Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (25/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 25 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΩΛ ΚΙΤΙΓΚ

  • [02] ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία με τον Προεδρο του Κινήματος για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

  • [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

  • [06]ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [07] Ο Μ. ΕΒΕΡΤ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [09] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΟΜΑΚΙΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

  • [10] ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΑΠΠΕΣ

  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ 1997

  • [12] ΚΥΚΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ VMRO-DPMNE

  • [16] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

  • [18] Η ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

  • [19] ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ INTERNET

  • [20] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΤΟΥ

  • [21] ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 22] Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

  • [23] ΑΛΛΟΙ 350 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [24] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [26] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΔΙΣΚΟ

  • [27]ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ "Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΕ ΚΑΪΡΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΩΛ ΚΙΤΙΓΚ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προσκάλεσε στην Αυστραλία ο ομόλογος του Πολ Κίτιγκ.Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος λέγοντας ότι απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

    Στο τηλεγράφημα του ο κ. Κίτιγκ τονίζει τα εξής:"Σας στέλνω τα πλέον θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης μου και του λαού της Αυστραλίας για την εκλογή σας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Ελλάδα ,αλλά και οι 300.000 Αυστραλοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα η είναι ελληνικής καταγωγής εχουν παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού αυστραλιανού έθνους. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας".

    "Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί των λαών μας, συνεχίζει ο Αυστραλός πρωθυπουργός προσφέρουν γερά θεμέλια για να στηριχθούν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις των κυβερνήσεων μας. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν πολλά ακόμα , που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας τους ανθρώπινους δεσμούς μας και προσβλέπω στη μεταξύ μας συνεργασία για να πετύχουμε αυτό τον στόχο".

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός καταλήγει ως εξής:" Εχετα τις καλύτερες μου ευχές όπως και όλων των Αυστραλών για την επιτυχία του έργου της αλλάγής και της μεταρρύθμισης που έχετε ξεκινήσει".

    Να σημειωθεί ότι κια η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης μαζί με τα συγχαρητήρια της πρός τον κ. Σημίτη τον προσκάλεσε να μεταβεί του χρόνου στην Αυστραλία, όταν θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της ίδρυσης της.

    [02] ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου για την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στις 6 Φεφρουαρίου.

    Την προφορική εντολή μετέφερε ο τέως υπουργός επικρατείας Αντώνης Λιβάνης στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η εξουσιοδότηση είχε δοθεί από τον κ. Παπανδρέου στον κ. Λιβάνη χθες το βράδυ και οπως έγινε γνωστό δεν αφορά μόνο τη συνεδρίαση της 6ης Φεφρουαρίου αλλά και όσες συνεδριάσεις της Κ.Ο κρίνει σκόπιμο ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να συγκαλέσει.

    Η εξουσιοδότηση δίδεται για όσο διάστημα ο κ. Παπανδρέου έιναι σε αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία με τον Προεδρο του Κινήματος για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    Απάντηση σε όσους έθεσαν θέμα αρμοδίου για τη s}cjkgsg της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η δήλωση του κ. Σημίτη αναφέρει "Απορώ πως κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν το θέμα περί του ποιος μπορεί να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να επικοινωνεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα όποτε το κρίνει απαραίτητο η κυβέρνηση. Μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια στενή σύνδεση της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσουμε το ρόλο του βουλευτή.

    Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει σχετική συνεννόηση και συμφωνία με τον Πρόεδρο του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου ο πρωθυπουργός να συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα όποτε τούτο κρίνεται αναγκαίο".

    Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη είχε εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης. Ο κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συνάντηση γόνιμη, ουσιαστική και αποτελεσματική ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος και πως ο κ. Σημίτης θα επισκέπτεται μία φορά το μήνα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο αυτής της στενότερης συνεργασίας.

    [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    "Υπάρχει εξουσιοδότηση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας προσθέτοντας ότι η εξουσιοδότηση αυτή ισχύει μέχρι να αλλάξει γνώμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και, όπως είπε, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ερωτηθείς σε ποιους απευθύνεται η δήλωση του κ. Σημίτη, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι "η δήλωση του πρωθυπουργού απευθύνεται προς όποιον την ακούει και τη διαβάζει" και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του Κώστα Σημίτη με το Εκτελεστικό Γραφείο.

    [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

    Τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ επισκέπτεται αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρο κ. Χαρίλαο Φλωράκη

    Η αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε με τον Γ.Γ της Κ.Ε του Κ.Κ.Βιετνάμ κ. Ντο Μουόϊ στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στο Ανόϊ.

    Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες "διεξήχθη σε εξαιρετικά θερμό κλίμα συντροφικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης".

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Χογκ Χα, υπεύθυνο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ΚΚ Βιετνάμ και τον Ντούϊ Τουγκ, μέλος του Π.Γ και της Γραμματείας.

    Η αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε στο Βιετνάμ μετά το Ανόϊ θα επισκεφθεί και την πόλη Χο Τσι Μιν.

