Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

EKTAKTO PARARTHMA IN GREEK (29/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Θεσσαλονίκη 29 Ιανουαρίου 1996

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -- ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ


  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -- ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

    Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ανέγνωσε σήμερα στη βουλή ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Σημίτης ο οποίος τόνισε ότι "στη νέα εποχή που πρέπει να προετοιμαστούμε όχι με τα γνωστά εργαλεία μας, τις οικογενειακές επιχειρήσεις, την παραδοσιακή παιδεία ή την πελατειακή πολιτική, με ιδέες πρωτοβουλίες και νέα μέσα που πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς. Με εκσυγχρονισμό της κοινωνίας που ζούμε".

    Ο πρωθυπουργός κατέγραψε στη συνέχεια τους έξι άξονες τους οποίους θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του:

    "Στόχος μας είναι η ισχυρή Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα και τον Τουρκικό επεκτατισμό και οποιαδήποτε εθνικιστική έξαρση των γειτόνων της. Η εξωτερική μας πολιτική, έκφραση της αταλάντευτης πατριωτικής στάσης του ΠΑΣΟΚ, θα επιδιώξει την δημιουργική, δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ώστε να διευρύνουμε τις συμμαχίας και να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα θα είναι και θα παραμείνει παράγοντας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

    Δεύτερο, για την ισχυρή Ελλάδα δεν αρκεί μόνο μιά επιδέξια εξωτερική πολιτική. Η φωνή της χώρας μας έχει κύρος όταν η πρωτοβουλία της συμβάλει στην διαμόρφωση εξελίξεων και όταν η άρνησή της ή η αποχή της έχει αισθητή αρνητική επίπτωση.Η δύναμη είναι αποτέλεσμα της ικανότητας να ανταγωνιστεί με επιτυχία σε ένα κόσμο αλληλοεξάρτησης. Απαιτείται για αυτό μιά εθνική στρατηγική, δηλαδή ένα σύνολο πολιτικών που δημιουργούν και μεγιστοποιούν τα εσωτερικά στοιχεία της δύναμης, όπως η σταθερότητα στην οικονομία, αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κοινωνική συνοχή και υψηλό επίπεδο παιδείας. Απαιτείται προγραμματισμός, ιεράρχηση, συντονισμός, δράση. Ένα κράτος στρατηγείο.

    Τρίτος άξονας: Η στρεβλή ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, ως μηχανισμού παροχών προς κοινωνικές ομάδες πολιτικών πελατών έφεραν την κοινωνική πολιτική σε αδιέξοδο.Το αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει το αξίωμα: Πρώτα ανάπτυξη, μετά κοινωνική πολιτική. Η κοινωνική προστασία είναι όμως ουσιαστικό στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας και όχι επιστέγασμα της ενδεχόμενης επιτυχίας της. Επίκεντρο της δουλειάς μας, της δουλειάς ενός σοσιαλιστικού κόμματος θα είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού ασφάλειας για να αποτρέπουμε φαινόμενα εξαθλίωσης να διασφαλίζουμε όρια διαβίωσης και περίθαλψης, να διαμορφώνουμε συνθήκες έγκαιρης προσαρμογής και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε μιά κοινωνία με περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη, μιά κοινωνία χωρίς συνοχή είναι μιά ανίσχυρη κοινωνία, είναι μιά Ελλάδα χωρίς μέλλον.

    Τέταρτος άξονας: Η σταθερότητα της οικονομίας μας είναι απαραίτητο μέσο για την ανάπτυξη. Θα πρέπει να είναι μόνιμος στόχος μας. Η ανάπτυξη όμως δεν εξαντλείται στην βελτίωση των δεικτών. Δεν είναι μόνο θέμα ποσοτικών προσαρμογών. Η μείωση του πληθωρισμού, η αύξηση του Α.Ε.Π. είναι επιβεβλημένες. Αλλά δεν φτάνουν χρειαζόμαστε και ποιοτικές αλλαγές. Ποιοτικές είναι οι παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας για να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες μια υψηλή ποιότητα ζωής.

    Πέμπτος άξονας: Το πολιτικό μας σύστημα παρά την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει χαρακτηρίζεται ακόμα από συγκεντρωτισμό. Η νομή της εξουσίας και οι πελατειακές σχέσεις επηρεάζουν πάντα την δημόσια ζωή. Νέα κέντρα εξουσίας, μεγάλες επιχειρήσεις, συγκροτήματα Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, συντεχνιακές ομάδες συχνά επιβάλλουν απόψεις και πολιτικές εξελίξεις. Πολλές φορές με δημόσια στήριξη αλλά εν αγνοία των δημόσιων φορέων.Η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει δημιουργήσει αφανή δίκτυα επηρεασμού και η οικονομική εξουσία διαπλέκεται συχνά και αδιαφανώς με την πολιτική εξουσία. Οι κανόνες της δημοκρατίας πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ώστε να υπάρξει διαφάνεια για τον πολίτη. Ο κοινωνικός διάλογος να είναι πάγιο μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων. Η αυτονομία του ατόμου και η συμμετοχή του στις κοινωνικές διεργασίες να ενισχυθεί. Η ενίσχυση αυτή ισχυροποιεί το σύνολο της κοινωνίας. Μιά κοινωνία πολιτών, ατόμων με κοινωνική ευθύνη είναι λιγότερο δεκτική σε αυταρχισμό και καταπίεση.Θεσμοί δημοκρατίας όπως η αποκέντρωση αλλά και η παιδεία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μόνιμος στόχος μας οφείλει να είναι η πολιτεία οργανωτής και εγγυητής ελευθερίας η ισχυρή κοινωνία.

