είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε αν αποχωρήσουν και οι Ελληνες."

    Στις δηλώσεις του, στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόραση, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι σκοπός των δυνάμεων που αποβιβάστηκαν στη μία απο τις βραχονησίδες ήταν "να υποχρεώσουν τους Ελληνες στρατιώτες να κατεβάσουν την ελληνική σημαία και να αποχωρήσουν και να αποχωρήσουν.Τότε μόνο και οι Τούρκοι με τη σειρά τους θα κατέβαζαν την τουρκική σημαία και θα αποχωρήσουν".

    [03] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Ελικόπτερο του Πολεμικού ναυτικού κατέπεσε και συνετρίβη τις πρώτες πρωινές ώρες,δύο μίλια βόρεια των βραχονησίδων Ιμια, στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Το ελικόπτερο με τριμελές πλήρωμα, είχε απογειωθεί απο τη φρεγάτα "Ναυαρίνο" και έψαχνε να βρεί τους Τούρκους κομμάντος,που είχαν αποβιβαστεί στη μία απο τις δύο βραχονησίδες.Παρουσίασε,σύμφωνα με πληροφορίες, ηλεκτρονική βλάβη και χάθηκε κάθε επαφή μαζί του.Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε απώλεια προσανατολισμού των πιλότων εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

    [04] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

    Αγνοείται το τριμελές πλήρωμα του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη τα ξημερώματα δύο μίλια βόρεια των βραχονησίδων Ιμια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, ενω προσπαθούσε να εντοπίσει τους Τούρκους κομάντος που είχαν αποβιβαστεί στη μία από τις δύο βραχονησίδες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε απώλεια προσανατολισμού των πιλότων εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και σε συνδυασμό με ηλεκτρική βλάβη που παρουσίασε.

    Το πρωί ανακοινώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τα ονόματα των τριών μελών του πληρώματος. Πρόκειται για τους υποπλοιάρχους Καραθανάση και βλαχάκη και τον αρχικελευστή Γιαλοψό.

    [05] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΙΜΙΑ

    Το πτώμα του υποπλοιάρχου Χρήστου Καραθανάση, μέλους τους τριμελούς πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή δύο μίλια βορείως των βραχονησίδων Ιμια, ανέσυρε το μεσημέρι περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού.

    Μέχρι τώρα παρά τις εκτεταμένες έρευνες που διεξάγονται από άνδρες του πολεμικού ναυτικού κανένα ίχνος των άλλων δύο αξιωματικών δεν έχει εντοπιστεί.

    [06] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Επιτρέψτε μου να μετράω με φειδώ το αίμα των παιδιών της πατρίδας"

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι το δικό του δίλημμα ήταν ανάμεσα στην αναμέτρηση με την Τουρκία και το αίμα των Ελλήνων στρατιωτών.

    "Επιτρέψτε μου, είπε ο κ. Πάγκαλος, να μετράω με φειδώ το αίμα των παιδιών της πατρίδας".

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η πρωτοβουλία για την απεμπλοκή ήταν από τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από τηλεφώνημα που του έκανε ο ομόλογός του Γουώρεν Κρίστοφερ, στον οποίο ο Έλληνας υπουργός ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος επικοινώνησε επανειλημμένα με τον κ. Χόλμπρουκ, στον οποίο έκανε την πρόταση να αρχίσει η απεμπλοκή με την αποχώρηση των δυνάμεων και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

    Διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε καμία απαίτηση για υποστολή της σημαίας και εξήγησε ότι το ελληνικό άγημα που ήταν πάνω στην Ίμια πήρε μαζί του τη σημαία για να μη γίνει αυτή αντικείμενο καπηλειών ή βεβηλώσεων.

    Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα οικοδομήσει νομικό και διπλωματικό τείχος απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει εχθρική προς την Ελλάδα, τη θέση που πήραν οι ξένες δυνάμεις, ξεχωρίζοντας μόνο τη θέση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ευγένη Πριμακοφ, ο οποίος είναι ο μόνος που κάνει, όπως είπε, αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

    [07] Γ ΑΡΣΕΝΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

    "Χωρίς να εμπλακεί η Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία εληξε το επεισόδιο και αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση και αποχώρηση των ναυτικών δυνάμεων απο την περιοχή του συγκροτήματος Ιμια", δήλωσε στις 6.15 το πρωί ο υπουργός εθνικής άμυνας Γεράσιμος Αρσενης. Η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κρατησε πάνω από πέντε ώρες και συμμετείχαν οι κύριοι Πάγκαλος ,Τσοχατζόπουλος Παπαντωνίου και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Χρήστος Λυμπέρης.