    [06]ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Αίσθηση, προκάλεσε στην ομογένεια η κατάργηση της θέσης του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ενώ παράλληλα κορυφαία στελέχη των ομογενειακών οργανώσεων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Αυστραλία επισημαίνουν την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας συνένωσης των απανταχού Ελλήνων βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, την περασμένη Τρίτη, είχε διαβεβαιώσει ότι "θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί, όπως ο απόδημος Ελληνισμός".

    Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού (Hellenic American National Council), κ.Θεόδωρος Σπυρόπουλος, διαβεβαιώνει ότι η ομογένεια των ΗΠΑ θα είναι πάντοτε στο πλευρό της ελληνικής Κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων και την πραγματοποίηση των οραμάτων του έθνους, επαναφέρει, όμως, την αναγκαιότητα δημιουργίας υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

    Το υπουργείο αυτό, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, θα πρέπει να ανατεθεί σε εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, αποδοχής όλων των κομμάτων, με εξαετή θητεία και έδρα τη Θεσσαλονίκη, και οι αρμοδιότητες του υπουργού θα είναι η ενημέρωση της Βουλής και ο συντονισμός του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) προς όλες τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε να ενημερώνεται σωστά ο Απόδημος Ελληνισμός.

    Στο μεταξύ, προβληματισμό για την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού εκφράζουν από την Αυστραλία οι πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Γιώργος Φουντάς, της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης-Βικτώρια, Παναγιώτης Ιασωνίδης, και ο γραμματέας του ΣΑΕ, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

    "Μας προβλημάτισε το γεγονός της κατάργησης του υφυπουργείου. Σίγουρα είναι μέσα στα πλάνα και το πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια αναβάθμιση, αφού υπάρχει και ανάλογη δέσμευση τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του ιδίου του πρωθυπουργού, κ.Σημίτη", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ.Φουντάς. "Είμαι βέβαιος, κατέληξε, ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν τα 7 εκατομμύρια των αποδήμων".

    "Μόνο με τα ανώτερα όργανα του υπουργείου Εξωτερικών" δηλώνει από την πλευρά του ότι θα συνδιαλέγεται στο εξής ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Μελβούρνης-Βικτώρια, κ.Ιασωνίδης, ενώ σε επιστολή του στον πρωθυπουργό ο γραμματέας του ΣΑΕ και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυστραλίας, κ.Κωνσταντινίδης, επισημαίνει ότι "ο Απόδημος Ελληνισμός έχει πολλά να προσφέρει και του αξίζει τουλάχιστον ένας υφυπουργός που να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα του Απόδημου Ελληνισμού".

    [07] Ο Μ. ΕΒΕΡΤ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα καθώς και οι λεπτομέρειες για την τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, συζήτησαν σήμερα ο Μιλτιάδης Έβερτ με τους συνεργάτες του.

    Η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε την άποψη ότι συνεχίζεται "το αλαλούμ" της κυβέρνησης, καθώς ο Πρωθυπουργός δέχεται από τη μία εισηγήσεις από το κόμμα για τις προγραμματικές δηλώσεις και από την άλλη υπουργοί, όπως ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος υπόσχεται ότι θα δοθούν λύσεις και έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Τζουμάκα.

    Στενοί συνεργάτες του κ. Έβερτ υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαπιστώνει ότι δεν μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες να κυβερνηθεί η χώρα και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Έβερτ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και συμφώνησαν η συζήτηση στη Βουλή να είναι οργανωμένη και να υπάρξουν λίστες ομιλητών. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποφάσισε την επαναλειτουργία του γραφείου των τέως βουλευτών και πολιτευτών, ορίζοντας ως υπευθύνους του κ. Παναγιώτη Αδραχτά, Θανάσιο Ταλιαδούρο και Β. Μπαρμπαγιάννη.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Συνάντηση μεταξύ των Πρυτάνεων (Αριστοτελείου, Μακεδονίας, Ιωαννίνων , Θεσσαλίας και Θράκης) με Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Νέας Γιουγκοσλαβίας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 9 το πρώί στο Α.Π.Θ.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο συντονισμός της επιστημονικής δράσης , με τα Πανεπιστήμια των Βαλκανικών και των παρευξείνιων χωρών.

    Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Νέας Γιουγκοσλαβίας θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής.

    [09] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΟΜΑΚΙΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση από το Δ' Σώμα Στρατού (7ο Επιτελικό Γραφείο) του Πομακικού- Ελληνικού λεξικού του Ριτβάν Καραχότζα, απόφοιτου της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

    Ο Καραχότζα, ο οποίος απολύθηκε προ ημερών από τις τάξεις του στρατού, ετοιμάζεται να προχωρήσει στη συγγραφή Ελληνικού-Πομακικού λεξικού, γραμματικής και συντακτικού της Πομακικής.