    Έκτος άξονας: Ζούμε εδώ και καιρό σε ένα κόσμο που η οικονομία δεν γνωρίζει σύνορα. Η Ελλάδα μετέχει οργανικά και θεσμικά στα σημαντικότερα διεθνή συστήματα ολοκλήρωσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η ευημερία, η ποιότητα ζωής και η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους αλλά και θέματα εθνικά ή εξωτερικής πολιτικής εξαρτώνται άμεσα από την ένταξή μας στα διεθνή αυτά συστήματα.Η στάση μας θα είναι πως θα αξιοποιήσουμε και θα εκμεταλλευτούμε τους κανόνες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και των οργανωμένων συστημάτων και όχι πως θα περιχαρακωθούμε σε αμυντικές αντιλήψεις προστατευτισμού."

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση του θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή το ήθος και ύφος της εξουσίας και τόνισε ότι οι πολίτες απαιτούν ηθική συμπεριφορά από τα δημόσια πρόσωπα και πιστεύουν ότι οι κυβερνώντες οφείλουν να είναι σε θέματα ηθικής πιό μπροστά από την κοινωνία. Ιδίως σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα εκείνοι που το καθοδηγούν

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναφορά της ώρας του πρωθυπουργού στη βουλή με όρους οι οποίοι θα συμφωνηθούν στη σώμα ενώ τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί η αποκέντρωση του κράτους με τη αναμόρφωση του θεσμού των περιφερειακών διευθυντών για τους οποίους αναγνώρισε ότι υπήρχε σύγκρουση αρμοδιοτήτων με tour νομάρχες.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο θα εξακολουθήσουν να γίνονται με αξιοκρατικό τρόπο, όπως αποφασίστηκε με τον νόμο Πεπονή και το σύστημα θα επεκταθεί στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Σε ότι αφορά στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την αποτελεσματικότερη δυνατό επιβολή της, ενώ τόνισε ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζόμενων αυξήθηκε από το 1993 και επανέλαβε ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η συμμετοχή της χώρας στο τελικό στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι το 1996 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 2.5% και μείωση του πληθωρισμού στο 5%.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε κρίσιμη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα.

    Σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ραγδαίες ανακατατάξεις που επιβάλουν την διαμόρφωση μιας πολύπλευρης στρατηγικής που θα καταστήσει την Ελλάδα δραστήριο συμμέτοχο στις εξελίξεις στη Ευρώπη και θα ανοίγει το δρόμο για ένα δημιουργικό δρόμο στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι η Ευρώπη είναι ο χώρος της χώρας και στις προτεραιότητες της ανήκει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η διασφάλιση της ισοτιμίας των χωρών μελών και η αποτροπή μιας Ευρώπης μεταβλητής γεωμετρίας, ενώ προσέθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πολιτικές που οδηγούν στην πραγματική σύγκλιση, βελτιώνουν τη θέση του πολίτη και θα κάνουν την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία εποικοδομητική, παράγοντα εξελίξεων και πόλο αναφοράς, ενώ τόνισε ότι ελληνικός στόχος στα Βαλκάνια είναι η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλα τα κράτη, τα οποία, όπως είπε, η χώρα μας μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση των νέων προσανατολισμών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εφαρμογή ενός προγράμματος πολυμερούς διαβαλκανικής συνεργασίας και προώθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα στη βαλκανική την συνεργασία με την ΠΓΔΜ και θετικό βήμα την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις θα συνεχιστούν στην ίδια κατεύθυνση για την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης.

    Σε ότι αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός είπε οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει με τις γνωστές μας θέσεις ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ρωσία και τις χώρες της Αν.Ευρώπης είπε ότι αναπτύσσονται σε όλα τα δυνατά επίπεδα

    Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας την οποία όμως συνέδεσε την προοπτική αυτή με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές αξίες της Ευρώπης

    Βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένουν οι κάνονες διεθνούς δικαίου και η κατηγορηματική θέληση της Ελλάδας να προασπίσει τα εθνικά της δικαιώματα είπε ο κ. Σημίτης ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη παγίωση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων που έχουν επιβληθεί διά των οπλών και σε διαρκή συμπαράταξη με την κυπριακή κυβέρνηση θα εργασθεί για τη δημιουργία των συνθηκών για την ανατροπή τους με την ανάπτυξη πολύπλευρων πρωτοβουλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο απόδημος ελληνισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της αμέριστης κυβερνητικής αρωγής με τη συνέχιση της προσπάθειας για την αξιοποίηση του εθνικού συμβουλίου των αποδήμων.

    Μπορούμε να πείσουμε ότι το μέλλον μπορεί να είναι δικό μας, ότι θα είναι δικό μας κατέληξε στην ομιλία του ο κ.Σημίτης.

    Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει αύριο με την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ.Μιλτιάδη Εβερτ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Monday, 29 January 1996 - 15:15:57