    Οπως είπε ο κ. Αρσένης , ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό καθώς και με τον υπουργό εξωτερικών κ. Πάγκαλο. Ο κ. Περι και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Σαλικασβίλι "ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Τους εκφράσαμε τις απόψεις μας και αυτοί με την σειρά τους ήρθαν σε επαφή με την τουρκικη πλευρά έτσι ώστε αυτή η συμφωνία της απομάκρυνσης επιτεύχθηκε".

    Ο υπουργός εθνικής άμυνας τόνισε ότι "κατά τη διάρκεια αυτής της επίτευξης της συμφωνίας πληροφορηθήκαμε ότι μία μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών δέκα περίπου πάτησαν σε μία βραχονησίδα, χωρίς η παρουσία τους εκεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, που είναι η απομάκρυνση των φρουρών από την περιοχή. Έτσι με την συμφωνία απομάκρυνσης των πλοίων που συντελείται τώρα επανερχόμαστε στο καθεστώς που υπύρχε πριν με πλήρη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις βραχονησίδες Ιμια".

    Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι το βράδυ εμφανίστηκε ο Αμερικανός παράγοντας και γύρω στις 1.30" αρχισε μιά συνεχής επάφή δική μου με τον κ. Χόλμπρουκ η οποία κράτησε όλη την νύχτα.Οκτώ με εννέα τηλεφωνήματα έγιναν μεταξύ μας και ταυτόχρονα ο κ. Χόλμπρουκ ερχόταν σε επαφή με την Αγκυρα . Τελικά καταλήξαμε σε μιά συμφωνία βαθμιαίας απεμπλοκής των στρατιωτικών μονάδων, η οποία ξεκίνησε στις 6 το πρωί και συνεχίζετα.

    Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι προς το παρόν έχουν απεμπλακεί οι μεγαλυτερες ναυτικές μονάδες κια συνεχίζεται με τις μικρότερες. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι "η αποχώρηση θα περιλάβει και την ομαδα που ανέφερε ο κ. Αρσένης και θα ολοκληρωθεί με τη δέσμευση της Τουρκίας ότι δεν θα κάνει άλλες πράξεις κυριαρχίας στα νησιά Ιμια, δεν θα αποβιβάσει στρατό και δεν θα φέρει πολεμικά πλοία στον περίγυρο τους. Αυτή είναι η συμφωνία που πετύχαμε χωρίς να διαπραγματευτούμε με τους Τούρκους και χωρίς να τεθεί γενίκότερα πρόβλημα βραχονησίδων η Αιγαίου γενικότερα".

    [08] ΕΝΤΟΝΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ LETANU ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Έντονο κλίμα αντιπαράθεσης επικράτησε στη βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της βραχονησίδας Ιμια. Προτού συνεχιστεί για τρίτη μέρα η συζήτηση στη βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελληνική κυβέρνηση του θέμα της βραχονησίδας.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι "Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε την απεμπλοκή των Ελληνικών και Τουρκικών δυνάμεων στο χώρο της Ιμια και την αποκλιμάκωση της κρίσης. Η απεμπλοκή επετεύχθη χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση με την Τουρκική πλευρά. Ματαιώθηκε έτσι η επιδίωξη της Τουρκίας να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις σε σχέση με το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων. Η βραχονησίδα Ιμια είναι και θα παραμείνει Ελληνική.

    Θέλω να ευχαριστήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις για το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητα που επέδειξαν. Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το χαμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους.

    Ως προς την Τουρκική πλευρά, η Τουρκία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν σέβεται ούτε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ούτε τις υποχρεώσεις της από τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει. Θα βρει απέναντί της τη συμπεριφορά που αυτή προκάλεσε. Το μήνυμά μας είναι σαφές: Η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι παντού και πάντα δυνατή, άμεση και αποτελεσματική".