    [10] ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ EJPAIDEUOMTAI ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΑΠΠΕΣ

    Δεκαπέντε νεαροί χριστιανοί και μουσουλμάνοι αλλά και Πόντιοι πρόσφυγες καλούνται να διαδραματίσουν τον ρόλο των πολιτιστικών εμψυχωτών στην περιοχή των Σαππών στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου που θα αρχίσει να υλοποιεί για πρώτη φορά από τη Δευτέρα η διαδημοτική επιχείρηση Σαππών-Κομοτηνής με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Προσπαθούμε μέσα από αυτό το σεμινάριο να φέρουμε ακόμη πιο κοντά, να δέσουμε, αυτά τα τρία στοιχεία, το χριστιανικό, το μουσουλμανικό και το προσφυγικό που συμβιώνουν αρμονικά στην περιοχή. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν 15 νέοι ηλικίας έως 25 ετών από τους οποίους οι 9 είναι ντόπιοι χριστιανοί, οι 3 μουσουλμάνοι και οι άλλοι τρεις Πόντιοι πρόσφυγες" λέει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Σαππών κ Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος

    Όπως εξάλλου τονίζει ο διευθυντής σπουδών του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπου θα γίνονται τα μαθήματα, κ Θανάσης Βίβογλου, τα θέματα του σεμιναρίου αφορούν ωδεία μουσικές σχολές φιλαρμονικές χορωδίες παραδοσιακούς χορούς, κινηματογράφο, τηλεόραση, ιστορίας τέχνης και την ιστορία των Σαππών της Ροδόπης και γενικότερα της Θράκης. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαρτίου.

    Εξάλλου ο δήμαρχος Σαππών τονίζει ότι αυτό το σεμινάριο αλλά και άλλα παρόμοια προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο Πολύκεντρο των Σαππών που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Το Πολύκεντρο που δημιουργείται σε συνεργασία με την γενική γραμματεία νέας γενιάς θα αποτελέσει την έδρα του δημοτικού συμβουλίου νεολαίας που λειτουργεί εδώ και 8 μήνες στις Σάππες και θα στεγαστούν όλες οι δραστηριότητες της νεολαίας. Προβλέπεται επίσης να λειτουργήσει κινηματογραφική λέσχη, έκθεση λαογραφικού υλικού, δημοτική σχολή χορού και να στεγάσει τα γραφεία της ακαδημίας αθλητισμού του δήμου καθώς επίσης και όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσει η νεολαία στην περιοχή των Σαππών και τη δημοτική βιβλιοθήκη.

    "Όλα αυτά είναι τουλάχιστον αισιόδοξα για την δημιουργική απασχόληση των νέων και την εναλλακτική λύση για τον ελεύθερο χρόνο τους. Τουλάχιστον τους δώσουμε μία διέξοδο δημιουργική για τον ελεύθερο χρόνο" καταλήγει ο κ. Χαριτόπουλος

    [11] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    "Υπάρχει εξουσιοδότηση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας προσθέτοντας ότι η εξουσιοδότηση αυτή ισχύει μέχρι να αλλάξει γνώμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και, όπως είπε, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ερωτηθείς σε ποιους απευθύνεται η δήλωση του κ. Σημίτη, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι "η δήλωση του πρωθυπουργού απευθύνεται προς όποιον την ακούει και τη διαβάζει" και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του Κώστα Σημίτη με το Εκτελεστικό Γραφείο.

    [12] ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου για την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στις 6 Φεφρουαρίου.

    Την προφορική εντολή μετέφερε ο τέως υπουργός επικρατείας Αντώνης Λιβάνης στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η εξουσιοδότηση είχε δοθεί από τον κ. Παπανδρέου στον κ. Λιβάνη χθες το βράδυ και οπως έγινε γνωστό δεν αφορά μόνο τη συνεδρίαση της 6ης Φεφρουαρίου αλλά και όσες συνεδριάσεις της Κ.Ο κρίνει σκόπιμο ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να συγκαλέσει.

    Η εξουσιοδότηση δίδεται για όσο διάστημα ο κ. Παπανδρέου έιναι σε αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    [13] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΩΛ ΚΙΤΙΓΚ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προσκάλεσε στην Αυστραλία ο ομόλογος του Πολ Κίτιγκ.Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος λέγοντας ότι απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

    Στο τηλεγράφημα του ο κ. Κίτιγκ τονίζει τα εξής:"Σας στέλνω τα πλέον θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης μου και του λαού της Αυστραλίας για την εκλογή σας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Ελλάδα ,αλλά και οι 300.000 Αυστραλοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα η είναι ελληνικής καταγωγής εχουν παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού αυστραλιανού έθνους. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας".

    "Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί των λαών μας, συνεχίζει ο Αυστραλός πρωθυπουργός προσφέρουν γερά θεμέλια για να στηριχθούν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις των κυβερνήσεων μας. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν πολλά ακόμα , που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας τους ανθρώπινους δεσμούς μας και προσβλέπω στη μεταξύ μας συνεργασία για να πετύχουμε αυτό τον στόχο".

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός καταλήγει ως εξής:" Εχετα τις jak}teqer μου ευχές όπως και όλων των Αυστραλών για την επιτυχία του έργου της αλλάγής και της μεταρρύθμισης που έχετε ξεκινήσει".

    Να σημειωθεί ότι κια η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης μαζί με τα συγχαρητήρια της πρός τον κ. Σημίτη τον προσκάλεσε να μεταβεί του χρόνου στην Αυστραλία, όταν θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της ίδρυσης της.

    [14] Κ. ΜΠΙΚΑΣ : ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΙΜΙΑ

    "Κανένα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων ΙΜΙΑ". Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με την Ελληνική αυτή βραχονησίδα.

    Ο κ. Μπίκας πρόσθεσε ότι αυτό προκύπτει βάσει του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της ειδικής συνθήκης που υπεγράφη το 1947 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και με την οποία προσαρτήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επικράτεια.

    Ακόμα ο κ. Μπίκας υπογράμμισε ότι "τη μη αμφισβήτηση της βραχονησίδας την ενισχύει και η κατάληξη που στάθηκε η αιτία να ανακινηθεί το θέμα και αφορά στην προσάραξη Τουρκικού φορτηγού πλοίου στη βραχονησίδα ΙΜΙΑ, το οποίο ρυμούλκησε Ελληνικό πλοίο και όχι Τουρκικό. Κάτι που, όπως είπε ο κ. Μπίκας, δείχνει από μόνο του το πραγματικό περιστατικό που ανατρέπει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

    Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ρηματικές πράξεις. Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά το περιστατικό που έγινε με το Τουρκικό πλοίο αλλά και τα διαβήματα που έγιναν από την Ελληνική πλευρά και την απάντηση της Τουρκίας, έχουν ως εξής :

    Στις 26/12/95 προσάραξε σε μία από τις βραχονησίδες του συμπλέγματος "ΙΜΙΑ" το Τουρκικό φορτηγό πλοίο "ΦΙΓΚΕΝ ΑΤΤΑΤ" βορειοανατολικά της Καλύμνου και εντός της Ελληνικής επικρατείας.

    Ο πλοίαρχος του Τουρκικού πλοίου αρνήθηκε τη βοήθεια από τις Ελληνικές αρχές ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται εντός Τουρκικού εδάφους. Αμέσως η Ελληνική Πρεσβεία μας στην Αγκυρα επικοινώνησε με το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών ώστε να το ενημερώσει σχετικά με την πλάνη στην οποία βρισκόταν ο Τούρκος πλοίαρχος. Το πλοίο απεκολλήθη τελικά στις 28/12 με τη βοήθεια Ελληνικού ρυμουλκού και το ελιμένισε στο Τουρκικό λιμάνι Γκουλούχ της Τουρκίας.

    Στις 29/12/95 σε διάβημα της ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις Τουρκικές παραβιάσεις πάνω από τη Χίο, η Τουρκική πλευρά έδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία επαναλαμβάνεται ότι η βραχονησίδα ΙΜΙΑ ανήκει στην Τουρκία.

    Η Ελληνική πλευρά απάντησε με ρηματική διακοίνωση αναφέροντας ότι: "Με τις δύο συμφωνίες που υπεγράφηκαν το 1939 ανάμεσα στην Ιταλία-Τουρκία ρυθμίστηκε το θέμα της κυριαρχίας των δύο χωρών, μεταξύ των ακτών μας Ανατολικα της Touqj_ar και του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος".

    Συγκεκριμένα με την συμφωνία που υπεγράφη το 1932 καθορίστηκε ο διαχωρισμός της Τουρκικής θάλασσας ανάμεσα στο Καστελόριζο και στην μικρασιατική ακτή. Εγινε μάλιστα ανταλλαγή επιστολών με τις οποίες συμφωνήθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής για την χάραξη των υπολοίπων συνόρων του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και και των τουρκικών ακτών.

    Σε εκτέλεση της παραπάνω συμφωνίας υπογράφηκε στην Αγκυρα από εκπροσώπους της Ιταλίας και της Τουρκίας στις 28/12/32, συμφωνία με την οποία οριοθετήθηκε η υπόλοιπη συνοριακή γραμμή ανάμεσα στα Δωδεκάνησα-που τότε ανήκαν στην Ιταλία-και στην Τουρκία.

    Στη συμφωνία λοιπόν αυτή, πολύ συγκεκριμένα-και μάλιστα στο σημείο 30 αναφέρεται σαφής ότι "Ιταλοτουρκική συνοριακή γραμή διέρχεται ανάμεσα στις βραχονησίδες ΙΜΙΑ και στη νησίδα ΚΑΤΟ η οποία ανήκει στην Τουρκία.

    Με την συνθήκη ειρήνης του Παρισίου το 1937 η Ελλάδα πλέον είναι διαδοχος της Ιταλίας αναφορικά με τα Δωδεκάνησα.


    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ VMRO-DPMNE

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε προσφυγή του εθνικιστικου κόμματος VMRΟ-DPMNE των Σκοπιων, με την οποία ζητουσε να κηρυχθεί άκυρη η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης που υπέγραψαν στις 13 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Παπουλιας και Τσερβενκοφσκι αντίστοιχα.

    Στην προσφυγή του, το VMRO-DPMNE, που βρίσκεται εκτος κοινοβουλίου, χαρακτήριζε "παράνομη" την υπογραφείσα συμφωνία ισχυριζόμενο ότι "τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας ο νόμιμος εκπρόσωπός της, ενώ εκ μέρους των Σκοπίων υπέγραψε ένας "ιδιώτης", όπως αποκαλούσε τον υπουργό Εξωτερικων της ΠΓΔΜ.