    [09] Επέκρινε την κυβέρνηση ο κ.Εβερτ και ζήτησε την παραίτησή της

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα των βραχονησίδων.Χαρακτήρισε "ταπεινωτική ήττα" την αποχώρηση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων απο την περιοχή και την απόβαση - έστω και για λίγες ώρες- της μιάς βραχονησίδας απο τους Τούρκους.Ζήτησε τέλος την παραίτηση της κυβέρνησης και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πρακτική. Η ομιλία του κ.Εβερτ έχει ώς εξής:

    "Μέχρι χθες πίστευα ότι είχαμε μια ανίκανη κυβέρνηση. Σήμερα μετά την ολιγόλεπτη ομιλία του κυρίου Σημίτη, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που ασφαλώς δεν έχει ήθος και ύφος και δεν σέβεται τα εθνικά δίκαια της Ελλαδας.

    Η ανικανότητα και η ατολμία της κυβέρνησης οδήγησαν την πατρίδα μας σε εθνική ταπείνωση. Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η αποσυρση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και η υποστολή της ελληνικής σημαίας συνιστούν εγκατάλειψη εθνικού εδαφους. Αποτελούν πραξη προδοσίας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα υποστέλει τη σημαία και αποσύρει ta στρατεύματά της από ελληνικό έδαφος.

    Χθες στην αίθουσα αυτή, από αυτό το βήμα, ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της νήσου Ιμια και οτι η ελληνική σημαία θα παραμείνει. Σήμερα υπάρχει ελληνική σημαία πάνω στο νησί;

    Την ίδια δήλωση έκανε και ο κ.Αρσένης και ο κ.Πάγκαλος. Και όμως υπήρξε στρατιωτική ενέργεια εκ μέρους των Τουρκων με αποτέλεσμα την κατάληψη του εθνικου εδάφους έστω και για ολίγες ώρες. Και έφυγαν όταν αυτοί το επιδίωξαν και το ήθελαν.

    Η κυβέρνηση με τη στάση της εξέθεσε τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που ήταν έτοιμες να πράξουν το καθήκον τους. Η κυβέρνηση φέρει αποκλειστικά τη μεγάλη ευθύνη. Είναι προφανές οτι η κυβέρνηση εδώ και ημέρες δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τον τουρκικό σχεδιασμο, ούτε την παγίδα την οποία οι Τουρκοι επιτήδεια είχαν στήσει.

    Είναι γνωστό ακόμη εάν και ποιές δεσμεύσεις, και καλούμε τον πρωθυπουργό να μας πει, ανέλαβε η κυβέρνηση στο σκότος της νύχτας έναντι των Τουρκων.

    Απεμπολήσατε κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί κυριαρχικά δικαιώματά μας. Υποστείλατε ταπεινωτικά την ελληνική σημαία ικανοποιώντας τουρκικές απαιτήσεις. Αποδείχθηκε η ανικανότητά σας, η ατολμία σας και το επικίνδυνο της πολιτικής σας πριν λάβετε καν ψήφο εμπιστοσύνη.

    Ενα πράγμα σας μένει: Να παραιτηθείτε. Σ'αυτές τις περιπτώσεις οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί δεν προκαλούν το κοινοβούλιο. Κάνουν χαρακίρι. Αυτό θα έκανε κάθε Ελληνας που σέβεται την ιστορία μας και είναι ταγμένος να προασπίζεται το πάτριο έδαφος. Και αν δεν έχετε τη δύναμη να το κάνετε, καλώ εσάς, καλώ τη βουλή των Ελλήνων, καλώ κάθε βουλευτή κατα συνείδηση να σας καθαιρέσει διότι δεν αξίζετε ούτε να σας καταψηφίσει.

    Δεν μπορεί να αφήσουμε την Ελλάδα να ταπεινωθεί. Δεν μπορεί να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να ταπεινωθεί. Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και καλώ από όλες τις πλευρές να υπάρξει ψυχραιμία. Καλώ τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση. Τον καλώ ταυτόχρονα να επιδείξει ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο σφάλμα το οποίο διέπραξε η κυβέρνηση.

    Πιστεύω ότι από δω και πέρα δεν έχει ένοια η συνέχιση της συζητησεως των προγραμματικών δηλώσεων. Θα πρέπει αμέσως να διεξαχθεί ψηφοφορία αφού ασφαλώς ακουστεί επί του συγκεκριμένου θέματος οι δύο αρχηγοί των δύο κομμάτων. Αλλιώς η ΝΔ θα αποχωρησει και θα επανέλθει μόνο στην ψηφοφορία. Οι ευθυνες οι εθνικές είναι τεράστιες."

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΝΑΪΛΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Συνάντηση μίας ώρας με τον αμερικανό πρεσβευτή Τόμας Ναϊλς είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο καθορισμός των ημερομηνιών της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αθήνα.