    Οπως είναι γνωστό, το εθνικιστικό κομμα του Λιουπτσο Γκεοργκίεφσκι δεν αναγνωρίζει τη σκοπιανή κυβέρνηση καθως θεωρεί ότι αυτή προήλθε από διαβλητές εκλογές και εχει ζητήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την παραίτησή της.

    [16] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Στο τέλος Ιαναουρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, αναμενεται η υπογραφή συμφωνίας Βελιγραδιου- Σκοπιων για την αμοιβαία αναγνώρισή τους σε επίπεδο πρεσβειών, όπως εκτιμά η ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Γκιουνέρ Ισμαήλ σε δηλώσεις του, αργά χθες το βράδυ, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικων της ΠΓΔΜ και της Γιουγκοσλαβίας χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των θεμάτων που συζητήθηκαν.

    Παρά το ότι οι συνομιλίες έγιναν "κεκλεισμένων των θυρών", η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες, γραφει οτι εκτός από το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης ΠΓΔΜ- Γιουγκοσλαβίας, συζητήθηκε το θέμα του σεβασμου και αναγνωρισης των υπαρχόντων συνόρων καθως και το θέμα της διαδοχής της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, για το οποιο υπήρξαν αντίθετες απόψεις.

    Στις συνομιλίες που χαρακτηρίστηκαν, από διπλωματικους κύκλους, "δυσκολες", οι δύο πλευρές αναζήτησαν την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της διαδοχής, σημειώνει η εφημερίδα και τονίζει ότι "η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να δεχθεί λύση η οποία όμως δεν θα της αρνείται τη συμμετοχή της στο νομικό καθεστως της διαδοχής της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Η "Νοβα Μακεντόνια" αναφέρει ότι το ίδιο "κλίμα μυστικότητας" επικράτησε και στο Βελιγράδι και ότι δεν υπήρξε καμια επισημη ανακοίνωση εκ μέρους της γιουγκοσλαβικής πλευράς.

    [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

    Το θεμα των συνομιλιών Βελιγραδιου-Σκοπίων ήταν στο επίκεντρο του ενδιάφεροντος και του γιουγκοσλαβικου τύπου.

    Η "Νάσα Μπόρπα" σε ανταπόκρισή της από τα Σκόπια αναφέρει μάλιστα ότι στους κύκλους των Σερβων και των Μαυροβουνίων που ζουν στην ΠΓΔΜ συζητείται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα επισκεφθεί σύντομα τα Σκόπια σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Κίρο Γκλιγκόρωφ στο Βελιγράδι τον περασμένο Οκτώβριο. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών.

    Επίσης, η "Ντνεβνι Τελεγκραφ" αφού παραθέτει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων Γκιουνερ Ισμαήλ για τις προκαταρκτικές συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών, γράφει ότι στα Σκόπια έγινε ανεπίσημα γνωστό από διπλωματικους κύκλους ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει τον Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ και την Κροατία ειδάλλως "δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Οι ίδιες πηγές, τονίζει η εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η αμοιβαία αναγνώριση θα γίνει πολύ σύντομα και οτι η πράξη της αναγνώρισης θα υπογραφεί στα Σκόπια όπου θα μεταβεί για το λόγο αυτό ο Μιλόσεβιτς.

    [18] Η ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Την πεποίθηση ότι η ΠΓΔΜ, "πρέπει να μεινει σταθερή στη στάση που τήρησε από την αρχή στο θεμα του ονόματος", εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

    Ο κ.Τσερβένκοφσκι επισημαίνοντας ότι οι διαφορές Αθηνών- Σκοπίων δεν έχουν λυθεί, παρά το γεγονός της σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρων τόνισε χαρακτηριστικά amaveq|lemor στο θέμα του ονόματος: "έχουμε όνομα, όπως ορίζεται απο το Σύνταγμά μας και από τα αισθήματα του λαου μας".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Βελιγραδίου-Σκοπίων ο κ.Τσερβένκοφσκι είπε ότι το κατ'εξοχήν πρόβλημα είναι στο θέμα διαδοχής της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και υπογραμμισε ότι δικαιώματα στα περιουσιακά στοιχεια της έχουν όλες οι πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες.

    Σχετικά με την άρνηση της Σόφιας να αναγνωρισει την ύπαρξη "μακεδονικού" έθνους και γλώσσας ο Τσερβένκοφσκι υποστήριξε ότι "η Βουλγαρία κάποια στιγμή θα αναγκαστεί από την πραγματικότητα να αναγνωρίσει την ύπαρξη τους".

    Υπογραμμισε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χωρες και αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αλβανία, είπε ότι αναμενεται συνάντηση σύντομα με τον Αλβανό ομόλογό του Αλεξάντερ Μεξι με τον οποίο και θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ο Τσερβένκοφσκι υποστήριξε ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικου συνασπισμου, τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και Φιλελεύθερο Κομμα. Η διένεξη είχε ξεσπάσει εξαιτίας των κατηγοριών που απηύθυναν οι φιλελεύθεροι προς την Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, ότι ενισχύει δηλαδή υπερβολικά τη θέση της στον κρατικό μηχανισμό.

    Καταλήγοντας υποστήριξε ότι η χώρα του εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες διεθνούς δικαίου στα θέματα μειονοτήτων και ιδιαίτερα των αλβανών των Σκοπιων.

    [19] ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ INTERNET

    Σαράντα κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, αλλά και πολλοί ερασιτέχνες, χρησιμοποιούν σήμερα στο δίκτυο INTERNET, γράφει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια".

    Ο Οργανισμός τηλεφωνικών και ταχυδρομικών επικοινωνιών "ΠΤΤ" της γειτονικής χώρας συνδέθηκε με το INTERNET το περασμένο Νοέμβρη και έκτοτε παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών του δικτύου έναντι συνδρομής.

    Συγκεκριμένα, για την τρίμηνη σύνδεση με το INTERNET οι ενδιαφερομενοι καταβάλλουν περίπου 8000 δραχμές για τριημη συννδεση ή 19.080 δραχμές για ετησια

    Στην ΠΓΔΜ λειτουργούν δύο ιδιωτικά δίκτυα, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων, επιστολών και εγγράφων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.Προκειται για τα δίκτυα "ΜΑΚΠΑΚ" και "Informa BBS", η χρήση του INTERNET μέσω των οποίων, είναι 50% φθηνότερη.

    [20] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΤΟΥ

    Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κοινότητα και τον ekkgmisl|, χαρακτήρισε η ηγεσία της Παμμακεδονικής Νέας Υόρκης την απόφαση του υπουργείου Παιδείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης να προβεί σε διόρθωση των καταλόγων του, στους οποίους αναφερόταν με την ονομασία "Μακεδονία" η χώρα καταγωγής μαθητών από τα Σκόπια και ως "μακεδονική" γλωσσα το σκοπιανό ιδίωμα, αντί του FYROM που είναι και η επισημη αποδοχή των ΗΠΑ.

    Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Νέας Υόρκης γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον προϊστάμενο του ελληνικου Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης, ο διευθυντής του γραφείου υπηρεσιών πληροφοριών k.Wayne Trigg, αρμόδιος για τους μαθητές του Τμήματος Δημοσίων Σχολείων της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το Γραφείο Τύπου είχε απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης μόλις το θεμα ήρθε στη δημοσιότητα.

    Στην απαντητική επιστολή του ο κ.Τrigg αναφερει ότι "η διόρθωση θα γίνει στους μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών καταλογους μας και υλικά που το γραφείο Υπηρεσιών Πληροφοριών διανέμει στα δημόσια σχολεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης και άλλους οργανισμους που ζητουν παρόμοια στοιχεία".

    Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια στις 20 Δεκεμβρίου η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνη" μετά από καταγγελίες ομογενούς εκπαιδευτικου για έκδοση δύο καταλόγων από την επιτροπή ενημέρωσης και πληροφοριών του Υπουργείου Παιδείας και στους οποίους καταγραφόταν οι χώρες καταγωγής των μαθητων και των γλωσσων που μιλούν. Στους καταλόγους αναφερόταν τα Σκόπια ως "Μακεδονία", η εθνότητα των μαθητών ως "μακεδονική" και το σκοπιανό ιδίωμα ως "μακεδονική" γλώσσα.

    [21] ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Σε έντονο διάβημα προέβη σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση προς τη βρετανική κυβέρνηση για την ενέργεια του Μονίμου Αντιπροσώπου της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σερ Τζον Γουέστον, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συναντηθεί με το λεγόμενο "αντιπρόσωπο" του ψευδοκράτους στα Η.Ε.

    Το διάβημα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, στον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάτεν, τον οποίο κάλεσε ειδικά στο γραφείο του στη Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές "δε συμβάλλουν στο να δώσουν το μήνυμα ότι τώρα πρέπει όλοι να ασχοληθούν για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά επιτρέπουν τέτοιες ερμηνείες που ενθαρρύνουν τον Ντενκτάς στην προσπάθειά του για αναγνώριση του ψευδοκράτους αντί για να ασχοληθεί με τη λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ζήτησε όπως οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης διαβιβαστούν αρμοδίως στο Λονδίνο.

    Ταυτόχρονα, είπε, έχει δώσει οδηγίες στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου να κάνει παρόμοιο διάβημα στο Λονδίνο όπως έγινε ep_sgr και από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο Ηνωμένα Έθνη.

    Ο κ. Μάτεν, είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι από βρετανικής πλευράς, εκφράζεται η άποψη ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση να δοθούν τέτοια μηνύματα και ότι ήταν απλώς θέμα επικοινωνίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "δε συμμερίζεται αυτή τη θέση".

    [22] Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

    Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με διάφορες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο το διορισμό συντονιστή της Ε.Ε. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Σουζάνα Ανιέλι, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η κ. Ανιέλι είπε ότι η ιταλική προεδρία προτείνει το διορισμό αντιπροσώπου της προεδρίας, ο οποίος να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις, να συνομιλεί με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και να υποβάλλει εκθέσεις στην Ε.Ε.