    Όπως είπε ο κ. Ναϊλς, αμέσως μετά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το Κυπριακό, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχει πρόβλημα μέχρι να σχηματιστεί η κυβέρνηση στην Τουρκία. Πρόσθεσε όμως ότι αίσθησή του είναι ότι θα πραγματοποιηθεί στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

    [11] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: "Πρόκειται περί πρωτοφανούς εθνικής ήττας κατά κράτος που οδηγεί τη χώρα μας σε καθεστώς διαλόγου για το Αιγαίο"

    "Προκειται περί πρωτοφανούς εθνικής ήττας κατα κράτος που οδηγεί τη χώρα μας σε καθεστώς διαλόγου για το Αιγαίο. Η κυβέρνηση Σημίτη υποχωρησε 100% στις αξιώσεις των Τουρκων υποκύπτοντας στις πιέσεις των Αμερικανών", τόνισε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

    Μίλησε, επίσης, για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και τσαλάκωση της υπερηφάνειας του ελληνικού στρατού, ενώ έκανε λόγο για αμερικανικό σχέδιο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για λύση πακέτο.

    "Το Αιγαίο, είπε ο κ. Σαμαράς, το κάναμε Βοσνία με διαιτητή την Αμερική", ενώ προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί θα ζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Για τους διεθνείς οργανισμούς, είπε, είναι απαράδεκτη η υστερόβουλη αδιαφορία τους και τόνισε χαρακτηριστικά: "Δεν νοιάστηκαν για την Κύπρο μας, θα νοιαστούν για μια βραχονησίδα;".

    Μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στη Βουλή όλοι οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης αποχώρησαν από την Βουλή, όπως είχαν κάνει λίγο νωρίτερα και όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    [12] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Οι Αμερικανοί επιβάλουν στη χώρα μας περιορισμένα εθνικά δικαιώματα στο Αιγαίο"

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το δημόσιο ευχαριστήριό του προς την Αμερική που στηρίζει -όπως είπε- αν δεν υποθάλπει τον τουρκικό επεκτατισμό.

    Υπήρξε -τόνισε η κ.Παπαρήγα- από την κυβέρνηση, δημόσια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι συνέπειες θα είναι άσχημες.

    Οι Αμερικανοί, συνέχισε, με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων επιβάλουν στη χώρα μας περιορισμένα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

    Το Αμερικανόπνευστο σχέδιο είναι να κλιμακωθεί η ένταση στη περιοχή για να την μετατρέψουν σε Βοσνία.

    Τέλος η κ. Παπαρήγα πρότεινε να αποσύρει η Ελλάδα το ελληνικό στράτευμα που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και να παρθούν από τη κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα πίεσης και πολιτικής πυγμής.

    [13] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Δυναμική κινητοποίηση, αλλά και έντονη ανησυχία jai προβληματισμό της ομογένειας των ΗΠΑ προκάλεσε η κρίση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Από τις πρώτες απογευματινές ώρες (σ.σ.: πρώτες βραδυνές στην Ελλάδα), όταν επιδεινώθηκε η κρίση η ομογένεια των ΗΠΑ κινητοποιήθηκε προς πάσα κατεύθυνση για να επηρεάσει τον Πρόεδρο Κλίντον και τους γερουσιαστές να πιέσουν την Τουρκία για εκτόνωση της κρίσης στο Αιγαίο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ομάδα Ελλήνων ομογενών τις βραδυνές ώρες (σ.σ.: ΗΠΑ) επεδίωξε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ σε άλλη εκδήλωση όπου θα παρευρίσκονταν Αμερικανοί γερουσιαστές οι 400 περίπου Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη των ομογενειακών οργανώσεων, θα εξέθεταν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Τουρκία.

    Επίσης σημαντικός αριθμός τηλεφωνημάτων και φαξ έγινε προς τον Λευκό Οίκο και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ενώ από χθες συγκεντρώνονται χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων ομογενών, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ, με επιστολές, οι οποίες θα σταλούν στην Πρόεδρο Κλίντον και στους γερουσιαστές. Συγκεκριμένα με τις επιστολές αυτές ζητείται η άμεση και δυναμική επέμβαση του Προέδρου Κλίντον για να σταματήσει η κατάσταση αυτή.