    Ο κ.Κασουλίδης απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση Ανιέλι και περιορίστηκε να πει ότι θα περιμένει την απόφαση του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι δεν είναι αίτημα της Κύπρου ο διορισμός συντονιστή της Ε.Ε., αλλά η πρωτοβουλία προέρχεται από την ίδια την Ευρώπη.

    [23] ΑΛΛΟΙ 350 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές η πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την διέλευση από τον ελληνικό εναέριο χώρο δυο τουρκiκών αεροπλάνων τα οποία μετέφεραν 250 στρατιώτες για τις Τουρκικές δυνάμεις στην Βοσνία.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο, μετά απο την ελληνικη απαγόρευση, τα αεροπλάνα έφθασαν στην πρωτεύουσα της Κροατίας Σπλιτ ακολούθώντας το δρομολόγιο μέσω Ρωσίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Ιταλίας.

    Οι 250 στρατιώτες θα ενισχύσουν την Τουρκική δύναμη η οποία στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ έχει αναπτυχθεί στην πόλη Ζένιτσα της Κεντρικής Βοσνίας και ανήκει στο τμήμα το οποίο διοικείται από τις ΗΠΑ.

    Η δυναμη της είναι 1500 άνδρες και έχει διοικητή συνταγματάρχη .

    Στο μεταξύ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να φθάσει στο Σπλιτ το τουρκικό πλοίο Μπουρχανεντίν Ρο-Ρο το οποίο μεταφέρει περίπου 100 στρατιώτες και πυρομαχικά.

    Η Τουρκία έχει συνεισφέρει στη διεθνή δύναμη της Βοσνίας 18 αεροπλάνα και μια φρεγάτα.

    [24] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί απο χθες ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Arpad Goncz, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα.

    Τον Πρόεδρο της Ουγγρικής Δημοκρατιας συνοδεύουν ο υπουργός Γεωργίας Laslo Lakos, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Συγκοινωνιών καθως και εμπορική αντιπροσωπεία.

    Kaτά την παραμονή της ουγγρικής αντιπροσωπείας στα Τίρανα αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας που θα αφορά στις οδικές μεταφορές και την αμοιβαία προστασία εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρων. Εξάλλου, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Magyar Nemzet" σημειώνει ότι είναι πολυ πιθανό στις συζητήσεις να τεθουν και οι όροι σταδιακής εξόφλησης του αλβανικού χρέους, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, προς την Ουγγαρία.

    [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής του Ακίλε Οκέτο, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ενόψει και των εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη στη γείτονα χώρα.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πάνος Οικονομίδης βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βαλίν γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, ο κ.Ρόλς του SPD, ο Mr.Αντερσον του σοσιαλιστικού κόμματος Σουηδίας και ο βοηθός του Οκέτο Μάρκο Μαλίνι.

    Τρία ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι ευρωσοσιαλιστές στις επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ.Μέξι, τον γραμματέα του Δημοκρατικού κόμματος κ.Σέχου, τον αντιπρόεδρο των σοσιαλιστών, τον πρόεδρο των σοσιαλοδημοκρατών κ.Γκινούση, τον γενικό γραμματέα της Δημοκρατικής συμμαχίας κ.Ιμάμι καθώς και τον πρόεδρο του κόμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.Μέλο.

    α) ο φόβος ότι ο υπάρχων εκλογικός νόμος θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης σε βάρος όλων των υπολοίπων κομμάτων.

    β) η απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει να συμμετάσχουν στις εκλογές όσοι μέχρι τις 31-3-95 ήταν υπουργοί και

    γ) ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία των Ευρωσοσιαλιστών να χαρακτηριστεί ο Φάτο Νάνο ως πολιτικά κρατούμενος.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [26] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΔΙΣΚΟ

    Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τραγούδια και λαϊκοί μύθοι για τον Μέγα Αλέξανδρο συγκεντρώνονται σε ένα διπλό δισκογραφικό άλμπουμ με τίτλο "Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;- Alexander the Great-A glorious myth" που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Πρόκειται για το άλμπουμ που διανεμήθηκε στους συνέδρους του pq~tou συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και που αποτελεί μία πρωτότυπη ιστορική κατάθεση-καταγραφή με υλικό που προέρχεται από αρχείο που εδώ και 2-3 δεκαετίες δημιουργεί ο δημοσιογράφος Γιώργης Μελίκης και εκδόθηκε με την χρηματοδότηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος δίσκος περιέχει λαϊκές αφηγήσεις στο ιδίωμα της Βεργίνας για τη γέννηση του Αλέξανδρου, διανθισμένες με τοπικές μουσικές ενώ στο δεύτερο υπάρχουν τραγούδια που προέρχονται από την Κύπρο, την Θράκη, την Μικρά Ασία , την Πόλη, το Αιγαίο, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο μέσα από ένα λαϊκό δοξαστικό

    Ο Γιώργης Μελίκης μιλώντας για τους δίσκους επισήμανε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να έχει εξαντληθεί ιστορικά ως θεματολογία καθώς έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, μελέτες και μονογραφίες , αλλά δεν είναι γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο οι θρύλοι και τα τραγούδια του ελληνικού λαού που αναφέρονται στο πρόσωπο του