    Άλλη μια ενέργεια που αποδεικνύει την ευαισθησία της ομογένειας για τα εθνικά μας θέματα είναι οι επιστολές συμπαράστασης που απεστάλησαν από καλυμνιακά ομογενειακά σωματεία προς τον δήμαρχο Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη.

    Οι ανησυχίες της ομογένειας στρεφόταν κυρίως στην μη σωστή ενημέρωση για τις ακριβείς εξελίξεις της κατάστασης και στις συγκεχυμένες πληροφορίες που μεταδίδονταν από διάφορα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα περί επιστράτευσης και κατάληψης από τους Τούρκους ελληνικής βραχονησίδας.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται από το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το ιατρικό δελτίο αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου εξελίσσεται ικανοποιητικά. Συνεχίζεται η αναπνευστική φυσικοθεραπεία. Προγραμματίζεται επανέλεγχος θώρακα, με αξονική τομογραφία. Σήμερα υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση."

    Το πρωί ο κ. Παπανδρέου υπεβλήθη σε φυσικοθεραπεία ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεραπόντων ιατρών δεν υπάρχει επανασυγκέντρωση πλευριτικού υγρού στο θώρακα του ασθενή.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την τηλεόραση, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί του, δεν κάνει σχόλια και παραμένει ανέκφραστος καθώς επιθυμεί να ενημερωθεί για το θέμα που έχει προκύψει.

    [15] ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣΤΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πολιτιστική Προσφυγική Εταιρεία ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη με στόχο να ζωντανέψει το κοινωνικό και πολιτιστικό πνεύμα που επικρατούσε στις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες. Η επίσημη ανακοίνωση της σύστασης της Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο πλαίσιο του 2ου πολιτιστικού φεστιβάλ προσφυγικού ελληνισμού Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις του οποίου αρχίζουν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν στις 17 Φεβρουαρίου. Σκοπός της εταιρείας, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Τερψίδης, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φεστιβάλ αλλά και της σύστασης της εταιρείας, είναι να προβάλλει ότι έχει σχέση με την παιδεία και τον πολιτισμό των προσφύγων στις χώρες που ζούσαν αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα. "Μία άλλη επιδίωξη μας είναι να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στη δεύτερη και τρίτη γενιά των αποδήμων Ελλήνων" τονίζει ο Τερψίδης

    Η Πολιτιστική Εταιρεία θα στεγαστεί σε κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας το οποίο διαθέτει τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ενώ μελετάται η σύνδεση με το Internet και η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών η οποία θα τροφοδο-τείται με πληροφορίες από που θα παρέχουν όλα τα προσφυγικά σωματεία και σύλλο-γοι. Παράλληλα έχουν γίνει οι σχετικές επαφές για την δημιουργία πολιτιστικού αρχείου που θα περιέχει στοιχεία για τη ζωή τη δράση και τον πολιτισμό των Ελλή- νων της Κορσικής, του Δούναβη, της Καππαδοκίας, της Ιωνίας και όλων των χωρών που άλλοτε ήταν Ελλάδα. Η εταιρεία φιλοδοξεί να διοργανώσει συνέδρια πολιτιστικά σαλόνια και να αναλάβει στο εξής τη διοργάνωση του φεστιβάλ προσφυγικού ελληνισμού καθιστώντας το πλέον θεσμό. Ακόμη επιδίωξη της Εταιρείας είναι να αυξηθούν στα σχολικά βιβλία ιστορίας οι σελίδες που αφορούν τα ελληνικά εδάφη που χάθηκαν, τον προσφυγικό ελληνισμό καθώς και το πνεύμα και τον πολιτισμό του.

    [16] Αφιέρωμα μνήμης στα 3000 χρόνια του ποντιακού ελληνισμού και της αυτοκρατορίας των Κομνηνών

    Στα 3000 χρόνια του ποντιακού ελληνισμού και της αυτοκρατορίας των Κομνηνών είναι αφιερωμένο το φετινό 2ο πολιτιστικό φεστιβάλ προσφυγικού ελληνισμού που πραγματοποιείται από 3 έως 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα "Τερψίδου" στη Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Ο κ Κωνσταντίνος Τερψίδης που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φεστιβάλ τόνισε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που πραγματοποιείται στη περιοχή της Τούμπας γιατί εκεί ενώ ζουν πολλοί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την καταγωγή του. "Τα παιδιά των Ελλήνων προσφύγων ξέχασαν και δεν μάθανε για τις εκδηλώσεις και τα μνημεία που άφησαν οι πρόγονοι τους στις χαμένες πατρίδες και σε αυτό οφείλονται πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Στόχος μας είναι να ζωντανέψει το κοινωνικό και πολιτιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε που οι άνθρωποι μπορούσαν να λύνουν l|moi τα προβλήματα τους χωρίς επεμβάσεις τρίτων" τόνισε ο κ Τερψίδης.

    Το φεστιβάλ περιλαμβάνει χορευτικές εκδηλώσεις εκθέσεις φωτογραφίας μνημόσυνο προσφυγικού ελληνισμού στον ναό Αγίου Θεράποντος, και θεατρική εκδήλωση. Σημειώνεται ότι το περσινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους Έλληνες της Καππαδοκίας και της Κωνσταντινούπολης ενώ την επόμενη χρόνια θα είναι αφιερωμένο στον ελληνισμό της Αιγύπτου και του Καβάφη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΝΤΕΝΙΖ ΜΠΑΪΚΑΛ

    Την λύπη του για τον θάνατο του ενός Ελληνα αξιωματικού και για τους άλλους δύο που αγνοούνται λόγω της πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στη περιοχή των βραχονησίδων Ιμια εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο πρακτορείο Anadolu. "Ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο" δήλωσε ο κ Μπαϊκάλ και πρόσθεσε ότι η πτώση του ελικοπτέρου δεν οφείλεται σε τουρκική επέμβαση.

    Το πρακτορείο Anadolu τονίζει ότι το ελληνικό υπουργείο άμυνας δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά με τον τύπο του ελικοπτέρου, την ώρα και τα αίτια της πτώσης αλλά ανακοίνωνε μόνο ότι έπεσε όταν έκανε επιχείρηση εντοπισμού Τούρκων κομάντος καθώς φώτισε την βραχονησίδα.

    [18] NΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΚΑΛ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ με νέες δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" εξέφρασε πρίν απο λίγο τη λύπη του για την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου.

    Ταυτόχρονα όμως,δήλωσε "ικανοποιημένος" για το γεγονός ότι " η Ελλάδα αποχώρησε απο τη νησίδα Καρντάκ( όπως την ονόμασε), την οποία είχε καταλάβει".

    "Σ΄αυτό σκοπεύαμε απο την αρχή,τόνισε ο Ντ.Μπαϊκάλ.Είχαμε αφήσει να εννοηθεί ότι και εμείς θα ενεργούσαμε πρός την ίδια κατεύθυνση". Με τη δήλωσή του αυτή επιβεβαίωσε έμμεσα την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών,για απεμπλοκή των δυνάμεών τους απο την περιοχή.

    [19] Ανακούφιση στην Ουάσιγκτον

    Ανακούφιση επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    Η εντύπωση που κυριαρχεί στην Ουάσιγκτον είναι ότι ο Χόλμπρουκ έπεισε τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας να επιστρέψουν στο "στάτους κβό" που ίσχυε πρίν απο την κρίση.Η φόρμουλα των ΗΠΑ προέβλεπε τη σταδιακή απομάκρυνση των πολεμικών σκαφών και στη συνέχεια την αποχώρηση των Ελλήνων κομμάντος που βρισκόταν στην Ιμια.Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο Pqoedqor Κλίντον πρός τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη.

    Οι Αμερικανοί τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί αρχικά να αποσύρει τους κομμάντος,αλλά υποχώρησε ,όταν έγινε σαφές ότι η Αγκυρα ήταν αποφασισμένη να κλιμακώσει την κρίση με την κατάληψη άλλων βραχονησίδων στο Αιγαίο.

    Ο Προεδρος Κλίντον ,απαντώντας σε ερωτήσεις,είπε ότι "δεν θα πρέπει ένα τόσο μικρό νησί να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη κρίση μεταξύ των δύο χωρών,η οποία θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο ΝΑΤΟ και στα αμερικανικά συμφέροντα".

    "Μίλησα με τον Προεδρο και την Πρωθυπουργό της Τουρκίας και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος.Τούς Ζήτησα να αποσύρουν τις δυνάμεις και να βρούν μια διπλωματική λύση στο ζήτημα.Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και έχουν πολλά να κερδίσουν άν έχουν καλές σχέσεις,για να αφήσουν το ζήτημα αυτό να εξελιχθεί σε μεγάλη κρίση."