    "Η δισκογραφία αυτή για τον Αλέξανδρο αποτελεί μια πρώτη ενδεικτική παρουσία του πλούτου που υπάρχει για το πρόσωπο του Μέγα Αλέξανδρου. Υπάρχει και άλλο υλικό με τραγούδια που πιστεύω ότι θα εμπλουτίσουν αυτή τη δισκογραφία. Θα είναι ευχής έργο αν η δισκογραφία αυτή γίνει ευρύτερα γνωστή και κάποιοi μουσικολόγοι ανά τον κόσμο κυρίως στον χώρο της Ασίας βρουν και επισημάνουν τραγούδια γητέματα ξόρκια προφορικές μαρτυρίες νανουρίσματα που να αναφέρονται στο πρόσωπο του Αλέξανδρου και που θα ενισχυθεί αυτό το μουσικό λαϊκό παγκόσμιο δοξαστικό στο πρόσωπο του Αλέξανδρου" τόνισε ο κ Μελίκης

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ Κώστας Παπαδόπουλος επισήμανε ότι επιθυμία της νομαρχίας ήταν η έκδοση του άλμπουμ σε CD αλλά δεν έγινε εφικτό λόγω της πίεσης χρόνου καθώς έπρεπε να είναι έτοιμο ώστε να διανεμηθεί στο ΣΑΕ. "Ελπίζουμε να επανέλθουμε και με νέες εκδόσεις γιατί πιστεύουμε ότι το κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας που αρχίζει αυτές τις ημέρες τη λειτουργία του θα δώσει μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιες εκδόσεις" σημείωσε ο κ Παπαδόπουλος.

    [27]ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ "Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΕ ΚΑΪΡΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

    Το διεθνές συμπόσιο με θέμα "Η κληρονομιά του Μεγαλέξανδρου που διοργανώνει τον Μάιο το ίδρυμα ελληνικού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή και το μορφωτικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο υιοθετήθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης όπως ανακοινώθηκε στην ίδια συνέντευξη τύπου. "Δεχτήκαμε να είμαστε οι χορηγοί αυτής της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει με εκδηλώσεις τόσο στην Αλεξάνδρεια και στο Κάϊρο όσο και στην Ελλάδα όπου θα μεταφέρεται για να υπάρχει αυτή η σύνδεση μεταξύ του απόδημου ελληνισμού. Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του απόδημου ελληνισμού συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία ενεργά θα συμβάλλουμε και οικονομικά για τις επόμενες εγκαταστήσεις στην Υφανετ που γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει όχι μόνο στην poqe_a για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα αλλά σε μία μονιμότερη βάση" τόνισε ο κ Παπαδόπουλος

    Στο συμπόσιο, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1994 στην Αλεξάνδρεια και καθίσταται πλέον θεσμός, θα συμμετάσχουν 30 αρχαιολόγοι ιστορικοί και στοχαστές τόσο από τον κόσμο της καθ΄ημάς Ανατολής , το χώρο δηλαδή της Αλεξανδρινής εξόρμησης όσο και από τον διεθνή χώρο. Ο μορφωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία της Αιγύπτου κ Κωστής Μοσκώφ σε επιστολή προς τη νομαρχία Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι η επιτυχία του πρώτου συνεδρίου αποτελεί ένα άλμα στον αγώνα που διεξάγεται για την οικοδόμηση ενός μετώπου φιλίας της Ελλάδας προς τον Αραβικό κόσμο των 300 εκατομμυρίων κατοίκων και πως από το δεύτερο συνέδριο προσδοκάται η ανάπτυξη των στόχων

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για την πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού μετά την κατάργηση του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και τόνισε ότι επιτροπή από φορείς της πόλης πρόκειται να ζητήσει από τον νέο πρωθυπουργό να κάνει μία διορθωτική κίνηση στη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά το θέμα αυτό. "Πιστεύω ότι αυτό το αίτημα μας θα γίνει αποδεκτό " επισήμανε ο κ Παπαδόπουλος. Παράλληλα ο κ Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο αίτημα της θεσμικής συμμετοχής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στα κέντρα λήψεως αποφάσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τόνισε ότι παρότι αυτό έχει ζητηθεί επανειλημμένα δεν υπήρξε καμία απάντηση

    "Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για τον παγκόσμιο ελληνισμό αφορούσαν ιδιαιτέρως την πόλη μας την Θεσσαλονίκη και δεν ξέρουμε αν η υποβάθμιση του υφυπουργείου σε γενική γραμματεία θα δημιουργήσει πισωγυρίσματα σε αυτή την σπουδαία προσπάθεια που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι μόνο το ΣΑΕ ήταν και δρομολογημένες πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια συνέλευση του Ελληνισμού, ήταν τα δίκτυα κοινές Αμφικτιονίες μία σειρά από θέματα που άρχισαν να γίνονται κτήμα όλης της πόλης και που δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να συνεχιστούν από το νέο κυβερνητικό σχήμα" τόνισε στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής πολιτισμού -τουρισμού κ Χρύσα Αράπογλου.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Friday, 26 January 1996 - 14:57:20