    [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ

    Ως νίκη της κοινής λογικής και όχι ως νίκη κάποιας από τις δύο πλευρές χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, την συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας από την περιοχή των βραχονησίδων. Ο κ. Μπατού επισήμανε ότι όλοι ανακουφίστηκαν από τη συμφωνία λέγοντας ότι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

    Ο Τούρκος υφυπουργός επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να γίνει σε επίπεδο υπουργών ή υφυπουργών εξωτερικών. Ο κ. Μπατού εξέφρασε τη διαφωνία του με την ελληνική θέση ότι τα θέματα που η Τουρκία προτείνει να συζητηθούν είναι θέματα κυριαρχίας και για την Ελλάδα υπάρχει μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας το οποίο πρέπει να παραπεμφθεί στη Χάγη.

    "Δεν θα πρέπει να στείλουμε στρατό για να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλο με τετελεσμένα γεγονότα, αλλά θα πρέπει να δράσουμε με περισσότερη αυτοσυγκράτηση και να συζητήσουμε τα πάντα στο πλαίσιο ενός ευρέως διαλόγου" κατέληξε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.

    [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ ΧΙΚΜΕΤ ΤΣΕΤΙΝ

    Την ικανοποίηση του για την αποκλιμάκωση της κρίσης των βραχονησίδων μετά την αποχώρηση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή εξέφρασε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT1. Παράλληλα όμως ο κ Τσετίν τόνισε ότι η κρίση αποκλιμακώθηκε χάρη στη δίκαιη και αποφασιστική στάση που έδειξε η Τουρκία. Σύμφωνα όμως με τον πρώην υπουργό εξωτερικών στην εξωτερική πολιτική δεν αρκεί μόνο η αποφασιστικότητα αλλά χρειάζεται και δύναμη. Σε αυτή την περίπτωση είπε ο κ Τσετίν η Τουρκία έδειξε ότι lpoqe_ να αντισταθεί χρησιμοποιώντας τη δύναμη της και να προχωρήσει σε πόλεμο .

    Ο πρώην υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η απόβαση των Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα σήμερα στις 1.40 το πρωί έγινε χωρίς απόφαση της τουρκικής βουλής τόνισε ότι δεν απαιτείται τέτοια απόφαση γιατί η βραχονησίδες είναι τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με τον κ Τσετίν αν υπήρχε τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο σε βάρος της Τουρκίας σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

    Συγχρόνως κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι δημιουργούν ένταση και φόβο στον λαό και τους απέδωσε ευθύνη για την κρίση που προκάλεσαν ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στην ελληνική βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης επισημάνθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, που ήταν υπουργός οικονομικών το 1974 όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο, έπαιξε ρόλο κλειδί στις κρίσεις και τότε και σήμερα. Ο κ Τσετίν κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφελήθηκε από το κυβερνητικό κενό που επικρατεί στην Τουρκία και τόνισε ότι στη χώρα του όταν πρόκειται για εθνικά θέματα παρατηρείται ομοφωνία σε όλα τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης.

    [22] ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η απεμπλοκή των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο και η αποκλιμάκωση της κρίσης ήταν η πρώτη είδηση στα πρωϊνά δελτία ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων.

    Τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση των Σκοπίων μετεδωσαν την είδηση της εκτονωσης της κρίσης χωρίς να κάνουν οποιοδήποτε σχολιασμό για το θέμα.

    Χωρίς σχόλια εξάλλου και η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, η οποία δεν πρόλαβε τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις της εκτονωσης της κρίσης, στο σημερινό της φύλλο καλύπτει πρωτοσέλιδα τα γεγονότα που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή της βραχονησίδας Ιμια.

    Η εφημερίδα, προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες καλύπτει όλο το χρονικό της κλιμάκωσης της έντασης που σημειώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχεσεις εξαιτίας της αμφισβητούμενης κυριαρχίας της βραχονησίδας Ιμια, με ανταποκρίσεις της από Αθήνα και Αγκυρα.

    Στην ανταπόκριση απο την Αθήνα, παρατίθενται οι δηλωσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, και των υπουργών Εξωτερικών κ.Θ.Παγκαλου και Εθνικής Αμυνας κ.Γ.Αρσένη που εγιναν μετά τις συσκέψεις του ΚΥΣΕΑ. Αντίστοιχα στην ανταπόκριση απο την Τουρκία παρατίθενται οι δηλώσεις της υπηρεσιακής πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ και του υπουργού Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϋκάλ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 31 January 1996 - 08:45:07